Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 05.11.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Policisté z Náchoda si stěžovali policejnímu prezidentovi
ČT 1 | 4.11.2003 | 19:15 | pořad: Události

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Náchodští policisté si stěžovali přímo u policejního prezidenta, ovšem anonymně. Nelíbí se jim postup v případu zástupce velitele kriminalistů podplukovníka Antonína Horkého. Co se stalo? Inspekce ministra vnitra zabavila na jeho zahradě konopí a stíhá ho kvůli podezření z drogového deliktu a kvůli porušování služebních povinností. Nadřízený ho přesto nepostavil mimo službu. Policisté to vidí tak, že zákony neplatí pro všechny stejně, pro ty řadové striktně, pro ty výš postavené ne.

Vlastimil WEINER, redaktor
--------------------
Policisté z Náchoda poslali stížnost poslednímu prezidentu, z obav z postihů se nepodepsali, poukázali na to, že kriminalista Horký je stíhaný za drogový delikt, ale nadřízený ho nepostavil mimo službu, jak by učinil u policistů řadových.

Pavel KŘIVKA, ředitel OŘ Policie ČR Náchod
--------------------
Ta věc není jednoznačná a tudíž nebudeme používat tuto postranní mimoslužbu, protože s tím mám smutnou zkušenost, použil jsem ho zatím jednou, po půl roce jsem se musel tomu člověku omluvit a doplatit mu zpětně mzdu.

Vlastimil WEINER, redaktor
--------------------
Na zahradě domku padesátiletého podplukovníka Antonína Horkého v Klanech u České Skalice rostly v loni v létě asi sto šedesát centimetrů vysoké stonky konopí setého. Při domovní prohlídce je zabavila Inspekce ministra vnitra. Od dubna je zástupce velitele kriminalistů v Náchodě Horký trestně stíhaný.

Renáta VESECKÁ, krajská zástupkyně, Hradec Králové
--------------------
Pro trestný čin nedovoleného držení návykových a omamných látek a jedů a dál pro trestný čin porušování služebných povinností, které spočívalo ve zneužívání služebních vozidel.

Vlastimil WEINER, redaktor
--------------------
Policista Horký rozhovor odmítl. V písemném vyjádření popřel, že by konopí pěstoval a hájil se tím, že do jeho zahrady rostliny zasel někdo cizí. Videozáznam dokazuje, že konopí rostlo v přesném řádku, podle svědků z obce bylo i ve fóliovníku.

Jiří ŠKODA, Kleny
--------------------
Nikdo mu to nezasází do řádku a do fóliáku, ne?

Vlastimil WEINER, redaktor
--------------------
Náchodský policejní ředitel Křivka řekl, že pokud se nedoví nové informace, které by prokazovaly vinu policisty Horkého, mimo službu ho nepostaví.
________________________________________________________________________

Tomáš Vorel točí němý film!
Blesk | 5.11.2003 | rubrika: Společnost | strana: 18 | autor: Ivana Bachoríková

Polívka s Holubovou se stěhují do víru velkoměsta

PRAHA - Dokud žili Bolek Polívka (54) s Evou Holubovou (44) na vesnici, všechno bylo jakžtakž v pořádku, jakmile se ale přestěhovali do města... Bolek, povoláním řezník, vezme práci v masokombinátu, jeho manželka (Eva Holubová) se z malého obchůdku přesune do supermarketu a oběma nastanou problémy. Pracovní i osobní! Přibližně v tomto duchu by se měl odvíjet nejnovější film Tomáše Vorla (46) - Skřítek.

V hlavních rolích se objeví zavedení herci Polívka - Holubová. Jejich děti si zahrály Anička Marhoulová (dcera Václava Marhoula) a Tomáš Vorel ml. Anička jako jediná komunikuje se Skřítkem, postavou, která vyleze odněkud ze smetiště v lese a vážné situace obrací v absurditu a humor. Tomáš je středoškolák, který pěstuje marihuanu, objevuje piercing a je antiglobalistou. A tím vším způsobuje svým rodičům nemalé starosti. Bolek je však tolik nevnímá, protože je zaměstnán milenkou (Marika Procházková).
Film režíruje Tomáš Vorel, který si rovněž svěřil malou roli. Zahrál si jednoho ze tří policistů. Dalšími jsou Petr Čtvrtníček a Jan Kraus, který je jejich nepsaným šéfem. V roli mistrové se ve filmu objeví Krausova životní partnerka Ivana Chýlková. Předchozí Vorlův film Cesta z města byl o cestě jedné rodiny z města na venkov, němá (!) groteska Skřítek, která by měla jít do kin příští rok, popisuje opačný jev. "Troufám si tvrdit, že ve filmu není chvíle, kdy by se divák nesmál nebo neplakal," říká Tomáš Vorel. Svůj film označuje za masovou záležitost. "Jednak je určen masám a jeho děj se točí kolem masa."
________________________________________________________________________

Dětští kuřáci marihuany pomalu zaplavují školy
Českolipský deník | 4.11.2003 | rubrika: Českolipsko | strana: 17 | autor: MILAN DOLEŽAL

Česká Lípa - Každé třetí dítě u nás ve věku do 18 let údajně kouří marihuanu. Tak zní zprávy odborníků na drogovou problematiku. Navíc v kouření marihuany zaujala naše republika první místo v celé Evropské unii. "To, že mládež s "trávou" skutečně vesele experimentuje se všeobecně ví. Jen se o tom veřejně nikdy moc nehovořilo, až nyní. Marihuana je mezi školáky a studenty rozšířená více než jiné drogy a je mezi mládeží hodně oblíbená. Máme zjištěno, že již školáci na základních školách kouří marihuanu. Je to vážné a alarmující zjištění. Kolik jich konopí skutečně kouří se neví, je to skrytá scéna. Problém je v tom, že je relativně levná, pro všechny snadno dostupná a její kouření patří k jakémusi módnímu doplňku mladých," uvedla včera Českolipskému deníku vedoucí K - centra v České Lípě Magda Jogheeová. Podle jejího vyjádření se nedá stoprocentně tvrdit, že kouření marihuany je odrazovým můstkem k přechodu na tvrdé drogy. To je moc odvážné tvrzení. Společnost by se však měla spíše více zajímat o to, kde mladí lidé marihuanu berou, protože to je zásadní problém. "Počty kuřáků marihuany u nás nejsou přesně evidovány, je to i takřka neproveditelné. Do českolipského K - centra totiž tito lidé nechodí, nemají potřebu naší pomoci ani si zde měnit stříkačky. Znám však několik lidí, kteří přestali brát pervitin a zůstali u marihuany. Pamatuji se ovšem i na případ mladíka, u kterého se po vykouření jedné cigarety marihuany projevila těžká forma schizofrenie," doplnila nám Magda Jogheeová. Podle názoru odborníků má kouření marihuany vliv na lidský mozek podobně jako tvrdé drogy. Zhoršuje schopnost řídit vozidlo až 10 a více hodin po požití. Působí poruchy vnímání, zvětšuje rovněž riziko onemocnění schizofrenií a depresí, včetně toxických psychóz. Oslabuje imunitu a vyvolává časté záněty dýchacích cest a nádory. Bylo navíc zjištěno, že marihuana obsahuje o polovinu více rakovinotvorných látek než tabák. Droga obsažená v marihuaně je 400 krát účinnější než alkohol a složky z ní jsou rozpustné v tucích a vážou se na mozkovou tkáň.

MARIHUANA

* V kouření marihuany jsme zaujali první místo v celé EU.

* Marihuana je mezi školáky a studenty rozšířená více než jiné drogy a je mezi mládeží hodně oblíbená.

* Problém je v tom, že je relativně levná, pro všechny dostupná.
________________________________________________________________________

V rámci evakuace hledali policisté ve škole drogy
Kladenský deník | 4.11.2003 | rubrika: Kladensko/Slánsko | strana: 18 | autor: (ps)

Kladno - Ve Střední odborné škole, Středním odborném učilišti a Učilišti v Dubské ulici v Kladně se uskutečnila netradiční akce. Vedení školy si chtělo prověřit, zde se v areálu této vzdělávací instituce nenachází drogy. Proto se domluvilo s policií a během vyhlášeného planého poplachu, kdy měli žáci za úkol se shromáždit v tělocvičně, policisté se speciálně vycvičeným psem prohledali všechny třídy a šatny.
"Pouze v jedné skříňce byly nalezeny zbytky marihuany, jinak pes žádné drogy neobjevil. To mě velice těší," sdělil ředitel školy Jiří Růžek, který byl jedním z iniciátorů této akce.
Uvedl, že při kontrolách byl vždy přítomen jeden ze zástupců prohledávaných tříd. Se cvičným poplachem byli ráno seznámeni jen učitelé. O připravovaném záměru věděli pouze ředitel školy, zástupkyně ředitele pro teoretickou výuku Libuše Sušická a výchovný poradce.
________________________________________________________________________

Nezdární synové, vzpurné dcery
Story | 27.10.2003 | rubrika: Story spory | strana: 22

Znáte to - sladký bezmocný uzlíček se přes noc promění v cizí nepřátelské stvoření, co vám věnuje jen bezmezné pohrdání a pohled obrácený v sloup. Většina dětí se v pubertě bouří - na potomky slavných je při tom ovšem vidět. Zvlášť když dávají najevo, že tu nejsou proto, aby plnili očekávání okolí.

"VSADÍM STO DOLARŮ, ŽE můj syn jednou porazí dítě Peta Samprase," prohlásil André Agassi po svatebním obřadu se Steffi Graf - dva týdny předtím, než se narodil jejich syn Jaden Gil.Výroku byly okamžitě plné noviny a sázkové kanceláře vypisovaly kurzy na vítězství dosud nenarozených dětí dvou rivalů. Legrace? Možná teď.

BUŘIČSTVÍ 1. STUPNĚ: Dělám si, co chci

Před pár lety Michael Kocáb zjistil, že jeho starší dcera Natálie má pěkný hlas a baví ji muzika. "Zaměstnal" ji na své desce, pak jí pomohl s vydáním jejího vlastního alba. "Preferuji italský způsob rodiny: hodně lásky,ale taky tvrdosti," říkával. Natálce se však domácí dril přestal líbit. Začala zpívat v muzikálu Starci na chmelu, napsala sbírku básní a pak kontroverzní dílko Monarcha absint, jehož vydání si rodiče nepřáli. Nedlouho poté otěhotněla. Dopisuje další knihu a texty ke své nové desce. Autor hudby ještě není znám, Michael Kocáb to tentokrát ale určitě nebude. Napřed Karolínu ,dceru Oldřicha Kaisera a Nadi Konvalinkové, vyhodili z konzervatoře. Pak odešla od rodičů. Na Západě nic divného, konzervativní český člověk v tom tuší revoltu. Zlobivá dcera se totiž navíc odstěhovala k otcovu dlouholetému kamarádovi Jiřímu Lábusovi (mimochodem, s ním a svou matkou hrají rodinu v chystaném filmu Non plus ultras). K dovršení všeho se rozhodla změnit si příjmení na Brecsová po babičce. Svůj krok za vzpouru nepovažuje a nové jméno označuje za umělecké. "Od rodičů jsem se odstěhovala, protože se domnívám, že dozrál čas." Když západoněmečtí novináři před dvaceti lety objevili utajovanou dceru Karla Gotta a reportáž otiskl Mladý svět, byl z toho poprask. Mistr Dominiku přiznal a je na ni hrdý, ale jeho tajné sny nesplnila. Muzika ji nelákala a věděla, že by jako Gottova dcera hrála druhé housle.Vystudovala hotelovou školu a stala se servírkou, což se tatínkovi moc nezamlouvalo. Ještě víc se zlobil, když se rozhodla odjet do ciziny.Finsko se mu zdálo pochmurné a dceřin přítel, hudebník, v něm nebudil důvěru. Dnes už se na věci dívá jinak. Proč? Dominika je velmi šťastná - a velmi zamilovaná. Začalo to dredy na hlavě, partou anarchistů a sprejerů a pražským squattem Ladronka. Dnes, když bývalý kancléř Ivo Mathé vstává, ukládá se jeho syn Ivo ke spánku někde na druhém konci Evropy,kde se toulá s undergroundovou skupinou Cirkus Alien. "Byl bych rád, kdyby se klasicky vzdělával, ale je to jeho volba," říká otec. Uznává ale, že jeho syn projde školami života, které on nedostal. Na Ladronce se Ivo sešel s Natálií ,dcerou spisovatelky Haliny Pawlowské. Dnes Evropou kočují spolu. Halina dceřinu volbu respektuje a vyvrací spekulace o jejím útěku. "Když Natálii bylo osmnáct, dala se ostříhat téměř dohola a v obočí měla náušnici. Tehdy s ní udělal jen o málo starší kluk rozhovor pro jakýsi alternativní časopis. Ptal se, co by dělala, kdyby ji otec vyhodil z domu kvůli tomu, jak vypadá. Řekla, že by s ním nemohla žít. Rozhovor vyšel a stálo tam, že ji otec vyhodil z bytu a další nesmysly.Od té doby se to s ní táhne!"

BUŘIČSTVÍ 2. STUPNĚ: Kam teď? Na šikmou plochu?

Samuel, syn fotografa a malíře Jana Saudka, má za sebou bouřlivé mládí. Odseděl si půldruhého roku ve vazbě kvůli podezření z nedovoleného ozbrojování, zločinného spolčení a padělání veřejné listiny,vinu m u ale nakonec neprokázali. Jedna z dcer brala drogy a odsoudili ji za loupež, další pila. Dnes je vše zažehnáno. Otec se dívá na přerod svých dětí s pýchou, ale zároveň lehkou nedůvěrou. "Kradly,prodávaly moje fotografie a obrazy,lhaly, braly heroin a skončily s tím... Sám bych to nedokázal." Radim ,syn bývalého prezidentského mluvčího Ladislava Špačka, dělal svému otci dlouho vrásky.Odmala byl svéráz, co se odmítá podřizovat řádu.V šestnácti odešel z domova a pak si dělal, co chtěl. Pár dnů si pobyl v bohnické léčebně kvůli pokusu o sebevraždu (z nešťastné lásky se opil a lehl si na Nuselský most). Pak odjel do Sarajeva, obleženého srbskými vojsky.Půldruhého roku tu točil film o životě ve válečném městě a vrátil se jako dospělý chlap. Jeho příběh skončil happy endem. Několik let se snažil herec Ladislav Mrkvička přesvědčit svého syna Jakuba, aby přestal užívat drogy.Marně. Začalo to trávou, kterou okusil ve třinácti, pak přešel na pervitin a odtud už byla přímá cesta k heroinu. Ani rodiče už nevěří, že se někdy z tohohle průšvihu dostane. Má podlomené zdraví a léčení se vyhýbá, je ale plnoletý a nikdo mu nemůže nic nařídit.A tak se pomalu a jistě zabydluje ve svém soukromém pekle. Když Tereza Pergnerová přiznala, že brala drogy,už to všichni věděli.Tvrdila, že s nikým nespí - a vzápětí porodila. Když jí došly úspory, nafotila erotické fotografie pro Leo.To už chatrné zdraví jejího otce Eduarda Pergnera nevydrželo. Ranila ho mrtvice. Tereza se tajně vdala za otce svého syna, pak ale její tělo i duši začal znovu naplno ovládat heroin. Z léčebny utekla, m už ji opustil, s bratrem, co se vrátil z vězení, se nesnesla. Byla obviněna z držení a šíření drog, ale osvobodili ji. Dnes prohlašuje, že je čistá, chce adoptovat dítě (ačkoliv vlastní jí odebrali) a vrátit se do šoubyznysu. Své si se synem Davidem užil i bývalý generální ředitel Novy Vladimír Železný. Odsoudili ho za znásilnění, po propuštění žil nějakou dobu poklidným rodinným životem. Minulý týden se jeho jméno na stránkách novin začalo objevovat zase. Nic tentokrát neprovedl - spíš zaplatil. Zmlátili ho před vlastním domem, skončil s těžkými zraněními v nemocnici. K činu se přiznal jeho vlastní švagr. Prý už se nemohl dívat, jak David ubližuje manželce. Ucho se utrhlo... Herečka Milena Dvorská si zatím babičkovského štěstí moc neužila. Začalo to vlastně Janem Dvorským, Mileniným zetěm (považuje se za Mesiáše a nechá si říkat Parsifal Immanuel), který s Mileninou dcerou Lucií založil sektu "Poselství grálu". Slibovali založení Tisícileté říše, ale pak se vypařili. Interpol po nich pátrá kvůli ohrožení mravní výchovy - odmítají totiž posílat do školy svoje čtyři dcery.Děti (nejstarší je sedmnáct) neumějí ani číst! Jejich rodiče svůj návrat podmiňují zaručením beztrestnosti, nic takového jim ale nikdo slíbit nechce.Ani prsty Mesiáše nedosáhnou všude...

BUŘIČSTVÍ 3. STUPNĚ: Až do hořkého konce

"Spíš bych pomohl cizímu, než vlastním synovi, protože bych ho tím ve svých očích degradoval," říkal Jiří Sovák na dotazy,zda pomohl synovi k herectví. I proto podal Jiří Schmitzer přihlášku na DAMU. V jeho vztahu k tátovi byl vždycky vzdor - nezapomněl m u, že kdysi odešel. Na chvíli se našli, než přišla tragická chyba. Alkohol za volantem, zmařené životy.Táta mu neodpustil, vymazal ho ze života. Syn pravidla hry přijal. Na téma otec zarytě mlčí, občas mu uklouzne poznámka o nezáviděníhodném dětství v ústavech. Nikoho nepřekvapilo, že nepřišel na tátův pohřeb. Jeden pro druhého umřeli dávno předtím. Asi musel mít vážný důvod, když se rozhodl pro definitivní řešení. Dalibor ,syn zpěváka Dalibora Jandy,skočil letos v lednu z Nuselského mostu. Nikdo si nedokázal jeho čin vysvětlit. Jedna z verzí hovořila o nešťastné lásce a ztrátě zaměstnání, jiné tvrdily,že na vině byl neutěšený vztah s otcem. Prý na něho měl přehnané nároky a příliš se mu nelíbilo, že syn je jen číšník. Kdo ví. Možná Dalibor mladší nechtěl smrt, možná se chtěl jen zbavit problémů.A možná to nevěděl ani on sám. I Stella Zázvorková a Miloš Kopecký poznali smutnou podobu potomkovské vzpoury. Jejich dcera Kateřina spáchala v pátnácti demonstrační sebevraždu. Měli ji najít včas, jenže Stella se ten den zdržela v divadle. Mimochodem - i ona kdysi byla vzpurné dítě. Rodiče z ní chtěli mít choť diplomata (díky tomu hovoří plynně čtyřmi jazyky). Herecké zkoušky absolvovala potají a namísto diplomata zvolila Kopeckého. Matka jí to dlouho nemohla odpustit. Na milost ji vzala až poté, co ji viděla na jevišti divadla ABC po boku Jana Wericha. Stelle bylo tehdy čtyřicet... Martin Odložil ,syn olympioničky Věry Čáslavské, napadl na diskotéce svého otce, olympionika Josefa Odložila, ten upadl do kómatu a už se z něj neprobral. Martin vyfasoval čtyři roky vězení, díky amnestii si ale odseděl jen dva měsíce.Věru od tragické události skoro není vidět ve společnosti.

Jak přežít pubertu svých dětí:

* Lžou? Kradou? Fetují? Mějte je přese všechno rádi. Chvalte je, i když většinou není za co a i když máte chuť je mlátit.

* Naučte se jejich jazyku. Podivné zvuky, které vyluzují, nejsou míněny nepřátelsky. Mluví? Naslouchejte. Nemluví? Nedorážejte.

* Ignorujte, že se oblékají jako stavební dělníci, že se nemyjí (ač většinu času tráví v koupelně), že nosí podivné účesy a spoustu kovu na všech částech těla.

* Dopřejte jim soukromí. Pokud škvírou dveří jejich pokoje nestoupá dým, vyhněte se jim.

* Nehlídejte je, jen se tu a tam porozhlédněte, kde je máte. Co když po pátém jointu nemohou trefit domů?

* Do budoucna hleďte s optimismem a nadějí. Jednou jim bude třicet a teror skončí.

* Nezabíjejte je!
________________________________________________________________________

O Tvrdíkovi, prezidentovi a marihuaně
Xantypa | 21.10.2003 | rubrika: Zaujalo nás | strana: 83 | autor: připravila kateřina hamrová, foto david židlický

CO VY NA TO, PANE KRAUS?

Na Frekvenci 1 se Krausovy glosy na nejvýznamnější události uplynulého týdne už staly posluchačskou páteční tradicí. Když pro vysílání chystám podklady, ptám se, nakolik natvrdo a otevřeně okomentuje to a ono. Poslechovost pořadu stále stoupá a já si říkám, že i kdyby takových Krausů, co říkají nahlas, na co mnozí z nás dosud raději jen myslí, běhalo po naší zemi čím dál víc, existenci pátečního "Co vy na to, pane Kraus?" to stejně neohrozí…

* Tvrdík se stal novým šéfem Českých aerolinií, byl podpořen ministrem Grossem i premiérem Špidlou. Co vy na to?

Existují spousty hlasů, který nepovažují za správný, že někdo jde z ministerskýho křesla do komerčního subjektu, i když v něm vlastní určitý podíl stát, a mluví se o těch trafikách a podobně. No, já si myslím, že na tom je taky kus pravdy. Druhá věc je, že pan Tvrdík tady bude mít tvrdej chleba, takže jsem zvědavej, jak si s tím poradí, protože podle posledních zpráv ČSA řeší taky miliardový problémy, ale budou na druhou stranu řešit nákup letadel, o čemž nedávno rozhodoval pan ministr v rámci vojenskýho programu. Takže já si myslím, že on tam projde takovým křtem ohněm. Ale abych vám řekl pravdu, zase se mi to zdá lepší, než když třeba šéf tajnejch služeb odchází do soukromýho sektoru. To za správný nepovažuju, protože si myslím, že by mělo bejt určitou zvyklostí, a stát by se o to měl postarat, aby ten člověk zůstal ve službách státu ještě nějakou dobu, protože v komerční sféře může napáchat hodně neplechy.

* Mluví se o tom, že virové infekce, dlouhodobé vypětí a možná i změna životní role stojí za občasnými zdravotními potížemi pana prezidenta. Co vy na to?

Víte, to je velmi jednoduchý. Na vašem zdraví se vždycky podepíše všechno, co jste do toho dne prožila. Jak víte, tak lidský organismus je zhruba vyrobenej na pětatřicet let a všechno ostatní berte, Kateřino, jako prémii.

* A co říkáte tvrzení, že na jeho zdravotním stavu se logicky podepisuje i psychika, jinými slovy, že pan Klaus byl zvyklý na jiný životní styl? Jako předseda vlády a ODS velel a teď má jako prezident spíše čestnou funkci…

No, já myslím, že psychika má na zdraví velkej vliv, stejně tak jako zdraví má velkej vliv na psychiku. Na druhou stranu si nemyslím, že by se pan prezident dostal do nějaký situace, která by byla tak výrazně jiná. Tohle jsou spekulace zase některých novinářů, že tam více velel a tahle funkce je čestnější. Já myslím, že pořád je to docela dobrý. Umím si představit, že by psychicky onemocněl, kdyby třeba někde v restauraci musel mejt nádobí. To by to na něj psychicky působilo, ale zároveň nepopírám, že by to dělalo problémy i mně.

* Co vy na to, že v Holandsku, jako první zemi na světě, si můžete v lékárně koupit na lékařský předpis marihuanu?

Pro mě osobně nic, protože zatím na marihuaně nejsem… Já jsem na nikotinu a my máme trafiky, takže pro mě to žádná bomba není. Ale já to plně respektuju, protože marihuana má prokázané léčivé účinky, a jestliže ji někomu předepíšou jako lék, je to naprosto v pořádku. Víte, jeden můj známej, kterej sem jezdil léta ze Spojenejch států říkal, váš jedinej, ale velkej krám na drogy je drogerie, protože tam se dá koupit polovina věcí, který v Americe nikde neseženeš, počínaje toluenem. Toho když se načicháte, tak jste rázem v transu. Takže my si to tady musíme trošku srovnat, ale tohle se mi zdá naprosto legitimní a v pořádku.
________________________________________________________________________

Průzkum: Švýcaři jsou obézní a stresovaní
Rovnost - deník pro Brno-město a Brno-venkov | 4.11.2003 | rubrika: Zdraví, inzerce | strana: 16 | autor: (čtk)

Stres, obezita, drogy: tak neobvyklý obraz Švýcarů přinesly výsledky průzkumu, který zveřejnil švýcarský Federální statistický úřad. Spotřeba hašiše se ve Švýcarsku za poslední dva roky zdvojnásobila, uvádí se v průzkumu, který úřad uskutečnil na vzorku 19 700 osob. Jediným pozitivním prvkem je snad to, že Švýcaři poněkud snížili spotřebu alkoholu.
Téměř polovina pracujících Švýcarů trpí stresem z práce a více než třetina jich má nadváhu. Ačkoli se podíl osob, které konzumují hašiš, stále pohybuje pod pěti procenty populace ve věku od 15 do 64 let, jejich počet se od roku 1992 zdvojnásobil. Nejvíce konzumentů konopí je mezi mladými lidmi ve věku od 15 do 24 let: 12 procent.
Spotřeba omamných látek je rovněž stále častější. Zatímco v roce 1992 si 38 procent kuřáků marihuany dalo cigaretu jednou či několikrát týdně, v roce 1997 bylo takovýchto kuřáků už 40 procent a v roce 2002 48 procent.
Švýcarský parlament v září těsnou většinou odmítl legalizovat užívání hašiše a dalších drog vyráběných z konopí. V případě alkoholu je situace opačná: zatímco v roce 1992 pilo denně alkohol 20 procent obyvatel alpské republiky, v roce 2002 to bylo už jen 16 procent. Vůbec nepije 30 procent žen, ale jen 14 procent mužů.
Značné nervové napětí v souvislosti s pracovní činností pociťuje 44 procent zaměstnaných Švýcarů. Stres pociťují více ženy (47 procent) než muži (41 procent). Tento stres může vyvolávat deprese a psychosomatické potíže (bolesti zad, hlavy, třes, bušení srdce, poruchy spánku či zažívání a únavu). Tyto potíže mají opět více ženy (38 procent) než muži (21 procent).
Podobně jako většina obyvatel Evropy a Severní Ameriky nabírají i Švýcaři na váze. V roce 2002 mělo 50 procent Švýcarů normální váhu, v roce 1992 jich ale bylo 54 procent. Avšak 37 procent populace je obézní, což odpovídá zhruba dvěma milionům osob.
Naopak 44 procent mladých žen ve věku mezi 15 a 24 lety je příliš hubených, přičemž čtvrtina z nich soudí, že by měla ještě více zhubnout. Švýcarská vláda si objednává takový výzkum každých pět let.
________________________________________________________________________

Plzeňský vrah dealera pervitinu půjde na 13 let do vězení
Zpravodajství ČTK | 4.11.2003 | 14:39 | rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj | autor: MFI

PLZEŇ 4. listopadu (ČTK) - Plzeňský krajský soud dnes poslal na 13 let do vězení Ladislava Barčáka za to, že před šesti roky zastřelil v Letkově na Plzeňsku mladého muže, jenž mu údajně sháněl pervitin. Tělo zahrabal v lese. Obžalovaný tvrdil, že ho mladík napadl a škrtil. On se prý jenom bránil. Soud mu ale neuvěřil.

Rozsudek není pravomocný, protože se Barčák na místě odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Vražda se stala mezi 17. a 19. prosincem 1997. Podle žalobkyně dnes pětatřicetiletý Barčák zastřelil dvaadvacetiletého Tomáše Halamu v domě své družky v Letkově. Vypálil na něj čtyřikrát z pistole. Poté zabalil mrtvolu do koberce a odvezl ji do lesa. Mrtvé tělo našli policisté až 29. října 2001.

pokr. mfi snm

Barčák tvrdil, že ho Halama zásoboval pervitinem. K roztržce mezi nimi údajně došlo poté, co se Barčák rozhodl, že už nechce mít nic společného s pervitinem ani s lidmi, kteří s drogami obchodují.

"Chtěl jsem mít klid, aby mě už nikdo netahal do obchodu s drogami. Domluvil jsem si proto s Halamou schůzku, kde jsem mu to všechno chtěl říct. Když přijel, prosil jsem ho, aby mě už nechal být. Vysmál se mi, a tak jsem mu pohrozil, že ho i s tou jeho celou bandou udám na protidrogovém. Vrhl se na mě a začal mě bít a škrtit," uvedl v jedné ze svých výpovědí. Tvrdil, že si pak vzpomíná jen na to, že byl Halama najednou mrtvý. Barčák poté oběť odvezl do lesa a zahrabal ji. Až po pěti letech se šel přiznat policistům a ukázal jim, kam tělo zakopal.

Soud mu neuvěřil. Je přesvědčen, že Barčák vylákal Halamu do svého domku záměrně kvůli tomu, aby se ho zbavil. Dlužil mu peníze za drogy. "Z řady důkazů je soudu jasné, že to byl obžalovaný, kdo Halamu napadl a střílel po něm. Z jeho jednání je cítit naprostá neúcta k životu. Nedal napadenému jedinou šanci k obraně," uvedl předseda senátu Zdeněk Minařík.

Neuvěřil mu ani, že byl pod vlivem alkoholu a drog natolik, že si nic nepamatuje. Barčák totiž uváděl, že když bral pervitin, trpěl různými halucinacemi, strachem a nezvládal své povinnosti. "To, že po střelbě chladnokrevně zabalil krvácející hlavu oběti do ubrusu a igelitové tašky a pak tělo zabalil do koberce, svědčí o tom, že vůbec nebyl v tak špatném psychické stavu, jak líčil," řekl Minařík.

Barčák má za sebou již bohatou trestní minulost. Byl opakovaně trestán v Rakousku. Má tam zakázán pobyt do roku 2048. Podle znalců je jeho resocializace velmi ztížená.

Marie Fialová snm
________________________________________________________________________

Policie v Brně zlikvidovala laboratoř na výrobu pervitinu
Zpravodajství ČTK | 4.11.2003 | 13:31 | rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj | autor: VTK

BRNO 4. listopadu (ČTK) - Kriminalisté v Brně zlikvidovali laboratoř na výrobu pervitinu. Podle policie v ní za uplynulých pět měsíců vznikly drogy za 400.000 korun. Laboratoř měl v jednom z bytů v Brně-Králově Poli třiatřicetiletý muž. Nyní mu hrozí až pět let vězení, řekla dnes ČTK mluvčí policie Jana Šípková.

Společně s mužem policisté v bytě zadrželi i jeho třicetiletého komplice, jenž k výrobě pervitinu sháněl léčiva. Při domovní prohlídce kriminalisté dále našli větší množství laboratorního skla a sloučenin, z nichž lze vyrobit asi 10 gramů drogy.

Gram pervitinu se přitom na brněnském drogovém trhu prodává přibližně za tisíc korun. Policie ročně v jihomoravské metropoli zlikviduje 35 až 40 laboratoří na výrobu drog.

"V posledním případě pátráme po dalších spolupracovnících zadrženého. Výrobce drog i jeho komplice jsme již obvinili z nedovolené výroby a držení drog," dodala Šípková.

Vladimír Klepáč fez
________________________________________________________________________

Andělské trumpety ztichly
Zemědělec | 3.11.2003 | rubrika: Volný čas | strana: 39 | autor: Oldřich Přibík

Konec října a začátek listopadu je doba, kdy ze zahrad a dvorků mizí poslední teplomilné rostliny v nádobách. Uložit je na zimu většinou není problém, podstatně složitější však bývá zazimování několikametrových rozložitých stromů, kterým jejich milovníci kvůli nádherným a omamně vonícím květům říkají "andělské trumpety".

Odborníci se zatím tak docela neshodli na jejich názvu, takže tyhle rostliny můžete najít jak pod latinským rodovým jménem datura, tak i brugmansie. Botanicky jsou řazeny mezi durmany, nicméně ten druhý název je právě pro "andělské trumpety" používán častěji. Název datura používají botanici především pro durmany, které přirozeně a volně rostou u nás. Jsou to jednoleté rostliny s šedozelenými matnými listy a bílými trubkovitými květy, které směřují vzhůru a jsou mnohem menší, než okrasné druhy pocházející ze zámoří. Rozkvétají od června do října a nebývají vyšší než jeden metr. Tyto "obyčejné" durmany rostou především na zanedbaných zahradách a v okolí stavenišť.

Exotické brugmansie
Brugmansie jsou víceleté keře nebo stromy původem z Mexika a jižní Ameriky, kde dorůstající výšky až devíti metrů. Mají podlouhlé, oválné listy 10 až 40 cm dlouhé a 5 až 16 cm široké, často pokryté drobounkým chmýřím, v některých případech se zubatými okraji.
Pro brugmansie jsou charakteristické trubkovité květy - až třicet centimetrů dlouhé a výrazně aromaticky voňavé. Rozšířený konec jejich trubkovité koruny je obvykle bílý nebo světle žlutý. Štíhlý krček květu je zcela uzavřený kalichem s charakteristickým, zhruba pěticentimetrovým zahnutým ozubením. Šlechtěním vznikly kromě bílých a žlutých také květy růžové a oranžové, jednoduché nebo plnokvěté. V našich podmínkách kvetou od června do října a dorůstají až do výše tří metrů. Tento ohromný keř je schopen v některých letech vytvořit najednou 80 až 100 květů, které večer zahalí těžkou vůní celé okolí. Křehké a dlouhé květy durmanů není snadné je opylovat, protože k tomu je třeba, aby hmyz v úzké květní trubce dosáhl až na dno k zásobě nektaru. V přírodě takto fungují především jazyky kolibříků a sosáky některých motýlů. V evropských podmínkách je k získání durmanových semen obvyklé umělé opylování, ovšem i u nás v některých lokalitách tuto práci zastanou lyšajové. Protažené, hladké nazelenalé plody mají různou velikost a zůstávají po celé své vegetační období dužnaté a nevysychají. Semena jsou brugmansie jsou hranatá, černá nebo hnědá a jsou poměrně velká - zhruba 12 mm dlouhá a 9 mm široká. Vhodnější a hlavně jednodušší je ale rozmnožovat tyto rostliny pomocí řízků.

Jak na to
Pěstování andělských trumpet není nijak složité. Jako tropické rostliny vyžadují maximálně světlé a teplé stanoviště, těžší humózní zeminu, opravdu vydatnou zálivku a časté hnojení. Ozdobné durmany jsou jako pohádkový otesánek, přihnojovat je můžeme vlastně kdykoli, nejméně každý týden, pozor jen na předávkování dusíkem, protože ten podporuje rychlý růst větví a přírůstky listů ale ne bohaté květy. Velikost nádoby musí být úměrná rozměrům pěstovaných exemplářů. V letních měsících je durmanům určitě nejlépe venku na slunci, ale brzy z jara, když jsou poprvé vystaveny slunečním paprskům je lepší je před nimi nějaký čas chránit. Nepřítelem vzrostlých a kvetoucích durmanů je také vítr, který sráží květy, olamuje listy a někdy může převrhnout rostlinu i s nádobou, ve které roste. Je proto třeba durmany před nápory větru chránit. Koruny keřů je vhodné tvarovat výchovným a zmlazovacím řezem, ten nejhlubší provádíme na počátku jara. Na pěstování brugmansií, které nesnášejí mráz, je vlastně nejsložitější jejich zazimování. To je do jisté míry dané skladovacími prostory, které má pěstitel k dispozici, protože durmany zaberou dost místa. V podstatě existují dva způsoby, jak s rostlinami přes zimu naložit. Buď je zcela utlumíme tím, že je uložíme do tmavého sklepa, kde zůstanou do jara při teplotě 5 až 10 °C. Tam shodí rostlina listy a vyžaduje pouze minimální zálivku, tak jednou za dva měsíce, záleží na vlhkosti sklepa. Sklep však nesmí být příliš vlhký, protože jinak durmany ohrožují plísně. Druhou možností je nechat rostlinu pomalu růst na světlém místě v teplotě 11 až 14°C,. Světla musí být v tomto případě maximum a teplota se nikdy nesmí přehoupnout přes kritických 15°C, protože jinak se začnou vyvíjet slabé a pokřivené výhony, které rostlinu zbytečně vysilují a na jaře je musíme stejně odřezat. Dovolují li to podmínky, je pro zdravý vývoj rostliny vhodnější ten první způsob. Brugmansie množíme zakořeňováním dobře vyzrálých vrcholových řízků v jarním a letním období. Z řízků předem odstraníme část listů a také všechna poupata, řezné plochy ošetříme práškem z dřevěného uhlí a stimulátorem, a pak je zapícháme do vlhkého písku nebo přímo do zeminy.

Jedovatá krása
Při pěstování durmanů je ale třeba mít stále na paměti, že jsou jedovaté. Všechny části rostliny obsahují řadu poměrně silných halucinogenních látek, které mohou ohrozit například neopatrné děti. V semenech durmanů je velké množství alkaloidů hyoskyaminu, atropinu a skopolaminu, které dokáží s lidským vědomím slušně zamávat. Menší dávka semen durmanu působí sedativně, vyvolává stav odevzdanosti a ztrátu paměti. Ve větším množství způsobí ztrátu vědomí a koma, ze kterého se člověk už nemusí probudit. O léčivých a halucinogenních účincích těchto tajemných rostlin psal již v 11. století perský lékař Avicenna, v Asii se semena kouřila při předpovídání budoucnosti a jeden africký druh dodnes konzumují domorodé kmeny při různých obřadech. Dlouhou tradici mají durmany jako náboženská droga u indiánů v jižní Americe. V našich zeměpisných šířkách používaly durmany do svých kouzelných mastí čarodějnice a jeho drcená semena zase sloužila inkvizitorům v čarodějnických procesech jako "sérum pravdy". Nicméně ani pohnutá historie těchto rostlin, ani jistá rizika spojená s jejich jedovatostí nebrání v posledních masovému rozšíření a oblibě andělských trumpet u nás i v celé Evropě.
________________________________________________________________________

Alkohol za volantem? V budoucnu trestný čin
Mladá fronta DNES | 5.11.2003 | rubrika: Z domova | strana: 3 | autor: (rep)

Praha - Pokud řidič usedne za volant pod vlivem alkoholu nebo omamných látek, měla by to policie v budoucnu bez rozlišení posuzovat jako trestný čin. V Press klubu Frekvence 1 to včera řekl ministr dopravy Milan Šimonovský. Dodal, že o tomto návrhu už se svými kolegy z vlády jedná. "Pokud někdo po požití alkoholu vědomě sedne za volant, spáchá nejen přestupek, ale já věřím, že v budoucnu i trestný čin. O tom jednám s ministry spravedlnosti a vnitra. Alkohol a drogy prostě mají znamenat vědomé obecné ohrožení nás všech," uvedl ministr dopravy. Milan Šimonovský už parlamentu poslal novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ta počítá s bodovacím systémem přestupků. Za určitý počet bodů pak řidič přijde na rok nebo dva o řidičský průkaz. Novela by měla začít platit od července příštího roku.
________________________________________________________________________

Skupina odborníků chce zákon, který by chránil děti před kouřením
Zpravodajství ČTK | 4.11.2003 | 16:50 | rubrika: Zdravotnictví - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: KTK

PRAHA 4. listopadu (ČTK) - O vytvoření a přijetí zákona, který by chránil děti před kouřením, začala usilovat skupinka odborníků. Svou deklaraci, požadující přijetí této normy, hodlají předat ve středu poslancům ze sněmovního zdravotního výboru. ČTK to dnes řekl iniciátor akce Martin Škapík. Svůj podpis pod deklaraci připojilo zatím osm signatářů.

Mezi předkladateli deklarace je například primář oddělení závislostí psychiatrické léčebny v Bohnicích Karel Nešpor a protidrogový expert Jiří Vacek. Dále se k deklaraci připojila psycholožka, psychiatr, lékař, ředitelka školy, filozof a koordinátor internetového projektu www.nekurte.cz.

Důvodem iniciativy je rozmach kouření mezi dětmi. Podle výzkumů kouří v Praze 42 procent dívek a 40 procent chlapců ve věku 12 až 14 let. Jejich počet navíc stále stoupá. "Tabák zabil více lidí než všechny války. Kouření je nejagresivněji expandující a nejhorší choroba v dějinách. Pokud nás nemá pandemie dětského kuřáctví zahubit, a to doslova, musíme něco podniknout," míní Škapík.

Nový zákon by podle deklarace měl například postihovat prodejce, kteří prodávají dětem a mladým lidem do 18 let tabákové výrobky. Pokuta by mohla činit až 50.000 korun. Při opakovaném porušení by podnikatel mohl přijít i o povolení k prodeji. Norma by měla také obsahovat ustanovení, podle kterého bude muset dítě cigaretu uhasit a zničit, když je k tomu stanovené osoby vyzvou. Mezi vyzyvatele by měli patřit například učitelé či policisté.

Signatáři navrhují přísnější zákaz kouření ve veřejných prostorách, například i v parcích. Veřejnoprávní média by pak podle nich měla o kouření a chorobách, které je provázejí, pravidelně informovat. "Dětský organismus je neobyčejně citlivý. I do čtrnácti dnů se může stát na kouření závislým. V dospělosti pak začne kouřit málokdo," řekla ČTK lékařka Jarmila Pradáčová z Ligy proti rakovině Praha.

Kuřáci a kuřačky jsou náchylnější k nemocem dýchacích cest. Cigarety zvyšují riziko infarktu a dalších cévních chorob. Přispívají ke vzniku nejen rakoviny plic, ale i nádorových onemocnění dalších orgánů. U mužů kouření snižuje potenci.

Podle výzkumů Světové zdravotnické organizace kouří asi třetina lidstva. Denně začne ve světě kouřit až 100.000 dětí. Kuřáky se lidé stávají obvykle ještě před 18. rokem života.

Kateřina Krausová kš
________________________________________________________________________

Kroměřížsko trápí skupina squatterů
Naše Valašsko | 31.10.2003 | rubrika: Zlínský kraj | strana: 9 | autor: Michal Folta

Kroměříž * Squatteři - mladí lidé bez přístřeší - se pokoušejí usadit v Kroměříži, problémy s nelegálním obsazováním domů už jsou však i v Holešově. Jak se zdá, mezi většími městy Kroměřížska zbývá už jen Bystřice pod Hostýnem, která takové potíže nemá. Donedávna přitom neměly radnice na Kroměřížsku s nelegálními nájemníky žádné problémy.
"Už od doby pořádání pivního festivalu se tady ve městě zdržuje skupina asociálních nepřizpůsobivých občanů. Nám se podařilo zjistit, že přebývají v opuštěném objektu bývalé vodárny u rybníku Šlajza," uvedl ředitel městské policie v Kroměříži Miloslav Skřebský. Od prvního dne, kdy se strážníci dozvěděli o obsazeném domě, se snaží nelegální nájemníky z objektu vypudit. "Jezdíme tam opakovaně, musíme to hlídat, aby se tam pořád nevraceli," doplnil Skřebský. Jedním z důvodů, proč strážníci squattery z jejich "doupat" vyhánějí, je i riziko, že v objektu vznikne požár. "To je jasné, oni tam obvykle nemají zapojenou elektřinu, svítí svíčkami, a když jsou pak pod vlivem drog nebo alkoholu, hrozí takové nebezpečí vlastně pořád," uvedla kriminalistka z Kroměříže, která si však nepřála být jmenována. Právě v bývalé vodárně museli minulý pátek zasahovat hasiči. "Je pravda, že tam hořelo, příčiny se ale vyšetřovat nebudou," vysvětlil vyšetřovatel hasičů Ivo Coufalík. V domě totiž tentokrát hořelo jen smetí, které po sobě mladí squatteři nechávají. O pár hodin později však možná za podobných okolností shořela chata v Holešově. Tato skutečná tragédie si vyžádala tři lidské životy.
Právě domek, v němž vypukl před týdnem požár s tragickými následky, sloužil mládeži z Holešovska jako squat. Mladí lidé se zde scházeli a příležitostně přespávali. V Kroměříži existuje podle šéfa městské policie několik dalších objektů, kde se snaží bezprizorní lidé občas přebývat. Se souhlasem majitelů oněch objektů je ale odtud strážníci vyhánějí. "Neustálým tlakem se snažíme zabránit tomu, aby se tady natrvalo usadili," vysvětlil postup strážníků jejich velitel. V klidu mohou tedy zatím být jen v Bystřici. "Nevím o ničem, takové problémy u nás řešit nemusíme," uvedl starosta Bystřice Zdeněk Pánek.
________________________________________________________________________

Žebráci i narkomané dostali pokuty
Blesk | 5.11.2003 | rubrika: Morava | strana: 4 | autor: (op)

BRNO - S feťáky a žebráky, kteří svým chováním obtěžovali jiné lidi, se nemazlili brněnští strážníci. Hned dvakrát po sobě nachytali v centru města ženu (31) při žebrání, které zakazuje městská vyhláška. "Zatímco její první přestupek vyřešila hlídka jen důraznou domluvou, o dvacet minut později a několik stovek metrů dál jí už strážníci napařili pokutu. Stejně dopadl i šestnáctiletý mladík, který se snažil vymámit z lidí peníze před kostelem v Minoritské ulici," uvedl mluvčí městské policie Vít Cvrček.
Hodinu před půlnocí pak jeho kolegové rázně ukončili hlučný dýchánek čichačů omamných par, který se odehrával pod okny domů v Křídlovické ulici. Narkomany, kteří čichali výpary z ředidla, strážníci vykázali. "Osmnáctiletý mladík dostal pokutu tisíc korun za to, že svým známým - mezi nimiž byl i teprve patnáctiletý dorostenec - umožnil užití návykové látky," dodal Cvrček.
________________________________________________________________________

Policisté budou informovat o odhalení skupiny uživatelů drog
Zpravodajství ČTK | 4.11.2003 | 09:35 | rubrika: Právo a krimi - Zlínský kraj | autor: KOZ

UHERSKÉ HRADIŠTĚ, 5. listopadu 2003

13:00, Okresní ředitelství policie Uherské Hradiště, preventivně-informační skupina, Velehradská třída 1217

TK uherskohradišťské policie o odhalení skupiny uživatelů drog. Informace poskytnou policisté, kteří v minulých dnech případ vyšetřovali a uzavřeli.

Zdroj: tisková mluvčí uherskohradišťské policie Jitka Zámečníková, tel.: 974 678 207

ČTK
Taker
Takže Kraus je borec i když nehulí - toleruje

A AD: Dětští kuřáci marihuany pomalu zaplavují školy
Co na to tvůrci naší úspěšný protidrogový politiky??? :D
pitko
NARODNA OBRODA streda, 5. novembra 2003

Miliardy z „trávy“

Pestovať marihuanu v Kanade je podľa časopisu Forbes jedným z najlukratívnejších biznisov,ktorému môžu ostatné odvetvia poľnohospodárstva len závidieť.

Podľa Forbesu spočíva výhoda kanadských pestovateľov marihuany, ktorí ročne dosahujú miliardové zisky, v kvalitnej produkcii, liberálnejšom prostredí a najmä rozptýlení výroby medzi množstvo domácich malopestovateľov. Čo je najhodnotnejším kanadským poľnohospodárskym produktom? Pšenica, dobytok alebo drevo? Ani jedno - podľa ekonomického magazínu Forbes patrí toto čestné miesto marihuane.
Z pestovania „trávy“ sa stal v Kanade výnosný biznis - marihuanový priemysel len v Britskej Kolumbii ročne vyprodukuje hodnoty vo výške 7 miliárd dolárov a stále rastie. Na rozdiel od Mexika, kde sa tejto činnosti venuje zopár drogových kartelov, neustále naháňaných políciou a americkými agentami DEA, v Kanade je pestovanie marihuany výsadou tisícok malých domácich pestovateľov.
Kanadská marihuana je veľmi kvalitná - predáva sa za veľkoobchodnú cenu 2700 dolárov za pol kila, koncový zákazník v USA si ju však kupuje za 6000 USD/pol kila, čo je približne 6 dolárov za jointa. Marihuanový priemysel je aj miestom, kde sa dajú zohnať výnosné pracovné miesta. Za strihanie šišiek berú ľudia v priemere 15 dolárov za hodinu, konzulant pre začínajúcich pestovateľov si za svoje služby zapýta až 40 USD za hodinu.
Napriek tomu, že pestovanie marihuany je stále vo väčšine prípadov zakázané, kanadská spoločnosť je voči nemu tolerantnejšia ako americká - a polícia má na starosti iné veci, ako naháňať malopestovateľov. V Kanade je dokonca povolené predávať marihuanu na lekársky predpis a existujú štátne spoločnosti, ktoré sa jej pestovaním legálne zaoberajú.
(svk, Forbes)
Taker
Cože? šest dolarů za jointa?
Ty Američani sou ale kreténi, kdyby si rači sami něco menšího vypěstovali.
Taker
Ale jo, já myslim že je to tak že právě (proti)drogová politika státu je jenom jeho věc a s EU máme jenom nějaký všeobecný dohody či co který by např. dekriminalizaci neměly bránit (viz. Hulland nebo Ganja Britain)
Taker
To jo ilegal doma, ale když tě vychytaj venku jak to máš u sebe tak asi nebudeš mít zrovna radost. Myslim že pak bys byl radši někde f Kanadě nebo Holandsku prachy-neprachy.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma