Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Základní Pěstitelské Informace

 
Zarivky a matkarna - Klikni zde pro originální téma
Yarreck
Procet jsem tu co jsem mohl,ale stale jsem nedostal 100% odpoved! Toto tema je tu sice hodnekrat opakovane,ale prosim zrekapitulujte mi to sem jeste jednou..: Chci na maminkarnu mensi skrinku,tedy asi vetsi krabici.. Zarivky tam dam asi dve,klidne i tri! 1) Kdyz tam dam tri zarivky,jaky mi doporucite (vsechny tri stejna firma i stejne zamereni jako treba coolwhite nebo philips 965,nebo kazdou jinou,aby se vzajemne doplnovaly..?) 2) Pocitam ze tam budu mit jednu matku,ale urcite nastanou chvile kdy se tam octnou i dve ci tri,takze potrebuju ty zarivky podle toho.. No,tech rizku nebude tolik potreba,kazdy dva mesice 20 na ScrOG do skrine a co zbyde tak pro ostatni.. Ale chci aby se mi ty rizky ujaly a zakorenily v matkarne,aby pak mohly pekne rovnou pod sodik a za par dni rovou na kvet.. Takze pokud tri zarivky,jakou wataz u kazde zvlast? a nebude rizkum vadit ze jsou pod zarivkou stejnou jako matka? Mysli ze snad ne.. Taky jak je to s teplotou? Nepocitam ze tam dam hned ted vetrak,dvakrat denne vyvetram.. 3) Nejsem na elektrinu sikovnej,co musim rict v obchode abych dostal krom tech zarivek dalsi komponenty tak,aby to jelo ale ja nemusel platit zbytecny veci.. Ale schema zapojeni mam z nejakyho threadu od viridise.. Ale i tak je to pro me trochu spanelska vesnice.. 4) Nemam sajnu o cenach tech veci.. kolik stoji (aspon zhruba) ta urcita zarivka,kolik starter,tlumivka nebo kondenzator ci co tam jeste je.. A jak to nakonec vlastne vsecko zapojit? No,mam v tom trochu hatmatilku.. Diky moc :)
viridis
Pro matkarnu staci i 1 zarivka 20 W (cool white, at usetris). Pod 2X20w se da udrzovat dlouhodobe 10 matek, ktere daji co 14 dni 30 az 50 rizku, podle toho, jak vypadaji a jak je hnojis. Pod jednu bych nacpal tak 3 matky i jejich klonama na zakoreneni.
Zapojeni zarivek mas na threadu 854, konstrukce hydromatu i s jednou ne moc nazornou fotkou je tady. Neni to tam nakonec moc rozkresleny, ale jestli mas zajem, da se to napravit, jen tak narychlo. Casem pocitam s fotkama, ale az to jeste vylepsim. Jinak je tam jenom vzduchovani, ze kteryho se bere trochu vzduchu pro cerpadelko, ktere se stara o vlhkost rizkum. Cerpadlo pro E&F pro matky bude nahrazeno taky tim filmovkovym.
Jestli jsi na elektriku levej, radeji nekomu rekni - usetris si vydaje, cas a zdravi !
Yarreck
Na elektriku neni nikdo levejsi nez ja.. Kdyz rikas ze staci jen jedna zarivka,tak asi stacit bude.. Krabice bude velka DxŠxV = 70cm x 35cm x 60cm.. Snad to bude stacit.. Kytky tam budou asi dve,v lete mozna tri.. Hlavne chci aby se tam vlezly ty rizky.. No a usetrit,nevim.. Nekde tady jsem se docet ze coolwhite je oproti philips 965 zluta.. Takze prosim napis mi jeste jaka ta zarivka by byla best,ale zas ne tolik draha (nechci do toho investovat vic jak 500kc).. Treba v porovnani s biolux atp.. No a kdyz pujdu do toho kvelbu,tak mam chtik tu zarivku a teleso se stejnou watazi..? Nic vic..? To vsak znamena ze uz nikdy nemuzu pripojit dalsi zarivky,leda mensi ale souctove se stejnou watazi,ne..? A jeste bych potreboval vedet ohledne vlhkosti..! Kolik stoji,jak se jmenuje a kde sezenu nejakej merak na vlhkost? No,jeste prosim o zodpovezeni,v elektrine jsem fakt na nulove urovni.. Tak dik moc a K+ :)
Yarreck
Tak jsem si dnes koupil 2x 18w cool white,tlumivku pro 40w 2x starter pro 20w kazdej a 10 metru dratu.. Jak to zapojit do zasuvky? zadna zastrcka do vysokyho napeti tam neni!! Jsem bezradnej!! :( A ty draty mam prvne odskrabat z ty gumy nabo jak? Prosim pomoc!! Help !!
delta
Ja ti zkusim poradit, protoze jsem to ted delal a elektrika mi taky nic moc nerika, proste mas dve patice na zarivku propojis je dratem a doprostredka toho dratu das patici na starter, asi je i dulezity propojit dycky pravou a pravou, nebo levou a levou.
prvni cast je hotova
pak si vemes normalni dvoulinku s kolikem, koupis si ji kdekoliv, hnedej kablik pripojis na jednu z tech dvou zarivkovejch patic, modrej hodis na tlumivku a z tlumivky propojis ke zbejvajicimu neosazenymu slotu na zarivkovy patici.
Ale jak zapojit dve za sebe to nevim.
tobex
mame v matkarne coolwhite+aqaglo, nevim kolik stoji ale je docela dobra a coolwhite je levna
Rybyčkař
Kde se daj koupyt ti cool white?a jak jsou oznacené?
delta
To Rybyckar: uz se to tu probiralo mockrat, ale ja sem se rozhod pro Philips TL-D 965 ma mit fakt fajn spektrum pro matky (to 65 by mohlo znamenat 6500 stupn K, ale nevim )
IMHO kdyby nekdo neco vedel o tech oznacenich Philipsackejch coolwhitek postnete to sem
koupis je na www.emas.cz tam je maj urco - 18W trubice 130 kc kazda, oproti tomu 865 stoji asi 60 kc, tak by me fakt zajimal ten rozdil)
Rybyčkař
Mísliš že bi stočili spořivky od philipsu
hi-chu
mislim ze bi stocili sporifky
ale verim ze jsou i lepsi reseni - viz. vyse popsana :O)
Deda Mraz
Yarreck: ta já ti taky zkusím poradit: Zdá se mi, že v tvém případě (schopnost něco zapojit, finanční limit atp.) by nejlepším řešením bylo projít pár bazarů a koupit starší průmyslově vyrobené svítidlo na tebou vybranou zářivku a neriskovat úraz při zapojování, zničení některé součásti a nebo, přinejhorším, vznik požáru. Já jsem úplnou náhodou v jednom bazaru na takové levné svítidlo narazil. Je kompletně (od tlumivky až po zapalovač) od firmy Narva a je určeno pro 58cm dlouhé 18W trubice. A nejlepší je, že stálo 50,- Kč a je v něm dokonce i kondenzátor. To už pak stačí jen koupit příslušně dlouhý kabel s vidlicí do zásuvky a připojit ho do připravené svorkovnice. Postavit si vlastní svítidlo na zářivkové trubice není záležitostí pro úplně začátečníky, i když všeobecně na Groweru pozoruji určitou pozoruhodnou (ale bohužel nepodloženou) důvěru ve vlastní schopnosti patřičně zapojit elektrické zařízení, která je o to větší, čím méně elektrotechnických znalostí ten který člověk má :) Mluvím konkrétně o všech těch "vrabčích hnízdech", poddimenzovaných vodičích, neuzemněných stínítcích apod., které jsou často k vidění v galeriích...
Jinak zářivky je výhodné mít dvě, protože to poskytuje možnost kombinace různých typů zářivek. Například já mám v matkárně jednu zářivku s teplotou chromatičnosti 2700°K a druhou 6400°K. Myslím, že to lépe napodobuje složení slunečního světla. Mimochodem Philips ve svém horticultural (pěstitelském) programu uvádí zářivky Master TLD-reflex (s integrovaným stínítkem) s bar. teplotami od 3000°K do 4000°K maximálně...
Dále k měřidlu vlhkosti, jmenuje se hygrometr a v nejjednodušším mechanickém provedení se dá pořídit asi za zhruba 130 Kč.

Deltakill: tak jsi to přesně obrátil, hnědý vodič musí přijít na tlumivku a modrý přímo na jeden konec zářivky. Jinak ten cenový rozdíl mezi modely /865 a /965 je docela zajímavá obchodní taktika, když uvážíš, že 865 má o třetinu vyšší světelný tok (např. u 36W trubic je to 865-3250 lm a 965-2300lm) :)

Rybyčkař: spořivky by určitě stačily, jsou to normální zářivkové trubice, jenom stočené do kompaktního rozměru a opatřené vlastním elektronickým předřadníkem v pouzdře na klasické "žárovkové" objímky E27. To také dost usnadňuje jejich připojení-stačí dva vodiče přímo do zásuvky, případně některá ze snadno dostupných stolních lampiček apod.
Rybyčkař
Díky hoši,to je idealní řešení,čus
Yarreck
Tak nakonec jsem vsecko nakoupil,ale blbne mi to.. :( Pri zapnuti se zapne bud jedna nebo druha zarivka.. Pripojuju schema zapojeni matkarny,kouknete na to jestli tam neni chyba a poradte mi co s tim mam delat.. Dik
Yarreck
Moje zapojeni,je spravne..?
Sinuhet
Co se tyce Philips zarivek... Pokud za zadouci povazujeme co nejmodrejsi svetlo, vychazi mi tohle:

Zarivka: Philips MASTER TL-D Super 80 58W/865 SLV/25L, Cool Daylight, 6500 K, 5000 Lm, 121 Kc.

18W stejny typ ma 1300 Lm, cenu nevim.

Pokud mate kratsi skrin, muzete potrebovat zarivky, ktere maji pod pul metru:

451.6 mm TL-D 15W/54 SLV/25 , Cool Daylight, 6200 K, 830 Lm,
416.6x39mm PL-L 36W/865/4P 1CT , Cool Daylight, 6500 K, 2900 Lm, Jednostranna.
450x27 mm TL-D 15W/89 SLV , Aquarelle , 10000 K, 750 Lm

Pro TLD zarivky el starter:
HF-Basic 236 TLD 220-240V - 2telesa, 36W.

Pro PLL zarivky el starter:
HF-Performer 136 PLL 220-240V - 1teleso, 36W.
MaurosBros
Ahojte,
myslíte, že OSRAM 55W, 3000 Lumen, Daylight stačí na matkárnu? Sa mi zdá, že tam chýba trošku červenej... rastliny sa mi príliš ťahajú do výšky, sú tenké a nie sú presvetlené. Čo s tým? Dokúpiť ešte inú žiarivku?
Krychle
Dokup jeste jednu zarivku...a dej pozor na to, aby mela modre spektrum.. Tu druhou vymen taky za nejakou s modrym spektrem.. Cervenou tam necpi...:)
expert
Doporučuji Flora Glo
aspect
Ty kytky rostou pod jakoukoli zářivkou, můžeš to barevně kombinovat!floraglo nejni nejlepší:
Deda Mraz
MaurosBros: takováto metr a půl dlouhá trubice má jednu na první pohled viditelnou nevýhodu: matkárna by musela být konstruována spíše jako delší úzký prostor a kytky bys musel prakticky postavit do řady... Vhodnější jsou třeba 59cm 18W trubice, stačí s přehledem dvě. Ovšem nedoporučoval bych nějakou speciální flora-glo nebo podobné, protože mají velmi nízký světelný tok (poloviční v porovnání s běžnými zářivkami) a jejich spektrum je až zbytečně kompromisní pro růst rostlin (při jejich vývoji totiž bylo myšleno i na dostatek červených vln. délek, které jsou samozřejmě pro plnohodnotný život rostlin nezbytné, ale v matkárně jaksi nikdy nebudou ty kytky kvést, takže je tam vlastně to draze zaplacené červené světlo zbytečné). Dobré je skombinovat jednu coolwhite a jednu warm white dohromady. U zářivek se udává také jejich teplota chromatičnosti, a to v Kelvinech. 6500K je normovaná teplota denního světla a je to také často doporučovaná a ověřená hodnota pro zářivky do matkárny. Teplota chromatičnosti bývá někdy uvedena v podobě tříčíselného kódu za názvem zářivky, například L18W/960. Ta šedesátka nakonci značí 6000K, devítka je interní označení výrobce pro generaci toho konkértního modelu zářivky (devítka je novější technologie než osmička). Trubice kup raději značkové (Osram, Philips), mají obvykle lepší parametry než trubice levnější (ale drahé nejsou, do stovky jedna).
Deda Mraz
FakDa: to, co jsem napsal, pramení z mojí vlastní zkušenosti. Sám mám v matkárně právě dvě 18W/1300lm Osramky a žádné nakvetení matek se neprojevuje...
Pan_Ho
Myslím že dve 18 wattove zarivky na matkarnu staci.Matka nenakveta pouze nektere rizky ale to proto ze maji takovou tendenci.Ja mam jednu Cool white a jednu repti-glo kvuli plazum.A staci to.Kamos ma dve coolwhite a ma doma dve nadherne matky.Zaridit skrin me i s zarivkama a konstrukci stalo 800 Kc vzhledem k tomu ze repti-glo stala 350 Kc.Coolwhite asi kilo.Konstrukce na dve zarivky s dvouma tlumivkama i startery s veskerym zapojenim 350 Kc. Bezte do toho stoji to za to.
kernelerror
nevite prosim nekdo neco o zarivkach PHILIPS TL E40W/33, mam jich doma 4 kusy.... a libi se mi na nich, ze jsou to kruhovy telesa o prumeru asi 40 cm, ktery by se me suprove hodili do jakykoliv konstrukce.... jenomze nevim jakou maji teplotu chromaticnosti, ani kolik maji lumenu... prosim poradte.... ;)
Sinuhet
Philips ma na webu katalog.
Jizvič
a co takhle
Zářivky OSRAM

FQ 80W/840 80W LUMILUX PLUS bílá 1B 80-89 7000Lm 6150K
FQ 80W/830 80W LUMILUX PLUS teple bílá 1B 80-89 7000Lm 6150K
Mr.bud.master
čau,
koupil jsem si 2 zářivky OSRAM 18w/940 a OSRAM 18w/950 myslíte že jsou dobrý na řízkárnu??poradil mi je kamarád. A je lepší mít matku na balkone nebo taky pod zářivkama? nevadilo by jí kdyby se přemistovala z venku do skříně?? díky za help
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od Jizvič
a co takhle
Zářivky OSRAM

FQ 80W/840 80W LUMILUX PLUS bílá 1B 80-89 7000Lm 6150K
FQ 80W/830 80W LUMILUX PLUS teple bílá 1B 80-89 7000Lm 6150K


Divne, ze jedna je bila a druha teple bila a pritom maji obe stejnou barevnou teplotu 6150K.
Jizvič
Takhle to maj napsany v Osram katalogu tak nevim jsou to nejake nove 16mm zarivky. byvaji mnohem vykonnejsi nez 26mm
Jizvič
jinak ¨po tom co sem se dival tak si dam urcite do skrine jednu tu 80W Studenou a jednu slabsi Full Spectrum VITAL. Podle vseho by to melo byt to nejlepsi tak sem zvedav
zmetek
Myslite, ze bych mohl svitit na jednu matku 50w halogenem na 12V, je to takovej co se dava do vyloh (malej, kulatej).
pildo
zmetek na tvoju odpoved uz ani nejdem reagovat, pohladaj trochu a zistis. ale poviem ti ze nedavam, preco to si uz zisti. ja som to tu pisal aspon 5x preco a uz ma to fakt nebavi.


mam este dotaz, chcem robyt upgrade matkrne z 3 usporiek na trubice. rozmery buducej matkarne su 91,5x27x51 (DxSxV).
kolko by ste mi odporucili trubic. mozem dat okolo 100w, max 150w. takze otazky na vas:
mam dat 60cm trubice alebo sa pokusit tam natlacit 90cm?
nebudu sa matky moc tahat do vysky, teraz mam matkarnu vysoku asi 35cm a matky su vysoke asi 28cm. momentalne mam v matkarni aj klonovnu, myslim ze neni idealne ked su usporky cca 10cm nad klonmi ale zakorenuju. ale ked budu 50cm nad tak to uz asi bude problem.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma