Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
NFT-Čerpadlo - Klikni zde pro originální téma
Travin
Zdravím všechny growery.
Prosim o radu,chci spustit nft ale nemám představu jaké čerpadlo použít na plochu 120x70 cm. Dočítám se tady že by mělo běžet non-stop tak aby to vydrželo aspoň rok. A ještě kolik kytek by jste dali do takového prostoru.Někdo mi radil ať tam dám co se tam vleze,že mi určitě nějaká umře. Tak nevím jak by měly být od sebe daleko.
Děkuji všem za radu.
WeedBurger
Jelikož jsem zastánce drip systému a rockwool rohoží, tak tam potřebuješ aby ti běželo čerpadlo maximálně 7x1 minuta během 24 hodin, rohože si vodu nacucnou a kytky ji pak sají. Potřebuješ jen menší cirkulační čerpadlo okolo 200l/h a 1000l/h na zalévání, aby mělo pořádný tlak.

Ale jestli chceš opravdu nft tak si ještě počkej na odpověď.

Co se týče počtu kytek, tak můžeš jet ve dvou nebo ve třech řadách vedle sebe a v každé řadě 4-5 kytek, takže jsme někde na 8-15 kytek. Pokud pojedeš SoG tak můžeš klidně 24. Když méně kytek, tak doporučuji síť na vyplnění celé plochy, ohýbat kytky pod síti dokud nebude celý prostor zelený, ty co moc koukají nebo jedou do sousedek, zastřihnout. Určitě se podívej na growshop a hledej čerpadlo 1000l/h a k tomu regulační ventil za 23kc (obyčejný kohoutek) který dáš za čerpadlo do hadice. Pokud máš pH a EC metr tak ti žádná neumře. Pokud máš kvalitní řízky. Pokud semena tak je to jen v tvých rukách. Ale stačí dodržovat hodnoty a nespálit je. Světlo na takový prostor bych viděl na 1x600W nebo cob led (to je ale drahé)
Travin
Světlo už jsem pořešil od Ledideal.cz
To ale řešíš přes spínací hodiny,ktery jsou prý nespolehlivý.
Co tady čtu tak hodně lidi doporučuje bez spinaček non-stop.
El Dudelíno
Na NFT ti bude stačit pumpička cca 300 l/h. více není třeba. koupíš klidně na spičené alze za cca 4 kilokoruny., bude to mít i regulaci na výstupu (pootáčením).
Doporučuji podle průměru výtlaku udělat Téčko a vyvést nad tkaninu dva vývody po třetinách šířky kanálu.
Ty máš 70cm tak zhruba 25 cm rozteč, když dáš čerpadlo doprostřed.
Pokud bude ta uvedená velikost kanálu, box bych i tak doporučil 120*120 cm, kytky dáš ve třech řadách kdy ty krajní budou skoro na kraji a kytky budou zabírat dost do prostoru. Taky potřebuješ nějaké místo pro případný ventilátor atd.

Pic...
Travin
Světlo už jsem pořešil od Ledideal.cz
To ale řešíš přes spínací hodiny,ktery jsou prý nespolehlivý.
Co tady čtu tak hodně lidi doporučuje bez spinaček non-stop.
Travin
Já už mám hotovou skříň a rozměrech 120x70x200. Tak to teď už měnit na 120x120 nemůžu.
WeedBurger
Mám digitální spínací hodiny a ještě mě nevytopily. A už jedou dva roky, nejdřív akvárium a světlo a teď čerpadlo dvě kola zvládly.. i když je pravda, že od jisté doby dávám do nádrže jen tolik vody, kolik se vejde do odpadní, páč mě tady každý schyzuje :D a kupovat si ty cirkulační hodiny nebo co to je, za 2500, se mi nechce :)

Těch 70cm stačí jedna trubka, nemusí dělat T, když pojede tři řady a sog, tak T ano.. ale taky myslím že dvě řady kytek stačí a uprostřed jedna trubka. Ten rozměr je náhodou super když má světlo od ledideal přímo na to..
El Dudelíno
2 trubky jsou vždy lepší.
U NFT jede pumpa nonstopik, takže žádné spínačky netřeba.
Travin
Nejsem rozhodnutej definitivně pro NFT. Mám skříň,v ní orcu,pacháč a ventilátor Prima clima,ledky a nádrž na 130 l živného roztoku. Tak prosím poraďte. Děkuji moc
Travin
Hlavně nechci tahat pytle do 4 patra z 5.Bez výtahu.
El Dudelíno
Recirkulační systémy jsou o něco náročnější skrze toho, že nemají odpad. Roztok se míchá pořád dokola a tomu se uzpusobuje jeho složení.
Drip bude jednodušší v tom, že co přeteče, vyleješ a v rezervoáru bude jen co namícháš.
Pokud mám pH a EC monitor, vidím okamžitě změny a reaguji na recirkulaci okamžitě.
Je to trochu složitější a doporučuji si o těch systémech něco nastudovat.
Luise
Ahoj Travine, jestli chces hydroponii myslim ze NFT je jeden z nejjednodusich systemu jak na pest, tak na udrzbu.
Jo cerpadlo bezi 24 hodin, ale to vydrzi kazdy trochu lepsi akvarijni cerpadlo. Na tenhle prostor ti bude 500 l/h stacit. Nebo original pro GN 604 nebo GN 100.
Kytek 16 ideal. Akorad si to budes muset postavit, nebo se po necem poohlidnout. GN 604 ani GN 100 se ti tam nevejdou a GN 424 je zase mala. Ta je tak pro 8 kytek max. Ale trochu to rozsirili tak zapatrej.

Jestli zacinas, tak je jedno cim zacnes vsechno se musis naucit a kazdy ma svoje. Ty pytle nebudes tahat jen nahoru, ale taky dolu a pak nekam vysypat do lesa. Nejlepsi se tu cihnout a vybrat co se ti zamlouva, nez nastrelit a pak se rozhodovat. Kazdej ti vychvali to svoje znas to 😁
Luise
Aby to jeste vic ozilo tady. Tak mu ten drip trochu pohanim...
Zasoluje se to, kapilary se taky zasolujou a pak netecou stejne. A nastelovat to a postavit neni taky uplne prdel. Naklady na postaveni vetsi nez NFT, kdyz to spoctu i s truhlikama a odtokem a digitalni minutovy casovky 😁 nepocitam rohoze. Rockwool kazdou rundu. Kokos se da pouzit vickrat. Do kvetinacu na zemi bych ani nesel, nejsem otrok a mam rad svoje zada 😁 suma sumarum NFT vitezi 😂 16 kostek RW a 2 metry spreadu na rundu, to mame 160 + 80 voci a napustim a jedu 😎

WeedBurger neber to zle ale jako legraci. O nic nejde ne 🤘
Travin
Děkuji všem za rady,trochu to tu ještě prostuduju a vrhnu se na NFT.
Ještě jednou díky všem.
Ajtaktak
o kazdy system je individualna starost. ide iba o to, co mu najviac vyhovuje, co si vyberie a koľko času na ten systém bude mať. Automatizovaný drip sa dá nechať fičať aj týždeň bez dozoru ak je veľky rezervoár.
NFT by som kontroloval každý deň, kvôli recirkulácii a zmenám PH EC roztoku.
El Dudelíno
Louise:
Tobě se zasoluje mozek.
Travin
Pro Luise-co jsou ty 2 metry spreadu ?
Pro Ajtaktak-kontrolovat to můžu téměř denně,jadnou max 2 do týdne jsem přes noc v práci.
Luise
Ja se na to chodim divat taky jednou za tri dny, ale mam to k tomu upraveny. Sneslo to i 10 dni, ale to bylo fakt na hrane. Fotil jsem to a popisoval v Krteckovo treadu. Mam i Drip od GIB pro matku ktera jede nonstop jako cirkulace a taky dobry. Dal jsem 4 kapilary na kytku pro jistotu. Jak rika Ajtaktak kazdy ma svoje a jaky si to udelas takovy to budes mit.
Luise
Spreader Mat se natahne pod kytky po cely plose nft. Takova sava textilie ktera ti vytahuje vodu z kanalu v kterych tece voda ke korenum a rovnomerne ji roznese po cely plose.
Travin
A byl by problem,kdyby v té vaničce kde budou rw kostky nebyly ty kanálky ? Mám vanu kde bych dal na dno tu netkanou folii a na ni kostky ?
Luise
citace:
Původní příspěvek od Travin
A byl by problem,kdyby v té vaničce kde budou rw kostky nebyly ty kanálky ? Mám vanu kde bych dal na dno tu netkanou folii a na ni kostky ?


Kdyz das na dno nopovou folii kterou koupis treba v baumaxu tak to bude podobny.
Ale melo by to mit sklon tak 2 cm na metr.
Luise
citace:
Původní příspěvek od Travin
A byl by problem,kdyby v té vaničce kde budou rw kostky nebyly ty kanálky ? Mám vanu kde bych dal na dno tu netkanou folii a na ni kostky ?


Ty kanaly tam jsou podle me proto aby ten proud vody trochu rozbily a jsou krizem ze ji rozvedou i do kraju. Kdyz tam das nopovou folii a z cerpadla natahnes trubku po cely delce strany z ktery to bude stejkat, tak to bude taky fachcit. Ja ti to kdyztak nefotim jak to mam. Tak dobre to nepopisu.
Pridam fotku ty folie

A jses teda rozhodlej pro nft? Oproti Dripu tam muze byt problem s teplotou vody s hnojivem. Tak to chce zvazit kde to budes mit, jaka tam je stala teplota. A taky poridit ph a ec metr. 2000 voci. Doporucim Adwa metry
Travin
Děkuji za rady,pánové.
Luise
Jeste jedna, jakou mas vodu ze studny, nebo povrchovou?
Travin
Městskou,musím ještě koupit ph a ec měřák a pak se uvidí.
Travin
Pánové kolik prostoru máte na výšku ? Dnes jsem tam dal vzduchotechniku,světlo a dolů nádrž na živný roztok a zbývá mi něco málo přes metr.
Luise
No cim vic tim lip. Metr je malo kdyz potrebujes jeste nakej prostor mezi vrskama a svetlem. U toho Vera nevim. Slysel jsem 30 az 70 cm. At poradi treba v Ledidealu.

Pustil jses do toho, chces jeste tu fotku rozvodu vody?
Travin
Pokud ti to nebude vadit tak by mi to moc pomohlo. Sice už nějakou představu mám, ale nechám se inspirovat funkčním provedením. Děkuju
Travin
V nejhorším případě dám nádrž mimo skříň a hned budu mít o 50 cm víc .
Luise
Zadnej prevratnej vynalez. 16 mm trubka z growshopu, napojena k cerpadlu a navrtany diry asi 2mm vrtakem. Der navrtej radsi min a pridavej. Jen si dej bacha aby ten spodek nadrze byl pevnej a rovnej aby se ti tam nedelali louze.
Travin
Děkuji za foto.
Luise
Travisi vcera jsem koukal ne GS a uz delaj i grotank 70×70. Uz i 100x100 nerekl bych ze to ta firma zacla vyrabet pro growery, ale nejspis je nekdo upozornil na beznou velikost stanu. Tak nevim kam jsi pokrocil, ale priginal je original i za ty prachy navic.
Travin
Čekám na ph a ec měřáky,a čerpadlo. Pokusím se přidat nějakou fotku jak to u mě vypadá .
Travin
Nějak se ty fotky nedaří.
Travin
Budu to muset zkusit na pc.
Travin
F
Travin
Tak se zadařilo :-)
Luise
Pekna cista prace nikde nic netrci nehrozi skrat jako u me 😁 a ta ledka tam fakt sedla jak prdel na hrnec, budes to mit cely hezky prosviceny. Das na dno tu cernou folii, nebo jsi to vymyslel jinac? Nahoru na pestebni plochu cernobilej igelit z kvetinky.. ofuky doporucim potichy PC vetraky prumer 120 nebo 150. A hotovo. Kolik tam nakonec narves mezi svetlo a nft?
Luise
Jinac ber ze do ty nadoby dole polezes docela casto, budes z toho brat do sklenky vzorek z kteryho budes merit. Budes do toho dolejvat vodu, a ta voda v tom bude neco vazit, tak at to mas pristupny... cernej kalfas na michani malty je bytelnejsi nez tohle... to tak jediny co me ted trklo. A jeste kdybys mel problem s vyskou,tak udelat nastavec na tu skrin a do ni dat vzduch a zacpat rockwoolem stavebnim.. dost to utlumi.
Travin
Ahoj, mám vanu svařenou z nějakýho plastu tak přemýšlím, že tam nalepím nějaký pásky plastový na který dám netkanou a na to rw kostky.Udělám tam jako by kanálky. Zbyla mi nějaká Orca tak co by se stalo kdybych ji dal bílou stranou nahoru na zastínění kořenů ? No jinak ty ledky mi dělali přímo na ten rozměr skříně. Spíš bych potřeboval nějak utlumit bzuch co vychází ze skříně, docela dost to fučí.Asi teda ještě vyměním tu nádobu,jak říkáš.Kalfas ze stavebnin bude asi nejlepší. Pak tam budu mít tak 125 cm výšku pro kytky. Jak moc je necháváš nárůst do výšky ty ?
Luise
Ty orcy je skoda asi. Ten igelit nestoji nic a kdyz to na kriz pririznes na kostku, zakreje ti to i kostku. Aspon nez si vychytas kolik kytek ti vyhovuje. Pak trebas z orcy...
S tema paskama jses hracicka koukam...mrkni jak to vypada v originale musel bys nazerat takovy piciny a ty tam lepit, jen dej bacha cim to budes lepit, hnojky jsou docela agresivni svinstvo.. zkus tu pupikatou folii stoji to prd, me to funguje...

S vyskou ja taky bojuju. 125? Ja mam nejakejch 115 od vrsku nft k zarovce z toho 40 je od zarovky k vrskum. Takze kytky zhruba 70cm. Coz me dostacuje... na lampe mam vetrak kterej odfukuje teplo a 400w to nepresvecuje... u tebe s ledkama ti nepovim, fakt bych hadal. Cetl jsem v jednom vlskne ze 70 cm nechava v jinym ze 30. Najdi si nekoho kdo ma stejnou ledku a vi co dela a napis mu PM. Urcite ti poradi. Nebo je tu primo vlakno o led osvetleni... porad tam mas nahore ten vzdech kterej muzes hodit do natavby. Do te nastavby casem hodit i pridavnou nadrz pro nft. To je opravdu strasny zjednoduseni kontroly... na bzuch https://www.ventilatory.cz/tlumice-...chniky-x2s16382
Luise
Kolik watu mas to svetlo?
Travin
Když jsem pro to byl tak mi v Ledidealu říkal chlapík cca 440 w. Ale jak to spustím tak změřím přikon.
Luise
Mam za to ze ta 440 je jejich klasicky svetlo, jen tomu dali jinej tvar.. Tak to mas luxusni vybavu.. Jeste hnojky poresit, do nft urcite mineralni.
Travin
Viš jak,chtěl jsem něco, co vydrží nějakej rok. A z klasických výbojek mám strach. Kdo ví jestli by mi to v té skříni nechytlo :-). Hnojky doveze kamoš od Canny. Máš ru nějaký osvědčený zdroj na klony ? Jsem od Brna.
Luise
To ti nedoporucim, nevim.. mrkni do zahradnickyho bazaru, urcite tu bude par dobrych matkaru. Ty od ktery jsem bral to uz nedelaj nejspis. Canna aqua? To je sa rad podivam. Neznam moc lidi co v tom jedou, ale urcite vyborna znacka.
Travin
PM mi funguje až dnes. Skříň má 200 na výšku,ventilace + led +cca 30 cm od led k vrcholkům +vana + nádoba na roztok je asi 90cm. Koupím kalfas na maltu a snížím vanu a budu mít těch 125cm.
Luise
Tak to budes mit rezervu dobrou... Problem je kdyz pak vemes model co neznas a podcenis to. Pak to nemusis zbytecne ohejbat a lamat, voholis kam to neprosviti a venujes se vrskum.. to je muj pristup a myslim ze uspesnej.
Travin
Pro Luise. Prosím,mohl by jsi mi vyfotit jak máš vyřešen odtok zpět do kalfasu. Mělo by to být asi nějak flexibilní, když budu s kalfasem manipulovat.Díky
Luise
Hoj priste napis PM.
Ja mam podelnej dlouhej otvor, jak to je u original NFT. Ty mas asi kulatej otvor co jsem tak koukal. Myslim ze budes potrebovat vetsi sklon, pac ti tam prorostou koreny a budou mozna trochu branit odtoku.
Jinac ja tam igelit az do bazenu, kuli hluku a taky to necaka okolo. Nad vanou mam 10 cm a to mi na obsluhu uplne staci. Koupil jsem hlinikovou trubku, na ni nasadil hadici a stou natahnutim a samospadem vypoustim do kyble od barvy. Takze rezervoarem vubec nehejbu. Ani by to neslo, protoze do nej prorustaj koreny.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma