Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 17.09.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Foto - Loupežníci konopí
Deník IMPULS | 17.9.2003 | rubrika: Čechy, Morava, Slezsko | strana: 5 | autor: (kul)

kraje

Středočeský
Loupeživí vyznavači drog se v těchto dnech zaměřují tak jako každý rok na plantáže hospodářského družstva Unhošť na Kladensku. Mají však smůlu. Jointa ubaleného z technického konopí, které právě dozrává, si příliš neužijí obsahuje totiž jen minimum omamné látky tetra hydro canabinolu. Nájezdníci firmě ročně nesmyslně zlikvidují desetinu úrody. Družstvo podle předsedy Václava Novotného ze sušeného konopí vyrábí brikety pro kotle s ekologickým spalováním.

Foto: Zdeněk Kulhánek
________________________________________________________________________

Trestání kouření marihuany ve Francii
Frekvence 1 | 16.9.2003 | 18:00 | pořad: Rozhlasové noviny

moderátorka
--------------------
Ve Francii chtějí trestat kouření marihuany. Peněžitá pokuta by na příště mohla hrozit lidem, které policie přistihne. Od tohoto opatření si francouzská policie slibuje, že se sníží užívání lehkých drog hlavně mezi mládeží. Návrh má teď na stole francouzská vláda.
________________________________________________________________________

Ve Francii bude možná hrozit za kouření marihuany pokuta
Zpravodajství ČTK | 16.9.2003 | 14:20 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: RDM

PAŘÍŽ 16. září (zpravodajka ČTK) - Peněžitá pokuta by napříště mohla hrozit ve Francii lidem, kteří budou policií přistiženi při kouření marihuany. Toto opatření, které by mělo přispět ke snížení konzumace takzvaných lehkých drog mezi mládeží, v současnosti zvažuje francouzská vláda.

Možnost udělení pokuty za kouření "trávy" vyvolala ve Francii polemiky, přestože jde o zmírnění platného zákona o konzumaci narkotik z počátku 70. let. Podle něj hrozí za požití, byť lehké, drogy vězení; ve skutečnosti však justice užívání moderních lehkých drog toleruje. Zákon, jehož cílem bylo ve své době potlačit užívání heroinu, je totiž podle expertů zastaralý.

Meziresortní komise pro boj proti drogám a toxikomanii proto premiéru Jeanu-Pierru Raffarinovi navrhla, aby konzumace drog byla klasifikována jako přestupek. Vláda nyní zvažuje, do jaké kategorie čin zařadit. V úvahu připadá minimálně 68 eur (asi 2180 korun), maximálně ale až 1500 eur (zhruba 48.000 korun) pokuty.

Ministr vnitra Nicolas Sarkozy chce, aby hned při prvním přistižení byla udělena nejvyšší pokuta. "Francie je v kategorii mladých mistrem Evropy v konzumaci marihuany," tvrdí ministr, který odmítá nahlížet na požívání drog jako na projev svobody. Komise přitom nepodpořila jeho návrh, aby stát za vykouření jointa mladým například dočasně zabavil skútr či mobilní telefon.

Podle oficiální zprávy, která byla zveřejněna v pondělí, konzumace marihuany ve Francii už deset let nepřetržitě stoupá. Podle odhadů má s touto drogou zkušenost 9,5 milionu Francouzů, tedy každý šestý. Během posledního roku kouřilo marihuanu 3,1 milionu Francouzů, 600.000 ji kouří pravidelně, tedy zhruba desetkrát měsíčně, a 350.000 denně. S marihuanou má přitom zkušenost 48,3 procenta Francouzů ve věku od 18 do 25 let.

Drogoví experti se ale kvůli zvažovaným opatřením obávají sociální diskriminace. "Přistiženi budou hlavně mladí, kteří kouří venku, zatímco třeba někteří manažeři si v klidu kouří doma. 1500 eur je příšerně moc, obzvláště pro některé rodiny," tvrdí François-Georges Lavacquerie z asociace CIRC.

V České republice platí od roku 1999 novely protidrogových zákonů, jež zpřísnily postih lidí užívajících či přechovávajících drogy. Nová úprava tehdy zavedla sankci až dvouletého vězení nebo peněžitého trestu za držení většího než malého množství omamné látky. Vyšší trestní sazby byly také stanoveny za další drogové delikty.

V posledních zhruba dvou letech se někteří čeští zákonodárci pokoušejí prosadit změnu protidrogového zákonodárství, jež by do jisté míry tolerovala uživatele takzvaných lehkých drog, mezi něž je zařazována i marihuana. Ze zprávy Národního monitorovacího centra při Úřadu vlády vyplývá, že spotřeba drog v Česku neustále stoupá. Například marihuanu vyzkoušela v roce 2001 polovina mladých lidí od 16 do 19 let. O dva roky dříve to byla jen třetina.

Radka Marková dap boh ank
________________________________________________________________________

Paříž zvažuje, že bude kouření marihuany trestat jen pokutou
Hospodářské noviny | 17.9.2003 | rubrika: ze zahraničí | strana: 7 | autor: (čtk)

Peněžitá pokuta by napříště mohla hrozit ve Francii lidem, kteří budou policií přistiženi při kouření marihuany. Toto opatření, které by mělo přispět ke snížení konzumace takzvaných lehkých drog mezi mládeží, v současnosti zvažuje francouzská vláda.
Možnost udělení pokuty za kouření "trávy" vyvolala ve Francii polemiky, přestože jde o zmírnění platného zákona o konzumaci narkotik z počátku 70. let. Podle něj hrozí za požití byť lehké drogy vězení. Ve skutečnosti však justice užívání moderních lehkých drog toleruje. Zákon, jehož cílem bylo ve své době potlačit užívání heroinu, je totiž podle expertů zastaralý.
Meziresortní komise pro boj proti drogám a toxikomanii proto premiéru Jeanu-Pierru Raffarinovi navrhla, aby konzumace drog byla klasifikována jako přestupek. Vláda nyní zvažuje, do jaké kategorie čin zařadit. V úvahu připadá minimálně 68 eur (2180 korun), maximálně ale až 1500 eur (48 000 korun) pokuty.
Ministr vnitra Nicolas Sarkozy chce, aby hned při prvním přistižení byla udělena nejvyšší pokuta. "Francie je v kategorii mladých mistrem Evropy v konzumaci marihuany," odůvodňuje Sarkozy svůj požadavek.
________________________________________________________________________

Omega Pharma vydělává na konopí
Hospodářské noviny | 17.9.2003 | rubrika: ze zahraničí | strana: 16 | autor: (čtk)

Společnost Omega Pharma, exkluzívní nizozemský distributor konopí do lékáren, očekává v tomto i v příštím roce růst zisku. Farmaceutická firma zároveň uvedla, že se jí strategie být hlavním evropským distributorem konopí vyplácí.
Firma se prostřednictvím akvizice stala předním distributorem léku také v Belgii. Evropská expanze se pro Omega Pharmu stala základem strategie, společnost je aktivní ve Francii, Španělsku, Německu a dalších státech.
V letošním roce očekává Omega Pharma tržby 733 miliónů eur a zisk 2,75 eura na akcii. V minulém roce firma vytvořila tržby 593 miliónů a vydělala na akcii 2,31 eura. V roce 2004 by mohla Omega Pharma utržit 800 miliónů eur a vydělat 2,96 eura na akcii.
Za prvních šest měsíců roku Omega Pharma zvýšila zisk na 1,25 eura na akcii z 1,13 eura za první pololetí minulého roku.
________________________________________________________________________

Vláda neví, jak na marihuanu
Deník IMPULS | 17.9.2003 | rubrika: Svět | strana: 9 | autor: (ši, ap)

OTTAWA Kanadští pacienti, kteří na základě soudního rozhodnutí dostali možnost legálně si kupovat marihuanu, jsou zklamaní. Drogu, která je má zbavit bolestí a dalších obtíží, vracejí. "To se vůbec nedá konzumovat," říká Jim Wakeford z města Gibbons, který se pokouší zmírnit bolesti v pokročilém stadiu AIDS. Barrie Dailley z Toronta trpí stejnou nemocí. Třicetigramovou dávku, kterou si koupil v lékárně státní společnosti Health Canada, vrací. Chce zpátky 150 dolarů plus daň. Povolená marihuana se pěstuje hluboko pod zemí v bývalých dolech v provincii Manitoba v rámci projektu za téměř šest milionů dolarů.
________________________________________________________________________

Zdravotníci se snaží vyzrát na narkomany obchodující se Subutexem
Zpravodajství ČTK | 16.9.2003 | 16:42 | rubrika: Společnost, životní styl - Budějovický kraj | autor: DAS

ČESKÉ BUDĚJOVICE 16. září (ČTK) - Jihočeští zdravotníci se ve spolupráci s krajským úřadem snaží vyzrát na narkomany, mezi nimiž se v minulých měsících rozmohl černý obchod s náhražkou drog - Subutexem. Chtějí tak kontrolovat výdej a konzumaci léku, aby jej uživatelé nemohli zneužívat. Narkomani si však opět našli cestu, jak systém obejít, řekl dnes ČTK jihočeský drogový koordinátor Štefan Schwarc.

Výdejem Subutexu, který byl po zprávách o černém prodeji zařazen do seznamu léků na zvláštní předpis, byl pověřen primář psychiatrie českobudějovické nemocnice Slavomír Spousta. "Napíše ho toxikomanům s tím, že si jej (recept) donesou do k-centra, kde jim ho (Subutex) budou za určitých podmínek vydávat," vysvětlil podstatu opatření Schwarc. Kontaktní centra v několika českých městech pomáhají narkomanům řešit problémy a zprostředkovávají jim také například následnou péči a různé odvykací terapie.

V k-centrech dostane narkoman pilulku, která se musí vstřebat pod jazykem. Pro další dávku si musí opět přijít. Narkomani však podle Schwarce našli cestu, jak lék vynést z k-centra a Subutex aplikovat nitrožilně. "Strčí jej pod jazyk, odejdou, po minutě vyndají, rozdrtí a 'šlehnou'," popsal postup drogový koordinátor. Nejde přitom o závislost na léku, ale na jeho vlastní aplikaci. Subutex totiž podle Schwarce neposkytuje vytoužené opojení, ale rituál nitrožilní aplikace a okamžitá přítomnost cizí látky v krvi uspokojují toxikomany daleko více.

V porovnání s narkomany závislými například na heroinu jsou však uživatelé Subutexu údajně neškodní. "Jsou klidnější, nemají potřebu krást, chodí do k-center a spolupracují," řekl koordinátor.

Černý obchod se Subutexem zaznamenali zdravotníci na jihu Čech zhruba v polovině minulého roku, kdy se v lékárnách začal zvyšovat výdej tohoto zahraničního léku. Výhodou je pro narkomany jeho cena. Zatímco za gram heroinu dají na trhu kolem 2000 korun, za balení středně silného Subutexu zaplatí necelých 270 korun.

Podobný výrobek známý pod názvem Metadon je ještě levnější. Není však k dostání v lékárnách a používá se při ústavní léčbě závislosti.

David Sládek vjk hj
________________________________________________________________________

Spotřeba drog v kraji přes léto stoupla
Mladá fronta DNES | 17.9.2003 | rubrika: Kraj Pardubický | strana: 1 | autor: VÍTĚZSLAV DITTRICH, JIŘÍ TŮMA

Téma DNES

Pardubice, Chrudim - Červenec a srpen jsou odjakživa obdobím, kdy děti a středoškoláci mají čas a příležitost experimentovat s drogami. Odborníci se shodují, že spotřeba drog v Pardubickém kraji během letošního léta stoupla.
Mezi nejdostupnější drogy patří marihuana, těkavé látky a taneční droga extáze. Experti na drogovou scénu se však nemohou shodnout na tom, co nárůst drog způsobilo. "Nárůst spotřeby drog jsme zaznamenali. Spotřeba nelegálních drog letos v létě byla vyšší než za stejná období v minulosti," řekla chrudimská preventistka kriminality Radka Pochobradská.
Uživatelů drog neustále přibývá

Navíc počet uživatelů drog v regionu již několik let stále stoupá. "Podle našich informací má vzestup počtu osob, které poprvé vyzkoušely drogu, v Pardubickém kraji zhruba setrvalou tendenci už několik posledních let," řekl Michal Zahradník, vedoucí K centra v Pardubicích.
Mladí lidé tak kopírovali chování svých vrstevníků z dalších míst v České republice. "Počet lidí, kteří do našeho centra přijdou a chtějí si vyměnit jehlu do injekční stříkačky, se neustále zvyšuje. Zatímco dříve to bylo čtyřicet lidí za měsíc, o prázdninách to bylo v průměru až sto klientů," uvedla Kateřina Pšeničková z K centra v Liberci.

Zvyšují spotřebu drog hudební festivaly?

Experti na drogovou scénu však nevědí, proč se letos v létě spotřeba drog zvýšila. "Nyní nikdo neví proč tomu tak je. Vysvětlení nabídnou až další výzkumy," uvedla Pochobradská. Ta odmítá názor, že vzestup drog mají na svědomí hudební festivaly, kterých byl letos v létě v regionu rekordní počet.
"Akce, jako jsou oficiální technoparty, přestaly být pro dealery zajímavé. Dík silným kontrolám ze strany pořadatelů se zvyšuje šance na odhalení obchodníka s drogou, který by se tam pokoušel prodávat," řekl Zahradník.
Léto je podle odborníků totiž dobou, kdy se mladí lidé nejspíše pustí do zkoušení drog. "O prázdninách nastává pro mladé lidí tradičně období experimentů. Mají čas, příležitosti a dohled rodičů nebo učitelů není tak intenzívní," řekl vedoucí pardubického K centra.
Přesto hudební přehlídky zůstávají místem, kde se lidé s drogou setkají nejčastěji. "Kdo si chce na technopárty něco vzít, zásobí se předem u svého stálého dodavatele. Jednu nebo dvě dávky přes kontrolu už vždycky nějak pronese," říká Zahradník.
Přítomnost drog na největším letním tanečním festivalu v kraji nepopírá ani pořadatel pardubické přehlídky Summer of love Aleš Bleha. Organizátoři však zavedli důkladné prohlídky návštěvníků u vstupu. "Nejsem naivní, drogy na podobných festivalech budou. Nechci ale sledovat, jak se tu nad ránem mezi pódii potácejí zničené malé děti s očima navrch hlavy, které nemají ponětí, kde vlastně jsou," uvedl před časem Bleha.
Taneční festivaly však nejsou jediným místem, kde se drogy objevují. "Pochopitelně se tomu nevyhnou ani rockové přehlídky, kde klasikou bývá marihuana," řekla Pochobradská. Téměř na všech letních festivalech v kraji se mladí lidé mohli potkat s pracovníky protidrogových center. "Při festivalu Summer of Love jsme se dokonce sešli s dalšími odborníky na speciálním semináři, kde jsme probírali, jak s našimi protidrogovými programy budeme pokračovat," řekl Jiří Valnoha z brněnského sdružení Podané ruce. Právě jeho spolupracovníci v minulých letech zájemcům ověřovali kvalitu extáze.

Tvrdé drogy dobývají malá města

Tvrdé drogy už nejsou zdaleka problémem jen velkých měst. Poslední průzkum ukazuje, že například v Hlinsku má ve věkové kategorii od 12 do 18 let zkušenost s drogou každý čtvrtý člověk. Na Vysočině nejvíce mladých lidí experimentuje s pervitinem. Streetworkeři pardubického kontaktního centra proto nyní vyrážejí každodenně s injekčními stříkačkami a zdravotním materiálem přímo na místo, které si jejich klienti sami určí. Díky této službě "na zavolání" vyměnili v kraji jen za červenec rekordní počet více než tři a půl tisíce injekčních stříkaček.
"Nefunguje to tak, že si někdo vzpomene, že právě potřebuje stříkačku, a tak mu ji někdo hned doveze. Spíše je snaha domluvit si ideální dobu a místo pro pravidelné návštěvy v daném místě, aby byly co nejefektivnější," vysvětlila protidrogová koordinátorka Pardubického kraje Jiřina Ludvíková. Přesto Pardubický kraj nepatří mezi regiony, které jsou drogami nejvíce ohroženy. "Region považuji za vcelku klidnou venkovskou drogovou scénu, kde operují především samozásobitelé a příležitostní dodavatelé menších množství drog. Růst spotřeby drog je závislý na jejich dodávce. Kdyby se tu objevil nějaký jejich nový významný zdroj, myslím, že bychom o tom okamžitě věděli. Žádný boom ve spotřebě drog se tak zatím v kraji nekoná," dodal Zahradník.

Drogy v Pardubickém kraji

Zkušenost s nelegální drogou má v Pardubickém kraji ve věkové skupině 12 až 18 let již kadý čtvrtý člověk.

Nejsnáze dostupné jsou pro mladé lidi marihuana, těkavé látky a taneční drogy především extáze.
Spotřeba drog v kraji přes léto stoupla. Nejsnadněji se droga dala sehnat na hudebních festivalech nebo od známých.
Více než 85 procent mladých lidí už vyzkoušelo legální drogy, tedy alkohol a cigarety.

Co dělat, aby děti nebraly drogu - získat jejich důvěru a umět jim naslouchat - naučit se s nimi věrohodně mluvit o drogách a alkoholu - nepřipustit, aby se nudily - naučit je zdravému sebevědomí, komplexy jsou nejkratší cestou ke drogám

Zdroj: Karel Nešpor, primář Psychiatrické léčebny Bohnice v Praze
________________________________________________________________________

Oblíbené drogy mladých lidí v kraji: marihuana, extáze, pervitin
Mladá fronta DNES | 17.9.2003 | rubrika: Kraj Pardubický | strana: 3 | autor: (tum, vid)

Pardubice - Mladí lidé v Pardubickém kraji mají jasno: Když si vezmou drogu, je to téměř jistě buď marihuana, taneční droga, nebo pervitin.
Ačkoli si řada lidí myslí, že zejména marihuana a extáze nemohou způsobit vážnější zdravotní problémy, ve skutečnosti podstupují mladí lidé poměrně velké riziko.
Kromě fyzické závislosti hrozí uživatelům i psychické problémy a poškození vnitřních orgánů. Extáze je oblíbená hlavně mezi návštěvníky tanečních festivalů. Uživatel extáze většinou intenzivně tančí, někdy až do naprostého vyčerpání. Buď nepociťuje vyčerpání vůbec, nebo je varovný pocit vyčerpání přehlušen příjemnými prožitky. To může mít za následek tělesné poškození. „Kombinování extáze s jinými drogami či léky zvyšuje pravděpodobnost výskytu závažných zdravotních komplikací a nežádoucích účinků. Účinná látka MDMA je často uživateli kombinována s jinými látkami pro dosažení silnějšího nebo kvalitativně jiného efektu. Upozorňujeme mladé lidi na to, že způsobuje problémy psychického i fyzického rázu, a dokonce byla zaznamenána úmrtí po požití čisté MDMA,“ řekl Jiří Valnoha z brněnského sdružení Podané ruce.
Stejně jako jinde ve světě je i v Pardubickém kraji nejčastěji zneužívanou ilegální drogou konopí. Na černém trhu se vyskytují především dvě základní formy drogy. První je marihuana, druhou hašiš. Hlavní účinnou látkou je THC.
Podle odborníků lidé, kteří pravidelně marihuanu kouří, se s největší pravděpodobností nebudou muset vyrovnávat s fyzickou závislostí. Naopak jim hrozí řada psychických problémů, z nichž nejvážnější je schizofrenie. Pervitin, droga, kterou si mnozí spojují s naší zemí, není českým vynálezem. „Byla syntetizována již v roce 1888, a to v Japonsku. Tatáž země pervitin používala za druhé světové války pro sebevražedné piloty kamikadze jako doping při jejich posledním letu. V první polovině třicátých let se pervitin dostal do Evropy a již v roce 1941 nacistické Německo tuto látku vydávalo před seskokem svým diverzním parašutistům. Samo slovo pervitin je právě německého původu,“ uvádí se na internetových stránkách Národního monitorovacího střediska.
Pervitin v prvních dvou dnech po požití navozuje pocit zrychlení a sebedůvěry. Následuje ale úzkost, pocity pronásledování, halucinace, agrese. V poslední fázi nastává útlum, spánek. Dlouhodobé užívání vede k těžké fyzické závislosti.
gunman
Sarkozy? typický Francúz :D :D :D

starí Rimania hovorili Nomen omen...

a v tej Kanade sa tiež niekto dobre napakoval na vládnom projekte... a ja furt že len u nás :D


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma