Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 29.01.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Mladých uživatelů drog přibývá
ČT 1 | 28.1.2004 | 06:20 | pořad: Regiony


Jiří BYDŽOVSKÝ, redaktor
--------------------
Protidrogoví koordinátoři na jihu Čech varují: "Mladých lidí, kteří začnou užívat drogy, přibývá." Jen například na Písecku se jejich počet zvýšil o sto procent.

Miroslava PRAVDOVÁ, sociální psychologické centrum Arkáda, Písek
--------------------
Když vezmu rok 2002, tak uživatelů u nás bylo nakontaktovaných padesát tři a v loňském roce to bylo už sto šestnáct.

Jiří BYDŽOVSKÝ, redaktor
--------------------
Podle statistik píseckého centra se sedmiletou praxí nejsou výjimkou případy, kdy s drogou začnou experimentovat i děti ze základních škol. Nejrizikovější skupinu tu však tvoří lidé ve věku šestnáct až dvacet let.

Luboš PRŮŠA, starosta Písku /ODS/
--------------------
Těch nealkoholových drog je problémem zejména měst, kde je nějaká koncentrace mladých lidí. To je Písek samozřejmě.

Miroslava PRAVDOVÁ, sociální psychologické centrum Arkáda, Písek
--------------------
Ten prvopočátek je mezi partou třeba kamarádů, kteří se k droze, třeba té lehčí droze, jako je marihuana, dostanou, nabídnou jí spolužákovi.

Jiří BYDŽOVSKÝ, redaktor
--------------------
Pak už je ale jen krok k tomu vyzkoušet například pervitin, který tu odborníci považují za nejrozšířenější drogu. Užívá jí přes devadesát procent všech klientů centra. Recept na to, aby dítě drogu vůbec nezkusilo, pracovníci krizových center neznají. Shodují se v tom, že důležitá je prevence a hlavně dobrá komunikace v rodině.
breeder
Drogy se nevyhýbají ani malým městům
Českobudějovické listy | 28.1.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: MILAN BRABEC

Jižní Čechy - Uživatelé tvrdých drog se stahují spíše do větších měst, která jim nabízejí větší anonymitu a možnosti získat peníze potřebné na omamné látky. Drogovým problémem jsou však zasažena i malá města celého kraje. Potvrzují to zkušenosti terénních pracovníků Jihočeského streetworku. Nejčastěji užívanými drogami v malých městech jsou marihuana a extáze, výjimkou však rozhodně nejsou ani tvrdé drogy, přičemž zde převládá spíše pervitin nad heroinem.
Kromě sociální práce v ulicích malých měst a odkrývání tamní drogové scény vypracovali streetworkeři dotazníkovou studii, která zjistila rozsah prodeje injekčního materiálu v jihočeských lékárnách. Díky získaným informacím bude možné zaměřit se cíleně na problémová místa. Údaje jsou navíc velmi cenné i proto, že pronikání mezi toxikomany v malých městech je velice těžké. "Jde to velmi pomalu, kontakty získáváme jen těžko. Bývají to malé uzavřené komunity, jejichž členové jsou dosti nedůvěřiví," vysvětlil terénní pracovník Tomáš Brejcha.
Výsledky studie budou oficiálně zveřejněny příští týden a předány ostatním organizacím a institucím, jež se zabývají drogovou problematikou. Nám se však podařilo získat některá čísla již nyní. Ze 136 oslovených lékáren odeslalo dotazníky ke zpracování 82. Zatímco například v Českém Krumlově se za půl roku prodalo 270 kusů injekčního materiálu, v Protivíně to bylo 100 a třeba v Soběslavi 60 kusů což jsou vzhledem k velikosti těchto měst velká množství. Studie tak naznačuje, že drogová scéna tam může být oproti předpokladům rozsáhlejší. Většina čísel není nikterak závratná (v Kaplici se například prodalo 30 kusů, ve Velešíně zase 20), což je způsobeno tím, že toxikomané často kvůli anonymitě jezdí kupovat jehly a stříkačky do větších měst.
V Prachaticích lékárny během sledované poloviny roku prodaly 300 kusů injekčního materiálu, v Jindřichově Hradci 370, v Písku 800, ve Strakonicích 679 a v Táboře 2024. Velikostí drogové scény i počtem prodaného injekčního materiálu vedou samozřejmě České Budějovice (3600 kusů).
breeder
Deset nejotřesnějších vražd
Mladá fronta DNES | 29.1.2004 | rubrika: Severní Čechy | strana: 3

Ve třech případech vynesli soudci nejvyšší trest - doživotí

Neuvěřitelný vražedný plán

Oběť vražedného plánu Pavla Svatého a Michaela Boháče si zachránila život opravdu neuvěřitelným způsobem. Vrazi vylákali dva muže v říjnu 1993 do jedné chaty na Děčínsku pod záminkou, že jim prodají elektroniku. Ve skutečnosti žádné zboží neměli, chtěli jen muže zastřelit a s penězi prchnout. Pro své oběti dokonce předem vykopali hrob. Na signál "Pozor, je tam močál" chtěli oba mladíci vytáhnout pistole a muže na předním sedadle auta zastřelit. Jedna z obětí byla skutečně takto zastřelena, ale druhého muže kulka minula, když se nahnul ke dveřím, aby se přesvědčil, zda na cestě močál skutečně je. Pak z vozu prchl. (Viz článek na této straně)

Nejvyšší trest pro ženu

Jedinou ženou odsouzenou k doživotnímu trestu, která si odpykává trest v českých věznicích, je téměř osmdesátiletá Miroslava Kukacková z Všestud u Chomutova. Věznice kvůli ní musela upravit speciální oddělení. Kukacková byla usvědčena, že si kvůli dědictví v roce 1997 objednala smrt svého manžela Otto Kukacky, který žil v bavorském Aldersbachu. Kukackovou poslal ovšem za mříže německý soudce, ústecký soud pak jenom rozsudek potvrdil, aby si mohla odpykávat trest ve vlasti. V Česku by jí za tento čin paradoxně nejspíše doživotí nehrozilo. Za vraždu Otto Kukacky sedí ve vězení celkem pět lidí, kteří se na komplotu podíleli.

Nejdivočejší přestřelka

V roce 1990 neznámý vrah utloukl kladivem sourozence Eduarda a Františka Bienertovy v jejich domě ve Šluknově. Teprve na podzim roku 2003 z něj byl usvědčen Michal Bílý. Dostal trest čtrnáct let. Bílý byl již kvůli stejné vraždě souzen na začátku devadesátých let, ale byl osvobozen pro nedostatek důkazů. Někteří svědkové se odvážili promluvit až po letech.

Nejhrůznější provedení

Nepředstavitelná muka musela zakusit v roce 1998 oběť vražedného plánu dvou pachatelů Dušana Berkyho a Roberta Kapice, která byla vhozena zaživa z patnáctimetrové výšky do výhně v kotli elektrárny Ledvice na Teplicku. Pachatelé zřejmě vraždili proto, že své oběti dlužili velkou částku peněz. Soudci podotkli, že bylo až neuvěřitelné, jak svobodně a nerušeně se tehdy pachatelé, kteří se znali s ostrahou elektrárny, pohybovali po závodě. Kapice poslal soud na osmnáct let do vězení, Berkyho na čtrnáct.

Nejvyšší počet obětí vraždy

Hrůzný pohled se naskytl kriminalistům, když vstoupili v roce 1999 do sklepa restaurace v Děčíně. Našli tam tři sekyrou rozsekaná těla čínských podnikatelů. V patře domu ke všemu plakalo malé děcko, které zachránil jen včasný zásah lékařů. Za vraždu byl odsouzen v roce 2000 Číňan Kuej-Liang-Čang. Napadl své oběti kvůli penězům. Vysloužil si nejtvrdší trest - doživotí.

Vrah, který nejdéle unikal

V roce 1998 se ve Varnsdorfu nepohodla skupina Romů a kosovských Albánců, obě po zuby ozbrojené. Nejprve byli zraněni dva Romové na diskotéce, následující den se šli pomstít. V ulicích města se strhla přestřelka jako v gangsterském filmu. Po ní zůstal na zemi ležet jeden z Romů a soud obžaloval z vraždy Albánce Ruzhdiho Aliju a potrestal jedenácti a půl lety vězení.

Nejmladší vrazi na severu

Loni poslal krajský soud na dvanáct a půl roku do vězení devatenáctiletého Aleše Provazníka za vraždu šestnáctileté gymnazistky Martiny Uchytilové z Rumburku. S tou se seznámil pouhý den předtím. Obžalovaný se nepřiznal, ale není vyloučeno, že Provazníka rozlítilo, když s ním dívka hned nechtěla mít sexuální styk. Soudkyně Jana Kurešová si vzpomíná i na otřesný případ obžalovaných Růžičky a Sabičera z roku 1994. Dvojice mladistvých zavraždila přítelkyni jednoho z nich pro peníze, protože dotyčná pracovala ve směnárně.

Nejhorší tragédie v jedné rodině

Ke třiadvaceti letům vězení byl odsouzen v roce 2001 Karel Zikán, který ubodal rok předtím ve svém ústeckém bytě nožem s čepelí dlouhou dvacet centimetrů svou manželku Olgu Zikánovou a její dceru Annu Čižmárovou, která vraždu viděla. "Pachatel zabil bezbranné dítě prakticky bez motivu," podotýká soudkyně Jana Kurešová. Vrah, který se měsíc před tím vrátil z vězení, byl v době činu pod vlivem drogy toluenu. Pak usnul v křesle vedle mrtvol, které překryl látkou, a ráno šel k lékaři a poté se udal.

Nejnebezpečnější sexuální deviant

Zbytek života stráví ve vězení Josef Schottenhammel, postrach severočeských žen. Své oběti škrtil. Nejprve napadl v ulicích Teplic v září roku 2000 třiapadesátiletou ženu, ale vyrušil ho náhodný chodec, což oběti zachránilo život. O tři týdny později Schottenhammel škrtil jinou oběť v bytě, kde se scházeli toxikomani, a zde už čin dokonal. Mrtvou schoval pod postel do šuplete na peřiny. Znalci zjistili, že trpí sexuální úchylkou. Poprvé byl za pokus o vraždu ženy odsouzen k jedenácti letům už v roce 1988.

První doživotí od revoluce

První doživotní trest vynesli severočeští soudci v roce 1996. Dostal jej Jaroslav Zezula za to, že v letech 1993 a 1994 spáchal dvě loupežné vraždy. Vždy si vybíral staré bezmocné lidi, jednou dokonce tělesně postiženého. Při první vraždě vlezl do bytu invalidy a hledal peníze. Když začal okrádaný protestovat, začal ho řezat nožem. Oběť zemřela druhý den v nemocnici. Podobný průběh měla i druhá vražda. Zezula se během procesu v soudní síni usmíval, místo závěrečné řeči jen mávl rukou.
breeder
Konec seriálu Přátelé provázela drogová aféra
Metro | 29.1.2004 | rubrika: Zábava | strana: 13 | autor: (Korzo)

Při natáčení posledních okamžiků fiktivního života protagonistů seriálu Přátelé vtrhla na scénu drogová policie a zatkla dva muže týmu, 46letého Ricarda Jacoba a 33letého Wilmana Martineze.
Oba muži teď čelí obvinění z držení a distribuce zakázaných omamných látek.
Pro pracovníky filmových ateliérů to byl obrovský šok. Všichni pomocníci i hvězdy seriálu ve studiích Warner Bros. se nestačili divit. Zásah policie totiž spíše než realitu připomínal akční scénu. A opravdu, někteří přítomní se domnívali, že se skupinka herců spletla a vtrhla do špatného ateliéru.
Podle oficiálních zpráv se však skutečně jednalo o dealery drog, kteří zaměstnancům studií prodávali kokain a marihuanu. Odhaleni a zadrženi byli na základě dvouměsíčního vyšetřování, na němž se podíleli policisté a spolupracující vedení studií.
"Objevuje se tady celá řada fám a pomluv, že do drogové aféry byli zavlečeni herci a zaměstnanci seriálů Přátelé a Pohotovost, nebo dokonce vrcholní producenti studia. Přesto nemůžu jmenovat nikoho, kdo s policií spolupracoval a informoval ji o indiciích vedoucích k odhalení těchto zločinců," prohlásil seržant William Barry.
V šoku byli samozřejmě i "Přátelé", Jennifer Anistonová alias Rachel, Courteney Coxová jako Monika, Lisa Kudrow vulgo Phoebe, Matthew Perry v roli Chandlera, Matt LeBlanc alias Joey i David Schwimmer jako Ross. Konec natáčení populárního seriálu byl totiž opravdu divoký, a tak slzy nostalgie nahradilo zděšení.
breeder
Apokalypsa přinesla zadržení dvou pachatelů trestných činů
Rovnost - deník pro Brno-město a Brno-venkov | 28.1.2004 | rubrika: Brno a okolí | strana: 11 | autor: (ček)

stíny

Brno * Zadržení dvou pachatelů bylo výsledkem technopárty Apokalypsa, konané v brněnském Boby centru. Jeden z nich poškodil zaparkovaný mercedes, druhý nabízel účastníkům akce tablety extáze. Sedmadvacetiletý dealer z okresu Nový Jičín udal drogu třem lidem, další dvě tablety měl ještě u sebe. Policejní komisař ho stíhá pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
breeder
Zadržen další dealer
Týdeník Havířovsko | 27.1.2004 | rubrika: Havířovsko | strana: 1 | autor: (bb)

HAVÍŘOV - Hustá síť výrobců a prodejců drog má od minulého týdne o jedno puštěné očko více. Lidé z havířovské kriminálky zatkli dealera pervitinu a marihuany.
Zadrženým je jednadvacetiletý Havířovan, který už byl obviněn z trestných činů souvisejících s výrobou, držením a šířením drog. "Policejním komisařem je mu za vinu kladeno, že od začátku měsíce července roku 2001 do současné doby na různých místech města prodával dalším osobám drogu zvanou pervitin a v několika případech poskytl jiným osobám ke kouření konopí seté, tedy marihuanu Odhalení a zadržení pachatele provedli havířovští kriminalisté," uvedla okresní policejní mluvčí Zlatuše Viačková.
Policisté zatím dotyčnému prokázali prodej nejméně 55,5 gramu pervitinu v hodnotě asi 55 500 korun I to ale bylo dealerovi málo a proto si další peníze musel obstarat prodejem kradených věcí. "Bylo zjištěno, že v průběhu letošního ledna se v několika případech na území města Havířova vloupal do osobních vozidel. Škoda na odcizených věcech a poškození vozidel přesáhla částku pětatřiceti tisíc korun. Muži bude dále sděleno obvinění ze spáchání trestných činů krádeže vloupáním a poškozování cizích věcí. Pachatel byl umístěn v cele předběžného zadržení a soud rozhodoval o jeho vzetí do vazby," doplnila Viačková.
breeder
Ostrava krimi
Týdeník Ostrava | 27.1.2004 | rubrika: Stíny Ostravy | strana: 5 | autor: (ctc)

Opakovaně kšeftoval s marihuanou

OSTRAVA - Až deset let za mřížemi může vyfasovat třiadvacetiletý mládenec ze Svinova, který je nyní ve vazbě za to, že se zhlédl v distribuci lehkých drog. Policie zjistila, že od září roku 2000 nejméně do února 2001 vesele prodával v Ostravě marihuanu. Taky ji nabízel i zadarmo, a to i zájemcům mladším osmnácti let.
breeder
Drogová razie jihoevropských policistů
TV Nova | 28.1.2004 | 19:30 | pořad: Televizní noviny

redaktor
--------------------
Policisté v několika jihoevropských státech podnikli největší drogovou razii za poslední léta. Jen v Itálii bylo zatčeno přes sto lidí a zabaveno několik tun kokainu, který byl zakamuflován v kontejnerech s mramorem. Cílem akce bylo přerušit drogovou cestu mezi Kolumbií a evropskými mafiemi.
breeder
Italská policie zabavila při rozsáhlé operaci velké množství drog
Zpravodajství ČTK | 28.1.2004 | 11:01 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: CAS


ŘÍM 28. ledna (ČTK) - Přes sto vydaných zatykačů a několik tisíc kilogramů zabaveného kokainu je předběžným výsledkem rozsáhlé operace, kterou dnes ráno zahájila italská policie proti mezinárodní síti pašeráků drog. Informoval o tom v Římě italský justiční zdroj.

Do akce bylo jen v Itálii nasazeno přes tisíc karabiníků. Další tisíce policistů se do operace zapojily v Kolumbii, Venezuele, Španělsku, Nizozemsku, Francii a v Austrálii. V zahraničí bylo přitom zadrženo dalších 40 zločinců podílejících se na obchodování s drogami, napsala agentura AFP.

Italské policii se podařilo zajistit "tisíce kilogramů kokainu", například v přístavu Gioia Tauro na jihu země. Droga byla ukryta v kontejnerech mezi mramorem exportovaným z Kolumbie.

Dnešní operací namířenou proti rozsáhlé pašerácké síti řízené kolumbijskými drogovými kartely a rodinnými klany kalábrijské 'ndranghety vyvrcholilo vyšetřování, které italští policisté zahájili před čtyřmi lety. Cílem spolupráce policejních sborů několika zemí je přerušit drogové kanály spojující Kolumbii s Evropou, Amerikou a Austrálií.

AFP s odvoláním na nejmenovaný italský zdroj uvedla, že peníze z prodeje drog směřovaly rovněž na financování polovojenských povstaleckých oddílů bojujících v Kolumbii proti vládnoucímu režimu.

čas hej
breeder
Kuba: Stovky lidí před soudem za obchod s drogami
Zpravodajství ČTK | 28.1.2004 | 22:27 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: DK


HAVANA 28. ledna (ČTK) - Pět tun marihuany a kokainu zabavila kubánská policie za minulý rok v rámci zpřísněného boje proti obchodu s drogami. Stovky lidí zajišťujících narkotika pro spotřebu na Kubě byly zatčeny, píše dnes havanský list Granma.

Na 600 lidí se tak v posledních týdnech postupně střídá před kubánskými soudy, které je mohou poslat za mříže až na 26 let. Při pokusu propašovat ze země nebo do země malé množství drog zadržela kubánská policie také nejméně 200 cizinců, ale o nich nezveřejnil list žádné podrobnosti.

V rámci vlny zatýkání skončilo ve vazbě 116 lidí obviněných z pěstování marihuany a v souvislosti s bojem proti drogám zkonfiskovala policie 300 domů.

dk ik
breeder
Mexiko: Jedenáct mrtvých těl v domě obchodníka s drogami
Zpravodajství ČTK | 28.1.2004 | 06:45 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: LCM


MEXIKO 27. ledna (ČTK) - Jedenáct mrtvých těl nalezla mexická policie v údajném domě obchodníka s narkotiky ve městě Ciudad Juárez nedaleko amerických hranic. Policisté o tom informovali dnes s tím, že po dalších tělech obětí dále pátrají.

První čtyři těla byla objevena o víkendu, sedm pak v pondělí. Všechny oběti jsou prý muži, z nichž někteří byli biti, mučeni, a pak udušeni. Podle vyšetřovatelů se zřejmě podíleli na pašování drog a byli zabiti konkurencí. Pohřbeni byli v klidné obytné čtvrti města na dvoře domu, který zřejmě patřil jednomu z předních pašeráků drog Humbertu Santillanovi Tabaresovi zadrženému 15. ledna na druhé straně hranice v texaském El Pasu.

Mexická policie v posledních třech letech zatkla či zabila několik předních obchodníků s narkotiky a poslední nárůst násilností spojených s drogami ve městě si vysvětluje jako důsledek mocenského boje o zaplnění jejich míst.

Mexiko patří mezi přední producenty marihuany a opia a leží na hlavní trase přepravy kolumbijského kokainu do Spojených států.

Ciudad Juárez je centrem neslavně proslulého drogového kartelu již zemřelého narkobarona Amada Carrilla Fuentese. Město rovněž vešlo do povědomí vraždami stovek mladých žen, z nichž většina nebyla objasněna.
breeder
CO JE TO DÉJÁ VU
Cosmopolitan | 22.1.2004 | rubrika: Cosmo mysl | strana: 22 | autor: SIMONA ŠKODÁKOVÁ

Máte pocit, že jste právě prožívanou situaci už někdy zažila?

Studentka Tereza jela s přáteli vlakem z Prahy do Rumunska. "Když jsme projížděli Karpaty, najednou mě přepadl silný pocit, že přesně stejnou cestu jsem už jednou zažila. Jenom jsem nevěděla kdy. Hory mi připadaly známé, cítila jsem se jako doma. Za chvíli tato iluze zmizela, ale kamarádi mi tvrdili, že jsem v minulém životě určitě žila na těchto místech." Nedělejte, že se vám něco podobného ještě nikdy nestalo. Nebo se váš zážitek více podobal příběhu třicetileté keramičky Andrey? "Stála jsem na náměstí ve Znojmě. Ještě nikdy jsem tady nebyla. Vtom ke mně přistoupil nějaký muž a zeptal se, jak se dostane do té a té vinárny. Ačkoli mi rozum radil mlčet, v hlavě mi okamžitě naskočila odpověď. Cestu jsem mu popsala naprosto přesně." Existuje pro tyto úkazy rozumné vysvětlení, nebo se hlásí minulé životy?

Příčina č.1: CHAOS TOTALOS
"Pro tyto stavy mysli má medicína název illusion déja vu, vécu a entendu (čtěte iluzion deža vy, veky, antandy) a označuje iluze viděného, prožitého a slyšeného. Jde o neodbytný pocit, že situace, která je ve skutečnosti nová, má punc prožitosti," vysvětluje profesor Cyril Höschl, primář 3. lékařské fakulty v Praze. Představte si, že někdo nasypal všechny střípky vaší paměti do šejkru a pořádně s ním zatřepal. Z archivu, v němž se dříve nacházely pečlivě srovnané šanony se štítky skutečnost, fantazie, sny, prožité, přejaté, se náhle stane chaotická hromada. "Pokud pocit již prožitého trvá jen několik vteřin, nemusíte hned myslet na psychiatra. Jde o běžnou drobnou poruchu mozkového informačního systému, asi jako když vám naladěná rozhlasová stanice na chvíli zmizí nebo zachraplá a pak se zase sama vyladí," dodává pražský odborník.

Příčina č. 2: VZPOMÍNKY AŽ Z PATY
Někdy se však stane, že se vám vybaví události, obrazy, počitky, které jste kdysi dávno skutečně prožila a zakusila, ale na něž jste od té doby dávno zapomněla. I když vůbec netušíte, že se něco tak nekalého mohlo skrývat v zákrutách vašeho mozku, dostanete-li správný podnět, složí se ve vaší ústředně mozaika z kamínků až ze samého dna zásobníku. A vy máte pocit neskutečna a nevysvětlitelností.

Příčina č. 3: ROZLEPTANÁ MYSL
Porouchat paměť si ale můžete i halucinogenní drogou nebo psychickou chorobou. Mysl pak nedokáže určit, k čemu se každá vzpomínka váže, zda ke skutečnosti, fantazii, nebo snu, a nekontrolovatelně je míchá. Jde o případy, kdy vás neznámý kuřák marihuany pokládá za svou mladší sestru nebo pacient léčebny v Bohnicích vám přisuzuje identifikaci královny ze Sáby.

Příčina č.4: TULÁK PO HVĚZDÁCH
Pokud se vám zdají předchozí odstavce moc racionální a vy jste skalní romantická, přijměte výklad východních mudrců. Ti vidí v pocitech už někdy prožitého důkaz, že vzpomínka se přenesla z vašeho minulého života do současné inkarnace. Jestliže vám například připadají gorily v zoo známé a milé, možná jste kdysi dávno byla vůdcovou oblíbenou samicí.

Máte věřit na minulé životy?
Zvažte, které skupině důvodů dáte přednost.

PRO: 1. V reinkarnaci věří čtyři miliardy lidí, což je polovina světové populace.
2. Jsou lidé, kteří si na své minulé životy vzpomínají, třeba dalajláma.
3. A navíc: přece není možné, aby život pro vás jen tak zničehonic skončil?!

PROTI: 1. Nikdo nepřinesl o existenci převtělování racionální důkaz.
2. Přestane-li existovat vysílač (mozek), není ani signál (vědomí), tvrdí vědci.
3. Vzpomínky na minulé životy jsou jen chemické procesy v mozku, dodávají.
breeder
Zachránili mladého feťáka
Týdeník Karvinsko | 27.1.2004 | rubrika: Události | strana: 4 | autor: (bb)

HAVÍŘOV - Nehybně sedící postava na víku kanalizační stoky upoutala pozornost neznámého člověka, který raději upozornil městskou policii a pomohl tak zachránit jeden zpackaný život.
V havířovském lesoparku Stromovka zachraňovali minulý týden ve středu večer mladíka, který tam měl najisto zemřít na podchlazení. Ve stavu, do kterého se uvedl, neměl jinou šanci. Byl přiotrávený výpary toluenu, který vdechoval z igelitových sáčků. Sám nemohl chodit, jen stěží seděl a s velkým vypětím vykoktal své jméno. Po chvíli se svalil do sněhu a nemohl vstát.
Rána se dočkal jen díky neznámému člověku, který v lesoparku zřejmě venčil psa. "Na základě oznámení vyjela na místo naše hlídka, která udanou oblast prohledala. Když zjistili, že mladík je ve stavu, který ohrožuje jeho život, přivolali na místo sanitku s lékařem. Ten pak rozhodl o převozu do nemocnice," řekl šéf havířovských strážníků Bohuslav Muras. Jisté je, že kdyby se feťák v poblouznění válel mimo stezku, nikdo by si ho nevšiml a za rozbřesku by ho odváželi v černém pytli.
Protože od začátku roku platí nový zákon, který chrání soukromí nezletilých a mladistvých, může veřejnost vědět pouze, že to je šestnáctiletý mladík bez bližší identifikace. O osobu se zajímala také kriminálka, protože utekl z výchovného ústavu. "Mladík byl převezen do nemocnice na detoxikaci. Naši policisté s ním mohli hovořit nejdříve až dopoledne. Protože se jedná o mladistvého, nemohu vám více informací sdělit," potvrdila okresní policejní mluvčí Zlatuše Viačková.
breeder
Paleček s Janíkem uvedou Poslední tažení
Mladá fronta DNES | 29.1.2004 | rubrika: Kultura a volný čas - Kraj Hradecký | strana: 9 | autor: (hr)

Náchod - Na jevišti městského divadla v Náchodě se dnes představí písničkářská dvojice Miroslav Paleček a Michael Janík. Jejich pořad Poslední tažení si bere na paškál nejen zpupné zbohatlíky a politiky, ale je i svérázným protestem proti nadměrnému užívání marihuany, televize, jídla či alkoholu. Posluchači uslyší nové písně a nové povídky, ale písničkáři slibují, že se dostane i na starší repertoár. Začátek programu je v 19 hodin.
breeder
Cannabis pomáhá při roztroušené skleróze
Hospodářské noviny | 29.1.2004 | rubrika: Zdraví | strana: 1 | autor: (mag)

Užívání marihuany objektivně nepůsobí proti roztroušené skleróze. Pacienti, kteří ale touto látkou léčí své potíže, udávají, že jim prospívá. K tomuto výsledku došel tým lékařů z University of Plymouth v Británii. Nemocným podle jejich vyjádření pomáhá především vyrovnat se se zvýšeným napětím svalů ve vnitřních orgánech a kosterních svalech a s bolestí. Uvádí to autor studie John Zajicek.
Studie byla zveřejněna loni v listopadovém čísle odborného časopisu Lancet a podle autorů by rozporuplné výsledky měly podnítit rozvoj dalšího výzkumu této problematiky. Lékaři zkoumali 630 pacientů s roztroušenou sklerózou pocházejících ze 33 britských center, které rozdělili do dvou skupin. Část užívala placebo, další extrakt z cannabis. Subjektivní zlepšení zvýšeného napětí udávalo 60 procent pacientů léčených cannabinoidy a 46 procent pacientů užívajících placebo. Zmírnění bolestí zaznamenalo 54 procent pacientů v cannabinoidové skupině a 37 procent v placebo skupině.
breeder
bpm indikátor
Reflex | 29.1.2004 | rubrika: BPM | strana: 54 | autor: PŘIPRAVUJE HOLEC@REFLEX.CZ

+

Jasně, říká se, že není dobré se příliš upínat ke všemu, co se děje na britské taneční scéně, tohle je nicméně docela zajímavé: Velká Británie překvalifikovala cannabis na drogu třídy C. Kouření, držení a prodej jsou stále de facto nelegální, ale v praxi se budou dle všeho řešit pouze napomenutím. Mimochodem - marihuana je nyní v Británii považována za stejně nebezpečnou jako některé léky na předpis či steroidy.

-

Zato v Americe se zřejmě definitivně zbláznili. Tamní taneční ceny zvané Dancestar, udílené pravidelně během Miami Winter Music Conference začátkem března, dostaly mimo jiné kategorii Nejlepší DJ Celebrita. Nominováni jsou i Paris Hilton, herec Adrian Brody a Rosanna Arquettová. Sakra - a kde je Uwa a Lucaso?
breeder
Pervitin a marihuanu měla do věznice vozit sanitka
Boleslavský deník | 28.1.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (spa)

Byly Vinařice rájem narkomanů?

Kladno - Věznice ve Vinařicích na Kladensku byla rájem narkomanů, drogy zde brala třetina odsouzených. Tvrdí to bývalá vězeňská lékařka, která včera u kladenského soudu svědčila v případu pašování drog právě do tohoto nápravného zařízení.
Z nedovolené výroby a distribuce omamných a psychotropních látek je obžalována čtveřice lidí, která ve Vinařicích v minulosti působila. Dva vykonávali trest, jeden pracoval jako dozorce a poslední byla zdravotní sestrou. Uvedených činů se měli dopustit předloni.
Vězeňskou lékařku správa věznice loni propustila kvůli intimním stykům s Pavlem Vénosem, jenž je v případu drog hlavním obžalovaným. Podle některých svědků měl vztah is obžalovanou bývalou zdravotní sestrou. Ta se měla podílet na dovozu pervitinu a marihuany do zařízení přímo vězeňskou sanitkou.
Soud má k dispozici řadu důkazů včetně videozáznamů ze sledování podezřelých a odposlechů mobilních telefonů, jež jsou ve věznici přísně zakázány. "Navzdory změnám ve výpovědích některých svědků jsou důkazy dostačující,"řekla státní zástupkyně Nina Brozová. Pavlu Vénosovi hrozí až osm let odnětí svobody .
Rozsudek nad prvními obviněnými padne zřejmě při příštím líčení, 26. února. Z šíření drog, léků a mobilních telefonů policie dosud obvinila 26 lidí. Čtyři obvinění jsou bývalými či současnými zaměstnanci věznice, 11 osob si tam odpykávalo nebo stále odpykává trest. Zbývající obvinění jsou příbuzní vězňů, pracovníci dodavatelských firem a výrobci pervitinu.
breeder
OBLEČTE SI MÍSTNÍ ZVYKY!
Cosmopolitan | 22.1.2004 | rubrika: Cosmo cesty | strana: 112

Vyhněte se trapasům a použijte k tomu naše desatero.

1. Tvařte se příjemně. Zvyšováním hlasu a koulením očima se maximálně zesměšníte.
2. Při pozdravu nepodávejte ruku. Stačí, když sepnete ruce a lehce se ukloníte. Dělají to i televizní hlasatelé.
3. Neurážejte se, když v restauraci nejdřív obslouží vašeho partnera. Tak prostou radost mu dopřát můžete, ne?
4. V přecpaných autobusech se snažte nedotknout hlavy Thajce. Sídlí tam totiž duch šťastného života a jeho vyrušení ženou nesou domorodci obzvlášť těžce.
5. Když sedíte s nohou přes nohu, vaše špička nesmí na nikoho ukazovat. Zvlášť ne na sochu Buddhy.
6. Na každém kroku budete potkávat mnichy. Buďte k nim šetrná -nesmějí se vás dotknout, zůstat s vámi o samotě v jedné místnosti ani sedět níž než vy.
7. Můžete po libosti pomlouvat vládu, ale král a státní symboly včetně hymny jsou pro váš štiplavý jazyk tabu.
8. Nenechte se mýlit sexuálním průmyslem Pattaye. Na většině pláží znamená slunění nahoře bez otevřenou urážku thajské cudnosti.
9. Na jihu narazíte na muslimské oblasti - ale o ženách a islámu jste už slyšela, ne?
10. Životně důležité. Odmítejte všechny drogy včetně marihuany. Může jít o provokaci a nemáte-li na úplatky, dovolená se vám o pár let protáhne.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma