Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 31.10.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Usnesení Národního parlamentu dětí a mládeže,
Haló noviny | 31.10.2003 | rubrika: Servisní zpravodajství | strana: 9

který se konal 25. - 29. 10. 2003 v Praze

Ideál školy

1. Změny osnov Navrhujeme do osnov zahrnout přesný popis toho, co má znát žák po určitém období studia. Učitel si sám rozvrhne co, jak a kdy bude učit. Navrhujeme, aby při výuce žáci častěji diskutovali a přitom se učili diskusi. Dále požadujeme zvýšenou dotaci seminářů, tzn. začít se seminářem od prvního ročníku SŠ.
2. Nesprávné investice do pomůcek Dovolujeme si upozornit, že dle našeho názoru na některých školách dochází k nesprávné investici do pomůcek.
3. Školní psycholog, výchovný poradce Navrhujeme poskytnout místa výchovných poradců absolventům vyšších a vysokých škol v oboru pro získání praxe. Děti a mladí lidé více důvěřují poradcům v přibližně stejném věku.
4. Učitelské psychotesty Národní parlament dětí a mládeže se usnesl, že by učitelé měli podstoupit psychotest za účelem zjištění, zdali učitel nemůže negativně ovlivnit chování žáka a zda je schopen správně vyřešit případné problémy.
5. Žákovské samosprávy Národní parlament dětí a mládeže se usnesl, že ředitel(ka) školy je povinen(a) respektovat na žádost studentů (žáků) vznik studentské (žákovské) samosprávy. Dále je ředitel(ka) školy povinen(a) nezasahovat negativně do chodu studentské (žákovské) samosprávy, naopak ji podporovat a pokud to není v rozporu se zákonem, pokusí se realizovat návrhy výše uvedené samosprávy. Dále navrhujeme, aby se žákovské a studentské samosprávy mohly podílet na tvorbě školního řádu, potažmo žákovských práv a povinností.
6. Oslovování učitelů NPDM se usnesl, že učitelé budou oslovováni podle titulu, jakého skutečně dosáhli.
7. Ředitelství školy Doporučujeme, aby ředitel(ka) školy učil(a), jelikož bude v užším kontaktu sžáky a studenty.
8. Volnočasové aktivity NPDM požaduje, aby hřiště v areálech škol byla přístupná i mimo provozní dobu školy a aby škola pověřila osobu dohledem na tento areál. Dále navrhujeme, aby byly zřízeny kluby, kde by se mohli žáci shromažďovat a měli kdykoli možnost příchodu a odchodu.
9. Dokončit INDOŠ Žádáme o kvapné dokončení programu Internet do škol. S tím souvisí možnost žáků minimálně 2krát týdně přístupu na Internet.
10. Školní jídelny NPDM požaduje možnost vegetariánské stravy ve školní jídelně, dále po dohodě žákovské (studentské) samosprávy dietní stravu apod. Dále požadujeme možnost výběru minimálně ze dvou druhů jídel.
11. Dovětek Národní parlament dětí a mládeže odsuzuje šikanu učitelů žáky a navrhuje, aby ředitelství školy prozkoumalo, zda se tento problém vyskytuje i u nich na škole a pokusilo se tento problém následně vyřešit smírem obou stran.

Žákovská práva a povinnosti

I. Základní ustanovení

Současný stav je takový, že ředitelství školy si může a nemusí žákovská práva do svého školního řádu zařadit. Myslíme si, že by měla být zákonem ustanovena obecná pravidla chování žáků (studentů) a zároveň učitelů a jejich nadřízených vůči sobě. Národní parlament dětí a mládeže vytvořil návrh žákovských práv, který částečně vychází z Úmluvy o právech dítěte, Bílé knihy o mládeži a z pocitů a názorů mladých lidí.

II. Návrh žákovských práv a povinností

1. Žák má právo: Na vzdělání a školské služby podle tohoto zákona. Dobrovolně vytvářet samostatné, apolitické a nezávislé žákovské samosprávy, volit a být do nich volen, zapojovat se do jejich činností, pokud nejsou v rozporu se zásadami lidskosti a mírového soužití. Volit a být volen do školské rady, je-li zletilý Pomocí žákovských samospráv svobodně a bez toho, aniž by jim hrozil postih, vyjadřovat své názory, návrhy řešení problémů týkajících se vztahů mladých lidí a školy. Ředitel(ka) školy je povinen(a) nezasahovat negativně do chodu žákovské samosprávy, naopak ji podporovat a pokud to není v rozporu se zákonem, pokusí se realizovat návrhy řešení výše uvedené samosprávy. Žákovská samospráva má právo podílet se na tvorbě školního řádu a vyjadřovat se k právům a povinnostem ukládaných tímto školním řádem. Dále má právo se skrze žákovskou samosprávu podílet na tvorbě rozvrhu. Dále má zástupce žákovské samosprávy právo účasti jako pozorovatel na všech pedagogických radách, klasifikačních poradách apod. Vyjadřovat se ke všem rozhodnutím týkajících se podstatných záležitostí jeho vzdělávání (klasifikace, tresty, odměny atd.). Na svůj vlastní styl a názor a jeho prosazování, pokud není v rozporu s platnými zákony. Názor žáka nesmí být ovlivňován pedagogem, zejména v oblasti sexuální, náboženské a politické orientace. Na ochranu před jakoukoliv formou diskriminace. Účasti na všech organizovaných volnočasových akcích školy. Pokud žák i přes svou pozornost v hodinách neporozuměl učivu, má právo požádat učitele o »znovuvysvětlení« a ten jej nesmí odmítnout. Požádat o ochranu a být ochráněn před násilím a křivdami jako je šikanování, ubližování silnějšími, požádat o pomoc a radu ve svízelných okamžicích svého života ve škole i mimo ni, být pedagogickými pracovníky vyslechnut. Mít zapnutý mobilní telefon pokud s ním nebude vyrušovat, musí mít vypnuté vibrace a zvonění. Na polední přestávku.

2. Žák má povinnost: Řídit se ustanoveným školním řádem. Zdravit všechny zaměstnance školy. Zodpovědně se připravovat na vyučování. Reprezentovat školu na veřejnosti. Žák má povinnost uhradit poškozený majetek školy, pokud toto poškození způsobil úmyslně nebo nedodržováním školního řádu. Bude-li žák jakkoliv hlasitě narušovat průběh vyučování, učitel má právo tohoto žáka požádat o klid, při opakovaném vyrušování žáka upozornit na možnost, že bude potrestán trestem, na který má vyučující právo, např. formou referátu k danému tématu a probírané na hodině, dále ruší-li vyučování činností s nějakou věcí, učitel má právo mu danou věc zabavit a ji předat zákonnému zástupci. Pokud je žák zletilý, pak mu toto předá po skončení vyučování. Na chodbách a při školních akcích se žáci chovají tak, aby tím nezpůsobili újmu na zdraví a majetku svém ani jiných osob. Žák nesmí požívat v době vyučování a v průběhu všech školních akcí žádné drogy včetně alkoholu a cigaret. Žák má právo o omluvení po nemoci na dobu úměrnou jeho absence.

III. Závěrečné ustanovení

O výše uvedených bodech plánujeme vést diskusi s odpovědnými osobami. Výsledný návrh se budeme snažit formou celostátní petice prosadit do nového školského zákona za pomoci krajských koordinátorů. Tímto vydáváme pokyn členům krajských parlamentů rozšířit tento dokument k debatě na školách v jejich regionu. Vyplněné petice očekáváme do 7. února 2004. Bližší informace budou upřesněny.
________________________________________________________________________

Zdraví si chraňte už od mládí
Českolipský deník | 30.10.2003 | strana: 18 | autor: EVA VLASTNÍKOVÁ

Česká Lípa - Nejlepší prevencí proti vzniku nádorových onemocnění je volba zdravého životního stylu. Ten ale je nutné uplatňovat už od mládí. Znamená to nejen jíst střídmě a pestrou stravu, ale zejména nezačínat se zlozvyky, jakými jsou kouření, konzumace alkoholu případně drog. "Výskyt nádorových onemocnění je v Česku vyšší než ve státech Evropské unie," varuje MUDr. Jarmila Truhlářová z oddělení veřejného zdravotnictví KHS Liberec, územního pracoviště Česká Lípa. "Kouření zvyšuje riziko nejen nádorů horních cest dýchacích a plic, ale i dalších orgánů, například močového měchýře a u žen nádorů čípku děložního," upřesňuje MUDr. Jarmila Truhlářová. Stejně tak nadměrná konzumace alkoholických nápojů zvyšuje riziko vzniku nádorů jícnu a horních cest dýchacích. "Statisticky je prokázaný vyšší výskyt nádorů tlustého střeva v zemích s vysokou spotřebou piva," varuje hygienička a dodává, že drogy výrazně snižují obranyschopnost organismu, a tak usnadňují rozvoj nádorového bujení v těle. Statistiky hovoří o tom, že je naše republika na prvním místě ve výskytu nádorů tlustého střeva a konečníku, počet žen s nádory prsu také není právě povzbuzující. Na prevenci je třeba se zaměřit už v mládí, protože např. je známo, že požívání vysokého množství zejména živočišných tuků a naopak nedostatek vláknin v potravě je v přímé souvislosti s nádory tlustého střeva a konečníku. Stravovací návyky se pěstují v rodinách, a proto mladí by se měli zamyslet nad tím, zda se jejich převzatý životní styl nemůže obrátit v pokročilejším věku v nepříjemnou nemoc.
________________________________________________________________________

Policistu zaujal balíček
TV Gimi | 30.10.2003 | 18:45 | pořad: Minuty regionu

redaktor
--------------------
Podezřelý balíček zaujal jednoho z policistů na hraničním přechodu Dolní Dvořiště. V ruce jej držel jeden z mužů cizí národnosti, kteří chtěli hranici přejet. Přivolaný policejní pes okamžitě zareagoval jako na drogu. Orientační test na místě pak látku označil za amfetamin. O jakou drogu se přesně jedná, určí až expertíza. Oba cizinci jsou v rukou kriminalistů.
________________________________________________________________________

Automobilová honička v Sušici skončila smrtí dvou lidí
Zpravodajství ČTK | 30.10.2003 | 17:28 | rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj | autor: LAP

PLZEŇ/SUŠICE (Klatovsko) 30. října (ČTK) - Dva mladí lidé zemřeli dnes odpoledne při dopravní nehodě ve Volšovské ulici v Sušici na Klatovsku. Dvě auta plná mladých lidí se honila v ulicích města, jedno z nich při předjíždění druhého čelně narazilo do protijedoucí Avie, řekl dnes ČTK zástupce ředitele klatovské policie Karel Fořt.

Řidič předjíždějícího Fordu Escort a jedna dívka sedící na zadním sedadle při nehodě zemřeli, další dívka a mladík se zranili. "Auto je totálně zdemolované," řekl Fořt. Všichni mladí lidé byli podle něj ze Sušice ve věku kolem 20 let. Podle mluvčího krajských hasičů Františka Vaška byla dívka mrtvá na místě, řidič zemřel v sanitce. Řidič nákladní Avie zřejmě také vyhledal ošetření, protože si stěžoval na bolest nohou, upřesnil Fořt.

Zraněný mladík, kterého záchranáři převezli do nemocnice, byl agresivní a napadal zdravotnický personál, řekl policista. Mladík i zraněná dívka zůstali v nemocnici a dostali zklidňující léky. Policista nevyloučil, že mladíkovu agresivitu vůči zdravotníkům mohl mít na svědomí stres z nehody.

Mladí lidé se podle Fořta nehonili po Sušici v autech poprvé. V havarovaném voze našli policisté i omamné látky, zřejmě marihuanu. Není tak vyloučeno, že posádka vozu mohla být pod vlivem drog. Druhé auto z honičky, tmavý vůz asi značky BMW z místa ujelo, aniž by jeho posádka poskytla zraněným pomoc," doplnil Fořt.

Lada Pešková mol
________________________________________________________________________

Kriminalita v kraji
Mladá fronta DNES | 31.10.2003 | rubrika: Jižní Morava | strana: 2 | autor: (jč)

Mladík pěstoval na zahradě marihuanu

Hrušovany nad Jevišovskou - Z nedovolené výroby a držení drogy je podezřelý devatenáctiletý mladík z Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku. Na zahrádce totiž vypěstoval deset rostlin marihuany o velikosti od sto do sto osmdesáti centimetrů.
________________________________________________________________________

Malé množství marihuany? Pytel
Mladá fronta DNES | 31.10.2003 | rubrika: Z domova | strana: 4 | autor: JIŘÍ PIRNÍK

Plzeň - Mít doma tři čtvrtě kilogramu marihuany pro vlastní potřebu není trestný čin. Tímto verdiktem šokoval plzeňský krajský soudce Tomáš Bouček tvůrce protidrogového zákona, který platí od roku 1999. Podle zákona je možné stíhat lidi, pokud přechovávají drogu v množství větším než malém. Za to hrozí až pětileté vězení. Policisté zmatení tímto nepřesným kritériem vydali vlastní pravidla. Člověk, který má u sebe 15 gramů konopí, už může být trestně stíhán. "Interní policejní předpis sice není pro soudy závazný, přesto mne soudní verdikt překvapil. Nesouhlasím s ním, za svou praxi jsem se s ničím podobným nesetkal," řekl šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Žalobce postavil před soud pětadvacetiletého Karla Holmana za to, že u něj policisté při domovní prohlídce našli tři čtvrtě kilogramu konopí. Holman měl na krku nejpřísnější drogový paragraf, který má políčeno především na výrobce, dealery a mezinárodní drogové mafie.

Sklízel prý na poli

Soud obžalobu odmítl. "Chyběl jakýkoliv důkaz, že by obžalovaný dal někomu jedinou cigaretu marihuany nebo že by ji sám vypěstoval. Nakonec se senát usnesl, že ani paragraf postihující pouhé držení drog nelze použít," řekl Bouček. Holman byl silný kuřák marihuany. "Našel jsem rostoucí konopí na poli. Nevím, komu to patřilo, ale já jsem rostliny sklidil. Zřejmě jsem někoho obral. Tak jsem se předzásobil na celý rok," řekl před soudem Holman. Nelíbil se mu ani znalecký posudek, podle kterého by ze zbaveného konopí bylo možné ubalit tisíc cigaret marihuany. "Neměl jsem to ještě vytříděné. Listy a stonky rostlin jsou nepoužitelné. Kvalitní marihuanu lze získat pouze z okvětních lístků. To je zhruba třetina ze zabaveného množství," vysvětloval soudu Holman. Pro soud z tohoto pohledu nebylo ani tři čtvrtě kilogramu marihuany pro osobní potřebu množstvím větším než malým. "Navíc jsme tímto verdiktem chtěli zohlednit, že jiná společenská nebezpečnost je u marihuany a jiná například u heroinu či pervitinu," vysvětlil Bouček, proč zastavil trestní stíhání Holmana a předal celou záležitost k projednání přestupkové komisi radnice druhého plzeňského obvodu. Státní zástupkyně se proti rozhodnutí soudu odvolala, a tak případ ještě půjde k vrchnímu soudu.
________________________________________________________________________

Víte že…
Právo | 31.10.2003 | rubrika: Auta | strana: 8 | autor: (ši)

* Každý třetí řidič, který se podílel na dopravní diskonehodě, nepoužil bezpečnostní pásy.

* Spolujezdci na zadních sedadlech byli připoutáni pouze výjimečně a jejich skutečný počet byl často větší, než je kapacita míst na zadních sedadlech.

* Alkohol vede k poruchám zrakového vnímání, roste tendence nebezpečně riskovat, zhoršuje se odhad vzdálenosti a prodlužuje reakční čas.

* Marihuana prodlužuje reakční čas a zhorší schopnost řídit motorové vozidlo minimálně na 10 hodin.

* LSD (tripy) vyvolává halucinace a pronikavě zhoršuje schopnost řídit motorové vozidlo i po více než 12 hodinách.

* Každý pátý mladistvý jezdí rád rychle a riskantně, ale pro řidičky začátečnice je atraktivita těchto zvláštních motivů jen z poloviny tak vysoká jako u jejich stejně starých vrstevníků.

* Rychlost fascinuje především mladé lidi s nižším vzděláním.

Zvláštní motivy pro rychlou jízdu u mladých lidí

1. Sebepotvrzení, snaha působit příznivým dojmem na své okolí:

* "Na obtížných úsecích, například na silnicích plných zatáček, rád ukazuji druhým, jak se něco takového jezdí."

* "Je to dobrý pocit předjíždět ostatní."

2. Hledání své vlastní identity a testování sebe sama:

* "Na volné silnici si rád vyzkouším, jak dobře sám dovedu jezdit."

* "Po zvládnutí riskantní situace se hned potom cítím opravdu dobře."

3. Hledání napětí, okouzlení:

* "Bez určitého polechtání nervů je jízda autem nudná."

* "Při jízdě automobilem chci něco zažít."

S výškou úrovně vzdělání se snižuje počet těch mladých lidí, kteří souhlasí s výše uvedenými tvrzeními; studenti souhlasí s výše uvedenými motivy mnohem méně než výdělečně činní mladiství se základním vzděláním a vyučení.

Zdroj: Centrum dopravního výzkumu.
________________________________________________________________________

Spolupráce přináší výsledky
Deník Směr | 30.10.2003 | strana: 17 | autor: KAREL OTCOVSKÝ

Dubí - Sázka dubské radnice na protidrogovou prevenci se začíná vyplácet. Město se pozvolna zbavuje v ulicích a parcích povalujících se použitých injekčních stříkaček. Snižuje se tak nebezpečí nákazy jedinců, zejména dětí, zákeřnými chorobami. "Obrat k lepšímu je každopádně znát," konstatuje velitel dubské městské policie Tomáš Pykal. Aby tažení proti nebezpečně rozšířenému nešvaru bylo co nejefektivnější, vznikla zhruba před půl rokem v Dubí protidrogová komise, jejíž činnost je cílena především na místní děti a mládež.
Komise disponuje drogovými testy na přítomnost marihuany a testy na odhalení požití pervitinu či heroinu. Testy jsou případným zájemcům k dispozici v Centru volného času, v sídle městské policie a především ve všech dubských základních školách. "Zájem o testy mají zejména rodiče dospívajících dětí při podezření, že jejich ratolest užívá drogy. Testy zakupují hlavně ve školách," říká Pykal, jenž kromě velení strážníkům plní roli kontaktní osoby, na kterou se občané mohou obracet s žádostí o radu či pomoc. Dubí se s drogovou problematikou potýká podobně jako většina jiných měst v regionu. Je to dané demografickou skladbou obyvatelstva. "Drogy mezi dubskou mládeží jsou a my jsme povinni se tímto problémem zabývat," uvedl před časem mluvčí dubské radnice Jinřich Pech s tím, že největším problémem se v současné době jeví užívání toluenu. "Z tvrdých drog je rozšířený heroin a pervitin."
Situace ve městě se značně zlepšila poté, co radnice navázala spolupráci s teplickým krizovým centrem. V rámci protidrogové prevence dojíždějí od začátku května do Dubí terenní pracovníci centra, aby pravidelně poskytovali pomoc drogově závislým osobám. Zpočátku měnili použité injekční stříkačky za nové a přidali užitečné rady přímo v ulicích města. Nyní už mají k dispozici dvě místnosti v budově pro neplatiče, v takzvaném Parlamentu, kde "ordinují" každou středu odpoledne. "Výměnný program je zde velmi využíván. Za odpoledne je vyměněno kolem dvou stovek stříkaček," pochvaluje si vedoucí krizového centra MUDr. Vlasta Hubáčková a chválí přístup dubské radnice. "Před problémem nestrčila hlavu do písku. Naopak se ho v rámci možností snaží účinně řešit."
________________________________________________________________________

Z rekreační chalupy zmizely i sklenice s marihuanou
Listy Prachaticka | 30.10.2003 | rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic | strana: 15 | autor: LEONA FRÖHLICHOVÁ

Netolice - Kuriozní případ loupeže budou řešit kriminalisté Služby kriminální policie a vyšetřování Okresního ředitelství Policie ČR v Prachaticích. Z pondělí na úterý se zatím neznámý pachatel vloupal do rekreační chalupy v Netolicích, kde odcizil blíže nezjištěné množství uskladněného jídla. Následně zloděj vnikl do horní části budovy, kde odcizil šest kusů různých CD nahrávek.
"Z dřevěné bedny v místnosti jednoho z pokojů pak odcizil šest sklenic o obsahu 0,3 litru s nasušenou marihuanou," upozornil tiskový mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR v Prachaticích Antonín Tušl. Na policisty z Obvodního oddělení v Netolicích nyní tedy čeká odhalení nezvaného hosta a na kriminalisty pak prověřování, jak poškozený nabyl sklenice s marihuanou a zda nedošlo v tomto bodě k trestnému činu i ze strany okradeného.
________________________________________________________________________

policejní zprávy
Region - Karvinsko | 29.10.2003 | rubrika: Události | strana: 5 | autor: (rich)

Stíhán za zavařovačku konopí

KARVINÁ - Téměř kilo nasušené marihuany předal svému známému osmnáctiletý mladík z Karviné. Nyní jej stíhá policie. Mladík svému známému předal sušené konopí v tří litrové zavařeninové láhvi, za to bude čelit obvinění hned z několika drogových deliktů.
________________________________________________________________________

Slovensko možná zlegalizuje marihuanu k lékařským účelům
Impuls | 30.10.2003 | 08:00 | pořad: Zprávy

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka
--------------------
Slovensko možná zlegalizuje marihuanu k lékařským účelům. Po Nizozemsku by se tak naši bývalí bratři stali druhou zemí na světě, která by konopí oficiálně uzákonila.

Jozef BALKO, redaktor
--------------------
Produkty z konopí, ke kterým patří marihuana, hašiš, legalizovalo na lékařské účely jako první na světě Holandsko. Podobný postup zvažuje i Slovensko. Vicepremiér Pál Czáky, který šéfuje výboru pro drogové závislosti a jejich kontrolu, tuto možnost připustil, přičemž všeobecně nejsou žádné námitky vůči používání marihuany jako léku. Slováci by dostali marihuanu v lékárnách jen na lékařský předpis. I slovenští experti totiž uznávají, že marihuana má blahodárné účinky při léčení rakoviny, anorexie, únavě v důsledku choroby AIDS, či skleróze.
________________________________________________________________________

ROSTOU!
Instinkt | 30.10.2003 | rubrika: Fenomén | strana: 26 | autor: JAN BENEŠ

Přišel čas. Hledači lysohlávek vyrazili za dobrodružstvím.

Halucinogenní houby jsou staré jako lidstvo samo. Dnes se z nich ovšem stala móda. Navzdory rizikům, která ochutnání zakázaného ovoce přináší, poznat na vlastní kůži tajemnou sílu kouzelných houbiček zkouší stále více lidí.

Sobota, osm ráno, konec října. Lehce mrholí. Všichni rozumní lidé v kraji ještě spí. Mlhou na lukách postupuje rojnice nápadně tichých podivínů. Nemluví, nesmějí se. Koukají pod nohy, jako by něco ztratili a snažili se to za každou cenu najít. Vtom se jeden z nich zarazí a vrací se. K něčemu se shýbá a cosi trhá. Čichá k tomu. Strčí to do pusy. Pak tlumeně zakřičí: "Je to dobrý, rostou!" Ostatní se vracejí, klekají do mokré trávy, sbírají jakési tenké šedofialové prašivky a strkají je s nepochopitelně spokojeným výrazem do tašek...

Ranní ptáče

Z Prahy jsme vyjeli v šest ráno. Proč tak brzy? Inu, ty tam jsou časy, kdy to nejhorší, co hrozilo, bylo, že bdělými zemědělci přivolaná policejní hlídka zkontrolovala podezřelé "máničky" potulující se po pastvinách a spokojila se s výmluvou: "Proč sbíráme houbičky? Kluci říkali, že je to prej dobrý na potenci..." Pokud si zrovna příslušníci nepotřebovali léčit frustraci za použití pendreku, mávli nad pitomci rukou. Sbírání lysohlávek bylo před dvaceti třiceti lety výhradně záležitostí tzv. mladých. Dnes lze potkat na sběru i solidní padesátníky, a nejsou to jen ti, kteří mezitím zestárli; jsou to i lidé, kteří halucinogenním houbám přišli na chuť teprve před pár lety. Stala se z toho zkrátka móda. Díky veřejnoprávní televizi a internetu každý přesně ví, jak houby vypadají a kde přibližně rostou. Nalezišť tak ubývá a ta, kde lysohlávky spolehlivě jsou, se stávají předmětem žárlivě střeženého tajemství. Takže je to úplně stejné jako s ostatními houbami ranní ptáče dál doskáče. Nejvíc jich nacházíme na louce podél rozježděné cesty poblíž lesa, což je typické místo. A přestože jsme tu hlavně proto, abychom si je nasbírali do zásoby, nedá mi to a tu a tam nějakou požvýkám. Nakonec je jich asi dvacet. S určením správné dávky bývá problém. Stejné množství jednomu ani nezabere, ale jiného může položit na lopatky. Žvýkám je a jsem zvědav, jaké to bude letos. Není pravda, že jsou bez chuti, jak se občas uvádí v různých příručkách a článcích. Naopak, jejich chuť se nedá zaměnit s žádnou jinou; je jemně oříšková, typická. Účinky se dostavují asi po půlhodince a jsou úměrně množství mírné. První příznak je několikaminutové zívání. Potom se něco změní, ale je těžké popsat, co přesně. Tu a tam významně zašumí tráva, tu a tam se člověk od srdce pozdraví se stromem nebo se zadívá na strašáka v poli a zjistí, že ho ten strašák zvědavě pozoruje. Na obzoru shrabuje jakási babka listí. Všichni jí vidíme až do žaludku. Radosti a trápení celé krajiny před námi leží jako na dlani. Povídám kamarádovi: "Hele, chci ti říct..." a kamarád odpoví: "Jasně, já vím." A já vím, že opravdu přesně ví, co mu chci říct. "No jo," povídám, "stejně by to byly jenom slova, co bych ti vykládal..." Oba se tomu upřímně smějeme.

Ústup

V kotlině míjíme zaparkovaná auta. Uprostřed stojí naražený sud s pípou a kolem něj se rojí myslivci, každý brokovnici na rameni a v ruce půllitr. Několik z nich se už teď po ránu slušně kymácí. Obloukem se jim vyhýbáme a pokračujeme do nitra lesa, jestli ještě něco nenajdeme. Za půl hodiny daleko za námi práskne první výstřel. Začíná lov. Nimrodi halekají. Máváme nad tím rukou. Jenže výstřely se přibližují. Ve chvíli, kdy mi hvízdne dávka broků pár metrů od hlavy, to rychle přehodnocujeme a mizíme. Myslivost je za jistých okolností nebezpečnější než všechny halucinogenní houby světa.

Dojezd a odjezd

Účinky lysohlávek pokračují ještě zhruba čtyři hodiny. Sedáme si na druhém konci polesí na hromadu klád a každý sleduje své vlastní nitro. Netvrdím, že bychom pro nezaujatého pozorovatele nepůsobili jako skupina chovanců lehčího řádu, puštěných na víkend domů. Někdo hovoří s kamenem, někdo se upřímně směje tomu, že má rozvázanou tkaničku, někdo zblízka sleduje kůru a nemůže se vynadívat. Zlepšuje se sluch, čich, zrak. Vidím detailně peří, které vítr čechrá na krku kroužícího dravce vysoko nad námi, ačkoliv normálně ze sta metrů nepoznám, jestli se blíží tramvaj desítka nebo dvaadvacítka.

Pak někdo řekne: "Je to pryč."

A opravdu je. Lehce unaveni se vracíme přes pole k autu, řidič si dá ještě hodinku pauzu, my ostatní grog v místní hospodě. Nasedáme. Za dvě hodinky se objeví na obzoru světla hlavního města. Je večer. Se zbytkem nasbíraných hub si každý naloží, jak chce, většinou houby prostě usuší a uchová někde, kam na ně nemůže plíseň. Usušené se dají naložit i do medu, což má tu výhodu, že se tím přehluší typická chuť sušených lysohlávek. Ne každý ji totiž snáší, mnohým je vysloveně odporná. Nejčastější způsob přípravy je přelít sušené plodnice horkou vodou, nechat vyluhovat, čaj vypít a hubky spolykat. Nejde o žádnou velkou delikatesu; chutná to přibližně jako vitana z pytlíku.

Jaké tedy jsou?

Těm, kteří je čas od času okusí, není třeba nic vykládat. Psilocybin jen zesiluje to, co v naší psychice už je. Neudělá z vola básníka a z volavky královnu ze Sáby. Jen prostě zmnohonásobí všechno, co tak jako tak taháme v mozku. Takže je možno si to se vší parádou užít. Ale vždycky je na místě opatrnost, protože každý z nás může být sám sobě vražednou zbraní. Rozhodně není dobré experimentovat, když je člověk v nepohodě. Není dobré je jíst mezi lidmi, kterým nedůvěřujeme. A rozhodně nelze doporučit sbírání lysohlávek jen tak na zkoušku, protože se dají zaměnit s některými jedovatými houbami. Ze všeho nejlepší je zalézt do lesa na nějaké klidné místo, lehnout si do mechu s někým, koho člověk dobře zná, a pět šest hodin v tom jet. Výsledek se dá popsat jedním možná až zbytečně patetickým, ale zato přesným slovem: klid...

HOUBIČKY VERSUS ZÁKON
* 22. 10. 2003 Olomoucko - Nejnověji na svou zvídavost doplatila šestnáctiletá dívka z Olomoucka, když podlehla pokušení vyzkoušet účinky lysohlávek. Po jejich požití se jí udělalo špatně a musela být převezena na jednotku intenzivní péče dětské kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci. Stejně staré kamarádce, která jí lysohlávky dala, hrozí obvinění z trestného činu šíření toxikomanie.
* 2. 12. 2002 Novojičínsko - Lysohlávky donesla do školy sedmnáctiletá žačka z učiliště v Odrách na Novojičínsku. Když halucinogenní houby prodávala spolužákovi, přistihla ji vychovatelka. Dívka byla stíhána za šíření toxikomanie.
* 19. 9. 2002 Ostrava - Osmnáctiletá studentka přírodních věd přiotrávila kamarády lysohlávkami, když jim poté, kdy jich sama několik zkonzumovala, nechala k dispozici celý sáček plodnic. Dva ze spolužáků skončili v nemocnici s otravou, studentka byla obviněna ze šíření toxikomanie.
* 16. 4. 2002 Liberec - Z šíření toxikomanie obvinil policejní rada v Liberci 20letého vojáka základní služby z posádky Grabštejn na Liberecku. Mladík nosil do útvaru sobě i kamarádům marihuanu a lysohlávky. Policie zjistila, že voják jedl halucinogenní houby i v době, kdy měl dozorčí službu, tedy měl zbraň s ostrými náboji! Muži hrozí až pět let vězení.
* 25. 1. 2000 Jihlava - Policie zadržela jihlavského mladíka, který stovkou lysohlávek přiotrávil svého přítele. Účinky houbiček testovali v garáži svých rodičů. Mladík byl obviněn ze šíření toxikomanie, nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek.

LYSOHLÁVKY
U nás se sbírá především lysohlávka kopinatá (Psilocybe semilanceata), která je zároveň druhou nejpoužívanější psylocibinovou houbou vůbec. Roste totiž v severním mírném pásmu po celém světě. Dále u nás roste o něco větší lysohlávka česká (Psilocybe bohemica) a lysohlávka modrající (Psilocybe cyanescens).

HISTORIE
Užívání halucinogenních hub je staré jako lidstvo samo; v saharských jeskyních stejně jako v mnoha jiných částech světa byly objeveny starověké kresby znázorňující bytosti s hlavami ve tvaru houby. Ve Střední a Jižní Americe bylo užívání halucinogenních hub zcela běžné až do připlutí Španělů, kteří v rámci katolické osvěty začali léčit místní obyvatelstvo z drogové závislosti ohněm a mečem. Stejně tak je doloženo užívání těchto hub v Asii, na severu Evropy a jinde. Nová vlna zájmu o psychoaktivní houby se zvedla začátkem minulého století. Díky objeviteli LSD Albertu Hofmannovi byly popsány psychoaktivní látky psilocybin a psilocin, obsažené v lysohlávkách. Začalo experimentování s nimi, které se stalo součástí psychedelického hnutí v 60. letech.

RIZIKA
* Lysohlávky je možno zaměnit s jinými, jedovatými houbami.
* Sběr a konzumace hub probíhají na vlastní riziko, protože jde v současné době o nezákonnou činnost.
* Lysohlávky obsahují psilocybin - látku rozšiřující vědomí, jejíž účinky mohou u psychicky labilních nebo jinak indisponovaných jedinců vyvolat vážné zdravotní problémy.
* Požití lysohlávek vyvolává dočasné mentální výkyvy a ztrátu prostorového odhadu, což může mít ve spojení s pohybem po frekventovaných místech či při řízení vozidla fatální následky.
* Hlavním rizikem není vznik závislosti jako u jiných drog, ale nebezpečí ztráty kontroly nad vlastním jednáním. Navíc existuje riziko, že halucinace a bludy vyvolané drogou neustoupí ani po odeznění jejího účinku anebo se periodicky vracejí (flashback).
* Riziko předávkování (houbičky začínají učinkovat až půl hodiny nebo hodinu po požití) a následné smrti, která může nastat dokonce až tři dny po jejich konzumaci.
________________________________________________________________________

STRUČNĚ ZE SVĚTA
Literární noviny | 27.10.2003 | rubrika: Zahraničí | strana: 7

Protidrogová agentura Evropské unie publikovala 22. října svou zprávu, ve které konstatuje, že nejrozšířenější drogou v Evropě je cannabis. Mimořádně rozšířené je rovněž čichání ředidel. Nejvíce je marihuana užívána v Dánsku a ve Velké Británii, kde ji podle zprávy vyzkoušelo 42 procent mladých lidí ve věku 15-34 let. Cena cannabisu na černém trhu v Evropě zůstává v poslední době poměrně stabilní, pouze v Británii prudce poklesla, protože je zde trh zaplaven domácí produkcí, která tvoří zhruba polovinu prodaného množství. Hašiš, který je téměř výhradně dovážen z Maroka, je nejlevnější ve Velké Británii, kde stojí gram 2,3 eura, a nejdražší v Norsku, kde se prodává až za 26,6 eura. Zpráva potvrzuje, že liberální přístup k drogám se stává součástí politiky mnoha evropských vlád. Výměna injekčních jehel, místnosti pro aplikaci drog, metadonový odvykací program a předpisování heroinu se stalo zavedenou součástí zdravotnické politiky v Holandsku, Německu a Španělsku. Zpráva se poprvé věnuje také situaci ve východní Evropě a varuje, že některé země, jako například Estonsko a Lotyšsko, budou čelit prudkému nárůstu nakažených HIV, pokud nezačnou uplatňovat program výměny použitých stříkaček.
________________________________________________________________________

Muž, obžalovaný z prodeje drog dítěti, se soudu omluvil pro nemoc
Zpravodajství ČTK | 30.10.2003 | 12:18 | rubrika: Právo a krimi - Liberecký kraj | autor: USM

LIBEREC 30. října (ČTK) - Jiří Kopecký, který je obžalovaný z prodeje drog dvanáctileté dívce a dalším narkomanům, se dnes u soudu omluvil pro nemoc. Jeho onemocnění tak oddálilo vynesení rozsudku v procesu, který již od počátku poznamenávají průtahy. "Kopecký nám poslal řádnou neschopenku od lékaře," řekla ČTK soudkyně Krajského soudu v Liberci Olga Fričová.

Podle ní se drogové případy tohoto typu protahují často a soudci je musejí projednávat i pětkrát až šestkrát, než vynesou rozsudek. Už k srpnovému hlavnímu líčení u krajského soudu nepřišla většina z více než deseti svědků, jimž osmatřicetiletý Kopecký podle státní zástupkyně prodával pervitin.

Podle obžaloby Kopecký pervitin prodával i dvanáctileté dívce. První dávku jí údajně dokonce sám píchnul do žíly, když ještě neuměla s injekční jehlou zacházet. V době, kdy dívce jako čtrnáctileté na drogu chyběly peníze, jí navíc dal jeden gram pervitinu výměnou za soulož. Dopustil se tak navíc pohlavního zneužívání. Hrozí mu osm až 12 let vězení.

Z obžaloby vyplývá, že dívka svým rodičům během přibližně pěti let ukradla 190.000 korun a šperky za dalších více než 60.000 korun. Kopeckému jimi platila za drogy. První pervitin od něj dostala v červnu 1995. Z těžké závislosti na drogách se třikrát léčila. Kopecký drogy prodal či rozdal nejméně 15 dalším mladým lidem. Dvěma z nich tehdy ještě nebylo 18 let. Policisté ho zatkli v prosinci 2000. Kladou mu za vinu prodej drog za více než 370.000 korun.

Kopecký při své srpnové obhajobě nařkl u Krajského soudu v Liberci některé svědky ze lži. Další se podle něj dopustili omylu, když ho označili za drogového dealera. Uvedl: "Feťáci se mně chtěli pomstít. Jako vyhazovač v baru Petra jsem je vykazoval ven, když obtěžovali ostatní hosty. Další si mě s někým spletli."

Miloslav Lubas fez
________________________________________________________________________

Italové čelí obvinění z prodeje kokainu
Právo | 31.10.2003 | rubrika: Kronika dne | strana: 4 | autor: Petr Knötig

Čtením výsledků vyšetřování italské policie, která má v Salernu na starosti boj s organizovaným zločinem a narkomafií, pokračovalo ve čtvrtek u Krajského soudu v Brně líčení s otcem Berardinem a synem Markem Mitidierovými.

Oba čelí obžalobě, že se jako členové evropské narkomafie podíleli na prodeji kokainu za několik miliónů, který měli prodávat v Brně. Policejní zprávu z Itálie si vyžádali brněnští kriminalisté. "Berardino Mitidieri byl v minulosti vyšetřován za prodej drog, prostituci a vážné vyhrožování. Nebyl za to nikdy odsouzen, ale dostal trest za provoz nepovolené a zakázané obchodní kanceláře. Jeho bratr je nyní v rámci akce proti narkomafii s názvem ,Šach mat` prošetřován za prodej kokainu mezinárodního rozsahu," přečetl ze zprávy italské policie předseda senátu Vlastimír Čech. Podle této zprávy je v rámci akce proti narkomafii prověřován i obžalovaný Berardino, ale akce ještě neskončila, a tudíž není možné sdělit, zda má nějaké vazby na prodej kokainu z Brazílie do různých zemí, z něhož je podezřelý jeho bratr v Itálii. Sám Berardino Mitidieri svou vinu a podíl popírá. O případ obou Italů se policejní útvar pro odhalování organizovaného zločinu začal zajímat na konci 90. let. Podle výsledků vyšetřování Berardino Mitidieri nejprve sám v rozmezí let 1998 až 2000 prodal dvěma mužům jeden a půl kilogramu kokainu za zhruba 2 250 000 korun. Posléze v prosinci 2001 domluvili nákup kokainu z Nizozemska od dvou policejních agentů, za který by na černém trhu vydělali víc než pět miliónů korun. Podle obžaloby patřili oba muži k organizované skupině obchodníků s drogami, která pracovala v několika zemích Evropy. Po přečetní obžaloby otec i jeho syn vinu popřeli a tvrdili, že jsou obětí policejního komplotu, protože Berardino Mitidieri podnikal a má pizzerii Arkádia, zatímco jeho syn pracoval jako číšník.

Hrozí jim až 15 let

Soud s oběma obžalovanými, kteří jsou Národní protidrogovou centrálou považováni za součást organizované mezinárodní skupiny dealerů kokainu v Evropě, bude pokračovat dalším dokazováním. Pokud je uzná vinnými z obchodování s kokainem, mohou skončit až na 15 let za mřížemi.
________________________________________________________________________

Novela zákona o návykových látkách
ČRo 1 - Radiožurnál | 30.10.2003 | 10:35 | pořad: Pod kůži

moderátor
--------------------
Novela zákona o návykových látkách, která se rozhodla zabránit narkomanům ve zneužívaní Subutexu určeného k léčbě závislosti, přinesla paradoxně ještě větší problémy. Narkoman, kterému dosud stačilo užívat na vlastní pěst velmi levný Subutex minimálně zasahující do běžného způsobu života, je teď nucen vrátit se k nebezpečnému a drahému heroinu. Na to, jak celý problém vznikl a jaké to má důsledky, se v následujících minutách zaměří redaktor Jiří Máslo.

Jiří MÁSLO, redaktor
--------------------
Celý problém začal tím, že novela zákona znemožnila vydání Subutexu na obyčejný předpis a jeho výdej podmínila vypsáním receptu s modrým pruhem. Princip změny vysvětluje lékař Oldřich Fiala.

Oldřich FIALA, lékař
--------------------
Ten recept s modrým pruhem je vyhrazen pro opiáty. To jsou léky, které jsou návykové a tudíž sledované. A ty recepty s modrým pruhem jsou mnohem víc kontrolovány a evidovány. Každé zdravotnické zařízení, které potřebuje vlastně vydat tento recept, tak ví se, která čísla vlastně to zdravotnické zařízení má. A vzhledem k tomu, že tyto recepty jsou takto dobře evidovány a kontrolovány, by mělo být zabráněno, aby tento preparát byl zneužíván jako droga.

Jiří MÁSLO, redaktor
--------------------
Lék, který je svými účinky velmi podobný heroinu, se tak na černém trhu stal ihned nedostatkovým zbožím. Dealeři teď místo původních tří set žádají dvanáct set až patnáct set korun za jediné balení. Uživatelé drog, kteří lék zneužívali, se tak vracejí k heroinu, který je jen o málo dražší. Podle šéfa východočeského protidrogového týmu Toxila Ludvíka Bergera to s sebou navíc přináší velmi nebezpečnou kriminalitu.

Ludvík BERGER, šéf východočeského protidrogového týmu Toxila
--------------------
Takový ten silnější uživatel potřebuje denně dva až tři tisíce, aby si zajistil tu patřičnou dávku. To znamená, je to už tak vysoká suma, že ten člověk je jaksi nucen ty peníze velice intenzivně shánět. Takže v tý první fázi si ty peníze opatřuje krádežemi v obchoďákách, případně se vloupá do některého osobního auta, kde odcizí autorádio nebo mobil a další věci, který se pak snaží zpeněžit a tím si zaopatřit peníze na tu drogu, kterou potřebuje.

Jiří MÁSLO, redaktor
--------------------
Do jaké míry je nebezpečný člověk závislý na heroinu? Čeho všeho je schopen?

Ludvík BERGER, šéf východočeského protidrogového týmu Toxila
--------------------
Samozřejmě nebezpečné jsou zejména ty abstinenční příznaky, které jsou velice výrazné u toho heroinu, kdy skutečně ten člověk cítí neodolatelnou potřebu si tu drogu opatřit. Takže v tý chvíli je schopen skutečně udělat takřka cokoliv. To znamená, dochází i k loupežnému přepadení. Může to být například starší osoba, kterou napadne a často může dojít k trvalejší újmě a těžkým následkům na zdraví.

Jiří MÁSLO, redaktor
--------------------
Také psychiatr Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jiří Čížek potvrzuje, že Subutex je pro narkomany mnohem přijatelnější než právě heroin.

Jiří ČÍŽEK, psychiatr, Fakultní nemocnice v Hradci Králové
--------------------
Ta hlavní výhoda je v tom, že ten odvykací stav po Subutexu je menší a také v tom, že ten člověk, který zneužívá ilegální tvrdou drogu, jako je heroin, si musí aplikovat tu dávku v typickém případě i několikrát denně intravenózně, což ho samozřejmě poškozuje, znemožňuje mu věnovat se jiným činnostem, chodit do zaměstnání a tak dále. Pokud si a neměl by samozřejmě, ale sežene, mluvíme o zneužívání, jinou látku Subutex - lék užívá ho dvakrát jednou denně, záleží samozřejmě na dávkování, pak je schopen po zbytek dne normálně nebo alespoň přiměřeně tedy v uvozovkách fungovat nebo zapojovat se do těch běžných činností.

Jiří MÁSLO, redaktor
--------------------
Čížek navíc dodává, že zavedené opatření, jež omezilo přístup k Subutexu, nemůže jeho zneužívání stejně zcela zabránit. Podle něj je proto nutné řešit jiný mnohem závažnější problém, a to, že je třeba zajistit, aby Subutex, který je přímo určený k léčení závislých na heroinu, mohl kontrolovaně proudit především k těm, kteří ho potřebují.

Jiří ČÍŽEK, psychiatr, Fakultní nemocnice v Hradci Králové
--------------------
Aby byli vymezeni nositelé pracoviště, lékaři, kteří jsou vlastně oprávněni nejen tedy předepsat ten lék, nejen tedy správně indikovat jeho použití, ale kteří jsou schopni i léčbu v případě neúspěchu nebo zneužití zastavit a zároveň, aby celý systém dokázal vzájemně třeba poskytováním informace předejít tomu, že pacient se v tom daném městě nebo regionu vyskytuje v krátké době u více lékařů a nechá si prostě předepisovat různé léky využívajíc vlastně toho problému, že není možné si nějak vzájemně předat tuto informaci. Čili pokud nositelé nebudou nějak definováni a vymezeni a pokud mezi nimi nebude nějaký fungující systém, tak si myslím, že tam vždycky bude půda a pole a prostor k určitému zneužití.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma