Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
Nutrient Film Technique - NFT - Hydroponie - Klikni zde pro originální téma
BRooT
Všechny zdravím !

Jak se tak koukám, poměrně dost se teď rozšíří hydroponie, a jelikož jsem viděl již dost topiců, kde byli groweři zklamáni kvůli zbytečným chybám, kterým se dá lehce vyvarovat. Tak rád předám informace, který jsem nasbíral za pěst v hydrosystému NFT.

Pro začátek, by jste měli pochopit jak NFT funguje. Jako příklad uvedu NFT GN205, jelikož jsem sním začínal a mám ho do dnes, je to nejmenší NFT od Nutriculture na trhu, ale za to, podle mě nejkvalitnější. Má plastovou krytku nádrže, deska se nepropadá, protože není moc veliká, celkově NFT drží pevně a robusně oproti GN905 či GN100.

NFT se zkláda v podstatě ze tří částí a čerpadla. Kdy :
1. Část - Nádrž na živný roztok
2. Část - Vrchní nádrž pro kořeny s mírným sklonem a odtokem na konci zpátky do spodní nádrže s roztokem
3. Část - Vrchni kryt, aby světlo nedopadalo na vodu a kořeny

Pomocí čerpadla je voda hnána ze spodní nádrže z roztokem do vrchní nádrže kde mají kytky kořeny a protýká celou horní plochou až na konec, kde odtokem padá zpátky dolů.

Do vrchní části se taky na spod dáva, a měla by se dávat pořád. Netkaná textílie, která umožní kytce zachytit kořeny do textílie, jelikož na plastu se kořen samozřejmě nechytí.

Objevují se občas i borci, co píšou, že je dobrý si koupit netkanou textílii v obyč zahradnictví, ale to nedporočuji pokud nejde opravdu o originální netkanou textilii a ne o tzv. "mulčovací netkanou textilii", která je hrubá, poměrně tvrdá a těžká a kořeny i když ji prorostou, tak jim to trva daleko delší dobu a kytku to stojí několika násobně úsilí. A další věc, připlatit si 15-20 Kč za jeden metr v GrowShopech snad není takový rozdíl ;)

Správná netkanka má být lehká z tenkých vláken připomínající vatu a měla by se dát trhat rukou bez vyvinutí větší síly. Přiložím fotky originální textilie
BRooT
NFT 205 pracuje jako všechny ostatní NFT (viz. obrázek), jediné co se mění je délka rozvodu čerpadla a síla čerpadla.

Jak jsem řekl, jako příklad dávám GN 205, které je na 1 až 6 kytek, kdy 6 kytek dáváte v případě, že kytky hned přepínáte a nemáte potřebu větvit/roztahovat, jelikož 6 kytek na toto NFT má výrazně málo prostoru pro kořeny.

Pořídit si originální NFT je v řádech pár stovek a i ty nějvětší nestojí uplnou dardu do pěněženky :) . Taky se dá poměrně jednoduše sestavit. Příkládám topic od mistra Hodináře, který rozepsal svou stavbu :

http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=48641

Usazení v NFT je za pomocí vrchního krytu, kam vyříznete díry o velikosti, kterou potřebujete. Nejčastěji 75x75 nebo 100x100, tedy velikost střední a velké Rockwoolové kostky. Nejčastěji se usazují do GN 205 tři kytky dle obrázky, kdy voda protéka rovnměrně mezi kostkami

V NFT jsem zkoušel dost věcí a nejvíce se mi osvědčili kostky z AgroWoolu, které mají mám pocit, zatím pouze v Growmania. Ostatní obchody prodávají normální grodanové kostky z rockwoolu. Agrowoolové kostky mají výhodu neutrálního PH a můžete kostku hned dát do NFT bez nutnosti puffrování a nebude Vám PH v nádrži skákat sem a tam.
BRooT
Do NFT a celkově hydroponie by se neměli používat organická hnojiva, protože ve vodě nevydrží, voda se začne kazit. Tedy do hydroponie by měli přijít jen minerální hnojiva.

Za mě se nejvíce osvědčila Canna, jelikož si upravuje PH a ve vodě to mají opravdu vychytané.

Zároveň jsem koukal na několik pěstů a taky mám velmi zkušeného kamaráda, který v hydroponii jede Metrop a musím říct, že i tyhle hnojiva letí jak střela, a koncetrace hnojiv je obrovská, maximální dávka je tuším 1ml/1L.

A další řada výrobců má hnojiva na hydroponii jako :

Plagron (Hydro A+B)
Advance Hydroponics / Dutch Formula - 1,2,3 + Doplňky
JIDB - Teoreticky by taky mohli do Hydroponie, ale nedoporučuji, nemají dostatečné zastoupení microprvků a prákrát jsem už zažil, že dělali v nádrži neplechu
Atami Bcuzz Hydro
GHE
A další... Je to jen na Vás, koho zvolíte, koho preferujete

Když máme tohle vyřešené, tak ještě se podělím o pár tipu a rad.

Jako základní bych určitě poukázal na okysličení vody. Jelikož voda jde přes čerpadlo, kde je minimální spád, tak voda s sebou nenabere příliš mnoho vzduchu.

Můžete řešit buď denním přidávání peroxidu (0,5ml - 1ml na litr vody). Peroxid má trvání 24 hodin, následně je už plně rozpuštěn takže musíte přidávat denně. Zároveň je to také dezinfekce, a pomáha zbavovat se plísní, bakterií a všech nežádoucích organismu. V koncentraci 0,5ml/1ml na litr, nemá negativní vliv na kytky. Ovšem, zabíjí všechny bakterie, takže i ty prospěšné pro kytku, které v hydroponii jsou v minimální míře, ale přeci :). (Za informace ohledně peroxidu v hydroponii vděčím zdejšímu členovi "Keen" odkaz na jeho pěsty (zde ještě JIDB, poté přešel na Metrop a myslím, že už by neměnil) : http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=77943

Dále na čistění systému bez kytek, se dává 5ml na litr vody a nechává se běžet celý den. Ovšem u NFT je malé riziko, že by se vám ucpala trubka, jelikož má většinou dost velký průměr.

Skvělým a jednoduchým řešním je také zakoupení v akvaristice vzduchovacího kompresu, který dáte do nádrže s roztokem. Má to několik super výhod :
Roztok je neustále v pohybu takže se stále promíchává a voda nestojí.
Skvěle okysličuje celý roztok.
Kytky v pozdějším stadiu růstu mají tolik kořenů, že propadávají do spodní nádrže, kde by voda měla bez kompresoru minimální procento kyslíku, takhle máte ve spod udělaný takový menší bubbler a jede vše jak má :)

Vzduchovacích kamínku je několik, ovšem nejlepší jsou vzduchovací kruhy, o něco dražší, ale jsou těžké a pevně drží na dně a dělají velmi malinké bubliny. Viz. obrázek

Enzymy by se měli přidávat do každého roztoku již při míchání, předejdete zasolení a v hydru působí uplně stejně jako v hlíne či kokosu.

Poměrně častý a vážny problém je teplota roztoku, která by neměla přesáhnout 22 stupňů, v téhle teplotě se roztok začne rychle kazit a kořeny uhnívat. Nikdy jsem u svého NFT neměl problém s teplotou roztoku, vždy byla 20-21 stupňů studená a to i přes teploty v boxu v létě kolem 30.

Pokud ten problém máte, dá se to řešit koupí chilleru, který vodu ochlazuje, ale je to nákladná investice.

Taky můžete házet do nádrže petky s ledem, což ale není uplně skvělé, je to řešení jen na pár hodin a dochází k lokálnímu ochlazení a teplotním šokům pro kořeny.

Taky se dá oddálit nebo předejít zahřívaní roztoku tím, že celou nádrž obtáhnete izolačním materiálem, nejlépe asi bílým polystyrene. Tlouštka stačí 3-4 cm.

Další otázkou je proplachování, které by mělo být minimálně 7 dní při správném PH, 14 dní při lití čisté vody rovnou z kohoutku, tedy neupraveným PH. Hydroponie má výhody v tom, že se proplachuje poměrně rychle a kvalitně.

Pokud máte někdo dotaz, nebo další tipy/rady, určitě pište, doufám, že se téma chytne. Držím palce !
Travin
Zdravím tě,
prosím o radu. Chci rozjed nft a zajímalo by mě jaký je podle tebe potřeba minimální prostor na výšku pro rostlinky ? Od vany po světla. Mám ledky a jak to tu pročítám tak se většinou píše o 30 cm nad vrcholkama rostlin jako minimum. Tak by mě zajímalo do jaké výšky to cca naroste. Mě vychází od vany po svělo max 105 cm.
BRooT
Záleží na typu pěstování . Pokud pojedeš přes síť a budeš kytky držet nízko tak těch 105 cm stačí v pohodě. Jen bych upustil od stativy a šel spíš do nízkých indik abys neměl problémy s výškou
Travin
Nebo dám nádrž mimo skříň a mám o 50 cm víc. To už by asi bylo bez problémů,že ?
LinChi
Ahoj. Tři kola jedu nft grotank 424 na jidb a nepříjde mi že by složky micro byly nějak ošizený :) zamě jidb do nft na pohodu roztok měním +/- co 7 dní a uznej sám kytky jsou v tom hezký... :)
Možná bych jetě doplnil že čím větší nádrž tím lepší nft protože jak klesá hladina vody lítá ec... kytky bud hodně pijou a málo papaj ec stoupá nebo naopak hodně papaj a ec jde dolů :) zkoušel jsem i advanced nutrients ale tam jsme s cenou v uplně jiné kategorii :) jo a ty jidb jedu s x-kem a parada :)
BRooT
Neříkám nic . Já Jidb hnojky nemám rád , ale nikomu to nevyvracím, lidí jsou na to zvykly , a jak říkáš , několikrát se s těma hnojkama udělala velká paráda .

Ale furt se to nemůže rovnat GHE nebo Canna ale jak říkáš , cenově to pak je jinde .

S hladinou vody s větším nft máš naprostou pravdu , bohužel nutriculture ty větší nft trochu obere na kvalitě a vrchní kryty pak mají tendenci se propadávat
ONDRECZ
Zdar, tohle téma mě moc zajímá zrovna se chystám rozjet NFT
ONDRECZ
Mohl bych prosím dotaz ohledně rozjezdu semínek ? nikde jsem žádné info nenašel jen že musí být hodně prokořeněné než půjdou do NFT.. budu pěstovat ze semen , konkrétně Big Bud XXL (MoC) hnojiva pojedu Canna Aqua.. vždy jsem jel jen hlínu a nemám s tím žádné zkušenosti ... chci se zeptat ohledně dávkování hnojiv..

v Canna tabulce je 1.5-2.5 ml/l A+B a 4ml/l Rhizotonic v prvním týdnu.. ale to bude asi dávka pro klony.. jak je to se semeny ? v RW kostkách žádné živiny nejsou takže tam asi něco dát musím... nebo stačí na začátek jen voda? kdy začít hnojit RW?? jak to prosím děláte ?? nechci nic podělat, za každou radu budu moc vděčný..

kdyby to někoho zajímalo předpěst budu dělat v :

Box : GREEN-QUBE 60 - 90X60X60CM
Světlo : ENVIROGRO T5 - 4X24W by LUMii
Svítivost: 8000lm
Teplota chromatičnosti: 6400K
RW: GRODAN SADBOVACÍ KOSTKA 25X25X40MM pak půjdou 100X100X65MM

Pak půjdou do :

Box : GREEN-QUBE 120 - 120X120X220CM
Systém : HYDROPONICKÝ SYSTÉM NFT GROTANK PRO GN100
Světlo : ADJUST-A-WINGS AVENGER HELLION MEDIUM DE 750W
Svítivost : 111300lm / 1550 µmol/s
ONDRECZ
Včera jsem si hrál s vrchním krytem , za ty prachy by to tam mohli už natisknout :D asi 3 hodky zásek :D
BRooT
Semínko dej do RW kostky , budeš se muset o to starat . Do NFT může jít kytka až když má kořeny prorostlé ve spodní části velké kostky .

Pokud budou mít teprve první lístky tak jim bohaté stačí 4ml Rhizotonic , nic víc , nic míň . Potom postupně přídavej , začni na 1ml na litr
ONDRECZ
citace:
Původní příspěvek od BRooT
Semínko dej do RW kostky , budeš se muset o to starat . Do NFT může jít kytka až když má kořeny prorostlé ve spodní části velké kostky .

Pokud budou mít teprve první lístky tak jim bohaté stačí 4ml Rhizotonic , nic víc , nic míň . Potom postupně přídavej , začni na 1ml na litr


super díky moc :) takže ty malé RW jen namočit v odstáté vodě s upraveným pH na 5.5 na 24h , nechat trošku okapat do nich vložit semena.. jak budou mít první listy můžu začít kropit Rhizotonicem jo ?
BRooT
citace:
Původní příspěvek od ONDRECZ


super díky moc :) takže ty malé RW jen namočit v odstáté vodě s upraveným pH na 5.5 na 24h , nechat trošku okapat do nich vložit semena.. jak budou mít první listy můžu začít kropit Rhizotonicem jo ?


Ano

PH na 6
ONDRECZ
citace:
Původní příspěvek od BRooT


Ano

PH na 6


ok díky moc
ONDRECZ
lidičky jaké používáte vzduchovadlo ? máte tip na nějaké co nejtišší ? případně kolik l/h stačí do NFT 100
BRooT
Do NFT 100 bych dal cca 800l/h
V@ly
Zdravím Tě šéfe.. Jedu nft už nějakou dobu a měl sem možnost vidět X druhů od malých po velké. Ale do dneška nevím, jak tu netkanou textilii pokládat.. Určitě sis taky všimnul, že z jedné strany je jakoby "lesklá a hladká", z druhé strany "chlupatá". Mám nato svůj názor a pokládám to furt stejně. Ale zajímá mě, co si o tom myslíš ty, popřípadě místní komunita. Jinak co se týče vzduchování, tak koukni na "bubblegen". Na youtube atd je dost videí, drahý je to jako špína za kus plastu, ale samo, že to doma zbastlíš i na koleni :)
Jinak ještě jedna otázka možná trošku mimo mísu, tak snad nebudu ukamenován. Nikdy sem neměl problém se smutnicemi, ale teď už druhé kolo a furt nevím co s nima. Je jasný, žlutý lepový desky na odchyt, ale co s roztokem a textilii? Zkoušel sem peroxid a doufal, že si s tím poradí, ale bohužel se tak nestalo.. Nemáš zkušenost s hlísticemi? Je možné to natlačit do NFT? A jestli ano, nějaké tipy atd? Mám na mysli, jestli to nerozhazuje PH nebo tak.. Díky, měj se směj se a ať to kyne :)
Johnny Blaze
V@ly, mal som ich asi milion na izbovych rastlinach, pouzil som dursban, normalne som stym prelial kvetinace. Zahubilo to vsetky larvy a odvtedy je klud. Rastlinam to neublizilo, ale na cannabis to odskusane nemam takze ti neviem zarucit ze to bude bez nasledkov. Na tvojom mieste by som to vyskusal na jednom klone a potom az aplikoval na zvysok rastlin. Po testovani by som to normalne namiesal do roztoku, nehal ist nejaky cas, potom to riadne preplachol a namiesal novy roztok. Na lietajuce jedince mam odskusany spinosad a lepove dosky. Tato kombinacia by ich mala spolahlivo vyhubit, ale ako som pisal ten dursban si urcite najskor otestuj zvlast.
Linkot
Ahoj, chci se zeptat jedu poprve NFT.. mam MD 801 a mam par otazeček ..

1) Zkoušeli jste nekdo tohle? filtr do akvarka s UV .. stoji asi 330kč
2) je lepsi mit tam trosku mista jako na foto nez to tam cpat asi co? :D jelikoz pak jsem tam mel bordel z RW .. davam pres to pak jeste bilou odrazovku
3) vadi ze pak bude na tuhle prvni krasku cakat? nemam to nejak vyfíglovat pripadne ji tam vubec nedavat?

PS: ty klony mam prvni den dava jsem je tam jen sedí .. a shcvalne jsem pak zmeril ph a behem chvile z 5.6 vylitlo na 6ph .. nejspis kvuli tem RW kostkam .. a mel jsem je normal v 5.8ph 24h nalozene jak okurkos :D pak jsem je hned vytahl a jsou venku a cekaj az projedou spodni koreny .. zatim davam 2x denně 10ml 0.4EC 5.8ph jen root stim.


EDIT: ph z 6.0 ted skocilo az na 6.5 ... to jak ... nemuze to byt vzduchovanim? nekdo mi kdysi rikal ze to rozhazuje ph .. nebo si to neumim vysvetlit .. preci kdyz tam dam 42ks RW kostek cca na 5min tak to hned neskoci o takovej randal (z 5.6 na 6.5 behem 3h)
dik vsem za rady :)
Linkot
3. fotka


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma