Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 20.10.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Na protidrogovou taneční zábavu Rockstream přišlo 500 lidí
Zpravodajství ČTK | 19.10.2003 | 16:56 | rubrika: Kultura a zábava - Liberecký kraj | autor: USM

LIBEREC 19. října (ČTK) - Téměř 500 lidí se přišlo v noci na dnešek bavit na taneční Rockstream, který se konal v libereckých Lidových sadech a byl zaměřený proti drogám. "Většinou šlo o středoškoláky, ale zhruba deset procent tvořili čtyřicátníci, vyznavači klasického bigbeatu," řekl ČTK jeden z pořadatelů Rockstreamu Michal Vereščák.

Na dvou scénách se pouštěli hardrock i klasický rock 60. a 70. let a rock z 90. let. Muziku doprovázely klipy. Rockstream se konal ve spolupráci s Radou vlády ČR pro koordinaci protidrogové politiky a návštěvníci taneční zábavy s reprodukovanou hudbou dostávali letáky s varováním před narkotiky. "Nedělám si iluze, že kdo bere drogy a přišel na Rockstream, tak s nimi hned přestane. Ale kdyby si letáky pořádně přečetlo aspoň 50 lidí, je to lepší než nic," dodal Vereščák.

Společně se svými kolegy chtěl dokázat, že při hudbě se mladí lidé mohou bavit i bez tanečních a dalších drog. V Liberci patří mezi nejoblíbenější drogy marihuana, pervitin nebo extáze.

Podle Vereščáka šlo o první velký Rockstream zaměřený proti drogám. Další se uskuteční pravděpodobně příští rok na jaře. Pořadatelé by tam rádi rozmístili i panely s protidrogovou tematikou. Při Rockstreamu se sice podává nejběžnější a volně dostupná droga - alkohol, pořadatelé jsou však s personálem v Lidových sadech domluveni, aby kontroloval podle občanských průkazů věk nejmladších účastníků zábavy. "Akce se obešla bez výtržností, nikdo se nepral a nic neničil," upozornil Vereščák.

Náklady na Rockstream přesahují 60.000 korun, Vereščák akci dělá na svůj živnostenský list a musí spoléhat především na příjmy ze vstupného. "Ale dali jsme lístky jen za 60 korun, aby přišlo co nejvíc lidí," upozornil. Pořadatele sponzorovaly pouze tři firmy, v Lidových sadech dostali slevu na nájmu za malý a velký sál. Příjmy jim stěží pokryly náklady.

Miloslav Lubas rot
________________________________________________________________________

Čeští pašeráci drog musejí v zahraničí počítat s vysokými tresty
Zpravodajství ČTK | 17.10.2003 | 21:30 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: XPK

PRAHA 17. října (ČTK) - Kvůli vidině velkých peněz čeští občané stále riskují vysoké tresty při pašování drog. Ve čtvrtek byli na karibském ostrůvku St. Maarten patřícím k Nizozemských Antilám odsouzeni za pašování drog dva Češi a 11 Slováků ke třicetiměsíčnímu trestu vězení.

Exotické Nizozemské Antily jsou jedním z 35 států uvedených na černé listině OECD a jsou známy velmi mírným či neexistujícím daňovým systémem. Jsou i hlavním stanem některých vůdců drogových gangů a figurují na trasách obchodníků s drogami.

V České republice patří k mediálně nejznámějším případům drogových pašeráků kauzy Radka Hanykovicse a Emila Novotného, kteří byli kvůli pašování drog odsouzeni k dlouholetým trestům v thajském vězení. Letos v srpnu thajská transferová komise definitivně schválila jejich převoz do ČR.

Některé případy českých občanů stíhaných v zahraničí pro pašování drog od roku 1997:

15. září 1997 - Český občan Josef Michálek odsouzen v indické Bombaji k deseti letům žaláře a pokutě 200.000 rupií za držení a překupnictví drog; muž byl zatčen v červnu 1995 na letišti se dvěma kilogramy hašiše, které se snažil propašovat do zahraničí.

3. března 1998 - Za pašování narkotik v bavorském Weidenu odsouzen čtyřiadvacetiletý Čech narkotik k šesti letům vězení. Němečtí celníci u něj v červnu 1997 na hraničním přechodu Waidhaus-Rozvadov zajistili 1,5 kilogramu čistého heroinu.

28. října 1998 - Soud v dánském Sönderborgu odsoudil k šesti letům vězení devětadvacetiletého českého občana, který se o rok dříve pokusil do země propašovat dva kilogramy heroinu. Drogu objevila v jeho autě pohraniční policie na německo-dánské hranici.

8. prosince 1998 - Český řidič Jan Jisl (35 let) byl ve Velké Británii odsouzen za pašování k 16 letům vězení, neboť v jeho voze bylo nalezeno 68,5 kilogramu vysoce kvalitního heroinu, jehož cena byla odhadnuta na 7,25 milionu liber (365 milionu korun).

17. prosince 1998 - Čtyřiadvacetiletý muž ze severních Čech, dopadený v dubnu téhož roku spolu se dvěma dalšími společníky se zásilkou 5,5 kilogramu heroinu ve švédském přístavu Trelleborg byl tamním soudem odsouzen ke 14 letům vězení.

15. února 1999 - V největším procesu s pašeráky drog v Norsku byli odsouzeni k nejvyššímu trestu 15 let odnětí svobody dvaatřicetiletý Čech a čtyřiatřicetiletá Vídeňačka, kteří propašovali do Norska 19,8 kilogramu heroinu.

17. prosince 1999 - Na mezinárodním letišti v peruánské Limě byla zadržena osmnáctiletá Češka z Havířova s 2,3 kg kokainu. S drogou se chystala odletět do Amsterodamu. V květnu 2000 ji místní soud poslal na 7,5 roku do vězení.

20. června 2001 - Dva čeští občané, Milan Lesniak (38 let) a Bronislava Paclová (30 let) byli zadrženi s 32,2 kg heroinu na řecko-tureckých hranicích. V únoru 2002 je řecký soud odsoudil na doživotí. Lesniak a Paclová se odvolali. Soud později tresty zmírnil Lesniakovi na 20 a Paclové na 18 let vězení.

Listopad 2002 - Na tři a půl roku do vězení poslal rumunský soud českého občana Vladimíra Chromého, kterého přistihli tamní policisté při kouření marihuany na veřejnosti. Chromému nejprve soudce uložil peněžitý trest, soud vyšší instance jej však posléze poslal do vězení. Mladý Čech se proti rozsudku odvolal. V prosinci 2002 ho v Bukurešti rumunský nejvyšší soud odsoudil k peněžité pokutě tři miliony lei (asi 3000 korun), k zaplacení soudních výloh ve výši 500.000 lei (asi 500 korun) a rozhodl o jeho vyhoštění odsouzeného ze země.

Červenec 2003 - V Rusku byl za pašování necelého gramu hašiše odsouzen k 19 měsícům odnětí svobody a protidrogové léčbě šestatřicetiletý Čech Pavel Pavlíček.

16. října 2003 - Ke třicetiměsíčnímu trestu vězení byli na karibském ostrůvku St. Maarten patřícím k Nizozemských Antilám odsouzeni za pašování drog dva Češi a 11 Slováků.

Petra Duszková dap rdm
________________________________________________________________________

Sportu hrozí další dopingový skandál, údajně nebývalých rozměrů
Zpravodajství ČTK | 17.10.2003 | 18:36 | rubrika ČTK: spz spo | autor: SMC

PRAHA 17. října (ČTK) - Nad světem "královny sportu" atletiky se vznáší hrozba jednoho z největších dopingových skandálů v historii. Americká antidopingová agentura USADA totiž ve vzorcích moči mnoha špičkových atletů objevila ve sportu dosud nezjistitelný anabolický steroid tetrahydrogestrinon. Jména ani počty přistižených atletů nebyly zveřejněny, údajně však může být v celé aféře namočen nebývale vysoký počet sportovců.

K dosud nejznámějším hromadným dopingovým aférám patří skandál z Tour de France 1998, diskvalifikace finských klasických lyžařů na MS 2001 v Lahti či masové pozitivní nálezy u čínských běžců na počátku 90. let. Případy ještě větších rozměrů, jimž čelí především bývalá NDR, zůstávají většinou ukryty pod rouškou tajemství.

Přehled hromadných dopingových skandálů od počátku 90. let:

Srpen 1993 - Ani jeden z kvarteta nigerijské sprinterské štafety Olapade Adeniken, Chidi Imoh, Osmond a Davidson Ezinwaovi spolu s Oluyemi Kayodem neprošli kontrolními antidopingovými testy na domácím šampionátu v Lagosu.

září 1993 - Jedenáct čínských atletů mělo pozitivní dopingový nález při národních hrách v Pekingu. Podle agenturního prohlášení nebyla mezi provinilci ani jedna z mistryň světa a světových rekordmanek. V roce 1993 byly zakázané podpůrné prostředky prokázány u 24 čínských atletů, o rok později dokonce u 31.

Červenec 1998 - Dopingová aféra otřásla cyklistickou Tour de France poté, co ředitel stáje Festina Bruno Roussel přiznal, že v ní byly užívány nedovolené prostředky. Festina byla vyloučena ze závodu, devět jezdců bylo zatčeno. Užívání zakázaných anabolických steroidů později přiznali i největší hvězdy stáje Richard Virenque, Laurent Brochard a Armin Meier. Aféra se táhla až do konce roku 2000, kdy ji uzavřel soud, jenž poslal Roussela na rok za mříže. Listopad 1998 - Podle vyjádření soudu v Remeši mělo všech devět jezdců nizozemské cyklistické stáje TVM včetně jejího lídra Jeroma Blijlevense pozitivní dopingový nález: čtyři závodníci užili hormon EPO, třem našli doktoři v krvi amfetaminy a jeden před závodem kouřil marihuanu.

Únor 2001 - Na světovém šampionátu v klasickém lyžování v Lahti uvízla v dopingové síti šestice domácích reprezentantů. Pozitivní test na látku zvanou Plasma-expander HES měli například Virpi Kuitunenová, Jari Isometsä či Mika Myllylä. Finové museli vrátit všechny získané medaile, na kterých se podílel někdo z přistižených.

Jaro 2001 - Na anabolické steroidy bylo v Itálii pozitivně testováno hned devět fotbalistů včetně Nizozemce Edgara Davidse a Fernanda Couta z Portugalska. Davids dostal původně za nález nandrolonu pět měsíců, Couto dokonce deset. Odvolací komise Italského fotbalového svazu jim však později zkrátila trest na čtyři měsíce. Obdobně dopadl i Nizozemec ve službách španělské Barcelony Frank de Boer.

Září 2001 - Na cyklistické Tour de France mělo pozitivní dopingový nález 44 ze 128 cyklistů, kteří se kontrole podrobili. Podle představitelů Francouzského antidopingového výboru se v jediném případě jednalo o hormon erythropoietin (EPO), další látky závodníci užili ze zdravotních důvodů a museli tudíž předložit osvědčení o souhlasu s jejich použitím.

Únor 2002 - Na zimní olympiádě v Salt Lake City byla při největším dopingovém skandálu v dějinách ZOH odhalena šestice hříšníků, z nichž nejznámějšími byli medailisté v běhu na lyžích Španěl Johann Mühlegg a Rusky Larissa Lazutinová s Olgou Danilovovou. Lazutinová přišla kvůli užití darbepoetinu o všechny medaile, Mühlegg musel kvůli stejnému prohřešku vrátit zlato z běhu na 50 km. Všichni navíc museli Hry předčasně opustit. Skandál Lazutinové přesáhl hranice sportu a táhl se ještě přes rok.

Michal Svoboda rmt xpk cr
________________________________________________________________________

Dva žáci kladenské základní školy prodávali spolužákům drogy
Zpravodajství ČTK | 17.10.2003 | 11:55 | rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj | autor: URM

KLADNO 17. října (ČTK) - Dva dvanáctiletí žáci kladenské základní školy v ulici Vodárenská prodávali svým spolužákům drogy. Všimli si toho ale učitelé, kteří celou věc nahlásili policii. Žáci drogu podle svých slov koupili od neznámého člověka. "Žáci prodávali marihuanu. Zatím nevíme nic víc. Celá věc se prošetřuje," řekla dnes ČTK mluvčí kladenské policie Jana Štajnerová.

Podle ředitelky Jany Červenkové se žáci k drogám asi dostali v nedalekém skateparku, který pravidelně navštěvují. Jeden z nich prodej marihuany odmítá. "Dostal prý dva balíčky, které ukryl pod kamenem na školní zahradě a později je znehodnotil," dodala ředitelka. Druhý z žáků se k distribuci drog přiznal.

urm fcz
________________________________________________________________________

Celníci zadrželi v Rozvadově kokain za 70.000 korun
Zpravodajství ČTK | 17.10.2003 | 11:52 | rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj | autor: MFI

PLZEŇ/ROZVADOV 17. října (ČTK) - Zásilku kokainu za 70.000 korun objevili rozvadovští celníci ve čtvrtek v linkovém autobuse na trase Rotterdam - Praha. Drogu o váze 36 gramů našel služební pes mezi sedadlem a stěnou autobusu. Na západočeské hranici celníci letos kokain zadrželi poprvé. Nezjistilo se ale, komu zásilka patřila, řekla dnes ČTK mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová.

"Ve stejném autobuse našli celníci i 30 gramů marihuany, která byla ukryta v krabičce od džusu položené na neobsazeném sedadle za řidičem. Ve středu našli dvě kostky hašiše o váze 22 gramů v liště zakončující odkládací prostor nad sedadlem," popsala mluvčí. Doplnila, že ani v těchto případech se nenašel majitel zásilky.

Všechny tři případy vyšetřuje policie pro podezření z nedovolené výroby a držení omamných látek a jedů.

Marie Fialová fcz
________________________________________________________________________

24 hodin ve Fésu
Mladá fronta DNES | 18.10.2003 | rubrika: Na cestách | strana: 2 | autor: text a foto Michaela Prokopová

Je to lidský mumraj vůní a barev.Ve f ské medině v MAROKU seženete vše, nač si vzpomenete

Jeho uličky jsou místy tak úzké, že když zpoza zatáčky vyjede muž na oslíku, tak tak stihnete uskočit. Je to zmatek nad zmatek, každý někam spěchá, tlačí se, utíká. Medina (staré město) v marockém F su, to je lidský mumraj plný barev a vůní, ať už libých či nelibých z koželužen. Samozvaní průvodci se zde lepí na turistu jako vosy na med a bezostyšně ho pronásledují. „Odkud jste?“ slyšíte ten den už podvacáté. Hned když se nám podaří setřást ho, dostáváme do vleku dívku s korálky. „Jsou krásné, podívejte se, budou vám slušet,“ opakuje ve francouzštině pořád dokola. Kolem se protahuje muž s podnosem plným placek, uličky lemují obchůdky s kůží, oblečením, henou, nádobím, prodavači zeleniny a luštěnin - to podle toho, ve které části mediny se zrovna nacházíme. „Kif? Haš?“ procedí tu a tam někdo mezi zuby. Nabízí marihuanu a hašiš, neklamný důkaz toho, že v medině seženete snad vše. Vousatý Evropan si fotí asi sedmiletého chlapečka. Hned poté, co zmáčkne spoušť, se před ním objeví natažená dětská ruka. Vkládá do ní drobnou minci, to se však chlapci nelíbí. Začne hlučně arabsky protestovat. Cizinec pokrčí rameny, vezme mu minci a odchází. To neměl dělat, chlapec ho doprovází dobrou hodinu a každého, koho míjí, zahlcuje palnou dávkou slov, zřejmě o nevděčnosti Evropanů. I takové je Maroko. Rozruch, hádka či shon navíc k medinám patří, právě ta ve F su je pravděpodobně nejstarší v Maroku. Kdo nebyl ve F su, nemůže říkat, že navštívil Maroko, říkají pyšně místní. Mají pravdu, kdo by ho na svých cestách touto zemí vynechal, přijde o velký zážitek.

michaela.prokopova@mfdnes.cz


Ve Fésu je více než deset bran do mediny, každá z nich je velký architektonický skvost. Když jimi projdete, ocitnete se v jiném světě - je to svět obchodníků, řemeslníků a samozvaných průvodců, je to zároveň exkurze do časů, které už dávno zavál prach.

KOŽELUŽNA
Koželužna je jedním ze symbolů F[232]su. Docela zblízka si ji můžete prohlédnout, pokud vystoupáte do některého z krámků s koženými výrobky. Z jeho terasy budete mít koželužny jako na dlani. Je to však smutný obrázek: koželuzi v ohromných kádích bosýma nohama sešlapávají kůže. Kam se vypravit, napoví i silný zápach, který každou koželužnu provází.

KRÁLOVSKÝ PALÁC
Stojí v mladší části města, nedaleko židovské čtvrti.
Za vysokou zdí se rozprostírají zahrady, rozlehlé paláce i mešita. Protože je to jedno z králových sídel, zůstávají skryty očím turistů. Ti se musí smířit s výstavní branou paláce.

KAIRUÁNSKÁ MEŠITA
Je to druhá největší mešita v Maroku. Její rozměry jsou opravdu úctyhodné: na rozlohu 16 000 metrů čtverečních se vejde více než 20 000 věřících. Nevěřící nemůže do mešity vstoupit, zbývá jen nakouknout dovnitř některou z bran.

ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Nedaleko od královského paláce se rozprostírá židovská čtvrť. Většina Židů už Maroko dávno opustila a do jejich domů se nastěhovali chudí lidé z venkova. Právě f[232]ští Židé měli v minulosti zvláštní úkol: solit hlavy kriminálníků předtím, než byli pověšeni. Odtud také pochází název čtvrti mellah neboli sůl.

MEDRESA
Nebo také škola koránu. Ta nejslavnější ve F[232]su byla postavena v polovině 14. století. Centrální nádvoří zdobí dlaždičky z onyxu a bílého kararského mramoru, různobarevné kachle a do štuky vyryté citáty z koránu. Když zvednete hlavu, uvidíte malá okénka s kovanými mřížemi, za nimiž se nacházejí světničky studentů.

FONTÁNA
Jde o slavnou kašnu Nejjarine, která byla na počátku 18. století postavena v maurském slohu. Ze všech mozaikových fontán je zřejmě nejznámější. V uličkách vedoucích z tohoto malého náměstíčka lze nalézt trhy tesařů a jejich výrobky.

MŮŽE SE HODIT
Tip na dárek
V medině naleznete nepřeberné množství dřevěných výrobků, (populární jsou například sloni či velbloudi). Dobrou pověst mají také místní kovotepci či keramické výrobky. Vzpomínkou na dovolenou může být i arabská dželaba.

Jak se tam dostat
Do Agadiru pořádá poznávací zájezdy například cestovní kancelář Fischer. Do Maroka je nutné vízum.
________________________________________________________________________

Výzva občanům
Týden | 20.10.2003 | rubrika: Názory a komentáře | strana: 75 | autor: Martin Fendrych

Zatím máme za sebou dvě policejní óbrakce, jež spustil v posledních týdnech nebezpečně hyperaktivní ministr vnitra Stanislav Gross. A bude hůř. O tom, co smršť policejních zátahů a přepadů způsobilo, nelze pochybovat. Grossova popularita poklesla o sedm bodíků. S děsem v očích ministr sleduje, jak pomalu klesá na druhé, třetí, dokonce možná ještě nižší místo! Vyčítat mu, že nasadil proti ztrátě veřejné důvěry veškeré páky, postrádá význam. Naopak, poděkujme mu, snažme se ho uklidnit, ukolébat. Vždyť psychologové v manželských poradnách radí ženám, jimž se rozpadá rodina: "Muže musíte chválit, chválit a zase chválit!" Akci Kryštof, při níž mělo dvacet sedm tisíc policistů přivést k rozumu řidiče, odskákalo přes sto tisíc nešťastníků. Na pokutách zaplatili v průměru čtyři sta korun. Gross, zoufale toužící po našem uznání, zcela závislý na naší důvěře, chystá pokračování, další masovky. Předminulý pátek v noci rozpoutal akci Fantine. Z pádu preferencí se zřejmě cítí tak bídně, že se pustil do Bídníků Victora Huga, v nichž ho upoutal osud nebohé prostitutky. Nebo vycházel z osobní zkušenosti (viz ministrovy kontakty na nuselský nevěstinec Escade)? Každopádně na chvíli zapomněl, že jeho podřízení z odboru prevence kriminality chystají zákon o legalizaci prostituce. Zátahu na bordely se zúčastnilo čtyři a půl tisíce policistů (složitě přesouvaných z místa na místo, aby nezasahovali v domech, jež sami po práci nebo ve službě pravidelně navštěvují) plus necelá půltisícovka hasičů. Tři přepady se odehrály už odpoledne, aby ostatní majitelé vykřičených domů dostali včas avízo. Bilance: jednadvacet obviněných. Předpokládejme, že během měsíce budou ze šlamastyky (jako prakticky vždycky v těchto případech) venku. Nasazení policejních sil je ohromující. Podle oficiálních vyjádření má do měsíce po jedničce následovat Kryštof dvě a dál akce, jež "bude mít třetinový rozsah" (Gross). Po čem asi policisté půjdou? Nepovolá bezpečnostní ministr v nouzi krom hasičů i vojsko? Na Moravě by mohl vyrazit proti nelegálnímu pálení slivovice (tady by pomohli celníci). Nebo se příště rozhodne hájit autorská práva? Nasadí šedesát tisíc policistů a dvojnásobek vojska, vletí nám do bytů a zabaví všechna načerno vypálená cédéčka. N ajde se mnoho způsobů, jak se Gross znovu vrátí do centra pozornosti. Nezapomeňme, jak prostě vysvětlil akci Fantine: "Máme nový softw are od OSN a potřebujeme data." Co jestli budou Spojené národy potřebovat vědět, kolik lidí doma suší sklizenou setbu marihuany? Existuje způsob, jak Grossovu aktivitu utlumit. Vyžaduje však velké sebezapření (zvlášť při neustále probíhajících zastrašovacích akcích) občanů. Při každém průzkumu veřejné obliby politiků musí každý z nás poskytnout maximum bodů právě Grossovi. Jakmile mu popularita stoupne, nechá policisty v klidu sedět v kancelářích.
________________________________________________________________________

Helena Růžičková: Možná jsem šílenec
Boleslavský deník | 17.10.2003 | rubrika: Téma | strana: 3 | autor: Marta Pawlicová a Marta Prokešová

Peklem chemoterapie musela procházet i herečka Helena Růžičková (na snímku), která svůj boj s rakovinou popsala knižně. Marihuanu však nikdy nepoužila. Má totiž svoji metodu jak přežít i nemoc nejzákeřnější. "Nikdy jsem na bolest nebrala žádné léky. Odmítám tlumit bolest opiáty. Jsem přesvědčena o tom, že tělo musí bojovat samo, nesmí být utlumováno," trvá na svém Růžičková. "Možná jsem šílenec, ale tuto moji teorii mi nikdo nevyvrátí." Jak herečka tvrdí, nikdy neužívala žádnou drogu kromě tabáku, kávy a alkoholu. "Tělo musí být bdělé, aby dokázalo odolávat zákeřné nemoci. Lidé, kteří nedokážou bojovat se svojí nemocí, jí rychle podlehnou," je přesvědčena Růžičková.
________________________________________________________________________

Marihuana v lékárnách napřesrok?
Boleslavský deník | 17.10.2003 | rubrika: Téma | strana: 3 | autor: Marta Pawlicová a Marta Prokešová

Jak konopí působí

Paralen, bromhexin a marihuanu, prosím! Takovou žádost bychom možná už za dva roky mohli slyšet i v našich lékárnách. Po nizozemských průkopnících by se i naši vážně nemocní pacienti mohli dočkat úlevy v podobě léku z konopí. Lékaři většinou nejsou proti.

Konopí léčilo už před šesti tisíci lety v Číně i Indii, pěstoval si ho pro svoji potřebu i americký prezident George Washington, anglická královna Viktorie používala tinkturu z něj při menstruačních potížích a podle nejnovějších hypotéz právě marihuanou zázračně léčil nemocné i Ježíš Kristus. Dnes si rostlinka s pilovitými listy těžce razí cestu zpět k pacientům. Pro marihuanu už se chodí do lékáren v Nizozemsku, v Kanadě je k mání pro omezený počet pacientů a v řadě dalších zemí, včetně té naší, si mnoho lidí léčí nepříjemné důsledky mnoha chorob marihuanou. Ovšem tajně, protože za to hrozí kriminál.
"Mám zkušenost s několika lidmi, o kterých vím, že marihuanu použili na tlumení bolesti. Tato léčba jim pomohla. Byli to onkologičtí pacienti v konečném stadiu a moc jim to zlepšilo kvalitu dožití," řekl Martin Holcát, ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Sám by prý marihuanu právě v takových případech neztišitelných bolestí lidí v konečném stadiu života povolil.
Také šéf Centra pro léčbu a výzkum bolestivých stavů FN Motol Jiří Kozák potvrzuje: "Jsem přesvědčen o tom, že marihuana jako lék, za jistých přesných pravidel užívání bude pro léčbu chronických nemocí přínosem."
Kdyby marihuana měla pozitivně zasáhnout a ovlivnit psychiku nemocného, tak by své ano u vybraných indikací připojil i primář kliniky anesteziologie a resuscitace VFN Jan Krištof. "Obecně si myslím, že je na škodu, že se při léčbě bolesti na tuto možnost zapomíná," říká Krištof. "I když se přiznám, že u kardiovaskulárních pacientů nás ještě nenapadlo použít na tlumení bolesti marihuanu." Jak ale dodává, tlumení bolesti po srdečních operacích je dobře řešeno klasickými medikamenty.
"Když to pomůže pacientům, tak jsem určitě pro," potvrzuje i přednosta Neurologické kliniky FN Hradec Králové Gerhard Waberžinek. "Marihuana má výborné účinky na bolest, ale u bolestí hlavy se to zatím neosvědčilo. Někdy se používá u maligních nádorů, ale u nás to zatím není oficiálně povoleno."
Podle lékařů však i naše zdravotnictví vážně uvažuje, že by se marihuana směla používat v případech chronických bolestivých stavů, kde se dnes sahá například po morfiu.
"Hlavní je dostat bolest tlumící látky z marihuany do schůdnější formy, než je kouření," říká Kozák. "Předpokládám, že takový lék bude vázán opiátovým receptem. Bude to velice účinný preparát pro onkologicky nemocné, určité neurologické stavy i chronické bolesti zad. Čeká se od toho menší riziko vedlejších účinků a menší návykovost, než je u opioidů."
Marihuanu zatím nelze oficiálně použít, ale Kozák věří, že do dvou let by věda mohla výzkum zvládnout natolik, že bude oficiálně zařazena mezi léky také u nás.
"Je důležité upřesnit dávkování, upřesnit indikace, povolit a odzkoušet látku Státním ústavem pro kontrolu léčiv, prostě dát tomu oficiální rámec," dodává Kozák. Že se podaří překonat předsudky a dát v určitých případech marihuaně pro léčbu zelenou, doufají i další lékařské kapacity.
"Nechápu, proč se tak tvrdě bojuje proti marihuaně. Vždyť škody, které způsobují alkohol a cigarety jsou daleko větší a výraznější, a přece jde o povolené drogy," soudí přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace VFN Martin Stříteský.

Nemocní ji užívají, avšak tajně
Neurologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze před časem udělala průzkum mezi pacienty s Parkinsonovou chorobou. Z 630 nemocných se 85 svěřilo, že užívá konopí. Z nich 53 sdělilo, že díky užívání konopí mají méně potíží spojených s nemocí. Už předtím lékaři této kliniky udělali zkušenost s pacientem, který na jejich žádost konopí vysadil. Jeho pohyblivost se poté zhoršila. Jakmile se však ke konopí vrátil, byl na tom opět lépe. Odborník na Parkinsonovu chorobu docent Evžen Růžička však nechce bez oficiální studie dělat žádné závěry: "Osobně se nicméně domnívám, že je řada důvodů pro solidní hypotézu, že marihuana může těmto lidem pomáhat. Myslím, že jestli si dá člověk příležitostně sklenku alkoholu, jednu cigaretu, nebo marihuanu, je to celkem jedno."

Názor ministerstva zdravotnictví České republiky:
V souladu s českou legislativou nic nebrání tomu, aby se léky s obsahem THC ve světě vyráběné a distribuované mohly řádně rovněž i v České republice zaregistrovat, pokud o ně terapeutičtí odborníci projeví zájem.
Je však nutné dodržet zákonný postup registračního řízení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SUKL).

Stanovisko Státního ústavu pro kontrolu léčiv:
Pokud by výrobce přípravku s marihuanou nebo její účinnou složkou THC jej chtěl uvést na trh, musí předložit našemu ústavu žádost o registraci.
V rámci registračního řízení pak prověříme přípravek z hlediska kvality, účinnosti a bezpečnosti. Pokud tyto požadavky přípravek splní, je registrován pro používání v ČR. Marihuana je omamnou látkou, na zacházení s tímto lékem by se vztahoval zákon o návykových látkách.

Jak konopí působí
* Nejdůležitější látkou v konopí je THC (delta9-tetrahydrocanabiol), který ovlivňuje komunikaci mezi nervovými vlákny.
* V Americe se z konopí legálně vyrábí lék Marinol, i některé další léky jej obsahují.
* Farmaceuti zatím nedokázali vyvinout takový medikament, který by fungoval úplně stejně jako přírodní konopí - buď tedy v konopí působí kombinace dalších látek s THC, nebo hraje roli i psychika.

Co mluví pro léčbu
* V marihuaně obsažená účinná látka THC vyvolává nejen příjemné pocity uvolnění, euforii a zasněnost, uvolňuje i svalstvo. To pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou či roztroušenou sklerózou, pro které jsou svalové křeče a mimovolné stahy typické.
* Podle jiných studií se THC osvědčuje při léčbě nitroočního tlaku u zeleného zákalu a tlumí také bolesti a nevolnost, jíž trpí například lidé s AIDS či rakovinou, podstupující chemoterapii.
* Nehrozí předávkování - podle pokusů až čtyřicetitisíckát silnější dávka THC, než je obsažena v jedné marihuanové cigaretě, by zabila myš.
* Nižší riziko závislosti než u řady jiných drog včetně alkoholu či nikotinu.

Co mluví proti léčbě
* Marihuana může u lidí majících sklon k schizofrenii chorobu odstartovat. Pokud i nadále užívají konopí, mají více těžších záchvatů.
* Intenzivní pravidelné užívání marihuany může způsobit dočasné poruchy paměti, ztížit komunikaci i učení, dlouholetá konzumace vysokých dávek poškozuje intelekt, způsobuje ztrátu motivaci k čemukoliv včetně sexu.
* Pokud se marihuana kouří, zvyšuje se riziko rakoviny - jedna marihuanová cigareta má čtyřikrát víc dehtu než tabáková.
* Kuřáci marihuany podle posledních studií mají línější spermie.

Konopí může ulevit především vážně nemocným, například při chemoterapii.
foto archiv a čtk
________________________________________________________________________

Po Nizozemsku se chystají další
Boleslavský deník | 17.10.2003 | rubrika: Téma | strana: 3 | autor: Marta Pawlicová a Marta Prokešová

Jako zatím v první zemi si mohou od září koupit vážně nemocní pacienti v nizozemských lékárnách na předpis alternativní prostředek k potlačení bolesti: lékařskou marihuanu - Cannabis flos. Za pětigramové balení zaplatí 44 eur. Už dříve si podle odhadů asi sedm tisíc lidí chodilo kvůli zdravotním potížím konopí kupovat do cofee shopů, kde je levnější, protože nepochází z kontrolovaných produkcí. Ministerstvo zdravotnictví odhaduje počet pacientů, kteří nyní mají nárok na marihuanu z lékáren na čtyři až šest tisíc, počítají však že jejich počet by mohl rychle vzrůst až na patnáct tisíc.
Marihuana však léčí i v dalších zemích. Už několik let má šest stovek Kanaďanů povoleno od své vlády, aby si mohli pěstovat pro potřeby léčby tuto drogu, a také ve 14 amerických státech a v Austrálii ji smějí ve zvláštních případech aplikovat lékaři pacientům. Využití při léčbě zvažuje i Británie. Pětigramové balení se prodává za 44 eur.
________________________________________________________________________

Disco nehody
Ring | 14.10.2003 | rubrika: Motorismus | strana: 36 | autor: (štf), Foto: ČTK

Smrtka si mne ruce

Všichni si ten scénář umíme představit: alkoholem rozjařená společnost mladých lidí se vrací v pozdních nočních hodinách z diskotéky nebo jiné hudební akce, nezralý řidič se chce před ostatními vytáhnout a rychlá a nebezpečná jízda končí katastrofou. Podle policejních statistik téměř ve třetině případů vznikají nehody na základě srážky s jedním nebo více vozidly a pětina disco-nehod se stala v levé zatáčce. Příčina je často v tom, že řidiči v dlouhých levých zatáčkách nesníží rychlost svého vozidla, které je vyneseno doprava a končí mimo vozovku.

Mladí řidiči ve věku 18 až 25 let vedou celosvětově statistiky dopravních nehod, které jsou dokonce v této věkové skupině hlavním důvodem úmrtí. V letních měsících nehodovost mladých lidí dramaticky stoupá. "Zatímco v zimních a jarních měsících byl počet těžkých úrazů s přímým ohrožením života nebo se smrtelnými následky - z nichž největší část tvoří právě dopravní nehody - kolem padesáti, v červnu jich bylo najednou sto šestnáct. Také se v létě snížil průměrný věk zraněných a stoupl počet závažných úrazů spojených s pitím alkoholu," tak shrnul varující údaje pro další z témat akce Aral - dejte přednost bezpečnosti, Marek Uhlíř, tiskový mluvčí pražské záchranné služby. Nezkušenost a krátká řidičská praxe nejsou samy o sobě hlavním důvodem vysoké nehodovosti takzvaných diskořidičů. Příčinou je především emocionální nezralost a riskantní předvádivost, jak ji dokumentují výpovědi mladých respondentů ankety Centra dopravního výzkumu:

"Bez určitého polechtání nervů je jízda autem nudná."
"Je to dobrý pocit předjíždět ostatní." "Po zvládnutí riskantní situace se hned cítím opravdu dobře." Častými spolujezdci mladých řidičů bývají bohužel i alkohol a jiné omamné látky. "Většina dospělých, pokud před jízdou požije alkohol, se snaží jet spíš pomaleji a s maximální opatrností, mladí bohužel ztrácejí pud sebezáchovy a jezdí spíše rychleji než ve střízlivém stavu," pojmenovává podstatný rozdíl vedoucí nymburské záchranné služby MUDr. Zuska. Opilý člověk samozřejmě hůře reaguje v okamžiku krize. Alkohol vede k poruchám zrakového vnímání, zhoršuje odhad vzdálenosti a prodlužuje reakční čas podobně jako marihuana, která zhorší schopnost řídit motorové vozidlo minimálně na 10 hodin. Trip LSD vyvolává halucinace a pronikavě zhoršuje schopnost řídit motorové vozidlo i po více než 12 hodinách. Mladý člověk ale zpravidla nad takovým varováním mávne rukou. Těší se, jak vrstevníkům z party předvede, jakou rychlost vymáčkne z tátova silného vozu. Rozjařená společnost ho povzbuzuje přesně do chvíle, kdy nezvládne krizovou situaci. Smrtka pracuje nadplán a černé kroniky deníků referují o dalším "diskopříběhu", který místo happy endu končí úmrtním oznámením.

Foto - Nepřiměřená rychlost a alkohol v krvi řidiče byly příčinou této nehody. Řidič Škody 120 zlounského okresu nezvládl při jízdě z kopce vůz a po smyku ho "omotal" o sloup. Výsledkem byla tři těžká zranění, podnapilý řidič vyvázl téměř bez úhony.
________________________________________________________________________

Stát ve státě
Story | 14.10.2003 | rubrika: Story na cestách | strana: 46 | autor: MAGDALENA WAGNEROVÁ, FOTO: MAGDALENA WAGNEROVÁ (5), GAMMA

AMSTERDAM

Jedna věc je Holandsko, rovná země protkaná kanály a plná větrných mlýnů, a potom je Amsterdam, holandské město, které je vlastně takový stát ve státě.

JESTLIŽE HOLANDSKO PATŘÍ K ZEMÍM spíše mírným a harmonickým,Amsterdam je město plné vášní a rozporů. Jestliže jsou si Holanďané všichni tak trochu podobní, v Amsterdamu žijí snad všechny národy světa. Jestliže na holandském venkově vládne klid a lidé tu žijí vesměs velmi komorním způsobem, v Amsterdamu je možné prakticky všechno. Pokud toužíte žít alespoň pár dní ve městě, které je barevné, nezařaditelné, kosmopolitní, svobodné, kde je dovolené to, co jinde je zakázané, a přitom si udrželo i něco ze své původní podoby,pak navštivte právě Amsterdam.

Absence symbolů
Paříž bude už navěky spojena s Eiffelovou věží, stejně tak Londýn se slavným mostem Tower Bridge anebo s věží Big Ben, Praha s Hradčany a Karlovým mostem, New York se sochou Svobody,nebo Benátky se zvonicí na náměstí Sv.Marka. Kdo by v Amsterodamu hledal podobný typický symbol, hledal by marně. Žádný tam není, a přece si město nespletete s jiným. Rozkládá se u ústí řeky Amstel, je doslova protkané sítí tzv.grachtů, vodních kanálů, které jsou vybudované v soustředných kruzích a nabízejí turistům asi největší atrakci ve městě.

Grachty
V Amsterdamu je asi 165 grachtů, na přesném počtu se dosud zdroje neshodly. Jsou zastíněny překrásnými vysokými stromy,jde téměř výhradně o jilmy.Původně mělo město jediný městský gracht zakončený hrází, ale na počátku 17. století začala výstavba jakýchsi soustředných kruhů dalších kanálů, jež se jmenovaly Herengracht, K eisersgracht a Prinsengracht, na které příčně navazovaly další kanály a radiální ulice. Systém kanálů sloužil mj. k odvodňování dalších stavebních ploch a jako dopravní tepna. Dnes ovšem největší procento plavidel tvoří hausbóty kotvící doslova všude. Jejich adresa je odvozena od nejbližšího domu, mají elektrickou přípojku a vodovod, takže až na chybějící přípojku ke kanalizaci mohou působit dojmem dokonalé formy bydlení. Obytné domy se stavěly podél grachtů vysoké a úzké - dodnes je možné pozorovat na jejich hřebenech rumpály,jež trčí kolmo ze štítů ven.A stále jsou funkční. Rozhodne-li se amsterdamský obyvatel nastěhovat do svého domu objemnější kus nábytku anebo kupříkladu klavír,nemá jinou šanci, než zavěsit je na lano, pomocí rumpálu vytáhnout do výšky a oknem dopravit na místo.

Holandské Benátky?
Nejsou to jen vodní kanály,které lákají ke srovnání s italskými Benátkami. Obě města ve své historii zažila dobu, kdy byla samostatnou republikou. Ovšem jako jsou Benátky veselé, tak je Amsterdam vážný; jako jsou Benátky ryze katolické, tak je Amsterdam výrazně zasažený kalvinismem; a jako se Amsterdam otevírá národům celého světa, Benátky si navzdory přívalům turistů ponechávají striktně italský ráz.

Město volnější morálky
V Amsterdamu většinu svého života strávil jeden z nejslavnějších Holanďanů vůbec, Rembrandt van Rijn. Ovšem v četných galeriích a muzeích mohou návštěvníci obdivovat díla dalších starých mistrů. Například v Rijksmuseu najdeme kromě Rembrandta díla Vermeera, Franse Halse, Jana Steena anebo Ruistadela. Příznivci moderního umění si přijdou na své v impozantním muzeu Vincenta van Gogha nebo v muzeu Stedelijk. Pro nonkonformní turisty je tu Muzeum hašiše, a když už jsme u tohohle muzea - vztah k drogám je tu vůbec poněkud volnější. Jen coffeeshopů (kaváren, kde můžete měkké drogy koupit) je ve městě okolo tří set, a tak nejedna holandská domácnost ve vnitrozemí užívá slova "Amsterdam" jako synonyma pro cosi nebezpečného, zvrhlého nebo zkaženého, ve smyslu pověstné Sodomy a Gomory. Amsterdam nikoho k ničemu nenutí a v tom spočívá jeho kouzlo i neopakovatelná atmosféra. Pokud se chcete posadit na zem, posaďte se. Chcete si rozbalit svačinu a najíst se, poslužte si. Zatouží-li návštěvník po thajské kuchyni, projížďce na lodi, ovocném poháru přes ulici, zpěvu či tanci, všechno je možné, nic není zakázáno. Dýchne tu na vás kouzlo nefalšované volnosti, přestanete se bát, jestli se na vás někdo nebude divně dívat, když se vám ulomí podpatek nebo se pobryndáte zmrzlinou, a to je patrně to nejkrásnější, co vás v tomhle krásném městě čeká. A to není málo.

Rady na cestu

* PARKOVÁNÍ
Pokud přijedete do Amsterdamu vlastním vozem, zaparkujte na některém ze sběrných parkovišť na okraji města. V centru se vám to nepodaří, a pokuty za nedovolené parkování jsou poměrně vysoké.

* OKRUŽNÍ JÍZDA
Pokud jste v Amsterdamu poprvé, neváhejte a nasedněte na jednu z lodí, jež vyplouvají každou hodinu na okružní jízdu. Lístek není drahý a za necelé dvě hodiny získáte základní orientaci ve městě.

* MILOVNÍKŮM UMĚNÍ
Lze doporučit zakoupení jakési permanentky, které se říká "museumkaart". Návštěva muzeí totiž není nejlevnější záležitostí, a tak se permanentka vyplatí.
________________________________________________________________________
Bipolární porucha je duševní onemocnění, o němž toho lidé zatím mnoho nevědí
Moravskoslezský deník | 17.10.2003 | rubrika: Zdraví | strana: 4 | autor: (čtk)

Upoloviny pacientů s bipolární poruchou, při níž se střídají období deprese s obdobími mánie, není nemoc správně rozpoznána. Lékaře vyhledají kvůli depresi a pro tu jsou pak léčeni. O druhém extrému nálady, kdy se v horečné aktivitě dopouštějí neuvážených činů a prohýří třeba majetek, s lékařem nemluví. Trvá i deset let, než je nemoc odhalena a oni se dostanou k léčbě, která zabírá na obě fáze. Tvrdí to pražský psychiatr Erik Herman. Informovanost veřejnosti o této duševní nemoci je podle něj malá. Přitom bipolární porucha je nebezpečnější než samotná deprese: každý pátý pacient končí život sebevraždou, při depresi každý desátý. "Bipolární porucha je celoživotní onemocnění, postihuje jedno až dvě procenta populace, bez rozdílu muže i ženy. Nejčastěji se projeví kolem dvacátého roku věku," upřesnil lékař. U mladých lidí na přelomu dospívání může být prvním projevem nemoci právě pokus o sebevraždu, k níž se uchylují ve fázi deprese. Naopak umělci mnohdy ze své nemoci těží a nacházejí ve fázích mánie inspiraci bipolární depresí trpěl například herec Miloš Kopecký či spisovatel Edgar Alan Poe.
Podle Hermana se mnozí pacienti nedovedou vyrovnat s tím, že bipolární porucha je nemoc a stejně jako třeba cukrovka se musí léčit. Není to slabost, kterou lze překonat silou vůle. Pacienti musejí užívat léky trvale a brát je pravidelně. Někdy totiž přestávají léky brát, když se jejich stav zlepší. To však může přispět k návratu obtíží. Nepříznivě působí také alkohol a další drogy: záchvat může vyvolat tabletka extáze či cigareta marihuany. Nemocní by měli omezit stres a dodržovat pravidelný režim s dostatkem spánku.
________________________________________________________________________

proč konopí
Vysočina | 17.10.2003 | rubrika: Téma | strana: 12

Jak droga působí

* Nejdůležitější látkou v konopí je THC (delta9-tetrahydrocanabiol), který ovlivňuje komunikaci mezi jednotlivými nervovými vlákny.
* V Americe se z konopí legálně vyrábí lék Marinol, i některé další léky jej obsahují.
* Farmaceuti zatím nedokázali vyvinout takový medikament, který by fungoval úplně stejně jako přírodní konopí - buď tedy v konopí působí kombinace dalších látek s THC, nebo hraje roli i psychika.

Co mluví pro léčbu

* V marihuaně obsažená účinná látka THC vyvolává nejen příjemné pocity uvolnění, euforii a zasněnost, uvolňuje i svalstvo. To pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou či roztroušenou sklerózou, pro které jsou svalové křeče a mimovolné stahy typické.
* Podle jiných studií se THC osvědčuje při léčbě nitroočního tlaku u zeleného zákalu a tlumí také bolesti a nevolnost, jíž trpí například lidé s AIDS či rakovinou, podstupující chemoterapii.
* Nehrozí předávkování - podle pokusů až čtyřicetitisíckát silnější dávka účinného THC, než je obsažena v jedné marihuanové cigaretě, by zabila myš.
* Nižší riziko závislosti než u řady jiných drog včetně alkoholu či nikotinu.

Co mluví proti léčbě

* Marihuana může u lidí majících sklon k schizofrenii chorobu odstartovat.P okud inadále užívají konopí, mají více záchvatů a jejich průběh je těžší.
* Intenzivní pravidelné užívání marihuany může způsobit dočasné poruchy paměti, ztížit komunikaci i učení, dlouholetá konzumace vysokých dávek poškozuje intelekt, způsobuje ztrátu motivaci k čemukoliv včetně sexu.
* Pokud se marihuana kouří, zvyšuje se riziko rakoviny - jedna marihuanová cigareta má čtyřikrát víc dehtu než tabáková.
* Kuřáci marihuany podle posledních studií mají línější spermie.
________________________________________________________________________

Stanovisko Státního ústavu pro kontrolu léčiv:
Vysočina | 17.10.2003 | rubrika: Téma | strana: 12

Pokud by výrobce přípravku s marihuanou nebo její účinnou složkou THC jej chtěl uvést na trh,musí předložit našemu ústavu žádost o registraci.V rámci registračního řízení pak prověříme přípravek z hlediska kvality, účinnosti a bezpečnosti.P okud tyto požadavky přípravek splní, je registrován pro používání v ČR.M arihuana je omamnou látkou, na zacházení s tímto lékem by se vztahoval zákon o návykových látkách.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma