Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 23.09.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Policie odhalila pěstírny konopí
Moravskoslezský deník | 20.9.2003 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: Jaroslav Perdoch

Ostrava - Osm profesionálních pěstíren konopí odhalili policisté z Frýdecko- Místecka a Bruntálska. Zajistili technické zařízení za statisíce korun, dva kilogramy vysoce kvalitní marihuany a více než dvě stě rostlin. "Tento týden jsme zadrželi pět mužů z Jablunkovska a Krnovska. Včele stál třicetiletý soukromý podnikatel, který celou skupinu řídil. Ostatní členové se navzájem neznali," uvedl Pavel Tileček z Okresního ředitelství Policie ČR ve Frýdku- Místku. Konopí pěstovali takzvaným hydroponním způsobem v laboratořích vybavených umělým osvětlením, vzduchotechnikou a ohřevnými lampami. Rostliny nesázeli do půdy, ale chemických roztoků, které umožňovaly čtyři sklizně během roku. Takto získané konopí navíc obsahuje podstatně větší množství psychotropní látky než běžné přírodní rostliny. Tomu odpovídá i cena produktu - marihuany, která se pohybuje kolem 160 tisíc korun za kilogram. Laboratoře se nacházely v garážích a rodinných domcích. Policie muže ve věku 27 až 47 let obvinila z trestného činu nedovolené výroby omamných a psychotropních látek a jedů. Soud však nevyhověl žádosti o uvalení vazby. Všichni museli být propuštěni na svobodu. Svou vinu přiznal pouze jediný z nich. Dva odmítli vypovídat. Zbylí se hájili tím, že o ničem neměli ani potuchy. "Prý si mysleli, že pěstují léčivou rostlinu kotvičník zemní," prohlásil Tileček.
Pokračování na str. 7
Pokračování ze str. 1
Policii se zatím nepodařilo odhalit celou dealerskou síť, jejímž prostřednictvím se droga dostávala k odběratelům nejen v našem kraji, ale také na jižní Moravě a v Čechách. "Ten mechanismus není zcela jasný. Vyšetřování případu je teprve na samém počátku," dodal Tileček. Při objasňování marihuanových zločinů policisté spolupracovali s pracovníky severomoravské energetiky. Laboratoře totiž mají velkou spotřebu elektrické energie, jedna z nich navíc odebírala proud načerno. "Využili jsme těchto informací," potvrdil Tileček. Podle tiskové mluvčí Severomoravské policie Dagmar Bednarčíkové stále více výrobců marihuany přechází od přírodního k umělému pěstování konopí, které je sice náročnější, ale podstatně výnosnější. "Odhalování je velmi obtížné. Využívají různé garáže, hospodářské budovy i ubytovny," dodala Bednarčíková. Před časem ostravští policisté objevili moderně vybavenou laboratoř v Muglinově, podobný úspěch si na své konto připsali také kriminalisté na Vsetínsku.
________________________________________________________________________

Informace policie v Královéhradeckém kraji
Zpravodajství ČTK | 22.9.2003 | 13:40 | rubrika: Právo a krimi - Královéhradecký kraj | autor: SJA

HRADEC KRÁLOVÉ 22. září (ČTK) - Při silniční kontrole posádky osobního vozidla v Úpici na Trutnovsku nalezli policisté krabičku s usušenou marihuanou. Další krabičku s konopím našli muži zákona mezi zadními sedadly. Jednadvacetiletý spolujezdec se přiznal k tomu, že drogu sám vypěstoval.
________________________________________________________________________

Kolín: Pokračuje soud s pěstiteli marihuany
Mladá fronta DNES | 23.9.2003 | rubrika: Střední Čechy | strana: 1 | autor: (vob)

Z celého kraje DNES

Soud s osmi mladými lidmi, kteří údajně ve velkém pěstovali a prodávali marihuanu, pokračuje dnes v Kolíně. Členy skupiny ve věku od pětadvaceti do sedmadvaceti viní obžaloba z nedovolené výroby a distribuce omamných a psychotropních látek. Skupina měla v nenápadných domech na Kolínsku, Brněnsku, Strakonicku a Lounsku pěstovat marihuanu ve speciálních pěstírnách s řízeným osvětlením, zavlažováním i vytápěním. Pak ji prodávali po celé republice a spolu s ní nabízeli i drogu Extázi. Policie skupinu zadržela loni v březnu.
breeder
Klienti komunity varovali
Boleslavský deník | 22.9.2003 | rubrika: MLADOBOLESLAVSKO | strana: 18 | autor: MICHAL ŠIMEK

Den otevřených dveří v boleslavském protidrogovém K-centru nikoho nepřilákal. Pracovníci a klienti Helianny však besedovali se žáky několika škol. Klienti léčící se v Mukařově ze závislosti na drogách připravili divadelní představení.
MICHAL ŠIMEK
Ml. Boleslav/Mukařov Řadu akcí pro veřejnost v rámci Týdnů pro duševní zdraví uspořádalo v minulém týdnu občanské sdružení Helianna.Při dni otevřených dveří do mladoboleslavského protidrogového K-centra v Galetově ulici nikdo nepřišel. " Během týdne jsme však měli sedm besed pro žáky ze škol," uvedla vedoucí K - centra Eva Váchová.Besed se celkem zúčastnilo 370 mladých lidí. Ti o problematice drog a závislosti na nich diskutovali s klienty z protidrogové terapeutické komunity z Mukařova a s terapeutem Radanem Žemličkou. "Z diskuse vyplynulo, že braní drog mladí lidé všeobecně považují za problém. S výjimkou kouření marihuany," upozornil Radan Žemlička.Klienti komunity z Mukařova během minulého týdne sehráli dvě divadelní představení hry nazvané C.N. (Civilizační nemoc). Premiéra hry, kterou napsali dva z klientů, se odehrála v úterý na mnichovohradišťském gymnáziu. Ve středu stejné představení mohli vidět zájemci v aule mladoboleslavského Pekařova gymnázia. "Bylo to naše varování před tím, jak zhoubné pro člověka může být získání moci," řekl jeden z autorů hry.Představení v Mnichově Hradišti, které se konalo dopoledne v době školního vyučování, bylo více navštíveno a mělo mezi diváky větší odezvu. Naproti tomu do auly Pekařova gymnázia přišly v odpoledních hodinách pouze asi tři desítky lidí z okruhu známých a příbuzných od klientů Helianny.
________________________________________________________________________

Vede "marjánka"
Chebský deník | 20.9.2003 | rubrika: Lokální | strana: 8 | autor: kuč

Cheb - Podle Romana Glasera, chebského streetworkera (člověka pracujícího v ulicích měst s rizikovými skupinami lidí), je v bývalém okresním městě Chebu nejvíc zneužívanou drogou marihuana. "Po marjánce, která však už není výjimečná nikde v republice, je bezkonkurenčně na druhém místě pervitin," uvedl Glaser. "Heroin pak obsazuje pomyslnou třetí příčku ," dodal.
Glaser se v Chebu činí pátým měsícem. Doposud má asi třicet stálých klientů, většinou z řad dlouhodobějších uživatelů drog. "Rád bych pomáhal i mladším, ale ti si většinou ještě neuvědomují, že mají problémy," dodal.
kuč )
________________________________________________________________________

Policie: Polovina školáků kouří marihuanu
Ústecký deník | 20.9.2003 | strana: 15 | autor: TOMÁŠ PRCHAL

Ústí nad Labem - Až padesát procent dětí na základních školách kouří marihuanu. Tu pěstují jejich spolužáci na zahradách na vesnicích. Na tiskové konferenci v Kontaktním centru pro drogově závislé to řekl kriminalista Josef Kopecký. "Jeden gram se obvykle prodává za stokorunu," doplnil policista. Na Ústecku jinak nyní převládá podle policejních poznatků heroin. Náměstek primátora Tomáš Jelínek řekl, že i měkké drogy je třeba potírat. "Zlehčování této problematiky i z vládních míst je nebezpečné," míní. Eva Škrdlantová z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti uvedla, že konzumenti marihuany, kteří si ji mezi sebou vyměňují nebo sami pěstují, většinou nepřecházejí na tvrdé drogy. S tím policie nesouhlasí. Dealer, který nabízí marihuanu, u sebe může mít i další drogy, které bude chtít prodat, míní ale zástupci kontaktních center pro drogově závislé. V K-centru, které je nejstarší v kraji, evidují jak devítiletého, tak 62letého klienta závislého na lécích. "Denně k nám přichází až sedmdesát lidí. Zájem o informace či rady mají ale i rodiče, kterých k nám přichází kolem 35 měsíčně," uvedla vedoucí centra Radka Kobližková. Průměrný věk klientů je 22,5 roku a dvě třetiny tvoří muži. Ivana Radimecká z terapeutické komunity White Light I. z Mukařova u Verneřic na Děčínsku k tomuto poměru klientů uvedla, že se zde nyní léčí z drogové závislosti samí muži. "Léčba tak nekopíruje situaci na trhu drog. Kromě dvou Ústečanů v nejbližších dnech nastoupí i několik patnáctiletých klientů, což je věková hranice pro vstup do komunity," uvedla.
________________________________________________________________________

Heroin vítězí v Ústí, pervitin v Mostě a toluen na venkově
Ústecký kraj | 20.9.2003 | rubrika: Ústecký kraj | strana: 2 | autor: afi

Ústecký kraj - Drogou číslo jedna je v současné době v Ústí nad Labem heroin. V Mostě je nejvíce závislých na pervitinu. V menších městech a obcích Ústeckého kraje převládá mezi mládeží čichání toluenu, řekli včera pracovníci kontaktních center pro drogově závislé. Ústecký kraj se počtem drogově závislých řadí na druhé místo v republice. Žebříček vede Praha. "V rámci kraje vedou Teplice a Ústí nad Labem,"
uvedl ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal. Teplice patří podle něj mezi průchozí regiony, což znamená, že drogy, které putují do republiky, či naopak za hranice, se tímto městem provážejí. Část jich pak v Teplicích pochopitelně zůstane. "Je zde navíc koncentrovaná prostituce, která jde ruku v ruce s drogami," řekl Trmal.
Podle pracovníků center stoupá počet závislých, kterým je méně než 15 let. "Nejmladšímu klientovi je devět let a nejstaršímu 62 let. Nejmladší je závislý na toluenu a nejstarší na prášcích," uvedla Radka Koblížková z K-centra v Ústí nad Labem. Denně navštíví ústecké centrum zhruba 50 až 70 lidí, jejich průměrný věk je 22 let. Devadesát procent klientů si první drogu aplikuje injekční stříkačkou. "Tím se lišíme od jiných států Evropy, kde kariéra narkomana jde od kouření přes čichání až po aplikaci jehlou," nastínil zvláštnosti českých závislých Trmal. Další specialitou je podle pracovníků center skutečnost, že lidé závislí na heroinu se podle situace na trhu téměř okamžitě dokáží přeorientovat na pervitin a obráceně. Podle informací ústecké policie rapidně narůstá počet žáků základních škol, kteří kouří marihuanu. "Děti na venkově marihuanu ve velkém pěstují a ve škole ji pak běžně prodávají," řekl ústecký policista.
Zájem klientů se podle pracovníků K-center soustřeďuje na výměnu injekčních stříkaček. "Klienti docházejí také na sezení a častými návštěvníky jsou rodiče drogově závislých dětí," uvedla Koblížková.
afi )

Drogově závislých v kraji přibývá
Ústecký kraj se v počtu drogově závislých řadí na druhé místo v republice
nejvíce narkomanů je v rámci kraje na Ústecku a Teplicku

rapidně stoupá počet závislých, kterým je méně než 15 let, děti základních škol kouří zejména marihuanu
podle policie děti na venkově marihuanu ve velkém pěstují a ve školách potom prodávají
breeder
Policisté varují: Vdechování propan- butanu je nebezpečné
Olomoucký den | 22.9.2003 | rubrika: Z Moravy a Slezska | strana: 6 | autor: čtk

Ostrava - Novým hitem narkomanů se podle severomoravských policistů stalo vdechování obsahu propanbutanových lahví. "Je to ale nebezpečná zábava. Člověk se může snadno otrávit. Plyn navíc není na seznamu zakázaných látek a je snadno dostupný," řekla mluvčí krajské správy policie Dagmar Bednarčíková. V loňském roce na následky předávkování nějakou drogou zemřelo v kraji pět narkomanů. Problémy severomoravským policistům v poslední době dělají vařiči pervitinu, který je v Moravskoslezském kraji hned po marihuaně druhou nejčastěji užívanou drogou. Cena za jeden gram se pohybuje okolo 1000 korun. "Výrobci se stále více profesionalizují a tím také policistům znepříjemňují odhalování těchto zločinů," uvedla mluvčí. Vařiči ryze české drogy využívají hotelové pokoje, ubytovny a opuštěné horské chaty. V několika případech dokonce drogu vyráběli za jízdy v automobilu. V roce 2001 na území bývalého Severomoravského kraje odhalili 34 varen. Loni jich už bylo téměř jednou tolik.
________________________________________________________________________

Policie zabavila rostliny konopí
Olomoucký den | 20.9.2003 | rubrika: Region | strana: 7 | autor: dk

Lipová - lázně - Zahradničení se nevyplatilo třiadvacetiletému muži z Lipové - lázní na Jesenicku. Mladík měl totiž v úmyslu pěstovat rostliny konopí, ze kterého se získává marihuana. Snahu mu překazila policie. "Koncem srpna zajistili policisté patnáct kusů zelených rostlin konopí vysokých nejméně 60 centimetrů a devět kusů vzrostlých 150 až 250 centimetrů," přiblížila mluvčí policie Natálie Orlová. Rostliny odeslala policie na odbornou expertizu. Mladík nyní čelí obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Hrozí mu až tři roky vězení.
________________________________________________________________________

Čokoláda: je to hřích?
Vlasta | 17.9.2003 | rubrika: Téma Vlasty | strana: 14 | autor: DAGMAR ŠKOLOUDOVÁ a MICHAELA MATUŠTÍKOVÁ

Rozbalujete barevný papír, nedočkavě strháváte staniol a pak ve sladkém vytržení necháváte rozpustit na jazyku první (ovšem zdaleka ne poslední) kousek čokolády... Proč nám vlastně čokoláda tolik chutná?

Tvrdí se, že jako první na světě začali boby kakaovníku ochutná vat jihoameričtí indiáni. Bratru před patnácti sty lety. Jistější už je, že ve dvanáctém století se od nich lahůdku, která ale ještě chutí ani vzhledem nijak nepřipomínala dnešní čokoládu, naučili vyrábět Aztékové. Kakao, získané z upražených bobů, míchali s kukuřičnou moukou, paprikou a pepřem. Po dolití vodou vznikl posilující nápoj zvaný xocoatl. Když pak u břehů Ameriky přistál Kolumbus, nezajásal, cože je to za dobrůtku. Prý si jí skoro nevšiml. Teprve ti, kteří přišli po Kolumbovi, ochutnali a zapřemýšleli. Španěl Hernando Cortes dovezl boby do Evropy a kuchař francouzského krále přišel na to, že by ten nápoj mohl být lahodnější a především - sladký! "Chocolata" se záhy propracovala do hodovních síní zámků a panských domů. Teprve v polovině osmnáctého století se ovšem čokoláda - pořád ještě tekutá - rozšířila díky příznivějším cenám a rozvíjející se síti kaváren a cukráren.

Kde se vzala tabulka
Na sklonku osmnáctého století se ve Švýcarsku narodil Philipe Suchard. Je vám to jméno povědomé? Aby ne! Právě tenhle muž měl ve hvězdách psáno, že provede "čokoládovou revoluci". Začal se učit cukrářem, a když dospěl, rozhodl se zbohatnout za mořem. Ovšem osud nechtěl, aby se Philipe stal obchodníkem s hodinkami a nášivkami, které si vezl s sebou. A tak se mladíček vrátil domů s neúspěchem - a hezky zpátky do cukrárny! Na podzim roku 1825 byla tedy otevřena první Philipova cukrárna v Neuenburgu, jejímž lákadlem se stal zcela nový dezert - čerstvá domácí čokoláda. Jak se vyráběla, nikdo už dnes neví. Jisté je, že o rok později si cukrář pronajal opuštěný mlýn, kde vodní síla začala pohánět hnětače. Tak mohl vyrobit i třicet kilo čokolády denně. A prodával ji - ano - v tabulkách. Pak si Suchard postavil pražírnu kakaových bobů. Právě pražení je nejdůležitější fází výroby čokolády a podepisuje se na výsledné chuti. Vyšší teploty dodávají hořkost a snižují množství tuku. Méně pražené boby znamenají jemnost a sladkost. Přesné pražení stejně jako původ a složení směsi kakaa zůstaly Suchardovým tajemstvím. Víme jen, že tehdy byla čokoláda sladká a ještě neslyšela o mléce. Až v roce 1890 představili Suchardovi následovníci světu mléčnou čokoládu. Mimochodem - o pouhých jedenáct let později se poprvé v obchodech objevila Suchardova Milka.

Hlavně důkladně třít
Po více než sto letech je postup výroby čokolády vlastně stejný, jen dnes jeho převážnou část zvládnou stroje. Plody kakaovníku se sklízejí v Jižní Americe nebo Africe. Setřesou se na banánové listy, do nich se zabalí a kvasí. Potom boby schnou šest až deset dní na slunci a následně se vydají na cestu do čokoládoven. V továrnách se praží ve velkých rotujících bubnech. Dalším krokem je mletí - vyloučí se při něm kakaové máslo a jednotlivé složky se spojí do tmavé kakaové hmoty. Kolik se do ní pak přidává mléka, cukru a dalšího kakaového másla, to je tajemství každého výrobce. Ale tahle hmota, ač mléčná a sladká, je pořád ještě "drsná" pro naše zmlsané hubinky. Musí se ve válcovacím stroji utřít najemno a pak ještě míchat a třít, třeba osmačtyřicet hodin, ve velkých míchačkách, až hořké aroma vyprchá. To už čekají vypláchnuté formičky na tabulky či bonbony, oplatky a sušenky. Teď už je čokoláda jemná, hladká, lahodná, a jakmile se zchladí, aby ztuhla, může ukojit vaši chuť. Mimochodem - britský výrobce čokolády Cadbury požádal vědce z univerzity v Edinburghu, aby zjistili, proč některá čokoláda chutná lépe než jiná, i když se teoreticky skládá z týchž surovin ve stejných poměrech. Vědci vařili a zkoumali a pak zjistili, že kakaové máslo může krystalizovat v šesti různých molekulových strukturách. A právě v těch čokoládách, které lidem chutnají nejvíc, převládá jedna jediná struktura. Takovou mají čokolády, které se přímo rozpouštějí v ústech. Závěrem bylo zjištění, že chuťově nejžádanější struktura vzniká během ochlazování horké hmoty při teplotě 23,86 °C.

Proč jsme závislí?
Jsou ženy - ale také muži - které by si radši daly dobrou čokoládu než špatný sex. A vlastně možná i spíš než ten dobrý... Co je na čokoládě tak úžasného, že pomáhá při stresu, nadměrné fyzické zátěži, únavě i hladu? Kakao, které je základem čokolády, má totiž posilující, protistresové iprotidepresivní účinky. Prospívá činnosti mozku tím, že obsahuje theobromin a kofein, které podporují schopnost koncentrace a také stimulují centrální nervový systém a srdeční činnost. Především ale uvolňuje endorfiny, přirozené opiáty, které se běžně vyplavují třeba během sexuálního styku a tělesného cvičení. Navíc kakao obsahuje tryptofan, látku zvyšující hladinu takzvaného hormonu dobré nálady - serotoninu. A aby toho nebylo málo, najdeme v čokoládě ještě anandamid, který stimuluje stejné mozkové receptory jako marihuana.

Kdo sedí v cukrárně
Nebojte se, skutečnou drogou se čokoláda nestane, jedině snad kdybyste jí na posezení mohli sníst dvanáct kilo. Vaši postavu i zdraví ale při přehnané konzumaci jednoznačně ohrožuje. Když potom chcete hubnout, bude to zřejmě právě touha po čokoládě, která vás začne mučit. "Při redukční dietě není nejhorší hlad," potvrzuje PhDr. Zdeňka Sládečková, psycholožka klubu Diana. "Nejhorší je chuťová deprivace." Znamená to, že lidé, kteří mají sklon k nadváze, se musejí vzdát téměř všeho, co tvořilo jejich psychickou potravinovou závislost. A to jsou většinou právě sladké potraviny a psychická euforie, kterou přinášejí. Pro ženy je to zcela typické. "Uvědomme si, že v cukrárnách sedí mnohem víc žen než mužů." Terapeuti Barbara a Allan Peasovi ve své knize "Proč muži neposlouchají a ženy neumějí číst v mapách" navíc říkají, že ženy mají ve srovnání s muži citlivější chuťové buňky. Zejména mnohem lépe rozeznávají sladkou a cukrovou chuť. "V dávné minulosti, když chránily hnízdo a sbíraly ovoce, musely ochutnávat plody a zjišťovat, zda jsou dostatečně zralé a sladké, aby je mohly předložit potomkům," píšou autoři knihy. Takže co s tím, když vůle není dost silná? Zdeňka Sládečková doporučuje novinku na evropském trhu - tablety Chocohit. Jde o cucavé kakaové tablety s čokoládovou chutí, vyrobené stejně jako čokoláda z kakaových bobů, které ale na rozdíl od ní obsahují jen velmi malé množství tuku a žádnou sacharózu. Sladkou chuť dodávají náhradní sladidla - sorbitol a aspartam. Tablety naopak navíc obsahují hodně bílkovin a vlákninu, která podporuje činnost trávicího systému. Hodí se i pro diabetiky a také právě pro ty, kteří chtějí zhubnout. "Když se vám podaří chuť čokolády a její příznivé účinky nahradit, nebudete pak mít takovou touhu po sladkostech opravdových, které by vám přinesly zvýšení váhy," potvrzuje psycholožka účinky Chocohitu.

K čemu je to dobré
Copak bychom se ale měli čokolády zcela vzdát? Rozhodně to není nutné. Čokoláda má totiž kromě oněch účinků povzbuzujících psychiku také další kladné stránky - samozřejmě pokud to s ní nepřeháníte a jíte skutečně kvalitní čokoládu a ne jen hnědé sladké náhražky. Kromě zmíněných vlivů na mozek a nervovou soustavu bylo prokázáno, že látky obsažené v kakau významnou měrou snižují možnost oxidace LDL, tedy takzvaného "špatného cholesterolu". Oxidovaný LDL je přitom považován za důležitý rizikový faktor při vzniku aterosklerózy. K akaový prášek současně zvyšuje hladinu HDL, tedy "dobrého cholesterolu", takže snižuje riziko výskytu onemocnění srdce a cév. Rostlinné polyfenoly obsažené v kakau také zlepšují vstřebávání minerálních látek a vitaminů a potlačují zánětlivé reakce.
Dobrou chuť!

Sváteční třeštění
Vysoko v alpských horách, kde se setkává patero údolí, kde je tráva nejzelenější a nebe nejmodřejší, leží městečko Bludenz. Tam se rok co rok na první prázdninovou sobotu sjíždějí hosté, aby oslavili čokoládový svátek. Není to pohádka, je to fakt. V městečku Bludenz, kde vám obrovské hory s bílými čepicemi dýchají na záda, totiž také stojí továrna. Voní báječně už zdálky. U továrny v ohradě se pasou krávy. Kupodivu nejsou fialové, i když by se to možná slušelo, protože právě tyto Milky jsou zobrazené na zdejších čokoládových obalech. Město Bludenz se čtrnácti tisíci obyvateli dalo jméno celé alpské oblasti. Leží v cípu, odkud není daleko do Itálie, Švýcarska ani Německa. Když město nežije právě čokoládou, dýchá jako mírumilovné horské letovisko. Tehdy je možné prohlédnout si opečovávané historické centrum města nebo se vypravit na túru. Jak uvádějí průvodci, můžete klidně v okolí nachodit i 1 400 kilometrů. Taky lyžařských terénů je všude kolem habaděj. Stačí napsat pár čísel - deset sjezdových středisek, 250 sjezdových tras od pěti do pětačtyřiceti kilometrů. Je tu i muzeum, zámek, a kdo si potrpí na slavnosti, najde si nějakou skoro každou sobotu. A každou první prázdninovou je to právě čokofest. Známe festivaly piva, vína, květin, ale čokofest, to je jiná podívaná! Úplně všechny starobylé uličky v centru města Bludenz jsou ten den plné soutěží a her. Nejšťastnější výherce je každoročně vyvážen čokoládou. Těžko říct, zda mají rodiče radost, když táhnou domů třeba pětadvacetikilového potomka a k tomu čtvrt metráku čokolády. Ale letos vypadali všichni rodičové naprosto klidně a spokojeně. Přejícně se dívali, jak děti loví z kašny kačenky, a nijak zvlášť jim nevadilo, že se potomek může pěkně vyráchat. Nechali na malé obličejíčky malovat zářivé motýly a kočičí čumáčky. S povzbudivým úsměvem přihlíželi, jak ratolesti skáčou v pytlích, skládají kostky, házejí míče a kroužky, jezdí na mašince ina kolotoči, odevzdaně konverzovali s klauny na chůdách, a když to jinak nešlo, také se zapojili do hry. Kromě toho všichni neustále ochutnávali čokoládičky. Za jedinou sobotu se smlslo tisíc kilogramů!

Jak roste?
Kakaovník pravý je stálezelený strom z čeledi lejnicovi tých. Pochází z tropické Ameriky, je středně vysoký a má až 30 centimetrů dlouhé listy. Vyhovuje mu teplé a deštivé klima, ale potřebuje před deštěm i sluncem ochranu. Proto bývá vysazován pod korunami jiných, vyšších stromů, třeba banánovníků. Květy vyrůstají jednotlivě nebo ve svazečcích na kmeni a silných větvích. Plody jsou obrovské bobule, které obsahují semena - kakaové boby. Dozrávají sice průběžně, ale sklízejí se obvykle jen dvakrát do roka. Semena se nejdřív nechají dva až osm dní kvasit a pak se suší na slunci.

Kakaové drby
1. Dcera španělského krále Filipa IV. čokoládu zbožňovala natolik, že přesvědčila svého muže, jímž nebyl nikdo jiný než Ludvík XIV., král Slunce, aby ji taky ochutnal. Zachutnala mu a od té doby měl královský pár speciální komornou jen na přípravu čokolády.
2. Když byla v roce 1657 otevřena v Londýně kavárna, kde se podávala horká čokoláda, byl nápoj tak tučný, že do něj museli přidávat mouku nebo ovesné vločky, aby tuk neutralizovaly. Až v roce 1828 sestrojil Holanďan van Houten lis, pomocí nějž se z prášku dala odstranit většina kakaového másla. Lékárník Lindt pak v roce 18 79 přišel na to, jak vyloučit z čokoládové hmoty přebytečnou vodu, takže od té doby vydává čokoláda známý křupavý zvuk.
3. Historky o afrodiziakálních účincích čokolády jsou prastaré. Naši předkové neměli tušení, že jejich libé pocity má na svědomí fenyletylamin. Všimli si ale, že jsou rozjařenější a mají chuť na sex. Proto indiánský náčelník Montezuma vypil pokaždé několik šálků, než se vypravil za svými ženami. Přikázal dokonce svým poddaným, kteří pěstovali kakaové boby, aby na výhoncích mladých rostlin souložili, a tím urychlili jejich růst.
4. Také Casanova byl o milostných efektech čokolády přesvědčen. Tvrdil, že je lepší podat milence doušek čokolády než ji nalévat šampaňským. To ji prý také dostane do erotické nálady, ale je po něm unavená a nemá temperament.
5. Francouzská královská milostnice madame du Bary prý podávala čokoládu svým milencům, když nepředváděli očekávané výkony. A mniši měli naopak čokoládu zakázanou, aby na ně po jejím pozření nešly zapovězené myšlenky.

Co se mlsá v Česku
Bonboniéry nakupuje podle průzkumů 62,8 procent Čechů. Mezi ženami přiznává náklonnost k čokoládovým pralinkám 68,9 procent, mezi muži 56 procent. Nejsme ale žádní příliš velcí žrouti - zatímco průměrný Čech smlsne něco přes kilogram čokolády ročně, Švýcar sní těch kilo jedenáct, Němec a Belgičan deset a Američan pět.

Čokoládové plusy
čokoláda má sladkou a příjemnou chuť
působí na mozek - uvolňuje, navozuje pocity klidu a odstraňuje stres
je rychlým zdrojem energie při únavě
Čokoládové minusy
Čokoládu si spojujeme s pozitivními zážitky.
Děti dostávají velikonoční vajíčka, ženy v televizní reklamě bonboniéru... Jako by bez čokolády téměř nic hezkého nebylo. Není divu, že ji pak hledáme ve chvílích stresu.
Obsahuje cukr a tuk.
Kdyby šlo jen o kakaový prášek, nebyl by to problém, ale cukr a tuk způsobují, že přibíráme na váze a koledujeme si o problémy z obezity. Pamatujte si, že čím levnější čokoláda, tím méně skutečné "čokolády" obsahuje.
Můžete si ji dát kdykoli.
Pokud je člověk obětí čokolády, těžko před ní utíká. Prodává se doslova všude a na rozdíl od alkoholu je zcela společensky přijatelná.

Slaďoučké historky
Náčelník Montezuma vypil před cestou za milenkou šálek čokolády
Vianne (Juliette Binocheová) ve slavném filmu Čokoláda nabízí pralinky
Cukrář Suchard provedl čokoládovou revoluci - začal vytvářet tabulky
Pod značkou Nestlé najdete v ČR i Orion, ZORA nebo SFINX
Pan Lindt byl původně lékárník, ale proslavila ho také čokoláda
Casanova dával milenkám raději čokoládu než šampaňské
Foto MICHAEL PHOTOBANK, SUCHARD, NESTLÉ a LINDT
breeder
Narkomani umírají výjimečně
Vysočina | 20.9.2003 | rubrika: Zprávy z Vysočiny | strana: 3 | autor: Roman Martínek

Narkomani závislí na tvrdých drogách vyhledávají především anonymitu a tu jim poskytují velká města. Takovým je i Jihlava. Život na ulici s sebou pak přináší každodenní boj se sháněním peněz na denní dávku, ale i prostředků na její aplikaci. K- centrum Jihlava není v tomto směru pasivní a narkomany vyhledává v terénu. "Myslím, že tento způsob práce je výhodný pro obě strany. Narkomani se nemusí v podstatě o nic starat. Sami jim přineseme nové stříkačky a ty staré zlikvidujeme. Kromě toho jim poskytujeme další servis," vysvětluje vedoucí centra Marek Holemář. V Jihlavě se v současné době pohybuje cena pervitinu za jeden gram kolem tisícikoruny. Z jednoho gramu si narkoman vyrobí minimálně dvě dávky. "Pervitin je spíše psychologická záležitost. Záleží pouze na uživateli, jak moc po droze touží. S heroinem je to horší, nejen fyzicky, ale hlavně finančně," dodává Holemář. Co se týče odhalování trestných činů šíření toxikománie a nedovolené výroby, je policie v některých regionech kraje poměrně úspěšná. Jen žďárská policie odhalila za letošní rok již na sedmnáct těchto trestných činů. Stejný počet přitom odhalila za celý loňský rok. Stejně úspěšní jsou i na Třebíčsku. Na Jihlavsku evidují k dnešnímu dni osm případů souvisejících s drogovou trestnou činností. Toto číslo není sice nijak velké, ale uvědomíme- li si, že si narkomani musejí peníze někde opatřit, zůstává otázka - jak. Jihlavským policistům například nedají spát téměř každodenní krádeže aut. Počty narkomanů, které vykazují jednotlivá centra, jsou především pověstnou špičkou ledovce. V průměru evidují kolem 70 klientů. Počty se každé čtvrtletí mění a kromě jiného jsou závislé i na ročním období. Úmrtí narkomanů není v našem kraji častý jev. Čas od času však k nějaké tragédie přeci jen dojde. Minulý týden například ukončila sebevraždou svůj život osmnáctiletá narkomanka z Nového Města na Moravě. "Tato dívka odmítla další léčbu a léčebnu opustila, protože nevydržela abstinovat," řekla primářka Věra Benešová z psychiatrické léčebny v Jemnici. V červnu byla nalezena mrtvola devětatřicetiletého muže ve Žďáře nad Sázavou s igelitovým pytlíkem na hlavě zavázaným kolem krku. "Vedle muže ležela plechovka se zbytkem toluenu," uvedl mluvčí žďárské policie Václav Kučera. K- centrum v Třebíči si uvědomuje stoupající trend toxikománie v naší společnosti, a proto chtějí více spolupracovat s rodinami drogově závislých. K tomu jim má pomoci i den otevřených dveří, který uspořádají 24. září.

Foto: Nejrozšířenější drogou nejen na Vysočině je marihuana.
Foto: ARCHIV


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma