Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
jistič - Klikni zde pro originální téma
Cyhlm
Ahoj všem, v místnosti mám 2 okruhy, každý 10A, char. B, na jednom okruhu jede 400w mh matkárna + 200w prckárna, tento okruh je ok, druhý okruh mi začal padat při startu 2x600w, na tomto okruhu ještě jede 400w torin, 200w led, 40w odtah, 4x 10w větráček, problém je, když hodiny sepnou 2x600w, jistič vypadne, chtěl jsem se zeptat, jestli by mi někdo poradil, jakou vhodnou náhradou mám tento jistič vyměnit za jiný?

Děkuji
amnesiak81
Zdarec. Pokud padá jenom při startu tak bych vyměnil charakteristiku B za C,ten je dělaný na vyšší startovací proud Ale stejně je to celkem zátěž na 10 Ampérový jistič. Dal bych tam rovnou jistič 16A/B
amnesiak81
Taky záleží jaký máš předřadníky.
Cyhlm
předřadníky jsou lumatek 600w / 400v

jistič to vyhodí třeba jednou za 5 dní, když ho pak nahodím, tak jede normálně
amnesiak81
Tak digital má menší startovací proud než elektromagnet.vzhledem k tomu že tam jede ještě 400W ventilátor tak určitě ten 16A a klidně charakteristiku C
Cyhlm
super, díky, hned ho objednám, ať ho můžu co nejdříve vyměnit
spachal
Jen pro info, je dobré si pamatovat, že jistič jistí vedení a ne naopak. Takže pokud k boxu není rozvod například CYKY 3x2.5 ale třeba jen 3x1.5 nebo slabší, v žádném případě nedávat silnější jistič.
Pokud je zátěž konstantních cca 2000W plus ještě náběhové proudy, je to pro 10A jistič opravdu hodně na hraně.

Charakteristika "béčkového" jističe je pro zátěž bez náběhových proudů (proudového rázu), C a D jsou právě pro tyto případy. B vydrží krátkou dobu pětinásobek jmenovitého proudu, C asi dvakrát více (než B) a D čtyřikrát více.

A jen pro info, pokud se 2x600W bude spínat přímo přes "hodiny" (a je jedno, zda analog nebo digital) a ne přes stykač , velmi rychle odejdou, pokud to vyhazuje i jistič.
Seky
Souhlasím, pořídit jističe char. C a to i na první okruh + stykače a zvolit adekvátní průřez vodičů.
Cyhlm
kabely jsou 3x2,5mm

používám CLI-MATE MINI-CONTROLLER 2X600W - 3A , tak jsem myslel, že ty hodiny jsou na to stavěný, můžu ještě poprosit jaký typ stykače použít?

+ještě dotaz na stykač, v rozvadeči již na něj nemám místo, mohu ho připojit mezi zásuvkou a rozvaděčem s hodinama CLI-MATE ?

díky

EDIT:

PDF na schéma rozvaděče hodin

pokud chápu dobře, má to stykač v sobě?
spachal
Ahoj, kabely jsou v pořádku, CYKY2.5 se jistí 16A jističem a dle normy je možné na tento kabel zapojit až deset zásuvek.
Pokud se používá už hotové řešení, je pravděpodobné (vzhledem k ceně), že stykače už osazené jsou. Trochu mě zaráží ta specifikace 2X600W v kombinaci se 3A, to tak trochu nejde k sobě, ale třeba to výrobce myslel nějak jinak :]

Jinak ohledně toho zapojení stykače, princip je ten, že se stykač zapojuje mezi spotřebič a třeba hodiny. Pomocí výstupu z hodin se spíná stykač a ten následně spíná spotřebič. Takže pokud jsi myslel zásuvku pro předřadníky z rozvaděče tak ano, pokud jsi myslel zásuvka která vede do rozvaděče, tak ne.
Cyhlm
ahoj spachale, díky za vysvětlení, můžu tedy koupit třeba tento stykač, stykač a připojím ho, akorát každý světlo má svojí zásuvku, tudíž budu muset koupit dva a na každou výstupní zásuvku dám stykač a ze stykače potom do světla?

jinak ten popis 2x600 + 3A tak ty 3A jsou myšleny na ovládání vzduchotechniky
spachal
Ahoj, nedříve bych se podíval, co je v tom CLI-MATE, ať nevymýšlíš blbosti. A pak podle to řešil dále. Může tam být stykač, SSR relé, cokoliv dalšího. Dá se předpokládat, že výrobce se bude chtít vyhýbat reklamacím a pokud má specifikované 2x 600W svetla na výstupu, má to nějak ošetřené :].

Dát stykače na obě zásuvky ničemu neuškodí, ale většinou se zapojuje jen jeden za hodiny. Stykač je v principu jednoduché zařízení, sepne kontakty ve chvíli, kdy na řídící zapojení (cívku) se přivede proud a opět kontakty rozpojí když je cívka bez proudu (v případě zapojeni Normaly Open, NO. V případě NC to je naopak).
Stykač prostě slouží ke sepnutí nějaké vyšší zátěže, která by třeba náběhovým proudem mohla poškodit kontakty v hodinách (což se často děje). Podívej se případně na nějaká YT videa.

Odkazovaný stykač je jinak v pohodě, sepíná se střídavým (AC) proudem, takže by vyhovoval.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma