Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
kde sehnat křemičité sklo - Klikni zde pro originální téma
Deda Mraz
Chci si udělat home-made stínítko na lampu uzavřenýho typu s odtahem a zajímalo by mě, kde se sežene křemičitý sklo nebo jestli případně máte někdo nápad na jinej maximálně propustnej materiál... Dík moc. :bandit:
Deda Mraz
Tak už jsem je sehnal, je mi to trapné, ale mají ho běžně ve sklenářství :) Dokonce mnou požadovaný kousek zhruba 20x25cm stál pouhých 20,- Kč. Jen mě zarazilo, že sklo není čiré, nýbrž s jemným krupičkovým reliéfem. Snad se tím příliš nesníží množství světla dopadajícího na kytičky? Rozptyl ovšem bude určitě vynikajicí!
Deda Mraz
To fakt nevím, řekl jsem, že chci křemičité sklo, prý se používá na skleníky a oni že ho mají, jmenuje se to nějak Helios a stojí asi 260 Kč/m2. Cena by odpovídala a ta povrchová úprava je pro skleníkové použití optimální (není třeba natírat). Pak ještě říkali, že mívají čiré s reflexním povrchem.
Deda Mraz
Je to tabule.
tyctor
tak teda neviem, ma to sklo UV ziarenie filtrovat alebo prepustat?
podla mna ma UV prepustat, ale presny opak prave robi to sklo Helios

moze mi odpisat niekto, kto tomu naozaj rozumie? ;-)

dik
tyctor
takze ako to teda je?
v sklenarstve mi tvrdia, ze ine ako kremicite nepredavaju.

lampu mam 400W, tak to teda ma cenu riesit.... ;-)
nema niekto nejaku linku o parametroch skla(priepustnosti na vlnovu dlzku a tak...)

porad nieco BohouRe? ;-)
Deda Mraz
tyctor: Dnes už vím více než před pár dny, takže...samozřejmě že každé sklo je křemičité, jedná se o však o podíl křemíku (SiO2) a jiných příměsí, které určují kvalitu skla. Nejvyšší kvality dosahuje tzv. borokřemičité sklo, kde zhruba 13% SiO2 nahrazuje B2O3. Toto sklo se používá v aplikacích s vysokou náročností na světelnou propustnost nebo na vysokou odolnost (sklíčka v mikroskopu nebo varné nádobí). Toto sklo má, jak už jsem zmínil, ve srovnání s klasickým sklem vyšší světelnou propustnost, t.j. menší světlené ztráty. Věc, ve které nemám příliš jasno je propustnost pro UV záření. Každé sklo nesporně absorbuje část UV záření, ale ne všechno. První otázka zní je větší úbytek v UVA nebo UVB části? A dále někdo tvrdí, že toto borokřemičité sklo pohlcuje UV záření zcela, já jsem ale při hledání na netu zjistil, že borokřemičité sklo se 100% absorpcí UV záření je docela novinka (Spectramax 400) a že takového výsledku je dosaženo integrovanou součástí skla a nikoliv technikou vrstvení fólie, jak tomu je u dosud vyráběných b.k. skel. Ovšem sklo helios, které jsem koupil, potahované není! Má jen krupičkovou úpravu (není čiré) a povrchový reliéf (není z jedné strany zcela hladké). Takže si myslím, že toto sklo bude část UV spektra propouštět, nebo ne? Na sluneční brýle se taky musí nanést reflexní vrstva, aby bylo dosaženo 100% ochrany před UV. Takže když to shrnu, s borokřemičitým sklem mám vyšší propustnost pro viditelnou složku světla za cenu odfiltrování velké části nebo dokonce většiny UV záření, tolik potřebného pro bohatou produkci pryskyřice...což mi moc neva, protože mám stejně v pěstírně přichystané svítidlo, do kterého dám 18W zářivkovou trubici se zvýšenou emisí UV záření a budu s ní přisvěcovat ve finální fázi vegetace :D :smoker: :pimp: Btw. tyto zářivky se používají v teráriích-podporují u plazů tvorbu vitamínu B3, takže myslím, že rostliny nadměrně neutrpí :)
rajce
Pride mi, ze resit ztratu UV z vybojky je trosku nelogicky. Vzdyt vybojka je obalena sklem, ktery samotny propousti UV minimum. Takze selsky rozum mi rika, ze to skoro nema smysl, ale jestli se pletu, tak me rychle vyvedte z omylu ;)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma