Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 25.11.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Bruntálská policie obvinila dva muže a dívku z šíření drog
Zpravodajství ČTK | 24.11.2003 | 15:54 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: DVC

BRUNTÁL 24. listopadu (ČTK) - Z pěstování marihuany a sběru halucinogenních hub podezřívají bruntálští policisté dva muže ve věku 21 a 23 let a dvaadvacetiletou dívku. Mluvčí bruntálské policie Lucie Krašteničová dnes ČTK řekla, že drogy sami užívali nebo je prodávali.

Podle kriminalistů letos skupina vypěstovala celkem 12 rostlin konopí setého. Navíc údajně sbírali, sušili a konzumovali i lysohlávky.

Mladší muž s dívkou letos nedaleko vesnice Čebová společně vyseli semena konopí. Z nich vzešlo šest rostlin, které v září sklidili. Dalších šest rostlin podle Krašteničové vypěstoval u vesnice Domašov nad Bystřicí nejstarší ze stíhaných. "Rostlinu usušili a pak ji společně všichni tři kouřili," uvedla mluvčí.

Dodala, že na houby pak trojice společně vyrazila do lesů v okolí Moravského Berouna letos v říjnu. "Při domovní prohlídce jsme u nejmladšího z obviněných našli nasušenou marihuanu a také houby," uvedla mluvčí. Policejní rada všechny tři obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.

David Moravec mol
________________________________________________________________________

Každý dvacátý vězeň užívá drogy, nejčastěji diazepam a pervitin
Zpravodajství ČTK | 24.11.2003 | 15:45 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

PRAHA 24. listopadu (ČTK) - Každý dvacátý vězeň v České republice užívá nějaké drogy. Nejčastěji je to podle údajů vězeňské služby diazepam a také amfetaminy, mezi které patří pervitin. U lidí, kteří právě nastoupili do vyšetřovací vazby, je však podíl uživatelů drog mnohem vyšší, skoro 20 procent. Převládající drogou je u nich marihuana. Celkový počet vězněných užívajících drogy však od konce devadesátých let postupně klesá. Vyplývá to ze zářijové zprávy vězeňské služby.

Podle její mluvčí Jany Jodlové je diazepam z okruhu benzodiazepinů v prostředí věznic stále častěji zneužívaným lékem. Normálně se používá jako sedativum. "Není to ale česká specialita, podobná situace panuje ve věznicích i v dalších evropských zemích," řekla ČTK. Tvrdé drogy a marihuana, oblíbené v 90. letech, jsou podle ní na ústupu. "Vězni mají své kontakty venku, například na pracovištích mimo nápravná zařízení. Svou roli však hraje i korupce," odpověděl na otázku, jak se uvěznění lidé k drogám dostanou, psycholog ze společnosti Drop In Ivan Douda. Podle něj byl zaznamenán i případ, kdy vězeň dostal žádanou drogu prostřednictvím polibku od jiné osoby, která ho navštívila.

Existují i případy, kdy drogy vězňům dodávají zaměstnanci věznic. Pro podezření z pašování heroinu a pervitinu do vězení byl na začátku listopadu zadržen dozorce plzeňské věznice na Borech. Drogy údajně předával vězni, který si odpykává trest za loupež a vydírání. Vězeň, který už byl eskortován do jiné věznice, pak podle policie drogy za mřížemi dál prodával.

Zvlášť nebezpečné drogy ve věznicích jsou amfetaminy, které obsahují budivé látky podporující agresivitu. Patří mezi ně pervitin nebo extáze. Naopak tlumivé drogy, takzvané barbituráty, mohou podle Doudy někteří vězni dostávat od odborníků na zklidnění, nebo když si stěžují na bolesti hlavy. Výzkum vězeňské služby se uskutečnil letos od července do září. Vyšetřeno při něm bylo téměř 1500 lidí ve výkonu trestu ze všech vězeňských zařízení v České republice. Na základě vzorků moči se zjišťovala přítomnost benzodiazepinů, amfetaminů, opiátů, barbiturátů, kokainu a tetrahydrokannabinolu. Každá věznice dodala do výzkumu vzorky moči deseti procent uvězněných osob.

Jakub Hornek kš kar
________________________________________________________________________

Právo: Policie dopadla mezinárodní drogový gang
Zpravodajství ČTK | 24.11.2003 | 01:42 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: LBN

PRAHA 24. listopadu (ČTK) - Českým kriminalistům se podařilo ve spolupráci s celníky a rakouskou policií zadržet mezinárodní drogový gang. Informuje o tom dnešní Právo. "Skupina organizovala od počátku roku 2002 do září 2003 z České republiky na území Evropské unie nelegální obchod s heroinem, tabletami extáze a marihuanou," řekl listu Otto Mach z hradeckého celního ředitelství.

Překupníci podle něj drogy nakupovali v Holandsku a pak je prodávali v Rakousku, především mezi mládeží. Hlavní organizátor těchto obchodů žil dlouhodobě v penzionu na Trutnovsku, doplnil Mach. "Při jeho zadržení v Rakousku bylo v jeho vozidle objeveno mimo jiné 968 gramů tekuté extáze," řekl Právu. Při domovní prohlídce pak policisté nalezli mimo jiné stroj na uzavírání konzerv, ve kterých překupníci drogy skladovali a převáželi.

Při domovních prohlídkách dalších členů skupiny ve věku od 30 do 35 let vyšetřovatelé našli více než 50.000 euro v hotovosti (asi 1,6 milionu korun), přes 255 gramů heroinu, 476 gramů kokainu, 1134 gramů amfetaminu a další látky. Obviněným hrozí trest vězení na deset až 15 let, píše Právo.

lbn
________________________________________________________________________

Policisté s celníky dopadli mezinárodní drogový gang
Mladá fronta DNES | 25.11.2003 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 1 | autor: (ku), TOMÁŠ KUČERA

Hradec Králové - Policisté z české národní protidrogové centrály, jejich rakouští kolegové a pracovníci hradeckého celního ředitelství zadrželi skupinu lidí, která údajně po Evropě obchodovala s drogami. Mezinárodnímu gangu prý šéfoval Čech z Trutnovska.
Pravděpodobného šéfa gangu zadrželi policisté v Rakousku. V jeho autě objevili téměř kilogram tekuté drogy extáze. "Při následné domovní prohlídce v penzionu na Trutnovsku policisté nalezli plynovou pistoli a stroj na uzavírání konzerv. Konzervy byly určeny pro ukládání a přepravu omamně psychotropních látek," uvedl mluvčí Celního ředitelství v Hradci Králové Otto Mach.
Členům zadržené skupiny je od od třiceti do pětatřiceti let. Podle Macha drogy nakupovali v Holandsku a prodávali je v distribuční síti v Rakousku především dospívajícím dětem a mládeži.
"Tato skupina od počátku roku 2002 do září 2003 organizovala z České republiky nelegální obchod s heroinem, tabletami extáze a marihuanou na území Evropské unie," potvrdil Mach.
Při domovních prohlídkách u zadržených policisté našli bezmála šedesát tisíc eur a celkem 8,4 kilogramu drog nebo polotovarů, ze kterých se drogy připravovaly. Policisté zajistili například čtvrt kilogramu heroinu, téměř půl kilogramu kokainu, přes kilogram amphetaminu nebo pět kilogramů marihuany.
Kriminalisté se případem intenzivně zabývají a jakékoli další informace s ohledem na probíhajícímu vyšetřování tají. Přesto připouštějí, že počet zadržených lidí není konečný.
________________________________________________________________________

Rakouský svaz vynesl dvouleté tresty nad dopujícími atlety
Zpravodajství ČTK | 24.11.2003 | 19:25 | rubrika ČTK: spz spo | autor: GI

VÍDEŇ 24. listopadu (ČTK) - Tři dvouleté tresty dnes vynesl Rakouský atletický svaz nad dopingovými hříšníky, jejichž kauzy vešly ve známost v srpnu během mistrovství světa v Paříži. Distanc si vysloužili koulař Andreas Vlasny za zneužití anabolik, desetibojař Christian Schäflinger za pozitivní test na nadrolon a běžkyně do vrchu Friederike Heinzleová za konzumaci hašiše.

Trio postižených shodně rezignovalo na provedení kontrolní analýzy vzorku B a k závodění se vrátí postupně nejdřív v květnu roku 2005. Žádný z nich nebyl členem výpravy v Paříži.

gi cr
________________________________________________________________________

Muž z Brodu pěstoval marihuanu
Mladá fronta DNES | 25.11.2003 | rubrika: Kolínsko | strana: 5 | autor: (vob)

Český Brod - Osmadvacetiletý muž z Českého Brodu pěstoval marihuanu a drogu rovněž nabízel dalším lidem. Proto ho také zadrželi policisté a sdělili mu obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a také z trestného činu šíření toxikomanie. Kolik drogy měl zadržený muž u sebe, policie nezveřejnila.
________________________________________________________________________

Kategorizace drog je evropský standard
Právo | 25.11.2003 | rubrika: Publicistika | strana: 6 | autor: Petr Mareš

POLEMIKA

Deník Právo uveřejnil 21. listopadu článek s titulkem Marešova tolerance marihuany odporuje názoru OSN. V reakci na něj si nejprve dovolím uvést několik informací ke zmíněné zprávě Mezinárodního výboru pro kontrolu drog (INCB). Vyjádření INCB nemají právní závaznost - jde o názor jedné z mnoha agentur OSN. Důkazem toho je přístup dalších států, které provedly stejné nebo podobné kroky, jaké jsem navrhl já. V rozporu s názorem INCB postupovaly bez jakýchkoliv následků například Velká Británie, Portugalsko, Španělsko, Nizozemsko, Belgie, Itálie, Německo, Švýcarsko, Austrálie a Kanada. Stále jasněji se totiž v poslední době ukazuje nesoulad mezi politikou a legislativou zemí Evropské unie na straně jedné a mezi názory INCB na straně druhé. Na to mimochodem poukazuje ve své poslední výroční zprávě i sama INCB. Konsensus ve většině zemí Evropské unie ve věci rozdílného sankcionování drogových trestných činů a přestupků podle druhu drog se od názoru INCB diametrálně liší a je podpořen řadou vědeckých důkazů. Opět opakuji, že v mém návrhu nejde o legalizaci marihuany, ale o přehlednou kategorizaci drog dle následků, návykovosti či zdravotní nebezpečnosti. Zkreslující interpretace, které se často v médiích objevují, jsou založeny na osobních názorech některých vysokých policejních důstojníků, kteří vidí jedinou cestu v represi. Věcnou stránku také zamlžil mluvčí ministerstva zdravotnictví Mario Böhme, který jaksi zapomněl v příslušném článku podotknout, že rozdělení drog zohledňující různou míru rizik vyplývajících z jejich užívání provedlo samo ministerstvo zdravotnictví. Rozhodnutí o kategorizaci drog přijala vláda s cílem zvýšit účinnost aktivit a postupů zejména v oblasti potlačování nabídky drog. V současné době se jedná o promítnutí této klasifikace do připravované rekodifikace trestního zákona. Smyslem kategorizace je umožnit orgánům činným v trestním řízení prioritně se zaměřit především na kontrolu a postihování aktivit skupin organizovaného zločinu, které nezákonné drogy (zejména drogy z kategorie C - tj. heroin, pervitin, kokain) vyrábějí, pašují a distribuují. Současně má být dosaženo oddělení trhů s drogami kategorie A (konopnými drogami) a kategorie B (extáze, halucinogeny) a C a tím sníženo riziko, že uživatelům konopných drog budou nabízeny i jiné drogy. Kategorizace drog podle jejich zdravotní nebezpečnosti a z toho vyplývající postupy řešení jsou v souladu s postupy uplatňovanými v řadě zemí Evropské unie i jinými vyspělými zeměmi. Zajisté je shoda na tom, že je třeba veřejně apelovat na rizika vyplývající z užívání jakýchkoliv drog - nelegálních i legálních. Domnívám se ale, že je špatná cesta pronásledovat mladé lidi pouze za kouření trávy. Navíc je jasné, že represe proti uživatelům konopí odčerpává příslušným složkám neúměrné množství času a prostředků, které by jinak mohly věnovat potírání tvrdých drog a jejich prodeje. Věřím, že všichni chceme trestat ty, kteří si to zaslouží a kteří jsou pro společnost nebezpeční, a nikoliv pouze ty, které je snadné chytit.

(Autor je místopředsedou vlády a předsedou US-DEU)
________________________________________________________________________

Pěstování konopí na zahrádce se mladíkovi nevyplatilo
Českokrumlovské listy | 22.11.2003 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 10 | autor: JANA ŠTROBLOVÁ

Cehnice - Policie v úterý zahájila trestní stíhání dvacetiletého muže ze Strakonic obviněného z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
Tohoto činu se dopustil v přesně nezjištěné době od června do 4. září. "Na zahradě za stodolou jednoho z domů v Cehnicích vypěstoval celkem pět kusů rostlin konopí - Cannabis o výšce 180 až 260 centimetrů," vysvětlila tisková mluvčí Policie ČR Jaromíra Nováková.
Provedenou kriminalistickou chemickou expertizou bylo zjištěno, že se jedná o rostliny konopí, kde využitelná suchá drś z vypěstovaných rostlin o hmotnosti 895,1 g obsahuje 4,5 procenta psychomimeticky účinného delta9THC, tj. 40,280 mg. Konopí je přitom zařazeno v příloze zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, a dle § 24 písm. a) tohoto zákona se zakazuje pěstovat druhy a odrůdy rostlin konopí (rod Cannabis), které mohou obsahovat více než 0,3 procenta látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů.
________________________________________________________________________

Školáci diskutovali o drogách i násilí
Deník Lučan | 22.11.2003 | rubrika: Region | strana: 15 | autor: oh

Postoloprty - Desítky školáků se včera v Postoloprtech zúčastnily přednášky věnované tematice drog, kriminality mládeže a násilné trestné činnosti.
"Žáci sedmých až devátých tříd naší školy, pro které byla beseda určena, na ní mohli vznášet i své dotazy," přiblížila včera ředitelka školy Milena Stejskalová. Sama se pořadu vedeného odborníkem JUDr. Miloslavem Dočekalem nezúčastnila, ale jak řekla, podle prvních informací, které má, se setkal diskuzní pořad s úspěchem. Podle statistických údajů K-centra sídlícího v Žatci pocházelo na konci září z Postoloprt přes 120 jeho klientů. Pracovníci Káčka tam za prvních devět měsíců letošního roku registrovali na sedm desítek uživatelů marihuany a téměř třicet uživatelů pervitinu. "Myslím, že se problém drog týká hlavně starších obyvatel Postoloprt, než jsou naši žáci. Ve škole nebylo užívání drog zatím nikdy zjištěno," podotkla ředitelka. Jak dále uvedla, pokud by se některé z dětí s násilím nebo drogou setkalo, může se kdykoliv obrátit na své učitele či výchovného poradce. oh
________________________________________________________________________

Ve zkratce
Metro | 25.11.2003 | rubrika: Ze zahraničí | strana: 3

Srbsko Srbské policii se podařilo zabavit téměř 140 kilogramů marihuany. Mezi zadrženými jsou tři Černohorci a jeden Srb.
________________________________________________________________________

Za nalévání alkoholu dětem padla pokuta
Ústecký deník | 24.11.2003 | rubrika: Ústecko | strana: 17 | autor: (jv)

Severní Terasa - Za nalévání alkoholu mladistvému chlapci vyměřili členové branně-bezpečnostního výboru Úřadu městského obvodu na Severní Terase číšnici tamní vinárny blokovou pokutu l 000 korun. Vyplynulo to z výsledku nedávné noční kontrolní akce zaměřené nejen na podávání alkoholu dětem a mládeži, ale také na rušení nočního klidu a na celkovou bezpečnost obyvatel Severní Terasy. Pětice členů branně-bezpečnostního výboru v doprovodu ústeckých strážníků, podle mluvčího zmíněného výboru Martina Kreibicha, navštívila šest restaurací, heren a vináren na sídlištích Severní Terasa a Dobětice. "Při kontrole jsme nezjistili ani v jednom případě rušení nočního klidu hlasitou hudbou a také nebylo zjištěno kouření marihuany, ani obchodování s omamnými látkami či jejich užívání," konstatoval Kreibich. Předseda výboru Radim Litterbach doplnil, že pouze dva mladící před restaurací César se chovali hlučněji, což bylo vyřešeno domluvou. "Překvapila nás ale reakce majitelky diskotéky TOP, která byla nadšena naší kontrolou a dokonce žádala častější podobné návštěvy," řekl Litterbach.
________________________________________________________________________

Město barev a nespoutané zábavy
AUTOforum | 15.8.2003 | rubrika: Cestopis | strana: 68 | autor: Zuzana Boušková

Amsterdam

Amsterdam zaujímá čtvrté místo mezi turisticky nejoblíbenějšími metropolemi v Evropě, po Londýně, Paříži a Římě. Atmosféru tohoto města lze ve stručnosti přirovnat nejlépe k obrovskému, mnohonárodnostnímu mejdanu, jehož účastníci se většinou pohybují na bicyklu. Ze 720 000 obyvatel, kteří zde žijí, pochází velká část z jiných měst, provincií i koutů světa. Turisté sem přijíždějí kvůli grachtům, tedy vodním kanálům, Rembrandttovi či Vincentu van Goghovi. Mnozí zde pátrají po historii divokých 60. let a duchu hippies, kdy bylo všechno dovoleno.
Předností Amsterdamu je skutečnost, že má i dobrou dopravní strukturu. Tady nutno podotknout, že jde o město fyzicky malé, klidné a zejména díky svým vodním kanálům, má značně omezený cestovní ruch. Proto je všem návštěvníkům doporučováno pohybovat se po městě pěšky. Žádné utrpení to ale není, váš cíl totiž nikdy není dál než pár minut chůze! Své auto můžete zaparkovat na okraji města, kde je několik hlídaných parkovišť a pokračovat v cestě vlakovými přípoji. Stejně tak se do centra jednoduše dopravíte i z letiště. Vlak odtud jezdí každé dvě hodiny, jízda trvá dvacet minut a přijde vás na 3,90 Euro. Za taxíka byste jinak zaplatili 40-50 Euro.
Z pohledu od Hlavního nádraží lze město rozdělit na dvě půlky. V pravé části jsou soustředěna především muzea a kulturní památky. Atmosféra v té levé se pak nese převážně v duchu nespoutané zábavy. Obě strany rozhodně stojí za vidění!
Vydáme-li se od nádraží rovně, třídou Damrak, dojdeme na centrální náměstí Dam. V první řadě dávejte pozor na cyklisty! Právě jízdní kola jsou v Amsterdamu nejfrekventovanějším dopravním prostředkem a také nejzrádnějším. I s tímto faktem se zde s největší pravděpodobností seznámíte již v prvních minutách pobytu, a to když se o vás s bouřlivým zvoněním zastaví právě cyklista. Mimochodem, v holandštině je cyklistovo nadávání velkým zážitkem.
Náměstí Dam je odnepaměti místem všeho dění, ať kulturního, tak politického. Kdykoliv se má v Nizozemsku něco oslavovat nebo proti něčemu bojovat, stačí, když novináři zaostří svou pozornost na toto místo. V roce 1535 tu 1535 nahých novokřtěnců očekávalo poslední soud a na konci 60. let zde květinové děti v marihuanovém opojení vyhlížely Nový Jeruzalém. Symboly své moci si na Damu stavěli amsterdamští regenti - královský palác a burzu. Oranžští například, ačkoli nikdy v hlavním městě nesídlili a rezidenci měli v Haagu, na trůn symbolicky nastupovali ve zdejším Novém kostele(15. století).
A pokračujeme v prohlídce města dále. Na cestu se lze posilnit, doporučuji místní občerstvovací specialitu, kterou je syrový slaneček v housce s cibulí. Pár kroků od Damu stojí za povšimnutí komplex jednačtyřiceti štítových domů založený ve 14 století, zvaný Begijnhof . Původně šlo o středověký domov pro katoličky, které pečovaly o chudé a nemocné - směly však mít byt i soukromý majetek. V současnosti domy obývá 105 nezadaných postarších dam. Pečuje o ně pastor, který kromě toho vede církevní reklamní agenturu. Místní obyvatelky musí žít podle přísných pravidel domu: nesmí se veselit ani se stýkat s muži. Ženy se vzájemně hlídají a poruší-li některá z nich "domovní řád" je vystěhována. Jedinou jejich zábavou je péče o zahradu a úklid chodníčků, případně návštěva kaple v objektu.
K prohlídce města můžete využít i okružních plaveb, při nichž si například teprve pořádně všimnete, že domy, které kanály lemují jsou lehce nakloněny do ulice. To prý, aby se snáze na háku ukotveného ve vikýři stěhovalo do oken - po křivolakých a hlavně úzkých schodech objemnější břemena běžně přenášet nelze.
Během plavby nepřehlédněte místní nízká zábradlí na okrajích kanálů. Údajně si je prosadily holandské pojišťovny. Důvodem byly časté "nehody", při nichž auta končila na dně kanálů. I přes důmyslné zábrany ale alespoň jednou týdně nějaký ten nešikovný řidič dolů spadne.
V Amsterdamu je více než 160 grachtů. Podél těchto městských kanálů roste na 25 tisíc jilmů. Původně mělo město pouze obyčejný městský kanál s hrází, věžemi a náspy. Jak se začalo rozrůstat, vznikaly zde soustředné prstence vodních kanálů, které sloužily k odvodňování nových stavebních pozemků a pro vnitroměstskou přepravu zboží. Do roku 1872 proudila voda v kanálech přirozeně - působením přílivu a odlivu moře. S přehrazením města na východě pak bylo nutné vybudovat čerpací stanici, která zabezpečuje proudění vody a zabraňuje jejímu zahnívání. Pro zajímavost, voda ve všech grachtech ve městě (4 miliony m3) se úplně vymění během jednoho týdne
Regulace vody vyžaduje naprostou přesnost. Pokud do grachtů proudí příliš mnoho vody, dojde k zaplavení suterénu domů. Naopak, jeli vody málo, obnažují se staré kmeny v jejich podlaží, dostává se k nim vzduch a mohou hnít. Konstantní stav vody si žádá i kabelová a potrubní vedení 2400 hausbótů, které na hladině kotví.
Při toulkách Starým Městem, od nádraží nalevo, je k vidění necelých 7000 domů a špýcharů pod památkovou ochranou. Pocházejí převážně ze 17. století a jsou pro ně charakteristické pestře zdobené kamenné štíty. Světlo do úzkých a patrových bytů dříve dopadalo skrze olovem zasklené světlíky do přízemí, které sloužilo převážně jako dílna. Jak se v těchto nudlovitých stavení bydlí dnes se lehce přesvědčíte po setmění. Obydlí Holanďanů se totiž rázem promění doslova ve výkladní skříně - záclony a závěsy se zde nejspíš "nenosí".
A na co ještě narazíte ve Starém Městě? Pro našince jsou tu téměř šokující coffeshopy, kde vám namísto nápojů naváží marihuanu nebo hašiš. Cena jednoho gramu se pohybuje od 11 do 12 Euro. (Od roku 1995 v Nizozemsku platí nový zákon o drogách. V coffeshopu se každému zákazníkovi smí v jednom obchodním styku vydat pět gramů hašiše nebo marihuany. Kupování drog na ulici je zcela vyloučeno.)Těm, co si cigaretu neumí ubalit pak rovnou podají hotového jointa, v těch lepších podnicích i třeba v 16 druzích. Takových zařízení se v Amsterdamu nachází kolem tří stovek a věřte, že pod náporem turistů praskají ve švech. Policie jen pravidelně kontroluje, zdali se zde nedistribuují žádné tvrdé drogy (mj. heroin), či jestli se drogám nedělá reklama. Podle výzkumu Erasmovy univerzity v Rotterdamu považuje 28 % obyvatel konzumaci měkkých drog "za špatnou" a 61% je pro úplný zákaz jejich požívání a prodeje.
Na vlastní oči zde můžete shlédnout též tolik opěvované i zatracované "uličky lásky". Ani nevíte jak jste se sem dostali a najednou míjíte desítky červeně osvětlených výloh, za nimiž postávají spoře oděné dívky nejrůznějších národností - platinovými blondýnami ze severu počínaje a Asiatkami s jemnými rysy ve tváři konče. Není se za co stydět, stejně zvědavých turistů, kteří se na dívky přišli "jen podívat" zde potkáte mnoho. Zvědavci, většinou posilněni drinkem se odvažují zaklepat na výlohu a optat se "za kolik"? Když dívka s chladným hlasem, stejně, jako když vám prodavačka v zelenině oznamuje, kolik stojí kilo brambor, sdělí taxu za poskytované služby, většinou zvědavce přejde humor a rychle odcházejí. Odvážnější nebo již zkušenější "obchodníci" pak mizí za výlohou a ona dívka zatahuje závěs. Jen malé upozornění na závěr, v uličkách lásky je přísně zakázáno snímat dívky na kameru, nebo je fotografovat. Pokud zákaz porušíte, hrozí vám celkem razantní zásah všudypřítomné ochranky. V lepším případě vám vytáhnou film z fotoaparátu, nebo vymažou záznam. Pokud se zásahu bráníte, s klidným hlasem vás upozorní, že není problém, trochu vám "poškodit" třeba ruku.
Výlet do Amsterdamu můžeme zakončit návštěvou tradičního květinového trhu. Nachází se u Staré mincovní věže na Singlu. Kromě spousty druhů řezaných květin zde obchodníci nabízí též nesčetné množství cibulí i exotické hrnkové rostliny, které si pak můžete opečovávat doma. Letos jdou na odbyt cibule černých tulipánů.

Úzké uličky zůstávají temné i v pravé poledne
Život v pohybu
Ulicím kralují cyklisté
Jeden z mnoha...
Amsterdamské vodní kanály slouží také dopravě
Květinová slavnost
Všudypřítomná pohoda Město kontrastu
Foto: Jakub Kasl / www.gallery22.cz
________________________________________________________________________

ČOKOLÁDA není hřích
Žena a život | 21.11.2003 | rubrika: Zdraví | strana: 38 | autor: Kateřina Rollová

Ráda mlsáte? Tak s chutí do toho! Špatné svědomí nechtě klidně spát. Některé sladkosti jsou totiž zdravé. Chrání srdce a uklidňují nervy.

Není snad chutnějšího a dostupnějšího léku na nejrůznější lidské neduhy, než je čokoláda. Proto před čertíky, mikuláši a kolekcemi vůbec nezavírejte oči. V předvánočním shonu je trocha toho sladkého mlsání povolena, a to přesto, že má tak nestydatě mnoho kilojoulů! Čokoláda má mezi všemi laskominami totiž naprosto jedinečné postavení. "Důvody jsou tři," říká MUDr. Taťána Staňková z pražského Centra pro poruchy metabolismu a výživy: "Sladká příjemná chuť, vliv na neurotransmitery v mozku - navozuje pocity klidu a odstraňuje stres, je rychlým a lahodným zdrojem energie při únavě."
Kakaové boby a čokoládu, která se z nich vyrábí, lidé jedí od nepaměti. Poprvé se objevila asi v 7. století před Kristem ve stravě indiánů - zejména Mayů a Aztéků. "Zmínky o kakaových bobech se dokonce dochovaly v bájích. Podle jedné z mexických legend daroval indiánům první sázenici kakaovníku sám bůh slunce Quetzalcoatl," vypráví doktorka Staňková. "Aztékové smíchali rozdrcené a upražené boby s kukuřicí, paprikou, pepřem a vanilkou a ze směsi vařili kaši. Tu pak používali při náboženských obřadech. Jíst ji ovšem směli jen knězi, vládci a bojovníci."

Prospívá srdci, cévám a také nervovému systému
Jako první Evropan okusil kakaové boby a hnědé plátky čokolády Kryštof Kolumbus na ostrově S. Fernandez a přivezl je španělskému králi Karlu V. Španělům však novinka příliš nechutnala. Teprve když ji začali vyrábět podle vlastní receptury - bez koření, a dochutili ji cukrem, bylo to ono. Velmi rychle se ujala a v současnosti patří mezi nejoblíbenější pochutiny dětí i dospělých. Stačí docela malý kousek, a hned se cítíte lépe. Jaké zázračné látky se v ní však skrývají, že takto účinkuje?
Kakakové boby obsahují alkolaoidy theobromin (0,6 až 3,1 procenta) a kofein (0,02 až 0,5 procenta), dále polyfenolové látky, 50 až 60 procent kakaového másla, organické kyseliny a aromatické látky. Právě theobromin a kofein působí povzbudivě na centrální nervový systém a srdeční činnost. A nejen to. Spolu s hořčíkem, který čokoláda také obsahuje, působí tyto dvě látky proti křečím a zmenšují tak nepříjemné bolesti při menstruaci. Navíc prý britští vědci před nedávném objevili, že theobromin potlačuje kašel. Představa, že vám třeba někdy v budoucnu předepíše lékař osm čtverečků čokolády denně, a vy si pro ni půjdete s receptem do lékárny, určitě není k zahození. (Snad vědci nevymyslí zase jen nějaké theobrominové tabletky bez chuti!)
Čokoláda má však kladů ještě mnohem více. Nazývá se drogou lásky, a to nikoli zbytečně. Už Casanova popíjel prý každý večer s oblibou horký nápoj z čokolády. Kakao totiž uvolňuje endorfiny, přirozené opiáty, které se běžně vyplavují během sexuálního styku a tělesného cvičení. Navíc obsahují tryptofan, látku zvyšující v mozku hladinu tzv. hormonu dobré nálady, tedy serotoninu. A aby toho nebylo málo, najdete v čokoládě ještě anandamid, který stimuluje stejné mozkové receptory jako marihuana. Není se ale čeho bát, opravdovou drogou se všemi patřičnými účinky se čokoláda stát jen tak nemůže - snad jenom kdybyste jí na posezení snědla alespoň 12 kilogramů.
Stále více vědeckých důkazů tedy svědčí o tom, že čokoláda je jednou z nejrozporuplnějších dobrot na světě. Nové výzkumy totiž ukazují, že prospívá nejen nervové soustavě, ale rovněž srdci a cévám. Celá řada klinických výzkumů posledních let potvrdila, že pravidelné užívání malého množství čokolády má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, protože snižuje riziko vzniku krevních sraženin. A troufneme-li si zajít ještě dál, chrání organismus před volnými radikály (vysoce reaktivními sloučeninami z kyslíku, kterých se v organismu nashromáždí více, než je běžné), a ty jsou například považovány za jednu z podstatných příčin rakovinového bujení. "Vděčíme za to především látkám ze skupiny bioflavonoidů (polyfenolů), ty totiž mají antioxidační účinky," tvrdí MUDr. Bohumil Turek, CSc., ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Stejně jako je čokoláda prospěšná, je však podle jeho slov i nebezpečná.
Čím je světlejší, tím více tuků a cukrů obsahuje, a tím je škodlivější. Bílým druhům totiž obvykle zcela chybí kakaový základ - tedy přesně to, co činí čokoládu zdravou.

Mlsejte, jak se vám zlíbí, ale nezapomeňte také jíst
S trochou nadsázky by se dalo říci, že je pěkně "zlomyslná". Kombinuje totiž cukr s tukem, a to je opravdu hodně zákeřné. Cukr totiž řídí v těle produkci inzulinu. Tento hormon hraje důležitou roli při transportu cukru z krve do buněk, kde je skladován jako energetická rezerva. Jenže z čokolády se cukr uvolňuje mnohem rychleji než např. z celozrnného chleba a také se rychleji dostává do krevního oběhu. Organismus potřebuje hladinu cukru v krvi zase snížit na přijatelnou úroveň. Vyplavuje tedy inzulin. Ten rychle "zasáhne" a hladina cukru v krvi opět prudce klesne. A následek? Čokoláda vás jednoduše nezasytí, netrvá dlouho, a tělo si po jedné porci žádá "nasup". Ovšem jakmile mu ho dopřejete, celý kolotoč s cukrem v krvi se opakuje. A to je další kámen úrazu -nadměrné vylučování inzulinu totiž podporuje ukládání tuků.
Ovšem nic není tak horké, jak vypadá. Jíte-li jinak pestře, můžete z čokolády těžit jenom to nejlepší. Nemusí vám vadit ani dvě tabulky týdně. Je ale důležité, abyste čokoládu jen mlsala a nejedla ji z deprese nebo pouhé nudy či jí nechtěla nahradit například oběd. Jako každý lék i čokoláda funguje nejlépe, žijete-li zdravým životním stylem.

Pochoutka klterá léčí
- Čokoláda je stále neprozkoumanou lahůdkou. Zejména jedna z jejích účinných látek, theombromin, je stálým předmětem bádání. Vědci prý ale už přišli na to, že pomáhá ženám trpícím premenstruačním syndromem. Uklidňuje a potlačuje nepříjemné nálady.

- Stanete-li se obětí svých chutí a čokoládu začnete považovat za něco, bez čeho se zkrátka váš jídelníček neobejde, měla byste se nad sebou zamyslet. Z léku se stává nástroj zla.

- Konzumujete-li však kakaovou dobrotu střídmě a jen jako jakýsi bonus k jinak zdravé a vyvážené stravě, nemusíte si s ničím lámat hlavu. Naopak - děláte pro své srdce a nervy velmi záslužnou věc.

KDY POTŘEBUJÍ SLADKÉ ŽENY A KDY MUŽI
V jakém okamžiku máte chuť na čokoládu? Tuhle otázku položili němečtí vědci 1061 ženám a mužům ve věku 20 až 60 let. A jak odpověděli?

ženy muži
Když seč chci za něco odměnit 26% 21%
Když je mi smutno a cítím se špatně 23% 9%
Zpravidla někdy během odpoledne 20% 17%
Většinou jenom když se nudím 19% 22%
Když mám vztek nebo trpím vztekem 18% 15%
Po sportování či procházce 16% 23%
Když jsem šťastná/šťastný 15% 11%
Pravidělně, ale určité dny v měsíci 12% 2%
Když mám chuť na sladké po jídle 7% 4%
Čokoládu nemusím jíst skoro nikdy 7% 8%
________________________________________________________________________

Nova: Při protidrogové akci policisté zadrželi 15 osob
Zpravodajství ČTK | 24.11.2003 | 20:45 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: LBN

PRAHA 24. listopadu (ČTK) - Ve východočeském kraji se dnes uskutečnila policejní akce proti výrobcům a dealerům drog. Zúčastnilo se jí na 50 policistů. Národní protidrogová centrála ráno provedla zátah na osmi místech v Trutnově a Vrchlabí. Zatím bylo zadrženo 15 osob, akce však stále pokračuje, informovala televize Nova.

"Na této akci se podílela Národní protidrogová centrála, expozitura Hradec Králové, a východočeský Toxi tým," řekla televizi policejní mluvčí Renata Šanderová. Podle zdrojů televize policie údajně zadržela nejméně 15 osob a patrně jich bude ještě víc. Protože však akce ještě pokračuje, policisté odmítají sdělit jakékoliv podrobnosti, dodala Nova.

V úterý východočeská policie zadržela dva muže z Ústeckoorlicka, které podezřívá z distribuce drog, především pervitinu. Zatkla je v rámci dlouhodobé akce Houba, při níž policisté ze specializovaného Toxi týmu již počátkem října na Ústeckoorlicku odhalili část aparatury na výrobu pervitinu. Zároveň tehdy zadrželi dva muže, kteří drogy od počátku roku prodávali.

"Práce kriminalistů a vyšetřovatele ale zdaleka nekončí. Už teď víme, že další obvinění nejsou vyloučena," řekla před týdnem ČTK policejní mluvčí Eva Sichrová.
________________________________________________________________________

V Budapešti zadrželi Ekvádorce, který pašoval v žaludku kokain
Zpravodajství ČTK | 24.11.2003 | 16:44 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: KER

BUDAPEŠŤ 24.listopadu (ČTK) - Ekvádorského občana, který se ve svém žaludku pokoušel propašovat kokain, zadrželi v neděli na budapešťském letišti Ferigehy. Jak dnes napsala agentura MTI, na podezřelou skupinu cestujících, kteří cestovali z Ekvádoru přes Miláno do Budapešti, celníky upozornili policisté.

Celníci poté všechny cestující podrobili důkladné prohlídce, včetně rentgenového vyšetření, přičemž zjistili, že jeden z nich má v žaludku podezřelou látku.

Muž podle policie nakonec přiznal, že spolknul 84 kapslí s kokainem. Podle mluvčího celní stráže Jenö Sipose by bylo možné na černém trhu toto množství drogy prodat za zhruba 20 milionů forintů (téměř 2,5 milionu Kč).

ker rdm
________________________________________________________________________

Osmadvacetiletý drogový dealer už je ve vazbě
Hradecké noviny | 22.11.2003 | rubrika: Královéhradecký kraj | strana: 6 | autor: (pr)

POLICIE Hradec Králové Přímo na trase rozvážky "zboží" zadrželi policisté 28letého distributora pervitinu z Jaroměře. Kriminalisté náchodského regionu ve spolupráci s hradeckým Toxi týmem tak úspěšně zakončili delší dobu připravovanou akci nazvanou Concord. Při zatčení u muže našli a zajistili tři gramy pervitinu, rozděleného do sedmi balíčků. Dealer drogami zásoboval uživatele z Jaroměře, České Skalice, Nového Města nad Metují a Náchoda. Podle dosavadních zjištění mezi jeho zákazníky nebyl nikdo mladší osmnácti let. Muž byl obviněn z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, od čtvrtka je ve vazbě.
________________________________________________________________________

Cestovatel nahlédl do opiové ,,kuchyně``
Noviny Náchodska | 22.11.2003 | rubrika: Náchodsko | strana: 7 | autor: (hyš)

PRÁVĚ DNES Česká Skalice V Čajovém klubu Bájo se dnes od 19 hodin koná beseda Za tajemstvím pěstitelů opia. Cestovatel Břetislav Tureček nakoukl do "kuchyně" pěstitelů opiového máku letos na jaře, kdy navštívil Afghánistán. Pod Hindúkušem zaznamenal sběr opiové šťávy a okolnosti, které vedou tamní obyvatele k pěstování drog zabíjejících tisíce osob.
________________________________________________________________________

Spisovatel Huxley zkoumal i drogy
Boleslavský deník | 22.11.2003 | rubrika: Kultura | strana: 8 | autor: (kul)

Praha - Když slavný britský spisovatel Aldous Huxley 22. listopadu 1963 zemřel, zastínilo v médiích jeho smrt úmrtí amerického prezidenta Kennedyho po atentátu v Dallasu.
Kromě svého literárního díla se Huxley proslavil i svým vztahem k drogám. Jeho experimenty s meskalinem a LSD, přičemž poslední dávku si vzal na smrtelné posteli, však nebyly nijak časté. Podle jeho druhé manželky Laury měl asi dvanáct chemicky navozených psychedelických zkušeností a za deset let "toho požil méně, než dnes mnoho lidí spolyká za týden".
K hlubšímu zkoumání vnitřního světa vedla Aldouse Leonarda Huxleyho (1984) i snaha vyrovnat se s vědomím smrtelnosti. Již v mládí ho potkalo několik tragických událostí - ve čtrnácti mu zemřela matka na rakovinu, když mu bylo 19 let, oběsil se jeho bratr, a sám Aldous trpěl od 16 let oční chorobu, kvůli níž přechodně takřka oslepl. Naučil se ale tehdy Braillovo písmo a vystudoval prestižní Oxfordskou univerzitu.
Z ranných románů Aldouse Huxleyho je proto cítit bytostný pesimismus, pramenící též z prostředí zkostnatělé konzervativní Anglie, v němž jako potomek zámožné měšťanské rodiny vyrůstal. Od této společnosti se však snažil distancovat a ve svých románech ji líčil se sarkasmem. Intelektuální a politickou smetánku rozebral v kritikou velmi ceněném románu Kontrapunkt (1928), který vybočuje i stavbou, připomínající hudební dílo. Sobectví a maloměšťáctví si vzal na paškál v románu Raněný slepotou (1936), jenž nese mnohé autobiografické prvky.
Když před vypuknutím druhé světové války odešel Huxley do Kalifornie, začal se živit jako scenárista a hlouběji se věnoval studiu filozofie a náboženství, zejména buddhismu a hinduismu.
Jedním ze základních témat tohoto vizionářského autora byla svoboda jednotlivce uvnitř společenských norem. To je hlavním tématem jeho nejslavnějšího románu, "antiutopie" s ironickým názvem Krásný nový svět, v českém překladu známého jako Konec civilizace. Kniha je parodií totalitního světa, v němž se v ústřední líhni klonuje z jednoho vajíčka až 96 identických jedinců a kde se vyrábějí různé kasty (například některým se elektrickými šoky odstraňuje láska k přírodě). Parodii dotvářejí jména postav: Bernard Marx, Lenina Crowneová či Benito Hoover.

Spisovatel Aldous Huxley.
Repro archiv
________________________________________________________________________

Dětským pískovištím v Chebu hrozí zrušení
Právo | 25.11.2003 | rubrika: Karlovarský kraj | strana: 14 | autor: Romana Nájemníková

Zatím neurčené množství volně přístupných dětských pískovišť v Chebu zřejmě zanikne.

O jejich zrušení se uvažuje kvůli hygienické vyhlášce, která městům a obcím nařizuje, aby na na nich zajistily čistotu a postaraly se o dodržování přísných hygienických norem. Ty na to ale nemají peníze. Vyhláška začne platit v lednu příštího roku. "Některá pískoviště bude třeba oplotit, další se zakryjí plachtou, některá ale budou muset být zrušena. Jednoduše není v silách radnice ohlídat všechna, a nejsou na to ani finance," uvedla mluvčí chebské radnice Martina Kuželová. Jak doplnila, v případě, že by se pískoviště chránila plachtou, museli by s dětmi chodit dospělí nebo starší mládež, kteří by je odkryli a pak uvedli do původního stavu. "Nejprve ale asi budeme muset vyzkoušet, zda plachty odolají vandalům," dodala mluvčí. Vyhlášku k zákonu o ochraně zdraví připravuje ministerstvo zdravotnictví podle norem běžných v Evropské unii. Děti má ochránit před psími výkaly, popřípadě i jehlami z použitých stříkaček narkomanů.

Stížnosti jsou opodstatněné

Vedoucí chebské pobočky Krajské hygienické stanice v Karlových Varech Jaroslava Hrabáková.novou vyhlášku vítá. "Stížnosti maminek dětí na nedostatečnou kvalitu písku v některých pískovištích, na která mají přístup kočky a psi, jsou podle mě opodstatněné. Nejlepším řešením pro tyto případy je zajistit jejich oplocení. Města ale takto pochopitelně nemohou ochránit všechna," řekla. Ochrana pískovišť před zvířecími exkrementy je v první řadě prevencí závažných onemocnění, včetně nejnebezpečnější toxoplazmózy. "Ve znečištěném písku se mohou nacházet zárodky parazitů. Pak stačí, aby si děti neumyly ruce a šly na svačinu," varovala Hrabáková. Jak dodala, takové případy ale v Chebu v posledních letech nebyly prokázány. Zato se na jednom z pískovišť v Mariánských Lázních děti poranily o jehly, které tam pohodili narkomani. Dětských pískovišť v Chebu jsou podle odhadů stovky. Jen v areálu mateřské školy v ulici 26. dubna v Chebu jsou tři. Při volbě pískovišť, která kvůli vyhlášce zruší, chce radnice vybrat především ta, která se delší dobu nevyužívají.

Některá dětská pískoviště v Chebu budou v souvislosti s hygienickou vyhláškou, která obcím nařizuje jejich údržbu, zrušena. Pískoviště v nově opraveném dvorním traktu v Březinově ulici by se to ale týkat nemělo.
Foto PRÁVO - Romana Nájemníková
________________________________________________________________________

Syn šel místo do školy do hospody
Českolipský deník | 24.11.2003 | strana: 17 | autor: dol

Česká Lípa - Nepříjemné překvapení čekalo na matku učně zemědělského učiliště v Doksech, když jej hledala ve třídě a on tam vůbec nebyl, i když tam dorazil. "Svého syna jsem ve škole vůbec nenašla. Nejen to, z dvaceti učňů byli ve třídě pouze dva. Ostatní byli zřejmě za školou. Proto jsem objížděla celé město až jsem syna nalezla v nádražní restauraci, a to právě v době, kdy mu servírka přinesla ke stolu pivo," uvedla Dagmar Navrátilová z České Lípy. Podle jejího zjištění je to běžná praxe, kdy učni této školy chodí například místo na osmou hodinu až na devátou, a nebo vůbec ne. Navíc je to podle ní problém více škol v našem okrese. "Před nádražní restaurací jsem navíc narazila na skupinku dalších učňů, kteří zde kouřili marihuanu. Svého syna jsem z restaurace vytáhla, dovezla do školy a předala učiteli. Tím, že o tom takto otevřeně hovořím, chci především upozornit i ostatní rodiče na to, že by se měli více zajímat, jakou mají jejich děti školní docházku a kde jsou, když nejsou právě ve škole," řekla nám Dagmar Navrátilová. Podle jejích slov se obrátila nejen na vedení školy, ale i na místní městskou policii. "Strážníci přislíbili, že se budou touto problematikou více zabývat a kontrolovat během dopoledne nejen restaurace a bary. Doufám, že to také splní," míní matka sedmnáctiletého syna. Ta také dostala před časem od vedení školy dopis s informací, že její syn má řadu neomluvených hodin. Podle ní je to ovšem zásadní informace, která však přišla až po několika týdnech.
"Samozřejmě, že náprava syna je nyní na nás rodičích a nechci jeho záškoláctví nijak omlouvat a svůj díl viny je i na nás, ale byla bych ráda, kdyby se tím zabývaly i další orgány, jako je škola, město či policie. Větší spolupráce s rodiči by totiž mohla zabránit tomu, aby se děti dostaly třeba na šikmou plochu," dodala Dagmar Navrátilová. O informace jsme požádali i ředitele školy, který nám uvedl, že o této problematice ví, ale vzhledem ke svému zaneprázdnění nám vyjádření poskytne až tento týden. dol )
________________________________________________________________________

Domácí násilí se často odehrává před zraky dětí
Plzeňský deník | 22.11.2003 | rubrika: Domácí násilí | strana: 28 | autor: PETRA ŠVECOVÁ

Podle řady výzkumů i Světové zdravotnické organizace trpí děti, které jsou svědky domácího násilí, stejnými obtížemi a dlouhodobými problémy jako ty, které jsou samy týrány. Mezi klientkami občanského sdružení ROSA, které se na pomoc ženám-obětem domácího násilí specializuje, jsou přitom děti svědky násilí až v 74 % případů. V 8 % rodin přitom docházelo zároveň i k fyzickému napadání dětí, v dalších 10 % rodin byly již dospělé děti, které byly svědky násilí během svého dětství. "Násilní muži se často domnívají, že násilí je namířeno jen vůči jejich partnerkám, a nijak tak tedy nenarušuje jejich roli rodiče. V tom se ale velmi mýlí. Děti násilím vůči komukoli blízkému velice trpí a samozřejmě mají i strach. Dítěti je výrazně narušováno jeho útočiště, trpí tím, že někdo ubližuje jeho blízkým - tím spíše matce, k níž obvykle má silnou vazbu - a samozřejmě se pachatele bojí. Vidí-li, že je jeho matka bita, zvyšuje to jeho pocit bezmoci. Řada dětí trpí i pocity viny - hledají, zda násilí nezapříčinily samy," konstatuje Marie Vavroňová z pražského centra ROSA.

Okamžité i dlouhodobé následky

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace trpí děti, které jsou svědky týrání, velmi často poruchami chování a emocionálními potížemi, úzkostmi, depresemi, nízkým sebevědomím, zdravotními potížemi. Cítí se za násilí odpovědné, mají nedůvěru k cizím lidem, objeví se u nich zhoršené školní výsledky. "Reakce dětí přitom závisí samozřejmě i na jejich věku. Mladší děti se například pomočují, u některých dochází i regresi ve vývoji, starší naopak mívají problémy ve škole, nebo i problémy s drogami," podotýká Marie Vavroňová. "Rozdíly panují i v reakcích chlapců a dívek - výzkumy i naše praxe ukazují, že zatímco chlapci jsou často agresivní a nepřátelští, dívky trpí psychickými obtížemi, depresemi a zdravotními problémy," dodává. Vedle "okamžitých" reakcí má ale domácí násilí na děti i vliv dlouhodobý. Řada dětí, které jsou svědky domácího násilí, se později obdobného chování dopouští sama. Chlapci často bývají násilničtí, dívky se naopak často ocitají v roli oběti. "K tomuto stavu někdy dochází např. i u těch chlapců, kteří se snažili matce pomáhat, odsuzují otce a jeho násilné chování. Bohužel nejsou schopni řešit konflikty a obtíže jiným způsobem, takže se poté k násilí uchýlí," konstatuje Marie Vavroňová. "Stejně tak dívky, které byly svědky násilí, často neumějí vymezit ve vztahu své hranice, dát najevo, jaké chování je pro ně neakceptovatelné. Násilí také mohou chápat jako něco normálního, běžného," doplňuje.

Rozchod - a co dál

K problémům ovšem často dochází i poté, co žena od násilného partnera odejde. "Řada lidí se diví, proč ženy v násilném svazku setrvávají, nedochází jim ale, že samotný odchod nestačí, celý proces osvobození se od násilí je trochu složitější. Násilí často ještě nějakou dobu trvá a péče o děti se poté stávají ideální záminkou či příležitostí, jak se partnerce pomstít za to, že si dovolila odejít," připomíná Marie Vavroňová. Podle Marianne Hester, která se specializuje na výzkum dané problematiky, mnoho otců využívá následný kontakt s dětmi k tomu, aby děti zastrašovali či dále týrali své bývalé partnerky. Dohoda o právech dítěte OSN podle ní na tuto situaci pamatuje - uvádí, že nemusí být vždy nejlepší, uplatňuje-li se udržování kontaktu dítěte s jedním či oběma rodiči, pokud je toto v rozporu s blahem dítěte. Ohled na bezpečnost dětí by měl být podle ní brán v každém rozhodnutí, které se jich týká. V zahraničí se proto věnuje pozornost tomu, zda děti nebyly či nejsou svědky násilí. Například v Kalifornii nemůže partner, který se dopouštěl během posledních pěti let násilí vůči své partnerce, ze zákona získat děti do vlastní ani střídavé péče. "Pachatelé domácího násilí často odmítají odpovědnost za své činy, vše zlehčují a popírají. Navíc si myslí, že to, že týrají ženu, nemá na jejich děti žádný vliv a nijak to neovlivňuje jejich další vztah. V tom se ale mýlí. Děti se v takovém prostředí například naučí, že je normální, že silnější týrá toho slabšího. Někdy se potom přidávají i na stranu pachatele a napadají oběť také - je pro ně lepší identifikovat se s pachatelem než s obětí. Do vlastního života si tak ale nesou velmi pokřivené vzorce, které jim budou později komplikovat jejich vlastní vztahy," říká Zdena Prokopová, vedoucí azylového domu ROSA.

Násilí nejde zlehčovat

Za takovéto komplikované situace potřebují děti povzbuzení i pomoc při pojmenování svých pocitů. Žena, která je obětí násilí, by si měla s nimi promluvit o tom, co se děje. "Je třeba, aby se přitom vyvarovala pomlouvání otce, neměla by ale násilí zakrývat. Pokud například žena musí před násilím i s dítětem uprchnout do azylového zařízení, je vhodné a potřebné na to dítě dobře připravit. Mělo by vědět, co se stalo, proč opouštějí domov,
nemělo by ale znát detaily či podrobnosti o týrání," konstatuje Zdena Prokopová. "Mělo by být informováno i o tom, že je špatné někoho bít a uplatňovat vůči němu násilí. Zároveň je třeba, aby pochopilo, že není vinou oběti, k čemu dochází. Za násilí je totiž vždy odpovědný pouze pachatel - na něm závisí, zda se k násilí uchýlí, či ne." Žena, která se stala obětí domácího násilí, by se neměla obávat vyhledat odborné centrum. Pomoc často ale potřebují i její děti. Pokud byly svědky násilí vůči matce a svého otce se bojí, je vhodné navštívit dětského psychologa či psychiatra - kontakty na odborníky, kteří se na tuto oblast zaměřují, je obvykle možné získat i ve specializovaných centrech. Bude-li to třeba při řešení další péče o dítě, je dobré vyžádat si posouzení jeho zdravotního stavu. Jestliže se podle vyjádření psychologa chování dítěte výrazně se stupňujícím se násilím v rodině změnilo, mohlo již tímto chováním otce dojít k zásahu do dětské psychiky s možnou trvalou psychickou újmou u nezletilého dítěte. Z lékařského hlediska psychiatra totiž nezletilé dítě, které bylo svědkem nedůstojného, ponižujícího a násilného jednání otce vůči matce, je bezprostředně ohroženo ve svém citovém a mravním vývoji. "Na základě rodičovské zodpovědnosti mají oba rodiče právo stýkat se se svým dítětem. Pokud ale dochází k násilí a pokud je dítě-svědek násilí ve špatném psychickém stavu či se otce bojí, je možné požádat i o zákaz styku dítěte s otcem. Soud může, vyžaduje-li to zájem dítěte, styk s druhým rodičem zakázat nebo omezit. To se zpravidla stává tehdy, ohrožuje-li styk rodiče s dítětem fyzické či psychické zdraví dítěte," dodává Marie Vavroňová z ROSY. Podle Marie Vavroňové je třeba, aby pachatel přijal odpovědnost za své chování a násilí a začal problém řešit.
________________________________________________________________________

PORADNY
Sokolovský deník | 21.11.2003 | rubrika: Sokolovsko / Servis | strana: 12

SOKOLOV - Linka naděje tel. 352622962: poslouchá, radí, pomáhá. Máte problémy ve škole, doma, s drogou, s týráním? Jste opuštěni nebo zneužíváni? Volejte od pondělí do pátku od 16 do 20 hodin. Krizová linka č. mob. tel.: 732721993. Volat můžete ve svátky i víkendy denně od 20 do 6 hodin.

SOKOLOV - Rodinná poradna - tel. 352622148: Středisko pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy vám může pomoci v pondělí a středu od 8 do 18 hod., v úterý a čtvrtek od 8 do 15 hodin.

SOKOLOV - Centrum protidrogové prevence - tel. 352621501: Středisko pro prevenci a anonymní poradenství v oblasti drogových závislostí, zprostředkování detoxikace a léčby, rodičovská skupina. Budova Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje a Zdravotního ústavu, ul. Chelčického každé pondělí a čtvrtek od 13 do 16 hodin nabízí poradenství k problematice HIV/AIDS a vyšetření na HIV protilátky (v současné době je vyšetření bezplatné). Bližší informace na lince AIDS Help line 352624020 denně od 7 do 15.30 hodin.
________________________________________________________________________

Pašování cigaret už vynáší více než drogy
Moravskoslezský deník | 24.11.2003 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: Dušan Provazník

problém

Praha * Pravidelné zdražování cigaret v evropských zemích, motivované jak starostí o zdraví lidí, tak snahou o zvýšení daňových příjmů, má za následek prudký růst pašování cigaret. Podle expertů cigarety už vynášejí pašerákům víc než drogy, které byly dosud jejich hlavním artiklem.Z ajímavá pro pašeráky cigaret je po posledním zdražení cigaret i Česká republika.
Zemí, která v poslední době cigarety výrazně zdražila, byla Francie.K rabička oblíbených značek Gitanes a Gauloise z černého tabáku, které ve Francii kouří 34 procent dospělých, stojí od konce října v průměru 3,90 eura (přes 120 korun), což je o 20 procent víc, než stály do té doby. Od 1.ledna 2004 má dojít k dalšímu zdražení, takže kuřáci ve Francii budou platit za krabičku v průměru 5,30 eura.Přibližně ke stejnému zvýšení od 1.ledna 2004 má dojít i v Německu.V dané chvíli jsou v západní Evropě cigarety nejdražší ve Velké Británii a Norsku, kde kuřáci platí za krabičku 8 až 9 eur (asi 270 korun). O několik set kilometrů dál směrem na východ kuřáci v Rusku nebo na Ukrajině platí za krabičku cigaret necelé jedno euro.To je jedinečná situace pro pašerácké gangy, jejichž síť pokrývá celou Evropu.
V dané chvíli hlavní tranzitní zemí při pašování cigaret z východu do západní Evropy je Polsko, kde se má cena krabičky cigaret vyrovnat ceně v západní Evropě až v roce 2008.Značná část pašovaných cigaret se dostává do západní Evropy po moři, a to z toho prostého důvodu, že celní prohlídka v přístavech není tak důkladná jako na silnicích.
Nicméně i v přístavech údaje o zabavených nákladech ilegálně pašovaných cigaret vykazují vytrvalý růst, a to jak ve Francii, tak i v Polsku.J estliže polská pohraniční stráž v roce 1999 zabavila v polských přístavech pašované cigarety za 23 tisíc zlotých, v roce 2002 to bylo už za 32 milionů zlotých.C igarety byly objeveny v kontejnerech, jež měly být dopraveny většinou na ruských lodích do Francie, Velké Británie a Skandinávie.
Pašeráci používají i kamiony jedoucí z Polska do zemí Evropské unie. V tomto případě je pro ně největší překážkou zdolání polsko-německé hranice, protože za ní už je nečeká žádná kontrola a svůj náklad mohou dovézt do kterékoliv země unie.
Vynalézavost pašeráků nezná mezí, a tak využívají pro svou činnost i železniční dopravu. Například letos v květnu objevili celníci v polském Przemyslu v nákladním vagonu převážejícím sádru z Ukrajiny 184 tisíc krabiček cigaret, což bylo podle polské celní správy zatím největší zabavené množství cigaret pašovaných po železnici.
Pašování usnadňuje i korupce celníků. Například v Polsku byli v říjnu v gdyňském přístavu zatčeni čtyři celníci, kteří teď čelí obvinění, že v posledních čtyřech letech přijali od pašeráků vysoké úplatky za to, že pustili několik desítek kontejnerů s cigaretami.
________________________________________________________________________

S konopím není radno si zahrávat
Vysočina - listy Pelhřimovska | 24.11.2003 | rubrika: Pelhřimovsko | strana: 4 | autor: (př)

Pelhřimov * Nemístná zvědavost přišla draho dvěma sedmnáctiletým mladíkům. Ti objevili místo, kde se nacházelo zhruba deset rostlin konopí setého. Mládenci otrhali nejméně z jedné rostliny listy, které pak použili ke známým účelům. Policisté jim za to sdělili obvinění z trestného činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
________________________________________________________________________

BBC: AIDS je v Rusku časovanou bombou
Zpravodajství ČTK | 24.11.2003 | 09:09 | rubrika: Monitor tisku - Země bývalého SSSR | autor: MKA

(servis MONITOR)

LONDÝN 24. listopadu (ČTK/BBC) - Virus HIV je v Rusku stále ještě čerstvou záležitostí. Epidemie zde vypukla teprve v polovině 90.let a mezi uživateli nitrožilních drog se nemoc začala šířit rychlostí blesku. Rusko je nyní jedním ze států s největším počtem nově nakažených za rok. Nejvíce nemocných je přitom mezi narkomany, kteří se nakazili při použití infikované injekční jehly, píše internetový server BBC.

Miša cpe do svého malého batohu čisté stříkačky a letáky. Pracuje jako takzvaný streetworker pro nevládní projekt Návrat do života, který mezi uživateli drog v zemi šíří osvětu o HIV a AIDS. Úřady zakladatelům organizace sice původně přislíbily, že její pracovníci budou moci narkomanům oficiálně měnit stříkačky, ale podle streetworkerů byrokracie procesu zbytečně brání.

Miša a jeho čtyři kolegové procházejí ulice a odlehlá zákoutí a hledají narkomany. Dvaadvacetiletá streetworkerka Lera kdysi sama drogy užívala a nyní pracuje pro Návrat do života. Podle ní skoro každý drogově závislý v Moskvě zná někoho, kdo je nakažen virem HIV.

Teď už většina narkomanů na čistotu stříkaček dbá. "Předtím to bylo divoké. Pět lidí sdílelo jednu jehlu. Nestarali jsme se, jestli je čistá - jediné, co nás zajímalo, byla droga," řekla Lera zpravodaji BBC. "AIDS však věci změnil. Naši přátelé začali být nemocní, a my jsme dostali strach," dodala Lera.

Epidemie AIDS v Rusku teď podle odborníků vstupuje do nové etapy. Střediska, kde se lidé nechávají testovat na HIV, hlásí rostoucí počet osob, které se nakazily při pohlavním styku. Experti soudí, že nemocných bude přibývat i mezi širší populací.

Moskevský zástupce Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS) Pedro Chequer říká, že ruské úřady by měly co nejdříve zahájit osvětovou kampaň. "V Rusku se lidé domnívají, že AIDS/HIV se týká pouze profesionálních sexuálních pracovníků a drogově závislých," varuje. Mnoho lidí si podle něj neuvědomuje, že je ohroženo, a střídá sexuální partnery, aniž by myslelo na kondom.

Podle ruských zákonů je léčení HIV-pozitivních zdarma. Léčba však stojí kolem 8000 dolarů (asi 213.000 korun), a tak na ni některá chudší města prostě nemají. "Co k tomu dodat? To je ruská realita," krčí rameny HIV-pozitivní Roman.

Odborníci odhadují, že léčbu v současné době potřebuje až deset procent Rusů nakažených HIV. Kvůli nedostatku prostředků léčí ruští lékaři pouze zlomek tohoto počtu.

"Proto o tom ministerstvo zdravotnictví nemluví. Ale oni neví, že za pět let, nebo možná už za tři roky, budeme mít velký problém. Pokud s tím něco neudělají, zemřou miliony lidí," obává se Roman.

Rusko navíc platí obrovské sumy za drahé zahraniční léky. "To není dále udržitelné," domnívá se Chequer. "Země se bude muset dohodnout se západními farmaceutickými společnostmi a začít vyrábět generické léky."

mka hej


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma