Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 21.10.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Přednáška nejen pro pedagogy
Noviny Jičínska | 20.10.2003 | rubrika: Lokální | strana: 8 | autor: (aja

Lázně Bělohrad - Dnes od 13.30 hodin se koná v Základní škole Karla Václava Raise přednáška nejen pro pedagogy školy, ale i veřejnost. Zaměření na rizikové faktory chování dětí a mládeže je dnes velmi aktuální. Právě město bylo zadavatelem výzkumu sociálně patologických jevů, kterého se zúčastnili žáci ve věku 13 - 16 let, dotazník Risky objasnil mnohé z oblastí života dnešní mládeže. Jedná se jak o konzumaci drog a alkoholu nebo o kouření, tak i o patologické hráčství, šikanování a lhostejnost. Podobný průzkum se uskutečnil také v bělohradském středním odborném učilišti. Přednášející odborník Miloslav Stehlík prováděl analýzu i u dalších vrstev obyvatelstva s různým zaměřením pro příspěvkovou organizaci ministerstva obrany Casri na vypracování komplexu metodik k náboru do armády. "Rozbor chování žáků bude prováděn pravděpodobně každý rok," informuje ředitel školy Jaroslav Jirásko. Přestože průzkumem nebyly prokázány zkušenosti s drogami například u třináctiletých, v pozdějším věku potřeba marihuany vzrůstá. Informace o jejich škodlivosti získávají mladí právě ve škole, následují média a teprve pak kamarádi a rodiče. Výsledky poslouží vedení školy ke zpracování vhodného programu působení na mládež ve spolupráci s výchovným poradcem a protidrogovým preventistou. Právě zhodnocení a možnosti prevence nežádoucích jevů v chování mladých budou námětem dnešní přednášky, na kterou vedení školy zve i zájemce z řad veřejnosti, především rodiče dospívajících dětí. aja )
________________________________________________________________________

Aby mě nemusel nikdo vzít za uši
Metro | 21.10.2003 | rubrika: Publicistika | strana: 6 | autor: Pavel Bém

sloupek

Když se krátí den, podléhám pocitu, že se krátí i čas. Snažím se ho dohonit. Chci stihnout víc, než je reálně možné. Dostal se mi do rukou fejeton Františka Langra z roku 1923, který začíná: "Kdybych byl zvolen pražským starostou, pověsil bych si na dveře úřadovny tuto tabulku: Nechodím na bankety, nezahajuji slavnosti, nepřijímám vzácných hostí, protože nemám kdy. Starosta." A k tomu vím, že otázka, již bych raději neslyšel, je, kolik času trávím s rodinou. Je smutné, jak málo. Ten čas se nedá vrátit. Jde o můj stálý vnitřní boj.

Mám rád přírodu a hory. Několikrát jsem se dostal do situace, kdy člověk chrání holý život a je konfrontován s nepřízní osudu či počasí. Uvězněn na skalní stěně v nadmořské výšce několik tisíc metrů. Nemůžete ani nahoru, ani dolů. Ti, kdo se na horolezectví dívají jako na sport, kde principem je překonávání sebe sama, mohou soudit, že k horám patří snaha zatnout zuby a za každou cenu se s problémem vyrovnat. Pro mne jsou v horách nejdůležitější lidské vztahy. Horolezci jsou spojeni stovkami zážitků. Často se musíte vrátit kvůli týmu, kvůli tomu druhému. To je záruka, že v horách nezůstanete sami. To se vám v politice nejspíš nestane. Nejste na laně. I když i přátelství na laně je v jistém slova smyslu jeden z mýtů. V situaci, kdy sám bojujete o holý život, toho asi pro svého kamaráda moc udělat nemůžete. Na druhou stranu míra zodpovědnosti je mimořádná. Neohrozit sebe znamená neohrozit ostatní.

Rozeběhl se nový školní rok. Dospívající a mladí lidé se mě často ptají, co si myslím o toleranci k měkkým drogám. Historie praví, že na španělském královském dvoře padaly hlavy, když se potají kouřily tabákové listy, přivezené z Ameriky. Dnes je tabák přirozenou součástí našeho života a bohužel jen v ČR umírá každý rok na následky dlouhodobého kouření přes 22 tisíc lidí. Podobný vývoj vidíme u alkoholu – od démonizovaného, zakazovaného a tvrdě postihovaného "ovoce" až po úplnou společenskou akceptaci. Na člověka, který nepije, se dnes díváme téměř jako na podivína. Lze předpokládat, že v budoucnosti, již můžeme změřit ne jedním desetiletím, ale spíše horizontem staletí, se i pohled na řadu dnes zakázaných drog změní. Je možné, že marihuana a produkty konopí projdou stejnou peripetií, jako prošly tabák či alkohol. Realitou je, že jde o látky, které lidskému organismu nikoliv pomáhají, ale naopak škodí. Mohou zničit celou nastupující generaci žijící v tomto postmoderním světě. Jako lékař z oboru jsem viděl stovky a tisíce závislých osob i desítky těch, kteří kvůli drogám zemřeli. Nepatřím do kategorie zastánců liberalizace drog, v tomto pohledu jsem velmi opatrný. Na druhou stranu, stejně tak může zničit nastupující generaci iracionální kriminalizace uživatelů návykových látek. Úroveň poznání jde rychle dopředu. Na španělský dvůr se už asi nevrátíme při hledání účinných nástrojů na řešení drogové problematiky. Budoucnost je v kvalitní prevenci.

Dívám se do kalendáře na přehled akcí, nad nimiž jsem jako primátor převzal záštitu. Ve chvíli, kdy píši tyto řádky, začíná například Symposium Sekce asistované reprodukce Čs. Gynekologicko-porodnické společnosti. Účastní se ho 150 odborníků z celého světa. ČR patří dnes ve světovém měřítku k zemím s velmi nízkým přírůstkem obyvatelstva, což, jak víme, bude mít značný ekonomický dopad v budoucnu. Od 23. října bude k vidění v Karolinu mezinárodní výtvarná výstava autorů, kteří ztratili možnost aktivního pohybu rukou či úplně žijí bez horních končetin a své obrazy malují ústy či nohama. Abych nezapomněl, v předvečer vydání tohoto sloupku oslavila koncertem v Národním divadle své narozeniny Hana Hegerová. V jednom z jejích hitů "Lásko prokletá" je celý život. Nelituji takto investovaného času. A z toho prvorepublikového fejetonu si místo úvodu vyberu závěr: "Chtěl bych být takovým starostou, aby mne nikdo nemusel vzíti za uši."
________________________________________________________________________

Úroda se mužům zákona nelíbila
Domažlický deník | 18.10.2003 | rubrika: Lokální | strana: 10 | autor: MILAN JEŽEK

Klenčí pod Čerchovem - Několik rostlin marihuany vypěstovali a také sklidili dva mladíci ve věku 19 a 20 let v Klenčí. Oba jsou ted vyšetřováni policií pro podezření z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Aktivnější byl mladší z obou vyšetřovaných. Podle policistů totiž na své zahrádce a v okolí Klenčí vypěstoval během letošního roku deset rostlin konopí, z nichž po usušení získal marihuanu pro vlastní potřebu. Té policisté u podezřelého našli téměř třicet gramů. Druhý mladík si v lese vypěstoval "jen" dvě rostlinky a také on už část sušeného konopí vykouřil, přesto mu ještě sedm gramů zbylo. Na stopu podivných pěstitelů muže zákona přivedlo vlastní šetření, to však zdaleka není ukončeno. "Jaké tresty mladíkům hrozí, se zatím nedá přesně říci, protože ještě není nic uzavřeno. Oba muži jsou přitom vyšetřováni zvlášť jako dva na sobě nezávislé případy," uvedla mluvčí domažlických policistů Petra Srnková s tím, že zajištěná marihuana bude odeslána na odbornou expertizu. Podle trestního zákona může soud za nedovolenou výrobu a přechovánání drog udělit trest odnětí svobody až do tří let. V případech většího rozsahu, má-li pachatel z činu značný prospěch či nabízí-li drogy nezletilým, jsou tresty mnohem přísnější.
________________________________________________________________________

Našli i pytlík marihuany
Právo | 21.10.2003 | rubrika: Kronika dne | strana: 4 | autor: (pns)

CHEB - Zcela náhodou objevili celníci při kontrole tržnice Asia Bazar na Svatém Kříži u Chebu i marihuanu. Našli ji v autě, které opouštělo tržnici. Celníci kontrolují všechna vozidla, která tržnici opouštějí, aby zamezili úniku zboží. "Při kontrole našla hlídka sáček s marihuanou. Byla schovaná v jednom z reproduktorů," uvedla mluvčí plzeňské celní správy Jitka Blahutová s tím, že nález drogy nemá souvislost s probíhající kontrolou. "Byla to zřejmě jen shoda okolností," dodala Blahutová. Vůz nepatřil žádnému z vietnamských obchodníků.
________________________________________________________________________

Nové drogy přicházejí - nebezpečí roste
Mladá fronta DNES | 21.10.2003 | rubrika: Publicistika | strana: 7 | autor: LÍDA HOLMEROVÁ, LENKA PETRÁŠOVÁ

Omamné látky užívá čím dál víc lidí * "Módní" přírodní látky jsou zákeřnější než chemikálie

Jaké jsou nové trendy na české drogové scéně? Začaly se brát nové druhy drog a změnil se způsob, jakým lidé návykové a psychotropní látky užívají. Češi se začali navracet k přírodním drogám, jako jsou lysohlávky a další přírodní halucinogeny. Takový "návrat k přírodě" však může být občas velice nebezpečný.

Lidé v Česku začali v posledních letech brát drogy, které dosud v republice byly úplně neznámé. Jednou z nich je třeba GHB, látka, které se přezdívá "gaba" nebo také "tekutá extáze". Ta je sice v Čechách známá už od roku 1994, tehdy se však užívala jen opravdu na okraji společnosti a až v posledních letech zájem o ni vzrostl. Takové "příchody" drog nejsou ničím novým - vždy po určité době zájem opadne. Proto je mnohem důležitějším novým trendem na české drogové scéně návrat k přírodním drogám, a to zejména k halucinogenům. "Je to reakce i na přísný protidrogový zákon z roku 1999," říká odborník na protidrogovou problematiku z pražského Drop-In, Ivan Douda. A přidává důvod: "Vyjma konopí, které dnes snad už každý policista pozná po čichu, psychoaktivní rostliny či houby vnímají mladí lidé jako bezpečnější."

Trend první: na večírku s "Gábinou"

Je sobota večer a parta brněnských vysokoškoláků se právě připravuje na obří taneční party. Každý to dělá po svém: kluci si podávají jointa marihuany, další pijí "panáky" jako o život a jedna z přítomných slečen je už evidentně dost "namol". Vypadá, jako by v sobě měla kvanta alkoholu, ztrácí rovnováhu, žvatlá nesmysly, směje se a vypadá, jako kdyby měla každou chvíli usnout. V ruce však drží láhev Dobré vody - jak je to možné? V ní je totiž rozpuštěné "GHB", droga, které se přezdívá "gaba" nebo také familiérně "Gábina". Dívka nakonec usíná s hlavou na stole a na žádnou party nejde. "Gába je sakra zlej pán," říká druhý den jeden z účastníků večírku kamarádům, když se dívka vyspala a řekla mu, s jakou látkou to vlastně přehnala. "Ta holka se za chvíli dostala málem do kómatu, měla zpomalený dech, tep jsme nemohli nahmatat... Pořádně nás vystrašila. Žádný alkohol nepila, nemohli jsme vůbec přijít na to, co s ní je." Stav po předávkování GHB se podobá normálnímu, fyziologickému spánku a v tom je právě její nebezpečí: člověk usne, a je mu jedno kde, třeba na kapotě policejního auta.

Trend druhý: návrat k přírodním narkotikům

Arnošt chtěl s kamarády vždycky zkusit durman. Už kvůli historkám o čarodějnicích, které tuhle rostlinu údajně také užívaly - odtud plynuly jejich vize o létání na koštěti. A tak s kamarádem losovali o to, kdo ho vyzkouší a kdo bude toho druhého "hlídat". Honza prohrál - zbyla na něj role hlídače. Protože však vypili spoustu alkoholu, usnul. Když se probudil, Arnošt nikde nebyl. Stál celou noc na dálnici, kde - jak se mu zdálo - řídil provoz. "Nepříjemné bylo, že si myslel, že jeho rodina je v ohrožení, a ve dvě ráno zavolal mamince, aby utekla, že ji někdo chce zabít," dodává Honza. Uživatelé drog říkají takovému stavu jednoduše: "stíha". "Přírodní halucinogeny, tedy halucinogenní houby lysohlávky nebo rostliny, jako je například šalvěj divotvorná, začíná vedle syntetických drog užívat čím dál víc lidí," potvrzuje František Dlouhý z Národní protidrogové centrály. Důvodů je několik: přírodní drogy jsou těžko postižitelné, protože policisté mají zatím potíže s jejich rozpoznáváním, a kromě toho jsou zadarmo. "Všechny ostatní drogy se pěkně prodraží, ale tady záleží jen na tom, co si kdo sám nasbírá," říká chemik a mykolog z České mykologické společnosti, Jiří Baier. Dalším důvodem je, že si spousta lidí myslí, že přírodní drogy jsou "šetrnější". To může, ale také nemusí být pravda. Právě u tohoto druhu drog totiž hrozí - ve srovnání třeba s pilulkou extáze - riziko špatného odhadu dávky a následného předávkování. "Záleží na tom, kde houby rostou, na každého navíc působí jinak," říká mykolog Jiří Baier. Stačí připomenout několik týdnů starý případ ze Šumperka, kde skončil na jednotce intenzivní péče po požití durmanu jeden z učňů. Dalším rizikem je infarkt, a to i u uživatelů, kterým ještě nebylo ani dvacet let.

Trend třetí: drogy bere čím dál víc lidí

Dalším trendem je, že drogy bere čím dál víc lidí, ale změnil se způsob, jakým to dělají. "Ve skupině osmnáctiletých nějakou drogu vyzkoušelo osmdesát procent lidí, což je ze statistického hlediska většina," říká Ivan Douda. Tito experimentátoři patří mezi takzvané "rekreační uživatele drog". Typickým příkladem je člověk z velkého města ve věku mezi dvaceti a třiceti lety, který drogy zkoušel hlavně ve svých patnácti, šestnácti nebo sedmnácti letech, a i dnes se k nim občas vrátí. Obvykle pije alkohol, ale pokud se naskytne příležitost, vezme si jednou za pár týdnů nebo měsíců extázi nebo "trip", aby si večírek lépe užil. Tyto zkušenosti ho nestaví na okraj společnosti, nekončí se závislostí na ulici, ale zůstává normálně dál zařazen ve společnosti. Obvykle nemá kvůli drogám ani problémy se zákonem. "Podle mého názoru se skupina lidí, kteří vyzkoušeli drogy a neskončili jako závislí, zvětšuje. Stává se z nich už významnější voličská síla a peníze, které jsou ochotni za drogy utratit, roztáčejí do značné míry drogový trh," míní Ivan Douda. Tento protidrogový pracovník se domnívá, že v příštích letech začne celá společnost hledat jakýsi optimální stav, v němž budou drogy, s nimiž mají Češi masovou zkušenost (jako je například marihuana nebo extáze), ne zcela dostupné, ale také nebude jejich držení a užívání postihováno stejně jako třeba heroin.

***

Nové druhy drog

* "Gaba" nebo "tekutá extáze"

O co jde: GHB (gamahydroxybutyrát) je látka, která mění činnost centrální nervové soustavy.

Jak vypadá: tekutina čiré barvy, která se míchá s nealkoholickými nápoji

Jaké má účinky: způsobuje euforické a halucinogenní stavy

* Ketamin

O co jde: ketamin se používá jako anestetikum

Jak vypadá: obvykle bílý prášek, který se kouří nebo míchá s nápoji, roztok se užívá nitrožilně, což je velmi nebezpečné

Jaké má účinky: halucinogenní stavy podobné účinkům LSD

* "Balonky"

O co jde: rajský plyn

Jak vypadají: nafukovací pouťové balonky, z nichž se inhaluje

Jaké mají účinky: krátkodobý pocit absolutní lehkosti a vystoupení z vlastního těla

* "Houbičky"

O co jde: halucinogenní houby, které obsahují psilocibyn nebo psilocyn

Jak vypadají: jako sušené houby, vaří se z nich čaj nebo se jedí

Jaké mají účinky: ovlivňují smysly: hmat, chuť, čich (jsou "slyšet" barvy a "vidět" zvuky)

Zdroj: Národní protidrogová centrála

MARIHUANA? ŽÁDNÉ TAJEMSTVÍ. Kouřením marihuany, třebaže je to zakázaná droga, se mladí lidé v Česku nijak zvláště netají. Dýmky nebo zapalovače se zobrazením listu konopí jsou běžně v prodeji.
FOTO: MAFA - BOŘIVOJ ČERNÝ
________________________________________________________________________

"Hulíme" skoro všichni, přiznávají studenti střední umělecké školy
Mladá fronta DNES | 21.10.2003 | rubrika: Publicistika | strana: 7 | autor: LÍDA HOLMEROVÁ

Praha - Chodí vaše dítě na uměleckou školu nebo uvažujete o tom, že byste ho tam přihlásili? Pak máte velice reálnou šanci, že se dostane do kontaktu s drogami. Podle mínění protidrogových pracovníků a detektivů z Národní protidrogové centrály je totiž právě tento typ škol - možná kvůli jejich liberální atmosféře - zasažen drogami nejvíce. Občas média zveřejní zprávu, která ukazuje na to, že se ve školách drogy berou. Někoho profesorka přistihne, jak kouří před školou marihuanu, v horším případě na záchodě heroin nebo si píchá pervitin. Jsou tyto případy reprezentativním vzorkem a berou se opravdu na českých školách drogy? Dopoledne na Vyšší odborné škole grafické a Střední průmyslové škole grafické v Hellichově ulici v Praze. Tato škola splňuje hned několik rizikových faktorů: je ve velkém městě, vychovává například budoucí polygrafy nebo grafiky, tedy umělce, kteří jsou navíc v rizikovém věku (tedy jsou to středoškoláci). "Jak to u nás vypadá s drogama? No hulí se tady, jako snad všude," odpovídá dlouhovlasý osmnáctiletý čtvrťák Lukáš bez přemýšlení. I teď, o přestávce mezi hodinami? "No jasně, ale to tam zrovna psát nemusíš..." "Hulením," jak říká, rozumí kouření marihuany. Ta ale - pokud se to nepřežene - žákům v učení nijak moc nebrání. "I když stanou se tu případy, kdy je někdo tak zhulenej, že nemůže vůbec nic a jen se válí po lavici," říká devatenáctiletá Martina, podle jejíhož odhadu má zkušenost s marihuanou devadesát procent jejích spolužáků. "Štěstí je, že učitelé trávu - na rozdíl od alkoholu - moc nepoznají. Jednou se třeba jeden spolužák zhulil, přišel pozdě a omlouval se, že je mu špatně. "Vám je ale doopravdy špatně, to jste měl raději zůstat doma," zněla reakce naší učitelky. Studentky vědí o pár lidech, které škola vyloučila před dvěma lety kvůli pervitinu. Byly to velké výjimky, drtivá většina dětí na této škole zkušenost s tvrdými drogami nemá. Zasloužili si jejich spolužáci vyhazov za braní drog ze školy? Martina a její stejně stará kamarádka Pavla jim přály, aby se ze svých problémů dostali a na škole zůstali. Ale Lukáš v tom má taky jasno: "Samozřejmě, že si to zasloužili." Kdo podle něho chodí se zbytky drogy v krvi na vyučování, nemá ve škole co dělat. Obecně platí, že škola - ať už umělecká nebo jiná - není místem, kde by dětem hrozily drogy víc než třeba v klubu nebo na ulici. Drogy se tam berou jako všude jinde, nebo lépe řečeno: kdo si k nim chce najít cestu, vždycky si ji najde.
________________________________________________________________________

Soud s mužem, který opíjel děti, probíhá za zavřenými dveřmi
Zpravodajství ČTK | 20.10.2003 | 09:29 | rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj | autor: ORV

JESENÍK 20. října (ČTK) - U Okresního soudu v Jeseníku dnes začal proces s dvaačtyřicetiletým Ladislavem Sviželou ze Zlatých Hor na Jesenicku, který podle obžaloby pravidelně opíjel ve svém bytě skupinu 15 dětí a mladistvých. Kromě něj stanulo před soudem pět mladíků, kteří údajně nosili do bytu drogy a zneužívali v něm nezletilé. Krátce po přečtení obžaloby předsedkyně senátu soudu vykázala veřejnost z jednací síně kvůli charakteru projednávaného případu.

"S ohledem na zájem mladistvých a možnost ohrožení mravní výchovy, navrhuji, aby se líčení konalo bez přítomnosti veřejnosti," uvedla předsedkyně senátu Martina Červinková. Po souhlasu žalobkyně a obžalovaných pak přítomné také vyzvala, aby upustili síň.

Skupina dětí a mladistvých ve věku od 12 do 18 let se podle obžaloby scházela v bytě Svižely nejméně rok od loňského jara. Muž jim údajně podával pivo, víno a tvrdý alkohol. Dále měl osahával opilé nezletilé dívky a umožňovat návštěvníkům bytu kouřit marihuanu a čichat toluen.

"Tím se dopustil pohlavního zneužívání, šíření toxikomanie a ohrožení mravní výchovy mládeže," uvedla v obžalobě státní zástupkyně. Hrozí mu za to až osm let vězení.

Omamné látky údajně nosili do bytu dva mladiství. Jeden z nich se navíc údajně dopustil výtržnictví. Za nedovolenou výrobu drog a šíření toxikomanie mohou jít až na šest let do vězení. Další dva nezletilé návštěvníky bytu státní zástupkyně obžalovala ze zneužívání nezletilých. Podle kriminalistů souložili se dvěma dívkami, ačkoliv věděli, že jim dosud není 15 let. Hrozí jim trest odnětí svobody až na čtyři roky.

Poslední obžalovaný mladík se podle žalobkyně dopustil výtržnictví tím, že v opilosti poškodil v parku ve Zlatých Horách lampu veřejného osvětlení. Do vězení může jít až na jeden rok.

Výši trestů u mladíků ovlivňuje jejich věk. Pokud by nebyli mladiství, hrozila by jim dvojnásobná sazba. Líčení by mělo pokračovat ve středu.

Vladimír Onderka mol
________________________________________________________________________

Sprejer propašoval své dílo do prestižní londýnské Tate Gallery
Zpravodajství ČTK | 20.10.2003 | 10:56 | rubrika: Mix zajímavostí - Evropa, ES, NATO | autor: JB

LONDÝN 20. října (ČTK) - Nalepit své dílo na zeď v prestižní výstavní síni - londýnské Tate Britain - se povedlo známému britskému sprejerovi, který si říká Banksy. Nalepený obraz v uměleckém svatostánku nerušeně visel několik hodin a prozradil se až v okamžiku, kdy s hlasitým žuchnutím spadl na zem. Dílo umělce, jenž je autorem přebalu posledního alba skupiny Blur, bylo nyní umístěno do oddělení ztrát a nálezů londýnské galerie.

Banksy, který tají svou totožnost v obavách z trestního stíhání kvůli pokreslení mnoha míst vtipnými díly, navštívil galerii v přestrojení za staříka. Uvnitř svůj obraz vyndal z pytle a klidně ho přilepil na zeď. Šlo o standardní olejomalbu anglické krajiny, přes kterou se v dolní části táhne modrobílá policejní páska s nápisem "Nevstupujte". V popisu se uvádí: Banksy 1975. Pořad Crimewatch UK zničil krajinu pro nás všechny. 2003. Olej na plátně.

Text pod obrazem vysvětluje, že Banksyho dílo "inspirovala marihuanová pryskyřice a každodenní televize", především pak pořad BBC o neobjasněných zločinech Crimewatch. Dále se tu praví, že umělec našel nepodepsanou olejomalbu a okopíroval na ni policejní pásku. Zničení díla tímto způsobem vyjadřuje způsob, jakým britskou společnost ničí posedlost zločinem a pedofilií.

Množství Banksyho děl zdobí zdi a chodníky v londýnské čtvrti Shoreditch poblíž City. Zahrnují i velký výjev, který si utahuje z policie - hned vedle policejní stanice.

jb luk
________________________________________________________________________

Celníci při razii v tržnici na Chebsku našli i marihuanu
Zpravodajství ČTK | 20.10.2003 | 15:48 | rubrika: Právo a krimi - Karlovarský kraj | autor: JKG

SVATÝ KŘÍŽ (Chebsko) 20. října (ČTK) - Rozsáhlá razie celníků a policistů, která dnes dopoledne začala ve vietnamské tržnici u hraničního přechodu Svatý Kříž na Chebsku, nese i nečekané vedlejší úspěchy. Při kontrole auta jednoho z návštěvníků tržnice dnes celníci našli i marihuanu.

"Kontrolují se i všechna auta vyjíždějící z tržnice, zda nevyváží nelegální zboží. Při kontrole jednoho z vozů byl nalezen sáček marihuany," řekla dnes odpoledne ČTK mluvčí západočeských celníků Jitka Blahutová. Auto nepatřilo žádnému z vietnamských trhovců a mělo chebskou poznávací značku. Marihuana byla údajně schována v reproduktoru autorádia.

Případ zatím šetří celníci, protože droga byla nalezena v hraničním pásmu. "Celníci v takovém případě šetří, zda nebyla marihuana převezena nelegálně přes hranice," řekla mluvčí.

Celníci a policisté zkontrolovali do odpoledne více než dvě desítky prodejních stánků a 12 železničních kontejnerů na přepravu zboží. Podle Blahutové zatím na enormní množství padělků nenarazili. "Na stáncích mají prodejci vždy jen pár kousků na ukázku," řekla. Celníky a policisty ale čeká ještě kontrola více než 250 stánků a také zděných budov. Právě v nich by se podle zkušeností celníků mohly ukrývat velké zásoby padělaného značkového textilu a dalšího zboží.

Kontrolu provádí osm desítek celníků a zhruba 30 chebských policistů. Dnes zahájená akce v mnohém připomíná červencový zátah v největší chebské tržnici Dragoun. Stejně jako tam totiž má policie povolení na otevírání a prohlídku i uzavřených stánků a dalších nebytových prostor. V Dragounu celníci při červencovém zátahu zabavili padělané zboží za 220 milionů korun.

První padělané zboží na Svatém Kříži celníci zajistili už o uplynulém víkendu, protože od pátku střežili výjezdy z tržnice. V celkem 13 kontrolovaných autech našli mimo jiné padělky značkových oděvů za 1,27 milionu korun a téměř 177.000 kusů cigaret. Ve vozech celníci našli i padělanou becherovku a komponenty na výrobu cigaret.

Jelena Kriegelsteinová jpt
________________________________________________________________________

Zátah na další tržnici
ČRo 1 - Radiožurnál | 20.10.2003 | 18:00 | pořad: Ozvěny dne

Aleš KOUBA, moderátor
--------------------
Více než sto celníků a policistů dnes zahájilo důkladnou prohlídku vietnamské tržnice u hraničního přechodu Svatý Kříž nedaleko Chebu. Kontrola přibližně tří stovek prodejních stánků má trvat dva až tři dny. Výjezdy z areálu tržiště policisté střeží od víkendu, aby se obchodníkům závadné zboží nepodařilo odvézt jinam. Zabaveny už byly padělky značkového zboží za více než milion dvě stě tisíc korun. Akce má pokračovat i v následujících dnech. Více redaktor Zdeněk Trnka.

Zdeněk TRNKA, redaktor
--------------------
Padělky značkového textilu, obuvi a cigaret zajistili celníci zejména v první části akce, kdy se Vietnamci zboží pokoušeli převézt jinam. V průběhu dne pak podle mluvčí západočeské celní správy Jitky Blahutové na základně povolení vnikali do uzamčených stánků.

Jitka BLAHUTOVÁ, mluvčí západočeské celní správy
--------------------
To zboží, není ho nějaké enormní množství, ale nachází se vlastně takové falešně udělané stěny, ve kterých jsou padělané výrobky.

Zdeněk TRNKA, redaktor
--------------------
Při kontrolách automobilů byl kromě závadného zboží nalezen i pytlík marihuany. Zatím není jisté, zda bude kontrola úspěšná, jako podobná akce v nedaleké tržnici Dragoun, kde bylo v létě zabaveno zboží za dvě stě dvacet milionů. Situaci nechce komentovat ani majitel tržnice na Svatém Kříži Dingh Con Huang.

Dingh Con HUANG, majitel tržnice
--------------------
Víte, co očekáváme ten výsledek, zatím nemůžeme nic komentovat.
________________________________________________________________________

Zdražení cigaret ve Francii
TV Nova | 20.10.2003 | 19:30 | pořad: Televizní noviny

Reynolds KORANTENG, moderátor
--------------------
Francii dnes postihla stávka, jaká v zemi nemá obdoby. Zůstaly uzavřené téměř všechny trafiky. Trafikanti tak protestují proti drastickému zdražení cigaret, kvůli kterému některým hrozí krach, a to i v tak kuřákům zaslíbené zemi, jakou je Francie.

Martin KRUŠINA, redaktor
--------------------
Kouřit patří ve Francii k bontonu. Kouří lidé v bistrech, manageři u kávy, kouří dokonce polovina středoškoláků. Vláda se ale tento děsivý trend rozhodla zvrátit. Ode dneška má Francie jedny z nejdražších cigaret v Evropě. Krabička stojí v přepočtu sto šedesát korun.

Phillipe EVAIN, majitel trafiky
--------------------
Můžu rovnou zavřít krám, tak drahé cigarety si nikdo nebude kupovat. Proto jsem dnes vstoupil do stávky.

Martin KRUŠINA, redaktor
--------------------
Vskutku téměř všechny trafiky v zemi dnes byly zahaleny černými plachtami. Prodej cigaret totiž tvoří čtyřicet procent tržeb trafikantů.

Annie ROUSSEAUOVÁ, majitelka trafiky
--------------------
To mě položí. Všichni kuřáci budou nakupovat v cizině.

Martin KRUŠINA, redaktor
--------------------
Za hranicemi jsou totiž cigarety výrazně levnější. V Německu stojí v přepočtu sto deset, v Itálii osmdesát a ve Španělsku dokonce šedesát korun. A na Internetu už kolují i další rady. Už dřív jsem občas zašel na černý trh, teď tam budu chodit pořád. Právě jsem si spočítal, že levnější než cigarety bude kouřit hašiš. Co tedy zdražení cigaret přinese, jestli menší počet kuřáků, zkrachované trafiky nebo přebujelý černý trh? To se uvidí zanedlouho. Francouze alespoň může těšit jeden fakt, že třeba v Británii nebo v Norsku jsou na tom kuřáci ještě mnohem hůř.
________________________________________________________________________

Šetřete psovi uši
Právo | 21.10.2003 | rubrika: Zoo doma | strana: 6 | autor: Jana Herodková

V poslední době se stalo módou, že majitel bere svého psa s sebou úplně všude. Na první pohled se tento stav zdá ideální, jak pro psa, tak pro jeho pána. Jsou jedno tělo, jedna duše a sdílejí spolu dobré i zlé. Bylo by to krásné, kdyby to ale nemělo pár háčků. Jistě nikdo nic nenamítá proti společnému pobytu v přírodě, na dovolené, či proti posezení v oblíbené hospůdce. Horší ale je, a z hlediska zdraví zvířete dokonce trestuhodné, když s sebou vezmeme psa např. na technopárty nebo hudební festival typu Open Air Music Festival. Nejenže zde hudba duní nepřetržitě dnem i nocí a není před ní nikde úkrytu, ale decibely, které vyluzuje, jsou zdraví škodlivé nejen pro lidi, ale i pro sluch zvířete. Navíc jeho sluch je mnohem citlivější, a tak jsou zvuky, které přesahují hladinu 100 dB, přímo nebezpečné. Je prokázáno, že poslouchání zvuku o síle 90 dB dvě hodiny denně může vážně poškodit sluch člověka. Uvědomme si, že nebezpečný hluk o síle 100 dB je třeba už na diskotékách a 110 dB zcela běžně na rockovém koncertě, kde může dojít až k nevratné poruše sluchu posluchače. "A nejsou to jenom lidi, kteří velkým hlukem trpí. Zkušenosti veterinární medicíny jsou takové, že psi, kteří jsou vystaveni výrazné expozici hluku, a teď mám na mysli hladinu nad 100 dB, mohou mít sluch dočasně nebo trvale poškozený. Návrat sluchu závisí na době, po kterou hudbu muselo zvíře poslouchat. Někdy je pes postižen jen krátkodobě, třeba jen pár minut, jindy potíže trvají zhruba dva týdny. V případě, že je vystavován hluku dlouhodobě nebo pravidelně, může dojít k poškození jemných sluchových buněk či bubínku a sluchových kůstek. Pes může dokonce ztratit sluch zcela, a tak bude hluchotou trpět až do konce svých dní," vysvětluje MVDr. Petr Šrenk z veterinární kliniky Jaggy v Brně. Takže v těchto případech už nejde o společné prožívání, či nějaký zážitek, který rozhodně chceme psíkovi dopřát. Nebohému zvířeti totiž nezáleží na tom, kdo hraje, jména skupin mu nic neříkají a islavní jedinci mu jsou zcela ukradení. Není to ale jen hluk, který může psovi uškodit. Mnohdy se setkáme i s tím, že se mezi stany příznivců těchto radovánek potulují zmatení a vystresovaní psi, o které se jejich majitelé unavení tu alkoholem, tu trávou či jinou drogou vůbec nestarají. Mnohdy jsou bez jídla a pití. Nelze se tomu divit, jejich páni mají jiné starosti, přijeli si totiž poslechnout své oblíbené skupiny, odreagovat se a nechat se prostoupit duchem "pospolitosti". Nic proti tomu, jsou tam na rozdíl od svých psů dobrovolně, je to jejich svobodné rozhodnutí a jejich zdraví. Pes ale tuto volbu nemá. Chraňme proto jeho zdraví a měřme svoji svobodu i jeho zdravím, pohodlím a tím, co mu opravdu prospěje.
________________________________________________________________________

Máme se bát kávy a čaje?

Lidové noviny | 21.10.2003 | rubrika: Zdraví | strana: 23 | autor: Lucie Ondřichová, Markéta Ostřížková

Moderní věda prokazuje pozitivní účinky kofeinu a dalších látek obsažených v těchto nápojích

Káva a čaj se v Evropě vyskytují již několik století. Přesto, že patří mezi nejběžnější nápoje, vědci stále přicházejí s novými a novými hypotézami o jejich vlivu na lidský organismus.

Káva, alkohol, kouření. To byly první tři věci, které lékaři svým pacientům zakazovali. Kouření na tomto seznamu zůstalo, alkohol se u zdravého člověka považuje za nebezpečný jen ve vyšších dávkách a ke kávě dnes mají odborníci zcela shovívavý postoj. O čaji ani nemluvě. Svého ranního šálku se nyní nemusejí vzdát ani ti, kteří mají obtíže se srdcem. "Káva i čaj nepatrně zvyšují tepovou frekvenci i tlak. To, že škodí srdci, je ale spíše pověra. Že by třeba zvyšovaly tyto nápoje riziko infarktu, zatím nikdo věrohodně neprokázal. Na rozdíl třeba od vysoké hladiny cholesterolu, kouření nebo obezity, tam je souvislost jasná," říká kardiolog Petr Widimský z pražské vinohradské nemocnice. "Samozřejmě ale jde také o množství. Tři čtyři šálky kávy denně rozhodně kardiakům nerozmlouváme," dodává plzeňská kardioložka Hana Rosolová. Strohé sdělení "A žádná káva," bývalo rovněž to první, co pacient uslyšel poté, co mu lékaři objevili vředovou chorobu žaludku. Teď už jsou odborníci zabývající se trávicím ústrojím shovívavější. "Kávu lidem se žaludečními vředy nezakazuji. Myslím, že v rozumném množství jim nijak nevadí," říká MUDr. Petra Chalupná z IV. interní kliniky pražské všeobecné nemocnice. Jistou opatrnost při pití kávy a čaje by přesto měli zachovávat ti, kteří trpí dnou či ledvinovými kameny. Neprokázala se ani návykovost na kofein. "Řada lidí zvyklých na kofein má poté, co jej nedostává, příznaky, jako jsou bolesti hlavy, ospalost a únava. Tyto obtíže ale trvají jen krátkou dobu a pokud je přísun kofeinu snižován postupně, nedojde k nim vůbec," říká dietoložka Václava Kunová z Fóra zdravé výživy. Některé nežádoucí účinky, které káva či čaj mají, jsou spíše kosmetického charakteru. "Káva a ještě více čaj, hlavně ten černý, zbarvují povrch zubů, a to zvláště když zuby nejsou dobře vyčištěné. Není to samozřejmě důvod k tomu, tyto nápoje lidem zakazovat, ale vědět by o tom měli. Každý zubní lékař by měl umět svým pacientům poradit i v tomto ohledu, říká zubní lékařka Děvana Houšová z Výzkumného ústavu stomatologického v Praze.

Pro muže: Kofein zvyšuje plodnost

Řada výzkumů naopak ukazuje, že tyto ušlechtilé nápoje mají na zdraví člověka blahodárný vliv. Vědci z univerzity v brazilském Sao Paulu například prokázali, že spermie mužů, kteří pijí kávu, jsou aktivnější a schopnější oplodnit vajíčko. Zkoumali přitom 750 mužů, kteří podstoupili vasektomii, neboli podvázání chámovodů. Rozdělili je na čtyři skupiny podle toho, kolik kdo pil kávy. Doktor Fabio Pasqualotto, vedoucí studie, zjistil, že pohyblivost spermií byla vyšší u těch, kteří pravidelně pili kávu. "Kofein by mohl být užitečný pro pomoc neplodným mužům," řekl Pasqualotto na konferenci Americké společnosti pro reprodukční medicínu. "Výsledky studie jsou velmi zajímavé. Populace neplodných mužů se stále zvyšuje. Jedním z důvodů je i nízká pohyblivost spermií. A když spermie plavou pomalu, mají tendenci být více letargické a před cílem to pak vzdají," doplnil doktor Euan Paul z Vědeckého centra pro kávu. Podle druhé studie byly aktivnější také spermie mužů, kteří pravidelně kouřili marihuanu. Jejich počáteční energie jim však nevydržela příliš dlouho - "unavily" se dříve než za normálních okolností.

Pro ženy: Kofein upravuje cyklus

Stranou zájmu vědců nezůstaly ani specificky ženské aspekty této problematiky. Ze studie, publikované v časopise American Journal of Epidemiology, vyplývá, že ženy, které konzumují více kofeinu, mají v porovnání s ostatními kratší menstruační cyklus. Studie se zúčastnilo přes 400 zdravých žen, z nichž 13 procent přijímalo denně více než 300 mg kofeinu. Ukázalo se, že u této části žen se mnohem méně vyskytuje dlouhá menstruace (osm dní a déle) a jejich celkový menstruační cyklus je také v průměru kratší. Dvakrát častěji se u nich objevovala délka cyklu 24 dní a menší. S obsahem kofeinu je spojována hlavně káva, tento alkaloid je však obsažený i v čaji. Kofein z kávy se vstřebává rychleji, účinek kofeinu z čaje zase trvá déle. Své o povzbuzujícím vlivu čaje na psychiku vědí i vězni. Ti často s jeho lístky zacházejí se značnou razancí. Když jich dlouhou dobu louhovali velké množství a doplnili je ještě tabákem z cigaretových nedopalků a třeba muškátovým květem, tak jim takto připravený nápoj zvaný "magorák" dovolil alespoň na čas zapomenout na tíhu života za mřížemi. "Na čaji je vynikající už sama skutečnost, že jde o přírodní produkt, který neobsahuje žádná barviva, konzervační látky a nemá žádnou energetickou (kalorickou) hodnotu, samozřejmě pokud je podáván bez cukru a mléka. Může významně přispět k zajištění pitného režimu," říká Václava Kunová. "Čaj obsahuje fluoridy, které působí příznivě na stav zubní skloviny. Zelený i černý čaj obsahují polyfenolické antioxidační látky, které působí proti nebezpečným volným radikálům. Čaje jsou tak součástí prevence srdečně-cévních a nádorových chorob. Jejich ochranná funkce se uplatní tím více, čím zdravější je životní styl daného člověka," vysvětluje Kunová. I čeští vědci se zajímali o to, kolik těchto lidskému zdraví prospěšných faktorů jednotlivé druhy čaje obsahují. "Nejnižší množství ochranných látek bylo nalezeno v oolongu, více v čaji černém (z toho více u vysokohorských druhů) a nejvíce v čajích zelených," upozorňuje Kunová. A ještě z jednoho důvodu je podle ní zelený čaj nedoceněný. "Polyfenoly zeleného čaje tlumí chuť k jídlu a mohou tak hrát určitou roli při redukci hmotnosti, nikoli však jako zázračný prostředek, ale jen jako součást redukčního režimu," doporučuje Kunová.

Co obsahuje káva

* Čerstvá kávová zrna jsou zelená, bez chuti a bez vůně.
* Obsahují do 2,5 procenta kofeinu 10 procent kyselin (kávové a chininové)
* 30 - 40 procent sacharidů (z toho 27 procent celulózy)
* 13 procent bílkovin
* 10 - 15 procent tuků a vosků
* 10 - 13 procent vody
* 4 procenta minerálních látek (draslík, hořčík, vápník, fosfor)

Zdroj: Vladimír Ostrý SZÚ-CHPŘ Brno

Verdikt:

Kávě ani čaji se nemusíte vyhýbat, pokud nemáte skutečně závažné zdravotní problémy. Je nutné jen dodržovat určitou střídmost (týká se hlavně kávy). Káva neškodí, čaj prospívá zdraví - hlavně ten zelený. Naučte se proto pít kvalitní čaje, na trhu je jich dostatek. Na jejich specifickou chuť si brzy zvyknete.

Co je kofein:

Kofein je alkaloid, který se vyskytuje celkem u 63 druhů rostlin. Stimuluje organismus při vyčerpání, zlepšuje soustředění a paměť. Působí jako lehké diuretikum (odvodňuje organismus), takže je rozhodně vhodné k šálku kávy doplnit sklenici vody. Řada lidí se stále ještě obává kofeinu, čím dál více studií však prokazuje jeho neškodnost, zejména při zachování přiměřeného množství (300 mg za den). Kofein není návykový, jak se odborníci dříve domnívali. Pokud je někdo ale zvyklý denně vypít mnoho šálků kávy či čaje, pociťuje při jeho náhlé absenci nepříjemné průvodní znaky. Bolesti hlavy, mírná podrážděnost atd. Tento efekt je však jen krátkodobý, rychle odezní.

Co byste měli vědět o čaji:

Čajovník je rostlina z rodu Cammelia. Existuje ve třech hlavních skupinách: čajovník čínský, asámský a indočínský. Rostlina vytváří tmavě zelené lístky, které jsou kvalitnější tehdy, když má rostlina k dispozici dostatek tepla a vlhka. Velmi kvalitní čaje rostou ve vysokých nadmořských výškách (vysokohorské čaje). Chuť čaje kromě podnebí, půdy a nadmořské výšky nejvíce ovlivňují látky ze skupiny polyfenolů (nesprávně nazývané třísloviny) které lístky obsahují, následně způsob zpracování, míchání, balení, doprava a uskladnění. Polyfenoly mají výrazné antioxidační účinky - tedy nejen dodávají čaji jeho specifickou vůni, ale také způsobují jeho pozitivní účinky na lidský organismus. Podle výzkumů jsou antioxidační schopnosti především zeleného čaje vyšší než v případě vitaminu C. Díky tomu má příznivý preventivní vliv například na cevní systém, snižuje také riziko nádorových onemocnění.

Typy čaje:

Čaj existuje v pěti hlavních typech, které se liší jen způsobem zpracování, nikoli využitím odlišných čajovníků: bílý, zelený, oolong, černý, aromatizovaný, lisovaný. Celkem existuje více než 3000 druhů.

* Bílý čaj - nové listové pupeny se trhají před rozvinutím, nechají se zavadnout, pak se suší

* Zelený čaj - čerstvě utržené lístky se nechají zavadnout, pak se tepelně ošetří, aby se zabránilo fermentaci (oxidaci)

* Oolong - částečně fermentovaný čaj - lístky se nechají prudce zavadnout na slunci, pak se přetřásají a suší

* Černý čaj - při výrobě se používají 4 základní kroky: zavadnutí, svinování, fermentace, sušení

* Aromatizovaný čaj a ovoněný čaj - u čaje ovoněného se lístky nechávají ovonět až po zpracování. Používají se květy jasmínu, orchideje a růže. Aromatizovaný čaj vzniká přidáváním silic ke zpracovanému čaji.

* Lisovaný čaj - čaj se lisuje do podoby kuliček, mističek, hnízd nebo koláčků

Na výrobu nálevových sáčků se používají čajové drtě a prach. Tento čaj je obecně horší kvality, existují ale (ve světě) i sáčky s kvalitním obsahem.

Odborná spolupráce MUDr. Václava KUNOVÁ, Fórum zdravé výživy
________________________________________________________________________

Kantoři zarazili prodej drog ve škole
Boleslavský deník | 18.10.2003 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (hol)

Kladno - Prodeji drog zabránili kladenští učitelé. Kantoři 8. základní školy ve Vodárenské ulici přistihli dva dvanáctileté školáky, když nabízeli spolužákům marihuanu. Kluci tvrdí, že ji koupili od neznámého člověka. Případem se zabývají policisté. "Zatím nic nevíme, věc se prošetřuje," řekla včera mluvčí kladenské policie Jana Štajnerová. Podle Soni Budské ze středočeského policejního ředitelství poslalo vedení školy oznámení v pondělí.
"Policii to bylo jen oznámeno, věc jsme řešili ve škole," uvedla ředitelka školy Jana Červenková. "Jednali jsme s rodiči, s protidrogovou poradnou a na příští týden máme znovu pozvány rodiče," upřesnila; nechtěla však uvést, zda dětem v souvislosti s případem hrozí nějaké sankce. Červenková zdůraznila, že nedošlo k tomu, že by žáci drogu konzumovali. Připomněla také, že jeden z chlapců prodej drog přiznal, druhý nikoli.
"Balíčky prý ukryl pod kamenem na školní zahradě a později je znehodnotil," vysvětlila ředitelka.
Červenková míní, že se žáci dostali k drogám při návštěvách skateparku. "Určitě ale neplatí, že kdo je skejťák, je inarkoman," upozorňuje Markéta Jakubcová z Centra drogové prevence a krizové pomoci v Kladně. "Rizikové místo může být ve skateparku, ale i kdekoli jinde hodně se to mění,"uvedla k drogové scéně ve městě. O konkrétním případu v 8. základní škole slyšela Jakubcová včera poprvé.
"Pokud by rodiče a škola měli zájem, lze nabídnout terapii. Školy ale o nás vědí, děláme tam prevenci,"doplnila.
Případ měl odezvu iv sousední 7. základní škole, která sídlí ve stejné ulici. Včera se tam rozdrnčely telefony. "Nic o tom ale nevím, nikdo mě v té věci nekontaktoval," uvedla ředitelka Zuzana Holečková.
________________________________________________________________________

Chlípník (42) opíjel a osahával děti
Blesk | 21.10.2003 | rubrika: Morava/Slezsko | strana: 4 | autor: Libor Tomčák

JESENÍK - Patnáct dětí a mladistvých ve věku od 12 do 18 let opíjel a dívky také osahával ve svém bytě 42letý Ladislav S. ze Zlatých Hor na Jesenicku. Včera se zpovídal před senátem Okresního soudu v Jeseníku z pohlavního zneužívání, ohrožování mravní výchovy mládeže a šíření toxikomanie. Hrozí mu až osm let vězení.
Muže doprovodilo na lavici obžalovaných pět 16letých mladíků. Dva mají na triku obžalobu za šíření toxikomanie. Do bytu nosili marihuanu a toluen. Jeden z kluků je obžalovaného syn. S kamarádem nabízeli účastníkům mejdanů »trávu«. Táta učil děti čichat toluen a naléval jim pivo, víno i tvrdý alkohol. Další dva výrostci souložili s nezletilými dívkami. Ani přitom nechyběl pan domácí. Opilé školačky osahával. "Všichni věděli, že dívkám ještě nebylo patnáct roků," upozornila státní zástupkyně Helena Ošťádalová. Mladíci mohou jít do vězení až na čtyři roky.
Poslední z obžalovaných kluků v opilosti poškodil pouliční lampu v parku, za což mu hrozí roční vězení. Puberťáci se scházeli u obžalovaného asi rok, než se o feťáckých dýcháncích dozvěděli policisté. Hlavní líčení pokračuje zítra. Kvůli možnosti ohrožení mravnosti senát vyloučil veřejnost.
________________________________________________________________________

Pašoval přes kilogram kokainu
ČT 1 | 20.10.2003 | 17:50 | pořad: Večerníky - JM

Lenka SOLANSKÁ, moderátorka
--------------------
Zásilku kokainu za téměř dva miliony korun odhalili v sobotu celníci na česko-slovenském hraničním přechodu Břeclav-Brodské. Více jak kilogram drogy pašoval ze Slovenska mladý Čech v palubní desce svého vozu. Tento případ je podle Celního ředitelství v Brně letos jeden z nejúspěšnějších záchytů jihomoravských celníků a navíc první případ odhalení kokainu.

Jitka VOLEJNÍKOVÁ-FALEŠNÍKOVÁ, redaktorka
--------------------
Sobotní ráno. Na dálniční přechod Břeclav-Brodské přijíždí ze Slovenska mladý muž české národnosti. K proclení žádné zboží nepřihlašuje a celníkům tvrdí, že přes hranice nic neveze. Ti přesto provádějí kontrolu, asistuje i speciálně cvičený pes.

Jaroslav MORAVEC, tiskový mluvčí Celního ředitelství Brno
--------------------
Došlo k demontáži určité části přístrojové desky. Po vyjmutí krytu byl objeven zvlášť vybudovaný úkryt, ve kterém se nacházelo tisíc sto patnáct gramů hnědé neznámé látky. Po její identifikaci bylo konstatováno, že se jedná o kokain.

Jitka VOLEJNÍKOVÁ-FALEŠNÍKOVÁ, redaktorka
--------------------
Cena zajištěného kokainu se na drogovém trhu pohybuje okolo dvou milionů korun.

Jiří LIBRA, sdružení Podané ruce
--------------------
Je to u nás poměrně exkluzivní droga. Roční spotřeba je odhadována národním monitorovacím střediskem asi na padesát šest kilogramů.

Jaroslav MORAVEC, tiskový mluvčí Celního ředitelství Brno
--------------------
Byl to náhodný záchyt celníků.

Jitka VOLEJNÍKOVÁ-FALEŠNÍKOVÁ, redaktorka
--------------------
Podle Jaroslava Moravce jde vůbec o první záchyt kokainu na jižné Moravě, který byl odhalený v silniční dopravě v rámci Celního ředitelství Brno.
________________________________________________________________________

Při pašování drog zadrženi čtyři Češi a 11 Slováků
Zpravodajství ČTK | 20.10.2003 | 16:23 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: BAR

BRUSEL/HAAG 20. října (zpravodaj ČTK) - Mezi odsouzenými za pašování drog na karibském ostrůvku St. Maarten, patřícímu k Nizozemským Antilám, jsou tři Češi a 11 Slováků, sdělila dnes ČTK zástupkyně českého velvyslance v Nizozemsku Naděžda Homolová. Čtvrtý Čech se dopravil až do Holandska a byl zadržen na amsterodamském letišti Schiphol.

Podle Homolové nemá český konzulát v Haagu od nizozemské strany zatím žádné další oficiální informace. Homolová potvrdila, že místní policie spolupracuje přímo s českými orgány a na velvyslanectví se neobrací. Učinil tak pouze advokát posledního zadrženého, který je v Nizozemsku.

Podle místního tisku citovaného agenturou AP bylo v posledním zářijovém týdnu na ostrově St. Maarten zatčeno 29 pašeráků při pokusu nastoupit do letadla s nákladem drog - každý z nich vezl přes deset kilogramů kokainu. Všichni byli na karibském ostrově původně jako turisté na dovolené, sdělil prokurátor Johan de Vrieze. Češi a Slováci byli podle téhož zdroje odsouzeni ke 30 měsícům vězení, avšak stráví v něm jen deset měsíců, protože místní věznice je přeplněná.

bar boh lcm
________________________________________________________________________

Břeclavští celníci odhalili zásilku kokainu za dva miliony
Zpravodajství ČTK | 20.10.2003 | 13:49 | rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj | autor: VTK

BŘECLAV 20. října (ČTK) - Celníci na česko-slovenském hraničním přechodu Břeclav-Brodské odhalili zásilku kokainu za dva miliony korun. Celkem 1,1 kilogramu drogy ukrýval asi třicetiletý muž z Česka v palubní desce svého vozu Škoda Felicia. "Odhalili jsme jej za pomoci našeho speciálně cvičného psa," řekl dnes ČTK mluvčí celníků Jaroslav Moravec.

Odhalení balíčku s kokainem označil za jeden z letošních největších úspěchů jihomoravských celníků. Zdůraznil, že na hranicích se Slovenskem nebo Rakouskem již byly vícekrát zajištěny zásilky pervitinu, heroinu nebo extáze. "Kokain je ale zcela netradiční drogou. Tento případ je na jižní Moravě vůbec prvním záchytem kokainu na hranicích," doplnil mluvčí.

pokr. vtk snm

Muž, který drogu pašoval, se v sobotu vracel do vlasti. Celníkům řekl, že nedováží žádné zboží k proclení. Náhodně se pak kolegové rozhodli, že auto důkladně zkontrolují, uvedl Moravec. Po několika minutách služební pes naznačil, že v přístrojové desce vozidla jsou drogy. Balíček s hnědou látkou byl omotán toaletním papírem a ukrýval se pod odkládací skříňkou.

Případ se dále vyšetřuje. Kromě celníků se jím zabývají také policejní specialisté z Národní protidrogové centrály. Pátrají po komplicích zadrženého a také po tom, kde měl být kokain prodán.

Mladý muž je podle dostupných informací ve vazbě. Za nedovolenou výrobu a držení psychotropních a omamných látek a jedů mu hrozí až osm let vězení.

Zásilku kokainu objevili minulý týden i rozvadovští celníci. Drogu o váze 36 gramů za 70.000 korun našel služební pes v linkovém autobuse na trase Rotterdam - Praha. Nezjistilo se však, komu zásilka patřila.

Vladimír Klepáč snm
________________________________________________________________________

Za výrobu pervitinu by mohl dostat až pět let
Deník Chomutovska | 20.10.2003 | strana: 17 | autor: vot

Chomutov - O další dva distributory je chudší drogový trh na Chomutovsku. Kriminalisté totiž zadrželi dva muže z Chomutova ve věku pětatřicet a šestatřicet let, kteří mají na svědomí výrobu pervitinu. Soudce je může odsoudit až k pětiletému pobytu ve vězení. "Starší ze zadržených mužů několikrát vyrobil psychotropní látku metamfetamin, a to od července téměř do poloviny října roku 2003. Drogy přitom prodával a pak i dával zdarma dalším lidem," řekl k případu por. Martin Turis z Okresního ředitelství Policie České republiky v Chomutově. Jak dodal, Při domovní prohlídce byly zajištěny věci pro výrobu pervitinu. Dotyčný nyní čelí obvinění z trestných činů šíření toxikománie a nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Ze stejného obvinění se bude muset zodpovídat také pětatřicetiletý Chomutovák. "Stíhán je kvůli tomu, že na jaře letošního roku měl vyrobit pervitin a poté třicet dávek drogy prodat dalšímu muži," uvedla kpt. Jarmila Hrubešová z tiskového oddělení Krajské správy Policie ČR v Ústí nad Labem. vot )
________________________________________________________________________

Experiment s lysohlávkou
ČT 1 | 20.10.2003 | 17:50 | pořad: Večerníky - JM

Lenka SOLANSKÁ, moderátorka
--------------------
Šestnáctiletá dívka skončila na jednotce intenzivní péče nemocnice v Olomouci poté, co snědla lysohlávky. Halucinogenní houby jí dala její stejně stará kamarádka. Za to jí hrozí obvinění za šíření toxikomanie. Dívka je v péči lékařů třetí den, její stav prověří ještě psychotesty. Toxikologové varují před experimentováním s lysohlávkou, protože její účinky se dají obtížně odhadnout.
________________________________________________________________________

Z 15 lysohlávek na JIP
ČT 1 | 20.10.2003 | 19:15 | pořad: Události

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Až na jednotku intenzivní péče přivedl šestnáctiletou dívku z Olomouce experiment s lysohlávkou. Houby jí dala stejně stará kamarádka a té pro změnu hrozí obvinění ze šíření toxikomanie. Podle lékařů je lysohlávka velmi nevyzpytatelná a dá se jen těžko odhadnout, co s člověkem udělá.

Radka ČÁSLAVOVÁ, redaktorka
--------------------
Od své kamarádky si šestnáctiletá dívka vzala halucinogenních lysohlávek patnáct kusů. Vyzkoušet účinky houby se rozhodla přímo v centru města nedaleko vlakového nádraží. Za tři a půl hodiny jí už pomáhali lékaři.

Jitka DOLEJŠOVÁ, mluvčí Policie ČR v Olomouci
--------------------
Dívka měla požít lysohlávky přibližně o půl šesté večer s tím, že po 21. hodině se jí udělalo nevolno a musela být převezena do nemocnice.

Radka ČÁSLAVOVÁ, redaktorka
--------------------
Toxikologický rozbor potvrdil požití lysohlávek.

Stanislav KOPEČNÝ, mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci
--------------------
Po tom základním vyšetření, kdy byla odebrána moč, krev a byl jí vypláchnut žaludek, dá se říci, že v těchto chvílích již je v pořádku.

Radka ČÁSLAVOVÁ, redaktorka
--------------------
Zkušenost s halucinogenní houbou má v České republice podle statistik pět až devět procent středoškoláků. Lysohlávka navozuje stavy, při nichž se lidé přestávají ovládat a ztrácejí svou identitu. Podle toxikologů je experimentování s ní velice nebezpečné.

Michal MAJER, terapeut, P-centrum v Olomouci
--------------------
Známe několik druhů, který v český přírodě existují, a mezi těmi druhy je obrovské kolísání vlastně té psychoaktivní látky psylocybinu a taky je tam různý obsah nějakých látek, který zatěžují nebo poškozují játra.

Radka ČÁSLAVOVÁ, redaktorka
--------------------
Kromě rizik spojených s účinky varují toxikologové i před možnou záměnou. Podobně jako lysohlávky vypadají i prudce jedovaté houby.
________________________________________________________________________

Dívka snědla lysohlávky a skončila na jednotce intenzivní péče
Zpravodajství ČTK | 20.10.2003 | 09:18 | rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj | autor: BEH

OLOMOUC 20. října (ČTK) - Na pokušení vyzkoušet účinky halucinogenní houby lysohlávky doplatila v pátek šestnáctiletá dívka z Olomoucka. Poté, co houbu snědla, se jí udělalo špatně a musela být převezena na jednotku intenzivní péče olomoucké fakultní nemocnice. Kamarádce, která jí lysohlávky dala, hrozí obvinění z trestného činu šíření toxikomanie.

"Šestnáctiletá dívka z okresu Olomouc dala v pátek poblíž olomouckého vlakového nádraží stejně staré kamarádce 15 kusů lysohlávek. Dívka houby v 17:30 požila, udělalo se jí nevolno a ve 21:00 byla převezena na jednotku intenzivní péče dětské kliniky olomoucké fakultní nemocnice," řekla dnes ČTK severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Lékaři dívce podle Bednarčíkové vypláchli žaludek a odebrali jí krev a moč. "Toxikologický rozbor potvrdil požití lysohlávek," uvedla policejní mluvčí.

Podle protidrogových pracovníků požití lysohlávky navozuje stavy, při nichž lidé ztrácejí svou identitu a přestávají se ovládat. Houba je proto velmi nebezpečná například pro řidiče. Kromě příznaků, jakým je mimo jiné zvracení, může být požití houby příčinou otravy a u lidí s nemocným srdcem může zavinit i smrt. Ke smrtelnému předávkování stačí 15 až 30 plodnic.

Houbu využívali indiáni k navozování transu při meditačních obřadech. V roce 1936 ji objevil jistý americký badatel. Výtažek z lysohlávky využívaly za druhé světové války všechny armády při výsleších špiónů. Účinnou látku z ní izolovali vědci až v roce 1958 a pojmenovali ji psilocybin.

Petr Běhal mol
________________________________________________________________________

I houbaři specialisté bědují nad úrodou
Příbramský deník | 20.10.2003 | rubrika: Příbramsko | strana: 17 | autor: (kh)

Příbram - Letošní rok je nejhorší sezonou pro houbaře za posledních několik desetiletí. Sporadicky rostly křemenáče, kozáci a jiné hřibovité houby, více se dařilo václavkám. Ty ovšem nesbírá každý. Lidé se obávají zažívacích potíží, o kterých se zmiňuje literatura. Přesto se najdou sběratelé, kteří nedají dopustit na "dršďkovou" polévku z mladých plodnic.
Zato požití drobné lysohlávky se neobejde bez následků. Právě proto se houbička, rostoucí na loukách a pastvinách, sbírá. Letos se však nedařilo ani lysohlávkám. Před dvěma roky to bylo jiné. Na Rožmitálsku jich rostlo tolik, že sem náruživí "houbaři" jezdili zdaleka.
"Letos je bída, našli jsme jich pár," řekl mladík, který má zkušenosti z touto sekundární drogou, kterou lidé užívají spíše na přilepšenou vedle ostatních látek. "S houbičkou se tenkrát kšeftovalo. V Praze šlo udat kilogram za tisícovku." Náladu prý někdy vylepší pár houbiček, jindy až několik desítek lysohlávek. Užívá se syrová, ale někdy se suší, a vaří se z ní čaj, nebo přidává do jídel. A jak působí? "Připadáte si omámený, ale to hodně záleží na momentální náladě, a také na množství. Účinek zesiluje alkohol."
Však odborníci varují před užíváním přírodních halucinogenů, u nichž není nikdy známo kolik obsahují aktivních látek. Snadno člověk podlehne pod jejich vlivem představám, které mu přinejmenším mohou přivodit zranění nebo nehodu.

Sušená lysohlávka, před kterou odborníci varují.
Foto Karel Hutr



Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma