Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
Automatická závlaha VS Drip , rozdíly ? - Klikni zde pro originální téma
Metadres
Ahoj , mám pár otázek ( možná i dost blbých ) a nejasností na který jsem na fóru nenašel úplnou odpověď.
1)Rozdíl mezi aut. závlah. a dripem je že závlaha jede spíš v krátkých intervalech několikrát denně a drip jede vzhledem k mnohem menšímu průtoku skoro pořád ?
2) budou rozdílné i potřebné parametry čerpadla na každou z těchto technik? V dripu nesnižuju si životnost čerpadla když celou dobu naráží jeho tlak na omezení v podobě kapkovačů a kapilár ?
3) v dripu mám navíc starosti s předcházením ucpávání systému ?
rel10oc
Zdar, zřejmě dostatečně nerozumím na co se přesně ptáš. Pod pojmem 'automaticka závlaha' si představim jakýkoliv system, ať už je to dwc, nebo drip, ebb&flow a další, jelikož všechny nějak 'automaticky zalívají'. To jak často je právě o použitém pěstebním mediu a jeho retenci vody, dale systému který sis vybral a dle toho následně zalíváš. Pojďme se podivat na ten drip o kterém mluvíš.

Pokud použiješ jako medium například. keramzit nebo perlit a předtim ho pořádně omeješ od prachu a srovnáš mu PH, tak mužeš pěstovat i pouze v tom, kemrazit zrovna má opravdu hodně nizkou retenci, takže je třeba zalívat klidně nonstop, z hlediska sražení nákladů mužeš jet zalivku třeba jen polovinu dne v nějakem režimu 15on/15off, 30/30.., nebo podobně. Keramzit ti po umytí nepustí ani žadny bordel, takže když použiješ vhodná hnojiva (pro hydroponii) tak si nezaneseš ani kapilary a čerpadlo. Timto zpusobem dle mně využiješ hydroponii na max, ale počitej s trochu menší toleranci chyb.

Na druhou stranu mužeš dripovat i do coco coir, nebo i jiných medii, jen buď přidej nějaky mix perlitu a na dno dej keramzit, z duvodu abys snižil retenci vody a zaroven umožnil kořinkum větší aeraci vzduchem, nebudeš pak taky diky tomu coco dripovat tak často, přesto pokud jde o provoz čerpadla nijak vyrazně moc neušetřiš jelikož, pokud ti voda nebude konstantně dripovat, napřiklad v recyrkulačnim systemu, kde z květinaču kape zpatky do nadoby(wilma), tak ti v te vodě bude muset běžet nějake čerpadlo s airstony, které ti ji budou okysličovat nonstop.

Parametry čerpadla si budeš muset vypočítat, přímo na to návod asi neni, ale vzal bych něco o vykonu alespoň 3-4w na 20l nadobu, určitě taky jde o počet kapilar atd. držel bych se spiš na te horní hranici vykonu, osobně mám 45w čerpadlo ve 150l nadrži pro 20 kapilar. Ta čerpadla nejsou drahá, jejich provoz je nijak extra nepoškozuje, jsou to jednoduche mechanismy.
Taky čim větší nadrž tim lepší samo-regulace PH, respektive v male nadobě ti bude šileně skákat a budeš mit těžké to ukočirovat bez 'ph perfect' hnojiv. Z meho pohledu je nejmenší vhodná nadrž pro zalivku 50l a víc.

Snad jsem ti alespoň něco zodpověděl


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma