Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 10.11.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Policisté z Náchoda si stěžují
ČT 1 | 8.11.2003 | 10:40 | pořad: Týden v regionech

Vladimír KOŘEN, moderátor
--------------------
Policisté z Náchoda si stěžovali policejnímu prezidentovi na to, že zástupce velitele služby kriminální policie a vyšetřování podplukovník Antonín Horký nebyl postaven mimo službu. Je trestně stíhaní pro podezření z drogového deliktu a porušování služebních povinností. Na zahradě jeho domku zabavila inspekce ministerstva vnitra konopí. Policisté si stěžují, že zákony neplatí pro každého stejně.
________________________________________________________________________

Španělští rodiče nechávají sledovat své potomky
Zpravodajství ČTK | 9.11.2003 | 09:09 | rubrika: Monitor tisku - Evropa, ES, NATO | autor: MKA

(servis MONITOR)

PAŘÍŽ 9. listopadu (ČTK/L'Express) - Detektivní kanceláře ve Španělsku neživí už jen sledování nevěrných manželů a manželek. Na pozoru před stínem v zádech se musí mít už i bujní potomci úzkostlivých rodičů, kteří najímají detektivy, aby zmapovali potencionálně nebezpečnou činnost jejich ratolestí. Zatímco poptávka po informacích o mimomanželském životě partnerů klesá, španělské detektivní kanceláře jsou zahlceny žádostmi o stopování dětí, píše francouzský časopis L'Express.

"Je 21:34. Objekt přichází na náměstí Aurera. Připojuje se ke skupince šesti mladých ve věku 15 až 16 let, vysedávající na rohu. Vytahuje cigaretovou krabičku a hnědou kuličku (identifikovanou jako hašiš) a ubaluje si cigaretu. Ve 23:54 přichází asi dvacetiletý jedinec a sedá si ke skupině. Je 23:58. Po krátké diskusi se skupinou muž vytahuje z ponožky igelitový sáček obsahující nějaké pastilky. Dává si je do dlaně," píše jeden z detektivů.

"Nejméně třikrát do měsíce za námi přijdou rodiče, kterým dělají starosti aktivity jejich dětí," řeká ředitel madridské detektivní kanceláře Mira Julio Gutíez.

Svaz soukromých detektivů ve Španělsku odhaduje, že "rodinné záležitosti" tvoří 10 až 15 procent příjmů agentur. Podobně jsou na tom údajně italské detektivní kanceláře. Sledování potomka rodinu vyjde přibližně na 1200 až 3000 eur (38.000 až 95.000 korun).

Nejvíce nechávají sledovat své potomky rodiče, kteří své děti podezřívají ze záškoláctví, užívání drog, pití alkoholu nebo z členství v nějaké sektě.

"Pro rodiče jsme poslední instancí před opravdovým rozhodováním," vysvětluje Gutíez. Rodiče prý přicházejí zejména tehdy, když už se svým potomkem nedokážou komunikovat.

Když sledování skončí, je už na rodičích, jak s případným zjištěním naloží. "Vidět černé na bílém to, čeho se tak obávali, je pro ně strašné," říká Juan García z barcelonské agentury Cameleon. "Radíme jim, aby svým dětem neříkali, že byly sledovány, aby se věc ještě více nezkomplikovala. Měli by se spíš obrátit na psychologa nebo na detoxikační centra," dodává.

mka mik
________________________________________________________________________

Informace západočeské policie
Zpravodajství ČTK | 8.11.2003 | 11:18 | rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj | autor: JKG

PLZEŇ 8. listopadu (ČTK) - Pětadvacetiletý muž z Dobřan na Plzeňsku čelí od pátku obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Muž od července roku 2000 až do letošního října dvanáctkrát prodal na různých místech indické konopí a pervitin různým osobám, z nichž čtyři byly nezletilé. Prodejem drog vydělal 21.200 korun. Obviněnému hrozí dva až deset let vězení.
________________________________________________________________________

O zábavě, demokracii a marihuaně
Lidové noviny | 8.11.2003 | rubrika: Zahraničí | strana: 8 | autor: Tomáše Klvani

Americký zápisník

Osm demokratických uchazečů o prezidentskou nominaci se vrtělo na barových stoličkách v půlkruhu, čelivše dotazům mladých lidí z Bostonu a okolí; někteří jen v košilích a kravatách, jiní oblečeni ještě pohodlněji. Nejvíc to slušelo vítězi nad Miloševičem, generálu ve výslužbě Wesleymu Clarkovi, jemuž černé džíny, svetřík a sako stejné barvy pomohly vyseknout negenerálsky ležérní pózu s rukou v kapse. CNN debatu přenášela národu z Faneuil Hall, budovy z počátku čtyřicátých let osmnáctého století, jež je monumentem americké demokracie. Tady brojil Samuel Adams proti daním uvaleným na kolonie. Britská koruna je vysávala, ale odpírala jim politické zastoupení.
O víc než 230 let později zde osmička demokratů odpovídala na otázky, mezi nimiž zazněly i tyto: Koho ze svých soupeřů byste nejradši pozval(a) na party? A: Přiznejte se - kouřil(a) jste někdy trávu? Trochu mi to připomnělo konverzaci ze slavnostní večeře, u které jedna kolegyně vykládala, jak právě vydává knížku s recepty pro psí jídla. Podobně zeměkoulí otřásající téma... Bostonskou demokratickou debatu sponzorovala nevýdělečná organizace Rozhoupejte volby (Rock the Vote), jež si klade za úkol přitáhnout do politické rozpravy občany ve věku 18 až 25 let, kteří volí velmi málo a politika je nebaví. Proto byla debata neformální, svižná a pouštěly se v ní klipy, jež o sobě kandidáti natočili.
Ještě než si milý čtenář špatně vyloží, co mám na srdci - nemám nic proti tomu, aby politika byla také zábavná. Ostatně politika v demokracii vždy plnila i zábavnou funkci. Proč by Eminem nebo někdo podobně čerstvý nemohl provětrat nejeden politický mítink? Někteří kritikové označili nedávné volby kalifornského guvernéra, v nichž zvítězil herec Arnold Schwarzenegger, za cirkus, ale ta kampaň byla skvělým příkladem směsice důležitosti a zábavnosti. Ozábavnost nejde. Protivné na otázce o kouření marihuany je, že je myšlena polovážně. Tváří se jako královna investigace. Tak co, kouřils? A většina kandidátů ji také tak pochopila. Někteří se u "doznání" tvářili provinile (Ano, kouřil, to víte, byla to tehdy taková doba... tak mi to odpusťte), jiní hrdinsky (Jasně, že kouřil, fešáku, a podívej se, jak chrabře se přiznávám...). Senátor Joe Lieberman, muž morální a přímý, se doslova omlouval - Ne, promiňte, ale opravdu, opravdu jsem to nikdy nezkusil. Howard Dean, bývalý guvernér zVermontu a dosavadní favorit, propásl šanci zavtipkovat, že on jako doktor konopí inhaloval z lékařských důvodů. A všichni za svoji otevřenost sklidili potlesk. Americká demokracie je od tohoto týdne zase o něco silnější. Mezitím v Bílém domě prezident George Bush podepisuje klíčový zákon zakazující pozdní potraty, hovoří o sílící ekonomice a ujišťuje atentáty vyděšené Iráčany, že Američané z jejich země předčasně neutečou. Jeho popularita sice zaznamenala pokles, ale v porovnání s demokratickou šarádou vypadá velmi, velmi prezidentsky. Demokraté mají o čem přemýšlet.
________________________________________________________________________

Vede pervitin
Blesk | 10.11.2003 | rubrika: Čechy | strana: 4 | autor: (lac)

CHOMUTOV Pervitin, marihuana, heroin. Drogy v pořadí obliby narkomanů na Chomutovsku, které vyhodnotilo místní kontaktní centrum pro drogově závislé. Stříkaček pracovníci chomutovského »Káčka« vyměnili o dva tisíce více než loni. Podle Jana Hudáka z Občanského sdružení Světlo, které chomutovské K-centrum provozuje, přišlo letos i více rodičů žádat o pomoc pro své děti. Jeden otec přivedl dokonce syna (9), který v pokojíčku čichal chemikálie.
________________________________________________________________________

Jak Ostrava táhla na Prahu
Sport | 10.11.2003 | rubrika: Fotbal | strana: 5 | autor: Richard Šíma

Bitka mezi vlajkonoši se konala jinde, než kudy kráčel průvod příznivců Baníku

OSTRAVA/PRAHA - Krev, strach a hrůza. To vše mělo provázet sobotní tažení ostravských fanoušků na Letnou. Nic z toho se nekonalo, jen pár lehkých zranění. Příběh to ale byl docela zajímavý.

Je sobota, pět hodin ráno, a příběh začíná. Na ostravském hlavním nádraží a o kousek dál v Ostravě-Svinově se shlukují davy. Čekají na speciálně vypravený vlak pro fandy Baníku Ostrava, který je má odvézt do Prahy na zápas Baníku se Spartou. Tu noc strávili mnozí fandové v ostravském centru nočního života ve Stodolní ulici, nebo jinde po hospodách. Spát se nešlo, fans čerpali kuráž. Někteří jsou proto po páté ráno už hodně unavení. Přesto je chorál linoucí se z hlavního nádraží slyšet daleko v ulicích města. Tak nějak si pan Foglar asi představoval děsivé vontské chorály, napadá mě.

Do vlaku dveřmi i oknem

Zelené nebo černé bombry, maskáče, kukly, vysoké boty, válečné barvy ve tvářích, to vše je na peroně k vidění. Zbraně ne. Pokud jsou, je jich jen málo a zůstávají ukryty. Asi osm set lidí netrpělivě čeká na spoj a kurážně vyzpěvuje baníkovskou hymnu a další chorály. Zpívají všichni. Kdo ne, je divný.
Patnáct vagonů přijedšího vlaku je okamžitě zaplněno. Míst k sezení mnoho nezůstává a naděje "na dobrý flek" pro fandy čekající ve Svinově jsou minimální. Svinovští berou vlak útokem, komu se nedaří dostat se ke dveřím, leze do vlaku oknem. Souprava je natřískaná a ztěžka se rozjíždí ku Praze. Veze asi dvě tisícovky vlajkonošů.

"Ej sí ej bí!!!"

"Nikomu nic neplatím. Jedině, až bude nejhůř," prohlašuje v nabitém kupé hned zkraje mladý holohlavec oblečený podle vybrané skinheadské módy. Baníkovský symbol bys pohledal, česká vlajka ani vojenské ornamenty nechybí. Vše zachraňuje klubová šála. "Ať si zkusí přijít a chtít po mně prachy," vyhrožuje na dálku průvodčímu, protože ještě netuší, že pojede skutečně zdarma stejně jako celé osazenstvo.
Je to přesně ten týpek, jenž nachází v davu sílu a odhodlání, které coby individualita postrádá. Kdykoliv se při projíždění stanicemi objeví na nástupišti policisté, mladík neváhá a se zaťatou pěstí vyřvává z okna: "Ej sí ej bí! Ej sí ej bí!!" Není ovšem sám, kdo policisty tímto pokřikem, jenž vyjadřuje zkratku tvrzení, že "All Cops Are Bastards", tedy, že všichni policajti jsou bastardi, častuje. Dlouhovlasý chlapík vedle mě se tomu směje. Projevuje nadhled, napěchuje si "sklo" trávou a dopřeje slast sobě i dvěma "souhuličům". "Hulení je pro negry," komentuje to už zmíněné skinheadské nedochůdče. Dívám se, co na to obtloustlý jinoch sedící v kupé s tupým výrazem, jenž až dosud nepromluvil. Až později mi dochází, že je mu moc zle…
O fotbale se téměř nemluví. Tématem je policejní teror, dění ve vlajkonošských sektorech, drogy. Absolvuji odborné školení o tom, co všechno se dá z trávy uvařit, a hlavně jak. Vagonem koluje časopis s názvem Footbal Factory. Ani v něm není o fotbale ke čtení naprosto nic. Periodikum mapuje dění na české i zahraniční fans-scéně, hodnotí úroveň skandování při ligových utkáních a zmiňuje se vždy především o střetech táborů vlajkonošů soupeřících týmů. Hodnocení to bývá svérázné...

Záchranná brzda, zlomený prst

Až do Chocně a ještě pár kilometrů dále dojíždí vlak v relativním klidu. Chybí už ale alkohol, tuzemáček v našem kupé vzal za své už před Olomoucí a dochází také pivo. Drobné bitky ve vlaku nikoho nevzrušují, stejně jako zranění, které si přivodí chlápek, jehož z okna vystrčená ruka o cosi během jízdy zavadila, a odnesl to zlomený prst. Vzrušení při projíždění stanicemi způsobuje jen chuť vlajkonošů ukázat čekajícím na nádraží, jak to vypadá, když baníkovci táhnou republikou. Ale je to jen chvíle halasného skandování, pár vulgarit a nic víc. Za Chocní ovšem někdo tahá za záchrannou brzdu. Vlak stojí dlouho a osazenstvo začíná být nervózní. Až na obtloustlého jinocha, který je zelený v obličeji a každou chvílí míří na toaletu. V kupé pak sedí napůl v bezvědomí a cosi u úst působí dojmem, že má slintavku.
Do Libně přijíždí souprava s velkým zpožděním a znovu se stojí. Prý opět záchranná brzda. Najednou je nástupiště plné rozladěných fandů a není síly, která by je dostala zpět. Policie nemá jinou možnost, než doprovodit průvod k metru.

Bitka se koná jinde

Bez incidentů se to nedaří. Ten první se děje hned na libeňském nádraží, pár dělobuchů a potyčka mezi vlajkonoši a policisty. Scéna je to akční, ovšem krátká. Jepičí život má také další šarvátka s policií před vstupem do metra na stanici Českomoravská. Muži zákona situaci zvládají. Bitevní epicentrum je jinde. V Karlíně, v Křižíkově ulici, se střetávají dvě zhruba šedesátičlenné skupiny baníkovců a sparťanů. Válčí se beze zbraní, dvě lehká zranění jsou jediným neblahým důsledkem. O tom nemá dav čítající dva tisíce hlav a kráčející pražskými Vysočany ponětí. Souká se do metra, kde působí mírumilovným Pražanům jisté zděšení, ale problém má jen pán, který davu dostatečně neuhnul.
Poslední "drama" se koná až na Letné. Několika baníkovcům se daří proniknout na stadion bez vstupenky. Stačí přelézt bránu a spolehnout se na benevolenci několika nedaleko stojících policistů. Vzápětí se ostravští fans pokoušejí dostat do sektoru domácích, daří se jim ukořistit jednu červenožlutomodrou vlajku a pak už se začíná hrát fotbal.
Devatenáct vagonů, tedy ještě o čtyři více než ten dopolední, má vlak, který je v Dejvicích připraven, aby po utkání odvezl ostravské fandy domů. Nikdo už nemá sílu řádit. Perně vybojovaný bod je oslavován jen chvíli. Únava je silnější. Spí se, kde se dá. Je klid.
________________________________________________________________________

KDU-ČSL: Peklo jsou ti druzí
Týden | 10.11.2003 | rubrika: Periskop | strana: 11 | autor: Martin Fendrych

O víkendu zaplnili ulice Ostravy sjezdující bratři a sestry. Co jsou lidovci vlastně zač? V KDU-ČSL nezáleží na tom, zda v jejím pozemském čele dlí Cyril Svoboda, Miroslav Kalousek, Jaromír Talíř, Libor Ambrozek či někdo jiný. Všichni plní jediný úkol: brání náš svět před vpádem ohavnosti. Dovedete si představit, jak by bez nich vypadala dejme tomu česká rodina? To by nebyly něžné milující páry, muži a ženy na loktech kolébající své ratolesti. Rodinu by tvořili tu dva muži, tam dvě ženské. Pokud by se nějaká "klasická" rodinka zachovala, neplatilo by tam, že "žena má býti podřízena muži", mužský by jen otročil. Ještě více by poklesla porodnost, případně by se lidské plody draly z mužských břich díky bezbožnému řádění mengeleovských genetiků, kteří se tak rádi pletou Všemohoucímu do díla. Heterosexuální páry by si jen donekonečna užívaly, odmítajíce se brát a sexuální splynutí odložit až do lože manželského. N a potrat by dívky a ženy chodily se stejnou lehkostí, s níž uléhají do solária. Byty, kanceláře i ulice by prosycoval dým z žádostivě inhalované marihuany a Češi by se na sebe, tančíce mezi pohozenými injekčními stříkačkami heroinistů, jen otupěle cenili. Venkov by zanikl, zemědělec, biolíh, bionafta staly by se pojmy historickými. Jedině díky iniciativě lidovců budou muset pohané od pěstitelů týden co týden povinně odkupovat přesně stanovené penzum rajčat, ředkví, pravé ovčí vlny a králičích kožek. Takto lze pokračovat až do haleluja. A přece se prozíraví lidovci v ostravském kostele Korunování Panny Marie v sobotu večer modlili: "Pane Bože, dejž, ať nám homosexuálové, potratáři a feťáci nevymřou. Vždyť co bychom si bez nich počali?"
________________________________________________________________________

Rajský Kazachstán
Týden | 10.11.2003 | rubrika: Ekonomika | strana: 84 | autor: Jana Erbáková, Jaroslav Mašek

Protikorupční tažení je úspěšné, protože je řídí prezident

ROZHOVOR

Kazachstán prochází zásadními reformami a v regionu platí za nejrozvinutější stát. Růst ekonomiky země, která je plná ropy a plynu, letos přesáhl deset procent. Již dvanáct let mu autoritativně vládne prezident Nursultan Nazarbajev. Amir Žeksekov, vykonávající funkci chargé d´affaires v ČR, chce hovořit pouze o úspěších vlády.

* Proč měl prezident Nursultan Nazarbajev takový zájem na prosazení pozemkové reformy?

Kvůli jejímu počátečnímu neschválení dokonce odvolal premiéra. Odvolání vlády se jen náhodou časově krylo s nepřijetím zákona o reformě. Nemělo to souvislost.

* Jak pozemková reforma probíhá?

Je to poprvé, co mohou soukromé osoby vlastnit půdu. Jejím cílem je posílit jistoty zemědělců, kteří mohou půdu odkoupit. Pokud nemají peníze, dostanou ji do dlouhodobého užívání a budou ji splácet postupně. Cena je stanovena podle místa a konkrétních podmínek.

* Kdo rozhoduje o prodeji půdy do soukromého vlastnictví?

Stát zřídil speciální orgány pro její přerozdělování. Vlastník sice odvádí státu rentu, ale může s půdou volně nakládat. Zakázán je pouze prodej cizincům. Pokud se v půdě nacházejí nerostné suroviny, platí zvláštní režim.

* Jaký?

Stát pečlivě zváží, jestli se půda dostane do soukromých rukou. Bude mít poslední slovo.

* Jak je v Kazachstánu interpretována aféra "Kazachgate", ve které jsou čelní představitelé země podezřelí z braní úplatků od amerických ropných společností?

Nemohu to komentovat. Ale informace, které v zahraničí rozšiřují nezávislé zdroje, nemusejí být pravdivé.

* Předstírají státní orgány alespoň pomoc při vyšetřování?

Bez komentáře. Takovou informaci nemám.

* Ví se v Kazachstánu o kontech zmrazených ve Švýcarsku, která údajně patří prezidentovi Nazarbajevovi?

Nemám právo se k tomu vyjadřovat.

* Co si myslíte o výroku kazašského bankéře: "Co je v Evropě korupce, to je u nás tradice"?

V každém státu existuje korupce. Ale jeden bankéř nereprezentuje celé kazašské bankovnictví. Navíc je u nás vytvořena speciální protikorupční komise.

* Jak je úspěšná?

Velmi, protože je podřízena jen prezidentovi. Komise má právo kontrolovat všechny složky státní moci.

* Mezinárodní měnový fond požaduje od Kazachstánu, aby zprůhlednil rozdělování příjmů z ropy. Vyhovíte mu?

Všechny příjmy státního rozpočtu jsou transparentně rozděleny.

* Proč to tedy MMF požaduje?

Jakákoli organizace může žádat od státu zprávu o hospodaření. Jsem přesvědčen, že nenajde nesrovnalost.

* Jak funguje v Kazachstánu opozice?

Tuto otázku bych raději nechal bez komentáře.

* Můžete uvést alespoň počet opozičních stran?

Opoziční strany jako takové neexistují. Jsou to pouze politické subjekty, které mají rozdílný pohled na některé věci než vláda. Ale o opozici mluvit nelze.

* Jaký je vztah Ruska ke Kazachstánu?

Přes třicet procent obyvatel Kazachstánu má ruskou národnost a více než sedmdesát let jsme byli součástí jedné země. Dnes je Rusko náš strategický partner.

* Sílí ruský vliv v zemi?

Máme pevné ekonomické vazby, ropu exportujeme přes Rusko. Vztahy se prohlubují, ale jsme nezávislým partnerem.

* V polovině devadesátých let se Kazachstán podílel na pašování drog do Ruska z dvanácti procent. Držíte stále prvenství v pěstování konopí?

Přesné údaje nemám k dispozici. Ovšem marihuana u nás roste volně na polích, je součástí přírody. Někde se samozřejmě pěstuje cíleně. Země je ale tak velká, že se veškeré pěstování konopí nedá účinně kontrolovat.

* Jak se k drogové problematice staví vláda?

Zřídila komisi pro boj proti narkotikům. Působí v problémových regionech. Vypalují se celá pole. Postupovat ovšem musí velmi opatrně, protože by mohlo dojít k narušení přirozeného ekosystému.

* Do čeho by měl investor vložit v Kazachstánu peníze?

Dejme tomu pět milionů dolarů. Velkou perspektivu má cestovní ruch. V zemi již investuje mnoho zahraničních společností. Italové, Němci, Francouzi. Klidně si můžete postavit hotel.

* Změnili jste hlavní město. Proč jím je místo Almaty Astana?

Almaty mělo nevyhovující zeměpisnou polohu a špatné ekologické podmínky. Dalším důvodem byla nutnost rozvoje i jiných částí země. A do hlavního města plyne vždy nejvíce prostředků.

* Neskrývá se za změnou hlavního města v roce 1997 spíše roztržka mezi prezidentem a parlamentem?

Ne, to opravdu ne.

* Na konci devadesátých let byl v Astaně pouze prezidentský palác a mezinárodní letiště. Jaká je situace dnes? Už se tam přestěhovali bohatí Kazaši?

Na levém břehu řeky Išim vzniká úplně nové město. Je postaveno mnoho státních budov. V architektuře se může projevit duch mladého a nezávislého státu. Žijí tam lidé ze všech sociálních vrstev. Město se bude moci do pěti let měřit s belgickým Bruselem.

* Jak se vyvíjí obchod mezi Kazachstánem a Českou republikou?

Loni obchodní obrat dosáhl téměř šedesáti osmi milionů dolarů. Trend ale není jednoznačný a kolísá. Záleží na individuálních zakázkách. Již před šesti lety byla v Praze vytvořena mezivládní komise pro vzájemnou spolupráci.

* S čím se nejvíc obchoduje?

Kupujeme od vás hlavně průmyslové technologie, za které platíme surovinami. Především naftou.

* Které české firmy podnikají v Kazachstánu?

V současné době registrujeme sedmdesát dva podniků s českou kapitálovou účastí. Navíc u nás působí šestnáct ryze českých firem. Například ČKD Choceň, Transgas, Kovo, Strojexport, Průmyslové stavby Brno nebo Škodaexport dovážející trolejbusy.

* Kolik ropy do Česka exportujete?

Přesná data nemám k dispozici, protože kromě státních ropných podniků existují také soukromé. Kontrolovat jejich obchodní aktivity nelze.

* Kolik tedy vyvezou alespoň státní?

Pohyb ropy je velice těžké sledovat. Firmy jsou neustále v pohybu. Vznikají, spojují se a zanikají. Získat informace je nesnadné také proto, že z Kazachstánu není ropa přepravována do ČR přímo.

* V roce 2015 má být Kazachstán jedním z deseti největších světových producentů ropy. Kolik dnes u vás stojí benzin?

Je poměrně drahý, protože ropný zpracovatelský průmysl u nás ještě není dostatečně rozvinutý. Buduje se za mohutné podpory státu. Litr benzinu přijde asi na deset korun. V Česku se to může zdát málo, ale průměrný měsíční kazašský plat je sedmdesát amerických dolarů.

***

Amir Žekseko v (27)

Chargé d´affaires Kazachstánu v České republice je na své první zahraniční misi. Rozpad Sovětského svazu ho přivedl ke studiu mezinárodních vztahů na almatské státní univerzitě. Za prací na ministerstvu zahraničí se musel přestěhovat do nového hlavního města Astany, které bude podle něho do pěti let srovnatelné s Bruselem. Do Prahy zamířil s novomanželkou a obdivuje zde především historii. Zatím se stihl podívat na západ Čech a nevynechal Karlovy Vary. Rád sportuje, má první výkonnostní třídu ve sjezdovém lyžování a negativní vztah k vodce. Raději se napije dobrého vína nebo českého piva, které považuje za nejlepší na světě. Používá služební volvo S 80 a doma řídí starší audi. Jeho rodná země je ve světě známá především raketodromem Bajkonur a obrovskými nalezišti ropy a plynu. Za posledních deset let do ní přišly investice za více než patnáct miliard dolarů. Na území Kazachstánu investuje či hodlá investovat každá významná petrolejářská firma. Americký koncern ChevronTexaco dokonce v Astaně uspořádal zasedání správní rady. Hospodářství země letos v pololetí vzrostlo o více než deset procent.
________________________________________________________________________

Soud s pěstiteli marihuany byl včera opět odročen
Kolínský deník | 7.11.2003 | rubrika: Kolínsko | strana: 17 | autor: (fp)

Kolín - Výslechem svědků a čtením záznamů telefonních rozhovorů pokračovalo včera v Kolíně soudní přelíčení s osmi osobami obžalovanými z nedovolené výroby a držení drog. "Soud bude pokračovat 25. listopadu, kdy by mělo skončit dokazování a padnout termín na závěrečné řeči," řekl soudce Jiří Kruml. Případ je výjimečný tím, že poprvé stanulo před soudem najednou takové množství pěstitelů a distributorů marihuany. Dopouštěli se trestné činnosti po celé České republice. Ke své činnosti si pachatelé vybírali nenápadné domy na různých místech republiky, mezi nimi i ve Vyžlovce na Kolínsku. Skupinu sedmi mužů a jedné ženy ve věku od pětadvaceti do sedmadvaceti let policisté zadrželi loni v březnu. Drogu pěstovali ve speciálních zařízeních, ve sklenících nechybělo řízené osvětlení, zavlažování i vytápění.

region| Střední Čechy
________________________________________________________________________

Drogy v autě překvapily
Plzeňský deník | 7.11.2003 | rubrika: Lokální | strana: 9 | autor: PETR JEŽEK

Plzeň - Běžná policejní kontrola zcela změnila život dvěma mužům z Plzeňska. Kromě drog v jejich autě byla i ukradená platební karta. Seat Toledo s pražskou značkou hlídka zastavila před úterní půlnocí. Při běžné kontrole si jeden z policistů všiml v autě zkumavky a další válcovité ampule s krystalickou látkou. "Jednalo se o necelý jeden gram metamfetaminu. Droga s největší pravděpodobností patřila čtyřiačtyřicetiletému muži ze severního Plzeňska. Navíc měl u sebe také platební kartu, o kterou přišla společně s penězi a doklady asi před týdnem sedmatřicetiletá žena. Při vyšetřování se navíc zjistilo, že obviněný od července do konce letošního října opakovaně prodal dvěma mužům nejméně dvacet gramů pervitinu," popsal mluvčí plzeňské policie Petr Kovář. Muže policejní rada stíhá za neoprávněné držení platební karty a vlastnictví drog. Trestnímu stíhání se nevyhnul ani druhý z mužů, osmadvacetiletý Plzeňan. Ten měl pro změnu palice sušeného konopí, které si pěstoval na okraji lesa poblíž Chrástu. Policisté se domnívají, že to je indické konopí, ze kterého se získává marihuana. Oba muži jsou stíháni na svobodě.

Region| Západní Čechy
________________________________________________________________________

Policisté zadrželi u hranic mladíka s drogou
Táborské listy | 7.11.2003 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 10 | autor: (pol, nov)

Z JINDŘICHOHRADECKA Maříž - Policisté zahájili trestní stíhání jedenadvacetiletého muže z Tábora, kterého policejní hlídka zadržela po nedovoleném překročení hranice ve směru z Rakouska. Muž jel v místě u Slavonic na jízdním kole a hlídka, která ho kontrolovala, zjistila, že má u sebe dva sáčky s marihuanou.

Region| Jižní Čechy
________________________________________________________________________

Úrodu ze skleníku sklidila mladému pěstiteli policie
Táborské listy | 7.11.2003 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 10 | autor: JAN BĚHAVÝ

Zahorčice - Třiadvacetiletý mladík z malé obce u Lnář čelí trestnímu stíhání. Policisté jej viní z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Mladému muži se totiž podařilo "vypiplat" ve skleníku marihuanu "v množství větším než malém".
"Pravděpodobně od začátku května do 29. srpna ji vypěstoval na zahradě rodinného domu. Rostliny dosahovaly výšky od sedmdesáti pěti do dvě stě šedesáti centimetrů," řekla tisková mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková. Expertizou bylo zjištěno, že využitelná suchá drś vážila 504,1 gramu. Z takového množství by se dalo udělat zhruba pět set kusů cigaret, každá za cenu od 50 do 100 korun.
"V současné době šetříme, jestli muž drogu distribuoval," dodala mluvčí. Mladík na polici vypověděl, že marihuanu pěstoval pro vlastní potřebu. Drogu si dokonce vařil i v mléce pro dosažení lepšího účinku.
Za poslední dva týdny je to druhý případ nedovoleného pěstování na Strakonicku. Koncem října zajistili policisté v Cehnicích jedenáct rostlin konopí s využitelnou suchou drtí o hmotnosti 18,7 gramu.

Region| Jižní Čechy
________________________________________________________________________

Mladého narkomana poslali k výslechu jeho rodiče
Olomoucký den | 8.11.2003 | rubrika: Šumpersko a Jesenicko | strana: 13 | autor: (dk)

nález marihuany

Zlaté Hory * Kvůli přechovávání marihuany musí odpovídat na otázky vyšetřovatele sedmnáctiletý hoch ze Zlatých Hor na Jesenicku. Drogu sice používal jen pro svou potřebu, policie ale chce zjistit, jak se k látce dostal. "Od prozatím nezjištěného zdroje získal třílitrovou sklenici s obsahem drcené rostliny konopí. Nejméně 35 gramů drogy obsahovalo psychotropní látku delta-9-tetrahydrokanabiol," sdělila mluvčí jesenické policie Natálie Orlová. Mladého narkomana nahlásili policii sami rodiče, kteří u něj drogu objevili.

Region| Střední Morava
________________________________________________________________________

Chytli dealera
Nedělní Blesk | 9.11.2003 | rubrika: Aktuality | strana: 7 | autor: (fik)

DOBŘANY - Za nedovolenou výrobu a distribuci drog stíhá policie 25letého dealera z Dobřan na Plzeňsku. Mladík kšeftoval od července roku 2000 do letošního října, kdy na prodeji pervitinu a indického konopí vydělal přes 21 tisíc korun. Policisté mu už prokázali 21 případů prodeje drog. Kromě dospělých a začínajících narkomanů dodával drogy i čtyřem nezletilcům. Dopadenému hrozí trest od dvou do deseti let vězení.
________________________________________________________________________

Marihuana, pivečko a policejní manévry
Nedělní Blesk | 9.11.2003 | rubrika: Sport | strana: 40 | autor: (wie, zm)

Ostravští fanoušci si z pražských strážců pořádku trošku vystřelili...

OSTRAVA / PRAHA - Připomínalo to vojenské manévry, když se fanoušci Baníku včera už od čtvrté hodiny ranní srocovali na nádraží Ostrava-Svinov. Čekali na zvláštní vlak vypravený k utkání Sparta - Ostrava, zpívali hymnu a vykřikovali bojovná hesla na adresu policistů.
Až do příjezdu »speciálu« to byl příjemný happening. Modrobílí hulákali své chorály, popíjeli pivečko a pěchovali si do kapes zásoby vodky. "Tržba mi stoupla o devět set procent. Ti mládenci mi úplně vybílili kiosek. Ale byli slušní," vyprávěla prodavačka ze stánku na peróně.
Na pořádek dohlížely tři stovky policistů, ale nemusely zasahovat.Vlak, který přijel ve čtvrt na šest, už však praskal ve švech. Fandové z Polska dorazili z Českého Těšína, pak se přidali Slováci a na hlavním ostravském nádraží vzali vagóny ztečí. Mačety, nože, sekery, tolik výčet jejich arzenálu. "Nikdo si nic nedovolil vytáhnout, ale příjemný pohled to není," přiznal jeden z umírněnějších příznivců.
V každém voze hlídkovalo dalších deset policistů, ale nedokázali fandům zabránit, aby nenalézali okny. "Kapacita vozů se okamžitě překročila. V kupé se místo deseti lidí tísnilo i pětadvacet fandů. Jsem zvědav, jak budou řešit vykonávání potřeby," strachoval se výpravčí. Potvrdil, že tak dlouhý vlak ze Svinova ještě letos nejel. "Stejně asi tři stovky dalších příznivců odjely jiným vlakem," dodal.
A cesta? Kouřila se marihuana, popíjelo pivo a vodka. Jakýsi vtipálek zatáhl před Pardubicemi za záchrannou brzdu. Vlak tak zdržel asi půlhodinu. Další »vtípek« fandové připravili policistům v Praze, kteří na ně čekali v Dejvicích. Vystoupili totiž už v Libni...
Policie ale dlouho neváhala a davy dokázala nasměrovat do stanice metra Českomoravská. Tam došlo k potyčce, když policisté »odpálkovali« přiopilého muže deroucího se přes ně. Po deseti minutách přijel první ze zvláštních vlaků metra. Muži zákona uzavřeli výstup na Můstku, takže všichni museli přestoupit a pokračovat na Hradčanskou. Tělo na tělo, krok sun krok. Namačkaným davem pokračujícím v opěvování svého mužstva se sem tam musel při přestupování nechat unášet i »obyčejný« cestující s vyděšenou tváří.
Před stadiónem na Letné to vřelo znovu, Ostraváky, kteří už nesehnali vstupenky, rozháněly pořádkové síly na koních. U jednoho z vchodů se na pořadatele za vraty snesla sprcha plastových flašek. Ti je hodili zpět, což ostravské příznivce ještě víc rozdráždilo. Sanitka navíc odvezla jednoho z nich s rozbitou hlavou. Těsně před utkáním se několika borcům podařilo otevřít vrata a dostat se dovnitř. Vzápětí nastoupila policejní jednotka. Prostě manévry jako při zasedání měnového fondu...
"K žádnému vážnějšímu incidentu nedošlo," komentovala vše lakonicky pražská policejní mluvčí Daniela Razímová.
Přesto se podle informací Blesku odehrála celý týden avizovaná bitka nejtvrdších fanoušků obou klubů. V počtu osmdesát na osmdesát si to údajně rozdali v tunelu spojujícím Karlín a Žižkov.
________________________________________________________________________

Marjánku pěstovali muži ve velkém
Benešovský deník | 7.11.2003 | rubrika: Benešovsko | strana: 18 | autor: (zkl)

Benešov - Až pět let vězení hrozí trojici mužů z Benešova, které vyšetřují policisté kvůli podezření ze spáchání drogového deliktu. Na něj policisté přišli v dubnu při prověřování podezření ze spáchání jiného trestního činu. Při tom objevili v jednom z benešovských rodinných domů pěstírnu konopí setého.
"Byla to naproto profesionální pěstírna s řízeným tepelným a světelným režimem," říká šéf benešovských kriminalistů Josef Krůček a potvrzuje, že policejní zákrok přišel dříve, než se pěstitelům konopí podařilo sklidit.
V rodinném domku zaujímala pěstírna celé jedno patro. Rostliny braly živiny z hydroponického roztoku a k rychlejšímu růstu je vybízela i usměrňovaná klimatizace. K utajení pěstírny přispívala i zakrytá okna, která nepropouštěla žádné světlo z osvětlovacích lamp nad rostlinami. Objevení pěstírny patří k výrazným úspěchům policie už také proto, že zabránila distribuci marihuany. "Zadrželi jsme celkem čtyři sta třicet rostlin a už z tohoto počtu je jasné, že konopí nemělo sloužit jen nyní vyšetřovaným osobám, ale k prodeji," dodal Krůček.

Region| Střední Čechy
________________________________________________________________________

Čile kšeftovali s velmi nebezpečnou drogou
Listy Písecka | 7.11.2003 | rubrika: Písecko | strana: 18 | autor: (hb)

Písek - Ze spáchání trestného činu šíření toxikomanie jsou podezřelí dva mladíci ve věku jedenadvacet a čtyřiadvacet let, oba bytem ve Šrámkově ulici. V minulých měsících dovezli nezávisle na sobě z Prahy nezjištěné množství pervitinu. Ten pak prodávali jak v místě bydliště, tak na dalších místech Písku a Protivína jiným osobám. Zatím policisté zjistili prodej drogy nejméně sedmi dalším lidem.

Region| Jižní Čechy
________________________________________________________________________

Z bytu si udělal laboratoř
Ústecký deník | 7.11.2003 | rubrika: Ústecko | strana: 18 | autor: (top)

KRIMI

Ústí nad Labem - Téměř v centru města vyráběl v bytě pervitin 33letý muž, kterému policisté prokázali nejméně sedm vyrobených dávek. Zajistili rovněž laboratoř a suroviny pro výrobu drogy.

Region| Severní Čechy
________________________________________________________________________

Boj s výrobci drog nekončí
Zlínské noviny | 8.11.2003 | rubrika: Zlínský kraj | strana: 10 | autor: Michal Folta

Kroměříž * Čtyři velké akce podnikli letos kriminalisté na Kroměřížsku proti výrobcům a distributorům drog. Ačkoliv policie při zásazích zaznamenala úspěchy, přesto to pro trh s drogami neznamená žádnou tragickou ránu. "Jednu skupinu výrobců zničíme, a na její místo v krátké době nastoupí skupina druhá. Dokud je na trhu poptávka, vždycky se najdou výrobci, ochotní riskovat," konstatoval smutnou zkušenost mluvčí okresního policejního ředitelství Luděk Remeš.
První velký případ proběhl v únoru. Kriminalisté tehdy po dlouhodobé přípravě a pátrání vtrhli do domku v obci Zlobice nedaleko Kroměříže. Tam zastihli přímo při činnosti trojici výrobců drogy, známé jako pervitin. "Na základě toho pak proběhly ještě další tři velké akce," uvedl kriminalista, který se zabývá bojem proti nelegální výrobě a distribuci zakázaných psychotropních látek. Během těchto akcí bylo zadrženo čtrnáct osob, z nichž je dodnes osm ve vazební věznici a zbývajících šest je stíháno na svobodě. Díky těmto akcím byly rozbity čtyři skupiny výrobců pervitinu.
Jak uvedl nejmenovaný kriminalista, tyto skupiny o sobě věděly, nicméně na trh produkovala drogy každá samostatně."Ty skupiny spolupracovaly na bázi výměnného obchodu, předávaly si suroviny," vysvětlil kriminalista. Rozbitím několika skupin ale práce policistů nekončí. "Musíme na tom pracovat dál, jedná se o dlouhodobě rozpracované případy, o složité sledování kontaktů, sbírání důkazů a podobně. V těchto případech prostě nejde jen tak na místo vletět a pochytat je," uvedl Luděk Remeš. Policie má na Kroměřížsku i v současnosti několik rozpracovaných případů, o nich ovšem z pochopitelných důvodů nechce mluvit. Sledování drog od výroby přes různé distributorské sítě až ke konzumentům je dlouhodobou složitou prací.
________________________________________________________________________

Místo extáze byly na trhu vitaminy
Rovnost - deník pro Brno-město a Brno-venkov | 7.11.2003 | rubrika: Jižní Morava | strana: 7 | autor: Jaroslav Sedláček

Brno * Některým prodejcům drog už současné zisky nestačí. Chtějí vydělat víc, a proto se uchylují k podvodům. Na jihomoravském černém trhu se například objevila falešná extáze, jinak prodávaná v ceně sto až dvě stě korun za tabletu.
„Jednalo se o obyčejné vitaminy, které nevědomí zájemci přeochotně nakupovali. Takováto záležitost je však trestně nepostižitelná,“ uvedl jihomoravský policejní rada Miroslav Vojanec. Dodal, že výrobci a distributoři omamných látek se snaží obohacovat i takzvaným nastavováním drogy. Výsledkem je klesající kvalita, důsledkem pak časté odvety a násilné akce ze strany těch, kteří takto ošizenou drogu koupili.
Na rozdíl od Prahy, kde již převládly tvrdé drogy, přetrvává podle Vojance na jižní Moravě zájem hlavně o pervitin. Jeho cena se pohybuje kolem tisícikoruny za gram. „Po každém odhalení nelegální varny v Brně se ji ale ostatní výrobci snaží zvýšit,“ konstatoval policista.

Od ledna do konce září realizovali kriminalisté na jižní Moravě 427 případů drogové trestné činnosti. Nejvíce v Brně (asi 100), okrese Brno-venkov (80), na Břeclavsku a Hodonínsku (po 40). Nejméně na Vyškovsku a Blanensku (po 5).

Region| Jižní Morava
________________________________________________________________________

Akce Sportem proti drogám by se měla stát tradicí
Právo | 10.11.2003 | rubrika: Karlovarský kraj | strana: 14 | autor: Romana Nájemníková

Varovat především mladé lidi před nebezpečím užívání drog a ukázat jim, že volný čas lze trávit smysluplně - sportem. To bylo cílem akce s názvem Sportem proti drogám, kterou v sobotu v Chebu uspořádali zdejší policisté.

Na přípravě a realizaci celodenního programu se podílely také sportovní klub policie, chebská pobočka mezinárodní policejní asociace a hygienická stanice. "Akci navštívilo bezmála sto padesát lidí, což považujeme za úspěch. Připraveny byly přednášky a diskuse o drogové problematice, které přednášející doplnili o konkrétní případy z našeho regionu. Zájemci měli možnost zeptat se na cokoli z této oblasti přítomných hygieniků a kriminalistů," uvedla mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR v Chebu Martina Hrušková. Po celý den se také cvičilo. V první části patřil sál sportovního klubu policie aerobiku a bodystylingu, ve druhé pak stále populárnějšímu spinningu, tedy ukázkám jízdy na stacionárních bicyklech. O akci policisté informovali základní školy v Aši a Chebu. Program tak přilákal i dvě třináctileté školačky z Chebu Terezu Samkovou a Michaelu Nídlovou. "Problematiku drogové prevence probíráme v občanské a rodinné výchově. Nevím o nikom ze svého okolí, kdo by měl potíže s tvrdými drogami. Cigarety jsou ale v naší třídě běžné. Já sama ovšem nekouřím," řekla Tereza. "Na besedy k nám do školy pravidelně docházejí také lektoři z chebského Prev-centra. To, co se dozvíme, je myslím dostačující," doplnila Michaela. Podle Martiny Hruškové si mohou školy vybrat také z nabídky policie. "Nabízíme jim přednášky na téma dopravní výchova, činnost policie, prevence šikany, s osmými a devátými třídami pak hovoříme o problematice drog a mravnostní kriminality. Žáci druhých a třetích tříd se zapojují do akce Ajaxův zápisník, ve které se učí chovat v silničním provozu," vypočetla policejní mluvčí. Premiéru akce Sportem proti drogám v režii chebských policistů zakončil maratón ve spinningu. Jelikož měla úspěch, chtějí ji organizátoři zopakovat v příštím roce.
________________________________________________________________________

Ministr ocenil známého experta Jiřího Vacka
Deník Jablonecka | 7.11.2003 | rubrika: Jablonecký region | strana: 21 | autor: (mi)

Liberec - Čestnou medaili Policie České republiky převzal z rukou ministra vnitra Stanislava Grosse známý protidrogový expert Jiří Vacek (KDU-ČSL), někdejší náměstek libereckého primátora a bývalý ředitel Městské policie v Liberci.
Vedle Jiřího Vacka vyznamenal ministr také šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse a několik policistů. Medaile rozdával Stanislav Gross ke dvanáctým narozeninám protidrogové centrály.
"Moc si toho ocenění vážím, protože spousta lidí už zapomněla, co se tady v devadesátých letech dělo," řekl Jiří Vacek. "Potěšilo mne, že mi gratuloval Miroslav Kalousek, bohužel jediný z vedení naší strany. Je vidět, jak v České republice přejí lidé úspěch jiným," dodal.

Region| Severní Čechy
________________________________________________________________________

Na šikmé ploše balancují i policisté
Mladá fronta DNES | 10.11.2003 | rubrika: Jižní Morava | strana: 3 | autor: JAROSLAV ČUŘÍK

Někteří strážci zákona kradou, nechávají si pokuty ve vlastní kapse, zneužívají postavení

Téma

Brno - Když se z kozla stane zahradník, je to průšvih. Když se ale ze zahradníka stane kozel, je to ještě mnohem horší.
Mezi jihomoravskými policisty jsou desítky takových kozlů. Těch, kteří přešli na druhou stranu zákona a místo aby jej chránili, sami ho porušují.
"Jsou to profesionální protivníci. Znají zákony," tvrdí o stíhaných policistech státní zástupce Jaroslav Sedlák.
Jen v Brně bylo pro porušení zákona letos propuštěno osm policistů. Loni sedm a předloni pět.
Brněnský policejní ředitel Jaroslav Vaněk zaujal vůči "černým ovcím" razantní postoj. "Najít, zjistit, propustit," říká stručně.
Minulý týden tak na hodinu propustil policistu, který ze zabaveného auta ukradl věci za patnáct tisíc korun. Stejně tak skončili další dva strážci zákona, kteří si při akci Kryštof nechali přes čtyři tisíce korun vybraných od řidiče za přestupek. V obou zmíněných případech šlo o řadové policisty.
Problémy se zákonem se ovšem nevyhýbají ani vysokým policejním důstojníkům. Obviněn z toho, že vytvářel černý fond z odměn, které museli odměnění strážci zákona odevzdávat, je tak například bývalý brněnský policejní ředitel Jaroslav Přikryl, jenž nyní šéfuje hodonínské policii.
V době svého působení ve Zlíně byl kvůli zneužívání pravomoci vyšetřován i nynější brněnský ředitel Vaněk, ale nakonec byl všech obvinění zproštěn.
Policisté nejvíce zneužívají své pravomoci třeba při různých zákrocích.
Jiní falšují statistiky, v nichž vykazují práci, další si nechávají vybrané pokuty a někteří kradou. Krádeže či loupeže jsou ale u policistů výjimkou.
Podle statistik byl například ve třetím čtvrtletí 2003 jihomoravský region ve srovnání s jinými "policejními" kraji, co se týče počtu obviněných policistů, na druhém nejhorším místě v zemi - hned po Praze.
Při porovnání procentuálního podílu obviněných policistů na jejich počtu v regionu ale vypadá situace lépe. Třeba v roce 2001 bylo na jižní Moravě obviněno 52 policistů, což je 0,7 procenta z celkového počtu 6982 strážců zákona v regionu. Společně se západem Čech to bylo nejméně v zemi.

Obvinění policisté na jižní Moravě

* rok 2000: 39
* rok 2001: 52
* rok 2002: 47
* rok 2003 (dosud): 48
Zdroj: ministerstvo vnitra

Policejní průšvihy na jižní Moravě

* Osm policistů ze skupiny Return bojují na přelomu let 1998 a 1999 se zloději aut bylo obžalováno, že na služebnách mučili vyslýchané. Případ je nyní u krajského soudu.

* Šéf odboru boje s organizovaným zločinem Petr Netík a jeho bratr, vyšetřovatel Stanislav Mozga, fingovali v roce 1999 likvidaci zabaveného heroinu, který chtěli prodat. Netík má strávit ve věznici osm a Stanislav Mozga devět let.

* Policisté v Brně v roce 2001 ve velkém falšovali statistiky objasněnosti trestných činů. O případu začala první psát MF DNES. Nařízené hloubkové kontroly objevily asi tisíc pochybení. případ znamenal velkou čistku včetně výměny vedení.

* Brněnský policista koncem listopadu 2002 v Třebíči postřelil kvůli sporu o ženu ranou do týla svého bývalého kolegu.

* Hodonínský policejní ředitel Jaroslav Přikryl byl letos obviněn, že ještě jako ředitel v Brně opakovaně vyplácel kolektivní odměny, které policisté museli vracet zpět a za ně pak hostil vybrané lidi.

* V cele skončil v roce 2003 policista, který byl zároveň dealerem i konzumentem pervitinu. Mařil i práci svých kolegů: dával echo o dopravních kontrolách.

* Policista z Brna v roce 2003 zprostředkoval za úplatky řidičské průkazy.

* Dva policisté byli propuštěni, protože si nechali při akci Kryštof více než čtyři tisíce korun vybraných na pokutách.

* Dvacetiletý policista letos vykradl automobil, který zabavili jeho kolegové.
________________________________________________________________________

Alkohol za volantem bude asi trestným činem
Českolipský deník | 7.11.2003 | rubrika: Českolipsko | strana: 17 | autor: HELENA PLICKOVÁ

Česká Lípa - Ministr dopravy Milan Šimonovský prosazuje, aby bylo řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu či omamných látek považované za trestný čin a nikoliv za přestupek, jako je tomu doposud. Alkohol a drogy znamenají podle ministra vědomé ohrožení nás všech. O zpřísnění postihu jedná Šimonovský s dalšími členy vlády, konkrétně s ministry spravedlnosti a vnitra.
Jak na ministrovu aktivitu pohlížejí policisté? "Jenom bychom to uvítali," řekl ČD major Staša Zikmund, vedoucí Dopravního inspektorátu OŘ Policie ČR Česká Lípa. "Každé řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu nebo omamných látek je v podstatě úmyslné. A to, že se to řeší jako přestupek, je neadekvátní k možným následkům." Situace v současné době vypadá tak, že policisté oznamují jména provinilých řidičů městským úřadům a ty pak delikt řeší jako přestupek. Otázkou je, jak rychle a jak důsledně. Viník může vyfasovat pouze finanční pokutu do výše 15 tisíc korun a zákaz řízení motorových vozidel maximálně na dva roky. Finanční postih a doba odebrání řidičského průkazu se odvíjejí podle toho, kolik alkoholu bylo v krvni řidiče naměřeno.
Novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích poslalo v těchto dnech do sněmovny ministerstvo dopravy. V novele se mimo jiné počítá s bodovacím systémem přestupků, kdy za určitý počet bodů přijde řidič na rok či dva o řidičský průkaz. Policisté by měli mít možnost zadržovat na místě řidičské a technické průkazy v případě, že bude řidič opilý či nezpůsobilý k další jízdě. "Policisté to prosazují už několik let. Řidičský průkaz jsme směli zadržovat do konečného rozhodnutí (buď správního orgánu nebo soudu), ale padlo to po roce 2000," připomíná major Zikmund. "Pokud tuto možnost budeme znovu mít, jenom to uvítám."
Nový zákon o provozu na pozemních komunikacích by měl platit od července příštího roku. Dopravních nehod přibývá, na silnicích přichází o život čím dál více lidí. O tom, že jsou přísnější postihy neukázněných řidičů potřebné, není třeba diskutovat.
________________________________________________________________________

Kolumbijští povstalci prý nabídli miliony za nikaragujské rakety
Zpravodajství ČTK | 8.11.2003 | 21:53 | rubrika: Politika - Latin. Amerika a Karibská obl | autor: SVA

MANAGUA 8. listopadu (ČTK) - Kolumbijští levicoví povstalci nabídli Nikaragui miliony dolarů za střely typu země-vzduch ruské výroby. Napsal to dnes list nikaragujské opozice La Prensa, který se odvolal na vysoké vládní zdroje. USA Nikaraguu požádaly, aby se zbavila těchto přenosných protiletadlových systémů, které se mohou stát nebezpečnou zbraní v rukou teroristů.

Levicové Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) financují svůj boj z prodeje drog a jsou na americkém seznamu teroristických organizací.

Podle listu jejich zástupci nabídli při návštěvách Nikaraguy milion dolarů za každou z raket SAM-7. Tyto zbraně, které mají na legálním trhu cenu 50.000 dolarů, se odpalují z ramene útočníka a mohou sestřelit vrtulník i letadlo.

Článek nepřinesl informaci, kolik raket FARC chtějí, ani se kterým nikaragujským představitelem jednaly. Nikaragua má přes 2000 těchto střel.

Sandinovská vláda je v 80. letech v bývalém Sovětském svazu nakoupila pro boj proti povstaleckým oddílům, podporovaným Spojenými státy. Zbraně se z Nikaraguy do Kolumbie dostaly už v roce 2001, kdy představitelé země prodali na 3000 samopalů prostředníkům a ti pak materiál dopravili do Kolumbie.

Nikaragua zatím odolává výzvám Washingtonu, aby se raket zbavila, a tvrdí, že je mimo jiné potřebuje pro teritoriální spory s dobře vyzbrojeným sousedním Hondurasem.

sva mik
________________________________________________________________________

Objev českých vědců využili zatím dva Češi s hepatitidou B
Večerník Praha | 10.11.2003 | rubrika: Zdraví | strana: 19 | autor: (red)

Z atím dva čeští pacienti nakažení žloutenkou typu B měli užitek z objevu českých vědců, kteří pod vedením profesora Antonína Holého z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd dali základ léku Hepsera. Z účinné látky adefovir ho vyvinula kalifornská firma Gilead Sciences a před rokem ho schválil americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) jako přípravek pro léčení chronické hepatitidy B.
Preparát je již třetím lékem z originální skupiny protivirových léčiv, již objevil tým profesora Holého ve spolupráci s kolegy z Katolické univerzity v belgickém Leuvenu. Prvním byl cidofovir, schválený v roce 1996 jako lék Vistide pro léčbu očních infekcí pacientů s AIDS, druhým tenofovir, schválený v roce 2001 jako lék Viread k léčení nemoci AIDS.
Profesor Holý řekl, že v České republice není Hepsera registrována, protože je tu příliš malý trh. Letos v dubnu dostala centralizovanou registraci pro země Evropské unie. Za určitých okolností ji mohou získat pro své pacienty už nyní i čeští lékaři, až vstoupí země do EU, bude běžně k dispozici.
Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Věra Černá potvrdila, že firma o registraci v Česku nepožádala. "Použití je možné buď v režimu neregistrovaného léčivého přípravku, kdy odpovědnost je čistě na ošetřujícím lékaři, nebo lze lék získat v rámci specifického léčebného programu schváleného ministerstvem zdravotnictví," upřesnila.
Hepsera je určena pro léčení pacientů s chronickou virovou žloutenkou typu B, kterým obvyklá léčba Lamivudinem nezabírá. Podává se na infekčních, interních, hepatogastroenterologických a transplantačních pracovištích.
Žloutenka typu B je jaterní onemocnění, vyvolané lidským hepadnavirem. Při akutním průběhu odezní po několika měsících, pokud přejde do chronického stadia, vede často k cirhoze a rakovině jater. Na celém světě je jí nakaženo kolem 300 milionů lidí, nejvíce v jihovýchodní Asii a subsaharské Africe, kde je postižena až pětina populace.
Infekce se přenáší krví nakažené osoby, například při sexuálním styku nebo sdílením injekční jehly mezi narkomany. Podobně se přenáší virus HIV způsobující AIDS, virus žloutenky B však má až stokrát vyšší infekčnost.
Tajné
citace:
Mladého narkomana poslali k výslechu jeho rodiče Olomoucký den | 8.11.2003 | rubrika: Šumpersko a Jesenicko | strana: 13 | autor: (dk) nález marihuany Zlaté Hory * Kvůli přechovávání marihuany musí odpovídat na otázky vyšetřovatele sedmnáctiletý hoch ze Zlatých Hor na Jesenicku. Drogu sice používal jen pro svou potřebu, policie ale chce zjistit, jak se k látce dostal. "Od prozatím nezjištěného zdroje získal třílitrovou sklenici s obsahem drcené rostliny konopí. Nejméně 35 gramů drogy obsahovalo psychotropní látku delta-9-tetrahydrokanabiol," sdělila mluvčí jesenické policie Natálie Orlová. Mladého narkomana nahlásili policii sami rodiče, kteří u něj drogu objevili. Region| Střední Morava



Tak k tomu nemam slov.
hypiz
to je hnus
Wimpy[vp]
Tak takovy rodiče bych chtěl mít!!!Kdyby to u mě našli,tak bych sbalil flašu s hulčem,nějaky věci a už by mě tam neviděli-jel bych někam hodně daleko/jamajca/:bandit::rasta:
grulda
no tak neco podobnyho se stalo me ,ale matka volala prej na nejakej drop-in nebo neco takovyho . asi deset kytek co sem pestoval vyhodila neznamo kam a ususenyho sem mel tak 15g :-( Ale docela dostala servano a hulim si dal... :-)
Taker
Čoveče odkuď si to vytách tenhle thread? :frog:

Jinak jako rodiče který volaj fízly na svoje děti kvůli trávě sou podle mě pěkný dementi. Ať to myslí sebelíp tak tohle už je fakt moc :grrr:


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma