wad |
Pěkně pořešený :) Zajímalo by mě, jak asi docela hodně lidí, .když se zaplavuje ten stůl, nezačnou ty kostky plavat ? vím že se to pořád řeší že může jak rockwol tak i keramzit plavat (je to keramzit nebo něco jinýho ??) Jinak fakt pěkný a přeju ti a´t se ti začne opravdu dařit.. páč ta pěstírna je fakt pěkná a byla by to škoda.. (co takhle kopletní dezinfekce ?) Jo a taky by mě zajímalo dávkování hnojiv a doba zaplavování a cyklus (většinou 3 až 4 x 15 min co sem tak čtl) tak ať se daří, držím palce, K+ každopádně :D
btw: Zdá se mi to nebo na té poslední fotce má kyticzka takovou nezdravou barvu ? (že by to bylo onou větou " Z toho důvodu i řízky, které mám teď vysazené jsou chcípáčci") |
|
|
Deda Mraz |
wad: díky moc! Co se týče plavání rw kostek, tak když hladina hodně stoupne (ke konci zaplavování), tak taky pozoruju takové jako nadlehčení těch kostek (docela nepatrné), ale asi to dělá spíš keramzit pod nimi. Každopádně se mi nezdá, že by to něčemu vadilo, mezi kostkami je navíc keramzit, který jim nedovolí se různě otáčet nebo měnit polohu, takže to neřeším... Teď jsem týden na růstu a zaplavoval jsem dodnes 5x denně po 4 minutách (to je akorát na kompletní zaplavení + asi 30s navíc), ale dneska jsem to předělal na 8 čtyřminutových cyklů, protože se mi zdálo, že keramzit na povrchu příliš vysychá. To ale neber jako návod, já sám s tím zatím jenom experimentuju.
Hnojím Kristalonem start a mám tam zatím cca 10gr. / 20 l, chtělo by to cenově dostupný EC metr...
A k těm fotkám, samozřejmě ty kytky jsou chcípáčci a proto jsem taky ty fotky přiložil, že je to na nich fest vidět.
Doufám, že se to nějak srovná, protože desinfekce by znamenala zahubit veškeré kytky do poslední a taky hodně práce :rolleyes: |
|
|
Deda Mraz |
update 2. týden růstu 18/6: Tak kytky už se, zdá se, vzpamatovávají, takže zatím docela OK. Hnojím Kristalonem start (1gr/L) + 5ml Bi-Algeenu S90 + ob dva dny 5ml 30% H202 do 20L roztoku. Dosypal jsem keramzit nad povrch rw kostek, protože se tam zalíbilo zeleným řasám. Do budoucna pouvažuji o přikrytí celé přepravky černobílou fólií.
Dokoupil jsem navíc ještě ultrazvukový zvlhčovač vzduchu. Skoro celý je vidět na první fotce, na druhé je rozpoznatelná mlha, která z něj vychází. Je to docela fajn věcička, má docela slušný výkon a aerosol, který z něj vychází, je příjemně chladný, takže v létě mi to snad trochu pomůže s těmi vysokými teplotami... |
|
|
Deda Mraz |
update 3. týden růstu 18/6: Jak je vidět z fotek, pořád je to takový "jo ne"... :( Nejhorší je, že tři kytky se zarazily a vůbec nerostou. Ty zdravější by taky mohly růst rychleji, ale stejně už to asi dneska přepnu na 12/12, po všech těch zkušenostech z tohohle roku už nemám nervy čekat další měsíc, jestli to ještě povyroste...ať dělaj co uměj, holky! :)
Posílil jsem je Polyversem, ale čím dál tím víc se začínám smiřovat s myšlenkou kompletní desinfekce skříně - vyhodit všechno živé a taky keramzit (nestojí tolik, abych riskoval novou infekci), bohatě vystříkat Savem a pak nejlépe objednat nová semínka ze seedbanky... |
|
|
|
2deda mraz>mas to opravdu dobre vyreseny jedu podobne jako ty satnik ale tak jako ty to vytuneny nemam no ted se stehuju a musim prekopat skrin tak dikaz za inspiraci
ten problem s vysokou teplotou koukam jak blazen jak dobre mas vyresenej cooltube a pritom problem s vedrem (ja tu v lete pestovat nemuzu protoze v mistnosti 32 tak pod lampou 28 bez klimatizace nedas ani za boha :(
necetl jsem thread od zacatkuale vidim vetracek na ofuk jen v rohu nahore
ofukujes primo kytky nejakym vykonym ventilatorem?treba by ti to v lete pomohlo shodit trosku tu teplotu |
|
|
Deda Mraz |
deth.: jó šatník, to je poklad... :)
Jinak ventilátorky na ofuk mám 2, v každém rohu jeden a ofukují docela dobře (jsou spíš jen na míchání vzduchu). Navíc je tam hlavní odtah trubkovým ventilátorem 100m3 a taky dva ventilátory v okruhu lampy.
Ono těžko nějak snižovat teplotu ve skříni, když teplota okolí v pokoji je (podobně jako u tebe) kolem 35°C... :(
Vyzkouším v létě ještě ten zvlhčovač vzduchu, jestli pomůže, jinak už se příští rok na pěstování v těch největších vedrech vybodnu. |
|
|
Deda Mraz |
update 1. týden 12/12: Tak jsem přepnul na květ, odstranil zvlhčovačku a jedéém. Jestli to povyroste ještě o 100% tak to bude fajn... |
|
|
Deda Mraz |
update 3. týden 12/12: První kompletní výměna roztoku. Nadávkováno 20ml OBM + 15ml tekutého Cereritu + 5 ml Bi-Algeen S90 na cca 23 litrů vody s upraveným pH.
Zdá se, že mám zaděláno na docela pěkné salámky :) |
|
|
Deda Mraz |
update 5. týden 12/12: hnojivo stále kombinace tekutého Cereritu (5:5:5) a OBM + Bi-Algeen. Dávkování stejné jako v posledním příspěvku. Už se mi sbíhají sliny...
fotky:
1) celkový pohled
2) detail
3,4) dva pohledy na Českou Šiskovinu v těchto dnech :) |
|
|
Deda Mraz |
Update 5. týden 12/12: jen nějaké nové fotky: |
|
|
Deda Mraz |
Na některou z nejbližších sklizní chystám Shivu a Fourway od Nirvany. Objednával jsem je z www.hanfsamen.at a od chvíle, kdy jsem udělal objednávku do chvíle, kdy jsem měl v ruce balíček se semeny to trvalo přesně týden. Peníze jsem poslal poštou jako cenné psaní (automaticky pojištěno), na poště na to koupíte za pár korun speciální neprůsvitnou obálku (v jiné prý ani cenné psaní poslat nejde, tak si kdyžtak můžete ušetřit práci s úpravou standardní obálky). Nebyl v tom sebemenší problém, kdyby měl někdo zájem o další informace, tak se klidně ptejte. |
|
|
cocoNut |
strasne veci , nech sa dari brasko k+ |
|
|
Photographer |
Ahoj dědo :D
vidím, že s konečně začlo dařit :) a to je fajn. Někde v historii tohoto threadu jsem postřehl přání vlastnit EC metr. Teď jsem objevil jedny stránky, které popisují princip měření měrné elektrické vodivosti a myslím si, že by neměl být problém to podle toho jejich výkladu zrobit (samozřejmě samo-domo). Ten link je tady http://www.akvarijni.cz/AC/vodivost.htm#zverex - takže se na to podívej, já do toho určitě půjdu, aspoň to zkusím (veškerá investice je tam nějaký multimetr (cca 100Kč za obi verzi :D), kdybys to chtěl zkusit, a nevěděl si s tím rady, tak se ozvi a já bych ti dal support.
Zatím se měj a ať to roste!
K+ |
|
|
wont |
Zdar Dědo, pomalu se chystám na Ebb&Flow. Jak jsem to tady projížděl tak každej to má trochu jinak. Jak je velká ta tvoje přepravka? A nádrž máš 27l, zajímalo by mě jak často a kolik dolíváš vody. A jak často roztok kompletně vyměnuješ? Dík moc a ať se daří. |
|
|
Deda Mraz |
wont: Dík za přání! Nemám teď možnost přesněji změřit objem té přepravky, ale podle toho, kolik zůstává roztoku v nádrži při zaplavení je to 15-20 litrů. Roztok dolévám po deseti dnech 8-10 litrů a kompletní výměnu provádím zhruba každé 3-4 týdny (jak se mi kdy chce...) |
|
|
Deda Mraz |
update 6. týden 12/12: zase jen několik fotek... |
|
|
Deda Mraz |
update 7. týden 12/12: Kruh se uzavírá... ;)
Provedena kompletní výměna roztoku, hnojivo jsem dal opět Cererit, a to 60 ml na 25 litrů vody. Příští týden dostanou už jen čistou vodu. |
|
|
|
jj docela by se hodila porovnavkova fotecka to vypada vetsi jak moje 400Wklobasky :D
vsak uz to po ty vsi smule bylo potreba ......jsem zvedav na vynos v suchym |
|
|
Deda Mraz |
Je jasný, že už dál asi nemůžu tajit, že jsem upgradoval sluníčko na 250W, ale i když je to jen o 100W víc, tak se o tom docela nerad rozšiřuju... Sice to v žádném případě není na nic jiného než moji vlastní spotřebu, ale stejně...s tou stopadestátkou jsem měl v tomto ohledu klidnější spaní :(
Fotku s nějakým předmětem pro srovnání měřítka dodám zítra, dneska už kytky spí.
Jo a na výnos v suchým jsem taky hodně zvědavý, zvlášť když jsem to já držka nevycválaná a uprchlík rozkoše už začal koštovat... :mutant: |
|
|
Deda Mraz |
Tady je slíbená fotka pro porovnání velikosti palic... |
|
|
|
2dedamraz>tak to je solidni i na 250W ja mel tak zhruba stejny pod 400W
a tu schyzu pri tech palicich v satniku taky znam :D
NEBOJ ONI NEPRIJDOU!!!!
ja mam v satniku 800W a to proto ze 400W mi plice neuzivi :D
taky by mi nekdo tezko uveril ze to stihnu zhulit vsechno sam ale proste stihnu a nenadelam nic
tak at nam to roste a je toho hodne |
|
|
Deda Mraz |
update 4 dny před sklizní: kytky včera přešly na flush a ve středu nebo ve čtvrtek je čeká jejich velká chvíle. Začal už jsem docela mohutně koštovat, počítám, že cca 10g sušeného už jsem ošmikal... :rolleyes:
Povšimněte si na prostřední fotce, jak vrcholek palice, který je jen pár centrimetrů od výbojky, vysokou inzenzitou světla úplně zbělal. |
|
|
Deda Mraz |
Tak jsem to právě setnul a udělal jsem poslední fotky. Mokré to má dost přes půl kila, uvidíme, na kolik se to seschne, ale každopádně zářím štěstím a jsem s tou sklizní zase po dlouhé době nad míru spokojený. To jsou salámy, o jakých se mi nesnilo... Já su tak šťastné! :D |
|
|
|
na 250W fakt husty!!!!!deda mraz rulezz :D:D |
|
|
wad |
Tak to je rachot, docela nestíhám s toho jak se ti to podařilo, a pak tady vykládej něco o smůle. A myslím že 250W není zase takovej kotel :) sou tu větší blázni (2x 600W) :D Tak přeju příjemné pokouření a pak nezapomeň na nějakej smoke report.. :afro: |
|
|
Deda Mraz |
Tak jsem nelenil a hned jsem rozjel další kolo. Řízky jsou zase chudinky jednou nohou v kompostu... :( Budu muset předělat matkárnu, protože v té současné se rostlinám evidentně nedaří. Kytky mají holé a zdřevnatělé stonky a málo dužnatých výhonů. Klony mi koření extrémně dlouho (asi měsíc) a se sotva 25% úspěšností. Dávám to za vinu především malé výšce prostoru pro matkárnu (kolem 50 cm, nemám teď po ruce metr), ale také špatné ventilaci a nepohyblivým svítidlům. To všechno budu muset změnit. Je jasné, že rozměry šatníku změním těžko, takže se dám asi cestou fungl nové skříňky, možná i s odděleným boxem pro klony s úsporkou či jednou trubicí a fotoperiodou 24/0.
Současné osazenstvo je mix Belladony a Silver Pearl (opět nevím, co je co :rolleyes: ) + dva semenáče Shiva a Four Way od Nirvany s rizikem, že to budou samci... |
|
|
Deda Mraz |
Materiál ze sklizně už je suchý, takže jsem to hodil na váhu a má to 195 gramů. Když k tomu připočtu těch minimálně 20 géček, co jsem otrhal ještě před sklizní a co jsem vyhulil před zvážením a odečtu tak zhruba 5% na stonky a větve (moc jich tam není), tak jsem na nějakých 205 gramech, což je docela slušné, řekl bych.
Jinak voní to opravdu silně, chuť je taková zemitá až kořeněná :) a zmašťuje to, abych tak řekl, velmi mohutně, u mě až do mírných sluchových halucinací (najednou slyším pouštní vítr z Fallouta, nezřetelný hovor jakoby v povzdálí a podobně).
Takže tolik ještě k poslední sklizni... |
|
|
|
2ded mraz>ja za nejvetsi uspech growu u mne povazuju prave tu hlinitou korenenou chut ale vzdycky mi vyjde max ne 1 kytce :confused: :D:D
jinak hodne stesti jsem moc zvedavej na tu dalsi pohlednou pracicku od dedka mrazika a silver pearl bych rekl ze bude totalni maso good joice :jumper: |
|
|
Deda Mraz |
3. týden růstu: Jak jsem už psal minule, matky a tudíž ani řízky nejsou v dobrém stavu a to se taky odráží na tom, že řízky po přesazení musím v podstatě nechat vzpamatovat a případně doléčit, než vůbec začnou růst. Teprve teď po třech týdnech se mi ty řezy začínají vzpamatovávat.
Na matkárně rozhodně budu muset zapracovat, aby se to spravilo...
Ještě popis fotky:
Zadní řada zleva je to: semenáč Shiva - Mazar - Silver Pearl/Belladona (nejsem si jist) a semenáč Four Way. Přední řada jsou všechno Silver Pearl a Belladony (neoznačil jsem si je) a vpravo ještě pod poklopem jeden řízek do počtu, snad zakoření... |
|
|
Deda Mraz |
update po měsíci růstu: I když ten jeden řízek vpravo už asi nic neudělá, stejně mám pocit, že jsem čekal moc dlouho a že mi to pěkně přeroste přes hlavu. No uvidíme, ale bojím se především těch semenáčů (tedy pokud to vůbec budou samice).
Přikládám ještě jednu fotku, na které je vidět úspěšně provedené zaštípnutí metodou FIM (4 vrcholky namísto jednoho). |
|
|
Sinuhet |
Ty HDPE prepravky. Nemas nejaky online shop? Ja jsem sice nejake nasel, ale rad zkusim primo ten se kterym mas zkusenost. |
|
|
Deda Mraz |
update 1. týden 12/12: Přesně podle předpokladu mi to přerůstá přes hlavu, takže už jsem se uchýlil i k lámání kytek, abych je trošku udržel na řetězu.
Druhé zjištění, které jsem učinil, je, že semenáč Shiva je opravdu chlapík... Bohužel doslova, takže už se na výsluní pod lampou nevyhřívá. Reakci ve svém šatníku trpět nebudu a plánované hospodářství si rozvracet nenechám! ;)
Naštěstí alespoň FourWay se ukázala jako pěkná a zdravá holčina (je to vlastně celé to napravo), takže se na ni moc těším. |
|
|
Pytlos |
radil si mi ohledne nejakejch elektroveci a tak sem se prisel podivat na tvuj šatník a musim rict ze si neobycejne napadloplodnej-at uz optický spínač 12V ventilátoru ci celkove profesionalni a i na pohled prijemne pojeti, za to K++++!! docela si me inspiroval touhle tvoji novou metodou hydra-jde ji pouzit na SCROG ? jak tak vydim ty toje keriky,skoro si az rikam ze bych do tyhle metody sel O:-) az budu mit nejakou skrin a prvni primitivni hlína-indoor za sebou. kolik te to stalo -nemyslim skrin ale tenhle "Mrázův ebb&flow fungující cirkus" |
|
|
|
2deda mraz>jako dedku nebezpecny!!! ty jet 600W tak mas co hulit na rok :D:D a to doslova... fakt cumim co ta tvoje berla mrazilka dokaze..toalne cumim a tesim se na dalsi fota :punk: |
|
|
Deda Mraz |
Díky moc za pochvalné reakce, ba přímo lichotky! ;)
Pytlos: chlape, jestli nemáš nic proti, ten název si asi trochu poupravím na "Dědy Mrázů Ebb&Flow létající cirkus" a použiju :D Doufám, že Pythoni by taky nebyli proti...
Jinak ten ebb&flow určitě na SCRoG použít lze, je to v podstatě hydro jako kterékoliv jiné. A na kolik mě to přišlo? No když budu počítat jen pěstírnu (v matkárně jsem to spáchal taky), tak do 200 Kč stála přepravka-pěstební nádoba, asi 450 Kč stálo fontánkové čerpadlo s výkonem 800l/h, asi 170,- stál odpadkový koš-zásobník roztoku, kolem 50 Kč stály nátrubky na hadici no a hadice taky do padesátky (stačí tak 2m celkem). K tomu je třeba připočíst něco za keramzit (120 Kč/20L) a případně rw kostky (8Kč 10x10x7cm), ale to je potřeba u každého způsobu pěstování...
deth.: člověče taky se divím, ale pořád toho ještě zhruba půlku z minulé sklizně mám, takže jsem se s tou 250W asi opravdu trefil do černého, pokud chci pěstit zcela kontinuálně (3/4 roku vypnutá pěstírna by mě netěšila). A to si myslím, že až pořeším matkárnu (mám už koupenou pěknou skříňku a co nejdřív se do ní pustím) a matky budou zcela zdravé (na jako teď, když to 14 dní po přesazení trvá, než se vůbec vzpamatují), tak růstovou fázi odbudu opravdu tak maximálně za 10 dní. Zhruba tak dlouho to totiž trvalo od ozdravení nynějších řízků do nabytí jejich nynějších (už) přerostlých rozměrů. |
|
|
rixo |
je to nadherne...samostantna genetika, vl. matkaren, skvely system zavlahovania...a to cele pod 250W?! Wau!! nexcem ta prechvalit, ale podla mna si kanon!! taxi to uzi a at se dari:-) |
|
|
Pytlos |
nemam,urcite ne! a jestli Pythoni maj taky tak radi bylinky jako my, myslim ze by byli urcite nadseny ;-)
-THX ;)
jo jeste sem se koukal na to jaky UVcko si to mel,protoze pri tech usporkach ktery bych chtel se mi asi moc paličky nepocukrujou,takze asi se inspiruju. podle ceho si urcil ktery UV kytkam ublizi a ktery ne?
myslis ze tohle by bylo OK - LT 25W Special Reptilight zářiv. trubice NARVA ? |
|
|
Deda Mraz |
Pytlos: jo ta je dobrá, mám ji taky, ale jenom 18W.
Jaké UVéčko na kytky pouštět jsem samozřejmě vyčetl někde na inetu (myslím, že to bylo na overgrow.com), ale chtěl jsem jenom říct, že pokud ty kytky nebudou dostatečně silné, radši bych na ně tím UV nesvítil, nemusely by to rozdejchat... |
|
|
Deda Mraz |
update 3. týden 12/12: přerostlo to v úplné houští, ačkoliv jsem už dávno přistoupil k celkem razantnímu lámání stonků. Lampu také už nemám na řetězu, ale musel jsem ji pověsit přímo na háky na stropě, takže i kdyby se kytky třeba po.., tak výš už růst nemůžou...
Minulý týden jsem měnil roztok a dávám jim zase Cererit (45ml/25l vody) + Bi-Algeen (5ml). |
|
|
Deda Mraz |
update 4. týden 12/12: tak kytky si dál rostou strop nestrop, lampa nelampa, a zdá se, že jediný, kdo se z toho po...re budu já... ;) To jsem zvědavý, jak tahle neplecha dopadne...
Co se týče koncentrace hnojiv, je stejná jako minule, neměnil jsem nic. |
|
|
Sinuhet |
Skodolibe potesi, ze i zkusenemu pestiteli... :-) |
|
|
Deda Mraz |
update 5. týden 12/12: Je to pěkné roští, to musím uznat... :/
Přikládám jen několik fotek, jinak nic nového.
1)celek
2)palička Four Way od Nirvany (má pěkně rovné dlouhé vlásky)
3)palice paličatá roste mimo |
|
|
Jahudka! |
citace: |
Původní příspěvek od Sinuhet
Skodolibe potesi, ze i zkusenemu pestiteli... :-) |
He he he ano,presne tak:D |
|
|
Deda Mraz |
Sinuhet, Jahudka!: :sun: díky za podporu, kluci! ;)
update kousek před sklizní:
Tak do deseti dnů chystám senoseč, už se nemůžu dočkat, i když to patrně nebude takové jako minule a hlavně nemám řízky na další várku :eek: Takže kdybyste někdo měl 1-6 řízečků něčeho dobrého navíc, velmi rád bych je odkoupil. Ideální by byl Hradec Králové, Pardubice a okolí. |
|
|
Deda Mraz |
Tak už zase něco ve skříni roste. Je to nějaká bezejmenná šlechtěná odrůda :) Prostě je to některá z mých bývalých matek (zrušil jsem celou předchozí matkárnu včetně osazenstva a udělal novou), jenom nevím, která přesně to je.
V současný době je to cca 5. týden květu.
Hnojivo klasika, tekutý Cererit 1ml/l. |
|
|
Deda Mraz |
Ještě pro zajímavost přikládám takovou kuriozitu. Té kytce vpravo vpředu se podařilo prostrčit jeden kořínek do odtokové hadice no a takhle to nakonec dopadlo. Už to skoro vůbec nepropouštělo a ve vaně mi stála voda až po okraj, tak jsem musel provést amputaci nezbedného kořene i hadice, která nešla povolit.
Po sklizni tam budu muset dát nějakou zábranu ze síťoviny. |
|
|
Deda Mraz |
Tak tyhle kytky už za pár hodin čeká jejich "velká chvíle"
Není toho moc, ale ani málo a paldy jsou už teď jako kámen.
Na poslední fotce je detail, jak intenzivní světlo blízko výbojky zcela vybělilo vrchní palici na jedné z kytek (aniž by uschla).
Hned bych rozjel další kolo, bohužel však nejsou řezy a matky, co mám v nové matkárně, zatím neukázaly svoje pohlaví, takže nemám ani co řízkovat. |
|
|
|