Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Máte ochranu proti přehřátí lampy? Tepelná pojistka. - Klikni zde pro originální téma
Deda Mraz
Řeším teď otázku bezpečnosti mojí dřevěné pěstírny, abych se nemusel bát nechat to doma bez dozoru. Jištění po stránce elektroinstalace mám pořešené (pojistka, ochranný vodič, izolace) a tak poslední starostí, která mě obtěžuje je případ, že by přestal pracovat ventilátor odtahu a lampa se nadměrně přehřála. Na odtah jsem použil flexo roury z měkčeného plastu (PE, PVC...?) a ty jsou dimenzované na max. 90°C, tak nevím, co by to udělalo bez aktivního odtahu tepla od výbojky... No a nakonec je tu i ten nepříjemnej fakt, že by porucha toho ventilátoru nejspíš způsobila rovněž masivní popálení rostlin :( Takže jsem si
říkal, že by to chtělo nějakou tepelnou ochranu. Prohlížel jsem katalog Ges a narazil jsem na "pojistky tepelné vratné", proud je u všech 6A/250V (to nehraje roli) a hlavně rozpínací teploty jsou 70°C, 90°C, 100°C, 110°C, 120°C, 140°C. Tak mě napadlo dát tohleto přímo na pracovní (modrý) vodič (hned někam k objímce). Určitou nevýhodoou je skutečnost, že po dostatečném zchladnutí naskočí výbojka znovu. Hodnotu rozpínací teploty bych viděl tak na těch 90°C. No to je jedna možnost, pak by se zřejmě nechal udělat el. obvod s termistorem ovládající např. 12V rozpínací relé. Nevýhoda opětovného zapnutí výbojky po zchladnutí teplotního čidla by se zřejmě dala ošetřit při návrhu obvodu. Napájení 12V by bylo v pohodě, protože i odtahový větrák je 12V.

Tak nevím, jestli to mám vůbec řešit, ale radši jo, pro klid duše.
Doufám, že nevytvářím duplicitní thread, ale hledal jsem v tématech o ventilaci a nikde jsem na to nenarazil.
Deda Mraz
pOlOus: název součástky je, jak už jsem psal, "pojistka tepelná vratná", proud je 6A u všech, jak už jsem taky napsal. Cena asi 35 Kč. K objímce (ne na objímku) bych to dal i z toho důvodu, že je tam jednoduše vyřešeno zařazení do obvodu-prostě přeštípnu modrý vodič a vřadím tam tuhletu pojistku (je to obdélník 35x14mm a má na obou koncích pájecí očka). Moje stínidlo je trubka d130, na straně u objímky je připojena flexo roura s odtahem asi 90-100m3/hod. Výbojka je zatím 150W, podle toho jak se osvědčí pouvažuju o přechodu na 250W.
Dál, co se týče tepla od tlumivky, tak toho se nebojím. Tlumivka je v kovovém krytu (vykuchaný PC zdroj) přišroubovaná na skříň z venku a mezi ní a skříní je tento sendvič: 3xalobal+3mm mirelon+3xalobal. Mirelon je tam kvůli tlumení hluku od tlumivky, ale tl. Layrton se chová příkladně a nevydá ani hlásku.
Jestli je opětovné zapnutí výbojky po zchladnutí prostředí problém je těžko říct, dle mého názoru stejně rostlinkám blikání s frekvencí dejme tomu 10 minut moc vyhovovat nebude a následky se můžou vyrovnat variantě s úplnou tmou. Dalším mínusem je, že se tím častým startováním bude nadměrně opotřebovávat výbojka i startér + náběh sodíku na 100% výkonu trvá podle výrobce 6 minut. No a nakonec ještě to, že lampa bude zavěšená co nejníž k vrcholkům rostlin (díky odtahu od lampy a uzavřené konstrukci svítidla ještě o něco níž) a v případě svícení bez odtahu budou určitě vrcholky sežehnuty. Já si myslím, že porucha odtahového větráku je prostě havárie a proto musí následovat odstavení provozu ;) Navíc je to jak píšeš ty, záleží na podmínkách, v mém případě není nikdy dům opuštěn déle než na den...ale stejně i kdybych počítal opuštění pěstírny na delší dobu, tak je pro mě prioritou bezpečnost baráku (přecijenom jenom je lepší zasadit novou várku, hlavně že je kde :))

Darlor: Tlumivku mám v krytu od PC zdroje přišroubovanou nahoře na skříni přes nehořlavou podložku (viz text pro pOlOuse). Je to 150W a hřeje taky festovně, ruku na ní taky dlouho neudržím.
Co se týče těch dvířek, tak je to zajímavý nápad :) ale skříň kvůli tomu předělávat nebudu (u mě by to ani nebylo realizovatelné). K aretaci dvířek v zavřené poloze bys mohl použít zámek třeba z motorového prostoru škody 120 nebo ze zavazadlového prostoru Favorita (sežeň si k tomu ten protikus, do kterého se zámek zaklapává). Tento typ zámku se otevírá zatáhnutím za páčku pomocí ocelového lanka v bovdenu. Koupíš elektromagnet pro centrální otevírání dveří u aut (12V) a přes termostat ho lankem připojíš k ovládacímu táhlu zámku. Zdá se mi to ale zbytečně složité. Navíc jak píšeš, že by kytky s teplotou asi neměly problémy. Tak když vezmeš v úvahu, že lampa je zavěšená, s ohledem na odtah, co nejníže k vrcholkům a výpadek odtahu by je jistě poškodil i při otevřených dvířkách. Proto si myslím, vypnout a už nenahazovat.

P.S. právě jsem se juknul do online katalogu Ges a našel jsem oproti mému katalogu mnoho novinek a taky řešení svého problému-tepelné pojistky nevratné. To by mohlo být ono, viz.. Mají je bohužel jen ve dvou provedeních (2A,10A/250V), ale jak už jsem psal nehraje to žádnou roli, dokud je někde v obvodu zařazená jiná slabší pojistka, hraje první housle ona. Bohužel tahle nevratná se dělá nadále jen v provedení s pájecími vývody, přičemž vratná je teď krásně zaizolovaná a narozdíl od verze v mém papírovém katalogu, která měla pájecí očka, má tahle dva izolované vodiče na vývodech, takže z toho vyplývá luxusní připojení pomocí čokolády a umístění asi 10-15 cm od objímky. Je taky ale o stovku dražší. Řešením by mohly být ty nevratné (á 15 Kč) + nějaká patice pro snadnou výměnu.
Deda Mraz
Tak už jsem to pořešil. Koupil jsem tu nevratnou tepelnou pojistku (kovové provedení je dimenzované na max. 10A, dělají i plastové, ale ty jsou jen do 2A). Připevnil jsem ji v kousku el. čokolády přes podložku z odleptaného kuprextitu (velice univerzální materiál :)) přímo na objímku. Tavnou teplotu pojistky jsem zvolil 93°C. Viz příloha.
Rozhodl jsem se, že asi dám ještě jednu tuhle tepelnou pojistku minimálně k tlumivce, stojí asi 15 Kč a je snadné ji vřadit do obvodu.
hexamin
hello
ako sa ti osvedcila ta poistka skusal si ci funguje???
nejde od startera k vybojke vysoke napetie? prezije to ta poistka
+poprosim schemu zapojenia ja viem ze som sprosty ale neviem co je to pracovny vodic (mozno faza?) a modry tam nemam;-)
dakujem ve to riesenie mojej paranoje ze mi cely box raz vyhori
viridis
Sice je uz to dlouho, ale presto: Dedo Mrazi, doufam, ze pojistka neodpojuje primo lampu, ale zapalovac: protoze pri poruse a odpojeni lampy, kdy by zapalovac zustal aktivni, by se tento snazil zapalit (odpojenou) vybojku a s ohledem na to, ze neni konstruovan na staly provoz....... vsak vis.....
hexamin
aha hod tu prosim ta schemu kde do obvodu je mozne zapojit tu poistku a kde je to nevhodne pls
dakujem
viridis
oznacene zelene - lze, vice vlevo=vhodnejsi
modre - jde taky, ale z tlumivky jde 'zivy' drat
cervena - nevhodne, stale namahani zapalovace.
Deda Mraz
viridis: díky moc za rychlou odpověď pro hexamina! Jinak co se týče toho zapojení, tak ano, pojistkou opravdu nemám přerušen obvod zapalovače. Teď z tvého schematu a z tvých rad sice vidím, že jsem nezvolil právě nejlépe a pokusím se učinit nápravu, ale i tak si myslím, že v případě výpadku lampy vinou tep. pojistky mi zapalovač snad žádnou škodu nezpůsobí a lepší přijít o zapalovač, než o byt :) Ale stejně se pokusím to v nějakém volnu předělat, díky za radu. Safra, když ona je tam u té objímky tak krásně a snadno přidělaná, takhle budu muset vést ještě další dva vodiče k pojistce u výbojky :(
hexamin
to dedo mraz

hej hej viridis je sikovny hehehe (a bolo mu podakovane)
a ty ako moderator skus hodit toto forum k stalim tu poistku by si mohli kupit radcej vsetci je to nieco co sa pre pokoj duse oplati:-)
a este skusal si prosim ta prepalit tu poistku ako dlho to trva ak vypnes ventilator z cooltuby planujem podobny experiment aby som zvolil najvhodnejsiu teplonu na rozpojenie obvodu teraz pouzivam poistku na 84 C ale len som ju zapojil (bojim sa ze kym 70w zohreje objimku na 84 C uvaria sa mi kvetocky;-(
to viridis

ak dam tu poistku na modru znacku moze sa stat nieco nepekne alebo len bude zapojeny kondenzator? vobec sa elektrike nerozumiem;-( aky ma ten kondenzator odber moze sa pokazit?- vyhoriet vybuchnut ci podobny katastroficky scenar
diky
Deda Mraz
hexamin: prakticky jsem funkci té pojistky zatím neotestoval. Ani záměrně a, na štěstí, ani samovolně :eek: Já ji beru v první řadě jako pojistku proti požáru, kytky si přinejhorším vypěstuji nové, hlavně že budu mít kde... :)
S tím umístěním v zapojení ti asi lépe poradí viridis nebo jiný kvalifikovaný elektroman ;)
A ještě jedna věc, co myslíš tím "zkus hodit toto forum k stalym"?
hexamin
ok ja to otestujem uz len zo zvedavosti :-))
a este sa opytam viridisa
je mozne vlozit poistku na zltu znacku??
Doc. PALČAK
S teplotou našich záhrad si môžeme poradiť aj takto. Existuje veľa firiem s elektroniku, ktoré predávaju hotové tepelné poistky vo forme stavebnice alebo hotového modelu. Dá sa na nich nastaviť teplota od 75 do 150 C. Cena stavebnice je okolo 200Sk. Je to náročné iba z hľadiska inštalácie.
hexamin
Doc. PALČAK ked je tych firiem tolko vela mohol si tu hodit aspon 3 odkazy na net:)
Doc. PALČAK
Tepelná poistka to je linka na stavebnicu tej poistky. Teplota sa dá zmenou odporu meniť takze sa da zmenit rozsah teplôt.
Doc. PALČAK
Relé na poistke je dimenzované na cca. 460W takze pre lampu 400W je to v pohode. Pri silnejších lampách alebo viacerých lampách by bolo treba iné relé, alebo viac.
canabis-for-man
takze na 500w to muzu jeste pouzit???
Jahudka!
Nevratna pojistka s moznosti umistit cidlo prakticky kamkoliv.Je dobry ji mit nastavenou okolo 70stupnu coz je tak akorat k pridelani cidla na kryt lampy.

http://www.metra.cz/html/cd/data/17/ces/term_cz.htm


Jinak nezapominejte na to ze pokavad se takova pojistka vradi na privodni vodic vybojky to neni nejspis optimalni reseni protoze tyhle pojistky byvaji na napeti 250V ale kdyz vybojka startuje leze tam 3500-5000V tak bacha na to.Pojistku je treba vradit na privodni draty k tlumivce je jedno na kterej.Jinak co se tyce toho jesli jde pouzit tu stavebnici na lampu 400w tak to bych moc nedoporucoval protoze ta lampa nezere ve skutecnosti 400w ale prej asi 430+tlumivka ktera bere dalsich asi 50w coz je dohromady nejakejch 480W.Bylo by to na hranici povoleny zateze coz neni nikdy dobry..V nouzi by se to ale pouzit urcite dalo.
Krypto
mam použít tepelnou pojistku na 50W mam dvě ...
piště prosím PM
Jahudka!
Krypto - jestli mas vybojku 50w tak bych ji tam asi nedaval..Nevidel jsem ji sice svitit ale myslim ze zase tak moc hrat nebude narozdil od 400w ktera ma 450 stupnu provozni teplotu..
Krypto
hum...aby mi nechytla skřín...
Jahudka!
Krypto - chtel jsem tim rict ze na 50w vybojku ktera by nemela hrat tak moc bych ja osobne tepelnou pojistku nedaval.Asi jsem to napsal malo srozumitelne.Vsim jsem si toho kdyz jsem to po sobe cetl...
Deda Mraz
Já bych tepelnou pojistku použil v každém případě. Že mám "jen" 50W výbojku neznamená, že se mi tam někde nemůže vyloupnout třeba nějaký velký přechodový odpor a bude se to někde žhavit tak jako tak. S tím nemá wattáž lampy moc společného. Prostě pokud v okolí pojistky stoupne teplota nad nějakou hranici, je záhodno vypnout proud...
Jahudka!
Deda Mraz ma pravdu..Urcite je lepsi ji pouzit v kazdym pripade.
THCz
Mám to pořešené jinak.
Mám lampu i ventilátory na jedné fázi a ventilátory jsou 4 x paralelně 220v . Stačí i dva, ale sichr je víte co. ( Pasivní odtah ). Taky tam dělají fajn podtlak.
Kde nic není, nemá se co pokazit.
Deda Mraz
THCz: a v čem spočívá nějaká ochrana proti požáru?
THCz
Lampa se ničeho nedotýká a je umistěna v prostoru na kovovém řetízku. Jel jsem ji 100 hodin bez ventilátorů a teplota sice vysoká ale požár se nekonal.

Veškerá hw elektronika je montlá na azbestové desce tak požár taky nehrozí.

Jak už jsem psal tak lampa i 4 x 220v ventilatory paralelne jsou na jedné fázi. Můžou shořet i dva a kytkám to nic neudělá.

Prostě se nemůže stát že by lampa svítila a nešly ventilátory.

Zkošební provoz 4 roky.

Říkám tomu pasivní ochrana.

Zdá se mi to lepší než bezvýhradně věřit jedné elektronické součástce.

Za dobu provozu mi odešel jeden kond a jedna tlumivka. Ta tlumivka teda dost divoce včetně nějakého kouře až jsem se vylekal.

No a zatím jsem nevyhořel.

Zatím................ :flamer: :flamer: :flamer:
weider
nahodou som natrafil na tento dred po tom co sa mi stalo toto. Pri vysokej teplote sa mi odlepila paska co drzala odtahovu trubicu od ventilatora na 400w vyboje.

Nevaham ani minutu a kupujem 2kusky tepelnych poistiek. Jednu na tlmivku a druhu ku cool tube. Rozpinat sa bude privodna faza.
rastajohn
kam teda presne umistit tepelnou pojistku? jestlize bych ji dal nekde blizko vybojky, treba nekam ke stinidlu tak bych riskoval zbytecne prepaleni pojistky (treba 70 stupnove).Nebo jak ji deda mraz umistil k objimce tam je vyssi teplota nez 70°C ne? Opravte me pokud se mylim
Calzone
Chtěl bych si do své budoucí skříně dát tepelnou pojistku, ale vůbec nevím jak vypadá její zapojení. Četl jsem, že se nesmí pájet a podle obrázku je to pojistka s kabílkem po každé straně. Davá se do nějaké krabičky, nebo se dá na kabel a spoje omotají třeba izolačkou?
Deda Mraz
rastajohn: změř si orientačně teplotu prostředí, kam chceš pojistku umístit a pak si kup podle toho pojistku s odpovídající hodnotou.

Calzone: zkus elektrikářskou čokoládu. A bacha, pokud má pojistka kovové tělo, tak to je při provozu živé a musíš proto navíc zabránit dotyku s uzemněnými částmi lampy!
Erixon
Jak to máte zakrytovaný? Mě nenapadlo nic lepšího než tu svorkovnici i s pojistkou zamotat do tuny izolačky...
Nebo by to šlo napevno připájet a hodit pod smršťovačku. Ňáký další návrhy?
Calzone
Erixon:
přesně tatáž otázka by mě zajímala taky. Já jsem si koupil nevratnou i vratnou pojistku a nenapadá mě to zapojit jinak než přes čokoládu + kupu izolačky. Řekl bych, že čidlo vratné pojistky se dá mnohem lépe uchytit, protože na tom čidle jsou předělaný dlouhé ohebné dráty podél, kdežto nevratná je z neohebných drátů sestavené do přímky, z nichž jeden je odost delší, takže ho budu muset zastřihnout, aby mi to šlo krásně do čokolády.

Umíštění mám řešeno tak, že vede do skříně přívodní kabel, u stropu je oko z toho přívodního kabelu, na ně bude čokoláda s nevratnou pojistkou a bude to přidělané k vršku cooltube. Dále to vede do horního patra k jističi. Mám vyzkoušené, že těch 72 stupňů bude po vypnutí ventilátoru za cca 6 - 8 minut (v závislosti na umístění od ohniska) od zapnutí výbojky.

Akorát budu muset nějak ještě vymyslet jak to k té cooltubě přidělám, zatím jsem tam měl jenom čidlo teploměru přelepené izolačkou.

Jinak na to pájení bacha, nevratnou pojistku by si mohl tak vyhodit na vždycky.
muscaria
Píše že je to do 460W ne?
fukokuko
nazdar growery , mna stale zaujima ze ci sa uz stalo ze nekomu od visokej teploty zhorela pestiaren , popripade cely dom ? poculi ste uz o takom pripade ???
Calzone
fukokuko:
přímo vyhoření jsme tu nezaznamenal, ale prý k tomu třeba u člený R-Man a Děda mráz moc nechybělo. Také psala jedna dívka, že jí začal hořet nějaký igelit v pěstírně a málem taky vyhořela. Opatrnost nadevše...

Mrkni sem třeba.
fukokuko
lebo vis ja o 7 odejdem do skoly a cely den az do 15 som neni doma a za tu dobu mam nekedy haluz ze aby sa neco nestalo
Calzone
fukokuko:
no jasný, to já taky a ne málo... Určitě si dej do skříně pojistku, nebo jistič, tepelnou pojisku, zvol průměr kabelů aspoň 1,5mm2 a k výbojce 2,5mm2. Předřadník měj na nehořlavé podložce, pořádně dotahuj spoje, snaž se mít těch spojů co nejméně a ideálně si dej dva hlavní ventilátory za sebe. Taky se může stát, že se ti roztrhne aluflexka od cooltuby/stínítka a to může být taky problém. Zrovna dneska si o tom píšu s jedním týpkem, roztrhla se mu hned 2X a v pěstírně pak bylo kurva teplo...
Taky mě napadá, že by se mohlo stát, že se ti urve třeba punčocha z cooltuby (pokud jí používáš), vlítne do ní, chytne o výbojku a vylítne ven ventilátorem, takže to taky radši nepodcenit.
Já osobně kvůli tomu překopávám celou skřín, dal jsem za nový nehořlavý kabely a vyhodil všechen přívod který jsem udělal z prodlužováků. Taky je základ mít předřadník a rozvodní skříň mimo pěstírnu kvůli vlhkosti.

A mimochodem, tak sviď když přijdeš ze školy, ne? Nikde neni psáno, že se musí začít svítit ráno...
fukokuko
diki teda, ja to chcem mat praveze cez den zapate, ale z vnutra skrine dam asi azbestove desky co su nehorlave
Calzone
fukokuko:
já bych byl s tím azbestem opatrný, použij radši rockwoolové desky jako já, ty jsou taky nehořlavé a navíc odhlučňují... Pokud ti hluk nějak nevadí, tak stačí když použiješ slabé desky (dělají se od 20mm, to by mohlo stačit kvůli nehořlavosti), s těma se ti bude alespoň lépe pracovat a jsou levnější.

Wiki píše o azbestu toto aby jsi byl v obraze:

citace:
Nebezpečnost azbestu pro lidský organizmus tkví v malých rozměrech jeho vláknitých struktur. Ty jsou schopny se dostat do vzduchu a odtud do plic. V plicích se azbest zabodává do plicních komůrek a postupem času okolo nich může vzniknout rakovinné bujení. Jedná se tedy o silně karcinogenní látku. Dalšími riziky je fibróza a mesotheliom[1]. Používání azbestu je proto v mnoha zemích zakázáno a v současnosti se pracuje na odstranění azbestu z okolí lidských sídel. Tyto akce jsou ale někdy zdrojem polemiky, protože některé technologie odstraňování azbestu mohou způsobovat větší uvolnění azbestu do prostředí než jeho ponechání na místě.
fukokuko
ajeje , na to som jaksi zabudol, prave ze ja nemozem mat ziadny hluk , aby to nikto nenasiel , mam tam len jeden ventilator na ofuk rastlinky, chcem tam spravit CO2
Calzone
fukokuko:
myslím, že by bylo nejlepší, kdyby jsi si založil svůj vlastní topik o stabě své skříně a tam jsme to rozebírali víc... Tady bychom akorát zacházeli víc a víc do OT...
fukokuko
no jasne ,, zalozim teda nove forum, ale predtym zbehnem kupit tu tepelnu poistku
Lakys
Ahoj rád bych se zeptal jak je to s tepelnou pojistkou, rád bych si nějakou pořídil kvůli bezpečnosti. hlavně pro případ že by odešel odtahový větrák. mám předřadník mimo skříň a nerozumím kde přesně by měla pojistka přijít? z toho co sem přečetl sem pochopil že před zapalovač aby ho odpojila jenže můj předřadník je venku ze skříně a pokud už i tam bude nějakých těch 70° tak to už bude muset dle mého názoru hořet celá skříň ...

zrovna bych přidal další dotazy (doufám že nebudu OT mimo tento dred když tak smažu), a to jaké by byly vhodné další ochrany? deda mraz v prvním příspěvku píše o ochraném vodiči, nejsem si řpesně jist co to je. a pojistka je přesně k čemu? Omlouvám se za své hloupé dotazy nejsem elektrikář a tohle je pro mě zatím asi nejsložitější část ... bezpečnost na prvním místě
Calzone
Lakys:
Tepelná pojistka by měla odpojit kompletně celou skříň, aby v případě, že tam něco chytne odpojila všechny ventilátory/větráky které by oheň jenom podporovali.

S jejím umístěním jsem dost experimentoval a dospěl jsem k závěru, že jediná možnost je jí umístit přímo někam k výbojce, třeba na stínítko, jinak se nevytvoří tak velké teplota aby jí to aktivovalo. Nebo respektive vytvoří, ale to už může být pozdě. Takže rozhodně zapomeň, že jí dáš třeba na stěnu pěstírny.

Tepelné pojistky jsou co vím, tak tři druhy, které se ještě rozdělují na spínavé a rozpínavé a hlavně podle aktivačních teplot. Nás zajímají rozpínavé pojistky s co nejmenší teplotou. Základní druhy jsou:

Tepelná pojistka nevratné - ty jsou dostupné co vím až od 72°C, což je docela dost. Po vypnutí se už ale nesepnou a je třeba je vyměnit, což je ideální.
Tepelná pojistka vratné - ty se prodávají už od 45°C +-5. Po dosažení té teploty pojistka přeruší proud, ale po vychladnutí ho zase pustí. Jaké to jsou intervaly a jak jsem to testoval se můžeš dočíst zde.
Tepelná pojistka manuálně vratné - ty jsou asi úplně ideální, po vypnutí se sama nespustí, ale člověk jí musí sám ručně nahodit. Funguje to podobně jako jistič. Bohužel jsem je nikde neviděl prodávat, pouze jsem o nich slyšel.

Mě osobně se těch 72°C nikde dosáhnout nepodařilo, tak jsem musel použít tu vratnou na 45°C. Kytky by to sice mohlo vystresovat, ty teplotní šoky a střídání světla a tmy, ale lepší než vyhořet. A bez žádné pojistky když už člověk nevyhoří, tak kytky oddělá 100%.

Co se týče jiných ochran, tak samozřejmě i dobře zvolené klasická pojistka/jistič, nebo můžeš zapojit třeba dva ventilátory za sebe s tím, že když jeden odejde, tak to další uchladí. Pak by jsi neměl podcenit samotné kabely, zvolit dobrý po skříni aspoň 3X1,5 a k výbojce 3X2,5. Dotáhnout hlavně všude spoje, atd...

Myslím, že tepelnou pojistkou by měla být výbava každá pěstírna. Obzvlášť obdivuju lidi co nemají tepelnou pojistku a místo kvalitních ventilátorů tam cpou různé EURO ventilátory apod, které tak často odcházejí. Já bych vez ní asi neusnul. Divím se, že tu je tolik kaskadérů bez co jí nepoužívají vůbec.
TouchWood
a nemůže to pak po tom , co by to eventuelně odpojila ta nevratná pojistka chytnout od zkratu právě od té pojistkY?
Calzone
TouchWood:
tam k žádnému zkratu nedochází, je to tepelná pojistka, ne zkratová. Je to bezpečné.
skioo
No zrovna si dělám skříň(250w) a zatim sem o tomto problému nepřemejšlel ale jak sem si to tady čtu tak začínám mít starost abych nevyhořel, asi tu pojistku stejně nebudu řešit protože to bych dřív umřel na ránu elektrickým proudem kdybych se já snažil něco takovýho zapojit = D asi rysknu že vyhořim myslim že 250w není zas tak hodně když tam chci mýt 2 pc větráčky na přítach a na odtah euro3(280m3/h) skřín jě malá (1m výška, a cca 50cm šířka a hloubka) co myslíte stačí to?? a myslít že požár hrozí i u 250ky asi hrozí vždycky = D no doufam že se tady tento dotaz aspon trochu hodí kdyžtak smažu dík
Calzone
skioo:
tak do ventilátoru Euro bez tepelné pojistky bych fakt nešel ani za milion. Pokud to tu trošku prohledáš, tak najdeš, že se zrovna u nich poměrně často stává, že přestávají jít.

A pokud máš náhodou nějakou elektriku vevnitř (stačí zásuvka) a selže ti ventilátor, tak je také dost velké nebezpečí zkratu, protože se v takové skříni se pak udělá velká vlhkost.

Myslím, že těch pár korun za minimálně zachráněnou úrodu rozhodně stojí, ne? ;) Nedej bože kdyby vznikl požár. To by potom byl teprve průser...
m3power
Chci se zeptat jak vedete ten drát k tepelné pojistce na stínítko? Jako odkud? Předpokládám s fáze vedoucí k tlumivce nebo rozvodní skříně k pěstírně.
Calzone
Já to mám na hlavní fázi, na přívodu do celé skříně, aby se případně vyply i ventilátory, které by ten případný požár podpořily.
Nijura
Mam dotaz, rozhodl jsem se upgradovat lampu o tepelnou pojistku. Koupil jsem ji v elektru a to do 75C. Muj puvodni plan byl takovy, ze v krabicce u objimky stipnu drat ( modrej ) a dam mezi nej tu pojistku, ale co resim? Pojistka je celokovova a je dlouha vic nez bych potreboval, moje otazka tedy zni: za A, muzu jeji konce ( drat ) zkratit? A za B, pokud je pojistka kovova a ja ji dam nechranenou mezi dva konce izolovaneho kabelu, tak pres ni logicky musi prochazet proud i na jejim povrchu ne? Takze kdyz se pojistka v krabicce dotkne kovovych casti tak je pruser ne? Shanel jsem na ni takovej ten plastovej kryt jak je na skleneny pojistky, ale nesehnal. Kdyz bych na to dal smrstovaci buzirku tak se bojim, ze kdyz bych ji zahral fenem tak ji odpalim ( nemam zmereno jak velky teplo je potreba k smrsteni ) a dalsi vec, pokud ji zamotam treba do el. Izolepy tak jestli tim nesnizim jeji citlivost a tedy i funkcnost. Takze tapu. Jak to mate poreseny Vy? Poradte jak ji zapojit, aby to bylo bezpecne, ale zaroven funkcni a jestli ji muzu zkratit. Diky
dalas
Zd, dráty můžeš zkrátit bez problémů.
Já sem izolaci pojistky vyřešil tak že sem na ni natáhl kousek vzduchovaci hadicky do akvárka a jelikož pojistka stojí něco kolem 10kč tak sem jich vzal víc a udělal test.
Odpojil sem ventos od cooltuby a cca za minutu se rozpojila.
Je napojena tak, aby vypla hlavní přívod do boxu.
Nijura
Diky, ta pojistka se rozpoji v tom cervenym bode? Mas ji napojenou na lampe nebo jak to myslis s tim hlavnim privodem? Ja mam rozvodnou skrin a v te mam zapojene vsechny komponenty, ale mimo stan. Chtel jsem tu pojistku napojit pod objimku vybojky, kdyby se podelalo chlazeni at se lampa vypne, to byl muj plan.
Mard
citace:
Původní příspěvek od Nijura
Diky, ta pojistka se rozpoji v tom cervenym bode? Mas ji napojenou na lampe nebo jak to myslis s tim hlavnim privodem? Ja mam rozvodnou skrin a v te mam zapojene vsechny komponenty, ale mimo stan. Chtel jsem tu pojistku napojit pod objimku vybojky, kdyby se podelalo chlazeni at se lampa vypne, to byl muj plan.


Pojistky jsou na různém principu. Některé jsou polysilikonové, které vlivem zahřátí změní strukturu materiálu a prudce zvýší odpor. Ty nejspíš budeš mít pojistku s bimetalovým proužkem, který je stočen vevnitř té trubičky a po zahřátí se zkrátí a rozpojí kontakt. Takže to funguje tak, že se ohřeje trubička, ta předá teplo tomu proužku a spirálka se zkrátí.
Nijura
Dekuji za osvetu, resim kam tu pojistu dat. V prispevcich nademnou nekdo psal, ze kdyz bude pojistka na lampe a stane se pruser, tak pojistka odpoji lampu, ale predradnik tam bude dal poustet proud do toho. Tak si rikam zda to je problem nebo neni, u klasicky zarovky kdyz ti doma kiksne, tak ti taky do toho bezi proud a nevyhoris ne? Osvetlil by mi to nekdo jak to teda je? Dat pojistku na predradnik? To se mi moc nechce ......hrabat se v kabelazi, mam digi Lumatek. Diky za rady jak se s tim poprat.
Zedy
Calzone to pár příspěvků výš popisuje libově ;)

Ve zkratce - na TP, třeba přes čokoládu přitáhneš dva dost dlouhý kabely, tak aby ti dosáhly od lampy k přívodnímu kabelu pěstírny a je to. Při přehřátí lampy ti pojistka rozpojí hl. přívod proudu do pěstírny. Detaily jsou vysvětlený v odkazu.
Mard
No to je dobrá otázka. Pravdu díš, že když dáš pojistku mezi předřadník a výbojku, tak se bude předřadník snažit dávat maximum napětí a nevím zda je navržen na dlouhodobý provoz v tomto režimu. Nejspíš ale ano. Skutečně by bylo vhodnější odpojit celý předřadník, včetně lampy a po vychladnutí pak pustit napětí do předřadníku aby správně zafungoval zapalovač u klasického předřadníku nebo tvůj digitální Lumatic. Já osobně bych zvolil druhou variantu, ale nevylučuji že i s pouhým odpojením lampy to může dobře fungovat. Jak to ale budeš mít postavené? Já se domníval že vezmeš normální prodlužku, kterou v půlce rozpářeš a do fáze vložíš tu tepelnou pojistku. A tu prodlužku zapojíš mezi předřadník a spínací hodiny. Ty to máš zapojené nějak "amatérsky" drátem a izolačkou?!?
Nijura
Prave ze ne, mam zasuvku ze zdi ( prekvapive ;-) ) nad ni mam na zdi prichycenou rozvodnici, tuhle : http://www.growcity.cz/produkty/rozvadec-2-4-230v a do te mam zapojeny veskery komponenty, ktere jsou ve stanu.......predradnik, ufo a vetraky, co komponent to zasuvka. Zapojeni lampy mi teda vede nasledne : zasuvka, rozvodnice, predradnik, lampa. Takze bych nejspis musel tu tepelnou pojistku propojit primo s kabelem ktery vede za A budto ze zasuvky do rozvodnice, nebo za B na privodni kabel predradniku, kterej vede do rozvodnice. A to je prave to co se mi moc nechce, lezt do original kabelaze predradniku a nebo rozvodnice, to by pak prave dopadlo tak jak rikas: ala cokolada a izolacka
Nijura
citace:
Původní příspěvek od Zedy
Calzone to pár příspěvků výš popisuje libově ;)

Ve zkratce - na TP, třeba přes čokoládu přitáhneš dva dost dlouhý kabely, tak aby ti dosáhly od lampy k přívodnímu kabelu pěstírny a je to. Při přehřátí lampy ti pojistka rozpojí hl. přívod proudu do pěstírny. Detaily jsou vysvětlený v odkazu.


Jj na tenhle prispevek sem koukal taky jen si to proste neumim prenest na to svoje zspojeni, tak aniz bych musel do origo kabelaze....coz jak koukam asi budu muset
Mard
Si nedělej kozy, vem tu tvou nově vyrobenou prodlužku s pojistkou, která přeruší fázi když bude teplo a zastrč to do rozvodnice místo lumateku a lumatek vraž do druhého konce té prodlužky! Co je na tom za atomovou vědu?!? Proč bys lezl do rozvodnice?!?
Nijura
citace:
Původní příspěvek od Mard
Si nedělej kozy, vem tu tvou nově vyrobenou prodlužku s pojistkou, která přeruší fázi když bude teplo a zastrč to do rozvodnice místo lumateku a lumatek vraž do druhého konce té prodlužky! Co je na tom za atomovou vědu?!? Proč bys lezl do rozvodnice?!?


No jo ;-))) sem material fakt ;-) pojistku na prodluzku a je to ;-) diky ;-)))
crazyben
Hele ta rozvodnice sama o sobě by už měla mít nějakou tepelnou pojistku jestli se nepletu. Prostuduj papíry k tomu...
Nijura
Bene tu rozvodnici sem sice kupoval v Gshopu, ale typek co mi ji prodaval byl tak spalenej, ze byl rad, ze mi ji asi na podruhy nasel natoz aby mi o ni neco rekl :-), kupoval jsem ji hlavne proto, ze uz me nebavilo resit neustale vypaleny spinacky. Od ty doby teda klid. Ale co vsechno umi a obsahuje fakt netusim, zapatram na netu, ale jestli nejakou tepelnou pojistku ma tak predpokladam, ze kdyz ji mam mimo stan tak je mi k prdu, jestli mi rozumis. Jediny co vim je ze to ma snad nejaky jistic a stykac ci co kulu prepeti, ale nechci kecat, kouknu na net, o vikendu hodlam zbastlit tu pojistku na prodluzku tak to sem postnu. Ale jeste nez se do toho pustim zajima me jedna vec, nebude ta pojistka vadit, nebo spis vydrzi to startovani lampy? Precijenom kabely maji urcitou tloustku z nejakyho duvodu ne? A jeste jedna vec, kdyz bude jeden z tech dvou nebo trich kabelu v prodluzce o metr delsi ( kuli ty pojistce co chcu vyvest k lampe ) nebude to delar neplechu?
Mard
citace:
Původní příspěvek od Nijura
nebude ta pojistka vadit, nebo spis vydrzi to startovani lampy? Precijenom kabely maji urcitou tloustku z nejakyho duvodu ne? A jeste jedna vec, kdyz bude jeden z tech dvou nebo trich kabelu v prodluzce o metr delsi ( kuli ty pojistce co chcu vyvest k lampe ) nebude to delar neplechu?


1. Když jsi tu pojistku kupoval tak doufám že jsi ověřil že je na dostatečný proud. Když máš 400W světlo, tak musíš mít teplotní pojistku co snese minimálně 2A.
2. Jaký metr navíc?!? Vezmeš prodlužku z OBI, vohneš v půlce, nožem jemně rozřízneš vnější izolaci tak, aby jsi nepoškodil žádnou izolaci vnitřních vodičů. Vezmeš hnědý vodič, štípačkama z něj vycvakneš tak 4 cm délky, na obou koncích oholíš izolaci tak v délce 6 mm. Vezmeš 2 čokolády, každou nasuneš na jinej konec toho hnědýho drátu a z druhý strany čokololády tam vsuneš tu pojistku. Pak to všechno sešroubuješ aby to drželo a vedlo proud. A pak to izolačkou zaizoluješ aby nic nebylo vidět a připevníš pojistku někam k chlazení lampy, aby v případě výpadku větrání se ti rapidně zvýšila teplota na pojistce. Pak to celé zapojíš před ten předřadník a vyzkoušíš vypnout větrání. Když budeš mít štěstí, tak ti to tu lampu vypne :frog:
Nijura
Mam nakoupeno a o vikendu se bude kutit, uz mam v hlave co a jak, takze se na to vrhnu, udelam s par pojistkama pokusy a hodim to sem.
1. Nezjistoval ;-) mam 600W a jedu jeste dnes dokoupit nejake pojistky navic na przneni ;-) takze kolik by mela mit Marde na 600w zarovku?
2. Ten metr navic jsem myslel tak, ze jak pises ty svuj postup, tak cele ano, az na to ze misto aby byla pojistka v kabelu prdluzovacky a ja cpal prodluzku ke svetlu tak vytahnu z prodluzovacky pres ty cokolady tak metr kabelu, hnedy 1,5, te same co je uvnitr prodluzky a tu pijistku umistim k lampe, ale prodluzka zustane vzadu u predradniku. Koupil jsem navic 4m ( pro sychr ) tohodle kabliku, rozumis mi jak to myslim. ?
Mard
No napětí máš 240V, tak pro příkon 600W potřebuješ proud nejméně 2,5A, a musíš mít rezervu na nabíjení kondíků v tom elektrickém předřadníku, takže se dívej nejméně po 3A, ale s pojistkou na 3,5A nic nezkazíš!
Nijura
Diky, cenna rada. Vubec netusim na kolik mam ty svoje co uz sem koupil, doma juknu. Pri nakupu novych se budu ridit tvoji radou.

Edit : 10A, je to v cajku.
crazyben
Metr navic nevadi pokud nebude mezi predradnikem a vybojkou (tam je vzdalenost dulezita).
Na ty pojistky bacha... jedno je odporová zátěž a druhá indukční (u sodíkový výbojky musíš počítat s idnukční zátěží)... např pojistka na 5A odporové zátěže už nedá 3A indukční. Daj se sehnat myslim i termopojistky (odporová i tepelná zároveň) ale nikdy sem nezkoušel tak nevim jak je to spolehlivý.
Nijura
S tou dylkou kabelu od predradniku k lampe vim, cim delsi tim to hur startuje. Prave diky ty indukcni zatezi sem kupoval tu rozvodnici, klasicky spinacky to nedavaly.
Nijura
Ahoj všem,
tak sem se tedy k tom dokopal a sestavil si taky tepelnou pojistku. Proč?
Jednoduchý...Lampa umí vytvořit poměrně slušné teplo a kdyby náhodou vypadla ventilace, nechci vyhořet. Sice mám tepelnou pojistku i v rozvodnici, která v případě požáru odpojí celý stan, ale rozvodnice je mimo stan a nechci čekat na to, až bude hořet celý stan :-)
Pročetl co se dalo, radil se zde se zkušenějšími growery a toto je výsledek :

1. pojistka je tepelná, nevratná na 70C s odporovou zátěží 10A
2. prodlužovačka obyč z hobby marketu 2m dlouhá
3. čokoláda standardní na průměr kabel co použiji, v mém případě 1,5
4. 2x 2m hnědého kabelu 1,5 na napojení pojistky k prodlužovačce
5. bílá smršťovací bužírka na potažení kabeláže k pojistce
6. elektrikářská izolepa

a nějaký to nářadíčko z domácí dílny.

Než sem se do toho pustil, tak sem udělal pár pokusů s pojistkou, abych byl v obraze jak se opravdu chová. Takže....když se zahřeje na teplotu 70C, tak se nerozpojí, nelupne, nerozteče...prostě nic, vzhledově zůstane stejná i když se vypálí.
Když pojistku zamotáte buď to do elektrikářské izolepy, nebo do smršťovací bužírky ( tu jsem stáhl klasickým fénem, naměřil jsem na něm pouze 56C oproti stavebnímu, kterým sem testovací pojistky vypaloval ) tak to na vliv pojistky nemá co se týká teploty příliš velký vliv, maximálně v řádu vteřin. Rozdíl však byl, když sem vypreparoval originál bužírku z jiné staré prodlužky a pojistku vložil do ní. Tam doba zahřátí pojistky stoupla o dost. Neměřil jsem to, ale řekněme, že třeba o minutu až dvě, což v případě, že je error ve stanu, je dost dlouhá doba.
Když sem teda přišel na způsob, jak pojistku zaizolovat ( vyhrála el. izolepa ), tak sem dělal pokusy jak to přeruší celý okruh i se světlem, v případě, že se pojistka vypálí. Zapojil sem okruh a na konci lampu, zahřál jsem pojistku a čekal jak se to bude chovat. Vypla se lampa, jak když vypnete vypínač. Žádný smrad, zvuk, nic.....nechal jsem přibližně hodinu vypálenou pojistku v okruhu a čekal zda se nebude něco dít a ......nic se nedělo :-) . Ted je okruh zapojen v testovacím provozu na několik hodin, jestli se to nepřehřejvá, nekroutí, nebo bůh ví co....zatim... ( Ťukám pro sychr )....nic.

Teď ke stavbě:
Vykuchal sem okýnko v prodlužce, vytáhl hnědý drát ( fázi ), štíp ho, oholil konce a na každý konec přerušeného kabelu sem dal čokoládu.
Do těchto konců čokolád sem napojil koupený kabel o stejné délce na každé straně. Kabely jsem protáhl smršťovací bužírku a tím je spojil do jednoho kabelu. Na konci obou konců jsem dal zase čokoládu a mezi ně pojistku, tu sem zadělal el. izolepou a je to. Konce pojistky se dají zkrátit dle libosti, jde to krásně kombinačkama a na vliv pojistky to nemá očividně vliv. To samé u ohnutí konce pojistky. Nevratnou sem vybral, protože mi přijde jednoduší v případě erroru ji vyměnit, než tam mít vratnou, která se po vychladnutí vrací, to se dočtete v předchozích příspěvcích tohodle vlákna, někdo to tam rozepsal poměrně hezky a logicky :-) .
Tak ještě koláž vlevo od příspěvku pro inspiraci a ať se daří kluci, snad to někomu pomůže.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma