Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 12.09.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Tresty pro pěstitele marihuany
ČT 1 | 10.9.2003 | 17:50 | pořad: Report

Lada DOBROVOLNÁ, redaktorka
--------------------
Na tři roky za mříže za pěstování konopí k výrobě marihuany dnes poslal Okresní soud ve Vsetíně třiatřicetiletého již několikrát soudně trestaného Hanuše Pudicha. Jeho dva mladší komplicové S.P. a H.Č. vyvázli vzhledem ke své dosavadní bezúhonnosti s dvouletými podmíněnými tresty.

Stanislav PORUBA, odsouzený
--------------------
Já to akceptuji, jako jsem spokojený.

Lada DOBROVOLNÁ, redaktorka
--------------------
Výrobci pěstovali konopí ve sklepě bývalé prodejny potravin v Dolní Bečvě a v podzemí jednoho z rodinných domů. Při zátahu letos v dubnu tam policisté zajistili dohromady téměř dvě stě padesát rostlin vypěstovaných při umělém osvětlení za pomoci speciálních přístrojů takzvanou hydroponní metodou.

Jana VYSLYCHOVÁ, státní zástupkyně
--------------------
Jedná se o šlechtěnou marihuanu, která je sbírána vlastně několikrát do roka, je zvyšována její produkce. Obsahuje několikanásobně vyšší procentuální množství THC.

Lada DOBROVOLNÁ, redaktorka
--------------------
Jak státní zástupkyně, tak i Hanuš Pudich, který byl jako jediný odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, si ponechali lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání.
________________________________________________________________________

Laboratoř si zřídil v zemljance
Blesk | 11.9.2003 | rubrika: Morava/Slezsko | strana: 4 | autor: Marie Machková

Soud potrestal průkopníky v pěstování speciální marihuany

VSETÍN - Vinni. Tak rozhodl Okresní soud ve Vsetíně, kde na lavici obžalovaných stanuli dva muži a jedna žena za nedovolenou výrobu a držení drog. Hanuš P. (30), Stanislav P. (27) a Hedvika Č. (26) si zřídili téměř vědecké laboratoře, aby v nich mohli pěstovat speciální druh marihuany, na severní Moravě dosud nezaznamenaný.

"Šlo o takzvaný hydroponní a aeroponní způsob. Rostliny žily ve vodě nebo ve volném prostoru, nikoliv v hlíně," vysvětlil soudce. Hanuš P. si pro tyto účely dokonce vykopal v podzemí místnost. Tu si vyzdil, zvukově i tepelně ji odizoloval. Vyvěsil si tam i nástěnku s návodem na pěstování konopí. K rostlinám zavěšeným v sítech vháněly živiny fukary, světlo a teplo zajišťovaly zářivky. Pachy z marihuany před výstupem na povrch zachycoval filtr, takže kolemjdoucí neměli ani tušení, že je v zemi hotová vědecká laboratoř. Hedvika Č. se Stanislavem P. pěstovali konopí v prostorách bývalé prodejny v Dolní Bečvě.
Přestože všichni obžalovaní tvrdili, že si trávu pěstovali jen pro vlastní potřebu, senát jim neuvěřil. Prodej drogy dalším osobám jim ale neprokázal. Laboratoře byly totiž policií objeveny krátce před sklizní. "U Hedviky Č. a Stanislava P. bylo nalezeno 39 rostlin, u Hanuše P. v zemljance 207," řekl soudce. "Ze stovky rostlin mají pěstitelé zisk až sedm set tisíc korun. A sklízejí čtyřikrát do roka," uvedl kriminalista, který případ vyšetřoval. Hedvice Č. uložil soud tříletý podmíněný trest, Stanislavu P. o rok delší. Hanuš P., který byl souzen už pošesté, dostal tři roky nepodmíněně.
________________________________________________________________________

Zatčení pěstitelů marihuany
ČT 1 | 10.9.2003 | 17:50 | pořad: Report

Iva BARTOŇOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý podvečer. Jaká byla středa s datem 10. září na severní Moravě a ve Slezsku, dozvíte se v příštích dvaceti minutách.

Tomáš VZOREK, moderátor sportu
--------------------
Chybět nebudou samozřejmě ani zprávy ze sportu, pěkný večer.

Iva BARTOŇOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozsáhlý případ nelegálního pěstování nejrozšířenější drogy u nás marihuany odhalili detektivové z ostravského protidrogového týmu Toxi. Zatkli dva mladíky, kteří si vypěstovali čtyřicet pět rostlin marihuany. Dvanáct kilogramů drogy policisté sklidili z několika utajených políček na Opavsku a v Ostravě. Obvinění jsou vyšetřováni na svobodě a hrozí jim až deset let vězení.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Policejní akce s krycím názvem Rola začala ve chvíli, když dvacetičtyřletý mladík se svým o rok mladším kamarádem sklidili z pole u Ostravy čtyři kilogramy marihuany, to představuje patnáct rostlin. Kriminalisté je sledovali až do jejich bytu v Ostravě, kde mladíci se svými známými oslavovali výsledek sklizně. Vzápětí oba pěstitele zatkli a drogy jim zabavili.

Alena KUDĚLOVÁ, mluvčí Policie ČR Ostrava
--------------------
Policisté zjistili, že pachatelé marihuanu pěstovali v pěti lokalitách, například v Kozmicích a v Háji ve Slezsku v okrese Opava a také v okrese Ostrava.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Kriminalisté pak z vytipovaných políček sklidili dalších třicet rostlin marihuany, což je osm kilogramů.

Tomáš LANDSFELD, vedoucí kriminalistů Městského ředitelství Policie ČR Ostrava
--------------------
Policisté týmu Toxi se musí zabývat každým trestním oznámením, které směřuje do této oblasti, nicméně jejich prioritou je stíhání a odhalování pachatelů této trestné činnosti, které se zabývají pěstěním ve větším množství.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Protidrogoví odborníci z centra pro narkomany odhadují, že pokud by oba dva zatčení mladíci prodali všech pětačtyřicet vypěstovaných rostlin marihuany, pak by si každý z nich vydělal nejméně padesát tisíc korun.
________________________________________________________________________

Pěstování marihuany na cizí zahradě
Frekvence 1 | 11.9.2003 | 07:00 | pořad: Zprávy

František TLAPÁK, moderátor
--------------------
I na vaší zahradě může někdo pěstovat marihuanu. Blíží se období sklizně a majitelé pozemků často zjišťují, že právě u nich někdo ukrývá rostliny této drogy. Pěstitelé si totiž vybírají usedlosti, na které jejich majitelé jezdí jen zřídka. Chalupáře tím ovšem vystavují nebezpečí trestního stíhání. Problém s rostlinami marihuany, které naše na své zahradě, má také majitel opuštěného statku na Ústecku.

majitel opuštěného statku na Ústecku
--------------------
Nedávno jsem tam přijel a koukám vzadu vlastně, kde je zahrada taková, tak tam jsem našel asi dvacet sazenic marjány. Tak jsem zavolal policajty, ty tam přijeli, koukli na to a doteďka s tím mám problémy. Furt mě někam volaj a po vesnici se vypráví, že jsem drogovej dealer, přitom já s tím nemám vůbec nic společnýho.

František TLAPÁK, moderátor
--------------------
Šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous tvrdí, že policie vyhodnocuje takové případy jednotlivě a trestní stíhání vylučuje.
________________________________________________________________________

Informace pražské policie
Zpravodajství ČTK | 11.9.2003 | 18:42 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JK

PRAHA 11. září (ČTK) - Celníci na letišti v Ruzyni zadrželi cizince, který u sebe měl osm gramů marihuany. Policejní rada ho obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
________________________________________________________________________

Lidé v tísni najdou pomoc i na síti
Mladá fronta DNES | 12.9.2003 | rubrika: Jižní Morava | strana: 3 | autor: IVA ŠEBKOVÁ

Boskovická radnice rozjíždí na svých internetových stránkách poradnu. A není jediná

Téma

Boskovice - Kolik mohu mít u sebe marihuany, abych se nedostal do křížku s policií? Opravdu mi hrozí trest za to, když se vyspím s přítelkyní, které nebylo patnáct? Trápím se neustálými hádkami s manželem, co dělat? S podobnými i úplně odlišnými problémy už nemusí lidé chodit do žádných speciálních poraden. Stačí se připojit k internetu a vyhledat si takzvanou on-line nebo virtuální poradnu.
Jednu takovou, určenou pro mladé lidi do osmnácti let, právě rozjíždí boskovická radnice přímo na internetových stránkách města. Odkaz na poradnu se poprvé na internetových stránkách města Boskovice objevil v červnu, zatím je však poradna ve zkušebním provozu, pomoc nabízí zatím jen formou e-mailu. Do budoucna však chtějí zprovoznit i chat, zatím v tom však Boskovickým brání technické problémy.
„Chystáme také masivnější kampaň ve školách, kde budeme mládež informovat o tom, že poradna existuje,“ uvedl kurátor boskovické radnice René Kvapil.
On sám má s tímto způsobem komunikace s mládeží do osmnácti let dobré zkušenosti. Působil totiž v obdobné poradně na internetu, kterou před víc jak dvěma roky zřídil tehdejší okresní úřad v Blansku.
Skončila však se zánikem okresního úřadu, kdy zmizely jeho internetové stránky a s nimi i poradna.
„Tam jsme ke konci dostávali i jeden až dva dotazy denně. Dotazy od dětí směřovaly například k tomu, co jim hrozí za některé věci, svěřovali se s problémy se spolužáky, objevovaly se i dotazy psychologického rázu, jako problémy s bulimií,“ přiblížil Kvapil. Problémem však bylo, že o rady v poradně určené pro mládež žádali i starší lidé, jimž poradna nebyla určena. Proto Boskovičtí na svých internetových stránkách upozorňují, že na dotazy osob nad osmnáct let nebude reagováno.
„Poradna má například upozornit kluka na to, že pokud bude přihlížet trestné činnosti, může být označen za spolupachatele. Když se to od nás dozví, může se vyvarovat pozdějším problémům a také tomu, aby přišel do styku s kurátorem,“ vysvětlil Kvapil.
Pro děti a mladé lidi je určena také internetová linka důvěry patřící brněnskému krizovému centru Spondea. „Způsob komunikace přes internet využívají hlavně ti, co chtějí zůstat v maximální anonymitě. Hledají pomoc jak s banálními problémy, tak i s problémy z oblasti sexuality, trestné činnosti nebo týrání,“ říká ředitelka krizového centra Spondea Dagmar Úlehlová. Na každý dopis odpovídá někdo z odborníků podle jeho obsahu. Je to tedy buď sociální pracovnice, psycholog nebo pedagog. „Fungujeme dvacet čtyři hodin, takže odpovíme hned, nabízíme ale zároveň i další kontakty,“ dodala ředitelka. Bez odpovědi nezůstanou ani starší lidé, kteří se na krizové centrum přes elektronickou poštu obrátí. „Odpovíme jim v tom smyslu, že jsme zaměření na děti, ale přidáme několik odkazů, kam se mohou se svým problémem obrátit,“ dodala Úlehlová.
Dospělého neodmítnou ani na další z internetových poraden zřízené brněnskou Modrou linkou důvěry. Bez ohledu na věk dostane odpověď na svůj e-mailový dotaz také každý, kdo se obrátí na internetovou poradnu zřízenou brněnským sdružením Podané ruce. Ta je však zase zaměřená na dotazy z oblasti drog.

Příklady, kde hledat radu na internetu

- www.boskovice.cz, odkaz na Poradnu pro mládež on-line

- www.extc.cz, odkaz na Poradnu Podaných rukou (zaměřeno na dotazy týkající se drogové problematiky)

- www.modralinka.cz, psát se dá na e-mail help@modralinka.cz

- www.sky.cz/spondea, psát je možné na e-mail spondea@sky.cz
________________________________________________________________________

Dejte nám tu naději také! volají pacienti
Mladá fronta DNES | 12.9.2003 | rubrika: Z domova | strana: 4 | autor: MARTINA RIEBAUEROVÁ

O nový experiment v léčbě míchy usilují desítky nemocných. Lékaři je však musí většinou zklamat

První pacient po úrazu míchy podstoupil před dvěma týdny unikátní zákrok. Dostal kmenové buňky. Většina lékařů má teď spíš starosti. Volají jim desítky lidí.

Praha - Byl první v zemi a zřejmě i v Evropě. Ochrnul po skoku do vody a tým lékařů motolské nemocnice a vědců z Akademie věd mu počátkem září aplikoval kmenové buňky. To je vše, co dokázali vědci říci s jistotou. Zda kmenové buňky odebrané z vlastní kostní dřeně mladého muže nějak obnoví jeho ochrnutou tkáň (jak zní hypotéza), se teprve uvidí. A když, tak nejdřív za několik měsíců. V nemocnicích, kde leží lidé s poraněním míchy a perspektivou invalidního vozíku, však ihned po zveřejnění této zprávy nastal poprask. Neurochirurg Richard Lukáš z liberecké nemocnice zvedl jen za dva dny čtyřicet telefonů. Volali příbuzní a žádali tuto léčbu pro své děti, manžele, rodiče. "Začínalo to vždy lehce agresivně, proč prý tamten ano a oni ne. Bohužel v tomto případě nemáme dost informací, abychom jim fundovaně odpověděli," uvedl Lukáš. Alena Kábrtová z Centra Paraple, jež pomáhá lidem na vozíku, jeho slova potvrzuje: "Je to šílené, rodiny lékaře bombardují. Mají pocit, že lékaři pro jejich blízké nedělají všechno, že je neléčí podle nejnovějších poznatků medicíny."

Lékaři: Co máme říkat?

Lékaři se příští týden chtějí setkat s profesorkou Evou Sykovou, ředitelkou Ústavu experimentální medicíny a vedoucí projektu kmenových buněk. Chtějí se od ní dozvědět, co mají pacientům říkat. Profesorka Syková opakuje to, co již bylo řečeno: "Zatím nemůžeme garantovat úspěch. Bude-li to fungovat, pak jen bezprostředně po úrazu. Ta věc je v úplném začátku, do studie bychom rádi zahrnuli dalších třicet pacientů." Těmi "vyvolenými" budou ti, kteří se budou hodně podobat tomu prvnímu. (To aby pak vědci dokázali lépe vyhodnotit, zda metoda funguje.)

Naděje versus zklamání

Jenže lidé většinou vnímají jen to, že je tu něco převratně nového. "To, že je to teprve výzkum, jde často mimo ně," říká neurolog z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Evžen Růžička. A děje se to pokaždé, když se něco nového objeví. V červenci například lékaři téže nemocnice poprvé použili kmenové buňky k léčbě srdce po těžkém infarktu. Zatím u dvou lidí. "Měl jsem pak asi deset telefonátů. Všem jsem musel vysvětlit, že ta metoda se dá použít jen u akutních pacientů a že je to teprve ve vývoji," řekl kardiolog Michael Aschermann. "Vždycky to trvá. Když byl objeven penicilin, taky ho nejdřív dostali lidi v Londýně." Podobně velkou vlnu nadějí (dodnes nenaplněných) mezi lidmi způsobila před časem devitalizace. Onkologové nedělali nic jiného, než že zvedali telefony. Mnozí pacienti odmítali klasickou léčbu a žádali právě tuto metodu. "Podobné situace, byť v menším měřítku, zažíváme čtyřikrát do roka. Spíš nám to škodí, protože lidé si dělají nepřiměřené naděje - a my lékaři jim přinášíme zklamání. Obávám se však, že tento fenomén nemá žádné východisko," říká neurolog Růžička.

***

Co vyvolalo naděje nemocných

Kmenové buňky

V červenci použili lékaři kmenové buňky k léčbě muže po infarktu, v září k léčbě míchy u muže po úrazu. Telefony se lékařům netrhnou, doteď však není jasné, zda terapie funguje.

Devitalizace

Před třemi lety chirurg Karel Fortýn oznámil, že se marně snaží prorazit s novou metodou léčby rakoviny. Mezi pacienty to vyvolalo téměř šílenství. Ministerstvo zdravotnictví povolilo experiment pro padesát pacientů, ten však skončil fiaskem. Metoda se dál zkoumá na zvířatech.

Marihuana jako lék

Před několika lety pacient s Parkinsonovou chorobou oznámil, že se léčí užíváním marihuany. Pacienti v tom uviděli novou naději. Lékaři tvrdí, že u některých skutečně zaznamenali po marihuaně zlepšení stavu. Ani ona je však nevyléčila.

BUDE JEDNOU BEZ VOZÍKU? Lékaři jsou v těžké situaci: pacienti si při každém objevu dělají velké naděje na uzdravení a oni jsou ti, kteří je musí zklamat.
FOTO: MAFA - MONIKA TOMÁŠKOVÁ
________________________________________________________________________

Bush: Kvůli boji s terorismem je třeba více uplatňovat trest smrti
Lidové noviny | 12.9.2003 | rubrika: Zahraničí | strana: 6 | autor: ap, rh

WASHINGTON - Americký prezident George W. Bush vzkázal Kongresu, aby "rozvázal ruce" bezpečnostním složkám a vyzbrojil je širšími legislativními pravomocemi pro boj s teroristy. V proslovu, který v předvečer druhého výročí teroristických útoků z 11. září 2001 přednesl na akademii FBI v Quanticu ve státu Virginia, také uvedl, že síť Al Kajda utrpěla zranění, ale stále žije. Podle amerického prezidenta by protiteroristickému tažení pomohla zvláště tři opatření: širší uplatňování trestu smrti federálními soudy, zpřísnění propouštění na kauci a rozšíření pravomocí vyšetřovatelů při získávání osobních údajů o podezřelých. Taková legislativa je podle prezidenta běžně uplatňována například u dealerů drog nebo finančních podvodníků, ale nikoli u podezřelých z terorismu. Americký prezident svým proslovem vstoupil do debaty o rozšíření takzvaného Vlasteneckého zákona, který Kongres schválil krátce po 11. září 2001. Ministr spravedlnosti John Ashcroft nyní prosazuje další rozšíření pravomocí policie a tajných služeb. Tři opatření, která Bush zmínil, jsou součástí Ashcroftových návrhů. Mnozí Američané se však obávají, že by podobná legislativa výrazně omezila jejich občanské svobody. Ve včera zveřejněném průzkumu agentury AP sice uvedla jen třetina Američanů, že původní Vlastenecký zákon omezil jejich svobodu, ale celé dvě třetiny soudí, že by se tak mohlo stát po schválení Ashcroftových záměrů.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk | 12.9.2003 | rubrika: Poslední strana | strana: 24

Rekordní zátah

ŘÍM (INT) - Na letišti v Římě se místní policii podařil nevídaný zátah. Objevila ve svíčkách ukrytou drogu. Jednalo se o 500 kilogramů kokainu v hodnotě tři miliardy korun.
________________________________________________________________________

... prezidentem Policie ČR generálem JUDr. Jiřím Kolářem
Parlamentní listy | 30.6.2003 | rubrika: Tentokrát s ... | strana: 20 | autor: Děkuji za rozhovor PhDr. Eva FIŠEROVÁ

* Často se mluví o návrhu zákona o služebním poměru, na který čekáte. Jaký má osud?

Má svůj legislativní život. Bohužel se o něm hovoří v době, kdy se ve společnosti vede rozporuplná diskuse o reformě veřejných financí, takže se staví do protikladu, a to je nepříznivé. Při připomínkování jsem chodil do všech výborů a vysvětloval filozofii zákona a jednotlivých formulací. Za současnou podobou je hodně velký kus práce. Ve sněmovně získal 147 hlasů, teď je na řadě senát. Na navrhovaném znění se začalo pracovat před pěti lety a se současnou verzí mohu být spokojen. Snad jen s výjimkou věkové hranice 18 let pro založení služebního poměru. Já se kloním k věku 21 let, kdy jsou lidé již vyzrálejší. Rovněž nejsem přesvědčen, že by vlastně lidé blízcí věkem mladistvým měli tak významným způsobem zasahovat do práv občanů.

* Opakovaným námětem je ze zákona zvýšení platů policistů údajně o 6-7 tisíc plošně, když se všude jinde musí šetřit.

Poněkud demagogicky se informace o projednávaném zákonu zredukovaly jen na jakousi nárokovou záležitost ve finanční oblasti a vůbec se nehovoří o tom, že přináší obrovské množství moderních prvků do řízení a personální práce všech bezpečnostních sborů (policie, hasiči, celníci, vězeňská a zpravodajská služba). Např. navrhovaný kariérní řád potlačuje subjektivismus při obsazování funkcí a má taková pravidla, že si policista může své povolání zvolit perspektivně jako celoživotní profesi a dosáhnout podle nasazení postupu, což je dobrý signál pro mladou policejní generaci. Průměrný plat u policie je 23 tisíc korun a dobře rozložená diferenciace odpovídá služebním hodnostem. Máme 51 % platů pod průměrem a 49 % nad průměrem. Řídicí aparát policie, která má 46 000 příslušníků, tvoří jen 11 %. Nejsem spokojen s tím, že se úprava nedotkne 12 tisíc občanských zaměstnanců, kteří zabezpečují veškerou ekonomiku, administrativu, informatiku, zdravotní péči a dělnické profese. Nepodléhají ani režimu zákona o státní civilní službě, což není dobře, protože se příliš rozevřou nůžky v příjmové oblasti.

* V důsledku probíhající reorganizace Policie ČR vznikl nový útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Co od změny očekáváte - máte už nějaký hmatatelný výsledek?

Útvar vznikl letos v březnu po dlouhých celopolicejních diskusích. Vedení prezidia na základě seriózní analýzy zpracovalo návrh, podle kterého došlo k integraci dvou dosud samostatných útvarů - procesualistů a operativní složky - s téměř totožnou působností ve vztahu k závažné hospodářské a finanční kriminalitě, korupci a k ochraně ekonomiky. Dopadem novely trestního řádu v roce 2002 totiž vznikla společná služba kriminální police a vyšetřování a změna se projevila v přípravném řízení trestním, což dříve probíhalo odděleně. Nevznikla ale společná služba, takže jeden z útvarů neměl operativu, a to bylo třeba řešit. Očekávám zefektivnění práce akceschopného útvaru. Dnes je kriminalita tak složitým jevem, že není možné si představit boj proti ní jinak než propojením operativní i důkazní složky, které už nestojí vedle sebe, ale působí společně. Považuji to za skvělý tah na bránu. Je třeba, aby poškozený občan nabyl důvěry v právo - tomu přikládám velký význam. V podstatě se poprvé v historii podařilo odhalit případ, který můžeme po skutkové stránce označit jako praní špinavých peněz, ale zatím nemohu být konkrétnější.

* Daří se zajistit nějaké hodnoty ze škod způsobených trestnou činností?

I to se diametrálně změnilo. V roce 2000 byla celkovou kriminalitou způsobena škoda za 63 mld. Kč a zajištěna byla pouze hodnota ve výši 249 mil. Kč, zatímco v roce 2001 už jsme se dostali na slušné číslo přes 1,2 mld. zajištěných hodnot, vloni to bylo 2,2 mld. Pomáhá tomu naše ofenzivní práce. Větší efekt očekávám v dlouhodobějším horizontu. U nás je zatím typické, že poškozený většinou nedosáhne na finanční hodnoty, o které přišel trestnou činností, jen preferovaného odsuzujícího rozsudku pro pachatele. V rámci přípravného trestního řízení musíme připravovat podmínky pro soudce a státní zástupce tak, aby mohli rozhodovat ve prospěch poškozených. Nejsou ojedinělé případy, kdy se místo bývalého miliardáře objeví před soudem zcela nemajetný člověk s prázdnými kapsami.

* Bojujete proti korupci, ale dost často se hovoří o jejím výskytu právě u policie. A je tu i další trestnost policistů.

Trestnost policistů je samostatná kategorie a řešení jakékoliv kriminality v rámci policie přísluší naší inspekci. Je to problém a má několik podob - od inkasování pokut bez bloků až po zneužití postavení veřejného činitele. Ročně se jedná o 10 - 12 případů korupce, ale ta může být skrytá i v jiných jednáních. Skladba celkové kriminality policistů je různorodá a korupce v ní nepřevažuje. Je však velmi smutné, že k ní vůbec dochází. Ročně je zhruba 300 policistů stíháno za různou kriminalitu, a to je špatně. Naštěstí se obvykle jedná o individuální selhání, nikoliv o systémové nedostatky. Osobně se seznamuji se všemi případy a vyvozuji z toho důsledky.

* Jak je možné, že policista, který má být pro své chování propuštěn, odchází nakonec s poměrně slušnou pravidelnou měsíční rentou?

Takový stav se mi nelíbí, ale současná legislativa jej umožňuje, což by se mělo změnit. Provinilcova žádost o uvolnění ze služebního poměru předchází totiž doručení zprávy o jeho propuštění do vlastních rukou, což se nedaří. Zrovna takový případ řeším. Příslušník, který se dopustil závažné chyby a má být propuštěn, je v pracovní neschopnosti, kdy mu nemůže být doručena výpověď. Pokud on doručí svoji žádost dříve, odchází pak se zmíněnými finančními nároky. A to je špatně. Zákon musí znát podmínky, kdy toto není možné a zadá-li policista svým jednáním důvod k propuštění, tak by měl odejít bez nároků.

* Stále častěji je stát vydírán prostřednictvím Policie ČR. To do vaší práce určitě velmi zasahuje.

To je, bohužel, realita. Musíme ale rozlišovat dvě kategorie výhružných telefonátů a písemností. Jednak anonymní osoby sdělí výhrůžku, aby instituce začala reagovat a uvede do pohotovosti celý integrovaný bezpečnostní systém. Tím se baví, nebo je důvodem pachatelova nenávist ke společnosti, msta, osobnostní selhání nebo neadekvátní reakce na jeho vypjatou životní situaci. Další mají za cíl získat prostřednictvím policie peníze. Ani v jednom případě nemůžeme brát výhrůžky na lehkou váhu a musíme konat, aniž bychom možná rizika přesunuli na občany. Proto je pro nás zásadní nevyprovokovat pachatele k naplnění hrozby. Potom teprve nastupuje profesní cíl - jeho dopadení. Nás to doslova drtí kapacitně a současně vznikají značné národohospodářské škody např. při uzavření letiště. Při vyšetřování jsme poměrně úspěšní - objasnili jsme 80 % případů díky modernímu komunikačnímu systému a chybám pachatelů. Problém je ale v nárůstu počtu takových výhrůžek, až na deset případů denně.

* Úspěšnost vaší práce je přímo závislá na materiálních podmínkách. Jejich základ dnes tvoří informační technologie jistě i u policie.

Je rozdíl mezi naší představou a realitou, ale obecně platí, že podmínky odpovídají rozpočtové nedostatečnosti vyplývající z ekonomické výkonnosti státu. Nicméně jsme udělali velký skok dopředu, protože rozvoj informačních technologií je rozhodující podmínkou, alfou omegou, pro zvýšení účinnosti naší práce. Obecně sice máme pro pět policistů jeden počítač, což není ani tak málo, ale z poloviny nevyhovují technicky. Základní útvary mezi sebou musí být schopné komunikovat, máme slušné databáze i systémy, ale je třeba pokrýt celou plochu a zodolnit servery. Policie musí být schopná reagovat celoplošně moderním způsobem. Právě letos došlo k nejmasovějšímu vybavení Policie ČR výpočetní technikou v rámci projektu Phare Schengenský informační systém. Získali jsme 3801 osobních počítačů, 722 serverů, laserových tiskáren a komunikačních komponentů pro přístup do sítě Intranet Ministerstva vnitra ČR. To vše je nutné pro připojení k Schengenskému informačnímu systému, jehož využívání je základní podmínkou pro zrušení hranic mezi členskými státy a volný pohyb osob, kapitálu, služeb a zboží. Měli bychom do něj vstoupit v roce 2006 a je třeba se připravit nejen teoreticky, ale také prakticky. V rámci EU je třeba dosáhnout kompatibility.

* Moderní technika je jedna věc, druhou je člověk schopný ji využívat. Stále převažuje představa policisty sepisujícího protokol dvěma prsty na starém psacím stroji.

To se mění, u policie došlo prakticky ke generační obměně a mladí lidé mají k novým technologiím blíž a střední, profesně zkušenější generace si je už dávno rovněž osvojila. Ale policisté musí mít možnost s nimi pracovat. Dnes slouží u policie 68 % lidí, kteří přišli až po roce 1990. Prošli jsme rozhodujícím procesem restrukturalizace, který ještě není ukončen. Významné je v mnoha směrech dosažené zvýšení účinnosti policejní práce. Zatím ale stále není policie vnímána společností jako servis, a toho bych rád dosáhl. Potěšitelné je, že se zvyšuje důvěra k policii. Zatímco v roce 1993 mělo důvěru 28 % občanů, dnes je již 58%.

* Mnoho lidí u nás pocítilo na vlastní kůži po roce 1990 kriminalitu, takže se necítí bezpečni a v bezpečí není ani jejich osobní majetek. Přesto se uvádí, že kriminality celkově ubývá.

Tento názor pramení ze skutečnosti, že 70 % veškeré kriminality je právě ta majetková. Vloni došlo k více než 300 tisícům činů, které občany nejvíce obtěžují a daří se je objasnit jen z 20 %. Kapacitně to nezvládáme. Byl bych rád, kdyby se vůbec nestaly, objasňování je složité. Nejlepší by bylo zcela majetkové kriminalitě zabránit, ale to je otázka celé společnosti, která produkuje jedince neváhající loupit a krást. Stále je hodně vykradených aut a lidí okradených v dopravních prostředcích, restauracích, obchodech i na ulicích. Pachateli jsou většinou mladiství narkomané, kteří si tak opatřují prostředky na drogy. Tato nepříznivá bilance zastíní fakt, že se nám daří objasňovat závažné násilné činy a vraždy. Letos jsme jich z 88 objasnili 74. Skutečně kriminalita klesá. Zatímco v roce 1998, kdy byla nejvyšší, došlo k 426 000 trestných činů, jsme jich vloni registrovali 360 tisíc. Z toho bylo 22 000 násilných činů, které se nám daří objasňovat z 85 %, což platí málokde na světě. Loupežných bylo 5500, násilných s ublížením na zdraví cca 24 tisíc a 90 % jsme objasnili.

* Daří se vám objasňovat násilné činy, což vás těší. Čím byste ještě seznam doplnil?

Zajistili jsme logistiku tak, aby mohla policie lépe plnit své úkoly. Byla přezbrojená, vybudovali jsme nový radiokomunikační systém, vybavili 400 členů pořádkových jednotek, tzv. těžkooděnců - kvalita se prokázala při zabezpečení dvou mezinárodních summitů. Jsme úspěšní v reakci na závažné společensko-patologické až anticivilizační jevy jako je drogová kriminalita (mluvím o represi), v závažné hospodářské a finanční kriminalitě, daří se nám boj s organizovaným zločinem a extremismem...To není špatné, ale se zmíněnou situací v majetkové kriminalitě nejsem a nemohu být spokojen, letos je zatím objasňována jen na 19,13 %.

* Co by se dalo udělat?

Zvyšovat účinnost policejní práce rozšířením IT a lidé by si také měli lépe ochraňovat svůj majetek. Důležitá je vždy prevence. Také platí, že čím méně je případů, tím více prostoru máme pro objasňování. Např. v některých západních zemích vůbec nevyjíždějí k drobným krádežím nebo vykradeným autům, jen je evidují. Ale to bych nechtěl, to nepovažuji za profesionální. Na druhé straně platí, že proto, že se věnujeme tolika trestným činům, nejsme skutečně schopni úspěšně uzavřít více jak 20 % případů majetkové kriminality.
------------------------------POZOR-POZOR-------------------------
* Zmínil jste narkomany. Naše společnost je k nim velmi shovívavá a zachází se s nimi lépe než s lidmi, kteří si svou nemoc nezpůsobili vědomě sami. Navíc se hovoří o legalizaci měkkých drog.

V Turecku jsem toto diskutoval s odborníky, kteří se k narkomanům i dealerům stavějí velmi tvrdě. Když jsem zmínil, že se na naší politické scéně diskutuje návrh místopředsedy vlády legalizovat marihuanu, dívali se vyděšeně a nevěřícně. V této otázce mají naprosto jednotný názor nejen na politické scéně. Ostatně Holanďané mají s legalizací drog dost velké starosti i negativní zkušenosti.
------------------------------POZOR-POZOR-------------------------

* S jakou představou jste se ujal před pěti lety funkce? Uveďte na závěr malou bilanci.

Především jsem chtěl dosáhnout změny tváře policie, aby se z ní stala služba veřejnosti a občan ji tak chápal. Aby opustila rámec typicky represivního mocenského orgánu státu. V důvěře k policii se to částečně projevuje v poměru 28: 58 % během deseti let. Je to určitý signál, ale meta je ještě dost vzdálená. Máme dnes jednotnou, nestrannou a apolitickou policii, což je velký výdobytek posledních deseti let. Zakládám si na otevřenosti, tak musím zmínit naši větší informovanost veřejnosti v rámci mediální strategie založené na objektivním a průhledném informování i o našich vnitřních problémech. Hodně toho děláme, ale hodně jsme ještě dlužni.
________________________________________________________________________

Benefiční koncert pro Pavla Pavlíčka
Zpravodajství ČTK | 11.9.2003 | 08:07 | rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: IB

PRAHA, 3. října 2003

20:00, Kino Aero, Biskupcova 31, Praha 3

Benefiční koncert pro Pavla Pavlíčka. Pavel Pavlíček byl odsouzen k devatenácti měsícům vězení v Ruské federaci za necelý gram hašiše. Výtěžek koncertu je určen na zaplacení nákladů s jeho předáním do České republiky. Vstupné činí 100 korun.

Zdroj: Pepík Duník, e-mail: pepikdunik@volny.cz, tel.: 732 540 632, Jitka Hadravová, e-mail: jitkahadravova@seznam.cz, tel.: 606 214 860.

ČTK
________________________________________________________________________

Terapeutka: Od pomoci na internetu nelze moc očekávat
Mladá fronta DNES | 12.9.2003 | rubrika: Jižní Morava | strana: 3 | autor: (iš)

Téma

Brno - Lidé, kteří hledají pomoc v internetových poradnách, musí počítat s tím, že dostanou spíše obecné odpovědi. Podle socioložky, terapeutky a vedoucí Modré linky důvěry v Brně Andrey Láskové totiž internetová poradna nemůže nahradit osobní kontakt s terapeutem, lékařem či psychologem.
"Je třeba si uvědomit, že internet nemůže moc udělat. Je vhodný spíš pro první kontakt nebo proto, abychom doporučili, kam dál se obrátit. Rozhodně to neznamená terapii. Když se někdo na internetu prezentuje jako terapeut, tak to je špatné. Internet nikdy nenahradí hlas nebo kontakt tváří v tvář," říká Lásková.

* V čem je tedy možné člověku po internetu pomoci?

Můžeme mu třeba nastínit varianty řešení jeho problému. Není to ale dialog, hodně si o klientovi domýšlíme, jsou to od nás spíš hypotézy a doporučení než nějaké účinné rady. To opravdu po internetu nejde. Na druhou stranu v dotazech na obecně platné informace, jako je například sex pod patnáct nebo držení marihuany, tam samozřejmě kontakt přes internet stačí.

* Má poradenství na internetu nějaké výhody?

Je to především hodně anonymní. Každý si může založit internetovou adresu jen pro tento účel, a odkud se připojil, to zpětně nikdo dohledávat nebude. Mnozí tuto formu volí proto, že nemusí používat ani hlas, ani nemusí nikam chodit. Je to tedy lehce dostupná služba. Je to i levné. Platí vlastně jen připojení na síť.

* Lidé se u některých internetových poraden mohou setkat s tím, že za radu je od nich vyžadováno zaplacení určitých částek. Je placení za internetovou poradnu obvyklé?

Setkala jsem se internetovými poradnami, které opravdu žádají za kvalifikovanou odpověď po internetu peníze. To se mi zdá drsné, právě protože vím, že se toho po internetu mnoho vyřešit nedá a v odpovědi bude spíše jen doporučení, kam se obrátit nebo kam přijít osobně. Rozhodně není možné z jednoho dopisu doporučit třeba manželům, ať se rozvedou. Proto mi připadá zvláštní, když za tyto rady někdo chce peníze.
________________________________________________________________________

Prokletí drog
Ring | 9.9.2003 | rubrika: Reportáž | strana: 34 | autor: MARTINA OVERSTREET, Foto: PROFIMEDIA.CZ, MIROSLAV ZAJÍC

Jak slavní bojují se závislostí?

Celý svět marně bojuje s nepřítelem zvaným drogy. Přestože každý ví, jak takové experimentování obvykle končí, počet narkomanů stále roste. I hollywoodská smetánka fetuje jako nikdy předtím. Americká vláda dokonce zahájila vyšetřování, na jehož konci prý poputuje pěkná řádka slavných tváří do chládku.

Jako první vzbudila pozornost FBI herečka Winona Ryder. Po té, co byla zadržena pro krádež oblečení v jednom luxusním butiku, našli policisté při prohlídce její kabelky i osm lékařských receptů. Předepsané množství různých léků na spaní, proti bolesti a pro povzbuzení je šokovalo.

Doktor konečně promluvil

Léky zapíjené alkoholem jsou nejnovější módou v Hollywoodu. "Řekl bych dokonce epidemií. Heroin, kokain a extáze představují pro hvězdy příliš velké riziko - musí být v kontaktu s dealerem, který se může projevit jako nespolehlivý a mluvit. Lékařem předepsané pilulky jsou oproti tomu zcela legální," vysvětluje agent, který se podílí na vyšetřování. Stopy vedou k hollywoodskému lékaři JULESOVI M. LUSMANOVI (49), je muž zasvěcení neřeknou jinak než Doktor Bolíto. Při výslechu ztratil nervy a začal si vyšetřovatelům stěžovat: "Hvězdy se zajímají jenom o sebe, o své hloupé filmy a seriály. Musí být za každou cenu středem pozornosti, a pokud se jim to nedaří, k pocitům blaha si najdou jinou cestu. Ale účty aby za ně platili jiní!" Lékař už narazil v minulosti, kdy mu z podobných důvodů byla v Jižní Africe odebrána lékařská licence. Přesídlil tedy do města amerických hvězd a jeho vstřícnost mu brzy přivedla do ordinace slavné klienty. Janet Jackson prý po telefonu žebrala týden co týden o nové balení prášků na spaní s tím, že jí je manžel krade, a proto jí vždycky tak rychle dojdou.

Bál se manželky

Rocková hvězda Ozzy Osbour ne si doktora raději zval do své rezidence v Malibu, kam ho pouštěl zadním vchodem, aby ho náhodou nespatřila zpěvákova manželka. "Chtěl prášky proti bolesti a něco na nervy?" vyprávěl lékař při výslechu. "Bědoval, že je z manželky psychicky na dně. Vždycky mě vystrčil ven s tím, že zaplatí příště, protože mu zase zapomněla dát kapesné. Dluží mi takových 10 000 dolarů," přiznal Jules M. Lusman. Někteří pacienti byli ovšem vděčnější. Jako ručitel na hypoteční smlouvě na jeho luxusní vilu je podepsána Whitney Houston! "Jednou spadla z koně a měla záda samou modřinu. Točila nějaké video a potřebovala být fit. Pak mě pozvala na oslavu svých narozenin a stali se z nás přátelé," vysvětluje. Přátelé si mají pomáhat, takže když zpěvačku později zmlátil a málem uškrtil drogový dealer, jemuž za kokain dlužila 100 000 dolarů, okamžitě přispěchal se svou brašnou, aby kamarádku dostal z nejhoršího.

Hvězdy dělaly problémy

Vedle Winony Ryder se stali lékařovou noční můrou i Courtney Love a Adam Sandler. "Adama jsem postavil na nohy po týdenních mejdanech a za pár dní už mi volal, že potřebuje něco na povzbuzení. Potom ke mně přivedl Courtney, aby jí taky něco předepsal. Když se složila na zem a začala křičet, že už to nevydrží, vyhověl jsem jí. A ošklivě jsem na to doplatil. Bouchala na mé dveře třeba ve tři ráno a vyváděla jako šílená, dokud jsem neotevřel. Nakonec přivedla iWinonu," zpovídal se doktor. "Začalo to jako obvykle prášky na spaní, ale potom naléhala, abych jí píchal valium. Nejdřív jsem se zdráhal, ale pak jsem svolil." Přátelská Winona se však brzy změnila ve stejně agresivní dračici, jakou je její přítelkyně Courtney. Neustále nechávala telefonické vzkazy, nebo rovnou zvonila u dveří a požadovala víc a víc valia. Za dobré služby se lékaři odměnila nekrytým šekem na 10 000 dolarů a publicitou, kterou si v žádném případě nepřál.

Mladí a neklidní

Vyšetřování se zaměřilo i na poměry v hollywoodských klubech a diskotékách a objevily se šokující skutečnosti. "Zjistili jsme, že téměř ve všech podnicích se drogy prodávají se souhlasem majitele," kroutí nevěřícně hlavou agent FBI. "Jak si jinak vysvětlit tištěná menu podobná jídelním lístkům, která nabízejí seznam drog od několika druhů marihuany, přes hašiš, kokain, různé opiáty až po extázi. U každé položky je uvedena váha a cena, aby měl host přehled." Na toaletách diskoték vás obsluha vybaví i drogami včetně pomůcek k jejich aplikaci. Nabízí sterilní stříkačky a jehly, elegantní skleněná a stříbrná šňupátka, stylové dýmky na hašiš. Mezi návštěvníky patří mládež, která již od dětství vydělává astronomické sumy, jako například Justin Timberla ke, bývalý přítel Britney Spears, divoký raper Eminem, ale i Anna Kurnikova. Ti všichni se snaží užít si, dokud to jde, protože dobře vědí, že zákony hollywoodské džungle jsou nemilosrdné. Dnes jsi na vrcholu, ale stačí jedno špatné rozhodnutí a rázem tě hodí přes palubu.

Kdo zlobí doma?

Drogy pronikly také do České republiky a různé experimenty na tomto poli přiznaly i naše známé osobnosti, které se v uměleckém prostředí pohybovaly už v 60. letech minulého století. Někteří z nich připustili, že se je pokusili využívat při tvorbě, než zjistili, že to k ničemu nevede. Stejnou cestou se po roce 1989 vydali i jejich mladší kolegové, aby časem došli ke stejnému závěru. Slovenský zpěvák Richard Müller dokonce v televizi pro zradil, že část písní na jeho albu vznikla během pár hodin po požití drogy. Problémy se nevyhnuly ani herečce Kláře Issové a zpěvačce Báře Basikové. Při vedly je až ke dveřím pražského střediska Drop In, kde se léčbou závislostí zabývají odborníci. S jejich pomocí se oběma podařil návrat k práci a normálnímu životu. Rovněž zpěváci Dan Hůlka a Dan Bárta se netajili tím, že mají kladný vztah k lehkým drogám, koketovala s nimi i Lenka Dusilová. Podobné speku lace se v této souvislosti objevily několikrát o členech skupiny Lucie.

Má ještě šanci?

Nejznámější celebritou, která svůj boj s pervitinem a heroinem stále ještě nedobojovala, je Tereza Pergnerová. Jako moderátorka oblíbeného hudebního televizního pořadu si získala značnou popularitu a v rozhovorech naznačovala, že má velké plány do budoucna. Ačkoli objížděla republiku a na besedách studentům otevřeně vyprávěla o svých zkušenostech s drogou a rizicích s tím spojených, znovu a znovu upadala do závislosti. Několikrát podstoupila odvykací kúru, ale nikdy nevydržela do konce a léčebnu předčasně opustila. Bez drogy se nedokázala obejít ani v průběhu těhotenství, takže se její syn musel po porodu potýkat s abstinenčními příznaky. Přes následná ujišťování, že už je čistá a může se plně věnovat mateřským povinnostem, byla pod vlivem drog přistižena policií ve svém voze, následně obviněna z dealerství a malý Samuel byl svěřen do péče její matky. Nedávno se opět nechala slyšet, že začíná nový život a hodlá se vrátit do světa showbusinessu. Pokolikáté už? Dnes už málokdo věří tomu, že to dokáže.

FOTO 1 - Dobrodružství Winony Ryder v butiku skončilo u soudu. Pozornost policie upoutala kabelka plná receptů.

FOTO 2 - "V životě jsem ji neviděl střízlivou," vyjádřil se o Courtney Love lékař, který jí předepisoval léky.

FOTO 3 - Janet Jackson s manželem, který jí prý kradl prášky na spaní.

FOTO 4 - Ozzy Osbourne bral medikamenty kvůli své ženě Sharon.

FOTO 5 - Whitney Houston provází problémy s drogami už léta.

FOTO 6 - Justin Timberlake je častým návštěvníkem luxusních diskoték, kde má k dispozici i potřebné nádobíčko.

FOTO 7 - Tereza Pergnerová se nezbavila závislosti ani v těhotenství. Malý Samuel trpěl po porodu abstinenčními příznaky.

FOTO 8 - Doktor Jules M. Lusman se svým právníkem před soudem Doktor Jules M. Lusman se svým právníkem před soudem
________________________________________________________________________

Budoucí sestřička radila narkomanům
Blesk | 12.9.2003 | rubrika: Čechy | strana: 4 | autor: (uá)

VROUTEK - Dva roky nakupovali a dál prodávali pervitin čtyři mladíci a dívka (17 - 20) z Vroutku na Podbořansku. Několikrát si drogu také sami vyrobili, rozdělili a společně aplikovali.

Pikantní je role, kterou v případu sehrála dívka (19). Když si skupinka narkomanů začínala pervitin píchat do žil, radila jim, jak na to. "Studovala zdravotní školu, a proto věděla, jak injekci podat," uvedla lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.
Všichni mladíci byli obviněni z nedovolené výroby a držení drog, jejich společnice navíc i ze šíření toxikomanie. "Kriminalisté případ dále vyšetřují. Pravděpodobně bude obviněných ještě více," dodala Střelcová.
gunman
nemáte to ľahké ani u vás...
Ten horný prípad ma dostal, nevadí mi, že recidivista dostane tri roky, ale bez dôkazov, len za to, čo mu vyrastie v pivnici??? Nemá to nič spoločné so spravodlivosťou.
Taker
Co na to zase říct/napsat. Už mě nebaví furt dokola omílat nadávky na tydle pitomce co nám nedaj pokoj. To bych se tu taky moch unadávat xmrti a to rozhodně nechci. Ibaodjebaťsaodťalto....
Tajné
"Nedávno jsem tam přijel a koukám vzadu vlastně, kde je zahrada taková, tak tam jsem našel asi dvacet sazenic marjány. Tak jsem zavolal policajty, ty tam přijeli, koukli na to a doteďka s tím mám problémy. Furt mě někam volaj a po vesnici se vypráví, že jsem drogovej dealer, přitom já s tím nemám vůbec nic společnýho." - měl to radši zhulit.
Taker
To jo, měl se domluvit s týpkama a udělat na zahradě pořádnou Ganja párty :-)
gunman
citace:
"....a doteďka s tím mám problémy. Furt mě někam volaj a po vesnici se vypráví, že jsem drogovej dealer....."


typický "poctivý občan"... tak mu treba, chujovi...

no nič, radšej si idem dať pár práskov :D


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma