Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 24.09.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Marihuana na předpis
ČT 1 | 23.9.2003 | 19:15 | pořad: Události

Roman PISTORIUS, moderátor
--------------------
Nizozemská vláda zařadila marihuanu mezi léky, přitom jí chybí souhlas Úřadu pro kontrolu léčiv. Ministerstvo zdravotnictví to ale vyřešilo, marihuanu zařadilo mezi bylinné preparáty a na ně se schvalovací proces nevztahuje. Pacienti si teď můžou marihuanu koupit v lékárnách. Je ale podstatně dražší než v pověstných nizozemských kavárnách.

Jiří František POTUŽNÍK, redaktor
--------------------
Liberální nizozemské zákony prodej marihuany povolují už několik let, ale od září ji smí oficiálně pacientovi předepsat i lékař.

Miroslav KABELA, lékař nemocnice v Haarlemu
--------------------
Jsou specifické indikace pro marihuanu, ale to je úplně na lékaři, který to rozhodne, pro kterého pacienta je to vhodné.

E.M.A. van HIJFTEOVÁ, ředitelka lékárny
--------------------
Musí ji předepsat specialista a slouží především tišení dlouhodobých bolestí třeba při roztroušené skleróze, či rakovině. Když ji má hradit pojišťovna, potřebujeme i její souhlas.

R.T.M. van der HOEVEN, ředitel nemocniční lékárny
--------------------
V nemocnicích se moc nepoužívá a spíš ji předepisují domácí lékaři. Pokud vám to zdraví dovolí, můžete ji kouřit nebo z ní uvařit čaj, či upéct koláč.

Jiří František POTUŽNÍK, redaktor
--------------------
Nizozemsko je první zemí světa, která marihuanu oficiálně uvedla do lékáren. Dávno předtím se ale začala volně prodávat v coffee shopech.

R.T.M. van der HOEVEN, ředitel nemocniční lékárny
--------------------
Některé společnosti i lékaři ji používali jako lék, což nebylo stanoveno zákonem, ale nebylo to ani zakázáno, takže to nebyl problém.

Jiří František POTUŽNÍK, redaktor
--------------------
Zatímco v coffee shopech lze mezi desítkami druhů marihuany pořídit pět gramů za pětadvacet eur, lékárny prodávají jen dva produkty pěstované držiteli licenci a za dvojnásobnou cenu. Státní konopí je slabší, dražší, ale s garantovanou kvalitou.
________________________________________________________________________

Soud s pěstiteli marihuany bude v Kolíně 6. listopadu
Zpravodajství ČTK | 23.9.2003 | 11:06 | rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj | autor: JT

KOLÍN, 6. listopadu 2003

09:00, Okresní soud, jednací síň č. 2, Kmochova 144

Pokračuje hlavní líčení s osmičlennou skupinou pěstitelů marihuany. Sedm mužů a jednu ženu ve věku od 25 do 27 let obžaloba viní z nedovolené výroby a distribuce omamných a psychotropních látek. Jsou podezřelí, že v rodinných domcích po celé republice minimálně od roku 2001 pěstovali a prodávali konopí. Policie je zadržela loni v březnu.

Zdroj: soudce Jiří Kruml
________________________________________________________________________

Kolínský soud s pěstiteli marihuany byl odročen na 6. listopad
Zpravodajství ČTK | 23.9.2003 | 10:00 | rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj | autor: JT

KOLÍN 23. září (ČTK) - Hlavní líčení se skupinou pěstitelů marihuany dnes kolínský soud odročil na 6. listopad. Jeden z obžalovaných se bez omluvy nedostavil a nikoho nepověřil, aby se jednání uskutečnilo v jeho nepřítomnosti. Mladík pouze zatelefonoval dalšímu z obžalovaných, že se mu porouchalo auto, a soud proto nestihne. Svého obhájce o tom ale neinformoval.

Hlavní líčení se začíná protahovat a soud letos zřejmě rozsudek nevynese. Předseda senátu Jiří Kruml musel kvůli omluvám svědků i obžalovaných odročit už jednání v květnu a srpnu.

Sedm mužů a jednu ženu ve věku od 25 do 27 let obžaloba viní z nedovolené výroby a distribuce omamných a psychotropních látek. Jsou podezřelí, že v rodinných domcích po celé republice minimálně od roku 2001 pěstovali a prodávali konopí. Policie je zadržela loni v březnu.

Podle obžaloby si skupina ke své činnosti vybírala nenápadné domy na Brněnsku, Strakonicku, Lounsku a Kolínsku. Drogu pěstovala ve speciálních pěstírnách s řízeným osvětlením, zavlažováním i vytápěním. Marihuana pak obsahovala více návykových látek, než je obvyklé u běžně pěstovaného konopí.

Marihuanu údajně pachatelé prodávali po celé republice a spolu s ní nabízeli i drogu extázi.

Jaroslava Tůmová kar
________________________________________________________________________

Soud s pěstiteli marihuany je opět odložen
Mladá fronta DNES | 24.9.2003 | rubrika: Střední Čechy | strana: 1 | autor: VOJTĚCH BLAŽEK

Kolín - Případ velkopěstitelů marihuany, který řeší Okresní soud v Kolíně, se dál táhne. Už poněkolikáté musel včera soud opět jednání odročit. Stejně jako v předchozích případech byl důvod podobný - k soudu bez omluvy nepřišel jeden z osmi obžalovaných.
Skupinu sedmi mužů a jedné ženy ve věku od 25 do 27 let viní obžaloba z toho, že ve velkém pěstovala konopí s vysokým obsahem omamných látek. Soudce Jiří Kruml včera přelíčení skončil už po deseti minutách. Jeden z mladíků soudu tlumočil vzkaz dalšího obviněného, jemuž se prý rozbilo auto, a proto se nemohl do Kolína dostavit.
Mladíkovi prý krátce před zahájením soudního jednání telefonoval. Nepověřil však nikoho, aby mohlo přelíčení začít v jeho nepřítomnosti. Ani včera také nepřišel k soudu další obžalovaný muž, který je už několik měsíců na útěku a policie po něm pátrá jako po uprchlém. Protože se projednávání případu stále komplikuje, je pravděpodobné, že letos rozsudek nepadne.
Skupina je obžalována z nedovolené výroby a distribuce omamných a psychotropních látek. Do roku 2001 totiž pěstovali marihuanu v nenápadných rodinných domech na Kolínsku, Brněnsku, Strakonicku a Lounsku. Policie v nich našla velmi dobré vybavení, jako například umělé zavlažovací, osvětlovací a vytápěcí systémy. Kromě marihuany měli obžalovaní prodávat také drogu Extázi. Kriminalisté skupinu odhalili loni v březnu, začátkem letošního roku se případ poprvé dostal před soud.
breeder
V Kanadě objevili pole marihuany na vojenské základně
Zpravodajství ČTK | 23.9.2003 | 10:01 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: PEL

MONTREAL 23. září (ČTK) - Kanadská policie zajistila téměř tisíc rostlin marihuany ve výcvikovém prostoru pro dělostřelectvo na vojenské základně Nicolet mezi Montrealem a Québekem. Cena rostlin byla odhadnuta na jeden milion kanadských dolarů (téměř 21 milionů korun).

Základna se rozkládá na ploše 45 kilometrů čtverečních a je obehnána ostnatým drátem do výšky 2,5 metru. Tento plot je na četných místech označen cedulemi, že je sem vstup zakázán.

"Pro nás je tu bezpečno, ale pro kohokoli jiného může být vstup do prostoru velmi nebezpečný," řekl kapitán Steve Lebel.

Vojenská policie pročesávala základnu týden a zajistila 983 rostlin marihuany. Vyšetřování pokračuje a dosud nebyl nikdo zatčen.

V Kanadě se marihuana vysazovala nejdříve v lesích, nyní se však její pěstitelé stále více odvažují přiblížit k městům. Policie soudí, že se značná část sklizně vyváží do Spojených států, kde se dá prodat za dvojnásobek ceny v Kanadě.

pel šeb
________________________________________________________________________

Tomáš Vorel točí Skřítka
Mladá fronta DNES | 24.9.2003 | rubrika: Kultura | strana: 11 | autor: (spa)

Film

Praha - Režisér Tomáš Vorel, autor Pražské pětky, Kouře či Cesty z města, začíná dnes natáčet nový film Skřítek. "Troufám si tvrdit, že v něm nebude chvíle, kdy by se divák nesmál nebo neplakal," říká o snímku, jímž se po letech vrací ke svému oblíbenému žánru - grotesce. V příběhu o vesnické rodince, která přesídlí "za lepším" do maloměsta, hrají Bolek Polívka otce, řezníka v masokombinátu, a Eva Holubová matku, jež prodává v supermarketu. Jejich dcera má problémy s profesorem, kterého představuje Tomáš Hanák, syn se učí na řezníka, ač je vegetarián, anarchista a kouří marihuanu. Proto má potíže s mistrovou v podání Ivany Chýlkové i s policií, v jejíchž řadách nechybí Petr Čtvrtníček. Otec propadá svodům sličné řeznice alias Barbary Munzarové, matka vyhledává psychiatra - Jaroslava Duška, a do rodinných trampot se motá skřítek z lesního smetiště. Ve Skřítkovi nebudou dialogy, pouze citoslovce, zvuky a hudba skupiny MIG 21. Film slibující "kaskádu gagů, skečů a tragikomických situací" plánuje premiéru na zimu 2004.

Tomáš Vorel opět točí film
________________________________________________________________________

USA kritizují Nizozemsko za extázi
Hospodářské noviny | 24.9.2003 | rubrika: ze zahraničí | strana: 6 | autor: Milan Fridrich

Republikánský kongresman Souders hrozí ekonomickým postihem

Nizozemsko je Kolumbií syntetických drog, zvláště extáze, a Spojené státy by na něj měly uvalit obchodní sankce. Toto prohlášení není výplodem extremisty, nýbrž amerického republikánského kongresmana Marka Souderse, který zahájil tažení proti pašování extáze do USA.
Nizozemsko je pověstné svým liberálním přístupem k měkkým drogám. V zemi existuje asi 1000 takzvaných coffe shopů, kde se volně prodává marihuana nebo směsi halucinogenních hub.
Nizozemsko navíc od počátku září jako první země na světě umožnilo používání extraktů z konopí pro léčebné účely. Marihuana se prodává v nizozemských lékárnách na předpis a pacienti ji budou moct dostat také v 80 nemocnicích a u 400 praktických lékařů.
Liberální drogová politika má ale také svou odvrácenou tvář. Osmdesát procent extáze prodávané na ve Spojených státech je podle americké vlády nizozemského původu, ačkoliv i v této zemi je na seznamu zakázaných narkotik.
"Nizozemská vláda je liknavá a plně si neuvědomuje nebezpečí extáze pro mladou generaci. Dodávky nizozemské extáze do Ameriky jsou rok od roku vyšší. To už není liknavost, to je zlá vůle," tvrdí Souders, jenž je významným republikánským odborníkem na drogovou problematiku.
Souders šel dokonce tak daleko, že označil nizozemskou společnost za morálně zkaženou a vůči hrozbě drog žalostně nechápavou.
"Souhlasím s tím, že Spojené státy a Nizozemsko mají rozdílný přístup vůči drogové politice. Nikoliv ale vůči rizikům, které z drog vyplývají. I pro nás je extáze zlem, které je nutné vymýtit," uvedla v reakci poslankyně za vládnoucí křesťanské demokraty Cisca Joldersma, čelná postava nizozemské drogové problematiky.
I poslankyně Joldersma připustila, že Nizozemsko je největším spotřebitelem a výrobcem syntetické extáze a tato otázka si žádá komplexnější postup, než jaký dosud úřady předváděly.
Extáze se totiž v poslední době přesunula z kategorie povzbuzovací diskotékové drogy na seznam nejnebezpečnějších drog. Její vedlejší příznaky se projeví až později po opakované konzumaci.
Kongresman Souders tvrdí, že pokud Nizozemsko nezakročí vůči výrobcům a pašerákům extáze, Amerika by měla zvážit ekonomický postih lodního provozu, jenž se na převozu drog do USA podílí.
"Je to šílená myšlenka. Nizozemsko je spojencem Ameriky včetně boje proti drogám," uvedla poslankyně Joldersma.
________________________________________________________________________

Drogy se berou hlavně nitrožilním způsobem
Deník Mostecka | 23.9.2003 | strana: 17 | autor: pag

Most - Aplikace omamných látek nitrožilně mezi narkomany roste a je v současné době nejrozšířenějším způsobem v užívání drog. Nejrizikovější skupinou jsou v tomto směru podle krajského hygienika Josefa Trmala lidé od patnácti do třiceti let. "Má to především ekonomické důvody," vysvětlila Lucie Gärtnerová z mosteckého K-centra. Když si totiž narkomani aplikují drogu jiným způsobem, například čicháním nebo šňupáním, dochází k velkým ztrátám materiálu. "V roztoku toho zůstane nejvíc a tím, že si člověk drogu aplikuje jehlou přímo do žíly, dosáhne rychlejších účinků," dodala.
Gärtnerová statisticky podložila, že nitrožilní aplikaci preferuje osmdesát procent klientů K-centra. "A osmdesát procent to dělá rizikovým způsobem, že si půjčují navzájem jehly," podotkla s tím, že jen velmi málo klientů si pravidelně a zodpovědně kupuje nové jehly. Kromě nitrožilní aplikace je rozšířeným způsobem šňupání (sniffing) nebo čichání těkavých látek, jako je toluen a jiná ředidla. Málo se kouří heroin, naopak hodně rozšířenou látkou
breeder
KRÁTCE
Krkonošské noviny | 23.9.2003 | rubrika: Lokální | strana: 7 | autor: zpr

Při kontrole našli v autě marihuanu
Úpice - Krabičku sušené marihuany našla hlídka dopravních policistů při sobotní kontrole vozu Škoda 130. Jedenadvacetiletý řidič ji měl schovanou mezi zadními sedadly. "Mladík si marihuanu vypěstoval sám," uvedl policejní mluvčí Petr Kopecký. Drogu policisté podrobí odporné expertize.
________________________________________________________________________

Strážníci přistihli mladíky s cigaretou marihuany, ti skončili v rukách policie
Listy Prachaticka | 23.9.2003 | rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic | strana: 17 | autor: LEONA FRÖHLICHOVÁ

Prachaticko - Při kontrole v ulici Volovická přistihli v pátek strážníci městské policie čtyři mladíky, kolem nichž se šířil zápach marihuany. Jeden z mladíků měl při příchodu strážníků cigaretu s marihuanou v ústech a snažil se ji odhodit pod lavičku. Vzhledem k tomu, že mladíci nebyli schopni věrohodně prokázat svoji totožnost, byli převezeni na obvodní odělení Policie ČR. Při kontrole byl u jednoho z mladíků nalezen balíček s marihuanou.
________________________________________________________________________

Drogový ráj pod Alpami
Deník IMPULS | 24.9.2003 | rubrika: Svět | strana: 8 | autor: JIŘÍ HRABĚ

Marihuana: volný prodej je lepší než dealeři

Švýcarská vláda chce legalizovat užívání marihuany. Pokud její návrh parlament schválí, zaraduje se více než půl milionů obyvatel země, kteří jsou konzumenty drogy.

ŽENEVA - Marihuanu začal James kouřit, když mu bylo dvanáct let. Zjistil tehdy, že je to mezi jeho přáteli normální. Dnes je mu čtrnáct a na políčku své matky mezi gladioly pěstuje svou vlastní marihuanu. Slibuje, že za to bude nosit lepší známky ze školy.
"Co proti tomu můžu dělat?" Ptá se jeho matka Liz. "Aspoň bude mít vlastní zásoby. Kdyby si trávu chodil kupovat na ulici, setkal by se tam se staršími lidmi, kteří by mu nabízeli extázi a další strašné pilulky," bojí se o syna Liz.
Počet mladých Švýcarů, kteří pravidelně kouří marihuanu, rychle roste. Studie institutu pro prevenci alkoholismu a drogové závislosti ukázala, že čtyřicet procent dívek mezi patnácti a šestnácti lety a padesát procent stejně starých chlapců má zkušenosti s marihuanou.

Pomůže nový zákon

V parlamentu se proto začal projednávat vládní návrh zákona na legalizaci užívání marihuany. Ten by měl umožnit za určitých podmínek i její prodej. Ve Švýcarsku již devět let běží vládní program pro těžce závislé na heroinu, kteří si píchají do žil drogu, kterou distribuuje přímo vláda. Kabinet chce návrh na legalizaci marihuany prosadit i proto, že v sedmimilionovém Švýcarsku ji užívá nejméně půl milionu lidí a policie všechny konzumenty pozavírat nemůže.
"Marihuana by se měla prodávat za ceny, které by každého od její koupě odradily," řekl agentuře AP právník Claude Ruey. "Zásadní chybou kuřáků marihuany je myslet si, že na nich jejich libůstka nezanechá žádné následky," dodal.
Jamesova matka doufá, že liberalizace parlamantem projde. "Všichni lidé z vesnice včetně starosty či doktora byli proti tomu návrhu. Když ale zjistilili, že i jejich děti marihunu kouří, uvědomili si, že proti tomu nemohou absolutně nic dělat," dodala Liz.
________________________________________________________________________

Drogovou scénu v regionu ovládli dobře organizovaní profesionálové
Moravskoslezský deník | 23.9.2003 | rubrika: Ostrava | strana: 9 | autor: Jaroslav Perdoch

Ostrava - Výraznými změnami prošla v minulých letech naše drogová scéna. Amatérské pěstitele konopí, domácí výrobce pervitinu a roztřesené dealery s pár tablemi extáze v kapse nahradily dobře organizované skupiny disponující nejmodernějším vybavením. " Profesionalizaci jsme zaznamenali například u výrobců pervitinu. Laboratoře mají zajištěny kvalitní zabezpečovací technikou. Navíc je často přemísťují. Panuje zde přísné utajení," uvedla mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková. Pervitin se vaří nejen v bytech, ale také v hotelových domech, v zahradních a horských chatách i prázdných opuštěných staveních. Jako výchozí surovina jsou používány běžně dostupné léky, z ejména Modafen a Paralen Plus. Další variantu představuje dovoz medikamentů ze zahraničí. Policisté vyšetřovali několik zločinů, do kterých byli zapojeni i zdravotníci. Před časem obvinili praktickou lékařku, která obstarala více než půldruhého tisíce balení alnagonu a šest set balení solutanu. V loňském roce policisté na území bývalého Severomoravského kraje zlikvidovali šedesát výroben pervitinu, c ož je o šestadvacet více než předloni. V rámci Moravskoslezského kraje odhalili 41 varen, ne jvíce pak vOstravě ( 23). Podobný vývoj jako u pervitinu nastal také u marihuany. V poslední době se protidrogoví experti stále častěji setkávají s úkryty, kde se hydroponním způsobem při umělém osvětlení a umělé výživě pěstuje konopí s vysokým obsahem psychotropní látky. Rostliny dozrávají během tří měsíců, a umožňují tak sklizeň čtyřikrát do roka. Zatímco cena marihuany z přírodního konopí je dvacet tisíc korun za kilogram, u nové odrůdy činí až sto šedesát tisíc korun. " Využívají garáže, hosp odářské budovy, sklep y rodinných domů i další místa," popsala praktiky Bednarčíková. Například v pronajatém domě v Ostravě- Muglinově se nedávno podařilo odhalit profesionálně vybavenou pěstírnu za sedmdesát tisíc korun. V těchto dnech policisté zlikvidovali osm laboratoří na Jablunkovsku a Krnovsku. Samostatnou kapitolu představuje heroin, kt erý se objevuje především v Ostravě. Mezi uživatele patří zejména mladí olašští Romové, kt eří peníze na koupi získávají kapesními krádežemi. Distribuci heroinu ještě před několika lety zajišťovali Albánci, je jich místo však nyní zaujali Vietnamci. Mezi diskotékovou mládeží je nejoblíbenější takzvaná taneční droga extáze. " Navozuje dobrou náladu, odst raňuje zábrany vkomunikaci. Ti, kdo ji okusili, tvrdí, že usnadňuje vnímání hudby a umocňuje její prožitky. Dívky prý bývají vstřícnější k chlapcům," uvedla mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková s tím, že nebezpečí této drogy mimo jiné spočívá v tom, že uživatel necítí potřebu pít a tím může dojít k dehydrataci organismu. Cena jedné tablety se pohybuje od 150 do 250 korun. V minulých týdnech policie rozprášila mezinárodní gang obchodníků s extází. Ta končila v tanečních klubech na Moravě. Jedním z odbytišť byla i proslulá Stodolní ulice v centru Ostravy. Stále větší oblibě se těší i droga gaba, c ož je tekutá forma extáze. " Výroba je poměrně jednoduchá z volně prodejných léků. Účinky jsou silnější než u pervitinu nebo extáze," uvedla Bednarčíková. Dávka gaby přijde na sedmdesát korun. Jako odměrka slouží víčko od třetinkových nealkoholických nápojů. Policisté vyšetřovali i několik klasických feťáckých zločinů, mezi kterými převažují toluenové dýchánky. Některé z nich skončily smrtí. Přibývá také případů vdechování volně dostupného propan- butanu.

Foto: Drogová scéna se profesionalizuje. Na konci je však stále pěšák - narkoman, který používá primitivní feťácké nádobíčko.
ILUSTRAČNÍ FOTO LADISLAV

Foto: Mezi taneční mládeží je velmi oblíbená extáze. Na některých z nich je vyobrazeno platidlo euro.
Foto: Archiv

Graf: Výrobny pervitinu v bývalém Severomoravském kraji v roce 2002 v porovnání s rokem 2001
breeder
Guatemala: Za posledních dvanáct dní zabaveny čtyři tuny drog
Zpravodajství ČTK | 23.9.2003 | 02:47 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: DK

GUATEMALA 23. září (ČTK) - Více než čtyři tuny drog se za posledních dvanáct dní podařilo zabavit guatemalským policistům. Jak dnes píše agentura AFP, zabavené množství narkotik představuje téměř polovinu veškerých drog, jež byly v této středoamerické zemi zkonfiskovány za poslední tři roky.

Díky třem policejním akcím skončil ve vazebních celách neupřesněný počet příslušníků pašeráckých sítí, kteří využívají Guatemalu jako překladiště pro především kokain přicházející z Jižní Ameriky a mířící na severoamerický trh.

Oficiální zdroje odhadují, že každoročně putuje z andských zemí, především Kolumbie, Peru a Bolívie, přes Střední Ameriku na severoamerický trh 500 až 600 tun kokainu; zhruba čtvrtina z tohoto množství projde přes území Guatemaly.

dk
________________________________________________________________________

Pervitin pašovali v těle
Blesk | 24.9.2003 | rubrika: Morava/Slezsko | strana: 4 | autor: Radek Lukša

Policie zatkla dovozce českých drog pro švýcarské feťáky

OSTRAVA - Na ruzyňském letišti v Praze, Jeseníku a Ostravě udeřilo současně protidrogové policejní komando. Výsledkem je likvidace mezinárodní sítě pašeráků pervitinu. Okolo tří kilogramů tohoto jedu prý vyvezli z Česka do Švýcarska ve vlastních zadnicích!

"Mohu potvrdit zadržení pětice pachatelů," informovala mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. Pachatelé (25 až 51) mají trvalá bydliště v moravskoslezské metropoli a lázeňském městě Jeseníku. Kriminalisté je sledovali nejméně od loňského podzimu.
Svinstvo zvané »perník« pachatelé pořizovali u doposud nezjištěného ostravského výrobce. Pak zásilka putovala do jesenického podsvětí, k jehož členům údajně většina se zatčených patřila. "Balíčky o váze přibližně dvou set gramů pašovali uschované v tělních dutinách," řekla Kosinová.
Místo určení ani odběratel ve Švýcarsku také nebyli blíže specifikováni. Jisté ale je, že jeden z drogových kurýrů v alpské zemi cosi vyvedl, byl tamními policisty přistižen a letecky deportován do vlasti. Po přistání cvakla pouta!
Pervitin ani jiné zakázané omamné látky se u pachatelů sice nenašly, ale důkazů prý mají kriminalisté dostatek. Všech pět zatčených začali stíhat za nedovolenou výrobu a držení drog, šíření toxikomanie a prokazují jim rovněž podvody. Trestní sazba činí vzhledem k pašování drog do ciziny pět až dvanáct let vězení. Prokáže-li se zločinné spolčení, mohou dostat ještě více.
________________________________________________________________________

Z učedníka se stal mistr
Blesk | 24.9.2003 | rubrika: Morava | strana: 4 | autor: (mh)

BRNO - Velmi rychle se učil dosud netrestaný Ivo (48), který nejprve loni a letos pouze půjčoval svůj byt a chatu laboratorní výrobě pervitinu. Od června až do září se pak pustil do vaření sám. Za tu dobu podle policie vyrobil nejméně deset gramů drogy. Částečně pro vlastní potřebu, částečně na prodej. Vyšetřovatelé zajistili i jeho komplice (29), který mu pomáhal »perník« prodávat. Do vězení mohou jít muži až na pět let.
________________________________________________________________________

Za hranice mozku
Mladý svět | 23.9.2003 | rubrika: Na zkušené | strana: 47 | autor: Ondřej Nezbeda

Holotropní dýchání je metoda, kterou v polovině 60. let vyvinul Stanislav Grof společně se svojí ženou Christinou. Počátečním impulsem byl oficiální zákaz experimentování s psychotropními látkami, jako je například LSD, které se původně využívalo při terapii. Grof pomocí této látky vyvolával u pacientů některé obsahy paměti, například traumata prožitá v dětství nebo i dříve. Jejich znovuprožitím v bezpečném, příjemném prostředí a za vedení terapeuta se je pak snažil odbourávat. S užíváním LSD se ale pojila spousta rizik, a tak se hledala jiná, neškodná metoda s podobnými účinky. Zatímco se celý svět pídil po chemických analogiích LSD, Stanislav Grof vytvořil metodiku holotropního dýchání, které má v konečném efektu podobné účinky jako droga, ale nedevastuje organismus. Podstatou je řízené, prohloubené dýchání spojené s výrazně rytmickou a emoční hudbou. Hyperventilací dochází k překysličení mozku, při kterém se uvolňují psychické obrané mechanismy a z našeho podvědomí vystupují potlačená traumata v podobě vizí a halucinací. Dochází ke změně vědomí, které se jakoby prohlubuje a zpřístupňuje pozorovateli v nás. Zážitky z holotropního dýchání se zpravidla vyjadřují prostřednictvím kreseb zvaných mandaly.

Čtyři dimenze

Podle zážitků, které člověk může mít při holotropním dýchání, definoval Stanislav Grof systém čtyř "porodních matric", tedy uzlových bodů naší paměti, ovlivňujících naši psychiku. První matrice odpovídá stádiu plodu v děloze, kdy člověk cítí jednotu s matkou, je v bezpečí. V prožitcích se objevují pocity svobody, létání, posvátnosti, přítomnosti uklidňujícího světla, splynutí s kosmem, s lidstvem. Naopak narušení nitroděložního života (například nemocí matky) se projeví obrazy nebezpečí pod vodou, znečištění, nehostinného prostoru. Druhá matrice odpovídá počátku porodu, kdy je plod tlačen velkou silou děložních kontrakcí proti zavřené děložní brance. Harmonie je porušena, přicházejí pocity úzkosti, zaklínění, uzavření v kleci, dostavují se paranoidní představy. Situace je pociťována jako nesnesitelná, nekonečná, beznadějná. Lidé se ztotožňují s vězni v kobkách, s mučenými, s hříšníky v pekle. V prožitcích se objevují pocity hrůzy, silné bolesti hlavy, ramen, břicha. Právě komplikace a dlouhé trvání této fáze podle Grofa ovlivňují v pozdějším životě člověka jeho rozhodování, překonávání stresu a překážek, a také jsou hlavní příčinou mnoha depresí. Třetí matrice odpovídá fázi porodu, kdy se děložní branka otevře a dítě vstupuje do porodního kanálu. Je to období střídání naděje a bezmoci. Ve znovuprožívaní tohoto stavu během dýchání se objevuje velká úzkost, potřeba bojovat a vybojovat, silné sexuální a náboženské vjemy. Objevují se obrazy bitev, rozzuřených přírodních živlů a podobně. Konečně čtvrtá matrice je spojena se vstupem dítěte do tohoto světa s paradoxním pocitem vysvobození a zároveň "zašpinění". Nastává prožitek znovuzrození s následnou úlevou a relaxací. Znovuprožívání těchto matric vede podle Stanislava Grofa k vyrovnání, novému sebepoznání a rozšíření vlastního vědomí, k pochopení podstaty života a Kosmu.

Tradice šamanů

Stanislav Grof svojí metodou přijal a kultivoval techniky, které už civilizace dávno znala. Dechová cvičení, která vedou k extatickým a změněným stavům vědomí, prováděli jogíni už tisíc let před Kristem. Zjistili, že určité způsoby dýchání mohou poměrně rychle vést k extatickým stavům vědomí a k určitým druhům transů, a tak se později stala součástí vědy o dechu - pránajámy. Práci s dechem praktikují jako meditační techniku i taoističtí mniši. Možná i kvůli původu těchto technik se Stanislav Grof setkává s velkým odporem vědecké obce, která jeho metodu považuje za šarlatánství. Nejvíce přitom vadí, že se pracuje s fakty, které se nedají fyzikálně uchopit. Zatímco akademická obec vykládá prožitky kurzů jako psychotické halucinace, Stanislav Grof v nich vidí hluboce zakořeněné stopy minulosti, které se v naší duši ukládají dříve, než se vybuduje celý organismus, a v průběhu života nás ovlivňují. Tvrdí, že "člověk, který neprožil mimořádné stavy vědomí, nikdy nemůže zcela zhodnotit svoji psýché".


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma