Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
kondik - Klikni zde pro originální téma
tiki
Zdravim,
chcem s spytat, ci je mozne pouzit kondenzator vyssej hodnoty (napr. 5 mikroF alebo 16 mikroF atd.) namiesto predpisanej 3,4 mikroF pre tlmivku. Cize je mozne pouzivat vyssie hodnoty kondenzatora, nez su predpisane? Ak ano, do akych rozdielov hodnot? Pripadne moze sa pouzit aj nizsie hodnoty, nez sa uvadzaju na tlmivke?
Vdaka za odpovede. Mal som zapojenie cez spinacie hodiny bez kondenzatorov a hodiny po case odisli alebo sa resetovali po vypnuti. Tak chcem kondiky doplnit. Nejake starsie mam, ale inych hodnot.
tiki
to E_D: A si si isty? Aky by to malo vplyv, ak by som pouzil iny kondenzator? Pytam sa preto, lebo kedysi som mal namiesto 3,4 mikroF 5mikroF a svietilo to OK. No a na dve dalsie trubice 30W som mal jeden kondik 16 mikroF a tiez mi to vtedy chodilo. Len teraz nechcem urobit hlupost, preto to chcem zapojit seriozne. Nemozem totiz u nas zohnat 3,4 mikroF a 5 mikroF mam z minulosti.
Deda Mraz
Já bych si dovolil s E_Dem nesouhlasit, mírně by vadilo, kdyby měl kondenzátor menší než předepsanou hodnotu (neplnil by 100% svoji kompenzační úlohu), ale vyšší hodnota už by neměla ničemu vadit... Snad jen tomu, že si kondík déle udrží svůj náboj, který ti pak i po delší chvilce od vypojení ze zásuvky může způsobit nepříjemné překvapení při doteku s např. napájecí vidlicí, ale to snad není až tak zdrcující, ne?
tiki
Deda Mraz, tiez si myslim. Sice fyzike prilis nerozumiem, ale myslim si, ze uz nazov kapacita kondenzatora napoveda, ze by nemalo vadit, keby mal vyssiu, ako je predpisane. Vidlice sa nedotykam, viem, aky vyboj dokaze kondik ustedrit ;) Inak vdaka za reakcie.
Kajman
pokut chceš aby ti zdrhnul prod před napetim tak do toho di máš na to!!!!!!! fandin ti!!
Kajman
Deda Mraz :když dáš věcí kondik tak z idukcní zátěže vznikne kapacitni a musí se kompezovat idukčnosti!!!!!!!!!!!!!! cos/fi musí mít hodnotu kolem 1. . cap.0,5............1.................0,5idu cos/fi
I
I
I idealní poloha ucinostníku I
Deda Mraz
Kajman: ten kondenzátor je zapojený paralelně k napájecím vodičům, vysvětli mi jednodušeji, jakým způsobem může ovlivnit chod na tyto vodiče zapojeného sodíkového kompletu.
Kajman
No chod to neovlivní skoro vůbec. idealní zátěž je odporová to jest COS/Fi 1 takže kdyz dáš do síte zátěž 400W tak je proud 1,73A když tam pichneš 400W rtuťovku tak bude chálovat(obloukové napětí135V) 3,25A to jest 750W a sodik 400W 4,4A to jest 1020W (obloukové napětí105V) a proto se můsí kompenzovat jalová slozka jinak by to žralo plno proudu tadysto je strašně složtý a já si to zes tak moc nepamatuju. Ale pamatuju jak sme ze skolou byli u kompenzační stanici tam byli kondiky na 35kU a měli kolem 100uF a bylo jich tam hafo zatim zdar
Kajman
Jo a v naší praxi je to uplně jeddno protože elektroměry měří jen činou složku jalová se měří jen v průmyslu!!!!!!!
Deda Mraz
Kajman: dobře, ale pořád jsi mi nevysvětlil, jak negativně se projeví použití kondenzátoru o vyšší než předepsané kapacitě...
Jo a to, že domácnostní elektroměry měří jen činnou složku je sice milé, ale když ta je stejně zvýšena o tu jalovou... Ten rozdíl spočívá v tom, že domácnostem nebude za jalový proud napočítána vysoká pokuta, kdežto podnikům ano.
Kajman
NE jsou cinne elektroměry a jalové nemůže elektroměr měřit obě složky najednou!!!!!! jalové složky se kompenzujou!!!!!přece ti nebudou účtovat energii kterou vykompenzujou skoro zadarmo. Jo a s tim kondenzátorem jalová energie vzniká díky fázovim posuvům ty vznikaj diky tomu ze civka propouští první napětí a potom proud a kondik první proud a potom napětí a dej si to do rovnice (-)+(+)je rovno (+)+(-) a všchny znamínka musí mít stejnou hodnotu!!! a tato rovnice znamená nulovej posuv takže COS/Fi 1 a když dáš do tadystý rovnice někam jinou hodnotu tak se bude chýlit někam jinám. takže o kolik fázi posuneš do předu tak o ten samej kus jí musíš vrátít!!!
MOZO
chtěl sem se zeptet vadi hodně když tam nemam ten kondik
jak sem to zapojil podle schema tak mi to nechtelo svitit nevim proč
????? pak jsem dal pryč ten kondik sviti to normalně poradite mi nekdo
co se mi s tim muže stat kddyž ho tam nemam ??
MOZO
tak nic před 5 min sem ho tam skusil znova namontovat a uš to jede normalně
Kajman
Je špatnej asi. Chce to novej kondik asi vyhazuje pojistky?
m.y.s.e.l.f
citace:
Původní příspěvek od Realist
to tiki:

Hlavne aby mel spravnou voltaz tzn. 220V :)


Takze jestli mam 400Voltovej tak mam smulu ?

Je na nem napsano doslova toto:
MKP 12uF ±5%
400Vac 30000h, KI.A
450Vac 10000h, KI.B
500Vac 1000h, KI.D
50/60Hz

Edit:
Tak jsem zjistil ze by to s tim 400V kondikem melo jet, ale otazka zustava:
Bude spravne odfiltrovavat tu jalovou slozku proudu jako jeho 220V bracha ?

Dik za nazory !


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma