Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Fotogalerie Indoor

 
Orange bud, Bubbler, Arduino, DIY Vero, Canna aqua - Klikni zde pro originální téma
Krteček1
Ahoj, poslední doubou mi přijde, že to tu nějak zkomírá, tak přispěju svojí trochou do mlýna.

Po 4 rech letech si chci zase zkusit něco vypěstovat. snažil jsem se poučit z minulého kola - viz můj popisek, tak uvidíme, jak se mi to povede.

Hned zezačátku chci říct, že budu rád pokud do toho vlákana budete spát, nejsem jeden z těch, co nemají rádi, když jim lidé píší do vláken.... To mi skoro připomíná hospůdku na mýtince - strejda vždy chtěl mít hospodu, ale vadilo mu, když mu tam chodili lidi:-) Takže prosím když budete mít nějaký nápad jak něco co dělám udělat lépe, dotaz, popř. se vám něco ne/bude líbit, budu rád když to sem napíšete.....

A teď už k věci.

Box: DIY cca 70*70cm, vyložený Orca folií, snaha o aspoň zhruba vzduchotěsnost. přítah pasivní, odtah primaklima ventík, už nevím jaký a uhlíkový filt - 4 roky starý tak uvidíme:-)

Světlo: DYI Vero 29C, na růst 1 čip, 5000K 70CRI, na růst 3 čipy 3000K 90CRI, jedou na 1050mA max

Automatizace: sytém krtek - DIY arduino - měří teplotu a vlhkost vzduchu, teplotu vody, CO2, modul přesného času, tanzistorem spíná SSR relé v rozvaděčové skříni a tím ovládám 220V světlo a odtah. Mám v plánu tento systém dál rozvíjet tak uvidíme - více viz vývojiové vlákno v elektronice.

Systém: Top fed bubbler - zatím je to pouze top fed, začnu bublat až to trochu povyroste

Hnojiva: Canna aqua + doplňky viz rozpus od Canny - časem chci zkusit i levnější (jack 321 atd) ale nazačátek chci jít aspoň v tomto najisto

Kontrola EC a pH: Krabička bluelab - minulé kolo bylo Ph velký problém, chci to teď mít více podchyceno. Pokud budou výkovy uvažuji o Torus hydro ,ale chci počkat na víc zkušeností.

Ještě chci více objektivizovat světlo, ale ne zas tak moc, abych si koupil PAR meter od Apogee za 15000 :-). Myslím že jsem našel alternativu - jmenuje se Pohotone - aplikace která je zkalibrovaná na všechny přístroje od Apple a dle testů, co jsem našel se výsledky nelišily většinou více jak o 5 procent. Pro mne dostačující. Měří PPFD a když nastavíte délku svícení spočte DLI.
Krteček1
...
Krteček1
Dnes den 2.

Roztok: kohoutková voda + dešťovka 1:1 - to bylo EC 0.3 - na 0.4 doplněno
CalMAgem
: rhizotonic + aqua vega
: výsledné EC 1, Ph 5.2 - leze na horu každý den potřeba korekce

PPFD: 236
VPD není optimální, ale minule jsem zvlhčovačku neměl a nic se nestalo - časem se to srovnalo.
A nějak jsem si dnes uvědomil, že nemám ofuk - již to řeším.

Vodu čerpám vyduchem - stejný princip jako Aquafarm od GH, jen se mi ještě nelíbí, že mi do ní svítí. Musím vyrobit nějaký kryt, hned co povyroste jí dám do nádrže s víkem, tu mám už připravenou.
crazyben
Sleduju a držim palec.

Sem byl dlouho mimo až teď koukám že si vyvyjíš vlastní automatizaci. K+ palec hore, koukám že vlákno už tam má pár stránek tak mám co studovat :D
Krteček1
Ahoj,

díky. No budu mít radost, že tam někdo zavítá, ale nejsem v tomto oboru profík, spíš se tím bavím. Na dlouhé zimní večery doporučuju zakoupit arduino starting kit, je to určitě přínosnější, než koukat na televizi,a jestli máš děti, tak ty si z toho ještě postaví robota :-)
Krteček1
Včera den 4,

rozjezd je pozvolny :-).

Teploty den 23, noc 14-15 - s tim nic neudelam.
Voda kolem 18st.

Ph uz lepsi, za 2 dny stouplo z 5.3 na 6.1. Myslim ze to bylo nevypufrovanym keramzitem, jen sem ho namocil, mel jsem asi jeste korigovat ph.

Jinak ph srovnano na 5.3, ale EC tim vylezlo na 1.1 - 1.2 zitra namicham novy roztok.

Trochu jsem priblizil svetlo - ted mam PPFD kolem 300 a DLI kolem 20. Na tom par dni setrvám.
Začátečník123
Ty teploty máš dost nízko, takhle ji trápit. Jak moc ti jede odtah, co snížit odtah aby bylo víc teplo ?
Jinak super že děláš bubbler, těch tady moc není a já do něj mám strach jít.
Jak často hodláš měnit roztok ?
Krteček1
Ahoj, vim o tom, ale nejsem s tím schopen nic udělat, buď tohle a nebo nic. Na druhou stranu na jaře takovéhle teploty taky bývají. Růst to samozřejmě zpomalí, s tím počítám.

Odtah mi skoro nejede. Sepne se pouze pokud je vysoká teplota, nebo vlhkost…. V další verzi to bude i při poklesu CO2.

Bubbler mi přijde zajímavej, jednoduchej a ideální na jednu kytku. Kdybych jich měl víc zkusil bych něco jako “dutch bucket” Na youtube to dělá třeba MHP gardener. Zkusil jsem to s jednou kytkou také (jednodušší práce s roztokem), ale několikrát minto protejkalo a nestálo mi to za to …

Je tam ale jeden problém. To bublání do roztoku - které je podle mne nutné dělá ph nestabilní. Bavil jsem se o tom na Cannafestu s chlápkem z canny a radil mi ať radši nebublám a nakreslil tuhle rovnici:

H2CO3 + H+ = CO2 + H2O

Ve vodě je přirozeně bikarbonát který funguje jako pufr - takový nárazníkový systém rychlých změn pH. Ve vzduchu je dle něj hodně látek který odhazují protony a ty ti z bilarbonátu udělaj CO2 a vodu. Vpodstatě se to chová jako když necháš otevřenou sodovku - vybublá to.

Podle tohohle by ale pH mělo jít dolu, mě ale leze nahoru :-)). Jestli někdo víte proč napište to prosím sem.

Roztok budu měnit podle potřeby. Max když ubyde polovina. V příštím kole bych chtěl aby se to doplňovalo automaticky ze dvou nádrdrží (voda a roztok s hnojinava, oboje se srovnanym pH) podle aktuální hodnoty EC v nádrži. Více je to rozvedeno v mém minulém pěstu - viz popisek u mých příspěvků. Slibuji si od toho stabilnějšî pH.

Ty to jedeš jak?
Začátečník123
Jedu pořád jen hlínu, u ní se už nemám kam posunout. Budu teď dělat NFT a až natrénuji tak zvažuji bubbler. Proto o něm tolik vyzvídám :)
Krteček1
To je supr, když najdeš něco zajímavého, určitě to sem dej.

Tohle je moje 3. kolo v bubleru a 5. v životě, tak nevím jak moc to bude přínosné. Ale hodně jsem o tom četl a hledal na netu.

Hodně toho je na rollitup.

Ať to roste
crazyben
citace:
Původní příspěvek od Začátečník123
u ní se už nemám kam posunout.

To je dost odvážný tvrzení. já jedu x let taky hlínu, ale tohle bych si tvrdit nedovolil.

sorry za OT
Krteček1
Tak já těm OT dám korunu:-),

jel jste už někdo orange bud od dutch pasiion? Jsem si to koupil na kanafestu, tam byla akce 3 semínka za 3 stovky, nebo tak něco....

Crazyben: já na pravidla taky moc nehraju, sem rád když sem píšete co si myslíte. Já jsem hlínu nikdy nejel, vše u mě začalo knížkou hydroponie pro každého a můj první pěst byly okurky....

Začátečníku - mohl by jsi sem dát nějakou fotku z povedeného pěstu v hlíně ať to tu nabere obrátky.... :-).

Hele ještě takovej nápad, někde jsem viděl "souboje pěstitelů" nebo tak něco. Já bych to pojal spíš jako spolupráci, zasadili bychom všichni stejné semínko ve stejný den, každý bysme si to dělali po svém a porovnávali rozdíly, šli by ste do toho někdo pánové? Mohla by to být legrace....
Markyz
Krtku, orange bud od DP jsem jel letošní out-sezónu a byl jsem trochu zklamaný. Bylo to z nostaligických důvodů, palice řidší, účinek slabší. Roky před tím jsem pěstovával OB od Barneys farm a to bylo vždycky lepší-krásně voňavý tvrdý zhulující paličky.
Jamés
citace:
Původní příspěvek od Krteček1
To je supr, když najdeš něco zajímavého, určitě to sem dej.

Čus, tady máš parádní kolo s bublákem, fakt se mu to povedlo.
http://grower.cz/forum/showthread....16&pagenumber=1
Jinak Orange Bud od DP..přeju ti ať to nezhermí, je to dost častý jev u této odrůdy od DP. Mě to hermilo už před 9 rokama co jsem to jel a x dalším lidem tady na groweru taky.
crazyben
Já jel orange bud před lety když sem s indoorem začínal a zklamání, zhermil.

challange se stejnym modelem můžem klidně zkusit :D jenom to se mnou bude složitější, bo sem mladý slíbil tohle kolo a pak zase že si dám chvíli pokoj. Takže to s ní budu muset nějak opatrně pořešit nejdřív. Jenom co vybrat. Akční balíček 3 za 300 sem měl taky, ale dal sem to kamošovi jako dárek, když jsme jeli na vánoční návštěvu. Chtěl sem jim dát ještě šanci, ale nakonec časem zkusim některou z jejich novinek s US geny od nich, to prej neni zlý se ke mě doneslo. Ono ten jejich OB už taky drží nějakejch 40 let, už ta genetika bude "vyčerpaná".
Krteček1
Ach jo, to jsem to teda moc netrefil a to mám ještě 2 semínka od fast buds a snad 4 od super sative seeds club... tak snad to nezhermí.... ono tohle kolo je stejně hlavně na rozjetí a korekci hrubých chyb v mém setupu...Ale zhermit by to nemuselo :-), už jsemto tu o DP také četl mnohokrát. Ale třeba ten think different byl supr....

Jamés děkuji za příspěvek ale zas tak ohromující mi to nepřijde. Já spíš mířím nějak takhle:

http://grower.cz/forum/link.php?ur...e%2FN8ot0C5PJu8

a předpokládám, že Ty taky. Není malých lidí, jen malých cílů :-)

Crazyben: Viděl bych to tak, že odrůdu bys vybral Ty - jsi tady jeden z nejzkušenějších, navrhuji něco co dobře roste v hlíně i hydru, ať napoprvé nevypadáme jako břídilové :-). Ideálně něco co vyroste i začátečníkovi a třeba se ještě někdo přidá....

Nemusíme na to spěchat počkáme až si udobříš mladou .-), já stejně ještě nějakou dobu pojedu tohle kolo.... nebo to můžem dát až v létě...jak chceš...To bude tepleji tak mi to i víc poroste :-)). Mohlo by to být zajímavé, moct si radit a vyměňovat si dojmy.
Krteček1
Ještě jsem koukal na mikrobubliny, máte s tím někdo zkušenosti? Do bubbleru by to mohla být dobrá vychatávka

https://youtu.be/Fqs7ceAJcEw
Krteček1
Ještě jsem koukal na mikrobubliny, máte s tím někdo zkušenosti? Do bubbleru by to mohla být dobrá vychatávka

https://youtu.be/Fqs7ceAJcEw
Krteček1
Dnes den 7.

Teplota vyduchu je čím dál nižší (venku přituhuje), zkusím to zateplit, světlo přez den by to potom mohlo vytopit dostatečně. Hlavně to nestresovat ať to nezhermí :-). Teplotu měřím senzorem který je na zdi cca v úrovni světla, mám kratší drát než bych potřeboval, tajně doufám že kytka je teplejší(iradiace ze světla).

Jinak vše ostatní vpoho, Ph se drží v mezích (Canna doporučuje 5.2 - 6.2), příští týden začnu i zespoda bublat. v téhle zimě toho moc nevypije tak udělám asi trochu koncetrovanější roztok, zkusím 1.2 EC.

Konečně jsem přidal ofuk

Také jsem snížil světlo, dnes je PPFD kolem 500 a DLI 30, dělám to spíš z toho důvodu, aby byla blíž teplu :-)

Krteček1
Ph už se ustálilo
Začátečník123
Bohužel, před týdnem jsem dával kosu a fotky raději nikde nehromadím. Příští týden začínám s tím NFT a protože jsem hydro ještě nedělal, tak očekávám první kolo slabý.

citace:
Původní příspěvek od Krteček1

Začátečníku - mohl by jsi sem dát nějakou fotku z povedeného pěstu v hlíně ať to tu nabere obrátky.... :-).

Krteček1
Ahoj všem,

Dnes posílám fotku ze 13tého dne. Ačkoliv mám bubler, světlo i hnijiva stejné, jako v minulém pěstu viz popisek. Vůbec mi to neroste, roste to tak z 20ti procent co minule. Podle mneje to nejspíš kvůli těm nízkým teplotám.

Tohle nemá cenu, tímhle tempem bych to pěstoval rok.

Děkuji všem co mne sledovali

Končím a zkusím pěstovat hlívu

Krtek
Rhino
Zdar, zaujala mě tvoje automatizace - mám podobný řešení, ale místo Arduino Nano používám ESP8266. Pěkný!

Jinak ale škoda, žes to nedojel do konce. Ony ty začátky, myslím tím v začátku růstu ze semínka, jsou nejvíc náchylný ke všem fuckupům, co se může stát. Prostě ty čerstvě vyklubaný semínka toho nevydržej tolik, co půlmetrová kytka po tréninku. Proto jsou pro někoho jednodušší klony. Když si vzpomínám na moje Aero se semenama, tak jsem to skoro vždycky ze začátku přelil během prvních dvou týdnů. Prostě RW kostky se nasákly jak tepláky ve vodě a zabraňovali tak přístupu kyslíku k ještě tak malým kořenům, což vedlo k jejich hnilobě v kostce, zpomalenýmu růstu a tak dál.

Tedy rovnou hydro pro takovou rostlinku musí být šok z přebytku vody - posadil bych ji tam až bude mít kořeny, kterýma je pak schopna tu vodu vůbec přijímat. Do tý doby je potřeba rostlině trochu přizpůsobit i relativní vlhkost protože v týhle fázi čerpá vodu hlavně z vlhkýho vzduchu, aspoň přiklopením PETkou nebo průhlednym kelímkem. Dva týdny v pohodě vydržíš v tuhle chvíli i bez hydra a bez extra živin.

Ohledně světla doporučuju pro klony/semena cca 100 umols, veg ~250, early flowering ~450, a v průběhu vrcholu pak podle toho, co vymáčkneš z konkrétního světla a genetiky (max bez CO2 je někde okolo 1k, ale za předpokladu, že máš všechno ostatní okey). LED jsou silnější než HPS, proto ty zajetý teplotní testy rukou jsou o ničem a prostě je třeba je jen dát o kus výš.

Na měření intenzity světla mobilem se vykašli. Buď si za pár korun zapůjči z nějakýho shopu měřák Apogee na víkend a udělej si doma vlastní PAR mapu, nebo si to najdi na internetu rovnou s výsledkama. Koukám, že máš teda DIY Vero, ty jsou stopro silnější než fialový jebky z Číny, takže spíš umístit výš a nebo bys tam moh dodělat nějakou regulaci intenzity. Na semena v prvním týdnu bych to světlo dal opravdu co nejdál.

EC máš podle mě taky dost vysoký. Na první tři týdny si vystačíš jen s upravenou vodou max doplněný o CalMag do cca 0.6 mS. To EC 1.0 bych dával teprve až po 3-4 týdnech růstu. V hydru obecně rostliny snáší přebytek živin o dost hůř než v médiu. To když pak spojíš i s nízkou vlhkostí a velmi intenzivním světlem, tak je to pro ně konečná...

Tak třeba se do toho ještě někdy pustíš ;) budu držet palce.

R


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma