Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 09.09.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
MZV: Žádost o milost pro Pavlíčka odešla, má ji kancelář Putina
Zpravodajství ČTK | 8.9.2003 | 17:33 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: LP

PRAHA 8. září (ČTK) - České ministerstvo zahraničí již do Ruska zaslalo žádost o milost pro českého občana Pavla Pavlíčka, který byl letos v červenci odsouzen v Moskvě k 19 měsícům odnětí svobody za pašování necelého gramu hašiše. Mluvčí ministerstva Vít Kolář dnes ČTK řekl, že žádost obdržela minutý týden kancelář pro udělování milostí ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Do Moskvy odešla s veškerými dokumenty včetně vyjádření exprezidenta Václava Havla," uvedl mluvčí.

Podle moskevského advokáta Alexeje Zavgorodnije se Pavlíček nedopustil trestného činu na území Ruské federace. Odsouzením podle advokáta byly porušeny ruské zákony i justiční praxe. Rozsudek není právoplatný, míní.

Stejného názoru je i český Spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun. Jeho předseda John Bok nedávno ČTK řekl, že v tomto případě byla patrně porušena mezinárodní práva. Pavlíček neměl být podle něj v Rusku vůbec souzen. Bok podotkl, že mladý muž byl zadržen v tranzitním prostoru, vůbec do Ruska nemířil, neboť neměl vstupní vízum. Cestoval z Indie do Prahy.

Šestadvacetiletý Pavlíček byl zadržen 25. dubna na letišti v Moskvě, kam přiletěl z indického hlavního města Dillí a odkud chtěl pokračovat domů. Při celní kontrole celníci v jeho zavazadle nalezli 95 setin gramu hašiše. Pavlíček prý drogu dostal v Indii, schoval si ji na památku a před odletem si neuvědomil, že ji má v batohu. V celním prohlášení uvedl, že žádnou drogu nemá, což proti němu bylo použito u soudu.

Lucie Petrová mal
________________________________________________________________________

Marihuanu pěstoval doma ve skleníku
Českobudějovické listy | 8.9.2003 | rubrika: Vaše strana - posláno z Českých Budějovic | strana: 12 | autor: pol

Č. Budějovice - Jihočeští policisté začali v pátek šetřit dva případy podezření z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. 26letý mladík z krajského města podle dosavadních zjištění vypěstoval v létě na balkóně svého bytu v sedmém patře tři kusy konopí setého o celkové hmotnosti 79 gramů suché drti. V Prachaticích je stíhán 32letý muž, podezřelý z toho, že pěstoval ve skleníku a na zahradě 69 rostlin konopí. Jak uvedl, chtěl je po dozrání použít pro vlastní potřebu. pol )
________________________________________________________________________

Protidrogový maraton skončil
Deník Lučan | 8.9.2003 | strana: 18 | autor: VLASTIMIL ŠPALEK

Praha, Louny - Minulý týden skončil Cyklomaraton za Českou republiku bez drog 2003. Akce proti drogám vyvrcholila předáním poselství cyklistů představitelům města Břeclav, které bylo jako poslední navštívené město na trase dlouhé skoro 700 km. Její účastníci projeli také Lounskem. Cílem Cyklomaratonu za Českou republiku bez drog 2003, který pořádal protidrogový projekt Scientologické církve - Řekni ne drogám, řekni ano životu - bylo upozornit širokou veřejnost na problém drog v naší společnosti a informovat o škodlivosti drog a jejich účincích, zejména vstupní drogy marihuany a přenést toto poselství na představitele měst na trase. Cyklomaraton za Českou republiku bez drog 2003 odstartoval ze severu Čech z Petrovic (hraničního přechodu se SRN) v neděli 31. srpna 2003. Dále pokračoval přes města Ústí nad Labem, Teplice, Most, Chomutov, Louny, Kladno, Praha, Kolín, Hradec Králové, Pardubice, Chrudim, Havlíčkův Brod, Jihlavu a Brno. Zakončen byl podle plánu v Břeclavi ve středu 3. září 2003. Celou trasu, která měřila skoro 700 kilometrů, urazil tým tří cyklistů za tři a půl dne, což je denně téměř 200 km. Tým cyklistického družstva byl tvořen scientology, kteří jsou sami 100% bez drog a snaží se přispět ke zvládání tohoto celospolečenského problému. Za Českou republiku bez drog jel na kole také německý protidrogový aktivista Alfred Günthör, který projížděl Českou republikou v rámci evropské protidrogové kampaně Řekni ne drogám, řekni ano životu, který postupně navštěvuje 25 evropských zemí. Na svém kole urazí přes 15 000 km, aby tak upozornil na zvyšující se drogový problém v celé Evropě. Nyní směřuje přes Balkán až do Turecka odkud se dostává do ČR kvanta drog. autor je mluvčí projektu )
________________________________________________________________________

Marihuana léčí, cigarety škodí
Hradecké noviny | 6.9.2003 | rubrika: Královéhradecký kraj/Pardubický kraj | strana: 6 | autor: MAGDA NAVRÁTILOVÁ

Pardubický kraj - Nizozemci si mohou obstarat konopí na lékařský předpis. Odborníci v České republice nejsou příliš nakloněni myšlence, aby se marihuana prodávala v lékárnách. Ministerstvo zdravotnictví neuvažuje o prodeji léku z konopí na recept. Lehká droga navíc patří stále mezi zakázané.
Zmírní medicína represe?
"Nechci připustit, aby se drogy jakkoliv prodávaly, šířily mezi děti a mladistvé," opakovaně prohlašuje Pavel Severa. Křesťanskodemokratický poslanec se neblaze proslavil prosazením kriminalizace samopěstitelů konopí. Jak tvrdí, nezůstal osamocen. Výdej výtažku z konopí v lékárně by podpořil praktický lékař Bohumil Skála z Lanškrouna, pokud léčebný účinek potvrdí vědecký výzkum. Nárok na předpis by neupřel pacientům s rakovinou, AIDS nebo roztroušenou sklerózou. Psychogenní látka prý pomáhá tišit bolest, když zklamou ostatní léky. "Marihuana na recept se nebude kouřit ani v Nizozemsku," narkomanům vzkazuje Severa, který ponechává zásadní rozhodnutí o léčivých schopnostech konopí zcela na lékařské veřejnosti. Pití čaje nebo inhalování může být spojeno s mnoha riziky. U slabších jedinců dochází ke zhoršení duševního stavu. Skálovi vadí, že návykové cigarety a alkohol stát pokrytecky zdaňuje, přestože vyvolávají řadu zdravotních problémů. "Nemyslím, že marihuana je předstupněm k tvrdým drogám," říká Skála. "Rohypnol má podstatně horší vliv na zdraví, přesto se dá získat na předpis." V Nizozemsku přispěla k povolení i dlouholetá zkušenost s tak zvanými coffe shopy, v nichž je prodej drog tolerován. To je u nás zatím nemyslitelné. Represe za distribuci a výrobu psychotropních látek nevedou ke snižování věkové hranice konzumentů narkotik. Policisté na Svitavsku nedávno "sklidili" u rybníka Rosnička osmnáct rostlin konopí. "Mladíky jsme sledovali, jak chodili kanabis zalévat a okopávat," popisuje tiskový mluvčí Stanislav Dobeš poslední zásah toxi týmu.
O přestávce si dají jointa
Děravé zákony kritizují kantoři. Žáci si mohou dát beztrestně o přestávce jointa. "Schází nám pravomoc, abychom při nástinu podezření požádali lékaře o odebrání krve a moči," stěžuje si ředitel lanškrounské školy Vlastimil Fiedler na legislativu.
Pěstování a držení marihuany je u nás trestné. Naopak v Nizozemsku se prodává lehká droga jako lék na předpis. Represe nesnížily počet kuřáků marihuany ani distributorů.
________________________________________________________________________

Cyklisté protestovali proti legalizaci drog
Ústecký deník | 6.9.2003 | strana: 17 | autor: rea

Ústí nad Labem - Cyklomaraton za Českou republiku bez drog 2003 vyvrcholil předáním poselství cyklistů představitelům Břeclavi, které bylo jako poslední navštívené město na trase dlouhé skoro 700 kilometrů. Podle mluvčího projektu Řekni ne drogám řekni ano životu Vlastimila Špalka se představitelé navštívených měst včetně Ústí nad Labem připojili k myšlence, že protidrogová prevence je základ pro boj s touto problematikou. "Souhlasili, aby se zvýšil důraz právě na primární prevenci. Cílem Cyklomaratonu za Českou republiku bez drog 2003 bylo upozornit veřejnost na problém drog, jejich škodlivosti a účincích, zejména vstupní drogu marihuanu," řekl Špalek. Cyklomaraton za Českou republiku bez drog 2003 odstartoval z Petrovic v neděli 31. srpna 2003. Dále pokračoval přes města Ústí nad Labem, Teplice, Most, Chomutov, Louny, Kladno, Praha, Kolín, Hradec Králové, Pardubice, Chrudim, Havlíčkův Brod, Jihlavu a Brno. Zakončen byl podle plánu v Břeclavi ve středu 3. září 2003. Tým tří cyklistů trasu urazil za 3,5 dne. Za Českou republiku bez drog jel na kole také německý protidrogový aktivista Alfred Günthör, který postupně navštěvuje 25 evropských zemí.
"Jsme znepokojeni faktem, že se určité proudy v naší společnosti snaží snižovat nebezpečnost marihuany na úroveň nikotinu a alkoholu. Každá droga (marihuana, extáze, LSD či heroin) je v zásadě jed, který více či méně způsobuje otravu organismu," řekl Špalek.
rea )
________________________________________________________________________

Štafeta Nymburského deníku
Nymburský deník | 6.9.2003 | strana: 18 | autor: red

6. kolo
Filip Trávnický hudebník, skladatel a plachý egocentrik
Petr Prochor Procházka (22) cestovatel, experimentátor, romantik
Pravidla štafety

Štafetu Nymburského deníku dnes předává hudebník, skladatel a plachý egocentik Filip Trávnický cestovateli, experimentátorovi a romantikovi Petru Prochoru Procházkovi. Dotazovaný si příští sobotu vybere člověka, kterému položí otázky. Do štafety se může zapojit kdokoliv, známé osobnosti, komunální politici i zdánlivě obyčejní lidé. Obsah nové rubriky tedy vytváříte vy, čtenáři, a záleží jen na vás, zda dotazy budou odlehčené nebo se nad nimi adresát pořádně zapotí. Běžec, který štafetu nepřijme a na otázky neodpoví, dostane červenou kartu. Štafetu v takovém případě znovu odstartuje redakce. Redakce si vyhrazuje právo diskvalifikovat urážlivé a zesměšňující dotazy.
Často spolu hovoříme o spoustě věcí. Jak se cítíš, když s tebou dělám rozhovor?
Tak trochu jako v akvárku. Můžu plavat nahoru nebo dolů, stále jsem pod dohledem. Fakticky to není nic příjemného. Jsem asi trémista.
Je to podivná forma komunikace, souhlasím, ale pojďme si už povídat Petře..
Raději Prochore, prosím. Ale fajn, jsem připraven.

Když už jsme u těch drog, jaký je tvůj vztah k drogám Prochore?
To máš těžký Filipe. Drogy jsou široký pojem. Podle mě je nesmysl nazývat jedním slovem věci, které mají k sobě daleko jako jablko a vepřové. Mám za sebou celkem širokou zkušenost a od té doby mám mírnou averzi vůči lidem, kteří bojují proti všemu, co slovo droga symbolizuje a přitom o tématu vědí tak málo, že je to pro ně "kurdská vesnice".
Ano, nejdřív je třeba se tam podívat a pak se dá dělat rozhovor. Existuje hodně lidí, kteří rádi jablka nebo vepřové. Dokážeš si představit lidskou společnost bez drog?
Lidská společnost je nesmírně pestrá, každý má svou drogu. Když dvě minuty nedýchám, mám obrovské abstinenční příznaky. Pro někoho je drogou víra, pro někoho televize, někdo si zakouří trávu a někdo se dívá na Milionáře.
Je pravda, že lidé utíkají k iluzornímu štěstí. Je podle tebe nějaký důležitý rozdíl mezi legálními a nelegálními drogami, má smysl bojovat proti některým nelegálním drogám? Existuje štěstí, které nesouvisí se závislostí?
Drogy jsou veřejný nepřítel a společnost potřebuje veřejného nepřítele. Nemá smysl věnovat veškeré síly proti jedné konkrétní věci, když existuje tolik stejně závažných problémů, proti kterým nikdo nic nepodniká. Myslím, že ideální by bylo, aby si každý zkusil žít někde, kde třeba teplá voda znamená tolik, co pro nás kaviár a drahé šampaňské. To, co je pro nás legální, je pro jiné národy nelegální. Nejde přeci říct, že oni jsou horší. Štěstí je, když je člověku dobře.
Potkal jsi na cestách lidi, kteří se jeví být šťastni i bez našich obvyklých technických, chemických či fundamentalistických vymožeností?
Potkal jsem lidi, kteří jsou šťastní, že mají co jíst, že slunce svítí, že ..... žijí. Nikdo jim neříká kupříkladu, co mají jíst.
Dovedeš si představit, že by jsi žil jako oni?

Jsem rád tam, kde žiju momentálně. Mám tu spoustu možností, a stejně jako každý jiný, mám šanci žít podle svého nejlepšího vědomí a svědomí se svou TV, pivem, vzduchem a třeba marihuanou a přitom bych neodsuzoval někoho jiného za jeho rádio, vodku, květiny, cigarety.
Země je planeta, kde se dá třeba koupat v řece nebo si dát pár piv a dělat rozhovor. Možnosti tu jsou.
A vždyť je to tak správné.

Vizitka adresáta

Vystudoval gymnázium, a ač stále sní o vysoké škole, je momentálně řadovým zaměstnancem nejmenovaného automobilového koncernu v Mladé Boleslavi (podílí se na výrobě "embéček"). K jeho zájmům patří cestování - navštívil země Balkánu, procestoval Turecko a před sebou má další velkolepé plány. Má také menší hudebně-kulturní ambice. Kupříkladu letos v květnu uspořádal festival amatérských kapel v Oskořínku. Zajímá se také o psychologii a zkoumá mimo jiné problematiku halucinogenních drog. Často jezdí do Rakovníka za svou milou nebo ona přijíždí do Nymburka za ním, aby mohli být spolu.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma