Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 27.11.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
ČR a drogy: lepší výběr
Reflex | 27.11.2003 | rubrika: BPM | strana: 62 | autor: PŘIPRAVUJE HOLEC@REFLEX.CZ

Jak se zdá, trendy nezastavíme. Podle posledního průzkumu, který zveřejnilo Národní monitorovací středisko pro drogy, se vývoj na drogovém trhu začíná blížit světovým trendům. Zatímco klesá obliba tvrdých drog, především heroinu a pervitinu, stoupá obliba marihuany a extáze, tedy drog, pro něž se již před nějakou dobou vžilo označení "rekreační drogy". Zatímco každý desátý Čech kouřil marihuanu, dvě a půl procenta Čechů si loni vzalo extázi. Lze předpokládat, že především na tanečních akcích. Na tento trend se dá jistě dívat různě, nicméně potvrzuje, co se ukázalo na britské taneční scéně ve druhé polovině devadesátých let: pokud jsou dostupné levné a relativně (alespoň v porovnání s heroinem či pervitinem) bezpečné drogy, klesá obliba těch tvrdších. Právě extáze a marihuana (používaná často jako "brzda" při odeznívání účinků extáze) zpomalily užívání heroinu, který byl označen za "nemódní" drogu zoufalců. Jaký rozdíl proti nástupu punku počátkem osmdesátých let, kdy byl heroin tak šik. "Mladí lidé už dokáží rozlišovat rizika jednotlivých drog, proto při experimentování nesáhnou hned po těch nejrizikovějších," komentoval výsledky výzkumu Josef Radimecký, který má na starost vládní koordinaci protidrogové politiky. Dalším zajímavým číslem je množství drog. V roce 2002 bylo v republice zadrženo 157 kilogramů drog, což je pouze čtvrt procenta všech drog spotřebovaných v republice během stejného období. Ano, počítáte správně - (převážně) mladí Češi ročně proženou svými těly skoro 63 tun drog. Jen pro zajímavost - na větší náklaďák se vejde tak sedm tun. Šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous se sice podobným číslům diví, ale jde v podstatě o kopírování trendů běžných v zahraničí. Z těch se dá vypozorovat i další zajímavost: v souvislosti s masovým rozšířením extáze a její stále klesající kvalitou začala v Anglii rychle klesat její obliba. Začala proto stoupat poptávka po krystalické (vysoce čisté) extázi, kokainu nebo jiných "drogách vyrobených na zakázku". Čísla dále - byť ne příliš populární metodou - potvrzují, že tuzemská taneční scéna a s ní i její droga dosáhly vrcholu popularity. Naopak marihuana si dále upevňuje postavení nejpopulárnější nelegální drogy vůbec. V EU ji někdy vyzkoušela až jedna čtvrtina populace - byť tam se do podobných statistik započítávají i úlety generace dnešních padesátníků v sedmdesátých letech. Bez ohledu na to, že Jiří Komorous viní z obliby marihuany především "mediální kampaň některých ,odborníků` podceňujících marihuanu," jak řekl v MF Dnes, ve skutečnosti je za tím asi něco daleko prostšího. Mladí lidé mají o marihuaně dost objektivních informací a v klubech jim prostě chutná. Mimochodem: nejvíc pře dávkovaných v loňském roce šlo na vrub oficiálním lékům.
________________________________________________________________________

Marjánku střídaly lysohlávky
Právo | 27.11.2003 | rubrika: Severní Morava a Slezsko | strana: 14 | autor: (ČTK)

Z pěstování marihuany a sběru halucinogenních hub podezřívají bruntálští policisté dva muže ve věku 21 a 23 let a dvaadvacetiletou dívku. Mluvčí bruntálské policie Lucie Krašteničová řekla, že drogy sami užívali nebo je prodávali. Podle kriminalistů letos skupina vypěstovala celkem 12 rostlin konopí setého. Navíc údajně sbírali, sušili a konzumovali i lysohlávky. Na houby trojice společně vyrazila do lesů v okolí Moravského Berouna letos v říjnu.
________________________________________________________________________

Policie: Skupina sedmi lidí dodávala drogy do ostravské věznice
Zpravodajství ČTK | 26.11.2003 | 11:53 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: DVC

OSTRAVA 26. listopadu (ČTK) - Skupinu sedmi výrobců a distributorů pervitinu z Karvinska odhalili ostravští policisté. V akci s krycím názvem Alcatraz ochromili dodávky narkotik do věznice v Ostravě-Heřmanicích. Tok pervitinu od výrobců do rukou odsouzených přímo z nápravného zařízení řídil prostřednictvím propašovaného mobilního telefonu čtyřiatřicetiletý muž odsouzený na více než sedm let za výrobu a prodej narkotik. Pervitin pak ve věznici prodával nejméně třem odběratelů. Novinářům to to dnes řekl šéf ostravského týmu Toxi Jiří Kopeček.

Kriminalisté vězně a dealera v jedné osobě zadrželi 20. listopadu zrovna v době, kdy telefonoval. Dodávky narkotik řídil z výrobní zóny, která přímo sousedí s areálem věznice a soukromá firma v ní provozuje kovošrot. Odsouzený tam chodil pracovat a drogy mu donášeli v papírových obálkách dva zaměstnanci soukromé firmy.

"Oba ale tvrdí, že nevěděli, co předávají. Proto nebyli obviněni z podílnictví," doplnil kriminalista. Policisté se domnívají, že stejně se vězeň dostal i k mobilnímu telefonu.

pokr. dvc jpt

Podle mluvčí věznice Radomíry Dlouhé měli pracovníci podezření, že v areálu jsou drogy, od letošního léta. "Jeden z vězňů dobrovolně odevzdal psaníčko s bílým práškem. Požádali jsme proto o spolupráci policii a ta se případu ujala," uvedla Dlouhá. Vedení věznice zatím zakázalo dvěma mužům, kteří obálky vězni přinášeli, vstup do areálu výrobní zóny. "Zatím se nepotvrdilo, že by se na pašování drog do věznice podílel i někdo ze zaměstnanců," doplnila.

Podle kriminalistů úspěšná akce ochromila i dodávky drog do Bohumína a Ostravy. Pervitin zadržení, kteří skončili ve vazbě, vyráběli na různých místech Karvinska. "Zatím máme zadokumentováno, že prodejem pervitinu vydělali nejméně 500.000 korun," doplnil policista.

Jeden z organizátorů, čtyřiatřicetiletý muž z Orlové-Lutyně, podle policistů pervitin vařil ve svém domě na okraji obce. "Místo měl dokonale zabezpečené. Příjezdovou cestu monitorovala kamera a mikrofon. Všude byla čidla zaznamenávající sebemenší pohyb lidí, která zadržený sledoval na monitoru v obývacím pokoji. Měli jsme problém se k domu nepozorovaně dostat. Muž byl navíc ozbrojen, takže jsme museli počkat až bude mimo objekt a pak zasáhnout," dodal Kopeček.

Při domovních prohlídkách policisté zajistili tři varny pervitinu, velké množství chemikálií, marihuany, heroin a kokain. Navíc našli i velké množství prázdných nebo plných balení léků, ze kterých pervitin vařili. "Zadržený tvrdil, že 700 krabiček má na léčbu. Prý je často nemocný a má rýmu," uvedl policista.

Ostravským policistům se daří stále častěji odhalovat varny pervitinu, který je mezi narkomany považován za český vynález. V roce 2000 zasahovali na sedmi místech, kde se droga prokazatelně vyráběla. Loni jich bylo už 20 a během letošního roku už o jednu více. "V Ostravě vařiči ví, že je velká šance na odhalení. Proto se nám začínají stěhovat do jiných okresů," uvedl šéf ostravských kriminalistů Tomáš Landsfeld.

David Moravec jpt
________________________________________________________________________

Pervitinový »Alcatraz« dobyla zásahovka
Blesk | 27.11.2003 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 7 | autor: Radek Lukša

OSTRAVA - Alcatraz. Toto krycí jméno dali detektivové domu v Dolní Lutyni změněném zabezpečovací technikou v málem nedobytnou pevnost. Pan Milan (35) v něm vařil pervitin a šéfoval dealerům zásobujícím jedy Ostravsko, Karvinsko, Bohumínsko a dokonce věznici v Heřmanicích.
"Čidla pohybu, kamery, prostorové mikrofony. V obýváku sledoval a poslouchal dění venku. Využili jsme momentu, kdy neseděl u monitoru," řekl šéf ostravského TOXI týmu Jiří Kopeček. Vtrhla tam zásahovka a bylo to. "Já bývám často nachlazený," tvrdil narkoman, když u něho objevili na 700 balení léku Modafen, ze kterého se »perník« dělá.
Ve stejnou chvíli cvakla želízka ještě na šesti místech včetně takzvané pracovní zóny v heřmanickém kriminále. Trestanec (35) organizující distribuci drogy za mřízemi byl přistižen při činu. "Mobilním telefonem se domlouval na další dodávce," řekla mluvčí věznice Radomíra Dlouhá.
Prsty v šíření jedů mezi odsouzence nemají bachaři, ale dělníci firmy, která má v areálu káznice šrotiště. "Jsou podezřelí dva. Tvrdili, že netušili, co v obálkách nosili," upřesnil vedoucí ostravské kriminálky Tomáš Landsfeld.
"Podezřelé jsme znali a sami na nich pracovali," doplnil Kopeček. Parta šesti lidí (mimo onoho trestance) ve věku od 28 do 44 let se ale dala na drogové kšefty v takovém měřítku, že o ni projevila zájem i Národní protidrogová centrála! Ta se na zatýkání podílela v rámci akce Jetel.
A výsledek? Sedm pachatelů ve vazbě, tři zrušené varny jedů, zabavený pervitin, heroin, marihuana a kokain. Pan Milan přišel o pistoli i 200 nábojů. Měl je načerno. Podle policistů bude část feťáků bez drog, zejména ti v »base«.
________________________________________________________________________

V Měříně začne ve čtvrtek středočeská protidrogová konference
Zpravodajství ČTK | 26.11.2003 | 15:52 | rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj | autor: JT

VLAŠIM/MĚŘÍN (Benešovsko) 26. listopadu (ČTK) - Prevence a léčba drogových závislostí je tématem konference nazvané Protidrogová politika - služby a programy ve Středočeském kraji, která začíná ve čtvrtek v Měříně u Slapské přehrady. Dvoudenního jednání se zúčastní 73 odborníků, řekl dnes ČTK Jiří Broža z pořadatelského týmu.

Konferenci pořádá Středočeský kraj ve spolupráci s Asociací nestátních organizací zabývajících se prevencí a léčbou drogových závislostí (A.N.O.). "Hlavním letošním cílem není ani tolik odbornost, jako spíš vzájemné představení programů, zařízení a lidí, kteří se ve Středočeském kraji zabývají protidrogovou problematikou," dodal Broža.

Středočeský kraj je podle něj velice rozlehlý. Je proto třeba, aby se odborníci navzájem znali, i vzhledem k možnému předávání si klientů v rámci navazování služeb a programů. Mezi účastníky konference jsou pracovníci terapeutických komunit, regionální protidrogoví koordinátoři i úředníci.

Konference je první svého druhu ve Středočeském kraji. "Pokud budou možnosti, finance a ochota, předpokládáme z konference udělat tradici," konstatoval Broža. Další jednání by už ale byla zaměřena víc odborně a tematicky, dodal.

Podle zprávy o protidrogové politice, kterou nechal vypracovat středočeský krajský úřad, jsou ve Středočeském kraji největší problémy s drogami v Mladé Boleslavi, Benešově a Kladně. Mezi nejvíce užívané drogy patří marihuana, pervitin a heroin. Kraj je navíc specifický tím, že se jeho drogová scéna prolíná s pražskou.

Jaroslava Tůmová mol
________________________________________________________________________

Manželé pašovali čtvrt tuny drog
Mladá fronta DNES | 27.11.2003 | rubrika: Severní Čechy | strana: 1 | autor: (jp, vj)

Ústí nad Labem, Passau - Soud v německém Pasově poslal v úterý za mříže čtyřčlennou rodinu Gieselových z Ústí nad Labem za pašování drog.
V březnu je zatkla německá policie nedaleko hraničního přechodu Strážný a v jejich obytném automobilu našla dvě stě šedesát kilogramů hašiše, který pašovali z Jordánska a Sýrie.
Nejvyšší šestiletý trest si odsedí Tomáš Giesel. Jeho manželka Marcela dostala dva a půl roku a otec se strýcem tři roky. Jako jediného policie už v březnu propustila dvouletého Tomáše Giesela nejmladšího, o kterého bude další roky, než se matka vrátí na svobodu, pečovat babička v Hostovicích u Ústí.
"Nikdo z příbuzných, kteří zůstali v Čechách, o pravém účelu rodinné cesty nevěděl. Kdybychom se ho dopátrali dříve, možná jsme jim to mohli rozmluvit," rozplakala se včera sedmdesátiletá Jana Gieselová, babička muže, který byl za pašování odsouzen.
________________________________________________________________________

Za hašiš na šest let do vězení
Mladá fronta DNES | 27.11.2003 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 1 | autor: (vj)

Téma

Pasov - Touha po penězích a bohatství přivedla čtyřčlennou českou rodinu do vězení. Německý soud v bavorském Pasově totiž za pokus o propašování téměř tří set kilogramů hašiše přes hraniční přechod Strážný odsoudil tento týden Tomáše Giesela k šesti letům věžení.
Jeho manželka Marcela dostala dva a půl roku a strýc Zdeněk spolu s otcem Vladimírem tři roky. Porota Čechům neuvěřila, že o tom co vezou věděl pouze dvaadvacetiletý Tomáš, který se k činu přiznal.
Rodina totiž vyjela v březnu do Sýrie pro drogy, které by na černém trhu prodala za sto milionů korun. Policisté ale o cestě věděli a při návratu je zadrželi. Podařilo se jim zachytit za posledních dvacet let vůbec největší zásilku, která měla nejspíše skončit na trhu v Holandsku.
Rodina pašeráků z Ústí nad Labem patří k sociálně slabším a ilegálním obchodem si chtěla přivydělat. Cestu pro hašiš zajistil Tomáš, kterého do Sýrie vyslal jeho tehdejší zaměstnavatel - osmadvacetiletý podnikatel s léčivy z Ústí. Ten je teď ve vazbě v Česku a za výrobu a držení omamných látek mu hrozí deset až patnáct let vězení. Kolik Gieselovým za riskantní cestu nabídl, policisté nevědí.
________________________________________________________________________

Pašeráci toužili po životě boháčů
Mladá fronta DNES | 27.11.2003 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 3 | autor: VÁCLAV JANOUŠ

Téma

JIŽNÍ ČECHY DNES

Čtyřčlenná rodina se pokusila převézt 300 kilogramů hašiše, pasovský soud je poslal za mříže

Chtěli propašovat přes českoněmecký hraniční přechod Philippsreut - Strážný téměř tři sta kilogramů hašiše za sto milionů korun. Věřili, že se jim to podaří a budou mít lepší život, vyřeší svou finanční situaci a třeba i konečně budou bydlet ve svém.

Pasov- Teď je místo klidného života poslal pasovský soud do vězení. Dvaadvacetiletého Tomáše Giesela z Ústí nad Labem na šest let, protože se k činu přiznal a organizoval celou cestu. Jeho stejně starou manželku Marcelu na dva a půl roku a otce i strýce pak na tři roky.
Kauzu projednával pasovský soud celý úterní den až do večera v naprostém klidu, třebaže do soudní síně přijelo dvanáct členů Gieselovy rodiny. Jediný incident se stal po devatenácté hodině, kdy se porota šla po celodenním líčení poradit o výši trestu a Tomáše Giesela vyvedli na chodbu v poutech na nohách.
"Podívejte se, jak s ním zacházejí. Hůř jak s dobytkem. Tohle není soud, to je jak na porážce," začal vykřikovat Gieselův bratranec, ale ihned se uklidnil, protože právní zástupkyně rodiny Irena Brettová jej upozornila, že tím může obžalovaným jen přitížit.

Tomáš Giesel se jediný proti rozsudku odvolal
Pak porota vynesla rozsudek, proti kterému se na místě odvolal jen Tomáš Giesel. "Kdybych věděl, že moje rodina bude zadržena při kontrole se mnou, nikam bych je nevzal. Nevěděli, co vezeme," tvrdil soudu Tomáš Giesel stejně jako zbytek obžalovaných, kteří se dušovali, že pro drogy do Sýrie by nikdy nejeli. Porota jim ale neuvěřila.
"Ve voze bylo obrovské množství drog. Za posledních dvacet let největší, jaké bavorští kriminalisté zadrželi. Mimo to drogy byly ve voze cítit, podezřelé muselo ostatním být i to, že v Sýrii na údajné dovolené byli jen tři dny a že během cesty měnili několikrát směr," řekla soudkyně Angela Meier-Kratová.
Rodina odsouzených přijala tresty v klidu a byla s nimi spokojena. "Kdyby je chytili v Sýrii nebo Turecku, dostali by mnohem více, nebo už tu vůbec nemuseli být," řekl strýc odsouzeného Tomáše Giesela, který nechtěl říct své jméno.

Pašerákům drog hrozily podstatně vyšší tresty
Čeští pašeráci mohli za pokus o ilegální převezení drog přes hranice dostat mnohem vyšší tresty, protože původně jim hrozilo až patnáct let a státní zástupce Ludwig Ritzer navrhoval soudu pro Tomáše osm let, Marcele šest let žaláře a Zdeňkovi s Vladimírem po pěti. "Vzhledem k šesti stům sedmdesáti balíčkům drog bych byl spíše pro vyšší tresty," řekl Ritzer. Překladatelky, které u soudu byly, se zase vůbec divily, jak klidné líčení bylo. "Všichni obžalovaní se smáli a byli v pohodě. Nepamatuji se na takový soud," kroutila hlavou na chodbě před vynesením rozsudku tlumočnice Marie Trebická.
A jak policisté vůbec Čechy se zásilkou zadrželi? Od drogového kurýra zadrženého už v polovině loňského roku se dozvěděli, že osmadvacetiletý podnikatel s léčivy z Ústí nad Labem se chystá na cestu pro drogy do Sýrie. Zatímco kurýr vezl v rezervním kole svého vozu tři kilogramy drog, ze Sýrie měla jet obrovská zásilka. Policisté tak celou cestu campingovou dodávku sledovali a při zpáteční cestě ji zadrželi na dálnici z Pasova do Regensburgu.
"Toužil jsem jen po penězích, neviděl jsem žádnou jinou možnost, než do toho jít. Má finanční a sociální situace byla špatná," řekl Tomáš Giesel, kterého do Sýrie vyslal jeho tehdejší zaměstnavatel. Mobilním telefonem mu pak diktoval, kde má drogy vyzvednout a kudy jet. Teď je v Česku ve vazbě pro nedovolené držení a výrobu omamných látek, za což mu hrozí deset až patnáct let.

Soud v Pasově potrestal české pašeráky
* Místo - před hraničním přechodem Strážný - Philippsreut
* Datum - 7. března 2003
* Pašované drogy - 289 kg hašiše - 670 balíčků
* Hodnota na černém trhu - 100 miliónů korun
* Tresty - Tomáš Giesel - 6 let
Marcela Giselová (manželka Tomáše) - 2,5 roku
Vladimír Giesel (otec Tomáše) - 3 roky
Zdeněk Giesel (strýc Tomáše) - 3 roky
________________________________________________________________________

Je hašiš na severu Čech obvyklý?
Mladá fronta DNES | 27.11.2003 | rubrika: Severní Čechy | strana: 3

Jak to vidí Lubomír Šlapka - Ředitel K-Centra Most

Hašiš býval vždy spojován s Jamajkou a reagae muzikou. V České republice nikdy moc doma nebyl. Poslední dobou má ale jeho užívání vzestupnou tendenci. K jeho kuřákům patří především lidé se středními a mírně vyššími platy, tedy tato droga není přímo záležitostí ulice. Spíše než mladí se skateboardem se k ní kvůli jejím účinkům obracejí lidé, které potkáte s knihou. Její společenská nebezpečnost spočívá již v tom, že jde o drogu. Protože ale uživatelé hašiše neřeší tolik problémů jako uživatelé například pervitinu, dost těžko se jeho užívání sleduje. Ani mezi klienty kontaktních center není proto příliš lidí, kteří by řešili svůj problém s hašišem, i když vidíme vzrůstající počet problémů hlavně u hodně mladých lidí.
________________________________________________________________________

Policie rozbila gang pašeráků drog na JFK
Právo | 27.11.2003 | rubrika: Ze zahraničí | strana: 10 | autor: (CNN, roš)

NEW YORK - Dvacet zaměstnanců úseku zavazadel newyorského letiště Johna F. Kennedyho zatkla v úterý policie pro podezření, že během deseti let propašovali do USA pod nosem celníků stovky kilogramů marihuany a kokainu ročně. Největší zásilka letos v září obsahovala 185 kilo kokainu za 23 miliónů dolarů (623 mil. korun).
________________________________________________________________________

Soud s pěstiteli konopí odročili
Kolínský deník | 26.11.2003 | rubrika: Kolínsko | strana: 17 | autor: FRANTIŠEK PRCHAL

Kolín - Hlavní líčení se skupinou údajných pěstitelů marihuany včera kolínský soud odročil na třináctého ledna příštího roku.
"Rozsudek by měl padnout o týden později, dvacátého ledna," řekl soudce Jiří Kruml. Včera soud vyslechl jednoho svědka a četly se záznamy telefonních odposlechů.
"Zbývá ještě prostor na závěrečné řeči, k tomu jsme vyčlenili líčení třináctého ledna," uvedl Kruml. Příčinou, proč k sobě případ poutá pozornost, je skutečnost, že poprvé stojí před soudem najednou takto početná skupina sedm mužů a jedna žena. Obžaloba je viní z nedovolené výroby a distribuce omamných a psychotropních látek. Jsou podezřelí, že v rodinných domcích po celé České republice minimálně od roku 2001 pěstovali a prodávali konopí. Jedním z těchto míst byla i Vyžlovka na Kolínsku. Policie skupinu zadržela loni v březnu.
________________________________________________________________________

Policisty i učitele zneklidňuje stále snazší dostupnost drog
Olomoucký den | 26.11.2003 | rubrika: Šumpersko a Jesenicko | strana: 12 | autor: Danuše Krčová

prevence ve školách

Lipová-lázně * Dětí závislých na cigaretách na Jesenicku přibývá. Zvyšuje se i počet experimentátorů s drogami.Nebezpečí a důsledky si ale uvědomuje jen málokteré z nich. Vyplývá to i ze závěrů besed, které na školách pořádá jesenická policie. Dialog je jednou z možností, jak školáky účinně varovat ještě dříve, než drogy ovládnou jejich svět amyšlení.
Preventivní besedy jsou součástí celoročního programu jesenické policie. "Cením si, že se děti s námi chtějí bavit. Kontakt a zpětná vazba je pro mě vlastně jediným výsledkem mé práce. I když bych si velmi přála, aby jednou přišel některý z nich a řekl, že naše diskuse mu pomohla v situaci, kdy mu drogu nabízeli a on ji odmítl," sdělila mluvčí jesenické policie Natálie Orlová.
Na besedě v Lipové-lázních debatovala se žáky sedmé třídy. Největší zájem měli školáci o kufřík, který obsahuje napodobeniny nejznámějších drog. Mluvili ale i o novince, které narkomani přezdívají Gábina. "Jedná se o tekutou extázi. Je to čirá tekutina bez zápachu a v kombinaci s alkoholem je smrtelná," řekla Orlová.
Debata se ale točila i kolem cigaret. Ze sedmnácti dětí prý jen tři nezlákal cigaretový kouř. "V tomto věku je to běžné, a pokud vím, bývá mezi sedmáky již osm dětí závislých na nikotinu. Průměrně dva bývají dokonce už ve druhých třídách," poznamenala Orlová.Za neobvyklé nepokládala ani přiznání čtyř chlapců ke zkušenostem s marihuanou. "Není to žel výjimka.Nemá smysl jim nadávat. Zablokovali by se a už by dál nereagovali.Pro mě je prvořadé upozornit je na důsledky," prohlásila. Za pravdu jí dala i učitelka Alena Malá. "Cigarety jsou běžné. V tomto ohledu nic podniknout nemůžeme. To je na rodičích," pokrčila rameny. Má spíše obavy z drog. V Lipové se v posledních měsících objevilo několik případů. "Víme, že řada dětí už zkušenosti má. Horší je, že vědí, jak se snadno dostat ke zdroji," dodala.
________________________________________________________________________

V dějišti párty nechyběly ani drogy
Rovnost - deník pro Brno-město a Brno-venkov | 26.11.2003 | rubrika: Brno a okolí | strana: 11 | autor: Jaroslav Sedláček

Brno * Podezřením ze spáchání dvou trestných činů skončila páteční Orion Hall párty v areálu brněnského výstaviště. Uvedla to včera brněnská policejní mluvčí Jana Šípková.
Kriminalisté, kteří situaci v areálu monitorovali, zajistili po desáté hodině večer v dějišti akce dva devatenáctileté mladíky. Jeden z nich měl u sebe dvě psaníčka s marihuanou a tři tablety s podezřením na extázi. "Drogy předal druhému zmíněnému," konstatovala Šípková.
V páteční síti kriminalistů uvízl i další, tentokrát třiatřicetiletý účastník párty. Ten měl u sebe sedmadvacet tablet extáze, osmadvacet psaníček pervitinu a navíc ještě sáček s práškem, jímž je s největší pravděpodobností rovněž extáze.Oba držitele drog stíhá policejní rada pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Roli druhého devatenáctiletého ještě zkoumají.
________________________________________________________________________

Pád z lešení byl smrtelný
Týdeník Bruntálský Region | 25.11.2003 | rubrika: Události | strana: 5 | autor: (zup)

PRADĚD - Opilý muž zemřel zřejmě na následky pádu z výšky.

Tělo mrtvého muže objevili v neděli 16. listopadu v suterénním pokoji pro personál zaměstnanci hotelu na Pradědu. Muž si zřejmě přivodil smrtelné zranění při pádu z výšky. Jeho pokoj byl rozdělen lešením na dvě patra, přičemž horní patro sloužilo jako ložnice. Muž předchozí večer požíval alkohol a zřejmě i marihuanu. Vše nasvědčuje tomu, že když chtěl jít spát, spadl zřejmě z lešení. Způsobil si poranění obličeje a nártu levé nohy. Přivolaný lékař určil jako příčinu smrti poranění hlavy. Bližší okolnosti úmrtí by měla určit soudní pitva. Policie musí provést také expertízu, která prokáže, zdali nalezená látka v pokoji zemřelého byla skutečně marihuana.
________________________________________________________________________

OSTRAVA minus
Týdeník Ostrava | 25.11.2003 | rubrika: Život v Ostravě | strana: 2

Puberťáci kouří šlechtěnou drogu
Na Ostravsku stoupá počet uživatelů vyšlechtěné marihuany. Místní protidrogový policejní tým zaznamenal v poslední době několik případů, kdy nezletilci museli být po vykouření drogy převezeni na jednotku intenzivní péče. Vyšlechtěná odrůda marihuany má totiž až šestinásobně vyšší obsah psychotropních látek.
________________________________________________________________________

Harmonická škola je bláhový sen, realita je jiná
Vysočina - noviny Třebíčska | 26.11.2003 | rubrika: Třebíčsko | strana: 4 | autor: Miroslava Čermáková

brouk v hlavě

Téma školství se dostává do médií především v souvislosti s platy učitelů, průšvihem kolem "indoše" čili internetu do škol nebo mnoha zájmových činností školou povinných dětí. Už několikrát jsem ale psala i na téma, které se zřejmě ředitelům škol nelíbí, protože by mohlo poškodit jejich kredit. Šlo o drogy, jimiž jsou také cigarety a alkohol.
Oslovení ředitelé jako jeden muž vždy odpovídali unisono : "O takových problémech u našich žáků nic nevíme." Možná, že skutečně nevědí, protože ti, co mají jiné informace, rádi či raději mlčí. Mlčí možná učitelé, kterým neujde zvláštní chování žáka, mlčí i rodiče, kterým se děti svěří, že jim někdo ve škole nebo před školou drogu nabízel. O prodejcích drog nemluvě. Vážím si proto ředitele základní školy v Okříškách, který se nebál o přítomnosti marihuany a alkoholu ve škole se mnou mluvit. Ocenění si zaslouží i jeho další kroky.
Ve školách zkrátka nepanuje harmonie, jak si občas někde přečtu. Drogy číhají na každého žáka, stejně jako šikana, o které se možná také cudně mlčí. Nicméně stále věřím, že školám jde o výchovu dětí a ne o sběr bodů pro kladné hodnocení ze strany zřizovatelů.
m.cermakova@vysocina.vlp.cz
________________________________________________________________________

Drogy a alkohol dorazily také do základní školy v Okříškách
Vysočina - noviny Třebíčska | 26.11.2003 | rubrika: Zprávy z Třebíčska | strana: 5 | autor: Miroslava Čermáková

Okříšky * Nervovému vypětí je v těchto dnech vystaven ředitel základní školy v Okříškách Jaromír Velc. U žáka deváté třídy se prokázalo kouření marihuany a vyšlo také najevo, že někteří žáci popíjejí ve škole alkohol.
"Něco takového jsem za dobu, co pracuji ve školství, nezažil," přiznává ředitel Velc a netají, co se stalo.
Rozvedená matka, žijící v obci se starším synem, zjistila, že babička mladšího syna v místě jiného bydliště nezvládá. Ředitele požádala, aby ho vzal do školy v Okříškách a netajila mu, že s ním budou problémy. Vyšlo ale najevo, že má trojku z chování zdůvodněnou sice záškoláctvím, ale ukázalo se, že i tehdy šlo zřejmě o vážnější přestupky v chování. "Dostal se u nás k dobrému třídnímu a do dobrého kolektivu. Přijal jsem ho se slovy, že začíná od začátku a že mu věřím. Později k nám doléhaly připomínky, že se žáci mimo vyučování opíjejí. Zjistil jsem, že hodně dětí i kouří. Dokonce mi jeden žák přiznal, že ve třídě nekouří jen tři.
Jako blesk mě zasáhla skutečnost, že nově přijatý žák kouří ve škole marihuanu a tak jsem to oznámil policii. Marihuanu u něj skutečně našli, byť ji schovával kde se dalo i za pomocí svých spolužaček v jejich spodním prádle. Jako by toho nebylo dost, přibyl ještě alkohol. Zjistili jsme, že před vyučováním dva chlapci popíjejí alkohol. Svoje dílo korunovali útěkem a našli se až v Jihlavě. Jeden je z deváté, druhý z osmé třídy a oba dobří žáci z dobrých rodin. Rodiče jsou z toho v šoku," zná jejich pocity ředitel školy. Jeden nešťastník zdůvodnil, že pije proto, že má doma tvrdý režim, protože máma zjistila s kým kamarádí. "Myslel jsem, že mě z toho všeho raní mrtvice. Rodiče si dokonce přáli, aby problematický deváťák přešel do psychodiagnostického ústavu, jen aby s ním ostatní děti nepřišly do styku. Všechny rodiče jsme poučili, aby si svých dětí více všímali, aby věděli co dělají ve volném čase, jak se vracejí domů, co mají po kapsách. My nesmíme žákovi, který kouří před školou ani nařídit, aby cigaretu típl. Takové jsou dnes zákony," zlobí Velce.
Případem se na městském úřadě v Třebíči pověřeném výkonem státní správy zabývá kurátorka pro mládež Naděžda Sobotková. "S rodinou chlapce z deváté třídy nyní spolupracujeme a hledáme způsob, jak zabránit, aby se žák vycházejí ze základní školy nedostal na úplné zcestí. Pan ředitel skutečně zafungoval tak, jak správný ředitel školy má a oceňuji, že varoval i rodiče dětí, aby si jich více v těchto dnech všímali," oceňuje postup školy Sobotková.
________________________________________________________________________

Chemik se bude zodpovídat
Právo | 27.11.2003 | rubrika: Jižní Morava | strana: 15 | autor: (miv)

Drogovou laboratoř si zřídil 36letý muž z Hodonínska. Ve skrýši na půdě domu v Kyjově měl vybavení pro výrobu pervitinu. Podle policejního spisu v době mezi 19. a 24. listopadem letošního roku vyrobil nejméně pět gramů drogy. Ve stejné době nabídl 19letému mladíkovi a o tři roky starší dívce každému po 200 miligramech metamfetaminu. Policejní rada hodonínské kriminální policie proto zahájil trestní stíhání muže. Viní ho ze spáchání trestných činů nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. Podezřelý je stíhán na svobodě.
________________________________________________________________________

Žena vyráběla v hotelu pervitin
Týdeník Frýdecko-Místecko | 25.11.2003 | rubrika: Události | strana: 5 | autor: (sru)

SVIADNOV, FRÝDEK-MÍSTEK - Za katrem skončila žena ze Sviadnova. Se svými kamarády vyráběla pervitin nejen ve svém rodišti, ale i na balkoně v hotelu Permon ve Frýdku-Místku.
Pro trestné činy nedovolená výroba, držení omamných, psychotropních látek, jedů a šíření toxikomanie je vazebně stíhána dvaadvacetiletá žena ze Sviadnova. "Společně se svými známými od počátku letošního roku do desátého listopadu v hotelovém domě Permon ve Frýdku-Místku, ve Sviadnově a v několika dalších bytech vyráběli pervitin z modafenu," uvedla krajská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková s tím, že je pak nejen sama užívala, ale i prodávala. V hotelovém domě Permon údajně drogy vyráběla na balkoně. "Našli jsme tam soupravu baněk a trubiček, které se používají v chemických laboratořích. Hodně mě to překvapilo, protože bych to do té holky vůbec neřekla. Když se u nás ubytovávala, působila solidním dojmem. Všechno měli jen tak v igelitové tašce. Tento případ u nás nebyl ojedinělý," uvedla žena z hotelového domu Permon, která nechtěla být jmenována. Před časem si totiž v tom samém hotelu podřezal jiný narkoman žíly. Život mu zachránili až v nemocnici.
U ostatních ubytovaných hostů případ vzbudil hotové pozdvižení. "To snad ani není pravda, že se tu někdo ubytuje, aby pak holdoval drogám. V dnešní době je to ale asi už normální. Na druhou stranu jsem ale ráda, že je dopadli, protože pervitin mohli prodávat i dětem," oddechla si žena ze sousedního hotelového domu Paskov, jež rovněž chtěla zůstat v anonymitě. "Jednou jsem v životě lehkou drogu zkusila. Nikdy se k tomu už nechci vrátit, protože huntují zdraví člověka. Dotyčné osoby jsem ale opravdu neznala," dušovala se další žena. "Vyšetřování prokázalo, že předala nejméně dvacet dávek šesti lidem. Gram jim prodávala za tisíc korun. Dosud nebyla trestána. Policistům se ji podařilo dopadnout. V současné době je ve vazbě, kde čeká na soud," doplnila Bednarčíková.
________________________________________________________________________

Syn šel místo do školy do hospody
Liberecký den | 26.11.2003 | rubrika: Liberecký region | strana: 20 | autor: (dol)

Česká Lípa - Nepříjemné překvapení čekalo na matku učně zemědělského učiliště v Doksech, když jej hledala ve třídě, a on tam vůbec nebyl, i když tam dorazil.
"Svého syna jsem ve škole vůbec nenašla. Nejen to, z dvaceti učňů byli ve třídě pouze dva. Ostatní byli zřejmě za školou. Proto jsem objížděla celé město, až jsem syna nalezla v nádražní restauraci, a to právě v době, kdy mu servírka přinesla ke stolu pivo," uvedla Dagmar Navrátilová z České Lípy.
Podle jejího zjištění je to běžná praxe, kdy učni této školy chodí například místo na osmou hodinu až na devátou, nebo vůbec ne. Navíc je to podle ní problém více škol v našem okrese.
"Před nádražní restaurací jsem navíc narazila na skupinku dalších učňů, kteří zde kouřili marihuanu. Svého syna jsem z restaurace vytáhla, dovezla do školy a předala učiteli. Tím, že o tom takto otevřeně hovořím, chci především upozornit i ostatní rodiče na to, že by se měli více zajímat, jakou mají jejich děti školní docházku a kde jsou, když nejsou právě ve škole," řekla nám Dagmar Navrátilová. Podle jejích slov se obrátila nejen na vedení školy, ale i na tamní městskou policii. "Strážníci přislíbili, že se budou touto problematikou více zabývat a kontrolovat během dopoledne nejen restaurace a bary. Doufám, že to také splní," míní matka sedmnáctiletého syna.
Ta také dostala před časem od vedení školy dopis s informací, že její syn má řadu neomluvených hodin. Podle ní je to ovšem zásadní informace, která však přišla až po několika týdnech.
"Samozřejmě, že náprava syna je nyní na nás, rodičích, a nechci jeho záškoláctví nijak omlouvat a svůj díl viny je i na nás, ale byla bych ráda, kdyby se tím zabývaly i další orgány, jako je škola, město či policie. Větší spolupráce s rodiči by totiž mohla zabránit tomu, aby se děti dostaly třeba na šikmou plochu," dodala Dagmar Navrátilová. O informace jsme požádali i ředitele školy, který nám uvedl, že o této problematice ví, ale vzhledem ke svému zaneprázdnění nám vyjádření poskytne do konce tohoto týdne.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma