Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 01.12.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Kanadská společnost chce proniknout na burzu
TV Nova | 28.11.2003 | 19:30 | pořad: Televizní noviny

redaktorka
--------------------
Kanadská společnost, pěstující marihuanu pro lékařské účely, chce proniknout na torontskou burzu. Kanada totiž ve věci pěstování a prodeje konopí značně uvolnila své zákonodárství. Díky tomu se dá předpokládat, že toto obchodní odvětví bude v budoucnu velmi výnosné.
________________________________________________________________________

Pokračování v zatýkání drogových dealerů
TV Nova | 28.11.2003 | 06:00 | pořad: Zprávy

Jaroslav SPĚVÁČEK, moderátor
--------------------
Britská policie zadržela v Londýně jedenáct Kolumbijců. Noční akce byla součástí operace proti drogovým dealerům, která trvá už čtyři roky. Skupina sedmi mužů a čtyř žen řídila jeden z největších kokainových kartelů v zemi. Už v září speciální jednotky zatkly deset lidí, kteří pro kartel prali špinavé peníze. Policie v rámci operace zabavila za poslední tři roky už půl tuny kokainu a pět tun marihuany.
________________________________________________________________________

Události: trest za pašování drog
Mladá fronta DNES | 1.12.2003 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 4 | autor: (abi)

* Rozsudek za drogy. Na šest let do německého vězení poslal pasovský soud dvaadvacetiletého Tomáše Giesela z Ústí nad Labem za to, že pašoval téměř tři sta kilogramů hašiše ze Sýrie přes Německo do České republiky. Jeho manželka Marcela si v německém vězení odpyká dva a půl roku, strýc Zdeněk a otec Vladimír tři roky.
________________________________________________________________________

Nizozemci nepřijdou o marihuanu
Mladá fronta DNES | 29.11.2003 | rubrika: Ze světa | strana: 10 | autor: MICHAL MOCEK

Brusel (Od našeho zpravodaje) - V Evropské unii se sice drogy prodávat nesmějí, v Nizozemsku však ano. Tváří v tvář zbytku unie, který chtěl zavést přísné tresty pro výrobce a prodejce drog, si Nizozemci udrželi svou výjimku. Coffee shopy, v nichž lze měkké drogy nejen zakoupit, ale i kouřit, budou fungovat dále.
Avšak cena za to bude značná. I Holandsko totiž bude muset zavést nové unijní zákony hrozící tvrdými tresty za pěstování, výrobu, prodej či držení drog. Nizozemský ministr spravedlnosti Piet Hein Donner dal najevo, že jeho země nemíní schválené tresty používat vůči svým občanům. „Jsme v situaci, kdy za jistých podmínek nezamýšlíme provádět akce (proti držitelům drog), a tyto podmínky jsou velmi přísně sledovány,“ uvedl ministr.
I v nizozemském, stejně jako v českém právu se však ocitnou ustanovení EU, podle nichž bude držení drog trestáno nejméně rokem vězení. Státy mohou jen stanovit, co je nepenalizovaná dávka pro osobní spotřebu a za jaké množství se už bude trestat. „Pokud jde o osobní spotřebu, bude mít každá země volnost zvolit úpravu, jakou považuje za přiměřenou,“ uvedl italský ministr Roberto Castelli.
Nizozemci dali najevo, že schválené tresty budou používat proti občanům zbytku unie - tedy i proti Čechům. To má zastavit drogovou turistiku, která táhne do „země tulipánů“ tisíce mladých lidí z celé unie. To je terčem tvrdých kritik, zejména ze strany Francie a Skandinávie.
Unie stanoví minimální možné tresty, což ovšem státům nijak nebrání v použití přísnějších opatření. Podle EU státy nesmějí ukládat méně než tři roky vězení pro výrobce, pěstitele a prodejce drog, méně než pět let vězení pro obchodníky s nebezpečnými drogami a méně než deset let pro členy mezinárodních sítí.
________________________________________________________________________

Kuplířka prodávala drogy
Právo | 1.12.2003 | rubrika: Praha - Střední Čechy | strana: 16 | autor: (tom)

PRAHA - Pětadvacetiletou ženu, která využívala závislosti několika dívek na drogách a nutila je k prostituci, zatkli kriminalisté z Prahy 3. Mladá žena provozovala v Cimburkově ulici klub "Millenium", který později přejmenovala na "Luckies". Služby tohoto erotického salónu majitelka inzerovala na internetových stránkách, ale i v největších inzertních novinách. Kuplířka nabízela deset žen a klientům podniku prodávala pervitin a marihuanu. "Ženy ve věku kolem dvaceti let v podstatě vydírala. Prodávala jim omamné a psychotropní látky a v okamžiku, kdy neměly na zakoupení dávky, kterou potřebovaly, nabídla jim možnost snadného výdělku," řekla pražská policejní mluvčí Iva Knolová. Za zprostředkování klientely a místa k provozování prostituce vybírala od žen polovinu výdělku. Policisté se domnívají, že dotyčná byla v úzkém spojení s ruskou organizovanou skupinou.
________________________________________________________________________

Lennon: Vyberte si, kterou chcete!
Blesk | 1.12.2003 | rubrika: Poslední strana | strana: 24 | autor: (ČTK/AP)

NEW YORK - Šokující informace o drogových a sexuálních eskapádách legendární skupiny »The Beatles« zveřejnil nyní ve své knize Larry Kane, jediný novinář, který absolvoval s Beatles každou zastávku jejich amerických turné v letech 1964 a 1965. "Beatles si dokázali plodů slávy užít. Na turné v roce 1964 to byl hlavně sex. O rok později přibyly drogy, především marihuana," uvádí Kane.
Kniha líčí situaci, kdy Kanea probudili lidé od Beatles a chtěli, aby uklidnil ženu, jejíž dcery-dvojčata spaly s Lennonem v jeho pokoji v Las Vegas. "Lennon tvrdil, že je nevinný, že se nic nestalo, ale co tam opravdu proběhlo, dodnes nevím," uvádí Kane.
Na pozdější zastávce v Atlantic City v New Jersey přišlo do hotelového apartmá Beatles asi 20 »silně navoněných« mladých žen v minisukních. Podle Kanea pak Lennon nabídl dalším členům kapely: "Vyberte si, kterou chcete!"
Koncerty provázely neustálé incidenty, při kterých došlo málem k ušlapání fanoušků. "Ve Vancouveru bylo při koncertu poraněno několik lidí, v hotelu Dallasu se ošklivě zranily tři dívky, když se spolu s davem chtěly dostat k Beatles, propadly oknem," vzpomíná Kane.
K sexuálním eskapádám Beatles Kane říká: "Cítím trochu vinu, že jsem takové věci tehdy nezveřejnil. Bylo to trochu bláznivé, trochu barbarské, i dnes o tom nejde psát příliš dopodrobna."
________________________________________________________________________

Mladí hráči lžou
Sport | 29.11.2003 | rubrika: Komentáře, názory, polemika | strana: 15 | autor: Denisa Písaříková, Praha 4, e-mail: denisap@tiscali.cz

Ten, kdo se nějaký čas pohybuje kolem basketbalu, si jistě všiml nápadných úspěchů českých reprezentantek a smutných fiasek mužů - reprezentantů. Patrnější to je ještě mezi juniory a kadety. Obrovským nedostatkem dnešní společnosti je nízká natalita dětí, což znamená, že ve všech sportech je velmi úzká základna mladých hráčů. S tím se ovšem potýkají i ostatní státy. Zásadní nedostatek českého basketbalu? Nízká úroveň technické vybavenosti hráčů! Na tom se shodne většina reprezentačních trenérů. "Všichni Srbové pálí z výskoku jeden jako druhý a naši kluci střílejí každý jinak." Takovou větu různě obměněnou jsem slyšela snad od všech. Příčina toho je v tréninku. Trenéři nedokáží donutit hráče, aby dokázali vydržet provádět aspoň dvacet minut jedno cvičení "na krev". "Poslední léta je to spíš o tom, že hráče přemlouvám, aby jeli naplno," řekl mi nejmenovaný kouč mladších dorostenců. Dívky jsou pokornější a nevadí jim setrvat v jednom cvičení delší dobu. Nejsou tolik "hravé" jako chlapci. Navíc na mezinárodní scéně není taková konkurence. Ženský basketbal všeobecně nedosahuje takové úrovně. Například česká první liga žen je na srovnatelné úrovni s jinými evropskými ligami, K VĚCI nýbrž mezi tuzemskou nejvyšší soutěží mužů a jinými evropskými je propastný rozdíl. Jinde v Evropě se trénuje s jiným nasazením a intenzivně. Metody trénování se nezměnily, osvědčily se v minulosti, ale dnes nejsou tak efektivní. Nikdo nedokáže dát konkrétní odpověď proč. Všichni mluví o přístupu hráčů, o vůli a u dorostenců o rodinách, o jiném trendu doby, o jiných zájmech (nikdo však není ochoten tyto jiné zájmy specifikovat). Pro mladé hráče je dnes tolik různých lákadel počínaje počítačem a nočními kluby konče. Basket se v mnoha případech stává "módním doplňkem". Rodiče chtějí, aby jejich dítě chodilo sportovat. Jenže doba láká mladé basketbalisty jinam. Svodům k jinému druhu zábavy těžko odolávají, lžou doma, lžou trenérům. Trenéři bezmocně krčí rameny a říkají: "Je to v jejich hlavách, musejí si to sami srovnat." Myslím, že sportovní neúspěchy v basketbale juniorů a kadetů, z nichž se pak logicky odvíjejí neúspěchy v dospělé kategorii, bohužel, "nejsou o sportu". V kuloárech se mluví o tanečních večerech plných marihuany a extáze. Jenže k tomu se trenéři nahlas ani potichu vyjadřovat nechtějí...
________________________________________________________________________

Good bye, monsieur
Týden | 1.12.2003 | rubrika: Svět | strana: 58 | autor: Daniel Deyl

Kanadský premiér Jean Chrétien po deseti letech končí

Exministru financí Paulu Martinovi se splní sen: po rivalovi Chrétienovi převezme premiérský úřad. Těšit se mohou zejména Američané.

Jean Chrétien se premiérského křesla, v němž sedí od roku 1993, vzdát nechtěl. Na kongresu Liberální strany v půli listopadu o ně do poslední chvíle bojoval s takovou vervou, že by mu nikdo nehádal blížící se sedmdesátku. Nakonec souhlasil, že funkci složí v únoru. Mezitím ale partaj zvolila nového předsedu Paula Martina. Bývalý úspěšný podnikatel a později ministr financí se nijak netajil tím, že by do ottawského úřadu rád nastoupil co nejrychleji a že každý den, který v něm jeho předchůdce stráví navíc, považuje za zbytečnou ztrátu času.

Odkládané loučení

Po sjezdu začalo být Chrétienovi jasné, že Martinovy neformální sedánky, na nichž se probírala politická linie budoucího kabinetu, zajímají parlamentní liberály daleko více než on sám. Proto svolil k měkčí formulaci, že totiž odejde "někdy v době od nynějška do února". Později prohlásil, že funkci složí k Novému roku; a když i to bylo Martinovi málo, slíbil, že mu cestu uvolní již 12. prosince. Martin se automaticky stane ministerským předsedou; v Kanadě funguje způsob vytváření vlády velmi podobně jako v Británii, takže šéf nejsilnější strany se bez dalších procedur stává premiérem. Protože Liberální strana má v dolní komoře parlamentu se 172 hlasy výraznou převahu (všechny ostatní partaje získ aly v letošních volbách dohromady 134 mandátů), nemusí se Martin obávat hrozby předčasných voleb. Změny, které může Chrétienův stranický kolega a dlouholetý odpůrce Martin do života Kanaďanů z premiérského křesla přinést, mohou být dramatičtější než způsob, jímž do něj usedl. Martin vydal šestnáctistránkové "programové prohlášení", které se od současné vládní linie v lecčems liší. Nejvýraznější rozdíl by měl být v přístupu k administrativě amerického prezidenta George Bushe. Chrétien se nijak netajil skepsí vůči Bushově politice; v paměti je scénka z loňského setkání NA TO, během nějž jedna z níže postavených postav jeho vládního aparátu Bushe veřejně označila za "blbce" a později musela rezignovat. Martin bude podle všeho k Bushovi podstatně vstřícnější. Oznámil záměr vytvořit zvláštní vládní výbor pro kanadsko-americké vztahy, jemuž bude sám předsedat.

Výrazně napravo

Ve srovnání s Chrétienem, jehož britský týdeník The Economist označil za instinktivního politika, který rád mísil konzervativní kroky sliberálními, stojí Martin výrazně vpravo. Změn by tak mohly doznat další politicky citlivé kroky, k nimž se Chrétien odhodlal, například omezené povolení genetického výzkumu lidských embryí, legalizace marihuany a homosexuálních manželství. Zde ovšem může Martin narazit: konopí se stalo se sedmi miliardami kanadských dolarů ročního obratu nejvýnosnější zemědělsky pěstovanou plodinou, zatímco například celý mohutný dřevozpracující průmysl se postará jen o 4,4 miliardy. Chrétien byl vždy velmi ostrý vůči separatismu v provincii Québec (z níž pochází on i Martin) a jeho vztahy k premiérům všech provincií a teritorií byly chladné. Naopak Martin s nimi všemi ihned po zvolení do stranické funkce svolal schůzku; mimo jiné jim slíbil, že jim výrazně přidá na zdravotnictví, jednu z největších bolestí země. Jestli se mu také povede splnit slib a bude schopen snižovat daně a zároveň splácet státní dluh, budou si moci kanadští liberálové nad svou volbou z minulého týdne mnout ruce.
________________________________________________________________________

Vendeta na kolonistech
Týden | 1.12.2003 | rubrika: Svět | strana: 66 | autor: Roman Lipták, Pretoria

Diktátorské režimy likvidují bílé farmáře na jihu AfrikyOFIMEDIA.CZ/CORBIS, 2 REUTERS

Socialistické režimy na jihu Afriky odměňují stoupence půdou a farmami bílých kolonistů. Zhoubné ekonomické hokus pokusy prudce snížily životní úroveň černé většiny.

Když Julius Nyerere před 35 lety znárodnil farmu mých rodičů pod Kilimandžárem," zavzpomínal nedávno v britském časopisu The Spectator novinář Aidan Hartley, "můj svět se zhroutil." Tanzanský vůdce prý na farmu přivedl sovětské a severokorejské "specialisty". "V ýsledek sedmdesátileté dřiny mých předků bez váhání prohlásili za výdobytek socialismu," napsal Hartley, "pak místo dojení snědli naše krávy a omylem zasypali studnu." Jistá švédská nadace prý poté do projektu přispěla "rozvojovou injekcí". Peníze na farmu nikdy nedorazily. "Naši černí dělníci přišli o zaměstnání, zebry byly mezitím vyvražděny a řídký porost proměněn v dřevěné uhlí," napsal dále novinář. Dnes je prý farma opuštěna. Dům a hospodářské stavby leží v ruinách, pastviny znehodnotila eroze. Jen v zahrádce prý jakýsi syndikát ve velkém pěstuje marihuanu. Masajové, jimž byla půda původně "ukradena" kolonialisty, o ni zájem nejeví. Žijí v nedaleké rezervaci prý z humanitární pomoci a v alkoholovém oparu. Za to všechno může Nyerere, jehož cílem byl soběstačný socialismus: sám nezemřel v místní, nýbrž v londýnské nemocnici (viz TÝDEN č. 48/03). "V Africe je dodnes uctíván jakožto mw alimu, učitel," končí svůj iNyererův příběh Hartley. Bílí farmáři ze Zimbabw e, které loni stihl Hartleyův osud, v jeho vyprávění prožívají déj`a vu. Režim diktátora Roberta Mugabeho znárodnil na deset milionů hektarů nejlepší půdy. Z 4500 bílých farmářů, kteří ji v posledních 110 letech obhospodařovali, konfisk aci přestálo asi šest set (viz TÝDEN č. 30/03). "Nikoli z milosti úřadů," sděluje trpce Unie komerčních farmářů (CFU), "spíše díky nepořádku v administrativě." "Mugabe neumí pořádně ani znárodňovat," zhodnotil to v jihoafrickém tisku černý uprchlík ze Zimbabw e. Většina farem byla, jako ta pod Kilimandžárem, zničena a zůstaly opuštěné. Podle CFU loni těsně před sklizní na polích shnila nebo shořela kukuřice a tabák za šest set milionů amerických dolarů.

Exodus farmářů

Nejlukrativnější farm y skončily v rukou pohlavárů vládní strany ZANU-PF. Takzvaní víkendoví farmáři jezdí na venkov v terénních vozech trávit víkend. Na vůbec opuštěné farm y se stěhují bezzemci. Jenomže: není co sázet, traktory a zavlažovací zařízení byly rozkradeny. Novým majitelům chybějí vlastnické listy, nemohou tedy žádat o bankovní půjčky. Odchodem bílých farmářů navíc přišly o práci dva miliony dělníků. Jsou paradoxně jedinou nadějí země, poněvadž disponují jistou zkušeností. Ovšem paranoidní hararský režim je má za "kolaboranty imperialismu". Ministr zemědělství Joseph Made naopak se zvrhlostí vlastní totalitním činovníkům žádá o finanční pomoc bělochy z CFU. Ovšemže bezvýsledně. Co vyhnaní farmáři? Mnohé zklamal postoj britských úřadů. "Při přesídlování jsme se setkali s minimálními ohledy," říká farmářka Connollyová, která se s manželem letos přestěhovala do Brightonu. Zimbabw ané s britskými pasy prý nemají nárok ani na finanční podporu, jaké se v Británii těší třeba Romové, kteří zde, byť většinou neúspěšně, žádají o azyl. Snad také pro to dávají vyhnaní farmáři přednost živo tu v Jižní Africe nebo v Botswaně, kde spoléhají na pomoc krajanů, již se sem přistěhovali po pádu Smithova bělošského režimu v roce 1980. Najdou se prů kopníci jako Brendan Evans, který loni přijal nabídku mosambické vlády: výměnou za know-how nabízí Zimbabw anům pronájem pěti procent nejlepší státní půdy. S bělochy se do provincie Manica stěhují domorodci, kteří původně z Mosambiku uprchli před občanskou válkou do Zimbabw e. "Migrace teď míří opačným směrem," pochvaluje si Tungai Sagwate, jenž donedávna pracoval na Evansově farmě v Zimbabw e. Nyní dohlíží na Evansův dobytek v Mosambiku, kde farmář postavil skromnou mlékárnu. "Mléko zatím provizorně plníme do sáčků z jihoafrického supermarketu Checkers," omlouvá se Evans. Mosambická vláda si od Zimbabw anů slibuje pracovní místa pro venkovany, nicméně farmáři se do Mosambiku nijak nehrnou, bojí se další konfisk ace. Některým černochům v Manice podle Evansové už vadí raketový start nové mlékárn y: "Zeptejte se jich, co soudí o Mugabem, a nejspíš vám řeknou, že je to jako Nyerere a spol. hrdina. Není o čem diskutovat."
________________________________________________________________________

Akce Celník byla úspěšná
Kladenský deník | 28.11.2003 | rubrika: Kladensko | strana: 17 | autor: ROBERT BOŽOVSKÝ

Kladenští policisté zadrželi v těchto dnech při akci s krycím názvam Celník organizovanou skupinu čtyř zlodějů aut specializujících se na fiaty, peugeoty a novější škodovky. Spolu s nimi byl odhalen muž, který s jedním z výše uvedených pachatelů distribuoval taneční drogu extáze, marihuanu a pervitin.
Kladno - Zloději vozidel postupovali profesionálním a důmyslným způsobem. Automobily, které zcizili nejen na Kladensku, ale i v jiných částech republiky, převezli do Kladna, kde měli pronajaté garáže. V nich nelegálně upravili identifikační čísla vozů. Zároveň padělali kupní smlouvy.
"Na černém trhu zakoupili počítačový program, jehož prostřednictvím tiskli na barevné kopírce zfalšované celní deklarace potvrzující, že vozidla byla dovezena ze zahraničí. Auta poté nabízeli prostřednictvím inzertních novin. Kupující neměli téměř žádnou šanci zjistit, že smlouvy jsou padělané," uvedl k případu jeden z kriminalistů, kteří se na jeho objasňování podíleli.
Policisté ještě před zadržením čtveřice zlodějů zajistili devět jimi prodaných vozidel, jejichž celková cena činí minimálně 1,2 milionu korun. Dalších sedm automobilů v hodnotě nejméně dvou milionů korun objevili ve zmíněných pronajatých garážích. "Je podezření, že byly rovněž ukradeny," prohlásila mluvčí kladenských policistů Jana Šteinerová.
V souvislosti s případem odcizených vozů dopadli kriminalisté také sedmadvacetiletého muže z Kladna. Ten si nejspíše ze zahraničí nechal počátkem letošního roku dovézt tablety taneční drogy extáze, které dále distribuoval s jedním ze čtveřice zlodějů. Prodávali navíc také pervitin a marihuanu. "Při domovní prohlídce bylo nalezeno dvacet tisíc tablet extáze, jejíž hodnota na černém trhu činí minimálně tři miliony korun," dodal kriminalista.
Tři ze zlodějů aut jsou stíháni vazebně, čtvrtý na svobodě. Na dealera drog byla rovněž uvalena vyšetřovací vazba.

Mluvčí kladenských policistů Jana Šteinerová včera novinářům ukázala několik vozidel, která byly odcizena čtveřicí pachatelů ve věku od dvaadvaceti do pětatřiceti let.
________________________________________________________________________

Kauza zneužívaných dívek odročena
Olomoucký den | 29.11.2003 | rubrika: Šumpersko a Jesenicko | strana: 12 | autor: Danuše Krčová

nevěrohodná výpověď

Jeseník * Soudní projednávání případu sexuálního zneužívání nezletilých dívek ze Zlatých Hor na Jesenicku včera k závěru nedospělo. Při čtvrtečním líčení ani výslechy dalších pěti svědků nepomohly k objasnění všech okolností kauzy. Předsedkyně senátu Martina Červinková po sedmi hodinách odročila jednání na neurčito. Bude prý nutné vypracovat psychologický posudek na jednu z postižených dívek.
"Rozhodli jsme se požádat o znalecký posudek, poněvadž máme podezření, že děvče má sklony k přílišné fabulaci a že by si mohlo vymýšlet," zdůvodnila včera rozhodnutí Červinková poté, kdy znovu vyslechla obě poškozené dívky.
Nevěrohodnost výpovědí se podle ní nevztahuje ke dvěma chlapcům obžalovaným z pohlavního zneužívání. Ti s dívkami prokazatelně souložili. Psycholog bude zkoumat pravdivost výpovědi pouze u dvaačtyřicetiletého Ladislava Svižely souzeného za pohlavní zneužívání. Podle shromážděných důkazů měl nezletilé dívky, které k němu přicházely na alkoholové dýchánky, osahávat a líbat, přestože si to nepřály. Muži hrozí až osm let vězení.
Navíc čelí obžalobě za trestné činy šíření toxikomanie. Na divokých večírcích v jeho bytě byla kromě alkoholu partě dětí nabízena marihuana a toluen. Zpovídá se i z ohrožování mravní výchovy mládeže.
Kromě Svižely a obou mladíků čekají na výrok soudu další aktéři nespoutaných zábav. Sviželův syn se společně se svým kamarádem zpovídá z kriminálního deliktu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a z šíření toxikomanie. Právě oni na dýchánky přinášeli pro "zpestření" marihuanu a toluen. Poslední z šestice obžalovaných je souzen za výtržnictví. Pod vlivem drog poškodil ve městě venkovní lampy.
Prozatím není jasné, kdy bude líčení pokračovat. Soudkyně poznamenala, že "nejdříve v polovině prvního čtvrtletí příštího roku". Jednání v březnu pak vidí jako reálný termín.
________________________________________________________________________

Exekutoři našli drogovou dílnu
Blesk | 29.11.2003 | rubrika: Čechy | strana: 4 | autor: (krk)

ÚSTÍ NAD LABEM - Hned dvakrát nepříjemná byla pro muže (35) z Ústí nad Labem návštěva exekutorů. Nejen že přišel kvůli dluhům o majetek, ale navíc se přišlo na to, že vaří pervitin. "Exekutoři upozornili policisty na podezřelé věci v bytě, při prohlídce se našly nádoby používané k výrobě drogy, injekční stříkačky i suroviny na výrobu pervitinu," informovala Veronika Beranová, mluvčí ústecké policie. Muž je obviněn z nedovolené výroby a držení drog. Stíhán je na svobodě. Hrozí mu až pět let vězení.
________________________________________________________________________

Policie odhalila výrobce pervitinu
Českolipský deník | 28.11.2003 | rubrika: Českolipský region | strana: 21 | autor: (pol)

Litoměřicko - Policii OŘ PČR Litoměřice v součinnosti s Národní protidrogovou centrálou se podařilo v tomto měsíci odhalit čtyři muže ve věku od 42 do 47 let, kteří vyráběli a prodávali v litoměřickém regionu drogy. Při domovních prohlídkách byly nalezeny 3 chemické laboratoře, které sloužily k výrobě pervitinu. Pachatelé získali prodejem drog 80 tisíc korun. U jednoho z obviněných policie zadržela ilegálně drženou zbraň. "Všichni čtyři muži byli obviněni z trestné činnosti výroba a distribuce omamných a psychotropních látek a hrozí jim trest odnětí svobody od 2 do 10 let," sdělila mluvčí policie por. ing. Alena Romová. V současné době jsou obvinění muži ve vazbě.
________________________________________________________________________

Vydělával na drogách
Karlovarské noviny | 28.11.2003 | rubrika: Lokální | strana: 10

Ostrov - Z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů je podezřelý osmadvacetiletý muž z Ostrova. Informovala o tom policejní mluvčí Eva Plíhalová. "Mladý muž si prodejem drog vydělával od května do listopadu letošního roku," uvedla Plíhalová. Za tu dobu opakovaně prodal pervitin dvěma osobám. "Za prodej této drogy inkasoval podezřelý muž celkem dvaapadesát tisíc korun," dodala mluvčí mužů zákona.
________________________________________________________________________

Když bolí duše, stůně tělo
Týden | 1.12.2003 | rubrika: Moderní život | strana: 94 | autor: Kateřina Svobodová

Psychosomatická medicína aneb Proč se léčí choroby, nikoli člověk

Lékaři zbytečně předepisují léky a vyšetření i takovým pacientům, s nimiž by stačilo rozebrat jejich životní situaci. Řada nemocí totiž pramení ze stresu, úzkosti či deprese.

Člověk, který žije delší dobu v psychickém vypětí, dřív nebo později onemocní. Začnou ho bolet záda, hlava, objeví se žaludeční vředy nebo vypoví službu imunitní systém a následuje jedna viróza za druhou. Co s takovým pacientem obvykle udělají lékaři? Nejdříve jej pošlou na rozbory krve, rentgen či ultrazvuk, pak mu předepíší léky. Nemocnému se uleví, avšak stává se z něj dlouhodobý uživatel medikamentů: léčebným postupem se odstranily následky, ale původní příčina potíží, rozkolísaná psychika, zůstává.

Někdy stačí mluvit

S chorobami, u nichž je zřejmé, že se na nich vysokou měrou podílejí psychické faktory, denně do ordinací přichází podle odhadů odborníků třicet až čtyřicet pro cent pacientů. "Může to dokonce být polovina," říká místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek. "U takových osob je nejúčinnějším lékem změna životo správy, což je však také nejméně dostupná medicína. Málokdo je schopen to dokázat." Drtivá většina postižených si proto z ordinací odnáší vějíř receptů na nejrůznější preparáty, o nichž kritici tohoto stavu říkají, že jsou předepsány "z rozpaků"; nejčastěji jde o sedativa, hypnotika či analgetika. Jinými slovy: místo "bádání v hlubinách duše" lékaři obvykle řeší potíže léky, a tak není divu, že jejich spotřeba stále roste. Roku 2001 dosáhl trh s medikamenty objemu 430 miliard dolarů (viz TÝDEN č. 42/03). "Neduhů, které jsou dané nějakou životní krizí, existuje obrovské množství. Lidé nemohou dodýchnout, cítí tlak na hrudi nebo mravenčení prstů, buší jim srdce, mají vysoký tlak. Málokdo si to však spojí se stresem," říká rehabilitační lékař Jan Hnízdil. Také on potvrzuje, že k léčbě někdy stačí velice málo: jen s pacientem hovořit. "Často se dozvídám neuvěřitelná životní dramata: syn spáchal sebevraždu, manžel se oběsil, zemřeli rodiče, rozvod, ztráta zaměstnání. Už jen tím, že o tom s pacientem mluvím, se zdravotní stav může v krátké době zlepšit, a to za minimálního použití techniky a léků." Lékař Jelínek připouští, že ne všichni praktici mají čas nebo chuť si s lidmi popovídat o tom, co je sužuje a jak žijí. "Pokud mají denně pozvaných šedesát pacientů, tak je vyšetří, zeptají se, co je bolí, a předepíší léky. V lepším případě jim autoritativně řeknou, ať nekouří," vysvětluje. "Je potřeba rozlišovat, kdo přichází s nějakou banalitou, a na koho je potřeba udělat si čas a normálně si s ním čtvrt hodiny nebo dvacet minut popovídat." Takový rozhovor často může podle jeho názoru velkou většinu problémů odstranit.

Na součástky

Nemocemi, jež jsou (spolu)zapříčiněny psychickými výkyvy, se zabývá takzvaná psychosomatická medicína. Zatímco například v Německu nebo ve Spojených státech se její počátky vážou ke dvacátým létům minulého století a patří k všeobecně respektovaným oborům, v Česku pořád velmi obtížně hledá cestu k oficiálnímu uznání. Minulý režim ji považoval za "reakční pavědu" a v očích mnoha odborníků je tomu tak dodnes. Příčina spočívá zejména v takovém pojímání medicíny, které je přesvědčeno o tom, že vše nebo téměř vše dokáže diagnostikovat technikou a léčit medikamenty. "Úplně ignoruje psychosociální souvislosti, způsoby prožívání pacienta. Ten je jen hmota a jako s hmotou se s ním zachází," míní Jiří Šavlík z psychosomatické poradny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Dobře to podle jeho názoru dokládá skutečnost, jak úzce se dnešní lékaři specializují. Jeden léčí slinivku, druhý žlučníky, třetí zodpovídá za hypofýzu. Každý má na starosti nějakou část pacienta, jako kdyby šlo o stroj, který opraváři v servisu rozebírají na součástky. Podle prestižního britského časopisu British Medical Journal se však až u jedné čtvrtiny pacientů ani za použití veškeré špičkové techniky a opakovaných vyšetření u specialistů nepodaří zjistit, co jim vlastně je. "Pomohlo by, kdyby někdo nemocného léčil jako člověka, kdyby se našel někdo, kdo by udělal syntézu. Takový článek však z lékařských oborů úplně vypadl," říká Šavlík a Jelínek k tomu dodává, že tímto člověkem by měl být právě praktický lékař: "Je to právě on, kdo by měl člověka vidět jako celek, psychosomatické souvislosti přece nemůžeme popírat." Lékaři, a praktičtí zejména, by však kromě času a chuti k osobním rozhovorům s pacientem potřebovali též psychologickou průpravu, na což lékařské fakulty ve studijních plánech nepamatují. Další potíž je v tom, že zdravotní pojišťovny jim povídání s pacientem neproplatí.

Jako papiňák

Pokud se odstraňují pouze následky a nehledají příčiny, dříve nebo později "vybublají" psychické potíže někde jinde. Odborníci to přirovnávají k tlakovému hrnci. Přetlak musí ven, a když se jedno místo ucpe, pára si najde jiný "pojistný ventil". "Má-li někdo stresový žaludeční vřed, je třeba ho léčit, ale pochopitelně je nutné zabývat se situací, na jejímž základě vznikl. Jinak to nikam nevede. Musí se to řešit současně," udává příklad Šavlík. Právě v oboru gastroenterologie se odhaduje, že u 40 - 60 procent pacientů pramení příčina potíží z psychiky. Vůbec nejčastěji se emoční problémy projevují bolestí, především zad a pohybového ústrojí. Podle studií Evropské společnosti pro studium bolesti má potíže s bolestmi hlavy či zad každý pátý Evropan a na jejich léčbu je v Evropě vynakládáno ročně 34 miliard eur. Obyvatelé starého kontinentu kvůli chronickým bolestem zmeškávají za rok půl miliardy pracovních dní, každý pátý považuje bolest za tak nesnesitelnou, že by raději nežil, a třetina postižených kvůli ní přišla o místo. Také u nás je bolest a potíže pohybového ústrojí stabilně na druhém místě příčin pracovní neschopnosti a ze všech diagnóz má na svědomí nejdelší dobu strávenou na neschopence. "Za drtivou většinou takzvaných funkčních poruch pohybového aparátu se skrývají somatizované úzkostné stavy či emoční tenze. Typickým příznakem je pocit bolestivého a silného napětí v oblasti šíjových a bederních svalů," říká Hnízdil. Praktický lékař takovému pacientovi předepíše něco proti bolesti, případně ho pošle na neurologii, ortopedii či k rehabilitačnímu specialistovi. Nejčastějším diagnostickým rituálem však je rentgenové vyšetření. Podle statistik na ně posílá své pacienty 80 procent doktorů pravidelně, z toho 70 procent již při první návštěvě. Ve Švédsku si tyto případy vzali na mušku vědci a zjistili, že pro léčbu významný nález se po rentgenovém vyšetření vyskytl jen u jednoho z 2500 vyšetřovaných lidí. "Zbylých 2499 rentgenů bylo absolutně zbytečných. Obdobné to je s gastroskopií, artroskopií, EKG ," říká Šavlík. Ze švédského výzkumu vyplynul další zajímavý poznatek. Na otázku, proč lékaři nemocné tak často rentgenují, jich 88 procent odpovědělo, že chtěli pacienta uklidnit. Skoro 80 procent současně přiznalo, že chtěli uklidnit také sami sebe.

Nechci nic slyšet

Za špatnou komunikaci, nedostatek času a povrchní rozhovory v ordinacích však nemohou jen lékaři. Lidé, kteří do ordinací přicházejí, totiž často nechtějí nic slyšet o tom, že by jejich nemoc mohla pramenit z psychických potíží. To se týká zejména starší generace, která vyrůstala v socialismu: byla naučená, že jsme buď zdraví, nebo nemocní, ale to, co cítíme, s tím nijak nesouvisí. Lékaři se často setkávají s tím, že zeptají-li se na něco, co s léčbou zdánlivě nesouvisí, pacient se hned rozčílí. "Jednou jsem se jednoho pána dotázal, jak žije. Začal na mě křičet, co je mi do toho, že mým úkolem je předepsat mu něco na bolest," vzpomíná Hnízdil. V drtivé většině případů už dokonce lidé vědí, který konkrétní lék chtějí na recept napsat... Jak se tedy léčí v psychosomatických poradnách? "Já především poslouchám, trpělivě a dlouho. Pacient řekne všechno, co potřebuje. Nakonec se dozvím, co mu doopravdy je. Kdyby to samé udělal praktický lékař před půlrokem, tak by tomu člověku ušetřil potíže, zbytečné užívání prášků a pojišťovně peníze," říká Šavlík. Do psychosomatických poraden, které by se v České republice daly spočítat na prstech obou rukou, však chodí spíše lidé, s nimiž už si lékaři absolutně nevědí rady. Mnohdy to trvá roky.
________________________________________________________________________

Policie podezřívá učně, že přiotrávil spolužáky durmanem
Zpravodajství ČTK | 30.11.2003 | 16:39 | rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj | autor: ORV

ŠUMPERK 30. listopadu (ČTK) - Policisté podezřívají šestnáctiletého učně ze Šumperska, že v září přiotrávil sebe a své tři spolužáky odvarem z durmanu. Mladíky musela po vypití tekutiny obsahující drogu odvést rychlá záchranná pomoc do nemocnice.

Mluvčí šumperské policie Josef Ostřanský ČTK řekl, že policisté mladíka obvinili z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Pokud by byl dospělý, mohl by jít do vězení až na deset let. Jako mladistvému mu hrozí pět let odnětí svobody.

Trestného činu se mladík podle mluvčího dopustil na praxi na pile v Rapotíně na Šumpersku. "Donesl tam durman a uvařil z něj odvar, který spolu s ním ochutnalo asi sedm učňů. Obviněný a další tři učni pak museli být převezeni do nemocnice. Jednoho mladíka lékaři propustili po vyšetření, ostatní v nemocnici zůstali několik dní," uvedl Ostřanský.

Policie vydala krátce po otravě mladíků prohlášení, ve kterém upozornila veřejnost na nebezpečí konzumace durmanu. "Obsahuje velice nebezpečný a zákeřně působící atropin. I jeho malé množství může způsobit smrt udušením, neboť paralyzuje nervovou soustavu," varoval Ostřanský.

Vladimír Onderka snm
________________________________________________________________________

Věznice - to je i sex, drogy a kšeft
Mladá fronta DNES | 29.11.2003 | rubrika: Střední Čechy | strana: 3 | autor: LÍDA VONDRÁKOVÁ, VOJTĚCH BLAŽEK, FRANTIŠEK J. KUBÍK

Téma DNES

V Jiřicích dopustil dozorce znásilnění, ve Vinařicích podnikli zátah na distributory drog

Střední Čechy - Útěky, tajné obchodování, sex i drogy. To všechno se občas děje za branami středočeských věznic. Skoro každý rok se v některé z nich stane nějaká mimořádná událost. Většinou bývají pachateli samotní vězni, někdy jsou ale do podobných případů zapleteni i lidé z personálu.
Právě to se stalo v zatím poslední kauze znásilnění ve věznici v Jiřicích na Nymbursku. Ve čtvrtek ji nymburský okresní soud uzavřel: na tři a půl roku poslal do vězení bývalé dozorce v Jiřicích Jiřího Fedurca, který za úplatek pustil jednoho z vězňů do cely k ženě. Tehdy pětadvacetiletý vězeň Michal Kotek tady mladou ženu znásilnil a u soudu si za to vysloužil dva a půl roku za mřížemi.
Věznice prý už dříve udělala všechno proto, aby se podobný případ neopakoval. O podrobnostech ale informovat nechce. "Vzhledem k tomu, že jsou to změny, které se týkají vnitřní bezpečnosti věznice, o nich nelze na veřejnosti hovořit," řekl mluvčí věznice Jan Novák.
Během soudních stání, která se táhla téměř rok, padlo na adresu věznice několik vážných obvinění. "Běžně se s dozorci kšeftovalo," řekl například vězeň Libor Šíba.
Odsouzený dozorce Fedurco se odvolal a odmítá, že bral úplatky. Bral prý dost peněz a neměl důvod si přilepšovat. "Je to holý nesmysl," prohlásil.
O věznici ve Vinařicích na Kladensku se v posledních dvou letech hovořilo mimo jiné v souvislosti s případem, kdy byla lékařka přistižená při pohlavním styku s vězněm a také s distribucí drog za zdmi věznice.
"V případě lékařky nešlo o selhání systému, ale vyloženě o lidské selhání konkrétního člověka. Každý náš pracovník při nástupu podepisuje, že nebude odsouzeným poskytovat žádné nadstandardní služby a informace," říká ředitel vinařické věznice Bohdan Vrba. Policie také provedla na počátku letošního roku rozsáhlý zátah na distributory drog ve věznici. Mezi obviněnými se pak ocitli nejen vězni a jejich příbuzní, ale také někteří pracovníci dodavatelských firem, kteří do věznice přijížděli a dva pracovníci věznice - dozorce a vychovatel.
Obviněná byla také v té chvíli již bývalá vězeňská lékařka. "Vyšetřování tohoto případu stále ještě neskončilo," dodal ředitel věznice.
Pokus o předání makety zbraně odhalili letos v září ve věznici v Bytízi na Příbramsku. Byla patrně určena rusky mluvícímu spoluvězni.
"Šlo o velmi zdařilou maketu. Zajistili ji naši pracovníci prevence. Předpokládáme, že maketa zbraně byla vyrobena na zakázku. Nevíme přesně, komu byla určena, ale nelze vyloučit, že byla pro rusky mluvícího muže," řekl tehdy mluvčí věznice Vavřín Matušek.
Pistole byla k nerozeznání od pravé, vězeň, který ji vyrobil, se ale bránil, že šlo o hračku. "Bylo by možné ji použít k zastrašení nebo i k vzetí rukojmí," varoval Matušek.
Při následném pátrání použili příslušníci vězeňské služby i speciálně vycvičeného psa. Žádné jiné zbraně ale nenašli.
________________________________________________________________________

Jde o to, aby se zločin pachatelům nevyplácel
Právo | 29.11.2003 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: Lenka Kadeřávková

ŠÉF ODBORU VÝNOSŮ A PRANÍ PENĚZ ÚOKFK VLADIMÍR ZIMMEL:

* Od ledna má platit zákon, který vám pomůže při správě majetku zajištěného pachatelům trestných činů. Co to bude v praxi znamenat?

Je to zákon o výkonu správy majetku zajištěného v trestním řízení, který vznikl poté, co jsme upozorňovali na nedostatky v této oblasti. Bylo to např. v souvislosti se snahou o zajištění letadla, které náleželo pachateli trestného činu, jehož výnos ze zločinu přesáhl hodnotu 100 miliónů Kč. Hodnota letadla se pohybovala kolem 6 miliónů Kč a byly zde právní důvody pro to, aby pachateli takový majetek byl zajištěn. Státní zástupce však letadlo zajistit v praxi nemohl, přestože to zákon předpokládá, ba dokonce předepisuje.

* Proč?

Nebylo totiž zřejmé, kdo a jakým způsobem vykoná řádné zajištění takového majetku a jeho správu, aby nedošlo k jeho poškození, zničení, ztrátě, odcizení nebo jinému snížení hodnoty. Daný stav věci vedl k situacím, že věci vysoké hodnoty zůstávaly v držení pachatelů závažné trestné činnosti, kteří nebyli nijak blokováni při zacházení s takovým majetkem. Mohli ho tedy klidně prodat a výtěžek spotřebovat nebo převést na třetí osoby apod.
Nový zákon představuje významný průlom v oblasti boje proti legalizaci výnosů z trestné činnosti tím, že upravuje způsob zjišťování majetku, definuje subjekty určené k jeho správě a způsob správy takového majetku, řeší otázky spojené s financováním správy majetku a možnosti jeho prodeje se souhlasem nebo bez souhlasu obviněné osoby.

* Co ale v případě, že pachatel převede majetek na jinou osobu? Máte vůbec nějaké páky na to, jak jej zajistit?

Převod výnosu trestné činnosti na třetí osoby představuje klíčový problém. V takových případech je zajišťování a následné propadnutí majetku v trestním řízení obtížné, často spíše nemožné. Majetek lze v některých případech zabavit třetí osobě například tehdy, pokud bychom ji stíhali za trestný čin legalizace výnosů trestné činnosti (§252a tr.z.).

Tam bychom jí ale museli prokázat úmysl takového jednání a především také to, že dotyčná osoba věděla, že peníze, které na ni převedl pachatel loupeže, byly výnosem z této trestné činnosti. A to je velice těžko prokazatelné. Obecně platí, že lze rozhodnout o propadnutí věci jen tehdy, jde-li o věc náležící pachateli trestného činu. Pokud jde o trest propadnutí majetku, lze opět rozhodnout pouze o majetku odsouzeného, nikoliv však o majetku dětí, manželky či dalších blízkých osob odsouzeného pachatele.

* Jak z toho ven?

Východisko z tohoto problému lze spatřovat pouze ve vhodné legislativní úpravě trestněprávních norem. Bylo by dobré vytvořit právní podmínky, aby bylo možno odčerpat výnos vždy, tedy i když jej pachatel spotřebuje nebo převede na třetí osoby. Například nyní nemůžeme na pachatele, který vydělá milión prodejem drog a výnos spotřebuje. Proto navrhujeme, aby byl vytvořen institut majetkové náhrady, který spočívá v možnosti zajištění jiného jeho majetku, i když by šlo o majetek nabytý legálně, a to až do výše prokázaného výnosu. Například dům zděděný po babičce. Takový právní instrument má například sousední Německo a velmi efektivně jej využívá.

* Jak ale postupovat v případě, že tato osoba převede veškerý svůj majetek?

Návodem mohou být určité vzory z britského, tedy anglosaského typu práva. Soud rozhoduje o peněžitém nároku vůči pachateli, který je pak uplatňován doživotně. Kalkuluje tedy s tím, že i když je pachatel v době odsouzení bez majetku, za deset nebo patnáct let může majetek mít. Neumožňuje tedy pachateli být deset let po spáchání zločinu v klidu, a později, když se na vše zapomene, si užívat luxusu z uchráněného lupu. Také v případě, kdy pachatel nesplní příkaz k zaplacení peněžitého trestu v situaci, kdy mu to majetkové poměry dovolují, nastávají mnohem přísnější sankce, než je tomu u nás. Tedy jestli nezaplatí, tak mu hrozí poměrně vysoký trest, a to až do výše deseti let odnětí svobody.

* Jak velký majetek obstavil váš odbor letos stíhaným osobám? A jaké byly výsledky loni?

Na základě činnosti našeho odboru byly v letošním roce dosud zajištěny výnosy z trestné činnosti a další majetek v celkové hodnotě přesahující půl miliardy korun. Loni to bylo přes 2,6 miliardy Kč.

* Letos tedy mnohem méně, i když určitě namítnete, že to číslo ještě není konečné. Čím si to vysvětlujete? Jde o neúspěch?

To bych takhle rozhodně neřekl. Je zde celá řada aspektů, proč je tomu tak. Loni například výsledek z 95 procent tvořily tři případy, miliardové a stomiliónové kauzy, které vždy způsobují prudké výkyvy ve statistikách. Například jen v případě KTP Quantum došlo k zajištění majetku v hodnotě kolem dvou miliard korun. Navíc se nelze dívat pouze na objem zajištěných hodnot, který má jen omezenou výpovědní hodnotu. Důležitějším aspektem je dle mého názoru četnost případů, u kterých se výnos z trestného činu podaří zajistit. Předpokládám také, že se letošní bilance do konce roku ještě podstatně zvýší, protože řadu případů máme připravenou. Letos jsme zpracovávali téměř trojnásobek případů proti loňskému roku.

* V číslech to znamená kolik?

V loňském roce jsme šetřili 86 případů, letos již celkem 231 případů. Je naším strategickým cílem zajistit výnosy u co největšího počtu spáchaných trestných činů a jednoznačně směřovat k tomu, aby se zločin pachateli nevyplácel.
________________________________________________________________________

Obviněn za durman
Blesk | 1.12.2003 | rubrika: Morava/Slezsko | strana: 4 | autor: (rys)

ŠUMPERK - Učeň (17) ze Šumperka, který málem zemřel při zářijovém durmanovém dýchánku při praxi na pile v Rapotíně, byl obviněn z nedovolené výroby a držení drog. Podle policie to byl právě on, kdo durman přinesl a pro skupinu svých přátel z něj uvařil odvar.
Čtyři hoši se prostřednictvím jedné z nejzákeřnějších drog pokoušeli dostat do stavu blaženosti. Místo toho však skončili s otravou v nemocnici. Třem stačilo vypláchnout žaludky, jeden však byl v tak kritickém stavu, že se o něj na šumperském ARO lékaři několik hodin doslova přetahovali se smrtí.
"Shodou okolností to byl právě tento mladík, který, jak se při vyšetřování ukázalo, má celou událost na svědomí. V minulých dnech byl proto obviněn z výše uvedeného trestného činu," konstatoval šumperský policejní mluvčí Josef Ostřanský.
Taker
Tý vole, tak kanadský papaláši nakonec budou na trávě rejžovat na burze kde s ní můžou legálně kšeftovat. Tak to mě opravdu dostalo...
pakor
To s tym Holandskom sa mi vobec nepaci :( :( :(
gunman
naopak, už sa teším, ako začnú zatvárať výrobcov alkoholu :-))
dr. sklenenka
kamaraade, ti povim, ty sis stim dal ale praci k+ for you.
dobry pocteni


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma