Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

Stránky: [1] 2 
Pestovani pod LED osvetelnim - hYp3r - Klikni zde pro originální téma
hYp3r
Protoze mam rad experimenty tak se do toho pustim, ale chtel bych vas poprosit jestli mi s tou teorii helpnete. :jumper:

Moje teorie:


http://www.ezk.cz/led_diody_vysoce_svitive.htm typ: L53SRC-F
- jediny rudy (vhodny) diody ktery jsem nasel

vlnová délka 660nm, svítivost 3000 - 4500 mcd, uhel 30 stupnu (ten by mohl byt idealni)

http://eos.ges.cz/peosc.asp?zobraz=...edat1=L-53SBC-B*G+ - a tady jsou ty modry :c) (u nich si nejsem jistej)

Snad jsou to ty spravny. :c)


Pri agregaci 5:1 jsou ceny nasledovny:

200 rudych - 1522 Kc
40 modrych - 585,20 Kc

nevim kolik a jaky odpory + kontaktni pole, ale zjistim to (treba se to nekdy bude nekomu hodit) :c)

Pocatecni investice do osvetleni by se mela brzy vratit.

Jako skrin pouziju nefunkcni lednici s oddelenym mrazakem a dobrym tesnenim kvuli uniku vune (nevim proc to nekomu smrdi) :c). Rozmery plochy pro pestovani jsou cca 0,5 m x 0,5 m vyska cca 1 - 1,2 m.

Do "mrazaku" schovam vsechnu elektroniku.


Zajimalo by me co vy na to pripadne jaky mate dalsi zkusenosti.

THX4ALL IDEAS :)
Dlabi
todle to uz nekdo rozebiral kdybys pouzil hledani tak nemusis koumat a jen si se mohl poucit od ostatnich dokonce tam pokud si dobre pamatuju vyresily i ktery LEDky sou nejlepsi a nejlevnejsi a myslim ze to uz i nekdo testuje...

Peace DLABI


tady to mas i z obrazkama zabralo mi to 10sekund pouzil sem vyhledavac

http://grower.cz/forum/showthre...1&highlight=LED
hYp3r
2 dlabi > jo nasel jsem to taky :c) Stejne jako ty jsi mohl najit edit a napsat to do jednoho. :c)

Tenhle thread je myslen stejne jako ten na ktery jsi poukazoval, ale stejne jako ostatni ukazujou postup u svych skrini (nejak musis nasat inspiraci) tak i ja bych se chtel podelit o svuj. :c)

Snazil jsem se to co nejvic zjednodusit (i s vyhledanim odkazu na LED, ktery jsem hledal asi 2 hodiny) protoze i kdyz jsem ten thread cetl nekolikrat, tak nad necim mi porad visi velky otaznik. :c)

Zkusim sem hodit i nejaky fotky z montaze. :c)
Dlabi
aaa sorry a nevedel ze to bude serialek tvoji pestirny omlouvam se ti ja myslel ze sis prave precetl nekde o LEDkach a ctel si to tu nahodit aniz by se podival jestli to uz nekdo neresi... promin za preruseni tveho projektu

PEACE dlabi ...o ten edit sem nasel:D
hYp3r
2 Realist > Chces novej problem? :c)
Tak mi porad kde najdu LED 10000mcd 660nm. :)
hYp3r
Takze z Baumaxu jsem prinesl kvetinac, hnojivo a dalsi veci na to aby to fungovalo. :c)
LED a ani lednice zatim nejsou a tak ty jedny kyticce kterou jsem venku pred 4 mesicema zasadil a porad meri tak 40 cm dam trochu sok. Dam ji do bublaku a nez prijdou diody tak ji zatim budu svitit jen zarovkou na kytky Paulmann 60W za 160,- a dam to jen do komory.

Fotak bohuzel neni, ale po nedeli by mohl byt tak zkusim neco nafotit a hodim to sem.

Jsem zvedavej co to s tou kytkou udela.... :c(

Vsechno smontovano, propojeno a kyti uz spi....
Mel jsem za to, ze to bude trvat dyl, ale tohle je zalezitost na 3 hodiny s pravidelnymi zewlovacimi pauzami. :c)

(uz aby byly ty LEDky) :c)
pála žáhí
drzim ti palce hyp3re!
chci do toho jit taky tak te prosim pjekne se rozepis o tom jak ty ledky budes zapojovat a kde to vsechno koupis a bylo by gut kdybys to nafotil pac jinak to asi takovy gumy jako ja asi nepochopej.
akorat sem jeste nevidel zadny fotaz kytek vykvetlejch pod ledkama.nenasli ste nahodou nekdo neco?ja prohledal owergrow a zatim nic..ale stejne do toho du pac teoreticky to zni mooc lakave:beer:
Kvetak
Nu, LEDky prdneš na stejnosměrný napětí přes odpůrek-hodnotu ti neřeknu páč je LEDka od LEDky, jinak to kontaktní pole je drahý jak sviň cca 500,- za destičku 160x110mm. To budeš mít lepší ty univerzální desky plošných spojů. Jinák GES je dobrá firma. Hele to jim chceš svítit jenom LEDkama?
hYp3r
2 Kvetak > Nestavim zadnou velkopestirnu, ale skrin na cca 2 kytky. :c) Takze jim budu svitit jen LEDkama. Jsou sice drahy jaxvine, ale pri tom jejich odberu by se to melo za cas vyplatit. :c)
Uvidime.

Podle mych teoretickych vypoctu (s pomoci nekterych groweru) by 200 LED melo v pohode nahradit 100 - 120W sodikovou vybojku pri minimalni emisi tepla a spotrebe cca 20-25W.

120 W sodik - spotreba za mesic sviceni 12/12 - 43kW
LEDky - spotreba za stejne obdobi - 9 kW

:c)

Budou to ctyri svetelne panely po 49-ti LED
6:1 jako na obrazku
Kvetak
No kolik to dává lumenů sem nepočítal, ale esli to nahradí "světelně" cca 100W, tak by to mohlo být zajímací. No, ale dal bych tam radši jen 1 kytku. Rozhodně ti přeju hodně štěstí v bádání-todle tu ještě asi nebylo (vyjma LED přisvěcování). Jo a dávej je paralelně na zdroj a pro každou LEDku zvlášť odpor. K+
hYp3r
Takze po tridenim rannim vstavani (nebyl casovac) jsem se ho rozhodl koupit.
V Baumarktu se da koupit za cca 350,- a da se nastavit na cely tyden dopredu (+na kazdej den 8 dalsich nastaveni, ale to zatim nevyuziju).

2 Kvetak > Jasny, dam to tak. Byla by blbost to davat do serie. :c)
Odejde jedna a prestane to svitit, ale to asi vis. :c)

Dnes (pondeli) jsem v EZK (http://www.ezk.cz) objednal jak cervene tak i modre vysoce svitive LED.
Cena za rudou cca 7 Kc a za modrou 9 Kc coz je docela pohoda. :c) Maji prijit tento tyden tak az to bude hodim dalsi nfo.
hYp3r
Tak jsem dneska neco nafotil. :c)
Tuhle kyti se pokousim nejak zachranit. :c(
Uvidime jak to dopadne.
hYp3r
Takze LEDky dneska dorazily. Cena za 200 ks i s postovnym nejakych 1600,- k tomu je jeste treba pripocitac univerzalni desku plosnych spoju (cca 120,-) a nejaky ty odpory. Mno a nejhorsi na tom bude ta prace. :c( Jestli to dobre dopadne tak bud o vikendu a nebo hned po by jsem mohl zacit svitit. :c) Pestirnicku dodelam dneska, ale bohuzel nemam fotak takze fotky budou az hotovy pestirny. :c(
Deda Mraz
citace:
Původní příspěvek od Kvetak
No kolik to dává lumenů sem nepočítal, ale esli to nahradí "světelně" cca 100W, tak by to mohlo být zajímací. No, ale dal bych tam radši jen 1 kytku. Rozhodně ti přeju hodně štěstí v bádání-todle tu ještě asi nebylo (vyjma LED přisvěcování). Jo a dávej je paralelně na zdroj a pro každou LEDku zvlášť odpor. K+


Já bych nedával ke každé LEDce samostatný odpor. Je to pracné a hlavně neekonomické (na odporu je taky úbytek napětí-spotřeba). Udělal bych série třeba po pěti LED a jednom odporu. V případě, že některá LED odejde, je její vyhledání velice jednoduché, stačí k tomu jiná dioda, kterou paralelně přiložíte ke kontaktům každé z těch pěti a u jedné z nich se opět všech pět rozsvítí a tak zjistíte, která z nich je vadná. Dokonce si myslím, že podle napájení je možné při tomto sdružování použít minimální odpor (úbytek na jedné rudé LED cca 1,85V*6 diod=11,1V, takže při napájení 12V stačí odpor asi tak 50 ohm).
hYp3r
:c) 2 Deda Mraz >
Jj taky jsem to dneska zjistoval.
Pri 12 V si 200 LED vezme 10 W. :c)
Takze ciste teoreticky se da 60 W nahradit 600 W sodik. :c)
Uvidime jak to bude s penezma, ale kdyz se zadari tak do toho pujdu. Vzdycky jednou za cas bych prikoupil dalsich 200 LED.

Ufff jenom to pajeni bude husty. :c(
James
Dost zajímavé tohle téma sleduji pravidelně
jenom mě u ledek štve ta jejich cena ale,mít na to peníze rozhodně do toho jdu už jenom protože je přeci jenom lepší gdyž ti ve skříni přede nekolika ampérové 12ti voltové trafo než rozpálená tlumivka
a potom taky ta spotřeba jen ten počáteční vklad ale, jak říká hYp3r dokupovat to časem postupně-to není marná myšlenka
hYp3r
Mno nevim jakou maji LEDky do aut vlnovou delku a svitivost, ale jestli jsou to ty samy co jsem kupoval tak jsi celkem vysmatej. :c)
Ja jich zatim zapojuju jen 200 a uvidime co to bude delat. Kdyz to bude OK tak prikoupim dalsi.
S tim trafickem ti moc neporadim, protoze slaboproud jde mimo me, ale na tech 200 co zapojuju by melo stacit trafo 12V/1A.

Odtah asi potreba fakt nebude, protoze LEDky maji studeny svetlo narozdil od vybojek, ale nevim jestli to ty kytce nebude vadit. Asi bych to udelalt tak, ze parkrat za den bych v ty skrini vymenil ventilatorama vzduch. :c)

Moje nejcastejsi metoda je pokus - omyl. :c)
Deda Mraz
gumho: Bohužel autoLED nejsou nejlepší volba, protože jejich světlo má vlnovou délku nejvíce tak 630 nm, ovšem ve většině případů spíš 619 a někdy i jen 590 nm... V tvém případě tento nedostatek vyváží zřejmě jen to, že je máš zřejmě "nafasovaný" :) Všem ostatním: vlnová délka je ideální 670-690 nm, seženete ale maximálně 660nm.
Co se toho trafíčka týče, tak by na měl někde měl být štítek s parametry, kde bude hodnota v ampérech (A). Tato hodnota musí být stejná (nebo větší) jako odběr LEDek (1 stand. LED 20mA má odběr asi 0,1W).
S teplotou je to tak, že je třeba chladit pouze LED samotné, jinak se navzájem svým teplem mohou zničit. Malý PC větrák ke každému modulu postačí, nebo prostě neumisťovat diody blízko sebe...
hYp3r
Takze ctvrtinu mam za sebou. :c)
Asi nejhorsi na tom je vymyslet si jak to bude zapojeny ostatni je zalezitost tak trihodinovyho zaseku. :c) Zkousel jsem jak sviti 25 diod a na jedno oko skoro nevidim, ale az se rozsviti vsech 190 tak to bude mazec. :c)

Nevim jak s napajenim, ale nasel jsem zdroj kterej ma 10/1000mA.
Je tu nejakej slaboproudar, kterej dokaze rict jestli se tenhle da a nebo neda pouzit?

LEDky jsou zapojeny v seriich po peti. Pozdeji sem hodim obrazek se zapojenim.

:c)
James
10/1000mA-no jestli má 10voltů tak to je málo a 1000mA což je 1A je zatížitelnost toho trafa provděpodobně nestabilizovaného nejsem si jistej jestli jsi myslel tou hodnotou před lomítkem napětí(V)? nebo proud(A)?-nebo jsem já tukan ve 2:43 už moc zhulenej:-)
hYp3r
:c) Je to 10V/1000mA adapter k reprobednam k pocitaci.
Myslel jsem, ze kdyz jsou v serii po peti a jedna si vezme cca 2V tak by to mohlo stacit a nemusel by se tam davat ani odpor, ale asi to tak neni.
hYp3r
citace:
Původní příspěvek od Realist
to hYp3r:

Ten zdroj co mas je opravdu slaby. Tolik ledek bude mit docela slusny odber a 1A se mi zda na takovy pocet ledek opravdu malo.


OK, ja jen ze jedna LEDka ma 20mA tj. na 190 LED 380mA + nejaky ztraty. Takze rekneme cca 450 - 500mA.

Beru to ciste teoreticky, protoze slaboproud je pro me spanelska vesnice. :c(

Jj mas pravdu Realist, musim tam dat 12V. :c)
Vsechny LEDky mam uz zapojeny akorat zitra pridam odpory a pojedu. Sviti to docela huste. :c)
Deda Mraz
James: zdrojem 10V můžeš v pohodě napájet až pět LED, nevidím v tom problém. LED (rudá) svítí při 1,85V.

gumho: poznáš to podle barvy světla, pokud je to spíš do oranžova, je to to nejhorší, co můžeš mít (těch 590nm), pokud to svítí hodně do červena, tak to může bejt až těch 630nm, to by nebylo tak špatný, ale obávám se, že víc jak těch 630nm jsem v autoLED nikdy neviděl (ani v katalogu) a myslím, že se opravdu ani nedělají.

hYp3r: 190 LED po 20mA mi vychází na 3,8A (0,02*190). Takže budeš určitě potřebovat silnější zdroj. Myslím, že by jsi mohl použít zdroj z PC. Tvoji spotřebu určitě pokryje i ten nejslabší (já mám 135W) a dá se koupit do dvou stovek v bazaru. Navíc na něj v budoucnu můžeš navěsit další 12V spotřebiče jako třeba ventilátor na odtah (dají se sehnat dost výkoný, já mám odhadem 100m3/hod). Jinak modrý LED mají prac. napětí asi 3,5-4,5V a odběr 100mA, takže je třeba s tím počítat. Bohužel já jsem taky elektronik amatér, takže tě nezahrnu haldou vzorečků, ale podle mě by na 12V mohly dobře pracovat série po čtyřech rudých a jedný modrý s odporem asi 50 ohm. Odpor tam musí být i v tom případě, že bys dal třeba jednu diodu přesně na 2V, protože bez omezovacího odporu hrozí tzv. lavinovej efekt, kdy se dioda zapojená bez odporu průchodem proudu zahřeje, tím klesne její odpor-zvětší se procházející proud, ještě víc se zahřeje atd. až dojde k jejímu zničení (celé to trvá tak maximálně sekundu dvě). Sice jsem kolikrát zkušebně zapojoval diodu bez odporu a vydržela, ale v tomhle případě chceš na to mít spolehnutí, nebo ne? Další věc, která se v probírala v Denově threadu je impulzní napájení. To třeba do běžný 20mA diody pereš krátkodobě třeba 100mA, čímž ji nijak nepoškodíš, ale znatelně zvýšíš svítivost. Při vysoký frekvenci impulzů tak dostáváš z diody víc, než při kontinuálním napájení. Tenhle způsob napájení neovlivní (nebo minimálně) její životnost, ale přínos je asi jasnej... S tím ti ale opravdu prakticky neporadím, vím jen, že se dělají přímo IO zvaný kontrolér LED, ale jsou docela drahý a zvládnou třeba jen deset LED/1 IO. Myslím, že něco podobnýho by se dalo jednoduše realizovat pomocí časovače NE555 a výkonový tranzistoru (BU3XX) jako spínacího prvku, ale zapojení bohužel nejsem já schopnej vyplodit... :) Sežeň si knížku o 555ce, je jich hodně, a tam třeba na něco takovýho narazíš.
oneweed
hmm, ale pokud je budes stelovat odporama, prijdes o jejich hlavni vyhodu - malou spotrebu. usporny by bylo dat jich cca 80 - 100 do serie a krmit je nejakym prodove stabilizovanym zdrojem....
Deda Mraz
oneweed: Na 80-100 diod v sérii bys potřeboval napájení 160-200V, protože na jedné rudé LED je úbytek napětí asi 2V (1,85V podle typu). To znamená, že počet diod v sérii můžeš vždy uzpůsobit tak, aby jsi dosáhnul minimálních ztrát na omezovacím rezistoru. Pro nejdostupnější zdroje stejnosměrného napětí (12V adaptér nebo 12V PC zdroj) je to tedy šest diod s odporem tak 50 ohmů a rozhodně nikde neplýtváš.
hYp3r
Diky za kazdej help.
BTW: tady je neco o ty NE555:

http://panda.unas.cz/elektronika/ne555_popis.htm
viridis
Jako zdroj doporucuji spinany zdroj z PC.
Impulsni napajeni nedoporucuji - vysoce svitivy impuls (100x silnejsi, nez obvykle) po 1% doby a pak 99% doby tma, to je vyhodne pri pozorovani svetla nasi fyziologii, oko ma setrvacnost, takze si toho 100x silnejsiho (ale 100x kratsi dobu) impulsu lepe vsimnes - u kytek je to trochu jinak, to je chemicka fabrika, kam musis energii rvat kontinualne, ne v pulsech. Z pulsu se nevyuzije vsechno, protoze tam neni dost receptoru, ktere by energii vyuzily, a kdyz by se uz po case zase neco vsaklo, tak je zase (99%) tma az do dalsiho pulsu. Radeji trvaly prisun a usetris si elektroniku.
Deda Mraz
viridis: Nemáš tak úplně pravdu. Existuje totiž časová konstatnta adsorpce fotosyntézy (2-50 mikrosekund, podle rostliny) a když ji frekvencí toho pulzování překročíš, tak se začne pozitivně projevovat zvýšená intenzita světla (zvětší se schopnost penetrovat zelenou hmotu). Frekvence blikání se tedy bude pohybovat v řádech kHz. Jinak kdyby se našel někdo, kdo k sodíku používal konvenční tlumivku (f=50 Hz) a teď třeba zainvestoval a koupil elektronickej předřadník (jede v kHz, ale dost pochybuju, že tu někdo takovej je - el. předřadníky jsou dost drahý), tak by nám třeba mohl říct jestli zpozoroval nějaký zlepšení, ale takhle jsme stále v podstatě na poli teorie.

P.S. kdyby kytka fungovala přesně jako továrna, jak píšeš, tak by to bylo drsný, jenom bys jí dodal všeho kopec (rezervoár s H2O, několik bomb CO2, živiny), posvítil bestiální lampou 100 kW a během pár hodin by jsi sklízel ;) Dovedeš si to představit? Něco jako ten replikátor nebo jak se to jmenuje ve startreku...prostě bys dal semínko do spešl skříně, stiskl buton a po několika sekundách by jsi vytáhl vánoční stromek k pohledání :smoker: ...paráda.
viridis
O.K. s tou adsorpci i s tim, ze vyssi intenzita pulsu sebou nese lepsi pronikani zareni listovou hmotou, mas pravdu - problem vidim v tom, ze ackoli zvysis adsorpci i mnozstvi zasazenych regujicich molekul, nezvysis celkovou uroven emitovane energie, protoze ta je dana max. ztratovym vykonem na prechodu diody. V dusledku toho sice poroste vetsi mnozstvi hmoty, ale pomaleji. Zaroven vsak snizis celkove mnozstvi efektivne dopadajici energie dvema zpusoby: jednak bude dochazet k dalsi adsorpci svetla na neaktivnich castech rostliny, nebot bude zasazena jeji vetsi cast, jednak se presne netrefis do ty casovy kostanty (behem dne ostatne promenne) fotosyntezy, takze jeden 12 uS usek treba zhodnotis dvema pulsy, z cehoz prijde cast nazmar, z duvodu naplnene kapacity transmiteru, v dalsim useku jej zase nenaplnis uplne. (Aby se ty ztraty snizily, muselo by se blikat s frekvenci radove MHz.)
Ale jak jsi poznamenal, pohybujeme se na poli teorie, takze abych se priznal, asi bych to stejne vyzkousel, mit na to cas. Ale jiste vyhrady proste mam a tak jsem je tady napsal, praxe casem ukaze...
K te druhe casti se nebudu vyjadrovat, asi sam citis, ze jsem to myslel kapanek jinak.... ;)
hYp3r
Tak zapojeno a sviti.... :c)
Kdyby nekdo chtel schema zapojeni, tak ho sem muzu hodit... :c)
Podivejte se jak:
hYp3r
Takze "provizorne" uz to sviti ve skrini a hned jak bude fotak tak hodim dalsi fotky..... :c)
fernetman
To tímhle panelem osvětluješ celou ledničku nebo máš nějakou menší pěstírnu ??? Jak je velká??? kolik tam máš pod tím kytí ??? Pokud ti to poroste, tak jdu do toho taky !!! Jsi první co to tady asi zkusil a fandím ti !! K+
hYp3r
timhle panelem svitim jen na jednu kytku. Zatim je to kratce na hodnoceni, ale myslim si, ze to ty kyticce prospeje... do ted jsem ji svitil 60W zarovkou. :c) Urcite by se dalo pod jeden panel dat alespon dve kytky, ale zatim nic nemam...
Kvetak
Jenom ohledně toho impulsního provozu
(nečet sem to cely), ale určitě bych prvně svítil "imrvére" a pak popř. zkoušet impulsy-možná bude nějaký +- rozdíl, ale chtělo by to stejné podmínky, což asi nepude.
Deda Mraz
viridis: souhlasím, bez skutečného testu na konopí (mám k dispozici jen studie s jinými rostlinami) nemá smysl dál spekulovat...třeba se toho ujme hYp3r, kdo ví...
A k tý druhý části, asi sám cítíš, že jsem to myslel jako joke :) I když...na jednu stranu by instatní hulení bylo praktický, ale já bych stejně asi radši pěstil postaru ;) No a samozřejmě jednu z těch mašinek bych měl strčenou v komoře-pro suchý období :smoker:
hYp3r
Takze jsem slibil schema zapojeni a ta ho sem davam, kdyby nekoho taky napadlo pestovat pod LED.
Bezi to cca tyden a s kyti se dejou veci...:c)))))
Az bude fotak hodim nejaky fotky jak skrine tak i kyti...
hYp3r
takze vcera jsem mel doma fotacek a hazim nejaky slibeny fotky...
hYp3r
takze prinasim dalsi fotky moji zbastleny skrine...bohuzel nejsou prachy tak je vse reseno zatim provizorne...

1) pohled na skrin zvenku (vsechno je schovany v miste kde byl driv kompresor)

2) otevreno - nahore ventilace vzduchu ze skrine, v pravym dolnim rohu ventilator na vhaneni vzduchu dovnitr)

3) pohled zespodu :c)
hYp3r
1) ma nekdo podobnou kytku? zajimalo by me co to je zac...
2) takhle pekne to na ni sviti
3) detailek

pro nfo: kytka je 10 dni pod LEDkama a vypada to, ze se ji tam libi...
hYp3r
diky vsem za karmu - potesi to... :c)
prubezne budu hazet nfo a nejaky fotecky...
Tutti Frutti
4 hyper - Mas to velmi pekne a tiez relativne priekopnicke, uvidime co z toho vyjde, zatial drzim palce a podpora K+
To ruzove svetlo je fakt uzasne :love:
4 viridis & deda - niekedy mam ozaj dojem ze fanuskovia ganje pre nu urobia vsetko (citacia - vid clanok o ScrOGu) - no uznaj, pozna taky obycajny smrtelnik, rozumej nieGrower, casovu periodu absorpcie fotosyntezy u rastlin? :D sak to nevie snad ani vysokoskolsky biolog :D ak sa na grower.cz nahodou semtam kukne niekto externy (policia? prip. ini "fanuskovia") musi si mysliet ze sme tu uplni fanatici (a hovorim, ten pocit mam niekedy aj ja ;) ) ... kam sme to az dotiahli :rejp: :frog:
fernetman
Odkaz na obchůdek s LEDkama za lepší ceny než nakupoval hYp3r. http://www.pselectronic.cz/ishop/sh...php?&sk=184#det Rozhod jsem se, že taky postavím takovou mini LED-pěstírničku, ale čekám na další fotky od hYp3ra, jak to vypadá s pokusnou kytinkou. Tak si pospěš !!!!!! :-)
hYp3r
Takze fotky z 20. dne kvetu po LED
JungleMan
hYp3r=->cau moc zajimawi sleduju to uz od zacatku a tesil sem se na prvni fotky,s jakou wattazi klasicky sodikovky by jsi to prirovnal..uprimne prijde mi ta kyti dost mala na 20 den..co to je za model?

...ale drzim palce.ani newis jak. rad bych aby tahle metoda prorazila
Kvetak
pomalejší nee?
Hele ty kyti před tim někde živořily viď ;), ten stonek je ňákej dlouhej, no cca 1/3 kvetení-ty paličky nevim, voni pak dycky po 1/2 květu strašně rostou, takže se to nedá hodnotit, ale ty listy sou brutal fialový-už aby ti to dokvetlo, sem na to hrozně zvědavej-esli to bude fajnový tak si to tady pořádně rozštíp chlape.
Jé teď to po sobě čtu a vono to zní jako rejpání-tak to, ale nemyslim :).
hYp3r
2 JungleMan > kyti je docela mala to je fakt, ale vubec nevim co je to za model...uz kdyz vylezly prvni listky tak je mela nejaky divny...
a kdyz porovnas fotky na 3. a 4. strane tak tam ten rozdil je docela znatelnej...

S jakou wattazi to srovnat??? Vubec netusim...nikdy predtim jsem indoor nejel... :c) rad bych pridal jeste alespon dva panely, ale dosly $ takze budu muset pockat na pristi model...fernetman objevil LEDky za prijemnejsi cenu nez jsem je sehnal ja a tak by dalsi dva panely vysly cca na 2500,-

Chce to jeste vychytat, ale doufam, ze se to podari...:c)

2 Kvetak > ta fialova barva je z tech LEDek ;), ale maji uplne tmave zeleny listy...nikde jsem je takovy jeste nevidel...

BTW: hnojim hydroponexem a pH snizuju citronkou a vypada to, ze neni zadny problem...
Kvetak
Hydroponex nééé to je šmejd-já si ho taky koupil, ale někde tu bylo, že je na hovno a tak je furt zavřenej-hele na květ z těch levnějších je OBM cca 50,- za cca 0,25 nebo 0,5l (má fakt dost fosforu). Jé ty jdeš hydro, ale tam myslim de OBM taky.
hYp3r
OKI skusim nekde sehnat ten OBM, ale zatim jediny co jsem tady videl byl prave jen Hydroponex.
James
vzpoměl jsem si,že kousek od naší chaty je vesnice gde se likvidujou pod záminkou tajného vládního projektu:)staré sálové počítače jelikož jsem tam občas chodil i pro nějaké součástky ledek tam mají ohromnou spoustu skusím se zeptat jestli tam mají ty co potřebujeme a za kolik bude to určitě směšná cena gdyž se tam mohl přehrabovat v ohromných kontejnerech a odnýst si co jsem chtěl podle nich už tam byly pro ně jenom nepotřebné součástky a tak od tam tad mám spoutu výkonových Českých tranzistorů,diod od 1A až po 20ti ampérové hovada tak všechno možné jsou tam celkem seriozní lidičky tak se skusím poptat pak vám dám vědět Ledkám zdar.

Jo a nemáte doma něgdo mechaniku na ty ohromné skoro 10ti palcové diskety pár jsem si jich od tam tad přinesl a jsou na nich nějaké záznamy z výskumného ústavu docela by mě to zajímalo co na tom je :D
hYp3r
takze jsem sehnal OBM :c), vymenil roztok a do skrine pridal dalsi ventilator....
Tady je par lepsich fotek...
jumi
Maš to fakt pěkny.libí se mi to novatorstvi.nedalo by se zkombinovat s jinym osvětlenim?moc tomu nerozumim ale zajmalo by mě jestli by se kytkam líbilo kdyby se na ně svítilo ze všech stran nejenom zezhora
hYp3r
2 jumi >
ad kombinace s jinym osvetlenim: urcite by se to kombinovat dalo...akorat se musi dat pozor, aby ty LEDky byly dobre chlazeny...to teplo by jim nedelalo 2x dobre

ad vsechny strany: jo to by ty kytce hodne prospelo, ale moji uz takhle prazdny penezence asi moc ne...
hYp3r
Tak jsem koupil OBM a nevim...nevim :c(
Smrdi to tam ted jako bolava noha...
dioda
Já taky pěstuju pod diodama!!Mám jich asi dvcet na jednu kytku(50cm)v celkem hustý síti drátů!!A vypadá to,že roste docela hustě.Svítim tak 23 hodin denně...Můžem se podělit vo schémata(Sem elektrikář)a nápady
hYp3r
citace:
Původní příspěvek od dioda
Já taky pěstuju pod diodama!!Mám jich asi dvcet na jednu kytku(50cm)v celkem hustý síti drátů!!A vypadá to,že roste docela hustě.Svítim tak 23 hodin denně...Můžem se podělit vo schémata(Sem elektrikář)a nápady


20 na jednu kytku??? Mas k tomu jeste nejaky jiny svetlo nebo jen diody??? Dvacet se mi zda fakt malo...jinak schema zapojeni je asi o stranku a nebo dve zpatky...

Jak uz tady na Groweru nekdo rozjel pestirnu rizenou pocitacem tak jsem se nechal inspirovat a pujdu do toho taky...

Sice nevim jak to ma a nema fungovat, ale nastesti znam par lidi ktery tohle maji jako vyucovaci predmet... :c)

Sehnal jsem k tomu nejakej starsi notebook asi za 500,- a ted zbyva udelat nejakej GUI. :c)

Az neco bude hodim screenshoty...
Kvetak
Ty hele, ale na tu automatiku sou zatim potřeba alespoň win95-zvládne to ten noťas za 500?
Funguje to lehce, v programu (ešte sem ho neviděl) zadáš jak co spínat a to je všechno (samozřejmě musíš dobře udělat ty velesložitý zapojení ;))
OBM má zvláštní odér, ale na to prď :) (se to vyruší:D)
Cicmon
2hYp3r: Jakej notebook jde sehnat za 500? Ja chci taky :)

Cicmon
hYp3r
citace:
Původní příspěvek od Cicmon
2hYp3r: Jakej notebook jde sehnat za 500? Ja chci taky :)

Cicmon


Je to nejaka Toshiba 486ka...na W95 by to melo bohate stacit...
kmotr
nemel by se tendle thread hodit do Pokrocilejch technik a problemu? Prece jen jde o experiment, ktery ac se zatim dari ( k++; ), muze zmast nejake novacky, nebo tak neco...
hYp3r
Tak zkousim udelat nejakej GUI k programu na rizene pestovani pocitacem...

Tady je nejaky preview:

Diky vsem za karmu...je videt, ze to alespon nekoho zajima...
:bounce:
ooPs
2 hYp3r: vydrrrrz, nenech se odlakat od LEDek, zajima me (a myslim ze nejsem sam) jak to bude vypadat ve finale az tam tech LED bude vic!!! :). Jinak myslim ze prispevky ohledne rizeni pocitacem by bylo dobry prestehovat jinam, myslim ze tu to tema uz je. To neber jako rejpani :rejp: .. drzim palce, ooPs
hYp3r
2 gumho > gentlemanska nabidka THX

At si rika kdo chce co chce, ale za tohle mas u ode me karmu...
ExperimentaLED
Hej hYp3r
Udelal jsi mi big radost:-), zes do toho sel.
Jsem prave ve fazi zacatku indoor a nechtel jsem na sebe upozornovat velkym uctem za el. Tak jsem furt hledal alternativu a ted po asi tydenich vypoctech a uvahach jsem se rozhodl jit do LEDek.!!
Ma koncepce je vsak trochu jina. Modre ledky nahradi jedna zarivka s modrym spektrem, zbytek budou panely po 60 ledkach.
Pro zacatek 4 panely, kazdy mesic pribude jeden az dva dle financi.

v nekolika pristich tydnech by mela vyrusti ma LEDaren.

Cekam jeste na seminka, ktere by mel kamos z Amstru dotlacit co nevidet.

Zatim zdarec
ExperimentaLED
Nasel jsem ty LEDky ...Kingbright L-53SEC-H cervená 30° 10000mcd
Prodávají je v GM Elektronik... 13,46 bez DPH

http://www.gme.cz

zduřte, kuřte
hYp3r
citace:
Původní příspěvek od ExperimentaLED
Nasel jsem ty LEDky ...Kingbright L-53SEC-H cervená 30° 10000mcd
Prodávají je v GM Elektronik... 13,46 bez DPH

http://www.gme.cz

zduřte, kuřte


hmmm....tyhle jsem nasel taky, ale maji nizsi vlnovou delku :c(

tady je specifikace:
http://www.kingbright.com/download/pdf/L-53SEC-H(V4).pdf

Jinak tady jsou uz rovnou zapojeny:
http://www.kingbright.com/download/pdf/BL0307-50-44(V5).pdf
ExperimentaLED
Takze jsou na ...?
tys tam dal ty 4500mcd?

Jak to roste?
hYp3r
citace:
Původní příspěvek od ExperimentaLED
Takze jsou na ...?
tys tam dal ty 4500mcd?

Jak to roste?


podivej se do galerie...akorat s touhle kytkou je nejakej problem
je celkove slaba uz od zacatku a snazil jsem se ji zachranit, ale nevim nevim... :c(
ExperimentaLED
kolik tam vlastně ted tech LEDek mas??
hYp3r
180 - zatim
ExperimentaLED
hyp3r

Peknej OUTDOOR!!!
Namity nam.
Ta kyticka pod LED nic moc co?
hYp3r
citace:
Původní příspěvek od ExperimentaLED
hyp3r

Peknej OUTDOOR!!!
Namity nam.
Ta kyticka pod LED nic moc co?


Outdoor nam nekdo cornul a ty kytce se tam dari pomerne dobre, ale...

uz ty doby co vyklicila byla mrzak...mela divny listy...misto toho aby rostla 1-3-5-7 tak rostla 1-2-4 :c(

pak byla ctyri mesice venku, ale mela za tu dobu cca 10 korinku...tak jsem ji vzal domu, ze ji zkusim zachranit...ale zjistuju, ze uz to nejde...

ma tak tmave zeleny listy, ze jsem to jeste nevidel...vypada zdrave, ale neroste...
Jirka P.
2hYp3r: no cumim jak pero z gauca - pestovat pod ledkama by me fuckt nenapadlo, ale uz delsi dobu premyslim o pestirne a asi do ledek pudu!! moc se mi libi spotreba, vyzarene teplo i tvym kytkam se celkem dari - K+4U
jumi
2 hYp3r jak si připojil ten teploměr a phměr ke compu? Pořád ti neroste kytička?Možná je to spektrum moc úzký třeba by to chtělo vic druhů diod třeba 660 nm,640nm,620 ...Včera sem si oědnal první diody taky si to zkusim.
JungleMan
To: hYp3r-myslim,ze to byla blbost dawat pod to takowouhle mrsku. dej kwalitni rizek at je widet co to opravdu umi..
a otazka-budes jeste pridawat naky panely? drzim palce JM
PiosOne
hyp3r: četl jsem teď něco o vysocesvítivých LEDkách, který se používají do světel aut. mají je dělat ve všech 3 barvách (RGB) a taky bílé. s těma by to mohlo být ještě yajímavější (otázka ale samozdřejmě je, kolik jedna taková LEDka stojí).
Deda Mraz
PiosOne: autoledky už se tu řešily, mrkni do Denova threadu. Rovněž už tu bylo řečeno, že bílé LED nejsou pro účely pěstování nejideálnější, zdaleka lepší efekt má kombinace červených a modrých LEDek, které podle výsledků experimentů NASA zcela postačují pro pěstování rostlin pod náhradním osvětlením. Bílá LED totiž vyzařuje část světla ve vlnových délkách, které fotosynteticky aktivní rostliny vůbec nezajímá (tyto vlnové délky nejsou absorbovány žádným z pigmentů přítomných v rostlinách).

pOlOus: myslím, že bys musel obejít mnoho vrakovišť, než by jsi nashromáždil stovky diod potřebných pro jakéstakés pěstění. V jednom brzdovém světle jich je od deseti do třiceti a rozhodně se málokdy vidí, že by bylo prasklé krycí plexi nebo něco podobného, co by jeho cenu (která se běžně pohybuje kolem dvou set) dramaticky snížilo (aby tento způsob nákupu byl výhodnější než nákup nových diod). V ostatních brzdových světlech a rovněž v některých starších typech 3. brzdových svítilen (to je to světlo, které bývá ve většině případů namontované z vnitřku vozu na zadní sklo) jsou pak použity wolframové žárovičky, které nás vůbec nezajímají :( Takže tudy asi cesta nevede...
PiosOne
jasně, ty bílý LEDky jsou naprd, ale mají se dělat i v červené a modré a to už je hodně zajímavé (zvláště při jejich svítivosti)
no sledujem to tu asi tak tri dni a davam si to cele do kopi, vzal som mudre knizky a prisiel som na to ze zabudate na velmi dolezitu zlozku svetelneho ziarenia ktora neovplivnuje fotosintezu priamo ale nepriamo jedna sa o ziarenie medzy 281- 315 nm. Fyziologicky ucinok je - velke formativne ucinky a velky vplyv na fyziologicke procesy podmienujuce niektore biosyntezy. cize nedodavate uplne potrebne spektrum pre zdravy vyvin rastliny. no ak by ste niekto pochyboval ze tu taram tak pre istotu vam sem hodim jednu tabulku z knihy - fyziologia rastlin : ucinok ziarenia na rastliny. Skener nemam tak to musim pisat ..... :(
druh ziarenia - interval vlnovych - absorpcia - fyziologicky
dlzok v rastlinach ucinok

ultrafialove
280nm- protoplast-pri vacsich davkach zhubny ucinok

281-315 - protoplast - velke formativne ucinky, vel. vplyv na fyziologicke procesi, podmienujuce niektore biosintézy.

fotosynteticky aktyvne ziarenie FAR

401-510 nm- mohutne chlorofilom a karotenoidmy - veke formativne ucinky
511-610 nm -slabe- mala ucinnost vo fotosinteze male form. ucinky

611-720 nm -mohutne chlorofilom- velka ucinnost vo fotosynteze, ucinok vo fotoperiodizme

infracervene

721 -1000 nm - nepatrne - podmienuje predlzovaci rast

1000nm- vodou, ktoru obsahuju pletiva - nema specificky vyznam meni sa na tepelnu energiu bez podstatneho vplyvu na biochemicke procesi.



mno stoho my vyplyva ze najvhodnejsia konbinacia led diod by bola:
281- 315 nm 6 ks
401 - 510 nm 12 ks
611 - 720 nm 34 ks

teda to je len moja teoria nepodlozena faktami z praxe, ale ked som si pozeral zlozenie svetelneho spektra ktore prenika na zemsky povrch k raslitnam tak mi vysiel tento pomer.
7% je ultrafialove stoho je 1% max s vlnovou dlzkov 280 nm a 6% je 281-315nm = 6 ks led diod

46% je ziarenie FAR- 400- 750 nm podla tabulky ovplivnuju najviac fotosintezu dve vlnove dlzky - 401 - 510 nm prijma chlorofilom B
a ziarenie 611- 720 nm prijma chlorofilom A. pomer k chlorofilu a-3:1-b.
stoho vypliva pomer 12 ks 401-510nm ku 32 ks 611-720 nm.

47% je infracervene ziarenie to ma nepatrny vplyv na rastlin cize nie je potrebne dosvecovat v tychto vlnovych dlzkach.

ak ste niekde nasli nejaku chybu tak prosim upozornite ma mam taky dojem ze sa do ledie coskoro pustim teoreticky by to mohlo fungovat, ale to je len cisto teoria :))
zhanam ledky ako blazon :))
hYp3r
he he dobre popsany...
pristi panel zkusim zapojit podle tohodle navodu...

Treba se dobereme k tomu spravnymu pomeru diod. :c)
maxo
paradicka...
no poviem vam, bavi ma citat tento thread, je to take napinave, paci sa mi tento experiment pojdem potom pozret ci je tu este nejaky thread o tomto..

obdivujem vas, ale nakoniec nie kazdy sme na vsetko, a tak mne nic ine nezostava, len cakat na blizsie info, ktore dospejete, lebo teraz to Unregistered zakoncil trochu nerozhodne, a stale sa nevie co a ako.. ale velmi vam drzim palce..
jak to tu uz padlo, naozaj to tu vyzera tak, ze vysoka skola je nic oproti tomuto..
no tiez by som si chcel spravit LED pestirnu..
len mi nejde dohlavy hyper, neni ta chladnicka mala? alebo to vsetky rastlinky pestovane in su take nizke? hmmm
jumi
Mam červeny diody a zářivku doufam že coolwhite a myslim že rostou.funguje to teprve tři dny takže brzo dělat závěry.sehnat všechny vlnový dýlky diod se mi zdá nadlldskej úkol zářivky maj všude.
PiosOne
darlor: nápad to není špatný, ale vlastní realizace a následná údržba (jak systému osvětlení, tak kytí) potom bude příliš komplikovaná (dávat extremní pozor, abych nepoškodil kytí nebo napájecí dráty. navíc kytí by vypadala jako na kapačkách :D
n1cer
chtelo by to nejake fotky jak to pod tema LEDkama roste :)) uz dloooouho nic nebylo jestli se nepletu :D dik
Ant
Jooo vypadá to přesvěčivě ale vážně popiš a nejlépe ještě vyfoť tu kytičku a průběh růstu a květu :) ..... díky za brzké vyřízení žádosti :D

Jinak mě to vcelku přesvědčilo :)
hYp3r
omlouvam se, ze jsem delsi dobu nedal zadny info, ale v podstate nebylo co psat....
fotak taky neni momentalne k dispozici :c(

takze to alespon popisu slovy...

nekdy okolo 25.10. jsem zasadil 3 seminka (white skunk, sweet purple a mazar), kdyz jsem se vratil z hulandska (tak uz jim vylezly prvni listky...
bubler jsem zrusil a nechavam to rust v hline, ale zjistuju, ze jsem asi udelal chybu...
jeste do konce tohoto tydne jim budu svitit na rust
mazar ma sice uz "idealni velikost" na prepnuti na kvet (cca 30-35 cm), ale ty dve zbyvajici maji asi 15 cm

bohuzel nejsou momentalne (u koho jo pred vanocema) penize a tak kytickam nemuzu udelat radost a koupit jim jeste dalsi LEDky a proto jim zatim na kvet pomuzu 70W sodikem.

nechci nikomu kazit iluze, ale jestli od LEDek ceka nejaky zazraky tak ma smulu...mazar je primo pod LED a je na nem videt, ze roste docela rychle (nejsou to takovy denni prirustky v radech cm jako pod sodikem), ale k tomu aby to nahradilo poradnou lampu by jich bylo potreba minimalne 600 - 1000

zkusim nekde vysomrovat fotak a hodim sem nejaky fotoz

2 Darlor > mno nevim, nevim jak chces ty obojky delat...ale je fakt, ze by bylo dobry na kytky svitit i z boku a zespodu...
bioafgan
podla mna to urcite nebude fungovat. Nie su totizto naplnene ziadnym plynom, pre nas uzitocnym.
hYp3r
citace:
Původní příspěvek od bioafgan
podla mna to urcite nebude fungovat. Nie su totizto naplnene ziadnym plynom, pre nas uzitocnym.


plynem? na co potrebujes plyn?
leda, ze by jsi si ho chtel pustit, ale od ty doby co vymenili svitiplyn za zemni se ani otravit nemuzes :c)
pozor na to zemni plyn boucha...neotravuje :c)

jde preci o barevny spektrum
lSlUlPl
Cau lidi jestli nekoho jeste zajma jak to jde pod diodama tak jsem tady zacal delat fotoserial http://grower.cz/forum/showthre...=&threadid=9489 obcas to refreshnete
lindemannos
čau tak sem něco takovýho začal taky dělat... pozdějc podám důkldnější fota a názory
lindemannos
tak sem se do toho dal taky.. posílám pár foteček.. ale total testy zjistim až na další kytce byl sem nucenej po sodíku dát zářivky a ted už ani zářivky tak musim skusit TY DIODY naštěstí sem elektrikář ak sem vše zdárně vyřešil...
attaker
ja len cumim co sa da....
hany
nedavno sem videl zarivku, ktera byla stocena do kruhu, a dokonce ji meli asi ve trech prumerech.

nebyl by to nahodou whodnej doplnek na pesteni ???
Deda Mraz
Ne víc, než jím je normální lineární zářivková trubice... Stočená je totiž jen z čistě estetických důvodů (je primárně určena do otevřených svítidel typu kuchyňského lustru). Nevýhodu oproti klasickým zářivkám naopak nalézt lze, a sice menší možnost výběru barevného spektra.
czyzo
Co to je za kravinu bej tebou tak to zabalim dokovať si neutratil za tadystu ptákovinu prachy 1.vyské poř. náklady 2.nizkej poměr vyk/lum 3.potrebné rezistory to taky žere 4. porebné trafo to taky má učinost 65-85 0/0 5. je to studené světlo a cimdáltim studenějsí tim míń se podobá slunečnímu 6. a myslim ze nevimyslís zadnej průlom in-dor určitě když by to bylo ok. tak by se to už dávno používalo a pokt si myslíš že příseš na novej super zpusob in-dor tak ti přju hodně štěstí.-))
Deda Mraz
czyzo: opravdu se mi líbí, jak všechna svá tvrzení dokládáš, je vidět, že jsi opravdu v této problematice erudovaný... ;-/

S vysokými počátečními investicemi jsi to sice trefil, ale hned tvůj druhý výrok je mylný. V katalozích LED sice nebývá světelný tok uváděn, nicméně pouhou logickou úvahou dospěješ k následujícm skutečnostem: Předně těžko lze věřit tomu, že by se NASA zabývala energeticky neefektivními zdroji světla, když ve vesmíru se počítá každý watt. To jen tak na okraj, pokud by tě má následující argumentace nepřesvědčila. Nuže vycházejme z toho, že 1 LED má něco kolem 10 lm světelného toku (s touto hodnotou jsem se setkal nejčastěji, je však pravděpodobné, že vzhledem k překotnému vývoji LED je tato hodnota dnes již vyšší), to je měrný světelný výkon rovný 100lm/1W. Možná namítneš, že u sodíkových výbojek se dosahuje až 150lm/W, ale je třeba si uvědomit, že v případě LED se bavíme o 100% FAR (fotosynteticky aktivním záření), což o sodíku rozhodně říci nelze. Ve skutečnosti se FAR složka světla sodíkové výbojky přibližuje v nejlepším případě necelé polovině vyzářeného světla. Dále je třeba vypíchnout i fakt, že ne všechny vlnové délky fotosynteticky aktivního záření se vyznačují stejnou účinností ve vztahu k fotosyntéze. Přímo naopak, některé vlnové délky jsou několikanásobně účinnější než jiné. To lze stručně vyjádřit tak, že nejúčinnější je světlo s vlnovou délkou kolem 660nm v červené a zhruba 430nm v modré části spektra. Křivka fotosyntetické účinnosti na grafu vlnových délek pak kolem těchto hodnot prudce klesá, což jen dokresluje, jak malo účinným zdrojem světla pro fotosyntézu rostlin jsou širokospektrální světelné zdroje určené původně pro lidské oko.
A nakonec, pokud považuješ tepelné záření samotného světelného zdroje za nezbytnou podmínku k úspěšnému růstu zelených rostlin, jen to ilustruje omezenost tvých znalostí, nic ve zlém.

Takže pro ostatní, to, co napsal czyzo platí jen a pouze v jeho vlastním imaginárním světě a rozhodně to nelze v réalně-fyzikální rovině považovat za pravdivé tvrzení.
winc
hele hYp3ere na aby tě to odradilo od tak skvělího záměru!!!!
Osobně bych do toho šel taky.Nemám s indoorem žádný zkušenosti ale jelikož se kolem miho outdoru začíná pohybovat nebezpečně moc lidí přemejšlím vážně o Indooru.Prachy v tomto směru nehrajou roly (first investice ledky atak.)Ale jelikož nnemam žadnou zkušenost budu muset počkat jak to de abych to autoři promiou "obšlahnul" + neakej vlastní nápad.Jinak v tom vidím velkou budoucnost.A hlavně je to na 12 voltu a to je moje oblíbené napětí.

Fandím !!!!!
thcTeamProduc
Chtěl bych se zeptat sici čísla hrajou k tvojí straně (Deda Mraz)
ale, praxe je vždy jiná už si viděl úrodu vyhnanou led a pokut jo byl výtěžek jako u Na Výbojek a jaká kvalita!!(Čísla nejsou vše!!!!!!!!)
thcTeamProduc
Ale, přeju hodně štěsti a doufám že ti povede vypěstovat superzabijáka:-))))))))))
Deda Mraz
No popravdě moc jsem toho v praxi neviděl, něco málo na OG, pak tady hYp3rovu kytku a ještě třeba ISIUIPI má LED pěstírnu a nebo třeba tohle, ale nevím, kolik ten maník měl diod. Zato jsem viděl v praxi samotné vysocesvítivé LED a nepochybuji, že ve větším počtu se pod tím dá pěstovat. Vždyť jedna taková LED... 0,1W příkonu a v pohodě si s tím ve tmě posvítím, téměř jako s baterkou. Když si představím ten šajn z takových, řekněme, pěti set nebo tisíce vysocesvítivých LED...no prostě tomu fakt věřím. Jo a taky ta NASA to zkoušela a vyhodnotila to jako perspektivní...
thcTeamProduc
Asi máš pravdu:-))


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma