Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring k 21.01.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Informace policie kraje Vysočina
Zpravodajství ČTK | 20.1.2004 | 13:19 | rubrika: Právo a krimi - Jihlavský kraj | autor: MI

JIHLAVA 20. ledna (ČTK) - Z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů obvinil policejní komisař třiadvacetiletého muže z Pelhřimovska. Je podezřelý, že v průběhu roku 2001 nejméně ve třiceti případech prodal, vždy za zhruba 200 korun, osobě mladší osmnácti let marihuanu. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let.
________________________________________________________________________

Předcházení drogové závislosti u dětí v Chrudimi
ČT 1 | 20.1.2004 | 16:00 | pořad: Zprávy

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Originálním způsobem se snaží předcházet drogové závislosti u děti chrudimský městský úřad. Rodičům zdarma nabízí testovací sady, které během pěti minut prokáží, zda jejich dítě užívá některou z návykových látek. S nápadem přišli kurátoři sociálního odboru.

redaktor
--------------------
Neužívá můj syn nebo dcera některou z návykových látek? Na tuto otázku mohou rodiče chrudimských dětí najít odpověď za pomoci speciálních testů, které město získalo darem od jedné z místních lékáren.

Radka POCHORADSKÁ, manažerka prevence kriminality, Městský úřad Chrudim
--------------------
Kouření marihuany nebo i některých jiných drog tady u nás samozřejmě je.

redaktor
--------------------
Indikační proužky podobné těhotenským testům zaznamenají přítomnost drogy v moči. Výsledek je zřejmý po pár minutách.

Kryštof HARANT, vedoucí lékárny v Chrudimi
--------------------
Pomocí těchto testů můžeme zjistit deriváty konopí, deriváty opiátů a deriváty efedrinu, což je třeba extáze.

redaktor
--------------------
Indikační sady mohou rodiče získat zdarma a navíc anonymně u kurátorů mládeže. V případě pozitivních testů jim také poradí, kam se s problémem obrátit.
________________________________________________________________________

Mládež užívá extázi a marihuanu, přestává mít zájem o tvrdé drogy
Zpravodajství ČTK | 20.1.2004 | 15:01 | rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: HKM

PRAHA 20. ledna (ČTK) - Mladí lidé ve věku mezi 15 a 16 lety stále častěji užívají taneční drogu extázi. Stoupá u nich i obliba marihuany, ale již ne tolik jako koncem 90. let. Na druhé straně přestávají mít zájem o tvrdé drogy, jako je heroin nebo pervitin. ČTK to řekl Ladislav Csémy z Psychiatrického centra Praha. Podílí se na řešení Evropského školního projektu o alkoholu a jiných drogách (ESPAD).

Ve druhé polovině 90. let u českých adolescentů narůstala spotřeba alkoholu, rostla zkušenost s užíváním drog a také obliba kouření. V roce 1999 uvedlo 13 procent šestnáctiletých, že v posledním měsíci byli nejméně třikrát opilí. Od té doby se situace příliš nezměnila, uvedl Csémy.

"Je poměrně vysoký výskyt těch zdravotně rizikových forem užívání, jako jsou opakované pití nadměrných dávek při jednom posezení, opakovaná opilost," upozornil psychiatr. Jednoznačně negativním jevem je podle něj i to, že zatímco před čtyřmi lety dívky v pití alkoholu a kouření za chlapci zaostávaly, nyní je dohánějí.

Mezi mládeží také roste spotřeba marihuany. Obliba této konopné látky roste už od počátku 90. let, ve druhé polovině byl nárůst velmi prudký, ze sedmi procent v roce 1995 na 16 procent o čtyři roky později. "Teď už není nárůst tak prudký, je to o něco více, než bylo v roce 1999, ale není to až tak dramatické. To, co se nejvíc změnilo, je užívání extáze. Tam to vyskočilo velmi zřetelně," poznamenal Csémy.

Na druhé straně podle něj mírně, ale zřetelně klesla obliba užívání tvrdých drog. Značný podíl na tom má zřejmě prevence v posledních letech a mladí lidé začínají rozlišovat mezi nebezpečností jednotlivých drog.

Studie sleduje i regionální rozdíly v užívání návykových látek. Nejhůře je na tom Ústecký kraj, konstatoval psychiatr. Zatímco v roce 1999 s ním držela krok Praha, nyní je hlavní město na druhém místě. Hodně mladých lidí holdujících alkoholu, kouření a drogám je také v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Nejlepší situace je podle Csémyho ve východních Čechách a na Vysočině.

Projektu ESPAD se letos účastní 35 evropských zemí. Česko se do něj zapojilo již na samém začátku, v roce 1995. Od té doby se průzkum mezi mládeží konal ještě v roce 1999 a poslední výsledky jsou z loňska. Výsledky ze všech zemí jsou plně srovnatelné.

Markéta Hrdoušková kar
________________________________________________________________________

Policie loni v Brně odhalila rekordních 50 varen pervitinu
Zpravodajství ČTK | 20.1.2004 | 14:29 | rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj | autor: VTK

BRNO 20. ledna (ČTK) - Brněnští kriminalisté byli loni úspěšnější v boji s výrobci pervitinu. Ve městě a jeho okolí odhalili 50 laboratoří na jeho přípravu, což je o 18 zařízení více než předloni. "Pervitin je přitom dlouhá léta v jihomoravské metropoli nejužívanější tvrdou drogou. Berou jej také dřívější uživatelé heroinu," řekl dnes ČTK policejní mluvčí Zdeněk Lubas.

Gram pervitinu se prodává na drogovém trhu za tisíc korun. O své výsadní postavení mezi brněnskými narkomany téměř přišel před třemi roky, kdy se začal dovážet do Brna levný heroin.

"Pak se nám podařilo několik větších zátahů na prodejce heroinu a tuto drogu jsme téměř ve městě vymítili," řekl ČTK kriminalista, který se drogovou problematikou zabývá, ale nepřál si být jmenován. Úspěšný boj s výrobci heroinu podle něj přivedl jeho uživatele k lehce vyrobitelnému pervitinu.

Minulý rok byla téměř každý týden odhalena v Brně jedna laboratoř na výrobu pervitinu. Pachatelé jej dříve připravovali v bytech. Pak ale z obavy před odhalením začali své laboratoře stěhovat do sklepů, zahradních chat, na chalupy nebo dokonce do lesů v okolí Brna. Netradiční byl například loňský případ muže, který si vytvořil mobilní laboratoř na přípravu drog a měl ji uloženou v úschovně zavazadel na vlakovém nádraží.

"Výrobci drog začali k přípravě pervitinu vyjíždět mimo Brno. Proto jsme loni odhalili i jejich varny v Hustopečích, Adamově, Zastávce nebo Újezdu u Brna," doplnil Lubas. Podle něj policie i nadále počítá s tím, že ji bude v oblasti boje s drogami zaměstnávat především potírání distribuce pervitinu.

Loni policie ve městě odhalila 180 závažných drogových deliktů, kvůli nimž stíhala 108 lidí. Počet případů je stejný jako počet předloni odhalených drogových kauz. I když přibylo odhalených laboratoří, ubylo deliktů spojených s heroinem.

Kromě pervitinu patří v Brně k často užívaným drogám i marihuana nebo extáze. Spíše kuriozitou je podle policie loňské odhalení výrobce opia, prodejce hašiše a dále prodejce léku subutex, který může mít omamné účinky a používá se k léčbě závislosti na heroinu.

Vladimír Klepáč snm
________________________________________________________________________

Toxi tým loni odhalil jednu varnu týdně
Mladá fronta DNES | 21.1.2004 | rubrika: Z Brna | strana: 4 | autor: JAROSLAV ČUŘÍK

Výrobci drog se z obav raději stěhují mimo Brno

Brno - Téměř jedna odhalená varna pervitinu týdně. Taková byla loni úspěšnost kriminalistů z brněnského Toxi týmu. Právě pervitin je v Brně nejvíce užívanou tvrdou drogou.
"Našli jsme padesát varen, což je oproti roku 2002 nárůst o osmnáct," řekl šéf protidrogové skupiny brněnského policejního ředitelství, který nechtěl do novin uvést své jméno.
Nárůst loni odhalených varen drogy podle něho úzce souvisí s tím, že brněnští narkomani přišli právě v roce 2002 o distribuční síť heroinu.
"Tehdy jsem zavřeli několik dealerů z bývalé Jugoslávie a Vietnamu, kteří narkomany zásobovali heroinem, a zabrzdili jsme to. Ti, kteří na něm byli závislí, pak museli přejít na pervitin," vysvětlil policejní důstojník.
Výrobci pervitinu měli své varny nejdříve v brněnských bytech. Potom je z obav před policií stěhovali například do sklepů, rekreačních chat nebo dokonce do jedoucích dodávkových automobilů.
Kriminalisté loni odhalili i mobilní varnu pervitinu, kterou měl výrobce uloženou v kabeli v úschovně zavazadel na brněnském hlavním vlakovém nádraží.
Nyní se pervitin v mnoha případech vyrábí i mimo Brno. "Některé varny brněnských výrobců jsme odhalili například v Hustopečích, Adamově, Zastávce nebo v Újezdu u Brna," řekl brněnský policejní mluvčí Zdeněk Lubas.
Kriminalisté upozorňují, že stále stoupá počet pachatelů, kteří se dostávají do problémů se zákonem kvůli drogám opakovaně. Zatímco v roce 2002 bylo takových lidí v Brně 18, loni se jejich počet zvýšil na 30. "Lidi s touto problematikou stárnou," řekl k tomu šéf protidrogové jednotky.
Většina stíhaných lidí žije na nízké životní úrovni - buď jsou nezaměstnaní nebo pobírají sociální dávky. Ze 108 loni obviněných bylo takových lidí 95. S nízkou životní úrovní souvisí i trestná činnost, která doprovází užívání drog. Narkomani často získávají peníze na svou dávku krádežemi v obchodech či vykrádáním automobilů.
Loni stíhali brněnští policisté kvůli drogám 108 lidí (z nich bylo 25 žen a čtyři mladiství). Rok předtím to bylo 112 lidí.
Nejvíce pachatelů - 93 - čelilo loni stíhání pro drogové delikty spojené s pervitinem, devět lidí se střetlo se zákonem kvůli marihuaně, tři kvůli extázi a po jednom kvůli opiu, hašiši a subutexu (lék sloužící k léčbě závislosti na heroinu).
Policisté vyšetřovali také 62 případů, které nakonec kvalifikovali jako přestupek, protože šlo o držení malého množství drogy.

V Brně dostupné drogy a jejich ceny

* Pervitin: Jedna dávka se prodává za 200 korun
* Marihuana: Cigaretu lze pořídit od 20 do 50 korun.
* Extáze: Asi 250 Kč za tabletu.
* Heroin: Asi 200 Kč za dávku.
________________________________________________________________________

Každý třetí žák osmé a deváté třídy má zkušenost s drogou
Příbramský deník | 20.1.2004 | rubrika: Příbramsko | strana: 17 | autor: (mb)

Příbram - Specializované kontaktní místo K-centrum v Příbrami je určeno lidem, kteří jsou ohroženi drogou, ale i jejich širokému okolí, kterým droga do života tvrdě zasáhla - rodičům, partnerům, kolegům v práci aj.
Otázkami pro vedoucí "Káčka" Petru Belkovou volně navazujeme na rozhovor zveřejněný v Příbramském deníku 17. ledna.

* Fungujete déle než rok. Kolik máte klientů? Je na tom Příbram hůře než jiná města?

Z nedávno provedeného výzkumu v Příbrami vyplynulo, že třicet procent žáků osmých a devátých tříd má zkušenost s jinými drogami, než jsou alkohol a cigarety.
Od počátku minulého roku využilo služeb Káčka více než sedmdesát lidí, přičemž 57 z nich je uživateli drog. V rámci výměnného programu, který má zabraňovat tomu, aby se někde potenciálně nakažené stříkačky povalovaly, jsme vyměnili více než 1400 injekčních stříkaček.

* Kolik lidí pro příbramské centrum pracuje?

Celkem je nás pět. Nicméně všichni pracujeme na částečné úvazky. Stále se potýkáme s nedostatkem terénních pracovníků. Rádi bychom v budoucnu rozšířili naše terénní služby o další lokality. Prozatím však nemůžeme, protože nám chybí lidi, a je těžké je na tuto práci získat. V současné době je naším terénem Příbram a Dobříš.

* Dali jste si nějaké předsevzetí do letošního roku pro K-centrum?

Spíš jde o jakási přání. Udržet určitou kvalitu poskytovaných služeb, v některých oblastech ji dále zvyšovat a zachovat si maximálně lidský přístup. A rozhodně dávat o službách Káčka více vědět třeba i prostřednictvím benefičních koncertů, které bychom rádi v tomto roce na podporu našeho K-centra uskutečnili.

* Připomenete, jak se na vás mohou lidé kontaktovat?

K-centrum sídlí na náměstí T.G.Masaryka čp. 1 v Příbrami, kde jsme ve všední dny vždy od 14 do 18 hodin, ve stejném čase je dostupný i telefon 318 622 010. Kontakt je možný přes streetmobil 605 311 148.
________________________________________________________________________

Zájem o drogy v Brně roste
Právo | 21.1.2004 | rubrika: Jižní Morava | strana: 12 | autor: (kg)

BRNO - Brněnští kriminalisté v loňském roce odhalili a zlikvidovali v Brně nebo jeho okolí rovných 50 výroben pervitinu, který je mezi narkomany neustále drogou číslo jedna. Kromě zlikvidování varen pervitinu policisté zadrželi a obvinili z výroby nebo prodeje drog 183 lidí, mezi nimiž byli čtyři mladiství a 25 žen. Podle výsledků, které speciální skupina pro boj s toxikomanií zaznamenala, jde o mírný nárůst zájmu. "V roce 2002 jsme sice stíhali o čtyři osoby více, ale ty se podílely na spáchání 162 skutků, což je o 21 méně. Víme, že pervitin je drogou číslo jedna na trhu a zaplňuje i místa po heroinu. Je to dáno tím, že se nám v uplynulých dvou letech podařilo výrazně oslabit síť prodejců heroinu, a pervitin tedy zaplňuje místo po něm. Jeho cena se nezvedá a zůstává tisíc korun za gram," řekl vedoucí týmu na boj s toxikomanií v Brně. Policisté, kteří slaví velké úspěchy při likvidaci výroben pervitinu, zaznamenali případy, kdy si výrobci zřizují varny mimo Brno, kam jezdí pervitin vyrábět, a s hotovou drogou se vracejí zpět za svými zákazníky do Brna. Tyto varny pak Brňáci měli například v Hustopečích, Zastávce u Brna a dalších chatových oblastech kolem krajského města. "Kromě prodejců pervitinu jsme zadrželi také devět lidí pro šíření marihuany, jednoho výrobce opia, tři prodejce extáze, které jsme zadrželi s více než 10 tabletami. Také jsme zajistili jednoho muže při prodeji hašiše a jednoho dealera léku subutex. Mimoto 62 případů řešil správní orgán jako přestupek, protože šlo o prodej velmi malého množství drog," dodal policista. Kriminalisté v Brně pak byli jediní v republice, kteří začali stíhat několik prodejců rajského plynu do balónků, který dealeři prodávali z bomb na technopárty. Šlo však o ojedinělý prodej ve větším množství.
________________________________________________________________________

Zločiny a tragické případy zažily i ostravské žaláře
Moravskoslezský deník | 20.1.2004 | rubrika: Ostrava plus | strana: 9 | autor: Jaroslav Perdoch

Ostrava * Bezmála dvě stě případů pašování drog řešila v loňském roce Vězeňská služba České republiky.
Některé ze zločinů se týkaly i dvou ostravských zařízení - Vazební věznice a Věznice pro odsouzené v Ostravě-Heřmanicích.
Jak při nedávné návštěvě heřmanického nápravného zařízení uvedla generální ředitelka Vězeňské služby ČR Kamila Menclová, dealeři hledají stále nové cesty, jak za mříže propašovat zakázané látky.

Pervitinová cesta

Podle Menclové je naprostá většina našich káznic vybavena moderními detekčními přístroji a zásilky jsou podrobovány přísným prohlídkám. K dispozici jsou i speciálně vycvičení psi prohledávající nejen ubikace, ale i další prostory. Přesto však stále existuje možnost, jak drogy propašovat za mříže. Dokládá to i závažná událost z konce loňského roku, kdy policisté ze speciálního ostravského týmu Toxi zatkli výrobce a distributory pervitinu, kteří si odbytiště našli i za zdmi heřmanického žaláře. Narkotika převáželi zaměstnanci soukromé firmy, jež si ve vězeňském areálu pronajala výrobní prostory. Bílý prášek přebíral trestanec, který zde pracoval. Zadržet se jej podařilo ve chvíli, kdy si mobilním telefonem objednával další zásilku.
Heřmaničtí dozorci vloni odhalili i marihuanu ukrytou v tubě od zubní pasty a v obalu od sprchového gelu. Také v ostravské vazební věznici strážní zajistili čtyři zásilky obsahující marihuanu.

Neutíkají, telefonují

Ani v jedné z ostravských káznic nedošlo v průběhu uplynulých dvanácti měsíců k pokusu o útěk. Byly však zaznamenány tři případy napadení dozorců a justiční stráže, všechny ve vazební věznici.
Problémem zůstávají mobilní telefony. V České republice jich vězeňská služba našla více než 260, což znamená nárůst o bezmála 80. Čtyři případy se týkaly nápravného zařízení v Heřmanicích.
Tři přístroje měli odsouzení na ubikaci, čtvrtý používal odsouzený na pracovišti.

Sebevrazi

V žalářích České republiky spáchalo sebevraždu jedenáct lidí, dva z nich Ostravě. Ve vazební věznici skoncoval se životem dvaačtyřicetiletý muž z Bruntálska, kterého trestní senát poslal na doživotí za brutální vraždu sousedky. Za mřížemi čekal na odvolací jednání u Vrchního soudu v Olomouci. Počátkem února se otrávil léky. Zanechal dopis na rozloučenou, z něhož vyplývá, že ho k dobrovolnému odchodu ze světa dohnaly výčitky
svědomí.
Druhá tragédie se stala v listopadu v Heřmanicích. Osmadvacetiletý muž, který si odpykával téměř třináctiletý trest za pokus o dvojnásobnou vraždu, proskočil zavřeným oknem pracovny ve čtvrtém podlaží, kde dvojice vychovatelů třídila poštu. Trestanec pronesl pouze jediné vulgární slovo, rozběhl se, vyskočil na parapet a poté proletěl oknem. S vážnými zraněními byl převezen do nemocnice, kde později zemřel.

Chtěl vraždit

Ostravští kriminalisté řešili také jeden pokus o vraždu, a to v dubnu ve vazební věznici. Třiatřicetiletý Ukrajinec napadl v cele mladíka (19 let).Ve spánku jej několikrát udeřil kovovou židličkou. Způsobil mu vážná zranění, která zanechají trvalé následky. Cizinec byl letos v lednu odsouzen k jedenácti rokům vězení.

Specializované oddělení

Vězeňská služba České republiky v minulém roce uvedla provozu další dvě nová specializovaná oddělení. Jedno z nich - protialkoholní - se nachází v Heřmanicích. Odsouzení v něm absolvují nařízenou ústavní léčbu. Zájem o pobyt je obrovský. Hlásí se vězni prakticky z celé republiky. O tom, kdo bude přijat, rozhoduje komise. Jde o první zařízení svého druhu u nás.
Taker
AD Mládež užívá extázi a marihuanu, přestává mít zájem o tvrdé drogy čili jinýma slovimy mládež f Česku dostává rozum (narozdíl od některých politiků a komorousů)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma