Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 15.12.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Prodej marihuany na základní škole
ČT 1 | 13.12.2003 | 10:40 | pořad: Týden v regionech - JM

redaktorka
--------------------
Jedenáct žáků břeclavské základní školy Sovadinova podezírá policie z užívání marihuany. Tři chlapci měli navíc tuto drogu prodávat. Podezřelým kuřákům konopí je od dvanácti do čtrnácti let. Pouze jeden hoch má patnáct roků. Jedině on tak může mít problémy se zákonem. U ostatních bude muset policie vyšetřování odložit. Na nedospělé uživatele marihuany upozornilo policii samotné vedení školy.
________________________________________________________________________

Kuřáci marihuany na základní škole
ČT 1 | 12.12.2003 | 06:55 | pořad: Regiony - JM

Alena NEKUDOVÁ, redaktorka
--------------------
Dobré ráno, jsou tady Regiony a s nimi i přehled posledních aktualit z jižní Moravy. Z užívání marihuany podezírá policie jedenáct žáků břeclavské Základní školy Sovadinova. Tři chlapci měli navíc tuto drogu prodávat. Podezřelým kuřákům marihuany je od dvanácti do čtrnácti let, pouze jeden hoch má patnáct roků a jedině on tak může mít problémy se zákonem. Na nedospělé uživatele konopí upozornilo policii vedení školy.

redaktor
--------------------
Koncem listopadu uspořádala břeclavská Základní škola na Sovadinově ulici mezi žáky jedné šesté a jedné osmé třídy týdenní preventivní akci Stop drogám. Série testů poukázala na to, že nejméně jedenáct dvanácti až čtrnáctiletých chlapců užívá marihuanu. Tři z nich měli navíc na konopí vydělávat.

Bohumil GÁL, velitel Služby kriminální policie a vyšetřování, Policie ČR Břeclav
--------------------
Tenhle případ je v podstatě první, který je takto rozsáhlý, kde se vyskytuje tolik nezletilých dětí.

David STARNOVSKÝ, ředitel ZŠ Sovadinova
--------------------
Byli to žáci, kteří ve valné většině se dostávali k těmto látkám mimo školu.

redaktor
--------------------
Podle slov ředitele Základní školy Sovadinova David Starnovského jsou dnes na školách vcelku běžné případy osmiletých čichačů toluenu nebo desetiletých kuřáků marihuany. "Pokud nějaký ředitel tvrdí, že na jeho školy drogy nejsou, pak lže," říká David Starnovský.
________________________________________________________________________

Informace severomoravské policejní správy
Zpravodajství ČTK | 14.12.2003 | 12:46 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: EMA

Dvacetiletý mladík z Hradce nad Moravicí na Opavsku podle policistů v září před opavským barem Al Pacino poskytl třem lidem marihuanu. Policisté zajistili 1,73 gramu rostlinné hmoty, v níž experti zjistili zakázanou látku. Mladík, který je stíhán na svobodě, byl v minulosti trestán za majetkovou trestnou činnost.
________________________________________________________________________

Informace západočeské policejní správy
Zpravodajství ČTK | 13.12.2003 | 15:03 | rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj | autor: VAP

Šestnáctiletý mladík z Karlových Varů je podezřelý z nedovolené výroby a držení drog. Na internátu učiliště v Toužimi byl přistižen vychovatelkou, když si s dalšími učni rozdělovali marihuanu. Policisté zajistili u mladíka igelitový sáček s 98 gramy drogy.
________________________________________________________________________

Události minulého týdne
Mladá fronta DNES | 15.12.2003 | rubrika: Kraj Liberecký | strana: 4

Liberec, Jablonec nad Nisou: Policie rozprášila drogové gangy

Tvrdou ránu zasadili kriminalisté nelegálnímu drogovému trhu v Libereckém kraji. Přímo v Liberci pozatýkali významné dealery tvrdých drog a posadili je za mříže vazební věznice. V Českém Dubu chytili teprve čtrnáctiletého školáka, jenž spolužákům ze základní školy rozdával marihuanu a v Jablonci nad Nisou zase odhalili laboratoř na vaření pervitinu i s chemikáliemi připravenými k jeho výrobě.
________________________________________________________________________

Drogy zkusila dvojice provézt na Slovensko
Ústecký deník | 12.12.2003 | rubrika: Ústecko | strana: 18 | autor: (top)

Ústí nad Labem - Na hraničním přechodu Lysá pod Makytou objevili celníci ve škodovce se dvěma Ústečany marihuanu, lysohlávky a semena konopí. Dvaadvacetiletý muž a jeho o dva roky mladší komplic byli obviněni z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Mluvčí ústecké policie Veronika Beranová upřesnila, že dvojice měla v autě schovaného čtvrt kilogramu usušené marihuany, tři gramy usušené lysohlávky, fajfky a další náčiní včetně semen konopí. Ze stejného trestného činu policisté na přelomu měsíce obvinili také 35letého muže, u kterého v bytě objevili nádoby používané k výrobě pervitinu, injekční stříkačky, ale i suroviny na výrobu drog včetně léků. "Loni jsme šetřili 20 obdobných případů, letos již 31. Jen za poslední měsíc bylo obviněno pět pachatelů," uvedla policistka. Podle jednoho z kriminalistů, který se na tuto problematiku specializuje, je nyní rozpracováno několik dalších případů souvisejících s výrobou drog.
________________________________________________________________________

Drogoví dealeři skončili v celách
Deník Pojizeří | 12.12.2003 | rubrika: Pojizerský region | strana: 20 | autor: ADAM PLUHAŘ

Liberec - Několikaměsíční práce libereckých kriminalistů nese plody - ve vazebních celách skončili významní distributoři drog (26 a 22 let), kteří zásobovali trh na Liberecku.
Za trestné činy nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek, ze kterých je policejní rada obvinil, hrozí dealerům až pětileté vězení. "Je to velký úspěch policistů, kteří na Liberecku načas omezili přísun drog ke konzumentům," sdělila mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. Kriminalisté na případech nadále pracují a vyčíslují hodnotu zadržených drog. Podle liberecké policejní mluvčí by se počet obviněných mohl začas ještě rozrůst.

Prvním z obviněných dealerů je 26 letý muž z Liberecka. Tomu byli policisté na stopě od letošního srpna do druhé poloviny října, než jej v autě zatklo deset policistů. Během akce jim pomáhali psi cvičení na vyhledávání drog. Akce byla natolik rychlá, že muž nestačil použít ani plynovou pistoli, kterou u sebe nosil. Během prohlídky našli policisté v jeho voze balíčky s narkosáčky, které obsahovaly pervitin, extázi a marihuanu. Pervitinem zásoboval celý liberecký okres včetně frýdlantského výběžku. Na droze bylo podle zjištění kriminalistů závislých více než dvacet plnoletých narkomanů. Za jeden gram pervitinu dostával dealer tisíc korun, konzumentům nabízel za 250 korun i tabletky extáze. "V žebříčku hierarchie patřil muž na vyšší post dealera," podotkla mluvčí Vlasta Suchánková.

Nad druhým, 22 letým mužem, kterého policisté řadí ke "střední vrstvě" pouličních dealerů, sklapla klec poté, co ho tři měsíce usilovně sledovali liberečtí kriminalisté. "Řadovým toxikomanům z okresu Liberec zajišťoval pervitin, extázi i skank - kvalitnější odrůdu marihuany. Za půl gramu pervitinu inkasoval pět set korun, za jeden gram marihuany dvě stě padesát korun. Nebyl nováčkem, za šíření toxikomanie byl už v minulosti odsouzen," uvedla mluvčí liberecké police Vlasta Suchánková. Skank i pervitin policisté objevili při domovní prohlídce v bytě dealera, kde jej také zatkli.
________________________________________________________________________

Vstupte, prosím! pro studenty
Moravskoslezský deník | 13.12.2003 | rubrika: Bruntálsko, Opavsko | strana: 12 | autor: Alena Kiedroňová

Rýmařov * Některé otázky trápící dospívající mládež jsou dodnes v některých rodinách tabu. Bylo to zřetelné i včera v rýmařovském Středisku volného času při kontaktním pořadu nazvaném Vstupte, prosím! Odborníci tu odpovídali na individuálně kladené otázky i na dotazy formulované mladými lidmi na besedách před vrstevníky.
"Vstupte, prosím! pořádáme ve městech regionu snad už potřicáté. Dnes tady máme kromě středoškoláků i šest deváťáků z Břidličné - ty sem poslala přímo škola," uvedl jeden z organizátorů akce Standa Toman. Mladí jej znají ještě z působení na okresním úřadu v roli protidrogového koordinátora, dnes pracuje v pedagogicko-psychologické poradně v Bruntále.
"Studenti měli zájem o oddělené besedy, zvlášť děvčata a zvlášť kluci. Dokážou se ale zeptat na vše kolem sexuality, nočních polucí, onanie, nechtěného těhotenství. Dříve spíše posílali dotazy formulované na lístcích," potvrdil primář gynekologie Marián Olejník. Oldřich Přikryl, ředitel územní pobočky VZP, která pořad pro dospívající mládež podpořila, je přesvědčen, že otevřené besedy s odborníky jsou účelnější než sebelépe připravený leták. "Mladí se zajímali hlavně o vypalování CD, jde-li o trestný čin, když si pak hudbu přehrávají jen pro sebe, mluvili jsme o domácím násilí i podmínkách pro přijetí do řad Policie ČR," řekla mluvčí bruntálské policie Lucie Krašteničová.
Půldruhou hodinu času využili studenti po svém - někteří v čajovně při besedě o volném čase a zábavě, fotografiích Jindřicha Štreita z cyklu o narkomanech Cesta ke svobodě či drogovém stánku, bavili se o mystice, rituálech a jiném světě, vztazích v rodině, vězeňství, právech dětí, mohli se vrhnout i na výtvarné hry a poznat sami sebe. "Mámy se můžu zeptat, na co chci, tady to ale bylo též fajn," řekla Klára. "Ulili jsme se ze školy," kasal se Martin, předtím ale soustředěně sledoval Štreitovu výpověď o světě marihuany, heroinu a pervitinu. Někteří studenti čas jen tak proklábosili s kamarády.
________________________________________________________________________

Egypťan Azmy je druhým dopingovým hříšníkem fotbalového MS '20'
Zpravodajství ČTK | 12.12.2003 | 14:31 | rubrika ČTK: spz spo | autor: MAZ

DUBAJ 12. prosince (ČTK) - Fotbalový šampionát hráčů do dvaceti let ve Spojených arabských emirátech poznamenal druhý dopingový případ. Po německém brankáři Alexandru Walkeovi byl přistižen Egypťan Amir Azmy, který měl po zápase 5. prosince s Japonskem v těle stopy anabolického steroidu nandrolonu.

Egypt duel s Japonskem prohrál, ale postoupil do osmifinále, kde jej vyřadila Argentina zlatým gólem. Mezinárodní federace FIFA Azmymu zastavila činnost, než bude případ projednávat její disciplinární komise.

Představitelé FIFA vyjádřili nad druhým dopingem zneklidnění. "Jsem z toho překvapený, zklamaný a smutný," byl stručný šéf Sepp Blatter. Případy Azmyho i Walkeho, jenž kouřil marihuanu, bude řešit disciplinárka FIFA ještě před Vánoci 22. prosince.

maz gi
________________________________________________________________________

Obvodní soud začne řešit kauzu Pergnerové už příští týden
Zpravodajství ČTK | 13.12.2003 | 10:10 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: STK

PRAHA 13. prosince (ČTK) - Obvodní soud pro Prahu 8 se začne podruhé zabývat kauzou bývalé televizní moderátorky hitparády Eso Terezy Pergnerové již příští týden. Pergnerová je obžalována z distribuce drog. "Líčení je nařízeno na pátek," řekl ČTK soudce.

Pražský městský soud před časem v neveřejném zasedání zrušil osvobozující verdikt obvodního soudu a vrátil mu případ k novému projednání. Obvodní soud pro Prahu 8 bývalou mediální hvězdu v únoru obžaloby zprostil. Podle něho se jí nepodařilo skutek prokázat. Státní zástupkyně, která žádala podmíněný trest, se však odvolala.

Pergnerovou, bojující několik let se závislostí na drogách, obžaloba viní z toho, že nejméně pětkrát dala pervitin bývalé družce svého bratra Gabriele Černé. Výpověď korunní svědkyně Černé však podle obvodního soudu obžalovanou neusvědčila. Státní zástupkyně v závěrečné řeči navrhovala pro Pergnerovou rok vězení s podmíněným odkladem na dva až tři roky.

Černá se při výpovědi u soudu snažila Pergnerové pomoci. "Fetovaly jsme spolu, ale Tereza mě do drog nikdy nenutila, já sama jsem byla v té době těžký feťák," prohlásila. Vysvětlovala, že jí Tereza několikrát finančně vypomohla a ona sama si za nevratnou půjčku pořídila pervitin. Žalobkyně však Černou upozornila na rozpory v její výpovědi na policii a před soudem. Vyšetřovatelům totiž řekla, že Pergnerová platila drogy za ni. Černá to popřela.

Pergnerová bojovala před lety se závislostí na pervitinu a nakonec se vyléčila. Poté však začala užívat heroin. Drogové závislosti ji nezbavilo ani narození syna Samuela, který je nyní v péči její matky. Pergnerová tvrdí, že několik měsíců abstinuje.
________________________________________________________________________

Portugalská policie zabavila 812,5 kilogramu kokainu
Zpravodajství ČTK | 12.12.2003 | 16:16 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: SD

LISABON 12. prosince (ČTK) - Portugalská policie zabavila ve čtvrtek 812,5 kilogramu kokainu. Drogy objevila ve čtvrtek na jachtě kotvící v přístavu Santa Cruz na Azorských ostrovech. Přechovávány byly v 714 balíčcích

Podle agentury AP to dnes oznámila portugalská policie. Policisté zatkli dva členy posádky, které na lodi objevili, devětačtyřicetiletého Nizozemce a dvacetiletou Belgičanku. Oba už byli v minulosti obviněni z pašování drog. Nizozemec čelil také obvinění z obchodování s lidskými orgány. Žena se podle policie bránila, že o drogách na palubě nevěděla.

AP tvrdí, že není známo jméno jachty, ani to, pod jakou vlajkou se plavila.
________________________________________________________________________

Drogy pronikají za mříže
Boleslavský deník | 12.12.2003 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (el)

Oráčov - Policisté v poslední době odhalili několik výrobců a prodejců drog. Pomoci jim měl i jeden z odsouzených ve věznici Oráčov na Rakovnicku. Jeho kontakty na výrobce omamných látek prostřednictvím mobilního telefonu tak zřejmě pomohly odkrýt dobrou stopu. Díky tomu policisté zatkli pět lidí, kteří prodali sedm kilogramů pervitinu za sedm milionů korun.
"Tuto informaci vám nemůžeme potvrdit. Vězeňská služba Oráčov s tímto šetřením nemá nic společného. Případ řeší Policie České republiky,"uvedla tisková mluvčí Věznice Oráčov Magdalena Röderová. To, že se drogy dostávají do věznic při návštěvách, platí i v Oráčově. "V minulých dnech jsme tu zachytili dva podezřelé případy. Jeden osmého a druhý devátého prosince. V korespondenci byly nalezeny sáčky s podezřelou látkou, která je nyní v procesu zkoumání,"doplnila Röderová. Věznice Oráčov bojuje s drogou na mnoha frontách. Všechny došlé balíky procházejí rentgenem. K dispozici tu mají psa vycvičeného na hledání drog, prohlížejí se ložnice. Přistoupili i k nepravidelným odběrům moči více odsouzených.
________________________________________________________________________

V garáži vyráběl drogu pervitin
Boleslavský deník | 12.12.2003 | rubrika: Střední Čechy | strana: 21 | autor: (rob)

Kladno - Pro nedovolenou výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů začali policisté stíhat dvaatřicetiletého muže z Prahy. Je podezřelý, že v garáži ve Smečenské ulici v Kladně vyráběl s dalšími lidmi drogu pervitin.
________________________________________________________________________

Soud: Pět let dealerovi napoprvé bylo příliš přísné
Českobudějovické listy | 12.12.2003 | rubrika: Publicistika / Jižní Čechy | strana: 13 | autor: VLADIMÍR MAJER

Tresty odnětí svobody na pět a tři roky, které vyfasovali od Okresního soudu v Českém Krumlově, bylo dvěma dealerům drog z Kaplice příliš. Třetí, Erika H., trest patnáct měsíců podmíněně vzala.
Karel T. (28) byl v září odsouzen za to, že prodával pervitin sedmi osobám, z toho Lence K. (26) v období od léta 2000 do konce roku 2002 minimálně padesátkrát, Václavu V. (22) od léta 2002 do zadržení 28. února 2003 nejméně třicetkrát. Ing. Milan T. (29) prodal výše zmíněné Lence K. loni pervitin nejméně desetkrát, několikrát pak i dalším odběratelům. Erice H. (32) bylo prokázáno minimálně čtrnáct prodejů této drogy. Všichni se tak dopustili pokračujícího trestného činu nedovolené výroby a držení omamných látek, přičemž Karel T. jej spáchal ve větším rozsahu, a tedy v sazbě 2-10 let (ostatní 1-5 let). Karel T. byl dále zproštěn obžaloby z prodeje drog dalším nejméně šesti neustanoveným osobám, Milan T. nejméně deseti, Erika H. nejméně třem: podle okresního soudu nebylo prokázáno, že se tyto skutky staly.

Nevinni?
Všichni obžalovaní vinu popřeli - nikomu prý drogu neprodávali. Zatížily je ale výpovědi narkomanů v přípravném řízení a několik měsíců trvající povolené odposlechy telefonů a zaznamenávání jejich SMS. Karel T. se dopisy z vazby pokoušel instruovat svědky, jak mají vypovídat. Někteří svědkové u hlavního líčení své výpovědi před policií změnili, okresní soud ale nová tvrzení nepřesvědčila uzavřel, že prvotní výpovědi v podstatných bodech korespondovaly s dalšími důkazy, např. odposlechy, byś v nich obžalovaní přímo nehovoří o pervitinu, ale o "ňamce, dobrůtce, bombě, vitamínu" aj.
Obhájkyně obžalovaných JUDr. Jaroslava Krybusová připomněla, že vyšetřování probíhalo standardně - v jednom časovém úseku byli soustředěni konzumenti drog a vyslechnuti v obecné rovině; u hlavního líčení pak výpovědi změnili. Milan T. tvrdí, že po návratu z vězení byl pevně rozhodnut vyhnout se drogové společnosti; potvrzují to prý i odposlechy jeho družky. Má pocit, že byl ale k nějaké trestné činnosti provokován policií. Svědkové vypovídající proti němu jsou podle něho nevěrohodní, protože jsou v postavení, kdy se sotva mohou vzepřít přáním policie.
VýpověÔ Lenky K. v přípravném řízení byla podle obhajoby tak zmatená, že z ní soud musel vypreparovávat minima; přitom vypovídá o nákupu drog od Karla T. už od roku 2000 a silně mu tím přitěžuje v kvalifikaci skutku, ale v roce 2000 se v Kaplici potkat objektivně nemohli. Svědek Erich H. vypovídal proti Karlu T. rozporuplně, jsou důkazy, že obžalovanému vyhrožoval, má problémy se zákonem i doma v Rakousku a v ČR je závislý na bohulibosti policie. Další svědkyně u soudu uvedla, že při výpovědi na policii byla ve velmi špatném zdravotním stavu; soud tomu neuvěřil, aniž by se dotázal lékaře, který ji tehdy ošetřoval. Obhajoba má zato, že automatický závěr, že to, co svědkové řekli v přípravném řízení, je pravda, a jejich výpovědi u hlavního líčení jsou lež, není na místě. "Karel T. nebyl významný dealer, pracoval, musel si vzít půjčku, jde o jeho první setkání s drogovou scénou a trest pěti let vězení je proto v jeho případě příliš přísný," dodala dr. Krybusová. Příliš přísný je i trest pro Milana T.
Státní zástupce řekl, že vedle obhajobou zpochybňovaných výpovědí svědků dokazují vinu obžalovaných i další důkazy, zejména odposlechy. Jde o již trestané osoby, proto nelze ukládat tresty při spodní hranici sazby.

Jen ne vězení s ostrahou
Ing. Milan T. v závěrečné řeči kritizoval způsob vedení výslechů svědků předsedou senátu okresního soudu. V přípravném řízení byl prý jeden z nich vyslýchán po dvanáctihodinové noční pod tlakem výhrůžek. "Z drog mám strach, natož abych je prodával," tvrdil Milan T. Když po návratu z výkonu trestu bydlel u spoluobžalované a zjistil, co se kolem děje, neměl prý sílu to změnit, ale sám se nezapojil. "Jsem přesvědčen, že za mříže nepatřím," uvedl dále. Argumentoval silným vztahem s rodiči, s nimiž se vzájemně psychicky posilují; nechce prý domyslet, co by to s nimi udělalo, kdyby za ním měli na návštěvy do výkonu trestu daleko. Požádal proto přinejmenším o zmírnění režimu výkonu trestu do věznice s dozorem, aby jej případně mohl odpykávat rodině nejblíž, v Českých Budějovicích.
Také Karel T. má zato, že se okresní soud důkazy v jeho prospěch nechtěl zabývat.
"Nemám nad hlavou svatozář, ale nemyslím, že bych žil tak špatně, abych měl jít na pět let do kriminálu," uzavřel. Taky požádal o výkon ve věznici s dozorem.

Moc přísné?
Krajský soud poté v jeho případě rozsudek zrušil a Karla T. odsoudil k trestu odnětí svobody na tři a půl roku nicméně ve věznici s ostrahou. Odvolání Milana T. zamítl.
V odůvodnění rozhodnutí předseda senátu řekl, že opatřené důkazy hodnotil okresní soud ve prospěch obžalovaných; u obou totiž neshledal zvlášś nebezpečnou recidivu, jakkoliv takové možnosti skutková zjištění nasvědčovala. I Milan T. formálně splnil podmínky pro udělení trestu v přísnější sazbě, ale soud neshledal zvýšenou nebezpečnost jeho skutku. K výši trestů řekl předseda odvolacího senátu, že rozdíl mezi trestnou činností obou obžalovaných není tak příkrý, aby mu odpovídal dvouletý rozdíl v délce odnětí svobody. Karel T. byl v minulosti trestán za závažný skutek, ale poměrně nevysokým trestem, za drogy je stíhán poprvé, a tak odvolací soud shledal pětileté odnětí svobody za nepřiměřeně přísné. Milanu T. zas přitěžuje, že za podobný skutek už trestán byl, je dokonce ve zkušební době. Vzhledem k tomu, že už tedy zkušenost s touto trestnou činností má, je výše jeho trestu odpovídající, byś se jí dopustil v menším objemu a nižší sazbě než druhý obžalovaný. Další zmenšování viny a minimalizace rozsahu žalované činnosti, jak navrhovala obhajoba, by podle soudu nemohla zásadněji změnit závěry o vině a trestu. "Nenašli jsme rozumné důvody pro to, abychom výkon jejich trestů uložili do věznice s dozorem," uzavřel předseda senátu. Poukázal ale na to, že po třetině trestu mohou odsouzení požádat o změnu.
Proti rozhodnutí krajského soudu není řádných opravných prostředků.
________________________________________________________________________

Proces s dealery drog z Českolipska odročen
Českolipský deník | 12.12.2003 | strana: 17 | autor: EVA VLASTNÍKOVÁ

Českolipsko - Obžalobě z rozdávání a prodeje drog na Českolipsku čelí německý státní příslušník. Kromě jiného měl podat pervitin mladistvé dívce. Proces probíhá u libereckého krajského soudu. Proces ale musel být odročený, protože se nedostavili důležití svědci. Čtyřiatřicetiletý cizinec s trvalým bydlištěm ve Skalici Alexander K. měl podle obžaloby dodat čtrnáctileté dívce nejméně dvacetkrát pervitin. Údajně jí ho měl dodávat od loňského prosince do března letošního roku. Obžalovaný německý příslušník se hájí tím, že netušil, kolik je dívce let. Tvrdil, že známí z Českolipska, u nichž v té době bydlel, jej mylně informovali o věku dívky. Obžaloba naopak říká, že drogami zásoboval i jiné narkomany - kromě jiného i patnáctiletou a šestnáctiletou dívku. Za distribuci drog nezletilé hrozí obžalovanému osm až dvanáct let vězení. Do vězení by mohla na stejnou dobu putovat i česká manželka obžalovaného. Jak tvrdí státní zástupkyně, maželka Andrea měla podat nezletilé dívce pervitin nejméně patnáctkrát. Oba manželé tvrdí, že neměli tušení, kolik je dívce let. "Chodila po diskotékách a pila alkohol," argumentovala Andrea. Pro oba je klíčové, zda se obžalobě podaří prokázat, že vědomě podávali drogu nezletilé. Pokud totiž věk dívky neznali, soudce by použil mírnější sazbu trestu. Ze spisu vyplývá, že dívka svůj věk tajila, aby se k drogám vůbec dostala. Mladistvá dívka začala brát drogy na podzim roku 2002. Její potřeba drog se neustále zvyšovala a aby si ji opatřila, neváhala ani krást. Nezletilá se ale před krajský soud nedostavila, omluvila se kvůli nemoci. Předseda senátu proces odročil na konec ledna příštího roku.
Proces probíhá u libereckého krajského soudu. Musel být však odročený, protože se nedostavili důležití svědci.
________________________________________________________________________

Za půl kila heroinu dostali po deseti letech vězení
Plzeňský deník | 12.12.2003 | rubrika: Západní Čechy | strana: 14 | autor: PETR JEŽEK

Plzeň - Po deseti letech vězení včera vyměřil plzeňský soud 36letému Wolfgangu Hasemu z Německa a jeho o šest let mladšímu českému komplicovi Viktoru Lackovi za výrobu a distribuci pervitinu do Německa. Oba muži se proti trestům za půl kilogramu drogy okamžitě odvolali. "Spis měl před začátkem líčení původně 900 stran, nyní je jich dva a půl tisíce. Navíc objednavatel drogy, který ji pak dál prodával v zahraničí, byl do Čech půjčen z vazby v Německu pouze na 24 hodin. Před českým soudem obsáhle vypovídal," řekl předseda senátu Jan Špeta. Soud na základě důkazů je přesvědčen, že Hase vyráběl pervitin v Bolině na Benešovsku. Drogu si objednával německý zájemce, zboží mu podle soudu předával koncem roku 2001 Lacko. "Pan Hase částečně doznal svoji vinu. Předpokládali jsme, že trest nebude tak přísný," řekl jeho advokát Roman Seiler. Lacko od počátku jakoukoli spojitost s případem odmítal, přesto ho soud považuje za organizátora práce celé mezinárodní skupiny. Usvědčila ho i bývalá přítelkyně, kterou zatkla policie v Německu. Nic na tom nezměnila ani skutečnost, že později své doznání písemně odvolala a před soudem odmítla vypovídat. Žalobkyně navíc před soudem zdokumentovala s pomocí mobilních operátorů, kde přesně a kdy se obžalovaní pohybovali v kritické době. "Kromě toho, že díky odposlechům víme, co kdy kdo říkal, po minutě máme zmapovaný pohyb obžalovaných," řekl Špeta. Zatímco Hase s Lackem prodávali gram drogy za 35 marek, německý objednavatel pak za hranicemi prodával gram za 50 až 80 marek. Z gramu pervitinu se běžně dělá deset dávek drogy. Podmíněný roční trest vyměřil soud ještě Haseho přítelkyni Simoně Holuškové. Policie ji zatkla před dvěma roky v okamžiku, kdy se pokoušela v Bolině sama vyrobit pervitin.
________________________________________________________________________

MfD: Protidrogové komando zatklo pár z Ústí
Zpravodajství ČTK | 13.12.2003 | 11:31 | rubrika: Právo a krimi - Ústecký kraj | autor: FIR

ÚSTÍ NAD LABEM 13. prosince (ČTK) - Speciální policejní jednotka vedená Národní protidrogovou centrálou v pátek zatkla manželský pár z Novoveské ulice v ústecké části Střekov. Důvody policie tají. Další informace by podle policejní mluvčí Blanky Kosinové mohly zkomplikovat vyšetřování, píše dnešní severočeská příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

Několik ozbrojených mužů v kuklách vyskákalo podle listu ze dvou vozů a obklíčilo rodinný domek. Poté ozbrojenci vyrazili vchodové dveře a vtrhli dovnitř. Po krátké době vyvedli z domu muže a ženu, kteří tam bydleli. Celý zásah netrval déle než půl hodiny, píše deník.

Obyvatelé domku vypadali podle svědkyně zásahu jako spořádaní lidé.
________________________________________________________________________

"Vězeníčko" pro male opilce
Boleslavský deník | 12.12.2003 | rubrika: Čtení na víkend | strana: 27 | autor: PAVLA ŠVÉDOVÁ

Stroze vybavená, bíle vymalovaná místnost. U bočních stěn stojí dvě čistě povlečené postele s nočními stolky. Vedle je záchodová mísa. Za dveřmi ještě stolek a židle. "Náš dětský pokoj. Svým způsobem tak trochu i vězení," ukazuje českobudějovický lékař Lumír Mraček místnost, která slouží jako dětská záchytka. Oficiálně má toto zařízení - jediné svého druhu v republice - honosnější název: akutní detoxikační středisko pro mládež.

Se sklenkou alkoholu v ruce už nevítají Nový rok jen dospělí. Rok od roku se snižuje věk těch, kteří se pod vlivem alkoholu ocitnou na záchytné stanici.
Časy se mění. A s nimi se mění i znalosti, zkušenosti a záliby našich dětí. Zatímco dříve se náctiletí loučili se školním rokem hurónským smíchem a kytičkou pro paní učitelku, v posledních letech přibývá těch, kteří začátek prázdnin - letních i zimních - vítají něčím ostřejším - několika panáky tvrdého alkoholu, nebo vínem. Někteří z nich pak končí v rukou lékařů a nebo na záchytce.
Právě fakt, že opilých dětí nebo mladistvých pod vlivem drog přibývá, přiměl pracovníky českobudějovického územního střediska záchranné služby k tomu, aby na protialkoholní záchytné stanici zřídili samostatný pokoj pro děti. Stalo se tak před dvěma roky.
Zatímco vloni ve sněhově bílém pokoji vystřízlivělo asi 15 dětí, letos bylo toto číslo vyšší.
"Počet podobně postižených dětí stoupá. Nárůst je patrný. Letos jich tu bylo od ledna už osmadvacet," prozrazuje odstrašující číslo doktor Lumír Mraček. Nejčastěji zde podle něj končí děti pod vlivem alkoholu, sanitky sem ovšem přivážejí i mladistvé pod vlivem drog.

Perné noci

Vystupujeme z výtahu ve druhém patře zrekonstruované budovy záchranky v jihočeské metropoli. Vcházíme do přijímací místnosti, kde u stolu sedí zdravotní sestra.
"Sem přivedou nějaké děcko, tady ho vysvlečeme a pak ho umyjeme," popisuje Mraček náplň práce zaměstnanců detoxikačního střediska pro mládež.
Pak jsou děti uloženy na samostatný pokoj - v něm jsou dvě povlečené postele s nočními stolky, psací stůl se židlí pro sestru. Za železnými dveřmi je schovaný záchod.
"Máme tady krásný pokojíček, je to jizbička pro děťátka, takový vězeníčko svým způsobem, " naráží Mraček na fakt, že místnost má zamřížovaná okna. Důvod?' "Když nám sem dítě přivezou, nesmí se u nás sebepoškodit ani utéci," vysvětluje jeden ze zakladatelů tohoto detoxikačního střediska. Proto je "zachycený" bedlivě sledován. Po jeho příjezdu na záchytku je ihned přivolána zdravotní sestra ze služebny, která pak s opilým dítětem sedí v místnosti. Začíná její non-stop služba, a to až do té doby, než dítě vystřízliví. Pacient leží v posteli a nesmí z místnosti odejít. K dispozici tu má proto i toaletu.
"Většinou je hlídání bez problémů. Děti nebývají agresivní," říká Zuzana Tesaříková, která pernou noc s několika náctiletými prožila.
"Naposledy jsme tu měli případ asi před třemi měsíci," nahlíží Tesaříková do seznamu.
"Je to opravdu hrozné, když vám sem přivezou dvanáctileté dítě a vy nevíte, kolik toho vypilo," povzdechne si. Sama sice ještě děti nemá, ovšem do kůže rodičů, kteří si sem pak své vystřízlivělé ratolesti chodí vyzvednout, se vžít umí.
"Je to nepříjemná situace pro ně i pro nás," míní. Ovšem lehce není ani mladým provinilcům. "Stydí se. A taky se boj i rodičů!"

Oslava vysvědčení

Od počátku se snaží záchranáři s dítětem komunikovat a zjistit jeho jméno. "Když se nám to podaří, kontaktujeme rodiče," potvrzuje Mraček. Ovšem jsou i případy, kdy dítě rodiče nemá. Pak musí záchranáři zjistit, kdo je jeho zákonným zástupcem a vyhledat jej. Někdy to bývá doslova detektivní práce.
Ti, kdo si už na vlastní kůži vyzkoušeli zrádnost alkoholu, se napříště snaží se do stroze vybaveného pokojíčku nevrátit. "Je to jinak, než u dospělých. Většinou se u nás objeví jen jednou. Navrátilce jsme mezi dětmi neměli žádného," přitakává zdravotní sestra Tesaříková.
Detoxikační středisko pro mládež slouží skutečně jen dětem. A tak ani když "dospělácké" místnosti na protější straně chodby doslova praskají ve švech, do dětské části nikoho nepustí. "Ani když máme větší příjem jako třeba při fotbalovém utkání Budějovic s Baníkem Ostrava, na dětské nikdo nesmí!" sděluje rezolutně lékař a dodává:
"Je tam nábytek a ten by mohli opilci zdevastovat a nebo použít jako zbraň."
A jací pacienti střízliví na lůžkách v budějovickém detoxikačním středisku pro mládež nejčastěji? "Podle našich platných zákonů je za dítě považován každý do 18 let a 364 dní. Nejvíce tu míváme tak třinácti - čtrnáctileté," odhaduje primář Karel Bláha. Ovšem ani jejich mladší kamarádi nejsou výjimkou.
"Ještě když středisko nefungovalo, přivezli nám sem tři opilé děti ze Svinenska ve věku osm, čtrnáct a osmnáct let," zmiňuje nejmladšího klienta Bláha. Stalo se to v době, kdy dětská záchytka bývá nejvíce vytížená - v den vysvědčení 30.června.
Nebezpečným obdobím jsou podle Bláhy i časy tancovaček a zábav. "Děti se třeba vsadí, že vypijí na ex láhev vína a nebo tvrdého alkoholu. Chtějí dokázat, že to svedou!"
Máte-li za to, že mezi mladistvými opilci převažují chlapci, mýlíte se. "Je to tak půl na půl," potvrzuje primář Bláha, několikanásobný otec.
"Dívky se většinou opíjejí kvůli klukovi, z nešťastné lásky, "domnívá se sestřička v červeném záchranářském stejnokroji.
Pracovníci protialkoholní záchytné stanice v Českých Budějovicích se obávají, že počet dětí, které na vlastní kůži projdou jejich zařízením, poroste.
"Doba je složitá. Kolikrát si v ní neví rady dospělí, natož děti!" krčí rameny primář Karel Bláha.
________________________________________________________________________

Mladí jsou pro legalizaci drog
Noviny Svitavska | 12.12.2003 | rubrika: Svitavsko | strana: 7 | autor: ZUZANA FRUNIOVÁ

Svitavská mládež se staví vstřícně k legalizaci drog. Tento postoj zřejmě do značné míry ovlivňuje vedená mediální kampaň.
Svitavy Celkem dvaadvacet vědomostních otázek z jednotlivých právních odvětví, tři modelové situace a jeden postřehový obrázek zaměřený na právní a bezpečnostní problematiku museli absolvovat účastníci třetího ročníku soutěže Právo na každý den, která prověřuje znalosti z oblasti práva. Soutěž je určena pro žáky devátých ročníků základních škol.

Vyměnit stříkačky nestačí

Komisi, která odpovědi hodnotila, překvapil velmi tolerantní přístup většiny soutěžních skupin k takzvaným * "Ve Svitavách jsme v situaci, kdy preventivní působení se dá ovlivňovat znemožněním prodeje a distribuce drog. V současné době to považuji za adekvátní řešení," říká Erich Stündl.rekreačním drogám. Někteří dokonce legalizaci těchto drog zařadili jako hlavní východisko z modelové situace, která popisovala hypotetické město zaplavené drogami. Děti se zde měly stylizovat do role zastupitelů a ústy jednotlivých představitelů hledat řešení. "Tento negativní trend spojuji osobně s legalizačněliberalizační lobby, kterou podporují někteří naši politici a bohužel se na ni podepisují i někteří umělci a řada novinářů," vyjadřuje se ke zjištěným skutečnostem Erich Stündl, koordinátor prevence kriminality, který se netají tím, že není stoupencem výměnných programů. "Prevence není jen o legalizaci měkkých drog a výměně stříkaček," tvrdí koordinátor, jehož postoj mladých značně překvapil.
Stündl zastává názor, že lidé, kteří berou drogy, nejsou žádné oběti, ani nemocní. "Většinou se dostali do problémů svým vlastním přičiněním, vlastní vinou a dobře věděli, čeho se dopouštějí," tvrdí a dodává: "Pro mě je nepřijatelné, aby všichni ostatní, kteří drogy neberou, měli na léčbu závislých doplácet, navíc léčbu, která je velmi diskutabilní. Na druhou stranu vím, že určitá míra léčby nezbytná je."
Za vhodnou prevenci koordinátor rozhodně nepovažuje pouhé řešení zdravotních problémů, nebo realizaci výměnných programů. "S tímto postojem se neztotožňuji," říká Stündl. Řada projektů se však ubírá pouze tímto směrem.
"Vzít peníze a dát je na výměnný program či pro instituci, která bude vyvíjet požadovanou činnost, to je to nejjedodušší, co lze udělat," rozhořčuje se koordinátor. Podle jeho názoru v současné době výměnné programy ve Svitavách nejsou nutné, a to přesto, že toto město není problematiky drog ušetřeno.
Ze statistik však vychází jako jedno z nejméně postižených.

Podpořili projekty

Městští radní se rozhodli podpořit celkovou částkou ve výši 70 tisíc korun pět projektů základních škol, které směřují do oblasti prevence kriminality.
"Ta totiž není o věcech, ale o přístupu lidí k danému projektu," říká Stündl.
________________________________________________________________________

Králi galerky prostřelili stehno
Blesk | 13.12.2003 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 7 | autor: Jaroslav Fikar

Celostátně hledaného zloděje zastavila až pistole

KARLOVY VARY - Až s pomocí zásahové jednotky z Plzně zatkli kriminalisté obávaného krále karlovarského podsvětí Karla Sládečka (33). Zničil jim přitom policejní vozy Transporter a Kia Sportage, kterými mu zatarasili cestu. Jako kápo rodinného klanu má na svědomí desítky krádeží aut, prodej drog a obstarávání zbraní. Policistům unikal v kradených autech.
Sládeček minulý týden třikrát prorazil zátarasy z policejních aut u Bochova a v Rakovníku, když ho stíhali po krádeži chebského Audi A4. Také tentokrát se Sládečkovi povedlo utéct komandu, které v domku jeho bratra na okraji Chodova provedlo zátah. Král galerky ujel zásahovce až do Vřesové, kde ho před vrátnicí Sokolovské uhelné zastavily výstřely.
"Policisté očekávali, že pachatel bude ozbrojen samopalem a pistolí. Třemi vozidly mu zablokovali cestu. Řidič začal odcizenou octavií do zátarasu najíždět. Tři policisté použili zbraně. Každý vystřelil dvakrát do pneumatiky. Jedna ze střel zasáhla přes dveře pachatele do stehna pravé nohy," líčila mluvčí karlovarské policie Eva Plíhalová. Teprve potom se vzdal.
"Přehled jím ukradených aut je jako telefonní seznam. Kradl za bílého dne a jezdil zásadně v posledním odcizeném voze," řekl kriminalista.
Poté, co se Karel Sládeček vrátil před tři čtvrtě rokem z vězení, rozjel s bratry Petrem (32) a Pavlem (34) krádeže a vykrádání aut i obchody s drogami. Jednou dokonce ukradl vůz i s dítětem. Do úzkých ho dostalo, když mu romští dealeři hrozili zabitím za to, že dlužil 200 tisíc korun. Během týdne ukradl šest vozů. Střídal úkryty, jezdil zfetovaný a rychle. Policisté ho stíhali, lákali do pastí, ale vždy jim utekl. Pondělní třicáté čtvrté narozeniny oslaví Sládeček za mřížemi.
Dohajzlu, kdy o nás přestanou tvrdit, že máme nějaký problémy? Já hulim docela normálně a problémy mám maximálně když se mi posere počítač. Už mě pěkně XXXXXXX!!!!


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma