Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 17.10.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Droga dovedla muže k soudu
Plzeňský deník | 16.10.2003 | rubrika: Západní Čechy | strana: 13 | autor: PETR JEŽEK

Plzeň - Čtyřiadvacetiletého Jiřího Sluku z Horního Slavkova na Sokolovsku přivedlo pár prodaných psaníček usušené marihuany až před plzeňský krajský soud. Státní zástupce ho včera obžaloval z držení drog a ohrožování mravní výchovy mládeže se sazbou až 12 let vězení.
"Od léta do konce roku 2002 prodával marihuanu dvěma místním dívkám, přitom jedné z nich ještě nebylo ani patnáct let. Za dávku si nechal zaplatit 50 až 300 korun," uvedl v obžalobě státní zástupce Stanislav Mečl. "Lituju toho. Už si uvědomuju, co jsem udělal," kál se včera mladík, který nikde nepracuje. "Prodával jsem jen té starší," vysvětloval Sluka soudci. Dodal, že o skutečném věku druhé dívky nic netušil. Semínka konopí údajně koupil od neznámého člověka na nádraží a zasadil je v opuštěné vesnici. O rostlinky se prý vůbec nestaral, až na podzim je na státním sklidil a usušil. "Vyzkoušel jsme si je, ale nic to se mnou neudělalo, asi to bylo konopí pro technické účely. Protože jsem věděl, že to není pravá marihuana, s klidem jsem ji prodal. Ta holka byla za mnou asi čtyřikrát. Říkal jsem si, že je hloupá, když kupuje něco, co je neúčinné," vysvětloval. Zbytek rostlin prý spálil v kotli.
________________________________________________________________________

Helena Růžičková: Možná jsem šílenec
Večerník Praha | 17.10.2003 | rubrika: Téma | strana: 8 | autor: Marta Pawlicová

Peklem chemoterapie musela procházet i herečka Helena Růžičková (na snímku), která svůj boj s rakovinou popsala knižně. Marihuanu však nikdy nepoužila. Má totiž svoji metodu jak přežít i nemoc nejzákeřnější. "Nikdy jsem na bolest nebrala žádné léky.
Odmítám tlumit bolest opiáty. Jsem přesvědčena o tom, že tělo musí bojovat samo, nesmí být utlumováno," trvá na svém Růžičková. "Možná jsem šílenec, ale tuto moji teorii mi nikdo nevyvrátí." Jak herečka tvrdí, nikdy neužívala žádnou drogu kromě tabáku, kávy a alkoholu. "Tělo musí být bdělé, aby dokázalo odolávat zákeřné nemoci. Lidé, kteří nedokážou bojovat se svojí nemocí, jí rychle podlehnou," je přesvědčena Růžičková.
________________________________________________________________________

Marihuana v lékárnách napřesrok?
Večerník Praha | 17.10.2003 | rubrika: Téma | strana: 8 | autor: Marta Pawlicová a Marta Prokešová

Paralen, bromhexin a marihuanu, prosím! Takovou žádost bychom možná už za dva roky mohli slyšet i v našich lékárnách. Po nizozemských průkopnících by se i naši vážně nemocní pacienti mohli dočkat úlevy v podobě léku z konopí. Lékaři většinou nejsou proti.

Konopí léčilo už před šesti tisíci lety v Číně i Indii, pěstoval si ho pro svoji potřebu i americký prezident George Washington, anglická královna Viktorie používala tinkturu z něj při menstruačních potížích a podle nejnovějších hypotéz právě marihuanou zázračně léčil nemocné i Ježíš Kristus. Dnes si rostlinka s pilovitými listy těžce razí cestu zpět k pacientům. Pro marihuanu už se chodí do lékáren v Nizozemsku, v Kanadě je k mání pro omezený počet pacientů a v řadě dalších zemí, včetně té naší, si mnoho lidí léčí nepříjemné důsledky mnoha chorob marihuanou. Ovšem tajně, protože za to hrozí kriminál.
"Mám zkušenost s několika lidmi, o kterých vím, že marihuanu použili na tlumení bolesti. Tato léčba jim pomohla. Byli to onkologičtí pacienti v konečném stadiu a moc jim to zlepšilo kvalitu dožití," řekl Martin Holcát, ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Sám by prý marihuanu právě v takových případech neztišitelných bolestí lidí v konečném stadiu života povolil.
Také šéf Centra pro léčbu a výzkum bolestivých stavů FN Motol Jiří Kozák potvrzuje: "Jsem přesvědčen o tom, že marihuana jako lék, za jistých přesných pravidel užívání bude pro léčbu chronických nemocí přínosem."
Kdyby marihuana měla pozitivně zasáhnout a ovlivnit psychiku nemocného, tak by své ano u vybraných indikací připojil i primář kliniky anesteziologie a resuscitace VFN Jan Krištof. "Obecně si myslím, že je na škodu, že se při léčbě bolesti na tuto možnost zapomíná," říká Krištof. "I když se přiznám, že u kardiovaskulárních pacientů nás ještě nenapadlo použít na tlumení bolesti marihuanu." Jak ale dodává, tlumení bolesti po srdečních operacích je dobře řešeno klasickými medikamenty.
"Když to pomůže pacientům, tak jsem určitě pro," potvrzuje i přednosta Neurologické kliniky FN Hradec Králové Gerhard Waberžinek. "Marihuana má výborné účinky na bolest, ale u bolestí hlavy se to zatím neosvědčilo. Někdy se používá u maligních nádorů, ale u nás to zatím není oficiálně povoleno."
Podle lékařů však i naše zdravotnictví vážně uvažuje, že by se marihuana směla používat v případech chronických bolestivých stavů, kde se dnes sahá například po morfiu.
"Hlavní je dostat bolest tlumící látky z marihuany do schůdnější formy, než je kouření," říká Kozák. "Předpokládám, že takový lék bude vázán opiátovým receptem. Bude to velice účinný preparát pro onkologicky nemocné, určité neurologické stavy i chronické bolesti zad. Čeká se od toho menší riziko vedlejších účinků a menší návykovost, než je u opioidů."
Marihuanu zatím nelze oficiálně použít, ale Kozák věří, že do dvou let by věda mohla výzkum zvládnout natolik, že bude oficiálně zařazena mezi léky také u nás.
"Je důležité upřesnit dávkování, upřesnit indikace, povolit a odzkoušet látku Státním ústavem pro kontrolu léčiv, prostě dát tomu oficiální rámec," dodává Kozák. Že se podaří překonat předsudky a dát v určitých případech marihuaně pro léčbu zelenou, doufají i další lékařské kapacity.
"Nechápu, proč se tak tvrdě bojuje proti marihuaně. Vždyť škody, které způsobují alkohol a cigarety jsou daleko větší a výraznější, a přece jde o povolené drogy," soudí přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace VFN Martin Stříteský.

Jak konopí působí

* Nejdůležitější látkou v konopí je THC (delta9-tetrahydrocanabiol), který ovlivňuje komunikaci mezi nervovými vlákny.

* V Americe se z konopí legálně vyrábí lék Marinol, i některé další léky jej obsahují.

* Farmaceuti zatím nedokázali vyvinout takový medikament, který by fungoval úplně stejně jako přírodní konopí - buď tedy v konopí působí kombinace dalších látek s THC, nebo hraje roli i psychika.

Co mluví pro léčbu

* V marihuaně obsažená účinná látka THC vyvolává nejen příjemné pocity uvolnění, euforii a zasněnost, uvolňuje i svalstvo. To pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou či roztroušenou sklerózou, pro které jsou svalové křeče a mimovolné stahy typické.

* Podle jiných studií se THC osvědčuje při léčbě nitroočního tlaku u zeleného zákalu a tlumí také bolesti a nevolnost, jíž trpí například lidé s AIDS či rakovinou, podstupující chemoterapii.

* Nehrozí předávkování - podle pokusů až čtyřicetitisíckát silnější dávka THC, než je obsažena v jedné marihuanové cigaretě, by zabila myš.

* Nižší riziko závislosti než u řady jiných drog včetně alkoholu či nikotinu.

Co mluví proti léčbě

* Marihuana může u lidí majících sklon k schizofrenii chorobu odstartovat. Pokud i nadále užívají konopí, mají více těžších záchvatů.

* Intenzivní pravidelné užívání marihuany může způsobit dočasné poruchy paměti, ztížit komunikaci i učení, dlouholetá konzumace vysokých dávek poškozuje intelekt, způsobuje ztrátu motivaci k čemukoliv včetně sexu.

* Pokud se marihuana kouří, zvyšuje se riziko rakoviny - jedna marihuanová cigareta má čtyřikrát víc dehtu než tabáková.

* Kuřáci marihuany podle posledních studií mají línější spermie.

Konopí může ulevit především vážně nemocným, například při chemoterapii.
Foto archiv a čtk
________________________________________________________________________

Nemocní ji užívají, avšak tajně
Večerník Praha | 17.10.2003 | rubrika: Téma | strana: 8 | autor: Marta Pawlicová a Marta Prokešová

Neurologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze před časem udělala průzkum mezi pacienty s Parkinsonovou chorobou. Z 630 nemocných se 85 svěřilo, že užívá konopí. Z nich 53 sdělilo, že díky užívání konopí mají méně potíží spojených s nemocí. Už předtím lékaři této kliniky udělali zkušenost s pacientem, který na jejich žádost konopí vysadil. Jeho pohyblivost se poté zhoršila. Jakmile se však ke konopí vrátil, byl na tom opět lépe. Odborník na Parkinsonovu chorobu docent Evžen Růžička však nechce bez oficiální studie dělat žádné závěry: "Osobně se nicméně domnívám, že je řada důvodů pro solidní hypotézu, že marihuana může těmto lidem pomáhat. Myslím, že jestli si dá člověk příležitostně sklenku alkoholu, jednu cigaretu, nebo marihuanu, je to celkem jedno."
________________________________________________________________________

Po Nizozemsku se chystají další
Večerník Praha | 17.10.2003 | rubrika: Téma | strana: 8 | autor: Marta Pawlicová

Jako zatím v první zemi si mohou od září koupit vážně nemocní pacienti v nizozemských lékárnách na předpis alternativní prostředek k potlačení bolesti: lékařskou marihuanu - Cannabis flos. Za pětigramové balení zaplatí 44 eur. Už dříve si podle odhadů asi sedm tisíc lidí chodilo kvůli zdravotním potížím konopí kupovat do cofee shopů, kde je levnější, protože nepochází z kontrolovaných produkcí. Ministerstvo zdravotnictví odhaduje počet pacientů, kteří nyní mají nárok na marihuanu z lékáren na čtyři až šest tisíc, počítají však že jejich počet by mohl rychle vzrůst až na patnáct tisíc.
Marihuana však léčí i v dalších zemích. Už několik let má šest stovek Kanaďanů povoleno od své vlády, aby si mohli pěstovat pro potřeby léčby tuto drogu, a také ve 14 amerických státech a v Austrálii ji smějí ve zvláštních případech aplikovat lékaři pacientům. Využití při léčbě zvažuje i Británie.

Pětigramové balení se prodává za 44 eur.
________________________________________________________________________

Stanovisko Státního ústavu pro kontrolu léčiv:
Večerník Praha | 17.10.2003 | rubrika: Téma | strana: 8 | autor: Marta Pawlicová

Pokud by výrobce přípravku s marihuanou nebo její účinnou složkou THC jej chtěl uvést na trh, musí předložit našemu ústavu žádost o registraci.
V rámci registračního řízení pak prověříme přípravek z hlediska kvality, účinnosti a bezpečnosti. Pokud tyto požadavky přípravek splní, je registrován pro používání v ČR. Marihuana je omamnou látkou, na zacházení s tímto lékem by se vztahoval zákon o návykových látkách.
________________________________________________________________________

Kouření marihuany snižuje plodnost, tvrdí studie USA
Zlínské noviny | 16.10.2003 | rubrika: Zdraví | strana: 15 | autor: (čtk)

Washington * Sperma těch, kteří pravidelně holdují marihuaně, ztrácí svou životodárnou sílu rychleji, než je tomu u ostatních mužů. Tvrdí to studie vědců z Newyorské státní univerzity v americkém Buffalu, která se zaměřila na výzkum pohybových vlastností spermií u častých kuřáků marihuany. Oznámila to agentura Reuters.
"Spermie kuřáků marihuany se pohybovaly velmi brzy příliš rychle," řekla hlavní autorka práce Lani Burkmanová. "Aby pronikly až k vajíčku,musí spermie plavat jako o závod - být hyperaktivní. Musí k tomu ale dojít až v ten správný okamžik. Kouření marihuany dělá v přirozeném regulačním systému zmatek."
U kuřáků bylo špatné právě ono načasování. "Sperma ztratilo svou životadárnou sílu ještě předtím, než dosáhlo vajíčka," vysvětlila Burkmanová. Studie, který byla publikována na lékařském kongresu v San Antoniu, rovněž ukázala, že milovníci marihuany mají méně spermatu.
Problémy asi způsobuje jedna aktivní složka marihuany - tetrahydrocannabinol (THC) psychoaktivní chemikálie, která u lidí vyvolává pocity, že jsou "nahoře". "Nevíme, co přesně způsobuje změnu fungování spermatu," říká autorka studie.
"Myslíme si nicméně, že to může být jedna z těchto dvou věcí: THC působí nevhodné načasování buď přímou stimulací, nebo to může být tím, že pomáhá obcházet normálně utlumené mechanismy. Ať už je to cokoli, sperma se pohybuje příliš rychle moc brzy."
I když lidé přestanou marihuanu kouřit, THC zůstane v jejich těle uchována ještě řadu měsíců, než z něj definitivně zmizí. "Určitě bych proto všem, kteří chtějí zplodit dítě, a to jak mužům, tak ženám, doporučila, aby marihuanu nekouřili," dodala Burkmanová.

Foto: Odborníci z Newyorské státní univerzity v Buffalu doporučují všem lidem, kteří chtějí zplodit dítě, aby raději marihuanu nikdy nekouřili.
ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV
________________________________________________________________________

Mladíka zranily plameny z toluenu v jeho vlastním bytě
Mladá fronta DNES | 17.10.2003 | rubrika: Východní Morava | strana: 1 | autor: (ill)

Zlín - Policii a lékaře zaměstnala ve středu večer dvojice mladých lidí ze Zlína.
Čtyřiadvacetiletý muž a jeho o čtyři roky mladší přítelkyně v bytě zřejmě čichali toluen, jehož výpary se vzňaly. Mladík utrpěl lehčí zranění a po ošetření jej lékaři poslali domů.
Událost, která mohla skončit tragicky, se odehrála kolem desáté večer. Muž se dostal s přítelkyní do sporu.
Při hádce se s ní tahal o láhev naplněnou toluenem tak vehementně, až se hořlavina rozlila po pokoji a potřísnila mu oděv.
"Muž si pak v rozčílení zapálil cigaretu a výpary toluenu se na chvíli vzňaly. Ožehlo mu to obličej a řasy," uvádí mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček.
Vylekaná dívka okamžitě zavolala městskou policii a lékaře. Strážníci si nejprve mysleli, že se muž chtěl upálit a jeho přítelkyně ho včas uhasila.
"Žena nám zatelefonovala, že její přítel v bytě polil sebe i celý pokoj toluenem a pak vše zapálil. Strážníky čekala před domem a pozvala je dovnitř," podotýká mluvčí zlínské městské policie Šárka Mládková.
V bytě už nic nehořelo. Mladík strážníkům řekl, že ve vypjaté chvíli "zkratoval", a lékaři jej ošetřili. Pak ho převezli na úrazovku zlínské Baťovy nemocnice, odkud byl propuštěn, neboť jeho popáleniny nebyly vážné. Případem se v současné době zabývá oddělení narkotik zlínské policie, které se snaží přijít na to, zda dvojice mladých lidí před incidentem fetovala. Strážníci městské policie potvrdili, že muž nebyl v dobrém stavu. Policejní mluvčí však podotýká, že i kdyby oba čichali toluen, stíháni za to nebudou, neboť to není trestný čin.
________________________________________________________________________

Protidrogová centrála zlikvidovala v brně gang výrobců pervitinu
Zpravodajství ČTK | 16.10.2003 | 14:17 | rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj | autor: VTK

BRNO 16. října (ČTK) - Národní protidrogová centrála rozbila v uplynulých dnech v Brně gang výrobců pervitinu. Při zátahu bylo zabaveno asi sto gramů pervitinu, váhy k dávkování drog a několik kanystrů s látkou určenou k přípravě drogy, řekla dnes ČTK mluvčí policie Dagmar Bartoníková. Gang tvořil muž a dvě ženy.

Hlavním podezřelým je čtyřiačtyřicetiletý muž, který v lékárnách nakupoval větší množství léčiva Modafen a z něj pak v nejrůznějších bytech a rekreačních zařízeních v Brně a okolí vyráběl pervitin. Gram látky se prodává asi za tisíc korun.

Prostory k výrobě drog, ale i finanční prostředky pomáhaly muži shánět dvě hlavní odběratelky a distributorky. Ženy ve věku 26 a 29 let pochází z Brna. Z výsledků šetření specialistů vyplývá, že muž drogy vyráběl pravidelně, a to asi od letošního února.

Bartoníková zatím neuvedla, kolik drog celkem mohl muž od té doby vyrobit. Národní protidrogová centrála jej zatkla počátkem října u brněnského hlavního železničního nádraží.

Trojice čelí obvinění z nedovolené výroby a držení drog. Muž je stíhán vazebně, ženy na svobodě. Kriminalisté nyní pátrají po tom, zda se na výrobě pervitinu nepodíleli ještě další lidé.

Vladimír Klepáč mol
________________________________________________________________________

Brněnský drogový král skončil ve vězení
Mladá fronta DNES | 17.10.2003 | rubrika: Jižní Morava | strana: 1 | autor: JAROSLAV ČUŘÍK

Policisté zatkli jednoho z největších výrobců pervitinu

Brno - Narkomani z Brna drží smutek. Mnoho z nich si nyní musí hledat nového dodavatele pervitinu.
Brněnský drogový král - čtyřiačtyřicetiletý muž, který dosud patřil k největším výrobcům pervitinu v krajském městě, je totiž za mřížemi.
Kriminalisté brněnské expozitury Národní protidrogové centrály chytili výrobce drogy při akci nazvané Bábovka. Jeho život na svobodě skončil v uplynulých dnech nedaleko hlavního vlakového nádraží. Nyní si s největší pravděpodobností několik let od výroby drogy odpočine.
"Muž vyráběl drogu v Brně a okolí, v různých bytech a rekreačních objektech. V lékárnách kupoval velké množství léku Modafen a z něj vyrobenou drogu potom prodával," řekla jihomoravská policejní mluvčí Dagmar Bartoníková.
Podle policistů se muž touto činností zabýval i několikrát měsíčně od letošního února.
Kriminalisté při akci Bábovka zabavili velké množství obalů od léku Modafen, chemické látky sloužící k výrobě drogy, několik kanystrů s látkou, určenou k dokončení výroby, a také asi sto gramů efedrinu.
Drogový král není obviněn sám prostory k výrobě pervitinu a potřebné peníze mu pomáhaly shánět dvě hlavní odběratelky a zároveň dealerky. Obě ženy - šestadvacetiletá a devětadvacetiletá - jsou na rozdíl od výrobce vyšetřovány na svobodě.
Kriminalisté nyní zjišťují, zda se na výrobě drogy nepodíleli ještě další lidé. Policejní mluvčí neuvedla, kolik drogy muž celkem vyrobil. Gram pervitinu, který je v Brně nejoblíbenější drogou, se prodává asi za tisíc korun.
Kriminalisté v posledním období zaznamenávají v boji s výrobci pervitinu úspěchy - letos už v Brně odhalili více než čtyřicet laboratoří sloužících k výrobě této drogy.
________________________________________________________________________

Most chce zakázat alkohol na ulici
Mladá fronta DNES | 17.10.2003 | rubrika: Severní Čechy | strana: 1 | autor: (čer, vik)

Most, Ústí nad Labem - Mostecký magistrát chce zakázat popíjení alkoholu na veřejnosti. Tvrdí, že je to opatření proti opilcům, kteří celé dny okupují stánky s levným pivem a obtěžují okolí. "Proti spořádaným lidem se opatření neobrátí," dušují se autoři vyhlášky.
Zkušenosti z Ústí nad Labem, kde takový předpis platí již půl roku, však ukazují, že to tak být nemusí. "V létě jsme byli v hudebním klubu Circus, a protože byla horká noc, stáli jsme s pivem venku. Přestože jsme nedělali žádný hluk nebo výtržnosti, někdo nás udal. Aspoň nám to řekl policista, který pak dal každému sto korun pokuty," tvrdí sedmadvacetiletý sportovní instruktor z Ústí nad Labem. Příprava mostecké vyhlášky je teprve na začátku. "Zpracovávají ji jednotlivé odbory magistrátu. Pak začne kolečko konzultací na kraji a ministerstvu vnitra. Pokud se radní a zastupitelé dohodnou, mohla by platit nejdříve od příštího května," uvedla mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.
S nápadem na vznik vyhlášky proti veřejnému popíjení alkoholu přišli mostečtí policisté. Vedly je k tomu množící se stížnosti obyvatel na to, že opilci okupují dětská hřiště a ulevují si na zdi domů poblíž stánků s pivem.
"Přibývá přestupků, které lidé dělají právě pod vlivem alkoholu. Protože by se tato problematika měla nějak řešit, navrhli jsme městu upravit nějakou vyhlášku, nebo rovnou připravit novou," uvedl policejní ředitel Václav Jakubík.

Zahrádky zůstanou

Obavy, že pak policie bude moci pokutovat každého, kdo si dá třeba u stánku párek a jedno pivo na zapití, se již objevily i v Mostě. Jakubík to ale odmítá.
"Nejde o nějaké zavádění policejního státu. Proti posezení někde pod deštníkem u restaurace nebo i u malého stánku přeci nikdo nic nemá," tvrdí.
Co vše bude vyhláška zakazovat, zatím není úplně jasné. Jisté jsou jen dvě věci. "Nebude se týkat takzvaných zahrádek u restaurací a budou v ní muset být přesně vyjmenované lokality, kterých se týká. Podle právníků ji nejde plošně uplatňovat v celém katastru města," upozornila mluvčí Sedláčková.
V Ústí nad Labem vyhláška kromě zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti umožňuje postihovat i veřejné užívání drog a nepřiměřený hluk.
"Především z počátku přinesla vyhláška značný efekt. Podařilo se nám vyhnat z okolí stánků ty klasické bufeťáky, kteří obtěžovali své okolí hlukem, žebráním a podobně. Z počátku jsme měli s uplatňováním vyhlášky dost práce, ale dnes už se situace víceméně uklidnila," řekl Jan Novotný, zástupce ředitele ústecké městské policie. Za porušení vyhlášky může dát strážník pokutu až do tisíce korun.

Záleží na strážníkovi

Vyhláška však vzbuzuje otázky. Co se například stane, pokud ji poruší turista, jenž o její existenci nemá ponětí? " V takovém případě záleží na přístupu strážníka. Pokud při legitimování vidí, že ten člověk v Ustí nežije, pak ho na zákaz pouze upozorní," ujišťuje Novotný.
Úskalím vyhlášky pak je, že od bezdomovců, narkomanů a podobných lidí se ještě žádnému ze strážníků peníze za pokutu získat nepodařilo. Případy tak končí u přestupkové komise.
"Vymáhání pohledávek za tyto přestupky nás stojí hodně sil. Náročné je samotné obesílání a upomínání provinilců. Ty je navíc těžké vůbec vypátrat, protože většinou nikde nebydlí," uvedla Jaroslava Frýdlová z přestupkové komise.

Vyhlášku porušují stovky lidí

Vyhláška navíc není důsledná. Při různých akcích, kdy se točí pivo ve stáncích pod širým nebem, nebo třeba při fotbalovém utkání ji porušují stovky lidí najednou. Blíží se také vánoční trhy, které se tradičně konají centru Ústí a nabízejí lidem možnost dát si u stánku pivo nebo grog. To vše bude letos porušením vyhlášky.
S nařízením se museli vypořádat i provozovatelé restaurací a bufetů ve městě. "Musíme prostě ty lidi víc hlídat. Když si chce někdo pivo odnést ven, tak mu ho zkrátka nenalejeme," poznamenala majitelka Jitřenky v centru Ústí nad Labem Eliška Brichtová.
Dude
zrowna si čtu plzeňskej deník - je tam ten článek "Marihuana v lékárnách napřesrok" - vysoce pozitivně hodnotim: vyjadřují se špičky z oboru, naprosto věcně, naprosto žádná demagogie. K+

U toho přilepenej článek - "Růžičková, možná jsem šílenec" - citace: Jak herečka tvrdí, nikdy neužívala žádnou drogu kromě tabáku, kávy a alkoholu.
:frog: :frog: Wow, tomu řikam brilantní logika:D:rolleyes:


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma