Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Odrůdy a Šlechtění

 
Sbírka semen z různých částí světa - Klikni zde pro originální téma
Dezider
Anžto mám známé po celém světě, anebo alespoň pravidelné a vášnivé cestovatele, čas od času mě někdo obdaruje semínky z dalekých končin. Mám takhle semínka z Kalifornie, Mexika zakrátko přiletí další ze střední afriky. Otázkou je, co s tím dál. Máte prosím někdo z místních zkušenost s šlechtěním kytek z lokálního osiva?
Díky
Hruškomet
Ahoj!

Předem říkám, že bohužel, spíše než zkušenosti ti tu předám informace vyčtené a vyslechnuté. Především technika křížení je pokaždé stejná a je jedno, odkud semena jsou. Poctivé seedbanky také čerpají z landrace odrůd, přičemž základ je jednoduchý. Najít rostilnu, která nám vyhovuje. To už je tedy čistě na tobě, co hledáš. O technikách křížení a šlechtění jsou tu pěkné sloupky od mnohem znalejších kolegů, než jsem já.

Nicméně k tvému konkrétnímu dotazu mohu ze svého soudku dodat, že pokud jde opravdu o landrace semena z Mexika a Cali, budeš mít nejspíše problém s dozráváním. Tamější odrůdy zvyklé na extrémně slunné a dlouhé podzimy u nás podle mého budou jen těžko dozrávat. To ale pořád nebrání tomu je zasadit, zkusit štěstí a i kdyby všechny zrály velmi pomalu, opylil bych je. O tom je tu taky k nalezení dosti, jak bys to měl udělat, popřípadě i tak, abys měl semena na příští rok feminizovaná. Samozřejmě bych se asi snažil opylit je nějakou velmi brzkou odrůdou, abych měl větší šanci v příštím vysetí najít rychleji dokvétající odrůdy.

Pak je tu ještě jeden možný, ale velmi nepravděpodobný scénář, ke kterému je třeba trochu kontextu. Amerika má jako kontinent nejnižší diverzitu konopných genů, velmi zjednodušeně řečeno, má nejmenší genový bazének, co se týče planě rostoucího konopí. Do Ameriky se totiž již za úsvitu dobývání Nového světa dováželo konopí, které se kultivovalo především kvůli vláknu. NLH (narrow leaf hemp), které se v té době také nejběžněji vyskytovalo v Evropě je tím konopím, které se tam vozilo a které také nemá v podstatě žádné THC. V historii jsme v Evropě po velmi dolouhou dobu kultivovali pouze NLH konopí, případně NLHA. Toto jsme také šířili na americký kontinent, pod taktovkou Anglie do kolonií dnešní USA, španěláci zase do svých. Až do Bena Franklina pak Americkej kontinent v podstatě neznal konopí obsahující psychoaktivní látky (označení obsahující "D"). Samozřejmě dnes v Americe ve volné přírodě spíš narazíš na konopí ferální, tedy to, které prostě roste jako vedlejší produkt nejen lidské manipulace s konopím. Měl by jsi teda extra štěstí, pokud by to bylo něco v tomto smyslu "pure". Pak by to ale s největší pravděpodobností bylo něco jako 4m bambus, ze kterýho bys vyrobil spíš tričko než brko :D :D

S tím označením je to jinak zajímavý, protože fenotypní rozdělení na ruderalis, sativa, indica stojí za hovno a je nepřesný. Tohle podle genotypů teda taky není přesný, a prý by bylo nejlepší uchýlit se k chemotypnímu označení, což je extra zajímavý, ale OT, takže to asi nechám na vlastní vlákno.

A teda nakonec, pokud máš o jedno dvě semena navíc, velmi rád bych si klidně odkoupil a sám si zkusil zasadit a rozšířit obzory, pokud by jsi s tím neměl problém :))) kdyžtak p.m.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma