Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 07.10.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Rodiče se radí o problémech dětí, které se vztekají či fetují
Zpravodajství ČTK | 6.10.2003 | 14:52 | rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JK

PRAHA 6. října (ČTK) - Telefonní rodičovská linka za dva a půl roku své existence zaznamenala 800 volání. Rodiče nejčastěji hledali pomoc při řešení problémů s dětmi ve věku mezi druhým a třetím rokem, které se dostaly do období prvního vzdoru, nebo s potomky v pubertě. ČTK to dnes řekl odborný garant linky Viktor Bosák.

Malé děti, které si začínají uvědomovat své já, zkoušejí, co jejich rodiče vydrží. Jejich maminky a tatínkové volají, protože se obávají, aby nebyli příliš přísní, nebo naopak, aby svou případnou benevolencí nevychovali konfliktní a rozmazlené dítě. Podle Bosáka chtějí konzultovat, jakou hranici si mají stanovit. Odborníci především doporučují, aby rodiče danou hranici důsledně respektovali a neustoupili ani děťátku, které si ve snaze prosadit své přání třeba lehne v obchodě na zem a požaduje hračku či bonbony.

Rodiče větších dětí nejčastěji volají, když se jejich syn nebo dcera dostanou do potíží ve škole nebo začnou experimentovat s marihuanou či pervitinem. Pracovníci linky se snaží zjistit příčinu toho, proč mladý člověk drogy bere. Někdy je na vině situace v rodině a pracovníci linky doporučí poradny zabývající se mezilidskými vztahy. Jindy je účelnější doporučit pracoviště specializované na drogovou problematiku.

Třetina dotazů se týká rodinných vztahů. Často telefonuje některý z rozvedených rodičů. Matky se většinou chtějí poradit, jak se mají zachovat, když bývalý partner neplatí na dítě alimenty. Objevují se i spory o dítě při rozvodu a problémy s návštěvami dětí po rozvodu.

Zhruba desetina dotazů souvisí se školními problémy. Linka loni i letos mimořádně fungovala také v poslední den školního roku, kdy se rodiče ptali, jak reagovat na vysvědčení.

Rodičovskou linku provozuje vedle Linky bezpečí nadace Naše dítě.

Jitka Klejnová kš
________________________________________________________________________

Centrum Via by uvítalo další dobrovolníky
Listy Pelhřimovska - Vysočina | 6.10.2003 | rubrika: Pelhřimovsko | strana: 4 | autor: Petr Přibyl

protidrogová prevence

Pelhřimov - Už téměř pátým rokem pomáhá lidem, kteří se dostali do problémů s drogou, kontaktní centrum Via. Klienti si sem mohou přijít pro radu, občerstvení, mohou se umýt a vyprat si věci.
Důležité místo v činnosti zaujímá výměnný program. Uživatel drogy si přinese použité jehly a stříkačky a dostane za ně nové, čisté. Neznalému se tato služba může zdát podivná, nejde však v žádném případě o jakési usnadňování braní drog, ale o snižování rizik infekcí a jiných problémů.
"Za první půlrok jsme vyměnili 575 stříkaček a měli dvanáct klientů. Ale většina z nich bere ten materiál i pro další uživatele. Za celých pět let činnosti máme v evidenci přes 180 lidí, ale myslím si, že toto číslo představuje jen zlomek z těch, kteří s drogami experimentují. Za pět let, co existujeme, šlo přes naše centrum do léčebny šest lidí," přibližuje činnost pelhřimovského "káčka" jeho vedoucí Martin Novotný.
Podle něho jsou u nás nejrozšířenějšími drogami marihuana, pak lysohlávky a z těch ještě nebezpečnějších pervitin. Zhruba 98 procent klientů K-centra "je na jehle". "Oproti jiným okresům jsme na tom líp možná v tom, že u nás nemáme totálně závislé uživatele, kteří jsou na dně, žijí na ulici a podobně. Dá se říci, že sociální standard uživatelů u nás je relativně vysoký. V našem okrese také není drogový dealer, aspoň o něm nevíme," dodává.
V současné době se K-centrum Via soustřeďuje hlavně na programy primární protidrogové prevence na školách. Ty se realizují už třetí školní rok v pelhřimovských základních školách Komenského, Na Pražské a letos nově v Dětském domově v Humpolci. "Do budoucna bychom chtěli tyto programy dělat ve všech školách ve městě a možná i v dalších v okrese, ale zatím máme pouze sedm dobrovolníků, kteří je zajišťují. To je málo, proto bychom uvítali nové zájemce o tuto činnost," říká M. Novotný. "Zájemci musí být starší 18 let, měli by být komunikativní, chtít se učit nové věci a pracovat s dětmi. Pak musí projít pětidenním školením."
O co vlastně jde v programu primární protidrogové prevence pro školáky? Od šesté do deváté třídy probírají lektoři s dětmi témata, přiměřená jejich momentálnímu věku. "Není to jen o drogách, ale i o vztazích, šikaně, rasismu, v devítce se naťukne i sex. Program je interaktivní, jsou to hry, zajímavé techniky. Rád bych připomenul důležitou věc - účelem programu není, aby něco vyšetřoval, ale opravdu slouží jen k předávání informací co nejzajímavější formou," zdůrazňuje Martin Novotný.
________________________________________________________________________

Jiří Macháček o drogách
Deníky Morávia - základ | 4.10.2003 | rubrika: Víkend - Rozhovor | strana: 2 | autor: (jk)


* Zásluhou vaší výrazné role v Samotářích jste nepřímo spojován s konzumací lehkých drog. Jaký máte názor na jejich legalizaci?

Jednou jsem slyšel mluvit jednoho předního českého odborníka přes drogy, který řekl, že by udělal tlustou čáru za lehkými drogami a u tvrdých drog by uplatňoval mnohem důslednější represi. To mi přijde jako zdravý přístup. Občas konzumuju lehké drogy, ale to je moje věc a nikomu tím neubližuju.

* Připouštíte, že přátelským vztahem k marihuaně můžete jako známý herec a lídr populární kapely ovlivňovat i velmi mladé lidi?

Možná že kazím mládež, ale to mi svým způsobem lichotí.

* A jak na to pohlížíte coby otec?

Moje dcera je čtrnáct měsíců stará, ale kdyby to jednou dopadlo tak, že si spolu sedneme na balkonek, zapálíme si jointa a popovídáme si, tak bych to cítil jako krásný okamžik. Se svým tátou jsem to už udělal a jak pro mě, tak pro něj to bylo hezké.
________________________________________________________________________

Poradnu využívají děti i rodiče
Deník Pojizeří | 6.10.2003 | strana: 19 | autor: hum

Turnov - Prvním klientům již pomohla Poradna pro rodinu a děti, která zahájila svou činnost letos v září. Mezi nejčastější problémy patřilo nechození dětí domů nebo obava rodičů, že jejich potomek nachází cestu k návykovým látkám. "Poradna je otevřena každé úterý od 15 do 18 hodin ve Středisku po volný čas dětí a mládeže. Ještě se nestalo, že by nikdo nevyužil jejích služeb," uvedla Zdena Flugrová, pracovnice poradny pro rizikové skupiny dětí a mládeže. Konzultačních hodin poradny využili například rodiče, kteří se báli o své dítě. Nechodilo domů a panovala obava, že začalo experimentovat s marihuanou. Řešil se i případ dalších dvou dětí, z nichž u prvního byla nalezena droga, druhé se zase zcela dostalo pod vliv své party. "Většina problémů vyplývá z konfliktů v rodinách. Rodiče se například rozvádí a dítě se dostává do zátěžové situace. Konzultace s ním proto není jednorázovou záležitostí, ale pracujeme s ním opakovaně," dodala Zdena Flugrová. První klienti využili i možnosti konzultace po telefonu, proběhlo několik besed ve školách, naposledy například ve Speciálních školách v Turnově. "Kdo se bojí přímého kontaktu, může si zavolat na telefonní číslo 737 214 246. Poskytneme mu radu i pomocnou ruku. Kdyby se jeden jediný človíček přestal bát chodit domů nebo kdyby jedni rodiče navázali kontakt se svým dítětem, tak měla naše činnost smysl," dodala pracovnice poradny. Na pilotní projekt turnovské radnice, který má v první etapě pomoci především drogově, ale i jinak závislým dětem, přispěl 20tisícovým grantem Liberecký kraj. Stejnou částku hradí město Turnov. Po půl roce fungování bude vyhodnocena úspěšnost projektu. hum )
________________________________________________________________________

Bratři z Kočova dostali tresty za indické konopí
Tachovský deník | 4.10.2003 | rubrika: Lokální | strana: 9 | autor: JAN ŠVAGR

Tachov - Dva bratři z Kočova se zpovídali v minulých dnech před Okresním soudem v Tachově ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Oba mladíci odešli od soudu s podmíněnými tresty odnětí svobody. Šestadvacetiletý mladík si vloni na jaře založil za Kočovem malé políčko, které osázel semeny indického konopí. V létě společně se svým o sedm let mladším bratrem, který byl tehdy ještě nezletilý, sklidili úrodu a z usušeného produktu posléze balili cigarety. "Cigarety s marihuanou nabízeli i dalším osobám, dokonce i mladším osmnácti let," uvedl předseda soudu Jan Kříž. Staršímu z bratrů soud vyměřil podmíněný dvouletý trest se zkušební dobou půldruhého roku. Mladší vyvázl s trestem jednoho roku, jež mu byl podmíněně odložen na stejně dlouhou dobu.
________________________________________________________________________

Soud s ředitelem se vleče
Haló noviny | 7.10.2003 | rubrika: Z krajů | strana: 13 | autor: (jaz)

BENEŠOV - Stále uzavřen není soud s ředitelem 4. základní školy v Příbrami Františkem Kalátem, kterého pět žáků deváté třídy obvinilo z pohlavního zneužívání. Ředitel je měl údajně zneužívat loni při školním zájezdu do Španělska. Chlapci uvádějí, že za orální sex jim měl údajně nabízet peníze.

Případem se opakovaně zabýval okresní soud v Benešově, kam bylo jednání přeloženo pro možnou podjatost příbramského soudu. Proti Kalátovi, který svou vinu popírá, stojí svědecké výpovědi jeho bývalých žáků a v podstatě také svědectví učitelky tělocviku Evy Holé, které se někteří chlapci po návratu ze Španělska svěřili. Učitelka i při své poslední výpovědi naznačila, že chlapcům věří, podle ní patří mezi bezproblémové žáky. Jeden z žáků, Jakub Jiránek, při soudním jednání v Benešově uvedl, že »ředitel přišel do pokoje, kde jsem byl já a spolužák Aleš Pechar, a lehl si k Alešovi na postel. Já jsem odešel, ale Aleš zůstal, potom říkal, že ho ředitel osahával«. Navíc přiznal, že během zájezdu on a několik dalších dětí vyzkoušelo hašiš. To ale ve své výpovědi popřel jeho spolužák Petr Hostovský, podobně jako Daniel Šakový, který děti při zájezdu doprovázel jako pedagogický dozor. Policie se případem obviněného Kaláta zabývá od května 2002. Příbramská městská rada začátkem letošního roku řediteli doporučila, aby vykonával pouze nepřímou pedagogickou činnost. Z vedení školy však radní Kaláta, přes protesty rodičů, neodvolali. Soudkyně Zdeňka Dufková určila jako další termín jednání pátek 17. října, kdy do soudní síně budou pozvaní další svědci
________________________________________________________________________

Soud potrestal loupež v hotelu
Blesk | 7.10.2003 | rubrika: Čechy/Sever | strana: 4 | autor: Jana Ulrichová

LOUNY - Na pět let do věznice s ostrahou poslal včera senát Okresního soudu v Lounech Jiřího Hamerského (20) ze Semilska. Ocenil tak jeho podíl na loupežném přepadení pracovníků lounského hotelu Union.
Jeho společníka Tomáše Šíchu (19) z Loun potrestal 30 měsíci ve věznici s dozorem a mladistvého Čestmíra Smrčka (17) z Rakovnicka odsoudil k podmíněnému 15měsíčnímu trestu se zkušební dobou na dva roky.
V březnu, při společném popíjení a pokuřování marihuany, napadlo Hamerského uloupit příruční trezor z recepce hotelu. Počkali, až zavře tamní restaurace a recepční bude sama. Hamerský pak zazvonil a předstíral, že má zájem o ubytování. Když recepční Veronika P. (21) otevřela, vtrhli všichni tři dovnitř. Šícha ji chytil za krk, škrtil ji a rukou jí zacpával ústa. "Řekl mi: Drž hubu, nebo tě zabiju," popsala dívka.
Její křik přivolal číšníka Jiřího B., který se jen čirou náhodou zdržel v hotelu déle než obvykle. Šícha dívku odstrčil tak, že propadla do skleněné vitríny. "Kdybych akci neřídil já, byli by ti degeši schopní jí ublížit," prohlásil pak na policii hlavní iniciátor, několikrát trestaný Hamerský. On a Smrček nakonec z hotelu utekli, aniž by cokoli vzali. Šíchu číšník chytil. Když ho popadl zezadu za bundu, vytáhl Šícha kuchyňský nůž a Jiřího B. řízl do ruky.
Kuriózní je, že si přepadení nakonec společně se svými přáteli pachatele vypátrali a zadrželi sami, a to hned druhý den v nedalekých Lenešicích.
Pravomocný je zatím jen rozsudek Smrčka.
________________________________________________________________________

Autonehody hokejistů a činovníků NHL nejsou nijak ojedinělé
Zpravodajství ČTK | 6.10.2003 | 12:40 | rubrika ČTK: spz spo | autor: RMT

PRAHA 6. října (ČTK) - Sebevědomí, rychlé vozy a bezstarostné mládí bývá na silnicích velmi často smrtící kombinací, tím spíš, když řídí sportovci, navyklí silným adrenalinovým dávkám. Do smutného přehledu zemřelých se dnes přidal útočník Dan Snyder, spolujezdec atlantské hvězdy Dannyho Heatleho, jenž se po šesti dnech neprobral v nemocnici z kómatu. Podle policejních zpráv narazilo jejich ferrari, jedoucí až 130 km/h, čelně do zdi.

Nejeden hokejista je fascinován rychlostí: z českých hráčů se svými jízdami proslavil anaheimský Petr Sýkora, s ferrari doma boural Dominik Hašek, z těžké kalvárie vyvázl před lety Petr Buzek a nedávno s motocyklem vážně havaroval i Viktor Ujčík.

K nejznámějším nehodám z prostředí NHL patří úmrtí beka Stevea Chiassona či kouče Herba Brookse, strůjce triumfu USA na ZOH v Lake Placid, a též kolize hráčů Detroitu Red Wings, oslavujících výhru ve Stanley Cupu 1997, po níž zůstal vynikající obránce Vladimir Konstantinov upoután na invalidní vozík.

Přehled některých vážných autonehod z prostředí NHL:

1970 - Obrovský talent Michel Briere, jenž měl spasit nový tým ligy Pittsburgh Penguins a ve své první i jediné sezoně nasbíral 44 bodů, narazil v Montrealu do hydrantu a strávil v komátu - udržován při životě přístroji - několik let, než zemřel.

21. února 1974 - Tim Horton, čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu a obránce Toronto Maple Leafs, jenž v NHL odehrál celkem 1572 utkání, zahynul v automobilu. Se svou sportovní panterou jel v St. Catharine přes 160 km/h. Člen hokejové Síně slávy se ale víc než hokejem proslavil svou sítí občerstvení "Tim Horton Donut Drive-in" s tisíci pobočkami v Severní Americe.

13. listopadu 1985 - Ve svém porsche se zabil hokejový gólman Per-Erik "Pelle" Lindbergh, jenž jel pod vlivem alkoholu a narazil do zdi. Švédský brankář Philadelphia Flyers odchytal v NHL pět sezon a v ročníku 1984/85 obdržel Vezina Trophy.

13. června 1997 - Při havárii luxusní limuzíny v michiganském Birminghamu byli vážně zraněni čtyři lidé. Vedle maséra týmu Red Wings Sergeje Mnacakanova jeli ve voze i dva z ruských hrdinů Detroitu Vladimir Konstantinov a Vjačeslav Fetisov, kteří pouhý týden předtím zvítězili ve finále Stanleyova poháru. Zatímco veterán Fetisov byl z nemocnice propuštěn s lehčím poraněním hrudníku a pohmožděnými plícemi, "Vladinátor" bojoval v kómatu o život a teprve v srpnu opustil jednotku intenzívní péče a je trvale ochrnutý. Řidič Richard Gnida, jenž neměl platný řidičský průkaz a v jeho těle byly nalezeny stopy marihuany, dostal devět měsíců vězení.

24. listopadu 1997 - Tvrdý forvard Shawn Antoski utrpěl při autonehodě v Anaheimu těžká zranění lebky a skončil s hokejem.

2. května 1999 - Tragicky skončila pro kanadského hokejistu Steva Chiassona cesta z utkání v Bostonu. Dvaatřicetiletý obránce celku Carolina Hurricanes zahynul po čtvrté hodině ráno při autonehodě v Severní Karolině poté, co jeho vůz sjel ze silnice a převrátil se. Zkušený hráč, jenž byl v letech 1988-89 dvakrát za sebou nejproduktivnějším obráncem Red Wings, vypadl podle policie při nárazu z auta. Šetření odhalila v Chiassonově krvi 2,7 promile alkoholu.

10. srpna 1999 - Vášnivý motorkář a bitkař St. Louis Blues Tony Twist narazil v plné rychlosti do auta, jež mu nečekaně vjelo pod kola. S velmi vážnými zraněními byl odvezen na jednotku intenzívní péče a později musel ukončit svou kariéru v NHL.

16. května 2003 - Dvacetiletý ruský hokejista Igor Grigorenko utrpěl při autonehodě v Togliatti vážná zranění nohou, když se z místní diskotéky vracel nepřiměřenou rychlostí. O mistra světa dvacítek se velmi vážně ucházela detroitská Rudá křídla.

11. srpna 2003 - Život šestašedesátiletého kouče Herba Brookse se uzavřel na dálnici severně od Minneapolisu, kde jeho auto sjelo z cesty a mnohokrát se převrátilo. Tělo bývalého lodivoda amerických olympioniků a týmů Rangers, Minnesoty North Stars, New Jersey Devils i Pittsburgh Penguins bylo nalezeno 40 metrů od automobilu, neboť Brooks nebyl připoután. Někdejší kouč Jaromíra Jágra za volantem nejspíš usnul.

29. září 2003 - Ve vysoké rychlosti narazili útočníci Atlanty Thrashers do zdi. Heatley vyvázl s lehčími zraněními, Snydera vymrštil náraz z vozu a hráč po šesti dnech v bezvědomí vážným zraněním podlehl. Kanaďanovi Heatleymu, letošnímu mistru světa a hlavní hvězdě týmu, hrozí nepodmíněný trest až patnáct let.

Martin Rychlík sat gi
________________________________________________________________________

Doktoři, jeďte raději domů!
Lidové noviny | 7.10.2003 | rubrika: Horizont | strana: 11 | autor: Jiří X. Doležal

Iráčanům nepomohou lékaři, ale vojáci, kteří jim pomocí bodáků vnutí vymoženosti západní civilizace

Minulý týden se odehrály dva incidenty, které bez diskusí snesou označení "ohavné". Oba přitom spojuje to, že šlo o útoky na lidi, kteří zdarma a účinně pomáhají trpícím a v obou případech byli postiženými státní příslušníci ČR. Konkrétně šlo o útok na lékaře, kteří zdarma léčí děti, a útok na lidi, kteří zadarmo vezou jídlo hladovějícím. Když se střílí po autech s jídlem pro hladové, ztrácejí slova jako ohavné, hnusné, primitivní, divošské či barbarské nádech přepjatosti, protože ony činy takové prostě jsou. Barbarské činy se staly v muslimském světě a byly zaměřeny proti cizáckým bezvěrcům a k nim přeběhlým místním přisluhovačům, kteří si spoluprací s džaury uzavírají cestu k Alláhovi. Tak je možno tyto divošské útoky nazývat v hodnotovém systému míst, kde se udály. Z pohledu Středoevropana šlo o učebnicový příklad toho, že kde není ruky, která se natahuje po záchranném lanu, nemá smyslu provaz z paluby vůbec házet.

Když to někoho baví...

První z oněch barbarských činů: Dvoučlenná afghánská posádka vozu s logem PINF - People in Need Foundation, Člověk v tísni při ČT se u obce Charbolak v provincii Balch dostala pod palbu samopalu. Nikdo nebyl zraněn. Jako "bonus" byly navíc spáleny dvě stanové školy, u kterých nadace buduje sociální zařízení. Mám tu čest osobně znát několik klíčových osobností nadace. Proto vím, že jen málokdo si tak užívá nepřátelské palby při poskytování účinné pomoci jako právě oni. Naprosto nesnižuji jejich práci ani skutečně mimořádnou pomoc, kterou opakovaně poskytli lidem v průšvihu na mnoha místech planety. Ale být pod palbou při zachraňování trpících je práce, která jen opravdu baví. A především: "Projekty, operace a akce společnosti Člověk v tísni jsou financovány z veřejných sbírek, sponzorských a účelových darů, příspěvků státu a grantů domácích a zahraničních nadací." Příspěvky státu nejsou klíčovým zdrojem nadace, a když si někdo sežene sponzora na to, aby mu při dobročinnosti nějací grázlové usilovali o život, jeho věc. Situaci poněkud komplikuje místní osádka ostřelovaného automobilu, ale nadace má talent najít i v místních podmínkách lidi sobě podobné, a tak věřím, že si to užili i ostřelovaní Afghánci.

Ne za moje!

Druhý barbarský čin: Jakýsi místní irácký šejch, který podporuje Írán a export íránské islámské revoluce do Iráku, obvinil Čechy z vojenské polní nemocnice v Basře z hanobení koránu. Měli prý připsat barvou na posvátný citát, namalovaný na zdi v místním špitále, jakýsi anglický výkřik. Podle šejchových požadavků se měli omluvit všichni reprezentanti západní kultury, v omezené variantě pak Češi. Představa českého vojenského lékaře hanobícího súru z koránu pikslou spreje připomíná jediné - v arabském světě se zkrátka hodně kouří hašiš. Jde totiž evidentně o takzvaný vyhulený kec. Šejch pohrozil vlnou demonstrací a násilím proti české polní nemocnici. Až sem by se celá věc dala přičíst na vrub drogám. Na šejchův popud ale přišlo asi patnáct set nezkouřených lidí, a dvě hodiny demonstrovali proti české vojenské nemocnici, ve které se v uplynulých dnech nechali zadarmo ošetřit. Tedy zadarmo - oni to neplatili, byli ošetřeni za peníze z mých a vašich daní. K násilnostem proti českým lékařům v momentě dopsání tohoto textu nedošlo. Zatím. Šejchové jim ještě chvíli dovolí, aby léčili jejich děti, než je zabijí.

Přísnou okupační správu!

Když byla vojenská nemocnice do Iráku vyslána, mluvčí prezidenta Václava Klause sdělil: "Panu prezidentovi velmi záleží na tom, aby vyslání vojenské polní nemocnice nebylo překročením mandátu parlamentu pro účast České republiky v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda. Pan prezident proto nedoporučuje, aby byla tato nemocnice vyslána do prostoru probíhajících bojů." Minulý týden ukázal, jak hluboce se tehdy pan prezident mýlil a jak hlubokým omylem jsou úvahy o potřebách humanitární pomoci v Iráku. Fakta ukazují, že bychom měli stáhnout lékaře a místo nich poslat parašutisty. Aby spolu se spojeneckými jednotkami zavedli přísnou okupační správu, která - jako po II. válce Němcům a Japoncům - vnutí Iráčanům demokracii, hamburger a ostatní vymoženosti západní civilizace bodáky.
________________________________________________________________________

Arniemu zavařil levoboček
Blesk | 7.10.2003 | rubrika: Politika | strana: 2 | autor: (INT, jz)

LOS ANGELES - Situace těsně před dnešním hlasováním o odvolání nynějšího guvernéra amerického státu Kalifornie Graye Davise a případném zvolení guvernéra nového se podobá detektivce. Nejžhavější kandidát Arnold Schwarzenegger razantně ztrácí před svým hlavním soupeřem, dosavadním zástupcem guvernéra Cruzem Bustamantem a pozice se vyrovnávají. Na hvězdu akčních filmů se sesypal pytel malérů a hříchů:
* Nezřízený sexuální život, kouření marihuany
* Sexuální obtěžování patnácti žen
* V neautorizované knize obdivoval Hitlera
* Má nemanželského syna se stevardkou Tammy Baker-Tousignatovou
________________________________________________________________________

U plzeňského soudu po roce pokračoval případ pašování pervitinu
Zpravodajství ČTK | 6.10.2003 | 14:56 | rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj | autor: MFI

PLZEŇ 6. října (ČTK) - U plzeňského krajského soudu dnes po roce pokračoval případ tří mužů, kteří jsou obžalováni z pašování pervitinu. Líčení se zdrželo kvůli tomu, že soud čekal na vydání jednoho z obžalovaných z Německa. Teprve dnes byl Milan Čisar předveden.

Žalobce viní Čisara, Viktora Lacka a Zdeňka Ivanova z toho, že v lednu 1999 zorganizovali převoz 1,24 kilogramu pervitinu do Německa. Podle spisu převážel Ivanov pervitin přes hraniční přechod Pomezí na Chebsku. Droga byla ukrytá v rezervní pneumatice vozu, jenž řídil. Ivanov tvrdil, že o pervitinu nevěděl.

Hlavní líčení začalo loni v listopadu. Soud vyslechl všechny obžalované i několik svědků. Čisar krátce poté onemocněl, a proto bylo jednání odročeno. Mezitím ale Čisar stačil provézt další drogy do Německa, kde byl zadržen. Německý soud mu za pašování drog uložil pět let vězení. Rozsudek dosud není pravomocný, protože se Čisar odvolal.

Při dnešním líčení vzbudili v soudní síni rozruch Čisarovi příbuzní. Sestra a matka využily toho, že seděl na lavici obžalovaných těsně před nimi, a na uvítanou ho políbily. To rozezlilo vězeňskou stráž i předsedu senátu."Nechte toho, nebo vás nechám vyvést," upozornil ženy soudce Zdeněk Minařík.

Jako první svědčil Čisarův bratr. V soudní síni byla pneumatika, v níž byl pervitin nalezen. Svědek měl potvrdit, že je to pneumatika, kterou ukládal do vozu. Pečlivě si ji v soudní síni prohlédl. Tvrdil ale, že jde o jinou pneumatiku.

Líčení pokračuje výslechy řady svědků i v dalších dnech.

Marie Fialová fez
________________________________________________________________________

Bolívijce strčili za mříže kvůli zásypu
Zpravodajství ČTK | 6.10.2003 | 09:03 | rubrika: Mix zajímavostí - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: ROS

SUCRE (Bolívie) 6. října (ČTK) - Dva měsíce za mřížemi strávil jistý Bolivijec obviněný z pašování kokainu. Marné byly jeho protesty a ujišťování, že bílý prášek, který objevili policisté v jeho kufru není droga, ale obyčejný zásyp.

Pětadvacetiletý Fernando Vásquez byl zatčen v červenci na chilském policejním strážním stanovišti. Bdělí muži zákona objevili v jeho zavazadle bílý prášek a obvinili ho z pašování drog.

Mladík se vzpouzel a vysvětloval, že je to zásyp, který používá na nohy, nikdo mu ale nevěřil. Přestože počáteční testy byly negativní, nechali ho za katrem dál. Teprve po dvou měsících druhý test nezvratně prokázal, že jde opravdu o pudr.

"Do zblbnutí jsem jim opakoval, že je to zásyp a že ho používám na nohy, ale oni pořád mleli, že prý jsem pašerák," posteskl si nešťastník listu La Cuarta.

ros dr
________________________________________________________________________

Zhruba do týdne bude znám termín převozu vězňů z Thajska
Zpravodajství ČTK | 6.10.2003 | 15:58 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: STK

PRAHA 6. října (ČTK) - Ministerstvo spravedlnosti dnes obdrželo z Thajska poslední dokumenty oficiálně potvrzující rozhodnutí thajské komise, že země vydá do České republiky dva Čechy zavřené v tamním vězení za pašování drog. "Rámcově do týdne by mohlo být známo datum převozu," řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva Iva Chaloupková. Datum ani podmínky transportu ale úřad nebude zveřejňovat. Informovat bude až po jejich návratu.

Transport vězňů bude mít zřejmě na starosti Vězeňská služba, a to buď sama, či ve spolupráci s Interpolem. Obyčejně se vyšle eskorta, kdy jednoho vězně hlídají tři osoby. Podle dřívějších informací ČTK by měli být Radek Hanykovics a Emil Novotný přepraveni do Prahy letadlem běžnou linkou z Bangkoku. Pravidelná přímá linka z Bangkoku do Prahy ale nelétá. Ministerstvo spravedlnosti by proto v takovém případě muselo zemi, kde by odsouzenci s eskortou přestupovali, požádat o průvoz vězňů.

Po převozu do České republiky bude o dalším osudu thajských vězňů rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 6, který je umístí do vazební cely. Tam budou až do vynesení transformačního rozsudku, který jim určí věznici. Doba strávená ve vazbě se jim započítá do celkového trestu. Transport vězňů hradí stát, soud jim poté ale uloží povinnost dluh státu splatit. V případě převozu ze zemí mimo Evropu stanoví vyhláška ministerstva spravedlnosti paušální částku 100.000 korun na osobu.

Novotného zatkli na letišti v Bangkoku v březnu 1995 se 4,2 kilogramu heroinu. Tamní soudy mu vyměřily trest 50 let, později snížený královskou amnestií o 7,5 roku. Ještě mu zbývá odpykat 34,5 roku. V roce 1996 dostal 50 let i Hanykovics, jehož zadržela policie se 2,4 kilogramu heroinu. Královská milost mu trest snížila o 25 let, takže má v českém žaláři strávit ještě 17 let.

Štěpánka Kučerová mal
________________________________________________________________________

Tresty za drogy z Holandska a krádež obrazu Egona Schieleho potvrzeny
Českobudějovické listy | 4.10.2003 | rubrika: Publicistika | strana: 21 | autor: vm

České Budějovice - Vrchní soud v Praze zamítl odvolání tří mladých mužů, odsouzených v květnu Krajským soudem v Č. Budějovicích za trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek - Pavel S. na tři roky, Daniel S. na pět let a Miloslav P. na čtyři roky, všichni pak i k peněžitým trestům. Soudy mají za prokázané, že odsouzení zorganizovali a uskutečnili nákup tisíců tablet drogy extáze v Nizozemsku, její přepravu a distribuci v ČR v prvních měsících roku 2001. Rozhodujícím důkazem proti nim byly odposlechy jejich telefonů. Vrchní soud rovněž zamítl odvolání Jana Nagyho (29), odsouzeného v červnu v Č. Budějovicích za krádež obrazu Egona Schieleho v ceně nejméně jednoho milionu dolarů 13. září 2001 v galerii v Č. Krumlově. Obraz byl u Nagyho zajištěn policií při povoleném předstíraném nákupu loni 15. listopadu. Nagy půjde na sedm a půl roku do věznice s dozorem. Trest odnětí svobody na pět roků nastoupil ing. Miroslav Šedek (53), bývalý ředitel a předseda představenstva Jihočeských dřevařských závodů, odsouzený za podvod, jímž byla firmě způsobena škoda 5 689 950 Kč. Podle soudů uzavřel s firmou EWC fiktivní smlouvu na dodávku kulatiny z Ruska a uložil poukázat jako zálohu z účtu JDZ firmě EWC 210 000 dolarů. Ta však na základě předcházející dohody jednatele Eckerta s ing. Šedkem tyto peníze převedla jiné firmě v Německu jako zálohu na úroky za přislíbený úvěr 22 miliony marek pro ing. Šedka k privatizaci JDZ. Uváděný dodavatel dodal jen zlomek objednaného dřeva a německá firma žádný úvěr nezajistila a zálohu nevrátila. Obžalovaný setrvával na tom, že obchod se dřevem se jevil slibně a ztroskotal jen proto, že dodavatel nebyl schopen dovézt zboží v potřebné kvalitě. Pokud pak Eckert zálohu použil na jiný účel, jednal na vlastní pěst. Tomu však soudy neuvěřily. vm )
________________________________________________________________________

Žloutenkou C se můžete nakazit líbáním
Lidové noviny | 7.10.2003 | rubrika: Zdraví | strana: 21 | autor: oma

KRÁTCE ZE ZDRAVÍ

CHICAGO - K tomu, abyste se nakazili nebezpečnou hepatitidou typu C, stačí vypůjčit si zubní kartáček. Vyplývá to ze zprávy, která byla uveřejněna na stránkách internetového zpravodajství BBC. Vědci zWashingtonské univerzity v americkém Seattlu testovali sliny dvanácti pacientů s hepatitidou typu C. Výzkum trval celkem dvanáct dní. Celkem bylo získáno 248 vzorků slin. V každém pátém vzorku byly zjištěny viry hepatitidy C. Hladina virů se u testovaných osob měnila. Stopy virů měli pacienti ve svých slinách v průměru sedm dní z celkových 21. Více pozitivních výsledků měli ti, kteří trpěli onemocněním dásní (například krvácením po vyčištění zubů). Právě krev hraje v přenosu nemoci klíčovou roli. "Mikroskopické částečky krve ve slinách při onemocnění dásní mohou být zodpovědné za přenos infekce," říká šéf Britského národního výzkumného centra Basil Williams a dodává: "Technicky je možné nakazit se hepatitidou typu C i při líbání. Toto nebezpečí je ale velmi malé." "Před zavedením rutinního testování dárců krve se většina osob infikovala transfuzemi krve či krevních derivátů. Dnes jsou nejohroženější skupinou jednoznačně intravenózní narkomani, kteří si navzájem půjčují injekční stříkačky a jehly," říká MUDr. Petr Urbánek z 1. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Hepatitida typu C je zánět jater. Ten může být způsoben řadou mikroorganismů, nejčastěji virů. Podle původce se dělí na několik typů označovaných A až G. Jde o různá onemocnění s podobnými příznaky. V Evropě je virem hepatitidy C infikováno asi 9 milionů lidí. Podle Světové zdravotnické organizace trpí na celém světě touto nemocí na 170 milionů lidí. Hepatitida typu C není nevyléčitelná. Moderní léčba, která spočívá v kombinaci tzv. pegylovaného interferonu a ribavirinu, odstraní virus z těla nemocného v 60 až 80 procentech případů.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma