Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 03.10.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Ostraváci si marihuanu přes hranice nepřevezli
Tachovský deník | 2.10.2003 | strana: 7 | autor: JAN ŠVAGR

Rozvadov - V závěru minulého týdne se o vzruch na dálničním hraničním přechodu v Rozvadově postarala dvojice Slezanů. Cestu na západ si zřejmě zpříjemňovali pokuřováním marihuany. Oba muži ve věku 25 let cestovali osobním vozem Škoda Octavia a v rámci pasového odbavení byla provedena prohlídka vozu spolu s osobní prohlídkou cestujících ve vozidle. "Při kontrole byl u spolujezdce nalezen balíček s neznámou látkou. Posléze pracovníci celního úřadu zjistili, že se jedná o 24 gramů marihuany. Podezřelý muž byl zadržen a policejní rada proti němu zahájil trestní stíhání pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Vyšetřování dále probíhá na svobodě," informovala tisková mluvčí policie Tachov Jindřiška Cholenská. Taktéž u stejně starého řidiče vozu byla nalezena marihuana. Vzhledem k nalezenému množství se tato věc bude po rozhodnutí státního zástupce projednávat jako přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi.
________________________________________________________________________

Ve skleníku se dařilo rostlinám marihuany
Listy Jindřichohradecka | 2.10.2003 | rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic | strana: 15 | autor: pol, nov

Cep - Z nedovolené výroby a držení drog policejní vyšetřovatel v pondělí obvinil dva mladé muže ve věku 17 a 20 let ze Suchdolska. Podle policie si v létě společně ve skleníku na dvoře domu vypěstovali třiatřicet rostlin konopí, které podle rozboru obsahovaly účinnou drogu marihuanu. pol, nov )
________________________________________________________________________

Začala sklizeň konopí, policisté jsou ve střehu
Mladá fronta DNES | 3.10.2003 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 1 | autor: Tomáš Kučera

Hradec Králové - Doba sklizně konopí je tu. Policisté mají plné ruce práce. Jen tento týden speciální tým východočeské policie na potírání drog zadržel několik lidí podezřelých ze šíření toxikomanie a výroby omamných a psychotropních látek.
„V tomto období se více soustředíme na místa, kde by se marihuana mohla pěstovat či zpracovávat. Vegetační období konopí nyní končí, začíná sklizeň a období sušení, proto této problematice věnujeme zvýšenou pozornost,“ potvrdil šéf Toxi-týmu východočeské policie Ludvik Berger.
V úterý policisté v Martínkovicích u Broumova a v okolí zabavili přes třicet rostlin konopí setého. „Tři muži ve věku od sedmadvaceti do jednatřiceti let od května do září letošního roku vypěstovali rostliny marihuany,“ potvrdila náchodská okresní policejní mluvčí Eva Prachařová.
Dvacet rostlin policisté sklidili ještě ze záhonu, čtrnáct v polosuchém stavu našli na půdě rodinného domku. „Celkem čtyřicet kilogramů zelené hmoty jsme předali na odbornou expertizu do Hradce Králové a podle jejích výsledků policie určí další postup,“ upřesnila Prachařová.
Také další případ se stal na Broumovsku. Policisté tam nedávno zadrželi patnáctiletého chlapce, který letos v září nejméně desetkrát rozdával dvougramové sáčky s marihuanou nebo je se svými známými vyměnil za cigarety. „U chlapce policie zajistila další sušené konopí a také v tomto případě vzorky odeslala na expertizu,“ dodala Prachařová.
Za šíření toxikomanie může soud vyměřit až pět let vězení, v případě nezletilého trest poloviční.
„Každoročně v tomto období přibývá práce policistům, kteří se věnují drogové problematice. Počet pěstitelů konopí roste. Oproti jiným drogám je cena marihuany na trhu stále nízká,“ dodal Berger.
Na Jablunkovsku a Krnovsku kriminalisté před několika dny odhalili osm malých pěstíren marihuany ukrytých ve sklepích rodinných domů či v garážích, kde pět mužů ve velkém pěstovalo silnou formu marihuany. Policisté tam našli přes dvě stě rostlin silnější marihuany zvané bílá vdova, které lze vypěstovat s pomocí chemikálií. Její účinky lze přirovnat k heroinu. Ve východních Čechách zatím policisté žádnou podobnou laboratoř na pěstování silného druhu marihuany neobjevili, i když mají informace, že podobné pěstírny mohou existovat i zde.
„Určité informace o tom, že něco podobného by mělo být i v našem regionu, se objevily, ale konkrétní případ, jaký nedávno řešili kolegové na Ostravsku, jsme tu dosud neměli. Na východě Čech šlo zatím o ojedinělé případy, spíše jen o pokusy či náznaky, nic velkého,“ potvrdil Berger.
U marihuany vypěstovávané ve specifických laboratorních podmínkách je procento psychotropních látek mnohonásobně větší než u konopí z políček.
________________________________________________________________________

Ve squatu Milada zadrželi policisté dva pytle marihuany
Zpravodajství ČTK | 2.10.2003 | 19:20 | rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: KS

(zpráva upřesňuje charakter zadržené drogy)
PRAHA 2. října (ČTK) - Dva velké jutové pytle s rostlinami marihuany zajistili dnes pražští kriminalisté při kontrole vily Milada v Praze 7. Vilu už několik let obývají squatteři. V souvislosti se zásilkou předvedli policisté k výslechu i dva lidi. ČTK to sdělila Eva Miklíková z pražské policie.

"Šlo o klasické, jutové pytle jako na brambory," uvedla Miklíková. Podle očitých svědků šlo o rostliny konopí, které ještě nebyly usušené. Podle Miklíkové akce skončila zajištěním předmětů a osob.

Kriminalisté při dnešní razii pátrali po hledaných lidech, odcizených věcech a drogách. Podle squatterů ale chtěla policie vilu obsadit a pravděpodobně i vyklidit. Ladislav Bernášek z pražské policie ale úmysl squat vyklidit popřel.

"Když policista sedí za komínem, na střeše, je to preventivní opatření, aby tam nějaký squatter nevylezl. Minule se podařilo ze střechy squat uhájit," řekl ČTK jeden ze squtterů Vítězslav Dvořák. Později ale své tvrzení opravil - člověk na střeše nebyl policista, ale jeden z obyvatelů vily.

Mezi zadrženými je podle squatterů i stálý obyvatel vily Slavomír Tesárek. Před vilu přišlo squttery podpořit asi 20 lidí. K vážnějším incidentům nedošlo.

Počátkem srpna měli squatteři z vily Milada problémy s policií, když obsadili jeden ze starostřešovických domů, z nichž radnice Prahy 6 nechala vystěhovat sdružení Slovanská lípa. Asi po hodině tehdy squatteři dům opustili.

Squat Milada poskytuje již několik let ubytování lidem bez přístřeší, ale i zázemí pro kulturní akce, jako jsou koncerty, divadelní představení nebo přednášky.

vas kš
________________________________________________________________________

Policejní akce ve vile Milada
ČT 1 | 2.10.2003 | 17:50 | pořad: Večerníky

Kateřina BLECHOVÁ, moderátorka
--------------------
Čtyřicet policistů v uniformách i v civilu prohledávalo tři a půl hodiny vilu Milada v Praze Tróji, kterou obývá asi třináct squatterů. Policistům asistoval vrtulník a pomáhali jim i hasiči. Na začátku akce byli i policisté z odboru pro boj s organizovaným zločinem. Detektivové hledali ve vile drogy. Při akci zabavili několik rostlin marihuany, kterou si squatteři pěstovali na balkoně.

Patrik KAIZR, redaktor
--------------------
Asi dvacítka policistů vtrhla do vily Milada kolem poledne. Z třinácti obyvatel vily byli uvnitř pouze dva. Ti vylezli na střechu a odmítli ji opustit. Po zhruba jedné hodině přišla detektivy posílit další dvacítka policistů. Při akci jim pomáhal i policejní vrtulník, který několik desítek minut kroužil nad vilou.

squatter
--------------------
Podívejte se, tady dochází k porušování domovní svobody.

policista
--------------------
Můžete si stěžovat.

squatter
--------------------
Já si budu stěžovat.

Vladislav BERNÁŠEK, mluvčí Policie ČR, Správa hlavního města Prahy
--------------------
Prováděli kontrolu přítomných osob. Pátrání po hledaných osobách, odcizených věcech, v neposlední řadě samozřejmě i po drogách.

Patrik KAIZR, redaktor
--------------------
Detektivům se podařilo najít na tomto balkoně čtyři rostliny marihuany. Jiné drogy nenašli. Marihuanu detektivové nandali do tří papírových pytlů a odvezli ke zkoumání. Během hledání drog přišlo squattery podpořit asi třicet lidí. ti pak vystavěli z klád barikádu, aby policisté nemohli od vily odejet. Detektivům tak museli pomoci hasiči, kteří na druhé straně cesty odřízli závoru.

velitel zásahu
--------------------
Nás policie zažádala, abychom jim tady jenom uvedli, aby se tam nechalo projet dovnitř. Nevím proč, ale prostě odřezat tuhle tu závoru.

Patrik KAIZR, redaktor
--------------------
Policejní akce, která se konala kvůli několika rostlinám konopí, skončila po třech a půl hodinách, tedy v půl čtvrté odpoledne. Dva obyvatelé, kteří protestovali na střeše, ji pak opustili.
________________________________________________________________________

Kontrola vily Milada v Praze 7
Prima TV | 2.10.2003 | 18:50 | pořad: Minuty regionu

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý večer, vítejte u Minut regionu. Zhruba padesát policistů, vrtulník a hasiči odpoledne kontrolovali vilu Milada v Praze 7, kde už několik let žijí squatteři. Pátrali po hledaných lidech, odcizených věcech a drogách. Policisté nakonec zadrželi pouze čtyři rostliny marihuany a dva obyvatele squattu. Razie skončila po třech hodinách. Okolní obyvatelé si stěžovali, že tak velký zásah policistů byl zbytečný a navíc drahý. Další informace čekejte už za několik minut ve Zpravodajském deníku.
________________________________________________________________________

Policisté obsadili vilu Milada
Prima TV | 2.10.2003 | 19:00 | pořad: Zpravodajský deník

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pražská Troja zažila nezvykle velké policejní manévry. Desítky mužů obsadily vilu Milada, kterou už několik let obývá skupina squatterů. Přestože místní lidé považují akci za přehnanou, policisté ji přesto vnímají jako úspěch. Ve vile zadrželi dva pytle s marihuanou.

David FRANK, redaktor
--------------------
Vila Milada se stala cílem policistů už několikrát. Pokaždé se squattery snažili z budovy vystěhovat. Teď ale šlo o něco jiného. Podle policie to byla kontrola osob a pátrání po drogách. Na místě zasahovaly desítky policistů, z oblohy vše kontroloval vrtulník a pomoci museli i hasiči, kteří řezali závoru a policistům tak umožnili odjet.

obyvatel squattu
--------------------
Já nevím, co vynesli všechno z baráku, co našli. Čtyři kytky marihuany možná.

David FRANK, redaktor
--------------------
S marihuanou uskladněnou ve dvou pytlích nakonec policisté zadrželi i dva mladíky. Na další dva nemohli, protože vyšplhali až na komín v domnění, že je policie chce znovu vystěhovat.

obyvatel Troje
--------------------
To je zásah celkem zbytečný.

obyvatel Troje
--------------------
Kvůli takové blbosti sem přijede spousta policistů.

Eva MIKLÍKOVÁ, mluvčí Správy Policie ČR hlavního města Prahy
--------------------
Ať policie dělá co dělá, pokaždý ji někdo zkritizuje. Dva pytle s marihuanou hovoří samy za sebe.

David FRANK, redaktor
--------------------
Celá akce skončila po třech hodinách. Pro dva squattery ze střechy si už policisté nepřijeli.
________________________________________________________________________

Vila Milada skrývala dva pytle marihuany
Mladá fronta DNES | 3.10.2003 | rubrika: Praha | strana: 1 | autor: MAREK HEJDUK

Reportáž

Kriminalisté pátrali po hledaných lidech a drogách

Troja - Lidé, kteří nelegálně obývají vilu Milada, měli včera po poledni nepříjemnou návštěvu. K domu se sjelo několik policejních vozů a jejich posádky začaly budovu prohlížet. Kriminalisté tu pátrali po hledaných lidech a drogách. Našli přitom dva pytle marihuany a zadrželi dva obyvatele vily.
Příběh vily a lidí, kteří tu žijí, je dlouhý a vydal by na román. Do zchátralého domu se lidé bez přístřeší nastěhovali před pěti lety. Nelegálně, jako squatteři. Budova stojí na pozemku Univerzity Karlovy, který vlastní Ústav pro informace ve vzdělávání. Squatteři tehdy dostali slib od ředitele ústavu, že pokud nebudou v domě porušovat zákony, mohou tam zůstat. Jenže rok poté na ně ústav podal žalobu a oni bránili dům vlastním tělem. Vylezli dokonce až na střechu a strávili tam čtyři dny.
Vila Milada je jedním z posledních nezákonně obsazených domů v Praze a je místem, kde se konají i koncerty nebo divadelní představení. Včerejší policejní razie tady vzbudila velkou pozornost. Kolem vily se sešlo několik desítek mladých lidí, kteří její obyvatele přišli podpořit. Na jedné z cest vznikla i menší barikáda z kmenů a větví. Policisté se tak museli k budově probojovat jinudy.
„Policisté neodvezli všechnu marihuanu. Potíž je, že po jejich návštěvě zmizely z vily osobní doklady obyvatel domu,“ řekl jeden z přátel lidí z Milady, Vítězslav Dvořák. Obyvatelé se nedlouho poté do zchátralé vily opět vrátili. Co bude s domem a s jeho lidmi dál, nikdo neví.

Foto: Jeden z obyvatel vily Milada se z obav před zásahem policie ukryl na komín
FOTO: MAFA - MARTIN MRÁZ
________________________________________________________________________

Policie hledala drogy ve squatu Milada
Právo | 3.10.2003 | rubrika: Praha - Střední Čechy | strana: 11 | autor: Petr Janiš, Pavel Blažek

Uniformovaní muži z vily vynesli dva pytle s marihuanou, podle squatterů jen s šesti rostlinami

Téměř v pravé poledne včera do vily Milada, kterou v pražské Pelci-Tyrolce už pět let obývají squatteři, vnikli policisté a strážníci. Dva přítomní squatteři se pokusili zabarikádovat schodiště, pak však prchli na střechu.

Policisté podle mluvčí Ivy Knolové zadrželi dvě podezřelé osoby a tři pytle s marihuanou, která se má podrobit expertize. Zákrok se obešel bez násilí. "Vzbudil jsem se, otevřel jsem okno a zjistil, že před domem stojí asi třicet policistů. Zeptal jsem se, co tu dělají. Odpověděli: Otevři dveře. Řekl jsem, že neotevřu, a tak poměrně rychle vylomili vchodovou mříž, překonali i provizorní barikádu na schodech. Vůbec nic jsem se nedozvěděl, tak jsem vylezl na střechu," řekl Právu squatter, jemuž jeho spolubydlící neřeknou jinak než Bohouš. Stejně se zachoval i druhý obyvatel vily. Policisté si lidí na střeše nevšímali a věnovali se své práci, prohledávali dům a rostliny marihuany strkali do pytlů. Podle Knolové hledali ipodezřelé osoby. Zadrželi však jen dva squattery, kteří se domáhali vstupu do vily. Aktivista Slavomil Tesárek i jeho kolega chtěli vidět povolení k domovní prohlídce, policie jim ho však neukázala. Proto neuposlechli výzvu k opuštění prostoru a byli zadrženi.

Hasiči museli rozříznout závoru

Asi dvacet příznivců a obyvatel squatu se během policejní akce shromáždilo u vily. Na přístupové cestě postavili barikádu z klád. Přivolané policejní posily shromážděné legitimovaly, barikádu však nerozebíraly. Velitel zásahu totiž přivolal hasiče, kteří rozbruskou odstranili závoru na druhé straně cesty. Poté, co odjela policejní auta a vyhnula se konfliktu, dělníci závoru opět svařili. Podle mluvčí Knolové nyní budou experti zkoumat, kolik zadržená marihuana obsahuje THC, psychoaktivní látky. "Existuje podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů," uvedla Knolová. Policie však musí prokázat, komu marihuana patřila. Nejnižší sazba podle trestního řádu pak činí jeden až pět roků. "Bylo tam tak šest rostlin, a ještě to nebyly žádné pořádné, zralé kytky," řekl Právu jeden ze squatterů. Akce se účastnil i policejní ředitel Prahy 8 Petr Vaněček. "Nevylučuji, že se trestní klasifikace nebude vztahovat jen na nelegální držení omamných a psychotropních látek," řekl Právu Vaněček. Policisté ve vile zabavili i volně položené bankovky. Celkem se jednalo o 3500 korun. jejich majitelé si je na policii Prahy 8 mohou vyzvednout. "Za týden oslavujeme páté výročí squatu. Když se nás v říjnu 1998 policie pokusila vyhnat, zabavila a zničila nám polovinu věcí. Dnes je to lepší," shodli se obyvatelé Milady.

Dva obyvatelé během policejní akce vydrželi na střeše vily Milada 3,5 hodiny. Připraveni prý byli i na dva dny.
Foto PRÁVO - Lukáš Táborský

Squat Milada se nachází v těsném sousedství vysokoškolských kolejí Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze 8. Na první pohled zchátralá vila byla obsazena squattery 1. května 1998. Podle zápisu v katastrálním úřadu je pozemek, na němž Milada stojí, veden jako staveniště patřící zaniklé firmě Výstavba škol. Správcem majetku se stal Ústav pro informace ve vzdělávání, jehož zřizovatelem je ministerstvo školství. Milada byla opuštěna v roce 1988, o čtyři roky později v roce 1992 se o pozemek přihlásil původní majitel Josef Neuman. Od té doby probíhal kolem Milady restituční spor, bývalý majitel ho však začátkem roku 2000 prohrál.
________________________________________________________________________

V Hošticích se pořádaly drogové orgie
Region - Opavský a Hlučínský | 30.9.2003 | rubrika: Opavský a Hlučínský | strana: 1 | autor: (rok)

VELKÉ HOŠTICE - Nejméně dva roky tři mladíci z Velkých Hoštic kšeftovali s drogami. Marihuanu nabízeli i dětem a s několika nezletilými dívkami i souložili.

Dva bratři ve věku devatenácti a dvaceti let a jejich dvaadvacetiletý kamarád podle krajské policejní mluvčí Dagmar Bednarčíkové dávali nebo prodávali marihuanu od roku 2001. Mezi jejich zákazníky byly i děti mladší patnácti let.Drogy měli rozdávat například na večírcích, které pořádali buď v přírodě nebo v bytě sourozenecké dvojice. Podle policistů drogy dávali i dívkám, kterým ještě nebylo patnáct let a po marihuaně byly povolnější.Policie povedené trio obvinila z trestných činů nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů, šíření toxikomanie, ohrožování mravní výchovy mládeže a pohlavní zneužívání.
________________________________________________________________________

Portugalská policie rozbila mezinárodní síť pašeráků drog
Zpravodajství ČTK | 2.10.2003 | 23:01 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: CAS

LISABON 2. října (ČTK) - Portugalská policie zadržela tři osoby vážně podezřelé z napojení na mezinárodní síť pašeráků kokainu. Oznámil to dnes úřední zdroj v Lisabonu.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že zatčená trojice se podílela na přepravě kontejneru obsahujícího 338 kilogramů drogy, který směřoval do Portugalska. Kontejner se podařilo stejný den zajistit v angolské Luandě.

Podle policie byla zásilka vypravena z Kolumbie a mořskou cestou směřovala přes Venezuelu a Angolu k odběratelům v Portugalsku.

Vše nasvědčuje tomu, že jeden ze zadržených, 40letý Portugalec z Algarve, celou operaci řídil a stál v čele portugalských překupníků.

Další dva zatčení pocházejí ze zahraničí - z Angoly a z Venezuely. Jejich úkolem zřejmě bylo zajistit kontakty mezi dodavateli v Jižní Americe a odběrateli v Evropě.

čas
________________________________________________________________________

Policie dopadla prodejce pervitinu
Mladá fronta DNES | 3.10.2003 | rubrika: Kraj Pardubický | strana: 1 | autor: (mb)

Pardubice - Muže a ženu, kteří prodávali po Pardubicích drogu pervitin, nyní dopadli policisté. Třiadvacetiletý mladík a jeho dvaadvacetiletá přítelkyně prodávali pervitin zejména svým známým. Drogu, kterou kupovali, prodávali dál nebo ji dokonce dávali zdarma.
"Oba jsou obviněni z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Pervitin šířili na různých místech Pardubic od září či října loňského roku do konce června letošního roku," uvedla tisková mluvčí královéhradeckého ředitelství východočeské policie Iva Marková. Podle trestního zákona hrozí obviněným v případě odsouzení jeden až pět let vězení.
Dvojice prodávala pervitin přímo na ulici. "Celkem ho prodali či rozdali desítkám lidí, většině z okruhu jejich známých," dodala Marková. Kde drogu získávali, policisté dosud šetří. Oba jsou nezaměstnaní a za prodej drog dosud nebyli trestáni.
________________________________________________________________________

Policistu stihl trest za pomoc podsvětí
Mladá fronta DNES | 3.10.2003 | rubrika: Kraj Plzeňský | strana: 2

Muž poskytl informace o převozu heroinu * U soudu mu pomohla jeho dosavadní bezúhonnost

Plzeň - Bývalého policejního inspektora Miroslava Tolara včera potrestal krajský soud jednoletým podmíněným trestem za to, že se spřáhl s lidmi obchodujícími s heroinem. Tolar, který se stal černou ovcí v řadách policistů, do vězení nepůjde, pokud se po dobu 18 měsíců neprohřeší proti zákonu. Soudci navíc rozhodli, že nejméně pět let nesmí obléci policejní uniformu.
Čtyřiatřicetiletému muži, který sloužil na policejním oddělení v Plzni, soud prokázal, že před třemi lety poskytl informace známému Jugoslávci o vyšetřování převozu jednoho kilogramu heroinu do Německa. Kvůli tomu musel například útvar pro odhalování organizovaného zločinu vyměnit některé detektivy pracující na případu nebo stáhnout vozidla, v nichž policisté sledovali pašeráky heroinu. Tolar dokonce volal do policejní cely předběžného zadržení a svému známému zjišťoval, kdo byl v souvislosti s převozem heroinu zatčen.
Obžaloba měla proti Tolarovi jediný přímý důkaz - nahrávky telefonních hovorů, které ho usvědčovaly z poskytování informací, mnohdy i za úplatu. Soud však nakonec nemohl tyto důkazy použít.
"Telefonní nahrávky je možné jako důkaz použít u zvlášť závažných trestných činů. Pokud by tento případ měl spadat do zmíněné kategorie, musela by policie uvést, že Tolar způsobil vážnou poruchu v chodu organizace. To však policie neprohlásila," řekl předseda senátu Milan Štejr. Tolar dával známému echo i o pohybu policejních hlídek v Plzni, nebo o vloupáních do aut, jež jeho kolegové právě vyšetřovali. Sám měl také přebírat některé ukradené věci.
Žalobce vinil Tolara z toho, že poskytl tajné informace celkem čtrnáctkrát. Nakonec ho soud potrestal pouze za jeden skutek, ke kterému se bývalý policejní inspektor přiznal. U ostatních ho zprostil obžaloby.
Pokud by soud uznal Tolara vinným ze všeho, co mu kladl žalobce za vinu, hrozil by bývalému policistovi až desetiletý žalář. Nakonec soudci rozhodovali o vězení mezi šesti měsíci a třemi roky. "Polehčující okolností pro něj byla dosavadní trestní bezúhonnost a to, že vede řádný život," vysvětlil Štejr, proč soud Tolara nakonec neposlal do vězení a jen mu jím pohrozil.
Státní zástupce si nechal lhůtu, v níž se rozmyslí, zda se proti rozsudku odvolá.

Foto: ČEKÁNÍ NA VERDIKT. Bývalý policejní inspektor Miroslav Tolar odešel od krajského soudu s jednoročním podmíněným trestem.
FOTO: MAFA - JIŘÍ BERVIDA
________________________________________________________________________

Policista říkal zločincům, co jeho kolegové chystají
Mladá fronta DNES | 3.10.2003 | rubrika: Z celé země | strana: 5 | autor: JIŘÍ PIRNÍK

Informoval drogové obchodníky. Soud mu vyměřil podmínku

Plzeňský kraj

Za úplatu vynášel obchodníkovi s drogami informace z policejních spisů. Za zneužití pravomocí veřejného činitele dostal roční podmíněný trest.

Plzeň - Měl stíhat zločince, místo toho pro ně pracoval. Obchodníkům s heroinem donášel, co na ně policie ví a jaké akce proti nim chystá. Do vězení však nepůjde. Bývalého policejního inspektora Miroslava Tolara včera potrestal plzeňský krajský soud jednoletým podmíněným trestem. Navíc nesmí pět let obléci policejní uniformu. Čtyřiatřicetiletému Tolarovi, který sloužil na policejním oddělení v Plzni, soud prokázal, že před třemi lety poskytl informace známému Albánci Dželalu Muričimu o vyšetřování převozu jednoho kilogramu heroinu do Německa. Kvůli tomu musel například útvar pro odhalování organizovaného zločinu vyměnit některé detektivy pracující na případu nebo stáhnout vozidla, v nichž sledovali pašeráky heroinu. Tolar dokonce volal do policejní cely předběžného zadržení a svému známému zjišťoval, kdo byl v souvislosti s převozem heroinu zatčen. Obžaloba měla proti Tolarovi jediný přímý důkaz - nahrávky telefonních hovorů, které ho usvědčovaly z poskytování informací, mnohdy i za úplatu. Soud však nakonec nemohl tyto důkazy použít. "Telefonní nahrávky je možné jako důkaz použít u zvlášť závažných trestných činů. Pokud by tento případ měl spadat do zmíněné kategorie, musela by policie uvést, že Tolar způsobil vážnou poruchu v chodu organizace. To však policie neprohlásila," řekl předseda senátu Milan Štejr. Tolar dával známému echo i o pohybu policejních hlídek v Plzni nebo o vloupáních do aut, která jeho kolegové právě vyšetřovali. Sám měl také přebírat některé ukradené věci. Žalobce vinil Tolara, že poskytl tajné informace celkem čtrnáctkrát. Nakonec ho soud potrestal pouze za jeden skutek, ke kterému se bývalý policejní inspektor sám přiznal. Z ostatních ho zprostil obžaloby. Pokud by soud uznal Tolara vinným ze všeho, co mu kladl žalobce za vinu, hrozil by bývalému policistovi až desetiletý žalář. Nakonec soudci rozhodovali o vězení mezi šesti měsíci a třemi roky. "Polehčující okolnost pro něj byla dosavadní trestní bezúhonnost a to, že vede řádný život," vysvětlil Štejr, proč soud Tolara nakonec neposlal do vězení a jen mu jím pohrozil. "Na začátku procesu to vypadalo pro mého klienta špatně. Ale teď jsme s verdiktem spokojeni," řekl Tolarův obhájce Jaroslav Erhard. Státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti rozsudku odvolá, nebo se s ním spokojí.

***

PRACOVAL PRO PODSVĚTÍ. Bývalý policejní inspektor Miroslav Tolar donášel zločincům, co na ně jeho kolegové chystají.
FOTO: MAFA - JIŘÍ BERVIDA
________________________________________________________________________

Dával dívkám pervitin
Blesk | 3.10.2003 | rubrika: Morava/Slezsko | strana: 4 | autor: (tom)

OPAVA - Dvě dívky (17) dostávaly od dealera (28) z Opavy pervitin. Chlápek v září v Opavě poskytl nejméně čtyřikrát tvrdou drogu klientce z Dolních Životic a jednu dávku »perníku« od něj měla i další mladistvá z Kateřinek. Policisté nyní dealera zadrželi. "Policejní rada zahájil trestní stíhání muže za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie," řekl mluvčí policie René Černohorský.
________________________________________________________________________

Velká alkoholová tolerance
Hospodářské noviny | 3.10.2003 | rubrika: názory a komentáře | strana: 8 | autor: Patricie Polanská, patricie.polanska@economia.cz

Očistit jednací prostory Poslanecké sněmovny od běžných lidských zlozvyků, to není jen tak. Je to dřina, úporná a nevděčná. O tom by mohli mluvit propagátoři zákazu kouření či vypínání mobilů v jednacím sále. Teď tedy došlo na alkohol. Proslavený bufet hned u jednací síně je od včerejška rozhodnutím předsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka lihuprostým prostředím.
Pomiňme, že, čistě prostorově, je bufet zrnkem v písku možností, kde, případně kudy alkohol k poslancům a do poslanců dostat. Celá ta Velká alkoholová aféra má ale ještě jednu zajímavost.
Není totiž evidentně tím hlavním problémem, že se někdo ze zákonodárců občas napije, případně zlíská pod obraz boží. Problém je v tom, zlískat se a nebýt schopen hlasovat se stranou, když jde "o hodně". ODS věděla, že poslanec Petr Kott má problémy s přítulností ke skleničce, v níž není limonáda, věděla to, jak připustili někteří její představitelé, již předtím, než se ocitl na kandidátce. Přesto je ve sněmovně. Není to ale problém jen této strany. Stane-li se Kott "volným" zbožím, bude žádaným zbožím. Alkohol-nealkohol. A tak Velká alkoholová aféra je také dokladem o tom, jak tolerantní je společnost k jisté droze. I když jde zřejmě o požívání v množství větším než malém.
________________________________________________________________________

Nepříjemný a nebezpečný čichač toluenu jezdí tramvají do Hrabůvky
Moravskoslezský deník | 2.10.2003 | rubrika: Ostrava | strana: 10 | autor: (hla)

Můžete ho potkat večer v tramvaji číslo 1 při cestě na sídliště Dubina v Ostravě-Hrabůvce Snědý drobný mladík.K olik může mít? Sedmnáct? Ale možná i něco přes dv acet.Přes hlavu kapuci.Každou chvíli si vytáhne z kapsy hadřík, poleje toluenem a dlouze čichá tak, až je to v tramvaji pořádně cítit.Najednou se nekoordinovanými pohyby sápe na tašky spolucestujících.Na sedadle se řádně "bambelá".Na otázky, kam jede, či kde bydlí, agresivně reaguje pouze nesrozumitelnými výkřiky typu: "Hledám bar Hvězda." Je to nebezpečný cestující. Člověk, který má viditelně problémy sám se sebou.J ak dlouho ho ještě budeme potkávat ve výše zmíněném nočním spoji? Cestovat s ním není rozhodně nic příjemného a vůbec ne bezpečného.
SNÍMKY LADISLAV SCHÄFER
________________________________________________________________________

S drogami experimentuje stále mladší mládež
Tachovský deník | 2.10.2003 | strana: 7 | autor: DANIEL OPAVA

Tachov - Stále mladší děti přicházejí do styku s drogami. Vyplývá to ze statistických údajů, provedených hygienickou stanicí a Kontaktním poradenským centrem pro drogově závislé v Tachově. "Za první pololetí letošního roku máme evidováno 117 klientů. Z toho 54 případů jsou samotní uživatelé drog a zbytek představují rodiče, nebo lidé, kteří mají ve své blízkosti člověka, jenž má s drogami problém a přišli se k nám poradit," informoval protidrogový poradce Stanislav Bízek. Sdělil nám, že nejrozšířenější drogou je marihuana, se kterou mají dnes zkušenost už třináctileté děti. Od dubna letošního roku za spolupráce se společenstvím Jan 10 začal v okrese fungovat tzv. terénní program. "Pro uživatele, kteří si aplikují drogu jehlou, je tu náš terénní pracovník. Ten jim použitou jehlu vymění za čistou. Omezí se tím zdravotní rizika, která mohou aplikaci drogy provázet," dodal Bízek.
PiosOne
tohle se mi moc líbí, to určitě psal nějaký odborník: "...vypěstovali třiatřicet rostlin konopí, které podle rozboru obsahovaly účinnou drogu marihuanu"
už se těším až v konopí najdou účinnou drogu opium nebo heroin :)
deno
2 Pios : no dyť WW kerá se přece pěstuje chemicky je skoro lepší než héro ne?
pakor
4 rastlinky = 2 vrecia marihuany. Tak to mam vrece marihuany fiiiha.
Pekny vikend vsetkym :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma