Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 02.10.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
KRÁTCE Z LINKY 158
Domažlický deník | 1.10.2003 | rubrika: Lokální | strana: 10

Policisté našli v mladíkově automobilu konopí
Horšovský Týn - Dvaadvacetiletého muže z Horšovského Týna obvinili policisté z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Obviněný výpověděl, že si 45,19 gramu sušeného konopí nakoupil od neznámého muže na parkovišti obchodního domu v Plzni. Policisté marihuanu, která by stačila na výrobu 45 jointů, zajistili u mladíka při noční kontrole automobilu stojícího v lesoparku v Zahradní ulici.
________________________________________________________________________

Výstava Vzdělání a řemeslo
TV Nova | 1.10.2003 | 17:25 | pořad: Právě teď z regionů

Martin ŠTĚPÁNEK, moderátor
--------------------
Dnes dopoledne se opět otevřely brány českobudějovického Výstaviště.

redaktorka
--------------------
Davy mladých lidí zaplnily Výstaviště, kde je především pro ně po čtyři dny otevřena výstava Vzdělání a řemeslo a Dítě a jeho svět. Spoustu tipů tu najdou i rodiče, kteří chtějí dětem pomoci s volbou povolání, jak najít školu nebo řemeslo. Rodiče, ale mnohdy i učitelé tu mají jedinečnou možnost vidět, jak vypadají drogy. Nezřídka se totiž prý stává, že rodiče chválí děti za péči o kytičku, aniž by tušili, že si dítko doma pěstuje marihuanu. Na Výstavišti je ovšem také připravena zábava. Diskotéka, lunapark, módní přehlídky i sport.
________________________________________________________________________

Thajsko proti zločinu a korupci
BBC - česká redakce | 1.10.2003 | 17:00 | pořad: Zprávy

Tomáš PAVLÍČEK, redaktor
--------------------
Úřady v Thajsku zahájily novou kampaň zaměřenou proti zločinu a korupci jen několik měsíců poté, co se podobná akce stala terčem ostré kritiky. Thajský premiér Tchaksin Šinavatra prohlásil, že kampaň, která bude trvat dva měsíce, se zaměří na drogové dealery a organizovaný zločin a jejím cílem by mělo být odstranění chudoby. Podle Šinavatry by se kampaň mohla odehrát ve stejném duchu jako podobný projekt z počátku letošního roku. Thajská policie však čelí obvinění, že se při něm dopouštěla zabíjení bez soudního procesu. Během tří měsíců až do letošního dubna podle policie v Thajsku zahynuly přes dva tisíce lidí, ale vláda uvádí, že většina z nich zahynula při potyčkách znepřátelených gangů.
________________________________________________________________________

Rudná chce kvůli droze zakázat zcela kouření
Mladá fronta DNES | 2.10.2003 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 1 | autor: PETR BROULÍK

Rudná pod Pradědem - Nedávné nálezy marihuanových políček na katastru obce Rudná pod Pradědem přiměly zastupitele této obce na Bruntálsku jednat o případném zákazu kouření na diskotékách.
„Rozhodnutí zatím nepadlo, ale faktem je, že na diskotékách v obci je často cítit charakteristickou vůni marihuany,“ řekla pracovnice obecního úřadu Věra Crhounková.
Představitelé obce chtějí zákaz kouření na diskotékách zpracovat jako vyhlášku obce a míní ji předložit zastupitelům na dalším jednání.
Představitelé obce uvedli, že nevítaný zájem o jejich obec projevují v poslední době pěstitelé marihuany. „Už několik let je v okolí možné narazit na políčka marihuany. Jsou patrné dokonce i z leteckého snímku Rudné,“ řekla pracovnice obce.
Že se u v Rudné marihuanovým polím daří, se přesvědčil před časem i například majitel místní jízdárny.
Ten při vyjížďce na koni narazil na rostliny marihuany vzrostlé tak, že ač seděl na koni, málem se v nich ztrácel. V polovině září narazil na skupinku dvaceti vzrostlých rostlin marihuany jeden z obyvatelů Rudné. Vydal se na houby a místo nich našel uprostřed rozlehlého statkového hnojiště podivný záhumenek. Jednu rostlinu utrhl a vydal se za starostou, cože to za novou vegetaci roste v obci. Případem se v současné době zabývá bruntálská policie. „Neuplynuly ani dva dny od tohoto případu a dělníci při úklidu obecního lesa narazili v lokalitě u Podlesí na další trsy marihany,“ uvedla Věra Crhounková. „Je těžké určit, kdo se na pěstění drogy podílí, zda místní, nebo přespolní.“
Různé živly si vybírají Rudnou pod Pradědem i z jiných důlvodů. Policie tam nedávno například odhalila nelegální stáčírnu rumu. Když se marihuana vyskytla v obci poprvé, požádal obecní úřad o spolupráci protidrogového koordinátora, který působil při Okresním úřadě v Bruntále. „Ten nám tehdy řekl, ať jsme rádi, že máme v obci jenom lehké drogy," řekla úřednice.
Starosta Václav Vavřík míní, že mladí v obci vědí jenom velmi málo o škodlivosti marihuany. „Často se odvolávají na její léčebné účinky, ale to má jen v jídle. Při kouření marihuana obsahuje o polovinu více rakovinotvorných látek než tabák,“ říká starosta. „Pokud je kuřák konopí ještě kuřákem cigaret, nemusí si ani dávat věštit budoucnost. Každý lékař mu řekne, co ho čeká."
Věra Crhounková řekla, že zastupitelé mají podezření, že kuřáky a možná i pěstiteli marihuany jsou mladí lidé a děti v obci.
„Po roce 1989 chybí v malých obcích někdo, kdo by se dětem věnoval ve volném čase. Rodiče mají dnes v nezaměstnaností postiženém Bruntálsku často problémy sami se sebou,“ řekl starosta Rudné pod Pradědem Vavřík.
Starosta proto doufá, že by mohla děti a mladé v obci, kterým hrozí drogy, zaujmout například vznikající pobočka turistického oddílu z Olomouce. Ta má ve své náplni i protidrogovou prevence dětí školního věku. „Možná se nám trochu podaří omezit počet marihuanových vyhulenců,“ řekl starosta.
________________________________________________________________________

Boj s drogou je nešťastný
Mladá fronta DNES | 2.10.2003 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 1 | autor: JAROSLAV BAĎURA

K věci

Radní z Rudné pod Pradědem nechytili boj proti marihuaně za ten nejlepší konec. Úplný zákaz kouření totiž diskriminuje i kuřáky, kteří marihuanu v životě neviděli a ani ji neplánují ochutnat. Vždyť podle podobného schématu by mohli radní zakázat na diskotékách pití nápojů, protože mohou obsahovat drogy, a také konzumaci potravin. Co kdyby si někdo na disko přinesl chleba s marihuanou? To aby pak radní zakázali raději rovnou celé diskotéky. jaroslav.badura@mfdnes.cz
________________________________________________________________________

Mladí sní nebezpečný opiový sen
Hospodářské noviny | 2.10.2003 | rubrika: názory a komentáře | strana: 8 | autor: Igor Němec

Všechny civilizované státy vynakládají obrovské prostředky na boj proti drogám, zahrnující jak ty represivní, tak léčebné a preventivní. I přes toto úsilí jsme denně svědky drogových tragédií. Slýcháme, jak děti našich přátel "do toho spadly", a v hrůze očekáváme, zda to nebudou zítra naše děti.
Drogy však nejsou pouze osobní tragédií, ale společenským fenoménem postupně rozleptávajícím tradiční společenskou hierarchii a systém hodnot západní demokracie. Drogy zbavují jedince jeho kontrolních mechanismů, rozpouštějí jeho kulturní podmíněnost, sociální odpovědnost a často jej vystavují nezřízené manipulaci. Proto jsou drogy i otázkou politickou.
Vraťme se trochu do historie. Využití drog pro dosažení určitých politických cílů je známé už od dob opiových válek v Číně. Celkem tři ozbrojené střety v letech 1839 až 1860 mezi Čínou a Velkou Británií a Francií vedly ke kolonizaci svého času nejsilnější velmoci na Dálném východě.
Za druhé světové války Japonci rozdávali opium porobenému obyvatelstvu Mandžuska, aby se vyhnuli národnímu povstání.
Významná role v minulém století je připisována studentským nepokojům na konci šedesátých let. Železná opona a vlastní politická situace v roce 1968, spojená se sovětskou okupací země, nám poněkud zastřela to, co se tehdy v Evropě dělo. Pouliční války a masivní demonstrace jako projevy radikálního vystoupení mládeže v západoevropských zemích doslova otřásly základy tamních vlád a politických stran. Nepokoje sice zanedlouho utichly, ale od té doby už nebylo nic jako dříve.
Mládež a její hnutí vytvářející autonomní kulturu se stala novým, nebezpečným partnerem na politické šachovnici. O pár let později se však tento fenomén náhle zcela vytrácí.
Nevznikají nová hnutí, kulturu ovládají spolehlivé syndikáty bezmyšlenkovité zábavy. Významná část mládeže propadá drogám a žije svým "opiovým snem" bez většího zájmu o okolní dění. Politiku neguje, případně upadá do nereálných utopických vizí náboženských sekt. Mnozí v tom hledali obnovený zájem o duchovno, byl to však úlet na čistě chemické bázi.
Co se vlastně stalo? Proč se najednou svět tolik změnil? Proč se z politiky vytratil tak závažný fenomén, kterým byla mládež? Proč z politiky zmizel odvěký mezigenerační spor? Snad aby si politici oddechli, nebo proto, že jsou tu jiné, vážnější hrozby? Válka s terorismem je něco odlišného, i když i ona je s drogami více méně spojena.
Nabízí se hypotéza, zda nebylo vržení značného množství drog a pokusy s nimi, které byly v padesátých a šedesátých letech minulého století konány (zajímavé že i u nás), využity pro eliminaci mládežnických hnutí, která doslova vyděsila západní svět. Pokusy CIA s cílem prověřit možnosti ovládání revoltujících mas v hraničních situacích jsou zajímavým dokladem politického myšlení té doby.
Je třeba zdůraznit, že drogy jsou také (a především) skvělý byznys. Nejen z výsledků samotného prodeje, ale i z prostředků, které stát každoročně uvolňuje na řešení následků jejich užívání.
V současné době jsme přesvědčováni o tom, že boj s drogami je vlastně marný. Jeho výsledky nás o tom každodenně přesvědčují. Je ražena myšlenka, že užívání drog je v podstatě normální, že si ničím nezadá s tradičními prostředky, jako je alkohol, a že je třeba v této situaci vlastně řešit pouze otázku tvrdých či měkkých drog.
Politika dostává nové zadání, a to je otázka legalizace měkkých drog spojená s řadou jmen drogových specialistů i politiků (naposledy místopředseda vlády Petr Mareš). Je vytvářeno povědomí, že legalizace měkkých drog zabrání konzumaci tvrdých drog. Je to argumentace podobná té, že proti rumu budeme bojovat pivem, proti rakovině plic budeme bojovat kouřením "lehkých" cigaret.
Začíná se tak roztáčet podivný bludný kruh. Oficiálně se tvrdí, že drogy škodí, ale fetující mládeži se odstraňují rizika jejich užívání (testování extáze na diskotékách, výměna stříkaček a jehel), a dokonce i rizika právní (snahy o legalizaci měkkých drog). Několik tisíc mladých se sejde na technopárty, kde po řadu dnů, pod přímým vlivem dusajícího rytmu, alkoholu a drogy žijí v extázi. Žijí na plné pecky, na dlouho potom mají "vystaráno", není mnoho jiných věcí, jež by byly tak vzrušující.
Děsí mne představa, že takovému excitovanému davu už by stačilo jen několikrát za sebou zopakovat pár hesel či příkazů. To není moje zjitřená fantazie, vždyť to je známá, mnohokrát použitá technologie ovládání davu.
Boj proti drogám, tomuto "moru" současnosti, je příběhem o svědomí politiky a politiků. Vypovídá také o demokracii, která slouží lidem, jejich bytostným zájmům, a také o demokracii, která odmítá manipulaci s lidským vědomím. Manipulaci jako takovou, ne měkkou nebo tvrdou.
Nevěřím, že tento boj je marný. Musíme však chtít doopravdy všichni.
Autor, pražský radní (ODS), byl v letech 1993 až 1996 předsedou vládní protidrogové komise

* Proč se z politiky vytratil tak závažný fenomén, kterým byla mládež? Proč z politiky zmizel odvěký mezigenerační spor? Snad aby si politici oddechli?

Já ti odpovím:
- protože se dnešní mládeži otevřeli trochu víc oči, víc něž lidi v politice očekávali, a to co pak uviděli kolem sebe, jak si každý hrabe většinou jen pro sebe, nestará se o lidi kolem a to pod rouškou nějaké dobročinné organizace (vlády, parlamentu, sdružení, hnutí, církve…) a ještě kolem nařizuje kdo, jak, kde a co může člověk dělat a nedělat. Tak se mu již nechce honit za větrnými mlýny a raději si užívá života plnými doušky (někdy až k utonutí). Protože nežijeme po smrti, ale teď!

A dál už radši nic nepíšu, jelikož jsem se po přečtení tohoto článku strašně vytočil,
zase poukazuje na tradiční prostředky-alkohol, je asi kokot, že neví co všechno na světě způsobuje.

A manipulace s pařícím davem? Jedině za defenestraci vlády a nastolení tolerance a lásky. 
brdr

________________________________________________________________________

Informace policie v Královéhradeckém kraji
Zpravodajství ČTK | 1.10.2003 | 14:23 | rubrika: Právo a krimi - Královéhradecký kraj | autor: SJA

HRADEC KRÁLOVÉ 1. října (ČTK) - Z šíření toxikomanie podezírají policisté patnáctiletého chlapce z Broumova na Náchodsku. Během září údajně nejméně v deseti případech věnoval či vyměnil za cigarety sáčky s dvěma gramy marihuany. Policisté u chlapce našli také další drogu.
________________________________________________________________________

Patnáctiletý chlapec rozdával marihuanu
Mladá fronta DNES | 2.10.2003 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 2 | autor: (ČTK)

Broumov - Z šíření toxikomanie policisté podezírají patnáctiletého chlapce z Broumova. V září údajně nejméně desetkrát rozdával marihuanu nebo ji vyměňoval za cigarety. Policisté u něj našli také další drogu.
________________________________________________________________________

Konopí museli sklízet i policisté
Právo | 2.10.2003 | rubrika: Východní Čechy - Královéhradecký kraj, Pardubický kraj | strana: 10 | autor: (vf)

MARTÍNKOVICE - V domku obývaném v Martínkovicích na Náchodsku trojicí mužů ve věku od sedmadvaceti do jedenatřiceti let a v jeho okolí policisté našli a zabavili přes tři desítky rostlin konopí setého. Muži jsou podezřelí, že vypěstovali rostliny marihuany, schované mezi ostatní vesnickou vegetací. Dvacet rostlin policisté sklidili ještě ze záhonu, čtrnáct v polosuchém stavu zajistili na půdě rodinného domku.
________________________________________________________________________

Zájemcům prý drogu píchal
Plzeňský deník | 1.10.2003 | rubrika: Západní Čechy | strana: 15 | autor: PETR JEŽEK

Plzeň - Devatenáctiletý Petr Rozmahel ze Sokolova začínal ve čtrnácti s toluenem, po marihuaně mu bylo špatně, a proto poslední dva roky šňupal pervitin. Před senát plzeňského krajského soudu se včera dostal za to, že dodával drogu mladistvým a nezletilým a některým ji podle žalobce začátkem letošního roku dokonce píchal.
"Část obžaloby je pravdivá. Jednomu z mladistvých jsem drogu sehnal a aplikoval. Sám jsem pervitin bral dva až třikrát týdně. Ale mladým jsem nic nedával, neměli nárok," hájil se před soudem. Jedné ze zájemkyň prý na sobě ukázal, jak se droga aplikuje. "Měl jsem na stole dávku. Musel jsem odejít, a když jsem se vrátil, už tam nebylo nic. Řekla mi, že to chtěla jen vyzkoušet," popsal jeden z případů. Jindy prý mladí olizovali prázdná psaníčka od drogy. Pokud ho soud uzná vinným z distribuce drog, hrozí mu trest od osmi do 12 let vězení. Petr byl podle svých slov nejmladším ze sedmi sourozenců. Zámečníkem se nedoučil, pomáhal v pekárně, ve výrobně autodoplňků nebo v truhlárně. Nikde dlouho nevydržel a úřad práce ho opakovaně vyřadil ze seznamů žadatelů o práci, protože s nimi nespolupracoval. Sám se přihlásil do detoxikačního centra, ale vydržel v něm jen týden. "Dvakrát jsem se pokusil o sebevraždu. Jednou kvůli holce, podruhé jsem si dával za vinu smrt otce. Přihlásil jsem ye i na léčení na psychiatrii v Lounech, po měsíci jsem utekl. Snažím se vypadat jako tvrďák, ale ve skutečnosti jsem měkkej," tvrdil soudci mladík, který je ve vazbě v plzeňské věznici. Před soudem není poprvé. Čtyřikrát už dostal jako mladistvý podmíněné tresty nebo veřejně prospěšné práce za krádeže.
________________________________________________________________________

Pod vlivem drog zkolaboval
Olomoucký den | 1.10.2003 | rubrika: Z Moravy a Slezka | strana: 6 | autor: (ček)

Brno - Pervitin i opium měl v sobě sedmadvacetiletý Brňan, jenž zkolaboval při policejním výslechu. Policistům a zdravotníkům se ho podařilo oživit. Strážcům zákona se pak vzápětí podařilo rozplést zašmodrchané klubko vedoucí k dodavateli drog. "Zadržený, jenž byl navíc v celostátním pátrání, převzal dávku opia od čtyřiatřicetiletého muže z Frýdecko-Místecka," uvedla brněnská policejní mluvčí Jana Šípková. Policistům pak nedělalo sebemenší problém zjistit, že dodavatel drogy užíval pronajatý rodinný domek v Březové nad Svitavou. Nyní se nachází ve vazební věznici, hrozí mu až pětileté odnětí svobody.
________________________________________________________________________

S heroinem přes hranici
Literární noviny | 29.9.2003 | rubrika: Civilizace | strana: 5 | autor: Tomáš Vlach

Stojíme na tádžickém břehu řeky Pjandž: pouhých 300 metrů od nás už je Afghánistán. Zřetelně vidíme polonahé děti, pobíhající mezi hliněnými domky. Silný proud řeky hlasitě šumí, je začátek léta, a tak má Pjadž hodně vody z tajících ledovců. Údolí obklopují hory: začíná tu podhůří Hindukúše a Pamíru. Napohled idylický kout Střední Asie, ve skutečnosti jedna z největších drogových magistrál na světě. Právě tudy, přes řeku a pak dále do vnitrozemí, putují drogy ze sousedního Afghánistánu, kde odhady letošní sklizně trhají všechny rekordy.

Třicet dolarů za cestu

Droga, tedy z 90 procent čistý heroin, se vyrábí v tajných laboratořích ještě na afghánském území. Z Afghánistánu putují drogy několika směry. Buď přes Írán, Turecko a balkánské země do Evropy, nebo takzvanou "severní" cestou: přes země post-sovětské Střední Asie do centrálního Ruska a dále do Evropy. Pouť afghánského heroinu začíná v tajných skrýších na břehu Pjandže, odkud ho pašeráci po desítkách kilogramů přenášejí do Tádžikistánu.
Hornatý terén skýtá spoustu možností k úkrytu, a těch ozbrojené pašerácké skupiny, které tvoří vesměs zkušení afghánští válečníci, umí využít. Za jednu cestu přes hranici dostávají "chodci" 30 dolarů, což není nic v porovnání s cenou nákladu. Chodí až v desetičlenných skupinkách, aby případně dokázali vzdorovat pohraniční stráži. Nejúpornějšími protivníky jsou ruští pohraničníci, kteří na tomto úseku působí na základě mezivládní dohody. Pokud se obě skupiny potkají, končí to zpravidla přestřelkou, kdy létají i střely z kulometů a rakety. Afghánští pašeráci dobře vědí, že v případě dopadení jim v Tádžikistánu hrozí doživotní žalář, trest smrti místní úřady na cizince neuplatňují.
"Čas od času slyšíme v noci přestřelky, je to jako ve válce," říká učitel Kurbon z vesnice Kišty. Aktivita afghánských pašeráků podle něj neustala ani poté, co pohraničníci rozmístili v každé vesnici posádku. "Jsou schopní odstřelit vás kvůli maličkosti," ošívá se Kurbon při otázkách na spolupráci pašeráků s místními obyvateli. Trvá celou hodinu přemluvit ho, aby se jen zmínil o problému, o kterém tu ví každé malé dítě. Pašování drog je samozřejmě výnosné i pro místní, a tak se rádi do řetězce vloží v roli kurýrů z pohraničí do hlavního města Dušanbe. Protože nemají několik tisíc dolarů v hotovosti, berou si od afghánských pašeráků menší množství heroinu (to v místních poměrech znamená kolem jednoho kilogramu) na dluh. V mnoha případech se už stalo, že o zisk nějakým způsobem přišli (byli zatčeni či jim překupník nezaplatil), a nemohli proto dluh vrátit. Pašeráky ale takové výmluvy nezajímají. Když nezaplatí, v noci přijdou a ve vší tichosti si na afghánský břeh odvedou dlužníka nebo někoho z jeho rodiny, a drží ho do té doby, než se příbuzným podaří peníze sehnat. "Někteří tam byli i čtyři roky, a když věznitelé poznali, že rodina peníze opravdu nemá, pustili je. Ale museli si to odpracovat. Jako třeba můj soused, který byl volný až poté, co jim postavil mlýnici," říká Kurbon. Rukojmí nemají podle něj vyhráno ani poté, co se vrátí domů. Pokud se o jejich prohřešku dozví policie nebo místní tajná služba KGB, hrozí jim dvacetiletým žalářem a žádají úplatek okolo tisíce dolarů. Nicméně podle současných policejních statistik už hlavní vlna únosů pominula a většina rukojmích se vrátila domů. Na afghánské straně přesto zůstává několik desítek unesených občanů Tádžikistánu.

Stačí podplatit soudce

"Bohužel musím konstatovat, že po pádu Tálibánu se drogová situace v naší zemi nezlepšila, ale má naopak tendenci se zhoršovat," prohlašuje ředitel Národní protidrogové agentury generál Rustam Nazarov. Jen během první poloviny letošního roku zabavili jeho lidé 5 tun drog, z toho 3,5 tuny byl heroin. Někteří experti přitom udávají, že se bezpečnostním složkám podaří zachytit kolem 15 procent drog, putujících přes území Tádžikistánu. V zemi působí několik větších a řada menších kriminálních skupin, které se zabývají převozem drogy dále na západ. Pašování rozjíždějí ve velkém stylu: zatímco ještě před nedávnem najímaly drogové gangy jako kurýry nevinně vypadající babičky, nyní už dominují tajné schránky v útrobách automobilů. Pojmou desítky až stovky kilogramů a nelze je odhalit jinak než rozřezáním vozidla autogenem.
Tak jako v ostatních středoasijských zemích lze jenom spekulovat o tom, nakolik pašeráci využívají krytí z vysokých míst policie, tajných služeb či politických kruhů. "Ano, stává se to," odpovídá generál Nazarov na otázku, zda jsou do drogového byznysu namočeni příslušníci složek, kteří by naopak měli s tímto problémem bojovat. "Ale v poslední době se snažíme čistit bezpečnostní aparát od lidí, kteří se tam v době občanské války dostali náhodou. Dnešní generace pracuje už zodpovědně a poctivě," pokračuje generál.
Jeho slova občas potvrdí i místní televize, která pravidelně ukazuje reportáže o dopadených pašerácích a jejich komplicích z řad policejních důstojníků okresního formátu - zatím ale nebyla odhalena žádná větší ryba. Napojení narkomafie na státní aparát se v Tádžikistánu rozmohlo v letech občanské války a přetrvalo i dlouho po ní. Příkladem rizika, se kterým jsou spojeny pokusy o odhalení pašeráckých praktik, je dva roky stará vražda novináře Džumachona Chutamiho, který se tématu drog a pašeráků věnoval v místní televizi. Nepohodlným začal být až ve chvíli, kdy si chtěl natočit tváře šesti pašeráků, které policie zatkla při pokusu převézt v nákladním automobilu do Ruska zásilku heroinu. Proč takový rozruch až poté, co byli kurýři stejně v rukou policie? Mafie totiž spoléhala na to, že se podaří podplatit soudce a proces zastavit - což zmařilo zveřejnění podrobností případu a hlavně tváří a jmen pašeráků.

Autor je redaktorem Infoservisu
________________________________________________________________________

Neplatí daně a nevidíme na ně
Ekonom | 2.10.2003 | rubrika: Sonda | strana: 34 | autor: VLADIMÍRA BOHATOVÁ, SVĚTLANA RYSKOVÁ, VÁCLAV LÁSKA

Šedá ekonomika zastírá čtvrtinu HDP a vláda tvrdí, že už si to nedá líbit. Má na to? prosadí své odhodlání?

Podle realistických odhadů se velikost šedé ekonomiky v České republice blíží 25 procentům HDP - uvedl na třetím ročníku Ekonomického fóra Hospodářských novin v červnu 2003 premiér Vladimír Špidla. "Částka, o kterou přichází stát díky stínové a černé ekonomice, přesahuje dvě stě miliard korun ročně a naší ambicí je v dohledné době ji zdanit alespoň z deseti procent."

KAŽDÝ ČTVRTÝ NAČERNO. Když ekonomové Jan Hanousek z CERGE a Filip Palda z École National d'Administration v Montrealu zpracovávali pro Světovou banku studii o nelegální ekonomice, nechali si udělat průzkum na reprezentativním vzorku více než tisícovky Čechů. Každý čtvrtý dotázaný přiznal, že si vydělává načerno. Každý druhý připustil, že je "zákazníkem" stínového podnikání, že si nechá občas spravit auto nebo udělat drobné instalatérské práce bez potvrzení. Jiní experti nabízejí jiná čísla, ale ani ta nejsou malá. Na Hanouskově a Paldově průzkumu je však nejotřesnější, že jen málokdo z dotázaných se obával nějakého postihu za obživu ve stínu ekonomiky. Na rozdíl od Spojených států, kde je internetová stránka amerického berního úřadu IRS plná odstrašujících příkladů neplatičů daní, u nás nesmí Ministerstvo financí jejich jména zveřejnit. Dá se jen těžko definovat, co všechno spadá do oblasti šedé ekonomiky. Může to být práce načerno, ubytování v soukromí, zatajení části příjmů až po daňové podvody, celní úniky či úvěrové podvody. Šedá ekonomika se tak může přelít do ekonomiky černé. Do ní zpravidla spadají podvody, pašování, nelegální podnikání, prodej zbraní a drog. Nebezpečí šedé ekonomiky často spočívá v tom, že demoralizuje podnikatelské prostředí a vytváří podmínky pro plíživý přechod k černé ekonomice. Otevírá tak cestu k závažné trestné činnosti, často organizované v mezinárodním měřítku. Vláda řekla: Dost! Druhá etapa reformy veřejných financí by od příštího roku měla spočívat především v boji proti šedé ekonomice, zvláště tam, kde má za spojence zločin. Otázkou je, zda máme dost účinných nástrojů, jak plánovaná opatření uvést do života.

DOPLÁCÍME VŠICHNI. Škody způsobené hospodářskou kriminalitou, která jde se šedou ekonomikou ruku v ruce, tvoří v České republice 80 procent z celkových škod způsobených kriminální činností. Vyplývá to z celosvětové studie, kterou letos v září zveřejnila světová poradenská společnost PricewaterhouseCoopers. Je nebezpečná nejen v tom, že okrádá státní rozpočet, finanční instituce a podniky, ale nepřímo poškozuje i občana. Například tím, že jeden podnikatel doplatí na podvody druhého, jeho podnik zkrachuje a řada lidí přijde o práci. Jako příklad může sloužit kauza jednoho z nedávno odhalených podvodníků. Jistý pětatřicetiletý muž ze Vsetínska má od roku 1998 na svědomí podvodné fakturační nákupy za více než patnáct milionů korun. Strážcům zákona se ho podařilo zadržet až letos v září. Pod smyšlenými jmény a s pozměněnými doklady totožnosti objednával od velkovýrobců na fakturu nejrůznější potravinářské zboží: mraženou drůbež, masné výrobky, sýry, živá zvířata, koření, zkrátka vše, co se dalo na fakturu pořídit. Vyhýbal se osobnímu jednání, střídal adresy, všechno sám telefonicky domluvil, ale pak na místo poslal s finanční zálohou řidiče, jenž zboží na fakturu nakoupil. Podvodník pak mobilem navigoval šoféra s naloženým autem na určité místo. Tam už byl připraven jiný řidič, který zboží přeložil do svého vozu a podle podvodníkových pokynů je odvezl. Pachateli se zatím podařilo prokázat padesát takovýchto nákupů od čtyřiceti firem. Za pět let činnosti se mu podařilo přivést na pokraj krachu desítky drobných podnikatelů a nemusíme ani zdůrazňovat, že své příjmy z prodeje zboží, které podvodně na faktury získal, nezdanil. Více než třetina podniků na celém světě se v posledních dvou letech stala obětí hospodářské kriminality. Průměrná ztráta každého z nich přesáhla dva miliony dolarů. Mezi západoevropskými společnostmi mělo v letech 2001 až 2002 zkušenost s hospodářskou kriminalitou 34 procent firem, v Česku to bylo 27 procent. "Česko sice vykazuje lepší výsledek než západní Evropa, ale je to ošidné číslo. Ve srovnání se zeměmi Evropské unie odhalíme totiž menší procento případů," vysvětluje Helena Čadanová, jedna z autorek studie PricewaterhouseCoopers. Latentní trestná činnost v oblasti hospodářské kriminality, která se nikdy nedostane před soud, představuje asi 80 procent z celkového počtu trestných činů.

JE TO PODVOD. Společným jmenovatelem aktivit, které se skrývají pod pojmem šedá ekonomika, bývá podvod v různých podobách. Nejběžnější jsou daňové podvody, zkreslování příjmů a výdajů, podnikání načerno, neplacení pojistného až po neoprávněné inkasování DPH, úvěrové podvody či obcházení zákona o konkurzu a vyrovnání. Paleta možností, jak přesvědčit úředníky finančních úřadů, že podnikání je ve skutečnosti zcela prodělečná aktivita, je neobyčejně pestrá a stále se obohacuje. Již na vojně se při ostrých cvičných střelbách říká: Co nezvládne puška, to napraví tužka. Stejně tak výsledky práce podnikatele řádně upraví a správně "narovná" až tužka v rukou daňového poradce při vyplňování daňového přiznání. Ale zatímco vojín propichující tužkou desítku terče maskuje svůj neúspěch, podnikatel kouzly s čísly povětšinou skrývá svůj úspěch, který odmítá přiznat svému daňovému úřadu. Těmi nejprimitivnějšími aktivitami, se kterými se lze setkat, je nevystavování dokladů za provedené služby či prodané zboží. Mezi běžné praktiky stále ještě patří umělé vytváření nákladů za využití zákonem stanovené výše nezdanitelného jednorázového příjmu na osobu. V praxi to může vypadat například tak, že podnikatel obejde vysokoškolské koleje a nechá si od studentů vystavit doklad, že pro něj provedli jednorázovou službu za 10 tisíc korun (je jedno jestli je to překlad obchodní korespondence z cizího jazyka, nebo zpracování firemních dat na počítači). Za to podnikatel studentovi dá pětistovku a sníží si daň o přibližně tři tisíce. Obchod je dokonán. Ač to vypadá primitivně, stát tak tratí na daních miliony. Roste však počet podnikatelů, kteří se už ani nezatěžují zkreslováním ekonomických výsledků. Čím dál, tím častěji dělají mrtvého brouka, protože přišli na to, že krácení daně je horší než nezaplatit daň vůbec. Proto si vláda řekla, že na primitivní praktiky použije primitivní řešení, a rozhodla se zavést minimální daň a minimální pojištění pro živnostníky. Skeptici však upozorňují na to, že účinnost nemusí být tak velká, jak by si vláda přála. Řada drobných živnostníků se totiž může definitivně přesunout ze skupiny "zakrývám příjmy" do skupiny "tajím své podnikání", tedy z oblasti šedé na pokraj černé ekonomiky. S trochou nadsázky se dá říci, že stanou bok po boku drogovým dealerům, pasákům či prostitutkám, kteří mají také nezdaněné příjmy, ale ty už pocházející z nelegální nebo přímo trestné činnosti. "I takováto běžná kriminalita napáchá mnohamilionové škody, natož pak ty miliardové, které jsou stále v řešení, " říká Miroslav Scheinost z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP). Má prý tím na mysli případ CS Fondy. Na stejně "mrtvém bodě" je případ zkrachovalé Union banky, obchodníka s cennými papíry KTP Quantum či ekonomická větev případu bývalého sekretáře Ministerstva zahraničí Karla Srby.

JEŠTĚ V RÁMCI ZÁKONA. Snaha odvádět co nejnižší daně vede podnikatele k investování do společnosti v off-shorové zóně. Je to legální, ale obcházením českých daňových zákonů státní pokladna přichází o část peněz. Pro názornost jeden velmi jednoduchý příklad: Český podnikatel Fousek uzavře významný kontrakt. Zisk z tohoto obchodu se odhaduje na 50 milionů korun. A jako prostředník se objeví společnost Alfa Limited se sídlem na Kajmanských ostrovech, která inkasuje 30 milionů korun jako zprostředkovatelskou odměnu. Tedy zisk z obchodu, a tím i daňový základ, se snižuje o 30 milionů korun. To, že společnost Alfa Limited patří panu Fouskovi, už nikoho nezajímá. A i kdyby, stejně to nezjistí. Touha platit co nejmenší daně přiměla tisíce českých podnikatelů založit si společnost v některém z daňových rájů. Mezi klasické daňové ráje se řadí země, kde podnikatelé po zaplacení určitého pevného poplatku již neplatí žádné daně, nemusejí vést žádné účetnictví ani vykazovat žádné příjmy. Za daňové ráje se však označují také některé vyspělé státy, které nabízejí daňová zvýhodnění třeba jen u dílčích daní. V klasickém daňovém ráji se náklady na existenci společnosti skládají z jednorázové ceny za založení firmy a z každoročního poplatku za správu společnosti. V součtu tak poplatky za první rok obvykle dosahují jednoho až dvou tisíc liber, přibližně 50 až 100 tisíc korun. V některých zemích se navíc náklady zvyšují o povinnost ověřit hospodaření auditorem. Aby se pobyt v daňové oáze české firmě vyplatil, měla by mít hrubý zisk minimálně půl milionu korun. Mezi evropské země, jejichž některá daňová opatření jsou natolik výhodná, že lákají podnikatele z cizích zemí, patří Gibraltar, Malta, Lucembursko, Lichtenštejnsko, Švýcarsko, Nizozemsko a Velká Británie. Do módy se vrací Kypr, dříve populární daňový ráj, zapomenutý kvůli vysokým poplatkům, zpřísněným zákonům a pochybným kauzám. Začal zde totiž platit zákon, podle kterého je možné prodávat a nakupovat akcie a jiné finanční prostředky bez zdanění. V Česku se neplatí daň pouze tehdy, držíte-li po nákupu akcie nejméně půl roku ve vlastnictví; na Slovensku je musíte vlastnit dokonce tři roky. Na Kypru můžete prodávat třeba z hodiny na hodinu a daň neplatíte. Centrem tradičních daňových rájů je však stále Střední Amerika a oblast Karibiku. Mezi nejpopulárnější země pro české podnikatele patří Seychelly, Svatý Vincent, Grenada a Britské Panenské ostrovy. Mimo karibskou oblast je zájem především o Jihoafrickou republiku, Hongkong a Singapur. Založení společnosti zde však není příliš levnou záležitostí a firmy navíc bojují s místní byrokracií. Výhodné daně nabízejí také některé státy USA, například Nevada, Wyoming a Delaware. Některé dříve populární daňové ráje ale napojením na šedou ekonomiku a prováděním pochybných finančních operací získaly natolik špatnou pověst, že to zdiskreditovalo celou tamější politiku daňových úlev a firmy se od nich začaly odvracet. Typickým příkladem jsou Bahamy, postupně opadnul zájem také o Dominikánskou republiku, Niue, Belize a Vanuatu. Například na Vanuatu, kde je pouze několik kilometrů silnic a žije zde pár tisícovek lidí, si mohli podnikatelé registrovat i své auto. Ke cti osob, které služeb off-shorových společností využívají, je třeba říci, že takto triviální způsoby krácení daně často nepraktikují a vymýšlejí daleko elegantnější a sofistikovanější způsoby, které se někdy dají nazvat až uměleckým dílem. Často při tom užívají i mnohých nejasností a mezer v českých zákonech, takže nelze jednoznačně říci, že jednají protizákonně. Ovšem již samotný fakt, že firma přenese své aktivity do daňových rájů, je podezřelý a státu by se vyplatilo je sledovat.

SÍŤ NA VELKÉ RYBY. Prokazování velkých podvodů, ať už spadají do oblasti šedé či černé ekonomiky, vyžaduje spolupráci policie, specialistů Ministerstva financí a státní prokuratury. Neobejde se bez účinné součinnosti s institucemi, přes které peníze z šedé a černé ekonomiky protékají. Názorně to ukazuje jeden z případů praní špinavých peněz, který nedávno odhalili policisté z Odboru výnosů a praní peněz Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Devětatřicetiletou ženu asijského původu zadrželi bezprostředně po jejím příletu z Vietnamu na letišti v Praze-Ruzyni. Kromě tak zvaného praní špinavých peněz byla obviněna také z trestného činu nedovoleného podnikání, za což jí hrozí trest odnětí svobody až do výše 5 let. Zprostředkovala převody peněz do zahraničí a k tomu využívala bankovní účty dalších osob asijského původu žijících a podnikajících v České republice. Čísla účtů získávala pod nejrůznějšími záminkami. Policie ČR zjistila, že v průběhu roku 2001 takovým způsobem do zahraničí převedla nejméně 12 milionů korun. Podnět k šetření dostala Policie ČR od finančně analytického útvaru (FAÚ) Ministerstva financí ČR, který zaznamenal pohyb vysokých finančních částek na některých účtech. V uvedeném případě nebylo jednání obviněné nebezpečné pouze pro společnost, ale způsobilo problémy také těm, kteří dali své účty k dispozici, i když nevědomky. Převáděné finanční prostředky byly totiž z hlediska správce daně chápány jako příjmy podléhající dani, a proto jim byla vyměřena odpovídající daň často v několikamilionové výši, třebaže se de facto nejednalo o peníze, s nimiž mohli disponovat a které sami vydělali. Věc ale neoznámili pro neznalost zákona a také v obavě z trestního stíhání vlastní osoby. Policie přepokládá, že osob, které takto umožňují podobné převody, je více, než se dosud podařilo zjistit. Mimochodem to vyplývá i ze zprávy, kterou předložilo Ministerstvo vnitra parlamentu o veřejném pořádku a vnitřní bezpečnosti. Převody finančních prostředků do zahraničí se stávají velkým problémem. Cílovými zeměmi jsou zejména Čína, Vietnam, země bývalého Sovětského svazu a Hongkong. Přitom rozbory FAÚ ukazují, že mají souvislost s trestnou činností organizovanou v mezinárodním měřítku. Odhalení a potrestání pachatelů však často naráží na to, že s cílovými zeměmi většinou nemá Česká republika žádnou dohodu o spolupráci.

V PRVNÍ LINII BOJE proti praní špinavých peněz dnes stojí banky. Shromažďují a předávají FAÚ informace, které mohou vést k odhalení praní špinavých peněz, podvodů, daňových úniků a dalších trestných činů provázejících černou, ale i šedou ekonomiku. Mají vnitřní systémy monitorování podezřelých operací, které musejí odpovídat požadavkům zákona o praní špinavých peněz. Banky školí své pracovníky, aby uměli identifikovat podezřelé transakce v první linii, tedy přímo v kontaktu se zákazníkem. Pracovníci FAÚ tvrdí, že spolupráce s bankami je na dobré úrovni a bdí nad ní dozorové orgány ČNB, které mohou neplnění informační povinnosti pokutovat. Pokud by se některá banka dostala do podezření, že nespolupracuje, poškodilo by to její dobré jméno, a to si žádná nemůže dovolit. Oznamovací povinnost má dnes kromě bank celá řada dalších subjektů. K těm hlavním patří obchodníci s cennými papíry, realitní kanceláře či kasina. Brzy by se jejich počet měl ještě rozšířit podle novely směrnice EU i na notáře, advokáty, externí účetní a auditory. V zemích EU se o novele živě diskutuje, některé státy ji už vtělily do své legislativy, jiné zatím ne. Zejména advokátní komory mají obavy, aby se advokáti neocitli v rozporuplném postavení, kdy mají na jedné straně chránit zájmy klienta a na druhé oznamovat, že dělá podezřelé finanční transakce. Oznamovací povinnost by se však neměla vztahovat přímo na advokátní praxi, ale na ostatní aktivity - například zastupování na valných hromadách a podobně. Také Česká republika se bude muset vyrovnat s požadavkem Směrnice EU o rozšíření informační povinnosti o podezřelých transakcích na větší počet subjektů. Návrh byl již zapracován do novely zákona o praní špinavých peněz, ale tu parlament zatím odložil. Zalobbovali zřejmě čeští advokáti, kteří sdílejí obavy svých západoevropských kolegů a čekají, zřejmě zbytečně, zda rozšíření informační povinnosti projde do legislativy všech zemí Evropské unie. Součástí novely zákona o praní špinavých peněz jsou však také opatření proti financování teroristické činnosti, která musí Česká republika začlenit do své legislativy, aby splnila podmínku ratifikace Mezinárodní úmluvy o potlačování financování terorismu, přijaté Radou bezpečnosti OSN. Všechno nasvědčuje tomu, že boj proti šedé a černé ekonomice, proti praní špinavých peněz a financování terorismu se tak bude dotýkat stále většího počtu lidí. Za kultivaci podnikatelského prostředí a omezení prostoru pro podvody všeho druhu budeme muset zaplatit ztrátou části svého soukromí. Musíme se smířit s tím, že informace o našich aktivitách a penězích se stávají vlastnictvím státu a doufat, že budou dobře zajištěny proti zneužití.

Opatření v boji proti šedé ekonomice

* Zavedení povinné minimální daně pro živnostníky ve výši poloviny průměrné mzdy v zemi
* Účinnější daňová kontrola
* Efektivnější činnost daňové a celní správy
* Nový zákon upravující mezinárodní spolupráci při vymáhání daní
* Zřízení finanční policie
* Platby v hotovosti omezit částkou do 500 000 korun
* Zákaz prodeje lihovin a tabáku na tržištích
* Kolkování lihovin
* Povinnost evidovat tržby v hotovosti v registračních pokladnách na tržištích
* Posílení kontrol největších podniků
* Přísnější dohled nad službami, taxikáři a podnikateli v cestovním ruchu
* Zákaz vydávat živnostenské oprávnění žadateli, který dluží na daních a sociálním pojištění
* Tvrdší stíhání nelegálního zaměstnávání cizinců
* Majetková přiznání
* Sjednocení DPH
* Účinný zákon proti střetu zájmů
* Trestní odpovědnost právnických osob

JAK SI VEDOU ČEŠI

* Obětí hospodářské kriminality se stalo 27 procent firem
* Škodu přesahující 1 milion dolarů utrpělo pět procent českých firem
* Nejčastějším odhaleným deliktem je zpronevěra majetku
* Do budoucna firmy očekávají nárůst korupce a počítačové kriminality
* Jen jedno procento firem podporuje a chrání své zaměstnance při oznamování podvodů
* Nezdaněné příjmy (odhad za rok 2002) 80 miliard korun
* Mzdy, vyplácené načerno 35 miliard korun
* Nevykázané tržby v různých obchodech 120 miliard korun

Zdroj: PricewaterhouseCoopers a Stínová ekonomika - autor Martin Fassmann
________________________________________________________________________

Lehké cigarety škodí víc než obyčejné
Hospodářské noviny | 2.10.2003 | rubrika: zdraví pro ženy | strana: 5 | autor: Markéta Grosmanová

KOUŘENÍ: V zemích Evropské unie již nemají být na krabičkách nápisy light a mild

* Krabičky cigaret s označením light a mild začaly od včerejšího dne mizet z trafik v Evropské unii. V červnu příštího roku to čeká i Českou republiku. Důvod? Nápisy byly matoucí. Vzbuzovaly v kuřácích iluzi, že kouří bezpečnější cigarety. A to není pravda.

Kuřáci se v podstatě stali obětí podvodu. Zvláště reklamní kampaně - například s heslem "Lehce si užívám" - vytvářely představu o tom, že existuje zdravější cigareta, která obsahuje méně rakovinotvorných látek. Opak je ale pravdou. Light, respektive mild, sice obsahují podle údajů výrobce méně nikotinu a dehtu, skutečnost je však složitější. Dokonce lze říci, že lehké cigarety mají na zdraví člověka ještě o něco horší vliv.
Problémy jsou hned dva. Prvním je právě nízký obsah nikotinu. "Naprostá většina kuřáků je na nikotinu závislých, potřebuje tedy svou denní dávku drogy. Pokud kouří lehkou cigaretu, musí jich vykouřit víc. A kouří je jinak než silné cigarety - až do konce, častěji, hlouběji a déle kouř inhalují. Protože tabákový kouř obsahuje čtyři až pět tisíc látek, z nich 43 rakovinotvorných, dostávají tak do svého těla mnohem větší dávku škodlivin než ze silné cigarety," vysvětluje Eva Králíková, CSc., z Ústavu hygieny a epidemiologie l. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Živý kuřák

Druhým důvodem je poněkud matoucí označení na krabičkách cigaret, které uvádí obsah dehtů. Vychází totiž z měření "kouřícího stroje", který určitým standardním způsobem "vykouří" určitý počet cigaret a spočítá průměrnou hodnotu dehtů z nashromážděného kouře. Kouří-li však živý kuřák jinak (jiný počet tahů, pod jiným tlakem), je to, co vdechne, zcela odlišné. Kromě toho jednou z technologií používaných u "lightek" jsou drobné perforace kolem filtru. "Živý kuřák ale právě tam cigaretu většinou drží, perforace tak ucpe a falešný vzduch, který v případě kouřícího stroje vdechovaný dým ředil, se nekoná," popisuje složitost problému Eva Králíková.
Posledním důležitým faktem je to, že dehty dnes nejsou, pokud jde o posouzení vlivu na zdraví, tím nejpodstatnějším. Ukázalo se totiž, že v tabákovém kouři lehkých cigaret se velmi zvyšuje obsah některých vysoce účinných látek vyvolávajících rakovinu (například nitrosaminů). "Uvádět jejich obsah na krabičce však dnes není zákonnou povinností - než se k tomu dopracujeme, mnoho kuřáků na to doplatí zdravím nebo životem," dodává lékařka.

Ženy v ohrožení

Dalším podstatným nebezpečím je i to, že v plicích kuřáků se vlivem light cigaret tvoří jiné nádory. Jejich vyléčení bývá totiž mnohem obtížnější než těch, které zavinily normální cigarety. "Tyto nádory se nacházejí až v nejzazších plicních sklípcích, kam se kouř z běžné cigarety nedostane. Je to způsobeno tím, že kuřák lightek musí hlouběji a déle inhalovat, aby z lightky dostal svou dávku nikotinu. Tím pádem je plicní tkáň vystavena delšímu a intenzívnějšímu působení škodlivin. Navíc je tkáň v těchto místech citlivější," vysvětluje Eva Králíková.
Light cigarety kouří více ženy než muži. Počet kuřaček, stejně jako počet těch, které umřou na rakovinu plic, se v Česku stále zvyšuje. Ženy obecně cigarety ohrožují více než muže. Navíc ještě svému zdraví škodí iluzí, že riziko slabších cigaret je menší. "Budou-li ženy kouřit jako muži, budou umírat jako muži. Dokonce lze říci, že budou umírat trochu více, a to vzhledem k vlivu kouření například na pohlavní hormony. Kouření totiž snižuje hladinu aktivních ženských hormonů, proto mají kuřačky asi o dva roky dříve menopauzu než nekuřačky," říká Eva Králíková. Právě ženám by podle ní mohlo nové pravidlo označování cigaret pomoci pochopit, že ani lightka není bezpečná cigareta - taková neexistuje.
________________________________________________________________________

Colin Farrell byl kvůli drogám na dně
Zpravodajství ČTK | 1.10.2003 | 10:36 | rubrika: Mix zajímavostí - USA, Kanada a OSN | autor: LUK

(ČTK nabízí k této zprávě foto v databázi Kaleidoskop)
LOS ANGELES 1. října (ČTK) - Irský herec Colin Farrel toho stihne spolykat opravdu požehnaně. Na radu psychologa kdysi sestavil seznam, jaké drogy během týdne zkonzumuje, a sám prý byl výsledkem překvapen. Sedmadvacetiletá hvězda filmu Telefonní budka to dotáhla na 20 tabletek Extáze, čtyři gramy kokainu, šest dávek Pervitinu, 14 gramů hašiše, tři lahve Jacka Danielse, dvanáct lahví červeného vína, 60 piv a navrch ještě za den asi čtyřicítku cigaret.

V rozhovoru pro magazín Radio Times se Farrell přiznal, že byl před časem téměř na dně a kvůli depresím zašel k psychologovi, který ho požádal o sepsání všeho, co stihne Colin za týden zkonzumovat. "A vy se divíte, že máte deprese?" zeptal se doktor po přečtení seznamu.

Ty doby jsou však už snad pryč, teď už se Colin opájí spíše hereckým úspěchem. Navíc je z něj už několik dnů šťastný tatínek, když mu jeho o šest let starší přítelkyně a modelka Kim Bordenaveová porodila bezmála tři a půlkilogramového syna. "Miluji děti, ale trápím se tím, že jsem zplodil potomka do svého šíleného života," říká Farrell, který se blýskl ve filmech Daredevil, Hartova válka, Minority Report nebo S.W.A.T - Jednotka rychlého nasazení. Sám sebe se prý ptá, zda dokáže kvůli dítěti dostatečně dlouho nemyslet jen sám na sebe.

luk dr
________________________________________________________________________

Ženě ze Šumperska hrozí až osm let vězení za křivou výpověď
Zpravodajství ČTK | 1.10.2003 | 14:51 | rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj | autor: ORV

ŠUMPERK 1. října (ČTK) - Až osm let vězení hrozí třiadvacetileté ženě ze Šumperska, kterou policisté podezřívají z křivé výpovědi. U soudu vypověděla opak toho, co řekla vyšetřovatelům při výslechu, řekl dnes ČTK tiskový mluvčí šumperské policie Josef Ostřanský.

Žena podle něj ve své výpovědi na policii prohlásila, že jí muž stíhaný pro drogové delikty dával pervitin. Mimo jiné na základě jejího vyjádření se případ dostal před soud. Tam ale své tvrzení jako svědkyně popřela.

"Vzhledem k tomu, že vědomě uvedla nepravdu o okolnosti, která měla význam pro rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení, dopustila se křivé výpovědi," prohlásil policejní mluvčí.

Vladimír Onderka fez
________________________________________________________________________

ČR na jednání Interpolu hovořila o informačním systému I-24-7
Zpravodajství ČTK | 1.10.2003 | 13:02 | rubrika: Politika - Evropa, ES, NATO | autor: BOH

BENIDORM (Španělsko)/PRAHA 1. října (ČTK) - Česká republika se při jednání na 72. valném shromáždění Mezinárodní organizace kriminální policie (Interpol), které zasedá od pondělí ve španělském letovisku Benidorm, zaměřila na debatu o napojení na informační systém Interpolu. ČTK to dnes řekl náměstek policejního prezidenta Oldřich Martinů, který ČR zastupuje.

Shromáždění schválilo smlouvu s Organizací Spojených národů pro výchovu vědu a kulturu (UNESCO) o přístupu UNESCO do databáze odcizených uměleckých děl, kterou vede Interpol. Dále rozhodlo, že Interpol uzavře smlouvu se zvláštním tribunálem pro zločiny proti lidskosti v Sieře Leone a Evropskou centrální bankou (ECB) o výměně informací o padělání eura.

Globální informační systém Interpolu je nová softwarová verze prohledávání informací, které mezi sebou sdílejí členské země. Jmenuje se I-24-7, protože může pracovat 24 hodin denně po sedm dní v týdnu. Martinů řekl, že ČR byla jednou z prvních zemí, které se k němu připojily.

Vysvětlil, že I-24-7 pomáhá například při pátrání po osobách, vozidlech nebo uměleckých dílech. V současnosti je do systému napojena prakticky celá Evropa a USA. Mimo je naopak většina Afriky a jihovýchodní Asie.

Martinů podtrhl, že jde o on-line propojení, v němž oproti minulému spojení s databázemi v ústředí Interpolu v Lyonu po zadání dotazu nenásleduje žádná časová prodleva.

Nyní jde podle něho o to, aby kromě národní ústředny Interpolu mohly systém využívat i další policejní útvary a policisté v regionech. Kvůli tomu bude třeba propojit přímé zabezpečené spojení do Lyonu s policejním intranetovým systémem, podotkl.

Významným bodem jednání bylo téma obchodu s drogami a téma organizovaného zločinu.

Účastníci hovořili problémech, které jsou spojeny se syntetickými drogami. Martinů poznamenal, že syntetickou cestou dokáže drogové podsvětí za pomoci přístrojů vyrábět dokonce kokain a heroin. Přítomní zhlédli film, na kterém je činnost jednoho takového přístroje předvedena.

Organizovaný zločin se podle hodnocení Interpolu stále více globalizuje. Martinů řekl, že nezbytný je mnohostranný přístup, tedy současné zapojení policistů, státních zástupců nebo i OSN.

Jednání valného shromáždění skončí v pátek přijetím závěrečné rezoluce a volbou delegátů do výkonného výboru.

boh ank
________________________________________________________________________

Březová nad Svitavou: Policisté objevili novou laboratoř
Mladá fronta DNES | 2.10.2003 | rubrika: Kraj Pardubický | strana: 1 | autor: (vid)

Z celého kraje DNES

V Březové nad Svitavou na Svitavsku objevili kriminalisté v jednom z rodinných domů laboratoř na výrobu pervitinu. Policisté vyšetřují třiačtyřicetiletého muže z Frýdku-Místku, který ji měl využívat a jemuž nyní hrozí až pět let vězení za výrobu a prodej drog.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk | 2.10.2003 | rubrika: Čechy | strana: 4

* Těžká žena

STOD (ben) - Hasiči z Plzně pomáhali na žádost zdravotníků s převozem pacientky vážící 150 kg. Hasiči těžkou pacientku naložili i s postelí do vozidla Citroen Jumper a převezli ze Stodu do fakultní nemocnice v Plzni.

* Rozdávala drogu

PARDUBICE (krč) Ženu (22) policisté obvinili, že po Pardubicích prodávala pervitin. Trestné bylo i to, když ho v některých případech rozdávala zadarmo. Nyní jí hrozí až pět let vězení.
________________________________________________________________________

Námořníci se vzbouřili kvůli kokainu
Metro | 1.10.2003 | rubrika: Notes | strana: 6 | autor: (ČTK)

Opravdovou a nefalšovanou vzpouru námořníků, po níž musela padesátičlennou posádku zadržet policie, zažil kapitán nikaragujské humří lodi jménem Ninoska.

Mořští vlci povstali proti svému kapitánovi kvůli patnáctikilovému balíčku kokainu, který vylovili z moře. Zatímco námořníci si chtěli kokain rozdělit, kapitán a hrstka jemu věrných se rozhodli drogu čestně odevzdat policii. To se ale vůbec nelíbilo vzbouřencům, kteří kapitána s desítkou námořníku zabarikádovali na můstku a začali se prát o to, kdo a kolik kokainu si vezme. Zapomněli ale, že na můstku je vysílačka - a tou kapitán přivolal na pomoc policii.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma