Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 22.10.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Zátah
Prima TV | 21.10.2003 | 19:00 | pořad: Zpravodajský deník

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pěstírnu velmi kvalitního konopí objevili policisté přímo v centru Českých Budějovic. Ze zabavených rostlin by bylo možné získat až půl kilogramu marihuany. Její cena by přesáhla sto tisíc korun.

redaktorka
--------------------
Rostlinky měly oproti normálu až pětinásobný obsah drogy. Přímo při sušení konopí zadrželi kriminalisté i provozovatele pěstírny. Hrozí mu až pět let vězení.
________________________________________________________________________

Policisté objevili v budějovickém domě 34 rostlin konopí
Zpravodajství ČTK | 21.10.2003 | 12:05 | rubrika: Právo a krimi - Budějovický kraj | autor: VSM

ČESKÉ BUDĚJOVICE 21. října (ČTK) - Čtyřiatřicet rostlin konopí objevili kriminalisté v domě sedmadvacetiletého muže v Českých Budějovicích. Za prodej usušených listů marihuany by dostal až 100.000 korun, informovala dnes ČTK Alena Toningerová z českobudějovické policie. Gram marihuany prý prodával za 200 korun. Policie jej obvinila z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.

Muž pěstoval konopí v plastových truhlících a používal umělé osvětlení. Kriminalisté jej překvapili ve chvíli, kdy usušenou drogu balil, dodala Toningerová.

Podle policie by muž z konopí získal až 335 gramů využitelné suché drti. Kriminalisté v domě zajistili ještě dalších 150 gramů drti. V místnosti, kde konopí pěstoval, musel prý zachovávat stálou vlhkost a používal speciální hnojení. Zajištěné konopí totiž obsahovalo čtyřikrát více účinné látky než konopí pěstované venku.

Na případu spolupracovala policie i s celníky.

vsm snm
________________________________________________________________________

Kriminalisté zabavili rostliny konopí
Mladá fronta DNES | 22.10.2003 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 2 | autor: (tš)

České Budějovice - Čtyřiatřicet rostlin konopí zabavili kriminalisté v českobudějovickém domě. Sedmadvacetiletý muž zde pěstoval konopí při umělém osvětlení, vytápění a zavlažování, aby dosáhl většího obsahu drogy v rostlinách. Otec tří dětí prodával potom dávky marihuany po 200 korunách a přišel si nejméně na 100 tisíc korun. Policisté ho obvinili z trestného činu výroby a držení omamných a psychotropních látek.
________________________________________________________________________

Dealer přišel o 34 rostlin konopí
Právo | 22.10.2003 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 12 | autor: Pavel Orholz

Třicet čtyři rostlin konopí s vysokým obsahem omamných látek zabavili policisté v jednom českobudějovickém domě u sedmadvacetiletého dealera. Právo o tom informovala mluvčí českobudějovické policie Alena Toningerová. Poznamenala, že rostliny pěstoval v plastových truhlících za použití umělého osvětlení. "Z takzvaných podlampovek by bylo možné získat na 335,2 gramu toxikomanicky využitelné suché drti s obsahem 1,9 procenta účinné látky konopí delta 9THC. Dále jsme zajistili na 149,37 gramu využitelné sušiny, kdy dávky připravené k distribuci obsahovaly až 17 procent THC," uvedla mluvčí. Policisté dealera překvapili právě v době, kdy balil usušené konopí, jehož prodejem si přilepšoval k rodinnému rozpočtu a celkově by za zabavené zboží dostal nejméně 100 tisíc korun. V místnosti, kde konopí pěstoval, musel zachovávat stálou vlhkost a používal speciální hnojení. Zajištěné konopí obsahovalo čtyřikrát více THC než venku pěstované. "Společně s manželkou vychovává pěstitel drogy tři děti. Gram uvedené marihuany prodával za 200 korun, částečně ji bezúplatně poskytoval ke kouření dvěma mužům i dalším osobám. Šetření stále pokračuje," konstatovala Toningerová. Dodala, že sedmadvacetiletý muž je obviněný z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Nyní mu hrozí až tři roky vězení.
________________________________________________________________________

Rodinný rozpočet vylepšovali marihuanou
Blesk | 22.10.2003 | rubrika: Čechy | strana: 4 | autor: Hynek Klimek

Mimořádně kvalitní a speciálně pěstované konopí sklidila policie

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Stálé umělé osvětlení, stálá vlhkost a speciální hnojivo. To vše mělo konopí, které v domě na okraji Českých Budějovic pěstoval mladík (27). Doslova hýčkané rostlinky však za něho sklidila policie. "Z takzvaných podlampovek by získal na 335 gramů toxikomanicky využitelné suché drti s obsahem 1,9 procenta účinné látky konopí delta 9 THC," uvedla mluvčí českobudějovické policie Alena Toningerová.
Při domovní prohlídce policie kromě 34 rostlin zajistila i 149 gramů usušeného konopí. Dávky, připravené k distribuci, obsahovaly až 17 % THC. Pro srovnání - běžně konopí obsahuje zhruba tři až čtyři procenta THC.
Policisté pěstitele překvapili ve chvíli, kdy usušené konopí balil. "Jeho prodejem si přilepšoval k rodinnému rozpočtu. Za zabavené zboží by mohl stržit na sto tisíc korun," sdělila Alena Toningerová.
V domě, kde konopí pěstoval, žil dopadený s manželkou a třemi dětmi. Gram marihuany prodával za 200 korun, částečně bezúplatně ji poskytoval dvěma mužům. Odběratelů ale zřejmě bylo mnohem víc.
Pěstitele obvinili z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
________________________________________________________________________

Pěstitel konopí na Českobudějovicku
Impuls | 21.10.2003 | 13:00 | pořad: Zprávy

Monika PLESNÍKOVÁ, moderátorka
--------------------
Velmi zdatného pěstitele konopí zatkli českobudějovičtí policisté. Sedmadvacetiletý muž pěstoval marihuanu přímo ve svém domě.

Martin PEŠTA, redaktor
--------------------
Zatčení přišlo právě v okamžiku, kdy extravagantní zemědělec balil další nově vypěstované dávky. Policisté zabavili zboží za sto tisíc korun. V místnosti, kde muž pod lampami konopí pěstoval, musel udržovat stálou vlhkost a na rostlinky používal speciální hnojení. Jím vypěstovaná marihuana byla čtyřikrát účinnější, než kdyby rostla pod širým nebem. Otec tří dětí touto netradiční formou zemědělství vylepšoval rodinný rozpočet. Teď ho ale kvůli nedovolené výrobě omamných a psychotropních látek čeká soud.
________________________________________________________________________

Marihuana a pervitin patří v Česku k nejoblíbenějším drogám
Zpravodajství ČTK | 21.10.2003 | 14:43 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

PRAHA 21. října (ČTK) - Nejoblíbenějšími drogami v České republice jsou marihuana, pervitin a extáze. Za nimi v žebříčku oblíbenosti následují heroin, hašiš, rohypnol a toluen. Dávka pervitinu v ulicích Prahy letos stojí 200 až 300 korun, gram marihuany 50 až 200 korun. Informace ČTK poskytly organizace pro pomoc závislým Drop In a Národní protidrogová centrála.

Počet lidí, kteří mají zkušenost s marihuanou, podle jejich poznatků stoupá. V roce 2001 ji vyzkoušela polovina mladých lidí ve věku od 16 do 19 let, o dva roky dříve to byla třetina. Nyní se navíc tato droga rychle šíří i do odlehlejších regionů, a přestává tak být zábavou městské mládeže. "Zvyšování tolerance k marihuaně ve společnosti pomalu spěje ke snahám o její legalizaci a v současné době ke zvyšujícímu se počtu zejména mladých lidí, kteří s ní experimentují," uvedl ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous.

Marihuana získala v posledních několika letech konkurenci v extázi a LSD, jejichž obliba se podle letošní zprávy Národního monitorovacího centra při Úřadu vlády za posledních pár let zdvojnásobila. Tyto drogy, společně s houbami lysohlávkami, hojně užívají mladí lidé především na tanečních party.

Stále platí, že čím níže v hierarchii distribuce si uživatel drogu koupí, tím bude látka méně koncentrovaná. Týká se to zejména heroinu a pervitinu, kde rozdíly mohou být skutečně značné. Ondřej Novák z organizace Drop In upozorňuje, že čistší droga může paradoxně způsobit předávkování a smrt. V souvislosti s tím poukazuje na účinky velice kvalitního hnědého heroinu, který se nedávno objevil na trhu. Cena se pohybuje mezi 1500 až 2000 korun za gram.

Podle Nováka lze odhadovat počet závislých na 20.000 až 30.000 lidí. Pozitivním trendem podle něj je, že starší uživatelé si zvykli na asistenci protidrogových center a také na minimální hygienické návyky při užívání drog. Mladší uživatelé je v tom napodobují, poznamenal.

Největší koncentrace uživatelů drog je v Praze, kde jsou drogy i nejsnadněji dostupné. Následují severní Čechy a severní regiony Moravy se specifickými ekonomickými a sociálními problémy. V těchto oblastech převládají levnější drogy, často v podobě těkavých látek, jako je toluen.

Jakub Hornek mal kar
________________________________________________________________________

Celníci při razii našli i marihuanu
Boleslavský deník | 21.10.2003 | rubrika: Česká republika | strana: 4 | autor: (ik)

Zlatý Kříž - Prvních pět obviněných trhovců a zabavené zboží za více než milion korun už mají na svém kontě policisté a celníci, kteří od pátku kontrolují Asia Bazar ve Svatém Kříži u Chebu. Do samotného tržiště s třemi sty stánky však vpadli až včera. Prodejci většinou své krámky zavřeli a utekli. V arálu jich zbylo méně než mužů zákona. "Já nerozumět,"odpovídali na všechny dotazy.
"Od pátku jsme kontrolovali veškeré výjezdy a příjezdy do tržiště a zjistili jsme třináct případů nelegálního přemísťování zboží. Na pět osob bude podáno trestní oznámení,"informovala mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová. Zboží policisté nacházeli ukryté i v okolních lesích. "Našli jsme tu pirátské nosiče, neokolkované cigarety a komponenty na jejich výrobu, textilní zboží, ale také padělky karlovarské becherovky a bednu značkových nášivek,"dodala mluvčí. Při kontrole automobilu jednoho z návštěvníků tržnice našli včera celníci dokonce marihuanu. Byla schována v reproduktoru autorádia.

Celníci a policisté nacházeli i zboží schované v lesích okolo tržiště.
Foto čtk Ivan Babej
________________________________________________________________________

Z celého kraje DNES
Mladá fronta DNES | 22.10.2003 | rubrika: Střední Morava | strana: 1

Přáslavice: Voják schovával v kasárnách marihuanu

Jednadvacetiletého mladíka, který během své vojenské služby v kasárnách v Přáslavicích na Olomouci přechovával ve skříňce s osobními věcmi marihuanu, obvinili policisté z nedovolené výroby a držení drog. U soudu mu hrozí až dva roky vězení.
(šot)
________________________________________________________________________

Po letech s drogami přišel trest
Mladá fronta DNES | 22.10.2003 | rubrika: Kraj Plzeňský | strana: 1 | autor: JIŘÍ PIRNÍK

Plzeň - Ve čtrnácti začal čichat toluen, pak vyzkoušel marihuanu, ale po ní se mu dělalo špatně. Nakonec přešel na pervitin, který bral dvakrát nebo třikrát týdně. "Hraju si na tvrďáka, ale přitom jsem měkkej," říká o sobě devatenáctiletý Petr Rozmahel.
Plzeňský krajský soud mu včera vzal na čtyři a půl roku svobodu za to, že pervitin dával v Sokolově za úplatu nebo zdarma také sedmi mladším kamarádům.
Mladík se nevyučil. Prošel řadou zaměstnání, v nichž se mu buď nelíbilo, nebo se neosvědčil. "Dvakrát jsem se pokusil o sebevraždu. Poprvé kvůli dívce, podruhé kvůli tomu, že jsem si vyčítal smrt otce. Léčil jsem se na psychiatrii," prohlásil.
Soud přihlédl k tomu, že se Rozmahel do střetu se zákonem nedostal poprvé. Byl několikrát potrestán za krádeže a porušování domovní svobody. Zkušební doba z posledního trestu mu ještě nevypršela.
Rozmahel se mohl obávat až dvanáctiletého vězení. Soud nakonec zohlednil okolnosti, za kterých se jeho kamarádi k droze dostali. "Nebyl to vyloženě drogový dealer," řekl předseda senátu Zdeněk Minařík. Verdikt není pravomocný, neboť státní zástupce zváží, zda se odvolá k Vrchnímu soudu.
"Ne vše, co je v obžalobě, byla pravda. Například jednou si kamarádka bez mého vědomí šňupla dávku, kterou jsem měl připravenu pro sebe," hájil se Petr Rozmahel, který má sedm sourozenců.
________________________________________________________________________

Padělky na Svatém Kříži byly v tajných úkrytech mezi stánky
Zpravodajství ČTK | 21.10.2003 | 14:36 | rubrika: Právo a krimi - Karlovarský kraj | autor: JKG

SVATÝ KŘÍŽ (Chebsko) 21. října (ČTK) - Celníkům se podařilo odhalit, proč dosud při kontrolách vietnamské tržnice u hraničního přechodu Svatý Kříž na Chebsku nacházeli jen minimum padělaného zboží. Trhovci totiž padělky ukrývali v prostoru mezi zadními stěnami stánků, který navíc maskovali překližkou. ČTK to dnes řekla mluvčí západočeských celníků Jitka Blahutová.

"Tím vznikly úkryty o rozměrech přibližně 1,5 krát 15 metrů," popsala. Celníky podle ní přivedla na stopu úkrytu odtržená překližka v místě jednoho ze vstupů do chodby.

Zabaveným padělaným zbožím ze stánků dosud celníci naplnili jeden kamion. "Hodnota zboží, které bylo zabaveno jen ve vozidlech na výjezdu z tržnice a v přilehlém lese, je už 3,5 milionu korun," upřesnila Blahutová.

Celníci hlídali výjezdy z tržnice již od pátku. Jen o víkendu našli v celkem 13 kontrolovaných autech mimo jiné padělky značkových oděvů za 1,27 milionu korun a téměř 177.000 kusů cigaret. Ve vozech objevili také padělanou becherovku a komponenty na výrobu cigaret.

V pondělí našli celníci v autě jednoho z návštěvníků tržnice sáček marihuany. "Večer zachytili v areálu další dodávku, která byla naplněna padělky značkových svetrů," dodala mluvčí.

Akce v mnohém připomíná červencový zátah v největší chebské tržnici Dragoun. Stejně jako tam má policie povolení na otevírání a prohlídku i uzavřených stánků a dalších nebytových prostor. V Dragounu celníci v červenci zabavili padělané zboží za 220 milionů korun.

Kontrola tržnice na Svatém Kříži bude podle Blahutové pokračovat přinejmenším ještě do večera.

Jelena Kriegelsteinová khj snm
________________________________________________________________________

Za pohlavní zneužívání hrozí trojici osm let vězení
Olomoucký den | 21.10.2003 | rubrika: Region | strana: 7 | autor: (dk)

za zavřenými dveřmi

Jeseník * Za zavřenými dveřmi probíhalo včera v Jeseníku první líčení v případě dvaačtyřicetiletého Ladislava Svižely ze Zlatých Hor. Muž čelí obžalobě z pohlavního zneužívání školaček, šíření toxikomanie a ohrožování mravní výchovy mládeže. Spolu s ním usedlo na lavici obžalovaných i pět mladíků ve věku kolem 16 let.Mezi nimi i Sviželův sedmnáctiletý syn.
"Senát uvažuje o tom, že s ohledem na zájmy nezletilých a z důvodu ohrožení mravní výchovy proběhne jednání s vyloučením veřejnosti," navrhla soudkyně Martina Červinková po přečtení obžaloby. Po souhlasu státní zástupkyně a obhájců soud vyslechl svědky za zavřenými dveřmi.
Svižela zval na své večírky, na kterých podával alkohol, i třináctileté děti.K uvolnění atmosféry pak jeho syn a další obžalovaný Milan Odstrčílek přinášeli marihuanu a toluen.
Opilé a omámené dívky byly středem zájmu čtyřicátníka i chlapců. "Svižela líbal školačky přes oblečení i po nahém těle. Dívky proti tomuto jednání protestovaly. Obžalovaný věděl, že jim ještě není patnáct," uvedla státní zástupkyně Helena Ošťádalová.
Další obžalovaní Petr Mecko a Jan Malý se však s polibky nespokojili: čelí obžalobě z pohlavního zneužívání. "Macko minimálně třikrát souložil s třináctiletou dívkou u ní doma, s další školačkou se pak stýkal v zahradní chatce a v lesíku," konstatovala státní zástupkyně.Malý porušil zákon stejným způsobem. S dívenkou se scházel v bytě obžalovaného Svižely i v zahradním domku. Oběma mladistvým hrozí, stejně jako Sviželovi, až osmiletý trest.
Další jednání a výslechy svědků budou pokračovat zítra.
________________________________________________________________________

Jak dopadl chudák Džejár
Šťastný JIM | 20.10.2003 | strana: 45 | autor: MARTIN JAKUBEC, FOTO: AUTOR A ARCHÍV

LARRY HAGMAN zase slavil ve velkolepém stylu! Do své rezidence Ráj (50 ha s pěti bazény) vysoko v kalifornských horách pozval přes 500 hostů! Připili si ledovým čajem a k němu dostali pšeničný koláč Hagman (Larry ho vyrábí ve velkém ve vlastní pekárně). Mezi gratulanty byli jako obvykle K. Douglas, P. Duffy, P. Fonda, D. Hopper, J. Nicholson a M. Sheen. Ke sfouknutí 72 svíček na šestipatrovém dortu si Larry musel vzít žebřík. Od manželky Maj (73) dostal k narozeninám další Harley&Davidson za 70 000 $. Firma Mercedes mu nadělila limuzínu SL 600 i s šoférem! Larry totiž jezdí zásadně v jejich vozech už 30 let. A bez nehody!

Ročně propil 60 000 $
Larrz Hagman se od těžké operace jater v r. 1995 nedotkl alkoholu. ("Ročně na tom ušetřím 60 000 dolarů.") S LSD, marihuanou a tabákem skoncoval mnohem dřív. Teď se v USA dokonce vysílá jeho instruktážní film Stop Smoke! Hagman se jinak věnuje charitě a píše další a další vzpomínky... Tak dopadl nejoblíbenější seriálový padouch J. R. Ewing z Dallasu!

Foto - Larry Hagman nedávno sepsal závěť a rozhodl o dalším osudu svých 800 milionů dolarů. (To bude mela!)
________________________________________________________________________

Dealer zmlátil mladou narkomanku
Mladá fronta DNES | 22.10.2003 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 2 | autor: (tš)

Lišov - Mladé ženě vyhrožoval devětadvacetiletý dealer drog. Přepadl ji letos v červnu v Lišově na Českobudějovicku a nožem ji donutil, aby k němu nastoupila do auta. Předtím ji udeřil pěstí a hrozil, že pokud mu nezaplatí za drogy, unese její dítě a přiváže ji v lese ke stromu. Kriminalisté zjistili, že v létě prodal několika lidem pervitin a nejméně dvěma zákazníkům kokain.
________________________________________________________________________

Policisté obvinili muže z vydírání a prodeje drog
Právo | 22.10.2003 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 12 | autor: (ČTK)

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Obvinění z vydírání a z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů čelí devětadvacetiletý muž z Českých Budějovic. Podle policie napadl v červnu v Lišově na Českobudějovicku pětatřicetiletou ženu. Prodával také kokain a pervitin. Včera to sdělila mluvčí českobudějovické policie Alena Toningerová. Obviněný udeřil ženu před lišovským kulturním domem pěstí do obličeje. Násilím ji s dalším mužem donutil nastoupit do auta, kde jí podle policie přiložil nůž k pasu. Ženě vyhrožoval, že pokud nezaplatí nákup drog, odvezou ji do lesa, kde ji přivážou, a pak unesou dítě, uvedla mluvčí. Dalším vyšetřováním činu policisté zjistili, že násilník v létě v restauraci Perla prodal jednomu mladíkovi nejméně ve dvou případech kokain a ve třech případech pervitin, pokaždé půl gramu za 500 korun. Pervitin prodal v několika případech i mladé ženě. Po jeho dalších zákaznících policisté pátrájí.
________________________________________________________________________

Po požití lysohlávek skončila v nemocnici
Právo | 22.10.2003 | rubrika: Olomoucký kraj | strana: 13 | autor: (mhr)

Na svou zvídavost doplatila šestnáctiletá dívka z Olomoucka, když podlehla pokušení vyzkoušet účinky halucinogenní houby lysohlávky. Poté, co ji snědla, se jí udělalo špatně a musela být převezena na jednotku intenzívní péče dětské kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci. Stejně staré kamarádce, která jí lysohlávky dala, hrozí obvinění z trestného činu šíření toxikomanie. "Předala jí v pátek poblíž hlavního nádraží v Olomouci patnáct kusů lysohlávek. Dívka houby v půl šesté večer požila. Udělalo se jí nevolno a v jedenadvacet hodin byla převezena do fakultní nemocnice. Lékaři jí provedli výplach žaludku. Podrobila se odběru krve a moči. Toxikologický rozbor potvrdil požití lysohlávek," řekla Právu v pondělí severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková. Po požití lysohlávky vznikají v organismu stavy, při nichž lidé ztrácejí svou identitu a přestávají se ovládat. Houba je proto velmi nebezpečná například pro řidiče. Kromě příznaků, jakým je mimo jiné zvracení, může být požití houby příčinou otravy a u lidí s nemocným srdcem může zavinit ismrt.
________________________________________________________________________

zaznamenali jsme
Moravskoslezský deník | 21.10.2003 | rubrika: Za hranicemi kraje | strana: 6

Dívka snědla lysohlávky a skončila v nemocnici

Olomouc * Větším množstvím lysohlávek přiotrávila v pátek vpodvečer šestnáctiletá dívka z Olomoucka svoji stejně starou známou. "Patnáct kusů této houby jí předala poblíž olomouckého hlavního vlakového nádraží," uvedla severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková. Dívka lysohlávky požila téhož dne o půl šesté večer. Udělalo se jí nevolno a ve 21 hodin ji muselo vozidlo záchranné služby převézt na jednotku intenzivní péče Fakultní nemocnice v Olomouci. "Lékaři děvčeti okamžitě vypláchli žaludek," ubezpečila Bednarčíková.Mimo to se dívka podrobila odběru krve a moči. Toxikologický rozbor požití lysohlávek potvrdil. Výtečnici, která jí houby s halucinogenními účinky poskytla, policisté podezírají ze šíření toxikomanie.
(io)

Opilý mladík bez řidičáku havaroval i s pasažéry

Hranice * Štěstí v neštěstí měla skupinka mladých lidí, kterou v nočních hodinách zahlédli poblíž kruhového objezdu U Smrku strážníci městské policie. Parta mladých se pohybovala kolem havarovaného osobního automobilu. Muži pořádku chtěli zjistit, zda není někdo zraněn. Nikomu se naštěstí nic nestalo, avšak při zjišťování okolností, které vůz dovedly až do příkopy u silnice, se strážníci dočkali překvapení. Řidič, který nehodu způsobil, nebyl plnoletý, neměl řidičský průkaz a navíc se před jízdou posilnil alkoholem.
(jar)
________________________________________________________________________

OPIOIDY v léčbě muskuloskeletálních bolestí
Zdravotnické noviny | 17.10.2003 | rubrika: Advertorial | strana: 22 | autor: (red)

Závěry dvou otevřených studií s pacienty, trpícími nemocemi pohybového aparátu

Hlavním tématem tiskového setkání s podtitulem "Breaking through the Pain Barrier", které proběhlo v rámci 4. konference Evropské federace skupin IASP (Mezinárodní společnost pro studium bolesti), byla prezentace nových poznatků z oblasti léčby chronické bolesti u onemocnění bederní páteře, osteoartrózy (OA) a revmatoidní artritidy (RA).

Jak upozornil v úvodu besedy prof. Wilfried Ilias, vedoucí oddělení anesteziologie, intenzivní péče a léčby bolesti z vídeňské nemocnice Barmherzigen Erilder, který zde koordinoval prezentaci výsledků dvou rozsáhlých studií, incidence onemocnění pohybového aparátu stoupá jak v západních, tak v rozvojových zemích. Jedná se převážně o bolest chronickou, která významně negativně ovlivňuje kvalitu života miliónů lidí. Jako nejčastější příčiny označil onemocnění bederní páteře, artrózu, nádorová onemocnění a neuropatie způsobené poraněním nebo chorobou (bolest působí poškození periferních nervů nebo centrálního nervového systému). Pacienti nemohou často bez účinné léčby pracovat nebo dokonce ani vykonávat jednoduché denní úkony. Přesto je chronická bolest stále jedním z nejpodceňovanějších a nejhůře léčených lékařských problémů v Evropě.
Překážky úspěšné léčby lze nalézt jak na straně lékařů, tak i pacientů. I když je bolest považována za příznak choroby nebo poranění, chronická či navracející se bolest jednoznačně představuje specifický problém zdravotní péče a v současné době je proto stále častěji uznávána jako samostatná nemoc. Je tedy logické, že právě na tomto poli probíhá kontinuální hledání širšího spektra léčebných možností.
V oblasti současných terapeutických trendů se v nefarmakologických přístupech v posledních letech prosadila vedle nezbytné fyzioterapie i řada moderních postupů (například transkutánní nebo míšní stimulace). Ve farmakoterapii zůstává pravidlem "stupňovité podávání analgetik" podle stavu pacienta, tedy od těch nejslabších k účinnějším. Neopodstatněné teorie o návykovosti a možném zneužití opioidů (látky strukturálně podobné morfinu a fenylpiperaziny), zatím nejúčinnější skupiny léků pro těžké, zvláště dlouhotrvající bolesti, pomalu berou za své. Samozřejmým předpokladem je jejich indikované použití a dodržovaní správného algoritmu dávkování. Pravidlem by mělo být i důkladné vyšetření, předcházející zahájení terapie.
I v rámci diskuse byl akcentován fakt, že využití silných opioidů v léčbě chronické nenádorové bolesti, zejména u pacientů, u nichž konvenční analgetika selhala, je zcela namístě. Přesto se znovu objevily námitky související s toxicitou a vedlejšími účinky. Dosavadní zkušenosti ale ukazují, že při správném použití jsou opioidy i v dlouhodobé léčbě dobře snášeny. Nejznámějším dlouhodobým vedlejším účinkem morfinu je zácpa, naopak výskyt a přetrvávání ostatních vedlejších účinků se s délkou podávání opioidů snižuje. V případě transdermálního fentanylu (DUROGESIC; Janssen-Cilag), který účinkuje jak na nociceptivní, tak neuropatickou bolest, se ve srovnání s perorálním morfinem zácpa projevuje mírněji, protože samotný fentanyl má lépe vyvážený profil vazby na jednotlivé opioidní receptory a transdermální podání zřejmě vede k nižšímu ovlivnění gastrointestinálního traktu.
Gabriel Herrero-Beaumont, profesorka revmatologie z Madridu, v této souvislosti prezentovala zkušenosti z oblasti symptomatické léčby OA. Při zvládání bolesti se podle ní stále přesvědčivěji ukazuje, že vedle obecně používaných analgetik a nitrokloubní aplikace kortikoidů mají své místo i silné opioidy, napomáhající zvládání velmi těžkých bolestivých stavů. Podobně je tomu i v případě potlačení silných bolestí, provázejících RA.

VÝSLEDKY STUDIÍ FEN-INT-30 A FEN-INT-26
V závěrečném sdělení W. Ilias zhodnotil obě prezentované studie B dodatkem, že všechna uváděná data jsou v souladu s doporučeními vydanými na kongresu EFIC, která vytvářejí rámec pro použití silných opioidů v léčbě chronické bolesti. Ve studii, zahrnující 263 pacientů s OA (n = 159) a RA (n = 104), hlásilo 45 procent nemocných léčených náplastí s fentanylem "dobrou" nebo "výbornou" úlevu od bolesti (35 procent popsalo úlevu jako "střední"), což vedlo ke zlepšení funkční zdatnosti pacientů v aktivitách, jako jsou oblékání, koupání, stolování nebo chůze.
V další studii, která patřila z hlediska výzkumu účinnosti a bezpečnosti silných opioidů k vůbec nejrozsáhlejším, bylo sledováno 683 pacientů po dobu 13 měsíců. Zhruba polovina z nich byla léčena třídenní náplastí s fentanylem, zatímco zbytek zkoumané populace dostával morfin s dlouhodobým uvolňováním (SRM), podávaný perorálně dvakrát denně. I když byla náplast s fentanylem stejně účinná jako SRM vzhledem k celkové úlevě od bolesti, byla hodnocena lépe než SRM v položkách "úleva v klidu" (p = 0,032) a "úleva v průběhu noci" (p = 0,005). Navíc 48 procent pacientů léčených SRM trpělo na konci studie zácpou, na rozdíl od skupiny léčené náplastí s fentanylem, kde se tyto potíže objevily jen v 31 procentech (p < 0,001). U většiny sledovaných pacientů došlo k dlouhodobé úlevě od bolesti bez nutnosti kontinuálního zvyšování dávky.
Shromážděné údaje komentoval W. Ilias jako potvrzení toho, že pacienti s bolestmi pohybového aparátu mohou z náplastové formy fentanylu profitovat, a to hned dvakrát. Současně s úlevou od bolesti a celkovým zlepšením kondice mají také, ve srovnání s dlouhodobě se uvolňujícími preparáty morfinu, nižší riziko vedlejších účinků. Kontinuální uvolňování fentanylu z náplasti po dobu 72 hodin minimalizuje výkyvy v úlevě od bolesti, které se mohou objevovat u perorálně podávaných analgetik. Výsledkem je trvalá celodenní úleva od bolesti, včetně nočního odpočinku.
Autoři kongresových doporučení také prohlásili, že by všude, kde je to možné, měly být užívány dlouhodobě působící opioidy (jako perorální formy s dlouhodobým uvolňováním nebo transdermální systémy). Léky proti bolesti by neměly být podávány pouze na požádání pacienta a stav nemocných by měl být pečlivě hodnocen kvůli určení odpovědi na léčbu.

DEFINICE CHRONICKÉ BOLESTI
* Chronická bolest je trvalá nebo vracející se bolest, která přetrvává měsíc či déle oproti obvyklé rekonvalescenční době po nemoci nebo zranění.
* Bolest může někdy změnit mechanismy přenosu bolesti v nervovém systému natolik, že signály bolesti přetrvávají v nervovém systému týdny, měsíce nebo dokonce roky, často i poté, co se původní zdroj bolesti zhojil.
* Chronická bolest se může vyvinout z počátečního zranění nebo onemocnění (jako je poranění zad, závažná infekce) či progredovat z už primárně bolestivé artritidy, anebo nádorového onemocnění. Zejména v případě bolestí bederní páteře nemusí výsledky klinického vyšetření odpovídat závažnosti pociťované bolesti (například těžká léze na rentgenovém snímku může být úplně bezbolestná, a naopak minimální léze mohou být doprovázeny silnou bolestí).

TRADIČNÍ LÉČEBNÉ POSTUPY U PACIENTŮ S NEMOCEMI POHYBOVÉHO APARÁTU SE ZAMĚŘUJÍ SPÍŠE NA ODSTRANĚNÍ ZÁNĚTU, TERAPIE BOLESTI JE ČASTO ZANEDBÁVÁNA.

USPOŘÁDÁNÍ STUDIÍ

* Studie osteoartrózy a revmatoidní artritidy (FEN-INT-30)

Otevřená studie s pacienty s revmatoidní artritidou (RA) nebo osteoartrózou (OA) kolenního či kyčelního kloubu, u nichž byla hodnocena míra úlevy od bolesti. Bolest byla původně léčena nesteroidními antirevmatiky (NSA), inhibitory COX-2, paracetamolem nebo slabými opioidy. Tato medikace byla během týdenní vstupní fáze optimalizována: dávky neopioidních analgetik byly zvýšeny na maximální tolerovanou' hladinu, dávky slabých opioidů byly stabilizovány. Pacienti, kteří i po této době pociťovali bolest, dostali náplast s fentanylem v dávce 25 mcg/h přičemž dávka mohla být zvyšována dle potřeby každé tři dny. Ostatní opioidy byly vysazeny a dávky neopioidních analgetik byly sníženy na normální hladiny. Ke zvládnutí průlomové bolesti byl k dispozici paracetamol (max. 4 g/den). Všichni účastníci dostávali během prvního týdne metoklopramid. Léčba trvala 28 dní a míra bolesti byla hodnocena na počátku léčby, poté po 7,14 a 28 dnech.

* Chronická bolest bederní páteře (FEN-INT-26)

Otevřená multicentrická randomizovaná paralelní studie srovnávající fentanyl ve formě náplasti s preparátem morfinu s dlouhodobým uvolňováním (SRM) u pacientů trpících chronickými bolestmi bederní páteře, kteří ještě nikdy nebyli léčeni silnými opioidy. Alespoň 600 pacientů, kteří splňovali vstupní kritéria, bylo náhodně rozděleno do skupin léčených po dobu 13 měsíců bud' náplastí s fentanylem nebo SRM. Studie se mohli zúčastnit pacienti s chronickými bolestmi bederní páteře, u nichž bolesti dosáhly míry, která vyžadovala kontinuální léčbu silnými opiáty. Studie byly provedeny firmou Johnson & Johnson Pharmaceutical Research and Development.
________________________________________________________________________

VEŘEJNOST MUSÍME ZBAVOVAT MÝTŮ O OPIOIDECH,
Zdravotnické noviny | 17.10.2003 | rubrika: Inzerce; PR článek | strana: 25 | autor: (PR)

říká Siegfried Köstenberger, managing director společnosti Mundipharma pro Rakousko a centrální a východní Evropu

V čem spočívá přínos retardované formy opioidů?

Morfin je součástí standardní terapie proti bolesti a jeho retardovaná forma znamená pro pacienta zlepšení kvality života. Pacient může užít jednu nebo dvě tablety denně, má stálé krevní hodnoty, odpadají problémy s potravou - zda vzít lék před, během nebo po jídle. Výhodný je i pro pacienty užívající více medikamentů, což jsou především pacienti onkologičtí ale také HIV pozitivní a nemocní trpící silnými a popperačními bolestmi. Používání retardované formy morfinu je doporučováno i WHO. Od roku 1985, kdy se v mnoha zemích začal retardovaný morfin používat, vzrostla výrazně spotřeba morfinu coby ukazatele léčby bolesti. Právě retardovaná forma morfinu výrazně snížila i obavy pacientů z užívání opioidů - většina lidí je má totiž spojené s psychickou závislostí.

Můžete porovnat morfin a vaše nové opioidní analgetikum OxyContin?

Ve srovnání s morfinem vykazuje oxykodon (Oxycontin; silné opioidní analgetikum s účinností látek morfinového typu) některé odlišnosti, které mohou být výhodné při jeho klinickém využití. Oxykodon má vysokou absolutní biologickou dostupnost při perorálním užití - až 87 procent, zatímco morfin má absolutní biologickou dostupnost 30 procent. Má rychlejší nástup účinku než morfin, účinek trvá po dobu 12 hodin. Další výhodou je jeho vysoká afinita k mí, kappa a delta opiátovým receptorům. Užívá se při chronických bolestech zad, artróze, při pooperačních bolestech, osteoporóze a neuropatických a onkologických bolestech. Nežádoucí účinky jsou podobné jako u jiných opioidních analgetik. Bohužel v České republice není tento přípravek - narozdíl od retardovaného morfinu i retardovaného DHC - plně hrazen ze zdravotního pojištění a pacient se na léčbě musí finančně podílet.

Jaký je váš názor na léčbu bolesti v České republice?

Myslím, že pokrok v této oblasti je v České republice velmi výrazný. Vaše země je na vedoucí pozici mezi státy střední a východní Evropy a čeští lékaři jsou na vysoké odborné úrovni. Díky cestování a odborné literatuře se dobře orientují v novinkách ve svém oboru a využívají nové metody léčby. Je jasné, že limitujícím faktorem je ekonomická situace. Vývoj je však velmi nadějný a dobré přijetí našich produktů dokládá další potřebu zlepšení terapie bolesti, což je také cílem WHO a často i otázkou politickou a ekonomickou, protože bolest je nejčastějším důvodem, se kterým přichází pacient za svým lékařem.

Jistě máte plány a představy do budoucna?

Naší vizí je těsná spolupráce s předními českými odborníky v oboru léčby bolesti, především s onkology, anesteziology, ale také s praktickými lékaři. Budeme nadále usilovat o to, aby naše produkty byly vždy k dispozici a aby každý pacient dostal přípravek, který je pro něj nejvhodnější. Naším cílem nadále zůstává zlepšení léčby bolesti. Lékaři jsou připraveni, léky existují a jsou k dispozici, je však třeba více informovat veřejnost a zbavovat ji mýtů o opioidech.
foto z archivu společnosti Mundipharma


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma