Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Perlit vs. vlhkost v skrini 98% ?! - Klikni zde pro originální téma
Tutti Frutti
Vlhkost v skrini je jedym z druhotnych problemov growerov bojujucich o co najlepsie kytky a vynosy (po svetle, hnojeni, vetrani,..). Extremne hodnoty vlhkosti v skrini mozu zapricinit slaby alebo problematicky vyvoj a rast kytic, v obdobi kvetu sa zase pripadna vysoka vlhkost moze stat prekazkou v tvorbe oblubenej pryskyrice.
Hodne growerov, najma tych nizkorozpoctovejsich (-tych ktori nemaju na ultrazvukove zvlhcovace) riesia vlhkost po svojom - casto je v skrini vidiet uterak visiaci nad miskou s vodou. Toto riesenie je vsak, ako vieme, velmi alternativne a riskantne, vyschnutemu uteraku do plamena totiz moc nechyba a navyse o nejakej fajnovejsej regulacii vlhkosti asi nemoze byt rec ;)
Pri hladani dalsich moznosti zvysit vlhkost v skrini som sa nechal inspirovat kolegami hubarmi, u ktorych je vlhkost este dolezitejsia, a jednym z najcastejsie vyuzivanych rieseni je u nich prave perlit; nizsie popisanou metodou zvysuju vlhost az na 98-99% (!!!) a to bez akehokolvek prudenia vzduchu, zvysovania teploty v boxe alebo minania elektriny.
Perlit je vulkanicka hmota vo forme malych vysokoporeznych granul a na boj s vlhkostou je jednoducho i.d.e.a.l.n.y. Ma nizku cenu a vysoku dostupnost, napokon, mnohi z vas ho uz niekedy pri groweni vyuzili (drzanie vlhkosti v pode). Pri styku s vodou granule perlitu odparuju vlhkost vo velmi malych, jemnych kvapockach. Vsetko co pre to musite urobit je, vo volnych castiach skrine ulozit misky naplnene perlitom ktory je do 1/3 - 1/2 zaliaty vodou. Ako spravna celkova vyska perlitu sa udava cca 3-4 cm, ale samozrejme aj tu je najlepsou metodou experimentacia (s vyskou vrstvy perlitu rovnako ako aj s pomerom perlit/voda a poctom ci rozlohou odvetravacich misiek). Je dolezite, aby perlit nebol uplne pokryty vodou, pretoze inak mu nezostava "sucha" plocha na odparovanie H20.
Na zaver niekolko dodatkov a upozorneni - perlit je nehorlavy, takze ho v pripade nudze mozno umiestnit na lampu/tienidlo alebo ine teple teleso, ale normalna izbova teplota je pre odparovanie vody z perlitu uplne postacujuca. Ak chcete zaistit vysoku cistotu perlitu, mozete ho pred pouzitim na sucho opiect v roure alebo ho vyvarit vo vode, ale vseobecne je perlit zo sacku pre nase ciele :D dost cisty. Skor sa odporuca pred vyberanim zo sacku urobit malu dierku a napustit sacok vodou, v zapecatenom sacku perlitu totiz casto byva vela perlitoveho prachu, a ked sa ho nadychate je to podobne ako keby ste do pluc vdychovali sklo.
Osobne som perlit na zvysenie vlhkosti este nevyskusal (samozrejme ho skusim, ale az bude box :baby: ), a je mozne ze kvoli vacsim objemom canna boxov a ich silnemu vetraniu nebude taky ucinny, takze diky pojde prvym co to vyskusaju :D
Na zaver dufam ze sa vam podari preklenut jazykovu barieru (slovam ako "bocian a korytnacka ranajkuju cucoriedky" som sa snazil vyhnut :frog: ) a ze tato metoda bude mat uspech a ohlas a zanecha vela growerov spokojnych! :wink:
:bravo: :beer:
Tutti Frutti
Este jedna fotecka perlitu.
KOSTRIZ
Zajímavej čl.Ja vlhkost nemněřim,kolik tam má vubec bejt.Ja mam kolikrat orosený steny jako prase,a teplota je tam tak 35stupnu zatim jsou O.K
Tutti Frutti
35 v skrini je celkom dost - az moc, myslim. Mozno by si kyticky zasluzili trochu viac odtahu, kde vsade mas vetraky a ako vykonne? Mas pod lampou sklo? Wattaz? Rozmery? Thread? :D
PiosOne
TF: díky za radu, až budu řešit vlhkost, tak to určitě vyzkouším, K+
borifield
Tutti Frutti zajimavej poznatek :) ze zacatku sem myslel ze to vyresi muj opacny problem .mam ve skrini v kvetu (5.tyden) cca min 65%(a vic) a neda se s tim nic delat , ta vlhkost je v cele te mistnosti .musim tam hodit nakou susicku vzduchu.zacinam i pocitovat jak to vlhko kytimu skodi ,pryskyrice mene a hlavne mekci palice a vrsky jakoby zacaly znova rust ??!!.grow (AH) uz se nepridava ,ale vypada to proste tak.jsou to kyti prenesly z venku- nekdo nevi cim to muze bejt krome ty vlhkosti???
Tutti Frutti
no 65% je na kvet vazne moc, moze to byt zrejme tym - hodis foto? ja sa kuknem aj na to znizovanie, snad nieco najdem
borifield
foto je v my galerii jako posledni pridany , ale krome vlhkosti na tom bude mit vinu take teplota , ktera ted jak prisli mraziky sla dolu...
Tutti Frutti
pocuj, pred par dnami som videl v obchode so stavebnictvom (je mozne ze to budu mat aj v obi, baumax, ...) male, spratne a nie velmi drahe pohlcovace vlhkosti, velkostne boli zhruba ako... kua ako by som ti to popisal... povedzme asi polka takej normalne krabice od bot (nic lepsieho ma nenapada, sory) a stali okolo 3-4 stovky. trebars to mozes skusit.
Kvetak
Borifield:
Hele tak si udělej SILIKAGEL-sleješ dohromady kys.chlorovodíkovou a vodní sklo a ta sraženina je silikagel-ten promeješ vodou, vysušíš a v ideálnim případě vyžíháš (aby měl co nejmíň vody) a pak to dost saje vodu.

A až zase bude stoupat vlhkost tak ho zase vysušíš..., ale nevim kolik ho bude potřeba-mohlo by to beýt finančně náročný.
borifield
kvetaku :) obdivuju se tvym technickym znalostem , napadum , vylepsenim ,dalo by se rici primo vynalezum ;-))) ...zjitim si o tom nejake info . nicmene me napada myslenka - neni neco jednodussiho?
pakor
borifield.
Skus ten pohlcovac vlhkosti co pise Tutti.Cinania toho urcite vychrlili dost pre celu strednu europu.U nas som to videl v Metre.
Tutti Frutti
pakor:
:D:D:D
co to stalo, jak velke to bolo a od ktorej firmy?
Kvetak
Borifield:
Ty lichotníku :D, no hele, jak říkal Komenský cituji "větrat se, větrat se, větrat se";), jo a řikal to i V.I.Lenin (ale ten to určitě vopajcoval od Komenskýho-byl to komouš#no.1), nebo přestat zalívat, popř. pěstovat africký modely z tropů, ale to by chtělo zvětšit pěstírnu, jóó sativa je potvora do skříně, nebo číhat schovanej za lampou a až pude plíseň, tak jí obžalovat za nedovolené napadání omamných a psychotropních látek a když to vyjde tak máš pokoj na 1-5 let :frog:.
pakor
2 TuttiFrutti
Bolo to velke ako pises,stalo to nejakych 400 a vyrobcu som si nevsimol. Prepac moju aktualnost.
Flipmode
Tutti Fruti: Hele, pokud ten perlit bude fungovat, budu Te uctivat a obdivovat :punk:
Dlouhodobe resim problem s vlhkosti v rustu, ktera neni dostatecna - pri zapnutem svetle okolo 30%. Kyti se snazim zvlhcovat postrikem, navhlceny rucnik (jak jsem zjistil) je stejne na ho*no.

Hned dnes vyzkousim, dam vedet co a jak. Jinak - na kvalite kyti se chybejici vlhkost nijak neprojevuje...
Janiki
Flipmode> tak co pomohl ti perlit.Mam stejny problem jako ty vcetne toho rucniku...????
Taky se chystam to vyskouset,tak pockam co ty na to
Shadoow
Dík tuty hned jag budu přesazovat tag tam fouknu ten perlit.
S.M.L.
Zdarec, mě nepomohlo nic, tak jak píše Flipmode. Koupil jsem nakonec i zvlhčovač, ten zvedl vlhkost na 45-50%, ale na růst je to pořád málo.
Deda Mraz
citace:
Původní příspěvek od borifield
Tutti Frutti zajimavej poznatek :) ze zacatku sem myslel ze to vyresi muj opacny problem .mam ve skrini v kvetu (5.tyden) cca min 65%(a vic) a neda se s tim nic delat , ta vlhkost je v cele te mistnosti .musim tam hodit nakou susicku vzduchu.zacinam i pocitovat jak to vlhko kytimu skodi ,pryskyrice mene a hlavne mekci palice a vrsky jakoby zacaly znova rust ??!!.grow (AH) uz se nepridava ,ale vypada to proste tak.jsou to kyti prenesly z venku- nekdo nevi cim to muze bejt krome ty vlhkosti???


A co takhle zkusit nehašené vápno? Z hygroskopických (vodu absorbujících) materiálů je asi nejdostupnější. Stačilo by snad jen pár kelímků od jogurtu rozmístěných v pěstírně. Je to jen nápad, ale za zkoušku by to snad stálo...
Kvetak
Silikagel, vyroba je jednoducha- Vodni sklo+HCL=srazenina=>neutralizovat=>co nejlip vysusit(vyzihat)=>do skrine, pak to staci dycky vysusit a znova
Masai_Mara
tag nevim ako Flipmode, ale já to prubnul a zatim nic mooc: původní vlhkost kolem 30-ti %, ted´se to navýšilo na 40%, v noci bez větrání až na 50%.Ale i tak je musim ( mám 2x WW ) často rosit a ty mysky s perlitem tam mám dvě.
Masai_Mara
misky s perlitem, nikolif myšky s perlitem:))
mno teda nevim, ted´mám v noci až 90% humidity, ale obávám se že za přispění mokrého ručníku a rosení kytí..
fefl
no tak eště že sem na tenhle thread narazil hned zejtra, nebo pozejtří ho běžim koupit...mam ve skříni 2 houbičky, kus trenek v energitce a furt tam cákám vodu a vono tak max. 40%...zvlhčovač se tam nevejde tak zkusim teda ten perlit...maj ho norm. třeba v OBI?Nebo kde se dá koupit?
Shadoow
2fefl:
Pelit maj všude obi hornbach.. bauhaus growshop...................................
fefl
dik
Deda Mraz
Perlit je na vlhkost vážně super, udělal jsem si z misky pod květináč takovej límec, kterým uprostřed prostrčím kytku a do meziprostoru jsem nasypal na základě téhle rady perlit, zalil vodou a nad to jsem navíc přiklopil uříznutou půlku PET lahve s otvory nahoře a myslím, že teď musí být v bezprostředním okolí kytky docela dost vysoká vzdušná vlhkost... je to vidět na jedné fotce v posledním příspěvku k mému threadu Projekt šatník 150W. Jinak perlit fakt dost urychluje evaporaci, takže Tuttimu letí karmice, pokud jsem mu ji ještě nedal...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma