Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 05.12.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Pěstoval konopí, teť ho čeká trest
Kolínský deník | 4.12.2003 | rubrika: Kolínsko | strana: 16 | autor: (rak)

Kolínsko - Dvaadvacetiletý muž pěstoval rostliny konopí s tím, že je chtěl použít jako drogu. Kolínští kriminalisté jej proto obvinili z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Nyní mladíkovi hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.
________________________________________________________________________

POLICEJNÍ ZPRÁVY
Plzeňský deník | 4.12.2003 | rubrika: Západní Čechy | strana: 12

Žena poslala hašiš z dovolené letadlem
Sokolovsko - Hašiš uschovaný v kazetě VHS poslala poštou z dovolené ve Španělsku 25letá žena z Kynšperka nad Ohří na Sokolovsku. Při kontrole na letišti Ruzyně však byla droga objevena a žena byla obviněna z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
________________________________________________________________________

Protidrogová akce skončila
Plzeňský deník | 4.12.2003 | rubrika: Západní Čechy | strana: 12 | autor: PETR JEŽEK

Rozvadov - Celý listopad probíhala na dálničním hraničním přechodu Rozvadov kontrolní akce Déčko, zaměřená na odhalování přepravy omamných látek cestujícími. Celníci zjistili devět případů pašování, dohromady to bylo 190 gramů drog a tři tablety. "Byly to převážně několikagramové dávky, o kterých cestující tvrdili, že je mají pro vlastní potřebu. Většina případů byla vzhledem k malému množství posouzena jako celní přestupek, pouze dva Češi a jeden cizinec byli pro podezření ze spáchání trestného činu předáni policii," řekla Jitka Blahutová z celního ředitelství v Plzni. Cestující se snažili provézt 147 g marihuany, 43 g hašiše a 3 tablety extáze. Drogy měli ukryté většinou v zavazadlech. "Jeden cizinec měl dávku hašiše schovanou i v krabičce s pastelkami. Celníci našli jeden balíček s hašišem odhozený v keři před kontrolní halou," dodala Blahutová. Psovodi celní správy se psy cvičenými na odhalování omamných látek zkontrolovali během akce 223 osobních vozidel a 25 autobusů.
________________________________________________________________________

ZAS(OU)LOŽENÝ ODPOČINEK
Esquire | 2.12.2003 | rubrika: Esquire Mix - Vše o kariéře | strana: 26

Když už vás sami (a rádi) vykopli z práce a ještě přidali odstupné za mlčení, které jste vzápětí porušili vydáním bulvárně laděné knihy (za níž jste dostali též tučný honorář), je načase, abyste ty penízky pořádně rozfofrovali a užili si to.
* Kupte si letenku a vyrazte do Belize. V tomhle středoamerickém státě se domluvíte v pohodě anglicky a za pár dolarů tam našňupete tolik kokainu, že na to do smrti nezapomenete. Přes Belize se totiž pašují drogy do Spojených států, a tak se přidávají ke každému pobytu zahraničního turisty jako jinde "income tax".
* Přivezte z nejbližšího vrakoviště polorozpadlý mercedes a vyrazte s ním do Albánie. Právě v této bohem i Evropou zapomenuté zemi jich jezdí na počet obyvatel více než kdekoliv jinde na světě. Téměř všechny ještě mají přidělanou západoněmeckou značku, což je země, odkud do hlavního překladiště v Tiraně putují. Aniž by to jejich původní majitel věděl.
* Zabalte si snowboard a jeďte vlakem na Zakarpatskou Ukrajinu. V krásné a drsné přírodě Nikoly Šuhaje stojí lyžařské vleky "made in Czechoslovakia", které pamatují budovatelská padesátá léta minulého století. Sjezdovky pak tvoří vykácený les, kde se však nikdo nenamáhal vytrhat pařezy. Téměř stoprocentně vás tam okradou, takže až se vrátíte zpět budete se muset poohlédnout po nové práci.
________________________________________________________________________

Za obchod s kokainem dostali Italové šest a tři roky vězení
Zpravodajství ČTK | 4.12.2003 | 15:36 | rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj | autor: VTK

BRNO 4. prosince (ČTK) - Brněnský krajský soud dnes za rozsáhlé obchody kokainem poslal na šest let do vězení Berardina Mitidieriho z Itálie a jeho syna Marca potrestal třemi roky ze mřížemi. Podle policie starší z cizinců za uplynulých pět let vydělal na prodeji 1,5 kilogramu této drogy 2,2 milionu korun. Dopaden byl při obchodu s policejními agenty v přestrojení.

Státní zástupkyně Eva Žďárská žádala mnohem přísnější trest. Za nedovolenou výrobu a držení drog navrhovala pro Berardina 13 a pro jeho syna Marca 10 let vězení. "S rozsudkem spokojena nejsem. Chtěla bych, aby byli potrestáni k vyšším trestům, protože ten velký prospěch z prodeje drog tam byl," řekla žalobkyně ČTK.

Odsouzení se k trestu nevyjádřili, Žďárská se ale okamžitě odvolala. Znamená to, že případem se bude zabývat olomoucký vrchní soud, který může ještě dnešní rozhodnutí zvrátit.

Berardino v Brně úspěšně podniká. V jihomoravské metropoli mu patří několik restaurací. Policie jej obvinila z organizování drogových obchodů, při nichž syn Marco dělal tlumočníka.

Žaloba uvádí, že Berardino Mitidieri nejprve v letech 1998 až 2000 prodal dvěma mužům celkem 1,5 kilogramu kokainu, což je asi 12.000 dávek drogy. Jediný gram kokainu se na trhu s narkotiky prodává od 1500 do 2500 korun.

Později se Mitidierovi dostala na stopu policie. Itala pak kontaktovali dva policejní agenti v přestrojení. Jeden z nich Itala přesvědčil, že pochází z Nizozemska. Poté, co si agenti získali důvěru Mitidierových, nabídli jim dovoz kilogramu kokainu ze západní Evropy.

Berardino měl o drogy zájem, a proto vyplatil policistům zálohu 21.000 švýcarských franků, tedy necelého půl milionu korun. Za to měl dostat kokain, z něhož by po naředění vzniklo přes 16.000 dávek. Při obchodu byla ale dvojice cizinců zatčena.

Kokain patří v Česku vzhledem ke své vysoké ceně k drogám užívaným v takzvané vyšší společnosti. Je patrně vůbec nejdražší omamnou látkou na drogovém trhu. Mnohem rozšířenější a zároveň dostupnější je heroin, pervitin, extáze nebo marihuana.

Vladimír Klepáč jpt
________________________________________________________________________

V Chebu je určitě nejméně sto narkomanů, kteří užívají tvrdé drogy, tvrdí streetworker
Chebský deník | 4.12.2003 | rubrika: Lokální | strana: 9 | autor: VLADIMÍR KUČERA

Cheb - Nadšenci z občanského sdružení Jan 10 finišují s dokončovacími pracemi v novém krizovém středisku, které do dvou týdnů otevřou na chebském Kostelním náměstí. Se sedmadvacetiletým streetworkerem Romanem Glaserem, jenž má nyní s dokončovaným centrem plno práce, jsme včera hovořili nejen o jejich pomoci narkomanům.
Jak dlouho v ulicích Chebu fungujete?

"Já osobně se zaměřuji na chebské uživatele drog, kteří se ocitli v nějaké krizové situaci, přibližně třičtvrtě roku. Ovšem naše občanské sdružení tady už působilo i dříve."
Na jaké skupiny lidí se zaměřujete?

"Snažíme se pomáhat především takzvaným nitrožilním uživatelům drog. Ale nebráníme se kontaktům se všemi ostatními, kteří mají nějaký problém."
Co mohou ti nešťastní na scestí od nového centra očekávat?

"Základem naší činnosti bude i nadále výměnný program, který znamená poskytnutí nových injekčních stříkaček za odevzdané použité. Zajistíme také zprostředkování léčby nebo odborné pomoci. Můžeme rovněž působit jako asistenti při vyřizování různých administrativních záležitostí. Klientům pomůžeme třeba i při hledání zaměstnání. Další důležitou součástí naší činnosti je testování na HIV pozitivitu. Veškeré služby poskytujeme zdarma. Snažíme se svým dílem přispět k ochraně společnosti před riziky spojenými s užíváním návykových látek."
Prozradíte, kolik máte stálých klientů, se kterými už v terénu pracujete? Jaká látka je podle vás v Chebu nejvíce zneužívána?
"V současné době máme asi 30 až 40 pravidelných zákazníků. V Chebu je však určitě nejméně stovka narkomanů, kteří jedou na takzvaných tvrdších dogách. Po marihuaně, která už není výjimečná nikde v České republice, jasně vede pervitin. Pomyslnou třetí příčku v Chebu obsazuje heroin."
Obracejí se na vás také studenti?

"Nejvíc klientů v současné době evidujeme z řad nezaměstnaných mužů. Studentů je mezi nimi velice málo. Ovšem rádi bychom své služby poskytovali i jim a ostatním náctiletým. S mladými je to však složitější, pořád si myslí, že žádný drogový problém nemají. To třiceti až čtyřicetiletí, takzvaní dlouhodobější uživatelé, už většinou vědí, že jsou v průšvihu."

Region| Západní Čechy
________________________________________________________________________

Zač je v Pardubicích perník?
Pardubické noviny | 4.12.2003 | rubrika: Lokální | strana: 8 | autor: TOMÁŠ DVOŘÁK

Podle studie mapující současnou drogovou situaci v regionu je mezi narkomany nejoblíbenější drogou pervitin.
Pardubice - Nejčastější drogou v regionu, která se vyznačuje vysokou a bezproblémovou dostupností, je pervitin, jemuž se mezi narkomany přezdívá také "perník". Vyplývá to z výsledků studie mapující současnou situaci v této oblasti, jejíž výsledky zveřejnil zadavatel studie Pardubický kraj ve spolupráci s jejím zpracovatelem, pardubickým Kontaktním centrem. Ceny pervitinu jsou prý stálé
"V případě pervitinu se zdá, že v oblasti působí poměrně značné množství malovýrobců. Kaskáda prodejců má relativně málo mezičlánků," poznamenal Jakub Minařík, autor studie, které se zúčastnilo 22 drogově závislých mužů a 14 žen ve věku od šestnácti do třiceti let. "64 procent respondentů uvedlo, že má kontakt přímo na výrobce, případně prodejce, který je na výrobce napojen. Převážná většina z nich má v regionu více zdrojů," poznamenal spoluautor studie, šéf pardubického Kontakního centra Michal Zahradník, podle něhož se dotazovaní shodují, že kvalita pervitinu je stabilně vysoká a ceny stálé. Heroin jen na objednávku
"Za drogou necestuje. Když chce, tak zná vařiče, s kterým navaří, a pak spolu jedou. A to je kvalita. Jinak pokud je toho v Pardubicích plno, tak si koupí, ale rozhodně ne na místech, kde se prodává, jakože v Pardubicích jsou místa, kde se dá sehnat venku. Tam to stojí 500 korun za 100 miligramů a to by za to nedal. Jde to přes známý," cituje se ve studii jedna z autentických výpovědí narkomanů. Heroin na regionální drogovou scénu proniká v omezené míře, dostupný je obyčejně jen na objednávku. "Heroinové zdroje tu nejsou. Z dostupných informací se zdá, že o heroin není mezi uživateli drog příliš velký zájem. To je možné mimo jiné vysvětlit bezproblémovou dostupností relativně kvalitního pervitinu. Uživatelé tak nemají důvod přecházet na jinou drogu. Zkušenost s heroinem udává asi jen čtvrtina dotazovaných," konstatoval Jakub Minařík, podle něhož je z ostatních drog časté užívání extáze. "Zdroje extáze leží obyčejně mimo region. Jedná se o typickou taneční drogu," dodal autor studie, která poukazuje i na využívání přírodních zdrojů drog. V největší míře se jedná o opium, které uživatelé drog získávají z máku. Ten se v regionu celkem hojně pěstuje, často přímo v blízkosti velkých měst. Užívání přírodního opia se omezuje jen na letní měsíce. Jeho sezóna začíná koncem června a končí začátkem srpna. Z ostatních přírodních zdrojů je významný sběr marihuany a na konci září a počátkem listopadu i lysohlávek. Po muchomůrce u stropu
Podle Jakuba Minaříka lze užívání přírodních drog vnímat spíše jako experiment a zpestření spektra užívaných drog. "Přírodní zdroje využívá poslední tři roky a až moc. Mák vyvářel už v patnácti, dá se říct, že si zakouří každoročně alespoň jednou, na muchomůrku červenou musí prostě narazit. Poslední dva roky nenašel nic. Na začátku devadesátých let mu ji přinesli nějaký lidi a on snědl půlku klobouku - docela velkýho. Celou noc pak seděl u stropu, kam se sám od sebe vznesl a koukal dolů na ně," říká se ve studii. Ta se mimo jiné zabývá i úrovní poskytovaných služeb pro narkomany. "Krajské město je specializovanými programy dobře pokryto. Podle uživatelů drog je s pardubickým Kontaktním centrem nebo terénními programy jeho zastřešující organizace Klubu hurá kamarád většina z nich v kontaktu přímo. Část z nich však využívá jen možnost výměny injekčního náčiní přes jiné uživatele drog," všiml si Jakub Minařík, jenž se však zabýval i tím, proč někteří drogově závislí služeb tohoto zařízení nevyužívají. Programy chtějí rozšiřovat
"Velmi často je důvodem fakt, že o poskytovaných službách vůbec nevědí anebo jsou pro ně nedostupné - buď časově, nebo prostorově," uzavřel jeden z nejvýznamnějších odborníků na tuto problematiku u nás, podle něhož bude v dalších letech nutné rozšíření terénních programů v regionu i do dosud nepokrytých lokalit. TOMÁŠ DVOŘÁK
________________________________________________________________________

Z diskotéky do hrobu
Svět motorů | 2.12.2003 | rubrika: Servis - Reportáž | strana: 36 | autor: Josef Smola, Foto: Alena Nosková, Jiří Křenek a Josef Žáček

Tragické dopravní nehody: za volantem mládí

Mladá parta se vracela po půlnoci ve fabii z diskotéky domů. Čtyři její členové ale už nikdy své nejbližší nespatřili...

VMimoni nezvládl šofér ve velké rychlosti řízení, přerazil sloup osvětlení a narazil do zdi domu na sídlišti Letná. Rána v mírné pravotočivé zatáčce probudila několik lidí v okolí. Důsledky havárie byly děsivé. O síle nárazu svědčilo přeražené torzo osvětlení, které se nacházelo 40 metrů od místa tragédie.

Čtyři mrtví

"Záchranáři, hasiči a policisté přijeli ke zcela zdemolovanému autu a pneumatickými kleštěmi začali vystříhávat posádku vozu. Dva mladíci (20 a 15 let) a dívka (18 let) přišli na místě o život, další těžce zraněný chlapec (16 let), pro kterého přiletěl vrtulník, zemřel v liberecké nemocnici," popisovala nám havárii tisková mluvčí českolipských policistů Ivana Baláková. "Všichni, kteří jeli ve voze, tedy zemřeli. Muž za volantem řídil pod vlivem alkoholu, neměl platný řidičský průkaz a už dříve měl menší dopravní nehodu," dodala.

Více než dvojnásobný nárůst

Podobná nehoda se stala před časem na Liberecku. Vyprávěla nám o ní tisková mluvčí libereckých policistů Vlasta Suchánková. "Po silnici z Kryštofova Údolí do Machnína se večer vracela domů ze zábavy ve voze Opel Kadett čtveřice mladých lidí. V místě poblíž Hamrštejna nezvládl mladík za volantem ve velké rychlosti v mírné levotočivé zatáčce řízení, automobil se převrátil a střechou narazil do stromu. Byl zcela zdemolovaný. Na místě přišli o život dva pasažéři (31 a 18 let), třetí, dívka (13 let) zemřela při převozu ve voze záchranky a další dívka (14 let) skončila s těžkým zraněním v nemocnici. Mladý šofér jel pod vlivem alkoholu a neměl řidičský průkaz." Jak nám dále řekla Vlasta Suchánková, v libereckém okrese stoupá počet smrtelných dopravních nehod pod vlivem alkoholu. Zatímco loni jich bylo za celý rok 10, letos jich zde policisté do poloviny listopadu šetřili už 22. Podle ní se na tom podílí i nedokonalá legislativa, protože policisté nemohou podnapilým šoférům ani zadržet na místě řidičský průkaz.

Rychlost a síla

Na diskotéky, technoparty a další hudební zábavy se dnes už (mimo velká města) nechodí pěšky, ale jezdí automobily. Domů se pak většinou mladí lidé nevrací ve vozech po jednom, ale auta bývají plně obsazena. K více než dvěma třetinám disko-nehod dochází v noci o víkendech. Častou příčinou je alkohol za volantem i nadměrná rychlost a ukázalo se, že velká část obětí těchto havárií nepoužila bezpečnostní pás. Podle policejních statistik vznikají nehody téměř ve třetině případů na základě srážky s jedním nebo více vozidly. K pětině disko-nehod dochází v levotočivých zatáčkách, kde řidiči při průjezdu nesníží rychlost, vozidlo je vyneseno doprava a končí mimo vozovku. Podle údajů Centra dopravního výzkumu způsobí řidiči ve věku 17 - 24 let 25 % všech nehod. "Rychlost jízdy, síla vozů a soupeřivost řidičů jsou na prvním místě jejich úvah. Je to přímo naprogramované přecenění schopností a řidičská nezkušenost, které jsou v pozadí vysoké četnosti nehod mladých lidí," praví se v materiálech Centra dopravního výzkumu.

Celkové klima ve společnosti

Šéf středočeské dopravní policie Stanislav Huml ale vidí problém i v celkovém klima v naší zemi. "Společnost se podle mého soudu potácí na hranici anarchie, kde právo je pro smích a ti, co se jim řídí, jsou směšní. Až do doby, než se karta otočí a já jsem najednou ten, kdo chce a potřebuje, aby společnost ve vztahu ke mně právo dodržela," říká. "Na druhé straně je pravda, že pro každého novopečeného řidiče je prvních pět let rizikových," dodává. "V autoškole není šance naučit se vše, teprve provozem přichází další zkušenosti. U mladých řidičů je proto větší pravděpodobnost nehody."

* Co způsobuje, že za volant usedají děti a mladiství, kteří ještě nemají řidičský průkaz?

"To bylo, je a bude. I já jsem byl kluk a toužil jsem řídit tak silně, že jsem již v deseti letech uměl jezdit. Pravda, bylo to vše pod kontrolou otce."

* Je u nás věková hranice pro získání řidičského průkazu (i na motocykly) adekvátní?

"Domnívám se, že ano. V zahraničí jsou i nižší. Nemýlím-li se, v USA je věková hranice 16 let a mým synům by se to určitě líbilo."

* Jak nehodovosti mladých bránit? Může roli sehrát i rodina?

"Myslím si, že bychom měli vést děti k zodpovědnosti. K úctě k autoritám. U nás v současnosti všechny autority padly - od úcty ke starším lidem až po úctu k prezidentovi. Víte, letos o dovolené jsem se díval kolem sebe v Maďarsku, v Rumunsku a v Bulharsku a před časem i v Norsku. Ve všech těchto státech jsem viděl podstatně lepší morálku a chování na silnici (s výjimkou technického stavu vozidel na jihu) a každopádně s velkou úctou ve vztahu motorista - chodec a řidič - policista."

* A co autoškoly?

"Ve světě jsou dva modely autoškolství. Regulovaná výuka s předepsanými osnovami a kontrolou státních orgánů. Když je naplněna, může být zkouška méně náročná. A pak model - nauč se, kde umíš, ale zkoušet tě budu ze všeho a třeba dvě hodiny. Do provozu tě pustím až tehdy, když budu vědět, že umíš, a jako zkušební komisař jsem si vědom, že za tebe nesu odpovědnost. Že jsem automobil (což může být nástroj schopný zabíjet) svěřil do rukou člověka, který něco umí a zná. V Česku máme první model."

Víte, že...
...každý třetí řidič, který se podílel na dopravní disko-nehodě, nepoužil bezpečnostní pásy?
...spolujezdci na zadních sedadlech byli při disko-nehodě připoutáni pouze výjimečně a jejich skutečný počet byl často větší, než je zde kapacita míst?
...alkohol vede k poruchám zrakového vnímání, roste tendence nebezpečně riskovat, zhoršuje se odhad vzdálenosti a prodlužuje reakční čas?
...marihuana prodlužuje reakční čas a zhorší schopnost řídit motorové vozidlo minimálně na 10 hodin?
...LSD (tripy) vyvolává halucinace a pronikavě zhoršuje schopnost řídit motorové vozidlo i po více než 12 hodinách?
...každý pátý mladistvý jezdí rád rychle a riskantně, ale pro řidičky začátečnice je atraktivita těchto zvláštních motivů jen z poloviny tak vysoká jako u jejich stejně starých vrstevníků - chlapců?
...rychlost fascinuje především mladé lidi s nižším vzděláním?
Zdroj: Centrum dopravního výzkumu

Proč?
Motivy rychlé jízdy mladých řidičů (dle jejich autentických výroků):
1. Sebepotvrzení, snaha působit příznivým dojmem na své okolí:
* "Na obtížných úsecích, například na silnicích plných zatáček, rád předvádím druhým, jak se něco takového jezdí."
* "Je to dobrý pocit předjíždět ostatní."
2. Hledání své vlastní identity a testování sebe sama:
* "Na volné silnici si rád vyzkouším, jak dobře sám dovedu jezdit."
* "Po zvládnutí riskantní situace se hned potom cítím opravdu dobře."
3. Hledání napětí, okouzlení:
* "Bez určitého polechtání nervů je jízda autem nudná."
* "Při jízdě chci něco zažít."
Zdroj: Centrum dopravního výzkumu
________________________________________________________________________

STRACH A HNUS v LAS VEGAS (1998)
Esquire | 2.12.2003 | rubrika: Esquire Reportér - Film | strana: 121

SCÉNY, KTERÉ MILUJEME

Slavná první scéna, kterou se dostáváme do příběhu. Úplně zfetovaná dvojice ústředních postav (Johnny Depp a Benicio Del Torro) vyráží do Las Vegas. Právě v téhle části filmu je nejvíc kultovních hlášek - od Deppova zfetovaného blábolení "Tohle je země netopýrů," až po opravdu kultovní větu, která začíná slovy "Máme dva pytlíky trávy, 75 tablet meskalinu, pět plat silného LSD, slánku z poloviny plnou kokainu..." a tak dále. Johnny Depp si musel na natáčeni vyholit hlavu a nosit za ušima nálepky, aby mu více odstávaly. Televize v USA odmítaly pouštět na film upoutávky, neboť podle nich film podporuje užívání drog. Přesto patří první scény filmu k tomu nejlepšímu, co Depp a Benicio Del Toro kdy zahráli.
________________________________________________________________________

Informace policie v Královéhradeckém kraji
Zpravodajství ČTK | 4.12.2003 | 13:55 | rubrika: Právo a krimi - Královéhradecký kraj | autor: SJA

HRADEC KRÁLOVÉ 4. prosince (ČTK) - Pětatřicetiletého muže z Jaroměře na Náchodsku obvinili policisté z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Muž měl od června letošního roku prodávat na Náchodsku a Trutnovsku v několika desítkách případů drogu pervitin. Muži za nelegální obchod hrozí až deset let vězení.
________________________________________________________________________

Česká společnost: Co se vám líbí a co ne
Mladá fronta DNES | 5.12.2003 | rubrika: Názory | strana: 9

Anketa MF DNES: Co si myslí mladí lidé

SILVIE DLUHOŠOVÁ, 17 let, Janáčkova konzervatoř, Jeseník

Líbí se mi, že se dnes lidé hodně vzdělávají. Mají víc možností než kdysi. Naopak se mi nelíbí, že v naší společnosti je velmi jednoduché dostat se k drogám. Stačí zajít do klubu nebo zvednout telefon, když už má člověk kontakty.

Nemám ráda feťáky

Nemám ráda feťáky. Dělají binec, jsou jiní. Jedna z mých spolužaček byla na pervitinu a okrádala spolužáky. Nakonec se z toho dostala, ale když byla v tísni, vzala telefon i další věci.

Reálné problémy přijdou

Jinak mi zatím na společnosti nevadí nic. Možná až budu jednou muset platit svůj byt, budu uvažovat jinak. Ale na problémy mám času dost. Teď ještě naštěstí žádné řešit nemusím.

TOMÁŠ VEHOVSKÝ, 20 let, student VŠ báňské, manažer, Ostrava

Co se mi líbí a co mě štve na české společnosti? To je dost těžká otázka.

S penězi jde všechno líp

Já jsem maximálně spokojený. Studuji, a přitom jsem se v soukromé společnosti vypracoval tak, že si vydělám dost peněz na to, abych si mohl užívat. S penězi je život zkrátka jednodušší. O politiku se zatím moc nezajímám. Říkám si, že stejně nemůžu nic změnit.

Jediné, co mě dokáže opravdu naštvat, jsou líní lidé.

Nesnáším lenost

Nesnáším lenost a líné lidi. Vidím kolem sebe hodně takových lidí, kteří by mohli něco dělat, ale raději sedí doma na sociální podpoře.

***

Česká republika letos dovrší poslední rok před vstupem do Evropské unie. Chcete vědět, co si o naší společnosti myslí mladí lidé? Co je trápí a z čeho se dokážou radovat? Čtěte naši anketu.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk | 5.12.2003 | rubrika: Čechy | strana: 4

* Krmil ženy

OLOVÍ (fik) - Z distribuce 144 dávek drog obvinili policisté 29letého muže z Oloví na Sokolovsku. Od loňského září prodával pervitin ženám od 19 do 24 let. Kvůli drogám za 14 400 korun mu hrozí pět let vězení.
________________________________________________________________________

Miss řezala Michalovi uši
Blesk | 5.12.2003 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 9 | autor: Helena Lacinová

Na nelidském mučení Striptéra XXL se ukájelo více trýznitelů

MOST - Finalistka soutěže Miss ČR 1993 Mirjana Patočková (30) z Mostu míří před soud. Se svými komplici totiž hrála hlavní roli při bestiálním mučení striptéra XXL. Vyšetřování krvavého dramatu policie již ukončila a případ převzalo státní zastupitelství v Mostě.

Patočková a dva její známí jsou stíháni pro pokus těžké újmy na zdraví a pro vydírání. Michala (29), na Mostecku známého jako Striptér XXL, jinak společného známého, trojice v srpnu vyvezla v kufru auta za město. Tam ho bili a kopali a nahého přinutili, aby si h o l ý m a rukama hrabal hrob. Důvod? Michal údajně o Patočkové a jejím příteli roznášel pomluvy, že berou drogy a obchodují s nimi.
Policie asi čtyři dny poté obvinila Miss Mirjanu Patočkovou (30) a jejího přítele Daniela Šoustka (29) z vydírání a pokusu těžké újmy na zdraví. Zmučený Michal je totiž označil za své trýznitele. Později k nim přidal ještě dalšího muže.
"Řezala mně uši a do ruky," ukazoval Michal krátce po hororové noci svá zranění. Proměnu bývalé známé v krvavou bestii Michal dodnes nechápe. "Nutila mě, abych se bodl do nohy. Křičela na mě," popisoval běsnění Patočkové mladý muž.
"Pervitin jsem s nimi několikrát bral. Pak jsem ale odmítal. Když mě mučili, byli zfetovaní," tvrdil Michal. Napůl mrtvého ho našel hospodský tam, kde ho mučitelé vyhodili.
Trojice kvůli nelidskému mučení člověka podstoupi-la psychiatrické vyšetření. Z výsledku lze vyvodit, že netrpí žádnou duševní chorobou, nanejvýš nějakou úchylkou, která však nebrání v jejich stíhání. "Jsou schopni chápat trestní stíhání, v opačném případě by to nešlo k soudu. Dobře věděli, co dělají," uvedl Jaroslav Káninský, zástupce mosteckého policejního ředitele. Za násilné trestné činy jim hrozí až deset let vězení. V souvislosti s drogami obviněni nebyli.
________________________________________________________________________

Sexuální Disneyland
Pátek Lidových novin | 5.12.2003 | rubrika: Kauza | strana: 26 | autor: Martin KADNÁR

Jak vznikala a skončila legenda o Chebu - ráji pedofilů

"Děti se nabízejí k sexu u čerpacích stanic, autobusových zastávek nebo v motorestech.Uvnitř města je najdete také v parcích, před supermarkety, před vchody do heren, na nádraží nebo ve vchodech domů...V některých čtvrtích čekají děti na sexturisty v autech nebo v obytných domech.Také ženy s malými dětmi, nebo dokonce kojenci v náručí zde čekají na pedofily," píše sociální pracovnice Cathrin Schauerová ve své knize o prostituci v Chebu a dalších severočeských městech.Novinářům, kteří do Chebu přijeli, se ale nikdy nic podobného spatřit nepodařilo.

V první polovině 90. let byly příjezdové cesty do Chebu a jeho centrum lemovány stovkami prostitutek, čekajících především na německé zákazníky. Petr Strejc (48), majitel dvou nočních klubů, na tehdejší dobu, kdy se Chebu začalo říkat Bangkok Evropy, vzpomíná takto: "Nastalo Eldorádo. Východní Němci a Bavoráci si udělali z českého pohraničí sexuální Disneyland. Němec zajde s manželkou na nákup, na oběd, a když jde stará ke kadeřníkovi, odskočí si manžel za holkama na trasu." Policie v Chebu prakticky nefungovala a v Chebu to vypadalo, jako kdyby se všichni živili prostitucí, převaděčstvím a vařením pervitinu pro holky na ulici. Jakékoliv téma spojené se sexem je čtenářsky velmi vděčné, a tak se hlavně němečtí redaktoři střídají jeden za druhým. Město si brzy vysloužilo mezinárodní ostudu a radnice i policie konečně začaly problém prostituce řešit. "V roce 2000 byla ve srovnání s rokem 95 na ulicích už jen asi čtvrtina pouličních holek. Některé to kvůli nízké poptávce vzdaly úplně a některé přešly do nočních klubů. Na ulici proto zůstávají ty holky, co se nedokázaly zbavit svýho pasáka, šlapou jenom příležitostně, mají problém s drogami, nebo prostě ty, co vypadají příliš špatně," popisuje Strejc. V roce 2000 vydává chebská radnice navíc vyhlášku, která umožňuje pokutovat v oblasti města Cheb i zákazníky, kteří využívají sexuálních služeb. Černovlasá prostitutka Simona (28) vypráví: "Policajti si udělali z Němců dojnou krávu. Dřív jsem měla na ulici průměrně deset kšeftů denně a o víkendu i patnáct. Teď stojím na trase od rána do večera a jsem ráda, když udělám jednoho až dva." Prostituce v Chebu nezmizela, ale sexuální pracovnice se schovaly za zdi bordelů a nevystavují své "vnady" přímo na ulici, přestaly být turistickou a novinářskou atrakcí.

Šest tisíc dětí na chodníku

Ale vraťme se kousek zpátky. V roce 1995 zažádala v Chebu Cathrin Schauerová ze saského Plavna o registraci organizace Karo. Jako činnost uvedla prevenci HIV/AIDS v oblasti prostituce a drog. Petr Jakš (60) místostarosta za ČSSD v letech 1994 - 2002, dnes ředitel základní školy, vzpomíná: "Hrozně jsme jí fandili. Byli jsme rádi, že nám pomůže s prací v terénu, a dali jsme jí bezplatně do užívání prostory v Karlově ulici a 300 tisíc na vybavení. Později nám sice bylo divné, že Karo odmítá spolupráci s jakýmikoliv českými orgány, ale paní Schauerová říkala, že by tím mohla ztratit důvěru klientek." Poté, co pouličních prostitutek začalo ubývat, bylo pravděpodobné, že Karo kvůli ztrátě důvodu své činnosti přijde o grant saského ministerstva sociálních věci. V té době (jaro 2000) Cathrin Schauerová obesílá německá média zprávou o masovém rozšíření dětské prostituce v Chebu. V ní se píše, že v Chebu nabízí ženy na křižovatkách do okýnek aut malé děti a že tam, kde jsou v oknech červené záclonky, jsou k dostání holčičky a v oknech s modrými zase chlapečci. Kromě toho se Karo podařilo napočítat v Chebu 6000 prostitujících se dětí. V celém Chebském okrese je však jen 5400 dětí do 15 let. "Najednou k nám začali jezdit novináři, ptali se nás na ta čísla a my jsme na to vlastně nemohli nic říct. Domluvili jsme si termín s Karo a požádali je, aby nám dali aspoň jeden důkaz, koneckonců šlo i o trestný čin neoznámení. Paní Schauerová slíbila, že nám je do týdne dodá, ale nic se nestalo. Potom jsme měli další schůzku, zase materiály slíbila a zase nic," říká bývalý místostarosta Jakš. Sociální pracovníci i policie v té době prohlašují, že v severních Čechách sice zaznamenali "ojedinělé" případy dětské prostituce, ale podle nich k ní rozhodně nedochází v masovém měřítku, jak tvrdí Karo. Šokující zpráva ale zafungovala a novináři se do Chebu jen hrnou. Nejjednodušší to mají tisková média, která nepotřebují záběry a kterým stačí informace Karo. Vlastně všechny reportáže z Chebu, které popisují rozmach dětské prostituce, uvádí Karo jako jediný zdroj. Německý novinář přijede do Chebu, udělá interview s Cathrin Schauerovou, cituje údaje Karo a k tomu fotografuje romské děti z tanečního kroužku Láčo Jilo (Dobré srdce). Nad kanceláří Karo je totiž sál, kde tento soubor pravidelně zkouší. Jeho vedoucí pan Štěpán Tulej (49) říká: "Děti za mnou chodily a říkaly, že je na chodbě a před domem stále někdo fotí. Z okna jsem viděl, jak muži s fotoaparátama a kamerama sedí celý den v autě. Věděl jsem, že chodí do Karo. Sice mi vadilo, že se dětí nebo mě nezeptají na dovolení, ale neviděl jsem na tom ze začátku nic zlého." Televizním štábům ale interview a taneční kroužek nestačí. Dají se sice použít záběry romských dětí, které si pozdě večer hrají na ulici, žebrají u aut, nebo záběry holek na trase, ale to je málo. Autor článku spolupracoval na jaře 2000 se štábem Spiegel TV. Když novináři chtěli, aby jim paní Schauerová dala kontakt aspoň na jedno zneužité dítě, odpověděla: "My pracujeme na důvěře. My v nich musíme vidět oběti. Když je udáme, tak se jim zhroutí celý svět." Štáb čekal marně a mezitím dělal rozhovory s prostitutkami v okolí. Ty říkaly, že je Ludmila Irmscherová, slovensky mluvící kolegyně paní Schauerové, prosila, aby německým novinářům říkaly, že je v Chebu hodně dětské prostituce. Nakonec Spiegel TV vyrazil do ulice K Nemocnici hledat záběry sám. V odvysílané reportáži vidíme, jak auto se skrytou kamerou přijede k stojící romské ženě a kameraman se německo-italsky ptá: "Kleine Kinder, picollo?" Odpověď: "Piko? Ja, ja - wieviel?" Tady záběr jako důkaz nabízení dětského sexu končí. Německý divák bohužel neví, že nešlo o "picollo malé" děti, ale o piko neboli pervitin.

Pedofile, zaplať!

Podobnou metodu použila ARD. V reportáži odvysílané v roce 2000 vidíme reportéra se skrytou kamerou, jak přijíždí do oblíbené ulice KNemocnici. Ptá se romské ženy

na sex a po jejím souhlasu upřesňuje, že by chtěl asi desetiletou holčičku z hloučku dětí, které se začaly zvědavě kolem auta kupit. V tomto případě už Romové věděli, co německy mluvící pán v autě chce a pozvali ho nahoru do bytu. Pak kamera ukazuje desetiletou holčičku, která už sedí s paní na gauči a okolo je několik mužů z rodiny. Němec se ptá, co a za kolik holčička "dělá". Paní odpovídá, že v nabídce jsou různé způsoby sexuálních služeb. "Alles, blasen, ficken, anal." Scéna končí slovy komentátora: "V tomto okamžiku jsme rozhovor ukončili." Nesestříhaný materiál reportáže ARD se poté podařilo získat TV Nova, která jej odvysílala. V nesestříhané reportáži vidíme, co skrytá kamera ARD natáčela dál. K muži se skrytou kamerou přichází jeden z okolo stojících Romů, natlačí ho na dveře a hrozí, že když jim nedá 300 marek, tak ho odvedou na policii. Redaktor se vymlouvá, že ty peníze má v autě, a tak mu jeden z mužů odebírá mobil s tím, že až přinese peníze, tak dostane mobil zpátky. Redaktor odchází z bytu a vypíná kameru. V reportáži TV Nova pak členové rodiny, která měla nabízet dívku k prostituci, popisují, jak tímto nelegálním způsobem bojují proti pedofilii. Sociální odbor chebské radnice nechal údajnou desetiletou prostitutku vyšetřit: byla panna. "Kunčafti se nás občas na hodně mladý holky - kolem třinácti čtrnácti let ptaj. Hlavně teď, co to bylo v novinách. Některý holky jsou domluvený s cikánama, že Němce za nima pošlou a ti jim daj holku, co jako mladá vypadá, nebo jim vyhrožujou policií a nakládačkou a seberou prachy, protože vědí, že Němec nic ohlásit nepůjde," popisuje prostitutka Simona. Reportáže odvysílané v Německu, které ukazují nabídku sexuálních služeb nezletilých dívek, vzbudily velký ohlas a Cathrin Schauerová byla podle saského ministersta pro sociální záležitosti odměněna dalším grantem. Na dvouleté období 2002 až 2004 dostala 16 200 000 korun, přičemž 75% je z fondů Evropské unie a zbytek platí země Sasko. Měsíčně to je tedy 675 000 korun, za které Cathrin Schauerová a její překladatelka Ludmila Imscherová podle údajů kanceláře Karo v německém Plavnu dvakrát týdně dojíždějí do Chebu a věnují se boji proti AIDS a dětské prostituci.

Trochu jsme to přehnali

Tentokrát Cathrin Schauerová napsala knihu Děti šlapou chodník, která vyšla na podzim roku 2003. Obsah knihy popisuje na svých internetových stránkách humanitární organizace UNICEF takto: "Z německo-českého pohraničí se stala tržnice s dětským sexem. Děti jsou svými příbuznými nuceni k prostituci. Gangy pasáků odvlékají do pohraničí nezletilé ze vzdálených regionů Česka a jiných středoevropských a východoevropských zemí. Oběti jsou zneužívány převážně německými sexturisty a pedofily." Autorka Cathrin Schauerová tvrdí, že od roku 1996 pozorovala přibližně 500 děvčat a chlapců, někteří z nich byli ještě v kojeneckém věku, kteří se k prostituci buď sami nabízeli, nebo byli k prostituci zprostředkováváni. Streetworkerka sociálního projektu Karo uvedla cca 200 podrobných rozhovorů s postiženými dětmi, dospělými prostitutkami, pracovníky sociálních zařízení a turisty na přechodech. Kniha Děti šlapou chodník byla vydána ve spolupráci s humanitární organizací UNICEF a pod patronací manželky německého prezidenta Christiny Rauové. Česká pobočka UNICEF sídlící v Praze na dotaz, zda byla katastrofální situaci v Chebu vzdáleném 150 kilometrů zkontrolovat odpověděla, že na to nemají prostředky, a odkázali nás na německý UNICEF. Německý UNICEF v Kolíně nad Rýnem řekl, že paní Schauerová pravidelně jezdila na koordinační schůzky a práci v terénu prováděla samostatně. Kniha samotná připomíná historický román z přelomu století. Děti se někdy za hrst sladkostí a někdy, aby přinesly pár marek hladovějící rodině nechávají zneužívat násilnickými Němci. Kniha je údajně ilustrována obrázky týraných dětí. Radek Bendík, dnes čtrnáctiletý kluk z tanečního kroužku pana Tuleje, říká: "Ta paní z Kara po nás furt chtěla, abychom si chodili dolů kreslit. My jsme jí říkali, že nechceme, že to je pro holky". Děti na trase končí dvoustránkovou básní Axel Reitela z Plavna, která oslavuje obětavou práci Karo. Cathrin Schauerová v knize často připomíná, jak byla při pokusu o spolupráci s českými úřady vystavena odmítnutím a represím. "To je nesmysl," říká bývalý místostarosta Jakš. "Na nás všechny byl ohromný tlak ze strany médií a ministerstva. Nutně jsme potřebovali, aby nám z těch šesti set, které prý měla zdokumentované, dala aspoň jeden jediný případ. Několikrát jsme ji o to bez odezvy žádali." Paní Schauerová poskytla v nedávné době několik rozhovorů pro české i zahraniční novináře a prohlašuje, že si za informacemi zveřejněnými v knize stojí. V telefonickém rozhovoru s LN popřela, že by využívala děti z tanečního kroužku a že by odmítala spolupracovat s českou stranou. Časopis Der Spiegel ve svém posledním čísle otiskl zprávu s titulkem Přehnaná obvinění, ve které říká: "Pochyby o zprávě zveřejněné humanitární organizací pro pomoc dětem UNICEF, týkající se dětské prostituce v německo-českém pohraničí, vyjádřilo nyní už také spolkové ministerstvo vnitra. Závěry studie jsou považovány v Berlíně za přehnané. Spolkový kriminální úřad provedl ve spolupráci s českými kolegy šetření, a ačkoli je ve správě UNICEFu tvrzen opak, nenašel žádné důkazy masového zneužívání dětí a organizovaného obchodu s dětmi ve velkém stylu. Skupina expertů má nyní za úkol zprávu UNICEFu znovu prověřit."
________________________________________________________________________

Hasiči: Muž spadl do studny, neví ale jak; zřejmě pod vlivem drog
Zpravodajství ČTK | 4.12.2003 | 10:24 | rubrika: Katastrofy - Olomoucký kraj | autor: ORV

PROSTĚJOV 4. prosince (ČTK) - Jednatřicetiletý muž oblečený pouze ve spodním prádle spadl ve středu do studny v Prostějově. Záchranářům, kteří jej museli vytáhnout, ale nedokázal vysvětlil, jak se v ní ocitl. Zřejmě byl pod vlivem drog, řekla dnes ČTK tisková mluvčí olomouckých hasičů Vladimíra Hacsiková. Po zásahu musel být kvůli podchlazení hospitalizován.

"Muž stál na dně studny hluboké čtyři až pět metrů po kolena ve vodě a neustále v ní něco hledal. Podle zasahujících hasičů, kteří jej vytáhli pomocí trojcípého šátku, byl muž pod vlivem omamné látky," uvedla.

Tisková mluvčí prostějovské policie Alena Slavotínková ČTK řekla, že zatím nemůže potvrdit, zda muž spadl do studny v důsledku intoxikace drogou. Vyšetřovatelé to budou vědět až na základě výsledků rozboru krve, který byl u muže proveden kvůli podezření z požití omamné látky, podotkla.

Prarodič muže ve středu kolem poledne policistům sdělil, že vnuka pohřešuje. Večer pak další muž oznámil, že ve studni na jeho pozemku je neznámá osoba. Policisté poté kontaktovali hasiče, kteří muže kolem 22:00 vytáhli.

Vladimír Onderka mol
________________________________________________________________________

Strážníci a čerti
Mladá fronta DNES | 5.12.2003 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 1 | autor: ANTONÍN PELÍŠEK

K věci

Strážníci mají mobilizaci. Dvakrát víc než v jiné dny jich dnes odpoledne a večer nastoupí v největších jihočeských městech do služby. Důvod? Po ulicích se budou potulovat opilí čerti, na českobudějovické náměstí přiletí anděl. Šéf hlídkové služby českobudějovických strážníků Libor Pytel v regionálním tisku prohlásil, že potíže jsou hlavně s čerty, petardami a také s mládeží, která podle něho v předvečer svátku Mikuláše kouří, pije alkohol a konzumuje lehké drogy. Dobrý postřeh. Zajímalo by mě, proč ale strážníci nezasáhnou i v jiné dny. Proti zfetovaným tulákům, kteří obtěžují chodce, proti hospodským, kteří nalévají dětem, proti obchodníkům, kteří prodávají nezletilcům cigarety.
________________________________________________________________________

Kriminalita
Mladá fronta DNES | 5.12.2003 | rubrika: Praha | strana: 4 | autor: (lin)

Muž vezl v autě podezřelý prášek

Vršovice - Policejní hlídka zastavila v noci ve Vršovické ulici auto, které řídil čtyřicetiletý muž. Policisté u něj při kontrole našli bílý prášek. Hlídka proto přivolala drogové specialisty i s jejich psem, jenž na podezřelý prášek reagoval jako na drogu. Policisté muže předvedli na služebnu a nyní zjišťují, co to vlastně vezl a jak se k droze dostal.
________________________________________________________________________

Čeští pašeráci z Thajska zřejmě na Vánoce nepřiletí
Právo | 5.12.2003 | rubrika: Zpravodajství | strana: 2 | autor: (vac)

PRAHA - Převoz dvou českých pašeráků z thajského vězení do vězení ve vlasti se s největší pravděpodobností uskuteční až v příštím roce. Vězeňská služba totiž nejspíš letos nestihne vyřídit všechny potřebné náležitosti, které s převozem souvisejí. Právu to řekla včera mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby Jana Jodlová. Čtyřiatřicetiletý Radek Hanykovics tak stráví v thajském vězení již své osmé Vánoce, jeho kolega, sedmadvacetiletý Emil Novotný, dokonce deváté. Thajská transferová komise přitom odsouhlasila jejich vydání k výkonu trestu do Česka již koncem letošního srpna. "Termín transportu vězňů dosud nebyl stanoven, ale předpokládáme, že to letos už nestihneme, protože zatím ještě stále vyřizujeme povolení k tranzitu. Neexistuje totiž přímé letecké spojení Praha-Bangkok a my musíme získat povolení země, kde budou vězni přestupovat z jednoho spoje na druhý," uvedla Jodlová. Jak dodala, po vyřízení všech formalit a odsouhlasení termínu thajskou stranou odjedou pro každého z vězňů tři dozorci. "Byli pro to vybráni ti nejlepší z nejlepších," poznamenala mluvčí. Za převoz do ČR bude muset každý z vězňů zaplatit ministerstvu spravedlnosti sto tisíc korun.

Návrat umožnila až smlouva

Po příletu na Ruzyni budou předvedeni před soudce Obvodního soudu pro Prahu 6, který rozhodne o jejich vzetí do vazby. Vzhledem k tomu, v jakém prostředí uplynulá léta žili, budou nejspíš převezeni do vězeňské nemocnice ve vazební věznici na pražské Pankráci, kde se podrobí lékařským vyšetřením. Soud v šestém pražském obvodu pak po veřejném projednání stanoví v takzvaném transformačním rozsudku, v jakém typu věznice si budou Novotný a Hanykovics trest v Česku odpykávat. Oba muži byli v Thajsku odsouzeni za pašování několika kilogramů heroinu k padesáti letům vězení, královská milost však Hanykovicsovi trest snížila na polovinu, Novotnému pak o sedm let a dva měsíce. V ČR je za pašování drog možné udělit maximálně patnáctiletý trest. Převoz vězňů do vlasti umožnila až česko-thajská smlouva, která vstoupila v platnost loni v září. Česko se v ní muselo zavázat, že bude respektovat na naše poměry vysokou výši trestů. Smlouva ale připouští, že vězni mohou být po odpykání dvou třetin trestu podmínečně propuštěni. Může se na ně také vztahovat amnestie nebo jim může být udělena milost. Prezident Václav Klaus však dal opakovaně najevo, že o ničem takovém neuvažuje.
________________________________________________________________________

Drogová kriminalita byla v okrese malá
Berounský deník | 4.12.2003 | rubrika: Střední Čechy | strana: 19 | autor: (rh)

Rakovnicko - Rakovnicko a Praha - západ byly loni podle agentury ČTK ve Středočeském kraji okresy s nejnižším počtem trestných činů drogové kriminality. Kraj zaujal v počtu nově evidovaných uživatelů drog 7. místo v rámci ČR. Do evidence přibylo 441 lidí a celkový počet dosáhl 758 osob.
________________________________________________________________________

Kde skončí zabavené věci?
Tachovský deník | 4.12.2003 | rubrika: Lokální | strana: 7 | autor: JAN ŠVAGR

Tachov - Čas od času se při verdiktech soudu setkáme s výrokem, že věc, jež se stala předmětem trestného činu, propadá či se zabírá ve prospěch státu. Co se ale dál děje s těmito věcmi, jaký je jejich další osud? "Pokud soud vysloví tento trest, vyšší soudní úřednice zašle příslušné instituci rozhodnutí o realizaci. Především záleží na tom, jakého charakteru je zabavená věc," sdělil předseda Okresního soudu v Tachově Jan Kříž. Právě na charakteru zboží záleží, jaký bude jeho další osud. V případě, že se jedná o zbraně, nože nebo třeba drogy, tyto věci putují rovnou k policejním orgánům. "Například omamné a psychotropní látky se zasílají přes krajskou správu policie do režimových skladů policie. Například padělané bankovky či jiná platidla putují do České národní banky v Praze," informovala Anna Mikušová, vyšší soudní úřednice tachovského okresního soudu. Většina věcí, jejichž vlastníkem se stane stát a dále s nimi hospodaří, putuje od tachovského okresního soudu do správy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových územní pracoviště Plzeň. Ten zabavené věci ve většině případů dále postoupí k realizaci odloučenému pracovišti v Tachově. To je buď samo prodá, nebo tak učiní prostřednictvím bazaru, protože každá věc je oceněna soudním znalcem.
Taker
Chachá tak to byl dost borec ten chlapík ve studni. By mě zajímalo čim se sjel. :D
koles
dovolil bych si tipovat nějaký ten halucinogen: to se pak oběktivně neexistující věci hledají velmi jednoduše na opravdu neuvěřitelných místech...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma