Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 06.10.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
ŽIVOTABUDIČE, NEBO TLUMIČE?
Puls | 1.10.2003 | rubrika: Na zdraví - Tady a teď | strana: 70 | autor: text EVA JEDELSKÁ

Podzimní chmury, únavu a špatnou náladu se samozřejmě snažíme co nejrychleji rozehnat pomocí různých "berliček". Sestavili jsme pro vás přehled nejčastějších stimulantů, které sice mohou přilákat zpátky optimismus, energii a dobrou náladu, ale většinou to neudělají zadarmo. Zvažte, jestli vám víc pomohou, nebo uškodí.

KOFEIN

PLUSY
Skutečně povzbuzuje. Fyziologická reakce po vypití kávy se podobá okamžiku, kdy vás k zrychlené činnosti vyburcuje stres. Zvýší se výkon, ale také počet chyb. Šálek kávy má 75-125 mg kofeinu a působí asi šest hodin. Tělesná aktivita účinek snižuje. Kofein je obsažený i v čaji, ale působí pomaleji a je tlumen jinými látkami.

MINUSY
Příjem více než 400 mg kofeinu za den se považuje za předávkování. Už tři silné kávy denně doprovázejí poruchy soustředění, neklid, nespavost, výjimečně může nastat ataka panické úzkosti. Káva odvodňuje (dát si ji ráno místo snídaně je největší zločin, pokud ji nedoplníte sklenicí ovocné šťávy) a zbavuje organismus zinku a draslíku. U silných kafařů byl zjištěn vyšší výskyt rakoviny močového měchýře.

MARIHUANA

PLUSY
Příznivci "trávy" tvrdí, že podporuje toleranci a zlepšuje vztahy mezi lidmi. Klinické studie prokázaly některé léčebné účinky: zmírnění nevolnosti u onkologických pacientů po chemoterapii, snižování nitroočního tlaku a tím i rizika glaukomu, zlepšení příznaků u Parkinsonovy nemoci apod.).

MINUSY
Fyziologickými účinky je marihuana srovnatelná s alkoholem; ke vzniku závislosti ale může dojít rychleji. Hlavní účinná látka tetrahydrocanabinol (THC) nemá jen psychostimulační účinky, ale zvyšuje tep a tlak jako při extrémním stresu. Zabraňuje v činnosti neuronu acetylcholinu, který přenáší informace mezi nervovými buňkami - důsledkem je zhoršení paměti. Obsahuje o 50 % více dehtu než tabák, je tedy více karcinogenní. Ještě po 10 hodinách po užití se mohou projevit změny vnímání a zpomalené reakce.

NIKOTIN

PLUSY
Pocit uvolnění a osvěžení, který je draze zaplacen a trvá krátce. Nikotin je vysoce účinný alkaloid, snadno prostupující do krevního oběhu, a tím ido mozku. Už za sedm vteřin po vdechnutí dostane mozek svou "dávku"! Působením nikotinu dochází k uvolňování tzv. katecholaminů, které vyprovokují zvýšení srdeční činnosti a krevního tlaku - odtud ten bezprostřední pocit "oživení".

MINUSY
Při kouření vzniká kysličník uhelnatý, který v plicích vytlačuje z krevních vazeb kyslík a je místo něj krví roznášen po těle. Vzápětí po povzbuzení tedy nastupuje únava a vyčerpání. Samotný nikotin je jed - dávka z jedné cigarety podaná do žíly dokáže zabít koně (při kouření ho "naštěstí" 80 % uniká do ovzduší). Na rozdíl od kofeinu a alkoholu, které při střídmé konzumaci neškodí, nikotin ubližuje už od první cigarety.

ALKOHOL

PLUSY
Nejdostupnější a společensky přijatelný prostředek na odbourání zábran, snížení napětí a úzkosti (a kromě toho nám prostě chutná). Vstřebávání etylalkoholu do krve urychluje káva - "špička" nastává asi hodinu po vypití. Za bezpečnou denní dávku odborníci považují jedno velké pivo nebo dvě deci vína.

MINUSY
Hlavně značné riziko vzniku závislosti, které je větší především u žen, protože ty mají sklon pít tajně a osamoceně.

PSYCHOSTIMULANTY (léky na povzbuzení psychiky)

PLUSY
Přinášejí krátkodobý pocit euforie, energie a sebevědomí. Pod dohledem odborníka mohou být užitečné při léčbě různých nemocí. Jde především o přípravky na bázi efedrinu a amfetaminu (Ipecarin, Kodynal, Vicedrin, Fenmetrazin, Benzedrin, Dexedrin aj.).

MINUSY
Užívání bez lékařské konzultace je nebezpečné. Neznalost účinnosti léků může vést k dávkám a kombinacím ohrožujícím zdraví, případně k závislosti. Obzvláště vyčerpávající je pro organismus střídání psychostimulantů se sedativy.
________________________________________________________________________

Kanadský premiér se chystá si dát jointa
Zpravodajství ČTK | 4.10.2003 | 11:13 | rubrika: Mix zajímavostí - USA, Kanada a OSN | autor: ML

OTTAWA 4. října (ČTK) - Mnozí Kanaďané možná začínají chápat, proč jejich premiér Jean Chrétien má tak naspěch s prosazením zákona, podle něhož nebude již užívání marihuany zločinem. V rozhovoru, který v pátek zveřejnil list Winnipeg Free Press, totiž Chrétien řekl, že si chce marihuanu vyzkoušet.

Ovšem až začne platit nový zákon o marihuaně a zřejmě poté, co v únoru odstoupí z premiérské funkce. Podle nového zákona budou držitelé malého množství marihuany potrestáni jen pokutou.

"Nevím, co je marihuana. Možná ji zkusím, až to už nebude zločin. V jedné ruce budu mít peníze na pokutu a v druhé jointa," řekl 69letý Chrétien v rozhovoru.

Přes námitky vlády sousedních Spojených států navrhla Chrétienova vláda zákon, podle něhož nebude zločinem vlastnictví menšího množství marihuany než 15 gramů. Stále to bude ilegální, ale trestat se to bude jen pokutou.

Proti zákonu jsou i někteří členové Chrétienovy Liberální strany a není jisté, že bude schválen před tím, než premiér v únoru odstoupí.

ml hej
________________________________________________________________________

Zelená hmota putuje na odbornou expertízu
Noviny Náchodska | 3.10.2003 | rubrika: Lokální | strana: 8 | autor: sýk

Martínkovice - Své výsledky přinesla policejní akce, kterou provedli v úterý kriminalisté s pořádkovou policií v této obci u Broumova. V domku, jejž obývala trojice mužů ve věku od sedmadvaceti do jedenatřiceti let, a také v jeho okolí, našli a zabavili přes tři desítky rostlin konopí setého.
"Muži jsou podezřelí, že v době od května do září letošního roku vypěstovali rostliny marihuany schované mezi ostatní vesnickou vegetací," řekla nám Eva Prachařová, tisková mluvčí náchodské Policie ČR s tím, že dvacet rostlin policisté sklidili ještě ze záhonu, čtrnáct v polosuchém stavu zajistili na půdě domku.
"Celkem čtyřicet kilogramů zelené hmoty nyní poputuje na odbornou expertízu do Hradce Králové a podle výsledků bude policií určen další postup," vysvětluje Eva Prachařová. Muži jsou důvodně podezřelí z trestného činu šíření toxikomanie a výroby omamných a psychotropních látek, s možným až pětiletým trestem odnětí svobody. sýk
________________________________________________________________________

Otec obvinil syny
Blesk | 4.10.2003 | rubrika: Morava/Slezsko | strana: 4 | autor: (tom)

BRUNTÁL Otec (45) obvinil své dva syny Jakuba (21) a Matěje (18) z Rýmařova, že pěstují marihuanu. Podařilo se mu je přivést až před Okresní soud v Bruntále. Tam však nepochodil.

Soudkyně Vladimíra Mašová totiž oba mladíky obžaloby za nedovolenou výrobu a držení drogy zprostila. "Nebyl jediný důkaz, svědčící o tom, že obžalovaní drogu pěstovali," vysvětlila.
Policie měla k dispozici rostlinky konopí setého, které jim přinesl otec mladíků. Tvrdil, že je našel v pokoji synů. Starší byl přitom v tu dobu mimo domov na základní vojenské službě. Pěstování »trávy« nepotvrdili ani sousedé. "Viděli jsme jen kopřivy," vypovídali.
Otce Jakuba a Matěje odsoudil minulý týden bruntálský soud k ročnímu vězení s odkladem na tři roky za týrání Matěje. Syna chtěl zřejmě při své obhajobě prezentovat jako feťáka, který potřebuje tvrdou ruku.
________________________________________________________________________

Marihuana škodí taky
Boleslavský deník | 3.10.2003 | rubrika: Mladoboleslavsko | strana: 21 | autor: MICHAL ŠIMEK

Marihuana, která je často považována za neškodnou, může rozložit psychiku osobnosti. Jitka Gjuričová z ministerstva vnitra varovala mladoboleslavské středoškolačky před nebezpečím obchodu s dívkami.

Mladá Boleslav - Vedoucí odboru prevence ministerstva vnitra ČR Jitka Gjuričová v rámci Týdnů pro duševní zdraví hovořila ve středu na besedě s žáky Střední zdravotnické školy a Střední školy Maja v KS Svět. Mluvila o patologických jevech v současné společnosti (drogy a obchod se ženami) v souvislosti se vzrůstající kriminalitou.
"Kriminalita se stala rozšířeným jevem až po 2. světové válce. Před 1. světovou válkou byla naprosto okrajovým sociálním jevem rozšířeným nejvíce mezi městskou chudinou," připomněla pracovnice ministerstva.
Jitka Gjuričová se poměrně krátce dotkla problému drog a zmínila se o velkém a mnohými lidmi přitom podceňovaném nebezpečí marihuany. "Při používání marihuany může dojít až k destrukci osobnosti. Synové dvou mých přátel jsou díky marihuaně na psychiatrii, pravděpodobně už s nevratnými změnami," varovala preventistka z vnitra.
Největší část svého povídání věnovala J. Gjuričová mezinárodně organizovanému obchodu se ženami, který může ohrozit i české dívky toužící vyrazit za poznáním do zahraničí prostřednictvím různých agentur zprostředkujících práci. Někdy slibují, že dívka se uplatní jako modelka.
Některé z dívek na to doplatily tím, že musely či musejí z donucení poskytovat sexuální služby. Na hranicích jim zástupci agentury sebrali pas a oblečení.
"Vím o případu, že když potom na určeném místě dívka odmítla poskytovat sex, dva týdny ji znásilňovalo osm chlapů, případně zákazníci z přuilehlé hospody, kteří měli chuť," vylíčila Gjuričová případ jedné české dívky, která se dostala do Španělska.
Před odjezdem do zahraničí je na základě varujících zkušeností dobré, aby při podpisu smlouvy s agenturou, kde někdy je obsažen závazek zaplacení dluhu 3 tisíce dolarů či eur za zprostředkování, byli i rodiče.
"Je nutné si ještě ověřit důvěryhodnost agentury. U nás to dělá velmi dobře občanské sdružení La Strada," doporučila Gjuričová.
Předmětem velmi výnosného obchodování s lidmi jsou i chlapci, v některých případech i ve věku kolem kolem 15 let. "Cesta, jak je dostat ven, je však jiná než v případě dívek," dodala J. Gjuričová. Ta považuje obchod v oblasti sexuálních služeb za novodobou formu otroctví.

Současný obchod s dívkami je novodobá forma otroctví, řekla při besedě v mladoboleslavském Kulturním středisku Svět vedoucí odboru prevence ministerstva vnitra ČR Jitka Gjuričová.
Foto Michal Šimek
________________________________________________________________________

Půjčila knihu o konopí a skoro přišla o místo
Mladá fronta DNES | 6.10.2003 | rubrika: Kraj Karlovarský | strana: 1 | autor: VLADIMÍR ZEDNÍK

Rotava - Knihu o marihuaně a časopis Playboy si půjčil čtrnáctiletý chlapec v rotavské knihovně. Když to zjistili místní radní, usnesli se, že vedoucí knihovny Zlatuše Kačírková závažně porušila své povinnosti.
"V případě dalšího porušení pracovní kázně vám dáme výpověď," napsal místostarosta Rotavy Karel Prokop knihovnici.
"Když schovám pod pult Playboy, tak nemusíme být veřejná knihovna," hájí se provinilá. Je přesvědčená, že mravní výchovu chlapce vůbec neohrozila.
"Playboy vrátil dospělý čtenář. Kluk jej uviděl a sedl si s ním mezi regály. Na to, že mu vedoucí knihovny později časopis půjčila, upozornila radnici matka," řekl místostarosta Karel Prokop.
Místostarosta dodal, že knihu Konopí pro zdraví dobře zná. "Kniha hovoří o marihuaně jako o léčivé rostlině. Z toho si vezme dítě poučení," míní.
Na svoji obhajobu si pranýřovaná knihovnice vyžádala odborné posudky. "Postup radních považujeme za nehoráznost. Dostupnost všech informací o drogách je i jedním z principů primární prevence," píše výkonný ředitel pražské Právní poradny Asociace nestátních organizací.
Matce Iloně Oláhové, která si na radnici stěžovala, se diví také vedoucí drogového informačního centra Sananin Praha Eva Křížková. "Přikláním se k názoru, že časopis Playboy patří ke kvalitnímu druhu tiskovin na toto téma," uvedla Křížková. Ta souhlasí s knihovnicí, že pokud jsou materiály v knihách a časopisech o drogách seriózní, děti v takovém věku by měly mít k podobným tiskovinám přístup. "Když nebudeme s dětmi otevřeně hovořit o drogách, bude s nimi hovořit někdo jiný," píše Křížková.
Vedoucí knihovny se proti rozhodnutí rady odvolala. Radní však odvolání zamítli. "Byla to poslední výstraha," říká starosta Rotavy Jiří Holan.

Další knihy o konopí na trhu

Zimmerová, Morgan: Marihuana mýty a fakta
Gottlieb: Vaříme s konopím
Rätsch: Konopí jako lék
Grinspoon, Bakalar: Marihuana zakázaná medicína
Rätsch: Konopí - léčebný prostředek lidstva
Robinson: Velká kniha o konopí
Robinson: Konopný manifest
Dupal: Kniha o marihuaně

Všechny uvedené tituly nabízí internetové knihkupectví Kosmas.cz

Foto: Chris Conrad: Konopí pro zdraví
________________________________________________________________________

V Nizozemsku se prodává marihuana jako lék
Psychologie dnes | 23.9.2003 | rubrika: Události, informace | strana: 8 | autor: -red-

Nizozemsko se v září stalo vůbec první zemí na světě, kde se bude prodávat v lékárnách marihuana jako lék na lékařský předpis. V České republice se o takovém kroku zatím ani neuvažuje. Nizozemský Úřad pro lékařské používání konopí (BMC), který je zvláštním útvarem ministerstva zdravotnictví, začal dodávat drogu lékárnám a ty by ji měly prodávat pacientům na předpis. Kromě předpisu musí pacient v lékárně předložit i lékařský doprovodný protokol, který upřesňuje, k čemu má lék sloužit (rakovina, AIDS, neurologické problémy atd.). Kromě lékáren bude moci marihuanu vydávat pacientům 80 nemocnic a 400 lékařů. Konopí má velmi dlouhou historii použití v lékařství. V čínské medicíně bylo známo jako prostředek pro úlevu už před 5000 roky a například britská královna Viktorie přiznala, že tinkturou z něho si pomáhala při menstruačních bolestech. Marihuana má blahodárný účinek na některé vedlejší projevy chemoterapie nebo radioterapie, které se používají při léčbě onkologických onemocnění, v případech nechutenství u nemocných AIDS nebo strnulosti u postižených roztroušenou sklerózou. Někteří lékaři však tvrdí, že marihuana zvyšuje riziko vzniku depresí a schizofrenie. Nizozemské Ministerstvo zdravotnictví zjistilo, že až sedm tisíc Nizozemců si kvůli svým zdravotním problémům opatřuje marihuanu v takzvaných coffe shopech. Úřad má za to, že čistší drogu si na předpis v lékárnách bude kupovat až dvojnásobný počet lidí. "Je to historický krok. Je jedinečné, že jsme ji (marihuanu) učinili dostupnou na předpis pouze v lékárnách," prohlásil šéf BMC Willem Scholten. BMC zkoumal účinky užívání marihuany na nemocné po dva roky. V lékárnách budou dva druhy této drogy - první za 40 eur za pět gramů a druhý za padesát až pětapadesát eur. Doporučuje se, aby pacienti užívali marihuanu ve formě čaje nebo spreje. Povolení pěstovat v takřka laboratorních podmínkách rostliny, z nichž se droga získává, dostaly dvě společnosti. Své produkty budou prodávat ministerstvu zdravotnictví, které bude mít na starosti balení a distribuci lékárnám. Nizozemsko, kde stát reguluje prodej marihuany v coffe shopech, je známo svým průkopnictvím na poli sociálních reforem. Bylo vůbec první zemí na světě, kde byla legalizována eutanazie. Jak sdělila ČTK pracovnice tiskového odboru českého Ministerstva zdravotnictví, Česká republika o prodeji marihuany na lékařský předpis neuvažuje v žádném případě a Praha čeká v této věci na stanovisko příslušných orgánů OSN. Marihuana tedy nadále patří v ČR do skupiny nepovolených drog. Podle agentur zvažuje obdobný krok jako Nizozemsko i Velká Británie.
________________________________________________________________________

V kraji užívají drogy stovky mladých lidí
Mladá fronta DNES | 6.10.2003 | rubrika: Vysočina | strana: 3 | autor: MICHAELA ŠIMOVÁ

Téma

Podle odborníků se věk konzumentů drog snižuje a výjimkou už nejsou pokusy mezi desetiletými školáky

Vysočina - Drogy se nevyhýbají ani Vysočině. Věk dětí experimentujících s návykovými látkami jde dolů. Výjimkou nejsou desetiletí školáci, kteří drogu vyzkoušejí. V kraji se nejvíce užívá pervitin. Stále častěji se objevuje extáze, marihuana či houba lysohlávka. Stoupá počet narkomanů aplikujících si drogu nitrožilně. "Musíme si připustit, že drogy jsou problém. Přibývá experimentátorů i konzumentů," upozorňuje třebíčská preventistka Martina Bártová.
Prevence - čím dál častěji skloňované slovo. Jak tedy vypadá taková prevence v praxi? Ve všech pěti okresních městech i v některých menších fungují nízkoprahová zařízení. Jejich hlavním rysem je naprostá anonymnost. Provozuje je charita i další subjekty jako Kolpingova nadace či FOKUS Vysočina. Provoz je financován z příspěvků ministerstva, kraje, radnic, zdravotní pojišťovny, sponzorů.
Pro uživatele drog jsou zde kontaktní centra. Zprostředkují výměnu použitých injekčních stříkaček, nabízejí testy na žloutenku a HIV, poskytují potravinový servis, možnost praní a koupání.
Pak jsou to kluby zaměřené na mladší děti. Ty dělají primární prevenci. V podstatě učí děti z ulice, že volný čas se dá trávit smysluplně. Pracovníci nízkoprahových zařízení dělají primární prevenci ve školách.
V každé škole navíc fungují preventisté. Rodičům jsou k dispozici psychologové, psychiatři. V některých městech jsou preventisté přímo na radnicích. Kraj má svoji protidrogovou koordinátoru.
"Připravujeme jednotnou koncepci, aby se sjednotila činnost všech zařízení v kraji orientovaných na protidrogovou prevenci. Vypisujeme granty na specifickou prevenci," zmínil se Pavel Maslák z bezpečnostní komise kraje.

S vyhledáním odborníka by se nemělo váhat

V rodinách, kde mají podezření, že jejich dítě se dostalo do styku s návykovou látkou, by měli zavčas vyhledat pomoc. Podle lidí, pracujících s narkomany, chodí právě rodiče většinou hodně pozdě.
Obrátit se lze na kterékoliv kontaktní centrum nebo jiné nízkoprahové zařízení. Pracovníci nasměrují, kam dál. Zachovají vaši anonymitu. "Bez odborné pomoci to rodina zvládne těžko," podotýká sociální pracovnice a terapeutka z třebíčského K centra Martina Šajovičová.
Užívání drog je jednou stránkou problému. Jejich distribuce pak druhou. Na Vysočině nejsou vyloženě silné distributorské skupiny. "Trestný čin šíření toxikomanie příliš často neřešíme. Bývá to tak deset případů do roka," zmínila se mluvčí jihlavské policie Jaroslava Slavíková.
Na Žďársku se rozmáhá spíše domácí vaření pervitinu, kdy si skupinka lidí za zavřenými dveřmi vyrábí drogu pro svoji potřebu. Uzavřená komunita je také na Pelhřimovsku.
Mnozí mladí lidé si pěstují konopí. "To zasázíte někde, kam nechodí moc lidí. Pak si v klidu sklidíte, něco prodáte kamarádům. Máme takových míst několik. Zatím na nás nikdo nepřišel," vykládá osmnáctiletý mladík z Třebíčska, jenž podle svých slov kouří jen marihuanu.

Závislým jsou k dispozici kontaktní centra

Kontaktní centrum drogových závislostí v Třebíči mohou využívat jak závislí lidí, tak jejich rodiče nebo příbuzní. Otevřeno je každý všední den, o víkendech pak funguje terénní pracovnice na mobilním telefonu. Nejdůležitější je podle Martiny Šajovičové navázat vztah s klientem a získat si jeho důvěru.
"Jsme naprosto anonymní zařízení. Po klientovi v podstatě nic nechceme. Pokud má zájem o léčení, pomůžeme mu zprostředkovat kontakty. Spolupracujeme s psycholožkou," říká Šajovičová.
Narkomanům nabízí centrum služby. K nejdůležitějším patří výměna použitých injekčních stříkaček. "Za prvních devět měsíců letošního roku jsme jich vyměnili čtyři tisíce čtyři sta. Když nic jiného, nezůstaly tyto stříkačky ležet na ulici," soudí terapeutka s tím, že klienti si mohou nechat udělat testy na žloutenku typu C a HIV. Mimo to mají k dispozici pračku, koupelnu, potravinový a vitamínový servis.
V současnosti registruje třebíčskéK centrum 82 klientů a ví o zhruba dvacítce anonymních uživatelů. "K poslednímu září jsme měli více než dva tisíce kontaktů. Z drog převládá jednoznačně pervitin, na němž je závislá zhruba padesátka klientů. Na heroinu je asi patnáct lidí. Jinak užívají marihuanu, houbičky," podotkla Šajovičová.
Terapeutka zdůraznila, že otevřeno je také pro rodiče, kteří mají podezření, že jejich dítě bere drogy. "Měli by přijít. Hlavně se nesmějí stydět, protože sami to nezvládnou. Poradíme jim, kam se obrátit, jak situaci řešit. Zpočátku dělají právě rodiče hodně velké chyby," upozorňuje Šajovičová.

Lidé z kontaktních center pomohou přímo v terénu

Žďárské Spektrum je obdobným zařízením jako třebíčské K centrum. Slouží závislým lidem z celého okresu. Kromě kontaktní práce s uživateli poskytuje informační servis, poradenství, krizovou intervenci, sociální pomoc. I zde si klienti mohou sníst instantní polévku, vyprat, umýt se či vyměnit stříkačku. V terénu pak chodí pracovník.
"Práce terénního pracovníka je v první řadě o vyhledávání rizikových skupin. Máme svoji trasu. Snažíme se také sbírat použité injekční stříkačky v ulicích," přiblížil žďárský terénní pracovník Josef Kaňka, podle něhož je Žďár poměrně malé město, kde je drogové scéna uzavřena do sebe.
"Nárůst závislých lidí je určitě. U extáze a marihuany je vzestupný trend a snižuje se věk. Během víkendu není žádný problém dostat se k tabletce extáze," popisuje Kaňka. Ve Spektru vyměnili v letošním roce 1259 jehel a měli 459 kontaktů.
"Zprostředkováváme také služby, mohou se na nás obrátit lidé, kteří nejsou uživatelé, ale mají v rodině závislého člověka. Když on odmítne přijít k nám, mohou rodiče udělat hodně věcí, řešit problémy, pokud nás kontaktují," shrnuje Kaňka s tím, že Spektrum spolupracuje s terapeutickou komunitou v Sejřku u Nedvědice.
Jihlavské kontaktní centrum sídlí v ulici U Větrníku, servis je téměř totožný s ostatními zařízeními v jiných městech. Krajské město je specifické tím, že sem migrují narkomani z jiných míst. Svědčí o tom počet vyměněných stříkaček. Letos jich bylo téměř třináct a půl tisíce. "Máme 124 klientů a 1324 kontaktů," upřesňuje vedoucí Marek Holemář. V Jihlavě je nejčastěji užívanou drogou pervitin.
V Pelhřimově a Havlíčkově Brodě provozuje FOKUS Vysočina dvě kontaktní centra. Pelhřimovské K centrum VIA i havlíčkobrodské K centrum jsou klasická káčka zaměřená na práci s uživateli a poskytujícími kompletní služby. Mimo to dělají primární prevenci ve školách.

Kluby učí děti, jak nakládat s volným časem

Z trošku jiného soudku jsou zařízení zaměřená na primární prevenci u mladších dětí. Třebíčský klub Zámek se orientuje na děti a mládež od deseti do dvaadvaceti let. Nabízí vyžití volného času nejen ohroženým skupinám dětí. Tedy i těm, které by odpoledne spíše trávily v ulicích a mohly by se dostat do kontaktu s drogami či jinými patologickými jevy.
Do klubu v třebíčské židovské čtvrti může přijít kdokoliv z dětí od pondělka do čtvrtku odpoledne. Dopoledne a pátky jsou vyhrazeny sociální práci, poradenství a prevenci ve školách.
Na rozdíl od klasických zájmových kroužků nejsou v klubu přísná omezení ani striktní program. "Klienti si dělají to, co si sami vyberou. Máme zásadní pravidla, která musejí dodržovat. Patří mezi ně například to, že nesmějí přijít pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Pokud udělají menší přestupek, dostanou alternativní trest. Třeba umývají hrnečky," přiblížila vedoucí Milena Werlová.
Klienti zde mohou strávit odpoledne u filmu, her, v posilovně cvičením nebo jen tak popovídáním. Dětem vytváří zázemí pět stálých pracovníků, s nimiž mohou rozebrat svoje problémy. Zámek jim nabízí také spoustu dalších aktivit. Pobyty v přírodě s lanovými aktivitami nebo let balonem. Pomáhají také dobrovolníci.
Podle Werlové jsou drogy velkým problémem. "Výrazně se snížil věk. S drogami experimentují desetileté děti. Proto je důležitá prevence. Pořádáme v základních a středních školách přednášky. Používáme při nich různé techniky, interakční hry, hovoříme o všech patologických jevech," vysvětluje Werlová s tím, že v poslední době vzniká hodně zařízení orientovaných na volný čas dětí a mládeže. "Čím víc jich bude, tím lépe pro děti," míní vedoucí.
Na Žďársku existuje obdobné zařízení v Bystřici nad Pernštejnem: D - STOP, centrum prevence a klub volného času. Zajišťují zde aktivity pro děti a mládež od dvanácti do šestadvaceti let. Jedná se zejména o primární a sekundární prevenci orientovanou na ohrožené skupiny. Ve všední dopoledne je centrum otevřeno pro individuální poradenství, odpoledne pak pro klienty. Nechybějí jednodenní i vícedenní akce.
Přímo ve Žďáru je nízkoprahové zařízení PONORKA. V Jihlavě takto funguje centrum prevence - klub Vrak bar. V Havlíčkově Brodě a Pelhřimově poskytují služby různá občanská sdružení.

Foto: FOTKU? RADĚJI NE. Stejně jako klient třebíčského K-centra většina uživatelů návykových látek o publicitu nestojí.
FOTO: MAFA - VÁCLAV HUBATA - VACEK
________________________________________________________________________

U portugalských břehů vyplavilo moře kokain za miliony eur
Zpravodajství ČTK | 4.10.2003 | 09:42 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: ROS

LISABON 4. října (ČTK) - Stovky kilogramů čistého kokainu v hodnotě 180 milionů eur objevili ve vodotěsných sáčcích portugalští policisté na plážích jižně od metropole Lisabonu. Pytlíky s drogou začaly vlny Atlantského oceánu vyplavovat na břeh už ve středu večer. Policie za pomoci psů pokračuje dnes podle informace agentury AP v prohledávání oblasti.

Doposud nalezli policisté a členové pobřežní stráže na 60kilometrovém úseku pláží v okolí města Sines asi 100 kilometrů od Lisabonu více než 450 kilogramů drogy, zabalené v 1,2kilogramových zelených sáčcích se symbolem vánočního stromku. Do moře je patrně shodili pašeráci obávající se odhalení, nebo se mohly samovolně uvolnit z úkrytu pod hladinou.

Mezinárodní protidrogové úřady považují skalnaté pobřeží Portugalska za hlavní vstupní bránu nezákonného pašování narkotik do Evropy.

V září oznámila portugalská policie zabavení rekordních 18 tun hašiše, který dopravil pašerácký člun na řídce osídlenou část pobřeží.

ros šeb
________________________________________________________________________

Moře vyplavilo kokain
Frekvence 1 | 4.10.2003 | 12:00 | pořad: Zprávy

Alena PALATKOVÁ, moderátorka
--------------------
Moře vyplavilo kokain za miliony eur. Stovky kilogramů čisté drogy v hodnotě sto osmdesát milionů eur objevili na pláži ve vodotěsných sáčcích portugalští policistů. Pytlíky s drogou začaly vlny Atlantického oceánu vyplavovat na břeh už ve středu večer. Policie za pomoci psů teď pokračuje v prohledávání oblasti.
________________________________________________________________________

Vrah dostal třináct a půl roku
Mladá fronta DNES | 4.10.2003 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 2 | autor: (ČTK, asi)

Ostrava - Krajský soud v Ostravě včera poslal třiatřicetiletého Marka Šostáka z Ostravy na třináct a půl roku do vězení.
Odsouzený počátkem ledna zavraždil v centru města padesátiletého Františka Řádka. Podle obžaloby to byla úkladná vražda pro peníze. Šosták si se svým známým domluvil schůzku, na které mu nabízel prodej čtyřiceti tisíc dolarů. Nakonec ho však jednou bodl do hrudníku a dvanáctkrát pořezal kuchyňským nožem. Řádek zemřel krátce po převozu do ostravské fakultní nemocnice.
Oba muži se osudného lednového dne potkali před polednem v Porážkové ulici. Šosták, který před činem požil pervitin a marihuanu, na Řádka nejprve zaútočil nožem v automobilu a poté ho napadl i před vozidlem, kde jej ještě několikrát udeřil do obličeje. Náhodný svědek uslyšel Řádkovo volání o pomoc a nasměroval tam projíždějící policisty, kteří Šostáka ihned zadrželi.
Sám František Řádek, který byl bezprostředně po útoku ještě při vědomí, policistům řekl, že to Šosták ho bodl, když měnili peníze. Už tam ale Marek Šosták protestoval a všechno líčil jinak. „Není to pravda. To on zaútočil první. Jen jsem se bránil,“ hájil se.
________________________________________________________________________

Mladík chtěl krást, aby měl na drogy
Hradecké noviny | 3.10.2003 | rubrika: Královéhradecký kraj/Pardubický kraj | strana: 5 | autor: saf

Lázně Bohdaneč - Městská policie byla přivolána do rodinného domku v Šípkově ulici, kde majitel údajně zadržel mladého muže, který se k němu vloupal. Když strážník přijel na místo, zjistil, že pachatel je uzamčen v garáži. "Osmnáctiletého mladíka jsem poté bez problému zadržel. Při prohledávání z něj vypadly dva balíčky marihuany. Jeho rozpíchané žíly jasně dokazovaly jeho zájmy," uvedl včera vrchní strážník bohdanečské městské policie Pavel Řehoř. Následně dodal, že mladík se do domu vloupal pro věci, které chtěl zpeněžit, aby měl finance na drogu. "I v té garáži jsem na něm poznal, že je pod drogou," dodal Řehoř. Mladého "feťáka" si převzala Policie ČR. saf
________________________________________________________________________

Bhútán se zcela zbaví tabáku
Hospodářské noviny | 6.10.2003 | rubrika: ze zahraničí | strana: 5 | autor: (luc)

Himálajské království Bhútán má šanci stát se první zemí, která svým občanům zakáže kouření. Koupit si cigaretu už je nelegální v osmnácti ze dvaceti regionů buddhistického státu. Jedinou výjimkou zůstává metropole Thimbú a okolí. Do konce roku má ale zákaz platit všude.
"Zdůrazňujeme zdravotní i náboženské ohledy, abychom zbavili Bhútán tabáku," řekl agentuře Reuters předák kampaně proti kouření Gado Tshering.
Vymýtit kouření se místní úřady marně snaží už od roku 1729, a to především z náboženských důvodů. "Považujeme kouření za hřích. Mniši a duchovní nikdy nekouří," vysvětlil Tshering.
Stát nazývaný "země hřmícího draka" sousedí na severu s Tibetem a na jihu s Indií. Buddhismus je zde státním náboženstvím. Jeho vliv však zatím v boji nestačí.
Popularita kouření během let stále vzrůstá a zákaz dovozu či prodeje cigaret a tabáku dal vzniknout rozsáhlému černému trhu v mnoha částech země. V obchodech jsou k dostání výrobky ze zahraničí a mladí Bhútánci rádi tráví svůj čas v zakouřených barech.
Agentura Inter Press odhaduje, že minulý rok se do království s téměř miliónem obyvatel dostaly cigarety v hodnotě asi třinácti tisíc dolarů.
Světová zdravotnická organizace však uvádí, že žádná přesná čísla nejsou k dispozici. Kouření, žvýkání tabáku a šňupání je podle ní v zemi běžné. Akutní respirační problémy jsou dokonce jednou z hlavních příčin úmrtí Bhútánců.
Velkou popularitu získává rovněž kouření marihuany, jejíž účinky místní lidé údajně objevili teprve nedávno.
Podle Tsheringa to však musí rychle skončit. "Není možné, aby malá země jako Bhútán, kde je zdravotnická péče pro všechny zdarma, dotovala špatné návyky lidí," řekl pro Inter Press. "My jsme se zavázali Světové zdravotnické organizaci, že budeme první zemí bez tabáku."
Již nyní se v zemi žádné tabákové produkty nevyrábějí. Právě absence tabákové lobby pomůže podle bhútánských politiků zákaz kouření prosadit snadněji.
"Silná kuřácká lobby skutečně neexistuje a zakázat pití alkoholu by bylo mnohem obtížnější," připouští editor jediného bhútánského deníku Kinley Dorji.
Obyvatelé metropole Thimbú jsou ale vůči záměru vlády skeptičtí. "Zákaz bude neefektivní, dokud budou výrobky z Indie a Nepálu k dostání na trhu," řekl agentuře Inter Press místní zdroj.
Vláda se přesto nevzdává. Ministerstvo zdravotnictví zahájí kampaň vysvětlující škodlivost kouření a provede rozsáhlý výzkum vedoucí k vytvoření národní databáze související se spotřebou tabáku.
Součástí kampaně je podle vlády rovněž spálit co největší množství rostlin marihuany.
Tajné
citace:
Při prohledávání z něj vypadly dva balíčky marihuany. Jeho rozpíchané žíly jasně dokazovaly jeho zájmy
:mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad: :grrr: :mad:


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma