Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 11.09.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Měli u sebe i marihuanu
Region - Frýdecko - Místecko | 9.9.2003 | rubrika: Události | strana: 5 | autor: (sru)

JABLUNKOV - Čáru přes rozpočet udělali strážníci dvěma mladíkům v Jablunkově. Při namátkové kontrole u nich našli marihuanu.

Z důvodu zvýšeného počtu krádeží horských kol zahájila Městská policie v Jablunkově preventivní kontroly. "Porovnávali jsme databázi s výrobními čísly a typy kol. Při jedné takovéto kontrole jsme v sobotu vpodvečer v Lesní ulici narazili na dva mladíky. U patnáctiletého K. J. z Jablunkova jsme našli v brašně několik igelitových sáčků se sušenou marihuanou," podivoval se ředitel Městské policie v Jablunkově Pavel Kufa. Když se jich ochránci pořádku zeptali, kde ke droze přišli, odpověděli, že ji našli na soutoku řek. "Protože se pravděpodobně dopustili trestného činu, předali jsme tento případ k došetření republikové policii," doplnil Kufa.
________________________________________________________________________

V Ostravě postihují pěstitele a prodejce marihuany
Frekvence 1 | 10.9.2003 | 12:00 | pořad: Zprávy

Alena PALATKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ostravští policisté obviňují pěstitele a prodejce marihuany. Při akci s krycím názvem Rola se specialistům ze zvláštního týmu Toxi podařilo zajistit taky dvanáct kilogramů rostlin marihuany z letošní sklizně. Třiadvacetiletému muži a jeho o rok staršímu komplici teď hrozí až deset let vězení.
________________________________________________________________________

Policisté obvinili muže, kteří pěstovali a prodávali marihuanu
Zpravodajství ČTK | 10.9.2003 | 10:40 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: DVC

OSTRAVA 10. září (ČTK) - Ostravští policisté zadrželi a obvinili dva muže, kteří pěstovali a prodávali marihuanu. Při akci s krycím názvem "Rola" se specialistům ze zvláštního týmu Toxi podařilo zajistit také 12 kilogramů ještě neusušených rostlin marihuany z letošní sklizně.

"Zadrželi jsme je jen několik okamžiků poté, co sklidili úrodu z jednoho utajeného políčka," řekla dnes ČTK Alena Kudělová z ostravské policie.

Třiadvacetiletého muže a jeho o rok staršího komplice policisté obvinili z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie.

Rostliny kriminalisté objevili při domovních prohlídkách v Porubě a Martinově. Podle dosavadních výsledků vyšetřování je obvinění pěstovali na pěti různých místech v okolí Ostravy a na Opavsku. "Pokud se dostanou před soud, mohou ve vězení strávit až deset let," uzavřela Kudělová.

David Moravec kar
________________________________________________________________________

Policie sklidila marihuanu, pěstitelům hrozí vězení
Mladá fronta DNES | 11.9.2003 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 1 | autor: (msl)

Ostrava - Za marihuanu nyní hrozí dvěma mladíkům z Ostravy až deset let vězení. Jejich sklizeň totiž objevila policie.
Policisté u mladíků našli čtyři kilogramy zelených rostlin v bytě a na políčcích ještě dalších osm kilogramů. Čtyřiadvacetiletý muž a jeho o rok mladší společník jsou obžalováni ze šíření toxikomanie a nedovolené výroby omamných látek.
„Jaká skutečně bude trestní sazba, záleží na soudu,“ řekl velitel Toxi týmu ostravské policie Jiří Kopeček. „Při stanovení trestu se postupuje individuálně. U zatím netrestaných lidí sazba není vysoká. Tak to nejspíš bude i v tomhle případě.“
Končí někdy pěstitelé marihuany ve vězení? „I to se může stát, pokud mají větší trestní minulost. K marihuaně navíc někdy přistupuje pervitin a další drogy,“ vysvětlil Jiří Kopeček.
________________________________________________________________________

Policie sklidila několik políček marihuany
Právo | 11.9.2003 | rubrika: Severní Morava a Slezsko | strana: 10 | autor: (hon)

OSTRAVA - Sklizní marihuany v pěti různých lokalitách nedaleko Ostravy se ve středu pochlubili kriminalisté. Dvanáct kilogramů vzrostlých rostlin, které budou po provedení expertiz zničeny, pochází z políček v Kozmicích, Háji ve Slezsku, Plesné a Martinově. Alena Kudělová z městského ředitelství Policie ČR v Ostravě řekla, že 23letý muž z Poruby a jeho o rok starší kamarád z Martinova byli zatčeni ve chvíli, kdy s dalšími přáteli oslavovali sklizeň z jednoho ze svých políček. "Při prohlídce bytů byly zajištěny věci sloužící k užívání marihuany. V jednom z bytů byly zajištěny čtyři kilogramy zelené rostlinné hmoty v surovém stavu. Z pěti lokalit nedaleko Ostravy bylo zajištěno dalších osm kilogramů rostlin," uvedla Kudělová. Dvěma mladíkům, kteří podle policie chtěli marihuanu dále distribuovat, hrozí až deset let vězení. Policie jim sdělila obvinění z trestných činů nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie.
________________________________________________________________________

Podobných milostí jako Odložilovi dal prezident více
Mladá fronta DNES | 11.9.2003 | rubrika: Publicistika | strana: 7 | autor: MARTIN KOMÁREK

Václav Klaus dosud neudělil žádnou milost. Možná to není proto, že by byl tak krutý. Spíše se obává, že by byl kritizován stejně jako jeho předchůdce. Václav Havel milostmi nešetřil. Hlavně však pro své přátele a známé, tvrdili jeho kritici. Milost Martinu Odložilovi prezident nijak nezdůvodnil. Málokdo však pochybuje o tom, že jeho hlavním motivem byl soucit s přítelkyní Věrou Čáslavskou, která při procesu se svým synem trpěla. Milost však osudovou tragédii nezmenšila. Ještě spornější byl pardon Martě Chadimové. Další Havlova dobrá známá z disidentských let se soudila o milionové budovy na nejkrásnějších místech Prahy. Soud ji obvinil z toho, že padělala listiny, a zavřel ji na dlouhé měsíce do vazby. Chadimová chřadla, než ji vysvobodila Havlova milost. I když Havlovi příznivci vyštrachali čísla o tom, že prezident udělil méně milostí než poslední komunistický satrapa Husák, zůstanou milosti jedním z velmi sporných momentů Havlova panování. V euforii nad pádem komunismu propustil prvního ledna patnáct tisíc vězňů. Těžko to vyčítat člověku, který sám prožil v Husákových žalářích pět let. Lze to však vyčítat prezidentovi. Většina z amnestovaných totiž byli doopravdy zločinci. Ještě větší rozruch však prezident vzbudil svými osobními milostmi. (Velkými amnestiemi po prvním krachu už šetřil.) Mnozí lidé odsuzovali milosrdenství pro Martina Odložila a Martu Chadimovou, další zase pro cyklokrosařského šampiona Radomíra Šimůnka. Ten zabil v autě tři lidi a dostal nevysoký trest. Havel mu jej ještě snížil. Proč ale na tom mají být hůře ti, kteří neúmyslně někoho zabili a nejsou slavní? Havel však pomáhal v takových případech i lidem, o které se první stránky novin nezajímaly. Ba dokonce v případech mnohem ošemetnějších, než byl ten Šimůnkův. Omilostnil ženu, která v opilosti srazila a zabila autem cyklistu. Z vězení vysvobodil i tu, která zavraždila svého muže a rozřezala jeho tělo. Důvod? Muž ji psychicky a fyzicky týral. Milost uděloval vždy, když cítil, že odsouzený jednal pod nějakým těžkým tlakem. Prezident nešetřil ani politickými milostmi. Osvobodil Petra Cibulku, který ho zhanobil památným výrokem "Vašku, ty hovado, ty prase". (Tehdy byla ještě urážka prezidenta trestným činem.) Slitoval se ale i nad komunistickým generálem a polistopadovým ministrem obrany Václavíkem. Zrušil obvinění romských bratrů Tancošových, kteří fyzicky ztrestali republikánského vůdce Sládka za jeho rasistické promluvy. Zastavil i trestní stíhání mých kolegů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka, když je vyšetřovatel chybně obvinil za jejich novinářskou práci. U nepřátel drog si to zase Havel zavařil tím, že často pomáhal lidem, kteří pěstovali nebo i prodávali marihuanu, když se domníval, že trest je nepřiměřeně tvrdý. Objevily se dokonce výčitky, že právní odbor Hradu, který milosti doporučoval, s nimi kupčí. Žádné podezření se však nepotvrdilo.
________________________________________________________________________

Marihuana na lékařský předpis
Reflex | 11.9.2003 | rubrika: Reflexe | strana: 15 | autor: JIŘÍ BROŽ, AMSTERDAM, KRESBA MAREK DOUŠA

Od prvního září si v nizozemských lékárnách vážně nemocní pacienti mohou koupit na předpis alternativní prostředek k potlačení bolesti: lékařskou marihuanu - Cannabis flos.

Nizozemsko se tak stalo prvním státem na světě, kde se pacienti pěti diagnóz (rakovina, AIDS, skleróza multiplex, selhání nervového systému, které vede k chronické bolesti svalů, a Gilles de la Tourette syndrom), mohou obejít bez služeb ilegálních nebo pouze tolerovaných coffeeshopů a neformálních distributorů. Než přistoupilo k tomuto kroku, muselo pozměnit zákon o opiátech ve smyslu mezinárodní konvence Spojených národů o omamných prostředcích. Konvence totiž povoluje pěstování kanabisu, pokud je ustanoven státní úřad, jenž kontroluje dodržování všech předpisů a současně vykoupí celou úrodu od licencovaných pěstitelů. Nizozemsko má pěstitelů více než dost - marihuana postupně vytlačuje tulipány a zeleninu, ale neobjevuje se dosud v žádných statistických přehledech, protože jde o ilegální produkci. Coffeeshopy mohou legálně prodávat své směsi, ale nákup od pěstitelů je pouze tolerován. Ministerstvo zdravotnictví vybralo dva producenty, kteří se již léta pohybují v šedošedé sféře dodavatelů marihuany pro lékařské a vědecké experimenty. Od každého z nich teď vykoupí každý měsíc přibližně deset kilogramů jejich produkce ve standardní, předem domluvené kvalitě a koncentraci. Státu dodávaná marihuana musí být pěstována pouze tradiční biotechnologií bez pesticidů a další chemie. Jedním z producentů je James Burton, Američan, jenž marihuanu požívá již od dob vietnamské války a je přesvědčen o jejích léčivých účincích od okamžiku, kdy ho ochránila před rodinnou kletbou dědičného oslepnutí. Začal s vlastním pěstováním a následnou distribucí podobně postiženým krajanům, za což byl v Americe odsouzen. Po odpykání trestu se přestěhoval do Nizozemska. O druhém dodavateli dosud žádné informace na veřejnost nepronikly. Od 1. září Stichting Institute of Medical Marijuana zásobuje lékárny pětigramovými kapslemi svého SIMM 18. Pacient za ni zaplatí 44 eur, tedy skoro šestkrát víc než v coffeeshopu. Prozatím není jasné, zda některé ze zdravotních pojišťoven budou ochotny nákup marihuany hradit. Poradní sbor zdravotních pojišťoven nevidí v používání kanabisu "racionální farmaceutikum", jehož účinnost se dá vědecky prokázat, a pro to nedoporučuje svým členům zahrnout marihuanu mezi hrazené prostředky v rámci základního pojištění. Ministerstvo zdravotnictví odhaduje počet pacientů, kteří už nyní mají nárok na nákup legální marihuany, na čtyři až šest tisíc, jejich počet by ale mohl rychle vzrůst až na patnáct tisíc, a to i při zachování současného omezení. Teprve až lékařské analýzy jednoznačně stanoví, že marihuana pomáhá při potlačování bolesti i u dalších typů nemocí, bude její legální prodej rozšířen. Ministerská benevolence vyvolala kritiku především z řad alternativních sdružení, která již delší dobu distribuují marihuanu svým členům na lékařské doporučení. Ta se teď stala ilegálními. Také byla zvyklá poskytovat marihuanu i pacientům mimo státem definovaných pět kategorií. Navíc připomínají, že erární marihuana je nestydatě drahá, takže lidé, co jí ze zdravotních důvodů potře bují velké množství, stejně budou muset kupovat v coffeeshopech nebo přes poloilegální kluby.
________________________________________________________________________

Co to vidím?
Reflex | 11.9.2003 | rubrika: Labyrint kultury - BPM | strana: 56 | autor: JANA KOMÁNKOVÁ

Mír! Toleranci! Svobodu! Harmonii! A kdo ví, co všechno ještě hlásávali protagonisté rodící se taneční scény, která nyní narostla do rozměru pořádně velké diskotéky. Mělo v ní být místo pro každého. Jenže ono je to trochu jinak. Jednotlivé partičky po sobě zle pokukují, pomlouvají se a nesnášejí. Nálada nevalná podobně jako u pobledlých a nepřátelsky se tvářících hippies z dánské kolonie Christiania, jimž z volání po toleranci zbyla možnost legálně obchodovat s hašišem. Taneční scéna začíná nebezpečně připomínat otrávenost zmíněných reziduálních entit. A největší zpruzelost vyzařuje asi metropole. Nikde žádní noví DJs, každý víkend všude stejný line-up. Nedůvěra ve schopnosti mladých, již by mohli být lepší, a zapšklost vůči teenagerům, kteří se chtějí bavit a oblékat jinak než třicátníci. Proč ale ze sebe dělat v jejich očích stejné páprdy, jaké jsme my viděli ve vlasatých rockerech před patnácti lety?!
________________________________________________________________________

Policie zatkla muže a dvě ženy, kteří prodávali heroin a pervitin
Zpravodajství ČTK | 10.9.2003 | 12:55 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: STK

PRAHA 10. září (ČTK) - Policie začátkem září pozatýkala skupinu drogových dealerů, kteří v Praze a severních Čechách prodávali pervitin a hnědý heroin. "Policisté zdokumentovali trestnou činnost devětadvacetiletého muže a jeho dvou společnic a začátkem září bleskově zasáhli," sdělila dnes ČTK mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Na akci s názvem MOT se podíleli kriminalisté z odboru boje s organizovaným zločinem, z Národní protidrogové centrály a policisté z Prahy 4. Dealera policie zatkla podle Knolové v autě, které používal k rozvozu zboží. "Při domovní prohlídce u něj policisté zajistili větší množství bílé krystalické látky, kterou postoupili na příslušnou expertizu, a váhy sloužící k vážení omamných látek," uvedla Knolová.

V bytě podezřelého policisté také našli celostátně hledaného osmatřicetiletého muže, na kterého byl vydán příkaz k zatčení a dodání do vězení. Byl totiž odsouzen za obchodování s drogami.

Obě spolupachatelky kriminalisté zadrželi následně v místě jejich trvalého bydliště. Policejní rada trojici obvinil z nedovolené výroby a prodeje drog.

stk kar
________________________________________________________________________

Drogový boss schovával trestance
Večerník Praha | 11.9.2003 | rubrika: Krimi | strana: 7 | autor: LUBOŠ KAVKA

Po několikaměsíčním sledování padl do policejních rukou drogový boss se dvěma společnicemi. Skupina distribuovala hnědý heroin a pervitin v Praze a severních Čechách. Při domovní prohlídce přistihli i hledaného muže, který za drogové delikty nenastoupil za mříže.

Praha - Zablokování auta, ruce za záda, pouta. Blesková akce policejní ozbrojenců se odehrála začátkem září vulicích Prahy 8. Policisté při ní zadrželi dlouho sledovaného devětadvacetiletého drogového dealera, ke kterému zanedlouho přibyly i jeho dvě společnice. Na akci se podíleli specialisté z Odboru pro boj s organizovaným zločinem, Národní protidrogové centrály a kriminalisté z Prahy 4.
Na zákrok se připravovali několik měsíců. Akci s pracovním názvem MOT pečlivě připravili a začátkem září udeřili. "Dealera zadrželi vPraze osm vjeho motorovém vozidle tovární značky Škoda Octavia, které používal každý den k rozvozu horkého zboží," řekla Iva Knolová z pražské policejní správy.
Při následné domovní prohlídce v bytě dealera se strefili hned dvakrát. Nejenom, že objevili větší množství bílé krystalické látky, ale do rukou jim padl i celostátně hledaný, osmatřicetiletý muž. "Před časem na něj vydal soudce Obvodního soudu pro Prahu dvě příkaz k dodání do výkonu trestu pro trestnou činnost týkající se omamných a psychotropních látek,"dodala mluvčí.
Zajištěnou látku předali na expertizu. Ihned po první akci následovala další, při které policisté zadrželi vje jich bydlištích i dvě společnice, které s dealerem úzce spolupracovaly.
Policejní rada trojici obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a ze šíření toxikománie.

Specialisté z Odboru pro boj s organizovaným zločinem zadrželi dealera i s vozem, v němž rozvážel horké zboží.
Při zásahu nedostal drogový boss šanci.
Policista prohledává zadrženého dealera.
Videozáznam PČR
________________________________________________________________________

OSN vyzývá mezinárodní síly v Afghánistánu k boji proti drogám
Zpravodajství ČTK | 10.9.2003 | 21:16 | rubrika: Politika - Evropa, ES, NATO | autor: ZDP

BRUSEL 10. září (ČTK) - Spojené národy dnes vyzvaly mezinárodní síly (ISAF) v Afghánistánu, aby mezi své úkoly zahrnuly rovněž boj proti obchodu s drogami a organizovanému zločinu. Podle agentury Reuters návrh přednesl ředitel Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) Antonio Maria Costa.

"V Afghánistánu je v současnosti rozehrána velmi důležitá mocenská hra o drogy. V Afghánistánu zaznamenáváme počátky kartelizace," řekl Costa.

Šéf UNODC se nedávno vrátil z návštěvy Afghánistánu, který je největším světovým dodavatelem opia a jeho derivátu heroinu. Svůj návrh na boj proti drogám přednesl v Bruselu v sídle Severoatlantické aliance, která 11. srpna od Německa a Nizozemska převzala řízení mezinárodních sil v Afghánistánu.

NATO v úterý oznámilo, že prověří možnost rozšíření mandátu mírové mise ISAF mimo Kábul, která v současnosti čítá asi 5000 mužů.

Podle Costy stouply ceny opia po zákazu jeho produkce Talibanem desetkrát na 350 dolarů (asi 10.500 korun) za kilogram. Taliban byl odstaven od moci koncem roku 2001 vojenskou koalicí, vedenou Spojenými státy.

Výrobou 3400 tun opia v roce 2002 získali afghánští pěstitelé a překupníci kolem 2,5 miliardy dolarů (asi 70 miliard korun), což je dvakrát více, než činí mezinárodní pomoc této zbídačené zemi. "Afghánci hrají tuto drogovou mocenskou hru, vydělávají na ní miliardy, ale riziko, že budou lapeni, zatčeni nebo potrestáni, je prakticky nulová," poznamenal Costa.

zdp mik
________________________________________________________________________

Porno je dětem běžně k mání
Deník Chomutovska | 10.9.2003 | strana: 18 | autor: LENKA ŠULCOVÁ

Šíření pornografie mezi mládeží do osmnácti let je trestné, přesto si někteří školáci erotické stránky prohlížejí.
Chomutovsko - Nahota, sex a erotika, i takový výběr s sebou přináší Internet, který je dnes běžně dostupný jak dospělým, tak i dětem. Šíření pornografie mezi mládeží do osmnácti let je však trestné. Jak se tedy s možným přístupem na erotické stránky vypořádávají základní a střední školy na Chomutovsku? "Je to stejný problém jako alkohol a drogy. Bylo by naivní myslet si, že prohlížení pornostránek můžeme úplně zamezit," říká jako vždy otevřeně Miloslav Hons, ředitel Základní školy Na Příkopech v Chomutově. "Každý, kdo má na naší škole přístup na Internet, prošel testem a seznámil se s tím, jak se u počítače chovat, co smí a co ne. Absolvovali ho všichni, děti i učitelé, včetně mě samotného. Navštěvovat erotické servery je tedy samozřejmě zakázané, úplně zabránit tomu ale prostě nejde." Poslanec za KDU-ČSL Jiří Karas na důkaz toho doplňuje, že jeden z největších erotických serverů si během čtrnácti dní prohlédlo 121 uživatelů školních počítačů. "Školní počítače skutečně slouží k prohlížení pornografie. Podstatně horší ale je, že ministerstvo školství tento fakt nechává chladným," uvádí Karas. Většina škol se spoléhá na pedagogický dozor. Někteří k tomu zablokovali alespoň nejznámnější portály. "Děti nemají volný přístup na Internet, navíc je hlídáme, k tomu jsme hlavní erotické stránky zablokovali," zmínil nejčastější kombinaci prevence Petr Jiráček, ředitel 3. základní školy v Jirkově. Větší problémy dosud neřešili na Střední průmyslové škole v Kadani. "Učitelé mají oči na šťopkách a na studenty dávají pozor," řekla stručně zástupce ředitele Milena Krušinová. Podobně to vidí i Zdeněk Růžička, ředitel 4. základní školy v Klášterci nad Ohří. Pedagogové se každopádně shodují, že stejně jako v ostatních případech i tady hraje nejdůležitější roli rodina a výchova v kombinaci s prevencí.
________________________________________________________________________

Odhozených stříkaček stále přibývá, strážníci prohledávají okolí škol
Moravskoslezský deník | 10.9.2003 | rubrika: Titulní strana | strana: 1

Ostrava - Strážníci zvýšili dohled v okolí základních a mateřských škol. Důvodem není jen skutečnost, že během prvních zářijových dnů se děti kvůli své roztěkanosti mohu stát oběťmi dopravních nehod, ale také fakt, že se v okolí škol stále častěji objevují injekční stříkačky. Ty zde zůstávají po feťáckých seancích. Od začátku roku zajistili strážníci více než 600 odhozených jehel. Jen během uplynulých dvou prázdninových měsíců našli 221 stříkaček. "Nejvíce případů jsme zaznamenali v městské části Ostrava- Jih. S tímto negativním jevem se však setkáváme prakticky na celém území města,"uvedla Zuzana Larišová z ředitelství městské policie s tím, že se narkomané uchylují především do parků a odlehlých oblastí, využívají však také zastřešené zastávky městské hromadné dopravy. "Bohužel jehlu jsme objevili také na pískovišti, nacházíme je i poblíž škol a hřišt'. V souvislosti se zahájením nového školního roku věnujeme vytypovaným lokalitám zvýšenou pozornost. Další formu prevence představují přednášky, které probíhají ve středních, základních i mateřských školách. Samozřejmě, že s ohledem na věk dětí a studentů volíme rozdílnou formu besed. U těch nejmenších se nám osvědčily obrázky,"dodala Larišová. Během prvních devíti zářijových dnů strážníci našli třicet stříkaček. "Vše nasvědčuje tomu, že trend z minulých měsíců pokračuje. Vysoký počet je dán i tím, že lidé jsou všímavější a nejsou lhostejní,"řekla.
Pokračování na str. 10
Pokračování ze str. 1
Po oznámení vyjíždějí na místo speciálně vyškolení strážníci, kteří věci pomocí pinzet a kleští sbírají do kontejnerů a předávají k likvidaci. Ročně se jen v Ostravě poraní o jehly čtyřicet lidí. Infekční nemoc dosud nebyla u žádného z nich prokázána. Zůstávají však pod lékařským dohledem, aby se vyloučila možnost nákazy žloutenkou či dokonce HIV.
Foto: Stříkačky sbírají vycvičení strážníci.
FOTO ARCHIV
________________________________________________________________________

Lavinu vykrádání aut mají na svědomí závislí na droze
Liberecký kraj | 10.9.2003 | rubrika: Liberecký kraj | strana: 1 | autor: PETR NOVÁK

Ústecký kraj/Liberecký kraj - Přeplněná parkoviště u hypermarketů jsou hotovým rájem pro zloděje. Právě zde hrozí lidem nejčastěji vykradení nebo odcizení automobilu. Na území severních Čech je přitom v současnosti vykrádáno, s malou nadějí na zadržení pachatele a navrácení věcí, téměř pět set osobních automobilů měsíčně. A kdo si nejvíce obhlíží vaše auto? Narkomani! Podle policejních statistik je situace nejhorší na Teplicku, Liberecku a Ústecku. I přes veškerou snahu se policistům daří objasnit jen asi čtvrtinu všech krádeží. Pokračování na straně 3
Pokračování ze strany 1
"Zloději berou z automobilů cokoliv a bohužel velmi často jim samotní řidiči své věci doslova nabízejí. Nechávají ležet ve vozech telefony, fotoaparáty, kamery, aktovky a další věci," uvedl zástupce ředitele okresní policie v Teplicích Jaroslav Jedlička. Podle něj jsou však nejčastějším objektem krádeží autorádia. Ukradené věci pak nenechavci prodávají pod cenou v zastavárnách nebo dalším osobám. Způsoby vloupání do osobních vozů jsou podle policistů různé. "Pachatelé používají šroubováky, speciálně zabroušené nože, ale i provázky či silonová lanka," uvedl policista. Nejčastějším způsobem vniknutí do vozu je však podle Jedličky ten nejjednodušší a nejbrutálnější. "Zloděj prostě vezme kámen nebo jiný předmět a rozbije okno u auta. Ani nemusí do vozu lézt, jen se pro určenou věc natáhne a ihned zmizí," řekl Jaroslav Jedlička.
V takovém případě podle policie nepomůže majiteli ani nainstalovaný alarm. "Samozřejmě je lepší, když auto začne houkat. I při dnešní lhostejnosti lidí se někdy podaří lupiče rychle dostihnout. Imobilizéry a jiné zábrany jsou však účinné především proti samotnému odcizení vozu," uvedl vedoucí oddělení krádeží automobilů při severočeské policii Roman Dvořák. Způsobů ochrany automobilů je přitom celá řada. Počínaje alarmy, přes imobilizéry až po různé mechanické zábrany. "To je různé zamykání zpátečky, převodovek a volantů,"
sdělil Luboš Čermák z ústecké firmy ASS, montující zabezpečení do automobilů. Nejúčinnější, ale také nejdražší, je podle Čermáka systém vyhledávací, kdy je do vozu nainstalován čip, podle kterého je pak odcizený vůz lokalizován. Při krádežích motorových vozidel se nechtěnému zájmu pachatelů těší nejvíce škodovky. Ale klidní nemohou zůstat ani majitelé vozů Volkswagen, Audi, Renault či Peugeot. Odcizená auta jsou buď rozebrána na náhradní díly, nebo v krátké době mizí za hranicemi. Podle informací policie bylo v Libereckém a Ústeckém kraji odcizeno od ledna do konce července letošního roku téměř 2000 vozidel a více než 3000 jich bylo vykradeno. Policisté proto motoristy nabádají, aby ve vozech nenechávali nic na očích. "Během okamžiku zloději věci ukradnou, rychle se jich zbaví a je velmi těžké je dopadnout," doplnil Roman Dvořák ze severočeské policie. Přes zastavárny s nočním provozem či v restauracích se zboží "otočí" a zloději, převážně narkomani, během pár hodin nakupují za peníze z lupu dávky drogy.
________________________________________________________________________

Majitel plánského night klubu dostal za kuplířství podmínku
Táborské listy | 10.9.2003 | rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic | strana: 17 | autor: MARTINA HAVLŮJOVÁ

Pouze jeden nepodmíněný trest odnětí svobody udělil včera soud šesti obžalovaným z kuplířství. Tři vyvázli s tresty podmíněnými. Zbývající dva mladíci byli z řízení vyňati. Nyní jsou totiž ve vazbě pro jiný trestný čin. Tábor - Krajský soud v Táboře včera uzavřel případ kuplířství spojeného s night klubem Noblessa v Plané nad Lužnicí, kde se loni v červnu a červenci živily prostitucí dívky mladší osmnácti let a dokonce tu pracovaly i dvě mladší patnácti let. Obžaloba vinila nejen majitele podniku, ale i další zainteresované, že sháněli a k prostituci svedli nezletilé dívky a z poskytování sexuálních služeb pak kořistili. Přestože šestici obviněných hrozil trest odnětí svobody až na patnáct let, dvouletý trest si za mřížemi odpyká pouze Ladislav V. (1982). Jak včera zdůvodnil předseda senátu Jiří Bernát, nepodmíněný trest uložil mladíkovi proto, že je nyní ve zkušební lhůtě podmíněného trestu za jiný delikt. Majitel klubu Jiří K. (1975) vyvázl se třemi roky podmíněně odloženými na zkušební dobu čtyř let a peněžitým trestem padesát tisíc korun. Obdobně dopadl i barman Zdeněk S. (1977), který byl potrestán 2,5 lety podmíněně odloženými na tři roky a finančním postihem ve výši dvacet tisíc. Tomu soud k trestnému činu kuplířství přičetl i držení omamných a psychotropních látek a jedů. Bylo u něho totiž nalezeno větší než malé množství marihuany. Poslední z obžalovaných Marta H. (1972), matka tří dětí, si trest odpyká rovněž na svobodě. Byla odsouzena ke 2,5 letům se zkušební dobou tří let. "Kuplířství je velmi odporný delikt. Při posuzování jsme vzali v úvahu i fakt, že se vše dělo pod dozorem policie a v podniku se nezasáhlo včas," uvedl včera Jiří Bernát. Všichni včetně státního zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.
________________________________________________________________________

Afghánistán: Ke stabilitě daleko
ATM. Armádní technický magazín | 11.9.2003 | rubrika: Země, o které se mluví | strana: 16 | autor: daš

I když od pádu Talibanu uplynuly téměř dva roky, o Afghánistánu jako stabilizující se zemi se nedá prakticky hovořit. Spíše naopak. Útoky radikální protikábulské opozice sílí a boj s nimi stojí spojenecké jednotky čím dál větší úsilí.

Opoziční síly mají jediný cíl - zbavit Afghánistán cizího vlivu. Není proto divu, že jejich útoky jsou vedeny převážně proti americkým vojákům a jejich základnám. Nepřímo pak jsou tyto útoky namířeny proti prozatímnímu prezidentovi Hamídu Karzáímu, jehož moc s přítomností cizích vojsk stojí a padá. "Vyženeme Američany, stejně jako jsme vyhnali Sověty," definoval cíle svých mužů předák opozičních bojovníků Gulbuddín Hekmatjár. Ten byl během sovětské okupace jedním z nejvýraznějších velitelů. Karzáí se stal prezidentem po pádu talibanského režimu; v červnu 2002 jej ve funkci potvrdilo shromáždění všech kmenových vůdců, tzv. Velká Džirga. Jeho mandát skončí příští rok v červnu, kdy by se měly konat všeobecné volby. Právě k nim by měl Karzáí zemi dovést. Jeho postavení je však velmi složité. Prezidentova moc de facto končí nedaleko za hranicemi hlavního města Kábulu a to hlavně díky přítomnosti mezinárodních stabilizačních sil ISAF (od poloviny srpna jim velí NATO). Zbytek země víceméně autonomně spravují regionální velitelé. Kromě mise ISAF působí v Afghánistánu asi desetitisícový kontingent převážně amerických jednotek protiteroristické koalice.

Útoky bez rizika

Podle expertů tvoří nejradikálnější opozici zbytky Talibanu a sítě Al-Kajda. Při útocích na americké základny přitom používají tyto guerilly standardní taktiku nepříliš riskantních operací - rakety většinou odpalují z protilehlých kopců, v noci, navíc s použitím časovacího zařízení. Je nutné říci, že jimi odpalované 107 a 122mm rakety s dostřelem 8 - 9 km nejsou příliš přesné. Několik amerických vojáků však již při těchto útocích zahynulo. Bojovníci se rovněž nebojí napadat příslušníky speciálních sil či zaminovávat cesty. Co je však horší - neváhají útočit ani na cizince-civilisty. Zřejmě nejznámějším případem je březnová vražda pracovníka Mezinárodního červeného kříže Ricarda Mungui. Toho o zbrojenci popravili před očima jeho afghánských spolupracovníků. Během následujících týdnů poté začaly nejrůznější nevládní organizace stahovat z území Afghánistánu své lidi. Redukce humanitárních programů zvlášť v chudých oblastech jihovýchodního Afghánistánu může mít pro bezpečnost Afghánistánu zcela zásadní vliv. Bez viditelné pomoci tamní Paštunové zanevřou na Kábul a spíše se budou přidávat na stranu opozice.

Pákistánská spojka

Většina útoků opozičních sil probíhá na jihu, jihovýchodě a východě země, podél hornaté a těžko přístupné afghánsko-pakistánské hranice, přes kterou se táhne z Afghánistánu do Pákistánu pás obydlený paštunským etnikem. To tvoří v obou zemích rozhodující většinu. V této souvislosti je nutné připomenout, že hnutí Taliban vzniklo na území Pákistánu v místních náboženských školách (madrasách) a byla to pakistánská tajná služba ISI, která pomáhala Taliban v Afghánistánu instalovat. Mezi oběma zeměmi fungovalo až do zahájení náletů na Afghánistán strategické partnerství. I když po zahájení operace Trvalá svoboda byly pákistánské bezpečnostní služby pročištěny, panuje i nyní podezření, že některé aktivity afghánské opozice mají s ISI nějaké spojení. Pokud ne se současnými strukturami, tak s těmi bývalými. Kontakty s nimi je velmi dobře znám právě Hekmatjár, rovněž Paštun ze severního Kundúzu. Byla to ISI, která mu během osmdesátých let pomáhala vytvářet jeho stranu Hizb-I-Islamí (HIA). Tato strana byla během sovětské okupace nejsilnější frakcí mudžáhidů - sdružovala velitele ze všech 32 afghánských provincií. Hekmatjár je proto považován za velmi zkušeného hráče na afghánské scéně. Experti jej charakterizují jako charismatického a ambiciózního muže, který své schopnosti již několikrát prokázal - například spoluúčastí na několika pokusech o vojenský převrat (1974, 1975, 1990, 1992). Kromě ISI má navíc kontakty na pakistánskou náboženskou stranou Jama´at-i-Islami a jejího vůdce (rovněž Paštuna) Qazi Hussaina Ahmeda. O tom, že tento muž představuje pro bezpečnost a stabilitu Afghánistánu velkou hrozbu, svědčí skutečnost, že se jej loni v květnu pokusila CIA zlikvidovat. Měl se stát obětí střely Hellfire vystřelené z bezpilotního letounu Predator.

Čisticí operace

V oblastech, kde se opoziční jednotky vyskytují, neustále probíhají operace vojáků protiteroristické koalice, jejichž cílem je území od radikálů očistit. Při posledním podobném zátahu ve druhé polovině srpna bylo podle dostupných informací usmrceno čtrnáct bojovníků Talibanu. Další známé operace nesly například jména "Desert Lion", "Viper" či "Valiant strike". Místní lidé se proti těmto akcím celkem otevřeně staví. Vojáci totiž během své činnosti užívají i praktiky, které zcela odporují všem místním tradicím - vstupují do obydlí a prohledávají ženy. Právě tyto skutečnosti se stávají dobrou záminkou pro nejrůznější propagandistické akce. Hovoří se o tom, že v některých oblastech se vyskytují letáky zobrazující americké vojáky, kteří znásilňují místní ženy. Velitelé na to reagují tak, že do podobných akcí nasazují pouze ženy. Není však znáno, do jaké míry je toto opatření efektivní.

ANA - možné řešení

Jedinou cestou, která by mohla hlasy volající po vyhnání cizinců utišit, je urychlené dobudování Afghánské národní armády (ANA). Pokud by Kábul disponoval dostatečnou vojenskou silou, která by si dokázala poradit s nejrůznějšími odbojnými skupinami, mohlo by postupně docházet k odchodu zahraničních vojsk. Tempo budování ANA je však pomalejší, než se původně očekávalo. Na vině byly jednak počáteční neúspěchy při budování regionálních rekrutačních center a jednak malá ochota lídrů vzdát se svých jednotek. V úvodu se na zpomalení tempa rovněž paradoxně podepsala neochota ministerstva obrany dát novým vojákům zbraně. Tádžikům, kteří ministerstvo obrany ovládají, se totiž účast USA na budování této armády příliš nelíbila. Na sklonku roku 2002 byly připraveny tyto jednotky: 1. prapor ANA (výcvik zajišťovali Američané), 2. prapor ANA (pod francouzským vedením) a 1. prapor Afghánské národní gardy (výcvik probíhal pod vedením sil ISAF). Výstavba armády je rovněž jednou z cest, která by mohla napomoci k odzbrojení oddílů regionálních lídrů. Karzáí si tuto oblast pro tento rok určil jako prioritu - jeho lidé doufají, že během tří let by se jim mělo podařit odzbrojit až sto tisíc bojovníků. V tomto roce byl pod záštitou OSN zahájen program ANBP (Afghanistan´s New Beginnings Programme). V jeho rámci se bojovník rozhodne buď vstoupit do pravidelné národní armády, nebo jít do rekvalifikačního kurzu, který jej připraví na civilní zaměstnání. Tento program financuje Japonsko, v menší míře pak Kanada a Velká Británie.

Foto: U.S. Navy Prameny: Janes's Intelligence Review 10/2002, 5/2003, BBC

Jak zajistit bezpečnost Afghánistánu?

1. Urychlení hospodářské pomoci

Zrychlení finančních přísunů zvenčí umožní rychlé zahájení dalších projektů rekonstrukce země (např. výstavba nové silniční sítě). Tyto projekty by mohly jednak postupně snižovat nezaměstnanost a jednak by Afgháncům ukázaly, že to mezinárodní společenství s pomocí Afghánistánu myslí vážně. V této oblasti vypadá situace slibně. Americký prezident George W. Bush nedávno Afghánistánu přislíbil další miliardu dolarů.

2. Budování armády

Pokud něco Karzáímu opravdu chybí, tak je to silná armáda. Zatím je situace taková, že mnohý regionální velitel disponuje mnohem větším počtem mužů, než kolik jich má k dispozici centrální vláda. Budování Afghánské národní armády (ANA - Afghan National Army) neprobíhá podle plánu. ANA má být plně bojeschopná v roce 2009.

3. Omezení produkce drog

Třetím bezpečnostním rizikem pro Afghánistán je produkce narkotik. Ta po pádu Talibanu zaznamenala mohutný rozvoj. Příjmy z prodeje drog posilují pozici regionálních lídrů.

4. Podíl etnik na moci

Afghánistán je mnohonárodnostní země. 45 % obyvatelstva tvoří Paštunové, 30 % Tádžici, 10 % Hazárové a 5 % Uzbekové. Experti proto soudí, že pokud má v zemi dobře fungovat nějaká centrální vláda, je třeba najít způsob, kterak mezi jednotlivé národnosti rozdělit moc. Již nyní je zdrojem napětí přílišná moc Tádžiků. Proti jsou hlavně zástupci Paštunů, kteří se považují za přirozeného hegemona země (a také jím již po několik století jsou). Tádžici nyní ovládají důležité vládní posty včetně ministerstva obrany. K moci se dostali kvůli svému podílu na pádu Talibanu.

Pramen: JIR

Karzáí nezůstane, soudí expert

Afghánský prezident Hamíd Karzáí zřejmě při volbách v roce 2004 skončí. Mezi obyvatelstvem totiž nemá dostatečnou autoritu. Tohoto názoru je alespoň Jaroslav Bureš z pražského Ústavu mezinárodních vztahů. "Karzáí vládne s Američany v zádech. To mu Afghánci neodpustí," říká Bureš. "Nový vůdce musí vzejít zevnitř," dodává. Podle jeho slov se však stejně žádnému prezidentovi nikdy nepodaří zemi zcela sjednotit. "Afghánistán tvoří velké množství etnik, které v danou chvíli nemá co spojit. Situace je o to horší, že země je po desetiletích válek rozdrobená, moc v jednotlivých oblastech drží regionální vůdci disponující autonomně fungující ekonomikou a nezřídkakdy i armádou. Bureš nicméně souhlasí s tím, že pozici a prestiž Kábulu jako centra může výrazně posílit dobudování armády. To je podle něj klíčové i proto, aby zemi mohli co možná nejrychleji opustit zahraniční vojáci.

Výbušná místa podél pákistánské hranice

Východ: Provincie Kunar: okolí hlavního města oblasti Asadabádu, údolí Darrah-e-Pech poblíž města Asmar.

Jihovýchod: Provincie Paktía: město Chóst, hory v okolí města Gardéz. Provincie Paktika: okolí amerických základen Urgun a Shkin.

Jih: Provincie Kandahár a Helmand: hraniční zóna s Pákistánem, zejména okolí města Spin Buldak. Výbušná oblast se táhne na sever do pohoří Adi Ghar, západně pak končí na hranici provincie Helmand.

Pramen: JIR

Foto - E-3 "Sentry" pří hlídkovém letu nad Afghánistánem.
Foto - Moc Kábulu by upevnilo rychlé dobudování Afghánské národní armády ANA.
Foto - Prostřednictvím BZP Predator se CIA pokusila zneškodnit Gulbuddína Hekmatjára.
Foto - Voják připravuje na zničení zabavenou munici.
Foto - Příslušník námořní pěchoty na vozidle LAV vyjíždí na patrolu.
Tak nějak se mi nezdá, že by to tyhle všichni zadržený chtěli "distribuovat dál". Myslim si, že cajti si musej na každýho něco najít, a tak mu přišijou i tu distribuci. Kurvy. Tohle se MUSÍ změnit!!!
deno
to by se změnit rozhodně mělo.. heh.. ale jak :( Dokud v politice nebude převaha growerů, tak neni šance - lede zdrhnout do hulandu
deno
BohouR rulez!! fuck the system!!!! :D


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma