Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 08.12.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Jak jsme na tom
Zdravotnické noviny | 5.12.2003 | rubrika: Z domova | strana: 16

Tabák

* Kuřáci ztrácejí v průměru 15 let života.

* Kouření se podílí 25 procenty na úmrtnosti kardiovaskulární, 30 procenty na úmrtnosti onkologické, k rakovině plic přispívá z 90 procent, k závažným následkům patří i poruchy reprodukce.

* V posledním ročníku základních škol v ČR kouří kolem 30 procent dospívajících.

Alkohol
* Podle výzkumu z roku 1998 má zkušenost s alkoholem 85 procent jedenáctiletých chlapců a 80 procent stejně starých dívek.

* Mezi roky 1985 a 1996 vzrostl počet hospitalizací pro alkohol u mužů o 25 procent, u žen o 116 procent.

Drogy
* Rozsah užívání všech typů drog v ČR v posledních letech narůstá.

* Dochází ke strmému nárůstu mladistvých uživatelů drog (v roce 2001 tvořili 15 až 19letí 41,6 procenta všech uživatelů).

* Nejzávažněji si poškozují zdraví injekční uživatelé drog, kteří se stávají hrozbou pro běžnou populaci pro riziko přenosu infekčních nemocí.

* Nejčastěji jsou užívané marihuana a hašiš, nezanedbatelné je rovněž užívání sedativ.

Z důvodové zprávy k návrhu zákona
________________________________________________________________________

Anketa mezi žáky základních škol
Hranický týden | 5.12.2003 | rubrika: Zpravodajství | strana: 4

CHLAPCI DÍVKY

Každodenní kuřáci 8 % 8,5 %

zkušenost s marihuanou 11,6 % 9,6 %

nekuřáci 37 % 44 %

možnost nikotinové závislosti
v dospělosti připustilo 11,5 % 14 %

možnost nikotinové závislosti
v dospělosti vyloučilo 64 % 53 %
________________________________________________________________________

Poslanecké snahy o legalizaci marihuany jsou nezodpovědné
Haló noviny | 8.12.2003 | rubrika: Z krajů | strana: 13 | autor: Václav VANŽURA

DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM - Zdejší Výchovně léčebný ústav pro mládež Husův domov je zařízením pro chlapce s ukončenou školní docházkou, tj. pro mladistvé do 19 let, s celostátní působností. Je určen pro sexuální devianty a toxikomany, jeho činnost však ztěžuje současná legislativa. Uvedl to ředitel ústavu Jan Votava při návštěvě poslankyně Soni Markové (KSČM), kterou seznámil s organizací i životem »klientů« v Husově domově. Dvě oddělení dnes pečují o 50 mladistvých, z nich polovina jsou drogově závislí. V nepřetržitém provozu zde pracuje 24 odborníků. Pokud jde o sexuální devianty, přicházejí sem nejzávažnější případy, hlavním problémem jsou však toxikomani. Za šest let protidrogového programu získal ústav zkušenost, že drogově závislé děti pocházejí ze všech sociálních vrstev. Stále více však mají nejobtížnějších případů, mladých narkomanů bez vlastní motivace se závislosti zbavit, dokonce to odmítají. »Většinou jde o děti z ulice pochytané sociální péčí, některé jsou třeba i čtyři roky na heroinu,« uvedl Votava a zdůraznil, že »je nabíledni, že zveřejňovaná oficiální čísla o počtech drogově závislých dětí nejsou objektivní, stav je podstatně horší«. Podle poznatků ústavu drtivá většina mladých toxikomanů začínala s marihuanou. Votava proto odsoudil snahy skupiny poslanců o prosazení zákonné legalizace marihuany a dalších »měkkých drog«, »tito poslanci provádějí nezodpovědnou politiku a obrovsky se mýlí, když tvrdí, že marihuana je v podstatě neškodná, naopak je velmi nebezpečná a má těžké sociální dopady na závislé jedince«, řekl a na dotaz Markové odpověděl, že žádný z těchto poslanců nepožádal Husův domov o odborné vyjádření. Pomoc nabídnutá poslankyní Markovou by se dle Votavy měla zaměřit do oblasti legislativní, novelizován by měl být podle něho např. zákon č. 109/2002 Sb., o ochranné výchově, jenž obsahuje mnoho nedostatků.
________________________________________________________________________

ČERNÝ TÝDEN
Moravský sever | 5.12.2003 | rubrika: Zpravodajství | strana: 2

Hoch drogu vyměnil za volkmena
Žulová - Policejní vyšetřovatel obvinil čtyřiatřicetiletého muže a pětadvacetiletou ženu z Žulové na Jesenicku z trestných činů nedovolené výroby omamných látek a jedů a z šíření toxikomanie. Při prohlídce u nich v bytě nalezli policisté 170 gramů konopí. "Látku opakovaně užívali v přítomnosti nezletilého chlapce. Nejméně ve třech případech mu drogu dali," sdělila mluvčí jesenické policie Natálie Orlová. Chlapec si marihuanu dvakrát odnesl domů, zde ji ale spálil. "Třetí dávku vyměnil se svým spolužákem za volkmena," dodala Orlová.
(dk)
________________________________________________________________________

Španělská policie zadržela loď se třemi tunami kokainu
Zpravodajství ČTK | 7.12.2003 | 18:03 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: RV

PONTEVEDRA (Španělsko) 7. prosince (ČTK) - Rybářskou loď se třemi tunami kokainu na palubě zadržela dnes španělská pobřežní hlídka na severu země. Informovala o tom agentura DPA.

Asi 150 kilometrů od břehů Galicie policie přitom zatkla také šest členů posádky - pět Španělů a jednoho Venezuelana. Ten údajně pracoval jako prostředník mezi drogovými gangy ve Španělsku a v Latinské Americe.

Španělsko je považováno za nejdůležitější tranzitní zemi pro pašování kokainu do Evropy.

rv ank
________________________________________________________________________

Soud čeká na znalecký posudek psychologa
Moravský sever | 5.12.2003 | rubrika: Moravský sever | strana: 1 | autor: (dk)

Jeseník - Případ sexuálního zneužívání nezletilých dívek ze Zlatých Hor na Jesenicku stále není u konce. Původně chtěla soudkyně Martina Červinková vynést rozsudek již před několika dny. Výslechy dalších pěti svědků nepomohly k objasnění všech skutečností a soudkyně po sedmi hodinách jednání odročila celý případ na neurčito.
"Senát se rozhodl požádat o znalecký posudek minimálně na jednu poškozenou dívku. Máme podezření, že má sklony k fabulaci. Objevily se jisté znaky, že by si mohla vymýšlet," zdůvodnila své rozhodnutí soudkyně Martina Červinková poté, co znovu vyzpovídala obě poškozené dívky.
Psycholog bude zkoumat pravdomluvnost pouze v případě nejstaršího souzeného dvaačtyřicetiletého Ladislava Svižely, který organizoval alkoholové dýchánky a na nich nezletilé dívky osahával a líbal po těle přesto, že si to nepřály. Kromě paragrafu, za který muži hrozí až osm let za mřížemi, čelí Svižela obžalobě z trestných činů šíření toxikomanie. Večírky v jeho bytě si totiž parta dětí kořenila i marihuanou a toluenem. Dále se zodpovídá z ohrožování mravní výchovy mládeže.
U soudu stanul i Sviželův syn. Společně se svým kamarádem se zpovídá z trestných činů nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a z šíření toxikomanie. Právě tito hoši přinášeli na večírky marihuanu a toluen. Poslední z šestice obžalovaných je souzen pro trestný čin výtržnictví, když pod vlivem návykových látek poškodil ve svém městě venkovní lampy před dětskou léčebnou Edel.
Prozatím není jasné, kdy se obžalovaní opět dostaví před soud. Vše podle soudkyně závisí na znaleckém posudku. "Nejdříve to však bude v první polovině čtvrtletí příštího roku," dodala Červinková.
________________________________________________________________________

Castro slavil narozeniny Eliána Gonzáleze
Zpravodajství ČTK | 6.12.2003 | 10:22 | rubrika: Politika - Latin. Amerika a Karibská obl | autor: SVA

CARDENAS (Kuba) 6. prosince (ČTK) - Kubánský prezident Fidel Castro prohlásil, že se současné americké vládě nepodaří svrhnout ho, i když o to Washington usiluje. "Ta skupinka idiotů, kteří se sešli v Bílém domě, umře v hořkosti a zklamání," řekl Castro na pátečním setkání se školáky, kteří slavili 10. narozeniny Eliána Gonzáleze. USA musely tohoto hocha po sedmiměsíční právní bitvě vydat v roce 2000 kubánskému otci.

Poradci amerického prezidenta George Bushe v pátek v Bílém domě jednali o zpřísnění kontrol Američanů, kteří cestují na Kubu, a o zásahu proti nelegálním obchodům s komunistickým státem. "Taková schůzka nám nenažene strach. Udělali by lépe, kdyby pili whiskey a kouřili marihuanu. Myslí si, že se naše revoluce zhroutí čtvrt hodiny po mé smrti, a netuší, že tato země má tisíce dalších vůdců," řekl dětem 77letý Castro.

Bushův předchůdce Bill Clinton částečně uvolnil americké sankce vůči Kubě, ale Bush je po nástupu do Bílého domu začal znovu utužovat. Omezil vědeckou a kulturní výměnu a zakázal cesty bez zvláštního povolení ministerstva financí. Castro tvrdí, že Bush nadbíhá početným kubánským disidentům, kteří žijí na Floridě a jejichž hlasy budou pro Bushe významné v prezidentských volbách.

Eliána Gonzáleze na Kubu chtěla unést matka, která zahynula spolu s dalšími na moři. Hoch se dostal na Floridu, avšak jeho tamní kubánští příbuzní prohráli soudní spor o udělení azylu. Hoch byl podle zákona o sjednocení rodin vrácen kubánskému otci. Castro v pátek Gonzálezovi v jeho škole v Cardenas pomohl sfouknout svíčky na dortu.

sva rdm
________________________________________________________________________

Drogy i peníze našli policisté při zadržení dvou mladíků
Zpravodajství ČTK | 5.12.2003 | 15:29 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: LIF

PRAHA 5. prosince (ČTK) - Pražští policisté zadrželi v minulých dnech osmnáctiletého mladíka z Prahy, který je podezřelý z toho, že si prodejem kokainu a extáze vydělal za rok nejméně 300.000 korun. Zadržen byl i jeho jedenadvacetiletý kamarád, u kterého kriminalisté našli množství různých druhů drog a 82.000 korun z jejich prodeje. ČTK to dnes oznámila Eva Miklíková z pražské policejní správy.

Mladší ze zadržených podle vyšetřovatelů od loňského prosince prodával drogy na území Prahy 10 a dalších obvodů a mezi jeho odběrateli byli i mladiství. Za jednu tabletu extáze požadoval 100 korun, jeden gram kokainu distribuoval za zhruba 2300 korun. Podezřelého zadržela zásahová jednotka spolu se specialisty z Národní protidrogové centrály a dalších policejních složek.

Obdobnou činností se podle Miklíkové zabýval i druhý muž. Policie při jeho zadržení našla asi 500 tablet extáze, zatím neupřesněné množství kokainu a pervitinu, asi 50 takzvaných tripů LSD, zhruba 50 gramů marihuany a 82.000 korun pocházejících z prodeje drog.

Oba zadržení byli obviněni z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Policejní rada zároveň navrhl, aby byli vzati do vazby.

lif veb
________________________________________________________________________

Šli za katr za extázi, kokain a další drogy
Právo | 6.12.2003 | rubrika: Kronika dne | strana: 4 | autor: (apb)

PRAHA - Zhruba tři sta tisíc korun vydělal za loňský a letošní rok na mladistvých narkomanech osmnáctiletý drogový dealer z Prahy. Drogy prodával na diskotékách i na ulici na území Prahy 10. Jednu tabletu extáze za sto korun, jeden gram kokainu za 2300 korun. Detektivové z Národní protidrogové centrály (NPC) více než rok shromažďovali důkazy. Odhalili, že dealer spolupracuje s dalším 21letým Pražanem. Proti oběma tento týden udeřili ve spolupráci s pražskou zásahovou jednotkou. Při domovních prohlídkách a prohlídkách drogových skrýší zajistili 500 tablet drogy extáze, prozatím přesně nezjištěné množství kokainu a pervitinu, 50 tripů LSD, 50 g marihuany a finanční hotovost ve výši 82 tisíc korun, která pocházela z prodeje drog. "Oba případy dokazují, že představy politiků o oddělení drogového trhu s marihuanou od dealerů prodávajících jiné drogy jsou nereálné. Prodejci drog nabízejí a mají vždy na skladě celý sortiment. To, že zadrženým chyběl heroin, je dáno jen úspěšnými policejními údery proti heroinové narkomafii," řekl v pátek o případu detektiv NPC, který případ dlouhodobě dokumentoval. Oba dealeři skončili v policejní cele. "Policejní rada je obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a podal na oba návrh na uvalení vyšetřovací vazby. Hrozí jim až desetiletý trest vězení," sdělila Právu mluvčí pražské policie Eva Miklíková.
________________________________________________________________________

Nejvyšší soud snížil o rok trest Aldové, odsouzené za šíření drog
Zpravodajství ČTK | 5.12.2003 | 15:11 | rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj | autor: GEP

BRNO 5. prosince (ČTK) - Nejvyšší soud dnes vyhověl dovolání čtyřiatřicetileté Waldemary Aldové, která je ve vězení za šíření pervitinu. Snížil ji trest o jeden rok, takže ve vězení s ostrahou bude jen čtyři roky. Nejvyšší soud zrušil předchozí verdikty obecných soudů a výjimečně sám rozhodl. "Oba soudy, které věc projednávaly, pochybily, že kvalifikovaly dva trestné činy namísto jednoho," uvedl soudce Stanislav Rizman.

Obecné soudy Aldovou potrestaly za vlastnictví látek, sloužících pro výrobu drog, a zároveň i za nedovolenou výrobu a držení omamných látek a jedů. Ovšem výroba drog v sobě již držení surovin pro výrobu drog logicky zahrnuje, upozornil Rizman.

"Je v rozporu s trestním právem, aby byl člověk postihován dvakrát za totéž," zdůraznil Rizman. Soudy tak jednání Aldové nadkvalifikovali," dodal předseda soudního senátu. Nejvyšší soud zároveň snížil ze stejného důvodu o půl roku trest i jejímu spolupachateli Martinu Balíčkovi.

pokr. gep mhm

Aldová je jednou ze čtyř žen v Česku, kterým soudy umožnily, aby s nimi bylo ve výkonu trestu i malé dítě - v jejím případě nyní dvouletý David. "Při rozhodování jsme vzali v úvahu i to, že je matkou dvou nezletilých dětí," řekl Rizman. Soud chce, aby se žena mohla co nejdříve začít starat o obě děti.

Aldovou odsoudil loni v únoru okresní soud pro Prahu 6 k šesti letům do vězení s ostrahou za to, že u ní policisté v říjnu 2001 nalezli kompletní varnu pervitinu i suroviny pro výrobu. Poměrně vysoký trest vycházel z toho, že již byla za stejnou věc trestána dvakrát. Soud potrestal čtyřmi roky vězení i jejího druha Martina Balíčka za stejný čin a navíc i za nedovolené ozbrojování. Městský soud v odvolacím řízení loni v dubnu vinu obou potvrdil a Aldové trest o rok snížil.

V neprospěch obou svědčily nejen nalezené suroviny a varna, ale i výpisy a odposlechy mobilních telefonů. Podle nich pervitin v období od dubna do října 2001 prodávali řadě klientů. Aldová se u soudu bránila tím, že v té době byla po tři měsíce v porodnici se svým malým synem a mobilní telefon půjčovala svým přátelům.

Dvouletý David je nyní ve věznici s Aldovou. O sedm let starší dceru Rachel má na starosti její babička.

V ženské věznici ve Světlé nad Sázavou prožilo letošní léto se svými matkami celkem pět malých děti, která tak nemusí vyrůstat v kojeneckých ústavech. Žádnému z nich nejsou víc než tři roky. Podle českého zákona totiž mohou mít vězněné ženy u sebe děti do tří let. Výjimečně, kvůli zachování sourozeneckých vazeb, může být pobyt povolen dětem až do dovršení pěti let.

Věznice ve Světlé je jediná v zemi, která má specializované oddělení pro výkon trestu matek s dětmi. Plánovaná kapacita oddělení po dokončení dalších rekonstrukčních prací je 15 odsouzených žen - matek a až 30 dětí. Provoz specializovaného oddělení byl zahájen loni v říjnu. Matky pečují o své děti samostatně - každá má možnost mít dítě u sebe na samostatné ložnici. Mají tam k dispozici umyvadlo, kuchyňku pro přípravu dětské stravy, umývárnu, prádelnu a společnou hernu.

Pro děti je ve věznici hřiště s pískovištěm, houpačky a prolézačky. Veškerou péči o dítě včetně ošacení a výživy si ženy hradí ze sociálních dávek, které jim chodí na konto.

Pavel Gejdoš mhm
________________________________________________________________________

Drogový gang vedla vozíčkářka
Blesk | 6.12.2003 | rubrika: Čechy/sever | strana: 4 | autor: Jana Ulrichová

LOUNY - Velmi nespokojena opouštěla včera budovu Okresního soudu v Lounech Jana Šafářová (57). Trestní senát, k němuž se její případ vrátil od odvolacího soudu, ji znovu poslal za nedovolenou výrobu a držení drog do vězení, a to na 3,5 roku. Její společníky Mariana Gorola (24) a Romana Baču (23) odsoudil k 2,5letému a dvouletému trestu ve věznici s ostrahou.
Šafářová, ač svou vinu popírala, vyfasovala nejvyšší trest, neboť soud ji považoval za hlavního organizátora obchodu s heroinem a pervitinem. Ten společně provozovali od července 2000 do února 2001 především v Černčicích na Lounsku. Na invalidní vozík upoutaná Šafářová přivážela drogy z pražského hlavního nádraží. Její společníci je pak distribuovali mezi narkomany. Některým z jejich odběratelů přitom nebylo v té době ještě 18 let.
"Nebudu vypovídat," odmítla tentokrát Šafářová. V minulosti ale připustila, že drogy v Praze kupovala, ovšem prý jen pro vlastní potřebu. Údajně jimi tišila silné bolesti způsobené cévní chorobou, která ji připravila o nohu a upoutala na invalidní vozík.
Případ, který už třetím rokem zaměstnává soudy různých instancí, ani po tomto verdiktu není definitivně u konce. Všichni tři se totiž na místě odvolali.
________________________________________________________________________

Jamajští černoši, kteří terorizují Anglii
Týden | 8.12.2003 | rubrika: Svět | strana: 61 | autor: -dan-

Gangy dealerů cracku rychle ovládly britský drogový trh

Ze třiačtyřiceti policejních okrsků Velké Británie jich jen šest nemá potíže se střelbou takzvaných yardies, jak si říkají přistěhovalci z Karibiku.

Kdo by alespoň z filmů neznal idylický jih Anglie: zelené pastviny s důstojným dobytkem, ohraničené nízkými zídkami; v úhledných hrázděných domcích, sem tam ještě pokrytých doškovou střechou, žijí zdvořilí a bohabojní lidé. Kdo si ale takové pohody chce užít dnes, ať tak raději činí za světla. Po setmění by se totiž snadno mohl stát svědkem, v horším případě obětí, přestřelky tlup drogových překupníků, které donedávna charakterizovaly spíš newyorský Bronx. Policejní zpráva, jejíž závěry nedávno zveřejnil britský deník The Independent, hovoří o "explozi násilných zločinů spáchaných za pomoci střelných zbraní". Varu jící a pro zastánce politické ultrakorektnosti nepříjemná skutečnost je, že za násilím většinou stojí černí přistěhovalci z Karibských ostrovů, zejména z Jamajky. Ještě před pěti lety hlásilo podobné potíže pouze pět okrsků, většinou ve velkých městech: v Londýně a okolí, Birminghamu, Manchesteru a Liverpoolu. Od té doby ale začal vzkvétat trh s tvrdými drogami, z nichž si největší oblibu získal crack. Jeho distributory jsou především "yardies", jak si říkají karibští imigranti první i druhé generace. Zpráva identifikuje jejich násilnou zločinnost jako nejakutnější hrozbu britské veřejnosti a boj s ní jako největší úkol policie. Yardies řádí naplno prakticky v celé jižní polovině Anglie a ve Skotsku, kde mají základny v Glasgowě, Edinburghu a Aberdeenu. Po zveřejnění zprávy zorganizovala policie velký zátah v rezidenčních čtvrtích na severu Londýna, kde počet nájezdů yardies od začátku roku vzrostl o 40 procent. Velitel zátahu John Yates nadřízeným nahlásil během dvou týdnů přes tisíc zatčení. V sedmdesáti procentech případů šlo o yardies první generace, tedy těch, kteří se ještě narodili v Karibiku. Dalších dvaadvacet procent si připsali vrstevníci z druhé generace, narození v Británii. V roce 1941 napsal George Orwell, že "pro anglickou společnost je nejtypičtější její zdvořilost a něžnost". Yardies ovšem patrně Orwella nečtou; karibští přistěhovalci mají zároveň mezi Brity nejvyšší negramotnost.
________________________________________________________________________

POLICIE
Sokolovský deník | 5.12.2003 | rubrika: Sokolovsko | strana: 11 | autor: (jid)

Policie lapila dealera drog
Oloví - Nejméně sto čtyřicet čtyři dávek pervitinu za více než čtrnáct tisíc korun prodal devětadvacetiletý muž z Oloví devatenáctileté, čtyřiadvacetileté ženě z Oloví a stejně starému muži ze Sokolova.
"Policie pachatele stíhá pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Drogy prodával v různých časových intervalech od září loňského roku," informovala mluvčí sokolovské policie Blažena Kašparová.
Obviněnému muži hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.
________________________________________________________________________

Muž vyráběl drogy v přírodě
Nové přerovsko | 5.12.2003 | rubrika: Nové Přerovsko | strana: 1 | autor: pu

(Přerovsko -) Z trestných činů nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek byl obviněn 33letý muž z Přerovska, který si v průběhu uplynulých dvou let kupoval v různých lékárnách léky a vyráběl z nich drogy. "Muž ve volné přírodě vyrobil na zařízení, sloužícím k výrobě pervitinu, dosud nezjištěné množství této omamné látky a aplikoval si ji. Část přitom daroval i svým známým," řekla krajská policejní mluvčí Soňa Bradáčová. "Byl podán návrh na jeho vzetí do vazby," uzavřela mluvčí.
________________________________________________________________________

Chlapci se přiotrávili houbou lysohlávkou
Noviny Chrudimska | 5.12.2003 | rubrika: Pardubický kraj | strana: 6 | autor: (jh)

Lanškroun Ve středu večer před jedenadvacátou hodinou vyjeli zdravotníci do domova mládeže při střední zemědělské škole. Odsud odvezli do ústecké nemocnice s příznaky otravy houbou lysohlávkou dva osmnáctileté a jednoho šestnáctiletého chlapce. "Kluky dnes přivezla sanita z nemocnice. Jsou v pořádku. Nyní o tom budeme informovat policii. Věc je v šetření," sdělil včera dopoledne Zdenek Šimek, vedoucí vychovatel domova mládeže. Halucinogenní lysohlávky jsou známé tím, že při náchylnosti k jakémukoli druhu psychických poruch si jejich konzument vážně zahrává se svým životem.
________________________________________________________________________

Zdrogovaný školák se udusil
Blesk | 6.12.2003 | rubrika: Morava/Slezsko | strana: 4 | autor: Pavel Čempěl

OSTRAVA - Čichání toluenu připravilo o život školáka (15) z Karvinska. Vyrazil na flám do Ostravy, kde se také nadrogoval. Domů se už nevrátil. Zemřel na zastávce trolejbusu.
Mladíka objevili náhodní chodci v Ostravě-Michálkovicích. Byl v bezvědomí. „Chlapec ležel za stánkem rychlého občerstvení na ko- nečné trolejbusů v ulici Česko s l o venské armády. Nejevil známky života,” řekla policistka Ilona Branžovská. I když se jej snažili zachránit přivolaní lékaři, bylo už pozdě.
Podle prvotního ohledání byl školák v silně podnapilém stavu. Alkohol mu ovšem k dosažení stavu »blaženosti« nestačil. Krátce před smrtí ještě fetoval ředidlo. Příčinu úmrtí nebylo těžké zjistit. Hoch se udusil vlastními zvratky.
„Byla nařízena soudní pitva. Případ tím ale pro nás nekončí,” dodala Branžovská.
Policie nyní zjišťuje, kde se školák nafetoval a s kým. Pokud jej někdo z »kamarádů« nechal na pospas osudu, bude mít velké problémy. Zatím to vypadá, že se mladík dostal do Michálkovic městskou dopravou. Odtud chtěl zřejmě autobusem pokračovat do Rychvaldu na Karvinsku.
________________________________________________________________________

Česká bída a beznaděj
Týden | 8.12.2003 | rubrika: Reportáž | strana: 40 | autor: Lucie Tvarůžková

Ceduli s názvem Most kdosi před časem přelepil nápisem Peklo. Vyjádřil tak názor řady zdejších obyvatel. Severočeský okres dnes skutečně připomíná konečnou stanici pro pozemské hříšníky. Vede žebříček nezaměstnanosti, nejčastěji se tu rozpadají rodiny a páchají sebevraždy. Padesátiletí otcové od rodin si berou život, protože nemohou najít práci.

Základní škola na sídlišti Janov, Mostecko. Z oken se nabízí rozkošný výhled na krajinu zdevastovanou uhelnou těžbou a bagry, které systematicky ukusují další tuny země. "Chtěl bych bydlet v Německu. V Německu se k sobě lidé chovají dobře." "Chtěla bych být policistkou a vyšetřovat vraždy a bydlet v Anglii a mít tři děti." "Chtěla bych dělat právničku v cizině." "Chci se vyučit kuchařem a vařit v hotelu v cizině." Tak popisují dvanáctiletí žáci janovské školy své plány do budoucna. Školáci ze sídliště jsou realisté. Už nyní, kdy by si ještě měli užívat sladké dětské nevědomosti, tuší, že je v rodném kraji žádná růžová budoucnost nečeká. "Leda tak pracák nebo E55," lapidárně shrnuje perspektivy malá slečna s hromadou sešitů pod ramenem. Řada rodičů je závislá na státní sociální podpoře, a to už od dob jejich nejranějších vzpomínek. Nebezpečný fenomén nezaměstnaných rodin, kdy děti nikdy neviděly mámy a táty pracovat, je každodenní realita. "Je to časovaná bomba. Jestli s tím někdo něco neudělá, hrozí tu sociální bouře," říká jeden z obyvatel Mostu, ředitel místní galerie Petr Svoboda.

Zástava srdce

Nažloutlá mlha, která se v chuchvalcích válí po silnici, sladko na jazyku a štiplavý pocit v nose. Tři věci, které každého cizince zarazí nejdříve. Cesta po silnici nebo tramvajové dráze spojující dvě zdejší největší města, Most a Litvínov, vede měsíční krajinou povrchových dolů a královstvím trubek, rour a komínů zdejších chemických závodů. Vypadá pekelně. Výstražné cedule typu "Svítí-li červené světlo, nekuřte a vypněte motory" či "Svítí-li žluté světlo, dochází k úniku čpavku" vyděsí nezkušené návštěvníky po každých dvou stech metrech. Černý dým z obřích komínů kreslí na obloze abstraktní obrazce, osvícené čas od času padesátimetrovým plamenem, který vyšlehne ze zařízení zvaných fakle. Oheň podle místních signalizuje, že uvnitř obrovské fabriky došlo k technické závadě. Vítejte v ocelovém městě, v srdci mosteckého okresu. Kdysi to srdce tepalo silně a pravidelně, dávalo lidem práci a velké platy, a tak mu kdekdo odpustil, že otravuje vzduch, ničí okolní lesy, bourá obce, nutí lidi stěhovat se do paneláků a nenávratně jim bere jejich historii. Těžbě uhlí ustoupilo šedesát ze zdejších devadesáti obcí. Dnes má ale životně důležitý orgán s kondicí problémy a musí se šetřit. Za posledních třináct let propustily zdejší průmyslové giganty (především Unipetrol, Česká rafinérská a Mostecká uhelná) přes dvacet tisíc lidí. Stát i městští lídři se sice snaží okres zvednout na nohy, snahy ale vyznívají naprázdno. "V Česku asi nenajdete hůř vypadající místo," připouští nerad po dlouhých úvahách úředník mosteckého magistrátu Jiří Bureš. Na Mostecku je dnes bez práce téměř patnáct tisíc obyvatel, tedy každý pátý dospělý. Podpora sociálně slabých spolkne každoročně dvě miliardy korun. V některých zdejších obcích (Braňany, Obrnice, Havraň, Mariánské Radčice) dosahuje nezaměstnanost čtyřiceti procent. Tři čtvrtiny z registrovaných uchazečů o práci hledají nové zaměstnání více než rok: překročili tak kritickou dobu, po níž se ztrácejí pracovní návyky a mění osobnost člověka. Velmi malou šanci najít místo mají muži kolem padesáti, ženy přes pětačtyřicet jsou v podstatě bez šance. "Práci jsem neměl devět měsíců. Ze začátku jsem to neřešil, ale najednou jsem si uvědomil, že si na nicnedělání začínám zvykat, peníze mi stačily, celé dny jsem se válel doma nebo poflakoval po ulici. Většina mých spolužáků to asi dělá dodnes," říká jednadvacetiletý Pavel Švec. V hantýrce úřadu práce spadl do kolonky "čerství absolventi", do níž každoročně přímo ze školních škamen zamíří padesát procent středoškoláků. Podle odhadu odborníků z praxe polovina lidí skutečně usilovně a marně hledá práci a nemůže ji najít, protože ročně se na Mostecku objeví jen několik set volných míst. Druhá část ale na sociálních dávkách parazituje vědomě. "Už dávno si spočítali, že s různými příspěvky se jim to vyplatí víc než někde pracovat a platit náklady za dopravu nebo mateřskou školku pro děti. Rozdíl mezi sociálními dávkami a minimální mzdou je pořád příliš malý. Tady vidíte, jak funguje sociální stát v praxi," krčí rameny úředník z mosteckého úřadu práce Jaroslav Kunc.

No trochu pije...

Dvaapadesátiletý Jaromír (příjmení nechce uvést, prý by ho sousedé poznali a byla by to ostuda) hledá práci marně tři roky. Desítky pracovních pohovorů, úpěnlivá čekání na telefonáty od potenciálních šéfů, rekvalifikační kursy a také zahánění stresu nenápadným popíjením. "Třicet let jsem dělal ve staliňáku (zdejší chemické závody, pozn. red.). Nemocný jsem za tu dobu byl jen dvakrát. Vždyť já tam vyrostl, i ženu jsem tam potkal. Pak najednou přišli, že už mě prý nepotřebují," vypráví a rozčileně bouchá pěstí do stolu. Ustaraná manželka se pokouší mírnit emoce a hladí ho po rameni. "V devětačtyřiceti jsem se ocitl na ulici. Všude po mě chtěli znalosti jazyků a počítačů, o mou profesi nikdo zájem neměl. Nakonec jsem byl ochotný dělat cokoliv, jenže i na to cokoliv jsem byl už moc starý..." Dál musí pokračovat manželka, Jaromír se náhle beze slova zvedá a odchází do vedlejší místnosti. "Víte, jemu se o tom špatně mluví, pořád to ještě není za námi. Prostě... prostě... se rád napil, no," říká. "Já mu do toho nechtěla mluvit, on se hrozně těžce vyrovnával s tím, že je neužitečný. Tak jsem mu nebránila. Pak už to bylo neúnosné," brání se sama před sebou. Jaromír má za sebou pobyt v protialkoholní léčebně. Nedávno jej přerušil, protože mu známí sehnali práci. "Když si byl u lékařky pro razítko o zdravotní způsobilosti, zapsala mu do dokumentace, že má za sebou protialkoholní léčbu. Ten podnikatel mu nakonec řekl, že už si našel někoho jiného," pokračuje ustaraná manželka. "Víte, on sliboval, že už nikdy pít nebude, ale mám pocit, že to začíná nanovo," šeptá ještě při loučení mezi dveřmi. Podobných lidských tragédií se na Mostecku odehrává více než dost, často s hroznějším koncem. Padesátiletý muž si například letos v červnu poté, kdy ztratil práci grafika, sestrojil sebevražedný stroj, kterým si přeťal krční tepnu a vykrvácel. "Můj život nemá smysl, vždyť si mě nemohou vážit ani vlastní děti," napsal podle místních novin v dopise na rozloučenou.

Sebedestrukce

"Tohle je smutný kraj plný zoufalství," rozhlíží se kolem sebe sociální pracovník Roman Thöma z mosteckého krizového centra a vypočítává, co všechno s sebou nedostatek práce přináší: rozpadají se rodiny, stoupá počet případů domácího násilí, na vzestupu je zločin, gamblerství, alkoholismus, psychická onemocnění, drogy, sebevraždy... Zdejší linka důvěry zaznamenala od začátku letošního roku rekordních dva tisíce proseb o telefonickou krizovou intervenci. Daří se zastavárnám, hospodám a superlevným hypermarketům, ostatní živnosti bojují o holou existenci. Na Mostecku je ostatně nejmenší koncentrace podnikatelů z celé země. "Převažující drogou je tu heroin, nejčastějšími uživateli lidé od dvaceti do pětadvaceti. Drogy si rovnou aplikují injekčně. Zdejší mladí trpí jakousi zvláštní formou sebedestrukce - jako by to šedé, smutné, zdevastované prostředí způsobilo, že jim příliš nezáleží na tom, co se s nimi stane," říká čtyřicetiletý streetworker Thöma. Na každodenní dávky si vydělávají krádežemi anebo prostitucí. Terapeut Thöma přivádí do místnosti drobnou pohublou dívku, která vede na vodítku chlupatého voříška. Hance je třiadvacet let a od osmnácti si píchá heroin. Vypráví o tom, že se s drogami snaží přestat. Ale i na substituční léčbu potřebuje peníze, a tak se čas od času objeví na vykřičených chodnících v okolí proslulé E55. Zažila bití, znásilnění, několik předávko vání. Jeden německý sexturista ji uspal a poté během soulože pořezal. Nejhrůzo strašnější historky vypráví s ledovým klidem, jako by se jí vůbec netýkaly. "Já už to neřeším. Zvykla jsem si," říká, krčíc rameny, kdysi patrně krásná dívka, která i po tolika letech "fetování" občas překvapí vtipným a chytrým postřehem. Příběh jejího pádu na dno je až nechutně typický: problémy v rodině, nezaměstnaná matka alkoholička, marné shánění práce. O tom by mohl vyprávět také streetworker Thöma. Hrozba toho, že se bude muset vypravit na úřad práce, se nad ním vznáší na konci každého roku. Města sice jediné centrum na pomoc narkomanům v okrese finančně podporu jí, ale ne dostatečně. "Mám ženu, dvě malé děti a splácím půjčky. Z podpory bych je neuživil a práci těžko..., ale ne, radši ať to nepřivolám," končí vyprávění.

Zapomenuté ghetto

"Líbí se mi tady, protože se tu žije jako v Americe, prostě se odpoledne spí a večer chodí ven," pokyvuje hlavou třináctiletý chlapec před jedním z janovských paneláků. Všechno špatné, co na Mostecku naleznete, se tu nachází v obzvlášť silné koncentraci. Janovské sídliště je součástí Litvínova, druhého největšího města okresu. Shluk do kopce postavených paneláků s ulicemi posypanými odpadky se za nezájmu litvínovských politiků mění v ghetto. Lidé zde žijí od sedmdesátých let, kdy je sem komunisti sestěhovali z vesnic, které musely ustoupit těžbě uhlí. Co panelák, to osazenstvo jedné vesnice. Výsledkem bylo úplné poničení sousedských vztahů a vysoká úmrtnost především starých lidí, kteří si na život v umakartových koupelnách neuměli zvyknout. Kdo mohl, už dávno odešel pryč. Převahu získávají Romové vracející se z britských dobrodružství, vietnamští obchodníci a chronicky nezaměstnaní. Ředitel zdejší základní školy Julius Nohava je na leccos zvyklý, situace se ale prý neustále zhoršuje. "Když mi třináctiletá dívka řekne, že po skončení školy půjde na pracák nebo na E55, protože nikde jinde si tolik nevydělá, už mě to ani nešokuje," říká. Ve škole mají několik slečen, které chodí vždy oblečené luxusně podle nejmódnějších trendů, přestože jejich rodiče jsou nezaměstnaní. Učitelé už prý ani raději nedomýšlejí, jak dívky tráví volný čas... "Co vám mám povídat? Že mi tu už skoro nechce učit žádný učitel? Že většina tu učí jen dva dny v týdnu, a pak se tři dny vzpamatovává? Že šikana, drogy, kouřící prvňáčci a útoky na pedagogy jsou tady úplně normální? Že si gangy vyřizují spory přímo ve škole? Že vět šina zdejších dětí nezná celý život nic jiného než tohle panelové město?" říká ředitel Nohava a vysvětluje, že na janovském sídlišti platí zákon "oko za oko a zub za zub". "S většinou rodičů se nedá normálně dospěle jednat. Zrovna včera jsem vlastním tělem bránil největšího hajzlíka školy, protože ho přiběhl zmlátit jeden rozzuřený rodič." Po setmění chodí obyčejní lidé po sídlišti raději v párech, do pozdních nočních hodin se tu potulují skupinky dětí, hospody a herny s výherními automaty jsou pořád plné.

Poslední naděje

V Janově působí už několik let občanské sdružení Libuše, které se snaží alespoň čas od času dostat děti za hranice sídliště. "Jinak se tam totiž nedá dělat nic, jen koukat na televizi, čmárat po výtazích a účastnit se pouličních soubojů. Děti nikam nechodí, protože na to nemají peníze," říká jeden z členů Libuše Viktor Koláček, který zároveň vede litvínovské rekvalifikační středisko. Sdružení požádalo město o budovu, v níž by mohlo zřídit jakési dětské centrum. Přednost ale nakonec dostal podnikatel, který hodlá z bývalého kulturního domu vybudovat další nálevnu... Lze najít lék na nemoc Mostecka, nebo se už rakovina chudoby a beznaděje rozbujela a pacient s největší pravděpodobností zemře? Janovské děti mají v hlavách pragmatické řešení: "Vysázet všude kytky a stromy." "Zrušit továrny, co dělají špatné ovzduší." "Najít mojí mámě práci." "Přestat čmárat po výtazích." Politici a odborníci dokážou seznam řešení odříkat i ze spánku uprostřed noci. "Všechno by vyřešilo nalákání jednoho skutečně velkého investora, který by tu vybudoval továrnu a nabídl tisíce pracovních míst," vysvětluje Koláček z litvínovského rekvalifikačního střediska. Všichni se také shodnou na nutnosti zastavit odliv mladých mozků: Mostecko má nejméně vzdělanou populaci v republice, vysokoškoláků je tu jen šest procent, prim hrají absolventi učebních oborů. Dále by se měl řešit problém s nepřizpůsobivými Romy, kteří již tvoří desetinu populace a drží porodnost Mostecka na běžné úrovni. "Reforma sociálního systému by nám pomohla snad nejvíc. Současná podoba lidi motivuje k lecčemus, rozhodně však ne k práci. Beze změny se nepohneme," říká Kunc z mosteckého úřadu práce. Přesto žijí na Mostecku lidé, kteří nevidí budoucnost úplně černě. Šéf galerie v Mostě Svoboda se smrti kraje nebojí: "Tohle místo šokuje na první pohled, ale není ztracené. Pořád tu žije spousta kreativních lidí. A víte, co? Mám to tady rád. Lidé jsou tu rovní a říkají upřímně, co si myslí. Ne jako v Praze, kde se nepříjemná pravda zahaluje do klišé a frází."
________________________________________________________________________

Lidí užívajících drogy přibývá
Mladá fronta DNES | 8.12.2003 | rubrika: Střední Čechy | strana: 1 | autor: (ČTK, jas)

Střední Čechy, Měřín - Středočeský kraj loni zaujal v počtu nově evidovaných uživatelů drog sedmé místo v rámci České republiky. Do evidence zde přibylo 441 lidí a jejich celkový počet dosáhl 758 osob.
"Odhadnout skutečný počet uživatelů drog je ale velice těžké," řekla Lidmila Hamplová ze středočeské hygienické stanice. Největší počet trestných činů souvisejících s drogovou kriminalitou byl loni zaznamenám v okresech Kladno, Mladá Boleslav a Kutná Hora. Naopak nejnižší byl na Rakovnicku a Praze-západ.
S krajskou hygienickou stanicí spolupracuje ve středních Čechách 27 zařízení, která se zabývají všemi druhy prevence. Patří mezi ně mimo jiné takzvaná K-centra nebo AT poradny. Z nich je 13 státních a osm soukromých zařízení, zbytek občanských sdružení.
Pracovníci K-center, ale také lékařských ambulancí nebo linek důvěry, se nedávno sešli na první krajské protidrogové konferenci v Měříně na Benešovsku.
"Chtěli jsme, aby se potkalo široké fórum lidí, kteří se pohybují v oblasti protidrogových aktivit," uvedla za pořadatele krajská protidrogová koordinátorka Pavla Doležalová.
Lidé působící ve středočeských zařízeních, jež se drogovou problematikou zabývají, se totiž někdy ani neznají osobně. To je pro ně překážkou, protože práce na linkách důvěry, v poradnách nebo K-centrech bývá hodně provázaná.
"Když se známe a můžeme spolupracovat, daří se i zlepšovat služby pro klienty. Zároveň se upozorníme na to, čeho bychom se měli vyvarovat," uvedla vedoucí K-centra v Benešově Hanka Slámová.
________________________________________________________________________

Kolik stojí život? V Saúdské Arábii víc než milion dolarů
Zpravodajství ČTK | 5.12.2003 | 15:46 | rubrika: Právo a krimi - Blízký východ | autor: DK

RIJÁD 5. prosince (ČTK) - Koupit si vlastní život se podařilo saúdskoarabskému vrahovi odsouzenému k trestu smrti. Jak dnes napsala agentura Reuters, milost rodina 22letého mladíka vykoupila od otce jeho oběti za pět milionů rijálů (více než 35 milionů korun).

Na cestu vedoucí k popravišti se Saíd bin Maná Harís vydal v loňském roce, když při pracovní hádce z prchlivosti zabil svého kolegu Abdalláha bin Džachdaba Kavála. Zachránit ho mohla jen rodina oběti, pokud by přistoupila na finanční náhradu za smrt svého člena.

Tisíce mužů z Harísova kmene proto za čtvrtečního úsvitu obklopili dům rodiny Kaválových, aby se je pokusili přesvědčit. Po několika hodinách vyjednávání, kdy matka jednoznačně požadovala smrt za zabití svého syna, souhlasil otec, že udělí vrahovi milost. I z ceny za jeho život slevil - původně požadoval deset milionů rijálů, deset aut a deset tradičních arabských dýk.

Podle islámského práva mohou příbuzní oběti vraždy přijmout tzv. krvavé peníze namísto popravy viníka. Pokud se rodiny nedohodnou, popravuje se v Saúdské Arábii stětím ostrým mečem obvykle na veřejném prostranství. Trest smrti se podle práva šaría vynáší nad odsouzenými vrahy, násilníky a pašeráky drog.

dk hej
Taker
AD Poslanecké snahy o legalizaci marihuany jsou nezodpovědné
Milý Votavo, di doprdele
fak.gesho
Kurwa ja toho Votavu znam >:{} nebo aspon vim kdo to je, protoze Husak mam asi kilak od barak, sakra sakra, to sem nevedel, ze mame u as takovy (ko)morouse...Asi mu vysklim vokna ;)...
Taker
To ne, to ne, wokna rači nech bejt (to mu rači dej pořádně do dosu :D), ale můžeš mu vode mě vzkázat že je to ydyot.
fak.gesho
Ne neboj, nejsem primitif, tady je tezko cokoli resit, hlavne kdyz si je tak jasnej svym usudkem, ale nastesti je to taaaaaaaaaaaaakovyhle NIC a proto jeho nazor vysloveny v komouskych listech nema zas tak markantni vahu ;)
tobex
Prosim prosim gdyz ho potkas tak ho chyt za drzku ale fuckt poradne a dej mu shota, treba se z toho probere a zacne lecit sebe.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma