Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 20.01.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
zdravím v novém roce všechny growery a přeju vše nejlepší

a zároveň se omlovám za výpadek monitoringu, který byl způsoben nejdříve pracovním vytížením ke konci roku,
pak byly vánoce a na novej rok jsem ulehl s horečkou.
breeder
Zatčení dealerů marihuany
TV Nova | 19.1.2004 | 17:10 | pořad: Právě teď - Vysočina

Alexandra KNAPOVÁ, moderátorka
--------------------
Je pondělí 19. ledna a já vás právě teď, milí diváci, vítám u regionálních zpráv z Vysočiny. Krásný večer. Tři muže obvinili pelhřimovští policisté z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Podle policie drogu známou pod jménem marihuana kouřili, prodávali a zdarma předávali dalším osobám. Podle trestního zákona jim hrozí až pět let vězení.

Hana KOTKOVÁ, mluvčí Policie ČR Pelhřimově
--------------------
Policejní komisař sdělil obvinění mužům ve věku osmnáct, dvacet dva a dvacet šest let.

redaktorka
--------------------
Obvinění marihuanu prodávali od loňského července až do této doby, celkem jí podle policie prodali nejméně ve sto třiceti třech případech.

Hana KOTKOVÁ, mluvčí Policie ČR Pelhřimově
--------------------
V souvislosti s tímto se zatím vyslechlo asi deset lidí, ale počítá se do budoucna, že se bude vyslýchat dále.

redaktorka
--------------------
Podle expertů počet narkomanů, kteří jsou závislí na tvrdých drogách, jako je heroin a pervitin, nevzrůstá. Alarmující je však nárůst kuřáků marihuany. Průzkumy totiž hovoří jasně, v loňském roce si alespoň jednou jointa marihuany či hašiše zapálil každý desátý Čech.

Hana KOTKOVÁ, mluvčí Policie ČR Pelhřimově
--------------------
Na Pelhřimovsku zase v porovnání s ostatními okresy ta marihuana tolik není rozšířena.

redaktorka
--------------------
Třem obviněným mladíkům hrozí až pět let vězení.
________________________________________________________________________

Protidrogové testy
Frekvence 1 | 19.1.2004 | 12:00 | pořad: Zprávy

Květa MORAVCOVÁ, moderátorka
--------------------
Rodiče si můžou vyzvednout na radnici v Chrudimi protidrogové testy. Zdarma se dozví, jestli jejich děti neexperimentují s jedy.

Oldřich TAMÁŠ, redaktor
--------------------
Testy nabízené městským úřadem zjistí bezpečně přítomnost pervitinu, hašiše i marihuany. Tuto anonymní a zcela bezplatnou službu už tady využila první desítka lidí. Město je pak dokonce ještě schopno lidem zajistit i následnou poradnu, a to v případě, že se přítomnost drogy prokáže.
________________________________________________________________________

Obvinění Češi se v Rakousku přiznali ke krádežím lyží
Zpravodajství ČTK | 19.1.2004 | 13:24 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: BOA

VÍDEŇ 19. ledna (zpravodaj ČTK) - Dva Češi, kteří v Rakousku čelí obvinění z krádeží lyží za 12.000 eur (zhruba 392.000 Kč) a falšování účtenek, se k činu plně doznali, litují ho a hodlají způsobenou škodu uhradit. ČTK to dnes řekl Vladan Antonovič z úřadu honorárního konzula v Innsbrucku.

"Předběžné soudní líčení, kde se čítají důkazy policie, se uskuteční 23. ledna. Do tří až pěti týdnů pak musí začít řádný soudní proces," poznamenal Antonovič.

Oba muže ve věku 23 a 24 let bude před soudem zastupovat honorární konzul Česka v Innsbrucku Lukas Bodner. "Budeme se snažit o podmíněný trest," poznamenal Antonovič. Vzhledem k povaze obvinění však každý z nich může být odsouzen až na pět let nepodmíněně, dodal.

Policie dopadla české zloděje minulý víkend v lyžařském centru Kitzbühel. Zadržení dosud netrestaní Češi, kteří se nacházejí ve vyšetřovací vazbě, údajně v alpských střediscích ukradli dohromady tři desítky párů lyží. Kromě toho čelí také obvinění z falšování veřejné listiny, protože policistům předložili falešné potvrzení o koupi lyžařské výbavy. Policejní informace, že u mladíků byl zadržen hašiš, se podle Antonoviče nepotvrdily.

Adrian Bobok ik lcm
________________________________________________________________________

Moderní léčba deprese pomůže až 80 procentům lidí
Lidové noviny | 20.1.2004 | rubrika: Zdraví | strana: 23 | autor: oma

Deprese je závažné onemocnění, jehož výskyt neustále vzrůstá. Alarmující je skutečnost, že u tří čtvrtin nemocných není nemoc odhalena a léčena. Pro 10 až 15 procent lidí je nemoc natolik neúnosná, že ji řeší sebevraždou.

Hlavním příznakem deprese je smutná nálada, která bývá spojena se sklíčeností, pocity beznaděje, ztrátou schopnosti mít z něčeho radost a na něco se těšit. Jde ale o jiný smutek než ten, který postihuje člověka při nějakém neštěstí. Je mnohem hlubší a je subjektivně vnímán jako těžký pesimismus. Člověk, který trpí depresí, se na nic netěší, není schopen se z ničeho radovat. K dalším typickým příznakům patří pocity ztráty energie spojené se sníženou reakcí na vnější podněty, ztráta chuti k jídlu, poruchy spánku. Lidé trpící depresí začínají být méně aktivní, ztrácejí zájem o své dřívější záliby a začínají se vyhýbat komunikaci s jinými lidmi. Nedostatek kontaktů pak vede k pocitu osamělosti, který zpětně prohlubuje depresivní náladu. Nejkritičtějším obdobím pro rozvoj deprese je věk od 25 do 44 let. Ženy touto nemocí trpí dvakrát až třikrát častěji než muži, především v době šestinedělí nebo klimakteria.
Asi dvě třetiny pacientů s depresí trpí současně úzkostí a někdy bývá těžké tato postižení od sebe přesně odlišit. Velmi typický je společný výskyt deprese spolu s tělesnými příznaky, které mohou být v první fázi vnímány jako projev jiného onemocnění. Častý je v této souvislosti výskyt bolestí hlavy nebo břicha, napětí nebo slabosti ve svalech, pocení, závratí a bušení srdce.
Výsledky studie, kterou uveřejnil odborný časopis American Journal of Psychiatry, ukázaly, že na rozvoji deprese se může podílet kouření marihuany. Studie byla prováděna mezi dospělými kuřáky marihuany a těmi, kteří konzumaci konopí neholdovali. Výsledky výzkumu, který trval patnáct let, ukázaly, že dospělí, kteří na počátku sledování nemocí netrpěli, ale užívali pravidelně větší množství marihuany, měli o 15 let později až čtyřikrát větší výskyt příznaků deprese v porovnání s nekuřáky. "Výzkum prokázal, že u lidí, kteří by za normálních okolností vůbec depresí neonemocněli, působí dlouhodobější užívání marihuany jako její spouštěč," říká vedoucí studie Gregory B. Bowassov.
Hlubokou depresí trpěl například spisovatel Ernest Hemingway. Z nemoci neviděl žádné jiné východisko než ústí své brokovnice. S depresí se nevyrovnal ani největší lyrik ruské poezie Sergej Jesenin, který se oběsil v pouhých třiceti letech v leningradském hotelovém pokoji.

Na světě je nové antidepresivum

Nemocný, který trpí depresí, často sám vysadí léky. "Jako nejčastější důvod pacienti udávají, že se již cítí lépe," říká Prof. MUDr. Eva Češková, CSc. z Psychiatrické kliniky FN Brno. Dodává, že nejvíce vysazují nemocní léky proti depresi během prvního měsíce léčby. K tomu, aby se pacient skutečně z deprese dostal, však pouhý měsíc nestačí. "U léku je důležitá snášenlivost, frekvence dávkování, léková forma a vzhled. Do popředí zájmu se dostávají nové lékové formy," vysvětluje Češková.
Jednou z možností je podle jejích slov rozpustná forma léku, která byla vyvinuta s cílem zvýšit komfort pacienta a zlepšit jeho kvalitu života. Tyto požadavky splňuje nový lék mirtazapin. "Bylo zjištěno, že až 50 procent starších nemocných má potíže s polykáním tablet. Hlavní problém je jejich velikost, povrch a chuť. Mirtazapin se rozpustí do 40 sekund v ústech bez vody. I dávkování je pro pacienty příjemnější - stačí jedna rozpustná tableta denně. Další výhodou je rychlost nástupu účinku," uvádí MUDr. Češková.
________________________________________________________________________

Mladická nerozvážnost člověka rázem pasuje do role zločince
Deník Litoměřicka | 17.1.2004 | rubrika: Litoměřicko | strana: 16 | autor: PETR POLÁK

I vaše dítě může být stíháno policií a souzeno v trestní sazbě, jakou mají násilníci, lupiči a zabijáci.

Litoměřicko - Na začátku tohoto článku bych chtěl zdůraznit, že nejde o preferování některé drogy. Všechny jsou špatné a nebezpečné, ale proč právě jedna z nich, mnohem méně nebezpečnější, než například alkohol, staví její uživatele do rolí, jakou mají dle litery zákona ti, kdo neúmyslně zabijí, znásilní, vydírají, loupí. Pokusme se bez emocí a na příběhu přímo z našeho regionu ukázat, jak jsou nastaveny zákony.

Litujeme pašeráky?
Případ mladíka z Litoměřicka se dostal k soudu právě v době, kdy vrcholila anabáze dvou pašeráků heroinu - Novotného a Hanykovicse. Jejich příběh byl zfilmován, sledují ho média. Bohužel v posledních dnech cítím, že je jim nějak nadržováno. Zdá se mi, že vzniká dojem, že je litujeme. Proč? Odhlédněme od výše trestů, ale měli u sebe několik kilogramů heroinu? Měli. Stačí toto množství (podotýkám velmi návykové a nebezpečné drogy) k mnoha tisícům dávkám? Ano. Podtrženo, sečteno - za co je litovat? Za hloupost, kvůli které si zničili život?"Výše jejich trestů se v České republice zdá vysoká, ale měli bychom respektovat zákony jiných zemí. V každém případě bychom se ale měli konečně naučit rozlišovat mezi nebezpečností jednotlivých drog," poznamenal k případu pašeráků advokát, který zastupoval mladíka obžalovaného z distribuce marihuany.

Pro lepší představu
Představte si situaci, že se sešly 4 osoby. Mají půl litru vodky. První z nich ji otevře a napije se. Potom podá láhev dalšímu. Ten se napije a dá ji svému příteli vedle sebe. Ten učiní stejně a předá nádobu s obsahem alkoholu poslednímu, který ji po napití vrátí prvnímu. Tak pokračují až do chvíle, než je vodka vypitá. Co se děje dál, nebudeme rozebírat.
Tuhle situaci, nebo obdobnou poznala už asi většina z nás. Zkuste si v tomto příběhu zaměnit láhev alkoholu za cigaretu. Všichni čtyři si postupně "potáhnou", absorbují do svého těla doušek nikotinu a nic se neděje. Nic proti nim nemáme, netrestáme je. Ale ihned, jak se v rukou "hrdinů" tohoto příběhu objeví marihuanová cigareta, neboli joint, má divák dramatu ve všem jasno. Jsou to feďáci. Zaslouží si trest. Odsoudíme je.

Příběh první
Minulý týden proběhlo u Krajského soudu v Ústí nad Labem jednání. Běžný případ. Mladistvý "držitel" a "dealer" drog se sazbou trestu 8-12 let odešel s rozsudkem vinen. Patnáct měsíců s podmínečným odkladem na dva roky. Mladiství mají totiž trestní sazby mnohem mírnější a soud přihlédl k mnoha polehčujícím okolnostem. Může být šďastný, že dopadl tak, jak dopadl, řeknete si. Vždyď přece nabízel drogu. A navíc osobě mladší než 15 let! Co vlastně provedl?
Žák deváté třídy jedné ze základních škol na Litoměřicku. Představte si kluka z vedlejšího bytu, jakého vídáte skoro každý den. Dostalo se mu do ruky určité množství marihuany. Necelé tři gramy. Pro vaši představu - jedna běžná cigareta váží přibližně 0,6 gramu. Něco málo zeleného listí a uschlého okvětí konopné rostlinky. Patnáct let mu tehdy bylo týden. S jednou kamarádkou si ubalili marihuanovou cigaretu a vykouřili ji. Zbytek jí podle obžaloby dal. O několik týdnů později spolužákovi ze třídy, kterému ještě nebylo 15 let, dal také trochu mariuany. Asi tak na jednu cigaretu. Jenže prasklo to na něj.

Názory odborníků
Zákon hovoří jasně. Kdo neoprávněně nabízí, zprostředkuje, prodá nebo jinak jinému opatří nebo pro jiného přechovává omamnou nebo psychotropní látku, ten bude potrestán odnětím svobody na 1 až 5 let. V dalších odstavcích se tato sazba dále zpřísňuje. Nejdříve, když ji podá mladistvému, a ještě více, když je osobě méně než patnáct let. Pak si může "vysloužit" 8 až 12 let. Veřte nebo ne, právě ta poslední sazba pasovala na našeho chlapce, říkejme mu třeba Honza. V pohádkách Honza většinou vítězí. V Čechách však máme na pohádky dávno jiný metr. Když někoho praštíte po hlavě a vezmete mu peníze, čeká vás podobný trest. Když někoho znásilníte, je vám měřeno podobně. Když někoho svojí agresí neúmyslně zabijete, sazba je téměř stejná. Když někoho zavraždíte, čeká na vás podobný metr, jen o nějaký ten rok vyšší.
Jen díky soudcovu lidskému pohledu na věc nešel v tomto případě mladík do vězení. Kdyby se však kdokoliv bezmyšlenkovitě držel litery zákona, nikdo by se pomoci nedovolal, nikdo by se nedivil. "V takové situaci by mohl pomoci už jen prezident," vysvětlil Deníku Litoměřicka jeden z právníků.

Příběh druhý
Nedávno bylo Mikuláše a téměř všude chodili čerti. Zanedlouho budou Velikonoce. Kromě náboženských tradic jistě dobrý důvod k hromadnému pití alkoholu. Nejen dospělých. "No tak pro jednou... Dej si," říkáme. Je nám jedno, že alkohol je prachobyčejná, nebezpečná, silně návyková a hrozná droga. Šup tam s panáčkem.
Chlubíme se tím, kolik vypijeme piv na jednu osobu. Nedávné studie ukázaly, že Češi jsou v tomto sportu na prvním místě ve světě. A o tom, jak se pije v parlamentu, který tyto zákony vytváří, ani nemluvím. Není snad právě alkohol tou přestupní drogou a startovní čárou do světa beznaděje, rozpadlých duší, očí, které vypadají jak zamrzlé rybníky? Podle veřejného mínění ne. Alkohol, nikotin, benzin. Přijde doba, kdy se na Tři krále bude psát na dveře A+N+B? Tato tři písmena totiž znamenají pro stát peníze. A velké.
"Nikdo nevidí ty zničené a rozpadlé rodiny, které zabíjí alkohol. Nikdo nepočítá mrtvé na silnicích, oběti domácího násilí, děti alkoholiků v ústavech," diví se vedoucí K-centra Petra Lebedová. "Nikdo se nezajímá o náklady na léčení, zásahy policistů proti opilým výtržníkům, na zajištění dětí, o které se jejich rodiče nejsou schopni starat," pokračovala. Ano. Najednou se nikdo nediví.

Konec dobrý?
Na závěr bych chtěl napsat názor člověka, který je zapřísáhlým nepřítelem drog a rozhodně odmítá preferování některé z nich. Tento výrok, myslím, vystihuje vše. "Zákon je postavený tak, že ač by měl mladistvé chránit, tak je paradoxně postihuje nejvíc. Protože marihuanu kouří hlavně oni. Stát nám, i vzhledem k jeho vydělávání na nikotinu a alkoholu, jasně říká: Chlastejte, až vám budou slézat nehty, kuřte, až přijdete o plíce! Ale běda vám, když budete kouřit marihuanu! To vás zavřeme," řekl. Výchovný aspekt v nedohlednu.
Já bych k tomu dodal - nejde o nadržování jednomu, mezi mladými oblíbenému, požitku. Jde jen o to, že pokud použijete logiku, pak by stačilo nepokrytecky uznat, že alkohol je nebezpečná droga a většina z nás jednou může putovat do vězení. Abychom jednou neskončili v base spolu s násilníky, lupiči, zloději a vrahy. "Zatím platí tyto zákony, takže bych rád varoval každého, kdo kouření marihuany a její dávání kamarádům bere na lehkou váhu," zdůraznil mladíkův advokát.


Jaké je řešení?
Vznikla debata nad povoleným množstvím a nad legalizací marihuany. Asi by se mělo spíše hovořit o tom, jaké jsou důvody tak přísných trestů u některých látek, jenž jsou mnohem méně nebezpečné, než například tolerovaný alkohol a nikotin.
Existuje fakt, opřený o výzkum Národního institutu drog Spojených států, který známkoval dopady jednotlivých drog. Zkoumal abstinenční příznaky, touhu, závislost a otravu organismu. Vyšlo jim, že zatímco marihuana je v celkové nebezpečnosti na úrovni kofeinu, který je obsažen například v kole nebo kafi, alkohol je přibližně stejně nebezpečný jako heroin (Pramen: National Institute of Drug Abuse, USA)
"Já myslím, že není třeba dělat z mladých lidí trestance. Když si řekneme, že je to trestné, pak ale uvažme, jaké tresty jsou vhodné. Já navrhuji například práci. Trest si odpracovat je mnohem výchovnější, než být ve vězení, kde se naučím, co ještě neumím, a svůj život začnu vidět bez východiska. A to není dobré," zdůraznila vedoucí K-centra.
________________________________________________________________________

Ohlédnutí za minulým týdnem
Kolínský deník | 17.1.2004 | rubrika: Kolínsko | strana: 16

Soud odročili
Kolín - Sedm mužů a jedna žena ve věku 25 až 27 let stanulo v úterý opět před kolínským soudem, kde se zpovídají z toho, že pěstovali a prodávali marihuanu. Policisté je zadrželi v roce 2002. Soudce Jiří Kruml určil termín dalšího stání na březen, kdy se možná celý případ konečně uzavře.
________________________________________________________________________

Závislých je stále více. Drogy jsou smutnou skutečností.
Listy Písecka | 19.1.2004 | rubrika: Písecko | strana: 15 | autor: (ker)

Jihočeský kraj nijak nezaostává v trendu vývoje drogové scény, který je všeobecně platný pro celou ČR.
Vyplývá to z projektu "Mapování drogové scény", který je zanesen do Akčního plánu Programu rozvoje kraje. Ještě v letech 1998 - 1999 nebyl Jihočeský kraj tolik postižen drogovou problematikou jako jiné kraje, například Praha a Severočeský kraj.

Čím dál tím hůře, smutné konstatování

Během let 2000, 2001 a následně v roce 2002 došlo k postupnému nárůstu problémů, které souvisejí s toxikomanií.
Tento nárůst se projevil jednak zvýšenou trestnou činností po linii drog, nárůstem osob závislých na omamných a psychotropních látkách (OPL) a v neposlední řadě také zvýšením počtu osob, které začínají s drogami experimentovat.
Ze zmapování drogové scény v regionu vyplývá, že roste počet osob závislých na OPL, a to zejména u takzvaných tvrdých drog. Z hlediska jednotlivých druhů drog lze na základě rozpracovanosti konkrétních případů v rámci Jihočeského kraje konstatovat, že tradičně největší zájem je o produkty z konopí. Velké množství osob, a to zejména mladiství, si pěstují rostliny konopí v místě svého bydliště, což snižuje možnost odhalení. Policie ČR také nachází množství anonymních polí po celém kraji, u nichž se velmi složitě stanovuje jejich majitel.
Alarmujícím závěrem šetření je zjištění, že klesá věkový průměr osob, které začínají s drogami experimentovat. Nejčastěji je tomu u konopných produktů. Dnes již není výjimkou, že tuto drogu užívají osoby mladší patnácti let, což bylo potvrzeno několika případy, které policie řešila v rámci Jihočeského kraje.

Extáze, heroin . . . , záleží na nabídce

Dalším velkým a stále rostoucím problémem je droga zvaná Extáze. Jedná se o takzvanou taneční drogu, která je rozšířena zejména na diskotékách, různých party. V poslední době byl zvýšený zájem o tuto drogu zaznamenán u osob ve věku 15 až 18 let. Není výjimkou, že se podaří zdokumentovat případy, kdy tuto drogu užívají také čtrnáctiletí, případně ji i dále distribuují. U dalších drog, jako je pervitin a heroin, se počet uživatelů mění v závislosti na nabídce a možnosti si tuto drogu opatřit.
V současné době na území Jihočeského kraje mírně převládá zájem o heroin. Tato skutečnost je ovlivňována mimo jiné také cenou jednotlivých drog. Varující skutečností je to, že roste počet osob, které si tyto drogy aplikují nitrožilně.
Materiál "Mapování drogové scény" se věnuje také prevenci. Dokument uvádí, že ve všech částech regionu byla snaha začít s prevencí již v mateřských školách, kde většinou stále funguje program zaměřený na zdravý životní styl. Vybrané učitelky škol absolvovaly dvoudenní výcvik doplněný videoprodukcí pohádek, na jehož základě pak celý program postupně realizují mateřské školy ve všech svých třídách.

Potřebná prevence musí začít už na školách

Na základních školách se primární prevence prováděla na základě takzvaných minimálních preventivních programů, které na každé škole sestavovali lektoři protidrogové prevence. Na středních školách, středních odborných učilištích a učilištích probíhaly také většinou speciální programy stejných organizací jako na druhém stupni základních škol. Zde už do programů mnohde vstupovali i protidrogoví koordinátoři.
________________________________________________________________________

Heroin ustupuje, konopí vede
Zdravotnické noviny | 16.1.2004 | rubrika: Z domova | strana: 17 | autor: Kristina Komůrková

Podle některých údajů se zdá, že drogová epidemie u nás je pomalu na ústupu

Stagnace až pokles problémového (dlouhodobého) užívání drog (především heroinu a pervitinu) a naopak rozšíření experimentálního a rekreačního užívání marihuany a extáze. To jsou nejpodstatnější závěry z výroční zprávy o stavu ve věcech drog v ČR v roce 2002, kterou vypracovalo Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti. V minulých letech mladí lidé stále více experimentovali s tvrdými drogami, jako jsou heroin či pervitin. „Tento trend se zastavil. Mladí lidé si dovedou udělat svůj názor, dovedou rozlišovat rizika jednotlivých drog a podle toho se chovají,“ tvrdí ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Josef Radimecký. Výsledky začíná přinášet prevence společně s dostupností a množstvím informací, které jsou mládeži poskytovány. I nadále se však z této věkové skupiny rekrutuje největší počet jedinců, kteří alespoň jednou v životě užili drogu. Podle průzkumu z roku 2000 má zkušenost s nelegální drogou přibližně polovina středoškoláků a 15 procent z nich užívá drogy pravidelně. Dominantní roli zde zastává především marihuana a extáze, které jsou úzce spojené s životním stylem dnešní mladé generace. V roce 2002 byla v České republice realizována studie mapující situaci mezi žáky základních škol. Zkušenost s jakoukoli ilegální drogou přiznalo 31 procent žáků devátých tříd. Problémem zůstávají těkavé látky, s nimiž má zkušenost sedm procent žáků posledních ročníků základních škol. Mezi nejužívanější drogy patří konopné látky (zkušenost s nimi má 30,5 procenta žáků), rozpouštědla (7,3 procenta), hypnotika a sedativa (sedm procent) a extáze (4,5 procenta). Užívání marihuany těmito žáky se rozšířilo na úroveň studentů prvních ročníků středních škol, kde podobné šetření proběhlo v roce 1999. Ke stabilizaci situace naopak došlo u tzv. problémových uživatelů drog - do této kategorie patří lidé dlouhodobě užívající pervitin či heroin a injekční uživatelé. V ČR jich je mezi 35 až 37 tisíci, z toho pervitin užívá zhruba 22 tisíc a heroin 13 až 15 tisíc lidí. Zpráva za rok 2002 zaznamenává prudký pokles počtu uživatelů heroinu a opačný trend u pervitinu. „Heroin doplatil mimo jiné na nestabilitu trhu, kolísavou kvalitu a především na existenci substituční léčby metadonem a Subutexem,“ říká vedoucí národního střediska Viktor Mravčík. V oblasti léčení drogových závislostí zpráva ukázala, že se zvyšuje podíl problémových uživatelů, kteří jsou v kontaktu s léčebnými programy. Pozitivním jevem taktéž je, že se snižuje tempo, jakým se objevují noví, mladí uživatelé heroinu, a že ubylo počtu smrtelných předávkování.Výskyt HIV mezi mezi injekčními uživateli drog klesl pod jedno procento, výskyt virové hepatitidy typu B se pohybuje mezi 10 až 50 procenty a hepatitida typu C v rozmezí 35 až 60 procent. Na příznivý vývoj u problémového užívání drog má podle odborníků podstatný vliv existence substituční léčby. V případě metadonu však v ČR poskytuje léčbu pouze devět center a šest krajů zůstává stále nepokryto. V roce 2002 bylo registrováno 463 osob v substitučním léčbě metadonem a 500 až 700 osob léčících se Subutexem. Ovšem v případě Subutexu došlo loni v září k několika změnám. Podle zákonu může být nyní tento preparát předepisován pouze na předpis s modrým pruhem. Oproti metadonu, kde je nutná registrační povinnost, však nadále může být předepisován všemi lékaři. „Předepisování je nyní administrativně náročnější a je zde zvýšená kontrola předepisování těchto receptů. Ne všichni lékaři ale mají tyto recepty vyfasovány,“ uvádí V. Mravčík. Od září tak došlo k dramatickému poklesu předepisování Subutexu uživatelům opiátů. Podle Petra Popova ze Společnosti pro návykové nemoci byla celá změna naprosto nepřipravená a mezi lékaři se neuskutečnila žádná informační kampaň. Situace v oblasti drog se tedy sice mírně zlepšuje, státní správa a samospráva však dosud má dluhy v řešení této problematiky. Ukazuje to bilanční zpráva o plnění úkolů vyplývajících z Národní strategie protidrogové politiky vlády na období 2001 až 2004. Například ministerstvu zdravotnictví bylo přiděleno 26 úkolů: z nich splnilo 13, další tři částečně a deset vůbec. Nic třeba neudělalo s nedostatečnou kapacitou a (ne)pokrytím regionů substitučními programy. Ministerstvo práce a sociálních věcí zase stále dostatečně neusnadnilo návrat uživatelů drog do běžného života. Naopak většina krajů prioritní úkoly splnila. Ve všech je tak ustavena funkce protidrogového koordinátora a ve většině byla zřízena protidrogová komise. I kraje ovšem mají nesplněné domácí úkoly. Do loňského 31. prosince 2003 měly podmínit poskytování příspěvku na výkony nehrazené ze zdravotního pojištění pracovištím soudního lékařství a toxikologie zapojením příslušného pracoviště do systému automatizovaného hlášení toxikologických vyšetření. Sedm krajů v této věci nepodniklo nic.

SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE 2002
* Nelegální drogu vyzkoušelo 16 až 20 procent dospělé populace. Nejčastěji se jedná o marihuanu a hašiš, s extází mají zkušenost čtyři procenta lidí.
* V kontaktu s nízkoprahovými centry je přibližně 60 procent uživatelů heroinu a pervitinu. Bylo evidováno téměř 10 tisíc žadatelů o léčbu.
* Bylo zjištěno 4330 drogových trestných činů, za něž bylo stíháno celkem 2204 pachatelů. Za držení drogy v množství menším než malém bylo stíháno 178 osob.
* Ze státního rozpočtu bylo na realizaci programů protidrogové politiky vydáno téměř 205 miliónůkorun, z toho téměř 92 miliónů činily dotace Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
* Na předávkování omamnými a psychotropními látkami zemřelo 115 lidí, z toho ve 43 případech šlo přímo o drogy.
________________________________________________________________________

HOVADINA týdne
Šťastný JIM | 19.1.2004 | rubrika: Jim TV | strana: 19 | autor: kresba Erika Bornová

I američtí filmaři dostanou občas chuť tepat zlořády. A hned několik najednou (kouření, drogy, podvody). Dvěma mladíkům, kteří jsou jinak úplně blbí, se po kouření marihuany zvýší IQ natolik, že složí přijímačky na Harvardskou univerzitu. Jenže pak konopí dojde, a oni dělají všechno možné, aby se jejich blbost neprovalila. Největším zlořádem zůstává natočení veselohry, při které člověku vůbec není do smíchu.
KDO HULÍ, UMÍ (HBO v sobotu)
________________________________________________________________________

Trest
ČT 1 | 19.1.2004 | 21:25 | pořad: Fakta

Marek VÍTEK, moderátor
--------------------
Minulý týden převezla speciální ochranka do Prahy dva Čechy, kteří strávili osm a devět let v thajském vězení. Byla to nejsledovanější eskorta posledních let. Policie označila oba pašeráky heroinu za nebezpečné pachatele a nedala novinářům šanci s nimi promluvit. Proto zůstala nezodpovězená řada otázek. Chceme teď zrekapitulovat osud obou mužů, abychom našli odpověď na tu hlavní, jak žijí s trestem vysokým tak, že by ho u nás nedostali nejtěžší zločinci?

redaktor /z knihy J. Hybšové Dopisy z vězení/
--------------------
"Milí rodiče, jak už jistě víte, tak se vaše předpovědi vyplnily. Skončil jsem v kriminále. Hrozí mně trest až sto let. Záleží na soudci, ale vypadá to na sto let. Tolik dostali všichni, kdo u sebe měli od sta gramů heroinu víc. Emil Novotný, duben 1995."

Filip ČERNÝ, redaktor
--------------------
Vraťme se o pár týdnů zpět. Novotnému je devatenáct let a má za sebou dětství průšviháře a lumpa. V Thajsku mu dlouhou dovolenou platí pochybné české kamarádky. Žijí zřejmě za peníze narkomafie, ale Emil se na nic neptá. Pak jeho kamarádky zmizí a jejich nigerijský známý ho vyzve, aby propašoval do Kambodži heroin. Údajně mu vezme pas, vyhrožuje mu, unese ho a zmlátí. Emil Novotný je zatčen na letišti s více než čtyřmi kily čistého heroinu. Policie jde najisto. Někdo ji předem informoval.

redaktor /z knihy J. Hybšové Dopisy z vězení/
--------------------
"Milí rodiče, jestli vás můžu o něco požádat, potřeboval bych dvě deky, protože spím na zemi, a boty na běhání. Chtěl bych nějak rozumně využít čas. Měl jsem jenom lakýrky a teď jsem docela bez bot. V nové věznici je to mnohem lepší než v té minulé. Na cele, která má 5x10 metrů, je nás patnáct. S jídlem a vodou je to ale stejné. Voda na mytí se čerpá z řeky, je špinavá a teče kolem celého bloku páchnoucím žlábkem. Minulý měsíc byla u nás akce rentgenových snímků plic. Sto lidí z osmi set má tuberkulózu a hned dva u nás na cele. Strachy skoro nespím."

Filip ČERNÝ, redaktor
--------------------
To píše Novotný ve svých dopisech domů. Thajský soud mu za pašování heroinu udělí padesát let žaláře, které později královská amnestie zkrátí na necelých třiačtyřicet let.

Viktor MRAVČÍK, pracovník Národního monitorovacího střediska pro drogy
--------------------
Heroin je celosvětově nejrozšířenější tvrdá droga a rizika užívání heroinu jsou velmi vysoká. Patří tam samozřejmě riziko rychlého vzniku silné závislosti. Ta závislost se vyvíjí řadu týdnů.

Jiří ŠITLER, velvyslanec ČR v Thajsku
--------------------
Thajská vláda se domnívá, že vysoké tresty budou odstrašujícím příkladem pro případné pachatele. V loňském roce také thajský premiér Tchaksin Šinavatra oficiálně vyhlásil válku proti drogám, při které bylo zabito na dva tisíce pět set osob, většinou drogových dealerů. Ale jak upozorňují organizace zabývající se lidskými právy, patrně utrpělo i hodně nevinných lidí.

Pavel POSPÍŠIL, psycholog věznice Praha Pankrác
--------------------
V případě, že ten člověk se třeba cítí nevinně nebo že rozsudek je třeba přemrštěný, tak potom nastává takové to vyrovnávání se s tím rozsudkem, podobně jako třeba nastává vyrovnávání se s nějakou závažnou tělesnou a fyzickou nemocí nebo s nějakým závažným úmrtím blízké osoby a tak dál. Takže tam začínají pracovat takové ty mechanismy toho šoku, popření hněvu, agrese vůči sobě nebo vůči svému okolí až potom to ústí do posledního stádia takové té konečné akceptace.

Filip ČERNÝ, redaktor
--------------------
O necelý rok později zatýká thajská policie druhého Čecha Radka Hanykovicse. Je mu dvacet sedm. V Čechách má v té době manželku, malé dítě a dluhy, které chce splatit kšeftem s heroinem. Oslovil ho známý ve Špindlerově Mlýně. Z Bangkoku chce vyvézt dvě a půl kila.

Jan HANYKOVICS, bratr
--------------------
Jednou ráno, když jsem vstal a přišel jsem sem a tady byli rodiče oba dva ubrečený a já jsem se divil jako co se děje. Oni mi teda jenom řekli, že už jako brácha ..., že už ho nikdy neuvidíme, že se prostě nikdy nevrátí.

Vlastimil HANYKOVICS, otec
--------------------
Syn nic že by někde něco v životě pašoval, že on se dostal právě do toho, že byl kontaktovanej s nějakou mafií a že mu slíbili peníze a že se nechal nachytat na to.

Filip ČERNÝ, redaktor
--------------------
Také Hanykovics dostává padesát let. Amnestie mu trest zkrátí na polovinu. I pro něj se pupeční šňůrou ke světu za zdí stávají dopisy domů.

redaktor /z knihy J. Hybšové Dopisy z vězení/
--------------------
"Jako nováček a cizinec jsem samozřejmě dostal to nejhorší místo na betonové podlaze blízko záchodu, jež neskutečně silně zapáchá. Stěny jsou dekorovány nekonečnou řadou maleb a vzkazů. Našel jsem jeden v češtině: Dejte pozor, jsou to kurvy. Emil."

Jan HANYKOVICS, bratr
--------------------
Zkusil hodně a to ani nemluvím o tom, když prostě tejden nebo čtrnáct dní ležel ve čtyřicítkách horečkách a nevěděl vlastně, jestli se zrovna z toho dostane nebo ne. A vesměs pomoc prostě žádná.

Pavel POSPÍŠIL, psycholog věznice Praha Pankrác
--------------------
Pokud já vím, že se mnou ten trest vlastně prožívá a sdílí třeba moje rodina, moji blízcí, tak se mi samozřejmě ten trest jako odpykává lépe, než když třeba nikoho nemám.

Jan HANYKOVICS, bratr
--------------------
Samozřejmě to pošpinilo jméno celý rodiny. Jsou dobrý lidi, jsou špatný lidi, ale některý nás prostě házej do jednoho pytle, že prostě jsme něco jako kriminálníci. My jsme mu psali hlavně takový to pozitivní a něco, co ho prostě napruží, co mu udělá radost. Každopádně jsme mu nepsali žádný problémy, který tady máme.

Filip ČERNÝ, redaktor
--------------------
Rodiče posílají svým hanebným synům peníze, asi tři až čtyři tisíce korun měsíčně celých osm let. Párkrát do věznice dorazí čeští turisté, kteří se o trestu dočetli. Někdy vězňům napíší neznámí lidé.

redaktor /z knihy J. Hybšové Dopisy z vězení/
--------------------
"Jedni mladí lidé mi napsali: "Balík pro vás už se připravuje." Byl jsem z toho úplně na větvi. Jo a představte si, že nějaký Čech žijící v Austrálii kontaktoval konzulát s tím, že by mi rád nějak finančně vypomohl. To je opravdu neuvěřitelné, že i přes to všechno ... Váš osel Emil."

Pavel POSPÍŠIL, psycholog věznice Praha Pankrác
--------------------
Já odsouzeným vždycky říkám: "Večer před spaním si zrekapitulujte události dnešního dne a spočítejte si třeba věci, které vám za ten den udělaly radost i v tomto prostředí."

Filip ČERNÝ, redaktor
--------------------
Za vězni ještě v roce 1996 jede také reportér České televize Karel Umlauf i s matkou Emila. Setkání není tak depresivní, jak by dopisy naznačovaly.

/ukázka z pořadu Nadoraz, březen 1996/

Karel UMLAUF, redaktor
--------------------
Emil, kterého jsme záměrně navštívili bez předchozího upozornění, přišel v čistém tričku, ostříhán a oholen bez stopy fyzického strádání.

matka Emila Novotného
--------------------
Já právě jsem byla taková ubzíkaná. První dojem z návštěvy byl takovej smíšenej, protože jako první dojem vypadá dobře, není hubenej, zdá se mi, že vypadá čistě.

/konec ukázky/

Filip ČERNÝ, redaktor
--------------------
Celá léta rodiče odsouzených bojují o to, aby diplomacie uzavřela s Thajskem dohodu o předávání vězňů. Jednání jsou pomalá, ale úspěšná, i když politická cesta je trnitá.

Jiří PAYNE, poslanec ODS /únor 2002/
--------------------
Jestliže v tomto případě přijímáme smlouvu, která má výrazně usnadnit život pašerákům drog, pak se domnívám, že to není v zájmu České republiky.

Jaroslav BUREŠ, ministr spravedlnosti /únor 2002/
--------------------
V němém úžasu zírám na argumentaci, že zájmy občanů České republiky jsou v rozporu se zájmy České republiky.

Filip ČERNÝ, redaktor
--------------------
V pondělí dvanáctého ledna přišel den, na který oba zločinci čekali. Thajsko je předává české vězeňské eskortě. Zbytek trestu si odpykají v Čechách. Poprvé za osm let věznění stojí před televizní kamerou.

Jiří ŠITLER, velvyslanec ČR v Thajsku
--------------------
Ještě jednou přeju šťastnou cestu.

Radek HANYKOVICS
--------------------
V každém případě to dopadlo lépe, než jsme si představovali. Alespoň ze začátku ta naděje žádná neexistovala.

Filip ČERNÝ, redaktor
--------------------
Druhý den ráno už jsou na letišti v Paříži. Jako poslední vystupují z mezinárodní linky. Spoutané ruce schované pod ručníky, tvář ukrytou pod černými brýlemi. Šestičlenná eskorta policie i posádky letadel nedovolí novinářům přiblížit se.

člen policejní eskorty
--------------------
Tady není veřejný prostor.

novinář
--------------------
Z jakého důvodu tady nemůžeme fotit a natáčet?

člen policejní eskorty
--------------------
Já se s váma nebudu o tom bavit. Tady není veřejný prostor.

Filip ČERNÝ, redaktor
--------------------
Thajsko si vymohlo, že oběma vězňům zůstávají vysoké tresty. Šanci na zkrácení o jednu třetinu ale mají. Pokud budou oba zločinci propuštěni na podmínku, Novotný vyjde na svobodu za dvacet let, Hanykovics za devět. V jejich prospěch by mohla také zasáhnout další amnestie v Thajsku.

Jan HANYKOVICS, bratr
--------------------
Měl rodinu, no, už nemá. Měl ženu a měl i teda dceru, ale v dnešní době vlastně jsou rozvedený a i vlastně dcera už má jméno prostě po někom jiným.

Filip ČERNÝ, redaktor
--------------------
Za devět let věznění pašeráků se v Česku heroinem zabilo více než dvě stě narkomanů. Známe tedy zločin a známe trest.
________________________________________________________________________

Thajská past
ČT 1 | 19.1.2004 | 21:25 | pořad: Fakta

Marek VÍTEK, moderátor
--------------------
Oba české pašeráky heroinu zadržela thajská policie na letišti v Bangkoku. Drogu měli přímo u sebe. Je velmi pravděpodobné, že Čechy udali přímo lidé, kteří jim zásilku předali, aby mohli v tom samém letadle převézt zásilku daleko větší. Přesvědčili jsme se, že získat drogy v této části světa je velmi laciné a jednoduché. Stejně jednoduché je je ale propašovat přes hranice. Jména autorů reportáže pro jistotu neuvádíme, aby se nedostali do problémů s thajskými úřady.

redaktor
--------------------
Bangkok, hlavní město Thajska a brána do jihovýchodní Asie. Už na letišti je upozornění, že za pašování drog hrozí v této zemi trest smrti. Cesta všech turistů z letiště míří na /nesrozumitelné/. Tady se dá pořídit skoro všechno, i drogy. Je ale nebezpečí, že při koupi drog narazíte na thajskou policii. Bezpečnější je koupit drogy na severu, v sousedním Laosu. Opium, ze kterého se heroin vyrábí, se pěstuje na území takzvaného zlatého trojúhelníku. Na hranici Thajska, Laosu a Barmy se vypěstuje šedesát procent celosvětové produkce opia. Tyto lodě vozí zboží po řece Mecom. Některé z nich pašují zboží ve velkém. Při zátahu proti mafii na podezřelé lodě střílí vojáci. Trh ve městě Mua Sing v severním Laosu. Tady policie není. Prodává se tady skoro všechno včetně drog. Tady přímo na ulici mezi lidmi. Lidé z kmene Aka, ze kterého jsou i tyto ženy, pěstují a kouří opium po staletí. Stalo se součástí jejich života. Sami nejsou za pěstování opia postihováni. Ženy z kmene Aka jsou prakticky neustále pod vlivem drog. Kupujeme opium. Starší ženy obklopí cizince hned, jak přijedou do vesnice. Nabízejí přívěšky, náramky a potichu říkají: "Opium, kandža."

redaktor
--------------------
Kolik? To je opium? Kolik to stojí?

osoba
--------------------
Třicet tisíc kypů.

redaktor
--------------------
Žena neprodává opium otevřeně, ale nemá strach. Těsně před předáním se jen lehce rozhlédne a dá zákazníkovi hrst opia do ruky. Třicet tisíc kypů je asi sedmdesát korun. Za to jsme koupili asi deset gramů opia, ze kterého se dá vyrobit přibližně stejné množství heroinu. U nás za čtrnáct tisíc korun. I v Laosu se přechovávání opia tvrdě trestá. Proto jsme ho vyměnili za jeho napodobeninu a dali ho do batonu. Při cestě nazpět bude rozhodující, jestli bude někdo batoh kontrolovat. Cesta zpět do Bangkoku s místními lidmi. Hranice mezi Thajskem a Laosem je více kontrolovaná, proto vezeme zásilku do Thajska přes sousední Kambodžu. Při cestě z oblasti zlatého trojúhelníku je pět kontrol laoské policie. Jen jednou jsme ale museli vystoupit z autobusu a batohů si nikdo ani nevšiml. Kontrolovali občas jen místní lidi.

Lung, převaděč
--------------------
Tenhle celník je můj nejlepší kamarád. Znám ho dobře.

redaktor
--------------------
Hranice mezi Laosem a Kambodžou přes řeku Mecom. I když sem cizinci oficiálně nesmějí, náš průvodce tady všechno zařídí.
Prohlížejí tady celníci zavazadla?

Lung, převaděč
--------------------
Ne, ne, kontrolují jen pasy.

celník
--------------------
Odkud jste?

redaktor
--------------------
Z Česka.
Průchod laoskou celnicí stojí jednoho deset dolarů. Pozornost celníkům.

Lung, převaděč
--------------------
Tamhleto už je Kambodža. Celý druhý břeh už je na kambodžské straně. Tamhle mají stanoviště. Nedá se přijet jen tak. Když se přiblížíte ke břehu, začnou nejdříve střílet na výstrahu.

redaktor
--------------------
Jinak než přes přechod se řeka přeplout nedá. Všechna zavazadla ale zůstanou v lodi. Razítko na kambodžské straně stojí pět dolarů. Na thajsko-kambodžské hranici opět žádná kontrola. Jsme v Thajsku. Letiště v Bangkoku - poslední překážka. Po jedenáctém září se tu nesmí ani fotit. Ani tady nás nikdo nekontroluje, neprohledává jakékoli zavazadlo. Oba Čechy zadrželi thajští celníci, když procházeli kolem nich. Zásilku měli připevněnou na těle. Nás si nikdo ani nevšiml, že procházíme okolo, a nebyl kolem žádný pes, který by drogy cítil. I to svědčí o tom, že Emil Novotný a Radek Hanykovics nalétli překupníkům s drogami. Ti je udali, aby kolem nich možná ve stejném letadle pronesli zásilku mnohem větší.
________________________________________________________________________

Policie v zahradním domku objevila laboratoř na výrobu pervitinu
Zpravodajství ČTK | 19.1.2004 | 16:37 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: MKV

PRAHA 19. ledna (ČTK) - V zahradním domku v chatové osadě Dlážděnka v Praze 8 objevili policisté laboratoř na výrobu pervitinu. Na místě v pátek večer zadrželi dvě ženy a dva muže, informovala dnes ČTK policejní mluvčí Iva Knolová. Jednoho ze zadržených, dvaačtyřicetiletého muže, kriminalisté obvinili z nedovolené výroby a držení omamných látek.

Hlídka chatovou osadu kontrolovala, protože opuštěné zahradní domky v zimě často lákají nenechavce. Kolem 22:00 zaregistrovala světlo a pohyb v jednom z nich. V chatce nalezli policisté množství laboratorního skla a chemikálie. Zadržení nedokázali vysvětlit, od koho si chatu údajně pronajali. Nedovedli objasnit ani účel laboratoře, uvedla Knolová.

Policie předvedla čtyři podezřelé na policejní stanici.

mkv kar
________________________________________________________________________

Nejsem hňup ani šňup
Mladý svět | 20.1.2004 | rubrika: Promenáda | strana: 26 | autor: Dvoustranu připravil David Nesnídal, Foto: ČTK

Stříbrný Český slavík Petr Muk má v únoru svědčit v procesu s gangem dealerů drog. Jeden z podezřelých v této kauze mu totiž podle spisu obžaloby v roce 2002 několikrát poskytl kokain. Zpěvák se však nechce nechat zatáhnout do mravního bahna, rezolutně vrtí hlavou a člověk by si už myslel, že nikdy neměl nos bílý ani od cukru na buchtách. Nejmenovaný člen Mukova "hateclubu" s názvem Ani muk však říká: "Mukin? Ten si vrazí do nosu trubku vod luxu a sjede lajnu z Pavláku až na Karlák." Populární zpěvák se brání: "Nikdo mi žádný kokain nenabízel. Maximálně sušenky Koka. Ale zpropadený bulvár to hned s chutí zkomolí."
________________________________________________________________________

Taliban prý byl úspěšný v boji proti drogám
BBC - česká redakce | 19.1.2004 | 13:00 | pořad: Zprávy

Renata FIEDLEROVÁ, redaktorka
--------------------
Nový výzkum britské univerzity v Loughborough naznačuje, že svržený afghánský režim, hnutí Taliban, byl úspěšnější v potlačování produkce drog než kterýkoliv jiný režim současnosti. Studie uvádí, že kampaň Talibanu za zničení polí s makovicemi, ze kterých se získává opium a následně heroin, v roce 2001 snížila objem heroinu na světových trzích téměř o dvě třetiny. Obchod s afghánským heroinem po svržení Talibanu ovšem opět ožil.
________________________________________________________________________

V Íránu zabavena velká zásilka heroinu
Zpravodajství ČTK | 19.1.2004 | 15:27 | rubrika: Právo a krimi - Blízký východ | autor: HIT


TEHERÁN 19. ledna (ČTK) - Policie v západoíránské provincii Hamadán se zmocnila 12 tun heroinu. Informoval o tom dnes íránský tisk.

Obrovský úlovek je výsledkem sledování bandy obchodníků s drogami, kteří heroin nakoupili ve městě Zahadánu v jihovýchodní části země. Zahadán leží nedaleko hranic s Pákistánem a Afghánistánem. O zatčených ani době policejní operace se agenturní zpráva nezmiňuje.

Írán je hlavní tranzitní zemí při přepravě narkotik z Afghánistánu. Drogy jsou obvykle určeny na trhy v arabských a evropských zemích.

Nemalé množství drog z těchto zásilek je však konzumováno přímo v Íránu, kde je podle oficiálních údajů přes 2,5 milionu narkomanů. Írán má zhruba 66 milionů obyvatel.

V posledních letech navíc úřady registrují nárůst počtu narkomanů, kteří z "měkkého" opia přešli na tvrdé drogy jako právě heroin.

hit hej


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma