Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 15.10.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Problémy drog ve Frýdku-Místku
ČT 1 | 13.10.2003 | 17:50 | pořad: Report

Šárka BEDNÁŘOVÁ, moderátorka
--------------------
Polovina dětí mezi dvanáctým až osmnáctým rokem experimentuje s drogami. Shodli se na tom protidrogoví odborníci, kteří se sešli ve Frýdku-Místku na výstavě Co nám přináší droga. Výstavu v kině Petra Bezruče uspořádali policisté, kteří tak chtějí především žáky základních škol varovat před nebezpečím drog.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Děti a drogy. Situace se podle drogových odborníků každým rokem zhoršuje. Například v pětašedesátitisícovém Frýdku-Místku žije šest tisíc dětí mezi dvanáctým až osmnáctým rokem. Městští sociální asistenti zjistili, že polovina z nich už vyzkoušela marihuanu, alkohol a toluen. Právě výstava o nebezpečí drog v kině Petra Bezruče má místní školáky varovat před drogami.

Ladislav ŠLUGAN, sociální asistent, Městský úřad Frýdek-Místek
--------------------
Příští rok bychom chtěli tady ve městě, ve Frýdku-Místku, vybudovat takový nízkoprahový klub pro mládež, vybavený nějakým nealkobarem, kulečníky, biliárem, šipky, a tak dále, kam by prostě mladí mohli chodit a trávit ten svůj volný čas.

Zdeněk STOLAŘ, psycholog
--------------------
Koníček a stálý zájem a stálé pravidelné regulování volného času dítěte může nejvíce pomoci rodičům ke zvládáním, eventuálním problémům ve styku s drogami.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Frýdeckomístečtí policisté během prvních devíti měsíců řešili už čtyřicet drogových kauz. Je to téměř stejné množství jako za celý loňský rok. Každý čtvrtý případ mají na svědomí lidé, kteří ještě nemají osmnáct let.

Pavel TILEČEK, náměstek ředitele Policie České republiky Frýdek-Místek
--------------------
Používají jiné trestné činnosti k nabývání finančních prostředků, aby mohli nakoupit tyto drogy, a to se nám potom samozřejmě prolíná do trestné činnosti vloupání do osobních vozidel.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Loni se v České republice předávkovalo drogami tisíc lidí, každý třetí případ byl ze severní Moravy a Slezska.
________________________________________________________________________

Informace policie Pardubického kraje
Zpravodajství ČTK | 14.10.2003 | 13:05 | rubrika: Právo a krimi - Pardubický kraj | autor: HNT

PARDUBICE 14. října (ČTK) - Z vraždy pětačtyřicetileté ženy z Hlinska na Chrudimsku obvinil v pondělí vyšetřovatel o 12 let starší ženu ze stejného města. Mrtvá byla nalezena v sobotu odpoledne v posteli s několika bodnými ranami. Motivem vraždy byly špatné osobní vztahy. Obviněné hrozí 12 až 15 let vězení, případně výjimečný trest.

Z vozu zaparkovaného na hotelovém parkovišti v Pardubicích odcizil v minulých dnech neznámý zloděj věci za více než 200.000 korun. Odnesl fotoaparát a doklady od vozidla, kufřík s osobními doklady cizince, který si vůz vypůjčil v autopůjčovně, platební karty a finanční hotovost v zahraniční měně.

Devatenáctiletého mladíka ze Svitavska, který od května do října opakovaně poskytoval marihuanu nezletilým a mladistvým, stíhá policie. Mladíka, jenž dal asi třicetkrát marihuanu nejprve nezletilému, později mladistvému chlapci a ve dvaceti případech předal a umožnil kouřit marihuanu dalšímu nezletilci, obvinili policisté z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.

hnt fez
________________________________________________________________________

Za marihuanu bude pykat
Právo | 15.10.2003 | rubrika: Východní Čechy - Královéhradecký kraj, Pardubický kraj | strana: 13 | autor: (sch)

SVITAVY - Devatenáctiletý mladík z Jevíčka byl obviněn z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. "Podle obvinění v období od května do počátku října letošního roku v Městečku Trnávka opakovaně předal bezplatně osobám mladším patnácti a osmnácti let marihuanu. Asi ve třiceti případech předal marihuanu tehdy nezletilému, později mladistvému chlapci a ve dvaceti případech předal a umožnil kouřit marihuanu dalšímu nezletilci. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let," sdělil Právu policejní mluvčí Stanislav Dobeš.
________________________________________________________________________

Informace severomoravské a ostravské policie
Zpravodajství ČTK | 14.10.2003 | 11:46 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: MTK

OSTRAVA 14. října (ČTK) - Dva muže ve věku 25 a 26 let z Bruntálska stíhá policie z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Muži koncem dubna společně zasadili pět rostlinek konopí, z něhož chtěli vyrobit marihuanu. Počátkem května pak zaseli dalších 100 semen, z nichž vyrostlo dalších asi 40 rostlin.
________________________________________________________________________

Policie opět sklízela konopí
Právo | 15.10.2003 | rubrika: Severní Morava a Slezsko | strana: 12 | autor: (hon)

BRUNTÁL - Kvůli pěstování marihuany policie stíhá pětadvacetiletého muže z Krnova a jeho o rok staršího kamaráda z nedalekých Brantic. Téměř čtyři desítky rostlin marihuany o výšce 130 centimetrů muži společně vypěstovali na políčku nedaleko Brantic. "Rostliny byly sklizeny a zaslány ke kriminalistické expertize," uvedla mluvčí policie Dagmar Bednarčíková.
________________________________________________________________________

Konopí sklidili policisté
Blesk | 15.10.2003 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 8 | autor: (tom)

BRANTICE - Do pěstování marihuany se pustili v Branticích-Radimi u Krnova místní mladík (26) s kamarádem (25) z Krnova. Na políčku zasadili sto semen konopí setého. Podařilo se jim vypěstovat 38 rostlin vysokých kolem 130 centimetrů. Úrodu však sklidili policisté a konopí odeslali na expertizu. Krnovan navíc sám vypěstoval ještě dvě metr vysoké rostliny. Oba muži jsou stíháni za nedovolenou výrobu a držení drogy.
________________________________________________________________________

Kouření marihuany snižuje plodnost, tvrdí americká studie
Zpravodajství ČTK | 14.10.2003 | 07:20 | rubrika: Zdravotnictví - USA, Kanada a OSN | autor: PKT

WASHINGTON 13. října (ČTK) - Sperma těch, kteří pravidelně holdují marihuaně, ztrácí svou životodárnou sílu rychleji, než je tomu u ostatních mužů. Tvrdí to studie vědců z Newyorské státní univerzity v americkém Buffalu, která se zaměřila na výzkum pohybových vlastností spermií u častých kuřáků marihuany. Oznámila to agentura Reuters.

"Spermie kuřáků marihuany se pohybovaly velmi brzy příliš rychle," řekla hlavní autorka práce Lani Burkmanová. "Aby pronikly až k vajíčku, musí spermie plavat jako o závod - být hyperaktivní. Musí k tomu ale dojít až v ten správný okamžik. Kouření marihuany dělá v přirozeném regulačním systému zmatek."

U kuřáků bylo špatné právě ono načasování. "Sperma ztratilo svou životadárnou sílu ještě před tím, než dosáhlo vajíčka," vysvětlila Burkmanová. Studie, který byla publikována na lékařském kongresu v San Antoniu, rovněž ukázala, že milovníci marihuany mají méně spermatu.

Problémy asi způsobuje jedna aktivní složka marihuany - tetrahydrocannabinol (THC) - psychoaktivní chemikálie, která u lidí vyvolává pocity, že jsou "nahoře". "Nevíme, co přesně způsobuje změnu fungování spermatu," říká autorka studie.

"Myslíme si nicméně, že to může být jedna z těchto dvou věcí: THC působí nevhodné načasování buď přímou stimulací, nebo to může být tím, že pomáhá obcházet normálně utlumené mechanismy. Ať už je to cokoli, sperma se pohybuje příliš rychle moc brzy."

I když lidé přestanou marihuanu kouřit, THC zůstane v jejich těle uchována ještě řadu měsíců, než z něj definitivně zmizí. "Určitě bych proto všem, kteří chtějí zplodit dítě, a to jak mužům, tak ženám, doporučila, aby marihuanu nekouřili," dodala Burkmanová.

pkt rdm
________________________________________________________________________

Marihuana znehybňuje spermie
Právo | 15.10.2003 | rubrika: Ze zahraničí | strana: 9 | autor: (BBC, nek)

Pravidelným užíváním marihuany se kvalita spermií drogujících snižuje rychleji než u ostatních mužů. Zjistili to vědci Newyorské státní univerzity v americkém Buffalu. "Spermie kuřáků marihuany se pohybují velmi rychle, ale v nesprávný okamžik. Ztratí potřebnou pohyblivost, ještě než dospějí k vajíčku," upřesnila vedoucí výzkumného projektu Lani Burkmanová. Její tým testoval sperma 22 mužů, kteří v uplynulých pěti letech kouřili marihuanu v průměru čtrnáctkrát týdně. Marihuana obsahuje několik chemických látek, které mají dopad na lidskou psychiku. Jedna z nich - tetrahydrocannabinol (THC) - omezuje životadárnost spermií a podle všeho imnožství produkovaného spermatu. Negativní dopady marihuany na spermie po zastavení přísunu mizí, ale jen pomalu. THC totiž zůstává v těle uživatele drogy až několik měsíců. Burkmanová proto kouření marihuany nedoporučuje mužům ani ženám, kteří chtějí zplodit dítě.

Káva naopak povzbuzuje

Jiný výzkum, který provedli brazilští odborníci z univerzity v Sao Paulo, ukázal, že negativní vliv na plodnost mužů má i kouření běžného tabáku. Ten prý sice nepoškozuje spermie, ale vede k poruchám erekce. Brazilští experti dále tvrdí, že naopak povzbuzující účinek má na spermie káva. Pití několika šálků denně zvyšuje jejich pohyblivost, a tím i pravděpodobnost oplodnění vajíčka.
________________________________________________________________________

Boj proti drogám kraj koordinuje s okresy
Mladá fronta DNES | 15.10.2003 | rubrika: Střední Čechy | strana: 4 | autor: ZUZANA ČECHOVÁ

Střední Čechy - Největší problémy s drogami ve středočeském regionu jsou v Mladé Boleslavi, Benešově a Kladně a nejvíce užívanými drogami zůstávají marihuana, pervitin a heroin.
Vyplývá to ze zprávy o protidrogové politice ve středních Čechách za rok 2002, kterou vypracoval krajský úřad.
"Údaje za loňský a letošní rok jsou podobné," uvedla krajská protidrogová koordinátorka Pavla Doležalová.
Specifikem středočeské drogové scény je to, že se prolíná s pražskou. Lidé, kteří užívají drogy, totiž velice často migrují do hlavního města.
Podle Doležalové jsou nejvíce užívanými drogami nadále marihuana, pervitin a heroin. Stále více se rozšiřuje i extáze. "Mezi slabší sociální vrstvou je oblíben cenově dostupný toluen a v poslední době také plyn ze zapalovačů. Na prvním místě ale stojí jednoznačně alkohol, který je ale často opomíjen," dodala.
Mezi místa s nejhorší drogovou problematikou patří zejména Mladá Boleslav, Benešov a Kladno, a to i přesto, že také v těchto městech fungují kontaktní centra pro drogově závislé. "Tato centra se nezabývají jen výměnou stříkaček, ale především primární prevencí a poradenstvím. V kraji fungují velmi dobře a chceme se jim intenzivně věnovat i v příštím roce," uvedla Doležalová.
Na příští rok chystá kraj několik změn. Důraz by měl být kladen hlavně na zkvalitňování pracovníků a zlepšování dosavadní práce. "Snad nám vydrží energie. Problematika je velice široká a lidí máme málo. Musíme velice úzce spolupracovat z drogovými koordinátory v jednotlivých okresech, kteří mají zmapovanou situaci," řekla Pavla Doležalová.
V oblasti protidrogové prevence má Středočeský kraj jedno prvenství. Zabezpečuje totiž tříletý pilotní program Evalvace protidrogové politiky. To znamená vyhodnocení strategie protidrogové politiky. Tento projekt by měl sloužit nejen Středočechům, ale i ostatním krajům.
Spolupráci s okresy si kraj pochvaluje.
"Je to více méně o neformální komunikaci a předávání informací. Nemůžeme městům a obcím nic nařídit nebo je úkolovat. Chceme jim pomáhat a k tomu potřebujeme jejich spolupráci," uvedla koordinátorka Doležalová.
Podle ní jsou obce, které drogy chápou jako velký globální problém a podle toho se také chovají. Vytvářejí si například samostatné plány a jsou ochotny investovat i peníze. Jinde naopak spolupráci odmítají. "Na takových místech jsou drogy skryté a v budoucnu se obrátí proti obci," zdůraznila krajská protidrogová koordinátorka Pavla Doležalová.
O všech problémech spojených s drogami se bude jednat na I. krajské konferenci, která se uskuteční koncem listopadu ve vojenské ozdravovně v Měříně.

Kontaktní centra

Benešov - Primární prevence, Harm Reduction, terénní program, poradenství, práce s rodinou, od 15 let

Kladno - Primární prevence, ambulantní léčba, terénní program, následná péče, od 14 let

Kolín - Harm Reduction, terénní program, krizová intervence, poradenství, práce s rodinou, následná péče, od 10 let ****** Kutná Hora - Primární prevence, 6-10 let

Mladá Boleslav - Primární prevence, Harm Reduction, krizová intervence, poradenství, psychoterapie, práce s rodinou, bez omezení

Nymburk - Harm Reduction, terénní program, kontaktní centrum, krizová intervence, poradenství, bez omezení

Příbram - Poradenství, psychoterapie, terénní program, Harm Reduction, kriz. intervence, od 12 let

Rakovník - Primární prevence, poradenství, práce s rodinou, do 19 let

Ze zprávy o protidrogové politice za rok 2002

- Celkový počet nově evidovaných klientů - 441 osob

- Z celkového počtu nových uživatelů drog bylo 291 mužů a 150 žen

- Nejvyšší výskyt problémových uživatelů drog byl v Benešově a Mladé Boleslavi, nejnižší v okrese Příbram

- Nejčastěji užívanou drogou byly kanabinoidy 43,5%, pervitin 35,1%, heroin 17,5%

- Nejčastější způsob užití drogy bylo kouření a injekční aplikace drogy

- Hlášeny byly celkem 44 případy intoxikace drogou

- Evidováno bylo 167 osob s diagnózou infekční hepatitis a 1 případ HIV u injekčního uživatele drog

Trestná činnost v souvislosti s užíváním drog

nedovolená výroba šíření toxikoman

Kladno 66 0
Mladá Boleslav 52 2
Kutná Hora 46 3
Benešov 46 1
Beroun 33 8
Mělník 27 10
________________________________________________________________________

Mezi uživateli drog stále vede marihuana
Deník Lučan | 14.10.2003 | strana: 13 | autor: OLDŘICH HÁJEK

Lounsko, Žatecko, Podbořansko - Nejužívanější drogou zůstává v Lounech, Postoloprtech, Žatci, Podbořanech a Vroutku marihuana. Vyplynulo to ze sdělení K-centra k prvním devíti měsícům letošního roku. Obce jsou členy svazku obcí Kontakt, který na chod zařízení pomáhajícímu lidem ohroženým drogou přispívá. Ze statistik vyplývá, že počet registrovaných uživatelů měkkých, ale i tvrdých drog přibývá. Po letošních devíti měsících Káčko, sídlící v Žatci, eviduje v Lounech 333 uživatelů drog, v Žatci 301, v Postoloprtech 105, v Podbořanech 122 a ve Vroutku 16 lidí, kteří pracovníkům centra sdělili, že kouří marihuanu. Z tvrdých drog vede pervitin, následován opiáty, v menší míře jsou užívány těkavé látky, jako toluen. Do žil si vpravuje, podle poznatků K-centra, drogu 43 osob v Lounech, v Žatci 84, v Postoloprtech 27, v Podbořanech 23 a ve Vroutku čtyři lidé. Proti roku 2002 se jejich počty většinou zdvojnásobily. V celé republice je podle statistik z Úřadu vlády 37 tisíc uživatelů, kteří pou-žívají k aplikaci drogy jehlu. Drogu však užívá daleko více lidí, než je zaznamenáno; nevyužívají ale služeb kontaktního centra. Ústecký kraj se počtem drogově závislých řadí na druhé místo v republice. Žebříček vede hlavní město. "V rámci kraje vedou Teplice a Ústí nad Labem,"
řekl Josef Trmal, ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem "Počet klientů, tedy nejen uživatelů drog, v každé z obcí ve svazku Kontakt odpovídá přibližně stejným podílem počtu obyvatel. Pohybuje se kolem dvou procent populace, v Postoloprtech to je o něco více, asi tři procenta," vypočítal ředitel žateckého K-centra Pavel Bartošek.
________________________________________________________________________

Pes našel v autobusu hašiš schovaný ve fixu
Plzeňský deník | 14.10.2003 | rubrika: Západní Čechy | strana: 14

Čtyři gramy hašiše schované ve fixu objevil celnický pes na Svatém Kříži v autobusu jedoucím z Amsterdamu do Aše. "Pes upozornil na drogu u jednoho ze sedadel. Celníci místo důkladně prohledali a v příhrádce nad sedadlem našli fix. Když ho rozebrali, uvnitř našli váleček rostlinného původu zabalený v gumě z pouťového balonku," řekla Jitka Blahutová z celního ředitelství v Plzni. Podle narkotestu byl v balíčku hašiš. Přestože se k fixu nikdo z cestujících nepřihlásil, případ je dál vyšetřován. Foto Celní správa
________________________________________________________________________

Výsledky testů nejsou dobré: už mladí lidé užívají drogy
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost | 14.10.2003 | rubrika: Z okresů | strana: 12 | autor: Zdeňka Hřebačková

problém

Břeclav - Jako druhá okresní pojišťovna VZP v republice přišla právě břeclavská se zajímavým protidrogovým projektem nazvaným Monitorování drogové závislosti u nezletilých. Spustila ho od 1. července letošního roku. Spočívá v tom, že rodiče při preventivních prohlídkách svých třinácti a patnáctiletých dětí mohou požádat o bezplatný test, který odhalí užívání drog. Ty se zjistí vyšetřením moči, které je v této věkové kategorii běžnou součástí preventivních prohlídek.
První zkušenosti z projektu sdělila doktorka Marie Košuličová z Okresní pojišťovny VZP v Břeclavi. "Do ordinací praktických lékařů pro děti a dorost v našem okrese jsme předali 780 testů na přítomnost drogy v moči. Od začátku července do konce září lékaři v ordinacích použili více než půl druhé stovky testů. Pozitivních bylo celkem jedenáct. Z toho třikrát na marihuanu u třináctiletých dětí, sedmkrát u patnáctiletých. Závažnější ale je, že, jsme zjistili přítomnost pervitinu u patnáctiletého," upozornila Košuličová.
Lékaři v ordinacích tvrdí, že někteří rodiče se cítí dotčeni a uraženi nabídkou testu na přítomnost drogy. Říkají, že své dítě znají a věří mu.
Tvrdí, že jejich rodiny se tato problematika nemůže týkat. Někdy je však na rodičích patrná obava, mají strach, jaký by mohl být výsledek, a raději nechtějí skutečnost vůbec znát.
Ze čtyřiadvaceti praktických lékařů pro děti a dorost pouze tři uvedli, že se ve svých obvodech setkávají se zájmem rodičů o vyšetření. Další čtyři lékaři uvedli, že rodiče projeví zájem o test, ale až po opakovaném vysvětlení a seznámení se s celou problematikou a technikou vyšetření. Někdy je také odrazuje nutnost cokoliv podepsat. Lékař musí mít totiž souhlas zákonného zástupce dítěte s vyšetřením.
Po vzoru břeclavské VZP začala s projektem monitorování drogové závislosti u nezletilých od 1. října Okresní pojišťovna VZP Brno-venkov.
________________________________________________________________________

Tak tohle je Amsterdam
Listy hlavního města Prahy | 13.10.2003 | strana: 2 | autor: (PS)

Redakční fotofejeton

Tuto fotografii jsem pořídil při své prázdninové návštěvě Amsterdamu. Jsou na ní vedle sebe dvě jízdní kola, přesněji řešeno vše, co z nich zbylo. Prvnímu bicyklu, který byl připevněn bezpečnostním zámkem za rám, chybí přední kolo. Druhému, který byl zajištěn pouze za přední kolo, chybí zase rám. Zloději v Amsterdamu jsou opravdu nevypočitatelní. Stačí už totiž jen odstranit oba zbytky ze zábradlí a pojízdný bicykl je na světě! Holandská metropole překvapila v mnoha směrech. První postřeh se týká věkového průměru kolemjdoucích. Obvykle to jsou mladí lidé, kteří do města jezdí za zábavou, neboť Amsterdam je známým místem večírků, hudebních akcí, legálního kouření marihuany a nebo i pověstných uliček lásky. Dále to je různorodost kultur a etnik, které na ulici potkáte. Spatříte tu všechny druhy pleti, během dne a noci kolem sebe uslyšíte tolik různých jazyků, že se vám všechny mísí v jeden, který je ještě nesrozumitelnější. Nejvíce mě však fascinoval způsob městské dopravy. Vedle typických dopravních prostředků, které představují auto, tramvaj, metro a autobus, narazíte v Amsterdamu ještě na další. Tím prvním je doprava po vodě. Celé město je protknuto sítí vodních kanálů, na kterých je skoro tak rušno jako na asfaltové vozovce. U břehu kotví jeden houseboat vedle druhého, mezi nimi se prohánějí šlapadla a motorové čluny s turisty. Na vrcholu dopravní pyramidy je však kolo, které vlastní snad každý Holanďan. Cyklostezky vedou podél téměř všech chodníků a silnic. Na každé křižovatce je navíc speciální semafor pro cyklisty. Místní lidé sice semafory příliš nerespektují, nebezpečí ale většinou nehrozí. Kolo má totiž v zemi tulipánů absolutní přednost. Praha je o mnoho krásnější a zajímavější než Amsterdam, sami ale víme, že v otázce mobility máme pořád co zlepšovat.

Foto: Petr Solil
________________________________________________________________________

Maďarští celníci zatkli Ekvádorce s kilogramem kokainu v žaludku
Zpravodajství ČTK | 14.10.2003 | 16:32 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: BEP

BUDAPEŠŤ 14. října (ČTK) - Maďarští celníci zatkli na budapešťském letišti Ferihegy jednoho Ekvádorce poté, co zjistili, že přímo ve svém žaludku pašuje kilogram kokainu. Informoval o tom dnes mluvčí maďarské celní správy Jenö Sipos.

Neobvyklý pašerák, který do Budapešti přiletěl leteckou linkou z Peru s mezipřistáním v Amsterdamu, na sebe podle mluvčího upozornil podivným chováním. Celníci si ho proto nechali zrentgenovat a právě rentgen jeho žaludku odhalil 70 malých kapslí obsahujících drogu.

Ekvádorec se nakonec přiznal, že kapsle spolykal před nastoupením do letadla, a nyní se nachází ve vazbě.

Přes budapešťské letiště Ferihegy čile proudí drogy z Latinské Ameriky, napsala agentura AP. V pondělí tu celníci například zadrželi tři a půl kilogramu kokainu v zavazadle "bez majitele", pocházejícím z Mexika. Drogy policie zadržela a zahájila vyšetřování proti neznámému pachateli.

bep hej
________________________________________________________________________

Policie: Muž ukrýval přenosnou varnu na pervitin v úschovně drah
Zpravodajství ČTK | 14.10.2003 | 11:56 | rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj | autor: VTK

BRNO 14. října (ČTK) - Policie zadržela v uplynulých dnech devětadvacetiletého muže podezřelého z výroby pervitinu, který měl přenosnou laboratoř na přípravu drog, a tuto varnu ukrýval v úschovně zavazadel brněnského hlavního nádraží Českých drah. "Chtěl tak zabránit odhalení. Pervitin kvůli obavám vyráběl na více místech," řekla dnes ČTK policejní mluvčí Jana Šípková.

Od ledna odhalili kriminalisté v Brně 40 laboratoří na výrobu pervitinu, což je více než loni. Výrobci pervitinu, který v Brně patří k nejužívanějším drogám, si v obavách před dopadením dělají laboratoře na nejrůznějších místech. Drogy vyrábějí ve sklepích, v chalupách a zahradních chatkách, někteří dokonce v lese.

Také nově zadržený pachatel s mobilní laboratoří střídal nejrůznější místa. V době, kdy ji neukrýval v úschovním boxu na železničním nádraží, vyráběl pervitin v chatě v Brněnských Ivanovicích, v jednom bytě v brněnské městské části Lesná a také v pronajatém pokoji jistého hotelu na Brněnsku.

Při zátahu objevili policisté čtyři gramy pervitinu s léky a chemikáliemi na výrobu dalšího čtvrt kilogramu této drogy. Gram se přitom na drogovém trhu prodává za asi tisíc korun.

Společně s mužem byla dopadena i jednadvacetiletá žena, která mu dodávala látky na přípravu drog a pomáhala s jejich prodejem. Oběma nyní hrozí až osm let vězení.

Vladimír Klepáč mol
________________________________________________________________________

Těhotných uživatelek drog přibývá, tvrdí terénní pracovníci
Zpravodajství ČTK | 14.10.2003 | 09:13 | rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: HKM

PRAHA 14. října (ČTK) - Těhotných dívek a žen závislých na drogách přibývá. Vyplývá to ze zkušeností terénních pracovníků občanského sdružení Sananim. "Přesné číslo vám neřeknu, ale je to tak. Všimli jsme si toho všichni," potvrdil ČTK tento stav František Jirový z terénního centra sdružení. Lidé ze Sananimu se nyní snaží zjistit, co by mohlo být příčinou.

Podle jedné z ověřovaných teorií by na to mohla mít vliv skutečnost, že velká část klientů a klientek Sananimu přešla z heroinu na substituční náhražku opiátových drog Subutex. "Na něm lidé daleko lépe fungují. Tím je lepší jejich sexuální život a s tím souvisí i lepší možnost otěhotnění. Vůbec to ale ještě není ověřené," uvedl Jirový.

S tím možná souvisí i to, že v terapeutické komunitě Karlov na Písecku evidují v současnosti převis poptávky. Karlov je totiž jediným místem v České republice, kde se mohou matky léčit ze ávislosti spolu se svými dětmi. V komunitě je místo pro deset žen s jejich ratolestmi.

Podle ředitele Karlova Petra Váchy se matky od ostatních uživatelů drog liší především svou motivací léčbu úspěšně ukončit. "Většina matek má děti soudně odebrané. Během léčby, pokud je mamina v pořádku a léčbou prochází úspěšně a chce, tak si může zažádat o vrácení dítěte do vlastní péče," vysvětlil obvyklý postup. Za loňský rok například ani jedna z maminek neodešla před ukončením programu, který v průměru trvá osm až deset měsíců.

"Co se týká efektivity, je zhruba stejná jako u všech jiných toxikomanů," poznamenal však zároveň Vácha. Pravděpodobnost recidivy u maminek je 20 až 30 procent, pokud však po pobytu v Karlově přejdou do péče Doléčovacího centra Sananimu v Praze, existuje jen pětiprocentní nebezpečí návratu k drogám.

Nejčastějším "modelem" matky v komunitě je podle Váchy právě taková žena, jíž kvůli závislosti soud dítě odebral. Po zhruba třech týdnech úspěšně zvládané léčby jí může kojenecký ústav dítě "půjčit". Pokud je i poté všechno v pořádku, má matka šanci, že jí soud potomka vrátí do vlastní péče.

V Karlově pobývají i maminky se staršími, tří až čtyřletými dětmi, ale také těhotné dívky. "Z porodnice jdou zpátky i s tím miminkem, jsou tady přes šestinedělí a odcházejí třeba už s půlročním miminkem," dodal Vácha.

Přednosta pražské Gynekologicko-porodnické kliniky U Apolináře Jaroslav Živný větší počet rodiček závislých na drogách potvrdit nemohl. "Nevedeme si statistiku," podotkl a dodal, že takových matek je k celkovému počtu porodů velice málo. Lékaři si podle něj většinou závislou rodičku vytipují ještě před porodem, pokud se nepřizná sama. Jestliže porodník závislost na drogách nezjistí předem, zcela jistě se tak stane po porodu. Novorozenec má totiž abstinenční příznaky, dodal přednosta.

Markéta Hrdoušková veb
________________________________________________________________________

Policie je na zfetované řidiče zatím krátká
Boleslavský deník | 14.10.2003 | rubrika: Česká republika | strana: 4 | autor: SAŠA VETKOVSKÁ

Za časovanou bombu považují policisté novou generaci pirátů silnic. Jízdou pod vlivem omamných látek ohrožují životy ostatních účastníků, přitom policie je na ně krátká. To, že řidič byl zfetovaný, vyjde často najevo až při pitvě.

Praha - Řidič feťák není na rozdíl od opilce nebezpečný jen pod vlivem omamné látky, ale i později, kdy usedne za volant "čistý", ale s abstinenčními příznaky a v depresi.
Jak narkomani havarují? "Policie většinou zjistí, že se řidič nevěnoval řízení tak, jak měl, nebo že jeho reakce nebyla adekvátní vzniklé situaci. Řidič si obvykle po nehodě neuvědomuje dosah svého jednání. Bývá dezorientován v prostoru a čase," míní vedoucí oddělní dopravních nehod pražské policie Václav Valenta.
Někteří omámení řidiči bývají v euforii sdílní a drogu přiznají. Pokud se ale rozhodnou nespolupracovat, vzniká problém. Policisté je vyzvou k dechové zkoušce. Ta ovšem drogu neprokáže. V jiných zemích mají policisté oprávnění okamžitě řidiče, který se chová abnormálně, odvézt na služebnu a provést s ním různá cvičení, z nichž lze dovodit, že je ovlivněn drogou. Naši muži zákona mohou jediné: Zdvořile piráta požádat, aby dal lékaři k dispozici krev nebo moč k dalšímu rozboru. "Někdy jsou příznaky patrné na první pohled. Řidič nedokáže jít rovně, vrávorá, nekomunikuje. Jsou to všechno jen nepřímé důkazy. Procesním důkazem je pouze pozitivní zjištění drogy ve vzorku krve," objasnil Valenta. Vyhráno není ani v případě, že se dotyčný pod vlivem drog pomočí nebo utrpí zranění, při kterém ztratí krev. "Když se zraní nebo mu je odebrána krev pouze pro lékařské účely a není předtím vyzván k odběru za účelem zjištění drogy, je to důkaz získaný nezákonně a soud by mu nedal váhu,"uvedl Valenta. Navzdory tomu není policie zcela bezzubá. Zákon ukládá řidiči povinnost podrobit se na výzvu policejního orgánu odběru krve. "Za odmítnutí je stejná sankce, jako kdyby bylo dotyčnému prokázáno větší množství alkoholu nebo drogy v těle,"řekl Valenta. Policii v boji s narkomany za volantem ale svazuje do jisté míry i legislativa. Existují totiž v zahraničí už používané detektory na zjištění drogy ze slin. S jejich pomocí lze odhalit omamnou látku v těle řidiče při běžné silniční kontrole. Na našich komunikacích je ale policisté používat nemohou. "Naše legislativa připouští na silnicích jen orientační dechovou zkoušku,"potvrdil Valenta.
Problém zdrogovaných řidičů se týká zejména mládeže, neboť otcové dávají přednost alkoholu. Statistika nabádá k mylnému optimismu. Podle ní totiž například v prvním pololetí letošního roku byla droga při nehodách zjištěna jen v osmnácti případech v republice a v pěti v hlavním městě. Je to ale špička ledovce. Odborníci totiž předpokládají, že tak jako platí, že zhruba pětina mladé populace má větší či menší zkušenost s drogou, lze předpokládat, že stejný poměr je i mezi mladými řidiči. Co dělat?
"Do budoucna by pomohlo, kdyby už nyní museli uchazeči o řidičské oprávnění předložit na vlastní náklady výsledky rozboru vzorku moči, zda nejsou uživateli omamných látek. Takové síto by vyřadilo alespoň závažnější případy,"míní Valenta.

Droga v krvi? Tragédie. Detektor na její zjištění ze slin ale policisté nesmějí používat.
Foto archiv
________________________________________________________________________

Bachaři nám prodávali drogy, říká bývalý vězeň
Mladá fronta DNES | 15.10.2003 | rubrika: Jižní Morava | strana: 3 | autor: HANA ČERNOHORSKÁ

Brno - Sehnat ve vězení drogy? "To není žádný problém," říká Standa, muž z malé obce na Olomoucku. Své příjmení nechtěl raději jednatřicetiletý bývalý vězeň a narkoman zveřejnit. Za těžké ublížení na zdraví strávil za mřížemi v různých věznicích jednatřicet měsíců.
"Drogy se dají sehnat přes bachaře nebo z návštěv. Jsou věznice, kde se to dá sehnat třeba i přes koridor, na vycházce. Nacpou to do tenisáku a hoděj ho prostě tam," popisuje podle něj běžné vězeňské praktiky.
Drogy jsou nedostupné pouze pro vězně, kteří ve vězení nikoho neznají. Ani ti s tím po čase nemají problém. "Chvilku to trvá, než si sežene kontakty, musí nějakou dobu počkat, než zapadne, až si ho ostatní oťukají," popisuje vlastní zkušenost. "Sám jsem bydlel na baráku se dvěma, kteří s tím kšeftovali. Injekční stříkačky kupovali od bachařů a za sto, sto padesát korun je prodávali dál. Bylo naprosto běžné, když taková stříkačka kolovala od jednoho feťáka ke druhému."
Za několikanásobně vyšší ceny se ve věznici prodával i alkohol. "Láhev vodky za dvě stovky přišla na šest set. Ve věznici jsou sice civilní prachy zakázané, ale je jich tam, že by se člověk divil."
Standa ve vězení s drogou přestal. Měl silou motivaci: než ho zavřeli, podruhé se oženil a po pár měsících trestu se mu narodila dcera. "Je důležité, když je někdo venku, kvůli kterému to všechno stojí za to." Už na Mírově jej začala navštěvovat terapeutka. "Když jsem přišel do Kuřimi, pomohli mi lidé ze sdružení Podané ruce."
Standa s drogami skutečně skončil. Abstinuje už bezmála čtyři roky.
"Začátky byly těžké. Jel jsem v jednom velkém absťáku, bylo to šílené, myslel jsem, že to nevydržím. Stokrát jsem chtěl těm lidem říct, že dál nemůžu, ale vždycky mě podrželi," říká bývalý vězeň o práci terapeutů, kteří za ním do vězení chodili.
"Vězení je nejlepší místo, kde s drogou přestat. Terapeuti ve vězení byli psychická vzpruha, opora a to bylo to nejdůležitější. Když je na tom člověk špatně psychicky, má k drogám blíž."
________________________________________________________________________

Syna rozřezala motorovkou, protože byl drogově závislý
Blesk | 15.10.2003 | rubrika: Poslední strana | strana: 24 | autor: (INT, alf)

ESSEN - Vypadá to spíše jako příběh napsaný morbidním autorem. Petra T. (50) umlátila vlastního syna Dannyho (27) sekerou, pak ho rozřezala motorovou pilou. Jde patrně o nejbrutálnější zločin v historii Německa.
"Můj syn byl závislý na drogách. Aby získal peníze na jejich nákup, celé roky mě týral a okrádal. Už jsem neviděla žádnou jinou cestu," vysvětlovala policistům.
Svému potomkovi se za týrání strašlivým způsobem pomstila. Vzala sekeru a sekla s ní spícího syna do hlavy a do krku. Zatímco mrtvola ležela ve vedlejším pokoji, pozvala si druhý den kamarádku na kávu. "Konečně se mi podařilo pro Dannyho najít byt," libovala si.
V pátek pak bylo slyšet z domu motorovou pilu. "Vyšla z domu s pilou v ruce a řekla, že rozřezávala starou pohovku," uvedl soused. Ve skutečnosti rozřezala na kousky synovo tělo. Ty potom uložila do dvou hliníkových krabic, zkrvavené šaty do kufru.
Pak pozvala do bytu druhého syna. Měl jí pomoci odvézt na skládku »starou pračku«. Syn si ale všiml stop po krvi a do nosu ho udeřil mrtvolný pach. "Ano, zabila jsem Dannyho," přiznala se matka.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma