Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 01.10.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Příklady z posledních týdnů
Olomoucký den | 30.9.2003 | rubrika: Olomoucko | strana: 9 | autor: hah

- Na jednotce intenzivní péče olomoucké fakultní nemocnice skončil čtrnáctiletý školák poté, co vykouřil cigaretu obsahující drogu. Koupil ji za padesát korun od dvanáctiletého hocha.
- Čtyři učni šumperského odborného učiliště se přiotrávili odvarem z durmanu. Tři z nich skončili v nemocnici, kam je odvezla záchranná služba. Mladíci ve věku 16 a 17 let zkonzumovali odvar při praxi na pile v Rapotíně na Šumpersku. Durman obsahuje zákeřný atropin, jehož i malé množství může způsobit smrt udušením nebo paralyzovat nervovou soustavu.
- Na Jesenicku zabavili policisté více než dvě desítky rostlin konopí, z něhož se získává marihuana. Vypěstoval si je třiadvacetiletý mladík, kterého nyní stíhá policie.
________________________________________________________________________

Dlouhodobější uživatelé drog už sami vědí, že jsou v průšvihu
Chebský deník | 30.9.2003 | rubrika: Lokální | strana: 8 | autor: VLADIMÍR KUČERA

Cheb - Šestadvacetiletý Roman Glaser z Aše pracuje už půl roku v Chebu jako streetworker. Skupinou lidí, na něž se v ulicích zaměřuje, jsou zejména uživatelé drog, kteří se ocitli v nějaké krizové situaci, se kterou si sami nevědí rady. Hovořili jsme s ním nejen o tom, co může nešťastným na zcestí nabídnout.
Jak jste se k práci streetworkera v Chebu dostal?

"V Chebu a nejbližším okolí působím od dubna. Dva roky jsem už v podobné funkci pomáhal, pod vedením Společenství Jan 10, v Aši. Jan 10 je organizace sídlící v Dolním Žandově, která poskytuje své služby také formou preventivního působení i v Mariánských Lázních, Sokolově, Kraslicích a Chodově. Ovšem už v dřívější době jsem se o problematiku drog zajímal takzvaně z vlastní iniciativy. Absolvoval jsem rovněž praxi ve známém pražském Drop-Inu, zaměřeném na prevenci drogových závislostí a AIDS."
Co můžete lidem v nesnázích nabídnout?

"Základem je výměnný program, který znamená poskytnutí nových injekčních stříkaček za odevzdané použité. Dále v Chebu, spolu s kolegou Petrem Furiakem, zajišťujeme zprostředkování léčby nebo odborné pomoci. Býváme k dispozici také jako asistenti při vyřizování různých administrativních záležitostí. Klientům pomáháme i při hledání zaměstnání. Další důležitou součástí naší práce je testování na HIV pozitivitu. Veškeré služby poskytujeme zcela zdarma. Snažíme se svým dílem přispět k ochraně společnosti před riziky spojenými s užíváním návykových látek. Prioritou naší činnosti zůstává kontakt s lidmi - s myšlenkou, že pro každého člověka na světě existuje způsob pomoci."
Prozradíte nám, jaká látka je v Chebu, podle vašich zkušeností, nejvíce zneužívána? "Po marihuaně, která už není výjimečná nikde v České republice, jasně vede pervitin. Pomyslnou třetí příčku obsazuje na Chebsku heroin. Za jeho distribucí častokrát stojí vietnamští podnikavci."
Pomáháte také studentům?
"Nejvíc klientů evidujeme z řad nezaměstnaných mužů. Pomáháme asi čtyřicítce pravidelných zákazníků. Studentů je mezi nimi velice málo. Ovšem rádi bychom své služby poskytovali i jim a ostatním náctiletým. S mladými je to však složitější, pořád si myslí, že žádný drogový problém nemají. To třiceti až čtyřicetiletí, takzvaní dlouhodobější uživatelé, už většinou vědí, že jsou v průšvihu."
Plánujete v blízké době nějakou větší akci, díky které by se o vás dozvědělo více lidí? "Především pracujeme na vybudování chebského kontaktního centra, které by sloužilo jako zázemí pro nás, streetworkery, ale hlavně jako azyl pro naše klienty. V objektu by se potřební mohli osprchovat, v zimě ohřát a dát si čaj nebo polévku. Měl by zde být také terapeut a sociální pracovnice. Za čtrnáct dní, 17. října, představíme ve Františkových Lázních práci sdružení Společenství Jan 10. Při této akci, zaměřené na prevenci, nabídneme také na prostranství před tamní Sadovou kavárnou takzvané rychlé testy na HIV pozitivitu."
________________________________________________________________________

Mladí narkomani dnes dříve končí v záchranné síti
Olomoucký den | 30.9.2003 | rubrika: Olomoucko | strana: 9 | autor: Hana Hulíková

V poslední době se znovu ve zvýšené míře objevily zprávy o velmi mladých lidech, kteří experimentují s drogami a ocitli se díky tomu i v péči lékařů. O prevenci a protidrogových programech pro nezletilé a mladistvé jsme si proto povídali s Richardem Kořínkem, terapeutem olomouckého P-centra.

* Jak vysoký je počet mladých lidí, kteří se díky drogám ocitli v péči vašeho centra?

Velmi mladých uživatelů drog ve věku kolem patnácti let jsme za poslední rok evidovali kolem patnácti ze sta lidí, s nimiž se dostaneme do kontaktu. Je pravda, že toto číslo se rok od roku zvyšuje a průměrný věk našich klientů klesá. Nyní se pohybuje kolem dvaceti let. Na druhé straně je ale otázkou, o čem tato fakta vypovídají. My jsme přesvědčeni o tom, že začala lépe fungovat záchranná síť, že se k nám tito klienti dostanou dříve. A troufám si tvrdit, že je to i díky našim preventivním programům. Z padesáti mladých lidí, kteří na ně přijdou, získáme v průměru jednoho klienta. Ten nás většinou sám osloví nebo kontaktuje.

* Jak vypadají takové preventivní programy?

Dříve jsme pořádali klasické besedy, jejichž hostem byl i jeden ze stabilizovaných klientů. Nyní jsme nově přistoupili k takzvaným prožitkovým lekcím pro základní školy. Žáci si v nich mohou sami vyzkoušet hypotetické problémové situace. Například: Kamarádi v baru mě přesvědčují, abych si dal pivo, ale já mám teprve patnáct let. Na jedné straně před nimi chci vypadat dobře, na druhé vím, že to zavání průšvihem. Žáci mohou sami vybírat a zkoušet různé alternativy reakcí.

* Kolik mladých lidí už má nějaké zkušenosti s drogou a jaké druhy omamných
látek jsou nejpopulárnější?

Podle posledních průzkumů má zkušenosti s drogou více než padesát procent středoškoláků ve čtvrtém ročníku. Čtyřicet procent z nich přitom vyzkoušelo marihuanu. Ta stále zůstává drogou číslo jedna a je teoreticky nejméně nebezpečná. Její rizika pro mladé lidi spočívají spíše v psychické než zdravotní rovině. Užívání marihuany s sebou totiž může přinést narušení krátkodobé paměti. U disponovaných jedinců může navíc, rozjet` nějakou formu psychického onemocnění, například depresi nebo schizofrenii. A tyto dispozice se dají těžko dopředu odhadnout.

* Čím to, že někteří drogu jen vyzkoušejí a druzí už jí nedovedou odolat a časem upadnou do závislosti?

Těch důvodů je pochopitelně celá řada, v současné době se hovoří o modelu biopsychosociální závislosti. Záleží na tom, jestli jde o jedince ve stresu, jak funguje jeho rodina, jestli má problémy ve škole či s vrstevníky. Hodně často drogám propadají osamocení jedinci, kteří mají potíže s navazováním vztahů nebo na ně má silný vliv parta.

* Vzpomněl byste si na nějaký pozitivní případ vyléčeného mladého narkomana?

Tři čtvrtě roku k nám ambulantně docházela šestnáctiletá dívka, která propadla pervitinu. Za poměrně krátkou dobu se dopracovala k dávkám, které jiní užívají až po několika letech. Přišla na doporučení školy, podpořili ji i rodiče. Škola jí vyšla vstříc a jedno pololetí ji neklasifikovala. Nyní už znovu studuje a zdá se, že je všechno v pořádku.
________________________________________________________________________

Studenti varují děti před kouřením
Olomoucký den | 30.9.2003 | rubrika: Prostějovsko | strana: 11 | autor: Lenka Sehnalová

Prostějov - Fiktivní cigaretu, která názorně ukazuje, jaké škodliviny se člověku usazují na plících při kouření, si v rámci preventivního Peer programu vyzkoušeli žáci Reálného gymnázia a základní školy města Prostějova. P rojekt vychází z poznatků a školních anket, že stále více dětí dnes začíná s pravidelným kouřením už ve věku kolem deseti let. "K ukázce stačí plastová láhev, cigareta a trochu plastelíny. J e to stokrát lepší, než dětem vysvětlovat, že kouření opravdu škodí zdraví," řekl lektor programu Mirek Ondra. Student filmové a divadelní vědy na olomoucké Univerzitě Palackého se díky této aktivitě vrací do školy, na níž před třemi lety maturoval. P odobně je na tom i jeho kolegyně Michaela Pavlíková, jež druhým rokem studuje psychologii. "Oslovila nás Monika Krajčová z Pedagogicko- psychologické poradny v Prostějově, jež se stará o preventivní aktivity. N eváhali jsme ani chvíli," konstatoval Ondra. Se žáky na reálce a dalších školách ve městě absolvují čtyři dvouhodinová setkání, na nichž je informují o rizicích užívání drog a návykových látek. "Nedělám si iluze, že díky nám nikdy nevyzkoušejí drogy nebo cigarety. Ale každá kapka se počítá," vysvětlil Ondra svou motivaci. "Víme o tom, že kouření cigaret zkoušejí stále mladší děti. A podobně jako na jiných školách už jsme měli i problémy s drogami. N ejhorší je, že děti moc dobře vědí, kde si mohou drogy opatřit," vysvětlil ředitel reálného gymnázia Václav Kolář, proč škola využila nabídky pedagogicko- psychologické poradny.
Foto: Součástí programu proti kouření jsou i hry. Děti se při nich uvolní a ztratí ostych.
FOTO LENKA SEHNALOVÁ
________________________________________________________________________

Převoz vězňů z Thajska hradí stát, soud jim uloží dluh splatit
Zpravodajství ČTK | 30.9.2003 | 15:09 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: STK

PRAHA 30. září (ČTK) - Transport dvou Čechů vězněných v Thajsku za pašování drog zpět do vlasti bude hradit stát. Soud jim poté při takzvaném transformačním rozsudku uloží povinnost dluh státu splatit. Vybere také věznici, ve které si Radek Hanykovics a Emil Novotný zbytek trestů odpykají.

V případě převozu ze zemí mimo Evropu stanoví vyhláška ministerstva spravedlnosti paušální částku 100.000 korun, řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva Iva Chaloupková. Pokud je vězeň do České republiky převážen ze země, s níž má Česko společné hranice, stanoví vyhláška paušál 2000 korun, cesta z evropské země přijde na 50.000 korun.

Hanykovics a Novotný byli odsouzeni k mnoholetým trestům za pašování drog. Poté co český Nejvyšší soud uznal jejich tresty, thajská komise koncem srpna rozhodla, že je do Česka vydá. Ministerstvo spravedlnosti nyní čeká, až mu budou doručeny z Thajska všechny potřebné materiály, aby mohlo zahájit jednání o termínu převozu. "Thajci chtějí, abychom jim termín sdělili nejméně 14 dní předem," uvedla Chaloupková. Transport vězňů bude mít zřejmě na starosti Vězeňská služba, a to buď sama, či ve spolupráci s Interpolem. Obyčejně se vyšle eskorta, kdy jednoho vězně hlídají tři osoby. Podle informací ČTK budou Hanykovics a Novotný přepraveni do Prahy letadlem běžnou linkou z Bangkoku.

Po převozu do České republiky bude o dalším osudu thajských vězňů rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 6, který je umístí do vazební cely. Tam budou až do vynesení transformačního rozsudku, který jim určí věznici. Doba strávená ve vazbě se jim započítá do celkového trestu.

Novotného zatkli na letišti v Bangkoku v březnu 1995 se 4,2 kilogramu heroinu. Tamní soudy mu vyměřily trest 50 let, později snížený královskou amnestií o 7,5 roku. Ještě mu zbývá odpykat 34,5 roku. V roce 1996 dostal 50 let i Hanykovics, jehož zadržela policie se 2,4 kilogramu heroinu. Královská milost mu trest snížila o 25 let, takže má v českém žaláři strávit ještě 17 let.

Štěpánka Kučerová mal
________________________________________________________________________

Kriminalisté zadrželi muže podezřelého z výroby opia a pervitinu
Zpravodajství ČTK | 30.9.2003 | 14:22 | rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj | autor: VTK

BRNO 30. září (ČTK) - Kriminalisté zadrželi v uplynulých dnech třiačtyřicetiletého muže, který je podezřelý, že zásoboval brněnský drogový trh pervitinem a opiem. Muž pochází z Frýdku- Místku a drogy podle policie vyráběl v jednom z domků v Březové nad Svitavou v Pardubickém kraji. "Přišli jsme na něj poté, co jsme náhodou zatkli jednoho z jeho zákazníků," řekla dnes novinářům brněnská policejní mluvčí Jana Šípková.

Kriminalisté zatím nevědí, kolik drog pachatel vyrobil. V domku v Březové ale objevili větší množství laboratorního skla i léků a makovic na výrobu pervitinu a opia. Drogy se v něm podle jejich odhadů začaly vyrábět počátkem prázdnin.

Policie se na stopu podezřelého dostala poté, co zatkla jednoho narkomana u obchodního centra Brno-jih. Mladík při výslechu zkolaboval a na služebnu musela přijet sanitka.

"Zjistilo se, že zadržený měl v sobě hned dvě drogy. Zkombinoval pervitin a opium, které si píchl do žil. Mladík naštěstí díky pomoci lékařů přežil," doplnila mluvčí.

Výrobci drog hrozí až pět let vězení. Kriminalisté nyní pátrají po jeho komplicích a odběratelích.

Vladimír Klepáč kš
________________________________________________________________________

Odhalili výrobnu opia
Právo | 1.10.2003 | rubrika: Jižní Morava | strana: 10 | autor: (jr)

BRNO - Výrobnu opia a pervitinu objevili při prohlídce v rodinném domku v Březové pod Svitavou kriminalisté. "Na stopu se policie výrobci dostala přes 27letého muže, kterého zadržela u nákupního centra v Brně," řekl v úterý novinářům mluvčí brněnské policie Jana Šípková. "Šlo o člověka, po kterém jsme pátrali v souvislosti s majetkovou trestnou činností. Při vyšetřování na policii muž zkolaboval a museli jsme přivolat lékařskou pomoc. Ukázalo se, že je pod vlivem opia v kombinaci s pervitinem. Podařilo se zjistit, že drogy získal od 37letého muže z Frýdecko-Místecka, který se pohybuje v Brně. Od něj pak vedla stopa k výrobně, kterou používal," uvedla Šípková. V drogovém doupěti ještě kriminalisté našli i zbytky makovic, z nichž muž opium získával. "Výrobce drogy byl zadržen. Pro výrobu opia je stíhán již za delikt z loňského roku, předtím se vrátil z výkonu trestu pro majetkovou trestnou činnost," doplnila Šípková.
________________________________________________________________________

Mladík prodával pervitin i dětem
Mladá fronta DNES | 1.10.2003 | rubrika: Kraj Karlovarský | strana: 2 | autor: (prk)

Plzeň - Kvůli prodeji pervitinu stanul včera před plzeňským krajským soudem devatenáctiletý Petr Rozmahel ze Sokolova. Hrozí mu až dvanáctileté vězení za to, že drogu v první polovině letošního roku dával za úplatu nebo zdarma mladším kamarádům.
Některým mladým lidem, jimž Petr Rozmahel drogu prodával, nebylo ještě osmnáct let, další dokonce nedosáhli ani hranice patnácti let.
"Hraju si na tvrďáka, ale přitom jsme měkkej," řekl soudu mladík, když popisoval své zkušenosti s drogami a léčením na psychiatrii. "Ve čtrnácti jsme začal s toluenem, pak jsem vyzkoušel marihuanu, ale po ní se mi dělalo špatně. Nakonec jsem přešel na pervitin, který jsem bral dvakrát nebo třikrát týdně," přiznal Rozmahel. Ten se nevyučil, prošel řadou zaměstnání, v nichž se mu buď nelíbilo, nebo se neosvědčil. Dnes je nezaměstnaný, živí ho matka.
"Dvakrát jsem se pokusil o sebevraždu. Poprvé kvůli dívce, podruhé kvůli tomu, že jsem si vyčítal smrt otce. Léčil jsem se na psychiatrii," prohlásil obžalovaný muž.
Žalobce mladíka viní z toho, že ve svém bytě poskytl pervitin celkem deseti dívkám a chlapcům. "Ne všechno, co je v obžalobě, je pravda. Například jednou si kamarádka bez mého vědomí šňupla dávku, kterou jsem měl připravenu pro sebe," hájil se Rozmahel, který má sedm sourozenců. Před soudem nestojí poprvé. V minulosti byl několikrát potrestán za krádeže a porušování domovní svobody. Zkušební doba z posledního trestu mu ještě nevypršela.Proces pokračuje výslechem svědků a soudních znalců.

Foto: Petr Rozmahel
FOTO: MAFA
________________________________________________________________________

Dealerka: můj heroin ji nezabil
Právo | 1.10.2003 | rubrika: Kronika dne | strana: 4 | autor: Lenka Kadeřávková

Dcera bývalého soudce a pražské advokátky, 19letá Linda se loni v říjnu předávkovala heroinem a zemřela. Před pražským městským soudem v úterý stanula 50letá Nataša Hloucalová, která tuto drogu v osudný den prodávala na Václavském náměstí. Podle obžaloby je právě tato žena romského původu odpovědná za Lindinu smrt, neboť jí smrtelnou dávku prodala. Hloucalová však tvrdí, že s tragédií nemá nic společného. Policie mrtvou dívku nalezla na záchodcích čínské restaurace na Národní třídě. Na místě byl i její známý, 29letý Jiří, také zdrogovaný. U výslechu uvedl, že si drogu koupili u Romky v baru na Václavském náměstí. Policie potom zjistila, že ženu podobného popisu zadržela v souvislosti s prodejem heroinu v popsaném místě. "Ten den jsem prodala psaníčko nějakému mladíkovi. Ale byl jediný, pak mě chytla policie," vypověděla. V neprospěch ženy svědčí Lindin známý, který ženu podle fotografií poznal, další důkaz ale svědčí pro ni. Znalci na základě pitvy uzavřeli, že Linda zemřela kolem 22. hodiny, ale dávku by si od podezřelé musela koupit již před 19. hodinou, tedy před zadržením Hloucalové. Podle odborníků si závislí lidé drogu aplikují co nejdříve po jejím zakoupení. Soudce Petr Novák včera líčení odročil, protože se nedostavil svědek Jiří. Pokud by soud rozhodl, že dívce drogu prodala právě Hloucalová, pak by jí hrozil až 15letý trest, vzhledem ke smrtelnému následku.
________________________________________________________________________

Policisté šetří ojedinělý případ šikany a zprostředkování drog
Českobudějovické listy | 30.9.2003 | rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic | strana: 18 | autor: MICHAELA TOMANOVÁ

České Budějovice - Předejít skutečnosti, že dítě začne brát drogy, mají ve svých rukou především rodiče. Dobře fungující rodinné vztahy jsou základem, jak uchránit své potomky před drogovou závislostí.
Ojedinělým případem šikany kombinované se zprostředkováním prodeje drog se v těchto dnech zabývá českobudějovická policie. "Osmnáctiletá Eva z Českých Budějovic nabízela letos od února do září svým třem spolužačkám zprostředkování prodeje heroinu, pervitinu a marihuany. Dívčina dále své spolužačky nutila, aby jí různě posluhovaly, dávaly peníze, svačiny a poslouchaly na slovo. Fackovala je a tloukla tyčí na záclony," naznačila českobudějovická policejní mluvčí Alena Toningerová. Policisté podle ní případ nadále vyšetřují.
Vedoucí českobudějovického obvodního oddělení Zdeněk Pfléger včera reagoval, že soud může dívku potrestat podmínečným trestem, či odnětím svobody až na jeden rok. "Stáří dívky spadá do kategorie blízské věku mladistvých, což znamená snížení trestu na půlku z uvedené sazby. V jejím případě je ale pravděpodobné, že se prohřešek bude řešit podmínkou," sdělil. Dodal, že se policie s podobnými případy na Českobudějovicku téměř nesetkává. Šikana se podle něj prý občas objeví mezi žáky ze zvláštních škol. Předcházet takovým záležitostem mohou podle psychologa Rostilava Nesnídala především rodiče. Dobré rodinné zázemí je základem pro bezpečné fungování dítěte ve společnosti. Pokud se ale rodiče potýkají s faktem, že jejich dítě bere drogy či řeší nějaký problém týkající se tohoto úskalí, nemá rozhodně cenu otálet. V krajském městě existuje mnoho specializovaných pracovišť, kde se mohou rodiče dostat k informacím, jak jejich problém řešit. Jedním z nich je Poradna pro drogově závislé Na Sadech. Radu ale poskytnou i psychologové, psychiatři či primář psychiatrického oddělení nemocnice.
________________________________________________________________________

Ostravský Toxi- tým odhalil výrobce a distributora drog
Olomoucký den | 30.9.2003 | rubrika: Z Moravy a Slezska | strana: 6 | autor: čtk

Ostrava - Policisté z ostravského Toxi- týmu odhalili v noci na sobotu v Ostravě- Mariánských Horách výrobnu pervitinu. Při akci zadrželi čtyřiatřicetiletého muže, který byl v minulosti již pětkrát soudně trestaný, řekl ostravský policejní mluvčí Milan Klézl. Zadržený muž pervitin vyráběl a dále ho distribuoval na území Ostravy. Při domovní prohlídce a prozkoumání dalších nebytových prostor nalezli policisté kompletní varnu pervitinu i drogu. "Byla nalezena i další droga, a to marihuana, a dále pak semena k jejímu pěstování," uvedl Klézl. Muž byl obviněn z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. Obviněný je nyní bez zaměstnání a navíc si odpykává podmíněný trest za předchozí drogové delikty. Policejní rada podal návrh na jeho vzetí do vazby. Specializovanému ostravskému Toxi- týmu se letos podařilo odhalit již 16. varnu sloužící k výrobě pervitinu.
________________________________________________________________________

Nikaragua: Námořníci na lodi "Ninoska" se vzbouřili kvůli kokainu
Zpravodajství ČTK | 30.9.2003 | 09:48 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: DK

MANAGUA 30. září (ČTK) - Opravdovou a nefalšovanou vzpouru námořníků, po níž musela padesátičlennou posádku zadržet policie, zažil kapitán nikaragujské humří lodi jménem Ninoska.

Jak dnes píše agentura AP, mořští vlci povstali proti svému kapitánovi kvůli patnáctikilovému balíčku kokainu, který vylovili z moře. Zatímco námořníci si chtěli kokain rozdělit, kapitán a hrstka jemu věrných se rozhodli drogu čestně odevzdat policii.

To se ale vůbec nelíbilo vzbouřencům, kteří kapitána s desítkou námořníků zabarikádovali na můstku a začali se prát o to, kdo a kolik kokainu si vezme. Zapomněli ale, že na můstku je vysílačka - a tou kapitán přivolal na pomoc policii.

Karibské moře je jednou z hlavních pašeráckých cest pro drogy směřující především z Kolumbie či Peru na severoamerický trh. Pašeráci často naházejí balíčky drog do moře, pokud mají v patách hlídkové čluny, anebo shazují kontejnery s narkotiky z malých letadel do vod Karibiku, kde už na ně čekají rychlé čluny.

dk ank
________________________________________________________________________

Fotbal není čistý, funguje tam doping
Mladá fronta DNES | 1.10.2003 | rubrika: Sport | strana: 2 | autor: (jap)

Praha - Fotbal není čistý sport. Tu větu včera řekl Jan Hnízdil, lékař, který dopující sportovce často a úporně obhajuje. "Neexistuje sportovní disciplína, kde by se čas od času neobjevil doping. Fotbal nevyjímaje," dodal Hnízdil. Poslední český případ má jméno Václav Drobný. Obránce Štrasburku byl v květnu pozitivně testován na zakázaný morfin, který tlumí bolesti a patří mezi návykové drogy. "Steroidy mají ve fotbale smysl, ale morfin ne," tvrdí Hnízdil. Nandrolon, jiné anabolické steroidy a zakázané stimulační látky, které zvyšují sílu a odbourávají únavu... To už je ovšem něco jiného. V poslední letech poznal fotbal desítky takových případů. "Většinou vyzněly do prázdna," stěžují si zavilí odpůrci dopingu. Mezinárodní fotbalová federace FIFA totiž nesouhlasí s návrhem, aby se každý doping paušálně trestal dvouletým zákazem startů. FIFA se svých hříšníků obvykle poněkud zastává a soudí je "podle závažnosti provinění". Zatímco třeba atleti nebo klasičtí lyžaři se musí bát, že za požití nandrolonu a dalších nedovolených látek nebudou dva roky závodit, u fotbalistů nic takového nehrozí. "Chceme o výši trestu rozhodovat sami," hlásá fotbal. Portugalec Couto, Francouz Dugarry, Španěl Guardiola i tři vyhlášení Nizozemci Davids, Stam a Frank de Boer měli během několika měsíců pozitivní test na nandrolon. Ale neodseděli si ani roční trest, zaplatili zhruba milionové pokuty a už mohli hrát. To jsou jen nejznámější jména, spousta dalších dopujících fotbalistů je z Řecka, Brazílie nebo Rumunska. Za ráj zakázaných prostředků byla a je považována Itálie. Například ve slavném Juventusu Turín jednou dopingoví komisaři našli tolik léků, že by to prý stačilo pro celou nemocnici. Od roku 1994 údajně Juventus podával svým hráčům doping, případ se dostal k soudu a s ním i slavní fotbalisté Vialli, Del Piero či trenér Zeman, který celou kampaň rozpoutal. Zdeněk Zeman, rodák z Prahy, platí za "bílého anděla", který proti dopingu brojí nejvíc. Tvrdí: "Fotbal je ve spárech apatykářů! Italská liga je dopingem prolezlá." Už v roce 1962 byl z dopingu v Itálii usvědčen třeba legendární Omar Sivori, který rok předtím získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

***

Nejslavnější hříšníci

* Diego Maradona (Argentina). "Fotbalový bůh" nejdřív nesměl hrát kvůli kokainu, poté 15 měsíců kvůli efedrinu. A když se provinil potřetí, jeho kariéra skončila.

* Edgar Davids (Nizozemsko). Pozitivně testován na nandrolon. "Už chápeme, kde se vzala ta jeho síla pitbula," říkali fanoušci. Místo dvou let dostal čtyři měsíce.

* Claudio Caniggia (Argentina). Kokain v moči.

* Fernando Couto (Portugalsko). Nandrolon a čtyři měsíce stop.

* Jaap Stam (Nizozemsko). A znovu nandrolon. Z deseti měsíců byl trest zkrácen na pět a pak ještě o měsíc.

* Josep Guardiola (Španělsko). "Nic jsem nebral," hájil se. Za pozitivní test na nandrolon zaplatil pokutu a čtyři měsíce nehrál.

* Frank de Boer (Nizozemsko). Ládoval se vitaminy, o kterých prý netušil, že obsahují nandrolon. První verze: rok distanc. Nakonec hrál nizozemský kapitán už po necelých pěti měsících.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma