Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 02.09.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Ve voze vezli recepty
Mladá fronta DNES | 2.9.2003 | rubrika: Praha | strana: 2 | autor: (lin)

Kriminalita v hlavním městě

Nové Město - Policisté zadrželi v ulici Na Poříčí v Praze 1 trojici mužů, kteří v autě vezli lékařská razítka, štos receptů a podezřelý bílý prášek. Policejní rada trio později obvinil z nedovolené výroby a držení drog.
________________________________________________________________________

Břeclav: Cizinec pašoval slisovanou marihuanu
Mladá fronta DNES | 2.9.2003 | rubrika: Jižní Morava | strana: 2 | autor: (jč)

DNES Kriminalita

Ve vazbě skončil ve čtvrtek devětatřicetiletý Ital, kterého chytili celníci, když přes hranice se Slovenskem převážel jedenadvacet gramů slisované marihuany.
________________________________________________________________________

Konopí už výzkumníkům nemizí
Olomoucký den | 30.8.2003 | rubrika: Šumpersko a Jesenicko | strana: 12 | autor: Vladimíra Krejčí

příprava na sklizeň
Šumperk _ Na sklizeň technického konopí se chystají výzkumníci šumperské společnosti Agritec. Plodinu sklidí počátkem září, podobně jako ostatní zemědělci, kteří v ČR konopím oseli zhruba 200 hektarů. "Pole teď naštěstí nečelí nájezdům kuřáků konopí indického, jak tomu bylo na sklonku 90. let, kdy jsme v rámci tříletého státního projektu hledali odrůdy vhodné pro pěstování v České republice,"uvedl Prokop Šmirous, pracovník Agritecu. Milovníci marihuany asi konečně pochopili, že pokuřování technického konopí nepřinese kýžený požitek. Přesto Šmirous raději nechce zveřejňovat, kde se pokusné pole společnosti Agritec o rozloze 1,5 hektaru nalézá. Sklizeň v Agritecu zajistí 13 českým pěstitelům konopí osivo pro příští rok. Konopí má podle Šmirouse na českých polích budoucnost. Semeno se využívá do krmných směsí pro ptáky, stonek slouží k výrobě papíru a tepelných izolací pro stavebnictví."V Německu nahrazují rohože ze skelné vaty. Izolace z konopí je ekologičtější, stoprocentně recyklovatelná, bohužel je zatím dražší,"řekl výzkumník. V budoucnu by se prý konopí mohlo využívat i jako palivo. V ČR by podle Šmirouse našlo využití konopí až ze 2 000 hektarů polí. Pracovníci Agritecu se teď snaží vyřešit jeden z problémů českých pěstitelů konopí, kterým jsou vysoké náklady na sklizeň. "Klasické žací stroje se nedají použít, specializované ze zahraničí jsou drahé,"objasnil Šmirous. Pěstitelé si podle něj nemohou dovolit vlastní žací stroj, proto v Agritecu shánějí peníze, aby mohli jeden pořídit a případně jej zapůjčovat i ostatním. Šumperští výzkumníci se také ucházejí o státní grant, aby mohli pokračovat ve vylepšování technologie pěstování konopí podle jeho využití. Sledují i schopnost plodiny vstřebávat z půdy těžké kovy.
________________________________________________________________________

Třikrát denně trochu trávy!
Blesk | 2.9.2003 | rubrika: Politika | strana: 2 | autor: (poe/ČTK)

HAAG/PRAHA - A je to tady. Třikrát denně gram »trávy«. Po jídle. Tak to mohou od nynějška ordinovat nizozemští lékaři. Marihuana, či lidově tráva, se totiž bude v Nizozemsku prodávat v lékárnách jako medicína na lékařský předpis. V Haagu to včera oznámil mluvčí ministerstva zdravotnictví. I když má využití marihuany pro lékařské účely své příznivce i u nás, nedávno o tom hovořil například vicepremiér Petr Mareš, podle tiskového odboru českého ministerstva zdravotnictví se o takovémto kroku u nás neuvažuje.
Lékárny by podle mluvčího mohly prodávat už dnes nebo zítra. "Je to historický krok. Je jedinečné, že jsme marihuanu učinili dostupnou na předpis pouze v lékárnách," prohlásil Willem Scholten, šéf nizozemského Úřadu pro lékařské používání konopí (BMC). Marihuaně se připisuje blahodárný účinek na některé vedlejší projevy chemoterapie nebo radioterapie, které se používají při léčbě rakoviny, v případech nechutenství u nemocných AIDS nebo strnulosti u postižených roztroušenou sklerózou. Někteří lékaři však tvrdí, že marihuana zvyšuje riziko vzniku depresí a schizofrenie.
V lékárnách budou k dostání dva druhy této drogy první za 40 eur za pět gramů a druhý za padesát až pětapadesát eur. Doporučuje se, aby pacienti užívali marihuanu ve formě čaje nebo spreje. Podle světových agentur zvažuje obdobný krok také Británie.
________________________________________________________________________

Nizozemští lékaři mohou předepisovat konopí
BBC - česká redakce | 1.9.2003 | 06:00 | pořad: Zprávy

Renata FIEDLEROVÁ, redaktorka
--------------------
Nizozemští lékaři budou ode dneška moci předepisovat pacientům konopí. Nizozemsko je známo jako země, která toleruje užívání takzvaných měkkých drog a vládní Úřad pro lékařské konopí v posledních dvou letech zkoumá účinek této látky na pacientech. O povolení prodeje konopí v lékárnách uvažují i další země včetně Británie. Jak dodává Jiří Kobělka, možnosti využití této látky v medicíně jsou poměrně široké.

Jiří KOBĚLKA, moderátor
--------------------
Podle předpokladů by se mělo konopí používat k tlumení bolesti u pacientů s rakovinou a AIDS, ale i u pacientů trpících jinými chorobami, jako je například roztroušená skleróza. Na pěstování a distribuci konopí bude v souladu s předpisy OSN dohlížet vládní Úřad pro lékařské konopí. Ten již podepsal smlouvu na dodávky konopí do lékáren se dvěma pěstiteli marihuany. Látka by se měla prodávat v pětigramových balíčcích v ceně asi padesáti dolarů. Užívání měkkých drog je v Nizozemsku nezákonné, ale všeobecně se toleruje. Nizozemsko rovněž spolupracuje s dalšími zeměmi, které účinky lékařského konopí zkoumají, například s Kanadou, Spojenými státy, Británií, Švýcarskem nebo Belgií.
________________________________________________________________________

Nizozemské lékárny začaly prodávat marihuanu
Hospodářské noviny | 2.9.2003 | rubrika: Evropa | strana: 7 | autor: Zuzana Janská

Experti z ministerstva zdravotnictví v Haagu věří, že výdej drogy na lékařský předpis sníží její prodej v ulicích

* Výrobky z konopí pocházející od dvou místních firem mají pomoci zmírnit bolesti osob, které onemocněly rakovinou a AIDS.

Jako jediné na světě smějí nizozemské lékárny od včerejška prodávat nový lék: takzvanou lékařskou marihuanu. Nizozemsko tak znovu potvrdilo pověst evropského průkopníka liberální protidrogové politiky. Zařadilo se po bok Kanady, kde těžce nemocní lidé státem kontrolovanou lékařskou marihuanu legálně užívají od letošního srpna. Nový přípravek má zmírnit bolesti pacientů, kteří trpí nemocí AIDS, rakovinou či roztroušenou sklerózou. K mání je výhradně na lékařský předpis. Nizozemské zákony užívání měkkých drog až dosud zakazovaly. Prodej marihuany v takzvaných coffee shopech však tamní úřady tolerují už několik let. "Je to historický krok," reagoval na zahájení prodeje marihuany v lékárnách Willem Scholten, vedoucí nizozemského Úřadu pro lékařské využívání konopí při ministerstvu zdravotnictví. "Je to poprvé, co k něčemu takovému ve světě došlo. Nizozemci jsou opravdu soucitní a tolerantní," řekl agentuře Reuters ředitel Ústavu pro lékařskou marihuanu James Burton. Jeho institut je jednou ze dvou společností, které smějí ve svých laboratořích drogu legálně pěstovat. Vyprodukované konopí pak prodávají nizozemskému ministerstvu zdravotnictví. To jej dávkuje, balí, opatřuje etiketami a distribuuje do lékáren. Lék se v Amsterodamu a dalších nizozemských městech prodává v pětigramových baleních po čtyřiačtyřiceti eurech (přípravek SIMM 18, který má slabší účinky) nebo po padesáti eurech (silnější Bedrocan). Ministerští úředníci z Haagu tvrdí, že si marihuanu kvůli zmírnění křečí a bolestí po chemoterapiích či radioterapiích v coffee shopech pravidelně kupuje až sedm tisíc Nizozemců. Její výdej na lékařský předpis podle nich prodej méně kvalitní drogy na ulici alespoň částečně sníží. Experti ale varují: Marihuanu z lékáren zatím nehradí zdravotní pojišťovny. Pro pacienty tedy bude směrodatná cena nabízené drogy. A ta je v amsterodamských coffee shopech podstatně nižší. Někteří lékaři navíc poukazují na to, že užívání marihuany provází řada vedlejších účinků. Nemocní například častěji trpí depresemi a droga zesiluje také projevy schizofrenie. "Vědecké důkazy o tom, že marihuana mírní bolest, zatím neexistují," připustil i mluvčí nizozemského ministerstva zdravotnictví. Už několik let přitom působení marihuany na lidský organismus zkoumají nejen vědci z Nizozemska, ale i Kanaďané, Američané, Švýcaři nebo Belgičané. Zatím poslední výzkumný projekt na téma lékařská marihuana zahájily letos v srpnu britský ústav London University's Imperial College a Lékařská výzkumná rada. Zapojit se do něj má celkem čtyři sta těžce nemocných Britů ze šestatřiceti nemocnic v celém Spojeném království. Pacienti, kteří se rozhodli projektu účastnit, by měli dostávat čtyři různé druhy léků na utišení bolesti. Některé z nich budou obsahovat marihuanu, jiné nikoliv. "Po užití přípravků se jich výzkumníci zeptají, jak se cítí a zda mají menší bolesti než dřív," řekla agentuře AFP vedoucí projektu Anita Holdcroftová.
________________________________________________________________________

V Nizozemsku se prodává marihuana jako lék na předpis
Zpravodajství ČTK | 1.9.2003 | 17:02 | rubrika: Zdravotnictví - Evropa, ES, NATO | autor: CAS

(doplňuje o vyjádření českého ministerstva zdravotnictví)
HAAG/PRAHA 1. září (ČTK) - Nizozemsko je od tohoto týdne vůbec první zemí na světě, kde se bude prodávat v lékárnách marihuana jako lék na lékařský předpis. Oznámil to dnes v Haagu mluvčí ministerstva zdravotnictví. Podle tiskového odboru českého ministerstva zdravotnictví se o takovémto kroku v České republice naprosto neuvažuje.

Nizozemský Úřad pro lékařské používání konopí (BMC), který je zvláštním útvarem ministerstva zdravotnictví, začal dodávat drogu lékárnám a ty by ji podle mluvčího mohly prodávat od úterý nebo od středy.

Marihuaně se připisuje blahodárný účinek na některé vedlejší projevy chemoterapie nebo radioterapie, které se používají při léčbě rakoviny, v případech nechutenství u nemocných AIDS nebo strnulosti u postižených roztroušenou sklerózou.

"Nejsou žádné vědecké důkazy o tom, že to funguje. Avšak opakované užívání prokazuje, že takovýto účinek existuje," podotkl mluvčí. Někteří lékaři však tvrdí, že marihuana zvyšuje riziko vzniku depresí a schizofrenie.

Jak sdělila ČTK pracovnice tiskového odboru českého ministerstva zdravotnictví, ČR o prodeji marihuany na lékařský předpis neuvažuje v žádném případě a Praha čeká v této věci na stanovisko příslušných orgánů OSN. Marihuana tedy nadále patří v ČR do skupiny nepovolených drog.

Podle tohoto ministerského zdroje Nizozemsko v podstatě OSN obchází, přestože k lékařskému předpisu musí pacient v lékárně předložit i lékařský doprovodný protokol, který upřesňuje, k čemu má lék sloužit (rakovina, AIDS, neurologické problémy atd.).

Nizozemské ministerstvo zdravotnictví zjistilo, že až sedm tisíc Nizozemců si kvůli svým zdravotním problémům opatřuje marihuanu v takzvaných coffe shopech. Úřad má za to, že čistší drogu si na předpis v lékárnách bude kupovat až dvojnásobný počet lidí.

"Je to historický krok. Je jedinečné, že jsme ji (marihuanu) učinili dostupnou na předpis pouze v lékárnách," prohlásil šéf BMC Willem Scholten.

BMC zkoumal účinky užívání marihuany na nemocné po dva roky. V lékárnách budou dva druhy této drogy - první za 40 eur za pět gramů a druhý za padesát až pětapadesát eur. Doporučuje se, aby pacienti užívali marihuanu ve formě čaje nebo spreje.

Povolení pěstovat v takřka laboratorních podmínkách rostliny, z nichž se droga získává, dostaly dvě společnosti. Své produkty budou prodávat ministerstvu zdravotnictví, které bude mít na starosti balení a distribuci lékárnám.

Nizozemsko, kde stát reguluje prostituci a prodej marihuany v coffe shopech, je známo svým průkopnictvím na poli sociálních reforem. Bylo vůbec první zemí na světě, kde byla legalizována eutanazie.

Kromě lékáren bude moci marihuanu vydávat pacientům 80 nemocnic a 400 lékařů.

Konopí má velmi dlouhou historii použití v lékařství. V čínské medicíně bylo známo jako prostředek pro úlevu už před 5000 roky a například britská královna Viktorie přiznala, že tinkturou z něho si pomáhala při menstruačních bolestech.

Podle agentur zvažuje obdobný krok jako Nizozemsko i Británie.

boh čas šeb
________________________________________________________________________

Cyklisté jedou napříč zemí a chtějí tak bojovat proti drogám
Zpravodajství ČTK | 1.9.2003 | 13:56 | rubrika: Zdravotnictví - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: HRM

PRAHA 1. září (ČTK) - Čtyřčlenné družstvo cyklistů jede napříč Českou republikou, aby upozornilo na nebezpečí drog. Trať Cyklomaratonu dlouhou 700 kilometrů urazí jezdci za necelé čtyři dny. Pořadatelé Cyklomaratonu jsou zásadně proti legalizaci marihuany. Nesouhlasí se změnou trestního zákona, aby uživatelům a drobným pěstitelům marihuany hrozila pouze pokuta, což navrhuje místopředseda vlády Petr Mareš. Jízdu organizuje Scientologická církev, sdělil ČTK za pořadatele Vlastimil Špalek.

Cyklisté vyjeli v neděli ráno z hraničního přechodu Petrovice v okrese Ústí nad Labem. Pokračují přes Ústí nad Labem, Teplice, Most, Chomutov, Louny, Kladno, Prahu, Kolín, Hradec Králové, Pardubice, Chrudim, Havlíčkův Brod, Jihlavu, Brno a skončí v Břeclavi ve středu 3. září. Během Cyklomaratonu navštíví cyklisté představitele měst a obcí. Dnes se setkali s vedením pražské policie. "Pořadatelé nám představili svůj projekt. Přijel s nimi i německý protidrogový aktivista Alfred Günthör," řekla ČTK mluvčí pražské městské policie Vilma Častová.

Günthör projíždí Českou republikou v rámci evropské protidrogové kampaně Řekni ne drogám, řekni ano životu, k níž se přidali i pořadatelé v Česku.

Scientologická církev má podle dostupných informací ve světě kolem dvou milionů stoupenců. Církev vznikla v roce 1954 v USA a jejím cílem je dovést člověka k úplné svobodě pomocí studia a duchovní konzultace. Tvrdí o sobě, že se zabývá duchovní podstatou člověka a jeho vztahem k okolí a vesmíru. Současně však také čelí názorům, že jde o nebezpečný kult, který je motivován hmotnými zájmy.

Scientologové uvádějí, že mají po světě na osm milionů členů. V Česku počet členů a příznivců odhadují na 1000.

hrm jpt
________________________________________________________________________

Na Slovensku už platí třikrát a dost
Právo | 2.9.2003 | rubrika: Zpravodajství | strana: 6 | autor: (ivi, ada, nig)

BRATISLAVA/PRAHA - Pokud se na Slovensku někdo dopustí v pořadí třetího násilného činu, bude automaticky odsouzen k výjimečnému trestu 25 let až doživotí. Pravidlo třikrát a dost platí na Slovensku od včerejška.

Přitom není možné požádat o podmíněné propuštění ani po uplynutí části trestu. Obdobnou zásadu uplatňují v USA a ve Velké Británii. Pravidlo se v SR bude týkat vražd, únosů, obchodování s drogami, znásilnění, sexuálního zneužívání, loupeže, zločinného spolčování, ublížení na zdraví, dětské pornografie, vydírání, převaděčství a kuplířství. Ministr spravedlnosti Daniel Lipšic očekává od zavedení pravidla třikrát a dost pokles zločinnosti v zemi. Opozice označila princip třikrát a dost za "cizí prvek" ve slovenském právním systému. "Mezi násilné trestné činy patří například také nelegální přechod státní hranice. Představte si, že po třetím takovém pokusu dostane člověk automaticky doživotí," upozornil předseda opoziční Lidové strany - Hnutí za demokratické Slovensko Vladimír Mečiar. Předseda rovněž opoziční strany Smer Robert Fico obvinil autory novely, že zavádějí na Slovensku "drakonické tresty".

Kasal: Slováci to za nás ověří

Místopředseda českého Parlamentu Jan Kasal (KDU-ČSL) to považuje za ideální příležitost, zda se tento princip osvědčí v trestní praxi. Lidovci totiž již před sedmi lety přišli s obdobným zákonem, který měl trestat opakování nejhorších zločinů doživotím. Tato snaha však ztroskotala v parlamentu a na nesouhlasu právníků.

Lidovci chtějí zákon znovu projednat

"My si nyní počkáme na to, jak dopadne praktické uplatnění tohoto velice podobného zákona na Slovensku. Podle toho pak svůj návrh předložíme případně opět a při jeho zpracování využijeme právě zkušenosti východních sousedů," řekl včera Kasal Právu. Dodal, že během roku se rozhodnou tak, aby případný zákon mohl být projednán ještě v tomto volebním období. Pachatelé těch nejtěžších zločinů měli podle lidoveckého návrhu dostat po třetím provinění doživotní trest bez možnosti podmíněného propuštění. Jak včera uvedl jeden z navrhovatelů Pavel Severa, nešlo o tresty za krádeže v samoobsluhách, ale o opravdu ty nejtěžší činy, jako je únos, loupežná vražda či zavlečení do ciziny, tedy o činy úkladné, které jsou vždy spáchány úmyslně. Přesto návrh ponechával možnost propuštění pachatele na základě udělení amnestie prezidenta či ze zdravotních důvodů.
________________________________________________________________________

Co s dětmi, jež mají problémy s návykovými látkami?
Českokrumlovské listy | 30.8.2003 | rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic | strana: 15 | autor: RADKA NĚMCOVÁ

V dnešní době není snadné vyhnout se pokušení vyzkoušet alespoň jednu z mnoha návykových látek. Těžko bychom odhadovali, kolik lidí trpí zlozvykem kouření, který mnozí lidé už ani nepovažují za něco špatného. Jak před těmito negativními jevy uchránit děti? "Je důležité již od raného věku dítěte začít s podáváním nejrůznějších informací o návykových látkách. Samozřejmě k tomu neodmyslitelně patří otevřenost. Pokud budete dětem něco tvrdit, nesmíte pak dělat pravý opak, což si zřejmě rodiče neuvědomují. Měli bychom mít na paměti, že si z nás naše drahé ratolesti berou příklad. Určitě bychom neměli čekat, až náš milý potomek jednou přijde domů pohublý, bez chuti k jídlu, na kůži s velkými bolavými flíčky, v horším případě s již otevřenými ranami, protože si píchá už několik měsíců drogy. To by bylo poněkud dost kruté nejen vůči němu, ale i nám, jeho stvořitelům," podotýká kontaktní pracovník v centru pro lidi ohrožené drogou Martin Mareda. Podpora pozitivním zájmům
Od dětství bychom v potomkovi měli pěstovat jistý žebříček hodnot, na předních místech by měla stát jeho individualita. V partě by se měl prosadit sám za sebe a ne dělat to, do čeho ho nutí ostatní. Je velice důležité umět říct ne, v oblasti drog to platí dvojnásob. Měli bychom podporovat jeho zájmy, především sport, cizí jazyky, hudbu a podobně, které ho utvrdí v tom, že něco umí. Nemusí pak hledat jinde. "Musím přiznat, že je poněkud obtížné někdy rozeznat příznaky puberty a počátek závislosti na návykových látkách. Například zhoršení prospěchu ve škole, ztráta zájmů, změna přátel či chování." Co dělat?
V každém případě by rodiče neměli váhat a měli by se spojit s odborníkem - terapeutem. "Lékaře volejte i tehdy, jestliže už účinek drogy odezněl, ale přetrvávají duševní problémy. Nepodporujte a neusnadňujte pokračující braní drog, naopak, odměňte každou změnu k lepšímu. Vyslechněte své dítě, to však neznamená, že přistoupíte na jeho stanovisko. Pokud vaše dítě obhajuje nějakou drogu, připravte si protiargumenty. Pomozte mu odpoutat se od nevhodné společnosti. Oceňujte třeba i drobné pokroky a změny k lepšímu. Spolupracujte s dalšími dospělými. Neváhejte vyhledat profesionální pomoc pro sebe, jestliže ji dítě odmítá. Počítejte s tím, že může být nutné trávit v prvním období s potomkem mnohem více času," vysvětlil Mareda. Čemu se vyhnout?
Na závěr ještě několik rad a zkušeností.
"Nepopírejte a neskrývejte problém. Neobviňujte partnera a rozhodně nezanedbávejte sourozence dítěte. Nefinancujte zneužívání drog, nedejte se vydírat. Nikomu nepomůžete ani fyzickým násilím. Nevěřte tvrzení, že má dospívající drogy pod kontrolou. Nezabouchávejte před ním dveře, a hlavně, je důležité neztrácet naději, ta přece umírá jako poslední," radí Mareda.
________________________________________________________________________

Rodiče už přestávají přehlížet problémy svých dětí s drogou
Deník Litoměřicka | 30.8.2003 | strana: 17 | autor: PETR POLÁK

Litoměřicko - Na začátku prázdnin jsme se více věnovali problému drog u mladistvých. Na základě těchto článků určeným hlavně pro rodiče, kontaktovalo v průběhu prázdnin Kcentrum v Litoměřicích v Novobranské ulici několik rodinných příslušníků. "Rodiče přicházeli nejčastěji kvůli podezření, že jejich dítě bere drogy, neboť objevili různé podezřelé předměty, zaznamenali změnu chování, přátel nebo oblékání u svých potomků," vysvětlila Petr Lebedová. Díky článkům a vyšší informovanosti rodičů je naštěstí možné zachytit a řešit drogový problém včas, a to ve fázi jejich experimentu s drogou. Kontaktní centrum začalo v průběhu prázdnin rozšiřovat terénní programy do dalších měst v okresu Litoměřice. Zatím šlo o města Lovosice, Libochovice a Budyně nad Ohří. "Dále chceme oslovit obce a města Mšené-Lázně, Úštěk, Terezín, Bohušovice a možná i další," uvedla Lebedová. V první fázi se budou snažit oslovit sociální pracovníky městských a obecních úřadů, úřadů práce, zástupce policie, kde představí záměr a ideu terénního programu a předají informační materiál. S městy chtějí vyjednat spolupráci. V druhé fázi budou informovat příslušné školy, předávat podklady k vyhotovení nástěnek pro žáky (informovanost dětí o drogové problematice) a oslovovat lékaře. Následně po zmapování jednotlivých lokalit budou vybrány čtyři obce, kam budou terénní pracovníci jednou týdně dojíždět v úterý, zhruba na tři hodiny. "Vyhotovíme i informační letáky pro příslušná města, kdy a kde se budeme pohybovat, aby nás mohli zájemci kontaktovat," řekla Lebedová. Terénní programy fungují stále standardně ve městech Roudnice nad Labem a Štětí. V Litoměřicích se K-centrum zaměřuje na vyhledávání použitých injekčních stříkaček a osvětovou činnost. "Vzhledem k tomu, že jsme schopni realizovat terénní program v Litoměřicích jen jednou týdně, z personálních důvodů, není proto možné abychom zajistili veškeré odhozené jehly. Chtěli bychom požádat i ostatní občany, kteří se setkají s odhozenou stříkačkou, aby kontaktovali naše zařízení a my ji zlikvidujeme," apelovala Lebedová. Bohužel se stále objevují případy lidí popíchaných o jehlu, čemuž lze alespoň částečně zamezit všímavostí nás všech.
________________________________________________________________________

Největší buzna pod sluncem, která si sere z huby
- Výrobci pervitinu se stěhují do lesů

Večerník Praha | 2.9.2003 | rubrika: Události | strana: 7 | autor: JAN RYCHETSKÝ

Prožíváme masivní příliv syntetických drog, nabídka heroinu u nás klesá, tvrdí ředitel národní protidrogové centrály Jiří Komorous.
Pomohly by vašim lidem v boji proti prodejcům drog nějaké legislativní změny, třeba uzákonění policií řízených provokací?
Nástroje v protidrogové oblasti jsou dostačující. Třeba předstíraný převod věci, použití agenta atd.
Někteří politici se začínají přiklánět k legalizaci měkkých drog. Co si o tom myslíte?
Nesouhlasím. Mezinárodní organizace, zdravotníci a další odborníci tyto věci nedoporučují. Česko se nachází v drogovém boomu, proto se mi tyto snahy zdají zoufalé. Tolik zmiňovaný holandský model nefunguje.
Monitorujete technopárty?
Těžko můžeme dělat opatření v místě, kde je soustředěno patnáct tisíc lidí. Spíše se snažíme odkrývat cesty, kterými se tam drogy dostávají. Letos jsme si připsali několik úspěšných operací. Třeba na jihu Moravy jsme
zabavili sedmdesát tisíc tablet extáze.
Prý se výrobci tvrdých drog stěhují do opuštěných lokalit?
Je to důsledek intenzivního tlaku. Chtějí tak snížit riziko odhalení. Stěhují se do vesnic, a dokonce i do lesů. Měli jsme případ, kdy se pervitin vyráběl na pasekách v Jeseníkách.
Dva čeští pašeráci drog, kteří se vrátí z thajského vězení do republiky, byli napojeni na nigerijskou mafii. Trvá hrozba ze strany této zločinecké organizace?
Oni jsou již samozřejmě mimo. Nicméně problém nigerijských zločineckých organizací je pro nás stále aktuální.
Co si myslíte o tom, že ti dva si teď budou odpykávat zbytek trestu v českém vězení?
Podle mě už za trestný čin, který spáchali, zaplatili.
V zahraničí dostávají Češi za drogové delikty vysoké tresty. Jsou přiměřené?
Myslím, že jsou mementem pro lidi, kteří se do drogového byznysu zapojují. Tresty odpovídají míře toho problému v dané zemi. Vždyť tam mají jinou právní kulturu a sociální prostředí.
Česká mládež je podle studie Světové zdravotnické organizace v Evropě na druhém místě ve zkušenosti s drogami. Co vy na to?
Potvrzují se naše slova, že drogový problém je u nás enormní.
Vyléčí se narkoman ze závislosti na droze?
Toxikomani, které jsem za své praxe potkal, jsou všichni po smrti. Vzpomínám si snad jen na dva žijící. Riziko recidivy je obrovské.
________________________________________________________________________

Muž, který opíjel ve svém bytě děti, stane v říjnu před soudem
Zpravodajství ČTK | 1.9.2003 | 15:38 | rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj | autor: ORV

JESENÍK 1. září (ČTK) - Dvaačtyřicetiletý muž ze Zlatých Hor na Jesenicku, který podle policistů opíjel ve svém bytě 15 dětí a mladistvých, stane před soudem. Soudkyně už posoudila obžalobu a nařídila hlavní líčení na konec října, řekla dnes ČTK pracovnice trestního oddělení Okresního soudu v Jeseníku. Kromě muže se bude před soudem zodpovídat pět mladíků, kteří údajně nosili do bytu drogy, zneužívali v něm nezletilé a dopouštěli se výtržnictví.

Skupina dětí a mladistvých ve věku od 12 do 18 let se podle policistů scházela v bytě denně nejméně od loňského června do letošního ledna. Muž jim údajně podával pivo, víno a tvrdý alkohol. Dále podle obžaloby osahával opilé třináctileté dívky a umožňoval návštěvníkům bytu kouřit marihuanu a čichat toluen. Hrozí mu až osm let vězení.

Omamné látky prý do bytu nosili dva šestnáctiletí mladíci. Jeden z nich se navíc údajně dopustil výtržnictví. Za nedovolenou výrobu drog mohou jít až na šest let do vězení.

Další dva šestnáctileté návštěvníky bytu státní zástupce obžaloval ze zneužívání nezletilých. Podle kriminalistů souložili se dvěma dívkami, ačkoliv věděli, že jim dosud není 15 let. Hrozí jim trest odnětí svobody až na čtyři roky.

Poslední obžalovaný mladík se podle obžaloby dopustil výtržnictví tím, že v opilosti poškodil v parku ve Zlatých Horách lampu veřejného osvětlení. Do vězení může jít až na jeden rok.

Výši trestů u mladíků ovlivňuje jejich věk. Pokud by nebyli mladiství, hrozila by jim dvojnásobná sazba.

Proces s obžalovanými začne 20. října. Další líčení má soudkyně naplánované na dva následující dny, uvedla pracovnice trestního oddělení soudu.

Vladimír Onderka snm
________________________________________________________________________

Mladá Britka zadržena v Limě s pěti kily kokainu
Zpravodajství ČTK | 1.9.2003 | 01:02 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: TW

LIMA 1. září (ČTK) - Mladou britskou ženu s 5,4 kilogramu kokainu v zavazadle zadržela peruánská policie na mezinárodním letišti v peruánské Limě. Britská pašeračka chtěla nastoupit do letadla směřujícího do Madridu, oznámila agentura AFP.

Osmadvacetiletá Desirée Colleyová strávila v Limě jeden týden. Drogy se snažila převézt v kufru s dvojitým dnem, upřesnila v neděli peruánská policie. Za svou kurýrní službu měla Britka v Madridu obdržet 5000 dolarů.

Mladí cizinci, kteří se snadno nechávají zlákat vidinou lehce vydělaných peněz, jsou častým terčem pašeráků drog, kteří je získávají do svých služeb.

tw
________________________________________________________________________

Guvernérem sexuální maniak?
Blesk | 2.9.2003 | rubrika: Politika | strana: 2 | autor: (INT, jz)

NEW YORK Horký kandidát na křeslo kalifornského guvernéra Arnold Schwarzenegger má problémy. Dostihla ho jeho divoká minulost. Kouřil hašiš a marihuanu, nezřízeně se oddával sexuálním orgiím. V Kalifornii se nyní nejvíce diskutuje o jeho rozhovoru, který poskytl v roce 1977 mužskému magazínu Oui. Arnie byl tehdy v Hollywoodu osmým rokem. Bylo mu 29 let a jeho hvězda začínala stoupat. Z interwiew, kde se prezentoval pomalu jako sexuální maniak, vybíráme některé pikantní odpovědi.

* Orgie v posilovně
"Do fitnesssu Gold`s, kde trénují všichni vrcholoví kulturisté, přišla krásná černoška. Byla úplně nahá. Všichni jsme se na ni vrhli a rozdali si to s ní."

* O velikosti
"Penis není žádný sval, který by se trénováním zvětšil jako ramena. Ženy jsou velmi zvědavé, jak jsem na tom. Já jim odpovídám: »Vždy jsem jen slyšel: Oh, to to ale bolí!«"

* Bere i baculky
"Nemusím mít jen sportovkyně nebo štíhlé krásky. Když mě nějaká přitahuje, může mít klidně i 75 kilo, to mi nevadí."

* Která by chtěla...
"Před závodem nemohu spát a jsem celou noc vzhůru. V tu chvíli mám největší chuť na sex a hledám někoho, kdo by si to se mnou rozdal."
________________________________________________________________________

Syfilis se začíná hrozivě šířit
Střední Čechy | 30.8.2003 | rubrika: téma | strana: 3 | autor: Marie Vašíčková, Michaela Krechlerová, Artur Janoušek

Syfilis, infekční pohlavní nemoc, sužovala naše předky po řadu staletí a zemřela na ni nejedna slavná osobnost. Po objevení antibiotik, která ji dokážou vyléčit, začala ustupovat. Od začátku 90. let však v Česku rapidně přibývá lidí, kteří se syfilidou nakazili. V roce 1990 bylo nově nemocných jen přes sto, v roce 2001 téměř 1400. Choroba se šíří v Evropě i Americe. Syfilis a kapavka jsou v zásadě kromě AIDS jediné dvě pohlavní nemoci, které se u nás běžně vyskytují. Na rozdíl od kapavky je však syfilis mnohem nebezpečnější, přestože je také dobře léčitelná. "Asi polovina nakažených lidí totiž ani nemá příznaky choroby. Nebezpeční svému okolí jsou přitom již v prvních dvou stadiích nemoci, protože jsou značně infekční,"říká MUDr. Hana Zakoucká z Národní referenční laboratoře pro diagnostiku syfilis. Zatímco kapavka postihuje "jen"močové a pohlavní orgány, neléčená syfilis (nebo také příjice či lues) vážně narušuje po pěti až deseti letech centrální nervový systém, srdce, cévy i kosti. "Od devadesátých let v Česku lidí, kteří se nakazili syfilidou, stále přibývá. Nemoc se dá ale dobře léčit antibiotiky,"dodala lékařka. Třetí stadium nemoci se však u nás vyskytuje velmi vzácně. Potlačují je totiž i antibiotika, která lidé běžně berou na různá chřipková onemocnění. Syfilis se vyskytuje na celém světě a v poslední době se značně šíří například i v Německu. Loni tam bylo zaznamenáno 2275 nových případů, o 720 více než v roce 2001. Je to důsledek rizikového chování homosexuálních mužů, kteří tvoří 85 procent nakažených. Často syfilis provází muže infikované virem HIV vyvolávajícím chorobu AIDS. Mezi heterosexuály nemoc naopak ustupuje. Podobný vývoj je i ve Velké Británii. Podle německých epidemiologů zavlekli chorobu na západ lidé ze zemí bývalé Jugoslávie a Balkánu. V americkém New Yorku vzrostl loni počet případů nemocných syfilidou oproti roku 2001 o 55 procent, také hlavně mezi homosexuálními muži. Obdobně jsou na tom i ostatní velká americké města. V Česku se případy syfilis hlásí od roku 1953. Tehdy bylo akutních i chronických případů přes 3000. Od padesátých let, kdy se syfilis sleduje , jsou již zachyceny desítky tisíc nemocných. Je jich však určitě více, podle odhadu odborníků možná pětinásobné množství. Pohlavní choroby odborníci označují za sociální nemoci - postihují sice všechny vrstvy obyvatelstva, ale více případů je ve velkých městech a tam, kde bují prostituce. Pro mladé lidi, kteří teprve vstupují do sexuálního života, znamenají velký problém. Riziko je hlavně ve střídání partnerů, v náhodných anonymních známostech. Alkohol a drogy jen k rizikovému chování přispívají. Odborníci nabádají: při podezření na nákazu je třeba okamžitě a bez obav navštívit venerologické oddělení.
Nejčastější cesty přenosu
Nejčastěji při pohlavním styku
Vzácně dochází k nákaze i kontaminovanými předměty, například jídelními příbory
Zdravotníci se mohou nakazit při vyšetřování infekčního materiálu
Pokud je dárce krve v časném stadiu onemocnění, může k přenosu nemoci dojít i krevní transfuzí
U nás se však veškerá odebraná krev na syfilis testuje, stejně tak na žloutenky a HIV/ AIDS
nové případy
2001 - 1376 2000 - 967 1999 - 731 1998 - 687 1997 - 604 1990 - 164 (Údaje za loňský rok nejsou ještě zpracované.)
PiosOne
přesně tak, 3x je podle mě akorát. 2x do něčeho spadnout můžeš, ale 3x? to už je moc.
Tajné
Ty si vážně myslíš, že pokud někoho třikrát chytnou jak prodává tak si zaslouží doživotí?
PiosOne
tajné: samozdřejmě, že záleží na trestném činu. pokud v krámě 3x ukradnu čokoládu, tak to asi ne. pokud ale někdo 3x znásilní ženskou, tak mu asi není pomoci a jeho neuvěznění potencionálně ohrožuje společnost.
gunman
presnejšie je to za tri násilné trestné činy...
chlapci, ja by som to vítal, keby to bolo lepšie vyšpecifikované, napr. podľa nášho zákona medzi násilné tr. činy patrí aj nedovolené opustenie republiky, takže to zaváňa minulou érou...
Tajné
2 gunman: "Pravidlo se v SR bude týkat vražd, únosů, obchodování s drogami, znásilnění, sexuálního zneužívání, loupeže, zločinného spolčování, ublížení na zdraví, dětské pornografie, vydírání, převaděčství a kuplířství."

P.S.:Co to znamená nedovolené opuštění republiky?
PiosOne
tajné: pokud se to týká výše uvedených trestných činů, tak s pravidlem souhlasím. u některých z nich (vražda, znásilnění...) bych to dal klidně i 2x a dost.
Taker
To já bych taky nedokázal zabít člověka, ale i to se může stát aniž by si chtěl. Třeba v autě (na těch silnicích je to neska vopravdu masakr) nebo nějakou nešťastnou náhodou. Třikrát a dost se mi hodně zamluvá pro brutální dementy který toho prostě nenechaj i kdyby měli sedět půlku života.
gunman
Tajné, "Inštitút "trikrát a dosť" sa vzťahuje na trestné činy teroru, terorizmu, nedovoleného prekročenia štátnej hranice alebo všeobecného ohrozenia, ohrozenia bezpečnosti vzdušného dopravného prostriedku a civilného plavidla, zavlečenia vzdušného dopravného prostriedku do cudziny, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a teroristickej skupiny, časti ustanovení nedovolenej výroby a držby omamnej látky, psychotropnej látky, jedu, prekurzora a obchodovania s nimi, výroby detského pornografického diela, týrania blízkej osoby a zverenej osoby, obchodovania s deťmi, vraždy, ublíženia na zdraví, zavlečenia do cudziny, lúpeže, brania rukojemníka, vydierania, hrubého nátlaku, znásilnenia, sexuálneho násilia, sexuálneho zneužívania alebo obchodovania s ľuďmi" odtiaľto http://www.mshokej.sk/sprava.cgi?id=335769. Zaujímavé je aj toto http://www.strana-smer.sk/tlac_odd/...ok.html?id=938.
PiosOne
gunman: takže když tě chytnou 3x s jointem na rtu, tak jdeš na doživotí? to je docela síla :(
Taker
Jestli je to s tim "jointem na rtu" fakt pravda tak to je ze Slovenska rázem jedna z nejdrsnějších zemí světa co se týče trávy. Asi už tam nikdy nepojedu. :-(
Tajné
:eek:Tak to je fakt drsný. Dobře, že jsme se rozdělili.
gunman
No, je tam napísané "časti ustanovení nedovolenej výroby a držby omamnej látky...", takže v tom zákone to asi bude upresnené, predpokladám, že to bude zavesené na niečo "v značnom rozsahu" alebo tak, ale anyway je to sila... Ja len dúfam, že ten náš inkubátor kokotov (parlament :D) časom dostane rozum a uberie plyn...
PiosOne
gunman: to zase nejdříve zavřou pár obyč.lidí a pak to až nastaví :(


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma