Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 28.01.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Většina svědků ztratila paměť
Mladá fronta DNES | 28.1.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 1 | autor: LÍDA VONDRÁKOVÁ

V Kladně začal soud s lidmi obviněnými z distribuce drog ve vinařické věznici

Téma

Kladno - Jeden obžalovaný, jehož přivedla eskorta z vazby, bývalý vězeň, bývalý dozorce a bývalá zdravotní sestra na vězeňské ošetřovně. Tato poněkud nesourodá sestava lidí usedla včera na lavici obžalovaných u Okresního soudu v Kladně kvůli nedovolené distribuci drog mezi odsouzenými ve věznici ve Vinařicích na Kladensku. Ocitli se zde po loňském zátahu policie a vězeňské služby.
Podle obžaloby se drogy dostávaly do věznice několika cestami, a to prostřednictvím příbuzných vězňů a zaměstnanců věznice a pracovníků firmy, která dovnitř drogy dovážela třeba v pečivu. Přispět k tomu měla i zdravotní sestra. Díky ní odsouzení získali recepty například na rohypnol.
Většina svědků ale před soudem buď ztratila paměť, či tvrdila, že jejich původní výpovědi si policie vynutila hrozbami dalšího pobytu ve vězení. "Věděla jsem, že asi třicet procent mých pacientů mělo problémy s drogami, jak se k nim ale dostávali, nevím," uvedla bývalá vězeňská lékařka, která musela post opustit už v prosinci 2002 poté, co byla přistižena při sexuálním styku s jedním z vězňů. I on byl včera mezi obžalovanými. "Nechtěla bych proti němu vypovídat, můj vztah k němu je stále blízký, více než přátelský," uvedla.
Pokračování na str. C3

Pokračování ze str. C1
Výpověď odmítl také Josef Hlaváč, protože je sám v této souvislosti trestně stíhaný. Nejotevřeněji o problému drog za zdmi věznice proto hovořil svědek, který však využil možnosti utajit svou identitu.
"Vénos (obžalovaný, který je ve vazbě - pozn. red.) obchodoval s drogama i s mobilama, sbíral i drogy, které do věznice doletěly přes zeď u ošetřovny a donášel je odsouzeným. Chtěl za to peníze," popisoval prostřednictvím vysílačky soudu utajený svědek. "Kupoval jsem si od něj injekční stříkačky a rohypnoly. Když něco řekl, že zařídí, tak to tak vždycky bylo. Drogy do vězení vozila i sanitka v krabičkách od léků," řekl.
O čilém obchodování s drogami a mobilními telefony za zdmi věznice svědčily i záznamy SMS zpráv a odposlechů telefonních hovorů mezi vězni. Další ze svědků, Tomáš Dvořák, se ale snažil soud přesvědčit, že to, co původně vypověděl, řekl z obav z toho, aby se znovu nedostal do vězení. "Po šesti letech, které jsem tam prožil, jsem se tam nechtěl vrátit," tvrdil Dvořák.
Podle státní zástupkyně Niny Brozové podobně výpovědi mění řada svědků. "Máme ale dostatek jiných důkazů, abychom mohli trestnou činnost obžalovaných dokázat," uvedla s tím, že některým obžalovaným hrozí až osmiletý trest. Kvůli jednomu svědkovi, na jehož výslechu trvají obhájci čtyř obžalovaných, bylo hlavní líčení přeloženo na konec února.
Po loňském zátahu ve věznici ve Vinařicích bylo stíháno celkem 26 lidí. "Byli ale rozděleni na menší skupiny, podle toho, jak spolu jejich trestná činnost souvisela, a zabývají se jimi i další senáty kladenského soudu," dodala Brozová.

DROGY VE VĚZNICÍCH

* Téměř šestnáct tisíc dávek pervitinu a tři a půl kilogramu efedrinu, z něhož se droga vyrábí, zadrželi v únoru loňského roku policisté při operacích s krycími názvy Gaston a Motýlek ve věznicích ve Vinařicích na Kladensku a v Brně.
* Policie poté začala stíhat třiapadesát lidí (mimo jiné vězňů, jejich příbuzných i pracovníků věznic), z toho bylo 26 osob v souvislosti s distribucí drog ve Vinařicích.
* Věznice Vinařice kvůli trestnímu stíhání propustila tři pracovníky - dozorce, vychovatele a zdravotní sestru. Zdroj: tisková konference Vězeňské služby a Národní protidrogové centrály, která se konala v únor 2003
breeder
Heroin a pervitin už mladé neláká? V Ostravě to neplatí
Hospodářské noviny | 28.1.2004 | rubrika: z domova | strana: 5 | autor: Adéla Čtvrtečková

Mladých, kteří berou tvrdé drogy, podle policistů i sociálních pracovníků v terénu přibývá. A jejich věk se stále snižuje

* Protidrogová koordinátorka odhaduje, že silně závislých může být ve městě až k deseti tisícům.

Podle čerstvých statistik v Česku sáhne po tvrdé droze stále méně mladých lidí. Ne tak v Ostravě. Ve městě sužovaném vysokou nezaměstnaností je těch, kteří volají na mezi narkomany dobře známá telefonní čísla drogových dealerů, stále více.
Možná je to skepsí a beznadějí. Po útlumu těžby v místních dolech začaly na konci devadesátých let propouštět své zaměstnance i hutní firmy, především ve Vítkovicích. Dnes je přímo ve městě více než osmnáct procent lidí bez práce. O jedno místo se uchází až čtyřiačtyřicet zájemců.
"Zájem o drogy vždycky roste s nezaměstnaností," říká Daniel Cieslar, šéf ostravských "streetworkerů". Se svou kolegyní Monikou Filipiová na obvyklém místě čekají, jestli si k nim někdo přijde vyměnit použité jehly. Těch nových mají plný batoh. Vloni jich vyměnili na dvanáct tisíc.
"Když člověk na střední škole vidí, že má šanci se někde uplatnit, nabídce drog spíše odolá. Tady ale takové vyhlídky nejsou. U nás jsou lidé beznadějní, chybí jim náplň života. A pro stále více z nich začíná být droga řešením," přemítá.
Život bez práce je podle místních streetworkerů pro ostravskou mládež přijatelný. A reálný. Žijí od podpory k podpoře - a když peníze schází, na dávku drogy si nakradou. "Nedělají nic, jen vegetují doma. A pak se vypraví společně do města a kradou. V obchodech. V zaparkovaných autech. Pak se zas vrátí do bytu a společně fetují," dodává Cieslar.
Silně závislí musí na drogy denně sehnat kolem dvou tisíců korun.
Taťána Niklová, protidrogová koordinátorka města, odhaduje, že takových je v Ostravě téměř deset tisíc.
Její údaje za první pololetí loňského roku však vyvracejí, že by stále více narkomanů vyhledávalo tvrdé drogy, tedy heroin a pervitin. "Lidé nám tu sice víc kouří marihuanu nebo berou extázi. Spotřeba pervitinu se však nezvyšuje a heroinu dokonce snižuje. A to díky policii, které se v poslední době daří odchytávat velké dealery," probírá se čísly Niklová.
To, že se policistům daří v Česku omezovat dostupnost heroinu a pervitinu, tvrdí i šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous.
Samotní policisté z Ostravy ale mluví jinak. V prvé řadě nepociťují, že by lidí závislých na heroinu nebo pervitinu ubývalo. "To rozhodně ne," uvedl Jiří Kopeček, šéf policejního týmu, který se tu na drogy specializuje.
Vloni tato skupina kvůli drogám zadržela 116 lidí. Na většinu dealerů jsou ale policisté krátcí. "Mají stále dokonalejší způsoby práce," potvrzuje Kopeček. "Drogy předávají na rafinovaných místech, kde je hodně lidí - na parkovištích u hypermarketů, zastávkách městské hromadné dopravy. Používají mobilní telefony, a i když je odposloucháváme, mají domluvené různé šifry nebo slogany, které neumíme rozluštit," vysvětluje.
Mezi narkomany má číslo na dealera každý. Nebo aspoň jeden z party. Kontakty si mezi sebou mění. "Sehnat ve městě drogu není ani trochu těžké," tvrdí pětadvacetiletý Tomáš. Sedí v místním kontaktním centru Renarkon, kam si chodí měnit jehly, popovídat s ostatními a dá si třeba i polévku zadarmo. Osm let bojuje se svou závislostí na pervitinu. S drogami začal už v patnácti. Kouřil však "jenom" marihuanu. Teď se v kontaktním centru potkává s patnáctiletými, kteří jsou závislí už na tvrdých drogách.
Přitom se město může pochlubit "pokrokovými" preventivními programy. A protidrogová koordinátorka Niklová tvrdí, že zabírají.
Jenže mladých, kteří berou drogy, podle "streetworkerů" ve městě přibývá. A jejich věk se snižuje. "Bydlí u rodičů, mají peníze a slušné oblečení a nám se nedaří tuto nejmladší skupinu podchytit, protože to na nich nikdo nepozná. A jejich rodiče si to nepřipouští," míní Cieslar.
Odborníci, kteří se věnují v Ostravě dětem, tvrdí, že už na základní škole mají povědomí o tom, na koho se lze obrátit, kdo drogy sežene. Nejhůře jsou na tom mladí Romové. Podle Cieslara mají téměř všichni zkušenost s marihuanou, více než polovina jich čichá rozpouštědla.
breeder
Drogy, trhy a zdravý rozum
Hospodářské noviny | 28.1.2004 | rubrika: názory | strana: 10 | autor: Tomáš Zábranský

Výsledky Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách potvrdily rozdílné trendy v popularitě vysoce nebezpečných drog typu heroinu a pervitinu na jedné straně (snižuje se) a rekreačně užívané extáze a marihuany na straně druhé (zvyšuje se) u šestnáctiletých. Tento trend byl odstartován mezi léty 1997 a 1998 a poprvé jej popsala v roce 2001 studie, jež na zadání vlády zkoumala (ne)úspěšnost zavedení trestnosti držení drog pro vlastní potřebu.
Na mediální scéně ale tehdy tento fakt vzal málokdo na vědomí. Jedním z ověřených, více než deset let používaných klišé totiž je, že "věk uživatelů drog stále klesá", a že "situace se stále zhoršuje".
Nejpilnějším poslem špatných zpráv je už po mnoho let velitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Vytrvale svolává tiskové konference, na nichž je šíří. A napadá výsledky vědeckých analýz a práci orgánů státní správy, které si vláda vytvořila v zájmu koordinace drogové politiky a jejichž práce se sám účastní. Vytváří tak kolem drog mlžný opar, v němž může každý tvrdit, co chce a (ne)úspěšnost nikoho a ničeho se nedá prokázat.
Pod tíhou nových dat již nelze popírat trend sníženého užívání vysoce nebezpečných drog. A náhle se právě od Komorouse dozvídáme, že to policie snížila dostupnost těchto drog a právě proto je dospívající méně užívají (HN 22. ledna).
Jenže studie zjišťuje "dostupnost" pomocí otázky (zjednodušeno): "Kdyby sis chtěl drogu XY pořídit, víš kde?" A šestnáctiletí to u vysoce nebezpečného pervitinu a heroinu vědí méně než před čtyřmi lety. Nezajímá je to, protože pro ně spolehlivě devastující "tvrdé" drogy nejsou přitažlivou vzpourou. Kariéra drogově závislého není zajímavá.
Realizátor evropské studie dr. Csémy má za to, že je tento úspěch třeba přičíst účinnosti prevence. Já bych u mládeže nepodceňoval ani zdravý rozum, zpracovávající osobní zkušenosti a poučené společenské vědomí.
Na černém trhu je ale všech drog tolik, že vrchovatě uspokojí poptávku. To je možné prokázat srovnáním vývoje cen, které se i u drog řídí zákonem nabídky a poptávky. U marihuany, pervitinu a heroinu dlouhodobě stagnují (dostupnost se nemění), u extáze došlo ke strmému cenovému pádu (dostupnost prudce vzrostla).
Jiným indikátorem snižování dostupnosti je množství zabavených drog. To ale v Česku tvoří zlomek objemu drog zkonzumovaných: konkrétně u heroinu to za rok 2002 bylo 34,4 kilogramu (Český statistický úřad odhaduje spotřebu na 5,4 tuny) a u pervitinu 4,3 kilogramu (roční spotřeba je 4,5 tuny). Je třeba komentáře?
Racionální politika si své cíle určuje v jasných časových horizontech. V dlouhodobém horizontu je cílem snížit počet těch, kteří mají zkušenost s jakoukoliv nezákonnou drogou. V krátkodobém horizontu je ale třeba si uvědomit, že oněch 44 procent šestnáctiletých už nikdy o svou (přinejmenším jednorázovou) zkušenost s marihuanou nepřijde. Je tedy nutno předejít experimentu s látkami ještě nebezpečnějšími.
Vývoj, kdy se zvyšují počty těch, kdo mají zkušenost s konopím, a zároveň se snižuje zkušenost s heroinem a pervitinem (a počet závislých na těchto drogách) je dalším důkazem o nepravdivosti teorie konopí coby "vstupní drogy", jež má zvyšovat chuť konzumentů na drogy nebezpečnější a návykovější.
"Vstupní droga" ale v jednom ohledu funguje. Nakupuje-li konzument marihuany svou nelegální drogu na černém trhu, kde mu zároveň nabízejí drogy více rizikové, zvyšuje se nebezpečí, že okusí i je - i proto, že jsou pro dealera mnohem ziskovější. Proto je třeba tyto dva trhy co možná od sebe oddělit.
To si uvědomuje většina evropských zemí - stejně jako fakt, že kriminalizace poloviny mládeže je nerealizovatelná. Mezi konopnými látkami a ostatními drogami zákonem rozlišuje Belgie, Lucembursko, Británie, Irsko a nám v mnoha ohledech blízké Rakousko. Princip oportunity ve vztahu ke konopí využívá Nizozemsko, Dánsko a Německo. Další tři evropské státy dekriminalizovaly držení a užívání všech drog bez rozdílu.
I české Ministerstvo spravedlnosti sestavilo návrh na legislativní klasifikaci drog podle společenské a zdravotní nebezpečnosti. Jeho cílem je kromě zlepšení možností postihovat výrobce a prodejce také žádoucí rozdělení trhů s ilegálními drogami. Vstoupí-li zákon v platnost, bude to prospěšné pro celou společnost.
Možná se plukovníku Komorousovi a ideologické části politického spektra podaří pomocí "špatných zpráv" a adopce cizích úspěchů přijetí zákona zabránit. Pak si na svůj vrub přičtou zbytečné zvýšení rizika pro ty, jež funkční společnost chrání především - mláďata.
Prevenci, tedy vysvětlování srovnatelně nižších, ale existujících a nezanedbatelných, rizik konopných drog a rizik užívání všech psychotropních látek obecně za nás ale žádný zákon neodvede. Ověřili jsme si to neúspěšnou represívní novelou z roku 1999. Tady musí nastoupit cílené úsilí všech, kterým práce s léčbou problémových uživatelů a závislých naštěstí již nenarůstá jako v přecházejících obdobích.

Autor, specialista na drogovou epidemiologii, je stipendistou na Johns Hopkins University v Baltimoru v USA
breeder
Uživatelé extáze jsou opatrnější
Českobudějovické listy | 27.1.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: MILAN BRABEC

Jižní Čechy - Celkem 23 techno parties a podobných tanečních akcí navštívili za uplynulý rok terénní pracovníci Jihočeského streetworku. K této hudební scéně totiž neodmyslitelně patří i takzvaná taneční droga extáze, která v posledních letech získává oblibu mezi mladými lidmi.
V rámci svého projektu prevence a omezování negativních dopadů drogy se snaží terénní pracovníci pomocí anonymního testování tablet extáze zabránit ohrožení zdraví i života jejich uživatelů. Tablety totiž často obsahují životu nebezpečné příměsi, které do nich výrobci drog ve snaze vydělat přidávají. "Zúčastnili jsme se většiny akcí. Drogová scéna je v podstatě stejná, nedochází na ní k výkyvům - na akce jezdí téměř stejní lidé. Hlavní důležitou věcí však je, že jsou opatrnější - že jsou si vědomi rizik spojených s jejím užíváním," uvedl pracovník Jihočeského streetworku Tomáš Brejcha a nastínil nový problém: "Taneční scéna se z hal a zpod širého nebe přesouvá do klubů, jejichž menší prostory ztěžují naši práci - nemůžeme tam mít stánek, nejsme tolik vidět a nemůžeme nabízet naše služby v takovém rozsahu, jak bychom si představovali."
breeder
Narkoman hledal v halucinacích útočiště mezi policejními vozy
Zpravodajství ČTK | 27.1.2004 | 17:47 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: DVC

BRUNTÁL 27. ledna (ČTK) - Užívání drog se v pondělí vymstilo devětadvacetiletému muži z Andělské Hory na Bruntálsku. Začal totiž trpět utkvělou představou, že jej pronásledují policisté. Smyšleným mužům zákona se nejprve pokoušel uprchnout v ulicích Bruntálu. Nakonec přelezl plot a vnikl na pozemek, kde bruntálští policisté parkují služební automobily, řekla dnes ČTK mluvčí policie Lucie Krašteničová.

Ve skrýši mezi bílými vozy se zeleným pruhem zmatený a dezorientovaný muž dlouho nepobyl. Již po několika minutách ho objevil psovod střežící autopark. Mladého muže bez větších problémů zadržel a předal přivolané policejní hlídce.

"Muž přiznal, že si vpíchl dávku pervitinu, a proto trpí halucinacemi. Policisté jej předali lékařům záchranné služby. Ošetřující lékař pak doporučil jeho umístění v psychiatrické léčebně," dodala Krašteničová.

David Moravec khj
breeder
Svědci: Ve vinařické věznici bere drogy téměř třetina lidí
Zpravodajství ČTK | 27.1.2004 | 13:40 | rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj | autor: URM


KLADNO 27. ledna (ČTK) - Věznice ve Vinařicích na Kladensku je zřejmě rájem drogových distributorů. V jednom z největších kázeňských zařízení v Česku bere drogy téměř třetina lidí, řekli dnes u kladenského soudu svědci, kteří vypovídali v případu pašování drog do věznice. Dvěma vězňům, bývalému dozorci a vězeňské zdravotní sestře za to hrozí několikaletý trest odnětí svobody.

Veřejnost v soudní síni nejvíce ohromil utajený svědek vystupující pod krycím jménem Antonín Šámal. Prostřednictvím vysílačky barvitě líčil systém distribuce drog ve věznici. Podle něj drogy, převážně pervitin a marihuanu, do věznice vozila přímo vězeňská sanitka.

Na pašování omamných látek se údajně nejvíce podílela jedna ze zdravotních sester a vězeň Pavel Vénos, který na ošetřovně pracoval jako pomocná síla. Drogy na jednotlivé cely prý doručovali i někteří dozorci. Promyšlený systém zahrnoval podle státní zástupkyně Niny Brozové celkem 26 lidí.

Před soudním senátem dnes vystoupila i bývalá vězeňská lékařka, kterou správa věznice loni propustila za pohlavní styk s Vénosem. Podle svědků však vězeň udržoval velmi blízké vztahy i s obviněnou zdravotní sestrou. Lékařka nakonec odmítla v jeho neprospěch vypovídat. "Váží mě k němu více než přátelské vztahy," řekla.

Svědčit odmítli i bývalý vězni Josef Hlaváč a Tomáš Dvořák. Hlaváč je trestně stíhán ve stejné věci, a výpovědí by si tak mohl uškodit. Dvořák zcela popřel výpověď, kterou v loňském roce podal na policii. "Vydírali mě a chtěli, abych řekl, co se jim hodí," uvedl. Podle Brozové mu však za křivou výpověď hrozí vysoký trest odnětí svobody. "Na základě jeho původního svědectví je totiž Vénos stále držen ve vazbě," řekla dnes ČTK.

Navzdory změnám ve výpovědích je však podle státní zástupkyně důkazní materiál dostačující. Soud má k dispozici odposlechy mobilních telefonů, videozáznamy ze sledování podezřelých a několik zabavených drogových zásilek. "Pro Vénose budu žádat trest na horní hranici. To znamená osm let odnětí svobody. U ostatních je to trochu jinak. Nikdy nebyli trestáni a něčeho podobného by se už zřejmě nedopustili," dodala. Rozsudek nad prvními obviněnými padne zřejmě při příštím líčení 26. února.

Z šíření drog, léků a mobilních telefonů policie dosud obvinila 26 lidí. Čtyři obvinění jsou bývalými či současnými zaměstnanci věznice, 11 osob si zde odpykávalo nebo stále odpykává trest. Zbývající obvinění jsou příbuzní vězňů, pracovníci dodavatelských firem a výrobci pervitinu.

Případ je rozdělen do několika jednání. Dnes soud projednal obvinění dvou vězňů, dozorce a vězeňské zdravotní sestry. Důkazy proti nim policisté získali na začátku loňského roku zejména na základě odposlechů telefonů. Podezřelí jsou i další dozorci, proti nimž svědčí výpovědi vězňů. Podle státní zástupkyně k jejich obvinění ale samo podezření nestačí.

Vedle lékařky a zdravotní sestry policie stíhá i dva další zaměstnance věznice - dozorce a vychovatele. Kvůli obavám, že budou ovlivňovat svědky, vyšetřovatel požádal, aby byli vzati do vazby, soud ale žádosti nevyhověl.

Michal Půr mol
breeder
Dealeři měli prodat kilogramy drog
Ústecký deník | 27.1.2004 | rubrika: Ústecký kraj | strana: 2 | autor: (eli)

Ústí nad Labem - Výslechem svědků včera pokračoval ústecký krajský soud v projednávání případu prodeje více než 40 kilogramů drog zejména německým zákazníkům. Podezřelými z těchto obchodů jsou Josef Holdy z Mostu, Pavel Vlček z Ústí nad Labem a Petr Kelemen z Chlumce na Ústecku. Muži svou vinu popírají.
Nejvíce drog, přes 35 kilogramů pervitinu, prodal podle obžaloby sedmatřicetiletý Holdy. Osmačtyřicetiletý Vlček údajně prodal 1,6 kilogramu drogy. Vlček se pak podílel se sedmatřicetiletým Kelemenem i na distribuci pěti kilogramů heroinu, uvádí se v obžalobě.
Soud se začal případem zabývat loni v listopadu, kdy vyslechl obžalované i řadu svědků, včetně utajeného, který v případu vystupuje jako Pavel Novák. Podle jeho tvrzení získal od Kelemena a Vlčka za dva měsíce 350 000 korun jako odměnu za prodej heroinu podle jejich pokynů. Protože podobných pomocníků prý měli obžalovaní více, nevědí, kdo proti nim nyní svědčí.
Před soudem dnes vypovídali svědci z řad policistů. Soud se například zajímal o postup při zjišťování stop po drogách v autě Vlčka. Předvolaný policista vypověděl, že v autě byly nalezeny stopy po pervitinu. Pervitin byl podle něj prokázán i ve stěrech z vah, které policie ve Vlčkově autě také našla.
Soud má na programu hlavně výslechy dalších svědků. Předsedkyně senátu Jana Kurešová včera uvedla, že soud kvůli doplnění některých důkazů případ znovu odročí, tentokrát na 8. března. "Do konce března bych chtěla tento případ ukončit," poznamenala Kurešová.
Policii se dosud nepodařilo zjistit, odkud obžalovaní drogy pro své obchody získávali. V obžalobě se pouze uvádí, že v letech 2000 až 2001 nakupovali gram pervitinu za 20 až 22 tehdejších německých marek a prodávali toto množství svým německým odběratelům za 30 marek. Z prodeje heroinu měli získat podle obžaloby "přesně nezjištěnou částku ve výši nejméně milion korun".
breeder
Milost thajským vězňům
Mladá fronta DNES | 28.1.2004 | rubrika: Názory | strana: 7 | autor: DAVID LIPKA, JOSEF ŠÍMA, DAN ŠŤASTNÝ, MIROSLAV ZAJÍČEK

Prezident Klaus se vždy stavěl do pozice pravověrného liberála. Na většinu narážek týkajících se jeho reálných politických kroků ve funkci premiéra či opozičněsmluvního předsedy parlamentu namítal, že v reálné politice jde o kompromisy a že většinu jeho liberálních názorů nešlo prosadit ať už kvůli opozici v rámci ODS, bývalé vládní koalici, či kvůli složení Poslanecké sněmovny po roce 1998. Nyní však dostal skvělou příležitost ukázat, že to se svými liberálními názory myslí skutečně vážně.

Vydělat chce každý

Nedávno byli z thajských do českých kriminálů převezeni dva usvědčení pašeráci drog - Emil Novotný a Radek Hanykovics. Oba byli odsouzeni za pašování heroinu na 50 let, což bylo později mírně zkráceno amnestií thajského krále. A oba si již osm let odseděli v Thajsku. V ČR by si pak měli ještě odkroutit 34, respektive 17 let. Jejich vydání bylo podmíněno uznáním těchto drakonických trestů s tím, že v průběhu jejich trvání budou platit české regule pro případné předčasné propuštění na svobodu. Oba pánové jistě nejsou žádní svatouškové, a navíc jsou to pěkní hlupáci, protože obchodovat v Thajsku s heroinem připomíná hru ruská ruleta. Nicméně za svoji hloupost si již vytrpěli více než dost. Ano, snažili se obchodovat s drogami - a chtěli na tom vydělat. Ale co je na tom špatného? Na obchodu chce vydělat každý - jinak by jej neprováděl. A obchod s tzv. legálními drogami (nikotin, alkohol) je považován za počestný způsob obživy. Společnosti typu Philip Morris nebo Becherovka nejsou nikým hnány před soud za to, že obchodují s drogami. Naopak, jsou to normální podnikatelé a často vážení sponzoři mnoha bohulibých projektů. A to přesto, že počet mrtvých, který je způsoben legálními drogami, mnohonásobně převyšuje počet mrtvých z tzv. nelegálních drog, a to i když vezmeme v úvahu, že nelegální drogy jsou mnohem méně dostupné než drogy legální. Navíc spotřební daně vybrané za spotřebu legálních drog tvoří podstatnou část státních příjmů a pro současný stát by bylo problematické se bez nich obejít. Pro pravověrného liberála tak není obchod s drogami žádný zločin. Obchod, pokud je dobrovolný, je vždy tažen poptávkou, nikoliv nabídkou a vždy prospívá oběma stranám - i v případě návykových látek. Toto tvrdí i zástupci Chicagské ekonomické školy, ke které se pan prezident nejraději hlásí. Jeden z představitelů této školy - Gary Becker - vytvořil dokonce teorii racionálního návyku, kterou Václav Klaus velice dobře zná, neboť o ní psal již na počátku 80. let. A další oblíbenec pana prezidenta - Milton Friedman - je spoluautorem knihy On Liberty and Drugs (O svobodě a drogách), ve které kritizuje státní zákazy obchodování s drogami. Rozdělení drog na legální a nelegální je ukázkou státního oportunismu, alibismu a pokrytectví. Trestání nějaké činnosti jenom proto, že byla arbitrárně přidělena do kategorie nelegální, nelze nazvat jinak než pokusem o paternalistickou ochranu lidí proti nim samým.

Trest už dostali

Kromě toho, pokud by byli pánové Novotný a Hanykovics chyceni při stejné činnosti v ČR, pak by dostali maximálně 15 let (§ 187 odst. 4 trestního zákona). Velmi pravděpodobně však mnohem méně. Ostatně osm let si již odseděli v thajských kriminálech. Potrestáni tak byli více než dost. Pokud si budou muset celý trest či jeho větší část odsedět, pak mají definitivně zničený celý život. Pokud by byli v dohledné době propuštěni, pak mají ještě šanci začít znova. Jen pro srovnání velikosti trestů - řidič autobusu, který havaroval u Nažidel a v jehož troskách zahynulo 19 lidí, byl odsouzen (zatím nepravomocně) na osm let odnětí svobody.

Je prezident liberál?

Institut prezidentské milosti byl do naší ústavy vložen právě proto, aby zabraňoval přílišné tvrdosti práva. Milost je pravomocí prezidenta, o které prezident nemusí s nikým diskutovat. Neexistuje nikdo, kdo by mohl prezidentovi zabránit při jejím udělení. Nikdo - kromě jeho vlastního svědomí a přesvědčení. Není zde již žádný Lux, Zeman, Špidla či kdokoliv jiný, na koho by bylo možné přenést odpovědnost za rozpor mezi verbálním liberalismem a fakticky prováděným socialistickým paternalismem a populismem. Pouze Václav Klaus sám může rozhodnout o osudu dvou bývalých pašeráků (a jejich rodin), kteří by mu pravděpodobně byli do smrti vděční za to, že jim včasnou milostí poskytl druhou šanci. A pouze Václav Klaus může případnou milostí ukázat, že v něm ještě zbyla špetka liberalismu a svědomí. Václav Klaus se však již vyjádřil v tom smyslu, že udělení milosti pro oba vězně neplánuje, a možná to má souvislost i s tím, že veřejné mínění, jak ukázaly některé ankety, má spíše tendenci ukázat těmto dvěma nešťastníkům tvrdou pěst. To, zda je člověk skutečný liberál, se však ukáže především tehdy, když musí se svým názorem vystoupit proti převažujícímu mínění. A Václav Klaus má nyní jedinečnou příležitost ukázat, kam opravdu patří.

Autoři působí v Liberálním institutu
breeder
Kniha Život Ježíše
TV Nova | 27.1.2004 | 19:30 | pořad: Televizní noviny


Pavla CHARVÁTOVÁ, moderátorka
--------------------
Skandál, to je slovo, které teď nejčastěji vyslovují věřící na adresu knihy Život Ježíše, která se objevila na pultech našich knihkupectví. Například lidoveckého poslance Jiřího Karase pobouřila kniha tak, že podal podnět k zahájení trestního řízení. Policie proto začala zkoumat, jestli vydáním této knihy nedošlo k hanobení národa, rasy a přesvědčení. Právě to si totiž poslanec Karas myslí.

Martina KUZDASOVÁ, redaktorka
--------------------
Kadidlo obsahuje stejně jako hašiš účinnou látku THC. Tak takhle zní doslov k této knize,o kterou se teď zajímá i policie. "Je to snůška urážek, zesměšňování Ježíše Krista a křesťanských hodnot," tak reagovali věřící, kterým se kniha dostala do rukou.

redaktor
--------------------
Z knihy Život Ježíše: "Učedníci ho usadili do středu tabule před velkou nádobu, z níž neustále vystupoval kouř kadidla. Spasitel šťastně seděl v mlze, silně zářil."

Jiří KARAS, poslanec /KDU-ČSL/
--------------------
Tam je prostě připodobňování Ježíše Krista k feťákovi.

redaktor
--------------------
Z knihy Život Ježíše: "Zhluboka se nadýchl kadidla, vzal kousek plochého dřeva a s jeho pomocí přešel přes vodu."

Dan DRÁPAL, pastor Církve Křesťanská společenství
--------------------
Popírá pravost zázraku a z něj dělá vlastně člověka, kterýmu šlo o prachy.

Martina KUZDASOVÁ, redaktorka
--------------------
A takových pasáží, které prý Krista zesměšňují, je v knize nepočítaně.

věřící
--------------------
Každého slušného člověka prostě musí urazit, protože dělat z Krista nesvéprávného imbecila je špatné.

Martina KUZDASOVÁ, redaktorka
--------------------
Jenže majitelé nakladatelství, které knihu rakouského autora u nás vydalo, si nic takového nemyslí.

Jan EISLER, spolumajitel nakladatelství
--------------------
To je humoristická knížka nic nezesměšňující a byl jsem teda velmi překvapen tím, že to někdo tak může chápat.

Jiří KARAS, poslanec /KDU-ČSL/
--------------------
Dal jsem podnět k zahájení trestního řízení. Ten podnět jsem předal státnímu zastupitelství.

Jan EISLER, spolumajitel nakladatelství
--------------------
Jsem přesvědčen, že jsme neudělali nic, co by odporovalo zákonům.

Martina KUZDASOVÁ, redaktorka
--------------------
Knihu teď bude zkoumat několik expertů. Na jejich posudcích bude záležet, zda celá kauza skončí u soudu.
breeder
Drogy a mobily vozila za mříže sanitka
Blesk | 28.1.2004 | rubrika: Praha/Střední Čechy | strana: 4 | autor: Václav Raufer

Stopy po marihuaně a pervitinu měl v moči každý třetí vězeň

KLADNO - Každý třetí vězeň ve Vinařicích užíval drogy! Za mříže se dostávaly přes ošetřovnu. Také k takovým podezřením vedou výpovědi svědků, kteří včera poprvé stanuli před soudem v kauze pašování drog ve vinařické věznici. Jako první ze šestadvaceti obviněných vyslechl Krajský soud v Kladně dva vězně, dozorce a zdravotní sestru.

Z výpovědí vyplynulo, že drogy, ale také mobily a další předměty za mřížemi zakázané, se do věznice pašovaly přes ošetřovnu. Hlavním dealerem byl podle všeho vězeňský zřízenec na ošetřovně Pavel Vénos. Intimní poměr udržoval jak se zdravotní sestrou, tak s vězeňskou lékařkou. "Je to vykonstruované obvinění od policie. Vyhrožovali, že když s touhle verzí nebudeme souhlasit, že nám napaří větší trest," tvrdí kromě Vénose také další svědek Tomáš Dvořák.
Proti obviněným však mluví mnoho důkazů. Každý třetí vězeň vinařické nemocnice měl v moči stopy po drogách. Několik svědků popsalo i detaily pašování. Soud má navíc k dispozici výpisy a přepisy hovorů z mobilních telefonů obviněných.
Největším překvapením pro veřejnost bylo, že jeden z vypovídajících kvůli zachování anonymity komunikoval se soudem z vedlejší místnosti přes vysílačku pod krycím jménem Antonín Šámal. Drogy, převážně pervitin a marihuanu, podle něj do věznice vozila přímo vězeňská sanitka. "Drogy ve věznicích jsou daleko nebezpečnější než na svobodě. Tři obvinění jsou recidivisté, u nich tedy budu požadovat tresty na horní hranici trestní sazby. Snad jen u té zdravotní sestry lze brát jako polehčující okolnost, že dosud nebyla trestána a jednala pod vlivem emocí a citů," uvedla státní zástupkyně Nina Brozová. Soudní proces bude u kladenského soudu pokračovat 26. února.
breeder
V Detoxu pomáhají i alkoholikům
Liberecký den | 27.1.2004 | rubrika: Liberecko | strana: 19 | autor: LENKA MARKOVIČOVÁ

Liberec - Pomocnou ruku lidem, kteří propadli závislosti na drogách, podávají odborníci z pracoviště Detox, které je součástí psychiatrického oddělení liberecké nemocnice.
Mezi nejčetnější pacienty v libereckém Detoxu jsou v posledních dvou letech lidé závislí na pervitinu. Jejich věková hranice se posunuje ke střednímu věku. "Máme zde i pacienty od patnácti do osmnácti let, ale za jejich léčbu se musejí zaručit rodiče," sdělila lékařka z Detoxu Krajské nemocnice v Liberci Veronika Kotková s tím, že na hospitalizaci je třeba nejen souhlasu pacienta, ale také doporučení praktického lékaře, psychiatra či psychologa.
V poslední době končí v Detoxu také alkoholici, a to i přesto, že odvykací kúry jsou zaměřené na nealkoholové drogy. "Původně jsme se chtěli věnovat pouze lidem, kteří bojují se závislostí například na pervitinu, heroinu, marihuaně či podobných drogách. Bohužel tím, že v Liberci neexistuje záchytná stanice, končí u nás i lidé závislí na alkoholu. Těch v poslední době přibývá a také žádají, zda bychom je nepřijali na odvykací kúru," sdělila lékařka."Je vidět, že alkohol je u nás stále ještě ve zneužívání na prvním místě."
Očištění od drog může v Detoxu absolvovat najednou pět lidí. Doba odvykací léčby je týden až čtrnáct dní. Aby bylo léčení úspěšné, musejí pacienti po zakončení detoxifikace podstoupit další léčbu, ať už formou ústavního léčení na 3 měsíce až rok, či dlouhodobou léčbu ambulantní. Obě formy léčby se zaměřují na psychoterapii."Pacienti mohou být u nás na pokoji až po třech, ale v případě nutnosti, nejvíce v prvních dnech, jim zajistíme naprostou izolaci od okolí," řekla Veronika Kotková.
Podle odborníků lidé, kteří se léčí ze závislosti, musí nejprve své tělo zbavit drogy, což se děje v prvních dnech."Není těžké tělo drogy zbavit, vyjma marihuany. Ta se váže na tuk a v těle zůstává. Horší je to právě s psychikou, kdy se člověk těžko smiřuje s faktem, že si drogu nesmí vzít. Proto po propuštění pacientů vyžadujeme psychoterapii," vysvětlila lékařka.
Zbytek pobytu tráví pacienti na oddělení různými činnostmi. Odborníci s nimi vedou rozhovory, různé formy psychoterapie či autogenního tréninku. "Podařilo se nám z dotace získat rotoped, keramickou pec i kruh a také pingpongový stůl," řekla Veronika Kotková. "Pro pacienty je velmi přínosné, když se mohou něčemu věnovat a něco nového si zkusit. Zjistí, že to s nimi není až tak hrozné, když vydrží jet dlouhou dobu na rotopedu, nebo si vyrobí něco v keramické dílně."
Na pomoc detoxikačnímu oddělení přispívají projekty se žádostí o dotace, které sestavuje právě lékařka Veronika Kotková spolu se starostkou Vratislavic Hanou Konšelovou (ODS), která projekt zajišťuje především z ekonomické stránky.
Během roku projde detoxikačním oddělením na sto pacientů. Z celkového počtu pacientů 13 procent z detoxifikace vypadne, tedy předčasně odejdou na vlastní žádost, či jsou vyloučeni za hrubé porušení kázně. "V následné léčbě ústavní formou dokončí léčbu asi 13 procent a v ambulantní léčbě plně abstinuje 8 procent drogově závislých," poznamenala Veronika Kotková.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma