Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 18.09.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Trávu si už nevykouří
Region - Týdeník okresu Nový Jičín | 16.9.2003 | rubrika: Zajímavosti z kraje | strana: 10

PORUBA - Smůlu mají dva mladíci z Poruby a Martinova, kteří se těšili, jak si užijí svou vlastnoručně vypěstovanou marihuanu.

Oba byli policisty zadrženi krátce poté, co na jednom ze svých políček s marijánkou provedli sklizeň a bohatý výsledek oslavovali se svými přáteli. V porubském kvartýru kriminalisté z Toxi týmu zabavili čtyři kila zelené rostlinky, které byly připraveny k sušení. Na pěti lokalitách, kde výtečníci trávu pěstovali, pak bylo zajištěno ještě asi dalších osm kilogramů drogy.
________________________________________________________________________

Policie na Opavsku sklízela marihuanu
Region - Opavský a Hlučínský | 16.9.2003 | rubrika: Opavský a Hlučínský | strana: 1 | autor: (rok)

OSTRAVA, OPAVSKO - Dva mladíci, které před několika dny zatkli kriminalisté z ostravského týmu TOXI, pěstovali marihuanu ve velkém i na Opavsku. Policie sklidila jejich úrodu například v Háji ve Slezsku či v Kozmicích.

Specialisté ze speciální protidrogové jednotky sledovali třiadvacetiletého muže z Ostravy Poruby a jeho o rok staršího komplice z Ostravy Martinova delší dobu. V rámci akce s krycím názvem ROLA je pak před několika dny zatkli krátce po té, co pěstitelé úspěšnou sklizeň oslavovali společně s přáteli v ostravském bytě. "Následnou prohlídkou bytu došlo k zajištění věcí sloužících k užívání marihuany. Dále pak v jednom z bytů byly zajištěny asi čtyři kilogramy marihuany v surovém stavu připravené k sušení," řekla Alena Kudělová z městského ředitelství policie v Ostravě. Dalších osm kilogramů marihuany zajistila policie na polích v Kozmicích, Háji ve Slezsku, Plesné a v Martinově. Policejní rada oba pěstitele a dealery obvinil z trestných činů nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. Obviněným nyní hrozí až deset let odnětí svobody.
________________________________________________________________________

Na služebně si sušili marihuanu
Blesk | 18.9.2003 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 5 | autor: Jiří Čada

Pěstitel konopí přišel o úrodu, vykouřili mu ji ochránci zákona

NOVÁ LHOTA/BRNO - Neuvěřitelné! Příslušníci cizinecké a pohraniční policie na služebně v Nové Lhotě na Hodonínsku sušili na topení marihuanu a později ji údajně i kouřili. Získali ji z políčka nedaleko hranic se Slovenskem, které si zřídil neznámý pěstitel. Úrodu sice muži zákona zničili, část rostlin si ale nechali pro vlastní potřebu.

Jak se Blesku podařilo zjistit, o likvidaci nelegální plodiny v úředních záznamech nepadla jediná zmínka.
"Tady se o tom hodně povídá, nejdříve jsem myslel, že to je nějaká blbost, ale pak s tím přišel i kolega. Oni si tu »marjánku« mezi sebou snad nějak rozdělili," ochotně práskl na své pohraniční kolegy jeden z policistů, který je se situací seznámen. "Zástupce referátu to dokonce měl kouřit i se svou manželkou a u šéfa oddělení se sušená marihuana našla ve váze na stole jako dekorace. Možná to byla jen legrace," snažil se o chvíli později policista případ zlehčit.
"Zhruba před dvěma týdny bylo Oblastnímu ředitelství Cizinecké a pohraniční policie v Brně sděleno, že zlínské pracoviště Inspekce ministra vnitra vyšetřuje v Nové Lhotě něco z toho, o čem jste mluvil," sdělil k případu včera odpoledne tiskový mluvčí Cizinecké a pohraniční policie v Brně Roman Skřepek. "Vyšetřování probíhá pro podezření ze spáchání nepřípustné trestné činnosti. Zatím však proti nikomu není vedeno trestní stíhání. Záležet bude na rozhodnutí státního zastupitelství," dodal mluvčí Skřepek.
________________________________________________________________________

Marihuana ve skleníku
Právo | 18.9.2003 | rubrika: Severní Čechy | strana: 10 | autor: (mod)

Září je čas, kdy mnozí pěstitelé marihuany začínají sklízet. Ve střehu je proto i policie. "O víkendu jsme zajistili při domovní prohlídce v Teplicích marihuanu, kterou si majitel pěstoval ve skleníku na zahradě. Nyní musí odborná expertiza prokázat, že se nejedná o technické konopí. Pak by byl případ řešen jen jako přestupek," uvedl na tiskové konferenci velitel složky kriminální policie v Teplicích Zdeněk Urban. Podle jeho slov šlo o množství, které pravděpodobně mělo sloužit pěstiteli konopí jen pro vlastní potřebu.
________________________________________________________________________

Žena se pokusila propašovat do věznice marihuanu v tubě od pasty
Zpravodajství ČTK | 17.9.2003 | 12:49 | rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj | autor: ORV

OLOMOUC/OSTRAVA 17. září (ČTK) - Jednatřicetiletá žena z Olomouce se podle policistů pokusila začátkem května propašovat do věznice v Ostravě-Heřmanicích v tubě od pasty a sprchovacího gelu marihuanu. Vyšetřovatel ji obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Hrozí jí tři roky vězení, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Drogu podle ní žena vložila do poštovního balíku, který adresovala sedmadvacetiletému vězni. Příslušníci vězeňské služby podezřelý obsah odhalili a předali k expertize. Odborníci zjistili, že obsahuje zakázanou psychotropní látku tetrahydrocanabinol.

Vladimír Onderka kar
________________________________________________________________________

Kanadští pacienti si stěžují, že léčebná marihuana je moc slabá
Lidové noviny | 18.9.2003 | rubrika: Zajímavosti | strana: 16 | autor: klt

LONDÝN - V červenci letošního roku oznámila kanadská vláda plán na distribuování marihuany pro léčebné účely pacientům trpícím rakovinou, epilepsií a dalšími těžkými chorobami. Ministerstvo zdravotnictví již začalo minulý měsíc s distribucí marihuany nejtěžším případům. Pacienti se však bouří: marihuana je prý slabá a její užívání způsobuje nevolnost. Informovala o tom BBC. Jeden pacient tvrdí, že mu užívání marihuany přivodilo zdravotní potíže, další je znechucen natolik, že od vlády požaduje vrácení peněz. Kanadská marihuana pro léčebné účely je pěstována v opuštěném dolu v odlehlé severní oblasti země.
________________________________________________________________________

Bruntálská policie stíhá tři dealery drog
Frekvence 1 | 17.9.2003 | 18:00 | pořad: Rozhlasové noviny

Alena PALATKOVÁ, moderátorka
--------------------
Bruntálská policie stíhá tři dealery drog. Dva muže a žena vyráběli půl roku z modafenu a solutanu českou cestou metanfetamin. Drogu pak dál prodávali. Navíc ji i sami užívali. Frekvenci 1 to potvrzuje policejní mluvčí Lucie Krašteničová.

Lucie KRAŠTENIČOVÁ, policejní mluvčí
--------------------
Všichni tři podezřelí byli včera zadrženi a umístěni v policejních celách. V průběhu dopoledne proběhly domovní prohlídky, při kterých byly zajištěny dvě varny. V průběhu dnešního dne bude na všechny tři obviněné podán návrh na vzetí do vazby. Navíc předpokládáme rozšíření trestných stíhání dalších osob.

Alena PALATKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mladší z mužů pěstoval i konopí.

Alena PALATKOVÁ, moderátorka
- Eva KADAVÁ, moderátorka
________________________________________________________________________

Dlouholetý bojovník proti drogám se jezdí léčit do Karlových Varů
Karlovarské noviny | 17.9.2003 | rubrika: Západní Čechy | strana: 12 | autor: RADEK DUCHOŇ

Karlovy Vary - Devětasedmdesátiletý bývalý sportovní reprezentant František Valach z Prahy, který před deseti lety založil nadaci proti drogám nazvanou Bohemia, se jezdí léčit do Karlových Varů. Co vás vedlo k tomu, že jste před lety založil nadaci bojující proti drogám? Žel, Česká republika se stala rájem mocných drogových gangů, které u nás vydělávají svou zločineckou činností skoro dvacet miliard korun ročně. Jak je to možné? Proč už více jak polovina dětí se dostala do styku s těmito jedy, které postupně člověka zničí? Viděl jsem desítky lidí totálně závislých na drogách. Byly to děsivé trosky neštítící se loupeží i vražd, jejichž hlavním důvodem je zisk několika stovek korun denně potřebných k ukojení jejich chtíčů. Většina těchto ztroskotanců si zničila život z vlastní viny. To je věc, která mi nedá spát. Nebrání vám ve vašich aktivitách vaše současná zdravotní indispozice? V současné době jsem vážně zdravotně postižen, a přesto už deset let řídím protidrogovou nadaci Bohemia. Bez jakýchkoli státních dotací se snažíme chránit děti před drogami. Do projektu nazvaného Nejen sportem proti drogám se už zapojily stovky lidí, kteří stejně tak jako členové nadace nedostávají za svou preventivní činnost žádné odměny. Mohl byste uvést nějaký příklad činnosti vaší nadace?
Naše nadace založila i dva protidrogové kempy, první svého druhu na světě, kam jezdí školáci o prázdninách i se svými učiteli. Prozatím se jich zúčastnilo přes patnáct tisíc dětí, a přitom si všechny výdaje platí sami. Co říkáte názoru předního českého politika Petra Mareše ohledně legalizace marihuany? Aktivita Petra Mareše je hrubou urážkou všech, kteří bojují proti drogovým mafiím. Je to děsivý podraz pro ředitele škol, učitele, rodiče, sportovce a všechny ostatní, kteří pochopili, jakým zlem drogy jsou. Jak se vám líbí v Karlových Varech a co říkáte úrovni léčebných procedur? V Karlových Varech se mi velice líbí. Je to krásné město s mnoha památkami. Navíc je zde lidem k dispozici mnoho moderně a účelně zařízených lázeňských domů, kde mohou dostat tu nejkvalitnější lékařskou péči. Děkuji za rozhovor.
________________________________________________________________________

Alkohol může za více úrazů
Benešovský deník | 17.9.2003 | strana: 17 | autor: ZDENĚK KELLNER

Ve všech "všedních" měsících jsou pacienty záchranářů především dospělí. Prázdninovou klientelu ale tvoří především děti. Za většinou všech úrazů, včetně těch dětských, pak stojí požití alkoholu.
Benešov - Dvě třetiny všech prázdninových výjezdů, k nimž ze svých základen v Benešově, Vlašimi a Voticích vyráželi pracovníci záchranné služby, se uskutečnilo kvůli úrazům. "Šedesát procent z nich se stalo proto, že řidič nebo jen kutil v domácí dílně požil alkohol," hodnotí prázdniny ředitel benešovské záchranné služby Roman Mrva. Zranění si kvůli pití alkoholu způsobili lidé na motocyklech, v autech, pády z okna, střechy, stromů nebo schodů. Podle záznamů záchranky jsou právě prázdninové úrazy požíváním stimulujících látek ovlivněny více než v jiných měsících. "Naštěstí jsme letos neměli výjezdy k událostem způsobeným drogami," vzpomíná Mrva a porovnává i loňské prázdniny. "Tehdy jsme měli čtyři případy, dva dokonce kvůli heroinu." I bez drog se však dokázali, především mladí lidé, dostat do stavu, kdy o jejich životě rozhodoval rychlý zásah záchranářů. "Několikrát jsme vyjížděli kvůli ohlášenému bezvědomí na diskotéku na Novou Živohošť," popisuje Mrva a upozorňuje, že takových případů celkově přibývá a navíc se u těchto pacientů snižuje věk. Právě to je pro prázninové případy typické. Vyvrcholením prázdninové práce benešovských záchranářů byl předposlední srpnový víkend. Tehdy vyjelo k případům všech šest sanit, jimiž ZS Benešov disponuje. K nehodě na dálnici pak musel vyletět dokonce vrtulník. Také dopravní nehody jsou prázdninovým fenoménem.
"Jen na silnici první třídy číslo tři mezi Mirošovicemi a Miličínem přibylo proti loňsku dvacet procent případů," dodal ředitel benešovské záchranky Roman Mrva.
________________________________________________________________________

V Třebíči letos extrémně narostl počet uřivatelů drog, pervitin je tady laciný
Noviny Třebíčska - Vysočina | 17.9.2003 | rubrika: Třebíčsko | strana: 4 | autor: Miroslava Čermáková

Kontaktní centrum drogových závislostí (Káčko) v Třebíči zaznamenalo v posledním čtvrtletí oproti údajům z loňského roku obrovský rozdíl. Letos už vyměnilo čtyři tisíce injekčních stříkaček a v porovnání s loňským rokem se jedná zhruba o 330 procentní nárůst. Káčko pracuje asi s 80 evidovanými klienty, nitrožilními uživateli nelegálních drog a s 20 anonymními uživateli. To je asi třetina drogově závislých v Třebíči. Kromě toho se také věnuje jejich rodinným příslušníkům. Poskytuje klientům výměnu injekčního materiálu a testy na HIV a žloutenku typu B a C. "Pracujeme především s lidmi, kteří žijí na ulici bez sociálního zázemí. Často nemají ani doklady a nemohou si vybrat sociální dávky,"upozornila pracovnice K- centra Martina Šajovičová. Jak dále uvedla, obrovský nárůst drogově závislých ukazuje na vývoj drogové scény v Třebíči. "Narostla nám klientela užívající heroin a takoví lidé potřebují nejméně čtyři tisíce korun denně. Ze sociálních dávek pokryjí jeden den. Závislost na téti droze je nutí, aby si ji za každou cenu sehnali,"nastínila Šajovičová. Zdroje si takoví lidé vždycky najdou. Nejdříve totálně vyčerpají svoje sociální dávky, rodinu, popůjčují si u známých. "Naši klienti mají statisícové dluhy u různých peněžních institucí a z jejich vymáhání si nic nedělají. Seženou si peníze i krádeží a prostitucí. Vždycky jsem měla představu o krásném početném městečku Třebíči, ale už ji nemám. Od klientů vím, že je tu docela snadné uživit se homosexuální prostitucí stejně jako v Brně. Jedná se často o sexuálně zneužívané děti a máme i klienty, kteří záměrně hubnou až na čtyřicet kilo, aby vypadali mladší a šli na odbyt,"vylíčila Šajovičová. Příčinu nárůstu drogově závislých spatřuje Šajovičová mimo jiné v tom, že se dá hojně užívaný pervitin vyrobit z volně prodávaného léku Modafenu. "Ví se tom roky a nic se s tím nedělá. Nikomu není divné, že přijde člověk a koupí si deset krabiček. Pervitin lze docela snadno vyrobit a když to vidíte dvakrát, umíte to sami. Třebíč má ale hodně omezenou anonymitu a policie zde pracuje velice dobře. Žádný výrobce nebo dealer tu dlouho nevydrží. Pokud tu přece jen zůstane, pořádně se rozjede. Pervitin se zde vyrábí kvalitní a hodně laciný,"konstatovala Šajovičová. Kontaktní centrum drogových závislostí chystá na 24. září Den otevřených dveří, a to od 14 do 17 hodin.
________________________________________________________________________

Obchodníci s heroinem a vařiči pervitinu skončili za mřížemi
Mladá fronta DNES | 18.9.2003 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 1

Bruntál - Dealery tvrdých drog zadržela v úterý policie na dvou místech v kraji. Dvě varny pervitinu objevila v Bruntále, prodavače heroinu přistihli členové Toxi týmu přímo při prodeji na jedné z ostravských ulic.
Dva muži a žena vařili pervitin ve svých bruntálských bytech. "Drogu vyráběli z modafenu a solutanu," řekla mluvčí policie Lucie Krašteničová. "Látku sami užívali a distribuovali." Dealeři heroinu prodávali sedm psaníček dopoledne na ulici.
"Manželé prodali od ledna 2001 drogu za tři sta tisíc," upřesnila policistka Alena Kudělová. Dealerům hrozí až desetileté vězení.
Policisté očekávají, že nyní na podzim pravděpodobně bude stoupat počet objevených políček marihuany. Je totiž čas sklizně.
(Viz Další dealeři... str. C2)
________________________________________________________________________

Další dealeři drog skončili v cele
Mladá fronta DNES | 18.9.2003 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 2 | autor: JARMILA MUSILOVÁ

Manželé získali za heroin tři sta tisíc korun

Další úspěch si přičetli policisté, kteří honí výrobce drog. Dvě výrobny pervitinu objevili v úterý v Bruntálu. Ve stejný den chytili v Ostravě pouliční distributory heroinu.

Bruntál - Policisté z tak zvaného toxitýmu předvádějí, že to s bojem proti drogám myslí vážně. Tři výrobci pervitinu z Bruntálu skončili v úterý v cele, manželé prodávající heroin zatím na detoxikačním oddělení psychiatrické léčebny. Do vězení je drogy mohou dostat až na deset let.
Dva muži a žena vařili pervitin ve svých bytech. "Sami drogu užívali a prodávali dál. Zásobovali nejméně šest lidí," sdělila bruntálská policejní mluvčí Lucie Krašteničová. Metamfetamin, jak zní odborný název pervitinu, vyráběli metodou, který vařiči nazývají "česká cesta", protože k ní potřebují běžně dostupné léky modafen a solutan.
Varnu pervitinu objevila policie při domovních prohlídkách v bytě pětadvacetiletého vařiče, druhou v bytě jeho společníků, sedmadvacetiletého muže a jedenadvacetileté ženy. "Pervitin vyráběli nejméně od května," dodala Krašteničová. K uživatelům drog se nedostalo sedm psaníček s heroinem, který prodávali v Ostravě-Mariánských Horách dva manželé. Pětatřicetiletého cizince a jeho třicetiletou ženu zadržela policie rovnou při prodeji. Zatímco nahnědlý prášek putoval na expertízu, drogově závislí prodejci na detoxikaci. Později je čeká soud.
"Heroin dealeři prodávali na různých místech v Ostravě od léta 2001," řekla policejní mluvčí Alena Kudělová. "Celkem prodali drogy za tři sta tisíc korun."
Za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů je možné dostat se do vězení až na deset let, v některých případech - při těžkém ublížení na zdraví a smrti až na patnáct let. Výroba je trestná, i když jde o výrobu pro vlastní potřebu. Naopak není trestné opatření nebo přechovávání látky pro vlastní potřebu.
Pervitinových varen objevili policisté v Moravskoslezském kraji za rok 2001 pětadvacet, loni jich bylo o polovinu více - osmatřicet. Drogu, která je českým vynálezem, vařiči často připravují z léků volně dostupných v lékárnách či předepisovaných na recept. K přípravě slouží často velmi primitivní domácí laboratoře.

Odhalené výrobny pervitinu v kraji

okres 2001 2002

Bruntál 0 2
Frýdek-Místek 6 5
Karviná 1 8
Nový Jičín 3 0
Opava 3 3
Ostrava 12 23
________________________________________________________________________

Droga na závislost
Instinkt | 18.9.2003 | rubrika: Věda | strana: 54 | autor: MARTIN UHLÍŘ, Lidové noviny

Několik dávek ibogainu, léku z afrických pralesů, dokáže prý zbavit narkomana návyku. Vědce ale zatím děsí jeho vedlejší účinky.

Něco mi řeklo ,podívej' - a vzápětí film začal. Nejprve přede mnou defilovaly scénáře mého života, jak by se odvíjel, kdybych nepřestal brát drogy. Vždy končily tragickou smrtí. Na moji mrtvolu byl strašný pohled. Viděl jsem ji na střeše zničené budovy, jež stála na malé planetě rotující v černé prázdnotě..." Tak líčí šestadvacetiletý narkoman Martin R. zážitek s drogou ibogain. Vzal ji proto, aby se zbavil závislosti na heroinu.

Bez heroinu i cigaret

Ibogain údajně zbavuje všech druhů závislostí - přinejmenším na několik měsíců. Kanaďan Sheldon Pelletier vzpomíná na stránkách časopisu New Scientist na soužití s heroinem: "Nevydržel jsem abstinovat déle než čtyři dny. Čtvrtý den pociťujete největší bolest, pak se váš mozek vyčistí. To je nejhorší, protože náhle musíte čelit vlastnímu životu." Po dvou dávkách ibogainu však abstinenční stavy ustaly a s nimi i chuť na drogy. Laický léčitel Brian Mariano nabízí ibogain narkomanům v USA. V brožuře, kterou vydal, popisuje případ svého pacienta, jenž po léčebné kúře ztratil zájem nejen o opiáty, ale také o cigarety a alkohol. I zastánci ibogainu však připouštějí, že nevyléčí každého. Po první dávce může totiž následovat několik silných záchvatů chuti na drogu, a jestliže v takové chvíli ponecháme narkomana svému osudu, patrně skončí tam, kde byl. Pokud se jej podaří izolovat a přesvědčit, aby vydržel, záchvaty odezní a už se nevrátí.

Halucinacemi k abstinenci

Po čase by měla přijít druhá dávka ibogainu. Právě ona v mnoha případech navodí halucinace, během nichž projde pacient katarzí. Často se ocitá v roli nezaujatého pozorovatele, který hledí na život a chápe, v jaké mizerii se ocitl. Střízlivý pohled na sebe samého může přetrvat měsíce, během nichž má narkoman (zbavený fyzické touhy po droze) šanci, aby se závislosti zbavil. Katarze podle odborníků nepřichází odkudsi "shůry". Může být jen odrazem toho, co se odehrává v narkomanově vědomí. Pokud pacient skutečně touží po vyléčení, ibogain se snad stává ventilem, který skryté přání uvolní a dá mu přesvědčivý tvar. "Souvisí to s tím, že zážitek je skutečně neobyčejně hluboký," vysvětluje psychiatr Oldřich Vinař z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. "Farmakologicky to lze vysvětlit tak, že droga působí na široké spektrum receptorů v mozku. Jako kdybyste zahrál na klavír třeba značně disonantní, ale přece jen akord, který sahá po celé klaviatuře a z každé stupnice obsahuje několik tónů." Jestliže narkoman po životě bez drog ve skutečnosti netouží, podobný zážitek se nejspíš nedostaví. Ačkoli ibogain i tohoto člověka zřejmě zbaví abstinenčních příznaků (kvůli ne zcela prozkoumaným chemickým procesům v mozku), k vyléčení to nemusí stačit.

Nebezpečný lék?

Neobyčejné schopnosti ibogainu jsou známé od 60. let. Vědecké experimenty prokázaly, že lék dokáže zbavit závislosti i laboratorní potkany či jiná zvířata. Přesto je tato látka stále nedostupná. Legislativa USA se k ní staví stejně jako k heroinu a ani v tolerantnějších zemích ji lékaři nesmějí předepisovat. Proč? Důvodů je víc. Pokusy, které v první polovině 90. let organizovala s americkými pacienty Deborah Mashová, neurofarmakoložka z Univerzity v Miami, byly ukončeny kvůli nedostatku peněz a soudním sporům. Během podobných experimentů v Nizozemsku zemřela jedna dívka, což ibogain v očích odborníků poškodilo, ačkoli si pacientka zřejmě přivodila smrt tím, že během terapie kouřila opiáty. Odborná komise v USA pak rozhodla, že výzkumy nepodpoří, neboť látka je příliš nebezpečná. Ne všichni odborníci s tím však souhlasí. Ibogain má skutečně vedlejší účinky, zpomaluje například srdeční tep. Proto by se mu měli vyhnout pacienti s kardiovaskulárními problémy. "Zdravý člověk, který dostane přiměřenou dávku a je pod odborným dohledem, by neměl být ohrožen, říká Petr Popov, primář oddělení závislostí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Stejného názoru je i Mashová, která nyní léčí ibogainem na karibském ostrově St. Kitts. "Je to velmi efektivní terapie," uvedla. Její klinikou zatím prošlo kolem tří set pacientů, příliš málo, aby to přesvědčilo ostatní vědce. Proč ale o drogu nejeví zájem farmaceutický průmysl? Příčin je několik: špatná pověst, kterou má ibogain mezi některými odborníky, nejistota spjatá s patentovou ochranou a návratností investovaných peněz a také snad skutečnost, že účinky ibogainu objevil laik. Přesto není ibogain mimo hru. Badatelé vyvíjejí sloučeniny, které by se od účinné látky z pralesů lišily jen nepatrně, byly by však k lidskému zdraví šetrnější. Dva takové deriváty - látka označená M 18 a přirozený metabolit noribogain, který vyvinula právě doktorka Mashová - by měly již brzy vstoupit do fáze klinických testů. Během několika let bychom se tedy mohli dozvědět, zda zázračný přípravek afrických domorodců skutečně poslouží alespoň jako vzor k léčbě, která pomůže tisícům závislých.

STRUČNÁ HISTORIE IBOGAINU
* Ibogain je alkaloid obsažený v keři Tabernanthe Iboga. Roste v pralesích středozápadní Afriky, například v Gabonu. Kůru z kořenů používají místní jako povzbuzující prostředek i k rituálním účelům.
* Údajnou schopnost ibogainu léčit závislost objevil Američan Howard Lotsof, který s jeho pomocí zbavil heroinového návyku sebe a několik přátel.
* 1885 - se objevuje první zmínka o ibogainu ve francouzkém tisku
* 1939 - ve Francii prodáván jako stimulant
* 1962 - Howard Lotsof vyzkoušel učinky ibogainu na lidech.
* 1970 - Ibogain je zakázán v USA a Belgii
* 1985 - Lotsof získal patent na léčbu drogové závislosti ibogainem
* 1989 - S experimentální léčbou ibogainem začaly kliniky v Nizozemsku, Slovinsku, Velké Británii, Kanadě a Mexiku
* 1999 - Americká lékařka Deborah Mashová otvírá ibogainovou léčebnu na karibském ostrově St Kitt. Na základě léčby cca 300 lidí prohlásila, že léčba ibogainem je efektivní.

FOTO 1 - Howard Lotsof
FOTO: ARCHIV

FOTO 2 - Tabernanthe Iboga
FOTO: ARCHIV

FOTO 3 - Červená barva označuje místa a cesty, kudy pronikají opiáty do lidského mozku. Jak ale funguje ibogain, který je také drogou, není zatím jasné.
FOTO: ISIFA

FOTO 4 - Deborah Mashová tvrdí, že ibogain léčit dokáže
FOTO: AP
________________________________________________________________________

Kofein byl vyřazen ze seznamu dopingových látek
Zpravodajství ČTK | 17.9.2003 | 18:58 | rubrika ČTK: spz spo | autor: GPA

LONDÝN 17. září (ČTK) - Pití velkého množství kávy a užívání běžných léků proti nachlazení už nebude stát sportovce účast na olympijských hrách a dalších soutěžích. Kouření marihuany naopak bude i nadále považováno za doping, stejně jako užití preparátu modafinil, kterým odstartovala poslední dopingový skandál americká sprintera Kelli Whiteová na atletickém mistrovství světa.

Se změnami přišla Světová antidopingová agentura (WADA), která připravuje nový celosvětový seznam nepovolených látek. Po dvouletém výzkumu a diskusích experti připravili soupis zakázaných steroidů, stimulantů, prostředků krevního dopingu, narkotik a dalších drog.

Mezi klíčovými doporučeními je právě vyřazení kofeinu a pseudoefedrinu, který je běžnou součástí léků proti nachlazení, z kategorie zakázaných preparátů. Cannabis, neboli marihuana, naopak na seznamu zůstane. Modafinil, který ještě může Whiteovou připravit o dvě zlaté medaile ze světového šampionátu, je poprvé výslovně jmenován mezi zakázanými stimulanty.

Seznam ještě musí schválit výkonný výbor WADA, který se sejde příští pondělí v Montrealu. Pokud ho přijme, vstoupí listina v platnost 1. ledna 2004 a bude závazná pro všechny sporty a země, které přijaly antidopingový kodex. Ten plně nahradí dosavadní seznam Mezinárodního olympijského výboru, který byl méně obsáhlý.

gpa gi
________________________________________________________________________

Belgie se potýká se scientology
Zpravodajství ČTK | 17.9.2003 | 12:34 | rubrika: Náboženství, víra - Evropa, ES, NATO | autor: MSK

BRUSEL 17. září (zpravodaj ČTK) - Belgie si láme hlavu nad tím, co si počít se scientologickou církví, sektou, kterou parlamentní komise již před šesti lety shledala "škodlivou a nebezpečnou". Sekta však nebyla formálně zakázána a právě si otevřela "úřadovnu" na prestižní bruselské třídě, kde sídlí rovněž instituce Evropské unie.

Přinejmenším rezervovaný postoj belgických politiků k sektě, podezírané z narušování soukromého života "oveček", psychické manipulace a až kriminálních praktik při přeměně víry ve "stroj na peníze", se projevil i na tom, že na slavnostní otevření nového sídla ve středu večer nikdo z pozvaných nepřišel.

Devět příslušníků sekty je ostatně stíháno za nedovolenou lékařskou praxi a vydírání, vyšetřující soudce již spis uzavřel a čeká se, že proces začne během pár měsíců.

"Jisté sekty představují nebezpečí pro lidi a pro stát. Je třeba respektovat svobodu sdružování, ale výslechy před komisí odhalily lidská a rodinná dramata, které sekty jako scientologové způsobují... Jsou to šarlatáni," prohlásil exministr vnitra Antoine Duquesne, který se v roce 1997 podílel na parlamentním vyšetřování sekt.

Umístění scientologů na "černou listinu" mělo varovat veřejnost, avšak Duquesne v listu La Libre Belgique připustil, že záměr se minul účinkem; veřejnost není dostatečně informována a ani stát není vybaven dostatečným "právním arzenálem", aby mohl zasáhnout.

Sama sekta na závěry parlamentního vyšetřování reagovala podáním žaloby na belgický stát za porušování evropské úmluvy o lidských právech.

Ať už jsou scientologové považováni za nebezpečnou sektu, anebo za nositele spásonosné filozofie, faktem zůstává, že si mohli dovolit zřídit luxusní sídlo ve tříposchoďové budově na třídě Rue de la Loi, v bezprostřední blízkosti evropských institucí a centrál významných podniků a bank.

Současně tak vyvstala otázka otázka, co má tato rozporuplná organizace v hlavním městě unie za lubem a jaký může být její potenciální vliv na armádu "eurokratů". Už se vyskytla varování před "infiltrací" a "podvratnou činností", jak se to sektě už prý podařilo v případě některých rezolucí Rady Evropy, sídlící ve Štrasburku.

V Belgii, kde se sekta začala uchytávat v polovině 70. let, se k scientologické církvi hlásí asi pět tisícovek lidí, zatímco na celém světě, zejména v USA a také v zemích bývalého Sovětského svazu, má okolo šesti až deseti milionů vyznavačů.

Scientologickou církev založil spisovatel sci-fi Ron Hubbard v roce 1954. Hlásá "duchovní osvobození člověka", jehož má být dosaženo metodou zvanou "dianetika". Orientuje se zejména na úředníky, manažery a svobodné profese. Víra se praktikuje i prostřednictvím placených kurzů. Během slyšení před parlamentní komisí před šesti lety zazněla i částka, odpovídající v současnosti sumě 17.725 eur - tolik podle vyslýchaného aktivisty stál nejdražší přednáškový kurz.

V České republice mají scientologové střediska pod názvem Dianetické centrum v Praze, Českých Budějovicích a Pelhřimově. Scientologická církev se rovněž angažuje v protidrogové prevenci, kterou provádí v Praze, Plzni a České Lípě. Pořádá množství placených přednášek a seminářů; vstupním momentem je kontroverzní Oxfordský test osobnosti.

Milan Syruček boh ank

________________________________________________________________________

Kimův režim zesílil pohrůžky vůči USA
Právo | 18.9.2003 | rubrika: Ze zahraničí | strana: 8 | autor: (hof, DPA, CNN)

PCHJONGJANG - Severní Korea pohrozila "nemilosrdnou odvetou", pokud USA nebo jejich spojenci zadrží některou z jejích námořních lodí na volném moři. Varování přišlo poté, co o víkendu Američané a jejich spojenci na manévrech nacvičovali obsazování lodí vezoucích jaderné zbraně. Ačkoli USA tvrdí, že manévry nebyly namířeny proti Severokorejcům, pozorovatelé poukazují na to, že právě KLDR je terčem nepřímých obvinění, že jeho loďstvo pašuje drogy a zbraně do ciziny. Spojenecké manévry podle Severokorejců "představují záměrné porušení svrchovanosti KLDR a nepřípustnou vojenskou provokaci, neboť jde o předehru k jaderné válce". "Severní Korea proto musí odpovědět posílením své odstrašující jaderné moci," praví se v komentáři pchjongjangské agentury KCNA. Americká armáda jen krátce předtím oznámila, že v Jižní Koreji instalovala protiraketový systém PAC-3, který je schopen sestřelovat letadla i balistické a křižující střely. Systém založený na střelách Patriot má posílit americká vojska v Jižní Koreji. Nové antirakety tam byly dovezeny již v červenci, dosud se však s nimi vojáci teprve učili zacházet.

Clintona mrzelo, že nejel do KLDR

Přes zbrojení a tvrdá slova bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová věří, že šestistranná jednání o Koreji skončí úspěšně. V právě vydávaných pamětech dodává, že někdejší prezident Clinton litoval, že strávil poslední dny v úřadu marnou snahou o urovnání na Středním východě, a neodjel osobně do KLDR. V předposlední den před výměnou prezidentů prý hovořila s Clintonem a ten se vztekal, že ztratil tolik času s Arafatem, "snažil se o poslední průlom na Středním východě, místo aby využil šance a odjel do Severní Koreje". Clinton sice pozval severokorejského předáka Kim Čong-ila do Washingtonu, ten ale odmítl, neboť prý pozvání přišlo pozdě - chtěl totiž sám mít Clintona nejdřív v Pchjongjangu. "Kim nepatří mezi ty, kdo umějí správně chápat signály, a my jsme mu je vysílali nejednoznačné," podotýká Albrightová. "I když se neomlouvám Kim Čong-ilovi, který je hrozný diktátor a vyhladověl svůj národ, nemám mu za zlé, že to popletl," dodala.
________________________________________________________________________

Feťáci ohrožují druhé a sobě koledují o smrt
Region - Havířovsko | 16.9.2003 | rubrika: Události | strana: 5 | autor: LIBOR BĚČÁK

HAVÍŘOV - Poblouzněné mátohy ovlivněné výpary toluenu, které v různých částech křižují potemnělé silnice, ohrožují motoristy. K neštěstí není daleko a policie je na ně krátká.

Velkým nebezpečím jsou takoví lidé zejména pro řidiče. Jejich chování na silnici v pozici chodce a v krajních případech i řidiče je naprosto nevypočitatelné. Policie při tom může tyto existence jen upozorňovat, vykazovat do bezpečí nebo nechat odvézt do nemocnice. "Právě v pondělí minulý týden se jeden takový promenádoval po ulici Orlovská, kde ohrožoval bezpečnost silničního provozu. Projíždějící řidiči se mu museli vyhýbat. Na jeho počínání nás upozornil občan a hlídka dotyčného odvedla mimo vozovku. Muž se potácel a nebyl schopný kloudného slova. Strážníci měli problém z něj dostat jméno. Na místo proto byla přivolána sanitka, do které však muž odmítl nastoupit. Po chvíli se vzchopil a odešel mimo silnici," informoval šéf havířovských strážníků Bohuslav Muras. Jak se ukázalo, třiatřicetiletý M. Ch. z Orlové, šel do Teska, kde si koupil novou plechovku toluenu. O požitek z jejího obsahu se sním chtěl podělit i jeho kamarád Filip. K. S tím však majitel chemikálie nesouhlasil a po několikaminutovém nesrozumitelném vykřikování se z parkoviště odebral do neobydlené části města. Feťákům stačí ke spokojenému životu skutečně málo. Toluen si koupí za pár korun a s čicháním jeho těkavých výparů vystačí na dlouhé hodiny. V poblouznění však nedřepí neškodně někde v koutku, ale užívají si euforie. Zbaveni smyslů a sebekontroly balancují na nebezpečných místech, šněrují silnice a procházejí kolem železniční tratě. K tragédii musí jednou skutečně dojít a jmenovaný Filip k tomu už neměl daleko. Před několika týdny jej srazil vlak. S obrovským štěstím vyvázl pouze s naraženou páteří. Dnes už je opět každou noc k vidění se sáčkem u nosu. Buď ho uvnitř rozleptají chemikálie nebo zahyne tragicky. "Takové látky ovlivňují především chování člověka. Při dlouhodobém užívání způsobují degenerativní změny v mozku, které jsou nevratné. Současně také poškozují sliznice v dýchacím ústrojí," řekla šéflékařka havířovské záchranné služby Dana Klečatská.
________________________________________________________________________

Bipolární porucha je duševní onemocnění, o němž lidé moc nevědí
Zpravodajství ČTK | 17.9.2003 | 16:34 | rubrika: Zdravotnictví - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: NAM

PRAHA 17. září (ČTK) - U poloviny pacientů s bipolární poruchou, při níž se střídají období deprese s obdobími mánie, není nemoc správně rozpoznána. Lékaře vyhledají kvůli depresi a pro tu jsou pak léčeni. O druhém extrému nálady, kdy se v horečné aktivitě dopouštějí neuvážených činů a prohýří třeba majetek, s lékařem nemluví. Trvá i deset let, než je nemoc odhalena a oni se dostanou k léčbě, která zabírá na obě fáze.

Novinářům to dnes řekl pražský psychiatr Erik Herman. Informovanost veřejnosti o této duševní nemoci je podle něj malá. Přitom bipolární porucha je nebezpečnější než samotná deprese: každý pátý pacient končí život sebevraždou, při depresi každý desátý.

"Bipolární porucha je celoživotní onemocnění, postihuje jedno až dvě procenta populace, bez rozdílu muže i ženy. Nejčastěji se projeví kolem dvacátého roku věku," upřesnil lékař.

U mladých lidí na přelomu dospívání může být prvním projevem nemoci právě pokus o sebevraždu, k níž se uchylují ve fázi deprese. Naopak umělci mnohdy ze své nemoci těží a nacházejí ve fázích mánie inspiraci - bipolární depresí trpěl například herec Miloš Kopecký či spisovatel Edgar Alan Poe.

Podle Hermana se mnozí pacienti nedovedou vyrovnat s tím, že bipolární porucha je nemoc a stejně jako třeba cukrovka se musí léčit. Není to slabost, kterou lze překonat silou vůle.

Pacienti musejí užívat léky trvale a brát je pravidelně. Někdy totiž přestávají léky brát, když se jejich stav zlepší. To však může přispět k návratu obtíží. Nepříznivě působí také alkohol a další drogy: záchvat může vyvolat tabletka extáze či cigareta marihuany. Nemocní by měli omezit stres a dodržovat pravidelný režim s dostatkem spánku.

Naďa Myslivcová rot
________________________________________________________________________

Jindřich Štreit otevřel výstavu fotografií drogově závislých
Mladá fronta DNES | 18.9.2003 | rubrika: Kraj Pardubický | strana: 2 | autor: (emp)

Chrudim - Jindřich Štreit, známý český fotograf dokumentarista, otevřel včera v Divadle Karla Pippicha v Chrudimi výstavu svých fotografií ze života lidí závislých na droze „Cesta ke svobodě“.
Cyklus snímků vznikl během fotografova pobytu mezi mladými lidmi v odvykacích zařízeních po celé zemi. Zachycuje vývoj závislosti od radosti z první marihuanové sklizně až do okamžiku, kdy droga nad lidskou vůlí vítězí a z člověka učiní trosku. „Celý život jsem fotil sociální problematiku v různých prostředích, bylo jen otázkou času, kdy se mým tématem stane i tato komunita,“ vysvětlil na vernisáži autor. Fotky vyvolávají opravdu silný a přitom nemravokárný dojem. „Obraz je víc než slovo. Přál bych si, abych mohl ve školách vždy jen rozdat tyto fotografie, vydají za hodiny besed,“ řekl Zdeněk Jirásek z oddělení sociální prevence chrudimské radnice, které výstavu zorganizovalo.
________________________________________________________________________

Kdo jsou důležité ženy kraje? Lidé je často skoro neznají
Mladá fronta DNES | 18.9.2003 | rubrika: Východní Morava | strana: 3

Téma

Ludmila Slavíková, žena zlínského hejtmana

Matka tří dospělých dětí je učitelkou ve staroměstské základní škole. Roli první dámy kraje bere s jejími klady i zápory. Je ráda, že na akcích, kde doprovází svého muže Františka Slavíka, potkává zajímavé lidi. Naopak ji trápí, že jeho hejtmanské povinnosti ochuzují rodinný život. Těší se, že se bude moci vrátit ke svým koníčkům.

Jana Úlehlová, žena primátora Zlína

Roli manželky primátora Tomáše Úlehly bere s klidem. Ráda by zůstala zcela mimo veřejné dění, aby se mohla nerušeně starat o rodinu - kromě muže, o své dvě děti a foxteriéra. Primátorské problémy s manželem neprobírá. Kvůli jeho zaneprázdněnosti je ráda, když doma stihnou probrat osobní věci. Mezi její koníčky patří četba, plavání a jízda na kole. Učí na gymnáziu.

Alena Gajdůšková, senátorka

Současná devětačtyřicetiletá zlínská senátorka za ČSSD ze Zlína-Želechovic je ženou tří profesí. Pedagožka, personalistka a má rovněž vysokoškolskou kvalifikaci v oboru veřejná správa a regionální rozvoj. Řadu let byla zlínskou zastupitelkou. Potom na magistrátu zastávala funkci vedoucí odboru školství, kultury, zdravotnictví, mládeže a tělovýchovy.

Ivana Hanačíková, náměstkyně ministra

Když se stala v roce 1998 poslankyní za Unii svobody, bylo jí pouhých pětadvacet let. Má liberální názory - uspořádala například anketu o legalizaci marihuany. Vloni se však už do sněmovny nedostala. Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec si ji ale vzal jako náměstkyni. Hanačíková je vdaná (manžel je náměstkem zlínského hejtmana). Má syna, jemuž letos budou dva roky.

Sonja Baťová, manželka Tomáše Bati

Sonja rodilá Wettsteinová pochází ze Švýcarska a je dcerou bývalého právního zástupce firmy Baťa. Se svým mužem se se poznala při lyžování v Alpách. Po svatbě se začala zabývat obuví, nejraději se věnovala designu. Aktivně se také zapojila se svým chotěm do dění ve Zlíně v dobách krachu Svitu. Má čtyři děti.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma