Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 03.11.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Studie o kouření marihuany
TV Nova | 2.11.2003 | 19:30 | pořad: Televizní noviny

Jana ADÁMKOVÁ, moderátorka
--------------------
Příjemný dobrý večer. Je půl osmé, a to je ten pravý čas pro vaše Televizní noviny. Vítejte.

Karel VOŘÍŠEK, moderátor
--------------------
Dobrý večer.
Nepříjemné překvapení přinesla studie o kouření marihuany v členských a kandidátských zemích Evropské unie. Patnácti a šestnáctiletí u nás jsou v experimentování s marihuanou na prvním místě v Evropě. Policisté dokonce tvrdí, že konečné číslo je daleko vyšší. Navíc podle nich vede od marihuany cesta k dalším drogám. I proto je překvapilo, že odborníci z protidrogových center berou smutné prvenství na lehkou váhu.

redaktor
--------------------
Rodiče patnácti až šestnáctiletých dětí budou asi velmi překvapeni. Zkušenosti s marihuanou má totiž v této věkové kategorii každé třetí dítě.

16letý uživatel marihuany
--------------------
Když jsem vyzkoušel poprví marihuanu, tak mi bylo asi kolem čtrnácti let.

16letý uživatel marihuany
--------------------
No, marihuanu kouřím kvůli tomu, že jsou po tom dobrý stavy.

Jiří PRESL, vedoucí protidrogového střediska Drop-in
--------------------
Není to radostné, ale že bychom se kvůli tomu měli hroutit, to bych taky neřekl.

redaktor
--------------------
Organizace pomáhající závislým totiž poukazují na to, že mládež s marihuanou vesele experimentuje nejenom u nás, ale i ve Francii a Británii. Policie však varuje, čísla za naši republiku jsou prý podhodnocená. Třicet pět procent podle policie prezentuje pouze ty případy, kdy se mládež k užívání marihuany přiznala.

policista Národní protidrogové centrály
--------------------
Těch mladých lidí, kteří takto experimentují s marihuanou pravděpodobně bude ještě více.

osoba
--------------------
Já si myslím, že to je dneska hodně rozšířená záležitost. Bohužel.

osoba
--------------------
Je to strašný, no.

osoba
--------------------
To není dobrý pro ty mladý lidi.

Viktor MRAVČÍK, Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti
--------------------
S čím můžeme být relativně spokojeni, je, že zatímco užívání marihuany je relativně vysoké, tak užívání tvrdých drog, pervitinu a heroinu, je nízké.

redaktor
--------------------
Policie však podobná hodnocení odmítá. Podle ní je totiž marihuana odrazovým můstkem pro pervitin, heroin a podobně.

policista Národní protidrogové centrály
--------------------
My a priori odmítáme to dělení na drogy měkké a tvrdé. Droga je jednou droga, jako jed je jednou jed.

redaktor
--------------------
Policie je překvapena, jak klidně české protidrogové organizace přijaly poslední evropskou studii na téma drogy. Zvláště když ještě před devíti lety marihuanu znalo pouze každé čtrnácté dítě.

redaktor
- Jiří DLABAJA, redaktor
- Petr KUNFE, redaktor
________________________________________________________________________

Národní protidrogová centrála slaví výročí, Gross dával medaile
Zpravodajství ČTK | 1.11.2003 | 18:10 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: RNF

PRAHA 1. listopadu (ČTK) - Národní protidrogová centrála (NPC) dnes slaví dvanáctileté výročí svého založení. Dlouholeté zásluhy jejího šéfa Jiřího Komorouse a dalších čtyř lidí v boji proti drogám ocenil vyznamenáními již ve čtvrtek ministr vnitra Stanislav Gross. Medaili dostal například i známý protidrogový expert Jiří Vacek, řekla ČTK mluvčí policejního prezidia Andrea Filipová.

Gross poděkoval příslušníkům NPC za jejich náročnou a nikdy nekončící tvrdou práci a popřál jim do budoucna mnoho dalších úspěchů, uvedla.

Při příležitosti vzniku NPC se uskutečnilo i jednání se styčnými důstojníky zahraničních protidrogových jednotek. Konstatovali, že se podařilo dosáhnout kvalitní mezinárodní spolupráce na poli boje s drogovým podsvětím, informovala mluvčí.

Národní protidrogová centrála byla založena 1. listopadu 1991 jako protidrogová brigáda tehdejšího Federálního policejního sboru. Od počátku roku 2001 se stala samostatným policejním útvarem s celorepublikovou působností. Do té doby působila jako součást Útvaru pro boj s organizovaným zločinem.

Za dobu své dvanáctileté existence provedla NPC 1073 operací, při nichž bylo zatčeno přes 1900 pachatelů, z toho 315 cizinců. "Celkem byli obviněni z 2895 trestných činů," upřesnila Filipová. Podle ní se Komorousova jednotka zasloužila o odhalení a zajištění téměř 160 tun drog a od počátku loňského roku víc než 40.300 tablet extáze. Na českém území zlikvidovala bezmála 160 drogových laboratoří.

Komorous a jeho lidé se těší úctě a respektu svých zahraničních kolegů. Loni napsal knihu o vzniku Národní protidrogové centrály a o boji proti drogám.

rnf kar
________________________________________________________________________

Policie zatkla kvůli podezření z prodeje heroinu matku se synem
Zpravodajství ČTK | 1.11.2003 | 17:11 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: RNF

PRAHA 1. listopadu (ČTK) - Policisté zadrželi kvůli podezření z distribuce heroinu jednačtyřicetiletou ženu a jejího dvaadvacetiletého syna. Drogu podle policie prodávali ve velkém celý rok v bytě v Ruské ulici v Praze 10 a okolí. Měli stálou klientelu, řekla dnes ČTK mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Podle ní si dvojice přišla prodejem heroinu na stovky tisíc korun. "Cena za 0,3 gramu drogy se pohybovala zpravidla kolem 300 korun," uvedla Miklíková.

Podle ní měl ale pár i odběratele, který najednou koupil heroin za 120.000 korun. Mezi zákazníky měly zastoupení různé věkové kategorie. "Většinou kolem dvaceti, ale také kolem čtyřiceti let," upřesnila mluvčí. Výjimkou nebyl ani narkoman mladší osmnácti let.

Při zásahu proti dealerům skončili v rukách policistů i další dva lidé. Druhý, šestnáctiletý syn podezřelé ženy, který byl na útěku z dětského diagnostického ústavu, a jednadvacetiletý mladík podezřelý z vloupání do auta.

Akce příslušníků Odboru boje s organizovaným zločinem a kriminalistů z Prahy 10 završila dlouhodobé sledování činnosti podezřelé dvojice. Policejní rada matku se synem krátce po zadržení obvinil z nedovoleného držení drog. V policejní cele nyní čekají na rozhodnutí o návrhu na vazbu. Hrozí jim dva až deset let vězení.

rnf kar
________________________________________________________________________

Policisté ve středních Čechách udělali velký zátah na zloděje aut
Zpravodajství ČTK | 31.10.2003 | 16:41 | rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj | autor: SBP

MLADÁ BOLESLAV/PRAHA 31. října (ČTK) - Velký zátah na skupinu zlodějů automobilů provedly desítky policistů ve středu a ve čtvrtek na území středních Čech. Policie dosud zadržela šest podezřelých osob, zajistila čtyři automobily a také 25 balíčků marihuany. Jak dnes řekla ČTK mluvčí středočeské policie Soňa Budská, počet podezřelých se ještě může rozšířit.

Policisté tak částečně rozbili gang zlodějů, již především v Praze kradli vozy zejména značek Mercedes, Renault a Ford. Ukradené osobní vozy a dodávky vozili na různá místa středních Čech, kde je rozebírali. Náhradní díly pak prodávali na vrakoviště především na Kladensku.

Čtvrteční razie začala ve středu ráno a pokračovala ve čtvrtek. Zapojili se do ní jak policisté z pražské a středočeské policejní správy, tak zásahová jednotka a policisté z Rakovnicka, Kladenska, Mělnicka a Benešovska. Provedli sérii prohlídek v domech, dílnách, garážích a vrakovištích.

Šest zadržených osob již obvinili z krádeže ve spolupachatelství a podali návrh na jejich vzetí do vazby. Policejní akce bude pokračovat i v následujících dnech.

Pavel Šubrt fcz
________________________________________________________________________

Pergnerová stane kvůli drogám příští týden opět před soudem
Zpravodajství ČTK | 31.10.2003 | 16:19 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: STK

PRAHA 31. října (ČTK) - Bývalá televizní moderátorka hitparády Eso Tereza Pergnerová stane kvůli obvinění z distribuce drog znovu před soudem. Obvodní soud pro Prahu 8 ji sice v únoru obžaloby zprostil, státní zástupkyně se ale odvolala. Kauzou se tak bude zabývat pražský městský soud. "Líčení je nařízeno na 5. listopadu," řekla ČTK pracovnice odvolací kanceláře soudu.

Termín odvolání se oddálil zejména proto, že Pergnerová má tři adresy pobytu. Trvalo dlouho, než se obvodnímu soudu podařilo ji informovat, že zprošťující rozsudek není pravomocný, protože se žalobkyně odvolala.

Podle obvodního soudu nebyl Pergnerové, bojující několik let se závislostí na drogách, skutek prokázán. Obžaloba ji vinila z toho, že nejméně pětkrát podala bezúplatně pervitin bývalé družce svého bratra Gabriele Černé. Výpověď korunní svědkyně Černé však podle soudu obžalovanou neusvědčila. Státní zástupkyně v závěrečné řeči navrhovala soudu pro Pergnerovou rok vězení s podmíněným odkladem na dva až tři roky.

Černá se při výpovědi u soudu snažila Pergnerové pomoci. "Fetovaly jsme spolu, ale Tereza mě do drog nikdy nenutila, já sama jsem byla v té době těžký feťák," prohlásila. Vysvětlovala, že jí Tereza několikrát finančně vypomohla a ona sama si za nevratnou půjčku pořídila pervitin. Žalobkyně však Černou upozornila na rozpory v její výpovědi na policii a před soudem. Vyšetřovatelům totiž řekla, že Pergnerová platila drogy za ni. Černá to popřela.

Pergnerová bojovala před lety se závislostí na pervitinu a nakonec se jí zbavila. Poté však začala užívat heroin. Drogové závislosti ji nezbavilo ani narození syna Samuela, který je nyní v péči Tereziny matky. Tereza tvrdí, že několik měsíců abstinuje.

Štěpánka Kučerová rot
________________________________________________________________________

Policie zadržela při silniční kontrole dva muže s efedrinem
Zpravodajství ČTK | 31.10.2003 | 13:49 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

PRAHA 31. října (ČTK) - Policii se ve čtvrtek večer podařilo zadržet při běžné silniční kontrole dva muže, kteří u sebe měli tři kilogramy látky efedrin. Více informací však vyšetřující policejní rada zatím nechce zveřejnit, řekla dnes ČTK tisková mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Efedrin zařadil Mezinárodní olympijský výbor jakožto stimulační drogu na seznam zakázaných dopingových prostředků. V Česku patří mezi zakázané drogy, lze ho získat pouze v lékárnách na zvláštní předpis. Běžně je ale dostupný například v USA, kde je volně prodejný. Sto tablet tam vyjde přibližně na 20 dolarů (asi 560 korun).

jhr kš
________________________________________________________________________

Krátce DNES
Mladá fronta DNES | 3.11.2003 | rubrika: Východní Morava | strana: 1 | autor: (tn)

Zlín: Řidič asi boural pod vlivem drogy

Havárii, na níž se zřejmě podílela droga, vyšetřují policisté ve Zlíně. Na křižovatce ulic Dukelské a Dřevnické nezvládl řidič z Kostelce u Holešova řízení svého vozu. Postupně naboural na parkovišti tři auta a pak narazil do stromu, který jej nasměroval do koryta Dřevnice. Řidič utrpěl lehká zranění. "Ve vzorku krve, který jsme řidiči odebrali, byla nalezena látka, podezřelá jako droga," uvedl policejní mluvčí Ivo Mitáček.
________________________________________________________________________

Mladík nabízel drogu pervitin
Mladá fronta DNES | 1.11.2003 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 2 | autor: (ČTK)

Trutnov - Až deset let vězení hrozí čtyřiadvacetiletému mladíkovi z Trutnovska, jehož policisté obvinili z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Policejní vyšetřování ukázalo, že muž měl od ledna do konce července letošního roku darovat či prodat drogu pervitin několika osobám. Jedna z nich byla mladší 18 let.
________________________________________________________________________

Dopisy
Mladá fronta DNES | 3.11.2003 | rubrika: Kraj Plzeňský | strana: 3

Protože Krajský soud v Plzni nenašel žádný důkaz o tom, že by pětadvacetiletý Karel Holman pěstoval a rozdával marihuanu, které u něj policisté našli tři čtvrtě kilogramu, poslal jeho případ soudce Tomáš Bouček před přestupkovou komisi. Verdikt, který znovu připomněl nejasnost zákonné úpravy o větším než malém množství drogy, rozpoutal nebývalou diskusi na stránkách internetového serveru iDNES. Některé příspěvky uživatelů přetiskujeme, ačkoli jsou podepsány jen pseudonymy.

Rozhodl tak, co rozumní lidé již ví. Marihuana je lehká a pokud člověk neprovozuje velkopěstírnu, tak nebezpečí není velké. Naopak přílišná kriminalizace vytlačí marihuanu k dealerům s tvrdými drogami a ti se již postarají o to, aby konzument přešel na něco tvrdšího, než je tráva.
Zinfo

Jediným řešením je nezávislost soudů omezit. Podotýkám: ne ji zlikvidovat, ale regulovat. Aby byl soudce za takovéto rozsudky zodpovědný - např. ministrovi nebo parlamentní komisi. Tohle je stupidita a je nutné jí zamezit.
Jarda1

Aspoň jeden soudce pochopil, že když si někdo pokuřuje pro vlastní potřebu a neprodává desetiletejm dětem, tak nikomu neškodí (maximálně sobe).
Vyma

Je to jasný. Soudce taky hulí.
Romankod

Zákon o větším než malém množství je jedním z největších omylů naší tzv. protidrogové politky. Většina politiků respektive zákonodárců nemá naprosto přehled, co se děje "venku". ... Naše společnost na úplnou legalizaci ještě není připravena, ale nynější stav je tím nejhorším, co se může dít.
Zeppelin

V USA když najde policajt v autě vajgla od marjány (stejně jako otevřenou plechovku s pivem), tak je řidič zatčen a čeká ho soud.
Thyronxx

Soud chápe význam spravedlnosti. Konečně dobrá zpráva! Líbí se mi, že soud posoudil případ s citem a ne podle zajetých kolejí. Je přece dobře, když soud zohlední míru společenské nebezpečnosti.
KinkyLab
________________________________________________________________________

Havaroval asi pod drogou
Právo | 3.11.2003 | rubrika: Kronika dne | strana: 4 | autor: (kob)

ZLÍN - V sobotu krátce před půlnocí došlo ve Zlíně na křižovatce Dřevnické a Dukelské ulice k dopravní nehodě. Sedmadvacetiletý muž z Kostelce u Holešova vjel mimo silnici na parkoviště, kde narazil postupně do tří zaparkovaných aut a sám se odrazil do stromu a koryta řeky Dřevnice, kde zůstal stát. Řidič vyváznul ze zcela zdemolovaného vozu jen s lehkým zraněním s dobou léčení do deseti dnů, ovšem záchranáři jej převezli do nemocnice na JIP k pozorování. "Na místě zasahovali také hasiči, kteří vyprostili vozidlo z koryta řeky. Majitelé poškozených vozidel si vyčíslili škodu na 80 000 korun," uvedl policejní mluvčí Ivo Mitáček. Při ošetřování záchranáři nemohl řidič absolvovat dechovou zkoušku na zjištění alkoholu, ale byl mu nařízen kontrolní odběr krve. Protože policisté u něj zajistili látku ve formě bílého prášku, podezřelou jako drogu, ihned nařídili kontrolní vyšetření na přítomnost drogy.
________________________________________________________________________

Mafián zvaný Zvíře v nemocnici
Týden | 3.11.2003 | rubrika: Lidé & showbyznys | strana: 113 | autor: -rvz-

Bývalý boss italské mafie Salvatore Riina minulý týden pocítil srdeční potíže a byl odvezen z přísně střeženého vězení Marino del Tronto na jednotku intenzivní péče v místní nemocnici. Vyvolalo to spekulace: není to jen trik někdejšího kmotra, jak se po deseti letech v naprosté izolaci znovu spojit se svou "famiglií"? Zvláště když začátkem října byl zatčen jeden z dalších vysoce postavených mafiánů a dost možná se stahují i sítě kolem Riinova nástupce na místě "bosse bossů" Bernarda Provenzana? Vypadá to sice jako okoukané z mafiánských filmů, nicméně takový je Riina sám. Údajně chladnokrevný, vysoce inteligentní a za své zločiny opakovaně odsouzený na doživotí. Stojí za smrtí mnoha mafiánů, ale také prokurátora Paola Borsellina, který mnoho z nich přivedl před soud. Právě za tuto vraždu byl v roce 1992 odsouzen, ovšem v nepřítomnosti, jelikož byl tou dobou už téměř dvacet let nezvěstný. V Palermu, které není ani z poloviny tak velké jako Praha, se vydržel skrývat až do roku 1993. Pomohly mu jeho styky s policií a organizovaným zločinem. Před srdečním kolapsem ale třiasedmdesátiletého obézního mafiána jeho kontakty neuchránily: špagety, drogy a přemíra vražd organismu nesvědčí.
________________________________________________________________________

Usušená droga skončila v policejním skladu
Listy Písecka | 31.10.2003 | rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic | strana: 18 | autor: hb

Chřešťovice - Nejméně sto šedesát rostlin konopí setého vypěstovali v katastru obce tři mladíci, jeden ve věku patnáct a dva devatenáct let. Policie u nich zajistila v jednom případě 461 gramů sušené drogy s obsahem 2,6% účinné látky, v případě druhém pak 379 gramů drogy s obsahem 1,9% delta 9-THC. Z trestného činu toxikomanie je v obci podezřelá ještě jedna dvacetiletá dívka, která vypěstovala nejméně tři rostliny marihuany. Ty usušila a použila pro svoji potřebu. hb )
________________________________________________________________________

Honička stála dva mladé životy
Plzeňský deník | 31.10.2003 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: ZDENĚK MLNAŘÍK, PAVEL MIŠKOVSKÝ

Sušice - Měla to být skvělá zábava party mladých. Honit se závratnou rychlostí ulicemi města. Užít si adrenalin, možná i drogy. Výsledek? Chlapec a dívka, oba sotva dvacetiletí, přišli o život. Tragédie se odehrála včera odpoledne v Sušici. Dvě auta plná mladých lidí závodila v ulicích města, jedno z nich při předjíždění ve Volšovské ulici ale narazilo do protijedoucí Avie. "Řidič předjíždějícího Fordu Escort a jedna dívka sedící na zadním sedadle při nehodě zemřeli, další dívka a mladík se zranili," řekl zástupce ředitele klatovské policie Karel Fořt. Všichni byli podle něj ze Sušice ve věku kolem 20 let. Jak jsme se dozvěděli od místních obyvatel, mladí závodníci si z Volšovské ulice dělali autodrom často, klidně i ve čtyři ráno. Několikrát si místní stěžovali policii. Byla prý otázka času, kdy dojde k havárii. Rychlost, kterou se včera auta v osudný moment hnala, je odhadována na sto třicet kilometrů v hodině. V havarovaném voze se tachometr zastavil na osmdesátce, na vozovce však byla znatelná brzdná dráha. Podle mluvčího krajských hasičů Františka Vaška dívka zemřela na místě, řidič skonal v sanitce. Šofér nákladní avie vyvázl s drobnými šrámy. Jeden ze zraněných mladíků, kterého záchranáři převezli do nemocnice, byl navíc agresivní a napadal zdravotnický personál. V havarovaném voze našli policisté marihuanu a pravděpodobně i další drogy, včetně prostředků na jejich přípravu. Není proto vyloučeno, že posádka byla pod jejich vlivem. Druhé závodící vozidlo, zřejmě BMW tmavé barvy, z místa ujelo, aniž by se kdokoliv z auta pokusil o poskytnutí první pomoci. Policisté po něm až do večera marně pátrali. "Pravděpodobně člen posádky tohoto vozidla přiběhl krátce po srážce na místo nehody a vykřikoval, že v tom nejede. Než ale stačili policisté zareagovat, byl zase pryč," řekl Fořt.
________________________________________________________________________

Obvody pracují na bezpečnosti občanů
Ústecký deník | 31.10.2003 | strana: 17 | autor: JIŘÍ DANÍČEK

Ústí nad Labem - Především na bezpečnost občanů se zaměřovala ODS ve svých předvolebních slibech. Vzhledem k tomu, že ODS obsadila i posty starostů všech městských obvodů, podívali jsme se, jak se starostům daří plnit jejich sliby.
Drogy z centra
prý nezmizely

Starosta centrálního městského obvodu Radek Vonka sliboval občanům před volbami například zavedení jízdného pro rodiče s dětmi zdarma. "Mohu říci, že se to podařilo,"
uvedl Vonka.
Sliboval ale také, že zajistí konec přítomnosti narkodealerů a jiných nelegálních či nevhodných aktivit na Mírovém náměstí. Je přesvědčen, že i to se ve spolupráci s městskou policií podařilo. Jiný názor má ale Michal Polesný, koaliční kolega (US-DEU) a zároveň manažer koordinační skupiny magistrátu pro osoby ohrožené drogou. "Je pravda, že prodej drog na lavičkách a přímo lidem na očích se omezil. To, že není na očích ale neznamená, že v centru města se drogy neprodávají. Jejich prodej nezmizel, i množství prodávaných drog je stejné a neomezila se ani jejich dostupnost. Kdo chce, dealera si jednoduše najde a drogu si koupí," uvedl Polesný.

Počet sportovišť
v Neštěmicích roste

Neštěmická starostka Miloslava Válková před volbami tvrdila, že jejím cílem je, aby se obyvatelé obvodu cítili bezpečně doma i na ulici. Místostarosta Václav Pucherna (Strana zelených) říká, že snaha o zvýšení bezpečnosti je. Byl například posílen počet městských strážníků a v rizikových místech jsou stálé hlídky. "Na druhou stranu je jasné, že jsou oblasti bezpečné a jiné méně bezpečné. Městská policie nemůže zvládnout úplně vše. Nicméně výrazný posun k lepšímu tu je," řekl Pucherna.
Další slib, tedy budování sportovních zařízení pro mládež, se podle Pucherny daří Válkové plnit beze zbytku. "V Matiční ulici vzniklo hřiště, kousek od radnice je horolezecká stěna, máme zpracovaný projekt na vytvoření víceúčelového hřiště, další projekty připravujeme," řekl Pucherna.

Starosta Severní Terasy
je se svou prací spokojen

Starosta Severní Terasy Jiří Brodský je se svou prací také víceméně spokojen. Sliboval ale například zvýšení počtu strážníků v obvodu tak, aby i v noci měl obvod dvě hlídky. "To se zatím naplnit nepodařilo,"
uvedl Brodský.
Chtěl také podpořit instalaci monitorovacích systémů v místech, kde dochází k častým krádežím aut, nebo jejich vykrádání. "To se také splnit nepodařilo, do budoucna s tím ale počítáme," uvedl.
Je ale například spokojen s tím, že se snížil počet stížností na hluk z nočních podniků a restaurací. Ty prý nyní pravidelně monitoruje branně bezpečnostní výbor.

Místostarosta Střekova
starostu spíše chválí

Zvýšený počet strážníků sliboval střekovský starosta Ivan Charvát. "Mám informace o tom, že se má v nejbližší době zvýšit o tři strážníky," řekl místostarosta Pavel Boček (KDU-ČSL). Podle něj plní Charvát i další slib, tvrdý postup vůči dlužníkům obce. Střekov prý zažil již několik exekucí. Také byly obnoveny přechody pro chodce a byl zvýšen jejich počet. I tím podle Bočka splnil Charvát další volební slib. Jeden se mu prý ale nadále nedaří plnit. Tedy prosazení akcí, které mají vést ke zvyšování bezpečnosti při provozu na komunikacích a křižovatkách.
________________________________________________________________________

Učni hrozí za prodej marihuany vězení
Olomoucký den | 1.11.2003 | rubrika: Region | strana: 7 | autor: (dk)

Jeseník * Mladíci z Odborného učiliště v Lipové - lázních na Jesenicku půjdou za distribuci marihuany před soud.Za prodej drogy mohou jít na pět a plnoletý učeň dokonce na deset let do vězení.
"Vyšetřovatel trojici obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů," sdělila mluvčí policie Natálie Orlová. Případ ohlásila policii vychovatelka učiliště, která drogu nalezla ve skříňkách svých svěřenců. Hlavním distributorem drogy v učilišti byl podle zjištění policie osmnáctiletý učeň z Karviné. "V prostoru vlakového nádraží v Lipové si opatřil 26,6 gramu sušeného konopí, které předal k dalšímu prodeji sedmnáctiletému učni ze Vsetína. Dne 6. října prodal za 350 korun 10,7 gramu usušené hmoty šestnáctiletému chlapci z Bruntálu," řekla Orlová. Jak podotkla,žádnému z hochů se následný prodej nezdařil.
________________________________________________________________________

Linka Anonymní svědek dnes zahájila na Znojemsku provoz
Rovnost | 1.11.2003 | rubrika: Z okresů | strana: 11 | autor: Anna Černá

Znojmo * Od dnešního dne funguje i na Znojemsku linka Anonymní svědek, která je určena pro veřejnost a od které si policie slibuje těsnější spolupráci s občany.
"Důvod zavedení této linky je naprosto jasný a prozaický. Chceme tímto zatím netradičním způsobem navázat kontakt i s občany, kteří nejsou ochotni přímo komunikovat s policií," vysvětlil Petr Sikora, ředitel Okresního ředitelství Policie České republiky Znojmo. Veřejnost má podle mínění policie velké množství informací o páchaných trestných činech a od oznámení okolností trestného činu a jeho pachatelů občany často odradí nutnost svědčit do protokolu a poté třeba vystupovat před soudem.
"Číslo 800 100 864 je zcela bezplatné a v průběhu 24 hodin má volající možnost během minuty sdělit například konkrétní informace o konkrétním pachateli. Volání je anonymní, oznamovatel nemusí sdělit své jméno, na telefonním přístroji se nezobrazuje ani číslo volajícího. Neslouží pro volání v tísni. Policie následně prověří pravdivost a pokusí se zajistit důkazy. Samotné volání bude použito pro policejní práci a nemá charakter soudního důkazu," doplnil informace Jindřich Hujňák, tiskový mluvčí znojemské policie. Linka navíc neslouží pro podání trestního oznámení. Ta se podávají do písemného protokolu na příslušném obvodním oddělení. "Linku spouštíme na základě dobrých zkušeností zlínských kolegů. Ti během půlroku, kdy u nich linka funguje, přijali kolem dvou set zpráv a ty pomohly při řešení asi čtyřiceti případů, některých i staršího data.Ke zneužívání prakticky nedošlo," dodal mluvčí. Policie věří, že volající pomohou při objasnění drogových deliktů, domácího násilí i při boji proti vloupání do osobních vozidel a krádeží a také při vloupáních do chat, domů či bytů.
________________________________________________________________________

Chytrý prach budí strach
Květy | 30.10.2003 | rubrika: Kronika Země | strana: 60 | autor: IVO BARTÍK

Pozor, řítí se na nás neviditelní robůtci! Můžou být naši nejlepší sluhové, ale i nejhorší páni

Po zubatých obludách z filmu Jurský park vypustil Michael Crichton ze svého počítače další várku zabijáků - tentokrát pro člověka neviditelných. Zdivočelí nanoroboti ovšem v Crichtonově nové knize Kořist řádí ještě děsivěji. Člověk je vdechne a oni pak z mozku ovládají jeho jednání!

Vývoj nanotechnologií je vědní obor, který může v blízké budoucnosti nejvíce ovlivnit naši existenci. Řada vědců si od něj slibuje zkvalitnění lidského života a jeho prodloužení třeba až na 500 let. Ekologové však naopak varují, že se může opakovat případ geneticky upravených rostlin. Je správné vypustit z láhve džina, který se dokáže z ochotného služebníka proměnit v krutého nepřítele?

Reaktor v žilách

Samo slovo nanotechnologie se poprvé objevilo počátkem 80. let. Označuje výrobu strojů a zařízení, jejichž rozměry se pohybují v miliontinách milimetru. Pro takové výtvory neexistují žádné překážky: po vdechnutí se přes plíce dostanou do krve a snadno prostoupí až do nitra buňky. Zázrak! Tak k věci přistoupili nadšení lékaři. Právě oni mají pro roboty nepatrné velikosti řadu uplatnění. Můžou například uvnitř lidského těla ničit nádory, "roznášet" léky přesně na místa určení, zabíjet viry, kontrolovat množství cholesterolu či obsah vitaminů a v případě potřeby okamžitě zasahovat. Ještě vyspělejší nanoroboti by pak měli provádět operace přímo v těle pacienta a dokonce opravovat jeho geny. Maličkostí se vedle toho jeví schopnost bleskově diagnostikovat zdravotní stav člověka a hlásit jeho změny. Odkud by robůtci brali dostatek energie na dlouhodobé hlídkování a zákroky? Podržte se: největší fantastové předpokládají, že by je poháněly zabudované jaderné reaktůrky!

Nudná pravda, barvitá lež

Přestože se vývoj nanotechnologií stává hitem světové (a pozvolna i naší) vědy, veřejnost o nich mnoho neví. Odborníci očekávají, že bouřlivé diskuse začnou až po uvedení katastrofického filmu, který už podle knihy Kořist chystá společnost 20th Century Fox. Mrzí je však, že budou vedeny zmatečně. "Crichtonův spisek je plný nesmyslů," zuří doktor Eugen Ramsey z univerzity v Yale. "Například představa, že by nanoroboty poháněla elektřina ze slunečních článků, je scestná. To by museli být velcí jako husy. Iluzí je také hbitý pohyb ve vzduchu - tam by roboti byli vydáni napospas větru." Svět rozměrů nano přitom opravdu může být nebezpečný. Jenže způsobem, který je daleko méně dramatický (tedy prodejný), než Hollywood potřebuje. Shluky nanovláken (do této formy se třeba upravuje železo, sloužící k chemickému čištění kontaminované zeminy) jsou v podezření, že by mohly při vdechnutí škodit našim plícím. Ještě horší účinky můžou mít nanopředměty z niklu či mědi, pokud se dostanou do krve. To není nemožné: jak zjistili v laboratořích, k vlastnostem nanovýrobků patří i značná těkavost. Jak jen můžou, rozprsknou se do prostoru. Proto by se měly skladovat ve zvláštních nádobách obklopených přetlakem.

Zajistí vítězství "prvního světa"?

"Chytrý prach" nazvala univerzita v San Diegu zde vyvinuté nanočástice, jejichž jedna strana vodu přitahuje a druhá odpuzuje. Někdy se tak ale přezdívá i nanopřístrojům souborně. Přestože jsou zatím na světě jen tak vcelku primitivní aplikace (jako ta ze San Diega), stratégové Západu vidí v nanozařízeních zbraň, jež rozvinutému a bohatému "prvnímu světu" zajistí vítězství nad teroristy i případnými hrozbami "třetího světa". "Možnosti jsou fascinující," říká Eugen Ramsey. "Co třeba létající videokamery velikosti komára či mikrofon, který sledovaný člověk vdechne a neví o tom? Hejno nanorobotů vypuštěné na nepřátelské vojsko může způsobit, že po jejich vdechnutí všichni najednou omdlí či usnou. U teroristů před akcí můžou vyvolat nevolnost. U zločinců zase dokážou šoky vyvolané přítomností zbraně či drog způsobit "řízenou alergii". V nejhorším případě lze robota usazeného v mozku na dálku odpálit a zabít tak jeho nositele. Bůh nás však ochraňuj, zmocní-li se těch báječných zařízení naši protivníci." (Nanoroboti jsou navíc noční můra bojovníků proti globalizaci, kteří se určitě také ocitnou mezi sledovanými.) Plány jsou velké, zatím je však praktické využití nanočástic jen velmi prozaické: pomáhají například při čištění kontaminované zeminy, dodávají se do opalovacích krémů anebo se nanášejí jako izolant na skla či obrazovky...

Robůtci rukují

Do výzkumu nanotechnologií šly v loňském roce v celosvětovém měřítku skoro 2 miliardy dolarů. Velkou část z těchto peněz poskytly armády a tajné služby, jež si od zařízení o rozměrech miliontin milimetrů mnoho slibují. V USA tak třeba dostal Massachusettský institut technologie (MIT) od vojáků 50 milionů, za něž má vyvíjet nové materiály a přístroje. Jedním z prvních cílů MIT je vytvoření textilie na uniformy, která odolá střelám i noži, udržuje stálou teplotu, v případě zranění se stáhne a zabrání tím krvácení, monitoruje základní životní funkce, slouží jako anténa pro GPS a v případě bezvědomí vojáka udržuje spojení s velitelstvím. Tolik jen, o čem se ví; řada výzkumů je ovšem přísně tajná.

Menší to (zatím) nejde

Co jsou předměty či stroje z kategorie nano? Vše v rozměrech řádu nanometrů (nm), tedy miliontin milimetru. Nic menšího zatím lidstvo nedokáže vytvořit. Pro srovnání: průměr 1 nm má třeba šroubovice lidské DNA, zatímco naše červená krvinka už měří 5000x víc.
________________________________________________________________________

linka 158
Listy Pelhřimovska - Vysočina | 31.10.2003 | rubrika: Zprávy z Pelhřimovska | strana: 5 | autor: (po)

Rodičům brala peníze

Humpolec * Policisté provádějí šetření ve věci trestného činu krádeže, kterého se dopustila sedmnáctiletá dívka. Ke škodě svých rodičů odcizila finanční hotovost ve výši nejméně deset tisíc korun. Rodiče však nedali souhlas k trestnímu stíhání a tak bude věc odložena. Během šetření krádeže však bylo zjištěno, že dívka během půl roku v jednom případě za 400 korun prodala a v druhém případě darovala osobě mladší osmnácti let pervitin. Spolu s další dívkou pak v nejméně pěti případech prodaly čtrnáct kusů tablet extáze za 150 až 250 korun a nejméně ve třech případech prodaly pervitin za tisíc korun. Vše osobám mladším osmnácti let.
________________________________________________________________________

Cestující na palubě letadla dostali k jídlu kokain
Frekvence 1 | 31.10.2003 | 18:00 | pořad: Rozhlasové noviny

Lucie HUSÁROVÁ, moderátorka
--------------------
Cestující na palubě kolumbijského letadla dostali jako přílohu k jídlu kokain. Američtí vyšetřovatelé objevili kilogram této drogy schovaný do sáčků od buráků. Nikdo z jednapadesáti cestujících kokain neochutnal.
________________________________________________________________________

V Afghánistánu zahynulo v bojích na 40 lidí
Zpravodajství ČTK | 1.11.2003 | 14:37 | rubrika: Politika - Asie, Austrálie | autor: PEL

ISLÁMÁBÁD 1. listopadu (ČTK) - Nejméně 40 osob přišlo o život v bojích mezi afghánskou policií a bojovníky jednoho bývalého vojenského velitele v provincii Hílmand na jihozápadě Afghánistánu. Oznámila to afghánská oficiální agentura Báchtar. Tři nevládní organizace požádaly mezinárodní stabilizační síly ISAF, aby rozšířily svou působnost mimo Kábul.

Boje začaly v pátek večer ve městě Girišk, když konvoj jednoho z bývalých vojenských velitelů odmítl zastavit kvůli rutinní policejní kontrole. Konvoj střílel na město z raketometů, přičemž byly zničeny četné domy a obchody.

Většinu obětí, mezi nimiž je bývalý vojenský velitel a tři jeho tělesní strážci, tvoří civilisté.

Boje mezi soupeřícími oddíly jednotlivých afghánských válečníků a vojenských velitelů jsou v Afghánistánu časté. Přestože militantní islamistické hnutí Taliban bylo svrženo už před dvěma lety, tito lokální vůdci sice proklamují oddanost prezidentu Hamídu Karzáímu, ale ve skutečnosti vykonávají veškerou moc nad územím, které ovládají.

Tři mezinárodní nevládní organizace, International crisis group (ICG) a humanitární Care international a International rescue committee (IRC), dnes vyzvaly Severoatlantickou alianci, aby rozšířila svou působnost mimo Kábul, jak to umožňuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Organizace také žádají NATO, aby vyslalo do země další síly a prostředky na boj proti extremistům, bývalým vojenským velitelům a také na boj proti obchodu s drogami.

Vítají vyslání předsunuté jednotky německého kontingentu do Kunduzu, ale požadují, aby NATO dávalo přednost rozmísťování v méně bezpečných zónách Afghánistánu.

pel rdm
________________________________________________________________________

Policisté v Riu budou sloužit v plavkách
Zpravodajství ČTK | 1.11.2003 | 14:26 | rubrika: Mix zajímavostí - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: ZDP

RIO DE JANEIRO 1. listopadu (ČTK) - Pánské plavky nebo bikiny se stanou součástí stejnokroje pořádkových sil z brazilského Rio de Janeira. Asi padesátka mužů a žen zákona, kteří budou součástí speciální plážové zásahové jednotky, by měla pod pláštíkem plavek snadněji "infiltrovat" mezi koupající se občany.

Plážová policie bude od příštího víkendu bojovat s hojně rozšířenou drobnou kriminalitou v mekce brazilské turistiky, uvedly policejní zdroje.

"Budou operovat jen v policejních plavkách a beze zbraní. Budou odhalovat skupinky kšeftařů s drogami a plážové zlodějíčky a jakékoli pozdvižení na pláži budou hlásit uniformované složce plážové policie," varuje mluvčí jednotky.

Místní policie přijala "širší bezpečnostní opatření" v reakci na vlnu drobných krádeží na světoznámých plážích Copacabana, Ipanema a Leblon. Celý plán počítá s nasazením tisícovky policistů a plavky musejí být nakoupeny co nejdříve, neboť na jižní polokouli brzy začne léto. Policie neprozradila, zda budou všechny policejní plavky v jednotné barvě; ženy-policistky ale zřejmě budou moci při extrémních vedrech odložit horní díl "uniformy".

zdp dr
________________________________________________________________________

Taliban využívá pašeráků opia k získávání prostředků na zbraně
Zpravodajství ČTK | 31.10.2003 | 21:48 | rubrika: Politika - USA, Kanada a OSN | autor: ML

NEW YORK 31. října (ČTK) - Afghánští povstalci z extremistického hnutí Taliban využívají rozvíjejícího se obchodu s opiem v zemi, aby se dále vyzbrojovali. Přizpůsobili se a jsou nebezpečnější, řekl dnes v New Yorku Heraldo Munoz, předseda výboru Rady bezpečnosti OSN pro sankce proti Talibanu a teroristické síti Al-Káida. "Stále tu jsou hrozby ze strany Talibanu a tyto hrozby rostou," uvedl Munoz po návratu z cesty po Afghánistánu, Spojených arabských emirátech, Indonésii a Singapuru. Podle něj povstalci vybírají peníze od pašeráků drog, kteří procházejí přes území kontrolovaná Talibanem.

Munoz potvrdil, že se rychle znovu šíří pěstování opia. Letos by mohly být velké žně, prohlásil.

Stejně tak se dva roky po americké invazi Afghánistánu po teroristických útocích 11. září 2001 Taliban i Al-Káida přizpůsobují ve snahách obejít sankce OSN. Například peníze dopravují přes kurýry nebo přes neformální finanční struktury namísto prostřednictvím komerčních bank.

Stejně tak operují více na místní úrovni a ne pod centrálním řízením, v jehož rámci šéf Al-Káidy Usáma bin Ládin a jeho pobočníci vydávali rozkazy, dodal Munoz. "Jsou v tomto směru kreativní. Je jasné, že Al-Káida již nemá hierarchickou strukturu," řekl.

ml rdm
________________________________________________________________________

Průzkum: Švýcaři jsou obézní, stresovaní a berou drogy
Zpravodajství ČTK | 31.10.2003 | 16:24 | rubrika: Zdravotnictví - Evropa, ES, NATO | autor: PEL

BERN 31. října (ČTK) - Stres, obezita, drogy: tak neobvyklý obraz Švýcarů přinesly výsledky průzkumu, který dnes zveřejnil švýcarský Federální statistický úřad.

Spotřeba hašiše se ve Švýcarsku za poslední dva roky zdvojnásobila, uvádí se v průzkumu, který úřad uskutečnil na vzorku 19.700 osob. Jediným pozitivním prvkem je snad to, že Švýcaři poněkud snížili spotřebu alkoholu.

Téměř polovina pracujících Švýcarů trpí stresem z práce a více než třetina jich má nadváhu.

Ačkoli se podíl osob, které konzumují hašiš, stále pohybuje pod pěti procenty populace ve věku od 15 do 64 let, jejich počet se od roku 1992 zdvojnásobil. Nejvíce konzumentů konopí je mezi mladými lidmi ve věku od 15 do 24 let: 12 procent.

Spotřeba omamných látek je rovněž stále častější. Zatímco v roce 1992 si 38 procent kuřáků marihuany dalo cigaretu jednou či několikrát týdně, v roce 1997 bylo takovýchto kuřáků už 40 procent a v roce 2002 48 procent.

Švýcarský parlament v září těsnou většinou odmítl legalizovat užívání hašiše a dalších drog vyráběných z konopí.

V případě alkoholu je situace opačná: zatímco v roce 1992 pilo denně alkohol 20 procent obyvatel alpské republiky, v roce 2002 to bylo už jen 16 procent. Vůbec nepije 30 procent žen, ale jen 14 procent mužů.

Značné nervové napětí v souvislosti s pracovní činností pociťuje 44 procent zaměstnaných Švýcarů. Stres pociťují více ženy (47 procent) než muži (41 procent).

Tento stres může vyvolávat deprese a psychosomatické potíže (bolesti zad, hlavy, třes, bušení srdce, poruchy spánku či zažívání a únavu). Tyto potíže mají opět více ženy (38 procent) než muži (21 procent).

Podobna jako většina obyvatel Evropy a Severní Ameriky nabírají i Švýcaři na váze. V roce 2002 mělo 50 procent Švýcarů normální váhu, v roce 1992 jich ale bylo 54 procent. Avšak 37 procent populace je obézní, což odpovídá zhruba dvěma milionům osob.

Naopak 44 procent mladých žen ve věku mezi 15 a 24 lety je příliš hubených, přičemž čtvrtina z nich soudí, že by měla ještě více zhubnout.

Švýcarská vláda si objednává takový výzkum každých pět let.

pel lcm
________________________________________________________________________

Po narození dítěte vyřknou ortel: Má AIDS
Mladá fronta DNES | 3.11.2003 | rubrika: Ze světa | strana: 10 | autor: LADISLAV KRYZÁNEK

Bangkok (Od našeho zvláštního zpravodaje) - Obyčejný starý dům na předměstí Bangkoku. Takových jsou tu tisíce. Kdo by řekl, že právě tady probíhá jedna z frontových linií války proti AIDS. Obyvatelkou zvenčí nevábně vyhlížejícího stavení je i osmiletá Nong. Tahle sympatická dívenka, která se na první pohled ničím neliší od svých vrstevníků, se rozhodně nenarodila na šťastné planetě. Krutý osud nad ní po narození vyřkl smrtelný ortel: Máš AIDS. V nemocničním pokoji, kde žije, vidí jen samé vyhublé postavy, které umírají na stejnou zákeřnou chorobu jako ona. Přesto pojednou vykouzlí na bledé tváři úsměv. "Chtěla bych jít do školy," šeptá ošetřovatelce. Zdejší pacienti mívají jen obyčejná přání. Jejich život je směsicí nudy, bolesti a sem tam i drobných radostí. Usanee Kangeonová, která se stará o šestnáct HIV pozitivních dětí v útulku, říká, že tahle touha malé Nong se možná přece jen vyplní. "Pokud se jí zahojí infekce a ještě trochu přibere, možná by byla schopná tam příští rok docházet. Je to bojovnice," věří mladá žena v dlouhé bílé zástěře, která je jednou z mála thajských křesťanek. Dobrovolně pomáhá těm, kteří jsou tak nemocní, že si sami pomoci nedokážou. "Ale s těmihle nemocnými je to těžké, nikdo neví, co bude zítra. Někdy to postupuje strašně rychle," dodává Usanee. Nong se stala součástí čehosi, čemu v Thajsku říkají šestá vlna. Když AIDS tuto zemi zasáhl poprvé, šířil se jen mezi homosexuály. Pak přišli na řadu narkomani. Třetí vlna začala decimovat prostitutky, poté jejich zákazníky. Ti přenesli řetězec nákazy na své ženy a milenky - to byla pátá vlna. Šestá teď zabíjí nevinné děti těchto žen. "Situace se bohužel zhoršuje," říká Usanee. "Potřebovali bychom větší podporu úřadů, ta však nepřichází." Ve zdejším útulku řídí válku se zákeřnou chorobou vrásčitý reverend Joseph Maier, který před lety v bangkokském slumu založil nadaci na podporu nemocných AIDS. Tuto válku Thajci bohužel zatím prohrávají. Oběti jsou totiž značné: AIDS se už v roce 2001 stal nejčastější příčinou úmrtí v zemi, odhady hovoří o milionu nakažených virem HIV. 300 000 z nich už zemřelo, což je věru dost na 62milionovou populaci. Otec Joe, jak mu tu říkají, se sklání nad postýlkou Nong, bere ji za ruku a tichounce jí šeptá do ouška: "Neboj, neboj, všechno bude o. k." Pak šibalsky přimhouří jedno oko a významně oznamuje: "Dneska bude po obědě zmrzlina." Oči nemocného děvčátka se malinko rozzáří. Den přece jen dostal jakýs takýs smysl. Nong má v pokoji také kamarádku, šestiletou Kaniku. Dívka, sirotek, jejíž jméno znamená v thajštině "květina", se nejspíš nedožije věku deseti let. Přesto sní o tom, že bude slavnou zpěvačkou. "Nemoc se u ní plně rozvinula a Kanika se stala pouhým stínem sama sebe," říká ošetřovatelka Usanee. I toto děvčátko se nakazilo od rodičů. Oba jsou už mrtví. "Je to nespravedlivé. Narodila se ve slumu jako HIV pozitivní, kvůli nezodpovědnosti své matky," cítí s ní ošetřovatelka. "Ta se později oběsila a otec donesl Kaniku k nám." V útulku otce Joea nedávno rozšířili počet lůžek na 150. "I kdybychom jich měli 500, budou vmžiku obsazená," říká starý muž. "Ale nesmíme to vzdávat. Když chcete bojovat s AIDS, nemůžete dělat kompromisy, musí to být absolutní válka," pokračuje. "Musí se do ní zapojit celá společnost, protože AIDS postihuje všechny. Není to zápas, který bychom mohli přenechat jen vládě nebo badatelům v oblasti léčiv."
________________________________________________________________________

Bankéři v Kremlu a marihuana v Kanadě
Lidové noviny | 1.11.2003 | rubrika: Ekonomika | strana: 7 | autor: Jaroslav Plesl

EKONOMICKÝ DIÁŘ JAROSLAVA PLESLA

Psal jsem tu minule o obrovském podílu opiové produkce na hrubém domácím produktu Afghánistánu. Zajímavé informace o drogovém průmyslu v Kanadě zveřejnil tento týden internetový server Forbes.com. Podle něj má roční objem marihuanové produkce hodnotu sedm miliard amerických dolarů, čímž se řadí na druhé místo hned po těžbě a zpracování ropy a zemního plynu (15,8 miliardy dolarů ročně). Až za pěstiteli marihuany jsou chovatelé dobytka (5,63 miliardy USD) a producenti obilí (1,73 miliardy USD). Hlavním dodavatelem "trávy" pro trh v USA však i nadále zůstává Mexiko. Co si doma Kanaďané vypěstují, to si také vykouří. *
________________________________________________________________________

Archeolog pomohl vypátrat zloděje oltáře
Lidové noviny | 1.11.2003 | rubrika: Zajímavosti | strana: 12 | autor: klt

WASHINGTON - Guatemalské vládě se za pomoci vesničanů a amerického archeologa podařilo po půl roce pátrání získat mayský kamenný oltář z roku 796, který má podle odborníků nevyčíslitelnou hodnotu. Informoval o tom list The Independent. Kamenná deska pod nánosy hlíny a listí odpočívala v džungli na severu Guatemaly zapomenuta až do roku 2001, kdy přišly vydatné deště a voda nánosy odplavila. O existenci "pokladu" se však brzy doslechli zloději. Před dvěma lety se za oltářem do severní Guatemaly nedaleko Cancúnu vypravili maskovaní muži, kteří ho naložili na loď a odvezli. Ukryli ho na neznámém místě a snažili se pro něj sehnat kupce. Fotografie mayského klenotu zaujaly guatemalskou organizovanou skupinu překupníků drog, kteří lupičům za oltář nabídli 4000 amerických dolarů (asi 120 tisíc korun). Zlodějům se však zdála tato částka příliš malá, a tak se překupníci drog rozhodli získat cennou kamennou desku jinak. S lyžařskými kuklami na hlavách se vypravili do vesnice, u které byl oltář nalezen, v naději, že ho lupiči schovali někde poblíž. Během svého neúspěšného pátrání zbili jednu ženu.

Svědectví vyděšených vesničanů

Americký archeolog Arthur Demarest se o oltáři dozvěděl před půl rokem, krátce po tom, co vesnici navštívili drogoví dealeři. Demarest v oblasti pracuje více než 20 let a získal si tak důvěru vesničanů. Ti za ním přišli, aby ho o incidentu a pátrání maskovaných ozbrojených mužů po mayském oltáři informovali. Archeolog ihned informoval guatemalské ministerstvo kultury. Po rozsáhlém pátrání a několika zátazích se podařilo zloděje dopadnout. 270kilogramová deska se nyní nachází v guatemalském Národním muzeu, kde bude restaurována. "Jsme velice šťastní, že se nám podařilo oltář zachránit. Každý den ale lidé umírají kvůli hamižnosti takzvaných milovníků umění, kteří touží mít cenné umělecké předměty ve vlastních sbírkách. Rabování je pro tamější vesničany jeden z největších problémů," řekl Demarest.
________________________________________________________________________

Nejtvrdší ženská věznice na světě
Blesk | 1.11.2003 | rubrika: Politika | strana: 2 | autor: (INT, kt)

MARCOPA - Musejí sbírat odpadky, pohřbívat mrvoly, nechat si nadávat a 23 hodin denně být spoutané v řetězech. Jedinou výsadou je růžové spodní prádlo. Jedna vrátila pozdě pronajatý vůz, druhá znala někoho, kdo prodával drogy, a další si chtěla rychle vydělat jako prostitutka...

Nyní jsou tyto ženy za mřížemi. Z černo-bílé pruhované vězeňské uniformy jim vykukuje růžové prádlo. Každá z nich má na levém kotníku těžký železný řetěz. Patnáct žen sedí ve vězení v Marcopu v horké Arizoně - nejtvrdším nápravném zařízení na světě. Jejich tresty má na svědomí šerif Joe Arpaio (71), který tvrdí: "Ponížení je prvním krokem k nápravě."
Ženy jsou ubytovány po čtyřech v celách o rozměrech 2,5 x 3,3 metry. Mají na výběr: Buď sedět 23 hodin denně uvnitř téhle malé díry bez klimatizace, nebo jít se řetězy na nohou pracovat.
A tak je možné každý den zahlédnout hříšnice, jak pochodují stejným krokem mimo zdi věznice a sbírají odpadky, zametají ulice nebo v nesnesitelném pouštním žáru pohřbívají na hřbitově mrtvá těla bezdomovců. "Je to šílené, ukazovat se takhle na veřejnosti. Lidé na nás troubí a sprostě nám nadávají," svěřuje se jedna z vězněných, Tylisha Chewing.
Jen jednou si ženy stěžovaly u šerifa - bez úspěchu. A důvod? Kvůli příčným pruhům na vězeňském stejnokroji. Prý je dělá tlustšími...

Než se vězenkyně v jednotném šiku vydají do práce, musejí si připnout těžké okovy
________________________________________________________________________

Zabiják žen unikl smrti
Blesk | 3.11.2003 | rubrika: Poslední strana | strana: 24 | autor: (INT, alf)

Přiznal 48 vražd a vyhnul se tak elektrickému křeslu

NEW YORK - Garyho Leona Ridgwaye (54) zná celá Amerika. Pod přezdívkou »Zabiják od zelené řeky« si získal mrazivou popularitu, která překonává i legendu Jacka Rozparovače. Znásilnil a zavraždil totiž brutálně 48 žen.
Všichni jsou otřeseni, dosud se totiž soudilo, že jeho obětí bylo »jen« sedm...

Svět se o jeho bestialitě dozvěděl jen díky strašlivému obchodu. Ridgway, kterému bylo sedm vražd dokázáno, totiž navrhl policii, že jí objasní i osud dalších 41 zmizelých žen, pokud mu slíbí, že nebude popraven.
Policie kývla. "Všechny jsem je povraždil," řekl s ledovým klidem Ridgway.
Jeho krvavá kariéra začala na počátku 80. let v okolí města Seattle. Během několika měsíců tu začaly mizet prostitutky, drogově závislé dívky a ženy bez domova. V roce 1982 bylo několik těl nalezeno v »zelené řece« Green River.
Genová analýza nakonec vedla policisty k Ridgwayovi. Policie ho identifikovala jako vraha sedmi z takřka padesátky pohřešovaných žen. Muž, který pracoval jako autolakýrník, byl v listopadu 2001 zatčen a nakonec usvědčen. Za znásilnění a vraždy mu hrozil trest smrti v elektrickém křesle. A tak došlo nyní k děsivému obchodu mezi justicí a vrahem. Policie mimoto v minulých měsících objevila ostatky dalších žen, protože Ridgway prozradil vyšetřovatelům, kde mají hledat. V nadcházejícím týdnu tedy zabiják žen objasní veškeré vraždy. Místo elektrického křesla ho čeká doživotí ve věznici bez možnosti zkrácení trestu...
________________________________________________________________________

Angličtí hráči brali kokain
Právo | 3.11.2003 | rubrika: Sport | strana: 13

Čtyři současní či bývalí angličtí reprezentanti a další fotbalista z Premier League prý v minulosti užívali kokain. Tvrdí to někdejší hráč Queens Park Rangers a Cardiffu Leon Jeanne v rozhovoru pro list The Sun. Noviny z právních důvodů jména nezveřejnily, poskytly je však antidopingové agentuře UK Sports. "Žádný ze současných anglických fotbalistů neměl pozitivní test na takzvané rekreační či povzbuzující drogy," prohlásil mluvčí FA Adrian Bevington. Dvaadvacetiletý Jeanne byl v minulosti považován za velký talent. Jeho kariéra však skončila dřív, než se mohla rozběhnout, kvůli závislosti na drogách. Minulý týden agentura UK Sport oznámila, že zaznamenala dva pozitivní testy na kokain a extázi.
________________________________________________________________________

Vacka vyznamenala policie
Právo | 3.11.2003 | rubrika: Liberecký kraj | strana: 15 | autor: (sil)

LIBEREC/PRAHA - Čestnou medailí Policie České republiky se od čtvrtečního odpoledne pyšní liberecký protidrogový odborník Jiří Vacek, který si ji převzal z rukou ministra vnitra Stanislava Grosse (ČSSD). Spolu s ním byl medailí za vynikající práci oceněn také ředitel Národní protidrogové centrály a Vackův dlouholetý spolupracovník Jiří Komorous. Další tři důstojníci centrály získali medaili za věrnost. Předání přihlíželi jejich kolegové ze Spojených států, Švýcarska, Rumunska, Bulharska anebo Itálie, kteří s českými specialisty dlouhá léta v boji proti drogám spolupracují. "Velmi si vážím vyznamenání, které jsem dostal, a zvláště proto, že mi ho udělil člen vlády Stanislav Gross. Nepřijal bych vyznamenání od každého z členů této vlády," reagoval pro Právo Vacek. Medaili mu podle jeho slov udělil ministr za zásluhy o založení Národní protidrogové centrály v Česku v den 12. výročí jejího vzniku. Policejní medaile je další v řadě ocenění, kterých se Vacek za svou práci dočkal. Nechybějí mezi nimi ani vyznamenání a ocenění z Thajska, USA či Německa. Vloni na podzim získal od Národní protidrogové centrály i prsten veteránů za svou práci v protidrogové činnosti.
________________________________________________________________________

Policie už má další výrobce pervitinu
Noviny Třebíčska - Vysočina | 31.10.2003 | rubrika: Třebíčsko | strana: 4 | autor: Miroslava Čermáková

Třebíč * Čtyři pachatele, kteří na okrese Třebíč a Jihlava vyráběli pervitin a po obou okresech i mimo ně ho distribuovali, dopadla státní policie v Třebíči. "Policejní rada ve spolupráci s kriminalisty a s Národní protidrogovou centrálou uvalil na dealery vazbu. Tři jsou z okresu Třebíč a jeden z Jihlavska. Při pěti domovních prohlídkách policie zajistila různé přípravky na výrobu pervitinu," informoval tiskový mluvčí Policie ČR Karel Neumann.
Pracovnice protidrogového K-centra Martina Šajovičová na nedávné tiskové konferenci radnice šokovala informacemi o 330 procentní nárůstu výměny injekčních stříkaček oproti údajům z loňského roku. "Vždycky jsem měla představu o krásném počestném městečku Třebíči, ale už ji nemám," svěřila se tehdy Šajovičová.
Zatím poslední případ dopadených dealerů se šetří v době, kdy si radní Třebíče vyslechli informace majora Josefa Žáka z Obvodního oddělení Policie České republiky a velitele městské policie Dalibora Šrůtka o vývoji bezpečnostní situace na území Třebíče za první pololetí roku. Místostarosta Stanislav Mastný, pověřený řízením městské policie, je spokojený s tím, že kriminalita nemá v Třebíči vzestupný trend. Důkazem toho je podle něj právě úspěšný zátah na čtyři dealery pervitinu. "Velký důraz se klade na kamerový systém, díky němuž se podařilo odhalit především viníky vykrádání aut. Trestná činnost se snížila i v oblasti domácího násilí, ničení a rozkrádání majetku. Ubylo vykrádání kójí v bytových domech a autech," konstatoval Mastný. Na druhé straně narůstají přestupky rušení nočního klidu ze strany provozovatelů pohostinství, výtržnosti hostů odcházejících z těchto zařízení pozdě v noci. "Předpokládáme, že s postupným ochlazováním i těchto přestupků ubude, protože se jedná o letní záležitosti," míní radní Mastný.
________________________________________________________________________

Středoškoláci vyrážejí do lesů sbírat halucinogenní houby
Českobudějovické listy | 31.10.2003 | rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic | strana: 19 | autor: MILAN BRABEC

Houbaření se stává zálibou mladých. V lesích však nehledají hříbky, ale halucinogenní houby lysohlávky. České Budějovice - Oblibu a rozšířenost lysohlávek, jimž se také říká "houbičky", potvrzují odborníci i sami jejich uživatelé. "Od nás z ročníku, ze tří tříd, si je dává tak deset lidí," uvedl například osmnáctiletý Dušan. "Houbičkám se v jižních Čechách opravdu 'daří'. Nevím, čím to je. Každopádně se proti nim zasáhnout nedá. Ti lidé se nedají podchytit jinak, než tím, že o nich prostě víme. Nedovedu si představit, že by byl zacílen nějaký program tímto směrem," dodal krajský protidrogový koordinátor Štefan Schwarc.
Lysohlávky s účinnou látkou psilocybinem jsou pouze sezonní drogou. "I když se jich najde hodně a chceš si je schovat, usušit, poptávka mezi kamarády je tak veliká, že nevydrží," poznamenal Dušan. Náctiletí experimentátoři "houbičky" užívají jen příležitostně, obvykle jen několikrát za podzim. "Teď jsem je měl tři víkendy po sobě a už to je moc. Musím si dát delší pauzu, mozek se potřebuje vzpamatovat," podotkl Dušan.
Přesto Schwarc varuje: "I zde může vzniknou návyk, minimálně sociální. Je to zážitek, který si dopřejí jednou, dvakrát a už mohou mít bažení, což potvrzují někteří sami uživatelé. Nelze tyto lidi oddělit od marihuanové scény," označil dále jejich uživatele. "Houbičky" jsou jako každá droga nebezpečné - každého ovlivňují jinak, někdy i malá dávka deseti, patnácti plodnic - normální dávka bývá 20 až 30 hub - může někomu způsobit minimálně nevolnost a zažívací potíže. Iracionální jednání ovlivněné halucinacemi může výjimečně vést i k tragickým koncům.
ZÍTRA čtenářům přineseme podrobnější náhled do problematiky lysohlávek - postřehy a zkušenosti samotných studentů uživatelů.
________________________________________________________________________

Zájem středoškoláků o houbu lysohlávku
Frekvence 1 | 31.10.2003 | 12:00 | pořad: Zprávy

Květa MORAVCOVÁ, moderátorka
--------------------
Mezi českobudějovickými středoškoláky roste zájem o halucinogenní houbu lysohlávku. Jde o sezónní drogu, a tak jsou teď jihočeské lesy plné mladých lidí.

Jarmila SEITLOVÁ, redaktorka
--------------------
Protidrogoví koordinátoři ale varují. Lysohlávky jsou jako každá jiná droga nebezpečné. I malá dávka může způsobit nevolnost a zažívací potíže. Chování ovlivněné halucinacemi pak může mít i tragický konec.
________________________________________________________________________

Müllerovi udělen sedmiletý trest
Prima TV | 31.10.2003 | 19:00 | pořad: Zpravodajský deník

Dana MAKRLÍKOVÁ, moderátorka
--------------------
Sedmiletý trest udělil Krajský soud v Hradci Králové předsedovi Občanské demokratické aliance v Hradeckém kraji Tomáši Müllerovi. Obžaloba jej vinila ze znásilnění a pohlavního zneužívání čtyř dívek z jeho jezdeckého klubu. Müller svou vinu popřel a proces označil za zmanipulovaný a politicky motivovaný.

Alexandra MEŠKOVÁ, redaktorka
--------------------
Třicetiletý Tomáš Müller se měl sexuálních deliktů dopouštět ve svém jezdeckém klubu v Roudnici. Pomáhat s koňmi sem chodily i čtyři nezletilé dívky, Müller jim měl podávat alkohol s hypnotiky, dvě z nich pak znásilnit a další osahávat. Sexuální zneužívaní obžalovaný odmítá, soudu ale výpovědi dívek postačila k udělení sedmiletého trestu.

Lenka FALTUSOVÁ, státní zástupkyně
--------------------
Řetězec přímých i nepřímých důkazů je uzavřený, to znamená, že svědčí na vinu obžalovaného.

Rudolf BUČEK, obhájce Tomáše Müllera
--------------------
Můj klient, jak jste slyšeli, se odvolá, protože nesouhlasí s odůvodněním.

manželka Tomáše Müllera
--------------------
Nebudu se vyjadřovat.

Alexandra MEŠKOVÁ, redaktorka
--------------------
Müller byl vzat do vazby krátce po svém zvolení předsedou královéhradecké krajské organizace ODA a tuto funkci zastává dosud.

Jaromír Mário CÍSAŘ, místopředseda ODA
--------------------
U pana Müllera jsme ctili presumpci neviny a pevně doufám, že sám odstoupí.

Alexandra MEŠKOVÁ, redaktorka
--------------------
V případě, že Tomáš Müller neodstoupí ze svých funkcí dobrovolně, odvolají ho jeho straničtí kolegové na listopadové celostátní konferenci v Humpolci.
________________________________________________________________________

Soud: Půjdeš sedět! Na 7 let!
Blesk | 1.11.2003 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 5 | autor: Jitka Žigová

Politik znásilnil čtyři školačky

HRADEC KRÁLOVÉ - Předseda krajské organizace ODA v Hradci Králové Tomáš Müller (36) je nebezpečný sexuální násilník! K takovému závěru včera dospěl krajský soud. Politika poslal na sedm let do vězení. Trest za opíjení, znásilnění a pohlavní zneužívání čtyř nedospělých dívek, které navštěvovaly jezdecký klub na jeho statku v Roudnici, si má muž odsedět věznici s dozorem. Muž se na místě odvolal.

Do poslední chvíle politik vinu popíral a přesvědčoval soud, že výpovědi dívek, které měl sexuálně zneužít, vznikly jako odplata nebo jsou základem politické objednávky. "Když chce někdo někoho dostat do vězení, obviní jej ze znásilnění. Muž je hračkou v rukách žen a nemá se jak bránit," jakoby rezignoval ve své závěrečné řeči Müller. Musel přiznat, že nemá žádný přímý důkaz o vině ani o nevině. Stejně však na tom podle něho byla i děvčata (16 až 19), které měl během minulých dvou letech zneužít.
Soud však výpovědím dívek, které Müllerovi pomáhaly s jeho koňmi a za odměnu pak na nich jezdily, neměl důvod nevěřit. Věrohodnost prokazovala děvčata i svým projevem. Chvěla se nebo plakala. Dosud je pronásledují pocity hnusu a zoufalství. "Cítila jsem se jako špína," řekla soudu nejstarší z dívek Kateřina.
Stejně jako tři její kamarádky ji muž během noční služby při hlídání hřebící se kobyly opil několika panáky vodky s přídavkem hypnotika. Na omámené a bezbranné oběti pak vykonal soulož. Pak jim pro jistotu dával antikoncepci Postinor, aby neotěhotněly.

Nejmladší z dívek, kterou politik zneužíl. V době činu jí bylo teprve 14 let...
gunman
Policajti sa boja dekriminalizácie marišky ako čert kríža :-))) A viete prečo? Stratili by jednoduché získavanie "výsledkov" v boji proti drogovej kriminalite, takto môžu každého chalana s desiatimi rastlinkami v záhrade vykazovať ako ťažkého dílera a štatistiky vyzerajú dobre. Zasrané pokrytectvo... Na veľké figúry s herákom nemajú, to by museli fakt pracovať, svine...

Takisto zadržané množstvo "drog" 160 ton... Čoho? Kokaínu? Kokoti mizerní...
ooPs
gunman: nebo je to proto, ze by prisli o levnej zpusob ziskavani huleni zabavovanim :)

citace:

policista Národní protidrogové centrály
--------------------
My a priori odmítáme to dělení na drogy měkké a tvrdé. Droga je jednou droga, jako jed je jednou jed.

konecne na to prisli.. takze ten zakaz alkoholu a cigaret bude kazdou chvili, ne?
Taker
4 ooPs
Přesně tak. A co sakra chlast a cíga ty kreténí imbecilní negramotnej policisto NPC. Když to hážeš fšechno do jednoho pytle tak určitě sám nechlastáš a nekouříš viď? Leda hovno
policista Národní protidrogové centrály
--------------------
My a priori odmítáme to dělení na drogy měkké a tvrdé. Droga je jednou droga, jako jed je jednou jed.

Ramon Dexter, hulič a grower
--------------------
Nojo, tak to máte F.U.C.K.T. pravdu. A blbec je taky jednou blbec (sorry, č*rák je jednou č*rák). Kreténe... (zapaluje joint a odchází)
ooPs
Pratele, no tak, na co ty zbytecny urazky.. takovejch lidi je dost a takhle je nepresvedcime, kdybysme se meli rozcilovat vzdycky kdyz na ne narazime, zbytecne bysme si kazili zivot... :smoker: .. berte to tak, ze ne kazdymu je prano :sun:


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma