Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 25.09.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Soud s pěstiteli marihuany museli arbitři opět odročit
Kolínský deník | 24.9.2003 | rubrika: KLADENSKO/SLÁNSKO | strana: 17 | autor: fp

Kolín - Soudní přelíčení s osmi osobami obžalovanými z nedovolené výroby a držení omamných a psychotronních látek a jedů včera soudce Okresního sou du v Kolíně opět odročil. "Jeden z obžalovaných měl poruchu na autě a nemohl se k soudu dostavit. Jednání jsem musel odročit na šestého listopadu," řekl soudce Jiří Kruml. Ostře sledovaný případ má šanci zapsat se nejen do dějin kolínského soudu, protože není obvyklé, aby se najednou před soudem objevilo osm pěstitelů marihuany. Skupinu sedmi mužů a jedné ženy ve věku od pětadvaceti do sedmadvaceti let policisté zadrželi loni v březnu. Drogu pěstovali ve speciálních sklenících s technologií dovezenou z Holandska. (fp)
________________________________________________________________________

Tomáš Vorel se vrací ke grotesce, točí Skřítka
Právo | 25.9.2003 | rubrika: Kultura | strana: 12 | autor: Věra Míšková

Včera padla první klapka nového filmu Tomáše Vorla Skřítek. Po jednom z divácky nejúspěšnějších českých filmů posledních let Cesta z města (300 000 diváků) a netradičním dokumentu Z města cesta, který uvede Česká televize 30. listopadu na ČT 1, se jím scenárista a režisér Vorel vrací k žánru grotesky, s nímž slavil úspěch už v povídce Výlet na Karlštejn ve filmu Pražská pětka z roku 1989. Hlavní role v příběhu o vesnické rodince, která se přestěhuje za lepším do malého města, svěřil režisér výrazným hereckým osobnostem, které mají zkušenosti s pantomimou, pohybovým divadlem či kabaretem. Otec (Bolek Polívka) pracuje jako řezník v masokombinátu, matka (Eva Holubová) je zaměstnána jako prodavačka v supermarketu. Jejich dcera (Anička Marhoulová) má neustálé problémy se svým třídním profesorem (Tomáš Hanák), syn (Tomáš Vorel ml.) se učí po vzoru otce na řezníka, přestože je fyzicky slabý, vegetarián, anarchista a taky kuřák marihuany, což se nelíbí jeho mistrové (Ivana Chýlková) ani policistům (Jan Kraus, Petr Čtvrtníček, Tomáš Vorel). Mladou sličnou řeznici, která vábí otce, hraje Barbora Munzarová, psychiatra, u něhož hledá útěchu matka, ztvární Jaroslav Dušek. A navíc se tu ještě motá jakýsi skřítek, který vylezl ze smetiště v lese a vážné situace obrací v absurditu a humor. Protože je Skřítek je groteska, dialogy jsou nahrazeny citoslovci, ruchy jsou stylizované a co neřeknou zvuky, sdělí divoká i infantilní, ponurá i mysticky zádumčivá hudba skupiny MIG 21. Celý film by měl být pestrou kaskádou gagů, skečů a tragikomických situací. "Troufám si tvrdit, že ve filmu není chvíle, kdy by se divák nesmál, nebo neplakal," slibuje režisér Tomáš Vorel. Skřítek se bude natáčet do 11. listopadu v Praze a v Plzni, premiéra je plánována ještě na zimu příštího roku.
________________________________________________________________________

Pervitin pašovali v konečníku
ČT 1 | 23.9.2003 | 17:50 | pořad: Report

Drahomíra RAČÁKOVÁ, moderátorka
--------------------
Detektivové z Národní protidrogové centrály společně s celníky vypátrali pětičlennou skupinu pašeráků pervitinu. Drogy převáželi z Jeseníku do Švýcarska, zásilky měli ukryté v konečníku. Policisté zjistili, že během uplynulého roku tak propašovali nejméně tři kilogramy pervitinu.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Policisté z ostravské pobočky Národní protidrogové centrály zjistili, že pětičlenná skupina pašeráků pervitinu pracovala tak, že čtyři z nich nakupovali pervitin v Ostravě, pak drogy odvezli do překladiště v Jeseníku, odkud ho propašovali do Švýcarska. Pátý člen gangu pak pervitin rozprodával zákazníkům v Curychu.

Blanka KOSINOVÁ, mluvčí Policejního prezidia ČR
--------------------
Pervitin prováželi v dutinách těla, a to zhruba po dvaceti deka pervitinu.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Lékaři říkají, že tento způsob pašování je vysoce rizikový.

Andrea MATULOVÁ, lékařka
--------------------
Podobně jako léky se mohou vstřebávat z konečníku, tak i pervitin se může vstřebat z konečníku, a to velmi rychle, takže může dojít k intoxikaci, tudíž k předávkování podobnému, jako kdyby si pacient aplikoval drogu do žíly.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Policejní rada pašeráky kromě drogových trestných činů obvinil také z podvodu na Jesenicku. Jelikož vyšetřování teprve začalo, policisté zatím další informace nesdělili. Jednoho z drogových kurýrů zatkli švýcarští policisté v Curychu. Teď ho čeká vyhoštění zpátky do České republiky.
________________________________________________________________________

Nový celosvětový seznam nepovolených látek
ČRo 1 - Radiožurnál | 24.9.2003 | 18:00 | pořad: Ozvěny dne

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka
--------------------
Kofein a pseudoefedrin už nebudou patřit mezi zakázané látky. Výkonný výbor Světové antidopingové agentury v Montrealu schválil nový celosvětový seznam nepovolených látek. Z listiny, která bude platit od 1. ledna 2004 uvedené látky vypadly. Naopak mezi stále zakázané zůstává kouření marihuany.
________________________________________________________________________

Kofein a pseudoefedrin už nebudou patřit mezi zakázané látky
Zpravodajství ČTK | 24.9.2003 | 11:37 | rubrika ČTK: spz spo | autor: SMR

MONTREAL 24. září (ČTK) - Výkonný výbor Světové antidopingové agentury (WADA) na svém dvoudenním zasedání v Montrealu schválil nový celosvětový seznam nepovolených látek. Z listiny, která bude platit od 1. ledna 2004, tak například vyplývá, že pseudoefedrin a kofein už nejsou mezi zakázanými látkami, mezi které naopak stále patří kouření marihuany a nově třeba modafinil.

Nová listina, na které odborníci pracovali dva roky a obsahuje soupis zakázaných steroidů, stimulantů, prostředků krevního dopingu, narkotik a dalších drog, bude závazná pro všechny sporty a země, které přijaly antidopingový kodex.

WADA stanovila ratifikaci nové listiny na 1. října, kdy zveřejní kompletní přehled zakázaných látek na své internetové stránce. "Nebylo to jednoduché. Existuje mnoho názorů, takže jsme o všem dlouho diskutovali," řekl prezident WADA Dick Pound.

"Museli jsme upravit listinu zakázaných látek, aby odpovídala moderní době a pokročilým znalostem," uvedl Arne Ljungqvist, šéf lékařské komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV) a Mezinárodní atletické federace (IAAF).

Pound věří, že si antidopingová agentura získala od svého vzniku v roce 1999 určitý respekt. "Lidé nás berou vážně a děti mají o dopingu mnohem větší povědomí," konstatoval.

WADA má ovšem finanční potíže, protože nedostává domluvené platby z jednotlivých zemí. Už na červencovém zasedání MOV v Praze Pound pohrozil možnými postihy vůči neplatičům a v Montrealu prohlásil, že by na letních hrách v Aténách některé státy nemusely mít pověšenou národní vlajku a nehrála by se jejich hymna.

Rozpočet WADA se pohybuje okolo 20 milionů dolarů. "Méně než šedesát tři procent nám zaplatilo a my doufali alespoň v osmdesát procent," rozčílilo Pounda.

smr maz
________________________________________________________________________

Policisté odhalili varny pervitinu
Region - Bruntálský | 23.9.2003 | rubrika: Bruntálský region | strana: 1 | autor: (zup)

BRUNTÁL - Policie minulý týden v Bruntále odhalila dvě varny pervitinu. Na rozdíl od akce Jehla, kdy v policejní síti uvízlo devět dealerů, byli nyní obviněni pouze dva muži a jedna žena.

Z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů byli v úterý 17. září obviněni dva muži ve věku pětadvacet a sedmadvacet let a jednadvacetiletá žena. Obvinění si vyslechli poté, co u nich police při domovních prohlídkách našla předměty a látky potřebné k výrobě pervitinu. "Obvinění nejméně od května letošního roku vyráběli v bytech v Bruntále z modafenu a solutanu takzvanou českou cestou metamfetamin," sdělila policejní mluvčí Lucie Krašteničová. Výrobci drogu sami užívali a také distribuovali. Mladší z obviněných mužů je navíc podezřelý z pěstování konopí setého. Policie výrobce zadržela a umístila do policejních cel. O den později byl podán návrh na jejich umístění do vazby. Za poslední dva roky jde o druhý větší zátah v Bruntále na výrobce a distributory tvrdých drog. Při prvním z nich, přezdívaném akce Jehla, uvízlo v policejní síti devět mužů. Okresní soud v Bruntále se náročným případem zabýval několik měsíců. Mezi obžalovnými byl dokonce lékárník z Krnova, který výrobcům drog nezákonně prodával efedrin. Ostatní obžalovaní měli téměř dva roky na Bruntálsku prodávat pervitin a marihuanu. Během líčení byly několikrát zpochybňovány nahrávky rozhovorů mezi dealery a jejich zákazníky. Ty často dokazovaly, že svět drog nebyl pro obžalované neznámým. Ortel nad devítičlennou skupinkou vyřkl Okresní soud v Bruntále letos v lednu. Krnovský lékárník byl odsouzen na třicet měsíců ve věznici s dozorem s tím, že mu soud zakázal nadále vykonávat zaměstnání, v němž by mohl přijít do styku s omamnými látkami. Jelikož se lékárník odvolal a rozsudek nenabyl právní moci, pracuje obžalovaný v lékárně stále. Potrestán byl také J. B., který byl středem skupiny. Jeho soud poslal na čtyři roky do věznice s ostrahou. Ale i tento muž je stále na svobodě. Obdobné tresty okresní soud udělil ještě ve dvou případech. Zbytek obžalovaných vyvázlo s podmínkami.
________________________________________________________________________

Závislí jsou již i třináctiletí
Region - Týdeník Ostrava | 23.9.2003 | rubrika: Život v Ostravě | strana: 2

OSTRAVA minus

Podle posledních výzkumů propadají závislosti na drogách stále mladší ročníky ostravských dětí. V léčení jsou již i třináctiletí! Začínají nejčastěji na marihuaně, toluenu a extázi, od nichž přechází k heroinu a pervitinu. Alkohol a tabák jsou bohužel mezi těmto ročníky také běžnou věcí.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma