Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 22.01.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
,,Nováčci`` prodávali drogy ve velkém
Noviny Chrudimska | 21.1.2004 | rubrika: Pardubický kraj | strana: 6 | autor: (ký)

Ústí nad Orlicí U okresního soudu začalo v pondělí hlavní líčení se čtyřčlennou skupinou dealerů drog, která podle obžaloby zhruba rok a půl distribuovala na Ústeckoorlicku marihuanu, pervitin, hašiš a extázi.
"Drogy prodávali ve větším rozsahu, a to i osobám mladistvým, za což jim hrozí dva až deset let odnětí svobody nepodmíněně," uvedl státní zástupce Zdeněk Skřepek. Jak dodal, jde přitom o novou skupinu dealerů drog, tři z obžalovaných dosud nebyli trestáni, čtvrtý je sice ve výkonu trestu, ovšem pro majetkovou trestnou činnost. "Působili po celém okrese, za jejich centrum se dají označit Rudoltice a Lanškroun," upřesnil státní zástupce. "Ve srovnání s podobnými případy, které jsme v okrese dosud měli, je tento skutečně atypický. Především proto, že jde o prvotrestané pachatele, a také s ohledem k rozsahu jejich činnosti. To, co si dovolila tato skupina, nedělali snad ani recidivisté." Obžalovaní rozhodně nebyli žádní "troškaři". Podle Zdeňka Skřepka jim bylo napočteno "obchodů" v řádech statisíců korun, jen extáze dovezené z Holandska měli prodat za 160 tisíc. Ta pak byla k dostání také na tanečních zábavách v ústeckém kulturním domě či na párty v klubu v Šedivci.
Líčení pokračovalo i včera, k soudu se však nedostavili předvolaní svědci, proto bylo jednání odročeno na únor.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk | 22.1.2004 | rubrika: Čechy | strana: 4

* Špatný kšeft

PELHŘIMOV (čad) Až deset let vězení hrozí muži (23) z Pelhřimovska. V nejméně 30 případech prodal osobám mladším 18 let marihuanu.
________________________________________________________________________

Mladí užívají více měkké drogy
Právo | 22.1.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 5 | autor: (ČTK)

PRAHA - V posledních čtyřech letech se snížil počet šestnáctiletých chlapců a dívek, kteří mají zkušenost s heroinem či pervitinem. Naopak podíl mladých holdujících marihuaně a zvláště taneční droze extázi roste. Mládež však častěji než dřív užívá drogy opakovaně.

Vyplývá to z výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách pro rok 2003, do níž bylo zahrnuto v České republice 3172 lidí ve věku 16 let. Mezi drogami jimi užívanými vedou marihuana a hašiš. Zkušenost s nimi má 44 procent mladých, v roce 1999 ji mělo 35 procent, o čtyři roky dříve 22 procent. Obliba extáze se vyhoupla z méně než půl procenta v roce 1995 na současných osm. U tvrdých drog lze pozorovat stagnaci nebo dokonce pokles. S opiáty, mezi něž patří i heroin, mají zkušenost dvě procenta mladých proti dvojnásobku v roce 1999, s pervitinem čtyři procenta, o jedno méně než při posledním výzkumu. Rozpouštědla čichá devět procent. Čtvrtina mladých se setkává s drogou opakovaně, zatímco v roce 1999 jich bylo 17 procent. Do jisté míry kladné je, že na tomto růstu se podílí především marihuana, kdežto počet pravidelných uživatelů tvrdých drog se nezvyšuje. Podle studie se také zastavil pokles věku, v němž se mládež setkává s drogami poprvé. Přesto se s marihuanou setkává 15 procent a s heroinem deset procent uživatelů mladších 13 let. Užívání drog roste od roku 1995 mezi studenty všech typů škol, mnohem výrazněji ale u učňů než u studentů gymnázií. Nejvíce chlapců a děvčat se zkušenostmi s drogami žije v Ústeckém kraji, následuje Praha, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

Šestnáctiletí také hodně kouří a pijí

Více než čtvrtina šestnáctiletých pravidelně kouří. Mezi chlapci je 30 procent těch, kteří sahají po cigaretě denně. Kuřaček je sice o pět procent méně, ale ve srovnání s minulými lety se rozdíly vyrovnávají. Zatímco více než deset cigaret denně vykouří každý desátý mladík, mezi děvčaty je podobně náruživých kuřaček šest procent. Mládež také holduje alkoholu. Častá opilost a konzumace větších dávek alkoholu jsou rozšířenější u chlapců, ale stávají se stále běžnějšími i u děvčat. Více než třikrát v posledním měsíci bylo podle studie opilých 17 procent šestnáctiletých mladíků, což je zhruba stejně jako před čtyřmi lety, a každá desátá dívka, o dvě procenta více než v roce 1999. Nejoblíbenějším nápojem je pro mladé muže pivo. Dívky dávaly v roce 1995 přednost destilátům, ale obliba pěnivého moku u nich od té doby stále vzrůstá, pivo preferuje 14 procent, víno devět a destiláty 11 procent šestnáctiletých děvčat. Ze studie vyplývá, že s cigaretou či sklenkou alkoholu se mladí setkávají poměrně brzy. Dvě třetiny z chlapců a dívek, kteří mají s pitím a kouřením nějaké zkušenosti, si daly svou první sklenici piva před dosažením 13 let. Stejný počet šestnáctiletých si v té době zapálil první cigaretu.
________________________________________________________________________

Napříč krajem DNES
Mladá fronta DNES | 22.1.2004 | rubrika: Jižní Morava | strana: 2

Oblekovice
Muž čelí stíhání za pěstování marihuany

Dvaadvacetiletého muže z Oblekovic na Znojemsku začali stíhat kriminalisté za to, že v létě vypěstoval na zahradě za domem několik rostlin marihuany. Muž je podezřelý z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
(jč)
________________________________________________________________________

Mladíka viní z pěstování drog
Právo | 22.1.2004 | rubrika: Jižní Morava | strana: 10 | autor: (miv)

S odstupem několika měsíců obvinili znojemští policisté 22letého muže z Oblekovic ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Podle mluvčího znojemské policie Jindřicha Hujňáka je mladíkovi kladeno za vinu, že vloni v létě na zahradě za domem vypěstoval rostliny marihuany o výšce až 130 centimetrů. Odborná expertiza prokázala, že rostliny obsahují zakázanou látku tetrahydrocanabinol. Zahrádkář se za delikt bude dále zodpovídat.
________________________________________________________________________

Krátce
Mladá fronta DNES | 22.1.2004 | rubrika: Východní Morava | strana: 1 | autor: DNES

Hluk
Policie zadržela milovníka marihuany

Šestadvacetiletého muže z Dolního Němčí zadrželi policisté při kontrole chatové oblasti poblíž Hluku na Uherskohradišťsku. Pobýval v cizí chatě, policisté u něj navíc objevili látku, která připomínala marihuanu. Muž policii sdělil, že ji sám vypěstoval a používal pro svoji potřebu.
(mat)
________________________________________________________________________

Přeřazení marihuany do kategorie nejměkčích nelegálních drog
BBC - česká redakce | 21.1.2004 | 06:00 | pořad: Zprávy

Andrea MÁSLOVÁ, redaktorka
--------------------
Asociace britských lékařů varovala, že chystané přeřazení marihuany do kategorie nejměkčích nelegálních drog může u veřejnosti vyvolat dojem, že nejde o nebezpečnou látku. Podle lékařů je kouření marihuany spojeno s velkými zdravotními riziky. Z Londýna připojuje podrobnosti Jan Bumba.

Jan BUMBA, redaktor
--------------------
Od příštího týdne bude v Británii marihuana přeřazena z kategorie B do kategorie C. V praxi to znamená, že půjde stále o nelegální drogu. Za její držení a kouření však nebudou lidé ve většině případů zatýkáni a nebudou muset k soudu. Asociace britských lékařů se obává, že veřejnost může v důsledku tohoto kroku nabýt mylného dojmu, že je bezpečné marihuanu užívat. Britský ministr vnitra David Blunkett však uvedl, že je nezbytné legislativní změnu provést, aby policie mohla věnovat více času boji s nejtvrdšími drogami, jako jsou heroin či krek, zařazenými v kategorii A.
________________________________________________________________________

Prevence proti drogám
ČT 1 | 21.1.2004 | 06:20 | pořad: Regiony

Michal KLOKOČNÍK, redaktor
--------------------
"Neužívá můj syn nebo dcera některou z návykových látek?" na tuto otázku mohou rodiče chrudimských dětí najít odpověď za pomoci speciálních testů, které město získalo darem od jedné z místních lékáren.

Markéta HLAVÁČOVÁ, kurátorka mládeže, Úřad města Chrudim
--------------------
Když se rodičů zeptáme, zda to děcko má problém s drogami, oni nejsou schopni rozlišit, zda to děcko bylo pod vlivem alkoholu, když se jim vrátilo z diskotéky, ze zábavy nebo odněkud zvenku.

Michal KLOKOČNÍK, redaktor
--------------------
Indikační proužky podobné těhotenským testům zaznamenají přítomnost drogy v moči. Výsledek je zřejmý po pár minutách.

Kryštof HARANT, vedoucí lékárny v Chrudimi
--------------------
Pomocí těchto testů můžeme zjistit deriváty konopí, deriváty opiátů a deriváty efedrinu.

Michal KLOKOČNÍK, redaktor
--------------------
Testovací sady mohou rodiče získat zdarma a navíc anonymně u kurátorů mládeže.

Sylva PELÍŠKOVÁ, kurátorka mládeže, Úřad města Chrudim
--------------------
Chceme jim tuto službu poskytnout a následně je zkontaktovat, přerozdělit třeba na poradny, detoxy.

Michal KLOKOČNÍK, redaktor
--------------------
Jenom v minulém týdnu se na kurátory sociálního odboru radnice obrátilo deset rodičů, přicházejí další.

Radka ŠTURSOVÁ, matka
--------------------
Jsem maminkou čtrnáctiletého chlapce a sedmiletého děvčete a jsem ráda, že tahle možnost tady existuje.

Michal KLOKOČNÍK, redaktor
--------------------
Nové testy, které jsou k dostání i v lékárnách, se dají jen těžko oklamat. Přítomnost zakázaných látek v moči uživatelů drog se prokáže na osmadevadesát procent.
________________________________________________________________________

Dětská záchytná stanice v Českých Budějovicích
TV Nova | 21.1.2004 | 17:10 | pořad: Právě teď - JČ

Lucie KÁNDLOVÁ, moderátorka
--------------------
České Budějovice mají jako jediné město v České republice dětskou záchytnou stanici.

Lumír MRÁČEK, Záchranná služba České Budějovice
--------------------
V loňském roce bylo těch intoxikovaných ve smyslu alkohol a drogy nebo samostatné drogy devatenáct. Ono to číslo se zdá malé, ale v podstatě narůstá každým rokem, a proto právě bylo zřízeno toto detoxikační oddělení.

redaktor
--------------------
Pokud sem lékaři přivezou dítě pod vlivem alkoholu či drog, udělají základní vyšetření, provedou testy a po celou dobu, než vystřízliví, na něj dohlíží sestra. Potom lékař zhodnotí, zda bude dítě převezeno do nemocnice, nebo si pro něj přijedou rodiče.
________________________________________________________________________

Čtvrtina šestnáctiletých denně kouří, dívky dohánějí chlapce
Zpravodajství ČTK | 21.1.2004 | 14:11 | rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: HKM

(Zpráva je embargována do dnešní půlnoci, vydáme graf)

PRAHA 21. ledna (ČTK) - Více než čtvrtina mladých lidí ve věku 16 let pravidelně kouří. Mezi chlapci je 30 procent těch, kteří sahají po cigaretě denně. Kuřaček je sice o pět procent méně, ale ve srovnání s minulými lety se rozdíly vyrovnávají. Mládež také holduje alkoholu. K opilosti častější než třikrát za poslední měsíc se přiznává 13 procent šestnáctiletých.

Výsledky pocházejí z loňské Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD 2003), jíž se v České republice zúčastnilo 3172 dívek a chlapců ve věku 16 let.

Dívky jsou slabšími kuřačkami než chlapci. Zatímco více než deset cigaret denně vykouří každý desátý mladík, mezi děvčaty je podobně náruživých kuřaček šest procent. Mezi lety 1995 a 1999, kdy se Česko do projektu ESPAD také zapojilo, vzrostl počet silných kuřáků z pěti na osm procent, loni jich bylo o procento méně.

Častá opilost a konzumace větších dávek alkoholu jsou také rozšířenější u chlapců, ale stávají se stále běžnějšími i u děvčat. Více než třikrát v posledním měsíci bylo podle studie opilých 17 procent šestnáctiletých mladíků, což je zhruba stejně jako před čtyřmi lety, a každá desátá dívka, o dvě procenta více než v roce 1999.

Nejoblíbenějším nápojem je pro mladé muže pivo. Dívky dávaly v roce 1995 přednost destilátům, ale obliba pěnivého moku u nich od té doby stále vzrůstá. Zatímco mezi roky 1995 a 1999 počet častých konzumentů alkoholických nápojů rostl, od té doby již není nárůst tak výrazný. U chlapců dokonce mírně poklesla obliba piva z 37 na 34 procent, dívky naopak pijí více. Pivo preferuje 14 procent, víno devět a destiláty 11 procent šestnáctiletých děvčat.

Ze studie vyplývá, že s cigaretou či sklenkou alkoholu se mládež setkává již poměrně brzy. Dvě třetiny z chlapců a dívek, kteří mají s pitím a kouřením nějaké zkušenosti, si daly svou první sklenici piva před dosažením 13 let. Stejný počet šestnáctiletých si v té době zapálil první cigaretu.

hkm kar
________________________________________________________________________

Čtvrtina českých středoškoláků kouří
Hospodářské noviny | 22.1.2004 | rubrika: z domova | strana: 4 | autor: Adéla Čtvrtečková

Dívky dohánějí chlapce nejen v kouření, ale i v pití tvrdého alkoholu a piva, ukázala studie

* Šestnáctiletí nejčastěji berou drogy na Ústecku a v Praze. Nejlépe je na tom Vysočina a východ Čech.

I když by jim ještě dva roky nikdo neměl prodat cigarety ani nalít alkohol, čtvrtina šestnáctiletých Čechů denně kouří a každý sedmý se minimálně třikrát do měsíce opije.
Vyplývá to z čerstvé studie Evropského školního projektu o alkoholu a jiných drogách, kterou v Česku zpracovává pravidelně každé čtyři roky Psychiatrické centrum v Praze. Vloni vyplnily dotazník více než tři tisíce šestnáctiletých středoškoláků.
V porovnání s minulými lety se ukazuje, že dívky dohánějí chlapce nejen v kouření, ale také v pití tvrdého alkoholu a piva. A také se stále častěji opíjejí. "Právě relativně vysoká spotřeba alkoholu mezi mladými lidmi je varující údaj," píšou autoři zprávy.
Problém je i v tom, že téměř polovina dětí vyzkouší omamnou látku již před svými třináctými narozeninami. Téměř tři čtvrtiny z nich kouřily cigaretu a necelá polovina pila tvrdý alkohol.
Rodiče školáků ale autoři zprávy mohou uklidnit alespoň tím, že se již nesnižuje věk, kdy děti sáhnou po první dávce ilegální drogy.
"Data z měření v roce 1999 a 2003 se v tomto moc neliší. Můžeme se tedy domnívat, že se pokles věku zastavil," tvrdí autoři. A navíc klesá mezi školáky i podíl uživatelů nebezpečnějších "tvrdých" drog.
Naopak k jejich "měkčím" variantám se staví čím dál otevřeněji. Ubývá šestnáctiletých středoškoláků, kteří vnímají marihuanu, extázi a halucinogeny jako nebezpečné látky.
Nejzřetelnější je to právě u marihuany, kterou v roce 1995 považovalo za rizikovou čtyřicet procent mladých, loni již jen sedmnáct procent. A již téměř vůbec je neděsí alkohol a cigarety.
Marihuanu a hašiš také mladí lidé stále častěji skutečně kouří. Téměř polovina šestnáctiletých je ozkoušela alespoň jednou a čtvrtina si "joint" zapálila vícekrát.
Spolu s popularitou tanečních party roste i popularita drogy extáze. Před osmi lety ji vyzkoušel jediný ze dvou set mladých lidí, vloni to bylo již šestnáct.
Zda se dítě ke droze dostane, záleží podle statistik i na tom, jakou školu studuje. Častěji berou omamné látky mladí lidé na odborných školách a učilištích, méně pak studenti gymnázií.
Studie objevila i výrazné rozdíly mezi kraji. Nejvíce potenciálních pacientů detoxikačních jednotek je na Ústecku a v Praze. Hodně mladých lidí holdujících alkoholu, kouření a drogám je také v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.
Nejlepší situace je ve východních Čechách a na Vysočině.

jaký alkohol pijí šestnáctileté středoškoláci
uváděné hodnoty jsou v %

chlapci dívky
1995 2003 1995 2003
pivo 26,7 33,6 6,9 14,4
víno 5,8 7,8 3,7 9,4
destiláty 13,0 14,0 9,7 11,4

více jak šest požití za posledních šest let
________________________________________________________________________

Mladí méně berou tvrdé drogy, ale více užívají marihuanu a extázi
Zpravodajství ČTK | 21.1.2004 | 14:36 | rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: HKM

(Zpráva je embargována do dnešní půlnoci)

PRAHA 21. ledna (ČTK) - V posledních čtyřech letech se snížil počet šestnáctiletých chlapců a dívek, kteří mají zkušenost s heroinem či pervitinem. Naopak podíl mladých lidí holdujících marihuaně a zvláště taneční droze extázi roste. Mládež však častěji než dřív užívá drogy opakovaně. Šestnáctiletí také více odsuzují užívání tvrdých drog, zatímco k marihuaně a extázi jsou tolerantnější.

Vyplývá to s výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách pro rok 2003 (ESPAD 2003), do níž bylo zahrnuto v České republice 3172 mladých lidí ve věku 16 let.

Mezi ilegálními drogami užívanými mládeží vedou konopné drogy, tedy marihuana a hašiš. Zkušenost s nimi má 44 procent dotázaných. V roce 1999 uvedlo osobní zkušenost s těmito drogami 35 procent a o čtyři roky dříve 22 procent šestnáctiletých. Obliba extáze se vyhoupla z méně než půl procenta v roce 1995 na současných osm procent.

U tvrdých drog lze oproti tomu pozorovat stagnaci nebo dokonce pokles. Užívání sedativ se snížilo za poslední čtyři roky z 18 na 11 procent. S opiáty, mezi něž patří i heroin, mají zkušenost dvě procenta mladých proti dvojnásobku v roce 1999 a s pervitinem čtyři procenta, o jedno méně než při posledním výzkumu. Rozpouštědla čichá devět procent dotázaných.

Chlapci dávají přednost spíše marihuaně, ale v případě heroinu, pervitinu a léků mají větší zkušenost dívky.

Čtvrtina uživatelů se setkává s drogou opakovaně, zatímco v roce 1999 jich bylo 17 procent. Do jisté míry pozitivní je, uvádí se ve studii, že na tomto růstu se podílí především marihuana, kdežto počet pravidelných uživatelů tvrdých drog se nezvyšuje.

Podle studie se také zastavil pokles věku, v němž se mládež setkává s drogami poprvé. Přesto se s marihuanou setkává 15 procent a s heroinem deset procent uživatelů mladších 13 let.

Užívání drog roste od roku 1995 mezi studenty všech typů škol, mnohem výrazněji ale u učňů než u studentů gymnázií. Nejvíce chlapců a děvčat se zkušenostmi s drogami žije v Ústeckém kraji, následuje Praha, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

Od poloviny 90. let klesá počet šestnáctiletých, kteří vnímají marihuanu, extázi a halucinogeny jako nebezpečné látky. Nejzřetelnější je to právě u marihuany, kterou v roce 1995 považovalo za rizikovou 40 procent mladých, loni již jen 17 procent. K užívání marihuany a extáze se mládež staví stále tolerantněji, stejný postoj má i ke kouření cigaret a alkoholu. Užívání heroinu či pervitinu naopak více než dříve odsuzuje.

hkm kš
________________________________________________________________________

Heroin už neláká, mladí berou extázi
Hospodářské noviny | 22.1.2004 | rubrika: titulní strana | strana: 1 | autor: Adéla Čtvrtečková

Naučili jsme mladé nebrat tvrdé drogy, tvrdí vláda. Prostě jen nejsou v módě, míní odborníci

Stále méně mladých lidí sahá po tvrdých drogách, potvrzují nejnovější statistiky. A vláda je přesvědčena, že je to její zásluha. Úspěch připisuje preventivním kampaním, osvětě i boji proti dealerům.
Skutečnost ale není tak jednoznačná. Odborníci z terénu tvrdí, že za menší poptávkou po heroinu a pervitinu nestojí ani tak prevence, jako skutečnost, že tvrdé drogy už nejsou v módě. Stále více se kouří marihuana a berou takzvané taneční drogy, jako je extáze.
Nová studie o alkoholu a jiných drogách mezi šestnáctiletými ukázala, že heroin před čtyřmi lety v Česku zkusilo 4,4 procenta z nich, vloni to bylo o dvě procenta méně.
"Tato čísla jednoznačně vyvracejí pochybnosti, že politika prevence není efektivní," říká Petr Mareš (US-DEU), který má boj proti drogám ve vládě na starosti.
Čísla statistiky podle odborníků ale především souvisejí se stoupající oblibou tanečních klubů, v nichž je nejdostupnější drogou právě extáze. "Heroin už není moderní. Mladí už nechtějí, aby je někdo spojoval s živými troskami," říká Ondřej Novák, šéf "streetworkerů" Nadace Drop In, kteří se v terénu starají o narkomany.
To připouští i šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Tvrdí ale, že kromě toho se policistům podařilo dostupnost heroinu i pervitinu omezit. Odhalit distributory extáze se naproti tomu zatím nedaří. "Jsou stovky kurýrů. Chytit je je těžké, protože organizace oproti jiným nemá systém," řekl.
Autoři studie jsou přesvědčeni, že mladí lidé si stále více uvědomují rizika tvrdých drog. "Jsou to první signály, že se nám přes preventivní aktivity ve školách daří ovlivnit jejich postoje," říká jeden z jejích autorů, psychiatr Ladislav Csémy.
Ivan Douda z nadace Drop In míní, že zásluhu mají hlavně nevládní instituce, kteří mezi mladými lidmi působí. "Chtělo to jen čas. Teď si mladí umějí sehnat informace."
Politiku vlády ovšem chválí i opoziční odborník na drogy Ivan Langer (ODS). "Tato čísla by měla zaklepat na hlavu všem politikům, kteří stále házejí tvrdé a měkké drogy do jednoho pytle," dodal.

Kolik mladých lidí bere drogy a jaké
% ze všech šestnáctiletých

1995 1999 2003
Jakákoli ilegální droga 22,7 34,9 43,8
Drogy aplikované nitrožilně 1 1,4 0,6
Marihuana nebo hašiš 21,8 34,6 43,6
Opiáty (vč. heroinu) 1,7 4,4 2,4
Stimulace (amfetaminy,pervitin) 1,8 5,5 4,2
LSD nebo jiný halucinogen 2,4 5,4 5,6
Extáze 0,2 3,4 8,3
Prchavá rozpustidla 7,6 7,2 9
________________________________________________________________________

Mladí Češi dávají před tvrdými drogami přednost marihuaně
Lidové noviny | 22.1.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: čtk, alt

PRAHA - Čeští teenageři přestávají mít zájem o tvrdé drogy, jako jsou heroin a pervitin. Naopak stále více dávají přednost drogám měkkým jako například marihuaně nebo extázi.
Naznačený trend vyplývá z Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD 2003), jíž se účastnily i více než tři tisíce českých dětí ve věku šestnácti let.
"Změny už nejsou tak dramatické jako v minulých letech. To, co se nejvíc změnilo, je růst užívání extáze," shrnuje čerstvá data Ladislav Csémy z Psychiatrického centra Praha, které se na výzkumu podílelo.
V porovnání s posledním podobným výzkumem v roce 1999 mladí Češi překvapivě razantně změnili především své vnímání nebezpečnosti drog. K měkkým drogám jsou tolerantnější, zatímco tvrdé drogy odsuzují mnohem radikálněji než dříve. V již citovaném posledním výzkumu považovalo marihuanu za rizikovou čtyřicet procent mladých, teď už se na věc dívá stejně jen sedmnáct procent. Marihuanu už také mládež nevnímá jako "přestupní stanici" k užívání tvrdých drog. Podobný postoj zaujali účastníci výzkumu i k cigaretám a alkoholu.

Podle psychiatra Ladislava Czémyho se za posledních pět let u mladistvých příliš nezměnila spotřeba alkoholu a cigaret. Pravidelně kouří více než čtvrtina mladých lidí ve věku šestnáct let. Denně po cigaretě sahá dokonce třetina chlapců. Dívky za nimi zaostávají jen o pět procent. Za posledních pět let se tak rozdíly mezi pohlavími téměř vyrovnaly.
V posledních letech se výrazně nezměnila ani spotřeba alkoholu. K opilosti častější než třikrát za měsíc se přiznává 13 procent šestnáctiletých. Mezi nejoblíbenějšími nápoji chlapců je stále pivo, děvčata dávají přednost destilátům, i když i u nich oblíbenost piva roste.
Ze studie vyplývá, že s cigaretou či sklenkou alkoholu se mládež setkává již poměrně brzy. Dvě třetiny chlapců a dívek, kteří mají s pitím a kouřením zkušenosti, si daly první sklenici piva před dosažením třinácti let. Stejný počet šestnáctiletých si v té době zapálil první cigaretu. Rozdíly mezi pohlavími jsou u užívání drog. Chlapci dávají přednost spíše marihuaně, s heroinem, pervitinem a léky mají větší zkušenost dívky. Opakovaně se s drogou setkává čtvrtina uživatelů, zatímco v roce 1999 jich bylo 17 procent. Pravidelné užívání drogy se podle průzkumu týká v největší míře marihuany. S marihuanou se setkává 15 procent a s heroinem deset procent uživatelů mladších 13 let.
Nejvíce chlapců a děvčat se zkušenostmi s drogami žije v Ústeckém kraji, následuje Praha, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

Jak šestnáctiletí užívají drogy

pravidelně cigarety 25 procent
měkké drogy 44 procent
sedativa 11 procent
tvrdé drogy 2 procenta
rozpouštědla 9 procent
často opilí 17 procent chlapců
10 procent dívek
________________________________________________________________________

Přes dvacet procent maďarských studentů již zkoušelo drogy
Zpravodajství ČTK | 21.1.2004 | 10:18 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: KJ

BUDAPEŠŤ 21. ledna (ČTK) - Zkušenosti s drogami má již 21,5 procenta středoškolských studentů v Maďarsku. Vyplývá to z celostátního průzkumu o drogové situaci v zemi, jehož výsledky byly dnes zveřejněny v Budapešti.

Zhruba dvě třetiny z těch, kteří již nějakou drogu vyzkoušeli, experimentovalo s marihuanou, zatímco třetina s extází, amfetaminem anebo různými těkavými omamnými látkami. Poněkud horší než zmíněný celostátní průměr (21,5 procenta) je situace v Budapešti, kde nějakou drogu vyzkoušelo již 30 procent středoškoláků.

Z materiálu vyplývá, že drogová situace v Maďarsku se v posledních letech ustálila. Zatímco po změně režimu a otevření hranic se do konce devadesátých let počet lidí, kteří mají zkušenosti s používáním drog, zvýšil zhruba o 250 procent, nyní již nedochází k velkým změnám, tvrdí odborníci.

Nejčastěji berou drogy mladí lidé ve věku 17 až 24 let. Zhruba třetina lidí v tomto věku bere drogy více méně pravidelně.

Kvůli drogové závislosti bylo v loňském roce v Maďarsku léčeno téměř 13.000 lidí.

kj ank


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma