Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 12.11.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Bush vtipkoval o své pijácké minulosti
Mladá fronta DNES | 12.11.2003 | rubrika: Ze světa | strana: 11 | autor: (Reuters, luh)

Greer, USA - Když americký prezident hovoří o svých dřívějších pijáckých návycích, většinou volí vážný tón a nezřídka nabízí morální poučení. Tento týden si našel čas také na legraci. Během pondělního setkání se zaměstnanci pobočky německého koncernu BMW v Jižní Karolíně poukázal ředitel Spartanburg Steel Products (jednoho z dodavatelů továrny) Stephen Thies na to, že jeho firma je jediným výrobcem pivních soudků v USA. "Já jsem skončil s pitím v šestaosmdesátém, ale řekl bych, že někteří z mých lidí jsou stále ještě uživateli tohoto výrobku. Hned vám řeknu, kteří to jsou," zavtipkoval Bush. "Všimli jsme si, že nám v jistém období klesla poptávka. Jistě v tom není žádná souvislost," kontroval Thies. Bush se zasmál: "Vy jste všímavý chlapík, co?" Před dvěma týdny v Dallasu hovořil Bush jinak: "Když je někdo závislý na alkoholu nebo na drogách, musí změnit smýšlení. Potom změní i chování. Vím, o čem mluvím."
________________________________________________________________________

Brazílie se obává vpádu USA do Kolumbie
Haló noviny | 12.11.2003 | rubrika: Ze světa | strana: 6

RIO DE JANEIRO - Latinskoamerické země se musejí spojit, aby pomohly Kolumbii v boji proti obchodníkům s drogami a ozbrojeným hnutím. V opačném případě hrozí, že Spojené státy tuto zemi »obsadí« a nikdy z ní už neodejdou. Prohlásil to v pondělí poradce brazilského prezidenta José Dirceu.
________________________________________________________________________

Mladík vyvázl za nabízení marihuany dětem s podmíněným trestem
Zpravodajství ČTK | 11.11.2003 | 15:33 | rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj | autor: MFI

PLZEŇ 11. listopadu (ČTK) - Plzeňský krajský soud dnes vyměřil roční podmíněný trest sedmnáctiletému Jaroslavu Bažantovi z Plzeňska za to, že nabízel marihuanu nezletilým a mladistvým. Zkušební dobu mu stanovil na 18 měsíců.

Rozsudek není pravomocný, protože si státní zástupce ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Obžalovaný verdikt přijal.

Státní zástupce vinil Bažanta z toho, že loni a předloni nabízel ve Šťáhlavech na Plzeňsku ke kouření marihuanu pěti mladým lidem, z nichž některým nebylo ještě 15 let. Další nedosáhli osmnácti let. Mladík se přiznal.

"Je to pravda, že jsem si s nimi všemi párkrát dal 'jointa'. Nechával jsem ho kolovat. Cigarety jsem balil většinou sám, protože jsem to uměl. Marihuanu jsem sháněl v plzeňském klubu Šantán. Za gram jsem platil asi 250 korun. Nekupoval jsem si ji moc často, protože jsem na to neměl," uvedl. Od svých známých prý nikdy za kouření marihuany nechtěl peníze. Přiznal také, že věděl, kolik je jim let.

Předseda senátu Jan Špeta řekl, že soud při ukládání trestu přihlédl k tomu, že se mladík pohyboval v partě, která marihuanu běžně kouřila. "Drogu nikomu nenutil. Společenskou nebezpečnost jeho jednání jsme tedy ohodnotili jako nízkou," řekl. Soud vzal také v potaz, že osobu obžalovaného hodnotila škola i další instituce příznivě.

Marie Fialová mol
________________________________________________________________________

Nizozemci objevují udavačství
Hospodářské noviny | 12.11.2003 | rubrika: ze zahraničí | strana: 6 | autor: Hana Kulišanová

Kdo se domnívá, že anonymní udávání je vyhrazeno občanům totalitních společností, se mýlí. Před rokem nizozemské autority začaly s pokusem - otevřely telefonní linku, na které lidé mohou anonymně dávat tipy o kriminalitě.
Za jediný rok na linku přišlo přes padesát tisíc telefonátů. Téměř polovina z nich se překvapivě týkala tipů o podvodech se sociálními podporami či příspěvky. "Tyto tipy však nejsou vyšetřovány," říká vedoucí projektu policejní komisař Henk Munting. "Nechceme být udavačskou linkou. Jde nám o vážnou kriminalitu či rozsáhlé podvody, naším motivem je poskytnout lidem možnost nahlásit vážný delikt bez strachu z pomsty."
Telefonistky se nezřídka podivují nenávisti v hlase udavačů, kteří se třeba chtějí pomstít na bývalém manželovi nebo sousedech. Například: "Můj soused je v invalidním důchodu a přivydělává si. Večer, když je tma, roznáší reklamní letáky!" Když se takoví lidé od telefonistky dozví, že se svým tipem nejsou na správné adrese, zlobí se a nebo dokonce nadávají.
Druhá polovina anonymních tipů však byla seriózní. Pět a půl tisíce z nich skutečně policii pomohlo zločin vyřešit nebo mu předejít. Proto bylo rozhodnuto, že linka zůstane v provozu permanentně.
Deset procent seriózních tipů udávalo cizince, kteří v Nizozemsku přebývají ilegálně. Polovina se týkala drogové kriminality - transportů nebo ilegálních marihuanových plantáží. Například: "Mám tip o nákladu drog." Následuje detailní popis "velkého nákladu" směřujícího do města X, přesný čas a adresa, kam má být doručen. A ještě je přidán stručný ale detailní popis cesty Evropou, po které má transport pokračovat.
"To je insider. Takový tip je policii doručen přednostně.", říká jedna z telefonistek linky. "Často se stává, že dostáváme informace přímo od kriminálníků - ti se hned poznají podle toho, že mají velmi přesné a detailní informace. Nezřídka tím usilují o poškození konkurence."
Samotný anonymní tip nestačí k policejnímu zásahu. Vždycky musí být doplněn o další informace, které často pocházejí z policejních rejstříků. Anonymní tip opravňuje policii k tomu, aby začala šetření okolo udané osoby. Vyvstává otázka, zda sami vyšetřovatelé nepoužívají linku k tomu, aby tak "legalizovali" informace, které získali nepovoleným způsobem.
Vyšetřovatelé také mohou zneužívat linku k tomu, aby tam podali jim známé tzv. měkké, neověřitelné informace. Tyto informace se totiž nikdy nesmějí dostat do policejního protokolu na rozdíl od doslovného popisu rozhovoru s anonymní linkou. Anonymních informací linky využívá nejen policie, ale i pojišťovny, berní úřady, Ekonomická kontrolní služba, Sociální vyšetřovací služba a vojenská policie. V blízké budoucnosti by se odběrateli měly stát i státní železnice, největší nizozemské letiště Schiphol a nizozemský Svaz pro transport a logistiku. A navíc zůstává otevřená otázka, co s tipy o zneužívání sociálních podpor a příspěvků. Bude pro ně otevřena nová linka?
A má se Nizozemsko z této nově vznikající udavačské kultury radovat?
________________________________________________________________________

Marihuana v lékárnách napřesrok?
Chebský deník | 11.11.2003 | rubrika: Chebsko | strana: 12 | autor: MANŽELÉ MOSESOVI, Cheb

Ohlas
Zarazilo nás, že "podle nejnovějších hypotéz právě marihuanou zázračně léčil nemocné i Ježíš Kristus". O životě a díle, které Pán Ježíš Kristus konal na této zemi, je napsáno v Bibli. Právě česká země je známá tím, že se zde Bible kralická tiskla. A hodně se četla, takže formovala životy i takových velikánů, jako byl např. učitel národů Jan Amos Komenský. Mnoho čtenářů muselo opustit svoji milovanou vlast jenom proto, že Bibli vlastnili a četli. Dnes za to pronásledování v Čechách nehrozí, přesto ji vlastní málo lidí a ještě méně je těch, kdo ji čtou. Pokud byste Bibli četli osobně (my jsme ji celou četli již několikrát), zjistili byste, že Pán Ježíš Kristus neléčil, ale zázračně uzdravoval, a že nikde není zmiňován žádný lék nebo "náhražky" léčiv - tedy ani marihuana, které by k tomu použil: např. uzdravení královského služebníka, uzdravení deseti malomocných... Podrobněji jeden příklad z evang. Matouše 8,14-15: Když Ježíš vstoupil do domu Petrova, uviděl, že jeho tchýně leží v horečce. Dotkl se tedy její ruky a horečka ji opustila, takže ona hned vstala a začala je obsluhovat.Pán Ježíš Kristus mohl tato zázračná uzdravení způsobit, protože byl synem Otce-Pána Boha (Pán Ježíš řekl: "Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne." evang. Jana 14,6)A tak vřele doporučujeme osobní četbu Bible všem, kdo se chtějí o Pánu Ježíši Kristu dovědět víc. Má moc odpustit naše provinění, hřích.
________________________________________________________________________

Prodejcům marihuany hrozí deset let
Moravský sever | 11.11.2003 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (dk)

Lipová - Lázně - Mladíci z Odborného učiliště v Lipové - Lázních na Jesenicku půjdou za distribuci marihuany před soud. Za prodej drogy mohou jít na pět a plnoletý učeň dokonce na deset let do vězení.
"Vyšetřovatel trojici obvinil z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů," sdělila mluvčí jesenické policie Natálie Orlová. Uvedla, že případ ohlásila policistům vychovatelka učiliště, která drogu nalezla ve skříňkách svých svěřenců.
Hlavním distributorem drogy v učilišti byl podle zjištění policie osmnáctiletý učeň z Karviné. "V prostoru vlakového nádraží v Lipové si opatřil 26,6 gramů sušené zelené hmoty konopí, které předal k dalšímu prodeji sedmnáctiletému učni ze Vsetína. Dne 6. října prodal za 350 korun pytlík s 10,7 gramy sušené hmoty šestnáctiletému chlapci z Bruntálu," řekla Orlová. Jak podotkla, žádnému z hochů se následný prodej nezdařil.
________________________________________________________________________

Mladý sebevrah si chtěl nejdříve podřezat žíly
Moravský sever | 11.11.2003 | rubrika: Zpravodajství | strana: 4 | autor: (dk)

Zlaté Hory - Neobvyklým způsobem se rozhodl ukončit svůj život teprve dvaatřicetiletý muž ze Zlatých Hor na Jesenicku. Kromě oběšení si i podřezal žíly.
Náhodná chodkyně objevila v úterý ráno tělo muže, které viselo na stromě v zahradě. Přivolaný lékař mohl jen konstatovat smrt. "Před oběšením se muž pokusil podřezat si žíly. Nad zápěstím levé ruky byly zjištěny tři řezné rány a jedna rána nad zápěstím pravé ruky," sdělila mluvčí jesenické policie Natálie Orlová.
Policisté v současné době zjišťují důvody, které mladého muže vedly k tak razantnímu kroku. Dopis na rozloučenou neobjevili, nevylučují však ani cizí zavinění, či omámení drogou. "V kapse riflové bundy vyšetřovatel nalezl blíže neurčené množství zelené rostliny. Předpokládáme, že se jedná konopí," dodala Orlová s tím, že přesnější výsledky prokáže až soudní pitva.
Na Jesenicku se v tomto případě jedná již o třetí případ sebevraždy v tomto roce.
________________________________________________________________________

Narkomana udali rodiče
Moravský sever | 11.11.2003 | rubrika: Zpravodajství | strana: 4 | autor: (dk)

Zlaté Hory - Kvůli přechovávání marihuany musí odpovídat na otázky vyšetřovatele sedmnáctiletý hoch ze Zlatých Hor na Jesenicku. Drogu sice využíval jen pro svou potřebu, policie ale chce zjistit, jak se k látce dostal. "Od prozatím nezjištěného zdroje získal třílitrovou sklenici s obsahem drceného konopí v množství asi 36 gramů," sdělila mluvčí jesenické policie Natálie Orlová. Mladého narkomana nahlásili policii sami rodiče, kteří u něj drogu objevili.
________________________________________________________________________

Lékárnice prodávala efedrin na výrobu drog
Prima TV | 11.11.2003 | 19:00 | pořad: Zpravodajský deník

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Policisté zatkli lékárnici, která obchodovala s léčivy na výrobu drog. Dvaapadesátiletá vedoucí lékárny v Krásné Lípě na Děčínsku nakupovala pro známého ve velkém efedrin. Ten z této látky vyráběl pervitin.

Pavel ŠUBA, redaktor
--------------------
Detektivové z Národní protidrogové centrály sledovali lékárnici déle než rok. Za tu dobu nakoupila dvacet kilogramů efedrinu, z toho dva kilogramy prodala prokazatelně jednatřicetiletému muži.

Blanka KOSINOVÁ, tisková mluvčí Policejního prezidia Policie ČR
--------------------
Sto gramů kupovala za pět se korun a jednatřicetiletému muži potom toto množství prodávala za dvacet tisíc korun.

Pavel ŠUBA, redaktor
--------------------
Při domovní prohlídce u odběratele efedrinu kriminalisté našli laboratoř na výrobu pervitinu. Tomu, že se lékárnice zapletla do nekalých obchodů, nechce nikdo v Krásné Lípě uvěřit.

Zbyněk LINHART, starosta Krásné Lípy /nez./
--------------------
Angažovala se v kultuře a obecně v dění ve městě, takže je to pro mě dost překvapivé.

obyvatelka Krásné Lípy
--------------------
No, prostě já tomu nevěřím.

Pavel ŠUBA, redaktor
--------------------
Žena si podle odhadů vydělala až milion korun, muž ještě několikrát více. Oba jsou teď ve vazbě a hrozí jim až dvanáctileté vězení. Jedna dávka, tedy jeden gram pervitinu stojí na černém trhu zhruba osm set korun.
________________________________________________________________________

Lékárnice si přivydělávala prodejem efedrinu
TV Nova | 11.11.2003 | 19:30 | pořad: Televizní noviny

Karel VOŘÍŠEK, moderátor
--------------------
Detektivové z Národní protidrogové centrály zatkli dvaapadesátiletou lékárnici z Krásné Lípy na Děčínsku. Žena si měla přivydělávat prodejem efedrinu. Za dvacet kilogramů měla inkasovat zhruba jeden milion korun. Ve vazbě skočil i kupec, který z látky vyráběl pervitin.

Iveta SVOBODOVÁ, redaktorka
--------------------
Tuto krabičku, jinými slovy sto gramů čistého efedrinu, nakupují lékárníci zhruba za pět set korun. A přesně to stejné množství měla prodávat podezřelá žena drogovému dealerovi až za dvacet tisíc. Od července až do teď mu dodala asi dvě stě balení.

Blanka KOSINOVÁ, tisková mluvčí Policejního prezidia Policie ČR
--------------------
Celkově si tak podezřelá lékárnice mohla vydělat až milion korun čistého zisku.

Iveta SVOBODOVÁ, redaktorka
--------------------
Dvaapadesátiletá žena vedla tuto lékárnu v Krásné Lípě na Děčínsku. Lékárna je teď zavřená a celé městečko v šoku.

obyvatelka Krásné Lípy
--------------------
Byla jsem v šoku, protože je to velmi příjemná a slušná paní.

obyvatelka Krásné Lípy
--------------------
Nechce se tomu ani věřit. Furt si myslím, že to je nějakej omyl.

Iveta SVOBODOVÁ, redaktorka
--------------------
Efedrin je látka, ze které se vyrábí droga pervitin. Jednatřicetiletý muž, který látku od lékárnice kupoval, ho pravděpodobně také vařil. Při domovní prohlídce u něj policie našla laboratoř. Povedená dvojka tak mohla zásobovat drogou široké okolí.

Lubomír ŠLAPKA, ředitel K-centra, Most
--------------------
Já bych si dokázal totiž představit, že by šlo uvařit z dvaceti kil efedrinu i třicet tisíc dávek.

Iveta SVOBODOVÁ, redaktorka
--------------------
Lékárnici detektivové sledovali půl roku a zatkli ji krátce potom, co předala poslední dávku efedrinu dealerovi. Její kolegové říkají, že pokud se to prokáže, je to absolutně etické selhání.

Pavla PITTEROVÁ, lékárnice
--------------------
Nemá to zneužívat, určitě.

Iveta SVOBODOVÁ, redaktorka
--------------------
Podezřelou lékárnici i jejího komplice teď policisté vyšetřují ve vazbě.
________________________________________________________________________

Z celého kraje DNES
Mladá fronta DNES | 12.11.2003 | rubrika: Střední Morava | strana: 1

Prostějov
Mladík doma dva roky vyráběl pervitin

Z výroby a přechovávání pervitinu obvinili policisté dvaadvacetiletého mladíka z Prostějova. Drogy podle nich vyráběl asi dva roky ve svém bytě a většinou je sám užíval, ale nejméně jednou je dodal i svému známému. Při domovní prohlídce detektivové zabavili zařízení k výrobě psychotropního metanfetaminu. Policisté už mladíka obvinili z nedovolené výroby a držení narkotik, za což může jít do vězení až na pět let.
(šot)
________________________________________________________________________

Výrobci pervitinu se nepoučili
Právo | 12.11.2003 | rubrika: Jižní Morava | strana: 14 | autor: (kg)

Přímo při výrobě drog zadrželi kriminalisté v centru Brna 44letého muže z Brna a jeho 20letou spolupracovnici z obce nedaleko od Brna, kteří měli před dokončením asi 15 gramů pervitinu. Společně s oběma pachateli, kteří skončili ve vazbě, kriminalisté zabavili i vybavení laboratoře a některé suroviny obsahující efedrin. "Tento byt jsme měli pod dohledem, protože už na konci září se tu vyráběl pervitin a od té doby se tu scházeli lidé, kteří drogy užívají. Po zákroku jsme zjistili, že zadržený muž už je stíhaný za výrobu drog v jiném bytě a jeho pomocnice byla obviněna za totéž, ale v okrese Brno-venkov," upřesnila mluvčí brněnské policie Jana Šípková. Oba podezřelí byli za minulou výrobu drog stíháni na svobodě, protože před soudcem slíbili, že nebudou ve vaření pervitinu pokračovat. "Ani jeden z nich si toho nevážil," doplnila Šípková. Letos se kriminalistům v Brně podařilo zlikvidovat už na 45 výroben pervitinu, který končil v brněnských ulicích. Cena za jeden gram se pohybuje kolem tisíce korun a dá se z něj vyrobit až pět dávek. "Výroba pervitinu, který je velmi oblíbený na jižní Moravě, je velmi jednoduchá a není třeba, aby výrobce měl zvláštní vzdělání," doplnil policejní rada Miroslav Vojanec z jihomoravské policejní správy v Brně.
________________________________________________________________________

Ojedinělý případ prodeje efedrinu
Haló noviny | 12.11.2003 | rubrika: Zpravodajství | strana: 4 | autor: (vh, čtk)

PRAHA - Detektivové z Národní protidrogové centrály zadrželi koncem října vedoucí lékárny na Děčínsku, která údajně prodala jednatřicetiletému muži 20 kilogramů efedrinu.

Muž z něj podle kriminalistů zřejmě vyráběl drogu pervitin. Lékárnice si prodejem efedrinu vydělala až jeden milión korun, informovala včera mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Policisté sledovali dvaapadesátiletou ženu od dubna letošního roku a oba podezřelé zadrželi po předávání zboží. Při domovní prohlídce u odběratele efedrinu objevili policisté laboratoř na výrobu pervitinu. Lékárnice i muž byli umístěni do vazby. Pokud se podaří prokázat, že se dopustili trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek, hrozí jim trest odnětí svobody až do výše 12 let. Jak bylo v průběhu vyšetřování policií zjištěno, lékárnice měla nakupovat sto gramů efedrinu za zhruba 500 korun, stejné množství však prodávala za 15 až 20 tisíc korun. Kvůli nebývale velkému množství prodaného efedrinu je podle detektivů případ považován za ojedinělý. Obviněný muž byl v minulosti již trestán za majetkové delikty, žena má trestní rejstřík čistý.
________________________________________________________________________

Podezřelí skončili v síti akce Pila
Liberecký den | 11.11.2003 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: RADIM POCHOP

Pojizeří - Několikaměsíční práce kriminalistů slavila úspěch. V uplynulých dvou týdnech byly zajištěni dva dealeři pervitinu, kteří své zboží dodávali klientům na území Libereckého a Královéhradeckého kraje.
"Vazebně stíháni jsou dva mladíci. Jedná se o 25letého muže z Trutnovska a jeho 19letého kolegu z Jilemnice. Oba měli v desítkách případů předat jiným osobám ilegální drogu pervitin," řekla Soňa Šídová, tisková mluvčí semilské policie. V tomto případě se nejedná o zadržení drobných dealerů - jen 25letý obviněný měl prodat drogy za nejméně 90 tisíc korun.
Do pátrání, které neslo krycí název Pila, se zapojili policisté z obou krajů, v Semilech se případu věnuje speciální protidrogový tým. "Proti oběma obviněným hovoří i to, že drogu nabízeli opakovaně mladistvým," podotkl jeden ze semilských kriminalistů.
Šetřením policistů bylo zjištěno i to, že na prodej drog je navázána další majetková trestná činnost. "Lidé, kteří si drogu kupovali, si na ni sháněli peníze další trestnou činností. Vykrádali chalupy a máme zdokumentováno, že odcizenými věcmi přímo platili za dávky drog," upozornila Soňa Šídová.
Podle policistů je starší ze dvou obviněných na pomyslném dealerském žebříčku výše postaven. "19letý mladík byl zřejmě spojovacím článkem mezi obviněným z Trutnovska a dalšími konzumenty drog. Na případu dále pracujeme a je možné, že se nám podaří odhalit i další do věci zapojené osoby," potvrdil semilský kriminalista.
Podle odborníků na protidrogovou prevenci patří pervitin mezi nejzneužívanější ilegální drogu v Libereckém kraji. Tuto chemickou látku, která se vyrábí z efedrinu, její konzumenti užívají nejčastěji šňupáním, popřípadě nitrožilní aplikací. Droga má povzbudivé účinky a je srovnávána například s kokainem. Pervitin při častějším užívání výrazně narušuje psychiku svých konzumentů.
________________________________________________________________________

Muži měli prodat kilogramy drog
Ústecký deník | 11.11.2003 | rubrika: Ústecký kraj | strana: 4 | autor: VÍT LUKÁŠ

Ústí nad Labem - Přes padesát kilogramů drog měli prodat tři dealeři z Ústeckého kraje Čechům a Němcům. Nyní čelí obžalobě z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Pokud je senát ústeckého krajského soudu uzná vinnými, hrozí jim až deset let vězení.
Podle obžaloby měl nejvíce drog prodat čtyřicetiletý Josef Holdy, a to více než pětatřicet kilogramů pervitinu. Další obžalovaný Pavel Vlček se měl podílet na prodeji 1,6 kilogramu pervitinu a spolu s třetím pachatelem, Petrem Kelemenem, na distribuci minimálně pěti kilogramů heroinu. "Pervitin nakupovali za 22 marek a pak jej prodávali za třicet marek za gram," uvedla včera státní zástupkyně.
Vinu všichni obžalovaní popírají. "Přísahám na svůj život a život svého syna, že jsem s žádným heroinem nikdy nepřišel do styku," hájil se včera Kelemen. Projednání kauzy je naplánováno na několik dnů a pokračuje dnes.
Případ je zajímavý tím, že v něm klíčovou roli hraje svědek, jehož totožnost je mezinárodně utajena. To je trnem v oku obžalovaným i jejich obhájcům. "Jak mám hájit svého klienta, když potřebuji dokázat nedůvěryhodnost tohoto svědka, a přitom nevím, kdo to je," rozčiloval se před soudem jeden z obhájců. Předsedkyně senátu Jana Kurešová ale jeho snahy rychle smetla ze stolu. "Nejsme tady proto, abychom zjišťovali totožnost utajeného svědka,"upozornila.
________________________________________________________________________

Pervitin vařili u sportovní haly
Moravskoslezský deník | 11.11.2003 | rubrika: Moravskoslezský kraj | strana: 7 | autor: (res)

úspěch policie

Frýdek-Místek * Policisté stíhají čtyři mladíky z Frýdku-Místku pro trestné činy nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. "Obvinění v průběhu října ve Frýdku-Místku v technické místnosti mostu pro chodce u Víceúčelové sportovní haly vyráběli z modafenu pervitin. Policisté jim prokázali, že tak učinili minimálně desetkrát. Drogu zčásti konzumovali sami a zčásti darovali známým," potvrdila policejní mluvčí kraje Dagmar Bednarčíková. Jeden z obviněných byl zadržen a skončil v policejní cele s návrhem na vzetí do vazby. Obvinění mají vzhledem ke svému věku 23, 24, 28 a 23 let za sebou poměrně bohatou minulost v podobě několika trestů. Jeden z nich se dostal do křížku se zákonem v minulosti již šestkrát. Pouze jeden ze čtveřice má dosud čistý trestní rejstřík.
________________________________________________________________________

Muž píchl dívce drogu a pak ji přinutil k sexu
Rovnost - Slovácko | 11.11.2003 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (čtk)

Břeclav/Znojmo- Policie zadržela jednačtyřicetiletého muže, který je podezřelý, že koncem září s využitím drog znásilnil dvacetiletou dívku z Břeclavska. Oběti hrozil smrtí, několikrát jí píchl pervitin a den ji nutil, aby byla s ním. Dívce se podařilo ve Znojmě muži utéct. Cizinec je podezřelý ze znásilnění, vydírání a nedovolené výroby drog.

Region| Jižní Morava
________________________________________________________________________

Válka a globalizace
Haló noviny | 12.11.2003 | rubrika: Člověk v hospodářství | strana: 7 | autor: Prof. Michel Chossudovsky

Válka bez hranic

Po 11. září je svět na významné křižovatce svých dějin. Tzv. tažení proti terorismu je »dobyvačnou válkou« s devastujícími následky pro budoucnost lidstva. Nová americká válka není omezena na Střední Asii. S využitím »války proti terorismu« jako záminky ohlásila Bushova administrativa rozšíření vojenských operací USA do nových oblastí včetně Íránu a Severní Koreje. Zatímco obviňuje tyto země z vývoje »zbraní hromadného ničení«, Washington nevyloučil, že sám použije jaderné zbraně jako součást »války proti terorismu«. Navíc Izrael, který nyní vlastní arzenál nejméně 200 termonukleárních zbraní se sofistikovaným odpalovacím systémem, »nesčetněkrát skrytě vyhrožoval arabským národům použitím jaderných zbraní«. Pokračující izraelská válka proti palestinskému lidu je nedílnou součástí nové americké válečné strategie. Invaze do Iráku nevy hnutelně zahájí širší válku po celém Středním východě, během níž bude Izrael definitivně zařazen do anglo-americké vojenské osy. »Plány možných vojenských zákroků jsou připravovány pro Somálsko, Súdán, Indonésii a Jemen... Zvláštní síly a americké špionážní agentury jsou otevřeně i skrytě aktivní ve všech těchto zemích ve spojení s místními bojůvkami či vojenskými činiteli«. Mezitím byla Británie požádána USA, aby »pomohla připravit vojenské údery proti Somálsku v další fázi globálního tažení proti bin Ládinově alKajdě«.

Ve skutečnosti je válka ilegální

Zahájením této války dne 7. října 2001 Bushova administrativa - s plnou podporou a vojenskou pomocí Británie a předchozím souhlasem členských vlád západní vojenské aliance - bezostyšně porušila mezinárodní právo. Tato válka je ilegální, protože je flagrantním porušením jednoznačných ustanovení Charty OSN... Ve skutečnosti je nejen ilegální, je zločinná. Je tím, co norimberský tribunál označil za »vrcholný zločin«, zločin proti míru. Titíž političtí vůdci, kteří jsou zodpovědní za tisíce mrtvých civilistů v Afghánistánu, zároveň zahájili ve svých zemích proces, který má změnit - v rámci tzv. protiteroristické legislativy právní definici »terorismu« a »válečných zločinů«. Jinými slovy, skuteční protagonisté státního terorismu - tedy naši zvolení politici - mohou nyní libovolně rozhodnout, prostřednictvím svých »legálně vytvořených« tajných tribunálů, »kdo jsou váleční zločinci« a »kdo jsou teroristé«. Je ironií, že »elitní váleční zločinci« - využívající pravomocí svých vysokých úřadů - rozhodují o tom, kdo může být obžalován. Navíc destabilizací právního řádu a vytvářením samozvaných soudů si sami »myjí ruce« - takže nebudou obviněni z válečných zločinů: nemohou být voláni k odpovědnosti, neboť nikoliv oni, ale vojenské tribunály nakonec rozhodnou, zda budou obviněné osoby popraveny. Jinak řečeno: posouváme se rychle k »systému totalitního státu«, ve kterém »elitní váleční zločinci« zcela legitimně - pod pláštíkem »demokracie« - zastávají pozice politické moci v zastoupení občanů.

Americké impérium

K vypuknutí této války dochází také souběžně s celosvětovou depresí vedoucí ke zbídačení miliónů lidí. Zatímco civilní ekonomika upadá, rozsáhlé finanční zdroje jsou přesměrovávány do americké válečné mašinerie. Americký vojenskoprůmyslový komplex rozvíjí ty nejpokročilejší zbrojní systémy s cílem dosáhnout globální vojenské a ekonomické nadvlády, nejen ve vztahu k Rusku a Číně, ale také ve vztahu k Evropské unii, kterou Washington pokládá za zásah do americké globální hegemonie. Za tzv. americkou »válkou proti terorismu« je militarizace rozsáhlých regionů světa, vedoucí ke konsolidaci toho, co lze nejlépe popsat termínem »americké impérium«. Od války v Jugoslávii v roce 1999 se rozvíjí anglo-americká vojenská osa založená na těsné koordinaci mezi Británií a USA v obraně, zahraniční politice a špionáži. Izrael je pro anglo-americkou osu odpalovací základnou na Blízkém východě. Cílem této války je »rekolonizovat« nejen Čínu a země bývalého sovětského bloku, ale také Írán, Irák a indický subkontinent. Válka a globalizace jdou ruku v ruce. Moc finančního establishmentu na Wall Streetu anglo-amerických ropných gigantů a zbrojních dodavatelů ze Spojených států a Spojeného království je nepopiratelně hybnou silou tohoto procesu, který spočívá v rozšiřování hranic globálního tržního systému. V konečném důsledku je cílem »nové americké války« přeměna suverénních národů v otevřená teritoria (nebo »zóny volného obchodu«), vojenskými prostředky i vnucováním smrtících »volnotržních« reforem. Nová americká válka definovaná roku 1999 washingtonskou »strategií Hedvábné stezky« je zaměřena na zničení celého regionu, který byl v dějinách kolébkou starých civilizací spojujících západní Evropu s Dálným východem. Tajná podpora islámským povstaleckým skupinám (poskytovaná CIA prostřednictvím pákistánské ISI) v bývalém SSSR, na blízkém východě, v Číně a Indii byla Washingtonem využita jako nástroj pro dobývání - záměrnou destabilizací národních společností a podporou etnických a sociálních rozporů. Obecněji vzato, válka a »volnotržní« reformy ničí civilizaci tím, že tlačí národní společnosti do propastné chudoby.

Američtí partneři v NATO

Ačkoli se uvnitř západní vojenské aliance objevily vážné rozpory, američtí partneři v NATO včetně Německa, Francie a Itálie nicméně podpořili vojenskou operaci Spojených států v Afghánistánu v roce 2001. Navzdory jejich vzájemným rozdílům se zdá, že Evropa a Amerika se zdají být sjednoceny v plánované »rekolonizaci« a »dělení« rozsáhlé geografické oblasti táhnoucí se od východní Evropy a Balkánu až k čínské západní hranici. V tomto rozsáhlém regionu byly nicméně dohodnuty »sféry vlivu«, a to především mezi Německem a Amerikou. Toto »dělení« ovšem musí být chápáno historicky. V některých ohledech je podobné dohodě, dosažené mezi evropskými velmocemi na berlínské konferenci, týkající se dělení a teritoriálního dobývání Afriky na konci 19. století. Podobně i koloniální politika v čínských smluvních přístavech, v letech předcházejících první světové válce, byla obezřetně koordinována a domlouvána těmi samými imperialistickými mocnostmi.

Vojensko-špionážní aparát

Zatímco instituce civilního státu v narůstající míře hrají roli fasády, zvolení politici ve většině západních »demokracií« (včetně USA, Velké Británie a Kanady) mají v narůstající míře při rozhodování jen zanedbatelnou úlohu. V tomto rozvíjejícím se totalitním systému jsou instituce občanské vlády nahrazovány vojensko-špionážně-policejním aparátem. V USA začala CIA de facto zastávat roli »paralelní vlády«, mající na starost formulování a realizaci zahraniční politiky USA. Navíc byl špionážní aparát v USA integrován do fungování finančního systému. Významní vojenští špionážní činitelé v USA se stali plnohodnotnými »partnery« v mnoha lukrativních obchodních podnicích. Jak již bylo zmíněno, »oficiální« rozpočet CIA převyšuje 30 miliard ročně. Tento kolosální obnos nezahrnuje mnohamiliónové výnosy a příjmy z tajných operací CIA. Jak bylo zdokumentováno Alfredem McCoyem, CIA už od války ve Vietnamu využívá přísunu špinavých peněz z obchodu s drogami k financování svých tajných operací, podnikaných v kontextu zahraničněpolitických iniciativ Washingtonu. To znamená, že rozsáhlé hromadění finančního bohatství ze zisků obchodu s drogami přeměnilo CIA v mocnou finanční entitu. Působí skrze síť korporativních struktur, bank a finančních institucí majících obrovskou moc a vliv. Tyto »korporace«, podporované CIA během času, pronikly do hlavního proudu obchodního a korporativního establishmentu nejen ve výrobě zbraní a obchodu s ropou, ale také v bankovních a finančních službách, nemovitostech atd. Zároveň se miliardy narkodolarů přesouvají s podporou CIA do oblasti »legitimního« bankovnictví, kde jsou využity k financování reálných investic do mnoha různých ekonomických aktivit. Jinými slovy, aktivity CIA hrají klíčovou tajnou roli při zajišťování přísunu peněz z obchodu s drogami mocným finančním a bankovním zájmovým skupinám. V tomto ohledu je Afghánistán strategický, protože je největším světovým producentem heroinu. Vláda Tálibánu byla na příkaz Bushovy administrativy svržena, protože (pod dohledem OSN) omezila produkci opia o více než 90 %. Bombardování Afghánistánu sloužilo obnově mnohamiliardového obchodu s drogami, který probíhá pod záštitou CIA. Okamžitě po nastolení proamerické loutkové vlády v čele s Hamídem Karzáím produkce opia stoupla, přičemž již opět dosáhla své historické úrovně.

Válka jako výdělečná činnost

Vojensko-špionážní komunita rovněž rozvinula své vlastní vojensko-špionážní výdělečné operace v oblastech žoldnéřských služeb, zbrojních dodávek, špionáže atd. Klíčoví jedinci v Bushově administrativě, včetně viceprezidenta Dicka Cheneyho prostřednictvím jeho společnosti Haliburton, mají vazby na různé z těchto obchodních aktivit. V »novém světovém řádu« se honba za ziskem nevyhýbá ani politickým »manipulacím«, uplácení zodpovědných činitelů a rutinnímu uplatňování tajných špionážních operací ve prospěch mocných korporativních zájmů. Polovojenské armády v různých částech světa jsou cvičeny a vybavovány soukromými žoldnéřskými oddíly se smlouvami sPentagonem. Vedení války je tak nakonec podřízeno spíše realizaci soukromých ekonomických zájmů, než aby bylo kontrolováno státem. Špionážní agentury propojené s Wall Streetu včetně CIA rozvinuly také tajné vazby s mocnými zločineckými organizacemi zapletenými do obchodu s drogami. Tyto organizace v rámci praní špinavých peněz rovněž významně investovaly do legitimních obchodních podniků. V »novém světovém řádu« je hranice mezi »organizovaným kapitálem« a »organizovaným zločinem« nejasná. Jinými slovy, restrukturalizace globálního obchodu a financí obvykle podporuje souběžnou »globalizaci« zločinné ekonomiky, která je složitě vázána na establishment korporací. Státní aparát je postupně kriminalizován. Je široce zdokumentováno, že významní tvůrci politiky, mající v Bushově administrativě na starost zahraniční politiku, mají vazby na různé drogové kartely.

Dolarizace a její kontext

Ačkoli byla zabezpečena korporativní kontrola nad rozsáhlými ropnými zásobami a trasami ropovodů podél euroasijského koridoru ve prospěch anglo-amerických ropných gigantů, konečným cílem Washingtonu je destabilizovat a následně kolonizovat Čínu a Rusko. To znamená převzetí jejich národních finančních systémů a kontroly nad měnovou politikou, které nakonec povede ke vnucení amerického dolaru jako národní měny. Tohoto cíle bylo zčásti dosaženo v některých zemích bývalého SSSR, kde se americký dolar stal de facto národní měnou. Zatímco USA zanechaly svou stálou vojenskou přítomnost na západní hranici Číny, čínský bankovní systém se otevřel západním bankám a finančním institucím po vstupu Číny do Světové obchodní organizace (WTO) v říjnu 2001. V Číně převládá tendence zániku státního bankovního systému, který poskytuje úvěr tisícům průmyslových podniků a zemědělských producentů. Je ironií, že systém státních úvěrů udržuje roli Číny jako největší »průmyslové kolonie« Západu, výrobce zboží vyprodukovaného levnou pracovní silou pro evropské a americké trhy. Tato deregulace státních úvěrů zahájí smrtící vlnu bankrotů, která se vší pravděpodobností zdevastuje čínské ekonomické struktury. Restrukturalizace čínských finančních institucí by mohla během let vést k destabilizaci její národní měny, žen-min-pi jüanu, skrze spekulativní útoky, otevírající dveře pro širší proces ekonomické a politické »kolonizace« západním kapitálem. Jinými slovy, mocným nástrojem přispívajícím k rozbíjení národních ekonomik je rovněž otevřená manipulace měnovými trhy ze strany »institucionálních spekulantů«, k níž došlo během asijské krize roku 1997. V tomto ohledu finanční válečné postupy aplikují komplexní spekulativní nástroje včetně celé škály obchodu s deriváty, termínovaných směnných transakcí, měnových opcí, investičních fondů, indexových fondů atd. Spekulativní nástroje bývají využívány s konečným cílem ukořistění finančního bohatství a převzetí kontroly nad produktivními aktivy. Slovy malajsijského premiéra Mahathíra Muhamada: »Tato záměrná devalvace státní měny měnovými obchodníky výhradně kvůli zisku je vážným popřením práv nezávislých národů.« »Finanční válčení«: Nástroj dobývání V Koreji, Indonésii a Thajsku byly trezory centrálních bank vydrancovány institucionálními spekulanty, zatímco se správci národních měn marně snažili podpořit své churavějící měny. Spekulativní útoky vedené proti těmto zemím byly »generálními zkouškami« pro aplikaci podobného procesu zaměřeného proti čínské národní měně, žen-min-pi jüanu. V roce 1997 bylo více než 100 miliard amerických dolarů asijských valutových rezerv zabaveno a přesunuto (v řádu měsíců) do soukromých finančních rukou. Po měnových devalvacích se reálné příjmy a zaměstnanost zhroutily takřka ze dne na den, což vedlo k masové chudobě v zemích, které v poválečném období zaznamenaly značný ekonomický a sociální pokrok. Finanční podvod na devizovém trhu destabilizoval národní ekonomiky a vytvořil tak podmínky pro následné vydrancování produktivních aktiv asijských zemí tzv. supími zahraničními investory.

Zánik centrálního bankovnictví

Tato celosvětová krize označuje zánik centrálního bankovnictví, což znamená snížení národní ekonomické suverenity a neschopnost národního státu kontrolovat tvorbu peněz ve prospěch společnosti. Jinými slovy, soukromě držené peněžní rezervy v rukou »institucionálních spekulantů« zdaleka překonávají omezené možnosti světových centrálních bank. Ty, ať už jednají individuálně nebo kolektivně, už nejsou schopny bojovat proti vlně spekulační aktivity. Měnová politika je v rukou mezinárodních věřitelů, kteří jsou schopni zmrazit státní rozpočty, paralyzovat platební proces, zmařit pravidelné vyplácení mezd miliónům pracujících (jako v bývalém SSSR) a urychlit kolaps výroby a sociálních programů. S tím, jak se krize prohlubuje, se spekulativní útoky s devastujícími ekonomickými a sociálními následky rozšiřují do Číny, Latinské Ameriky a na Blízký východ.

(výňatky za stejnojmené knihy)
________________________________________________________________________

Těhotných narkomanek přibývá
Ústecký deník | 11.11.2003 | rubrika: Ústecko | strana: 15 | autor: TOMÁŠ PRCHAL

Ústí nad Labem - Těhotných žen a dívek závislých na droze přibývá. Vyplynulo to ze zkušeností pracovníků Kontaktního centra pro drogově závislé i lékařů. Ředitelka centra Radka Kobližková upřesnila, že aktuálně jich v centru vyhledává péči asi pět.
"Nebezpečí, které hrozí plodu, je odvislé od typu drogy. Nejvíc ho ale poškozuje způsob života narkomana - tedy špatné hygienické podmínky, zima, špatná životospráva. Pak může hrozit i předčasný porod," uvedla Radka Kobližková.
Primář dětské kliniky Masarykovy nemocnice Jaroslav Homola potvrdil, že se s podobnými případy žen závislých na droze setkává stále častěji. "Řádově jde naštěstí o jednotky případů, kterých ale přibývá. Ostatně sever Čech je touto problematikou nechvalně proslulý. Výsledkem je výrazné ohrožení vývoje plodu s možnými vrozenými vadami jako je nízká porodní váha, abstinenční příznaky, růst či funkční vady jednotlivých orgánů," uvedl lékař. Těmto novorozencům ale hrozí i další problémy, jako je žloutenka typu C či infekce HIV.
Podle odhadů odborníků může postupný růst počtu matek-narkomanek způsobovat i skutečnost, že část klientů či klientek různých center a komunit přešla v rámci odvykací léčby z heroinu na substituční náhražku opiátových drog Subutex. Pak se totiž může zlepšit jejich sexuální život a větší je i možnost otěhotnění.
"Nepamatuji si případ, že by měl novorozenec některé z našich klientek třeba poškozené orgány. Samozřejmě se ale neví, co ty děti později udělají ve škole, jestli budou vykazovat stejnou zralost jako jejich vrstevníci," vysvětlila ředitelka K-centra. Takový výzkum v Česku neexistuje, ale podle zkušeností některých evropských zemí jsou děti narkomanů opožděné v sociálním vývoji, mají třeba problémy s udržením pozornosti. "Takové dítě má určité dispozice podlehnout droze. Zvláště když jsou táta i máma závislí a dítě žije v prostředí, kde se drogy objevují každý den a investují se do nich veškeré peníze," dodala Radka Kobližková.

Region| Severní Čechy
________________________________________________________________________

Vědci našli gen otylosti
Haló noviny | 12.11.2003 | rubrika: Ze světa | strana: 14 | autor: (čtk)

LONDÝN - Otylost způsobuje pouze jediný gen. K tomuto závěru dospěli vědci z Imperial College v Londýně.

Mnozí otylí lidé mají podle nich obzvlášť aktivní formu genu GAD2, jež vyvolává výraznou chuť k jídlu. Objev otvírá nové možnosti pro léčbu obezity. V budoucnu by lékaři mohli už u dětí zjistit, zda mají dědičné předpoklady k přejídání. U dětí s takovou vlohou by se dalo sledovat, jak se stravují. Vědci zjistili, že GAD2 zvyšuje produkci přenašeče nervových impulsů GABA. Jestli GABA v určité oblasti mozku reaguje s jinými molekulami, povzbuzuje se chuť k jídlu. Badatelé mají za to, že lidé s obzvlášť aktivní formou GAD2 vytvářejí příliš látky GABA, proto mnoho jedí. Prof. Philippe Froguel si myslí, že poslední objevy o fungování genů by mohly vysvětlit, proč se obezita šíří. Není ale přesvědčen, že genetické faktory jsou jediným vysvětlením otylosti.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma