Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 13.11.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Narkomani v kraji nejvíce užívají pervitin a heroin
Mladá fronta DNES | 13.11.2003 | rubrika: Střední Čechy | strana: 1 | autor: (zuč)

Téma DNES

Střední Čechy - Osm kontaktních center a dvě terapeutické komunity pomáhají v kraji lidem závislým na drogách. Ti nejčastěji užívají marihuanu, pervitin a heroin.
Problémem je stále se snižující věk lidí závislých na drogách. Například podle Jany Zatřepálkové z nymburského K-centra činí průměr kolem sedmnácti let. Drogy jsou nejrozšířenější v Mladé Boleslavi. Ale ani ta není přitom tak daleko, aby si narkomani nejezdili pro drogy především do Prahy.
Bojovat proti drogám chtějí i na krajském úřadě. Padl proto návrh na navýšení protidrogového rozpočtu o pět milionů korun. "Musíme finančně podporovat kontaktní centra, protože v nich pracují kvalifikovaní a zkušení lidé," říká zástupce předsedy krajské protidrogové komise Josef Vacek.
________________________________________________________________________

Jak vymyslet krycí jméno operace
Mladá fronta DNES | 13.11.2003 | rubrika: Z domova | strana: 2 | autor: (rak, jav)

Praha - Chochol, Darek, Kilo, Kuře nebo Talián. Nejde o přezdívky členů klukovské party, nýbrž o krycí jména policejních operací, při nichž kriminalisté v poslední době zasáhli proti dealerům drog, vyděračům či padělatelům bankovek. Jedna z posledních akcí se jmenovala Piha. "Celá operace se skrývala za slovem Pepik. Inspirovali jsme se křestním jménem Josefa Lady, jehož obrazy zloději ukradli. Jen jedné z částí jsme říkali Piha, to podle jména okradeného," odhalil policista Zdeněk Zelenka, jak zastírací názvy vznikají. V seznamu operací lze najít skutečné perly. Tak například Rákosník. Zátah byl namířen proti vietnamskému gangu. Když se policejní šéfové o xenofobním názvu dozvěděli, museli kriminalisté těsně před tiskovou konferencí krycí jméno pozměnit. "Jednou jsme akci pojmenovali slovem, které v albánštině znamená osel. Šli jsme totiž po albánském gangu a jeho členové mezi sebou policistům a drogovým kurýrům říkali osel," vzpomíná šéf protidrogové centrály Jiří Komorous. Když pražští kriminalisté v úterý zatýkali barmana, jenž prodával drogy, operaci skryli pod slovo Trotl. Jak k názvu přišli, se včera nepodařilo zjistit.
________________________________________________________________________

Pozor na heroin, varují v K-centru
Mladá fronta DNES | 13.11.2003 | rubrika: Střední Čechy | strana: 3 | autor: VOJTĚCH BLAŽEK

Nymburk - Marihuana, pervitin, heroin. To jsou dlouhodobě nejoblíbenější drogy narkomanů ve středních Čechách. Hlavně nebezpečný opiát heroin bere stále víc lidí. "Vzniká na něj rychle závislost a abstinenční příznaky jsou nepříjemné," varuje Jana Zatřepálková z K-centra v Nymburku.

Lidé pohybující se v oblasti drogové prevence ve středních Čechách shodně tvrdí, že stále oblíbenější drogou je heroin. Proč tomu tak je?

Řekla bych, že jde obecně spíš o dostupnost drog a pohyb jejich ceny na černém trhu než o oblíbenost některého konkrétního typu.

V čem je heroin nebezpečnější než jiné drogy?

Heroin patří mezi opiáty, nebezpečné je neodhadnutí dávky a tím snadnost předávkování, které může vést k zástavě dechu.
U heroinu také velmi rychle nastupuje fyzická závislost, což se mimo jiné projevuje v potřebě zvyšovat dávky a nástupem nepříjemných abstinenčních příznaků při nepřítomnosti drogy v těle.

Co může K-centrum jako to vaše udělat pro lidi, kteří užívají drogy?

K-centrum nabízí výměnu a distribuci injekčního a zdravotnického materiálu jak v terénu, tak u nás v K-centru, distribuci informačních materiálů, odborné poradenství, zprostředkování léčby a kontakty na další specializovaná zařízení, testy na žloutenku typu B a C a na HIV.

Jak poznají rodiče, že jejich dítě bere drogy?

Mnoho signálů ukazujících na užívání návykových látek může znamenat i jiné problémy v životě dítěte, například změna zájmů, životního stylu, přátel, deprese, zanedbaný zevnějšek, útěky z domova, narůstající potřeba peněz, zhoršený prospěch a tak dále.
Relativně více typické pro braní drog jsou například krádeže v rodině, stopy po vpichách, nález drog nebo pomůcek k jejich užívání a soubory příznaků typických při užívání jednotlivých typů drog. Nejprůkaznější je test na přítomnost drog, který v K-centru nabízíme, a nakonec samotné přiznání dítěte, že drogy užívá.
________________________________________________________________________

Spolykal náhražku za heroin i prášky. Přežil
Mladá fronta DNES | 13.11.2003 | rubrika: Střední Čechy | strana: 3 | autor: (stc)

Střední Čechy - V Boleslavském kontaktním centru se občas objeví případy, které překvapí i zkušené pracovníky.
Případ, který se odehrál v mladoboleslavském kontaktním centru, prý zůstane jeho pracovníkům dlouho v paměti.
Jeden z narkomanů, který je v současné době již na léčení, dokázal totiž během jednoho dne spotřebovat šest subutexů - tedy náhražek za heroin - a téměř třicet prášků na uklidnění a spaní. "Pro jiného by to byla smrtelná dávka, on to ale přežil," uvedl Jiří Balcar.
Věk narkomanů se sice ve městě pohybuje mezi 17 a 25 lety, extrémní případ se zde ale stal před dvěma měsíci. "Maminka k nám přivedla devítiletou dceru a prosila nás, abychom jí provedli test na přítomnost THC v krvi. Měla totiž podezření, že dívka experimentovala s marihuanou. Test vyšel sice negativně, ale rozhraní tam bylo tak těsné, že to pořádně ani nešlo určit," zavzpomínal Balcar.
Lepší vzpomínku má Hana Slámová z benešovského K-centra. "Udělal mi radost klient, který rok abstinuje ze závislosti na pervitinu, pracuje, a dokonce i začal chodit do školy. Dokazuje, že to jde."
________________________________________________________________________

Závislí jezdí pro drogy až do Prahy
Mladá fronta DNES | 13.11.2003 | rubrika: Střední Čechy | strana: 3 | autor: (zuč, vob, von)

Téma DNES

Ani Boleslav není tak daleko, aby narkomani nejezdili pro drogy do hlavního města

Marihuana, pervitin a heroin jsou nejčastěji užívanou návykovou látkou ve středních Čechách. Věk narkomanů se stále snižuje a drogy se běžně objevují i na školách.

Střední Čechy Mladá Boleslav, Benešov, Kladno a Příbram nejvíce bojují s drogami. Odborníci to přičítají kriminalitě, nezaměstnanosti, ale i malé vzdálenosti od hlavního města. Nejoblíbenější jsou v kraji heroin, pervitin a marihuana. Často dochází i ke zneužívání subutexu, což je náhražka heroinu.

V Boleslavi je hodně peněz, děti za ně kupují drogy

Pro to, že na vrcholu v počtu drogově závislých stojí právě Mladá Boleslav, jsou zřejmě dva důvody. Město je poměrně bohaté a penězi disponují i děti a mladiství, a mají tak i na drogy. "Boleslav navíc není vzdálená od Prahy a tam si chodí narkomani kupovat heroin," upřesnil pracovník kontaktního centra v Mladé Boleslavi Jiří Balcar.
"Dochází k nám měsíčně tak kolem šedesáti klientů. Převažují mezi nimi lidi se závislostí na heroinu a pervitinu a za měsíc vyměníme kolem dvou tisíc jehel a stříkaček," uvedl Jiří Balcar

Rodiče mívají strach z prozrazení

Pracovníci nymburského K-centra mají zkušenost, že rodiče často váhají, než se obrátí s žádostí o pomoc. Bojí se totiž, že se zpráva o problémech jejich dítěte s drogami dostane mezi lidi. "Převládá strach ze zveřejnění. Nicméně řada rodičů tyto obavy překoná už proto, že nabízíme naše služby bezplatně a anonymně," říká Jana Zatřepálková z K-centra v Nymburku.
Kontaktní centra přitom nenabízejí jen výměnu injekčního a zdravotnického materiálu, ale i informační materiály, odborné poradenství, zprostředkování léčby a kontakty na další specializovaná zařízení nebo testy na žloutenku nebo HIV.
"V kraji naštěstí dobře funguje výměnný systém stříkaček a jehel. Proto není výskyt nemocí nijak markantní," uvedla krajská protidrogová koordinátorka Pavla Doležalová. Během minulého roku bylo v kraji evidováno 167 osob s diagnózou infekční žloutenky a 1 případ HIV u injekčního uživatele drog.

Narkomani jsou stále mladší

Problémem středních Čech je ale stále se snižující věk uživatelů drog. Například na Nymbursku už činí 17 let. "Zahrneme-li do této kategorie i uživatele tabáku, což je také droga, průměrný věk bude samozřejmě ještě nižší," dodává Jana Zatřepálková z nymburského centra.
Za vstupní drogu považuje Hana Slámová z benešovského K-centra alkohol. "Je velmi často opomíjen a přitom je všude kolem. Když se třeba třináctileté dítě napije, rodiče mu za to hlavu neutrhnou. Ono přitom pozná něco, v čem najde uvolnění a legraci, a tím mohou začít potíže," řekla Slámová.

Více drog do Kolína přivede nová automobilka

Nárůst uživatelů drog předpokládají odborníci také v Kolíně a okolí. Nová továrna automobilek Toyota, Peugeot a Citroën, která se staví u Ovčár, přiláká do města tisíce lidí, a to se prý projeví i v drogové sféře.
"Je to téměř jisté. Neznamená to ale, že v Kolíně přibude lidí, kteří jsou na dně a zničení drogami. Může jít klidně o lidi, kteří pět šest let berou pervitin a klidně s tím zvládají normálně chodit do práce," vysvětluje Petr Steklý z K-centra v Kolíně. Fakt, že obří investice firem a vyšší koncentrace lidí s sebou nese i tyto negativní jevy, se podle něj potvrdilo i v sociologických studiích.

Policisté zajistili 140 kilogramů marihuany

Drogy jsou problémem i na Kladensku. Letos v březnu tam policisté objevili sto čtyřicet kilogramů rostlin indického konopí na půdě jednoho domku v Sazené. "Něco takového a v takovém rozsahu jsme na Kladensku zatím nezaznamenali," uvedl jeden z policistů, který se případem zabývá. Vypěstované rostliny byly vysoké okolo dvou metrů.
Usušené je pak obviněný muž drtil a vyráběl z nich cigarety. Část zboží podle policie také prodával.
Například obyčejná obálka formátu A5, naplněná usušenými listy, přišla zájemce údajně na čtyři sta korun. Zadrženému muži, stíhanému pro nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek, hrozí až pětiletý trest.
________________________________________________________________________

Maskovaní narkomani
Lidové noviny | 13.11.2003 | rubrika: Horizont | strana: 10 | autor: Lubomír Stejskal, Karlovy Vary

DOPISY REDAKCI

Ad LN 30. 10.: Nebe bez kuřáků ve veřejném zájmu

Jakub Horák nabízí svoji ultraliberální vizi světa, který vnímá jako "svobodné místo, kde ať si každý dělá co chce a svobodně se sdružuje s lidmi společných zájmů, aniž by mu to někdo měl zakazovat". Tak ale může fungovat kuřácká hospoda, nikoli civilizovaný svět. Pro něj platí jiný, konzervativní model, pro zjednodušení vyjádřený heslem Svoboda a řád. Mimoděk jej uznává i Jakub Horák, když argumentuje: "jako mají nudisté nudistické pláže, i kuřáci mají mít svoje hospody ...". Má pravdu. Kdyby mělo jít pouze o ty nikotinové hospůdky, nebylo by o čem diskutovat. Je skutečně věcí jejich provozovatelů, jaký postoj ke kouření v nich zaujmou, do toho by nikdo jiný neměl zasahovat. Problém ale nastává v okamžiku, kdy lidé vyznávající kulturu nahého těla či cigaretové poezie prostory pro ně vyhrazené opustí. Zatímco nudisté se chovají "konzervativně", drtivá většina nekuřáků si naproti tomu na veřejnosti počíná "ultraliberálně". Z čeho pramení ten rozdíl? Není čirou náhodou dán tím, že kuřáci patří do kategorie lidí závislých na droze, kteří svoji vášeň nejsou s to zvládnout? A nemaskují lidé jako Jakub Horák, tedy svého druhu narkomani, vznešenými řečmi o svobodě pouze to, že jsou otroky nikotinu? Jako tolerantní nekuřák tímto prohlašuji, že jsem ochoten podpořit existenci kuřáckých hospod, budou-li bruselskými eurobyrokraty ohroženy. Jakou protihodnotu ale nabídnou kuřáci? Přestanou nekuřáky nutit na veřejnosti k aktivní účasti na vlastní pomalé sebevraždě? Tvrdím, že nikoli. Jako drogově závislí na to jednoduše nemají. A o tom to celé je...
________________________________________________________________________

BÁSNĚ, LSD, STROM ŽIVOTA, NUDLE
Reflex | 13.11.2003 | rubrika: Portrét | strana: 50 | autor: TEXT VERONIKA BEDNÁŘOVÁ, FOTO PETR JEDINÁK

Beatnická básnířka ANNE WALDMANOVÁ (58) mluví rychle, jasně a dramaticky. Tráva a LSD, Allen Ginsberg, Gary Snyder, Gregory Corso, Jack Kerouac, William S. Burroughs, Lawrence Ferlinghetti. "Duchovní manželka" Allena Ginsberga vařila pro všechny ve svém bytě v newyorské Greenwich Village celá šedesátá léta špagety, rýži a kuskus. Ale hlavně psala, redigovala, organizovala scénická čtení. Do Prahy přijela letos v létě na festival Šanalan jako profesorka tvůrčího psaní.

Jak vypadá život excentrické básnířky před šedesátkou? Moc nespím. Tak čtyři pět hodin denně. Dřív jsem hodně psala v noci, teď již ne. Drogy už neberete? Občas kouřím trávu. Někdy mi to pomůže, hlavně ve chvílích, kdy jsem úzkostlivá. Snažím se přemýšlet v širších souvislostech, nemyslet jenom na sebe, a někdy mi to nedělá dobře. Všechno se pohybuje a mění strašně rychle. Paradigma doby se od šedesátých let dramaticky změnilo, už se nedá jen tak napsat báseň, to by mělo příliš malý dopad. A tak studuju média, abych porozuměla jazyku nepřítele a zbraním, které používají. Hodně času trávím na Internetu, jsem v kontaktu s lidmi po celém světě, již smýšlejí podobně jako já. Necítíte se sama, když vaše generační komunita už neexistuje? Ani ne, vždycky jsem byla kulturní aktivistka, nemohu dělat nic jiného. Měla jsem nedávno sen, v němž mi tatínek řekl: "Holka, ty umřeš s botama na nohou!" A já jsem celý sen hledala správné boty. Pořád jsem si v duchu opakovala: tak které to asi jsou. Vždycky jsem byla pevně svázána s mou rodinou a přáteli. Působíte na mě dost nebohémsky. Přitom toho máte tolik za sebou - vždyť tehdy bydleli všichni vaši přátelé-básníci v jedné malé čtvrti. Ano, návštěvy ke mně chodily ve kteroukoli denní nebo noční dobu, samozřejmě bez ohlášení. Telefony jsme nepotřebovali. Allen Ginsberg si šel vždycky pro kafe, přímo v mé ulici MacDougal bylo knihkupectví, tam nakupoval, kdekdo se u mě zastavil na mléčný koktejl nebo na čaj. Ale nenechte se mýlit: já jsem hodně pracovala, redigovala časopisy ibásnické sbírky, žili jsme za pár dolarů, vždyť jsme všechno platili ze státních grantů. Nezapomeňte, že šedesátá léta byla hodně politická, takže jsme vedle normálních čtení organizovali také politické akce. Psala jsem na starém psacím stroji. Workholici a LSD? Moc si to neumím představit. Měla jsem takzvaný railroad apartment, takový vláček, v němž šel jeden pokoj za druhým, z obou stran propojený dveřmi. Vždycky po konci čtení, které bylo v kostele svatého Marka, jsme šli k nám, Allen tomu říkal otevřený dům, hodně lidí přišlo jen tak na kus řeči. Já jsem vařila. Nejvíc se mi smáli kvůli zeleným nudlím, protože jsem si myslela, že jsou zdravější než nudle normální. Od té doby ráda vařím polévky, kuskus, paellu - věci, ze kterých se nají hodně lidí. Kolem bylo hodně marihuany, četla jsem. A různá psychedelika. Allen si ale vždycky dával dobrý pozor, abychom užívali jen čisté věci, bez aditiv, aby v tom nebylo svinstvo. Bylo LSD opravdu tak úžasné, jak jste o tom všichni psali? Léto 1965. Bylo mi dvacet, studovala jsem Bennington College ve Vermontu a rozhodla se, že pojedu na konferenci poezie do Berkeley v Kalifornii. Sešli se tam všichni - beatnici, lidi ze San Franciska, newyorská škola, hnutí Black Mountain. Byl tam mimo jiné Charles Olson, Robert Duncan, Robert Creeley a Allen Ginsberg - četli svoje věci, mluvili se studenty, vedli diskusní panely. Měla jsem kamarády na Harvardu, kteří se motali kolem Learyho experimentů a obraceli se ke dharmě. Další lidé, jež jsem na Západě potkala, byli přátelští, vzrušení, mluvní, obrovsky otevření a celí žhaví do LSD. Tahali jsme s sebou Learyho Tibetskou knihu mrtvých. Když jsem si dala první dávku v životě, měli jsme jít zrovna na čtení Allena Ginsberga. Najednou jsem viděla a zažívala každého člověka, kterého jsem kdy v životě potkala. Jako by se celý můj osobní život spojil v jeden strom. Ale nebylo to jenom tablo, ti lidé se mnou mluvili: dědeček, babička, sourozenci, vzdálená rodina, milenci, přátelé, učitelé, rodiče a příbuzní mých kamarádů. Byli tam všichni. Strom života. Od té doby z něj čerpám. Byla jsem schopna přiznat si svou vlastní křehkost a zranitelnost jako při meditaci. Propojení s ostatními. Můj první trip mi ovlivnil celý život. Literatura, buddhismus, drogy, Ginsberg. Co vám z toho zbylo? Meditace. U drog si tak trochu děláte starosti o něco, co se stalo před deseti lety, a nevíte, jestli se to náhodou nestalo včera, nedočkavě čekáte na příštího milence a na příští jídlo. Je to takový hladový duch, který se vás drží. Ale meditace znamená, že si sami ze sebe uděláte přítele. Jak tohle vysvětlujete svým studentům? Říkám jim: probuďte se! Hlavně nefetujte proto, abyste zapomněli. Dívejte se, co se děje kolem vás, a myslete na to, co musíte dělat. Nejdůležitější věcí na světě je být vzhůru. V mé zemi prožíváme strašné období, musíme přece vstát a jít bojovat proti tomuhle Empire State Buildingu světa. Vždyť my jsme zpátky v nukleární válce. Můj aktivismus je to, co učím. Politická aktivita v kontextu poezie. Máte dvaadvacetiletého syna. Co dělá člověk, jehož matka učí psát básně? Zrovna teď je na Aljašce, chce tam dostat práci jako rybář. Je to výborný muzikant a zatím přesně neví, kam se vrtnout. Vyrůstal s Allenem a Williamem Burroughsem, od dětství znal mé přátele a já jsem moc ráda, že jsem mu tohle prostředí mohla poskytnout a ukázat, protože mně v jistém smyslu rodiče dali totéž. Jsem za to, jaký je, vděčná. Zvlášť teď, když je svět tak racionální, standardizovaný a neúprosný. Uznávám dlouhodobé rodinné vztahy, muže v to počítaje. Jak vás vlastně beatnická generace tehdy přijala jako ženu? My ženy jsme prostě tehdy musely říct: "Jsme ready." Tedy, ne že bychom předtím celá staletí nebyly. To prostředí bylo velmi otevřené vůči homosexuálům, samozřejmě, byla tady najednou i šance bisexuality, přestalo být divné, když měla žena přítelkyni. A moje vazby s básníky byly dlouholeté, Gregory Corso bydlel kousek od nás, znala jsem ho od třinácti, můj táta znal Ginsberga od padesátých let. Jak jdou vaše dlouhé vztahy s přáteli i s muži dohromady s volnou láskou? Pocit, že jsem sexuálně svobodná, jsem si zažila také, ale spíš jen spirituálně. Já jsem se vdávala hodně mladá, bylo mi dvaadvacet, potkala jsem svého manžela při prvním osudovém tripu, když jsem poprvé uviděla svoje transcendentální rodinné kořeny. Lewis byl - ostatně jako všichni mí pozdější muži - můj blízký spolupracovník, udělali jsme spolu hodně práce, dali dohromady mnoho knih, publikovali hodně básníků naší generace. Dodnes jsme přátelé. Váš život a tvorbu ale nejvíc ovlivnil Allen Ginsberg. Můj drahý přítel, mentor, démon aktivity a také spirituální manžel. Byla jsem s ním i v Praze, setkali jsme se s Václavem Havlem. Jeho zásadní čtení veršů jsem paradoxně pro švihla té osudné noci, kdy jsem si užívala Stromu života. Strom byl zasazen šťastně: čtvrť Greenwich Village v New Yorku, poválečná doba, oba vaši rodiče hodně psali i četli. Maminka milovala Řecko a řecká dramata, byla to vůbec spíš Řekyně, když jsme slavili Halloween, vždycky jsem se převlékala do starých řeckých kostýmů. Tatínek byl také bohém, swingový hráč na piano, pracoval a kamarádil se s jazzmany. Žili jsme na MacDougal Street v přízemním bytě, tam jsem vyrůstala a žiju tam i teď. Ale také jsem si brzy uvědomila, že moje bohémské sklony se do Ameriky prostě nehodí, proto mě to tak táhne do Evropy, do Itálie, do Prahy. V Americe nemá umělec své platné místo ve společnosti. Není tady žádná tradice. Vždyť my tam nemáme dokonce ani pořádnou kavárnu. Spousta básníků mé generace z New Yorku skončila na ulici. Jak to myslíte? No, ti lidé, již patřili celý život do okruhu bohémů a umělců, prostě zestárli a začali být nemocní. Skončila legrace. Tady neexistuje záchranná síť. Když nemáte zdravotní pojištění, je konec. Jeden můj kamarád třeba pojištěný nebyl, protože nikdy nebyl zaměstnán na plný úvazek. Nakonec prodával svoje knížky na ulici. Umřel, ještě mu nebylo padesát. Jako bezdomovec. A třeba můj další kamarád, Pierre, žil dlouho v Nizozemsku, na hausbótu. Pravda, byl excentrický, ale když se vrátil do New Yorku, nezvládl to. Našli ho mrtvého blízko stanice metra. Byl to básník a filmař. Teď mu nedávno vyšla kniha. Je mi z toho smutno. Připadá vám například francouzský systém lidštější? Ve Francii se narodíte, a tím se stáváte občanem své země. Máte právo na vzdělání a základní zdravotní pojištění. V Americe ne, musíte za ně bojovat. Jsem hlubokou, letitou zastánkyní benevolentního socialismu, který poskytuje základní životní potřeby pro každého občana. Chci, aby lidi u nás měli co jíst, měli se do čeho obléct, měli kde bydlet a měli právo na základní vzdělání a ošetření: zdroje na to Amerika má. To toho chci tak mnoho? Jak jste na tom vy? Mám pojištění, protože pracuju. Snažím se dobře jíst, spát, psát, učit, učit se a nedělat si pořád starosti. Dělám si pořád s něčím starosti. Hrozně mě frustruje, že umřu a svět bude pořád tak strašný, jako když jsem na něj přišla. Respektive ještě horší.

***

ANNE WALDMANOVÁ (58), básnířka, performerka, editorka, profesorka, překladatelka, spolu s Allenem Ginsbergem zakladatelka školy odtělesněné poetiky Jacka Kerouaka. Nejslavnější sbírkou Waldmanové je Fast Speaking Woman z roku 1974, kterou poprvé vydal Lawrence Ferlinghetti. Je legendární nejen díky rytmickému opakování slova "žena", ale také díky sugestivním scénickým čtením. Waldmanová dosud vydala třicet básnických sbírek. Se svým někdejším manželem Lewisem Warshem vedli nakladatelství Angel Hair Press, kde tiskli sbírky svých přátel, neboť většina děl se pro "normální" publikování nehodila. Nyní žije střídavě v Boulderu v Coloradu, kde je profesorkou tvůrčího psaní, a v Greenwich Village na Manhattanu. Druhého srpna 2003 se v Coloradu znovu vdala. Má dvaadvacetiletého syna.

Foto - Dělám si pořád s něčím starosti. Hrozně mě frustruje, že umřu a svět bude pořád tak strašný, jako když jsem na něj přišla. Respektive ještě horší.

Foto - Anne Waldmanová v Praze roku 2003: mezinárodně uznávaná beatnická básnířka, "duchovní" manželka Allena Ginsberga, autorka více než třiceti knih poezie a spoluzakladatelka Kerouakovy školy odtělesněné poetiky na Naropově univerzitě v Coloradu

Foto - Anne Waldmanová je i dnes neúnavná kulturní aktivistka, performerka, profesorka, redaktorka, která má silné osobní vazby na New York School, the Beat Literary Movement a experimentální prameny the New merican Poetry
________________________________________________________________________

Kontroly vyrazily na mládež
Deník Lučan | 12.11.2003 | rubrika: Lučan | strana: 17 | autor: ALEŠ KASSAL

Policisté i učitelé se zaměřili na pití alkoholu, ale vážné přestupky zatím nezjistili

Podbořansko - Mládež popíjí alkohol, hraje na automatech, užívá drogy. Takové je veřejné mínění, které převládá v Podbořanech a okolí, ale nejen tam. Přesto zatím kontroly v restauracích a klubech nepřinesly takové výsledky, jež by to potvrzovaly.
"Dělali jsme už tři nebo čtyři akce ve spolupráci s radnicí, které se zaměřovaly hlavně na pití alkoholu. Kontrolovali jsme vytipované nálevny, ale na porušování zákona jsme nepřišli," uvedl major Osvald Pöschl, vedoucí obvodního oddělení Policie ČR v Podbořanech. "Kontroly provádějí i sami učitelé, jestli nedochází k nějakým nešvarům. Víme, že mladí lidé si napíšou omluvenku a pak někde popíjejí," potvrzuje Ludmila Duchoňová, učitelka podbořanského učiliště a členka zastupitelstva.
Čas od času sice padnou pokuty za nalévání mladistvým, které vesměs hradí číšníci, případně se jimi zabývá přestupková komise. Veřejnost ovšem s takovým stavem příliš spokojená není, zvlášť citlivě vnímá různé vandalské skutky mladých lidí. "Likvidují třeba lavičky, stromky," upozornil MUDr. Petr Ráliš."Ale co máme dělat, když si někdo sedne na opěradlo a nohy si dá na místo k sezení? Není to trestný čin, i když lavička dozná újmy. My musíme dodržovat zákon a ten říká, že by si tam dotyčný musel sednout s úmyslem, aby ji poničil. Navíc škoda nedosáhne 5 tisíc korun a není taková, aby odpovídala trestnému činu," vysvětloval na zastupitelstvu mjr. Pöschl.
Policisté na druhé straně namítají, že veřejnost nechává všechnu zodpovědnost na policistech či strážnících, sama však často není ochotná spoluobčany napomenout, natož dosvědčit, že spáchali přinejmenším přestupek."Kolikrát máme na stole případy, kdy se to zdá jasné. Ale chybí nám svědek, jenž to potvrdí, a my musíme věc odložit," potvrdila Dana Růžičková, předsedkyně přestupkové komise na podbořanské radnici.
________________________________________________________________________

Policisté dopadli gang výrobců pervitinu
ČRo 1 - Radiožurnál | 12.11.2003 | 12:00 | pořad: Ozvěny dne

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka
--------------------
Policisté dopadli čtyřčlenný gang výrobců pervitinu z Havířova. Mladíci ve věku od pětadvaceti do sedmadvaceti let vyráběli po bytech drogu v hodnotě několika set tisíc korun. Při domovních prohlídkách policisté našli kromě funkčních laboratoří i náboje nejrůznější ráže a slzotvorné granáty. Pokračuje redaktorka Andrea Čánová.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka
--------------------
Jak upřesnila karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková, pervitin takzvaně vařil každý ze členů skupiny. Laboratorní vybavení potřebné k výrobě drogy nikdy nenechávali dlouho na jednom místě.

Zlatuše VIAČKOVÁ, karvinská policejní mluvčí
--------------------
My jsme během vyšetřování zjistili, že ty předměty, které používaly k výrobě té drogy, se převážely.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka
--------------------
Jeden z obviněných měl podle policistů drogu prodávat i nezletilým narkomanům. Čtveřici pachatelů nyní policisté vyslýchají, není vyloučeno, že je obviní i z jiných deliktů.
________________________________________________________________________

Informace pražské policie
Zpravodajství ČTK | 12.11.2003 | 16:17 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: LBN

PRAHA 12. listopadu (ČTK) - Kriminalisté z Prahy 1 společně se zásahovou jednotkou zadrželi v úterý pětadvacetiletého zaměstnance baru ve Vojtěšské ulici, kterého již delší dobu podezřívali z prodeje drog. Při prohlídce baru nalezli větší množství marihuany a hašiše, digitální váhy a větší množství peněz. Policejní rada ho obvinil a navrhl vazbu.
________________________________________________________________________

Policie viní čtyři muže z výroby pervitinu a pěstování marihuany
Zpravodajství ČTK | 12.11.2003 | 13:40 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: DVC

OSTRAVA 12. listopadu (ČTK) - Výrobu pervitinu a pěstování marihuany má podle policie na svědomí skupina čtyř mužů z Havířova na Karvinsku. Od ledna loňského roku muži údajně vyrobili nejméně 800 gramů pervitinu a metamfetaminu, které pak prodali za zhruba 800.000 korun. Někteří z členů skupiny drogy vařili, jiní prodávali či přechovávali potřebné zařízení. ČTK o tom dnes informovala mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková.

S výrobou drogy muži začali loni v lednu. Část užívali pro svou potřebu. Zbytek předávali či prodávali dalším lidem. Některým klientům ještě nebylo 18 let.

"Při domovních prohlídkách policisté zajistili už vyrobený pervitin a nasušenou marihuanu. Byly tam také nástroje a suroviny k výrobě narkotik," doplnila Bednarčíková. Kriminalisté v bytech našli i náboje různých ráží a dokonce slzotvorné granáty. Při zatčení jednoho z podezřelých navíc zasahovali i členové zásahové jednotky. "Měli jsme podezření, že muž může být ozbrojen," vysvětlila mluvčí.

Policejní rada všechny čtyři muže obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a šíření toxikomanie. Skončili v policejní cele, státní zástupce požádal soud o uvalení vazby.

David Moravec fez
________________________________________________________________________

Vrchní soud odročil kauzu policistů obžalovaných z prodeje drog
Zpravodajství ČTK | 12.11.2003 | 10:48 | rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj | autor: BEH

OLOMOUC 12. listopadu (ČTK) - Vrchní soud v Olomouci dnes odročil na 28. listopadu projednávání kauzy tří bývalých policistů, kteří čelí obžalobě, že se pokoušeli prodat zabavenou drogu heroin. K soudu totiž nepřišel bývalý brněnský vyšetřovatel Stanislav Mozga, který je nemocný, a jeho obhájce.

"Hlavní líčení jsem odročil s ohledem na závažnost a rozsah případu, a kvůli tomu, aby se obžalovaný Mozga mohl vyjádřit k doplnění dokazování," zdůvodnil rozhodnutí předseda senátu Ivo Lajda. Nevyslyšel tak návrh státního zástupce, aby soud případ projednal i bez přítomnosti Mozgy.

Krajský soud v Ostravě loni v březnu odsoudil Mozgu k devíti letům vězení za to, že se pokusil prodat nejméně pět kilogramů heroinu, který policisté předtím zabavili. Jeho nadřízenému Petru Netíkovi soud udělil trest o rok nižší. Dalšího policistu, Miloše Jeřábka, který prodej domlouval s Petrem Kolesou z Ostravy, potrestal ostravský soud pěti lety a Kolesu čtyřmi lety vězení. Všichni se proti rozsudku odvolali.

Zbývající dva obžalované, kteří měli drogy prodávat, soud pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby.

Netík a Mozga podle soudu nezákonně určili k likvidaci 80 kilogramů zabaveného heroinu, minimálně pět kilogramů ale nespálili. Drogy chtěli prostřednictvím Jeřábka prodat za více než pět milionů korun do Ostravy Kolesovi.

Kauza začala v květnu 1997. Na jednom jihomoravském hraničním přechodu byli zadrženi řidiči s nákladem 80 kilogramů heroinu. Vyšetřováním byl pověřen Mozga. V lednu 1999 jeho šéf Netík schválil likvidaci drog ve spalovně. Tam také společně přivezli tři tašky s neznámým obsahem, které hodili do výhně.

Všichni obžalovaní vinu popírají. "Je to neuvěřitelné. Celý případ je postaven na zmanipulovaných nahrávkách telefonních rozhovorů," řekl již dříve novinářům Mozga, který společně s dalšími obžalovanými čeká na verdikt soudu na svobodě.

Petr Běhal mol
________________________________________________________________________

Ozbrojení dealeři
Blesk | 13.11.2003 | rubrika: Morava/Slezsko | strana: 4 | autor: (tch)

HAVÍŘOV - Zásahovka si musela vzít na starost zatýkání čtveřice výrobců a překupníků drog (25 až 27) z Havířova. Policie měla totiž hlášku, že jsou ozbrojeni. To se potvrdilo, když se při domovních prohlídkách našly náboje do několika typů zbraní a slzotvorné granáty. Krom toho měli v bytech laboratoře na výrobu drog. Čtveřice narkomanů dodávala na havířovský černý trh marihuanu a pervitin. Toho měli vyrobit zhruba za jeden milión korun. Všichni zadržení skončili ve vazbě.
________________________________________________________________________

Výrobce drog pohrdal svobodou
Blesk | 13.11.2003 | rubrika: Morava | strana: 4 | autor: (mh)

BRNO - Pobytu na svobodě si necení muž (44) z Brna. Podruhé jej policisté nachytali v provizorní bytové laboratoři, kde vyráběl pervitin. Tentokrát putoval do vazby, kde skončila i jeho pomocnice (20).
Je to hrozivé číslo. V průměru každý týden zlikvidují policisté v Brně či blízkém okolí jednu laboratoř na výrobu mezi narkomany oblíbeného »perníku«. Naposledy to bylo v samotném centru města, kde muži zákona překvapili při práci zmíněného muže z Brna. "Ve stejném bytě mu už policie zlikvidovala laboratoř poprvé v září. Od té doby je vyšetřován pro výrobu a šíření drog na svobodě. Tentokrát se tam našlo asi patnáct gramů amfetaminu před dokončením. Výrobce putoval do vazby," uvedla policejní mluvčí Jana Šípková. Za mřížemi skončila i jeho pomocnice z Brněnska, která dodávala suroviny. Oběma hrozí až pět let za mřížemi.
________________________________________________________________________

V boji s drogami nelze ustupovat
Haló noviny | 13.11.2003 | rubrika: Život v krajích | strana: 7 | autor: Ptal se Vratislav PŘÍHODA

V souvislosti s drogovou problematikou se objevují názory, že by měla být přehodnocena drogová politika státu. Vyskytují se požadavky na legalizaci marihuany, objevují se názory, které obhajují liberálnější přístup k drogám, zejména pokud jde o jejich konzumenty. Na názor jsem se zeptal předsedy senátu Okresního soudu v Pardubicích JUDr. Pavla Peláka:

Podle mého názoru je současná právní úprava trestního zákona v oblasti výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie, vyhovující. Odpovídá též obsahu mezinárodních smluv. Samozřejmě mohou existovat různé názory na drogovou problematiku, od požadavku na tvrdé zpřísnění trestů, až k návrhům na výraznou liberalizaci. Je však třeba mít vždy na paměti, že užíváním drog se výrazně zvyšuje nebezpečí psychické a fyzické destrukce osobnosti takového konzumenta. Dovolím si ocitovat z výpovědi třiadvacetileté obžalované, která svoje zážitky s drogou popsala do policejního protokolu mj. takto: »Abstinenční příznaky u pervitinu jsem měla strašné, měla jsme agresivní sklony, pořád jsem křičela, byla jsem velice nepříjemná. Ke konci jsem měla i fyziologické problémy, zvracela jsem krev, hnisaly mi oči, bylo mi velice špatně...«.

* V poslední době se šíří názory, že je třeba »dekriminalizovat« používání tzv. lehkých drog, konkrétně marihuany. Argumentuje se tím že nebezpečí požívání této drogy je mizivé, naopak že má pozitivní účinky na organismu...

Víte, já osobně bych byl dost opatrný při rozlišování drogy na lehké a ostatní. Samozřejmě je nutné se seriózně zabývat i těmi názory na užívání marihuany, jak jste je popsal. Mám však za to, že je nutné vzít v úvahu i argumenty, které naopak kvalifikují marihuanu jako drogu, jejíž užívání může mít za následek výpadky paměti a dokonce přispět ke vzniku schizofrenie. Nelze také popřít, že marihuana může být jakousi startovací drogou v dalším rozvoji nebezpečné závislosti. Je také otázka, zda samotný fakt, že člověk začne drogy užívat, nepředstavuje sám o sobě jistou vnitřní rezignaci. Tím samozřejmě nemám na mysli, dojde-li k jejich aplikaci ze zdravotních důvodů.

* Tím jste se dotkl závažné otázky důvodu, proč dochází k vzrůstajícímu počtu drogově závislých, a to zejména mezi mladými lidmi. Jde tedy také o společenský problém.

S tím naprosto souhlasím. Podle mne může být jednou z příčin tohoto jevu nejenom zvědavost, ale také určitá deprese, často iobjektivně pochopitelná. Recept na vnitřní vyrovnanost zřejmě univerzálně neexistuje. Každý je totiž jiný a na každého působí jiné okolnosti, ať už v osobním nebo pracovním životě. V té souvislosti se mi vybavuje myšlenka mistra Jana Husa: »Jestliže člověk nedosáhne pokoje s Bohem, není schopen zajistit mír se sebou samým, ani se svým bližním.« V každém případě je nezbytné věnovat problematice drogové závislosti, a to zejména u mladých lidí, zvýšenou pozornost.
________________________________________________________________________

Pražské pověsti
Ekonom | 13.11.2003 | rubrika: Perspektivy | strana: 82 | autor: DRB

Kolem pražské pobočky softwarové firmy Logica krouží lovci hlav. Proslýchá se totiž, že Logica, která patří do špičky ve svém oboru a mimo jiné je globálním partnerem skupiny T-Mobile, zvažuje převedení části svých aktivit do Indie. Firma, která byla oceněna CzechInvestem jako jedna z nejúspěšnějších zahraničních investic v ČR, však veškeré tyto dohady rezolutně odmítá a tvrdí, že zde rozhodně zůstane
.
Více úředníků na úřadech práce požaduje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Zdůvodňuje to tím, že je navštěvuje stále více lidí bez práce a úředníci nemají dostatek času se jim náležitě věnovat. Od příštího roku by se tudíž pracovní úřady měly rozrůst o 450 lidí. Z kruhů blízkých MPSV se však již teď ozývá kritika, že toto opatření má smysl jen v regionech s vysokou mírou nezaměstnanosti. Bylo by prý jednodušší rozšířit úřední hodiny: vždyť například na ÚP Praha-východ si vystačí s 23 hodinami týdně.

Pětina HDP ve stínu. Podle statistiky ČSÚ byl v roce 2000 podíl stínové ekonomiky v ČR 9,3 procenta HDP. Když se do ní zahrne výnos z výroby a distribuce drog, bylo by to zhruba 10 procent. Zahraniční experti jsou však pesimističtější. Profesor ekonomiky z Lince Friedrich Schneider spočítal pro roky 2000 a 2001 podíl stínové ekonomiky v ČR na 18,4 % HDP a francouzský ekonom Martial Dupaigne nás odhaduje až na 20 procent.

Čeká prezidenta bezpečnostní prověrka? Prezident, premiér, členové vlády, šéfové obou komor, ale i soudci se zatím dostávali k přísně tajným materiálům z titulu své funkce bez prověrky Národního bezpečnostního úřadu. Pokud projde návrh zákona o utajovaných informacích, který nahradí zákon o utajovaných skutečnostech, budou však i oni prověřováni NBÚ. Návrh totiž požaduje, aby měli prověření pro tajné informace ze zahraničí. Bez prověrky by se výrazně snížil přísun informací z NATO nebo EU. O tom, kdo může být v čele státu, by tak de facto rozhodoval NBÚ.
________________________________________________________________________

Co to vidím?
Reflex | 13.11.2003 | rubrika: BPM | strana: 60 | autor: PETR HOLEC

Když před rokem zveřejnil manželský vědecký pár z Johns Hopkins University, Una McCannová a George Ricaurte, v časopise Science výsledky své studie o extázi, podle níž může taneční droga vážně porušit mozek i po jediné aplikaci, podepsali bianco šek mnohým politikům prosazujícím represívní přístup k taneční subkultuře, známý v USA jako "antiextázový zákon". Vědecky podložené tvrzení se jim totiž hodilo k ospravedlnění nesmyslných trestů pro promotéry parties či majitele klubů, u jejichž návštěvníků policie objeví extázi. Nyní však americký časopis Rolling Stone informoval, že v polovině září McCannová s Ricaurtem zveřejnili další, neméně zajímavý objev: droga, již píchali opicím, nebyla extáze, tedy MDMA, ale metamfetamin. Podle vědců může za záměnu chybná nálepka od dodavatele. McCannová proto odvolala výsledky studie a omluvila se za možnou škodu, kterou mohla chyba způsobit. Senátor John Biden, jeden z propagátorů protiextázové legislativy, nicméně ve stejném časopise Rolling Stone prohlásil, že "doufá, že kvůli této droze lidé nezačnou považovat extázi za bezpečnou drogu". To jistě ne. Jen se ukazuje, že by si i vědci měli osvojit starou feťáckou moudrost: dávej si bacha, co si kupuješ.
________________________________________________________________________

Kuřák marihuany dostal podmínku
Plzeňský deník | 12.11.2003 | rubrika: Plzeňský a karovarský kraj | strana: 14 | autor: (čtk)

Plzeň - Roční podmíněný trest vyměřil včera krajský soud 17letému Jaroslavu Bažantovi z Plzeňska za to, že nabízel marihuanu nezletilým a mladistvým. Státní zástupce vinil Bažanta z toho, že loni a předloni nabízel ve Šťáhlavech na Plzeňsku ke kouření marihuanu pěti mladým lidem, z nichž některým nebylo ještě 15 let. Další nedosáhli osmnácti let. Mladík se přiznal. Předseda senátu Jan Špeta řekl, že soud při ukládání trestu přihlédl k tomu, že se mladík pohyboval v partě, která marihuanu běžně kouřila. Soud vzal také v potaz, že osobu obžalovaného hodnotila škola i další instituce příznivě.
________________________________________________________________________

Drogy schovali do dřevěných hranolů
Večerník Praha | 13.11.2003 | rubrika: Krimi | strana: 6 | autor: (opz)

Nové Město - Pražský městský soud včera otevřel případ dvou českých podnikatelů a jednoho Albánce, kteří čelí obžalobě z toho, že z Turecka do České republiky dovezli 52 balíčků obsahujících několik kilogramů heroinu a efedrinu. Balíčky přitom podle státní zástupkyně jeden z nich v Istanbulu nacpal do dutých dřevěných hranolů, jimiž byl podložen nepojízdný automobil, který měl spolu s drogami z Turecka vyputovat pod záminkou nutnosti opravy v zahraničí. Pokud se vina obžalovaným prokáže, hrozí jim až patnáctileté vězení.
________________________________________________________________________

Konce procesu se nedožil
Týdeník Havířovsko | 11.11.2003 | rubrika: Havířovsko | strana: 1 | autor: (bb)

HAVÍŘOV - Známý havířovský lékárník Ladislav Varmuža obžalovaný z prodeje pěti kilogramů efedrinu drogové mafii, se konce procesu nedožil. Zemřel minulý týden.
Kauza, ve které šestapadesátiletý Varmuža figuroval mezi čtrnácti obžalovanými, byla rozsáhlá a její soudní řešení se táhne už od roku 2001. Odstartovala ji velká policejní razie. První hlavní líčení se u Krajského soudu konalo 13. listopadu. Všichni obžalovaní se mezi sebou ani navzájem neznali. Přímo Varmuža byl podle znění obžaloby podezřelý z toho, že jako lékárník využil snadného přístupu k surovinám, které jsou potřebné při výrobě drog. Výrobcům pervitinu měl prodat zhruba 5 kilogramů efedrinu. Další hlavní líčení bylo plánována tento čtvrtek. Vzhledem k Varmužově úmrtí bude pokračovat bez něj.
________________________________________________________________________

Brita zabily balíčky s kokainem v žaludku
Zpravodajství ČTK | 12.11.2003 | 20:26 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: ZDP

CASTRIES (Svatá Lucie) 12. listopadu (ČTK) - Na předávkování drogou zemřel v letadle na letišti na ostrově Svatá Lucie Brit, který spolkl balíčky s kokainem. Další britský občan byl hospitalizován poté, co několik balíčků s drogou v jeho žaludku prasklo, oznámila dnes místní policie. Podle agentury Reuters je jeho stav stabilizovaný.

Jedenatřicetiletý automechanik Jason Rustid se zhroutil v neděli, když čekal na start letadla společnosti Virgin Atlantic z letiště v Hewanoře na Svaté Lucii. Po převozu do nemocnice lékaři konstatovali jeho smrt. Dnešní pitva prokázala, že muž zemřel na selhání dýchání a vnitřní krvácení způsobené předávkováním kokainem.

Stejně starý Dean Nassis, který Rustida doprovázel, uvedl, že oba spolkli před plánovaným návratem do Velké Británie několik balíčků. Nassis byl v pondělí podroben operaci, při níž mu lékaři z žaludku vyňali 105 balíčků s 300 gramy drogy. Pět balíčků bylo natržených. Policie nyní zvažuje obvinění Nassise z držení kokainu a pokus o jeho pašování.

Mezitím se třetí komplic, pětadvacetiletá kadeřnice Lindy Fedeeová, před soudem ve městě Castries k držení kokainu už přiznala. Podle policie měla na těle připevněný kilogram kokainu. Policejní soudce jí nařídil zaplacení pokuty ve výši 30.000 východokaribských dolarů (přes 316.000 korun) do 14 dnů, jinak jí hrozí dvouleté vězení.

zdp rdm
________________________________________________________________________

Na jihozápadě Pákistánu zabavena tuna heroinu
Zpravodajství ČTK | 12.11.2003 | 08:58 | rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie | autor: LCM

ISLÁMÁBÁD 12. listopadu (ČTK) - Tunu heroinu zabavili v úterý na jihozápadě Pákistánu příslušníci místní protidrogové jednotky. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

"Heroin byl přivezen z provincie Hílmand v jižním Afghánistánu," uvedl jeden z pákistánských představitelů. Pašerákům se po přestřelce s členy protidrogové jednotky podařilo uprchnout. Reuters uvádí, že zadržený heroin by měl na mezinárodním černém trhu hodnotu šest milionů dolarů.

Pákistánské úřady uvádějí, že se přes jejich zemi přepraví asi čtvrtina z 3400 tun opia vyprodukovaného každoročně v Afghánistánu. Většina z něj se poté ve formě heroinu prodává v Evropě.

lcm jf
________________________________________________________________________

OSN: Afghánistán vstoupil do nejkritičtější fáze mírového procesu
Zpravodajství ČTK | 12.11.2003 | 11:25 | rubrika: Politika - USA, Kanada a OSN | autor: LCM

WASHINGTON 12. listopadu (ČTK) - Afghánistán vstoupil do "nejkritičtější fáze mírového procesu", který půl roku před chystanými volbami ohrožují kmenoví vůdci, terorismus a rozsáhlé obchodování s drogami. Na závěr své týdenní návštěvy v zemi to v úterý uvedli členové mise Rady bezpečnosti OSN, jejichž vyjádření dnes tlumočila agentura AP.

"Mise byla svědkem toho, jak nedostatek bezpečnosti - vláda zbraní - ovlivňuje celý afghánský mírový proces," prohlásil šéf mise Günter Pleuger. Afghánská strana z tohoto důvodu vyzvala prostřednictvím OSN k rozšíření působnosti mezinárodních mírových sil na celé afghánské území.

Tým OSN mimo jiné vyslechl stížnosti skupin bojujících za lidská práva a ženských organizací ohledně zastrašování, týrání a vyloučení ze společenského, hospodářského a politického života země.

"Misi šokovalo, když se dozvěděla o častých výhrůžkách smrtí ženským aktivistkám a o vysokém počtu sebevražd mezi ženami - v posledních šesti měsících jich bylo přes 40, často v reakci na předem dohodnuté sňatky," informoval Pleuger.

Na druhou stranu zástupci RB OSN podle Pleugera zaznamenali v Afghánistánu v mnoha oblastech velké pokroky. Příkladem je zavedení nové národní měny, opětné otevírání škol, zahájení kampaně k odzbrojení bojovníků či předložení návrhu nové ústavy. Na červen jsou v Afghánistánu plánovány prezidentské volby a Pleuger by prý rád viděl uspořádání parlamentních voleb krátce poté, nejlépe do tří nebo čtyř měsíců.

lcm jf
________________________________________________________________________

Tým švýcarských vědců navrhuje rekonstrukci zničených Buddhů
Zpravodajství ČTK | 12.11.2003 | 18:51 | rubrika: Kultura a zábava - Evropa, ES, NATO | autor: PEL

ŽENEVA 12. listopadu (ČTK) - Tým švýcarských vědců nabídl rekonstrukci jedné ze dvou gigantických soch Buddhy u Bámjánu z 5. až 7. století, které v roce 2001 zničili výbušninami příslušníci někdejšího afghánského vládního hnutí Taliban. Proti je však Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), které dává přednost restauraci pozůstatků.

"Rekonstrukce Buddhů je technicky možná. Chybí jen politické rozhodnutí," řekl dnes profesor Armin Grün z Curyšské Vysoké technické školy na tiskové konferenci v Ženevě. Grün už s týmem z Institutu geodézie a fotogrametrie vytvořil trojrozměrný obraz Buddhy, podle něhož by mohla být 53 metrů vysoká socha obnovena.

Podle Grüna byla socha roztříštěna na 4000 fragmentů, takže podle něho nelze původní kousky sesbírat a sestavit. Náklady na tyto práce odhaduje Grün na 30 milionů dolarů.

"Místní obyvatelé jsou pro. Je v tom i ekonomický zájem. Turisté by mohli v této velmi chudé zemi nahradit příjmy z pěstování drog," řekl Grün a dodal, že by mohly být uvolněny mezinárodní fondy, pokud by s tím souhlasilo UNESCO.

Organizace však soudí, že je velmi předčasné uvažovat o rekonstrukci Buddhů, když je dnes na prvním místě rekonstrukce obrovských výklenků, v nichž na svazích u Bámjánu sochy stály, řekl expert UNESCO pro afghánské kulturní dědictví Christian Manhart. Dnes je naléhavější pomýšlet na zachování výklenků a zničených fragmentů.

Od pádu režimu Talibanu koncem roku 2001 začalo UNESCO lokalitu Bámján restaurovat, a to díky japonské finanční účasti, která dosáhla 1,8 milionu dolarů.

Italská firma Rodio začala v lokalitě zajišťovat výklenky, v nichž stál velký Buddha vysoký 53 metrů a jeho menší, 38metrový soused. Dělníci tak budou moci pracovat ve výklencích, aniž by hrozilo nebezpečí sesuvu kamenů.

Od jara budou fragmenty vyjímány z výklenků a nakládány na platformy. Zde budou analyzovány pomocí laserových scannerů. "Pokusíme se zpevnit kámen, vybudovat jakousi střechu a podle fragmentů zjistit, co zůstalo z celku," řekl Manhart.

"Pokud jde o založení muzea nebo případnou rekonstrukci, rozhodne se později," řekl.

Archeologové se budou muset obejít bez stovek fragmentů ukradených podnikavci, kteří se je snaží prodat do zahraničí. Některé zajištěné kousky například byly podle švýcarského tisku prozatím uloženy v celním meziskladu v Ženevě.

pel hej
________________________________________________________________________

Zahradní chatka vzplála po toluenovém večírku
Mělnický deník | 12.11.2003 | rubrika: Mělnicko | strana: 17 | autor: (luc)

Mělník - Zahradní domek ve Smetanově ulici, který shořel za zvláštních okolností o víkendu, zapálili tři mladí čichači toluenu. Případem a jednáním mladíků se zabývají mělničtí policisté.
Tak jako už několikrát se i v den požáru vydala parta chlapců do jedné z chatek v zahrádkách ve Smetanově ulici. Prolezli dírou v plotě, vlezli do domku a začali čichat toluen. "Ten se jim ale vylil na podlahu chatky a pak jednomu z mládenců vypadla z úst zapálená cigareta, která toluen zapálila," popsala příčinu vzniku ohně mluvčí okresního policejního ředitelství Nina Kopecká.
Dva muži u hořícího objektu zůstali, jeden však z místa činu utekl. Strážníci, kteří byli na místě jako první, ho téměř okamžitě zadrželi opodál. Mládence ve věku 20, 22 a 24 let strážníci znají. "Již mnohokrát je vyšetřovali v souvislosti s jejich závislostí na čichání toluenu," uvedl ředitel Městské policie Mělník Svatopluk Zachoval. Mladíkům, kteří chatku zapálili, hrozí až několikaměsíční pobyt ve vězení.

Region| Střední Čechy
________________________________________________________________________

Nejdříve se načichal toluenu a poté řádil
Týdeník Krnovské noviny | 11.11.2003 | rubrika: Krnovské noviny | strana: 1 | autor: (mac)

HEŘMANOVICE - Čtyřiadvacetiletý muž z Jeseníku, který holduje čichání toluenu, se začátkem listopadu vloupal do rekreační chaty v Heřmanovicích.
Čichač, který už byl v minulosti trestán, se 1. listopadu násilím vloupal do chaty padesátiletého majitele z Opavska. Mladík zde vpodvečer rozbil okno, jímž se dostal dovnitř a v chatě strávil noc.
V neděli časně ráno se podle vyjádření policie načichal toluenu, jenž si s sebou přinesl. "Poté nalezenou vzduchovkou rozstřílel skleněné výplně oken, dveří a zařízení chaty. V objektu navíc odcizil oblečení a další věci majitele," uvedla policejní mluvčí Lucie Krašteničová.
Kolem půl šesté ráno tohoto vandala přistihl sám majitel, který jej zadržel. Celková škoda byla odhadnuta na pět tisíc korun. Recidivista byl obviněn z trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci. "Byl na něj rovněž podán návrh na vzetí do vazby," dodala Krašteničová.
________________________________________________________________________

V Kolumbii rezignovaly další dvě ministryně
BBC - česká redakce | 12.11.2003 | 06:00 | pořad: Zprávy

Renata FIEDLEROVÁ, redaktorka
--------------------
Pozici kolumbijského prezidenta Alvara Uribeho oslabily další dvě demise vysoce postavených státních úředníků. Před necelým týdnem bez vysvětlení rezignovala ministryně životního prostředí Cecilia Rodriguezová a z kabinetu odešla také ministryně obrany Marta Lucia Ramirezová. O dalších vlivných osobách, které odstoupily, informuje kolumbijský zpravodaj BBC Jeremy McDermond.

Jeremy MCDERMOND, zpravodaj BBC
--------------------
Sérii politických rezignací provázejí i korupční skandály, které už stály post policejního prezidenta Campa, jenž odstoupil, a medellinského policejního ředitele Gallega, který dostal výpověď. Policisté v Medellinu si za státní peníze kupovali hodiny a umělecké předměty. Skandál následoval poté, co policisté prodali drogovým pašerákům tři tuny kokainu, který jim předtím zabavili u břehů Karibského moře. Při nástupu do funkce prezident Uribe tvrdil, že ministři jeho kabinetu vydrží v úřadu následující čtyři roky a za svou prioritu budou považovat boj s korupcí. Po roce je pět vládních ministrů pryč a korupce zřejmě bují víc než dřív.
________________________________________________________________________

Čokoláda jako lék
Instinkt | 13.11.2003 | rubrika: Zdraví | strana: 56 | autor: MONIKA MUŽÍKOVÁ

Nejnovější vědecké studie dokazují, že čokoláda je nejen dobrá, ale může být také zdravá.

Podle výzkumu britských a italských vědců, o němž nedávno psal odborný časopis Nature, obsahuje čokoláda pro organismus příznivé látky - takzvané antioxidanty (ze skupiny flavonoidů). Ty působí příznivě na kardiovaskulární systém tím, že se dostávají do krevní plazmy a neutralizují v těle přirozeně se vyskytující kyslíkové volné radikály, které jsou škodlivé pro buňky (zvyšují riziko civilizačních onemocnění). Zároveň vědci upozorňují, že tyto pozitivní vlastnosti má pouze hořká čokoláda. Pokusy se totiž ukázalo, že mléko na sebe antioxidanty váže a tím zabraňuje jejich přístupu do krevní plazmy.

Zdraví Francouzi

Už dlouho se mluví o takzvaném francouzském paradoxu. Francouzi, kteří si běžně pochutnávají na smetanových omáčkách a dezertech a konzumují další potraviny bohaté na tuky, netrpí výskytem srdečních onemocnění tolik jako obyvatelé okolních evropských zemí. Dosud se tato fakta spojovala s červeným vínem, které obsahuje antioxidační sloučeniny. Jak se ovšem ukazuje - čokoláda přes nezdravě velké množství tuku a cukru obsahuje jiný typ flavonoidů, jejichž účinek může být ještě silnější.

Lék na všechny nemoci?

Léčivé účinky jsou kakaovým bobům přisuzovány už několik století. Proto se do výzkumu čokolády investovalo mnoho finančních prostředků. Díky bádání se ukazuje, že čokoláda skutečně zamezuje nekontrolované oxidaci v buňkách a tím vzniku nejen srdečních nemocí, ale i například určitých typů rakoviny, revmatických chorob - Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby. Co na nové výzkumy říkají lékaři? "Samozřejmě záleží na zdroji těchto výzkumů. Pokud je možné si ověřit, že byly prováděny seriózním způsobem, musíme výsledky brát vážně," říká lékař Petr Janský z Kardiocentra v pražské motolské nemocnici. I kdyby se však podle něj zjistilo, že častí konzumenti čokolády mají méně srdečně-cévních komplikací, zůstalo by otázkou, jaký by to mělo praktický dopad. "Nemůžeme přece doporučit lidem, aby jedli čokoládu, jejíž pojídání může mít řadu dalších negativních důsledků, např. obezitu nebo zkažené zuby. Je mnohem lepší doporučovat opatření, která jsou zdraví neškodná, třeba přestat kouřit. To nemůže nikomu ublížit, ale radit někomu, aby jedl více čokolády, to dost dobře nemůžeme," dodává kardiolog. "U mléčné, hořké, bílé, s příchutěmi i bez, je pro chrup pozitivní pouze to, že si dokážeme, že máme dost síly je bez problémů prokousat!" říká s nadsázkou o konzumaci čokolády praktická zubní lékařka Alena Mitterová. Podle ní je nejdůležitější zachování zdravých zubů. jedno z hlavních doporučení pro pacienty je omezení přísunu sladkostí. "Dospělí i děti by měli čokololádu konzumovat jednou týdně a pak si vyčistit zuby," doporučuje Mitterová.

Slaďoučká droga

Kakaové boby obsahují theobromin - alkaloid s povzbuzujícími účinky jako kofein, ale navíc má euforizující účinky. Povzbuzuje mozkovou činnost, zlepšuje náladu, odstraňuje deprese a stres a říká se, že působí i jako afrodiziakum. Čokoláda také uvolňuje endorfiny, přirozené opiáty, které se běžně vyplavují třeba během sexuálního styku a tělesného cvičení. Aztécký vládce Montezuma prý obšťastňoval mnoho žen jen díky tomu, že denně vypil i padesát šálků nápoje z kakaových bobů. Pro mnoho lidí je "čokoholismus" prostě legrační termín, který se týká jen jedinců se slabou vůlí a neurotiků. "Je to droga levná, dostupná, nepřináší žádné tragické abstinenční syndromy. Může se jíst kdykoli, je společensky přípustné cpát se čokoládou na ulici, v zaměstnání, ve vlaku. I když se za svoji závislost můžete stydět, společnost vás za ni neodsoudí," píše v knize Hubneme s čokoládou anglická autorka Sally Ann Voaková. Když budete podle ní celý den sedět v hospodě a popíjet džin, lidé vás budou pomlouvat, ale když budete sedět doma a pojídat čokoládu, to nikomu nevadí. Nejvíce "čokoholiků" se prý najde mezi sportovci, hazardními hráči, pracovníky v nočních směnách a osamělými ženami.

Všeho s mírou

Pro a proti čokolády si uvědomuje také dietoložka Václava Kunová z Fóra zdravé výživy. Proto ji pacientům striktně nezakazuje. "Čokoláda je nezdravá pro ty, kdo trpí nadváhou, pro ostatní ne. Každý musí znát svou míru," říká. Problém je podle ní v tom, že se míchají jablka a hrušky. "To, co je z 99 procent v obchodě nabízeno jako čokoláda, vlastně čokoládou není. Záleží na procentu kakaa - čím více, tím lépe." V Čechách se podle ní dají koupit čokolády se sedmdesáti procenty kakaa, ale jsou dost drahé a ne všude k mání. Když už chceme mlsat, pak bychom to měli dělat "zdravě" a najít tu správnou čokoládu s vysokých obsahem kakaa a spokojit se jen se dvěma čtverečky.

NEJVÍC CHUTNÁ IRŮM
* loni se v celém světě utratilo za čokoládové výrobky zhruba 42,2 miliardy dolarů
* nejvíce chutná čokoláda Irům - průměrný Ir jí loni snědl 12,7 kilogramu
* průměrný Čech spořádal 5,2 kilogramu čokolády za rok a zaplatil za ni 360 korun
* největší tradici má čokoláda ve Švýcarsku. Švýcaři jí snědí deset kilogramů za rok
* největším odbytištěm čokolády jsou USA

Plusy a minusy
Mozek - kakaové boby povzbuzují mozkovou činnnost
Zuby - nadmíra sladkostí kazí zuby
Srdce - působí příznivě na kardiovaskulární systém
Obezita - čokoláda jako zabiják štíhlosti
Rakovina - snižuje riziko některých druhů rakoviny
Afrodiziakum - čokoláda uvolňuje endorfiny, látky, které se vyplavují při sexu

HISTORIE ČOKOLÁDY
Tajemství kakových bobů objevili před třemi tisíci let staří Olmékové. Prvními "čokoholiky" byli Mayové či Aztékové, kteří do čokoládového nápoje přidávali exotické ovoce, mandle, med, ale i pepř či feferonky. S kakaovými plody se obchodovalo, sloužily také jako platidlo.
Ganjfield
v dnesnim Wired:
Keep Your Brain From Going to Pot

By Kristen Philipkoski
Story location: http://www.wired.com/news/medtech/0,1286,61239,00.html

The active chemical in marijuana can do more for your head than give you a high -- it could protect your brain in emergency situations.

An altered version of cannabis could be the first drug ever to shield the brain from the cascade of injury that follows head trauma.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma