Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Komunita > Přípravka pro nováčky

 
Teplota a vlhkost - Klikni zde pro originální téma
Somin
Zdravim, jsem tu novy, tim to bych Vas rad pozdravil a hned bych mel dotaz.
Pred par dny jsem poridil kompletni set( bez svetla, nebot jsem si ho byl schopny zajistit z prace.)
Stan Dark Street 60-svetlo 150w HPS- fitr CanLite-odtah T100-ofuk klipsnovy 150mm.
Mam problem s teplotou a vlhkosti. Teplota moc vysoka a vlhkost moc nizka.
Teplota i 35°C
Vlhkost max do 30%
Stan je v postavenem boxu 100x100 cm.
Cirkulace vzduchu, je zajistena tak, ze v tom boxu 100x100 je navrtana dira a alu hadice do stanu z boku(pasivne pro pritah) a odtah pres T100 a opet dira v 100x100, tentokrat na vrchu a opet Alu hadice a ven.
Co s tim? Pouzil jsem zatim zvlhcovac co jsme meli pro zvlhceni mistnosti a rosim rozprasovacem. Takze vlhkost nejakou udelam, ale ta teplota? Nejake typy a napady? Predem dekuji
crazyben
ofuk na a pod vybojku ten teplotu trochu rozptyli po stanu nebo "chlazeny" stinitko (cooltube, spudnik, sunmaster atp.)

Zvlahcovacka k tomu nejakej stupen dolu taky udela.
Somin
To jsem ted udelal, ofuk jsem nastavil na vybojku. Jeste me napadlo, prozatim odpojit pachovy fitr a vstup nasavani nastavit do blizkosti vybojky, pomohlo by to? :)
crazyben
jo pomuze

ale co pak v kvetu? To budes muset stejne nejak vyresit
Somin
Jeste me napada, ze jsem udelal chybu v konfiguraci, nasavani cerstveho vzduchu a odtah na jedne strane, nemelo by to byt uhlopricne? Aby proudil vzduch spravne

Ted se to stahlo, jak jsem dal ten ofuk
Somin
Jeste me napada, mam poskladanej predradnik, 250w a krmim tim 150w vybojku. Je mozny ze by se nejak prehrivala? Az tak, ze nejde ten box uchladit?
Proc 250w predradnik a 150w vybojka? ( vse zdrarma a chtel jsem zacit s mensi watazi)
crazyben
:D :mutant: jasně že to hřeje víc a navíc rychle klesá životnost výbojky.

S tim vzduchem, pokud cirkulacni vetrak udela v bedne dostatecnej vitr tak muze odtah i pritah z jedny strany boxu v tom neni problem. Ikdyz pro idealni airflow je lepsi pritah na jedny, odtah na druhy.
Somin
Tak to bude muj kamen urazu, dekuji, vymenim a melo by byt po problemu, nejspis
Somin
Tak jsem vymenil, 150w za 250w, sice teplota klesla, ale furt okolo 30°C az 32°C a vlhkost stoupla uz drzim vice mene stalych 50-60%. Prikladam foto, 4 dny rozdil, je progres dost? Nebo se mi zda ze je to malo?
Somin
Probehla vymena ze 150w na 250w, ale teplota furt okolo 30+ Odtah na max, ofuk na max, rosim a jede zvlhcovac, ale i tak, predradnik je mimo box. Tak ja uz nevim. Jeste me napada udrat odvetrani primo boxu co je v nem ten stan schovanej, pac je to cely uzavreny, proudi vzduch jen skrze stan, nikoli pres box. Ze je to vyhraty cely a ten odtah uz to neutahne, co myslis?
shivasambhu
Čau. Daj foto prosím.... aj ako máš urobený box.. a všetko proste okolo toho..keď to chceš vyriešiť..... Ide hlavne aj o teplotu nasavaného vzduchu. Kam odvádzaš vzzduch z boxu? Naspet do miestnosti?
Somin
Fotky dodam hned, jinak v podstate ano, ze stanu to jde do dreveneho boxu, kde kousek od vydechu stanu, je dira ve strope a z ni zpet do mistnosti, ale cely den otevrene okno, v mistnosti cca 20st
Somin
Foto
Somin
Fotky nahrany v galerii, budu rad za kazdou radu co s tim,
Vsiml jsem si, ze se stan, kdyz ho zavru, tak se stahne, jako by vznikal podtlak.
shivasambhu
Čau.
Skúsim pár postrehov......

Máš nízky box zaboxovaný vlastne v dalšom boxe. Treba to tam mať dobre urobené, aby to fičalo.

-Takže nerozumiem tomu pacháču. Má byť pred odťahom. Ja tam vidím, že odtahové potrubie je tesne nad tienidlom a odtial berie teplý vzdych preč. A pachač je niekde smerom k stene, či teda na stene.... Tomu nejak nerozumiem. Treba fakt minimalizovať ohyby na trase potrubia. Mas tam zbytočne tu zakrutu k odtahu..... Tam ako mas odtahový ventilator TT100, , tak hned pred neho v tej istej rovine daj ten pachac. Tusim by tam malo byt cca 30 cm potrubia medzi nimi. Ale nie take zakruty, ako mas terazz. Ja pachac nepoužívam, ale cca takto to ma byt. Ked, tak ma niekto opravi.

- Vstupná diera do boxu kadial prichadza cerstvý vzduch je ktorá diera? Tá čierna. ci tá mala do drevotriesky urobená? Kazdopadne si to mal urobit tak že vlastne hned za tou stenou tej skriny už je ten vstup vzduchu. Chapem, že v tej skrini ti tam ide este to potrubie s nasavaným vzduchom do boxu po danej trase. Efektivnejsie je proste hned. Ze ten box ti z tej danej strany lícuje skrinu. Proste, že ho máš posunutý k tej stene skriny odkial nasavaš vzduch. Snad sa trocha rozumieme. Bolo by este fajn dať jedno foto ako mas tu skrinu otvorenu. Že ako to tam vlastne je.

-Samotné tienidlo možes dat kludne o cosi nižšie k rastlinke. Tým aj získas volný priestor vzduchu priamo nad tienidlom a stropom boxu. To je dost doležite. Tým sa tam vzduch ochladi. A proste ber ten vzduch od stropu boxu, nie hned 3cm nad tienidlom..... Neviem prečo máš vlastne iba jednu rastlinku. To je dalsie vec. Svietis vlastne do prázdneho boxu. tá hlina v kvetinacoch, ktoru aj samozrejme polievas vytvara samotnú klimu. Voda sa odparuje z kvetinacov, čo podporí rast rastlin......atď.... A samozrejme možes mat jednu rastlinku....... Aj ked v tomto prípade skor na zaciatok kým sa ujme mensia wataž a mensí kvetiacik. Nech fajne prekorení a potom do finalneho.... Hlavne pokial tam mas problemy s klimou.....

-Daj si tam dva ofuky. Jeden priamo nech fuka na výbojku a druhý medzi vršky rastlin a tienidlo...... Nefukaj im takto v ostrom uhly priamo na rastlinku. Lepšie trocha nad ňu..... Alebo aspon jeden na vybojku a tým sa tieš rozprudi vduch v boxe. To ti už písal tuším Crazyben..... Ja mam trebars 250W výbojku v matkarni a aj keby som nemal ani ofuk a ani dokonca odtah pustený, tak tam mam fajn klimu....haha..... Box je ale vysoký 230cm. A tiež vecsie rozmery podorysu.... Chcem tým povedat, že ta vzduchotechnika je zaklad.... A tiež mozno do buducna by si mohol odtah dat trebars do zvukotesnej mineralnej vaty. Zaboxovat proste. Eliminujes hluch a vibracie.... Aj ked pachac na vstupe urobi tiež svoju robotu.... Najviac hluku sa šíri prave pri vstupe do potrubia.....

Zatial tolko...... Na tom TT100 su dva stupne odoberanenho
vzduchu? Uvidíme este, mozno by tochcelo TT125. Kedže tam mas aj pachac. Ten pachac je aký silný?

Snáď sme na niečo prišli..... S pozdravom Shiva :cox:
Somin
Děkuji za rady. Zítra udělám úpravy podle Tebe, snad to pomůže.

Odpovědi:
stan je 60x60x150 DS60 Rev:3.0
box je 100x100x160.

Pacháč je odpojený. Jen tam je, pověšený.
Potrubí jsem položil na stínidlo, aby odtahávalo teplej vzduch ven... Okolo výbojky.
(V návodu bylo že by mělo být 1m potrubí před vstupem odtahového ventilátoru, možná jsem to blbě pochopil. Zítra upravím dle toho jak si popsal.

Ta černá je vstup čerstvého do stanu( na té černé "přírubě" je 80x80 pc fan) a jak říkáš je po dané trase, Alu do stanu cca 50-60cm opět se zatáčkou, dá se vyřešit. Jak si popsal.

Ta vyvrtaná do dřevotřísky je přísun vzduchu do Boxu 100x100.Na vstupu je PC 120x120. (Na vrchu boxu je díra ve stopě pro odvětrávání bez PC fanu)

Stan mi vyfukuje do Boxu, je vedro i v Boxu jako takovém, musím udělat odvětrávání toho Boxu. Odtah z Boxu je zatím řešený dírou bez odtahu.

Stínidlo a ofuk upravím.


S tím prázdným stanem- chtěl jsem jet jen 2 kytky, jenže mi zahnilo jedno semínko naklíčené. Za 2-3 dny přidám další rostlinky.
Mám dát zatím prázdné květináče se substrátem? Kvůli té vlhkosti?

Pacháč Can-lite 150 a TT 100 jsou dvě možnosti zapojení min a max.
shivasambhu
Zdar

- Urob, čo sa dá..... Pasívny príťah nech je diera. Kruhový otvor 12cm plus minus..... bez tých PC fanov.....

-potrubie na odťahovom ventilatore: Nech je aspon niekde....napr.. na vstup nemusíš dať. Bude ti priamo nasavať. A daj mu ho na výstup trebars. Alebo opačne.... pohraj sa s tým......

-Tomu, že odvetrávaš ešte aj skriňu nerozumiem.... to su komplikacie.... akože ti odsávaný vzduch z growboxu ide do skrine?...každopádne vzduch z boxu nech ti ide proste do tej izby samotnej.... tam by to ale skor či neskor chcelo určo ten pachač. to je jasné....

Pomajstruj.....daj vedieť, ako to ide.....
Somin
Zdravim, tak jsem udelal zmeny, box jsem otocil tak aby nasavani bylo na primo na stene, jak si psal. Zkratka jsem udelal to co si popsal. Vysleduju zmeny, fotky v galerii
Somin
Tak i po zmenach teplota okolo 30(32,8 zatim nejvic) tak ja uz fakt nevim, jediny co me napada, je, ze kdyz mam ten teplo/vlhko mer, polozeny na kvetinacich, tak se rozpali a ukazuje zkreslene/chybne udaje. Kam spravne umistit teplomer a vlhko mer? :) cetl jsem ze co nejbliz k rostline. Kdyz vezmu v uvahu druhy teplomer, ktery je ve "stinuk ne primo na kvetinacich, tak ukazuje teplotu hezkych 25st. Mozna tu celou dobu resim problem, ktery vubec neni.
shivasambhu
Čau.
- A ake mas teploty v samotnej izbe?

- Ked proste otvoris box, musis sam vnimat, ci je tam alebo nie je nadmerne teplo

- Na vstupe si teda nechal ten PC fan? Skus zmerat teploty bez neho. Iba cez cistu dieru. A popripade s odpojenym pachacom.

- A ako vravis, mozno tam mas po cely cas dobre teploty. . .

- Musim ale povedat, ze po tych upravach ti to celkovo vypada viac profi....hehe.... daj si tam 4 rastlinky a jedem... Nech to rastie....s pozdravom Shiva
Somin
Zdravim,
tak ted jsem dojel domu z prahy a hned jsem sel do stanu, vyvalilo se na me horko, je tam teplo. Dokonce i druhy teplomer co byl "ve stinu" ukazal 30°C. Na teplo/vlhko meru, mi to ukazovalo max teplotu 38.4, pri prichodu ukazoval 35, coz uz je silene moc, teplotu v mistnosti jako takove, jsem nemeril jeste, ale je tam normani pokojovka, 20+-, cely den zatazene okno, tak ja fakt nevim, zkusim to bez toho pc fanu, jestli to pomuze, jestli ne, tak me napada jeste dat silnejsi, ne z pc ventilator.
Mozna me napada jeste jedna vec, natahl jsem pres tu diru, manzelky ponozku(silonka) kvuli hmyzu, ze by az tak branila prisunu vzduchu?

Asi jsem si to predstavoval jako Hurvinek valku, postavim stan a jedu.

Ted jsem meril teplotu v mistnosti 26,5, ale to jsem meril jen na rychlo, na 10 minut vytazeny z boxu.
shivasambhu
.... počuj, dole otvor bez silonky a PC fanu. Ked tam priložíš ruku,,musiš citiť ako je tam vháňaný vzduch. Takto zmeraj teplotu v boxe

26.5c v izbe je dost... ked, tak svieť hlavne v noci a cez den nech spia. Trebars zopne o siestej večer a o dvanastej na obed ti to vypne. Kvet uz je ĺahký...iba 12hod...
shivasambhu
...ak chceš na príťah mať ventilator, tak tiež TT100, alebo tak... proste niečo normálné. V o vzduchotechnických firmách to majú za pár korún.
shivasambhu
[QUOTE]Původní příspěvek od Somin


Asi jsem si to predstavoval jako Hurvinek valku, postavim stan a jedu.

HAHA.....jj.... pametám si, že som celú zimu študoval veci okolo growu. Potom som nakupil čo bolo treba a celé to zmastil....
shivasambhu
citace:
Původní příspěvek od Somin


Asi jsem si to predstavoval jako Hurvinek valku, postavim stan a jedu.



..... to je vlastne premiéra boxu, hej?

Inak ak chceš, môžeš si okolo boxu urobiť veľký záves....zastrieť ho.... teda zastierať a odostierať....haha...
Somin
Ja jsem taky hodne cetl, uz jsem jednou pestoval v mini boxiku pod 3x25w cfl a povedlo se, muzu nahrst fotky, jen co je najdu po ulozistich :D ale byla to takova detska verze.

Mel jsem nacteno celkem dost, nekolik mesicu, jsem cetl, koukal na videa, tak jsem si rekl, ze zkusim "dorosteneckou" verzi, ale nejak se mi nedari

Jinak dneska merim cely den i mistnost, mam prumer 23°C zatim.
Odstranil jsem PC fan, puncochu, aby byl doopravdy cisty pruduch a teplota 29st aspon nejaka zmena k lepsimu
Somin
Ano, vicemene premiera ve stanu :) i celkove, udelal jsem v zivote jen jednu kytku :)
shivasambhu
....jasne..... treba nejak začať....
shivasambhu
citace:
Původní příspěvek od Somin


Jinak dneska merim cely den i mistnost, mam prumer 23°C zatim.
Odstranil jsem PC fan, puncochu, aby byl doopravdy cisty pruduch a teplota 29st aspon nejaka zmena k lepsimu


- 29C s pacháčom, či bez? a odťah máš na tom vyššom stupni áno?
Somin
Ano, odtah na max a pachac pripojen.
shivasambhu
Dúfam, že tá samotná skriňa, je už iba na efekt maskovania. A vzduch ide pekne do boxu a potom z boxu do izby....samozrejme skrz steny skrine....

ODPOJ PACHAC A TAK PREMERAJ TEPLOTU A VLHKOST

ZATIAL MAS RASTLINKU MALINKU.... PACHAC NETREBA.....
Somin
Ano presne tak. Jen maskovaci, jinak fotky v galerii. Z prvniho pokusu neco vypestovat :D
Somin
Zdravim Shiva, mrkni se prosim do gallery na posledni dve fotky. Je mezi nimy rozdil 3 dny, mensi je 19 a vetsi je dnes. Prijde mi ze roste pomalu, ale si protoze na ni furt cumim :D

Jinal teplota se drzi okolo 27+- :)
Somin
Jestli jsem dobre napocital, tak ted je 3ti patro, takze cas na top? Nebo ne? Mam zastipovat nebo? Jsou ruzne nazory.
shivasambhu
Ahoj. Ešte sú malinké... chcú svoj čas..... nech si len pekne rastú... teploty vyzeraju byť oka.
Somin
Dobra, budu prubezne pridavat fotky a postrehy :) a otazky :)
zatim se tvari ze prosperuje :)
Somin
Zdravim, tak po par dnech, tu mame nejake nove fotky.
Dnes doplneny rizky, takze uz jedu 4 kytky :) tak ted uz jen cekat, prihnojovat, cekat, a tesit se.
Babun159
Kluci potřebuji poradit je možné aby 400w MH výbojka nezvládla prostor 120x120x180 při zkoušce mi za 9 hodin jízdy ukazoval teploměr 19stupnu Celsia je taky fakt že se v baráku netopi namereno 13stupnu (nikdo tam teď není) myslíte že udržovat v místnosti teplotu přitápěním a zvedne se to i uvnitř nebo je to prostě málo na tuto velikost boxu odtah Ventilátor PRIMA KLIMA - 2 rychlosti, 230/360 m3/h, 125 mm. Díky za každou radu...
AladinXXX
budes muset pritapet,pak se to zvedne.....
Trisuli
13 je fakt malo...ja mam 400w, mistnost 18 a v boxu 23-24
Babun159
Na kolik doporučíte vytápět den/noc svítit budu přes den 400w MH růst, květ 600w Hps
Trisuli
Teploty v boxu: den cca mezi 23-26, noc cca 18-20...teplota v noci by v indooru nemela klesnout pod 17, potom muzou nastat problemy, zaroven by nemela pres den presahnout cca 28 a rozdil mezi denni a nocni teplotou by nemel byt vetsi jak 10 stupnu celsia
HydroBoy
Já bych se rád podíval ne tenhle pěstík ale neukázala se mi jediná fotografie :(
The OG
všeobecně co se mi osvědčilo

- den ideál 24-26-24 °C (ráno, odpoledne, podvečer)
- noc ideál 21-22 °C
(teplota ve dne by neměla přesahovat 28 °C)
(teplota v noci by neměla klesat určitě pod 20 °C)


- kořenový bal v živném roztoku udržovat 24/7 stable na 18,5-20°C
(vše nad 22 °C je již moc teplé)

dobrá cirkulace a výměna vzduchu samozřejmostí

- teplota zálivky 20-28 °C
(příliš studená/teplá zálivka = šok)

- vlhkost růst, rozprašovač min. 5x denně
- vlhkost květ, pravidelnější výměna vzduchu v boxu, přestat rosit
JuropCZ
zdravím potřeboval bych poradit mám box 80x80x160 vlchkost 65% teplota 24 jeto v pořádku ? nebo je to špatně předem dík kitky mám zatím v růstu
rel10oc
citace:
Původní příspěvek od JuropCZ
...

The OG, komentař nad tebou ti odpověděl celkem podrobně ne? co vic potřebuješ...
jak piše OG, mužeš si všimnout že ten rozptyl co ta kytka snese je kldině +/- 15°C a poroste ti to klidně i v 20% jen výsledek bude takový jaký bude no...některý strain ma rad to a některý zas to, musiš si holt udělat nějaky research podle toho co pěstuješ... jediný kde je teplota striktně daná a musíš ji držet je v hydru, teplota vody. Takhle je to tak nějak standard když to udržiš tak by se měli obecně mit fajn ale uděláš rozhodně lip když si dohledáš něco o te genetice co zrovna jedeš :

seedling = 25°C, RH klidně 90% v nějakym pařniku třeba
grow = 25°C, RH 60-70%
bloom = 25°C RH postupně až na 40 klidně
dry = 25°C RH 60%
jestli jedeš hydro tak voda stabilně kolem 20°C nesmí byt nad 22 ani pod 18

edit: cokoliv nad 70% vlhkosti už nezvladne filtrovat uhlikový pachový filtr, dokonce si tim budeš snižovat životnost uhliku, jestli ho máš tak to měj tež paměti


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma